PM TRAFIKUTREDNING KAPLANEN 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM TRAFIKUTREDNING KAPLANEN 2"

Transkript

1 UPPDRAG Trafikutredning Kaplanen 2 UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Marcus Torstenfelt UPPRÄTTAD AV Käti Lingenäs Güthlein Marcus Torstenfelt Ibis Feliu Niva DATUM Trafikutredning Kaplanen 2 Inledning Bakgrund I december 2017 lämnande kommunstyrelsen i Sundbybergs stad ett positivt planbesked och beslut om att detaljplanearbete för fastigheten Kaplanen 2 skulle påbörjas. En ny förskola för mellan barn planeras inom fastigheten Kaplanen 2 väster om Rissne kyrka, se den röda pricken i Figur 1 nedan. Figur 1. Lokala målpunkter vid planerad förskola. 1 (20) Sweco S:t Larsgatan 16 SE Linköping, Sverige Telefon +46 (0) Fax Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm En del av Sweco-koncernen Marcus Torstenfelt Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) marcus.torstenfelt@sweco.se

2 Under det inledande arbetet med den nya detaljplanen har behov av en trafikutredning konstaterats. Syfte Trafikutredningens syfte är att fungera som ett underlag till det pågående detaljplanearbetet för Kaplanen 2. Utgångspunkten för trafikutredningen är att främja ett hållbart resande till förskolan och att de principskisser som utarbetas ska vara trafiksäkra, framkomliga och upplevas som trygga av trafikanterna. Avgränsning och beskrivning av uppdraget Uppdraget avgränsas till att innefatta följande frågeställningar med avseende på planerad förskola: Trafikalstring Parkering Angöring och avfallshantering Gång- och cykelanslutningar till och förbi planerad förskola Den geografiska avgränsningen för trafikutredningen omfattar planområdet samt närliggande vägnät, se Figur 2. Tidigt under utredningen konstaterades att en knäckfråga för trafikutredningen och hela detaljplanearbetet är att kunna skapa vändmöjligheter för större fordon i anslutning till förskolan samt att hitta en adekvat parkeringslösning. I och med den höga andelen barn som rör sig i området ställs extra höga krav på att en hög trafiksäkerhet kan skapas. På en liten yta behöver följande trafikfunktioner hanteras: Parkering för förskolan och Rissnekyrkan inklusive handikapparkering Hämtning och lämning till fots, med cykel och bil Framkomlighet för nyttotrafik, vilket omfattar leveranser och avfallshämtning Underlag och förutsättningar Följande antagna dokument har varit styrande för Trafikutredning Kaplanen 2: Mobilitetsprogram för Sundbybergs stad. Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad: Parkeringstal för cykel och bil. Teknisk handbok: Anvisning för hållbara och nytänkande stadsmiljölösningar. God avfallshantering vid ny- och ombyggnation, (20)

3 Utöver ovanstående dokument har trafikutredningen utgått ifrån förskolans situationsplan ( ) som redovisades på ett möte med Sundbybergs stad den 14 maj. En förutsättning för arbetet har varit att kyrkans bilparkeringsbehov ska tillgodoses, men att parkeringen inte behöver ha nuvarande utformning. Kyrkans parkering, som ligger på privat mark, har idag totalt 7 parkeringsplatser, varav maximalt 3 platser behövs för kyrkan anställda enligt egen utsago. Enligt Sundbyberg vatten och avfall AB (2018) bör det inte vara längre än 10 meter mellan angöringsplats och utrymme för sopkärl och enligt Boverkets byggregler (BFS 2011:6) ska parkering för rörelsehindrade tillgodoses inom 25 meter från entrén. Enligt kommunens Mobilitetsprogram (2017) ska parkering lösas på kvartersmark vid nybyggnation samtidigt som bilparkering inte får ta yta om det kan användas till förskolegård. Samtidigt som utrymme för avfallshantering och parkering för rörelsehindrade behöver finnas nära förskolebyggnaden bör en så liten yta som möjligt av utemiljön vara hårdgjord. Enligt plan- och bygglagen (PBL 3 kap 15) ska i första hand friytor ordnas framför parkerings- och angöringsytor på fastigheten, vilket öppnar upp för att lokalisera dessa funktioner i anslutning till fastigheten. Utöver ovanstående beskriven problematik förekommer även både höjdskillnader, naturvärden och berg i dagen i anslutning till fastigheten. Dessa förutsättningar innebära tekniska utmaningar vilka behöver beaktas under kommande arbete. Nuläge Målpunkter I anslutning till den planerade förskolan finns en idrottsplats, andra skolor och förskolor samt Rissnekyrkan, se Figur 1. Sydöst om den planerade förskolan ligger Rissne centrum med tunnelbanestation Rissne. De större vägarna som omger Rissne trafikeras även av buss, se avsnitt Trafiknät nedan. Trafiknät I anslutning till den planerade förskolan finns i dagsläget endast gång- och cykelbana. På var sida om den planerade förskolan finns lokalgator, Mässvägen i väster och Kasernvägen i öster. Dessa lokalgator slutar i två vändplatser. Mässvägens östligaste del, i höjd med skolan är ej allmän och på denna del sker gång och cykling i blandtrafik. Längs Kasernvägen finns en gångbana, medan cykling sker i blandtrafik, se Figur (20)

4 Figur 2. Vägnätet i anslutning till planerade förskola. Lokalgatorna Mässvägen och Kasernvägen ansluter till lokalgator med en uppsamlande funktion vilka i sin tur omger stadsdelen Rissne. Dessa lokalgator med uppsamlande funktion trafikeras även av busslinje 157, 118, 512, 504 och 540. Gång- och cykelbanan vid den planerade förskolan är en del av Rissnes lokala gång- och cykelnät. Gång- och cykeltrafikanter är dock ej separerade utan systemet består av gemensamma gång- och cykelvägar. Kopplingar finns dock till det övergripande gångnätet, samt det regionala cykelnätet och huvudcykelnätet i Sundbyberg. I Bilaga 1 redovisas de viktigaste kopplingarna för Kaplanen 2 till de övergripande näten för gång-, cykel-, kollektiv-, och biltrafik i Rissne. 4 (20)

