Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen."

Transkript

1 Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. TRIODEV ( ) agerade som underentreprenör till ZÜBLIN SCANDINAVIA AB. Restaurering av Stenkaj vid Fredriksskans (Kajplats 4, 5 och 6) 1(9)

2 Inledning Tack för ett bra samarbete. Vi bemöttes av trevliga och inte minst hjälpsamma ZÜBLIN och ODEN personal. Problem som uppstod på vägen löstes och nya lösningar anpassades. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete. För TRIODEV Leif Nyquist och Mats Bränström 2(9)

3 Problemet Sydvästra kajen bestående av kajplats 4, 5 och 6 stabiliserades och hålrum fylldes igen. Genom åren har finmaterial spolats bort och hålrum bildats vilket inneburit sättning i markytan. Markytan utsätts för stor belastning när båtar ska lastas av med bl.a. lyftkranar som väger 140 ton vilket också leder till punktlaster på marken. Stora lastbåtar angör denna kaj med last av bland annat kaolin och skrot. En gammal stenkista som till viss del tappat bärighet samt kommande muddring utanför kaj äventyrar fortsatt säkerhet på kajen. Målet är att stabilisera kajkanten och genom detta öka bärigheten på hela konstruktionen. Detta åstadkommer vi genom att injektera med SENAD LWC genom stålrörspålar ø115*6,3mm med borrade injekteringshål cirka 15,5 meter genom stenkistan och ner i moränen. Senad massan är ett hydrofobt material, vilket förhindrar ytterligare urlakning inifrån och utifrån. Tanken är att stabilsera stenkistan så att det bildas en hydrofobisk betongmur 1,5 2 meter i diameter som sammanlänkas genom dessa rör med ett c-avstånd på 2 meter. Metod Vår förutsättning: Injekteringen utfördes genom nedborrade perforerade rörpålar med hjälp av ett borraggregat. Pålarna förseddes med förlorade ringset och nedborras med sänkborrhammare. Pålarna blåses därefter rent med luft och vatten (rörpålen 115x6,3). Pålarna hade tre injekteringshål per nivå (1 m). Manschett Vi använde oss i detta fall av en blandare med en kapacitet på 4 m3/timme och en pump samt 60 meter injekteringsslang som avslutades med en dubbelmanschett. Med manschetten styr vi exakt var injekteringen i rörpålen ska ske. Borrning av stålrörpålar Vi började injekteringen nerifrån alltså på nivå 15 med att injektera i moränen 120 liter. Vi valde i detta sammanhang att pumpa tills vi fick mottryck. Mottrycket indikerade att nivå var fylld vilket varierade avsevärt. Vid högt mottryck kompenserade vi bortfall i nästa nivå om det var möjligt. Denna del, de första 6 nivåerna injekterades nominellt 120 liter per nivå. Nivå 10 till 3 injekterades mellan liter och i nivå 2 kunde vi inte injektera vi fick mottryck genast varför denna mängd fylldes i nivåerna före. Totalt fyllde vi nominellt liter i 143 hål vilket totalt blev 555m3. 3(9)

4 Djupet på de flesta borrhålen var 15 meter med några undantag. Hål nr 101 borrades först endast 10 meter men ett nytt borrades i samma område, hål nr 140, 141 och 142 som var cirka 6 meter pga. en förmodad järnbalk stoppade borrarna. Vi kompenserade en del för detta bortfall. Därefter injekterades nivå för nivå, cirka 13 nivåer totalt. Vid varje nivå kontrollerade vi volym och tryck. Vår avsikt var att få ett visst mottryck vid varje nivå (vilket vår data berättade) detta visar att eventuella hålrum var fyllda. Samtliga pålrör efterfylldes från botten och uppåt. I vår injekterings rapport visar vi avvikelser från föreskriven mängd vilket endast är små avvikelser. Två hål nr 38 och 39 provade vi att fylla maximalt i två till tre nivåer i stenkistan vilket visade på att det gick att fylla mer per nivå. Stenkistan hade till viss del tätats i famkant av dykare. Efterhand kan vi dock konstatera att på vissa delar av kajen gick en del ut i vattnet men vår samlade bedömning är att i samanhanget mycket små mängder gick ut i vattnet. Det mesta i form av tensid, vatten och luft. Detta informerade vi beställaren Gävle Hamn Jonas Rahm och och Züblins platschef Pontus Hoffman om vilket inte föranledde någon ny aktivitet utan vi fortsatte enligt de föreskrifter vi fått. Samtliga rör efterfylldes därefter till s.k. marknivå. 4(9)

