Plats och tid Rådhusgatan 8, konferenslokal Sydney, torsdagen den 28 mars 2019, klockan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid Rådhusgatan 8, konferenslokal Sydney, torsdagen den 28 mars 2019, klockan"

Transkript

1 Protokoll 1 (28) Beslutande organ Plats och tid Rådhusgatan 8, konferenslokal Sydney, torsdagen den 28 mars 2019, klockan Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Bitte Myrsell, Ordförande (M) Solweig Sundblad, Vice ordförande (S) Lars Olsson (C) Inger Bertilsdotter (L) Lasse Skoglund (MP) Tomas Hellsberg (S) Anna-Lena Bäckvall (S) Kim Jämsä (NE) Barbara Ciolek (SD), tjänstgörande ersättare Ritva Sunnanå-Ericson (M) Marja-Leena Tiitinen (KD) Helena Jansson (C) David Alfvenhierta (S) Anne-Marie Lindström (NE) Britta Dalved (V) Justeringens plats och tid Avser paragrafer Sekreterare Ordförande Justerande Jenny Norling Bitte Myrsell Solweig Sundblad Bevis om anslag Protokollet är justerat och justeringen har meddelats genom anslag på kommunens anslagstavla som finns på enkoping.se/anslagstavla. Beslutande organ Anslaget sätts upp Anslaget tas ned Sista dag att överklaga Protokollet finns tillgängligt på enkoping.se/kommun-och-politik och hos det beslutande organet.

2 Protokoll 2 (28) Övriga deltagare Lotta Tronêt, förvaltningschef Mattias Porsaeus, utvecklare Jenny Norling, nämndsekreterare

3 Protokoll 3 (28) Innehållsförteckning Ärende Sidnr Upprop och val av protokolljusterare...4 Godkännande av föredragningslista...5 Uppföljning av 2018 års kundenkät...6 Redovisning av statsbidrag 2018 för personligt ombud...7 Redovisning av patientsäkerhetsberättelse för Ekonomi - månadsuppföljning Taxor och avgifter för Remiss av Miljöplan för Enköpings kommun...12 Remiss av promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning...13 Dataskyddsombud för vård- och omsorgsnämnden...16 Fullmakt personuppgiftsbiträdesavtal...20 Kontaktpolitiker vård- och omsorgsnämnden komplettering...22 Avtal upphör med Seniorbolaget Omsorg AB...23 Anmälningsärenden...25 Ordföranden informerar...26 Förvaltningen informerar...27 Anmälan av delegeringsbeslut...28

4 Protokoll 4 (28) Paragraf 29 Upprop och val av protokolljusterare Beslut Solweig Sundblad (S) utses till protokolljusterare.

5 Protokoll Paragraf 30 Godkännande av föredragningslista Beslut Föredragningslistan godkänns och fastställs. Solweig Sundblad (S) anmäler följande övrig fråga till nästa sammanträde: - Solgården.

6 Protokoll Paragraf 31 Ärendenummer VON2018/153 Uppföljning av 2018 års kundenkät Beslut har tagit del av informationen. Samtliga verksamheter inom vård- och omsorgsnämndens ansvarsområden som inte uppnådde nämndens mål för 2018, eller vid avsaknad av specificerade mål hade ett Nöjd Kund Index (NKI) på 3,9 eller lägre, har ombetts att inkomma med en kort redovisning/analys av de orsaker som kan ha föranlett deras resultat. Verksamheter med en svarsfrekvens som understiger 60 % har också ombetts att inkomma med en redovisning och analys kring detta. Samtliga verksamhetsföreträdare har inkommit med skriftliga redogörelser i vilka de analyserar de resultat som ligger till grund för denna uppföljning. Majoriteten av verksamheterna kommer nära målen och uppnår alltså väldigt bra resultat, även om de inte når upp till nämndmålen. Ett exempel på en sådan verksamhet är Stadsgården som i år når 4,2 i NKI, och där nämndmålet är satt till 4,3. Metoden, eller snarare verktyget, Nöjd Kund Index med vilken undersökningen är genomförd anger att resultat på 3,0 och uppåt bör anses godkända. Förvaltningen redovisar i tjänsteskrivelse daterad den 11 mars 2019 verksamheternas redogörelser.

7 Protokoll Paragraf 32 Ärendenummer VON2017/34 Redovisning av statsbidrag 2018 för personligt ombud Beslut har tagit del av redovisningen för verksamhetsåret 2018 och lägger den till handlingarna. Enköping och Håbo kommun har i enlighet med befintlig överenskommelse samt tidigare nämndbeslut bedrivit verksamhet med personligt ombud under Verksamheten har i huvudsak finansierats genom erhållet statsbidrag. Länsstyrelsen i Uppsala län har begärt in en redovisning av hur verksamheten bedrivits under det senaste året. En sådan redovisning har lämnats innan den 15 januari får ta del redovisning för En ansökan om statsbidrag för verksamhet med personligt ombud ska vara inskickad till Länsstyrelsen i Uppsala län senast den 1 mars samma år som bidraget avser. Länsstyrelsen fördelar sedan statsbidraget med utgångspunkt från det totala antalet årsanställningar i Sverige som personligt ombud. Förvaltningen har skickat in ansökan om statsbidrag 2019 den 15 februari 2019.

8 Protokoll Paragraf 33 Ärendenummer VON2019/59 Redovisning av patientsäkerhetsberättelse för 2018 Beslut antar förvaltningens patientsäkerhetsberättelse för 2018 och tar del av patientsäkerhetsberättelser från förvaltningens privata vårdgivare. Utifrån patientsäkerhetslagen har vårdgivare ansvar att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete och att arbeta förebyggande för att förhindra att vårdskador uppstår. Enligt patientsäkerhetslagens (2010:659), 10 ska en patientsäkerhetsberättelse upprättas senast 1 mars varje år och finnas tillgänglig för den som önskar ta del av den. Av patientsäkerhetsberättelsen ska det framgå: 1. Hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår 2. Vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten 3. Redovisning och analys av resultat som har uppnåtts. En samlad patientsäkerhetsberättelse för egenregis verksamhet bifogas samt privata vårdgivares respektive patientsäkerhetsberättelse.

9 Protokoll Paragraf 34 Ärendenummer VON2018/150 Ekonomi - månadsuppföljning 2019 Beslut har tagit del av verksamhetsuppföljningen och lägger den till handlingarna. får ta del av verksamhetsuppföljning till och med februari Förvaltningschef Lotta Tronêt informerar att förvaltningen kommer att presentera en prognos vid nämndsammanträdet i april. Arbetsutskottets beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 19 mars 2019 och lämnat förslag till beslut. Arbetsutskottets förslag till vård- och omsorgsnämnden har tagit del av verksamhetsuppföljningen och lägger den till handlingarna.

