KEMIRA KEMI AB, Hamnen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KEMIRA KEMI AB, Hamnen"

Transkript

1 Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från igensättning av saltvattenledningar, Kemira Kemi AB. TRIODEV ( ) agerade som underentreprenör till PEAB SVERIGE AB. KEMIRA KEMI AB, Hamnen Rapport KEMIRA KEMI (9)

2 Inledning Tack för ett bra samarbete. Vi bemöttes av trevlig och inte minst hjälpsam personal från PEAB och Kemira Kemi. Problem som uppstod på vägen löstes och nya lösningar anpassades. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete. För TRIODEV Leif Nyquist och Mats Bränström Rapport KEMIRA KEMI (9)

3 Problemet Ett antal meter betongrör av varierande dimensioner (ø mm) ligger i marken på Kemira Kemis område, grundvatten som går i ledningarna och utanför eroderar marken runt och är en framtida risk för sättningar och ras. Dessa igenfylldes efter att de tagits ur bruk. Metodbeskrivning: Vi använde oss utav standardcement och en miljöriktig tensid för att framställa vår lättbetong som är anpassad för att kunna pumpas långa sträckor utan stora tryck. Senad massan är ett hydrofobt material, vilket förhindrar urlakning inifrån och utifrån, det gör också att kvarvarande vatten i ledningarna inte blandar sig med massan utan trycks vidare ut till mynningarna för att där pumpas bort. Tanken var att fylla upp salvattensledningarna men också i de fall där rören var trasiga, fylla utrymmet som eroderats och täta dessa sprickor, vilket vi i vissa fall kunde konstatera. Vår förutsättning: Fyllningen utfördes med en 3 slang kopplat till ett styvt plaströr som fördes in en bit i röret som skulle fyllas. Anledningen till detta var att undvika innestängd luft i ledningarna efter åtgärden, därför pumpade vi ut massan en bit in i röret och lät den sedan ta sig utåt mot ändarna. På det viset kunde kunde massan helt fylla upp röret med ett lågt tryck (max 3 bar). Innan pumpning tömdes röret på vatten som pumpades ut via vanliga vattenpumpar och i vissa fall in i pumpbilar för deponi. Vattenpumpningen skedde också, i de flesta fall, kontinuerligt för att ta hand om det vatten som betongpumpningen tryckte fram. Mängden massa var i de allra flesta fall beräkningsbart men i vissa trasiga rör hade sand från omgivande mark trängt in och minskade mängden något och vid ingångshålen kunde vi okulärt konstatera att rören till viss del var fyllda av sand och makadam. Rapport KEMIRA KEMI (9)

4 Vi använde oss i detta fall av en blandare med en kapacitet på 4 m 3 /timme och en pump samt meter slang. Vi började att fylla från ett uppknackat hål i röret och fyllde cirka m 3 och i en del fall var vi tvungna att fylla resterade mängd från andra änden av röret för att inte riskera att vi stängde in luft i röret. Detta gjordes nästkommande dag i samma rör. Antal kubikmeter betong per rörsträcka varierade dels p.g.a. längden och diametern på röret och i förekommande fall skräp och sand i röret. Den mest förekommande innerdiametern på rören var 1 meter vilket ger en nominell volym på 0,785 m 3 /m. Detta gjorde att vi med stor säkerhet kunde avgöra om röret var fyllt eller inte. I det allra flesta fall stämde mängden kubikmeterbetong med den beräknade massan för respektive rör. I några fall reducerades mängden av skräp och sand i röret. Vi kunde också med den enkla metoden avgöra om röret hade större håligheter och om massan gick ut i omgivande mark. Endast små differenser kunde konstateras. Störts skillnad kunde vi upptäcka vid sträckan framför Hamnkontoret. Dialog fördes med Peab och Kemira gällande den sträckan. Röret är fyllt men även en del (cirka 1-2 kbm) stabiliserad mark runt röret kunde konstateras. Just denna sträcka mättes ph värdet på vattnet före aktivitet till ph 5 och efter till ph8. Massan håller ett ph på cirka 11 så vår bedömning är att den har en positiv inverkan på ph i omgivande mark. Vid varje fyllning av respektive rörsträcka kontrollerade vi volym. Applikationen i sig gjorde att vi okulärt kunde konstatera om röret var fyllt eller inte. Vi kunde också via maskinens data följa antal batcher (1 batch motsvarar 1 kbm) per rör. Samtliga rörmyningar plomberades därefter med ett litet betonglock. I vår fyllningsrapport nedan har vi noterat antal mängder specificerade på respektive rörträcka. TRIODEV Kvalitets- och kontrollprogram Kontroller Krav/toleranser Cement Cement/vatten/blandning, Vct 0,65- Vct 0,72 Tensid Del av SENAD LWC blandning. Utförande kontroll Före- och efter pumpning Densitetstest % Mängd material Enligt kontrollplan Fyllning av SENAD LWC Enligt kontrollplan och löpande dokumentering Rapport KEMIRA KEMI (9)