5 SAMMANSTÄLLNING INJEKTERAD MÄNGD MASSA I RESPEKTIVE BORRHÅL. Sammanfattning: Injekterad mängd massa Genomsnittlig injekterad mängd massa/ borrhål 555,40 m3 3,90 m3 Kommentarer till nedanstående injekteringsrapport: Föreskrivna mängder i morän respektive stenkista följdes och stämde mycket bra. Dock kan påpekas att i stenkista nivåerna 10 5 har vi kunnat fylla mer på vissa områden. Tätningen av dykare fungerade bra och förhindrade att massan gick ut i vattnet. Mindre mängder kunde dock konstateras på vissa områden. Men vår bedömning är att de inte påverkade helheten eller funktionen. I vissa fall kunde endast noteras luft, vatten och tensid i mindre mängder som trängde ut genom stenkista i vatten. A. Hål nr 38 respektive 39: Här gjorde vi ett prov med att fylla mer mängder i nivåerna 9, 8, 7 men trots att vi fyllde 1 m3/hål fick vi inget mottryck. Beslut togs av Jonas Rahm Gävle Hamn, efter detta prov att följa förskriven mängd i påföljande borrhål. B. Hål nr 50: Fylldes igen och ett nytt borrades som även de fylldes igen. Vi kompenserade detta bortfall av borrhål med motsvarande bortfall i hål nr 51 och 52. C. Hål nr 53,54 och 55: Här kom vi inte ner tillräckligt i botten varför vi kompenserade förlorad mängd i nivåerna ovan. D. Hål nr 101: Borrades bara 10 meter varför ett nytt 101-hål borrades. Men innan det gjordes fyllde vi det första 101 hålet med motsvarande mängd. Därefter togs beslut att ett nytt borrhål skulle borras varför vi därefter fyllde de i sin helhet. E. Hål nr 106 (alt 105) Där kom man också ner endast 10 meter varför ett nytt borrades som fylldes i sin helthet. Här injekterade vi inte hålet som var 10 meter. Utan fyllde endast själva röret. F. Hål nr 140, 141 och 142: Här stötte borrarna på en stålbalk cirka 6 meter ner. Beslut togs att injektera dessa och inte borra nya. Vi kompenserade tills vi fick mottryck. Samtliga rör efterfylldes löpande därefter. RAPPORT Borrhål nr, Datum för injektering, mäng liter/ hål 5(9)

6 HoleNr Dat Nollad Time Tot HoleNr Dat Time lev2 Tot HoleNr Dat Tot Hinder och störningar 6(9)

7 Inga större problem kunde noteras. Problemen låg mer på pumpar och slangkopplingar. Eftersom vi inte kom fram med maskin till själva injekteringsstället fick vi pumpa massan mellan meter plus injekteringsröret längd 15,5 meter. Ett rör tog mellan 1,5 till 2 timmar att injektera. Begränsningen ligger i pump, manschetten och storlek på injekteringshål. Vår avsikt var också att pumpa med minimalt tryck för att inte äventyra befintlig stenkista och tryck mot vatten. Utan bara fylla igen tomrum och bygga en stabil hydrofob betongmur. Vi fick flytta vår utrustning ett antal gånger under arbetet, här hade vi mycket god hjälp av Truckcentralen genom hamnens försorg, inte ens den en gång halvfulla cementsilon var något problem för dem. Ankommande båtar störde ytterst marginellt. Teknisk slutrapport 7(9)

8 Massan SENAD LWC s egenskaper med anpassad densitet och hydrofobitet passar utmärkt för dessa geotekniska applikationer. Massan genomträngningsförmåga visade sig fungera bra med hänvisning till uppkomna flöden och tryck, samt det faktum att vi injekterade genom enbart 3 hål ø 7 mm vid varje nivå. Massans densitet anpassades så att den ligger något högre än vattnets vilket innebär att vi i de lägst liggande nivåerna i moränen där vi fick använda högst mottryck, fick en densitet på den hoptryckta massan som låg något högre än vattnets densitet. I de nivåer där vi fick litet eller inget mottryck kom massan inte att tryckas ihop nämnvärt så att överskottet inte åkte neråt utan istället samlades i stenkistan. Vi har använt en kompensationsmetod i arbetet som innebär att vi i största möjliga mån har hållt de mängder som var angivna i handlingarna, detta p.g.a. att det troligen inte är marken/konstruktionen som mobiliserar ett övertryck utan snarare något temporärt hinder trä, stål etc. Kompenseringen har gjorts i direkt anslutning till aktuell nivå, anledningen till att vi kan göra på detta sätt är massans speciella egenskaper, framförallt god inträngningsförmåga som gör det möjligt för massan att komma in i mycket små utrymmen och kunna sprida sig långa sträckor. Detta gör att även om massan tillförs en sträcka från det ursprungliga injekteringshålet så kommer den att hitta de håligheter som ev. kan finnas från ett annat håll. Vi kunde vid flera tillfällen notera luftbubblor i framkant under själva injekteringen. Det visar på att det fanns hålrum därunder och att massan gör sitt jobb. När massan pressas in i håligheterna och sprickor så avgår en viss mängd av luftbubblor, det är dessa som snabbt stiger upp och visar sig som ett fluffigt skum. Den aktiva massan fyller ut hålrummen och stabiliserar moränen och stenkista. Resultatet är en stabiliserad morän och stenkista med god livslängd. Teknisk chef Mats Bränström 8(9)

9 TRIODEV Strömstadsvägen Sundsvall Kontor: Mobil: E-post: Hemsida: Tekniska förfrågningar: Teknisk chef Mats Bränström Kontor: Mobil: TRIODEV har ett nära samarbete med SINTERSENAD Teknikbetong Int. AB. Hemsida: 9(9)

Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1

Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TDTRIODEV Є TRIODEV E N T R E P R E N A D Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TRIODEV (TD HIGH ) agerade som underentreprenör till PEAB Grundläggning AB. Injekteringsrapport Gävle

Läs mer

KEMIRA KEMI AB, Hamnen

KEMIRA KEMI AB, Hamnen Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från igensättning av saltvattenledningar, Kemira Kemi AB. TRIODEV ( ) agerade som underentreprenör till PEAB SVERIGE AB. KEMIRA KEMI AB, Hamnen Rapport KEMIRA KEMI 2007-04-28

Läs mer

ENTREPRENAD. Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering.

ENTREPRENAD. Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering. TD Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering. TRIODEV (TD ) agerade som totalentreprenör.

Läs mer

Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC

Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC Ett bolag i Villa Total koncernen Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC Bild på borrning och injektering av fastigheten Duvan i Djursholm ALLMÄN INFORMATION OM MATERIALET SENAD HLWC är ett

Läs mer

Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal.

Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal. Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal. Applikation: Hamn, Kaj & Sluss restaurering SENAD HLWC en betongmassa Calle Danneman, som tel: tränger in i sprickor och hålrum

Läs mer

Hur man väljer rätt Pålningsmetod.

Hur man väljer rätt Pålningsmetod. Hur man väljer rätt Pålningsmetod. Pålplintar 25 år; 2009-06-05 Bo Berglars PiD Piling Development AB Box 160 751 04 Uppsala Tel: 018-71 22 44 Mail: bo.berglars@piling.se Mobil: 0705-790 400 2 Pålplintar

Läs mer

Sättningar i småhus. Vill du veta mera. Geoteknik är ett ord som. Statens tens geotekniska institut informer. ormerar

Sättningar i småhus. Vill du veta mera. Geoteknik är ett ord som. Statens tens geotekniska institut informer. ormerar Statens tens geotekniska institut informer ormerar Sättningar i småhus Till dig som bor eller tänker bo i småhus på lera Geoteknik är ett ord som kan låta främmande, men dess betydelse är minst sagt jordnära.

Läs mer

Ett grundläggande helhetskoncept. Kompletta lösningar Tillgänglighet Flexibilitet

Ett grundläggande helhetskoncept. Kompletta lösningar Tillgänglighet Flexibilitet Ett grundläggande helhetskoncept Kompletta lösningar Tillgänglighet Flexibilitet Innehåll: s 3 s 4-5 s 6 s 7 s 8-9 s 10 s 11 s 12 s 13 s 14 VD har ordet Pålning Spontning Dragstag Grundförstärkning Referenser

Läs mer

En analys av rapporterna från GK3-granskningen av bygghandlingarna till Västlänkens entreprenader Haga och Korsvägen avseende teknikområde Tätning

En analys av rapporterna från GK3-granskningen av bygghandlingarna till Västlänkens entreprenader Haga och Korsvägen avseende teknikområde Tätning En analys av rapporterna från GK3-granskningen av bygghandlingarna till Västlänkens entreprenader Haga och Korsvägen avseende teknikområde Tätning av Ulf Wennerlöf 2018-08-08 INLEDNING... 2 OTILLRÄCKLIG

Läs mer

Wilma kommer ut från sitt luftkonditionerade hotellrum bildas genast kondens (imma) på hennes glasögon. Uppskatta

Wilma kommer ut från sitt luftkonditionerade hotellrum bildas genast kondens (imma) på hennes glasögon. Uppskatta TENTAMEN I FYSIK FÖR V1, 18 AUGUSTI 2011 Skrivtid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Formelblad och räknare. Börja varje ny uppgift på nytt blad. Lösningarna ska vara väl motiverade och försedda med svar. Kladdblad

Läs mer

PM GK3 E SYNPUNKTER PÅ HANDLING RITNINGAR 19 JUNI 2018 TRAFIKVERKET VÄSTLÄNKEN ETAPP E04, HAGA KAI PALMQVIST

PM GK3 E SYNPUNKTER PÅ HANDLING RITNINGAR 19 JUNI 2018 TRAFIKVERKET VÄSTLÄNKEN ETAPP E04, HAGA KAI PALMQVIST Bergab, Stampgatan 15, 416 64 Göteborg Org.nr 556173-2396 www.bergab.se 19 JUNI 2018 TRAFIKVERKET VÄSTLÄNKEN ETAPP E04, HAGA PM GK3 E04-001 SYNPUNKTER PÅ HANDLING 6.8.1.1 RITNINGAR KAI PALMQVIST TRAFIKVERKET,

Läs mer

Ett grundligt grundarbete. hur vi arbetar. Och varför.

Ett grundligt grundarbete. hur vi arbetar. Och varför. Ett grundligt grundarbete hur vi arbetar. Och varför. Innehåll: s 3 s 4-5 s 6-7 s 8-9 s 10-11 s 12-13 s 14-15 Ett grundligt grundarbete Pålning Spontning Grundförstärkning Injektering Jordspikning Grundvattensänkning

Läs mer

Vad är värme? Partiklar som rör sig i ett ämne I luft och vatten rör partiklar sig ganska fritt I fasta ämnen vibrerar de bara lite

Vad är värme? Partiklar som rör sig i ett ämne I luft och vatten rör partiklar sig ganska fritt I fasta ämnen vibrerar de bara lite Värme Fysik åk 7 Fundera på det här! Varför kan man hålla i en grillpinne av trä men inte av järn? Varför spolar man syltburkar under varmvatten om de inte går att få upp? Varför hänger elledningar på

Läs mer

Värmelära. Fysik åk 8

Värmelära. Fysik åk 8 Värmelära Fysik åk 8 Fundera på det här! Varför kan man hålla i en grillpinne av trä men inte av järn? Varför spolar man syltburkar under varmvatten om de inte går att få upp? Varför hänger elledningar

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

Säkerhetsaspekter vid injektering under befintliga betongdammar

Säkerhetsaspekter vid injektering under befintliga betongdammar KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Säkerhetsaspekter vid injektering under befintliga betongdammar Johan Spross Postdoktor, Avd. jord- och bergmekanik, KTH Översikt Något om svårigheter vid injektering

Läs mer

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011 Installationsanvisningar för 2011 LÄS NOGA HELA MANUALEN INNAN INSTALLATION AB Evergreen Solutions West 08 4100 77 27 031 744 07 37 040 630 29 66 Innehåll Det viktigaste kom ihåg inför din installation:...

