ENTREPRENAD. Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ENTREPRENAD. Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering."

Transkript

1 TD Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering. TRIODEV (TD ) agerade som totalentreprenör. Stenbrottsvägen 10 Rapport Stenbrottsvägen (12)

2 Inledning TD Tack för ett gott jobb!. Vi möttes av ett bra samarbete med Per-Magnus Forsberg (beställare) och hela familjen. Dessutom konsult Mats Höök och grävningsföretaget T. Nyman. Problem som uppstod på vägen löstes och nya lösningar anpassades. Vi tackar för ett bra och konstruktivt samarbete. För TRIODEV Leif Nyquist och Mats Bränström Rapport Stenbrottsvägen (12)

3 Problemet Enligt PM av Sweco VBB bedöms undergrunden bestå av mer eller mindre tjälfarlig morän. Sättningarna har uppkommit p.g.a. periodvisa vattenöverskott. Åtgärden syftar till att förstärka jorden genom injektering så att urspolat material ersätts av betongmaterialet, vilket hindrar vattnet att återkomma. Dessutom att försöka återställa nivån på grunden. Det visade sig mycket snabbt att det var mycket tomrum under grunden, upp till 50% under ena hörnet där det sjunkit som mest. För att kunna lyfta huset med massan SENAD LWC fordras ett mothåll i mark, vilket inte fanns. Metodbeskrivning: För att grundförstärka undergrunden borrades hål och vi injekterade mellan 1,5-2 m ner. Detta för att skapa ett mothåll i avsikt att kunna lyfta huset, antingen med massan eller med domkrafter. Förutsättningen för att kunna åstadkomma en nivåjustering med hjälp av tryckstegring i injekteringsmassan är att det finns möjlighet att skapa en sluten volym. Detta är beroende av markens beskaffenhet i området och hur konstruktionen är uppbyggd. Metoden bygger på att täta kanter kring aktuellt område för att på detta sätt skapa denna instängda volym. Det sista steget är att injektera i direkt anslutning till underkant plint och med injekteringsmassan bilda en så stor yta som möjligt mot denna så att tillräcklig kraft mot undersidan bildas för att lyfta. Eftersom detta är beroende av många yttre faktorer är det svårt att lämna en garanti på att vi lyckas. Detta visade sig vara en riktig bedömning varför vi omgående fick gå på alternativ två; att lyfta huset med hjälp av domkraft och injektera det uppkomna utrymmet med Senad LWC. Vi använde oss utav standardcement och en miljöriktig tensid. Samtidigt som vi anpassade tryckhållfastheten till den omgivande marken (Se teknisk rapport). Detta gör vi med en receptur som ger lämpliga egenskaper för just denna lösning. Senad massan är ett hydrofobt material, vilket förhindrar urlakning inifrån och utifrån. Metod Vår förutsättning: Fyllningen utfördes med en 1,5 slang som kopplat via en adapter förde in massan i de förborrade hålen. Med lågt pumptryck (ca 2-3 bar) för att massan av sig själv successivt skulle fylla de tomrum som fanns. Rapport Stenbrottsvägen (12)

4 Mängden massa var mycket svårberäknat. Totalt fyllde vi ca 17,5 m 3 i dessa hål, benämnda med nummer; Nummer 1 från entrédörr och vidare 2, 3, 4. TD Vi använde oss i detta fall av en blandare med en kapacitet på 600 l/timme och en pump samt meter slang. Vi började med att fylla i hål nr 4 cirka 600 liter varefter vi gick vidare till hål nr 3 och fyllde cirka 300 liter o.s.v. Syftet var att skapa en grund nivå för nästa fyllning. Denna procedur upprepades över ett antal dagar för att höja nivån och successivt stabilisera grunden. (Se specifikation på mängd SENAD LWC för respektive hål). Därefter applicerades domkrafterna under huset i respektive hål efter att massan fått härda i några dagar. Huset höjdes upp till 8 centimeter och sjönk tillbaka cirka 2 centimeter innan de fixerades på acceptabel nivå. En kompromiss fick göras för att inte äventyra själva konstruktionen som genom åren anpassat sig till den stora sättning som var i detta hörn mellan13-14 centimeter. Svårighet kunde noteras att öppna entrédörr och en del fönster på nedervåningen, Böjda taklister i rum och att tapeten gick isär vid hörn och skarvar. Tillsammans med konsult och beställare valde man att stanna på lämplig nivå. Ytterligare höjning kunde orsaka mer skada än nytta. Föreslogs att resterande höjning görs när nytt golv läggs. Det verkar också som om det friliggande golvet till viss del lever sitt eget liv. Vid varje fyllning av respektive hål kontrollerade vi volym. De kunde vi också göra enkelt med att det på varje blandning gick 2 3, (25kg) säckar cement. Vi valde efter ett par fyllningar att övergå 3 säckar á 25 kg för att öka densiteten till cirka 800 från 550. Detta för att göra en fastare massa p.g.a. det stora hålrum som konstaterades och samtidigt ytterligare förstärka undergrunden. Därefter gick vi in i huset och fyllde de tomrum som nu skapats och fyllde ut detta enligt de beräkningar som vi gjort. Massan fyllde snabbt tomrummet och kom uti respektive hål på utsidan huset (hål nr 3,4, 2, 1 och i den ordningen). Detta fick nu härda innan åtgärden i hörn mot slänt åtgärdades. Rapport Stenbrottsvägen (12)

5 Här var marken mer packad varför vi direkt gick på att lyfta huset. Hål handgrävdes och i-balk och stålplattor applicerades tillsammans med vanliga träklossar. Det visade sig att vi även här hade en viss eftersjunkning i takt med höjningen men vi lyfte även detta hörn cirka 4 cm mot uppmätt ca 7 cm. Här gjordes även en konstruktionskompromiss varför vi stannade vi ovan angiven höjd. TD Massan SENAD LWC pumpades därefter inifrån huset och fyllde de uppgrävda hålen på utsidan. På så vis kunde vi även här konstatera att massan fyllt de uppkomna hålrum som skapats och inte gick ner i undergrunden. När tillräcklig höjd ute var uppnådd och massan kommit ut i respektive uppgrävda hål där domkrafterna stod var tomrummet under huset fyllt. Till sist justerades entrén med en vanlig domkraft till rätt höjd efter höjningen av respektive hörn och fixerades med stora stenar. Rapport Stenbrottsvägen (12)