5 SAMMANSTÄLLNING FYLLNING AV MÄNGD MASSA I RESPEKTIVE DAGVATTENRÖR. Sammanfattning: Fyllning, mängd massa, totalt 901 m3 Genomsnittlig fyllning per arbetsdag 25,7 m3 Antal sträckor (hela definierade inkl. tarm) 23 st Genomsnittlig mängd massa per sträcka 39 m3 Antal kbm vatten (åtgång vid blandning och tvättning) 248 m3 Kommentarer till nedanstående injekteringsrapport: Beräknade mängder i saltvattenrören följdes och stämde mycket bra. Dock kan påpekas att något mindre mängder fylldes p.g.a att vid knackning av rör hade sand och annat runnit in i mynningshål. Men vår bedömning är att det inte påverkade helheten eller den stabiliserade funktionen. I andra rör var vid fyllningstillfället fyllda till viss del av vatten som pumpades ut strax före fyllning, vilket inte påverkar funktionen. Materialet SENAD LWC är hydrofobt vilket också innebär att det i förekommande fall tränger undan vatten, skjuter det framför sig, vilket vi kunde konstatera i flera fall. Vi kunde se att de första som kom fram i änden av röret (då massan alltså pumpades ut en bit in i röret) var vatten. De pumpades under fyllning bort, före massan. Inga större avvikelser kunde noteras från föreskriven dokumentation och inga exceptionella åtgärder behövde vidtas. Vi vill ändå lyfta fram två sträckor nedan: A. Hål nr FKS (Flourkiselsyra-röret) Det var en sträcka på cirka 200 meter och ø300 mm. Det är en exeptionellt lång sträcka att pumpa massan. Trots detta lyckades vi pumpa hela sträckan. Totalt fylldes detta rör med 13 kbm SENAD LWC. Innan fyllning spolades röret rent och tömdes med en pumpbil. Inga problem uppstod under och/eller efter aktivitet. B. Hål (Vid sidan av Hamnkontoret) Det här röret var trasigt och skört. Det bekräftades av Kemira personal. Vi kunde också konstatera att beräknad mängd gick in i röret men också att massan kom ut i omkringliggande mark. Vi mätte här tillsammans med Kemira personal ph-värdet som före fyllning låg på ph5 och efter fyllning hade ökat till ph 8. Vilket visar att det har en positiv effekt på omkringliggande mark. Massans ph ligger normalt på ph 11. Rapport KEMIRA KEMI (9)

6 RAPPORT fyllning statistik., se även bilaga Ritning ÖVERSIKT FYLLNING AV SENAD LWC KEMIRA KEMI AB i samarbete med PEAB Dag Stäcka Kbm tim Kommentar Datum Flytt av maskin Definition av plats C 37 4 Ecox området 3 9 till till B B 19 2 Totalt 7-B 48 kbm 7 2 till Björnligan CS-området 8 2 till Faktureringsunderlag till A A A A 4 0 Totalt 2-A: 66 kbm A-B A-B Totalt 2-1: 32 kbm S Faktureringsunderlag B-A 14 6 Totalt A-B: 41 kbm Ecox området Totalt 5-19: 101 kbm Hamnkontoret vid rondell Totalt 19-6: 45 kbm 22 F-E 29 4 Bassäng 2 PIX-anläggning 23 F-E 43 1 Totalt F-E: 83 kbm 24 F-E 4 0 Faktureringsunderlag E tarm J-M 33 1 Svavelhög 26 J-M J-M L-K L-K J-M 25 1 Pumphus 30 J-M 26 2 Totalt J-M: 124 kbm fr pumphus över väg tarm mot cistern 32 N-O 17 2 Faktureringsunderlag framför pumphus 33 C-D 33 3 Bassäng 1 Magasin 34 C-D FKS 12,8 2 flourkiselsyra ledning 35 C-D 1, C-D 13 0 Totalt C-D: 94 kbm Saltsyraområdet Framför Hamnkontor tarm ut mot vägen Faktureringsunderlag tarm in mot parkering Totalt Rapport KEMIRA KEMI (9)

7 Hinder och störningar Inga större problem eller avvikelser kunde noteras. För att undvika fler flyttningar av maskin och silo, fick vi använda oss av långa slangar vilket reducerade pumphastigheten något. Upp till 70 meter till hålingång. Närhet till hål ökar hastigheten. Tillgängligheten är här avgörande. Men för att minimera störningar för övrig Kemira-aktivitet gjordes bedömningen att det var värt att det gick något långsammare än beräknat. Trots detta kunde vi hålla oss inom den beräknade projekttiden. Antal flyttningar, 11 st måste också harmonera med att silon var så gott som tom vid flyttning. Silon rymde cirka 35 ton. För att få optimal logistik för flytten anpassades beställning av cement och antal flyttningar. Flytt av silon gjordes med specialbil från Danmark i 10 av de 11 flytten. Flytten framför Hamnkontoret/rondellen blev vi tvungna att flytta med två stora lyftkranar från Bärarlaget (se bild). Vi lyckades med den operationen och vi förlorade inte arbetstempo. För övrigt upplevde vi inte några hinder eller störningar som påverkade arbetstempot eller det förväntade resultatet. Rapport KEMIRA KEMI (9)

8 Teknisk slutrapport Massan SENAD LWC är en betong som, inom vissa gränser, kan anpassas efter de behov som finns. De egenskaper som krävdes i detta fall var en betong med tillräcklig hållfasthet för att stabilisera rören och omkringliggande mark, hydrofobitet så att inte betongen blandar ut sig med vattnet och förlorar sina egenskaper, pumpbarhet så att vi kunde klara att pumpa de långa partier som ledningarna var uppdelade i, samt inträngningsförmåga när massan går ut i mark och ska stabilisera denna. Den massa / receptur som vi valt har visat sig fungera bra ur alla avseenden, hållfastheten ligger på nästan 2 MPa att jämföras med t.ex. en bra friktionsjord där man räknar med Hållfastheter upp till 200 kpa (0,2 MPa) när man grundlägger. Hydrofobiteten har visat sig fungera efter förväntan när massan har tryckt vatten framför sig i ledningarna och utan problem har härdat normalt även med vatten i närheten. Pumpbarheten ställdes på prov speciellt vid fyllningen av fluorkiselsyraledningen som var ca 200 m lång, men inga problem uppstod utan den fylldes med 13 m 3 med pumpning från endast ett håll. Vid den fria sidan där rören låg ca 1,5 meter ner i marken trycktes också betongen upp i uppsticken och fyllde även denna del. Trycket som användes var även här max 3 bar. Inträngningsförmågan / stabilsering visade sig framförallt vid fyllningen av rören bredvid hamnkontoret. Detta rör, konstaterade vi redan vid appliceringen av slangar och rör, var deformerat bara en liten bit innanför vårt ingångshål, men pumpningen kunde fortgå trots detta och vi kunde konstatera att massan kom fram ca 60 meter bort, inte genom röret, utan genom marken. Först trycktes en avsevärd mängd vatten / sörja fram som vi pumpade upp, till en början låg ph på ca 5 eller lägre men efter hand steg den till ph8 innan massan kom fram. Appliceringen av massan in i rören utfördes genom att ansluta den flexibla slangen till ett eller flera styva plaströr som fördes in i betongröret som skulle fyllas. Plaströren var 6 meterslängder och vi kopplade som mest i hop 4 st dvs ca 24 meter. Detta framförallt för att försäkra oss om att luft inte skulle stängas in i röret. Denna lösning / applikation är ju speciell för denna arbetsplats men har fungerat mycket bra med våra möjligheter att anpassa materialet till rådande förhållanden. Vi kan se många andra applikationer, främst inom grundförstärkning / injektering när det gäller t.ex. hamnanläggningarna mm. och återkommer gärna med förslag på metoder och åtgärder. Teknisk chef Mats Bränström Rapport KEMIRA KEMI (9)

