Grunder för materialfixering med vakuum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grunder för materialfixering med vakuum"

Transkript

1 Grunder för materialfixering med vakuum Först och främst har vi normalt atmosfärslufttryck inuti och utanför vakuumbordet, som är ungefär 1bar. Därefter placeras ett arbetsstycke på ytan på vakuumbordet och det återstående fria utrymmet och de borrade hålen är täckta eller förseglade. Och på så sätt kan luften inuti vakuumbordet avlägsnas med en vakuumpump. Beroende på typ av vakuumpump kommer en tryckskillnad mellan insidan och utsidan att uppstå från ca 100 mbar till ca 950mbar, och gränsskiktet utgörs av arbetsstycket som finns på vakuumbordet. De flesta material man normalt bearbetar i en maskin kan fixeras med vakuum. Det gäller även olika tjocklekar från papper och plastfilm upp till tjocka metall eller trästycken. Tekniken underlättar avsevärt fixeringen och ger även ofta ett bättre resultat efter bearbetningen då små vibrationer elimineras vilket lätt uppstår vid enbart mekanisk fixering. Vakuumbordet ger även en stor flexibilitet då man vid behov även kan fixera materialet mekaniskt genom att exempelvis placera ett maskinbord med T-spår på vakuumbordet och fixera detta med vakuum. Den enda begränsningen med vakuumtekniken finner man om man vill fixera väldigt små detaljer. En liten yta på detaljen ger svag fixering med vakuum. Små detaljer fixeras dock bäst med ett bord med rutmönster, mer om detta senare i denna beskrivning. Eftersom en av de viktigaste delarna i mekaniska förberedelser är att säkra arbetsstycket från att glida eller förflytta sig under arbetsprocessen är det bra att placera en matta eller någon typ av material mellan arbetsstycket och vakuumbordet. Det är också bra att se till att det här materialet inte är poröst utan så lufttätt som möjligt runt kanten på arbetsstycket och att det också har ett högt friktionsmotstånd. Beroende på typen av vakuumbord finns det olika alternativ här för att säkerställa en optimal lösning beroende på dina specifika behov. Titta gärna på de filmer vi har på vår hemsida milltoolstore.se De visar olika bord och olika fixeringsteknik. Bord med rutmönster Ytan består av ett rutmönster och det finns ett antal hål i ytan som skapar ett vakuum i de frästa spåren. Hålen är kopplade till vakuumpumpen och de ska förseglas på ytor som inte täcks av arbetsstycket. När man placerar en tätningslist som anpassas efter arbetsstyckets storlek runt hålen uppstår ett vakuum inom detta område under arbetsstycket. Det är viktigt att ett eller fler hål som ligger inom området innanför listen har öppnats för vakuumpumpen. Alla hål utanför området där listen placerats ska förbli förseglade. Med ett rutmönstrat bord är det alltså enkelt att anpassa vakuumytan efter storleken på arbetsstycket. Nu kan arbetsstycket placeras på vakuumbordet så att tätningslisten helt täcks av arbetsstycket och pumpen kan startas.

2 Fördelar med vakuumbord med rutmönster Arbetsstycket behöver inte nödvändigtvis ha en jämn undersida. Ojämnheter upp till ca 1mm sluter tätt mot bordet tack vare flexibilitet i gummilisten som placeras som tätning under arbetsstycket. Arbetsstycket dras ner direkt mot vakuumbordets aluminiumyta utan någon matta emellan. Detta säkerställer att arbetsstycket ligger på en helt plan yta. En matta emellan kan naturligt ha små ojämnheter i materialet. Tekniken med tätningslisten och materialet placerat på listen ger väldigt små luftläckage. Om arbetsstycket består av ett material som inte släpper igenom någon luft som exempelvis akrylplast eller aluminium får man en mycket kraftig fixering även med relativt litet undertryck. Det är enkelt att bestämma storleken på ytan för vakuum vilket gör att man inte behöver arbeta med täckdukar och det sparar tid vid förberedelser av arbetet. Relativt små arbetsstycken kan fixeras Nackdelar med vakuumbord med rutmönster Rutmönstrat bord är väldigt känsligt för luftläckage in under arbetsstycket vid exempelvis genomfräsning. Skulle det inträffa tappar man snabbt undertrycket under hela arbetsstycket och risken är stor att det lossnar.

3 Så gör man om man behöver fräsa igenom materialet Behöver man fräsa igenom arbetsstycket och använder ett rutnätbord så måste en PVC matta placeras under arbetsstycket. Mattan ska vara samma storlek som arbetsstycket eller något större. Mattan får inte vara mindre än ytan man lagt med tätningslist på bordet. Sedan gör man lufthål i mattan på några ställen där fräsen INTE går igenom materialet. På så sätt behåller man vakuumtrycket under arbetsstycket även om man fräser igenom arbetsstycket. Man kan med fördel göra hål under konturer man fräser ut för att fixera urfräst detalj på plats. Fördelar med denna metod Öppningar vid genomfräsning leder inte till läckage och är därför inga problem. Bibehållen vakuumkraft även efter genomfräsning och mindre pump kan användas.. Arbetsstycket kräver ingen efterbearbetning då hela konturer kan fräsas ur utan att lägga in bryggor för att hålla materialet på plats. Mycket bra metod för serietillverkning av små detaljer. Nackdelar med denna metod Tillverkningen av adaptermattan tar lite tid för operatören även om det är en relativt snabb process med håltagningen. Mattan kostar pengar och ska helst kunna användas flera gånger vilket fungerar utmärkt om flera likvärdiga detaljer ska tillverkas. Används den bara en gång är det en fördyrande detalj i processen.