6 TRIODEV Kvalitets- och kontrollprogram Kontroller Krav/toleranser Cement Cement/vatten/blandning, Vct 0,60- Vct 0,68 Tensid Del av SENAD LWC blandning. Utförande kontroll Före- och efter pumpning Densitetstest % Mängd material Enligt kontrollplan Fyllning av SENAD LWC Enligt kontrollplan och löpande dokumentering Dessutom fördes löpande information till Per-Magnus Forsberg (beställare) och Mats Höök konsult som besökte projektet ett antal gånger under arbetet. SAMMANSTÄLLNING FYLLNING AV MÄNGD MASSA I RESPEKTIVE DAGVATTENRÖR. Sammanfattning: Fyllning, mängd massa, totalt 23,78 m 3 Genomsnittlig fyllning per fyllnings arbetsdag 2,64 m 3 Antal fyllnings dagar 9 dgr Antal arbetsdagar totalt 20 dgr SCHEMATISK ILLUSTRATION TILL BORR- OCH INJEKTERING 3C HUS Stenbrottsvägen 10 Borrhål injektering inifrån 1) 2) 2B 1A Entré Borrhål injektering iinifrån 4) 3) Hål 0 Hål 1 Hål 5 Hål 2 Hål 6 Hål 5 Hål 54 Hål 3 Hål 5 Rapport Stenbrottsvägen (12)

7 SPECIFIKATION AV FYLLNING AV SENAD LWC Stenbrottsvägen 10 Inne A4 A3 A2 A1 M 1 o 2 M 3 o 4 Hörn M 2 o 3 Dag Totalt Dag Totalt Summa Dag Summa Fyllning i hus i skapat ytrymme under punkt 1-4 A Totalt maj 16-maj 16-maj 16-maj 16-maj Fyllning baksida maj 22-maj Fyllning hål maj Summa totalt SENAD LWC fyllning Liter m 3 23,78 Rapport Stenbrottsvägen (12)

8 Kommentarer till ovanstående injekteringsrapport: Beräknade mängder under hus inifrån stämde mycket bra (ca 5, 9 m 3 ). Tomrummet under huset var ej beräknat. Ej beräknad mängd var 17,89 m 3. Tomrummet under huset omintetgjorde möjligheten att trycka upp huset enbart med hjälp av tryckstegring i massan. Först måste tomrummet fyllas för att åstadkomma ett mottryck som därefter fick härda någon dag. Därefter lyftes huset med domkrafter som också sjönk under lyftet. För att hålla kvar tryck och nivåer användes också manuella domkrafter (20 ton) som lämnades kvar och gjöts in i konstruktionen (6 st). Dränering och grävning Grävaren fick skapa en egen väg nerför slänten genom att ta bort liggande tallar m.m. Marken som bestod av stora stenar och sand försvårade grävningen. Stor risk för ras förelåg, vilket gjorde att man var tvungen att gräva i etapper. Ovansidan hus frilades mellan 1-2 meter och halva väggen vid entrén. Efter markstabilisering och lyft av hus fortsatte dräneringsarbetet med pordrän-skivor, duk och kant enligt instruktion. Nya rör och spolmöjlighet anlades. På grund av en allt för stor sten och riskmoment med att röra den las de nya rören parallellt med de gamla från grannen och 2-3 meter på baksidan. Därefter fylldes marken igen och handskottades närmast hus med fin sand. Konsult Mats Höök inspekterade arbetet och godkände åtgärden. På grund av den höga rasrisken var man tvungen att även lägga tillbaka massorna partiellt vilket lyckades. Från entrén och framför hus (verandan) handgrävdes dränering och anslöts till brun. Nya rör runt om. Marken från entrén och framför hus återställdes till beställarens belåtenhet. Baksidan återställdes några dagar senare. Ytterligare liggande tallar togs bort och stora stenar från utgrävningen placerade i överkant av tomt enligt beställarens önskemål. Rapport Stenbrottsvägen (12)

9 Hinder och störningar Det största störningen var den okända faktorn att det var så tomt under huset. Det förlängde åtgärden med cirka 8-10 dagar från beräknade 8-10 dagar. Stor rasrisk på baksida hus gjorde att vi inte kunde eller vågade gräva för hål tillräckligt snabbt. När vi grävde rasade nya massor ner i hålet varpå vi fick på nytt gräva. Detta drog ut på tiden. För övrigt fanns inga störningar som var kalkylerade. Val av lyftmetod var kalkylerad. Genom åren har förmodligen konstruktionen successivt anpassats till nya lägen varför vi tog det gemensamma beslutet att inte pressa konstruktionen. Risk för andra problem kunde uppstå varför vi stannade på ovan angivna nivåer. För övrigt upplevde vi inte några hinder eller störningar som påverkade arbetstempot eller det förväntade resultatet. Rapport Stenbrottsvägen (12)

10 Teknisk slutrapport Teknisk chef Mats Bränström Arbetet med grunden startade med en injektering från insida genom golvet, i avsikt att skapa en lyftkraft genom injektering på flera punkter samtidigt, använda en stor yta, förhållandevis små tryck, och på så sätt kunna lyfta huset. Skillnaden mellan den förmodade geotekniska situationen och den verkliga blev snabbt uppenbart då vi konstaterade att det inte fanns något mothåll för den injekterade massan. Visserligen kom massan till en början tillbaka in på golvet p.g.a god kommunikation mellan hålen, men detta visade mer på att det fanns håligheter under plattan, fortsatta försök att applicera ett tryck via flera samtidiga injekteringsställen misslyckades. Detta bekräftades också när de domkrafter vi applicerade öppnade håligheter under grunden när vi började pumpa. Åtgärden kunde ha stannat alldeles här eftersom detta var något vi inte alls var förberedda på. Men det visade sig finnas en möjlighet att med hjälp av de egenskaper som injekteringsmassan faktiskt har, att lösa även detta uppkomna problem. Det problem vi stötte på var att huset är grundlagt på ett mycket tveksamt sätt; under ett förhållandevis tunt lager sand ~ 300 mm låg ett stort lager stor sten som var mycket dåligt komprimerat. När vi tryckte mot undergrunden med domkrafter lagrades stenarna om och domkrafter och stödmaterial försvann ner i håligheterna. Det är lätt att tänka sig att detta också är den stora orsaken till sättningarna i huset. När rörelser i marken och framförallt vatten genom den bristfälliga dräneringen gått i sandmaterialet så har sanden med tiden skakats och eroderats ner mellan stenmaterialet under. Vår åtgärd syftade till att succesivt bygga upp väggar mot stenmaterialet och på så sätt mura igen de håligheter som fanns under huset. Senad-materialet överför då också krafter mellan stenarna i marken och hjälper till att bilda en mer homogen grundläggning. Det innebär att de vertikala krafterna fortfarande överförs mellan stenarna medan de horisontella krafterna får hjälp av betongen, och på så sätt ligger grunden stilla och kan ta upp de krafter den var avsedd till. Vi antog till en början att vi möjligen skulle behöva en blandare (ca 150 ltr) per injekteringshål för att bygga upp betongskiktet mellan stenarna. Verkligheten var att vi fick pumpa in ca 17,5 m 3 innan vi fick ett motstånd att trycka mot. Injekteringen gjordes i etapper för att låta massan härda och bygga upp väggarna på ett bra sätt, därför tog denna del av arbetet förhållandevis lång tid. När omfattningen av håligheterna stod klart för oss, övergick vi också till en något tyngre, trögre massa för att den bättre skulle bygga upp skiktet mellan stenarna och att den har en högre hållfasthet. Den första massan med densitet ca 550 kg/m 3 Rapport Stenbrottsvägen (12)