5 Trafikalstring Trafikalstringen och efterfrågan på parkering för den planerade förskolan är uppskattad utifrån antalet barn samt anställda och rådande resvanor i Sundbyberg. Beräkningen har alltså inte utgått från en målstyrd planering om en förändrad färdmedelsfördelning i framtiden. Antal resor Enligt den resvaneundersökning som Sundbyberg genomfört 2016 färdas cirka 23% av Sundbybergs invånare med bil respektive 11% med cykel till arbetet. Vid hämtning och lämning av barn är andelen bilresor betydligt högre, cirka 41% medan cykelandelen är cirka 7%. I förskolan planeras plats för barn. Från verksamhetschefen för förskola (Aili, J, 2018) har information fåtts om att det kommer att vara cirka 6 barn per pedagog, vilket skulle innebära cirka pedagoger i den planerade förskolan. Dessa utgör merparten av de anställda på den nya förskolan. Beräkningar görs enligt nedan för att få fram maximala värden för trafikalstring och parkeringsbehov. Det bör därför påtalas att ett sådant värde inte nödvändigtvis går i linje med kommunens målstyrda arbete med att öka andelen resor till fots, med cykel eller kollektivtrafik (Mobilitetsprogram, 2017). Med erhållen färdmedelsfördelning och ett antagande om 150 barn på förskolan samt att cirka 5% har syskon på samma förskola innebär det att: Cirka 6 anställda (25 0,23 6) på skolan kommer till arbetet med bil och cirka 3 anställda med cykel (25 0,11 3) 1. Cirka 59 föräldrar (150 0,95 0,41 59) hämtar och lämnar sitt barn med bil och cirka 10 föräldrar med cykel (150 0,95 0,07 10). Ovanstående studie innebär att 65 resor kommer att ske med bil och att 13 resor kommer att ske med cykel till förskolan per dag givet att både anställda och föräldrar uppvisar samma resmönster som övriga Sundbyberg i dagsläget. Ingen hänsyn till eventuell frånvaro har tagits i detta skede, detta tas det i stället hänsyn till under rubriken Vardagsdygnsflöde nedan. Vardagsdygnsflöde De resor som förskolans föräldrar och anställda ger upphov till motsvarar ett visst antal fordon per timme och dygn under en vardag. Cykel Samma antaganden som gjorts för bil antas gälla för cykel, med undantag för nyttotrafiken. Detta innebär att de anställdas resor uppgår till cirka 3 cyklar/dygn och att föräldrars cykelresor uppgår till cirka 19 cyklar/dygn, vilket motsvarar ett vardagsdygnsflöde på totalt cirka 44 cyklar/dygn. Beräknat utifrån dagens resvanemönster. 1 Personalparkering löses på kvartersmark enligt Mobilitetsprogram, (20)

6 Sammanfattning Förskolan ger, i dagsläget, upphov till ett vardagsdygnsflöde på cirka 248 motorfordon per dygn inklusive nyttotrafik och cirka 40 cyklar per dygn. Motorfordon/dygn Cyklar/dygn Anställda 12 6 Föräldrar Nyttotrafik ( ) 0, Totalt Tabell 1. Vardagsdygnsflödet som föräldrars resor med bil och cykel till förskolan ger upphov till per dygn. Motorfordon Anställda på förskolan antas bestå av förmiddagspersonal respektive eftermiddagspersonal, som kommer till förskolan vid arbetspassets början och sedan lämnar vid arbetspassets slut. Förmiddags- respektive eftermiddagspersonalen antas inte överlappa varandra. Utöver det antas inte all personal finnas på plats under hela arbetsdagen, utan cirka 5% är sjuka, har semester eller har ett annat ärende under arbetstid. 6 (1 0,05) 1 6 / Ett fordon innebär två fordonsrörelser över ett snitt varför antalet resor som anställda ger upphov till motsvarar ett vardagsdygnsflöde på cirka 12 fordon/dygn. Föräldrar som hämtar och lämnar barn antas komma på morgonen för att sedan hämta barnet senare under dagen. Utöver det antas också att cirka 5% av barnen är frånvarande, exempelvis på grund av sjukdom, semester eller annan orsak. 59 (1 0,05) / Ett fordon innebär två fordonsrörelser över ett snitt varför antalet resor som föräldrar ger upphov till motsvarar ett vardagsdygnsflöde på cirka 224 bilrörelser/dygn. Verksamheten alstrar även andra motorfordon, exempelvis nyttotrafik vilket omfattar avfallshämtning och leveranser. Enligt Trafikverkets trafikalstringsverktyg (2011) uppgår nyttotrafiken till en förskola till cirka 5% av antalet fordon till verksamheten. Detta innebär att vardagsdygnsflödet till förskolan uppgår till cirka 248 fordon/dygn. Det kan vara aktuellt med avseende på kommunens målstyrda arbete att uppmuntra till kollektivresor särskilt med tanke på förskolans placering i förhållande till tunnelbana, planerad tvärbana samt bussar. 6 (20)

7 Parkering Anställda och föräldrars resvanor ger upphov till en efterfrågan på parkering vid förskolan. Efterfrågan på parkering av anställda och föräldrar utgår dock ifrån dagens resmönster i Sundbyberg och behöver inte överensstämma med morgondagens. Enligt Sundbybergs (2017a) mobilitetsprogram spelar parkering också en stor roll för att kunna främja hållbart resande i Sundbyberg. Den övergripande strategin är att prioritera gång, cykel och kollektivtrafik framför personbilstrafik och parkering. I Sundbybergs (2016) policy för hållbart resande ska behovet av bilresor minska. Prioriteringen avser även tillgänglighet, framkomlighet och den yta som trafikslaget tar i anspråk. Parkering är ett sådant exempel. Eftersom varje resa med bil och cykel börjar och slutar på en parkering finns goda möjligheter att påverka hållbart resande till förskolan genom att påverka tillgången på parkering. Bilparkering Efterfrågat antal parkeringar Med dagens resvanor är anställdas efterfrågan på parkering cirka 6 parkeringsplatser, vilket motsvarar antalet fordon per dygn eftersom anställda kommer vid arbetspassets början och åker vid arbetspassets slut. Efterfrågan på parkering hos föräldrar kommer troligtvis vara som störst på morgonen då fler föräldrar anländer till förskolan under en kortare tidsrymd. Det innebär att cirka hälften av totalt cirka 112 fordon under ett dygn kommer på morgonen. Av dessa antas cirka 2/3 av föräldrarna lämna sina barn under maxtimmen. Det innebär att alla barn lämnas på morgonen under loppet av cirka 1,5 timmar / 3 Ett genomsnittligt besök antas vara i 15 minuter, vilket innebär att varje parkering kan nyttjas av cirka 4 fordon i timmen under maxtimmen. Det ger en efterfrågan på 9 parkeringsplatser som mest under morgonen / På eftermiddagen bedöms efterfrågan vara något lägre under maxtimmen då hämtningen är mer utspridd under en längre tidsperiod. Mobilitetsåtgärder Sundbybergs (2017a) mobilitetsprogram öppnar upp för möjligheten att arbeta med en flexibel mobilitetsnorm för bilparkering vid nybyggnation av verksamheter. Det innebär att mobilitetsåtgärder genomförs, vilka kan göra alternativa trafikslag som gång-, cykel- och kollektivtrafik mer attraktiva (20)