9 TRIODEV Granbacken Sundsvall Kontor: Mobil: E-post: Hemsida: Tekniska förfrågningar: Teknisk chef Mats Bränström Kontor: Mobil: TRIODEV har ett nära samarbete med SINTERSENAD Teknikbetong Int. AB. Hemsida: Rapport KEMIRA KEMI (9)

10

Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1

Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TDTRIODEV Є TRIODEV E N T R E P R E N A D Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TRIODEV (TD HIGH ) agerade som underentreprenör till PEAB Grundläggning AB. Injekteringsrapport Gävle

Läs mer

Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen.

Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. TRIODEV ( ) agerade som underentreprenör till ZÜBLIN SCANDINAVIA AB. Restaurering av Stenkaj vid Fredriksskans (Kajplats

Läs mer

ENTREPRENAD. Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering.

ENTREPRENAD. Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering. TD Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering. TRIODEV (TD ) agerade som totalentreprenör.

Läs mer

Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal.

Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal. Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal. Applikation: Hamn, Kaj & Sluss restaurering SENAD HLWC en betongmassa Calle Danneman, som tel: tränger in i sprickor och hålrum

Läs mer

Säker betongpumpning. Denna information har tagits fram i samarbete med Arbetsmiljöverket.

Säker betongpumpning. Denna information har tagits fram i samarbete med Arbetsmiljöverket. Betongpumpning Säker betongpumpning Denna information har tagits fram i samarbete med Arbetsmiljöverket. Betongpumpar Betongpumpning är ett alternativ vid såväl stora som små betongmängder. Teoretiska

Läs mer

TV-inspektion av kulvert under Norrköping Airport

TV-inspektion av kulvert under Norrköping Airport Datum 180502 Ansvarig: Niclas Piekart Rapportnummer TV-inspektion av kulvert under Norrköping Airport Enhet Dokumenttyp Dokumentnamn Rapport Författare Datum Arkiv / Uppdrag Sammanställning TVinspektion

Läs mer

Avloppsrör före relining

Avloppsrör före relining för för Världsledande Världsledande renoveringsmetod renoveringsmetod stora rörsystem rörsystem Avloppsrör före relining Avloppsrör efter relining med Panel Lok Renovering av stora avloppsrör Den aggressiva

Läs mer

Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC

Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC Ett bolag i Villa Total koncernen Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC Bild på borrning och injektering av fastigheten Duvan i Djursholm ALLMÄN INFORMATION OM MATERIALET SENAD HLWC är ett

Läs mer

Säker betongmottagning från pump. Säker betongmottagning från pump

Säker betongmottagning från pump. Säker betongmottagning från pump 1 Besiktigade betongpumpar 2 Uppställningsplats för mastpump Plats för helt utdragna stödben för beställd pump Plan yta, pump får luta högst 3 efter uppställning Ytan skall klara pumpens och betongbilens

Läs mer

Kompletterande utrustning för betongpumpning

Kompletterande utrustning för betongpumpning betongpumpning Betongpumpar Betongpumpning är ett alternativ vid såväl stora som små betongmängder. eoretiska kapaciteter på 18 m 3 /h förekommer, men i praktiken når man upp till kanske 7 m 3 /h. Betong

Läs mer

GRÄV NER FRAMTIDEN IDAG NU LANSERAR VI ÄNTLIGEN GRÖNA BETONGRÖR

GRÄV NER FRAMTIDEN IDAG NU LANSERAR VI ÄNTLIGEN GRÖNA BETONGRÖR GRÄV NER FRAMTIDEN IDAG NU LANSERAR VI ÄNTLIGEN GRÖNA BETONGRÖR DET NATURLIGA VALET Det byggs mer än på många år i Sveriges städer. Samtidigt står VA-systemen runt om i landet inför stora utmaningar. Vi

Läs mer

INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175

INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175 INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175 Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 07-1 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert

Läs mer

Jag skall försöka hinna med och redogöra för följande punkter: Är det någon ekonomi med att använda sig av konceptet.

Jag skall försöka hinna med och redogöra för följande punkter: Är det någon ekonomi med att använda sig av konceptet. Tack för inbjudan. Jag heter Ulf Ekdahl och driver företaget Ekdahl Geo som har specialistkompetens inom vägdimensionering, geoteknik, grundläggning och jordförstärkning. Idag skall jag prata om mitt koncept

Läs mer

MMVA01 Termodynamik med strömningslära Exempel på tentamensuppgifter

MMVA01 Termodynamik med strömningslära Exempel på tentamensuppgifter TERMODYNAMIK MMVA01 Termodynamik med strömningslära Exempel på tentamensuppgifter T1 En behållare med 45 kg vatten vid 95 C placeras i ett tätslutande, välisolerat rum med volymen 90 m 3 (stela väggar)

Läs mer

PEAL BYGGMASKINER PEAL1102 sv

PEAL BYGGMASKINER PEAL1102 sv PEAL BYGGMASKINER PEAL1102 sv Pump från M-tec brukspump P50! Allsidig pump med kapacitet upp till 150 l/min. Pumplängd upp till 120 meter och pumphöjd upp till 40 meter med 30 bars max tryck. Enkel att

Läs mer

Ett grundläggande helhetskoncept. Kompletta lösningar Tillgänglighet Flexibilitet

Ett grundläggande helhetskoncept. Kompletta lösningar Tillgänglighet Flexibilitet Ett grundläggande helhetskoncept Kompletta lösningar Tillgänglighet Flexibilitet Innehåll: s 3 s 4-5 s 6 s 7 s 8-9 s 10 s 11 s 12 s 13 s 14 VD har ordet Pålning Spontning Dragstag Grundförstärkning Referenser