11 har en tryckhållfasthet på ca 1,5 2 Mpa, den senare med denistet ca 800 kg/m 3 håller ca 4 Mpa TD Den fortsatta åtgärden var helt enkelt att applicera domkrafter på fyra punkter runt hörnet mot gatan, där den stora sättningen fanns. Vi använde hydrauliska domkrafter där varje punkt kunde styras separat och lyfta vardera ca 25 ton. Lyften av de hydrauliska domkraftena säkrades sedan genom att manuellt pumpade domkrafter ställdes dit och pumpades upp så att de hydrauliska domkraftena kunde tas bort innan appliceringen av senadbetongen. Anledningen att använda dessa ytterligare domkrafter var att slippa överhöja huset så mycket att vi fick under nödvändig pallning, eftersom vi bedömde att vi skulle behöva anstränga både grundkonstruktion och hus onödigt mycket då. Vid nivåmätningen innan åtgärden hade sättningen i hörnet uppmätts till ca cm, vi fann att balansen i konstruktionen infann sig när vi lyft ca 7-8 cm. Efter lyftet injekterades / fylldes så det utrymme under huset som bildats. Injekteringshålen sattes på insidan genom golvet, förhållandevis långt in för att säkerställa fyllningen in under plattan. Fyllningen bekräftades av att massan kom ut i alla upptagna gropar och mängden stämde bra med den beräknade drygt 5 m 3. Baksidan erbjöd en bättre undergrund och med hjälp av stålbalk och meallanlägg kunde vi applicera domkrafterna mot grundsulan och lyfta. Fyllningen av det uppkomna utrymmet skedde på samma sätt genom hål tagna i golvet innanför. Pumpningen av betongen har gjorts med låga tryck, max 3 bar, men ändå har vi konstaterat en mycket god utfyllning under plattan. Resultatet är att vi fått ett skikt under den befintliga grundplattan som inte bara sprider lasterna på ett bra sätt utan också isolerar plattan eftersom materialet innehåller ca 60% luft. Stabiliseringen av stenarna nedanför plattan blir en säkring mot framtida sättningar, även om vatten skulle forsätta att rinna i närheten, kommer konstruktionen att vara säkrad både genom att öppningarna mellan stenarna är igensatta och det faktum att materialet inte tar upp fukt och ännu mindre släpper igenom vattnet. Rapport Stenbrottsvägen (12)

12 TRIODEV Granbacken Sundsvall Kontor: Mobil: E-post: Hemsida: Tekniska förfrågningar: Teknisk chef Mats Bränström Kontor: Mobil: TRIODEV har ett nära samarbete med SINTERSENAD Teknikbetong Int. AB. Hemsida: Rapport Stenbrottsvägen (12)

Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen.

Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. TRIODEV ( ) agerade som underentreprenör till ZÜBLIN SCANDINAVIA AB. Restaurering av Stenkaj vid Fredriksskans (Kajplats

Läs mer

Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1

Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TDTRIODEV Є TRIODEV E N T R E P R E N A D Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TRIODEV (TD HIGH ) agerade som underentreprenör till PEAB Grundläggning AB. Injekteringsrapport Gävle

Läs mer

KEMIRA KEMI AB, Hamnen

KEMIRA KEMI AB, Hamnen Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från igensättning av saltvattenledningar, Kemira Kemi AB. TRIODEV ( ) agerade som underentreprenör till PEAB SVERIGE AB. KEMIRA KEMI AB, Hamnen Rapport KEMIRA KEMI 2007-04-28

Läs mer

Millbergsstigen 5, Mölndal Besiktning av stenmur

Millbergsstigen 5, Mölndal Besiktning av stenmur Ramböll Sverige AB PM Besiktning--- Mölndals kommun Millbergsstigen 5, Mölndal Göteborg 2005-10-04 Dokument nummer Sida/Sidor PM Besiktning 1/3 Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg

Läs mer

Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC

Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC Ett bolag i Villa Total koncernen Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC Bild på borrning och injektering av fastigheten Duvan i Djursholm ALLMÄN INFORMATION OM MATERIALET SENAD HLWC är ett

Läs mer

KÄLLARYTTERVÄGGEN Väggen är putsad, oklädd eller klädd med tapet eller plastmatta

KÄLLARYTTERVÄGGEN Väggen är putsad, oklädd eller klädd med tapet eller plastmatta KÄLLARYTTERVÄGGEN Väggen är putsad, oklädd eller klädd med tapet eller plastmatta Problemet Det finns en synlig skada på ytan, t ex mörkare fläck, rinnmärken, saltutfällningar mm. Alternativt att ytskiktet

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING. E&D Thermogrund. System för platta på mark: Kantelement. Isolering. Golvvärme. Armering. Konstruktionsritningar

TEKNISK BESKRIVNING. E&D Thermogrund. System för platta på mark: Kantelement. Isolering. Golvvärme. Armering. Konstruktionsritningar TEKNISK BESKRIVNING E&D Thermogrund EnergiJägarna & Dorocell AB System för platta på mark: Kantelement Isolering Golvvärme Armering Konstruktionsritningar Tekniska beräkningar Innehållsförteckning 1. Produktbeskrivning

Läs mer

Diseröd bredband. Projektplan 7 och 8: Rönnvägen och Västra Torp.

