Industri. Ljud & Vibrationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Industri. Ljud & Vibrationer"

Transkript

1 Industri Ljud & Vibrationer

2 Idag ställs allt högre krav på bra ljudkvalitet. Trafiken och industrin ska generera så lite buller som möjligt. Samtidigt ökar insikten om att tysta bostäder och arbetsplatser är nödvändiga för välbefinnande och arbetseffektivitet.

3 En tyst industri är en effektiv industri Idag ställs det hårda miljökrav på industrin. I första hand tänker vi naturligtvis på utsläpp i luft och vatten, men på senare tid har även kraven på en bra ljudmiljö blivit allt starkare. Maskinoperatörer och andra anställda behöver en tyst och bra arbetsplats för att vara produktiva. De omkringboende vill inte bli störda. Men det viktigaste är kanske att en tyst industri ofta är ett tecken på att produktionen är effektiv. Ljud- och vibrationskonsulterna på ÅF är experter på att skapa förutsättningar för tyst, vibrationsfri och effektiv produktion. Under mer än 40 år har vi framgångsrikt reducerat buller och vibrationer inom en mängd områden, t ex massaoch papperstillverkning, kraftgenerering, verkstadsproduktion, stål-, process och offshoreindustri. Yttre miljö externbuller Kvaliteten på en industri bedöms redan på utsidan. Ser den ren och effektiv ut? Hörs den redan på långt håll? Genom att anlita ÅF på ett tidigt stadium i ett industriprojekt kan många dyrbara misstag undvikas både när det gäller helt nya anläggningar och nyinvesteringar i befintliga industrier. Vi jobbar intimt tillsammans med våra kunder för att identifiera potentiella problemområden och ta fram kostnadseffektiva lösningar som bidrar till en vibrations- och bullerfri yttre miljö. Arbetsmiljö internbuller Rationaliseringen och automatiseringen inom industrin innebär att arbetskraften blir mer och mer avancerad och att allt färre producerar allt mer. Det innebär också att de anställda måste vara mer koncentrerade och uppmärksamma. ÅF assisterar industrin genom att skapa buller- och vibrationsfria arbetsplatser. Det ger en mängd fördelar. Processkontrollen blir effektivare eftersom operatörerna kan använda sina sinnen som komplement till att hålla uppsikt över instrument. Säkerheten ökar eftersom man kan höra t ex arbetskamrater och truckar. Dessutom kan man lättare behålla och rekrytera personal till en attraktiv, bullerfri arbetsplats. Bra ljudkvalitet på arbetsplatsen är ett viktigt steg mot högre livskvaliet. Maskinmiljö vibrationer Dagens industriinvesteringar är mycket kapitalkrävande. Därför måste anläggningen vara effektiv redan från början. Grundläggning, maskinfundament och byggnadsstruktur ska tåla hårda påfrestningar och vara anpassade till maskinernas dynamik. Dessutom ska maskinerna vara välbalanserade och rätt uppställda för att vibrationer inte ska kunna äventyra produktionstakt och kvalitet. Tillsammans med kunder och maskinbyggare tar vi fram lösningar för att optimera anläggningen så att vibrationer och buller hålls på lägsta möjliga nivå.

4 Ljudkvalitet i nya och uppgraderade anläggningar Ju tidigare ÅFs ljud- och vibrationskonsulter engageras i ett projekt, desto bättre. Det gäller såväl vid projektering och byggande av nya industrianläggningar som vid uppgradering av befintliga fabriker. Redan vid framtagningen av ny utrustning och nya maskiner kan ÅFs erfarenhet och kompetens komma till nytta. Genom att tidigt ta hänsyn till ljud och vibrationer säkerställs att hela anläggningen optimeras, med högre produktkvalitet och konkurrenskraft som följd. Projektarbete Integratör i ljud- och vibrationsfrågor mellan projektets många aktörer, t ex köpare, maskinleverantörer, byggherre och leverantörer av ventilation, rör och VVS. Simulering av ljudnivåer ÅF simulerar inre och yttre ljudnivåer kontinuerligt under projektets gång genom att uppdatera bullerkartor. Ljud- och vibrationsbegränsning för ny- och ombyggnadsprojekt: Utredning ÅF utför bullerutredningar och förutsäger vilken miljöpåverkan en anläggning kommer att få. Vi har stor erfarenhet av att framgångsrikt driva ljudfrågor i miljötillståndsärenden. Kontroll ÅF genomför kontroll av ljud- och vibrationsnivåerna i den färdiga anläggningen när den tagits i drift. Eventuella kompletterande åtgärder föreslås. Mätningar genomförs också för CE-märkning av produktionsutrustningen. Förkonstruktion ÅF upprättar ljud- och vibrationskrav för projektet. Vi kostnadsbedömer olika lösningar, stöttar i konstruktionsarbetet och hjälper till vid utformningen av tekniska specifikationer. Projektstart Hjälp vid upphandling av utrustning enligt ljud- och vibrationsspecifikation.