Läs mer

Millbergsstigen 5, Mölndal Besiktning av stenmur

Millbergsstigen 5, Mölndal Besiktning av stenmur Ramböll Sverige AB PM Besiktning--- Mölndals kommun Millbergsstigen 5, Mölndal Göteborg 2005-10-04 Dokument nummer Sida/Sidor PM Besiktning 1/3 Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

SWOG. Scandinavian way of grouting. Beslutsamhet ger resultat för våra kunder

SWOG. Scandinavian way of grouting. Beslutsamhet ger resultat för våra kunder SWOG Scandinavian way of grouting Beslutsamhet ger resultat för våra kunder 2 SWOG Scandinavian way of grouting SWOG -serien erbjuder injekteringsanläggningar i varierande storlek och kombinationer för

Läs mer

RAPPORT. Huvudinspektion av Mölndalsån östra stranden Vörtgatan - Getebergsled ÅF-INFRASTRUCTURE AB MARINE STRUCTURES & ENGINEER DIVING

RAPPORT. Huvudinspektion av Mölndalsån östra stranden Vörtgatan - Getebergsled ÅF-INFRASTRUCTURE AB MARINE STRUCTURES & ENGINEER DIVING RAPPORT ÅF-INFRASTRUCTURE AB MARINE STRUCTURES & ENGINEER DIVING Handläggare Marcus Mattsson Tel 010-505 99 58 Mobil 0703-88 39 70 E-post marcus.mattsson@afconsult.com Kund Göteborgs stad, Trafikkontoret.

Läs mer

LÖSNINGAR FÖR MARKSÄTTNINGSPROBLEM

LÖSNINGAR FÖR MARKSÄTTNINGSPROBLEM LÖSNINGAR FÖR MARKSÄTTNINGSPROBLEM URETEK TEKNOLOGI FÖR ATT LÖSA MARKSÄTTNINGSPROBLEM URETEKs banbrytande geopolymerteknologi ger de mest avancerade och noggranna lösningarna för utjämning av grunder,

Läs mer

PÅLKOMMISSIONEN. Pålstatistik för Sverige information 2018:1. Commission on Pile Research. Stockholm 2018

PÅLKOMMISSIONEN. Pålstatistik för Sverige information 2018:1. Commission on Pile Research. Stockholm 2018 PÅLKOMMISSIONEN Commission on Pile Research Pålstatistik för Sverige 2017 Stockholm 2018 information 2018:1 2 (9) Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Totalt antal meter pålar installerade under 2017

Läs mer

JAKOBSBERG 1:1 M.FL., KALMAR DETALJPLAN. Översiktlig geoteknisk utredning 2009-09-29. Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson

JAKOBSBERG 1:1 M.FL., KALMAR DETALJPLAN. Översiktlig geoteknisk utredning 2009-09-29. Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson JAKOBSBERG 1:1 M.FL., KALMAR DETALJPLAN Översiktlig geoteknisk utredning 2009-09-29 Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson BESTÄLLARE Kalmar kommun, kommunledningskontoret KONSULT WSP

Läs mer

LANTERNAN 3, HÄSTÖ. PM - Geoteknisk utredning KARLSKRONA KOMMUN

LANTERNAN 3, HÄSTÖ. PM - Geoteknisk utredning KARLSKRONA KOMMUN LANTERNAN 3, HÄSTÖ KARLSKRONA KOMMUN PM - Geoteknisk utredning 2017-04-12 LANTERNAN 3, HÄSTÖ KARLSKRONA KOMMUN PM Geoteknisk utredning KUND Resoli Aktiebolag KONSULT WSP Samhällsbyggnad Box 503 391 25

Läs mer

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) A. Rubensson/ATKINS Godkänd beställare. B-M. Jacobsson/Lidingö Stad.

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) A. Rubensson/ATKINS Godkänd beställare. B-M. Jacobsson/Lidingö Stad. Sida 1 av 7 Projekt Ny Bro 2020 Handläggare av (leverantör) S. Hov/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) A. Rubensson/ATKINS

Läs mer

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit GRUNDFOS PRODUKTbroschyr Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Mikrobubblor, föroreningar och magnetit. Med Grundfos Cleanvent eller Magvent löser man det här problemet. Luftavskiljning

Läs mer

FÖRLÄGGNING AV HUVUDVATTENLEDNING MED NY SCHAKTFRI METOD. Pipe Express. Mats Ohlsson, Stockholm Vatten VA AB Projektledare

FÖRLÄGGNING AV HUVUDVATTENLEDNING MED NY SCHAKTFRI METOD. Pipe Express. Mats Ohlsson, Stockholm Vatten VA AB Projektledare MED NY SCHAKTFRI METOD Pipe Express Mats Ohlsson, Stockholm Vatten VA AB Projektledare Rörnät och Klimat, 2015-03-11 Bakgrund till projektet Projektet utförs för att öka leveranssäkerheten av dricksvatten

Läs mer

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit GRUNDFOS PRODUKTbroschyr Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Avskiljning av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Med Grundfos Cleanvent og Magvent löser man detta. Luftavskiljning

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole CDT 2009-09-01 2009-08-04 EXCEPTO1155A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02

Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02 Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02 Rapport från besiktning av föreningens brygganläggningar i Margretelund Bakgrund I enlighet med offert daterad 2014-10-12 har besiktning av brygganläggningarnas

Läs mer

Kungälv, Eriksbergs verksamhetsområde, del av Marstrand 6:7 m.fl Översiktlig geoteknisk utredning: PM till underlag för detaljplan

Kungälv, Eriksbergs verksamhetsområde, del av Marstrand 6:7 m.fl Översiktlig geoteknisk utredning: PM till underlag för detaljplan Kungälv, Eriksbergs verksamhetsområde, del av Marstrand 6:7 Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens representant: Pauline Svensson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box