10 Protokoll 1 Paragraf 35 Ärendenummer VON2019/61 Taxor och avgifter för 2020 Beslut Vård- och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att granska samtliga taxor och avgifter extra inför 2020 och återkomma till nämnden i maj 2019 med förslag på revidering. I övergripande verksamhetsplan med budget för 2019, som beslutades av kommunfullmäktige den 3 december 2018, finns ett antal uppdrag som ges till nämnderna. Ett av uppdragen som riktar sig till samtliga nämnder är; Granska samtliga taxor och avgifter extra inför 2020 års budgetbeslut och beskriv de olika posternas omfattning och hur de påverkar kommunens ekonomi. Om nämndernas taxor och avgifter bedöms påverka budgetprocess och budgetbeslut och ska kunna behandlas av kommunfullmäktige i juni ska nämnderna behandla ärendet om taxor och avgifter senast 31 mars. Då det innebär en kort tid för nämnderna att grundligt hinna genomföra uppdraget och beakta resultatet i revideringen av taxor och avgifter har beslut fattats att förlänga tiden för uppdraget. Eventuella ändringar i taxor och avgifter ska behandlas av nämnderna senast den 15 oktober, för att kommunfullmäktige ska kunna behandla reviderat förslag på taxor och avgifter för 2020 i december. Vård- och omsorgsförvaltningens bedömning Förvaltningen bedömer att en mer grundlig genomlysning av nuvarande taxor behöver göras och att det arbetet bör ske enligt förslaget ovan. De justeringar som kommer att göras bedöms inte vara av sådan omfattning att det påverkar budgetprocessen och budgetbeslutet i juni. Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att granska samtliga taxor och avgifter extra inför 2020 och återkomma till nämnden i maj 2019 med förslag på revidering.

11 Protokoll 1 Arbetsutskottets beredning Arbetsutskottet överlämnade ärendet den 19 mars 2019 för beslut i vård- och omsorgsnämnden.

12 Protokoll 1 Paragraf 36 Ärendenummer VON2019/25 Remiss av Miljöplan för Enköpings kommun Beslut antar förvaltningens förslag till svar på remiss som sitt eget och överlämnar det till kommunledningsförvaltningen. Kommunledningsförvaltningen har tagit fram ett förslag på ny Miljöplan för Enköpings kommun. Miljöplanen fokuserar på organisationens egna miljöpåverkan. Målområdena i planen är de områden som kommunen har sin största miljöpåverkan. Målområdena identifierades i den miljöutredning som gjordes Miljöplanen kommer vara ett stöd i miljödiplomeringsarbetet. Kommunledningsförvaltningen har skickat förslaget till samtliga nämnder i Enköpings kommun med möjlighet att yttra sig på förslaget. Remisstiden löper till den 5 april Vård- och omsorgsförvaltningens bedömning Vård- och omsorgsförvaltningen har tagit del av förslag till ny miljöplan och ställer sig positiv till den. Förvaltningen arbetar kontinuerligt med miljöfrågorna i verksamheterna. Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till vård- och omsorgsnämnden antar förvaltningens förslag till svar på remiss som sitt eget och överlämnar det till kommunledningsförvaltningen. Arbetsutskottets beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 19 mars 2019 och lämnat förslag till beslut. Arbetsutskottets förslag till vård- och omsorgsnämnden antar förvaltningens förslag till svar på remiss som sitt eget och överlämnar det till kommunledningsförvaltningen. Kopia till: Kommunledningsförvaltningen

13 Protokoll 1 Paragraf 37 Ärendenummer VON2019/58 Remiss av promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Beslut ställer sig bakom förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen och överlämnar den till Socialdepartementet. Vård- och omsorgsförvaltningen har för Enköpings kommun fått möjlighet att lämna synpunkter på remiss från Socialdepartementet om promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning. Remissvaret ska ha inkommit till socialdepartementet senast 18 april Remissen inkom till förvaltningen den 8 mars Bakgrund Promemorian Om behov av hjälp med andning och sondmatning har utarbetats inom Socialdepartementet. I promemorian föreslås nya bestämmelser införas i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387). Lagförändringen föreslås träda i kraft den 1 juli Förslaget innebär att andning och sondmatning ska utgöra grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans. Sondmatning skall likställas med intagande av måltid som redan i dag räknas som ett grundläggande behov. Genom rättsfall i HFD 2015 och 2018 klargjordes att varken sondmatning eller andningshjälp med självklarhet kunde falla inom ramen för de grundläggande behov som beräknas i utredningar om personlig assistans. Domstolen drog slutsatsen att endast i de fall personen även har psykiska funktionshinder kunde dessa behov komma att räknas som grundläggande. Den som behöver personlig assistans i genomsnitt mer än 20 timmar i veckan i grundläggande behov har rätt till statlig assistans ersättning. Försäkringskassan har efter ovanstående rättsfall tillämpat reglerna så att enskilda förlorat sin rätt till assistansersättning då inte dessa behov räknats som grundläggande. Vård- och omsorgsförvaltningens bedömning Överlag är det positivt att hjälp med andning och sondmatning föreslås ingå i de grundläggande behoven för personlig assistans.

14 Protokoll 1 Att sondmatning ska komma att betraktas som ett grundläggande behov är mer ett lagtekniskt förtydligande och innebär varken någon utökning eller begränsning i frågan om vilka hjälpåtgärder som kan ge rätt till personlig assistans i samband med sondmatning. Det finns anledning att anta att lagändringen inte kommer påverka bedömningen av rätt till assistansersättning för denna aktivitet jämfört med hur det ser ut idag. Det kommer även fortsättningsvis att göras individuella bedömningar för vilka hjälpåtgärder/moment som bedöms vara av integritetsnära karaktär, vilket påverkar omfattningen av beviljad assistansersättning. Ett exempel på detta är att om automatiserad insprutning av sondmat fortfarande inte kommer bedömas vara av integritetsnära karaktär kommer lagändringen inte påverka praktiken något nämnvärt, då endast på- och avkoppling av sonden utgör en begränsad tid av behovet. I promemorian saknas konsekvenser för assistansanordnare och föräldrar när andningshjälp och sondmatning bedöms som egenvård i relation till hälso- och sjukvårdens ansvar. Det bör tydligt framgå att ansvaret för hälso- och sjukvården, oavsett om den utförs som egenvård, bör regleras i en överenskommelse mellan sjukvårdshuvudmannen och utföraren. Detta kan även vara viktig del i att avlasta föräldrarna. Ekonomiska konsekvenser Påståendet att kommunernas samlade kostnader för insatser enligt LSS och socialtjänstlagen bedöms minska i samma omfattning som statens kostnader ökar anser vi är en allt för vid slutsats. Det statistiska underlaget är mycket begränsat och det saknas uppgift om hur många som fått avslag på sin ansökan och i stället vänt sig till kommunen. Eftersom kommunerna har kostnadsansvar för de 20 första timmarna och fler personer kommer att omfattas kommer likväl kommunens kostnader att öka. Det finns också en osäkerhet i hur Försäkringskassan kommer att bedöma omfattningen av framförallt sondmatning i förhållande till föräldraansvar och utifrån det antalet timmar för grundläggande behov. Vidare kan också Försäkringskassans långa handläggningstider påverka kommunerna negativt då personer då vänder sig till kommunerna som fattar beslut i avvaktan på Försäkringskassan. Finansieringsprincipen bör råda om förändringen i lagstiftning visar sig innebära högre kostnader för kommunerna.