5 Kunskap som ger effektiva lösningar Ljud- och vibrationskonsulterna på ÅF bygger sina lösningar på solid teoretisk grund. Genom intimt samarbete med tekniska högskolor och olika branschorgan säkerställer vi att vi alltid har tillgång till de senaste rönen inom ljud och vibrationer. Tillåter snack i chipsfabriken Dessa kunskaper använder vi för att föreslå effektiva och säkra åtgärder i industrin. Erfarenheterna från våra konstruktioner och installationer kommer kunderna tillgodo genom ännu bättre lösningar och genom att vi förmedlar vår kunskap i kurser och seminarier. Tillåter snack i chipsfabriken I en snacksfabrik finns en mängd små och stora bullerkällor, t ex potatis som faller ner i plåtkärl och blåsljud från pneumatiska komponenter och tryckluftcylindrar. Snackstillverkarna Estrella i Angered och Maarud i Disenå jobbar aktivt med att reducera bullret i fabrikerna. En särskild arbetsgrupp är bildad med representanter för företags- och arbetsledning, personal och en erfaren konsult från ÅF. Personalen får svara på enkäter om vilket buller de tycker är mest störande. Och vissa i personalen får bära utrustning för att man ska kunna mäta och utvärdera hela arbetsdagens bullerdos. På så sätt har man kunnat identifiera de viktigaste bullerkällorna och göra en prioritering av vilka åtgärder som ska genomföras. Några exempel är att tysta luftknivar ersatt bullrande blåsmunstycken, och att slående cylindrar är utbytta mot nya, ställbara och ändlägesdämpade. Målsättningen är att nå en maximal ljudnivå på 75 db(a) i packsalen mot dagens knappt 80 db(a). Precis lagom för att snacka. Låg ljudnivå i omgivningen Många industrier ligger nära bostäder och kontor. Därför arbetar t ex pappersbruk, kemiska industrier, stålverk och verkstadsindustrier hårt för att reducera bullret till omgivningen. ÅF engageras ofta för att sänka de externa ljudnivåerna. Vi identifierar och mäter alla bullerkällor och sammanställer mätresultaten i beräkningsprogram. Därigenom kan vi förutsäga hur ljud strålar ut till omgivningen. Mätningar på olika punkter runt fabriken verifierar beräkningarna och ljudmodellen över anläggningen kan sedan användas för att föreslå åtgärder och för att göra bedömningar av som händer vid utbyggnader och andra förändringar. Med hjälp av ÅFs kompetens, erfarenhet och avancerade mät- och beräkningsutrustning kan ljudet från ventilationsfläktar, fläktutlopp, kyltorn, kompressorer och transporter minimeras. Och uppföljande mätningar verifierar att åtgärderna fått önskad effekt, vilket ofta är ett krav från myndigheterna.

6 Problemlösning för anläggningar i drift ÅF arbetar intimt tillsammans med industrikunder och maskinleverantörer också när problem uppstår. Ett vanligt exempel är att en ökning i produktionstakt orsakar ljud och vibrationer på grund av resonans i maskiner och byggnader.

7 Snabb utryckning Om det uppstår problem med ljud och vibrationer kan ÅF snabbt vara på plats. Våra erfarna konsulter kan med hjälp av avancerad mätutrustning hitta orsaken till problemet oftast inom 24 timmar. Vi föreslår åtgärder, är med vid implementeringen av lösningen, och vi kan med nya mätningar verifiera att våra konstruktioner fungerar. Kontinuerlig uppsikt Ett alternativ till akut utryckning är att kontraktera ÅF för kontinuerlig ljud- och vibrationskontroll. Med jämna mellan rum genomför vi ljud- och vibrationsmätningar, dvs vi diagnosticerar din anläggning. Härigenom kan vi förutse slitage och haverier. Det innebär att nödvändiga underhållsåtgärder kan genomföras vid planerade produktionsstopp, vilket ger stora kostnadsbesparingar. Det finns i grunden tre åtgärder för att reducera ljudutstrålning och vibrationer i strukturer: massa, styvhet och dämpning. Vi vet vad som är optimalt och hur det ska göras. Genom att införa dämpning i byggnadsstrukturen, minimera timmerstockarnas fallhöjd och optimera huvarnas utformning kunde ljudnivån i timmerhanteringen sänkas från tidigare anläggningars db(a) till ca 85 db(a). ÅF kan med kontinuerliga ljud- och vibrationsmätningar säkerställa att nödvändiga underhållsarbeten sker vid rätt tidpunkt och vid planerade produktionsstopp.

8 ÅF är ett ledande teknikkonsultföretag med kunskap som vilar på hundraårig erfarenhet. Vi erbjuder kvalificerade tjänster och lösningar för industrins processer, för infrastrukturella projekt och vid utvecklingen av produkter och IT-system. Vi är även en ledande aktör inom kontroll och besiktning. ÅF har idag fler än 3500 medarbetare. Vår bas finns i Europa, men vår verksamhet och våra kunder finns i hela världen. D sv tel:

Samhälle. Ljud & Vibrationer

Samhälle. Ljud & Vibrationer Samhälle Ljud & Vibrationer Idag ställs allt högre krav på bra ljudkvalitet. Trafiken och industrin ska generera så lite buller som möjligt. Samtidigt ökar insikten om att tysta bostäder och arbetsplatser

Läs mer

Byggnad. Ljud & Vibrationer

Byggnad. Ljud & Vibrationer Byggnad Ljud & Vibrationer Idag ställs allt högre krav på bra ljudkvalitet. Trafiken och industrin ska generera så lite buller som möjligt. Samtidigt ökar insikten om att tysta bostäder och arbetsplatser

Läs mer

Mätning och beräkning av buller utomhus

Mätning och beräkning av buller utomhus Specialister på byggakustik och omgivningsbuller Mätning och beräkning av buller utomhus Vi hjälper er när ni har behov av att hantera buller utomhus, både vad gäller beräkningar och mätningar men även

Läs mer

Tusen installationer borgar för kvalitet

Tusen installationer borgar för kvalitet Tusen installationer borgar för kvalitet 1 Karlebo_F-pres 120920.indd 1 2012-09-21 14.39 Lösningar som optimerar din produktion. Karlebo är ett företag med lång tradition av att leverera nytänkande lösningar

Läs mer

3 750 anställda i ett 20-tal länder. Engineering 1 050 employees

3 750 anställda i ett 20-tal länder. Engineering 1 050 employees ÅF 3 750 anställda i ett 20-tal länder ÅF Infrastruktur 1 100 employees Process 850 employees Engineering 1 050 employees System 400 employees Kontroll 275 employees 1 ÅF i korthet Division Expertis Konsulttjänster

Läs mer

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik ÅF Ljud och Vibrationer Akustik Tillsynsträff 2012-10-10. Buller i och kring flerbostadshus Anna Berglöw Maikel Rofail Tel +46 (0)10 505 60 62 Tel +46 (0)10 505 60 28 anna.berglow@afconsult.com maikel.rofail@afconsult.com

Läs mer

Kv Tygeln PM - Vibrationsmätning från spårtrafik - komfort och stomljud

Kv Tygeln PM - Vibrationsmätning från spårtrafik - komfort och stomljud 2014-12-15, sid 1 (7) Kv Tygeln PM - Vibrationsmätning från trafik - komfort och stomljud 1. Sammanfattning Vid kvarteret Tygeln i Solna planeras två nya kontorshus. Fastigheten ligger i direkt anslutning

Läs mer

Naturligt ljud skapar effektivare ljudmiljöer

Naturligt ljud skapar effektivare ljudmiljöer KONTORSmiljö Naturligt ljud skapar effektivare ljudmiljöer Vi människor är gjorda för att vara utomhus där vår syn och hörsel fungerar bäst. Våra sinnen har inte utvecklats i samma takt som vår omgivning.