Diseröd bredband. Projektplan 7 och 8: Rönnvägen och Västra Torp. Diseröd bredband. Projektplan 7 och 8: Rönnvägen och Västra Torp. Rönnvägen och Trädstigen, inkl skolan och Diserödsvägen 4. Torpvägen inkl Diserödsvägen 20. Västra Torp med Almvägen, Apelvägen och Flädervägen.

Läs mer

2012-05-16. Geoteknisk deklaration Fastighet GD016 Uppdragsnummer: 232457. Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning

2012-05-16. Geoteknisk deklaration Fastighet GD016 Uppdragsnummer: 232457. Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning 1(5) 2012-05-16 Geoteknisk deklaration Fastighet GD016 Uppdragsnummer: 232457 Uppdragsansvarig: Maja Örberg Handläggare Kvalitetsgranskning Maja Örberg 010-452 31 13 Eric Carlsson 010-452 21 55 2(5) Innehållsförteckning

Läs mer

Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal.

Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal. Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal. Applikation: Hamn, Kaj & Sluss restaurering SENAD HLWC en betongmassa Calle Danneman, som tel: tränger in i sprickor och hålrum

Läs mer

Version OPM 3-15. Monteringsanvisning för fuktskyddsisolering

Version OPM 3-15. Monteringsanvisning för fuktskyddsisolering Version OPM 3-15 Monteringsanvisning för fuktskyddsisolering En varm och torr grund ger dig kvalitet i ditt boende. Utvändig isolering är bäst. Källarväggar bör man isolera utvändigt. Utvändig isolering

Läs mer

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011 Installationsanvisningar för 2011 LÄS NOGA HELA MANUALEN INNAN INSTALLATION AB Evergreen Solutions West 08 4100 77 27 031 744 07 37 040 630 29 66 Innehåll Det viktigaste kom ihåg inför din installation:...

Läs mer

MARKLÄRA. Vad är det för Jordart? Hur uppför sig jordarna?

MARKLÄRA. Vad är det för Jordart? Hur uppför sig jordarna? MARKLÄRA Vad är det för Jordart? Hur uppför sig jordarna? 1 JORDART För att undersöka en jordart, gör en provgrop: Gräv en eller flera provgropar! Placera provgropen om möjligt vid sidan av en blivande

Läs mer

RAPPORT. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:199 HÄLLBACKEN ETAPP 3. 2014-07-01, rev 2014-10-28. Uppdragsnummer: 13512320192

RAPPORT. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:199 HÄLLBACKEN ETAPP 3. 2014-07-01, rev 2014-10-28. Uppdragsnummer: 13512320192 HÄLLBACKEN ETAPP 3 Geoteknisk deklaration Fastighet 1:199 Framställd för: Luleå kommun RAPPORT Uppdragsnummer: 13512320192 Innehållsförteckning 1.0 ALLMÄNT... 1 2.0 UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR... 1 3.0 GEOTEKNISKA

Läs mer

Detta är en rapport över installationen av avloppsreningsverket på Västeräng 2014

Detta är en rapport över installationen av avloppsreningsverket på Västeräng 2014 Detta är en rapport över installationen av avloppsreningsverket på Västeräng 2014 Bakgrund Västerängs tidigare avloppslösning bestod i två stycken 3kammar brunnar på 12m3 totalt. Ansluten till dem fanns

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. 1 orebro.se Var rädd om ditt hus! Om du ansluter ditt dag- och dräneringsvatten rätt, minskar du risken för översvämning

Läs mer

KRYPGRUND Uteluftsventilerad

KRYPGRUND Uteluftsventilerad Det luktar i huset. Trolig orsak 1 (av 3!) Det möglar i (kvarlämnat) organiskt material, typ trä, matjord o.d. Alternativt kan tryckimpregnerat virke vara använt i krypgrunden. Gå ner i krypgrunden och

Läs mer

Tekniskt PM, kompletterad geoteknisk utredning

Tekniskt PM, kompletterad geoteknisk utredning Tekniskt PM Peab Anläggning AB Region Syd/Geoteknik Kv. TOMATEN, LANDSKRONA KOMMUN Tekniskt PM, kompletterad geoteknisk utredning Uppdragsnummer: 171101-1 2017-11-01 Reviderat: 2017-11-13 Uppdragsansvarig

Läs mer

2012-05-16. Geoteknisk deklaration Fastighet GD034 Uppdragsnummer: 232457. Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning

2012-05-16. Geoteknisk deklaration Fastighet GD034 Uppdragsnummer: 232457. Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning 01 1(5) 2012-05-16 Geoteknisk deklaration Fastighet GD034 Uppdragsnummer: 232457 Uppdragsansvarig: Maja Örberg Handläggare Kvalitetsgranskning Katarina Sandahl 010-452 32 23 Eric Carlsson 010-452 21 55

Läs mer

Sommarstuga med alla reglar

Sommarstuga med alla reglar Sommarstuga med alla reglar Planlösning och mått Golvreglar och plintar D=200 200x200 45x220 Golvreglarna har två funktioner. 1) att bära upp huset 2) att vara utrymme för golvisolering I vårt hus har

Läs mer

Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering

Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering 2012-08-02 1(5) Goodfeel / Epro Europe AB Jan Eric Riedel Maskingatan 2A 504 62 BORÅS Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering Bakgrund I syfte att kvantifiera betydelsen

Läs mer

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Michael Engström Uppdragsnr: 10148220 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34

Läs mer

Din fiberanslutning steg för steg

Din fiberanslutning steg för steg Din fiberanslutning steg för steg Version 2, 2017 1 Grävning på egen tomt Detta gör du som fastighetsägare. Borra och montera boxar Detta gör du som fastighetsägare. 2 3 Installation av fiber Detta gör

Läs mer

Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet)

Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet) Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet) När du har beställt en fiberanslutning från Utsikt Bredband (Utsikt) och

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Mikael Ingeroth HGU 2015-2017 Bollnäs GK Examensarbete HGU 2015-2017 Höjning av fairway Bollnäs GK En beskrivning av arbetet som utförts i fairwayprojektet på hål 16 på Bollnäs GK. Innehåller även en ekonomisk

Läs mer

Uppdrag: Medverkande. Revideringar. Tyréns AB. 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan. Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport

Uppdrag: Medverkande. Revideringar. Tyréns AB. 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan. Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport Uppdrag: 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport Status: Slutrapport Datum: 2014-03-13 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Skellefteå kommun Jonas Johansson

Läs mer

Sättningar i småhus. Vill du veta mera. Geoteknik är ett ord som. Statens tens geotekniska institut informer. ormerar

Sättningar i småhus. Vill du veta mera. Geoteknik är ett ord som. Statens tens geotekniska institut informer. ormerar Statens tens geotekniska institut informer ormerar Sättningar i småhus Till dig som bor eller tänker bo i småhus på lera Geoteknik är ett ord som kan låta främmande, men dess betydelse är minst sagt jordnära.