Läs mer

En analys av rapporterna från GK3-granskningen av bygghandlingarna till Västlänkens entreprenader Haga och Korsvägen avseende teknikområde Tätning

En analys av rapporterna från GK3-granskningen av bygghandlingarna till Västlänkens entreprenader Haga och Korsvägen avseende teknikområde Tätning En analys av rapporterna från GK3-granskningen av bygghandlingarna till Västlänkens entreprenader Haga och Korsvägen avseende teknikområde Tätning av Ulf Wennerlöf 2018-08-08 INLEDNING... 2 OTILLRÄCKLIG

Läs mer

TRYGG SNABB PÅLITLIG. T-plus SKAPA PÅSTICK MEDAN SYSTEMET ÄR I DRIFT; SÄNK INSTALLATIONSTID OCH KOSTNADER

TRYGG SNABB PÅLITLIG. T-plus SKAPA PÅSTICK MEDAN SYSTEMET ÄR I DRIFT; SÄNK INSTALLATIONSTID OCH KOSTNADER TRYGG SNABB PÅLITLIG T-plus SKAPA PÅSTICK MEDAN SYSTEMET ÄR I DRIFT; SÄNK INSTALLATIONSTID OCH KOSTNADER Påstick kan vara så enkelt Att bygga ut, konvertera eller renovera ett existerande system kan medföra

Läs mer

AC Biomodulspaket Installationsanvisning

AC Biomodulspaket Installationsanvisning AC Biomodulspaket Installationsanvisning Biomodulens funktion är att förbättra syresättningen av den bakteriekultur som reducerar föroreningar i hushållets avloppsvatten. Produktfördelar Optimerad syresättning

Läs mer

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar!

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Isotrol gör rostskyddsmålningen enkel. Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Oavsett om det är järnvägsbroar, kraftledningsstolpar, hamnkranar eller mindre ståldetaljer garanterar Isotrolsystemet

Läs mer

OLJESKIMMER Det enklasättet att avskilja olja från vatten

OLJESKIMMER Det enklasättet att avskilja olja från vatten En enhet som lyfter upp och separerar olja från vatten utan pumpar eller filter Fakta om oljeskimmers Förhållandet mellan vatten och olja styrs av välkända principer Densitet: De flesta oljor är lättare

Läs mer

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120516 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB,

Läs mer

VÅRT UTBUD AV PUMPAR INNEHÅLL VATTENPUMPAR 26 27 32 BÄRBARA PUMPAR VATTENPUMP 34 HÖGVOLYM-, SLAMOCH KEMPUMPAR OCH HÖGTRYCKSPUMPAR 36 TEKNISKA DATA

VÅRT UTBUD AV PUMPAR INNEHÅLL VATTENPUMPAR 26 27 32 BÄRBARA PUMPAR VATTENPUMP 34 HÖGVOLYM-, SLAMOCH KEMPUMPAR OCH HÖGTRYCKSPUMPAR 36 TEKNISKA DATA VATTENPUMPAR 26 27 VÅRT UTBUD AV PUMPAR Från små bärbara pumpar till stora slampumpar Hondas utbud av pumpar passar för de flesta tillämpningar. Perfekt för den som behöver en effektiv och tyst pump, kombinerat

Läs mer

Detta är en rapport över installationen av avloppsreningsverket på Västeräng 2014

Detta är en rapport över installationen av avloppsreningsverket på Västeräng 2014 Detta är en rapport över installationen av avloppsreningsverket på Västeräng 2014 Bakgrund Västerängs tidigare avloppslösning bestod i två stycken 3kammar brunnar på 12m3 totalt. Ansluten till dem fanns

Läs mer

Sadelgrenrör. Sadelgrenrör för markrör

Sadelgrenrör. Sadelgrenrör för markrör Sadelgrenrör Sadelgrenrör för markrör Sadelgrenrör till markrör Anslutningar en felkälla Anslutningar på existerande avloppsnät leder ofta till driftstörningar. Orsaken till detta kan vara både dåliga

Läs mer

SWOG. Scandinavian way of grouting. Beslutsamhet ger resultat för våra kunder

SWOG. Scandinavian way of grouting. Beslutsamhet ger resultat för våra kunder SWOG Scandinavian way of grouting Beslutsamhet ger resultat för våra kunder 2 SWOG Scandinavian way of grouting SWOG -serien erbjuder injekteringsanläggningar i varierande storlek och kombinationer för

Läs mer

!" # $ %&%%'% &%&(%%

! # $ %&%%'% &%&(%% !"#$%&%%'% &%&(%% &)*+,-+./-010/*+223 *+223... 3 ()21442... 3 2.1 ANSLUTNINGAR:... 3 2.2 RÖRLEDNINGAR:... 3 2.3 UPPACKNING:... 3 2.4 INSTALLATIONSPLATS:... 3 2.5 FYLLNING OCH START AV UTRUSTNINGEN... 4

Läs mer

DRAFTLINE - RENGÖRING AV ÖLANLÄGGNING

DRAFTLINE - RENGÖRING AV ÖLANLÄGGNING Vad är Draftline? Draftline är ett rengöringsmedel för Fatölsanläggningar. Det är basiskt och löser mycket effektivt upp organiska ämnen, t.ex. beläggningar i en ölslang. Draftline innehåller kemikalier

Läs mer

1. Ett samhälle har en dygnsförbrukning av vatten enligt följande tabell:

1. Ett samhälle har en dygnsförbrukning av vatten enligt följande tabell: ÖVNINGAR VA-TEKNIK Magasinering 1. Ett samhälle har en dygnsförbrukning av vatten enligt följande tabell: Tid på dygnet Förbrukning, m 3 /h Kl. 00 06 40 Kl. 06 12 220 Kl. 12 18 150 Kl. 18 24 90 Total 3000