8 De grundläggande mobilitetsåtgärderna, nivå 2, enligt Sundbybergs (2017a) mobilitetsnorm omfattar bland annat paketen förbättrade cykelfaciliteter, möjlighet till laddning av elfordon samt goda förutsättningar för mobilitet. Mobilitetsåtgärder på nivå 2 ger ett genomsnittligt avdrag på cirka 20% på parkeringstalet beroende på lägenhetsstorlek, vilket bör motsvara vad som också kan vara möjligt för verksamheter som inför liknande mobilitetsåtgärder. Förskolan förväntas kunna genomföra föreslagna mobilitetsåtgärder för nivån avseende cykelfaciliteter, dessa behandlas i avsnitt Cykelparkering och också erhålla motsvarande avdrag. Möjlighet till laddning av elfordon minskar inte antalet fordon till förskolan varför denna utredning har valt att bortse från att denna åtgärd skulle vara avdragsgrundande för förskolan. Med avseende på goda förutsättningar för mobilitet finns infrastruktur för gång-, cykel- och kollektivtrafik i närheten av förskolan, vilket förväntas för nivå 2. Förutsättningar för att resa med andra trafikslag än bil till förskolan behandlas djupare i avsnitt Områdesspecifika förutsättningar nedan. Områdesspecifika förutsättningar Mobilitetsåtgärderna syftar till att göra alternativa trafikslag som gång-, cykel- och kollektivtrafik mer attraktiva. För att dessa trafikslag ska nyttjas i större omfattning måste det också finnas säkra och framkomliga gång- och cykelvägar samt tillgång på kollektivtrafik i närheten. Varför de områdesspecifika förutsättningarna i hög grad borde kunna påverka mobilitetsnormen. I nulägesbeskrivningen har konstaterats att det finns ett finmaskigt, gent och mer eller mindre sammanhängande gång- och cykelnät i Rissne med kopplingar till det övergripande gångnätet, det regionala cykelnätet, huvudcykelnätet samt till både stomnätet och till annan kollektivtrafik. Stomnätet, i form av att tunnelbana ligger på ett avstånd om cirka 275 meter från förskolan (punkt mitt på fastigheten). Trafikförvaltningen (2017) har angett riktvärden för gångavstånd som ger stöd vid planering av bl.a. arbetsplatser. De riktvärden som anges är att det längsta verkliga gångavståndet för att området ska anses ligga inom gångavstånd till kollektivtrafik. Till arbetsplatser med hög arbetsplatstäthet, respektive låg är det längsta gångavståndet 500 respektive 700 meter, vilket är betydligt längre än de knappt 300 meter som är fallet för Kaplanen 2. Hur resmönstret i Rissne ser ut är också intressant ur denna synvinkel. Enligt Sundbybergs (2016) resvaneundersökning är andelen resor med bil 26% vilket kan jämföras med de 30% som återfinns i övriga Sundbyberg. Jämförs de hållbara färdsätten utgör andelen gång-, cykeloch kollektivtrafikresor cirka 73% i Rissne jämfört med Sundbyberg i övrigt där andelen är 69%, vilket ger en något högre andel i Rissne. Den sammantagna bedömningen är att de områdesspecifika förutsättningarna för andra mer hållbara trafikslag än bil ska bedömas vara goda till förskolan i Rissne, men inte som mycket goda. Eftersom ett specifikt p-tal saknas för förskolor i Sundbybergs mobilitetsnorm har antaganden behövt göras. Sweco har därför gjort bedömningen att parkeringsnormen för verksamheter bäst kan likställas med en förskola. Därefter har avdrag kunnat göras. Enligt Sundbybergs (2018) mobilitetsnorm är det möjligt att ge avdrag på cirka 50% beroende på lägenhetsstorlek för 8 (20)

9 mobilitetsåtgärder på nivå 4. En nivå som ställer höga krav på mobilitetsåtgärder. Det är därför rimligt att bedöma att mycket goda områdesspecifika förutsättningar kan innebära liknande avdrag eftersom det är en starkt bidragande orsak till val av färdmedel. Goda förutsättningar skulle då innebära ett avdrag på 25%. Samnyttjande Samnyttjande minskar inte efterfrågan på parkering, men kan ge större möjligheter att nyttja parkeringsutbudet på ett mer effektivt sätt och större möjlighet att lokalisera parkering på andra platser än i förskolans omedelbara närhet. För anställda bör ett rimligt gångavstånd mellan parkering och förskola vara detsamma som till närmsta hållplats eller stationsentré. I detta fall är tunnelbanan närmast, vilket ligger på ett gångavstånd om cirka 275 meter från förskolan (en punkt mitt på fastigheten). Ett gångavstånd på 275 meter ger goda förutsättningar till samnyttjande av parkering för anställda med exempelvis parkering för närliggande skolor eller idrottshall. Detta gäller dock ej parkering för rörelsehindrade där Boverkets byggregler (BFS 2011:6) gäller. Parkering för rörelsehindrade ska tillgodoses inom 25 meter. Hämtande och lämnande föräldrar har ett större behov av att parkeringen ligger i närheten av förskolan, då besöket bedöms i genomsnitt ta cirka 15 minuter. Det finns stora möjligheter att förskolan och kyrkan kan samnyttja besöksparkering. Förskolans behov är som störst på morgonen, men hämtning sker också på eftermiddagen troligtvis dock under en mer utdragen tidsperiod än på morgonen, medan kyrkan har som störst behov på sena eftermiddagar och under kvällstid. En del av parkeringen måste dock kunna nyttjas av anställda till kyrkan vars behov sträcker sig över hela arbetsdagen. Dessa parkeringsplatser föreslås ligga på kvartersmark. Ett samnyttjande mellan/för förskolan och kyrkan skulle dock kräva att mark köps av kyrkan, vilket i dagsläget är oklart om det skulle vara möjligt. Parkering som samnyttjas bör även regleras i tid så att den kan nyttjas av besökande till förskolan och kyrkan och inte användas som boendeparkering. Under dagtid föreslås parkering som nyttjas av föräldrar få en kort reglering, exempelvis maximalt 30 minuter. På kvällstid bör parkeringen kunna nyttjas under längre tid för att passa det behov som kyrkan har för besöksparkering. Justerat antal parkeringar Sammantaget görs bedömningen att de mobilitetsåtgärder som föreslås genomföras samt de områdesspecifika förutsättningarna bör innebära ett parkeringsavdrag på upp till cirka 45%, se tabell nedan (20)

10 Efterfrågat antal parkeringar (maxtal) Mobilitetsåtgärder Områdesspecifika förutsättningar Justerat antal parkeringar Anställda 6-20% -25% 4 Besökande 9-20% -25% 5 Tabell 2.Justerat parkeringstal. Det finns inget lagstadgat krav på antalet parkeringar för rörelsehindrade som ska tillgodoses. Enligt Svensson (2015) bör cirka 5% av bilparkeringsplatserna avsättas till personer med funktionsnedsättning. Det är ett riktvärde som ska ses som ett komplement till Boverkets byggregler. För förskolan innebär det att en parkeringsplats för rörelsehindrade ska finnas tillgänglig. Utifrån tabellen ovan uppskattas cirka 6 parkeringsplatser för förskolans besökare kunna tillgodoses, varav en av dessa parkeringsplatser bör reserveras för rörelsehindrade i förskolans omedelbara närhet medan 4 parkeringsplatser för anställda bör tillgodoses inom ett avstånd av 275 meter (en punkt mitt på fastigheten) från förskolan. P-platser för anställda ska inte ligga närmare än tunnelbanan. Cykelparkering Enligt Sundbybergs (2018) mobilitetsnorm är parkeringstalet för cykel vid förskola 0,5 parkeringsplatser per anställd vilket även omfattar besöksparkering. Detta innebär att minst 13 stycken cykelparkeringar ska tillgodoses vid förskolan. Normen lyfter att det även ska finnas plats för uppställning av barnvagnar. Sätt till Sundbybergs (2016) resvaneundersökning samt antalet resor till förskolan bedöms cirka 3 anställda resa med cykel och cirka 10 föräldrar hämtar och lämnar med cykel. Det innebär att parkeringstalet för cykel enligt Sundbybergs stad (2018) endast möter dagens efterfrågan på cykelparkering. För att främja cyklande till förskolan bör antalet parkeringar utökas. Cirka 25 parkeringar bör tillgodoses, varav cirka 10 cykelparkeringar avsätts för anställda och cirka 15 cykelparkeringar för föräldrar. Förskolan ska ha förbättrade cykelfaciliteter för att kunna göra avdrag enligt Sundbybergs (2018) Mobilitetsnorm. Det innebär bland annat att tillräcklig yta för cykelparkering ska tillgodoses, det ska finnas möjlighet till ramlås samt parkering för cyklar som tar upp större utrymme. Med hänsyn till att en förskola planeras bör antalet större cykelparkeringar vara fler än de 5% som mobilitetsnormen rekommenderar, cirka 50% bör vara av det större slaget. Övriga behov som en förskola har till skillnad från bostäder som mobilitetsåtgärderna riktar sig mot är att det är exempelvis rimligt att anställda på skolan ska kunna ställa sin cykel i cykelrum, med hänsyn till stöldrisk, medan besökande har sin cykelparkering utomhus. En del av cykelparkeringen utomhus bör vara väderskyddad. Det ska även finnas möjlighet för föräldrar att lämna cykelkärror på väderskyddade platser. 10 (20)