15 Protokoll 1 Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till vård- och omsorgsnämnden ställer sig bakom förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen och överlämnar den till Socialdepartementet. Arbetsutskottets beredning Arbetsutskottet överlämnade ärendet den 19 mars 2019 för beslut i vård- och omsorgsnämnden. Arbetsutskottets förslag till vård- och omsorgsnämnden Arbetsutskottet lämnar över ärendet för ställningstagande i vård- och omsorgsnämnden. Kopia till: Socialdepartementet

16 Protokoll 1 Paragraf 38 Ärendenummer VON2018/81 Dataskyddsombud för vård- och omsorgsnämnden Beslut 1. Julia Björkenö vid kommunledningsförvaltningen utses till dataskyddsombud för vård- och omsorgsnämnden 2. Magnus Åsman entledigas från uppdraget som dataskyddsombud för vård- och omsorgsnämnden. Dataskyddsförordningen (GDPR) är den lag som reglerar organisationers personuppgiftshantering. Den ställer krav på att alla personuppgiftsansvariga myndigheter måste utse ett så kallat dataskyddsombud. Personuppgiftsansvarig myndighet är i regel varje nämnd för sig i en kommun, och ibland flera nämnder tillsammans. Detta ärende handlar om att föreslå ett dataskyddsombud för vård- och omsorgsnämnden. Vård- och omsorgsförvaltningens bedömning Reglerna om skydd av personuppgifter finns till för att säkerställa rätten till den personliga integriteten. Sedan 25 maj 2018 är det dataskyddsförordningen som styr detta område, tillsammans med en nationell dataskyddslag och särskilda lagar om personuppgifter i vissa sektorer så som socialtjänst och vård. Den myndighet eller det bolag som behandlar personuppgifter och som styr över behandlingen av personuppgifter är personuppgiftsansvarig. I regel är varje nämnd i en kommun personuppgiftsansvarig myndighet och måste ha ett dataskyddsombud. Det är inget som hindrar att flera nämnder har samma ombud. Lagstiftningen ställer krav på särskild kompetens hos ombudet, som ska bestå av bland annat särskild kunskap om regelverket på dataskyddsområdet. Den person som kommunledningsförvaltningen föreslår kommunstyrelsen att utse som dataskyddsombud kommer också att rekommenderas kommunens samtliga nämnder att utse för att kunna samordna övervakningen av dataskyddsarbetet på ett bra sätt. Processen att utse dataskyddsombud för de andra nämnderna samordnas av kommunledningsförvaltningen.

17 Protokoll 1 Dataskyddsombudet är en mer renodlad roll än det tidigare personuppgiftsombudet som fanns i gamla lagen. Ombudet ska ha särskild kunskap om dataskyddslagstiftning och kunna ge råd till verksamheterna. Ombudet ska också vara den som övervakar särskilda konsekvensbedömningar (fördjupade riskanalyser utifrån ett personuppgiftsperspektiv) och incidentrapportering om det händer något med personuppgifter i verksamheten, till exempel en obehörig åtkomst eller en förlust. Annat operativt arbete som tidigare utförts av personuppgiftsombudet lyfts bort från dataskyddsombudet och ska istället pågå i verksamheten, till exempel att föra register över personuppgiftsbehandlingar. Dataskyddsombudet ska vara avskilt från att fatta beslut, leda dataskyddsarbetet och ge rena instruktioner till organisationen. Däremot ska dataskyddsombudet ha en särskild roll genom att bli involverad i strategiska beslutsprocesser som rådgivare. Dataskyddsombudet ska vidare själv lägga upp sitt arbete och får inte styras eller instrueras. Dataskyddsombudet ska enligt dataskyddsförordningen tillförsäkras tillräcklig tid och tillräckliga resurser samt möjlighet att direkt adressera den personuppgiftsansvarigas högsta beslutsnivå med frågor och inte minst med rapporter om eventuella regelbrott. För det fall den personuppgiftsansvarige inte vidtar de åtgärder som dataskyddsombudet föreslår för att uppfylla lagkraven är ombudet skyldigt att rapportera detta till tillsynsmyndigheten. Dataskyddsombudet ska kunna kontaktas av registrerade (de personer som personuppgifterna tillhör) för frågor om verksamhetens dataskyddsarbete eller utövande av sina rättigheter. Därför ska ombudets kontaktuppgifter offentliggöras. Ombudet lyder vidare under tystnadsplikt. Det är obligatoriskt enligt lag för verksamheterna att samråda med dataskyddsombudet i vissa fall. För det fall stora projekt ska startas eller system ska köpas in där personuppgifter ska hanteras ska dataskyddsombudet involveras tidigt i processen, redan i uppstartsskedet. Vidare bör dataskyddsombudet ses som ett internt remissorgan som ska uttala sig om tolkningsfrågor av dataskyddsförordningen vid både nya och befintliga frågeställningar. För det fall förvaltningen är i behov av mer detaljerade regler kring hur ombudet ska användas kommer förvaltningen återkomma till nämnden om det. Det är dock förbjudet enligt lag att ge själva dataskyddsombudet instruktioner om hur den ska utföra sitt uppdrag. Däremot kan rutiner och policys finnas på plats som instruerar organisationen i hur den ska använda ombudet.

18 Protokoll 1 Jurist med särskild dataskyddskompetens vid kommunledningsförvaltningen tar fram riktlinjer och rutiner, stämmer av nämndernas dataskyddsarbete och arbetar med kommunstyrelsens operativa dataskyddprocesser. Dataskyddsombudet kommer att vara involverat i en sådan samordning och kan också självständigt initiera samordning av olika slag utifrån sin ombudsroll. Nämnden måste dock också se till att verksamheten bedriver ett eget dataskyddsarbete då dataskyddsombudet främst utför tillsyn och det bara finns en juristresurs på området. Nämnden bör också ta ansvar för att följa kommunstyrelsens uppmaning om att utse en dataskyddssamordnare i syfte att underlätta för kommunstyrelsens samordnande roll i kommunorganisationens dataskyddsarbete. Föreslagen som dataskyddsombud är Julia Björkenö som tidigare varit anställd inom logistik på före detta serviceförvaltningen (SEF). För uppdraget som dataskyddsombud ska hon flytta till kommunledningsförvaltningens kansli och utredningsavdelning och ingå i teamet för juridik och informationshantering. Julia har en lång bakgrund inom IT och är utbildad inom systemvetenskap. Hon har jobbat med SEF:s förberedelser inför dataskyddsförordningen i samarbete med kommunledningsförvaltningens dataskyddsjurist. Hon har ett stort intresse för integritetsfrågor, juridik och IT och jobbat upp en god grundkunskap i dataskyddsförordningen. Kommunledningsförvaltningen ser till att Julia får fortbildning i ämnet och deltar i både externa och interna utbildningar och får stöd av jurist inför att hon får uppdraget som ombud. Varje personuppgiftsansvarig är dock var för sig skyldiga att säkerställa att ombudet får tillräcklig tid och kompetensutveckling och kan därmed också var för sig se till att ombudet får de resurser som behövs. Samtidigt som dataskyddsombud utses entledigas nuvarande dataskyddsombud Magnus Åsman. Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till vård- och omsorgsnämnden 1. Julia Björkenö vid kommunledningsförvaltningen utses till dataskyddsombud för vård- och omsorgsnämnden 2. Magnus Åsman entledigas från uppdraget som dataskyddsombud för vårdoch omsorgsnämnden Arbetsutskottets beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 19 mars 2019 och lämnat förslag till beslut.