Läs mer

FYSIKALISKA APTITRETARE

FYSIKALISKA APTITRETARE FYSIKALISKA APTITRETARE Ett sätt att börja en fysiklektion och genast försöka fånga elevernas intresse, är att utföra ett litet experiment eller en demonstration. Kraven som ställs på ett sådant inledande

Läs mer

OLJESKIMMER Det enklasättet att avskilja olja från vatten

OLJESKIMMER Det enklasättet att avskilja olja från vatten En enhet som lyfter upp och separerar olja från vatten utan pumpar eller filter Fakta om oljeskimmers Förhållandet mellan vatten och olja styrs av välkända principer Densitet: De flesta oljor är lättare

Läs mer

Durgo luftningsventiler för avlopp

Durgo luftningsventiler för avlopp LUFTNINGSVENTILER Durgo luftningsventiler för avlopp För att ett avloppssystem ska fungera bra är det viktigt att det är korrekt utformat och luftat. Tryckförändringar som uppstår i systemet vid användning

Läs mer

SolarMagic placerings- och monteringsanvisning

SolarMagic placerings- och monteringsanvisning SolarMagic placerings- och monteringsanvisning September 2015 www.solarmagic.fi Den här monteringsanvisningen visar olika alternativa sätt att montera SolarMagic för att få ut största möjliga effekt. Enda

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK BEDÖMNING PRÄSTVIKEN-ERIKSBERG BOTKYRKA

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK BEDÖMNING PRÄSTVIKEN-ERIKSBERG BOTKYRKA PM ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK BEDÖMNING PRÄSTVIKEN-ERIKSBERG BOTKYRKA BILAGA TILL DETALJPLAN FÖR PRÄSTVIKEN 2014-11-17 Uppdrag: 251223, Stöd i framtagande av detaljplan Eriksberg, Botkyrka Titel på rapport:

Läs mer

- Långa borrhål, >200 m borras och injekteras etappvis

- Långa borrhål, >200 m borras och injekteras etappvis Hallandsås, förförinjektering (förförisk) - Långa borrhål, >200 m borras och injekteras etappvis Johan Funehag, Chalmers/Tyréns Nils Granberg, Tyréns Kenneth Rosell, Jan Hartlén, Trafikverket Långhålsborrning

Läs mer

Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING. Injektering av sprickor i betong

Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING. Injektering av sprickor i betong Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING Injektering av sprickor i betong Injektering av sprickor i betong Kem/PUR hartsinjekteringsmedel används för vattentätning av sprickor och

Läs mer

Uppgifter 2 Grundläggande akustik (II) & SDOF

Uppgifter 2 Grundläggande akustik (II) & SDOF Uppgifter Grundläggande akustik (II) & SDOF. Två partiklar rör sig med harmoniska rörelser. = 0 u ( Acos( där u ( Acos( t ) 6 a. Vad är frekvensen för de båda rörelserna? b. Vad är periodtiden? c. Den

Läs mer

MONTERING INFORMATION 7 Sidan 1 av 6 7.1 UPPSTÄLLNING AV LJUDDÄMPAREN

MONTERING INFORMATION 7 Sidan 1 av 6 7.1 UPPSTÄLLNING AV LJUDDÄMPAREN 7.1 UPPSTÄLLNING AV LJUDDÄMPAREN MONTERING INFORMATION 7 Sidan 1 av 6 Utblåsningsljuddämparen bör alltid ställas upp på taket. Mediumet som blåses ut från ventilen expanderar i ljuddämparen till atmosfärstryck.

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OM MATERIALET

ALLMÄN INFORMATION OM MATERIALET SENAD HLWC ALLMÄN INFORMATION OM MATERIALET SENAD HLWC är ett lättbetongmaterial som i kombination med ett nytt koncept öppnar vägar för nya, spännande vägar att anlägga och bygga. SENAD HLWC är; Miljövänligt

Läs mer

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet?

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet? Lufttäta byggnader I exemplet diskuterar och förklarar vi varför det är bra att bygga lufttätt och vilka risker som finns med byggnader som läcker luft. Foto: Per Westergård Vem vill bo i en plastpåse?

Läs mer

Partille, Hossaberget i Öjersjö Översiktlig geoteknisk utredning: PM till underlag för detaljplan

Partille, Hossaberget i Öjersjö Översiktlig geoteknisk utredning: PM till underlag för detaljplan 2 (11) Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Erica von Geijer Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg HannaSofie Pedersen Araz Ismail

Läs mer

Ansökan om dragning av vattenslang över allmänning

Ansökan om dragning av vattenslang över allmänning Stockholm 2013-03-18 Ansökan om dragning av vattenslang över allmänning Vår befintliga brunn har saltvatteninträngning och otillräcklig kapacitet. I samband med att vi och alla andra fastighetsägare nu

Läs mer

VATTENEXPERIMENT. Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över!

VATTENEXPERIMENT. Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över! VATTENEXPERIMENT RÄKNA PIPETTDROPPAR! Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över! Undersök hur många vattendroppar som får plats men på ett tvåeurosmynt

Läs mer

HSB BOSTAD AB Kv. Bävern PM Geoteknik

HSB BOSTAD AB Kv. Bävern PM Geoteknik HSB BOSTAD AB Kv. Bävern PM Geoteknik Översiktlig Geoteknisk Undersökning Upprättat 2009-04-16 Upprättat av: Paul Bandak Granskad av: Jonas Hedlund HSB BOSTAD AB PM Geoteknik Kund HSB Bostad AB Konsult

Läs mer

Fakta om oljeskimmers

Fakta om oljeskimmers Oljeskimmer. Det enkla sättet att avskilja olja från vatten Fakta om oljeskimmers Förhållandet mellan vatten och olja styrs av välkända principer Densitet: De flesta oljor är lättare (har en lägre densitet)

Läs mer

PM Geoteknik Kolkajen-Ropsten

PM Geoteknik Kolkajen-Ropsten Dnr 2013-01629 tillhörande samrådshandling maj 2016 PM Kolkajen-Ropsten Detaljplan Kolkajen stockholm.se/kolkajen Denna utredning/deta PM behandlar området Kolkajen-Ropsten som en helhet. Några stora,

Läs mer

Luddborttagning. Institutionen för produkt- och produktionsutveckling. Chalmers tekniska högskola Göteborg. Grupp E3.