11 För övriga mobilitetsåtgärder på nivå 2 avseende cykelfaciliteter, se Sundbybergs (2018) Mobilitetsnorm. Parkering i cykelrum Väderskyddad markparkering med ramlås Markparkering med ramlås Totalt Anställda Besökande Tabell 3. Antal cykelparkeringar med olika standard för anställda och besökande. Observera att cirka 50% av all parkering ska kunna användas av större cykelfordon samt att det även ska finnas plats för att lämna cykelkärror och ställa upp barnvagnar. Angöring Behovet av angöring till en förskola är litet, frånsett hämtande och lämnande föräldrar. Angöringstrafiken består till största delen av nyttotrafik, vilket omfattar leveranser och sophämtning. Leveranser kan komma att ske med stor lastbil (LBn) och sophämtning med oljeoch sopbil (Los). Behovet av angöring till förskolan bedöms därför kunna tillgodoses med en lastplats. Därutöver kan ett eventuellt angöringsbehov av färdtjänst och taxi tillkomma. Enligt Sundbybergs (2017b) tekniska handbok ska en sopbil kunna vända utan backrörelser på en vändplats med diameter 18 meter samt en hindersfri remsa på 1,5 meter. Avståndet mellan avfallsutrymmet och plats för angöring bör maximalt uppgå till 10 meter enligt Sundbyberg vatten och avfall AB (2018). Åtgärdsförslag I Sundbybergs (2018) mobilitetsnorm framgår att parkering för anställda och besökande ska lösas inom respektive fastighet. Etableringen av en ny förskola innebär dock något andra förutsättningar eftersom friyta för förskoleverksamhetens pedagogiska verksamhet prioriteras framför parkerings- och angöringsytor enligt plan- och bygglagen (PBL 3 kap 15). Följaktligen bygger samtliga åtgärdsförslag på att parkering och angöring i största möjliga mån löses på allmän platsmark. I samtliga alternativ gäller följande: Körbana på 5,5 meters bredd, vilket innebär att personbil (P) och lastbil (Los, LBn) kan mötas på gatan. Kasernvägens körbana är i dagsläget 7 meter bred och enligt kommunens tekniska handbok bör parkeringsplatser vara 2,25 meter breda. Resterande mått på 4,75 meter är otillräckligt för körbanan, vilket föranleder förslaget att vägen byggs om. En olje- och sopbil (Los) kan vända utan backrörelser (20)

12 En gång- och cykelbana med en bredd på 3 meter har planerats in längs med Kasernvägens norra sida och vidare österut till befintlig gång- och cykelbana längs uppsamlande lokalgata. Följande avsnitt bör läsas tillsammans med alternativ 1 5 i Bilaga 2 där principskisser inkl. körspår för olje- och sopbil (Los) och stor lastbil (LBn) återfinns. Alternativ 1 Alternativ 1 innebär att vändplatsen flyttas sydväst, samt i korthet: Vändplats 9 meter i radie. Angöring sker på vändplats. Backrörelser med personbil (P) och stor lastbil (LBn) förekommer. Parkering längs kantsten på Kasernvägens södra sida, cirka 6 parkeringsplatser. Parkering för förskolans anställda samnyttjas med närliggande skolor, förskola eller idrottsplats. Parkering för rörelsehindrade sker på förskolans fastighet. Parkering för Rissne kyrka bibehålls i befintlig utformning. Gång- och cykelbana planeras på såväl norra sidan som södra sidan av vändplatsen. Det finns även möjlighet att korsa Kasernvägen på en upphöjd gång- och cykelpassage. Angöring till förskolan, exempelvis leveranser och avfallshämtning sker på vändplatsen som regleras med parkeringsförbud. Avståndet till avfallsrummet är cirka 15 meter. Regleringen medför att föräldrar också kan nyttja ytan till att hämta och lämna, vilket kan skapa framkomlighetsproblem för nyttotrafik. Det är inte tillåtet att parkera i vändplatsen och föräldrar som vill parkera är hänvisad till kantstensparkering längre österut på Kasernvägen. Handikapparkering föreslås väster om vändplatsen och finns inom cirka 10 meter från den tillgängliga entrén. Lokaliseringen av parkeringen innebär dock att parkerande bilar måste vända på förskolans fastighet, vilket såväl medför både backrörelser och att mycket av ytan kring entrén till köket och avfallsrummet ej går att nyttja till fast möblering. Alternativ 2 Alternativ 2 innebär att vändplatsen flyttas nordväst, samt i korthet: Vändplats 9 meter i radie. Angöring sker på vändplats, avstånd går ej att bedöma. Backrörelser med personbil (P) och stor lastbil (LBn) förekommer. Parkering längs kantsten på Kasernvägens södra sida, cirka 6 parkeringsplatser, samt 3 parkeringsplatser strax öster om vändplatsen. 12 (20)