Läs mer

Installationsanvisning Ecobox Small

Installationsanvisning Ecobox Small Installationsanvisning Ecobox Small 1 Allmänna installationsanvisningar - schakt och föreskrifter OBS Lyft ALDRIG ECOBOX Small med Polonite säcken i monterad. 1. Utför schaktningsarbete för placering av

Läs mer

Studiebesök i Gävle hamn den 13-14 oktober 2010 Rapport nr O-hamn 2010:21

Studiebesök i Gävle hamn den 13-14 oktober 2010 Rapport nr O-hamn 2010:21 Studiebesök i Gävle hamn den 13-14 oktober 2010 Rapport nr O-hamn 2010:21 2010-11-03 Författad av Alf Lindmark, Cowi AB Rapport från studiebesök i Gävle hamn. 1(10) Studiebesöket Projektledningsgruppen

Läs mer

2.2 Vatten strömmar från vänster till höger genom rörledningen i figuren nedan.

2.2 Vatten strömmar från vänster till höger genom rörledningen i figuren nedan. Inlämningsuppgift 2 2.1 För badkaret i figuren nedan kan antas att sambandet mellan vattenytearea och vattendjupet H kan beskrivas som:a = 4 H 3/2. Hur lång tid tar det att tömma badkaret genom avloppshålet

Läs mer

vakuumschaktning, göteborg/borås

vakuumschaktning, göteborg/borås demonstrationsprojekt 10 vakuumschaktning, göteborg/borås Forskning och Utveckling Demo Värmegles 2006:10 ISSN 1401-9264 Art nr 06-33 1. Beskrivning En ny metod för vakuumschaktning har provats vid anslutning

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om strålskärmning av lokaler för diagnostik eller terapi med joniserande

Läs mer

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Region Skåne Skånevård KRYH Habilitering & Hjälpmedel Tolkcentralen Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen, Region Skåne genomförde

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. 1 orebro.se Var rädd om ditt hus! Om du ansluter ditt dag- och dräneringsvatten rätt, minskar du risken för översvämning

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Beräkna överförbrukning ( spill ), uttryckt som dels spill (procent) dels som åtgångstal

Beräkna överförbrukning ( spill ), uttryckt som dels spill (procent) dels som åtgångstal Övning kalkyl 1 Anbudskalkylering ver 1.3 1(5) 1 - Betongplatta på mark 1 Enligt mängdförteckningen till en industribyggnad innehåller en betongplatta på mark 282 m3 betong. Efter gjutning summeras levererade

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

Installationsanvisning AG10 AG13

Installationsanvisning AG10 AG13 Installationsanvisning AG10 AG13 Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Betong och armeringsteknik

Betong och armeringsteknik Betong och armeringsteknik Materialet betong Efterbehandling Bilder från http://www.flickr.com Idag Teori om materialet betong Teori om efterbehandling av betong Övningsexempel på efterbehandling Frågor

Läs mer

INSTALLATIONSMANUAL SUPAFILFRAME PÅÖPPETVINDSBJÄLKLAG

INSTALLATIONSMANUAL SUPAFILFRAME PÅÖPPETVINDSBJÄLKLAG INSTALLATIONSMANUAL SUPAFILFRAME PÅÖPPETVINDSBJÄLKLAG 1. Lösullsentrepenören gör alltid en förhandsbesiktning av utrymmet som skall isoleras. När det är en vind som skall tilläggsisoleras, görs en bedömning

Läs mer

Bruksanvisning. Hydroforpump 230V 1,200 W Art.:

Bruksanvisning. Hydroforpump 230V 1,200 W Art.: Bruksanvisning Hydroforpump 230V 1,200 W Art.: 90 27 885 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan

Läs mer

Slangreparation och underhåll

Slangreparation och underhåll Slangreparation och underhåll Stort sortiment från en enda leverantör Unika hållbara konstruktioner Snabba och tillförlitliga prestanda Typ Antal modeller Sida Provtryckningspumpar 2 9.2 Rörfrysar 2 9.3

Läs mer

Installationsanvisning Avsyrningsfilter A-filter

Installationsanvisning Avsyrningsfilter A-filter Installationsanvisning Avsyrningsfilter A-filter Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION 0.1 BYGGVARANS NAMN/VARUGRUPP 0.3 FÖRETAGSINFORMATION. 0.32 Miljöpolicy. 0.33 Miljöledningssystem

BYGGVARUDEKLARATION 0.1 BYGGVARANS NAMN/VARUGRUPP 0.3 FÖRETAGSINFORMATION. 0.32 Miljöpolicy. 0.33 Miljöledningssystem BYGGVARUDEKLARATION Denna mall är utformad enligt Byggsektorns Kretsloppsråds (BYKR) rekommendationer. Dekl upprättad av: Kjell Svedman Namn: Kjell Svedman Telefon: 0690 10001 Företag: SinterSenad Teknikbetong

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om strålskärmning av lokaler för

Läs mer

Bergförankring, stångsystem

Bergförankring, stångsystem Bergförankring, stångsystem Övergångskonstruktion Brolager Spännkablar Vindkraftverk Damm Bergbultar Snedstagsbro Bjälklag Silo Kärnkraftverk Bergförankring Temporär förankring Mobilmast Permanent förankring

Läs mer

ALLT HANDLAR OM VATTEN!

ALLT HANDLAR OM VATTEN! ALLT HANDLAR OM VATTEN! Vatten i världen! Över 700 miljoner människor har inte tillgång till rent vatten. Den största dödligheten i världen är smutsigt vatten (krig ej inräknat). I Sverige använder vi

Läs mer

skärgårdstunnan reningsverk bruksanvisning

skärgårdstunnan reningsverk bruksanvisning skärgårdstunnan reningsverk bruksanvisning 1. introduktion Innan du påbörjar installationen av ditt reningsverk är det viktigt att du läser igenom den här bruksanvisningen. Bruksanvisningen beskriver hur

Läs mer

Material som kan orsaka statisk elektricitet, tex. plaströr, får inta användas, eftersom detta kan orsaka explosioner.