Luddborttagning. Institutionen för produkt- och produktionsutveckling. Chalmers tekniska högskola Göteborg. Grupp E3. Luddborttagning Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers tekniska högskola Göteborg Grupp E3 Jens Ekman 79009 Christoffer Routledge 8700 Ola Karlsson 860426 Axel Brown 860930 Jonny

Läs mer

Projektmaterial. PRO folkhögskola

Projektmaterial. PRO folkhögskola Projektmaterial PROJEKTRAPPORT ITIS PRO folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net PROJEKTRAPPORT ITIS Pensonärernas

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

Optimering av bränsledepåer för effektiv resa i öknen

Optimering av bränsledepåer för effektiv resa i öknen Optimering av bränsledepåer för effektiv resa i öknen Konsultarbete Matematik D Skriftlig rapport till kunden! Frågeställning: En jeep kan ta sammanlagt 200 liter bensin i tanken och i lösa dunkar. Jeepen

Läs mer

Information om dag- & dräneringsvatten

Information om dag- & dräneringsvatten Information om dag- & dräneringsvatten Information från VA- och Gatuavdelningen I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för att minska

Läs mer

PÅLKOMMISSIONEN. Pålstatistik för Sverige information 2009:1. Commission on Pile Research. Linköping, november 2009

PÅLKOMMISSIONEN. Pålstatistik för Sverige information 2009:1. Commission on Pile Research. Linköping, november 2009 PÅLKOMMISSIONEN Commission on Pile Research Pålstatistik för Sverige 2008 Linköping, november 2009 information 2009:1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Totalt antal meter pålar installerade under 2008 3 3. Fördelning

Läs mer

PÅLKOMMISSIONEN Commission on Pile Research

PÅLKOMMISSIONEN Commission on Pile Research PÅLKOMMISSIONEN Commission on Pile Research Pålstatistik för Sverige 2014 Stockholm 2015 information 2015:1 2 (9) Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Totalt antal meter pålar installerade under 2014

Läs mer

Fakta om oljeskimmers

Fakta om oljeskimmers Oljeskimmer. Det enkla sättet att avskilja olja från vatten Fakta om oljeskimmers Förhållandet mellan vatten och olja styrs av välkända principer Densitet: De flesta oljor är lättare (har en lägre densitet)

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten Information från Karlshamns kommun, VA-enheten din VA-leverantör I den här broschyren vill vi informera om hur fastighetsägaren kan ta hand om sitt dag- och dräneringsvatten

Läs mer

Markisen. fulländar terrassen. Välj rätt färg Markisen påverkar husets utseende en hel del

Markisen. fulländar terrassen. Välj rätt färg Markisen påverkar husets utseende en hel del Markisen fulländar terrassen Det är bra med ett färgprov, men rita även in markisen på ett foto av huset. Välj rätt färg Markisen påverkar husets utseende en hel del Hur kommer det att se ut? Du kan välja

Läs mer

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk NX Combi givare Installation och användarmanual Sea Data Set 1 1 Sea Data Set 1 Edition: April 2007 2 Sea Data Set 1 1 Registrera produkten... 3 2 Installation... 3 2.1 Installation av Akterspegelsgivaren...

Läs mer

Markförstärkning Förankring i berg med förspända linor

Markförstärkning Förankring i berg med förspända linor 13 CDC.13 Markförstärkning Förankring i berg med förspända linor Stagning av spont genom förankring i berg med förspända linor Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande Denna arbetsinstruktion

Läs mer

SEDA Single Station. Dina fördelar: Snabb. Effektiv. SEDA, ledande i dräneringsteknologi av fordon, presenterar:

SEDA Single Station. Dina fördelar: Snabb. Effektiv. SEDA, ledande i dräneringsteknologi av fordon, presenterar: SEDA, ledande i dräneringsteknologi av fordon, presenterar: Telefonnr: 035-10 95 15 SEDA singel station, den mest avancerade & effektiva ELV dräneringsenheten på marknaden. Dina fördelar: Snabb Effektiv

Läs mer

Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING. Injekteringshartser polyuretan och akryl

Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING. Injekteringshartser polyuretan och akryl Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING Injekteringshartser polyuretan och akryl Över 30 års erfarenhet Resiplast tillverkar polyuretanbaserade injekteringshartser som används för

Läs mer

Delområde bebyggelse Söderhamn

Delområde bebyggelse Söderhamn SÖDERHAMNS KOMMUN Delområde bebyggelse Söderhamn PM Geoteknik för detaljplan 2018-10-23 1 10272962 Delområde bebyggelse Söderhamn DELOMRÅDE BEBYGGELSE SÖDERHAMN PM Geoteknik för detaljplan KUND Söderhamns

Läs mer

PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad

PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad Underlag för markplanering Projektnummer: 15045 Skapat av: Loxia Group Besöksadress: Järntorgsgatan 3, 703 61 Örebro www.loxiagroup.se Sida 2 av 6 Innehållsförteckning