13 Parkering för förskolans anställda samnyttjas med närliggande skolor, förskola eller idrottsplats. Parkering för rörelsehindrade sker på förskolans fastighet, avstånd går ej att bedöma. Parkering för Rissne kyrka bibehålls i befintlig utformning. Yta tas i anspråk från förskolans såväl som kyrkans fastighet. Gång- och cykelbana föreslås på den norra sidan av vändplatsen, vilket innebär att det inte finns möjlighet att röra sig på ett säkert sätt som oskyddad trafikant längs den södra sidan. Lokaliseringen av de 3 parkeringsplatserna strax öster om vändplatsen kan även bidra till att framförallt gående förleds att tro att det är möjligt att röra sig längs vändplatsens södra sida som gångtrafikant. Det finns även en risk att gående genar över vändplatsen. Det finns möjlighet att korsa Kasernvägen på en upphöjd gång- och cykelpassage, dock hamnar utfarten från kyrkans parkering så pass nära gång- och cykelpassagen att de ej kan korsa vinkelrätt vilket påverkar biltrafikantens siktförhållanden negativt. Angöring till förskolan, exempelvis leveranser och avfallshämtning sker på vändplatsen som regleras med parkeringsförbud. Regleringen medför att föräldrar också kan nyttja ytan till att hämta och lämna, vilket kan skapa framkomlighetsproblem för nyttotrafik. Det är inte tillåtet att parkera i vändplatsen och föräldrar som vill parkera är hänvisad till kantstensparkering på Kasernvägen, cirka 6 parkeringsplatser eller till en yta med 3 parkeringsplatser strax öster om vändplatsen. Ingen av parkeringsplatserna kommer vara tillräckligt nära den tillgängliga entrén för att regleras som parkering för rörelsehindrade, varför en sådan måste skapas på förskolans fastighet. Alternativet innebär att föreslagen placering av förskolebyggnaden på fastigheten måste ses över. Alternativ 3 Alternativ 3 innebär att förskolan och kyrkan till stor del samnyttjar parkering, mot att det är möjligt att köpa mark av kyrkan samt att en lastplats anläggs vid förskolan, samt i korthet: Vändplats 9 meter i radie. Angöring sker på lastplats. Backrörelser med personbil (P) och stor lastbil (LBn) förekommer. Parkering för besökande samnyttjas med kyrkan och uppgår till 5 platser inkl. parkering för rörelsehindrade. Parkering för förskolans anställda samnyttjas med närliggande skolor, förskola eller idrottsplats. Parkering för kyrkans anställda består av 3 platser. Yta tas i anspråk från kyrkans fastighet (20)

14 Förskolans planlösning måste ses över. Gång- och cykelbana planeras på den norra sidan av parkeringen, medan gångbana endast förekommer på den södra sidan. Dock påverkas inte cykeltrafikens genhet särskilt av att cykelbana endast finns på norra sidan. Det finns möjlighet att korsa Kasernvägen på en upphöjd gång- och cykelpassage. Angöring till förskolan, exempelvis leveranser och avfallshämtning sker på lastplats som regleras med parkeringsförbud. Det är inte möjligt att nyttja lastplatsen för avfallshämtning (Los) eller för leveranser med lastbil (LBn) utan backrörelser. Det är dock möjligt att istället vända vid avfallshämtning med en sopbil genom att köra runt parkeringen. Om sopbilen stannar för att hämta avfall kommer bakomvarande trafik att hindras. Regleringen parkeringsförbud medför att föräldrar också kan nyttja ytan till att hämta och lämna, vilket kan skapa framkomlighetsproblem för nyttotrafik. Dock ligger parkering för föräldrar precis intill vilket främjar efterlevnad. Dock är parkeringsplatsen för liten sett till vad som rekommenderas i avsnitt Parkering. Ingen av parkeringsplatserna kommer vara tillräckligt nära den befintliga tillgängliga entrén för att kunna uppnå ett avstånd av maximalt 25 meter till parkering för rörelsehindrade, varför föreslagen planlösning av förskolan måste ses över. Den tillgängliga entrén föreslås flyttas till var avfallsrummet är lokaliserat idag, vilket ger ett avstånd på cirka 24 meter. Avfallsrummet föreslås att flyttas till var entrén är till köket för att möjliggöra parkering för rörelsehindrade på allmän platsmark, detta ger ett avstånd för sophämtning på cirka 14 meter. Förslaget medför att besöksparkering samnyttjas mellan förskolan och kyrkan. Alternativ 3 innebär att gångbanan söder om parkeringen lokaliseras i direkt anslutning till kyrkans nordligaste fasad. Dessutom påverkas avfallshanteringen på kyrkans fastighet. Avfall från kyrkan föreslås därför att placeras i kärlskåp vid lastplatsen. Alternativ 4 Alternativ 4 innebär att förskolan och kyrkan till stor del samnyttjar parkering, mot att det är möjligt att köpa mark av kyrkan samt att en lastzon anläggs vid förskolan, samt i korthet: Vändplats 10 meter i radie. Angöring sker i lastzon. Backrörelser med personbil (P) och stor lastbil (LBn) förekommer. Parkering för besökande samnyttjas med kyrkan och uppgår till 9 platser, inkl. parkering för rörelsehindrade. Parkering för förskolans anställda samnyttjas med närliggande skolor, förskola eller idrottsplats. Parkering för kyrkans anställda består av 3 platser. Yta tas i anspråk från kyrkans fastighet. Förskolans planlösning måste ses över. 14 (20)

15 Gång- och cykelbana planeras på den norra sidan av parkeringen, medan gångbana förekommer på den södra sidan. Dock påverkas inte genheten för cykel särskilt mycket av att cykelbana endast finns på norra sidan. Det finns möjlighet att korsa Kasernvägen på en upphöjd gång- och cykelpassage. Angöring till förskolan, exempelvis leveranser och avfallshämtning sker i en lastzon som regleras med parkeringsförbud. Det är möjligt att nyttja lastzonen för avfallshämtning och vända med en sopbil (Los) genom att köra runt parkeringen. För leveranser med lastbil (LBn) kan lastzonen också nyttjas, men det går ej att vända utan backrörelser. Bakomvarande trafik blockeras ej av nyttotrafiken oberoende på hur lastzonen nyttjas genom att övrig parkering går att köra igenom. Regleringen parkeringsförbud medför dock att föräldrar också kan nyttja ytan till att hämta och lämna, vilket kan skapa framkomlighetsproblem för nyttotrafik. Dock ligger parkering för föräldrar precis intill vilket främjar efterlevnad. Bedömningen är att parkeringen för rörelsehindrade kommer vara tillräckligt nära den befintliga tillgängliga entrén för att kunna uppnå ett avstånd av maximalt 25 meter. Det beror dock på förskolans slutliga placering varför föreslagen planlösning av förskolan kan komma att behöva ses över. Den tillgängliga entrén skulle kunna flyttas till var avfallsrummet är lokaliserat idag, vilket minskar avstånd. Avfallsrummet föreslås att flyttas till var entrén är till köket för att möjliggöra parkering för rörelsehindrade på allmän platsmark, detta ger ett avstånd för sophämtning på cirka 11 meter. Förslaget medför att besöksparkering samnyttjas mellan förskolan och kyrkan. Dessutom påverkas avfallshanteringen på kyrkans fastighet. Avfall från kyrkan föreslås placeras i kärlskåp vid lastzonen. Alternativ 5 Alternativ 5 innebär att vändplatsen flyttas västerut samt: Vändplats 9 meter i radie. Angöring med bil sker på Kasernvägens södra sida, 3 platser. Backrörelser med stor lastbil (LBn) förekommer. Parkering för förskolans anställda samnyttjas med närliggande skolor, förskola eller idrottsplats. Parkering för rörelsehindrade sker på förskolans fastighet. Parkering för Rissne kyrka bibehålls i befintlig utformning. Gång- och cykelbana planeras på norra sidan som ansluter till en gångbana planerad att gå längs södra sidan av vändplatsen. Det finns även möjlighet att korsa Kasernvägen på en upphöjd gång- och cykelpassage. Denna utformning föreslås även tillämpas över in- och utfarten till Rissne kyrkas parkering. Angöring till förskolan, exempelvis leveranser och avfallshämtning sker via vändplatsen (20)