4 Hålade vakuumbord Dessa bord har hål med inbördes avstånd på 10mm och hålen är större på bordsytan och endast ca 0,5mm diameter i botten av hålet där luften passerar. Borden finns med en eller flera vakuumsektioner beroende på modell. Det är viktigt att det inte finns några öppna hål där luft kan flyta igenom när arbetsstycket ska fixeras. Det är också viktigt att alltid använda en hålad gummiduk under arbetsstycket för att förbättra vakuumeffekten och för att skydda bordet. Dessa mattor finns i två varianter. Antingen med ett inbördes avstånd mellan hålen på 10mm precis som i bordsytan. Eller en matta med 20mm avstånd mellan hålen. Fördelen med det större avståndet är att det på större bord är lättare att passa in mattan. Nackdelen kan vara något sämre fixeringskraft då 50% av hålen under arbetsstycket är stängda. Fördelar med hålade vakuumbord Den stora fördelen är att det är betydligt enklare att jobba med om man behöver fräsa igenom arbetsstycket. Man kan med fördel använda den hålade mattan eller andra alternativ som exempelvis sintrad gummimatta som inte kräver inpassning med hålen i bordet. Vid uppspänning av arbetsstycket krävs ingen hantering av tätningslister som vid det rutmönstrade bordet. Hålat bord är bättre vid porösa material som släpper igenom lite luft då läckaget blir mer begränsat till den ytan där det läcker Nackdelar med hålade vakuumbord Hålat bord har mer luftläckage än det rutmönstrade. Detta är oundvikligt då en liten mängd luft går förbi kanten på arbetsstycket och in under materialet. Det kan också vara små läckage på andra ställen även om man täckt dessa med gummidukar. Resultatet blir att fixeringskraften generellt är något lägre på hålat jämfört med rutmönstrat. En del av detta kan man dock kompensera bort med rätt vakuumpump.

5 Vilken typ av bord ska jag välja? Det är en vanlig fråga som vi gärna hjälper till med att svara på. Om du ofta fräser igenom materialet är det bättre med ett hålat bord. Men om du sällan eller aldrig fräser igenom får du högre fixeringskraft och kan även välja en mindre vakuumpump med ett rutmönstrat bord. Materialet du vill fixera har också betydelse för val av bord. Har det inget luftgenomsläpp som exempelvis aluminium eller plast ger det rutmönstrade bordet mycket stark fixeringskraft men även det hålade fungerar bra. Har du däremot behov av att fixera exempelvis MDF skivor som är porösa och släpper luft kan det hålade bordet vara ett bättre alternativ. Tänk också på att bord som har olika vakuumsektioner är att föredra om bordet är stort. Det underlättar uppsättningen av jobbet och det minskar luftläckage. Har man väldigt skiftande behov där man behöver stor fixeringskraft för att exempelvis bearbeta aluminium ibland och andra gånger plast med genomfräsning kanske man ska överväga 2 olika bord för olika typer av arbeten. Generellt är det också bra med bord där man har möjligheten att kombinera vakuumfixering med mekaniska materialstopp vid stora krafter i bearbetningsprocessen. Användning av skärvätska påverkar egentligen inte valet av bord däremot påverkar det valet av pump och annan utrustning. Vilken typ av pump ska jag välja? Detta beror på typ av bord och vilket material som ska fixeras. Olika typer av pumpar har olika styrkor. Pump av sidokanalstyp ger ofta ett högre luftflöde men ett sämre vakuumtryck än vad man får med en pump av typen rotationskompressor. Har man valt ett rutmönstrat bord är det oftast bäst med en pump av typen rotationskompressor. Denna teknik genererar ett högt vakuumtryck och man har oftast inte så stor nytta av ett högt luftflöde med ett rutmönstrat bord. Väljer man en pump med rotationskompressor och oljesmörjning blir vakuumtrycket mycket kraftigt och täta material fixeras med stor kraft. Har man däremot ett hålat bord kan bägge dessa typer av pumpar fungera bra. Här får man titta på materialet som ska fixeras. Är materialet tätt som exempelvis plast eller aluminium fungerar rotationskompressor utmärkt även här. Men om det är trä eller MDF som ska fixeras så behöver man högt luftflöde och sidokanalspumpen kan vara ett bättre alternativ. Detta gäller även om man ofta fräser igenom materialet. Sidokanalspumpar finns med en, två eller tre steg i samma pump. Vakuumtrycket blir bättre med två eller tre steg men flödet kan bli något sämre. Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till vid val av pump är användning av skärvätska vid bearbetning. Om man använder endast liten mängd vätska (dimkylning) kan man klara sig med en vanlig pump och en vätskeavskiljare inkopplad mellan pumpen och bordet. Om man använder större mängder vätska ska man alltid välja en pump avsedd för detta som klarar att skilja ut vätskan och återtransportera den till en separat tank.

6 Vanliga frågor och svar F: Måste man ha en kraftig pump till ett stort bord? S: Är det ett hålat bord är svaret ja. Däremot är det inte lika självklart med ett rutmönstrat bord där luftläckage kan vara obefintligt och då kan man klara sig med mindre pump. F: Ni har bord där det medföljer en vakuumenhet för tryckluft. Är den tillräckligt stark? S: Denna enhet medföljer våra bästa rutmönstrade bord med endast 10 mm stora rutor. Ska man fixera ett tätt material och inte fräser igenom materialet räcker denna enhet oftast för fixering. F: Vi ska byta ut en gammal pump. Vad ska vi välja? S: Även i dessa fall får man titta på typ av vakuumbord och materialet man vill fixera för att hitta en bra lösning. F: Vi bearbetar aluminium och använder skärvätska. Vad väljer vi för bord & pump? S: Om ni fräser igenom materialet ska ni välja ett hålat bord och en pump avsedd för skärvätska. Om ni inte fräser igenom kan ni välja ett rutmönstrat bord och en pump med rotationskompressor och vätskeavskiljare. F: Vi fräser akrylplast och medelhårda kompositskivor. Vi fräser igenom materialet. Vad ska vi välja för bord och pump? S: Hålat bord då det underlättar genomfräsning. Kompositmaterialet kan släppa igenom luft så en pump med sidokanal är bästa alternativet. F: Vi planfräser med stora sidledskrafter under bearbetningen. Vad ska vi välja för bord & pump? S: Rutmönstrat bord och en oljesmord pump med rotationskompressor ger en mycket kraftig fixering och klarar krafterna.