Läs mer

CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN

CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN VÄGLEDNING TILL CHECKLISTAN I de situationer där pedagogen eller barnet önskar en tystare ljudmiljö eller en ljudmiljö som inte stör pågående verksamhet behövs en åtgärd.

Läs mer

Datum Åtgärdsplan för att hantera buller från fläktar på närliggande fastighet

Datum Åtgärdsplan för att hantera buller från fläktar på närliggande fastighet PM01 1 (6) Handläggare Jens Fredriksson Tel +46 10 505 60 97 Mobil +46 70-184 57 97 Fax +46 10 505 00 10 jens.fredriksson@afconsult.com Datum 2013-03-27 AFA Fastigheter AB Henrik Arwidson Klara Södra Kyrkogata

Läs mer

BULLERUTRÄKNING BILTVÄTTT

BULLERUTRÄKNING BILTVÄTTT 17 0-R1 2018-02-15 4 sidor, 8 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 5 Lidköping, tel 0510-911 44 orn.blumenstein@akustikverkstan.se Direkt: +46 (0) 708 393 845 BULLERUTRÄKNING BILTVÄTTT SAMMANFATTNING

Läs mer

Datum. Svedala 15:11, Svedala kommun Bullerutredning för nya byggnader innehållande bostäder och butiker Frank Andersson Uppdragsansvarig

Datum. Svedala 15:11, Svedala kommun Bullerutredning för nya byggnader innehållande bostäder och butiker Frank Andersson Uppdragsansvarig RAPPORT 1 (6) Handläggare Frank Andersson Tel +46 (0)10 505 52 14 Mobil +46 (0)70 184 74 88 Fax +46 10 505 38 01 frank.andersson@afconsult.com Datum 2013-01-28 ICA Fastigheter Sverige AB Bertil Zachrisson

Läs mer

Innehåll. 1. Underlag. 2. Bakgrund

Innehåll. 1. Underlag. 2. Bakgrund Innehåll 1. Underlag... 2 2. Bakgrund... 2 3. Riktvärden för ljud från industriverksamhet... 3 4. Riktvärden för ljud från trafik... 3 5. Riktvärden för byggbuller... 4 6. Förutsättningar... 5 6.1. Trafikuppgifter...

Läs mer

RAPPORT. Kretsloppspark inom Torpa 1:2 i Vänersborgs kommun. Bedömning av förväntad bullerspridning till omgivningen. ÅF-Infrastructure AB

RAPPORT. Kretsloppspark inom Torpa 1:2 i Vänersborgs kommun. Bedömning av förväntad bullerspridning till omgivningen. ÅF-Infrastructure AB Handläggare Ulf Olsson Tel Mobil +46 706 727220 E-post ulf.c.olsson@afconsult.com Datum 2017-01-18 Projekt-ID 730721 Rapport-ID 730721.1 Kund Niclas Janflod, Vänersborgs kommun, Kretslopp & Vatten Kretsloppspark

Läs mer

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN.

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN. Rapport 15-242-R1 2016-01-14 4 sidor, 4 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel. 0510-911 44 anders.grimmehed@akustikverkstan.se Direkt: 070-231 72 25 BULLERUTREDNING GÄLLANDE

Läs mer

Datum Tel Fastighetskontoret Mobil Stockholm

Datum Tel Fastighetskontoret Mobil Stockholm RAPPORT C 1 (7) Handläggare Daniel Lindfors Datum 20150317 Tel +46 10 505 60 88 Fastighetskontoret Mobil +46 70 184 57 88 Box 8312 Fax +46 10 505 00 10 104 20 Stockholm Daniel.lindfors@afconsult.com Att:

Läs mer

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kontrollmätning av kylfläktar. Antal sidor: 8

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kontrollmätning av kylfläktar. Antal sidor: 8 RAPPORT R2012264-4 Beställare: Primula Byggnads AB, Sveavägen, Stockholm Vår referens: Torleif Falk tel: 0730-70 05 49 Antal sidor: 8 Datum: 2013-03-13 Uppdragsnummer: 2012264 Uppdragsledare: Lars Högberg,,

Läs mer

Nya Bruksborg, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende

Nya Bruksborg, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende Göteborg 2016-12-21 rev 180420 Uppdragsnamn: Norra Hammar, Jönköping Handläggare: Åsa Hallberg Nya, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende PM Buller från trafik och ställverk - Granskningshandling

Läs mer

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn MiljöInvest AB Bullerutredning Långtå avfallsanläggning i Söderhamn 2018-12-11 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt

Läs mer

HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar

HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar VISSTE NI ATT? Energikostnaden är ca 70% av livscykelkostnaden för en typisk tryckluftsanläggning. Vet ni var er anläggning befinner sig i detta genomsnitt?