16 Det föreslås därför ett generellt förbud mot parkering i vändplatsen som kompletteras med skylt vilket ytterligare kan förtydligas med spärrmålning. För en hög igenkänningsfaktor rekommenderas den trafikregleringslösning som vanligast förekommande i Sundbyberg. Föräldrar kan hämta/lämna via kantstensparkering längre österut på Kasernvägen, på dess södra sida. Parkering för rörelsehindrade (RH) löses på förskolans fastighet och på ett avstånd som inte är längre än 25 meter från entrén. Utvärdering Utvärderingen av de olika alternativen utgår från de fyra aspekterna, trafiksäkerhet, framkomlighet och tillgänglighet för gång-, cykel- och motorfordonstrafik samt från Sundbybergs (2016) policy för hållbart resande. Policyn innebär att gång- och cykeltrafik ska prioriteras framför motorfordonstrafik. Genomförd utvärdering har analyserats med avseende på: - Trafiksäkerhet för gång- och cykeltrafik: o Antalet konfliktpunkter med motorfordonstrafik samt deras utformning - Framkomlighet för gång- och cykeltrafik: o Genhet för gång- och cykeltrafik. - Tillgänglighet för gång- och cykeltrafik: o Möjlighet att nå sin målpunkt som gång- och cykeltrafikant. - Trafiksäkerhet för motorfordonstrafik: o Risk för personskada på förare eller passagerare. - Framkomlighet för motorfordonstrafik: o Enkelhet att ta sig fram för personbils- och nyttotrafik. - Tillgänglighet för motorfordonstrafik: o Möjlighet att angöra och parkera för personal, besökande och nyttotrafik. o Tillgång på parkering för rörelsehindrade. - Hållbart resande o Hur väl alternativet ligger i linje med antagen policy för hållbart resande och antaget mobilitetsprogram. 16 (20)

17 Gång- och cykeltrafik Motorfordonstrafik Hållbart resande Trafiksäkerhet Framkomlighet Tillgänglighet Trafiksäkerhet Framkomlighet Tillgänglighet Alt Alt Alt Alt Alt Tabell 4. Resultat av bedömning av de fyra olika alternativen. + låg grad av måluppfyllelse ++ tillfredställande grad av måluppfyllelse +++ hög grad av måluppfyllelse Genomförd utvärdering visar att alternativ 3-, 4 och 5 har en liknande måluppfyllelse. Alternativ 1 och 2 bedöms vara något sämre. Alternativ 1 och 2 får generellt en högre måluppfyllelse med avseende på framkomlighet för motorfordonstrafiken. Alternativ 3 och 4 har en bättre måluppfyllelse med avseende på gång- och cykeltrafikens behov då ett genare nät kan skapas, vilket är i linje med Sundbybergs (2016) policy för hållbart resande. Alternativ 3 och 4 innebär dock att föreslagen planlösning av förskolan påverkas samt att kyrkans fastighet påverkas i och med att samnyttjande av parkering föreslås. Alternativ 2 innebär stor påverkan på förskolans fastighet. Alternativ 5 föreslår samnyttjande med andra skolor eller idrottsplats och behöver då inte köpa mark av kyrkan. Vidare uppfyller alternativ 5 en hög måluppfyllelse på samtliga ovan nämnda bedömningskriterier. Trafiksituationen kan även upplevas mer strukturerad och ordnad. Sammanfattning och slutsats I Rissne planeras en ny förskola för barn strax öster om Rissne kyrka. Trafikutredning Kaplanen 2 har utgått från att det kommer att finnas 150 förskoleplatser vilket innebär att det beräknade parkeringsbehovet och förskolans trafikalstring är att betrakta som maxvärden. Med dagens resmönster beräknas förskolan alstra cirka 248 motorfordon/dygn inklusive nyttotrafik och cirka 40 cyklar/dygn under en vardag givet att resmönstret i Rissne är någorlunda jämförbart med övriga stadsdelar enligt Sundbybergs (2016) resvaneundersökning. Vardagsdygnsflödet ger en efterfrågan på cirka 6 bilparkeringsplatser för anställda respektive cirka 9 parkeringsplatser för hämtande och lämnande föräldrar. Efterfrågan på cykelparkering är cirka 3 cykelparkeringsplatser respektive 10 cykelparkeringsplatser. Utifrån Sundbybergs (2017a) mobilitetsprogram och mobilitetsnorm (2018) har avdrag på antalet bilparkeringar genomförts med avseende på att främja hållbart resande till förskolan (20)

18 Avdrag har därför gjorts för mobilitetsåtgärder på nivå 2 samt för de områdesspecifika förutsättningarna, vilket ger ett justerat antal bilparkeringar för anställda på 4 parkeringsplatser och för hämtande och lämnande föräldrar på 5 parkeringsplatser. Det finns möjlighet att samnyttja besöksparkering för bil med närliggande Rissne kyrka eftersom dessa verksamheter har ett parkeringsbehov under olika delar på dygnet. Detta kräver dock att mark köps av kyrkan och om möjlighet till detta finns idag är oklart. Kyrkan har totalt 7 parkeringsplatser idag, varav maximalt 3 platser bedöms behövas för anställda. Anställda på förskolan föreslås parkera i närområdet, exempelvis på idrottsplatsens parkering. Avståndet mellan en eventuell parkering för anställda och förskolan bör kunna likställas med avståndet mellan tunnelbanan och förskolan. Enligt Sundbybergs mobilitetsnorm (2018) ska förskolan planeras med cirka 13 cykelparkeringsplatser, vilket omfattar parkering för anställda och besökande. Det motsvarar efterfrågan på cykelparkering enligt dagens resvanor. För att främja ett hållbart resande bör istället cirka 25 parkeringar för cykel tillgodoses, varav cirka 10 cykelparkeringar avsätts för anställda och cirka 15 cykelparkeringar för besökande. För anställda ska parkering finnas i ett cykelrum, medan besökandes parkering kan ske utomhus. Samtlig cykelparkering ska ha ramlås och cirka 10 stycken av dem bör vara väderskyddade. Fem åtgärdsalternativ har tagits fram för att lösa angöring och parkering samt trafiksäkra, framkomliga och trygga gång- och cykelkopplingar till och förbi förskolan. Tre av alternativen (1,2 och 5) har en vändplan, två alternativ (3-4) utgår ifrån ett samnyttjande av parkering med kyrkan samt möjlighet att vända genom rundkörning. Alla alternativ utgår från att ett samnyttjande av parkering med närliggande skolor och idrottsplats kan ske samt att vändmöjligheter genom rundkörning behöver finnas. Alla förslag förutom alternativ 3 uppnår det beräknande parkeringsbehovet efter att områdesspecifika avdrag kunnat göras. I samtliga alternativ påverkas förskolans planlösning eller lokalisering av byggnad på fastigheten för att parkering för rörelsehindrade ska kunna tillgodoses enligt Boverkets byggregler (BFS 2011:6). Förslagen utgår ifrån att parkering för anställda samnyttjas med närliggande skolor, förskola eller idrottsplats. Angöring för sophantering går att lösa inom 15 meter i alla alternativ, men ej inom de 10 meter vilket rekommenderas av Sundbyberg vatten och avfall AB (2018). De fem alternativen har utvärderats med avseende på trafiksäkerhet, framkomlighet och tillgänglighet för gång-, cykel- och motorfordonstrafik och Sundbybergs mobilitetsprogram (2018) där prioriteringsordningen gång-, cykel-, kollektivtrafik och sist motorfordonstrafik anges. Alternativ 1 och 2 bedöms ha en något lägre måluppfyllelse. De alternativen får dock högre måluppfyllelse med avseende på framkomlighet för motorfordon jämfört med alternativ 3-5. Alternativ 3-4 får generellt högre måluppfyllelse och är starkare med avseende på gång- och cykeltrafikanternas behov av en trafiksäker och gen lösning, vilket också är i linje med Sundbybergs policy för hållbart resande (2016). Alternativ 3 och 4 innebär dock att föreslagen planlösning av förskolan påverkas samt att kyrkans fastighet påverkas i stor utsträckning i och med att samnyttjande av parkering föreslås. 18 (20)