Läs mer

ASFALTBELÄGGNING OCH -MASSA

ASFALTBELÄGGNING OCH -MASSA Sid 1 (4) ASFALTBELÄGGNING OCH -MASSA Provtagning vid kvalitetskontroll av asfaltmassa. Bituminous pavement and mixture. Sampling of bituminous mixtures for acceptance control. 1. ORIENTERING 2. SÄKERHET

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

För bästa översikt, välj sidlayout: Kontinuerligt - motstående sidor

För bästa översikt, välj sidlayout: Kontinuerligt - motstående sidor För bästa översikt, välj sidlayout: Kontinuerligt - motstående sidor Fastighet Fastigh typ Anslutna_enheter Typ_av_slamavskilj. Reningsanläggning Byggnadsår GNARPS MASUGN 1:129//1: Camping WC+BDT 3 kammar

Läs mer

Stockholms nya järnvägslänk

Stockholms nya järnvägslänk ANLÄGGNING Att spränga mitt i stan och att det är trångt. Det är två av utmaningarna när Citybanan i Stockholm ska dras under Riddarfjärden. Dessutom gäller det att få tunnel elementen från Tallinn igenom

Läs mer

Luftförvärmare. Vår idé och design. Mohammed Muhsin. För dig som gillar att återvinna och bygga!

Luftförvärmare. Vår idé och design. Mohammed Muhsin. För dig som gillar att återvinna och bygga! För dig som gillar att återvinna och bygga! Luftförvärmare Mohammed Muhsin Vi i gruppen byggde en luftförvärmare av återanvänt materiel i detta projekt. För dig som inte vet hur en luftförvärmare ser ut

Läs mer

OBJEKTSPECIFIK TEKNISK BESKRIVNING VÄG, GEOTEKNIK OTBv/geo

OBJEKTSPECIFIK TEKNISK BESKRIVNING VÄG, GEOTEKNIK OTBv/geo Kontraktshandling 11.4 Förfrågningshandling 11.4 Revideringar under anbudstiden Rev.datum Avsnitt Sida nr VÄG 44 TORP - UDDEVALLA DELEN TAVLEGATAN - FRÖLANDSVÄGENS VÄSTRA GÖTALANDS LÄN OBJEKTNR 428257

Läs mer

O-RINGAR INBYGGNAD. O-ringens tvärsnitt, D , F min 0,5 0,6 0,7 0,9 1,1

O-RINGAR INBYGGNAD. O-ringens tvärsnitt, D , F min 0,5 0,6 0,7 0,9 1,1 O-RINGAR INBYGGNAD O-ringar inbyggnad (SMS 1588) Allmänna anvisningar Principen för funktion är att O-ringen hoptrycks mellan omgivande detaljer och åstadkommer tätning mot dessa, se figur 1 4. O-ringar

Läs mer

6 Tryck LÖSNINGSFÖRSLAG. 6. Tryck Tigerns tryck är betydligt större än kattens. Pa 3,9 MPa 0,00064

6 Tryck LÖSNINGSFÖRSLAG. 6. Tryck Tigerns tryck är betydligt större än kattens. Pa 3,9 MPa 0,00064 6 Tryck 601. a) Då minskar arean till hälften. Tyngden är densamma. Trycket ökar då till det dubbla, dvs. 2Pa. b) Om man delar hundralappen på mitten så halveras både area och tyng. trycket blir då detsamma

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

GEOTEKNISK PM ANGÅENDE KAJ OCH STABILITET

GEOTEKNISK PM ANGÅENDE KAJ OCH STABILITET NORRKÖPINGS KOMMUN Inre hamnen UPPDRAGSNUMMER 1181097000 SWECO CIVIL AB STOCKHOLM GEOTEKNIK LASSE ENGVALL 2 (18) ; p:\2171\2111993_östra_saltängen\000\10_arbetsmaterial\norrköping inre hamnen geopm kaj

Läs mer

Insektshotell - guide

Insektshotell - guide Insektshotell - guide Vill du bidra mer? gå till: villbidra.wordpress.com Insektshotellets konstruktion Konstruktionen bör ha en bakvägg, sidoväggar och ett skyddande tak. En bra idé är att bygga hotellet

Läs mer

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration 2014 / 2015 Terana Biomoduler Läggningsanvisning läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration Egenskaper och dimensionering Terana biomoduler är framtagna för effektivare rening av avloppsvatten.

Läs mer

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Region Skåne Skånevård KRYH Habilitering & Hjälpmedel Tolkcentralen Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen, Region Skåne genomförde

Läs mer

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström Planerad anläggning av flerbostadshus BoCenter Byggtjänst AB Södergården, Näsby 4:394-396 Tyresö kommun Uppdragsnummer: 10220758 Upprättad av: Maykel Birhane Granskad av: Joakim Alström Uppdragsnr: 10220758

Läs mer

Sadelgrenrör. Sadelgrenrör för markrör

Sadelgrenrör. Sadelgrenrör för markrör Sadelgrenrör Sadelgrenrör för markrör Sadelgrenrör till markrör Anslutningar en felkälla Anslutningar på existerande avloppsnät leder ofta till driftstörningar. Orsaken till detta kan vara både dåliga

Läs mer

Vattenmätarskåp för villa

Vattenmätarskåp för villa 140915 sida 1 av 8 Gäller för: Denna montageinstruktion gäller för Beulco Armaturs vattenmätarskåp med RSK 1881210 och övriga kundanpassade skåp. Rörgenomföringar/gumminippel för inkommande och utgående

Läs mer

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09 Geotekniskt PM 2015-03-09 Upprättad av: Martin Holmberg Granskad av: Daniel Elm Uppdragsnummer: 10207748 INRE HAMNEN, OSKARSHAMNS KOMMUN Geotekniskt PM Kund Oskarshamns Kommun Erik Hjertqvist Konsult WSP