Läs mer

Rapport avseende lågfrekventa ljud och övrig ljudspridning MARS 2016 VINDPARK MÖRTTJÄRNBERGET VINDPARK ÖGONFÄGNADEN VINDPARK BJÖRKHÖJDEN

Rapport avseende lågfrekventa ljud och övrig ljudspridning MARS 2016 VINDPARK MÖRTTJÄRNBERGET VINDPARK ÖGONFÄGNADEN VINDPARK BJÖRKHÖJDEN MARS 2016 Rapport avseende lågfrekventa ljud och övrig ljudspridning VINDPARK MÖRTTJÄRNBERGET VINDPARK ÖGONFÄGNADEN VINDPARK BJÖRKHÖJDEN Statkraft SCA Vind AB FAKTA LÅG- OCH HÖGFREKVENTA LJUD Ett ljuds

Läs mer

Trafikbullerutredning väg och järnväg, Bräcke 1:95, Åre

Trafikbullerutredning väg och järnväg, Bräcke 1:95, Åre Handläggare Claes Kastby Tel +46 10 505 25 65 Mobil +46 76 117 76 17 E-post claes.kastby@afconsult.com Datum 2017-10-27 Projekt-ID 743599 Mottagare Åresågen AB Björn Hasselbom Rapport-ID 743599 A Kund

Läs mer

Detaljplan för Tyfter i Diseröd Kungälv. Bullerutredning

Detaljplan för Tyfter i Diseröd Kungälv. Bullerutredning Handläggare Ohlsson Perry Tel +46105058438 Mobil +46701847438 Fax +46105053009 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (7) Datum Kungälvs kommun Nämndhuset 442 81 Kungälv Uppdragsnr 577009 Detaljplan för

Läs mer

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB SVENSKTILLVERKAT SEDAN 1972 STF SVENSKA TEXTILFILTER AB VENTILATION RÖKGASRENING VÅT F ILT RERING STOFTAVSKILJNING SERVICE VI TILLVERKAR FILTER Så enkelt skulle vi kunna förklara vad vi gör här på Svenska

Läs mer

Skeppsviken, Uddevalla

Skeppsviken, Uddevalla Projektrapport Skeppsviken, Uddevalla Mätning och beräkning av buller från lossning vid Exxon Mobil Projekt: 12-03306 Rapport 12-03306-08100200 Antal sidor: 9 Bilagor: Bullerutbredningskarta - B1 Pumpning

Läs mer

Detaljplan för Älvsby 1:13 m. fl. Älvsby industriområde - sydost Värmdö kommun Industribullerutredning

Detaljplan för Älvsby 1:13 m. fl. Älvsby industriområde - sydost Värmdö kommun Industribullerutredning Beställare: Samhällsbyggnadkontoret 134 22 Gustavsberg Beställarens representant: Björn Wallgren Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Johanna Gervide,

Läs mer

Tomteboda bussdepå, Solna Bullerutredning för ändrad detaljplan

Tomteboda bussdepå, Solna Bullerutredning för ändrad detaljplan 12175 RAPPORT A 1 (5) Kund Svefa Fastighetsutveckling AB, Pia Chudi Box 3316 103 66 Stockholm Datum Uppdragsnummer 12175 Bilagor A01-A08 2013-04-11 Rapport A Tomteboda bussdepå, Solna Bullerutredning för

Läs mer

Gamlestadens fabriker

Gamlestadens fabriker Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. Gamlestadens fabriker Bullerutredning Rapport 4199-H/ / Rolf Cedås Datum: 2014-03-06 Akustikforum AB Första långgatan 19 41327 Göteborg Telefon 031-

Läs mer

Bussdepå, Tomteboda, Solna

Bussdepå, Tomteboda, Solna RAPPORT 12175 B 1 (8) Kund Solna kommun c/o Iterio Datum Uppdragsnummer 12175 Bilagor 2016-10-14 Rapport B Tomteboda bussdepå, Solna Bullerutredning för planerade bostäder Rapport 12175 B Bussdepå, Tomteboda,

Läs mer

Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Vibrationsmätningar från trafik

Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Vibrationsmätningar från trafik RAPPORT 1 (8) Handläggare Johan Hässel Tel +46 (0)10 505 84 27 Mobil +46 (0)70 184 74 27 Fax +46 31 74 74 74 johan.hassel@afconsult.com Datum 2012-05-10 Sweco Architects AB Magnus Larsson Gullbergs Strandgata

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anders Bramme

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anders Bramme PM 725887 rev. B 2016-12-22 1 (8) Kund: Leverantör: Trelleborgs Kommun ÅF Infrastructure AB Samhällsbyggnadsförvaltningen frank.andersson@afconsult.com Anders Bramme 070-1847488 Kv Herkules inkl. gårdshus

Läs mer

Bullermätning Koppersvägen, Stenungsund

Bullermätning Koppersvägen, Stenungsund Author Inger Wangson Phone +46 10 505 84 40 Mobile +46701847440 E-mail inger.wangson@afconsult.com Recipient Stenungsundshem AB Kenneth Funeskog Date 2015-06-25 rev.1 2015-09-15 707880 Bullermätning Koppersvägen,

Läs mer

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad AUTOMATION TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad Om TEK Med lokal förankring erbjuder vi dig kostnadseffektiv utbildning

Läs mer

Bort med bullret en bra ljudmiljö lönar sig

Bort med bullret en bra ljudmiljö lönar sig Bort med bullret en bra ljudmiljö lönar sig Att ta bort eller minska bullret på arbetsplatsen är lönsamt. Ju säkrare och mer hälsosam arbetsmiljön är, desto mindre är risken att drabbas av kostnader för

Läs mer

Industribullerutredning

Industribullerutredning Industribullerutredning Förutsättningar för Storängen i Huddinge Uppdragsgivare: JM Bostad Stockholm Förvärv Referens: Lars Borgman Uppdragsnummer: P.062294.1.4.4 Antal sidor: 9 Rapportdatum: 2015-06-10

Läs mer

Bullerutredning för kvarteret Kometen, Kristinehamns kommun. ÅF-Infrastructure AB Ljud och Vibrationer

Bullerutredning för kvarteret Kometen, Kristinehamns kommun. ÅF-Infrastructure AB Ljud och Vibrationer Författare Telefon +46 10 505 07 86 Mobiltelefon +46 70 682 89 98 E-mail niklas.j.carlsson@afconsult.com Datun Projektnummer Rapport -r-a Kund Kristinehamns kommun Kommunledningsförvaltningen, Planeringsavdelningen