19 Alternativ 2 innebär stor påverkan på förskolans fastighet och alternativ 4 innebär ett visst intrång på förskolans fastighetsmark. Alternativ 5 bedöms ha en hög måluppfyllelse men gör samtidigt intrång på förskolans fastighetsmark. En avvägning behöver göras om huruvida trafiklösningen ska ta yta i anspråk som istället kan nyttjas som förskolegård. Förslaget att samnyttja parkering med skola och idrottsplats anses mer fördelaktig än vad en samnyttjandelösning med kyrkan skulle innebära då markköp kan undvikas. Förslag till fortsatt arbete De utredda principalternativen har inte utretts i avseende på genomförbarhet utifrån höjdskillnader, naturvärden eller berg i dagen på eller i anslutning till förskolans fastighet. En förprojektering av alternativen bör därför genomföras där ovanstående parametrar utreds samt andra perspektiv arbetas in som exempelvis dagvattenhantering, ledningssamordning, landskapsutformning mm (20)

20 Referenser Aili, J. (2018) Verksamhetschef, förskola. E-postkorrespondens, Trafikförvaltningen (2017) Riktlinjer: Planering av kollektivtrafiken i Stockholms län, Trafikverkets trafikalstringsverktyg (2011) v. 1.0 Sundbyberg (2016) Resvaneundersökning Sundbyberg Sundbyberg (2017) Sundbybergs stads policy för hållbart resande, Sundbyberg (2017a) Mobilitetsprogram för Sundbybergs stad, Sundbyberg (2017b) Teknisk handbok: Anvisning för hållbara och nytänkande stadsmiljölösningar. Sundbyberg (2018) Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad: Parkeringstal för cykel och bil, Sundbyberg avfall och vatten AB (2018) God avfallshantering vid ny- och ombyggnation, Svensson, E. (2015) Bygg ikapp: För ökad tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning.6:e utg. Bilagor Bilaga 1 Övergripande trafiknät Bilaga 2 Principskisser 20 (20)

T r a f i k u t r e d n i n g k r i n g n y b y g g n a d K r i s t a l l e n s f ö r s k o l a , rev

T r a f i k u t r e d n i n g k r i n g n y b y g g n a d K r i s t a l l e n s f ö r s k o l a , rev 1(17) T r a f i k u t r e d n i n g k r i n g n y b y g g n a d K r i s t a l l e n s f ö r s k o l a 2(17) Beställare Henrik Löfvenborg NCC Sverige AB Uppdragsledare Sabine Saracco Structor Mark Stockholm

Läs mer

Antalet besökare, anställda och användning av befintlig parkering

Antalet besökare, anställda och användning av befintlig parkering 2017-05-23 Inledning Parkeringsbehovet för simhallen och kontorshuset samt andra kommersiella lokaler har beräknats, utifrån resvanor respektive Solna stads samt Huddinges och Malmös parkeringsnorm. Eftersom

Läs mer

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND PM 2016-10-21 Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I denna PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna beskrivning

Läs mer

Myrsjö trafikutredning

Myrsjö trafikutredning Nacka Kommun Stockholm 2018-05-09 Datum 2018-05-09 Uppdragsnummer 1320031249 Utgåva/Status Version 1.0 Cecilia Friis Cecilia Friis Sandra Sasu Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan

Läs mer

Trafikutredning för Särö 1:477

Trafikutredning för Särö 1:477 Förvaltningen för Teknik 2017-12-18 Utges av December 2017 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Biltrafik... 8 2.2 Gång- och cykeltrafik... 9 2.3 Kollektivtrafik... 10 2.4 Parkering...

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik 03, Uppdaterat 2014-09-30 Dp Hus 13, Nacka strand Trafik Augustendalsvägen Hus 13 ligger på norra sidan av Augustendalsvägen, i början av backen ner mot kajen i Nacka strand. Körbanan är ca 5,5-6 m bred

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

DETALJPLAN FÖR STANSTORP 1:177 M.FL TRAFIKPM

DETALJPLAN FÖR STANSTORP 1:177 M.FL TRAFIKPM UPPDRAGSNUMMER 12600906 DETALJPLAN FÖR STANSTORP 1:177 M.FL - TRAFIK SWECO SOCIETY MATILDA DAHLQVIST DAVID EDMAN 2 (14) Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 4 2 Parkering 5 2.1 Parkeringsberäkning 5

Läs mer

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 1(13) F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 2016-07-11 2(13) Beställare Henrik Löfvenborg NCC Sverige AB Uppdragsledare Sabine Saracco Structor Mark Stockholm AB Granskare Ellen Fredholm

Läs mer

Funktionskrav på Fabrikörvägen i samband med detaljplan hus 15

Funktionskrav på Fabrikörvägen i samband med detaljplan hus 15 PM TRAFIK HUS 15 2014-06-03, Uppdaterat 2014-09-25 Dp Hus 15, Nacka strand Trafik Fabrikörvägen Hus 15 ligger på norra sidan av Fabrikörvägen i Nacka strand. Huset skall omvandlas till 222 lägenheter samt

Läs mer

PM - BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

PM - BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND SVARTVIKS STRAND Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I detta PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt det nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS PM TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS 2016-06-07 1 BAKGRUND I Sätofta, Höör, planeras för en ny förskola intill befintliga Sätoftaskolan. Förskolan kommer bestå av 8 avdelningar med 20 barn i varje avdelning

Läs mer

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS KONCEPT 2018-05-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 SYFTE OCH MÅL...3 2 NULÄGE... 4 2.1 OMRÅDESBESKRIVNING...4 2.2 UPPTAGNINGSOMRÅDE...5 2.3 BESKRIVNING AV HÄMTNING

Läs mer

Hjortsberg 3:32 RAPPORT. Trafikutredning för detaljplan

Hjortsberg 3:32 RAPPORT. Trafikutredning för detaljplan RAPPORT Trafikutredning för detaljplan Hjortsberg 3:32 ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sweden Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

MAGLEHILL HÖÖR - TRAFIKUTREDNING

MAGLEHILL HÖÖR - TRAFIKUTREDNING RAPPORT MAGLEHILL HÖÖR - TRAFIKUTREDNING 2018-07-13 UPPDRAG 286645, Höör Maglehill mfl Trafk- och bullerutredning Titel på rapport: Maglehill Höör - Trafikutredning Status: Datum: 2018-07-13 MEDVERKANDE