Holmberg Cases Sweden AB / Företagsvägen 1 / 953 33 Haparanda / Sweden / +46 922 14690 / info@hbc.se / www.hbc.se

Holmberg Cases Sweden AB / Företagsvägen 1 / 953 33 Haparanda / Sweden / +46 922 14690 / info@hbc.se / www.hbc.se I alla konstruktioner är det produkterna som ska skyddas som ställer kravet på vilken modell vi föreslår ur vårt produktprogram. Utöver detta är det fantasin som sätter begränsningarna om hur den slutgiltiga

Läs mer

Bearbetning Varia Dekorpaneler

Bearbetning Varia Dekorpaneler Bearbetning Varia Dekorpaneler Generellt Variapanelerna som är tillverkade av Ecoresin kan bearbetas med de flesta verktyg avsedda för plast-, trä-, och metallbearbetning. Det är viktigt att hastigheten

Läs mer

Vi lyfter din verksamhet -med våra produkter

Vi lyfter din verksamhet -med våra produkter Vi lyfter din verksamhet -med våra produkter P.D. Lyftteknik AB Box 22136 250 23 Helsingborg Tel: 042-38 38 00 Fax: 042-20 16 44 E-post: info@pdlyftteknik.se www.pdlyftteknik.se Vakuumteknik Sugkoppar

Läs mer

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet?

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet? Lufttäta byggnader I exemplet diskuterar och förklarar vi varför det är bra att bygga lufttätt och vilka risker som finns med byggnader som läcker luft. Foto: Per Westergård Vem vill bo i en plastpåse?

Läs mer

Monteringsanvisning PVC 2-delat skjutparti. Mottagningskontroll. Viktig information innan ni monterar produkten från Fönsterfint!

Monteringsanvisning PVC 2-delat skjutparti. Mottagningskontroll. Viktig information innan ni monterar produkten från Fönsterfint! Monteringsanvisning PVC 2-delat skjutparti Mottagningskontroll Viktig information innan ni monterar produkten från Fönsterfint! Se över produkterna innan ni installerar. Eventuella fraktskador ska anmälas

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

MONTERINGANVISNING. Taklucka. Bender Taklucka

MONTERINGANVISNING. Taklucka. Bender Taklucka Bender Benders justerbara taklucka ger maximal täthet och passar alla typer av takpannor. Öppningsmåtten är anpassade till kraven i BBR 21. BENDERS I SE I 2018-07 n är möjlig att justera i höjdled ifrån

Läs mer

Nitning. Med hjälp av denna metod sätter man samman metaller. Plåtar, plattstål, och så vidare. Det finns tre typer av nitar. Nit med kullrig skalle

Nitning. Med hjälp av denna metod sätter man samman metaller. Plåtar, plattstål, och så vidare. Det finns tre typer av nitar. Nit med kullrig skalle Nitning. Med hjälp av denna metod sätter man samman metaller. Plåtar, plattstål, och så vidare. Det finns tre typer av nitar. Nit med flat försänkt skalle Nit med kullrig skalle Blindnit Denna nit använder

Läs mer

Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare

Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare Augusti 2010 Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare Ignucell Drains specialutvecklade konstruktion gör den till det bästa alternativet för de flesta typer av arbeten

Läs mer

Soffbord med infälld bricka

Soffbord med infälld bricka Soffbord med infälld bricka Till bords Soffbord med infälld bricka Detta soffbord har allt: en inbyggd bricka, så att du kan fresta dina gäster med allsköns läckerheter. 1 Inledning Bjud dina gäster på

Läs mer

Montageanvisning Scanlight System 540/540X. För installation som fasad och fasadbeklädnad.

Montageanvisning Scanlight System 540/540X. För installation som fasad och fasadbeklädnad. För installation som fasad och fasadbeklädnad. 1 Lossning: Vid lossning eller lyft av större pallar med paneler används enklast kranbil. Lyft pallen med stroppar som placeras ca 1/4 1/3 in på pallen från

Läs mer

Köldbryggor. Årets vintermode: Prickigt och rutigt. Frosten får inte fäste. Köldbryggan förbinder ute med inne

Köldbryggor. Årets vintermode: Prickigt och rutigt. Frosten får inte fäste. Köldbryggan förbinder ute med inne Köldbryggor Köldbryggor består av icke isolerande material som förbinder en kall yta med en varm yta, t ex ute med inne. Årets vintermode: Prickigt och rutigt Bilderna är från Kalhäll i norra Stockholm.

Läs mer

Gör en egen luftslangtelefon

Gör en egen luftslangtelefon Gör en egen luftslangtelefon De elektromagnetiska fälten kring en telefon har i princip tre källor: 1. Pulser (transienter) på inkommande ledning. 2. Själva telefonapparaten. 3. Elektronik i hörluren (högtalare

Läs mer

RULLPOLERING S.C.A.M.I.

RULLPOLERING S.C.A.M.I. S.C.A.M.I. Katalog 2011 2 Rullpolering är en plastisk bearbetning. Genom rullens tryck omfördelas material plastiskt och därmed uppnås en god ytjämnhet. Bearbetningen reducerar dessutom porer och repor

Läs mer

Ansluta Servicevätska för SIHI Vakuumpumpar

Ansluta Servicevätska för SIHI Vakuumpumpar Ansluta Servicevätska för SIHI Vakuumpumpar Innehåll Vakuum funktion Installations varianter Att tänka på vid start/stopp Kavitation Vakuum funktion Pumpen arbetar enligt vätskeringprincipen (bild 1).