Läs mer

Bredband via fiber - steg för steg

Bredband via fiber - steg för steg Bredband via fiber - steg för steg Steg vid installationen Installationen indelas i följande delar: Vi gör en markering med en käpp vid din tomtgräns, eller enligt bifogad karta, som visar varifrån du

Läs mer

Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare

Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare Augusti 2010 Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare Ignucell Drains specialutvecklade konstruktion gör den till det bästa alternativet för de flesta typer av arbeten

Läs mer

Monteringsanvisning. Jonsbastu 9 kvm

Monteringsanvisning. Jonsbastu 9 kvm Monteringsanvisning Jonsbastu 9 kvm Tack för att du valde en stuga från Bränna fritid Innan du påbörjar monteringen, studera ritningen och gå igenom materialet i paketet (paketen). Eventuella reklamationer

Läs mer

BROGÅRDEN ENTREPRENAD AB

BROGÅRDEN ENTREPRENAD AB BROGÅRDEN ENTREPRENAD AB ODENSALA ÄNGAR Översiktlig geoteknisk undersökning utredning Östersund 2015-06-11 SWECO Civil AB Östersund Uppdragsnummer 2444653000 2444653000 p:\2421\soed\ö.kommun\odensala ängar\geoteknisk

Läs mer

m e g awa l l P r o j e k t

m e g awa l l P r o j e k t Bender Megawall mot oanade höjder! Ett komplett kostnadseffektivt jordarmerat stödmursystem, för såväl privata som offentliga miljöer. Tack vare systemets alla delar följer du lätt naturens alla former

Läs mer

PM GEOTEKNIK FÖRSKOLA FOLKETS PARK HUSKVARNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD:

PM GEOTEKNIK FÖRSKOLA FOLKETS PARK HUSKVARNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD: PM GEOTEKNIK FÖRSKOLA FOLKETS PARK HUSKVARNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Erik Warberg Larsson Fredrik Griwell Nicholas Lusack Kund: Kundens kontaktperson: Jönköpings

Läs mer

Siroc isoler-/kantelement

Siroc isoler-/kantelement Monteringsanvisning Siroc isoler-/kantelement G R U N D För gjutning av platta på mark till: Bostadshus Industrihallar Lantbruk TYPGODKÄNNANDE BEVIS 2306/77 12-2008 ersätter 03-2006 Jackon Siroc Isoler-/kantelement

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Fyll ut och isolera med cellbetong, helt utan sand!

Fyll ut och isolera med cellbetong, helt utan sand! Lätta tak! Lätta bjälklag! Blanda enkelt utan sand! Fyll ut stora hålrum! Lätt att hantera! Fyll ut och isolera med cellbetong, helt utan sand! Isolera lätt allt från krypgrunder och badrum till hålrum

Läs mer

Sågverksgatan 10 652 21 Karlstad Tel: 054-85 33 60 Fax: 054-85 33 61 berne@gossman.se - www.gossman.se

Sågverksgatan 10 652 21 Karlstad Tel: 054-85 33 60 Fax: 054-85 33 61 berne@gossman.se - www.gossman.se Var noga med att du får rätt djup när du gräver. Det är lika viktigt att du också får rätt bredd, tänk på att det är lättare att jobba om du har lite svängrum. Obs! Tänk på att du kanske måste ner med

Läs mer

Isolera källare. KÄLLARE: Inifrån. Viktigt

Isolera källare. KÄLLARE: Inifrån. Viktigt KÄLLARE: Inifrån Isolera källare Det bästa sättet att tilläggisolera källaren är utvändigt. Genom att placera värmeisoleringen på utsidan blir källarväggen varm och torr, vilket är bra ur fuktsynpunkt.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Gotland Dusch

MONTERINGSANVISNING Gotland Dusch Monteringsanvisning-Gotland 0100-.0 RSK 78088 Viktigt! Härdat säkerhetsglas måste skyddas från slag och stötar. Slag mot glaskant kan göra att glaset splittras. Monteringsanvisning-Gotland 1 av 0100-.0

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går installationen till Det är viktigt att du har koll på de olika stegen och vad som förväntas. Läs igenom allt material och om du känner dig osäker över något

Läs mer

Nr. Ant. Ändringens art Datum Sign. 02 Uppdaterad 12-02-01 JOK. Nitas i hörnen med popnit 40213-00. Överskjutande del avlägsnas efter limning.

Nr. Ant. Ändringens art Datum Sign. 02 Uppdaterad 12-02-01 JOK. Nitas i hörnen med popnit 40213-00. Överskjutande del avlägsnas efter limning. Detalj och skjuts samman före montering av sidokantskoningar. 0 Uppdaterad -0-0 Steg Montering av lyftlucka Lim appliceras på sidorna av profilernas urtag innan skivmaterialet förs på plats. Insida visas

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. Thermogrund. Grundsystem. EnergiJägarna & Dorocell AB

MONTERINGSANVISNING. Thermogrund. Grundsystem. EnergiJägarna & Dorocell AB MONTERINGSANVISNING Thermogrund EnergiJägarna & Dorocell AB Grundsystem Produktbeskrivning Mineritskiva 100 mm cellplastrygg Thermogrund är ett grundläggningssystem för villor, industrihallar och andra

Läs mer

Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning. Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter:

Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning. Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter: Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter: Värmeisolering (U-värde) Skapa lufttäthet Hindra utifrån kommande fukt Stoppa inifrån kommande fukt Förhindra kapillärsugning

Läs mer

Grundmur Isolering utvändigt

Grundmur Isolering utvändigt 24 JSH Grundmur Isolering utvändigt Dränerande skikt mot fukt i källare Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande Denna arbetsinstruktion är utformad för att användas vid detaljplanering och