Läs mer

RAPPORT BULLERUTREDNING HJÄRTAT 1. Bullerutredning för detaljplan Hjärtat 1, Halmstads kommun

RAPPORT BULLERUTREDNING HJÄRTAT 1. Bullerutredning för detaljplan Hjärtat 1, Halmstads kommun Handläggare Elisabeth Persson Telefon 010-505 25 52 Mobil 072-505 18 43 E-post elisabeth.persson@afconsult.com Beställare Halmstads kommun Niklas Lidström niklas.lidstrom@halmstad.se 070-364 13 04 Datum

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN

FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN Q: Varför vill SMA bryta kalksten i Klinte? A: Gotländsk kalksten är unik i Sverige. Den är så ren och av sådan kvalitet som till exempel stål- och pappersindustri behöver

Läs mer

Nya Bruksborg, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende

Nya Bruksborg, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende Göteborg 2016-12-21 rev 170410 Uppdragsnummer: 104 33 76 Uppdragsnamn: Norra Hammar, Jönköping Handläggare: Åsa Hallberg Nya Bruksborg, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende PM Buller från

Läs mer

FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR

FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR AT M O S P H E R ATM FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR TÄCKER ALLA BEHOV Med 42EM erbjuder Carrier ett brett urval av lösningar inom luftkonditionering, anpassade

Läs mer

Bullerberäkning av E.ONs verksamhet, Ingelsta Norrköpings kommun, revidering april 2017

Bullerberäkning av E.ONs verksamhet, Ingelsta Norrköpings kommun, revidering april 2017 715688 PM BULLER VER.03 1 (5) Handläggare Datum Elis Johansson 2016-09-09 Tel 010-505 84 22 Rev. 2017-04-11 Mobil 070-184 74 22 Fax +46 10 505 00 10 elis.johansson@afconsult.com Uppdragsnr 715688 Bullerberäkning

Läs mer

Rum att leva och arbeta i...

Rum att leva och arbeta i... Rum att leva och arbeta i... City Multi... kräver ett naturligt och behagligt inomhusklimat effektivt ekonomiskt flexibelt Vi tror det är luft tills vi vet vad vi egentligen andas in Det är inte alltid

Läs mer

Sol i Väst -Egenproducerad solel

Sol i Väst -Egenproducerad solel Sol i Väst -Egenproducerad solel Träff 1 Uppstart och förstudie Konsultstöd Stöd från SP Förstudie Upphandling Installation, drift, underhåll och uppföljning 2014 2015 2016 Träff 1- Förstudie Träff 2 -

Läs mer

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq=

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq= Diarienummer 225/003.313-03 _ìääéêìíêéçåáåö^ååéä îtwnq OMMVJMUJNMIêÉîOMNMJMOJMU rqpqûiikfkd Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47

Läs mer

Mölndals sjukhus. Nybyggnad hus R och en framtida administrationsbyggnad Bullerutredning till detaljplan

Mölndals sjukhus. Nybyggnad hus R och en framtida administrationsbyggnad Bullerutredning till detaljplan Handläggare Hässel Johan Tel +46105058427 Mobil +46701847427 Fax +46 31 7747474 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (11) Datum Västfastigheter Sandra Torvfelt Uppdragsnr 564576 Rapport nr 564576-r-A rev

Läs mer

Smultronet 4, Nyköping

Smultronet 4, Nyköping RAPPORT 14109 C 1 (5) Kund EUU Jens Albrektsson Box 545 611 10 Nyköping Datum Uppdragsnummer 14109 Bilagor C01 2015-02-26 Rapport C Smultronet 4, Nyköping Buller- och vibrationsutredning för detaljplan

Läs mer

Industribullerutredning Fixfabriksområdet, Detaljplan för bostäder och verksamheter inom stadsdelen Majorna- Kungsladugård i Göteborg

Industribullerutredning Fixfabriksområdet, Detaljplan för bostäder och verksamheter inom stadsdelen Majorna- Kungsladugård i Göteborg Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. Rapport 62-A /Susanne Andersson /Torbjörn Lorén Industribullerutredning Fixfabriksområdet, Detaljplan för bostäder och verksamheter inom stadsdelen

Läs mer

Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller

Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller Bättre arbetsmiljö i öppna landskap Våra ISO-testade skärmar och väggar i glas, trä och textil är framtagna för att skapa en ny ljudkultur

Läs mer

Lokstallet 6, Stockholm Trafikbuller- och vibrationsutredning för ändrad detaljplan.

Lokstallet 6, Stockholm Trafikbuller- och vibrationsutredning för ändrad detaljplan. 13012 RAPPORT A (FÖRHANDSKOPIA) 1 (5) Kund Bonnier Fastigheter AB Thomas Tranberg Box 3167 103 63 Stockholm Datum Uppdragsnummer 2013-02-15 13012 Rapport A(Förhandskopia) Lokstallet 6, Stockholm Trafikbuller

Läs mer

RAPPORT 17102A FÖRHANDSKOPIA 1 (5) Rapport A Högbrunn, Hemgården, Nyköping Trafikbuller- och vibrationsutredning för detaljplan

RAPPORT 17102A FÖRHANDSKOPIA 1 (5) Rapport A Högbrunn, Hemgården, Nyköping Trafikbuller- och vibrationsutredning för detaljplan RAPPORT 17102A FÖRHANDSKOPIA 1 (5) Kund Nyköpings kommun Datum Uppdragsnummer 17102 Bilagor A01, A02 2017-06-07 Rapport A Högbrunn 1:5 m.fl. Hemgården, Nyköping Trafikbuller- och vibrationsutredning för

Läs mer

Störst sortiment och bäst kompetens i lager

Störst sortiment och bäst kompetens i lager Störst sortiment och bäst kompetens i lager 1 Värdeskapande kundanpassning Lundgrens representerar några av världens ledande tillverkare av produkter inom flödesteknik och industrigummi. Tack vare detta

Läs mer

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN.