Läs mer

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1.

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

CM Förstärkarlåda, sida 1.

CM Förstärkarlåda, sida 1. CM-0-17 Förstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

CNC5005. CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium.

CNC5005. CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium. CNC5005 CNC5005 CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium. Industrimaskin som även passar hantverkaren Kombinerad

Läs mer

LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion

LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion LINJÄR + TRÄ Monteringsanvisning I-Drain för träkonstruktion Innehåll Viktigt! Före installation, kontrollera så att produkten inte är skadad. Produkterna är tillverkade i enlighet med typgodkännande SC0252-14.

Läs mer

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY Monterings och bruksanvisning Art # 74103 Specifikationer Art # 180-0305 Kapacitet Stål 1.6/16 (mm/gauge) Alluminium 1.8/15 Öppning(mm//in) 120//4-3/4 Nettovikt/Bruttovikt

Läs mer

Innovativa täck- och dammskyddsprodukter för bygg, industri och hem

Innovativa täck- och dammskyddsprodukter för bygg, industri och hem Innovativa täck- och dammskyddsprodukter för bygg, industri och hem EN REN ARBETSPLATS På en byggarbetsplats skapas alltid mycket damm, oavsett om det handlar om rivning, renovering eller nyproduktion.

Läs mer

Monteringsanvisning Exclusive (0113)

Monteringsanvisning Exclusive (0113) Monteringsanvisning Exclusive (0113) 1 2 Lägg ut bottendelarna på något mjukt och rent underlag så att plastytan inte får repor. Skruva ihop de tre bottendelarna. Använd 12 st skruv 4,2x55mm (1). Montera

Läs mer

CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium.

CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium. CNC5003 CNC5003 Industrimaskin som även passar hantverkaren Kombinerad maskin, kan utrustas för flera olika operationer Kan betjänas från 3 sidor Industristyrsystem, ej PC-baserat Digitala servon med hög

Läs mer

Yellow Line Monteringsanvisning

Yellow Line Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Yellow Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Nu kan du inte längre säga att luftspaltbildande material bygger

Läs mer

Jigg för raka eggar SE-76

Jigg för raka eggar SE-76 Jigg för raka eggar SE-76 HYVELJÄRN Max bredd 76 mm STÄMJÄRN Placering av maskinen Slipriktning: Mot eggen. Bryningsriktning: Med eggen. Konstruktion Se illustration på nästa sida. Jiggen består av en

Läs mer

Uppföljning av lufttäthet i klimatskalet ett år efter första mätningen

Uppföljning av lufttäthet i klimatskalet ett år efter första mätningen Finnängen Husarv. 57, Ljungsbro Datum 2012-02-02 Rapportnummer 12-157 S 1 av ( 8 ) Uppföljning av lufttäthet i klimatskalet ett år efter första mätningen Ansvarig:!!! Fuktsakkunnig, Certifierad Energiexpert

Läs mer

Monteringsanvisning för FASTIGHETSBOXAR. Sonesson Inredningar AB Telefon

Monteringsanvisning för FASTIGHETSBOXAR. Sonesson Inredningar AB Telefon Monteringsanvisning för FASTIGHETSBOXAR Sonesson Inredningar AB Telefon 0-38 39 00 info@sonesson.se order@sonesson.se www.sonesson.se För korrekt monteringshöjd för enskild modell, se ritningarna för respektive

Läs mer

Bättre kvalitet vid plasmaskärning

Bättre kvalitet vid plasmaskärning Bättre kvalitet vid plasmaskärning Följande referensguide ger flera lösningar som hjälper till att förbättra snittkvaliteten. Det är viktigt att testa de föreslagna åtgärderna eftersom många olika faktorer

Läs mer

RIKSBYGGENS BRF. YSTADSHUS NR 10

RIKSBYGGENS BRF. YSTADSHUS NR 10 RIKSBYGGENS BRF. YSTADSHUS NR 10 ANVISNINGAR OCH FÖRKLARINGAR VID ISOLERING AV LÄGENHETSFÖRRÅD 2015-02-23 AB SKÅNSKA TEKNIK-& KONSULTTJÄNSTER ARBETSNUMMER 15005 AB Skånska Teknik- & Konsulttjänster Hyllie

Läs mer

Användarmanual till GS-luftsolfångare

Användarmanual till GS-luftsolfångare GS solvärmeventilation 1 Användarmanual till GS-luftsolfångare Innehåll: Solcellspanel med solceller och ventilator Värmeregulator Plaströr diameter 100 mm, längd 63 cm, inkl. dragring) Flänsmontering

Läs mer

Förstudie av formfräsning

Förstudie av formfräsning Förstudie av formfräsning För tillverkning av formar för cement- plast- och gjuteriföretag sker modellframställning i olika stadier. För att möta framtiden med snabba omställningar och innovationer framställer

Läs mer

LaserCentrum. med strålande kompetens

LaserCentrum. med strålande kompetens LaserCentrum med strålande kompetens Det är bara fantasin som sätter gränser... Med laser kan du skära, svetsa, härda, borra hål, ja dess användningsområden är oändliga. Det är just laserteknikens möjligheter

Läs mer

CNC5003. CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium.