Material som kan orsaka statisk elektricitet, tex. plaströr, får inta användas, eftersom detta kan orsaka explosioner. Tips och råd om mottagnings förhållanden till ett förråd/ en silo Det finns flera leverantörer och modeller av pellets förråd och pellets silo på marknaden. Undersök i första hand om det finns något som

Läs mer

Ordningsföreskrifter vid VA-ledningsarbeten

Ordningsföreskrifter vid VA-ledningsarbeten Ordningsföreskrifter vid VA-ledningsarbeten i Växjö kommun Välkommen till tekniska förvaltningen De här föreskrifterna har upprättats för att skapa en säker och trygg arbetsplats. Arbetsgivare och arbetstagare

Läs mer

Flamco. Flamcovent. Monterings- och användarmanual. Flamcovent luftseparator. 4-24-189/A/2002, Flamco 18503871

Flamco. Flamcovent. Monterings- och användarmanual. Flamcovent luftseparator. 4-24-189/A/2002, Flamco 18503871 Flamcovent Flamcovent luftseparator 4-24-189//2002, Flamco 18503871 S Monterings- och användarmanual Monterings- och användarmanual Tekniska specifikationer Maximalt arbetstryck Maximal arbetstemperatur

Läs mer

Tekniskt datablad Urealim P 4114

Tekniskt datablad Urealim P 4114 Tekniskt datablad Urealim P 4114 Prefere 4114 är ett flytande 2-komponent Urealim för den träbearbetandeindustrin och som är klar att användas efter mixning med rekommenderad härdare. Kan användas för

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten 1 Inledning I den här broschyren ges information om hur du på bästa sätt tar hand om dag- och dräneringsvatten för att minska risken för översvämning och skador

Läs mer

Injekteringsskärmar. Erfarenheter från Vattenfalls utförda arbeten. SwedCOLD Dammar och Grundläggning Martin Rosenqvist

Injekteringsskärmar. Erfarenheter från Vattenfalls utförda arbeten. SwedCOLD Dammar och Grundläggning Martin Rosenqvist Injekteringsskärmar Erfarenheter från Vattenfalls utförda arbeten SwedCOLD Dammar och Grundläggning Martin Rosenqvist 2017-10-10 Agenda Varför injektering? Förundersökning Typer av injektering Fyllningsdammar

Läs mer

Arbetsmiljöverket. Krav på arbetsmiljön för slamtömmarna

Arbetsmiljöverket. Krav på arbetsmiljön för slamtömmarna Arbetsmiljöverket Krav på arbetsmiljön för slamtömmarna Agnita Wärn, Arbetsmiljöinspektör, Stockholm och Cecilia Chressman, Arbetsmiljöinspektör, Linköping 2013-04-03 1 Arbetsmiljöverket Tidigare Arbetarskyddsstyrelsen

Läs mer

Säkerhetsaspekter vid injektering under befintliga betongdammar

Säkerhetsaspekter vid injektering under befintliga betongdammar KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Säkerhetsaspekter vid injektering under befintliga betongdammar Johan Spross Postdoktor, Avd. jord- och bergmekanik, KTH Översikt Något om svårigheter vid injektering

Läs mer

Fakta om oljeskimmers

Fakta om oljeskimmers Oljeskimmer. Det enkla sättet att avskilja olja från vatten Fakta om oljeskimmers Förhållandet mellan vatten och olja styrs av välkända principer Densitet: De flesta oljor är lättare (har en lägre densitet)

Läs mer

Provning av tryckhållfasthet, krympning och frostbeständighet av sprutbetong med TiOmix

Provning av tryckhållfasthet, krympning och frostbeständighet av sprutbetong med TiOmix CBI UPPDRAGSRAPPORT P900734-B Provning av tryckhållfasthet, krympning och frostbeständighet av sprutbetong med TiOmix www.cbi.se CBI Betonginstitutet Uppdragsrapport P900734-B Provning av tryckhållfasthet,

Läs mer

Altech Pumpar. Länspumpar

Altech Pumpar. Länspumpar Altech Pumpar Altech Pumpar finns i flera modeller och täcker många användningsområden, som bland annat bevattning, pumpning av förbrukningsvatten, grävda brunnar och länspumpning. Altech Pumpar Altech

Läs mer

Fyll ut och isolera med cellbetong, helt utan sand!

Fyll ut och isolera med cellbetong, helt utan sand! Lätta tak! Lätta bjälklag! Blanda enkelt utan sand! Fyll ut stora hålrum! Lätt att hantera! Fyll ut och isolera med cellbetong, helt utan sand! Isolera lätt allt från krypgrunder och badrum till hålrum

Läs mer

KEMIITTI 810. Produktinformation 27.8.2013. Tel +358 (0)207 440 400. OY FORCIT AB www.forcit.fi

KEMIITTI 810. Produktinformation 27.8.2013. Tel +358 (0)207 440 400. OY FORCIT AB www.forcit.fi 27.8.2013 Sida 2/7 1. Produktbeskrivning och användningssyfte Kemiitti 810 är avsedd för alla typer av bergsbrytning som kräver hög laddningshastighet, kontrollerad laddning och god vattenbeständighet.

Läs mer

Wilma kommer ut från sitt luftkonditionerade hotellrum bildas genast kondens (imma) på hennes glasögon. Uppskatta

Wilma kommer ut från sitt luftkonditionerade hotellrum bildas genast kondens (imma) på hennes glasögon. Uppskatta TENTAMEN I FYSIK FÖR V1, 18 AUGUSTI 2011 Skrivtid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Formelblad och räknare. Börja varje ny uppgift på nytt blad. Lösningarna ska vara väl motiverade och försedda med svar. Kladdblad

Läs mer

Information om dag- & dräneringsvatten

Information om dag- & dräneringsvatten Information om dag- & dräneringsvatten Information från VA- och Gatuavdelningen I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för att minska

Läs mer

HYDRAULIK (ej hydrostatik) Sammanfattning

HYDRAULIK (ej hydrostatik) Sammanfattning HYDRAULIK (ej hydrostatik) Sammanfattning Rolf Larsson, Tekn Vattenresurslära För VVR145, 4 maj, 2016 NASA/ Astronaut Photography of Earth - Quick View VVR145 Vatten/ Hydraulik sammmanfattning 4 maj 2016

Läs mer

2. Uppdelning av arbetsorder

2. Uppdelning av arbetsorder 1. Ordermottagande Efter mottagande av beställning skrivs en arbetsorder. Originalet lämnas till arbetsledare för utförande och en kopia sorteras in utförande pärm på kontoret. 2. Uppdelning av arbetsorder

Läs mer

Så bedömer du ditt avlopp

Så bedömer du ditt avlopp Så bedömer du ditt avlopp Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? Vet du om ditt enskilda avlopp fungerar som det ska? Åtgärda Förbättra Denna guide hjälper dig att gå igenom de olika delarna och bedöma

Läs mer

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Bristande tillgänglighet: Nedanstående brister i tillgängligheten beträffande den fysiska miljön

Läs mer

FR RÖRSTRYPARE MONTAGEANVISNING ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING BRANDKLASSIFICERING - TABELL INSTALLATION TESTSTANDARDER. Version: 1.