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN. Rapport 15-242-R1a 2016-05-30 5 sidor, 4 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel. 0510-911 44 anders.grimmehed@akustikverkstan.se Direkt: 070-231 72 25 BULLERUTREDNING GÄLLANDE

Läs mer

Gate Energy - Energitjänster

Gate Energy - Energitjänster 2014 Gate Energy - Energitjänster Gate Intelligent Building Support AB Gate Energy Energiutredningar för fastigheter Energitimmen En Energitimme är det första steget mot en effektiv energianvändning för

Läs mer

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik. Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik. Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com ÅF Ljud och Vibrationer Akustik 1 Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com Akustik Buller Vibrationer Göteborg Köpenhamn Malmö Stockholm Umeå Örnsköldsvik Ca 75 personer 2 Våra arbetsfält

Läs mer

Manne Friman, Per Lindkvist, Peter Arbinge,

Manne Friman, Per Lindkvist, Peter Arbinge, Manne Friman, manne.friman@afconsult.com, 070 184 57 72 Per Lindkvist, per.lindkvist@afconsult.com, 073 028 49 95 Peter Arbinge, peter.arbinge@afconsult.com, 072 562 64 67 Lågfrekvent buller och den nya

Läs mer

Arntorps verksamhetsområde, Kungälvs kommun.

Arntorps verksamhetsområde, Kungälvs kommun. Handläggare Hässel Johan Tel 010 505 84 27 Mobil 070 184 74 27 Fax 031 774 74 7 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (9) Datum 2010-01-25 Uppdragsgivare Kungälvs Kommun Karin Gustafsson Nämndhuset Box

Läs mer

711632 RAPPORT B 1 (7)

711632 RAPPORT B 1 (7) 711632 RAPPORT B 1 (7) Handläggare Johanna Åström Tel +46 (0) 10 505 46 139 Mobil +46 (0)70 661 50 21 Fax +46 10 505 00 10 Johanna.astrom@afconsult.com Datum 2015-10-30 Håbo kommun Emma Zetterman Centrumleden

Läs mer

Bra ljudmiljö i öppna kontor

Bra ljudmiljö i öppna kontor Jonas Christensson Konceptutvecklare - Inredningsakustik Bra ljudmiljö i öppna kontor Hur vill vi ha det på kontoret? Hur vill vi inte ha det? Kräver olika behov Kommunikation - Pratar med människor -

Läs mer

Gate Energy - Energitjänster

Gate Energy - Energitjänster 2017 Gate Energy - Energitjänster Gate Intelligent Building Support AB Gate Energy Energiutredningar för fastigheter De största kostnadsposterna inom fastighetsförvaltning idag är el och uppvärmning. Dessa

Läs mer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer , UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer 2 3 SIDA BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR. GRUNDKURS BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR.

Läs mer

miljöassistans Bullerutredning Högsbo 5:17 Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll

miljöassistans Bullerutredning Högsbo 5:17 Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll miljöassistans Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Bullerutredning Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll 1. Uppdraget 2. Omgivningen 3. Geografisk avgränsning 4. Allmänt om buller 5. Beräkningsmodellen

Läs mer

Arntorps verksamhetsområde, Kungälvs kommun. Trafikbuller för en framtida trafiksituation. Kompletterade PM till trafikbullerutredning.

Arntorps verksamhetsområde, Kungälvs kommun. Trafikbuller för en framtida trafiksituation. Kompletterade PM till trafikbullerutredning. Handläggare Hässel Johan Tel +46105058427 Mobil +46701847427 Fax +46 31 7747474 johan.hassel@afconsult.com PM 549114-P01-100630 1 (5) Datum Kungälvs Kommun Lena Hasselgren Nämndhuset Box 2403 442 81 Kungälv

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN. Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service

Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN. Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service Det blev inte riktigt som det var tänkt. Tack för det, kära kunder och medarbetare. När jag var med och startade

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN 1(8) DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN STRÖMSTADS KOMMUN detaljplan Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

RAPPORT 15085 A FÖRHANDKOPIA 1 (11)

RAPPORT 15085 A FÖRHANDKOPIA 1 (11) RAPPORT 15085 A FÖRHANDKOPIA 1 (11) Kund ABACUS BoCenter Datum Uppdragsnummer 2015-05-07 15085 Rapport A (Förhandskopia) Södergården, Tyresö Trafikbullerutredning för detaljplan Bilagor A01-A02 Rapport

Läs mer

Temadag: Renovering, uppgradering och förstärkning av metall och betong

Temadag: Renovering, uppgradering och förstärkning av metall och betong Temadag: Renovering, uppgradering och förstärkning av metall och betong Maskiner, konstruktioner och anläggningar utsätts för slitage i form av mekanisk nötning, korrosion, kemiska angrepp och så vidare.

Läs mer

RAPPORT R Kv. Kavringen, Hökarängen. Trafikbuller från spårtrafik. Antal sidor: 13

RAPPORT R Kv. Kavringen, Hökarängen. Trafikbuller från spårtrafik. Antal sidor: 13 RAPPORT R2013312-2 Beställare: Vindpropellern AB, Riddargatan. 23, 114 57 Stockholm Att: Lisa Melin på White Arkitekter tel: 08 402 35 63 Antal sidor: 13 Datum: 2015-11-10 Uppdragsnummer: 2013312 Uppdragsledare:

Läs mer

RAPPORT B 1 (11) Rapport B Sälgen 6, Karlstad Trafikbuller- och vibrationsutredning för detaljplan

RAPPORT B 1 (11) Rapport B Sälgen 6, Karlstad Trafikbuller- och vibrationsutredning för detaljplan RAPPORT 17009 B 1 (11) Kund Karlstad kommun Newtor Datum 2018-01-26 Uppdragsnummer 17009 Bilagor B01 B03 Rev 180308 Rapport B Sälgen 6, Karlstad Trafikbuller- och vibrationsutredning för detaljplan Rapport

Läs mer

RAPPORT A 1 (10)

RAPPORT A 1 (10) RAPPORT 14037 A 1 (10) Kund Seniorgården AB Datum Uppdragsnummer 14037 2014-02-25 Rapport A Prosten, Bromma. Stockholm Bullerutredning för detaljplan Bilagor A01 Rapport 14037 A Prosten, Bromma. Stockholm