Läs mer

NSP Brasvärme -funktion och design

NSP Brasvärme -funktion och design Monteringsanvisning NSP Markör bild NSP Brasvärme -funktion och design Användningsområde -Avståndsreducering för CE-godkända braskaminer/eldstäder/skorstenar med avståndskrav till brännbart material. -n

Läs mer

Knaxeröd 1:60, Rabbalshede Översiktlig geoteknisk undersökning: PM avseende geotekniska förhållanden

Knaxeröd 1:60, Rabbalshede Översiktlig geoteknisk undersökning: PM avseende geotekniska förhållanden Beställare: Rabbalshede Kraft AB Marknadsvägen 1 457 55 Rabbalshede Beställarens representant: Hans Svensson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bengt Askmar Cecilia

Läs mer

Montage av vridfönster

Montage av vridfönster Montage av vridfönster Allmänt Allmänt Förutom de anvisningar för montering som lämnas i detta kapitel hänvisas till följande allmänna föreskrifter och svenska standarder för kompletterande information:

Läs mer

SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM

SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM Stockholms idrottsförvaltning SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM PM Geoteknik Geoteknisk utredning Stockholm 2010-01-27 SWECO Infrastructure AB Stockholm/Anläggning/Geoteknik Jonas Thorelius Uppdragsnummer

Läs mer

BYGG SÅ HÄR 6. Tilläggsisolera källarväggen. Byggisolering Sverige Skövde Telefon

BYGG SÅ HÄR 6. Tilläggsisolera källarväggen. Byggisolering Sverige Skövde Telefon RENSTRÖM FOTO & LAYOUT AB BYGG SÅ HÄR 6 Informationen i denna broschyr är en beskrivning av de villkor och tekniska egenskaper som gäller för redovisade produkter. Informationen är giltig ända tills den

Läs mer

Universal Max. Information & Installationsanvisning

Universal Max. Information & Installationsanvisning Universal Max Information & Installationsanvisning INFORMATION OM INSTALLATION OCH ANVÄNDANDE 1. Skorstenens diameter samt höjd skall överensstämma med kraven som eldstaden den anslutits till kräver. 2.

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går det till Vi drar in fiber under den tjälfria säsongen och kontaktar dig i god tid före installationen. För ordinarie pris är leveranstiden 10 veckor. Du ansvarar

Läs mer

Monotec gabioner - lösningar som håller

Monotec gabioner - lösningar som håller Inspiration Monteringsanvisning Monotec gabioner - lösningar som håller Få mer inspiration på vår hemsida www.byggros.com under referenser! Systemet Monotec ger ett optimalt resultat Principen med att

Läs mer

Optidrain Monteringsanvisning

Optidrain Monteringsanvisning Optidrain Monteringsanvisning En varm och torr grund ger dig kvalitet i ditt boende Utvändig isolering är bäst Källarväggar bör man isolera utvändigt. Utvändig isolering ger alltid den varmaste och torraste

Läs mer

EuroHEK Omega 2000, 4000 och 5000 Sandavskiljare

EuroHEK Omega 2000, 4000 och 5000 Sandavskiljare www.wavin.se AB Svenska Wavin Kjulamon 6 SE-635 06 Eskilstuna Tel: +46 (0)16-541 00 00 Fax: +46 (0)16-541 00 01 E-mail: wavin@wavin.se 06/05 EuroHEK Omega 2000, 4000 och 5000 Sandavskiljare Installation,

Läs mer

RAPPORT. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:205 HÄLLBACKEN ETAPP 3. 2014-07-01, rev 2014-10-28. Uppdragsnummer: 13512320192

RAPPORT. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:205 HÄLLBACKEN ETAPP 3. 2014-07-01, rev 2014-10-28. Uppdragsnummer: 13512320192 HÄLLBACKEN ETAPP 3 Geoteknisk deklaration Fastighet 1:205 Framställd för: Luleå kommun RAPPORT Uppdragsnummer: 13512320192 Innehållsförteckning 1.0 ALLMÄNT... 1 2.0 UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR... 1 3.0 GEOTEKNISKA

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går det till Säsongen för att dra in fiber startar då marken är tjälfri och som tidigast i början av maj. I denna folder beskriver vi steg för steg hur det går

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Bohus Dusch

MONTERINGSANVISNING Bohus Dusch Monteringsanvisning-Bohus 1 av 8 20120312-2.2 RSK 7380845-7380748, 7380884, 7380885 Viktigt Härdat säkerhetsglas måste skyddas från slag och stötar. Slag mot glaskant kan göra att glaset splittras. Monteringsanvisning-Bohus

Läs mer

Projekteringsunderlag

Projekteringsunderlag Projekteringsunderlag ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR EXPLOATERINGSOMRÅDE NORR OM NORRA RINGVÄGEN, ÄLMHULTS KOMMUN SLUTRAPPORT 2012-09-14 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Undersökningsresultat...

Läs mer

Att installera fiber 1

Att installera fiber 1 Att installera fiber 1 Så här går det till Säsongen för att dra in fiber startar då marken är tjälfri och som tidigast i början av maj. I denna folder beskriver vi steg för steg hur det går till fram till

Läs mer

RAPPORT PROVAB AB ÄLDREBOENDE HEFFNERSGÅRDEN NYBYGGNAD PROJEKTERINGS PM/GEOTEKNIK (PMGEO) Uppdragsnummer: 2454544000 DEL I BYGGHANDLING 2014-08-05

RAPPORT PROVAB AB ÄLDREBOENDE HEFFNERSGÅRDEN NYBYGGNAD PROJEKTERINGS PM/GEOTEKNIK (PMGEO) Uppdragsnummer: 2454544000 DEL I BYGGHANDLING 2014-08-05 repo002.docx 2013-06-14 PROVAB AB NYBYGGNAD Uppdragsnummer: 2454544000 PROJEKTERINGS PM/GEOTEKNIK (PMGEO) SWECO CIVIL AB ROBERT JONASSON Sweco repo002.docx 2013-06-14 Innehållsförteckning 1 Objekt 2 2

Läs mer

Leca Trädgårdsmurar. Allmänna anvisningar

Leca Trädgårdsmurar. Allmänna anvisningar Leca Trädgårdsmurar Allmänna anvisningar Leca Trädgårdsmurar Dränering och bärighet I våra exempel har förutsatts att återfyllningen kring muren är väl dränerad, samt att jordarten är tillräckligt bärig

Läs mer

Ytbehandla före montage Obehandlade produkter skall alltid ytbehandlas på lämpligt sätt före montering, se separat instruktionstext.