FR RÖRSTRYPARE MONTAGEANVISNING ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING BRANDKLASSIFICERING - TABELL INSTALLATION TESTSTANDARDER.   Version: 1. MONTAGEANVISNING RÖRSTRYPARE ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING GRAFT Rörstrypare är konstruerad för att upprätthålla brandmotståndet i brandskiljande väggar och bjälklag när dessa bryts av plast- eller metallrör

Läs mer

Hur man väljer rätt Pålningsmetod.

Hur man väljer rätt Pålningsmetod. Hur man väljer rätt Pålningsmetod. Pålplintar 25 år; 2009-06-05 Bo Berglars PiD Piling Development AB Box 160 751 04 Uppsala Tel: 018-71 22 44 Mail: bo.berglars@piling.se Mobil: 0705-790 400 2 Pålplintar

Läs mer

Nordic Iron Ore. Brunnspåverkan

Nordic Iron Ore. Brunnspåverkan Nordic Iron Ore Brunnspåverkan Förutsättningar vid ny gruvdrift Grundvattennivån sänks vid tömning av gruvorna Beräkningar har gjorts för att visa hur stort område som kan komma att få en förändrad grundvattennivå

Läs mer

Geokonstruktion, BYGC13 7,5 hp Tentamen

Geokonstruktion, BYGC13 7,5 hp Tentamen Karlstads universitet Byggteknik Byggingenjörsprogrammet Geokonstruktion, BYGC13 7,5 hp Tentamen Tid: onsdagen den 25/3 2015 kl 8.15-13.15 Plats: Universitetets skrivsal Ansvarig: Malin Olin 700 1590.

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING 4evergreen BDT PÅ BURK V

INSTALLATIONSANVISNING 4evergreen BDT PÅ BURK V INSTALLATIONSANVISNING 4evergreen BDT PÅ BURK V.0.1.2018 Innehåll. 1. Snabbinformation 2. Specifikationer på BDT PÅ BURK 3. Luftningsalternativ tilluft/frånluft 4. Återfyllnad 5. Isolering av BDT PÅ BURK

Läs mer

Fördelare och rör för markvärme

Fördelare och rör för markvärme Fördelare och rör för markvärme LK Markfördelare LK Markfördelare tillverkas av PEH rör PN10 med påsvetsade avstick DN 25 för LK Markvärmerör 25 x 2,3. Markfördelaren specialbyggs utifrån det specifika

Läs mer

El och Bredband till ditt hus Information till fastighetsägare

El och Bredband till ditt hus Information till fastighetsägare El och till ditt hus Information till fastighetsägare www.telge.se Så här lägger du ner rören på din tomt. Färdig mark Att förlägga skyddsrör Diket på tomten som ska användas för den beställda serviskabeln

Läs mer

Slamavskiljare Markbädd Nordkalk Filtra P

Slamavskiljare Markbädd Nordkalk Filtra P April, 2009 Slamavskiljare Markbädd Nordkalk Filtra P Figur 1. Nordkalk Filtra P är ett passivt filter som effektivt renar fosfor och bakterier ur vatten. (Filtret fungerar även efter kompaktfilter, biofilter

Läs mer

RD-pålvägg i Trondheim. StålpåleDag 2011 Stockholm 26.05.2011

RD-pålvägg i Trondheim. StålpåleDag 2011 Stockholm 26.05.2011 RD-pålvägg i Trondheim StålpåleDag 2011 Stockholm 26.05.2011 Innehåll 1. Fakta om projektet 2. Geotekniska förhållanden 3. RD-pålvägg 1. Fakta om projektet Projekt: E6 Trondheim - Stjørdal 9.5 km E6 från

Läs mer

- Långa borrhål, >200 m borras och injekteras etappvis

- Långa borrhål, >200 m borras och injekteras etappvis Hallandsås, förförinjektering (förförisk) - Långa borrhål, >200 m borras och injekteras etappvis Johan Funehag, Chalmers/Tyréns Nils Granberg, Tyréns Kenneth Rosell, Jan Hartlén, Trafikverket Långhålsborrning

Läs mer

O-RINGAR INBYGGNAD. O-ringens tvärsnitt, D , F min 0,5 0,6 0,7 0,9 1,1

O-RINGAR INBYGGNAD. O-ringens tvärsnitt, D , F min 0,5 0,6 0,7 0,9 1,1 O-RINGAR INBYGGNAD O-ringar inbyggnad (SMS 1588) Allmänna anvisningar Principen för funktion är att O-ringen hoptrycks mellan omgivande detaljer och åstadkommer tätning mot dessa, se figur 1 4. O-ringar

Läs mer

VAG DUOJET automatisk luftningsventil

VAG DUOJET automatisk luftningsventil VAG DUOJET automatisk luftningsventil AVLUFTNINGSVENTILER DUOJET Avluftningsventil för rent vatten ög kapacitet då lufthastigheter upp till l udets hastighet kan tillåtas Provad enligt EN12266 DIN 3230

Läs mer

ATT TÄNKA PÅ VID LEDNINGSFÖRNYELSE KONKRETA INSIKTER, TIPS OCH RÅD

ATT TÄNKA PÅ VID LEDNINGSFÖRNYELSE KONKRETA INSIKTER, TIPS OCH RÅD ATT TÄNKA PÅ VID LEDNINGSFÖRNYELSE KONKRETA INSIKTER, TIPS OCH RÅD Renovering av ledningar behöver inte vara en krävande process. Det finns en del viktiga faktorer att ta hänsyn till och många aspekter