CNC5003. CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium. CNC5003 CNC5003 CNC5003 är en industrimaskin som även passar hantverkaren. Maskinen är speciellt framtagen för trä, skivmaterial, plast och aluminium. Industrimaskin som även passar hantverkaren Kombinerad

Läs mer

Modellteknik. pro.form industridesign

Modellteknik. pro.form industridesign Modellteknik pro.form industridesign MODELLER Avsikten med att bygga en modell är för att skapa en illusion av en färdig produkt, för att kommunicera en gestaltning av en produkt, idé eller problemlösning.

Läs mer

Vakuumcartridge/integration Introduktion. Introduktion

Vakuumcartridge/integration Introduktion. Introduktion Vakuumcartridge/integration Introduktion Introduktion 372 Vakuumcartridge/integration Introduktion Piabs vakuumpumpar är till största delen baserade på den patenterade COAX teknologin 2 1 3 När tryckluft

Läs mer

Monteringsanvisning Takskjutport R30

Monteringsanvisning Takskjutport R30 Monteringsanvisning Takskjutport R30 Monteringsanvisning R30 R30 Takskjutport Detta behöver du Skruvdragare 10+13 mm skruvhylsa 7+10 mm borr 10+13 mm fasta nycklar Kil Penna Måttband Vattenpass Tving (ej

Läs mer

Linear 72 för träkonstruktion. Mira 4500 Vapourmat

Linear 72 för träkonstruktion. Mira 4500 Vapourmat Linear 72 för träkonstruktion. Mira 4500 Vapourmat 100 2017-07 Innehåll Viktigt! Före installation, kontrollera så att produkten inte är skadad. Produkterna är tillverkade i enlighet med typgodkännande

Läs mer

PM Double Mag. Elektriskt permanentmagnetiskt uppspänningssystem. Eclipse Magnetics Modulärt uppspänningssystem

PM Double Mag. Elektriskt permanentmagnetiskt uppspänningssystem. Eclipse Magnetics Modulärt uppspänningssystem Eclipse Magnetics Modulärt uppspänningssystem PM Double Mag Elektriskt permanentmagnetiskt uppspänningssystem 08-514 307 60 info@bonthron-ewing.se www.bonthron-ewing.se Det ultimata uppspänningssystemet

Läs mer

FR RÖRSTRYPARE MONTAGEANVISNING ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING BRANDKLASSIFICERING - TABELL INSTALLATION TESTSTANDARDER. Version: 1.

FR RÖRSTRYPARE MONTAGEANVISNING ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING BRANDKLASSIFICERING - TABELL INSTALLATION TESTSTANDARDER.   Version: 1. MONTAGEANVISNING RÖRSTRYPARE ALLMÄN PRODUKTBESKRIVNING GRAFT Rörstrypare är konstruerad för att upprätthålla brandmotståndet i brandskiljande väggar och bjälklag när dessa bryts av plast- eller metallrör

Läs mer

INFÄSTNINGSGUIDE (B) (B) (A) (A)

INFÄSTNINGSGUIDE (B) (B) (A) (A) INFÄSTNINGSGUIDE INFÄSTNINGSGUIDE Infästningsguiden är framtagen för att vara en enkel vägledning och ett stöd vid val av infästningar till olika typer av byggnadsmaterial. Tänkvärt är dock att vissa material

Läs mer

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Sida 1/19 Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Till modell 712, 714 och 716 monteras sockelprofilerna till långsidan, med hjälp av en skruvplattan. Skruvplattan monteras invändigt i sockelprofilen.

Läs mer

Produktutveckling 3 Handledare: Rolf Lövgren Utfört av: Adnan Silajdzic

Produktutveckling 3 Handledare: Rolf Lövgren Utfört av: Adnan Silajdzic PM Strängpressning Individuell inlämningsuppgift Produktutveckling 3 Handledare: Rolf Lövgren Utfört av: Adnan Silajdzic 1 Innehåll Inledning och Bakgrund... 3 Vad innebär Strängpressning?... 4 Hur går

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

Universal Max. Information & Installationsanvisning

Universal Max. Information & Installationsanvisning Universal Max Information & Installationsanvisning INFORMATION OM INSTALLATION OCH ANVÄNDANDE 1. Skorstenens diameter samt höjd skall överensstämma med kraven som eldstaden den anslutits till kräver. 2.

Läs mer

Byggsats. Elektromekanik/Mekatronik L08-1 ELMILJÖ MODERN

Byggsats. Elektromekanik/Mekatronik L08-1 ELMILJÖ MODERN Byggsats Elektromekanik/Mekatronik L08-1 MODERN ELMILJÖ För att få en överblick av hur den här byggsatsen skall göras och till vad den skall användas, finns på www.modernelmiljo.se en film som kort beskriver

Läs mer

PaxLock Pro - Installations- och driftsättningsguide

PaxLock Pro - Installations- och driftsättningsguide PaxLock Pro - Installations- och driftsättningsguide Översikt När man installerar PaxLock Pro är det viktigt att säkerställa att den miljö PaxLock Pro ska installeras i är lämpligt för ändamålet. Denna

Läs mer

Packningar Skyddsnät Mutterskydd Gummiprodukter

Packningar Skyddsnät Mutterskydd Gummiprodukter Packningar Skyddsnät Mutterskydd Gummiprodukter www.tematic.se Stansade produkter Stansade packningar, brickor och dylikt i alla dimensioner och framförallt i stort sett alla material. Allt från standardutförande

Läs mer

MAGNETCHUCKAR, VAKUUMCHUCKAR, LAMELLBLOCK & LYFTMAGNETER

MAGNETCHUCKAR, VAKUUMCHUCKAR, LAMELLBLOCK & LYFTMAGNETER MAGNETCHUCKAR, VAKUUMCHUCKAR, LAMELLBLOCK & LYFTMAGNETER I sortimentet ingår också magnetprodukter från SAV-Walker Lyftmagneter EMX -2 Magnetbord för slipning Nor-Pol, Fi-Pol -3 Magnetbord för fräsning