19 Protokoll 1 Arbetsutskottets förslag till vård- och omsorgsnämnden 1. Julia Björkenö vid kommunledningsförvaltningen utses till dataskyddsombud för vård- och omsorgsnämnden 2. Magnus Åsman entledigas från uppdraget som dataskyddsombud för vård- och omsorgsnämnden. Kopia till: Julia Björkenö, för kännedom Magnus Åsman, för kännedom Datainspektionen

20 Protokoll 2 Paragraf 39 Ärendenummer VON2019/60 Fullmakt personuppgiftsbiträdesavtal Beslut Kommunstyrelsen får mandat att teckna personuppgiftsbiträdesavtal för vård- och omsorgsnämnden under de förutsättningar som beskrivs i ärende VON2019/60. Personuppgiftsbiträdesavtal är en särskild sorts avtal som regleras av dataskyddsförordningen. Ett sådant avtal måste finnas när en uppdragstagare hanterar personuppgifter för någon annans räkning. I lagen anger man att personuppgiftsansvarig organisation måste ha ett avtal med det personuppgiftsbiträde man anlitat. Personuppgiftsansvarig i kommunen är varje nämnd var för sig. Nämnderna kan ha uppdragstagare antingen ensamt eller gemensamt med flera nämnder. Det kan vara en upphandlad leverantör eller en app eller liknande. När uppdragstagaren hanterar personuppgifter är den ett personuppgiftsbiträde och då krävs personuppgiftsbiträdesavtal. När det finns flera personuppgiftsansvariga nämnder gentemot samma biträde krävs att alla ansvariga ingår i avtalet. Ofta är det då fråga om en kommunövergripande tjänst eller ett system som köpts in centralt, det vill säga upphandlats via kommunstyrelsen. Det här ärendet handlar om att det i de fallen ska vara möjligt för kommunstyrelsen att ingå personuppgiftsbiträdesavtalet för andra nämnders räkning. Vård- och omsorgsförvaltningens bedömning Enligt dataskyddsförordningen ska en personuppgiftsansvarig ingå ett personuppgiftsbiträdesavtal med en extern uppdragstagare som hanterar personuppgifter åt den personuppgiftsansvarige på något sätt. I normalfallet är det fråga om en upphandlad leverantör. I dataskyddsförordningen finns en uppräkning av vad som måste finnas med i avtalet. Avtalet är ett eget avtal och kan till exempel läggas tillsammans med ett huvudavtal i en upphandling som reglerar själva uppdraget eller tjänsten. Vem som är personuppgiftsansvarig vid varje avtal måste tolkas ur situationen. Ibland är flera nämnder personuppgiftsansvariga tillsammans. Det

21 Protokoll 2 gäller ofta inom HR. Flera nämnder kan också ha ansvar för ett visst informationsflöde in i ett IT-system som kommunstyrelsen har köpt in. I dessa situationer kan det finnas ett personuppgiftsbiträde (en leverantör) men flera personuppgiftsansvariga nämnder. Då behöver alla personuppgiftsansvariga nämnder vara del av personuppgiftsbiträdesavtalet med leverantören. Detta är praktiskt utmanande för en stor kommunorganisation. Därför föreslås att vård- och omsorgsnämnden ger mandat till kommunstyrelsen att ingå dessa avtal för nämndens räkning. Vem som har mandat att ingå avtal får då regleras av de interna reglerna om avtalsundertecknande inom kommunstyrelsen. När avtalsundertecknare hos kommunstyrelsen undertecknat ett personuppgiftsbiträdesavtal för en annan nämnds räkning ska avtalet snarast lämnas till nämnden för kännedom och tas om hand enligt nämndens rutiner för dokumenthantering. Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till vård- och omsorgsnämnden Kommunstyrelsen får mandat att teckna personuppgiftsbiträdesavtal för vård- och omsorgsnämnden under de förutsättningar som beskrivs i ärende VON2019/60. Arbetsutskottets beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 19 mars 2019 och lämnat förslag till beslut. Arbetsutskottets förslag till vård- och omsorgsnämnden Kommunstyrelsen får mandat att teckna personuppgiftsbiträdesavtal för vård- och omsorgsnämnden under de förutsättningar som beskrivs i ärende VON2019/60. Kopia till: Kommunledningsförvaltningen

22 Protokoll 2 Paragraf 40 Ärendenummer VON2019/54 Kontaktpolitiker vård- och omsorgsnämnden komplettering Beslut Kontaktpolitikerlistan från den 21 februari 2019 kompletteras enligt föreliggande förslag och fastställs. beslutade den 21 februari 2019, paragraf 20 att fastställa kontaktpolitikerlista för mandatperioden Eftersom listan inte blev komplett skulle ärendet tas upp vid ett senare tillfälle. Vid dagens sammanträde föreslås följande kontaktpolitiker till verksamheterna: Inger Bertilsdotter (L) - Björkbacken Barbara Ciolek (SD) - Liljegården/Örsundsbro hemtjänst och Orion Marja-Leena Tiitinen (KD) - Malin Helena Jansson (C) - Stadsgården Mats Pettersson (SD) - Åkersbergsvägen 3 och Björkbacken Arbetsutskottets beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 19 mars 2019 och lämnar över det till vård- och omsorgsnämnden för fastställande. Arbetsutskottets förslag till vård- och omsorgsnämnden Arbetsutskottet överlämnar ärendet för fastställande i vård- och omsorgsnämnden Kopia till: Resultatenhetscheferna