Läs mer

hade funnits för 500 år sedan...

hade funnits för 500 år sedan... Om bara Senad HLWC hade funnits för 500 år sedan... Ett bolag i Villa Total koncernen Specialbetong Stockholms AB s kärnverksamhet ligger inom kategorin luftinnehållande betong: Där finns områdena licensiering,

Läs mer

Testrapport. Miljö- och arbetsmiljövänlig rengöring av cisterner Testrapport. Nr

Testrapport. Miljö- och arbetsmiljövänlig rengöring av cisterner Testrapport. Nr Nr. 01-1708 2017-08-10 Miljö- och arbetsmiljövänlig rengöring av cisterner Mikael Yabandeh Tel: +47 73 864 1177 E-post: mikael.yabandeh@fvuab.se Postadress Telefon Bankgiro Org. nr. E-post Box 1026 08-525

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OM MATERIALET

ALLMÄN INFORMATION OM MATERIALET SENAD HLWC ALLMÄN INFORMATION OM MATERIALET SENAD HLWC är ett lättbetongmaterial som i kombination med ett nytt koncept öppnar vägar för nya, spännande vägar att anlägga och bygga. SENAD HLWC är; Miljövänligt

Läs mer

Durgo Luftningsventiler

Durgo Luftningsventiler Durgo Luftningsventiler Luftningsventilens funktion Avloppsventilationens uppgift är att släppa in luft för att utjämna det undertryck som kan uppstå när vätska strömmar i ledningarna. Annars finns det

Läs mer

Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING. Injektering av sprickor i betong

Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING. Injektering av sprickor i betong Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING Injektering av sprickor i betong Injektering av sprickor i betong Kem/PUR hartsinjekteringsmedel används för vattentätning av sprickor och

Läs mer

Driftinstruktioner Arbrå

Driftinstruktioner Arbrå Driftinstruktioner Arbrå Före start av anläggningen. - Stäng alla dräneringsventiler för vatten och tryckluftledningarna (OBS tryckluften i botten på barnbacken) - Använd dränkpumpen i brunnen så att flödet

Läs mer

Dos. Inkoppling. Vatten in från vattentanken. Koncentrat Till Mix pump (slangen som tidigare gick till koncentratdunken)

Dos. Inkoppling. Vatten in från vattentanken. Koncentrat Till Mix pump (slangen som tidigare gick till koncentratdunken) Instruktioner DROPPEN Dos doserar automatiskt Rotstop Gel till rätt blandning av koncentrat för Mix-pumpen. Denna instruktion visar generell inkoppling av Dos-systemet till befintlig stubbehandling på

Läs mer

Praktiska tips om hantering!

Praktiska tips om hantering! Praktiska tips om hantering! !"#$"%&'#(#)*+,-"+'#. Dosi-Fuser engångssystem för kontinuerlig infusion som fungerar helt utan batterier eller elektricitet och är avsett för patienter inom öppenvården. Den

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten Lokalt omhändertagande av dagvatten I den här broschyren vill vi informera dig som fastighetsägare om hur du på bästa sätt tar hand om ditt dag- och dräneringsvatten

Läs mer

El och stadsnät till ditt hus Information till fastighetsägare

El och stadsnät till ditt hus Information till fastighetsägare och stadsnät till ditt hus Information till fastighetsägare Så här lägger du ner rören på din tomt. Skyddsrör Diket på tomten som ska användas för den beställda serviskabeln gräver du själv. På tomten

Läs mer

Malungs IF Skidor. En utredning av det mobila snökanonssystemet vid Malungs skidstadium. Tel.nr. 08-550 102 10 Tel.nr.

Malungs IF Skidor. En utredning av det mobila snökanonssystemet vid Malungs skidstadium. Tel.nr. 08-550 102 10 Tel.nr. Malungs IF Skidor En utredning av det mobila snökanonssystemet vid Malungs skidstadium Jörgen Rogstam Mattias Dahlberg jorgen.rogstam@ekanalys.se mattias.dahlberg@ekanalys.se Tel.nr. 08-550 102 10 Tel.nr.

Läs mer

Allmänna föreskrifter gällande betongval och gjutteknik

Allmänna föreskrifter gällande betongval och gjutteknik 1(5) Allmänna föreskrifter gällande betongval och gjutteknik Betonggolv dimensioneras efter allmänna krav beroende på verksamhet och belastning. Konstruktören har alltid ansvaret för att beräkningen av

Läs mer

Topas med option pluspaket Installationsanvisning

Topas med option pluspaket Installationsanvisning Topas Vatten avloppsreningsverk Topas 100-160 med option pluspaket Kontaktinformation Topas Vatten Vid driftsättning kontakta närmaste servicekontor. Huvudkontor Tel: +46 8 767 00 30 E-post: info@topasvatten.se

Läs mer

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil Till Projektet Bluetoothstyrd bil Av Erik Olsson Fornling Handledare: Fredrik Johansson n söndagen den 18 mars 2012 Sidan 1 (7) Sammanfattning Jag har byggt om en gammal radiostyrd bil och bytt ut all

Läs mer

Så bedömer du ditt avlopp

Så bedömer du ditt avlopp Så bedömer du ditt avlopp Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? Vet du om ditt enskilda avlopp fungerar som det ska? Åtgärda Förbättra Denna guide hjälper dig att gå igenom de olika delarna och bedöma

Läs mer

11.1 Rambeskrivning. Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk Jokkmokks Kommun Uppdragsnr: Status: Förfrågningsunderlag

11.1 Rambeskrivning. Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk Jokkmokks Kommun Uppdragsnr: Status: Förfrågningsunderlag 11.1 Rambeskrivning, Ref.nr 2016:145 11.1 Rambeskrivning Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk Jokkmokks Kommun 2016-02-08 Uppdragsnr: 15165 Status: Förfrågningsunderlag 11.1 Rambeskrivning Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk

Läs mer