Läs mer

Vakuumcartridge/integration Introduktion. Introduktion

Vakuumcartridge/integration Introduktion. Introduktion Vakuumcartridge/integration Introduktion Introduktion 372 Vakuumcartridge/integration Introduktion Piabs vakuumpumpar är till största delen baserade på den patenterade COAX teknologin 2 1 3 När tryckluft

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE. bli med fiber

INFORMATIONSMÖTE. bli med fiber INFORMATIONSMÖTE Allt du behöver veta för att Allt du behöver veta för att bli med fiber MÖTET Vad är fiber? Vad kostar det? Så här går det till Planen för ditt område VAD ÄR FIBER? VAD ÄR FIBER? Bredbandslösning

Läs mer

Easy-Vent ROT. Dragfri ventilation för äldre bostäder

Easy-Vent ROT. Dragfri ventilation för äldre bostäder Easy-Vent ROT Dragfri ventilation för äldre bostäder Luftdonet Easy-Vent ROT monteras i anslutning till befintlig radiator och tillför bostaden skönt tempererad friskluft. Med våra smarta modeller behöver

Läs mer

JUSTERSÅG. FÖRBEREDELSE INFÖR PRAKTIKPROV Detta dokument får inte tas med när du utför provet. RISKER OCH SKYDDSINSTRUKTIONER DAGLIG ÖVERSYN

JUSTERSÅG. FÖRBEREDELSE INFÖR PRAKTIKPROV Detta dokument får inte tas med när du utför provet. RISKER OCH SKYDDSINSTRUKTIONER DAGLIG ÖVERSYN Använd denna checklista när du förbereder dig inför praktikprovet. För att få genomföra det praktiska provet ska du vara väl förtrogen med maskinen och de olika arbetsteknikerna så att du självständigt

Läs mer

Diverse hustips. Byte av radiatortermostat sid 2 6. Tilläggsisolering av fönster sid 7-10. Tips för köksavloppet i radhusen sid 11.

Diverse hustips. Byte av radiatortermostat sid 2 6. Tilläggsisolering av fönster sid 7-10. Tips för köksavloppet i radhusen sid 11. Diverse hustips Byte av radiatortermostat sid 2 6 Tilläggsisolering av fönster sid 7-10 Tips för köksavloppet i radhusen sid 11 Sidan 1 Byte av radiatortermostat Det är hög tid att byta termostater på

Läs mer

Användning av autoklav för livsmedel. Christophe Picard, huvudansvarig för centrets utbildningar och lärare på livsmedelskurser

Användning av autoklav för livsmedel. Christophe Picard, huvudansvarig för centrets utbildningar och lärare på livsmedelskurser Användning av autoklav för livsmedel Christophe Picard, huvudansvarig för centrets utbildningar och lärare på livsmedelskurser Vad är en autoklav? Metallisk gryta med lock. Med hjälp av övertryck kommer

Läs mer

Trycket är beroende av kraft och area

Trycket är beroende av kraft och area Tryck Trycket är beroende av kraft och area Om du klämmer med tummen på din arm känner du ett tryck från tummen. Om du i stället lägger en träbit över armen och trycker med tummen kommer du inte uppleva

Läs mer

NX Tri Ducer. Installationsmanual Svensk

NX Tri Ducer. Installationsmanual Svensk NX Tri Ducer Installationsmanual NX TRI-Ducer 1 NX TRI-Ducer Edition: April 2007 2 NX TRI-Ducer Monteringsinstruktion för Tri-transducer 1 Generellt... 3 1.1 Användning... 3 1.2 Verktyg och materiel...

Läs mer

ABC-Protect 60. Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02. Monteringsanvisning

ABC-Protect 60. Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02. Monteringsanvisning ABC-Protect 60 Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02 Monteringsanvisning Användning/Utförande... sid 1 Innan montering... sid 2 Funktionskontroll... sid 3 Kanalmontage (ABC-Protect

Läs mer

FYSIKALISKA APTITRETARE

FYSIKALISKA APTITRETARE FYSIKALISKA APTITRETARE Ett sätt att börja en fysiklektion och genast försöka fånga elevernas intresse, är att utföra ett litet experiment eller en demonstration. Kraven som ställs på ett sådant inledande

Läs mer

ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER

ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER Presentation av ARDEX och ARDEX Lamiheat. ARDEX har den tekniska kompetensen ARDEX har med Lamiheatmattan löst problemet med kall

Läs mer

Skärande bearbetning svarv

Skärande bearbetning svarv Skärande bearbetning svarv XP-styret 2009 Författare: Anders Johansson Inledning XP förfogar över tre svarvar i två olika storlekar. Svarvarna benämns av XP-styret som lillsvarven, storsvarven och NC-svarven.

Läs mer

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning Gällande krav för minimiflöde Det finns ett övergripande krav för tillförsel av luft i bostäder. Detta krav är 0.35 l/s och m 2. Detta innebär 35 l/s i en lägenhet på 100 m 2. Alla andra tillämpningar

Läs mer

FORMICA MAGNETIC LAMINATE

FORMICA MAGNETIC LAMINATE FORMICA MAGNETIC LAMINATE Formica Magnetic är ett dekorativt laminat med alla fördelar och samma garanterade kvalitet som traditionella Formica laminat men med ytterligare fördelar perfekta för kommunikation

Läs mer

Monteringsanvisning System WG 100 Lyft-/skjutdörrar i aluminium 2015-1

Monteringsanvisning System WG 100 Lyft-/skjutdörrar i aluminium 2015-1 Monteringsanvisning System WG 100 Lyft-/skjutdörrar i aluminium 2015-1 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer inte partiet att fungera optimalt

Läs mer

NORTON BEVELSYSTEMS EN REVOLUTION INOM FASNING OCH RUNDNING

NORTON BEVELSYSTEMS EN REVOLUTION INOM FASNING OCH RUNDNING NORTON BEVELSYSTEMS EN REVOLUTION INOM FASNING OCH RUNDNING NORTON BEVELSYSTEMS Nortons nya maskiner NorBevel-6 och NorBevel-2 revolutionerar fasning och rundning av metall! Nortons två nya elektriska

Läs mer

PLATS/ PLAN RÖRLIG PLACERING

PLATS/ PLAN RÖRLIG PLACERING etongens egenskaper möjliggör våran idé om att fånga ett materials egna rörelse. tt låta ett material få forma sig själv och sedan frysa den rörelsen har vi sett som betongens mest inspirerande egenskap.