23 Protokoll 2 Paragraf 41 Ärendenummer VON2019/63 Avtal upphör med Seniorbolaget Omsorg AB Beslut Avtalet med Seniorbolaget Omsorg AB upphör. Från den 1 januari 2019 gäller nya regler för utförare av bl.a. hemtjänst enligt SoL. Dessa behöver numera tillstånd från IVO för att börja eller fortsätta bedriva verksamhet. Det innebär kortfattat att den som har ett tillstånd ska uppfylla krav på insikt, lämplighet och ekonomiska förutsättningar. Den som redan bedriver en verksamhet får fortsätta göra det under förutsättning att de har ansökt om tillstånd hos IVO senast den 1 mars Riksdagen har beslutat att alla nya tillståndsansökningar för SoL och LSSverksamheter ska medföra en avgift, och regeringen har beslutat att beloppet ska vara kronor för en ny ansökan och kronor för att ansöka om att ändra i ett tillstånd. Seniorbolaget Omsorg AB har i dag avtal med Enköpings kommun om att utföra hemtjänst (endast serviceinsatser) enligt lagen om valfrihetssystem, LOV. Seniorbolaget har i dagsläget en (1) kund i Enköping. Samtliga hemtjänstutförare i Enköpings kommun har anmodats inkomma med bekräftelse på att de ansökt om tillstånd innan 1 mars. Seniorbolagets företrädare har i samband med denna uppmaning påtalat att de inte ämnar söka tillstånd för det bolag med vilket de är verksamma i Enköping i dagsläget. I stället önskar företaget flytta avtalet till deras moderbolag, Seniorbolaget i Sverige AB, då det bolag som vårt avtal avser, Seniorbolaget Omsorg AB, helt ska avvecklas. Av sedvanlig kreditprövning avseende moderbolaget framkommer dock att detta bolag är under rekonstruktion. Då ett krav för att kommunen ska kunna ingå avtal med privata utförare inom LOV är att bolagets inte bedöms vara i ekonomiskt obestånd, kan en sådan flytt av avtalet alltså inte ske. Företrädare för företaget har informerats om detta men vidhåller att de inte ämnar söka tillstånd från IVO enligt de nya reglerna för det bolag med vilket de idag har avtal med kommunen. Med anledning härav saknas förutsättningar för att avtalet mellan Enköpings kommun och Seniorbolaget Omsorg AB ska kunna fortlöpa, och det avslutas därför.

24 Protokoll 2 Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till vård- och omsorgsnämnden Avtalet med Seniorbolaget Omsorg AB upphör.

25 Protokoll 2 Paragraf 42 Anmälningsärenden - Förteckning enligt bilaga med inkommen dom från förvaltningsrätten för perioden 28 december mars Förteckning enligt bilaga med beslut från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för perioden 28 december mars Statistik boendekö, februari 2019 (dnr 2019/45).

26 Protokoll 2 Paragraf 43 Ordföranden informerar Ordföranden informerar om ny styrmodell.

27 Protokoll 2 Paragraf 44 Förvaltningen informerar Förvaltningen informerar om följande: - Socialstyrelsen har skickat ut information om att kommunerna kan ansöka om habiliteringsersättning även för Vård-och omsorgsförvaltningen har anmält till IVO om ny leverantör av samhällsviktiga tjänster enligt NIS - Förvaltningschefen har bokat in ett möte med kommunens digitaliseringschef - Fastigheten Rosengården behöver renoveras. Förvaltningen planerar tillsammans med Vardaga hur det lämpligast ska gå till - Ordföranden och förvaltningschefer i vård- och omsorgsnämnden, utbildningsoch arbetsmarknadsnämnden och socialnämnden samverkar för att skapa dialoger i gemensamma frågor. Även ett samarbete med tekniska nämnden och miljö- och byggnadsnämnden är på gång - Arbetet med konsekvensanalyser pågår inför budget 2020.

28 Protokoll 2 Paragraf 45 Anmälan av delegeringsbeslut Beslut Vård- och omsorgsförvaltningens redovisning av delegeringsbeslut daterad den 21 mars 2019 anmäls och läggs till handlingarna. har i vård- och omsorgsnämndens delegationsordning överlåtit beslutanderätt till arbetsutskott, ordföranden och tjänstemän i vissa ärenden. Beslut fattade på delegation ska redovisas till vård- och omsorgsnämnden. Följande delegeringsbeslut för februari 2019 redovisas till vård- och omsorgsnämnden: 15 beslut om bostadsanpassningsbidrag enligt lista, 244 beslut enligt socialtjänstlagen enligt lista, 48 beslut enligt lagen om stöd och service enligt lista, 27 anställningsavtal enligt lista, samt en beslutsattest för budgetansvarig.

Plats och tid Syndey, Rådhusgatan 8, torsdagen den 25 april 2019, klockan Marja-Leena Tiitinen (KD) Britta Dalved (V) Barbara Ciolek (SD)

Plats och tid Syndey, Rådhusgatan 8, torsdagen den 25 april 2019, klockan Marja-Leena Tiitinen (KD) Britta Dalved (V) Barbara Ciolek (SD) Protokoll 1 (14) Beslutande organ Plats och tid Syndey, Rådhusgatan 8, torsdagen den 25 april 2019, klockan 17.00 19.50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Bitte Myrsell, Ordförande (M) Solweig Sundblad,

Läs mer

Plats och tid Sydney, Rådhusgatan 8, torsdagen den 20 september 2018, klockan

Plats och tid Sydney, Rådhusgatan 8, torsdagen den 20 september 2018, klockan Protokoll 1 (20) ande organ Plats och tid Sydney, Rådhusgatan 8, torsdagen den 20 september 2018, klockan 17.00 20.00 ande Ej tjänstgörande ersättare Solweig Sundblad, Ordförande (S) Bitte Myrsell, Vice

Läs mer

Jobbcentrum, Drottninggatan 44, torsdagen den 22 november 2018, klockan

Jobbcentrum, Drottninggatan 44, torsdagen den 22 november 2018, klockan Protokoll 1 (22) ande organ Plats och tid ande Ej tjänstgörande ersättare Jobbcentrum, Drottninggatan 44, torsdagen den 22 november 2018, klockan 17.00 19.40 Solweig Sundblad, Ordförande (S) Bitte Myrsell,

Läs mer

Protokoll 1 (15) Valnämnd. Plats och tid Backsippa, tisdagen den 16 april 2019, klockan

Protokoll 1 (15) Valnämnd. Plats och tid Backsippa, tisdagen den 16 april 2019, klockan Protokoll 1 (15) ande organ Plats och tid Backsippa, tisdagen den 16 april 2019, klockan 13.00 16.00 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Tommy Myrsell, Ordförande (M) Lars Wall, Vice ordförande

Läs mer

Plats och tid Liljegården, Örsundsbro, tisdagen den 18 december 2018, klockan

Plats och tid Liljegården, Örsundsbro, tisdagen den 18 december 2018, klockan Protokoll 1 (25) ande organ Plats och tid Liljegården, Örsundsbro, tisdagen den 18 december 2018, klockan 17.00 20.20 ande Solweig Sundblad, Ordförande (S) Bitte Myrsell, Vice ordförande (M) Anette Lindgren

Läs mer

Plats och tid Omvårdnadsboendet Kungsgården, Tennisgatan 11, torsdagen den 23 augusti 2018, klockan

Plats och tid Omvårdnadsboendet Kungsgården, Tennisgatan 11, torsdagen den 23 augusti 2018, klockan Protokoll 1 (24) ande organ Plats och tid Omvårdnadsboendet Kungsgården, Tennisgatan 11, torsdagen den 23 augusti 2018, klockan 17.00 19.45 ande Ej tjänstgörande ersättare Solweig Sundblad, Ordförande

Läs mer

Protokoll 1 (25) Plats och tid Vallbyrummet, onsdagen den 24 april 2019, klockan

Protokoll 1 (25) Plats och tid Vallbyrummet, onsdagen den 24 april 2019, klockan Protokoll 1 (25) ande organ Plats och tid Vallbyrummet, onsdagen den 24 april 2019, klockan 17.00 19.15 ande Ej tjänstgörande ersättare Peter Book, Ordförande (M) Amanda Forsberg, 1:e vice ordförande (L)