Läs mer

Grunder för materialfixering med vakuum

Grunder för materialfixering med vakuum Grunder för materialfixering med vakuum Först och främst har vi normalt atmosfärslufttryck inuti och utanför vakuumbordet, som är ungefär 1bar. Därefter placeras ett arbetsstycke på ytan på vakuumbordet

Läs mer

SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM

SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM Stockholms idrottsförvaltning SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM PM Geoteknik Geoteknisk utredning Stockholm 2010-01-27 SWECO Infrastructure AB Stockholm/Anläggning/Geoteknik Jonas Thorelius Uppdragsnummer

Läs mer

Avstängningar och inhägnader med NordHägn

Avstängningar och inhägnader med NordHägn Avstängningar och inhägnader med NordHägn Allmänt om staket NordHägn Stolpar Staket med följare Dimensioner, följare Staket med sektioner Grindar Innehåll: Grundläggning Dimensioner, staketsektioner Anläggning

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten.

Information om dag- och dräneringsvatten. Information om dag- och dräneringsvatten. Information från Mälarenergi - din VA-leverantör I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för

Läs mer

TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK. Örebro 2015-07-29. WSP Box 8094 700 08 Örebro

TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK. Örebro 2015-07-29. WSP Box 8094 700 08 Örebro TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK Örebro WSP Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 010/722 50 00 2 TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS

Läs mer

Tryckluftsdriven Fettspruta

Tryckluftsdriven Fettspruta Användningsinstruktion Innehåll: 1. Allmänna uppgifter 1.1 Ändamålsenlig användning 1.2 Konstruktions- och funktionsbeskrivning 1.3 Tekniska data 1.4 Användningsområde 2. Allmänna säkerhetshänvisningar

Läs mer

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN Översiktlig miljöteknisk sedimentundersökning längs planerad farledsyta WSP Sverige AB Gävle 2010-11-05 Uppdragsnummer: 10124632-05 Handläggare: Lisa Bergquist Granskning: Annika

Läs mer

Vi lägger grunden. för framgångsrika byggprojekt

Vi lägger grunden. för framgångsrika byggprojekt Vi lägger grunden för framgångsrika byggprojekt Under ytan sedan mer än hundra år Vi kan vår sak och vi vill hålla kontroll över hela kedjan. På Skanska Grundläggning finns oerhört mycket erfarenhet och

Läs mer

Vilka bestämmelser gäller för trapphus för utrymning?

Vilka bestämmelser gäller för trapphus för utrymning? 1(8) Ny trycksättningsmetod för trapphus för utrymning Tomas Fagergren, Brandskyddslaget, Stockholm Lars Jensen, installationsteknik, LTH Vilka bestämmelser gäller för trapphus för utrymning? Trapphus

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Protecta Hårdskiva Plus

MONTERINGSANVISNING Protecta Hårdskiva Plus Hårda skivor för brandskydd av stålkonstruktioner Hårdskiva Plus är en skiva för användning bland annat till brandskydd av bärande stålkonstruktioner. Skivorna består av kalciumsilikat förstärkt med cellulosafibrer

Läs mer

Studiebesök i Gävle hamn den 13-14 oktober 2010 Rapport nr O-hamn 2010:21

Studiebesök i Gävle hamn den 13-14 oktober 2010 Rapport nr O-hamn 2010:21 Studiebesök i Gävle hamn den 13-14 oktober 2010 Rapport nr O-hamn 2010:21 2010-11-03 Författad av Alf Lindmark, Cowi AB Rapport från studiebesök i Gävle hamn. 1(10) Studiebesöket Projektledningsgruppen

Läs mer

AC Biomodulspaket Installationsanvisning

AC Biomodulspaket Installationsanvisning AC Biomodulspaket Installationsanvisning Biomodulens funktion är att förbättra syresättningen av den bakteriekultur som reducerar föroreningar i hushållets avloppsvatten. Produktfördelar Optimerad syresättning

Läs mer

Fyll ut och isolera med cellbetong, helt utan sand!

Fyll ut och isolera med cellbetong, helt utan sand! Lätta tak! Lätta bjälklag! Blanda enkelt utan sand! Fyll ut stora hålrum! Lätt att hantera! Fyll ut och isolera med cellbetong, helt utan sand! Isolera lätt allt från krypgrunder och badrum till hålrum

Läs mer

Monteringsanvisning Exclusive (0113)

Monteringsanvisning Exclusive (0113) Monteringsanvisning Exclusive (0113) 1 2 Lägg ut bottendelarna på något mjukt och rent underlag så att plastytan inte får repor. Skruva ihop de tre bottendelarna. Använd 12 st skruv 4,2x55mm (1). Montera

Läs mer

Fältrapport Geoteknisk undersökning Detaljplan för del av Kyrkostaden 1:1, Storumans kommun Uppdragsnummer: 10192673

Fältrapport Geoteknisk undersökning Detaljplan för del av Kyrkostaden 1:1, Storumans kommun Uppdragsnummer: 10192673 Detaljplan för del av Kyrkostaden 1:1, Storumans kommun Uppdragsnummer: 10192673 2014-04-09 Upprättad av: Daniel Svensson Granskad av: Joakim Alström RAPPORT Detaljplan för Del av Kyrkostaden 1:1 Kund

Läs mer

VG8000 Flänsade Ventiler

VG8000 Flänsade Ventiler Produktblad 4.3 Utgåva 12.00 VG8000 Flänsade Ventiler Introduktion VG8000-serien av elektriskt eller pneumatiskt styrda nodular-järn ventiler är utvecklade att reglera flöde av vatten eller ånga som en

Läs mer