Läs mer

Monteringsmanual. Glastak Elegance+ 25 mm. Gäller från

Monteringsmanual. Glastak Elegance+ 25 mm. Gäller från Monteringsmanual Glastak Elegance+ 25 mm Gäller från 2018-02-01 Inledning Användning Santex Glastak Elegance+ 25 mm är framtaget för det enklare uterummet, vår/sommar/höst. Rekommenderas att kombinera

Läs mer

Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren. Renare samvete under broarna

Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren. Renare samvete under broarna Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren Renare samvete under broarna Smutsigt vatten från vägarna ska inte tillåtas rinna ut i Mälaren. Detta är självklart viktigt för växt- och djurlivet, men

Läs mer

Teknisk kravspecifikation för Polismyndighetens medaljer

Teknisk kravspecifikation för Polismyndighetens medaljer Teknisk kravspecifikation 1 (8) Bilaga 4 Teknisk kravspecifikation för Polismyndighetens medaljer (1 bilaga, Ritning) Innehåll 1 ALLMÄNNA KRAV... 2 2 BEGREPP... 2 3 UTFORMNING... 2 3.1 Medaljer... 2 3.1.1

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Brandhämmande Akryl

MONTERINGSANVISNING Brandhämmande Akryl MONTERINGSANVISNING Brandhäande Akryl 1 (6) 2012 09 20 Generell produktbeskrivning Brandhäande Akryl är konstruerad för att förhindra spridning av brand, gas och rök genom öppningar och tekniska genomförningar

Läs mer

Säkerhetshusgeråd från Kriminalvården

Säkerhetshusgeråd från Kriminalvården Säkerhetshusgeråd från Kriminalvården Husgeråden tillverkas av KrimProd på anstalten Hall utanför Södertälje. Krimprod Hall är medlemmar i Normpack för säkra husgeråd i kontakt med livsmedel och är miljöcertifierade

Läs mer

Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering

Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering 2012-08-02 1(5) Goodfeel / Epro Europe AB Jan Eric Riedel Maskingatan 2A 504 62 BORÅS Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering Bakgrund I syfte att kvantifiera betydelsen

Läs mer

Monteringsanvisning Flärd 8,2

Monteringsanvisning Flärd 8,2 Monteringsanvisning Flärd 8,2 Detta behövs för monteringen: Rev.nr 130903 Borrmaskin + Bits Bågfil Vattenpass Skruvmejsel (kryss & spår) Tumstock Gummiklubba Tvingar 10 mm nyckel Silikonspruta Spackelverktyg

Läs mer

Monteringsanvisning för träkomposittrall

Monteringsanvisning för träkomposittrall Monteringsanvisning för träkomposittrall Grattis till ert val av trall från Scandinavian Plank. Vi har längre erfarenhet av trall i träkomposit än många av våra konkurrenter därför vet vi också vad man

Läs mer

pisave Introduktion...596 pisave optimize...598 pisave onoff...600 pisave release...602 pisave sense...603 pisave restrict...604

pisave Introduktion...596 pisave optimize...598 pisave onoff...600 pisave release...602 pisave sense...603 pisave restrict...604 pisave 594 pisave Introduktion...596 pisave optimize...598 pisave onoff...600 pisave release...602 pisave sense...603 pisave restrict...604 595 pisave Introduktion pisave För pump/system Inkluderad i kod

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

BÄNKSKIVOR I LAMINAT TILL DIG SOM MONTERAR HANTERING AV SKIVA MED UNDERLIMMAD DISKHO FÖRVARING

BÄNKSKIVOR I LAMINAT TILL DIG SOM MONTERAR HANTERING AV SKIVA MED UNDERLIMMAD DISKHO FÖRVARING 1 (6) DATUM 2014-10-21 UTGÅVA 6 ART NR 39270 BÄNKSKIVOR I LAMINAT TILL DIG SOM MONTERAR Dessa anvisningar är till hjälp vid montering av bänkskivor med laminatyta. Felaktig hantering kan avsevärt förkorta

Läs mer

Innovativa täckprodukter. för bygg, industri & hem

Innovativa täckprodukter. för bygg, industri & hem Innovativa täckprodukter för bygg, industri & hem 1 2 Blixtlåsdörr Enkel och snabb att installera Smidig passage Minimerar byggstäd Enkel och smidig skyddsplast med dragkedja för täckning av t.ex. dörröppningar

Läs mer

Ljudteknikern.se - din ljudtekniker på nätet

Ljudteknikern.se - din ljudtekniker på nätet Bättre ljud med rätt placering av PA-högtalare Placeringen av publikhögtalarna är av stor betydelse för hur bra ljudet kan bli. På framförallt mindre arrangemang ser man ofta högtalare som är tokigt placerade.

Läs mer

Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76)

Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76) Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76) HYVELJÄRN STÄMJÄRN Max bredd 77 mm Max tjocklek 9 mm SE-77 är en vidareutveckling av SE-76. Jiggen har nu en rörlig gavel. Placering av maskinen Slipriktning: Mot eggen.