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Sida 1 (22) Plats och tid Svarvaren, tisdagen den 24 april 2018 kl 14:00-15:50 ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Peter Lindroth (S) Catrin Hulmarker (M) Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Ej tjänstgörande

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringen sker Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-04-17, klockan 13.30 16.05 Annika Jönsson (M), ordförande

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING A 11 1(6) Gäller från Diarienummer 2011-08-29 2011/577 Antagen: kommunfullmäktige 2005-10-30 154 och ändrad senast 2011-08-29 72 (ersätter: KF 2011-03-28 20) Reglemente för

Läs mer

Riktlinjer för personuppgiftshantering

Riktlinjer för personuppgiftshantering Sida 1(6) Riktlinjer för personuppgiftshantering 1. Inledning Bakgrund Personuppgifter hanteras från och med den 25 maj 2018 enligt EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och kompletterande nationell lagstiftning

Läs mer

Plats och tid Trögdsrummet, måndagen den 29 januari 2018, klockan Elin Billås, HR-konsult Maria Westberg, kommunsekreterare

Plats och tid Trögdsrummet, måndagen den 29 januari 2018, klockan Elin Billås, HR-konsult Maria Westberg, kommunsekreterare Protokoll 1 (12) ande organ Plats och tid Trögdsrummet, måndagen den 29 januari 2018, klockan 13.30 15.40 ande Helena Proos, Ordförande (S) Anders Wikman (NE) Ingvar Smedlund (M) Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll

Omsorgsnämndens protokoll Datum: Måndagen den 24 april Tid: 15.30 18.10 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Onsdagen den 26, klockan 08.00 Paragrafer: 25-31 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter:

Läs mer

Torbjörn Einarsson (C) Ordförande Johanna Attlerud Sekreterare Tfn:

Torbjörn Einarsson (C) Ordförande Johanna Attlerud Sekreterare Tfn: KALLELSE SOCIALNÄMNDEN 2018-11-06 Tid och plats 18:00 Bällstarummet Övriga kallade David Gyllenstråle, Socialchef, Fanny Rosling, Stabschef, Inger Jakobsson, Avdelningschef, Maria Cameron, Avdelningschef,

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 33 Dnr KS/2018:41. GDPR - utse ombud

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 33 Dnr KS/2018:41. GDPR - utse ombud Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-07 1 (2) Sida 33 Dnr KS/2018:41 GDPR - utse ombud Bakgrund Idag har varje förvaltning och bolag ett så kallat Personuppgiftsombud

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Protokoll 1 (10) Plats och tid Torsvi, måndagen den 10 december 2018, klockan

Protokoll 1 (10) Plats och tid Torsvi, måndagen den 10 december 2018, klockan Protokoll 1 (10) ande organ Plats och tid Torsvi, måndagen den 10 december 2018, klockan 13.30 15.00 ande Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Ulrika Ornbrant, Vice ordförande (C) Jesper Englundh (S) Ej tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen kl. 16:30-20:45 ande ledamöter Ove Dröscher (S) (ordförande) Margareta Krakowski (L) (vice ordförande) Pernilla Övermark (S) 92-96 Marie Lindqvist (V) Johanna

Läs mer

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Lill Grimani (KD) Lena Linke (MP)

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Lill Grimani (KD) Lena Linke (MP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 08.30-10.30. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Lill Grimani

Läs mer

Protokoll 1 (7) Plats och tid Enköpingsrummet, torsdagen den 22 november 2018, klockan

Protokoll 1 (7) Plats och tid Enköpingsrummet, torsdagen den 22 november 2018, klockan Protokoll 1 (7) Beslutande organ Plats och tid Enköpingsrummet, torsdagen den 22 november 2018, klockan 12.30 12.45 Beslutande Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Ulrika Ornbrant, 1:e vice ordförande (C) Jesper

Läs mer

Protokoll 1 (11) Plats och tid Trögdsrummet, OBS! Lokalen, måndagen den 9 april 2018, klockan

Protokoll 1 (11) Plats och tid Trögdsrummet, OBS! Lokalen, måndagen den 9 april 2018, klockan Protokoll 1 (11) ande organ Plats och tid Trögdsrummet, OBS! Lokalen, måndagen den 9 april 2018, klockan 13.30 15.45 ande Helena Proos, Ordförande (S) Anders Wikman (NE) Ingvar Smedlund (M) Ej tjänstgörande

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2018-05-22, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 43-56 ande Bertil Hagelin (S) Ordförande Ulrika Rodin (S) 1:e vice ordförande Per Hallström (M) 2:e vice ordförande Lillemor

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 73 Dnr KS/2018:41. Organisation med anledning av ny dataskyddsförordning

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 73 Dnr KS/2018:41. Organisation med anledning av ny dataskyddsförordning Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-04-23 1 (1) Sida 73 Dnr KS/2018:41 Organisation med anledning av ny dataskyddsförordning har vid sitt sammanträde 2018-02-14 35 beslutat

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

Jobbcentrum, Drottninggatan 42-44, tisdagen den 25 juni 2019, klockan

Jobbcentrum, Drottninggatan 42-44, tisdagen den 25 juni 2019, klockan Protokoll 1 (29) Beslutande organ Plats och tid Beslutande Jobbcentrum, Drottninggatan 42-44, tisdagen den 25 juni 2019, klockan 13.00 15.15. Bitte Myrsell, Ordförande (M) Solweig Sundblad, Vice ordförande

Läs mer

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 2015-04-21 1 (19) Plats och tid ande Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Linda Andersson (S) Adele Olander

Läs mer

Protokoll 1 (12) Sammanträdesrummet Allium, måndagen den 7 oktober 2019, klockan

Protokoll 1 (12) Sammanträdesrummet Allium, måndagen den 7 oktober 2019, klockan Protokoll 1 (12) Beslutande organ Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Sammanträdesrummet Allium, måndagen den 7 oktober 2019, klockan 13.30 15.30 Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Ulrika Ornbrant,

Läs mer

Protokoll 1 (10) Sammanträdesrummet Torsvi, kommunledningsförvaltningen, Linbanegatan 12, måndagen den 11 mars 2019, klockan

Protokoll 1 (10) Sammanträdesrummet Torsvi, kommunledningsförvaltningen, Linbanegatan 12, måndagen den 11 mars 2019, klockan Protokoll 1 (10) ande organ Plats och tid ande Sammanträdesrummet Torsvi, kommunledningsförvaltningen, Linbanegatan 12, måndagen den 11 mars 2019, klockan 13.30 14.40 Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Ulrika

Läs mer

PROTOKOLL 2014-04-07

PROTOKOLL 2014-04-07 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Måndag 7 april 2014 kl. 17.00-18.25 i konferensrum Yngern Nykvarns kommunhus. Björn Håkansson (m), ordförande Jan Linderhielm (np)

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

Protokoll 1 (18) Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan

Protokoll 1 (18) Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan Protokoll 1 (18) ande organ Plats och tid ande Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan 15.00-17.00 Sven Jansson, Ordförande (S) Monica Avås, Vice ordförande (M)