Ytbehandla före montage Obehandlade produkter skall alltid ytbehandlas på lämpligt sätt före montering, se separat instruktionstext. Montage av ytterdörr Allmänt Förvaring av dörrar Dörrar skall förvaras i ett torrt utrymme. Förvara stående eller liggande, men låt aldrig dörren ligga direkt på ett golv utan placera tex frigolit under

Läs mer

Geoteknisk deklaration Fastighet GD039 Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning

Geoteknisk deklaration Fastighet GD039 Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning 1(5) 2012-05-16 Geoteknisk deklaration Fastighet GD039 Uppdragsnummer: 232457 Uppdragsansvarig: Maja Örberg Handläggare Kvalitetsgranskning Katarina Sandahl 010-452 32 23 01 Eric Carlsson 010-452 21 55

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se MONTERINGSANVISNING www.isotimber.se Isolerande och bärande väggsystem IsoTimber är ett väggsystem för ytterväggar och innerväggar. IsoTimber är trä och luft, inga andra material. IsoTimber väggsystem

Läs mer

SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg

SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg SkeKraft Bredband - Steg för steg 1. Etappvis utbyggnad När vi bygger fibernät gör vi det etappvis för att vara så effektiva som möjligt. Att bygga fibernät

Läs mer

Flyttbar Luftkonditionerare

Flyttbar Luftkonditionerare Flyttbar Luftkonditionerare Bruksanvisning * Läs igen den här bruksanvisningen och spara den inför framtida bruk. Teknisk data: Attack 47 Kyleffekt 2637 W Strömkälla 230 V, 1-fas Effektförbrukning 830

Läs mer

Självbyggarens hus står på betongplintar

Självbyggarens hus står på betongplintar SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 2 GRUNDEN I del 1 av självbyggarens sommarstuga visade vi hur du snickrar vägg- och golvsektioner. I detta nummer bestämmer vi var huset skall stå samt anlägger en grund

Läs mer

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09 Geotekniskt PM 2015-03-09 Upprättad av: Martin Holmberg Granskad av: Daniel Elm Uppdragsnummer: 10207748 INRE HAMNEN, OSKARSHAMNS KOMMUN Geotekniskt PM Kund Oskarshamns Kommun Erik Hjertqvist Konsult WSP

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN PM GEOTEKNIK KARLSTADS KOMMUN Karlstad Del av Dingelsundet 2:21 UPPDRAGSNUMMER 2337151100 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN UTREDNINGSUNDERLAG 2017-02-23 KARLSTAD

Läs mer

Bender L- och T-Stöd

Bender L- och T-Stöd Bender L- och T-Stöd Benders stödmurselement tillverkas som standard med en grå rollad yta. Vi kan även erbjuda vissa modeller med slät yta, grafisk design eller gjutna mot matris. Elementen är försedda

Läs mer

Bender Boston Antik - det bästa av två sidor!

Bender Boston Antik - det bästa av två sidor! bender boston antik Bender - det bästa av två sidor! En helt ny typ av mursten med granitkaraktär från BENDERS som både är knäckt och tumlad. Murstenen har en sinnrik konstruktion med ett patenterat plastlås

Läs mer

2012-05-16. Geoteknisk deklaration Fastighet GD044 Uppdragsnummer: 232457. Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning

2012-05-16. Geoteknisk deklaration Fastighet GD044 Uppdragsnummer: 232457. Uppdragsansvarig: Maja Örberg. Handläggare. Kvalitetsgranskning 01 1(5) 2012-05-16 Geoteknisk deklaration Fastighet GD044 Uppdragsnummer: 232457 Uppdragsansvarig: Maja Örberg Handläggare Kvalitetsgranskning Katarina Sandahl 010-452 32 23 Eric Carlsson 010-452 21 55

Läs mer

THERMODRÄN. Utvändig isolering och dränering av källarvägg

THERMODRÄN. Utvändig isolering och dränering av källarvägg THERMODRÄN Utvändig isolering och dränering av källarvägg 05-2016 THERMODRÄN ETT GENOMBROTT I KAMPEN MOT FUKT! Dagens klimatförändringar ställer höga krav på våra byggmaterial och byggmetoder. Husets källare

Läs mer

THERMODRÄN. Utvändig isolering och dränering av källarvägg

THERMODRÄN. Utvändig isolering och dränering av källarvägg THERMODRÄN Utvändig isolering och dränering av källarvägg 052016 THERMODRÄN ETT GENOMBROTT I KAMPEN MOT FUKT! Dagens klimatförändringar ställer höga krav på våra byggmaterial och byggmetoder. Husets källare

Läs mer

Kareby Kyrka - Tornet RENOVERING MED KALKBRUKS-INJEKTERING

Kareby Kyrka - Tornet RENOVERING MED KALKBRUKS-INJEKTERING Kareby Kyrka - Tornet RENOVERING MED KALKBRUKS-INJEKTERING ARBETET VAR OMFATTANDE MEN DENNA PRESENTATIONEN FOKUSERAR ENDAST DEN DELEN SOM BERÖR INJEKTERINGEN. Bakgrund Den äldsta delen av kyrkobyggnaden

Läs mer

LECA Garage. Grund och golv

LECA Garage. Grund och golv LECA Garage Grund och golv Grundläggning på icke tjälfarlig undergrund När du fått byggnadslov och igångsättningstillstånd får du börja bygga. Börja med att gräva en grop för att få reda på hur undergrunden

Läs mer

MARIESTADS KOMMUN Tjörnudden, Brommösund DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM. Rev. 2013-06-11 Örebro 2013-01-11

MARIESTADS KOMMUN Tjörnudden, Brommösund DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM. Rev. 2013-06-11 Örebro 2013-01-11 MARIESTADS KOMMUN Tjörnudden, Brommösund DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM Rev. 2013-06-11 Örebro 2013-01-11 WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson 2013-01-11 / rev.