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

Monteringsanvisning Expodul Easy roof Oisolerad Aluminiumstomme med eller utan Solo+ inglasning V2

Monteringsanvisning Expodul Easy roof Oisolerad Aluminiumstomme med eller utan Solo+ inglasning V2 Monteringsanvisning Expodul Easy roof Oisolerad Aluminiumstomme med eller utan Solo+ inglasning V2 Denna guide är tänkt att användas tillsammans med ER produktkatalog där de flesta profiler och tillbehör

Läs mer

AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING. Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside

AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING. Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside AQUAPANEL CEMENTBASERAD SKIVA OUTDOOR Den väderbeständig och obrännbara cementbaserade skivan för utvändigt bruk:

Läs mer

Tillverkare av maskiner för metallbearbetning. pressar valsverk stansar. tel. +46 (0)

Tillverkare av maskiner för metallbearbetning. pressar valsverk stansar.   tel. +46 (0) Tillverkare av maskiner för metallbearbetning pressar valsverk stansar www.ewn-maskiner.se tel. +46 (0) 7679 24 006 UPH 28 Horisontell hydraulpress - Inbyggt minne med möjlighet att spara upp till fyra

Läs mer

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk NX Combi givare Installation och användarmanual Sea Data Set 1 1 Sea Data Set 1 Edition: April 2007 2 Sea Data Set 1 1 Registrera produkten... 3 2 Installation... 3 2.1 Installation av Akterspegelsgivaren...

Läs mer

Företagsinformation. Mindre serier, prototyper och modeller

Företagsinformation. Mindre serier, prototyper och modeller Företagsinformation Mindre serier, prototyper och modeller BA Prototypverkstad är ett företag som jobbar med produktutveckling. Verksamheten är främst inriktad på att ta fram prototyper, modeller, mindre

Läs mer

Magnetchuckar, vakuumchuckar, lamellblock & lyftmagneter

Magnetchuckar, vakuumchuckar, lamellblock & lyftmagneter Magnetchuckar, vakuumchuckar, lamellblock & lyftmagneter I sortimentet ingår också magnetprodukter från SAV-Walker Lyftmagneter EMX -2 Magnetbord för slipning Nor-Pol, Fi-Pol -3 Magnetbord för fräsning

Läs mer

INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS DELARNA. Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7

INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS DELARNA. Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7 Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7 INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Nyttiga verktyg: Kniv typ brytkniv Nålfilar

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Halland Dusch

MONTERINGSANVISNING Halland Dusch Monteringsanvisning-Halland 1 av 8 20120316-2.2 RSK 7380829-7380844 Viktigt! Härdat säkerhetsglas måste skyddas från slag och stötar. Slag mot glaskant kan göra att glaset splittras. Monteringsanvisning-Halland

Läs mer

Frihandsfräsning med handöverfräsen

Frihandsfräsning med handöverfräsen Nr 111 Frihandsfräsning med handöverfräsen A Beskrivning Handöverfräsen är perfekt för kreativ och konstnärlig ytbehandling av trä. Man styr maskinen på fri hand utan några anslag. Man ritar upp linjer

Läs mer

Fönsters ljudreduktion

Fönsters ljudreduktion Bilaga 4 Fönsters ljudreduktion Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco 2015-02-18 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Faktorer

Läs mer

Luftförvärmare- Manual + Faktablad

Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmarens funktion och hur den är konstruerad Luftförvärmare är ett riktigt energismart och miljövänligt sätt att värma upp ett hus på. Den här luftförvärmaren

Läs mer

Vattenmätarskåp för villa

Vattenmätarskåp för villa 140915 sida 1 av 8 Gäller för: Denna montageinstruktion gäller för Beulco Armaturs vattenmätarskåp med RSK 1881210 och övriga kundanpassade skåp. Rörgenomföringar/gumminippel för inkommande och utgående

Läs mer

Minimalistisk badrumsmöbel

Minimalistisk badrumsmöbel Minimalistisk badrumsmöbel Rent och snyggt Minimalistisk badrumsmöbel Stilren design i badrummet är hett just nu. Detta tvättbord representerar det slitstarka uttrycket less is more! 1 Inledning En idé

Läs mer

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

Fogtätningssystem för värme, fukt, ljud och brand

Fogtätningssystem för värme, fukt, ljud och brand Fogtätningssystem för värme, fukt, ljud och brand B3-02 2004-06 Täta fogar med Isovers fogtätningsprodukter Fogtätningssystemet består av mineralullsprodukter som ger: god värmeisolering. god tätning mot

Läs mer

Materialspecifikation för Isover InsulSafe

Materialspecifikation för Isover InsulSafe Materialspecifikation för Isover InsulSafe 2009-09-10 Tillhörande handling nr 1 Material Brandegenskaper Korrosion Lösfyllnadsisolering av glasull utan bindemedel tillverkad av Saint Gobain Isover AB.

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar

Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar Innehåll 1. Vakuumfunktion 2. Installationsvarianter 2.1 Symboler 2.2 Installationer 2.2.1 Kontinuerlig drivvätska 2.2.2 Kombinerad drivvätska 2.2.3 Sluten drivvätska

Läs mer

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen Slipstöd SVD-110 SKRAPSTÅL FÖR SVARVNING Med rund egg Med rak egg Med rundat sidskär URGRÖPNINGSJÄRN OCH BANDKNIVAR SICKLAR SKÄR FÖR URSVARVNINGSVERKTYG SKRUVMEJSLAR Placering av maskinen Slipriktning:

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR

MONTERINGSANVISNINGAR TYCROC DUSCHGOLV MED RÄNNA Tycroc duschgolv levereras alltid komplett med en golvbrunn. Komponenterna är avsedda för användning tillsammans och kan inte bytas ut mot komponenter från andra tillverkare.

Läs mer