Läs mer

Mathias Bruno (M) Lena Linke. Lena Vilhelmsson. Nils Olof Bengtson. Lena Linke

Mathias Bruno (M) Lena Linke. Lena Vilhelmsson. Nils Olof Bengtson. Lena Linke Plats och tid Kommunhuset, "Hållö", Kungshamn, kl 08.45-11.30. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Kenny Thärnström (L) Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S), ej 97 Lena

Läs mer

Ajournering mellan 25 och 26 kl

Ajournering mellan 25 och 26 kl Omsorgsnämnden 2015-04-08 1(2) Plats och tid Högåsen, Aringsåsvägen 11, Alvesta 8 april 2015 kl. 14.15 16.05 Ajournering mellan 25 och 26 kl. 15.00 15.10 Justerade paragrafer 23-32 ande Mats Martinsson

Läs mer

Reglemente. För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun. Skriv text här

Reglemente. För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun. Skriv text här Reglemente För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun Skriv text här Vård- och omsorgsförvaltningen Jenny Norling 0171-625291 jenny.norling@enkoping.se Ärendenummer VON2018/66 Dokumenttyp Beslutad

Läs mer

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg. Lars Hedengran (Socialdepartementet)

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 7 februari 2013 Göran Hägglund Lars

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott. stadshuset, lokal Kasen, kl 13:30-14:30

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott. stadshuset, lokal Kasen, kl 13:30-14:30 Sammanträde Plats och tid stadshuset, lokal Kasen, kl 13:30-14:30 Ledamöter Ersättare Stefan Skoglund (S), ordförande Lars-Olof Laxrot (V), l :e vice ordförande Elving Andersson (C), 2:e vice ordförande

Läs mer

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret Plats och tid Norrtäljesalen onsdagen den 16 januari 2019 kl. 14. 14.45 Ledamöter Patrik Dahl (C) ordförande Jörgen Jansson (M) Gustav Palm (M), tj ersättare Nina Jones (M) Sören Forslund (M) Peter Cederholm

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(12) Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Svalöv, kl 09.40-11.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Håkan Andersson (C) Jenny Ulfvin (SD), tjg, ers. för Hans Lindström (SD), vice

Läs mer

Protokoll 1 (16) Plats och tid Linbanegatan 12, onsdagen den 16 maj 2018, klockan

Protokoll 1 (16) Plats och tid Linbanegatan 12, onsdagen den 16 maj 2018, klockan Protokoll 1 (16) ande organ Plats och tid Linbanegatan 12, onsdagen den 16 maj 2018, klockan 15.00 17.25 ande Ej tjänstgörande ersättare Sven Jansson, Ordförande (S) Monica Avås, Vice ordförande (M) Susanne

Läs mer

Kenneth Tinglöf (KD)

Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-09-30 Plats och tid: Folkets hus i Trosa, 12.30 16.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C), ordf. Ricken

Läs mer

Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl

Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl Socialnämnden 2018-11-22 1-12 Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl. 13.30-14.50 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Erland Linjer (M) Turid Ravlo-Svensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare Paepkegården, Strömstad kl. 09.00 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Leif Andersson (S), ordförande Ligia Morales Ahlgren (S) Anna Lena Carlsson (C) Monica Larsen

Läs mer

Datum. ... Marie-Louise Andersson. ... Andreas Trygg. ... Hanna Wallstedt. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Datum. ... Marie-Louise Andersson. ... Andreas Trygg. ... Hanna Wallstedt. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kolsva bibliotek, samlingssalen kl 18.00 19.45 ande Övriga deltagare Andreas Trygg (V), ordf Eivor Valcic (S), vice ordf Jenny Björklöv (S) ersättare Åsa Göransson

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 47-52 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset Underskrifter Sekreterare Susanne

Läs mer

PROTOKOLL Gymnasienämnden

PROTOKOLL Gymnasienämnden sid 1 av 15 Plats och tid Rhone, klockan 13:15-15:00 Beslutande: Paul Hedlund Ordförande (L) Cecilia Holmberg Ledamot (M) Johnny Persson Vice ordförande (S) Fredrik Nilsson Ledamot (S) Mona Wettergren

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-06-11, Visten, klockan 14:00 116:30 Avser paragrafer 66-76 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Lars-Göran Carlsson (C) 1:e vice ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Tjänsteskrivelse SON 2019/120 3 april 2019

Tjänsteskrivelse SON 2019/120 3 april 2019 Pernilla Ahlvin SON 2019/120 3 april 2019 Remiss - PM om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till beslut i Region Gotland instämmer i förslaget till lag om ändring i lagen (1993:387) om

Läs mer

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande.

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande. 1 (26) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 16.40 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgs- och socialnämnden 2018-01-30 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Kommunstyrelsesalen, klockan 11:40-11:55 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Anna Johansson

Läs mer

Protokoll 1 (22) Plats och tid Vallbyrummet, måndagen den 26 augusti 2019, klockan

Protokoll 1 (22) Plats och tid Vallbyrummet, måndagen den 26 augusti 2019, klockan Protokoll 1 (22) ande organ Plats och tid Vallbyrummet, måndagen den 26 augusti 2019, klockan 17.00 19.00 ande Ej tjänstgörande ersättare Peter Book, Ordförande (M) Tuija Rönnback, 2:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Måndag 4 april 2016 kl. 17.00 19.45, konferensrum Yngern, kommunhuset Peter Ohlsson (m), ordförande Jan Linderhielm (np),

Läs mer

Information till personuppgiftsansvarig om dataskyddsombud

Information till personuppgiftsansvarig om dataskyddsombud 1 (5) Information 2018-03-28 Diarienummer RS 2017-04482 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret GDPR-projektet Information till personuppgiftsansvarig om dataskyddsombud Sammanfattning I dokumentet ges

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 2015-03-24 1 (17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Maria Truedsson (MP),

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2016-06-07, 44 1(7) FÖR SOCIALNÄMNDEN Socialnämndens verksamhet 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden (13)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden (13) Socialnämnden 2019-03-28 1(13) Innehållsförteckning Sida SON 25/19 Information... 3 SON 26/19 Patientsäkerhetsberättelse 2018... 4 SON 27/19 Kvalitetsberättelse 2018... 5 SON 28/19 Personalredovisning

Läs mer

Socialnämnden 2014-01-14 2

Socialnämnden 2014-01-14 2 Socialnämnden 2014-01-14 2 SN 1 Dnr 118/13-072 Riktlinjer för utbetalning av habiliteringsersättning inom daglig verksamhet Habiliteringsersättning betalas ut med stöd av 9 punkt 10 lagen om stöd och service

Läs mer

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS Reglemente för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 49 Dnr KS.2014.44 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 3 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 3 1.2. Innehållet i nämndens

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Socialnämndens

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl. 18.30-19.05 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (FP) ordförande Malin Taggu (M) tjg ersättare för Sofia Forsgren-Böhmer

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden Utgivare: Kommunledningsförvaltningen, Kansliavdelningen Gäller från: 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Senast reviderad: KF 115/2017, KF 95/2018 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (2017:725)