Läs mer

Trafikbullerutredning inför detaljplan, Hamre 2:45 mfl., Åre

Trafikbullerutredning inför detaljplan, Hamre 2:45 mfl., Åre TRAFIKBULLERUTREDNING HAMRE 2: ÅRE Handläggare Claes Kastby Tel + 10 5 25 65 Mobi + 117 17 E-post claes.kastby@afconsult.com Datum 2018-08-20 Projekt-ID 7502 Mottagare Åre Kommun Peter Nilsson peter.a.nilsson@are.se

Läs mer

Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering,

Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering, Power Gen FILTAC Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat oss på filtrering, industriell ventilation och renrumsteknik. Vårt koncept är att erbjuda designade och skräddarsydda

Läs mer

Bra ljudmiljö i öppna kontor - finns det?

Bra ljudmiljö i öppna kontor - finns det? Bra ljudmiljö i öppna kontor - finns det? Stockholm 2009-09-08 jonas.christensson@ecophon.se..att bidra till att skapa behagliga och effektiva kontorsmiljöer Hur vill vi ha det på kontoret? Hur vill vi

Läs mer

Bullerutredning Kv Barken, Dnr:

Bullerutredning Kv Barken, Dnr: 2017-10-24 Bullerutredning Kv Barken, Dnr: 02-0622 För planerad ny bebyggelse inom dpl kv Barken har trafikbuller beräknats. Beräkningarna visar att riktvärdena enligt Förordningen för trafikbuller (2015:216

Läs mer

Hovås 1:273, Göteborg - Bullerutredning

Hovås 1:273, Göteborg - Bullerutredning Rapport 5050-B / 2013-04-29 Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. Hovås 1:273, Göteborg - Bullerutredning I denna rapport redovisar vi gällande riktlinjer, beräkningsmetod, förutsättningar

Läs mer

Och personalen går bra? Bli expert på alla delar i ditt företag även din personal. Prevent

Och personalen går bra? Bli expert på alla delar i ditt företag även din personal. Prevent Och personalen går bra? Bli expert på alla delar i ditt företag även din personal Prevent Att bilarna som lämnar verkstaden fungerar som de ska vet du, men hur är det med din personal? Med friska och pigga

Läs mer

2.1 Indata för externt industribuller

2.1 Indata för externt industribuller Handläggare Manne Friman Tel +46 10 505 60 72 Mobil +46 70 184 57 72 Fax +46 10 505 00 10 manne.friman@afconsult.com 1 Bakgrund 569815 PM02 1 (5) Datum 2012-06-11 Train AllianceAB Att: Torgny Månsson Backavägen

Läs mer

PM Skyddsavstånd till lantbruk

PM Skyddsavstånd till lantbruk Bilaga 1.1 (6) Bilaga till Detaljplan för bostäder inom Lunna 6:3 i Vallda, Kungsbacka kommun Datum: 2017-09-04 Bulleranalys Nuvarande förhållanden Inom fastigheten Lunna 17:1 bedrivs idag verksamhet med

Läs mer

Bullerutredning Söndrum centrum, Halmstad

Bullerutredning Söndrum centrum, Halmstad Malin Hall Tel +46 10 505 96 86 Mobil +46 70 337 06 54 E-post malin.hall@afconsult.com Handläggare Datum 2017-03-23 Projekt-ID 732765 Rapport-ID 732765A Kund Halmstads kommun Samhällsbyggnadskontoret Kristin

Läs mer

1(8) ra04s Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax

1(8) ra04s Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax RAPPORT Kommunledningsförvaltningen, Falköpings Kommun Bullerutredning för Uppdragsnummer planerar för ett nytt bostadsområde i området. Sweco har genomfört en bullerutredning inkl. principiella förslag

Läs mer

RÄVESKÄLLA 1:25 BORÅS STAD. PLANAVDELNINGEN SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN.

RÄVESKÄLLA 1:25 BORÅS STAD. PLANAVDELNINGEN SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄVESKÄLLA 1:25 BORÅS STAD. PLANAVDELNINGEN SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Vibrationsmätning från tåg,- och vägtrafiktrafik utmed Kust till Kustbanan, delen Borås-Sandared i Borås Kommun. 2015-01-19 Upprättad

Läs mer

Sov gott! SICK LifeTime Service - Tjänster för en god nattsömn

Sov gott! SICK LifeTime Service - Tjänster för en god nattsömn Sov gott! SICK LifeTime Service - Tjänster för en god nattsömn KONSULTATION 2011 2012 2013 2014 2015 Från dröm till verklighet Med läget under kontroll får du en säker och effektiv produktion. Då kan du

Läs mer

PM Trafikbuller Kv Vitsippan

PM Trafikbuller Kv Vitsippan Kv Vitsippan, Borås Ref.nr: 111-1 Datum: 2011-11-22 Sida: 1 av 4 PM Trafikbuller Kv Vitsippan Tillägg till trafikbullerutredning Bakgrund Kv Vitsippan är beläget norr om RV 40 i Borås och omfattar en högdel

Läs mer

RAPPORT 14223 A FÖRHANDSKOPIA 1 (9)

RAPPORT 14223 A FÖRHANDSKOPIA 1 (9) RAPPORT 14223 A FÖRHANDSKOPIA 1 (9) Kund Signalisten Solna Erik Lindfors Datum Uppdragsnummer Bilagor 2014-12-04 14223 Rapport A (Förhandskopia) Palsternackan, Jungfrudansen, Solna Trafikbullerutredning

Läs mer

Energiförbrukning Tryckluftsproduktion. Spara energi i din tryckluftsanläggning. Livscykelkostnad för tryckluftsanläggningen. Genomsnittliga förluster