Läs mer

INSTRUKTION FÖR MARKARBETE / REKTANGULÄR POOL ECO - OVAN MARK

INSTRUKTION FÖR MARKARBETE / REKTANGULÄR POOL ECO - OVAN MARK INSTRUKTION FÖR MARKARBETE / REKTANGULÄR POOL ECO - OVAN MARK ver.81123 WWW.POOLKUNGEN.SE 2 INSTRUKTION FÖR MARKARBETE - REKTANGULÄR ECO - OVAN MARK INSTRUKTION FÖR MARKARBETE / REKTANGULÄR ECO OVAN MARK

Läs mer

S Å H Ä R G Ö R D U M A R K B L Ä G G N I N G O C H M U R A R

S Å H Ä R G Ö R D U M A R K B L Ä G G N I N G O C H M U R A R S Å H Ä R G Ö R D U M A R K B L Ä G G N I N G O C H M U R A R LÄGGNING 1 3 Gräv ur den tänkta plattytan 20-25 cm, ett cirkadjup för gångytor och uteplatsen. Till garageuppfart gräver du 30-35 cm. Gräv

Läs mer

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: BAKKANTSUTRYMNING I KÖPCENTRA Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5:332 i

Läs mer

Handledning för dig som gör det själv

Handledning för dig som gör det själv Montera keramik på balkong och terrass Handledning för dig som gör det själv Denna arbetsbeskrivning gäller för montering av keramik på balkong och terrass/altan. Läs igenom hela broschyren innan du påbörjar

Läs mer

Inventering av brandskyddet i radhusen i Brunna Upplands-Bro Kommun

Inventering av brandskyddet i radhusen i Brunna Upplands-Bro Kommun Inventering av brandskyddet i radhusen i Brunna Upplands-Bro Kommun BESÖK POSTADRESS TELEFON TELEFAX Org.nr 222000-0976 Pommernvägen 1 Box 464 08-594 696 00 08-96 39 48 mail@brandkaren-attunda-se Sollentuna

Läs mer

FUKT I MATERIAL. Fukt i material, allmänt

FUKT I MATERIAL. Fukt i material, allmänt FUKT I MATERIAL Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Fukt i material, allmänt Porösa material har några g vattenånga per m3 porvolym Den fuktmängden är oftast helt

Läs mer

M6x16 (Bild 6.1.) M8 (Bild 6.2.) M8x25

M6x16 (Bild 6.1.) M8 (Bild 6.2.) M8x25 1. Markera först de horisontella punkterna A och B cirka en meter från golvet. Punkterna måste vara horisontella (använd ett vattenpass eller ett rör med vatten). Mät avståndet till golvet på bägge sidor.

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

FUKT I MATERIAL. Fukt i material, allmänt. Varifrån kommer fukten på tallriken?

FUKT I MATERIAL. Fukt i material, allmänt. Varifrån kommer fukten på tallriken? FUKT I MATERIAL Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Fukt i material, allmänt Porösa material har några g vattenånga per m3 porvolym Den fuktmängden är oftast helt

Läs mer

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Sida 1/19 Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Till modell 712, 714 och 716 monteras sockelprofilerna till långsidan, med hjälp av en skruvplattan. Skruvplattan monteras invändigt i sockelprofilen.

Läs mer

Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag

Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag 2009-09-03 Reviderad 2010-09-08 Upprättad av: Sven Devert Granskad av: Magnus Lundgren Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning

Läs mer

Eurokod grundläggning. Eurocode Software AB

Eurokod grundläggning. Eurocode Software AB Eurokod grundläggning Eurocode Software AB Eurokod 7 Kapitel 1 Allmänt Kapitel 2 Grunder för geotekniskdimensionering Kapitel 3 Geotekniska data Kapitel 4 Kontroll av utförande, uppföljning och underhåll

Läs mer

Icopal FONDA för källarytterväggar. System FONDA. Effektiv dränering och isolering av källarytterväggar

Icopal FONDA för källarytterväggar. System FONDA. Effektiv dränering och isolering av källarytterväggar Icopal FONDA för källarytterväggar System FONDA Effektiv dränering och isolering av källarytterväggar Unika och säkra lösningar för din källaryttervägg Källarytterväggen den utsatta byggnadsdelen Fukt

Läs mer

BRUKSANVISNING Maskinöversatt

BRUKSANVISNING Maskinöversatt Svensk (SV) BRUKSANVISNING Maskinöversatt IN-7758 Balance Dome Advance, insportline IN-10973 Balance Trainer Dome Big, insportline Bilder endast i illustrations syfte. Innehållet SÄKERHET INSTRUCTIONER...

Läs mer

Provning av Cement Stabiliserad Asfalt CSA

Provning av Cement Stabiliserad Asfalt CSA Provning av Cement Stabiliserad Asfalt CSA Martyn Luby Vad är viktigt? Hålrum i öppen asfalt Brukets tryckhållfasthet 2 2015-02-06 Asfaltmassa Flisighet i stenmaterialet Gradering med fokus på 2 mm och

Läs mer

Kv Tunet 5 Södertälje

Kv Tunet 5 Södertälje DOKUMENTNUMMER: GEO-001 DATUM: 2014-10-23 Översiktlig bedömning av geotekniska förutsättningar Beställare SKANSKA Sverige AB www.reinertsen.se Reinertsen Sverige AB Hälsingegatan 43 113 31 STOCKHOLM Tel

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Detta får du hjälm med i dokumentet (Beräkning.pdf). Se till att vara noggrann

Läs mer

Kärr 1:8 Stenungsunds kommun. PM Markradon. Uppdrag nr 10093648 2007-06-30

Kärr 1:8 Stenungsunds kommun. PM Markradon. Uppdrag nr 10093648 2007-06-30 Kärr 1:8 Stenungsunds kommun PM Markradon Uppdrag nr 10093648 2007-06-30 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Magnus Lundgren Godkänd av: Magnus Lundgren Kärr 1:8 Stenungsunds kommun PM Markradon 2007-06-30

Läs mer

Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ

Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ INLEDNING I Essunga Kommun bygger Nossebro Energi ett framtidssäkert fiberoptiskt nät. Nätet kan användas för att ansluta sig till internet, kabel-tv

Läs mer

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Välj ett träd Välj ett friskt träd med lämplig form det är avgörande för att trädkokan ska bli solid och stabil. Lämpliga träd för en trädkoja är bokar, ekar,

Läs mer

Montage. Montage av vridfönster.

Montage. Montage av vridfönster. Montage Montage av vridfönster. Allmänt Förutom de anvisningar för montering som lämnas i detta kapitel hänvisas till följande allmänna föreskrifter och svenska standarder för kompletterande information:

Läs mer