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

Kommunhuset Höjden Torsdagen den 17 maj 2018 kl 13:00 14:50

Kommunhuset Höjden Torsdagen den 17 maj 2018 kl 13:00 14:50 2018-05-17 1 (19) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset Höjden Torsdagen den 17 maj 2018 kl 13:00 14:50 Anders Magnhagen (S), ordförande Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordf Yvonne Espinoza

Läs mer

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S)

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S) Tid och plats 6 mars 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 45-50 Utses att justera Viktor Hage ande Ledamöter Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande

Läs mer

Klockan 16:00-16:50, A-salen, Huddinge kommunalkontor, Kommunalvägen 28

Klockan 16:00-16:50, A-salen, Huddinge kommunalkontor, Kommunalvägen 28 SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 2 januari 2019 VON-2019/1 1 (16) Nämnd Offentligt sammanträde Vård- och omsorgsnämnden Ja Sammanträdesdag 2 januari 2019 Tid och plats Beslutande Klockan 16:00-16:50, A-salen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer

Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna

Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna Beslut: 2018-08-22 Reviderad: - Dnr: HDa dnr 1.2-2018/1120 Ersätter: Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna, DUC 2015/1924/10

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2018-02-15, kl. 08:30-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (15) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Anders Widesjö (M) Krister Wiman (M) Pia

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (16) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (16) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00 Sida 1 (16) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00 Inger Borgenberg (S), ordförande Bo Lindquist (V) Ann-Christine

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

Utredning om förberedelser inför att dataskyddsförordningen träder i kraft maj 2018

Utredning om förberedelser inför att dataskyddsförordningen träder i kraft maj 2018 2017-08-28 1(6) Kommunledningsförvaltningen Kerstin Ernerskog 0476-55206 Kerstin.ernerskog@almhult.se Kommunstyrelsen Utredning om förberedelser inför att dataskyddsförordningen träder i kraft maj 2018

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-04-04 Social- och arbetsmarknadsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Hotell Stinsen Beslutande ledamöter Veronica Wallgren (S) (ordförande) Inga-Britt Ritzman (S)

Läs mer

Plats och tid: 429, , kl. 14:00-15:30

Plats och tid: 429, , kl. 14:00-15:30 Plats och tid: 429, 2019-03-19, kl. 14:00-15:30 Beslutande: Ingela Sylwander (M) Sonny Rosén (L) Pia Radil (S) Katrina Dakouri (M) Wiveca Britzén (M) Mikael von Krassow (S) Maths Kjellin (M) Rose-Marie

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Stefan Pettersson (M) Ingrid

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden REGLEMENTE Referens KLK.2015.448 1(5) Socialförvaltningen Reglemente för socialnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelser i detta reglemente. Ikraftträdande av handlingar Detta

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2019-03-19 Ärendelista 32 Dnr 2018-000358 Månadsuppföljning 2019 med ekonomi och indikatorer 33 Dnr 2018-000239 Uppföljning enligt Lex Sarah, Lex Maria och avvikelserapporter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN SID 1 (7) 2008-07-23 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande

Läs mer

Dataskyddsombud för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Dataskyddsombud för miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Sida 1 (6) 2018-03-20 Handläggare Albin Ring Telefon: 08-508 28 928 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-04-10, p. 8 Dataskyddsombud för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna Lena Carlsson Sammanträdesdatum 25 februari 2016 Plats och tid KS salen, Stadshuset, 09:00 12:00 (ingång genom dörrarna till

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 14.05 16.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Ajournering 14.27-14.36 Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Ärendenummer KS2017/239 VALN2016/2 Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Dokumenttyp Beslutad av Gäller fr.om. Gäller t.om. Reglemente Kommunfullmäktige 2017-06-12 Tillsvidare Ersätter Gäller för

Läs mer

Plats och tid: Häradsgården i Vagnhärad kl. 13:30 15:30

Plats och tid: Häradsgården i Vagnhärad kl. 13:30 15:30 Plats och tid: Häradsgården i Vagnhärad kl. 13:30 15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Tommy Setzman (S) Tomas Landskog (M) Birgitta Pettersson (M) Lena Mobrand (KD)

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl 14.00-17.00 ande Roger Eklund (S), ordförande Irene Smedberg (S) Barbro Andersson (S) för Hans Andersson (S) Marie Oskarsson

Läs mer

Omsorgskontorets sammanträdesrum Klockan 13:15-15:40 Gunnel Johansson (S) Ordförande Leif Smith (S) Tommy Edenholm (KV) Tommy Edenholm (KV)

Omsorgskontorets sammanträdesrum Klockan 13:15-15:40 Gunnel Johansson (S) Ordförande Leif Smith (S) Tommy Edenholm (KV) Tommy Edenholm (KV) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2015-03-12 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Omsorgskontorets sammanträdesrum Klockan 13:15-15:40 Gunnel Johansson (S) Ordförande Leif Smith (S) Tommy Edenholm

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 76 Godkännande av ärendelista... 96 77 Köp av socialjour - information... 97 78 Skrivelse från Akademikerförbundet angående personalsituation och arbetsmiljö... 98 79 Månadsuppföljning 2016...

Läs mer

Protokoll 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet Allium, Linbanegatan 12 plan 1, måndagen den 8 april 2019, klockan

Protokoll 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet Allium, Linbanegatan 12 plan 1, måndagen den 8 april 2019, klockan Protokoll 1 (9) ande organ Plats och tid Sammanträdesrummet Allium, Linbanegatan 12 plan 1, måndagen den 8 april 2019, klockan 13.30 14.50 ande Övriga deltagare Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Jesper Englundh

Läs mer

Tjänstgörande ersättare: N Axelsson (M) för S-G Fransson (C), E-K Hjalmarsson (S) för K Olofsson (S) Ordförande Tommy Bohman

Tjänstgörande ersättare: N Axelsson (M) för S-G Fransson (C), E-K Hjalmarsson (S) för K Olofsson (S) Ordförande Tommy Bohman 2018-12-13 1 (20) Plats och tid Ks-salen, Stadshuset vån. 1 kl. 13.30-16.15 Beslutande T Bohman (S), ordf.; L Lööw (S); M Högberg (VF); P Brannestam (VF); A Bengtsson (M); J-E Josefsson (KD); A Holmqvist

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2018-04-03, kl. 18:30-20:25 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Pia Johnson (S) Krister

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Reglemente för Överförmyndarnämnden Innehåll Överförmyndarnämndens uppdrag och verksamhet...3 1 Allmänt om överförmyndarnämndens uppgifter...3 2 Ansvarsområde...3 3 Samverkan och samverkansområden...3

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01 24 Allmän Plats och tid Kommunhuset, Björnekullasalen kl. 19.00-20.25 ande Reino Persson (S) ordförande Friberg, Gun (S) vice ordf. Hellman, Gertrud (M) Eriksson, Lennart (S) Andersson, Lena (C) tjg. ersättare

Läs mer

BOTKYRKA Ordn KOMMUN Författningssamling Sid

BOTKYRKA Ordn KOMMUN Författningssamling Sid 1 (6) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I anslutning till det som sägs i socialtjänstlagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, föräldrabalken, hälso- och sjukvårdslagen, andra författningar

Läs mer