Energiförbrukning Tryckluftsproduktion. Spara energi i din tryckluftsanläggning. Livscykelkostnad för tryckluftsanläggningen. Genomsnittliga förluster Spara energi i din tryckluftsanläggning Energiförbrukning Tryckluftsproduktion Svensk industri använder 3% = 1,7 TWh av den totala elenergin till tryckluftsproduktion. 8% = 0,6 TWh av verkstadsindustrins

Läs mer

Hemgårdsmuren, Nyköping Trafikbullerutredning för detaljplan

Hemgårdsmuren, Nyköping Trafikbullerutredning för detaljplan RAPPORT 16086 A 1 (8) Kund HemFastigheter i Nyköping AB Datum Uppdragsnummer 16086 2016-05-23 Rapport A Hemgårdsmuren, Nyköping Trafikbullerutredning för detaljplan Bilagor A01-A03 Rapport 16086 A Hemgårdsmuren,

Läs mer

RAPPORT. Trafikbullerutredning. S Ljungkullen. Page 0 (5)

RAPPORT. Trafikbullerutredning. S Ljungkullen. Page 0 (5) Trafikbullerutredning S Ljungkullen Page 0 (5) Phone +46 10 505 50 64 Mobile +46725285016 E-mail mattias.lindqvist@afconsult.com Recipient Brickstone förvaltning AB Lars Erik Larson Date 2017-03-20 Project

Läs mer

Borås Stad Bullerutredning Krokhallsområdet

Borås Stad Bullerutredning Krokhallsområdet Handläggare Lindgren Jesper Tel +46105058411 Mobil +46701847411 Fax jesper.lindgren@afconsult.com Rapport nr 12-03437 RAPPORT 1 (14) Datum Borås Stad Fredrik Engqvist Stadsbyggnadskontoret 501 80 Borås

Läs mer

Planera för goda ljudmiljöer

Planera för goda ljudmiljöer Planera för goda ljudmiljöer Uppsala 2016-02-17 Lisa Johansson, Tekn. Lic. Akustik NIRAS Sweden AB KORT OM MIG 15 års erfarenhet som akustiker Forskat om buller från havsbaserad vindkraft Arbetat på NIRAS

Läs mer

Hur lyfter du egentligen? Godkända, kvalitetssäkrade lyftanordningar

Hur lyfter du egentligen? Godkända, kvalitetssäkrade lyftanordningar Hur lyfter du egentligen? Godkända, kvalitetssäkrade lyftanordningar Industrial Services 1 Vi konstruerar och CE-märker alla typer av lyftverktyg t.ex. specialverktyg för just dina produkter! Detta gäller

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-02 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Uppdragstagare

Läs mer

Vibrationsutredning avseende vibrationer från tåg på fastigheterna Selen 4-6, Lidköpings Kommun.

Vibrationsutredning avseende vibrationer från tåg på fastigheterna Selen 4-6, Lidköpings Kommun. Daterad: 2017-02-09 Vibrationsutredning avseende vibrationer från tåg på fastigheterna Selen 4-6, Lidköpings Kommun. Handläggare: Lars Torstensson Dokument: 733100 Vibrationsutredning Anläggning: Mark

Läs mer

Kv. Munksundet 29:2-3

Kv. Munksundet 29:2-3 Datum: 2014-05-06 Projekt: Kungsgatan/Idrottsallén, Enköping Peab AB Trafikbullerberäkning HANDLÄGGARE: Johan Odemalm Melisa Jiménez KVALITETSKONTROLL: Ingemar Ohlsson ADL KONSULT AB KATARINAVÄGEN 22 116

Läs mer

AFS 2008:16. och dessa föreskrifter.

AFS 2008:16. och dessa föreskrifter. 5 a Den som låter utföra ett byggnads- eller anläggningsarbete ska under varje skede av planeringen och projekteringen se till att arbetsmiljön under byggskedet särskilt uppmärksammas i följande avseenden.

Läs mer

En global koncern till din tjänst

En global koncern till din tjänst En global koncern till din tjänst Leroy-Somer har med hjälp av sina 10 000 medarbetare byggt upp ett globalt nätverk med 470 kunskaps- och servicecentra som kan erbjuda det tekniska och affärsmässiga stöd

Läs mer

Bullerutredning för detaljplan för Kajen och Badis, Norra Hamngatan, del av Fjällbacka 163:1 med flera, Tanums kommun

Bullerutredning för detaljplan för Kajen och Badis, Norra Hamngatan, del av Fjällbacka 163:1 med flera, Tanums kommun Handläggare Josefin Grönlund Telefon 010-505 84 58 Mobil 070-184 74 58 E-post josefin.gronlund@afconsult.com Beställare Tanums kommun Janette Beck Datum 2016-06-22 Uppdragsnummer 724681 Bullerutredning

Läs mer

Logistikcentrum Gläborg, Munkedals kommun - bullerutredning

Logistikcentrum Gläborg, Munkedals kommun - bullerutredning RAPPORT 1 (11) Handläggare Perry Ohlsson Tel +46 10 505 84 38 Mobil +46 70 184 74 38 Fax +46 10 505 30 09 perry.ohlsson@afconsult.com Datum 2012-08-21 Munkedals kommun 455 80 Munkedal Uppdragsnr 574831

Läs mer

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER PM BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER 2016-05-16 SAMMANFATTNING Tyréns akustikavdelning har givits i uppdrag att utreda den framtida bullersituationen från det planerade verksamhetsområdet, Västra

Läs mer

Torvemyr etapp 2, Grundsund Trafikbullerutredning

Torvemyr etapp 2, Grundsund Trafikbullerutredning Beställare: Lysekils kommun 453 80 Lysekil Beställarens representant: Jon Resmark Konsult: Uppdragsledare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Uppdragsnr: 101 16 95 Filnamn och sökväg:

Läs mer

RAPPORT G 1 (10)

RAPPORT G 1 (10) RAPPORT 11026 G 1 (10) Kund Veidekke Bostad AB Box 1503 172 29 Sundbyberg Datum Uppdragsnummer 11026 2017-05-15 Rapport G Viveln, Skarpäng, Täby Trafikbullerutredning för detaljplan Bilagor G01 G08 Rapport

Läs mer