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola 2018-07-03 2018-07-03 Mobilitets- och parkeringsutredning framtagen av SBK i arbetet med detaljplan för 1174/15 Rosendalsgatans förskola

Läs mer

Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad

Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Förslag till Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil Remissversion 2017-05-05 Titel: Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Kontaktpersoner: Jessica Elmgren och Kathrin Nordlöf

Läs mer

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning Handläggare Shahriar Gorjifar Tel 010 505 99 68 Mobil 070 172 69 23 E-post shahriar.gorjifar@afconsult.com Datum 2018-07-04 Projekt-ID 749454 Kund FABO Kv Repslagaren: Parkeringsutredning ÅF Infrastructure

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

Dp Hus 15, Nacka strand Trafik

Dp Hus 15, Nacka strand Trafik 03 Dp Hus 15, Nacka strand Trafik Fabrikörvägen Hus 15 ligger på norra sidan av Fabrikörvägen i Nacka strand. Huset skall omvandlas till 222 lägenheter samt en förskola på 4 avdelningar. Fabrikörvägen

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning

Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning Gällivare kommun Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning Malmö 2017-02-22 Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning Datum 2017-02-22 Uppdragsnummer 1320022609 Utgåva/Status 1.0 Frida Svedin Catrin

Läs mer

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen -14 Detaljplan Segerdal 1 (14) S w e co Vasagatan 12 SE-722 15 Västerås, Sverige Telefon Fax www.sweco.se Sweco Society AB RegNo: 556949-1698 Styrelsens säte: Stockholm En del av Sweco-koncernen Patrik

Läs mer

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 2014-02-12 Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180312 Datum 2018-03-12 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180910 Datum 2018-09-10 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HJO F-6-SKOLA

TRAFIKUTREDNING HJO F-6-SKOLA ADRESS COWI AB Solna Strandväg 74 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se MAJ 2019 TRAFIKUTREDNING HJO F-6-SKOLA PROJEKTNR. A124843 DOKUMENTNR. A124843-4-02-UTR-001 VERSION UTGIVNINGSDATUM

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING PM VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-05-15 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986 2(8) 1 BAKGRUND

Läs mer

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132 Förvaltningen för Teknik Utges av September 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 9 2.3

Läs mer

TRAFIKUTREDNING. Strömsbro skola

TRAFIKUTREDNING. Strömsbro skola TRAFIKUTREDNING Strömsbro skola 2017-07-05 TRAFIKUTREDNING Strömsbro skola KUND Gavlefastigheter Gävle kommun AB KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Angöring till Skogsgläntans förskola

Angöring till Skogsgläntans förskola Angöring till Skogsgläntans förskola Datum: 2011-11-21 Sidan 1 av 7 Angöring till Skogsgläntans förskola HANDLÄGGARE: DATUM: Viktors Zilinskis 2011-11-21 GRANSKAD (DATUM / SIGNATUR): Per Francke / 2011-11-01

Läs mer

Parkeringsnorm för Lomma kommun

Parkeringsnorm för Lomma kommun Bilaga 1. Parkeringsnorm för Sammanfattning Parkeringsnormerna i detta dokument är vägledande och anger minimikrav för vilken parkeringsnorm som ska användas för bland annat boende och arbetsplatser i.

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

Angöring av cykel och bil vid förskolan Nordström

Angöring av cykel och bil vid förskolan Nordström Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Lars Olofsson 0455-303175 2016-09-21 Angöring av cykel och bil vid förskolan Nordström I kvarteret Nordström planeras det en förskola med uppemot

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2016-02-10 REVIDERING Kommentarer Disposition och mått parkeringsplatser

Läs mer

Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken

Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (7) Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen Johan Örn, 016-710 54 79 Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken I samband med exploatering öst om

Läs mer

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden 1 PM 2015:103 Jesper Nordlund Hannes Englesson 2016-01-20 Jakobsbergsplatsen Trafikutredning Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46 46 38 65 25 info@trivector.se 2

Läs mer

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Beställare: Box 205 178 23 Ekerö Beställarens representant: Emelie Greiff Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Karl Grankvists väg 1A

Läs mer

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Sida 1 (9) 2018-01-01 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA PM PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA SLUTRAPPORT 2017-05-22 INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 3 2 NULÄGE... 3 3 BEDÖMNING... 4 3.1 ICAS BEHOV AV YTTERLIGARE PARKERING...4 3.2 YTTERLIGARE PARKERINGSBEHOV

Läs mer

Mobilitetsnorm. för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil

Mobilitetsnorm. för Sundbybergs stad   Parkeringstal för cykel och bil Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil Dokumenttyp: Riktlinje Antaget av: Stadsmiljö- och tekniska nämnden Status: Fastställd Giltighetstid: Tillsvidare WWW.SUNDBYBERG.SE Diarienummer:

Läs mer

Mobilitetsnorm. för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil

Mobilitetsnorm. för Sundbybergs stad   Parkeringstal för cykel och bil Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil Dokumenttyp: Riktlinje Antaget av: Stadsmiljö- och tekniska nämnden Status: Fastställd Giltighetstid: Tillsvidare WWW.SUNDBYBERG.SE Diarienummer:

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg.

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. 180710 Göteborgs Stad Sammanfattning Planområdet ligger inom zon A för

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala 2017-08-25 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-25 Uppdrag: PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala Uppdragsnummer: 1546 Status: Samrådshandling

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

Parkeringsutredning Stora Ursvik dp3. Sundbyberg

Parkeringsutredning Stora Ursvik dp3. Sundbyberg Parkeringsutredning Stora Ursvik dp3 Sundbyberg 151120 Syfte och mål 2 WSP har fått i uppdrag att göra en parkeringsutredning för detaljplaneområde Stora Ursvik etapp 3. Detaljplanen avses uppgraderas

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN

TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN TRAFIK-PM TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN RAPPORT 2016-01-18 Uppdrag 267022, Trafikutredning Norges hus Titel på rapport: Trafikutredning Norges hus, Hasseludden Status: Rapport Datum: 2016-01-18

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Studentbostäder och förskola Parkering och trafik inom fastighet Krokslätt 115:30 GRANSKNINGSHANDLING

Studentbostäder och förskola Parkering och trafik inom fastighet Krokslätt 115:30 GRANSKNINGSHANDLING PM Studentbostäder och förskola Parkering och trafik inom fastighet Krokslätt 115:30 GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2014-09-16 Konsult, uppdragsledare: Lars Löwenadler, ÅF Infrastructure Tel +46 10 505 94

Läs mer

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 2017-05-23 Sammanfattning Sweco fick i april 2017 i uppdrag att komma med förslag på lösningar på de aspekter som behövde studeras vidare i Trafikutredning Bjärred 12:1,

Läs mer

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING PM VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING SLUTRAPPORT 2018-03-16 UPPDRAG 276804, Vårdboende Hasseludden Titel på rapport: Trafikutredning vårdboende Hasseludden Status: Datum: 2018-03-16 MEDVERKANDE

Läs mer

Barkarby Sjukhus angöring

Barkarby Sjukhus angöring 3 Barkarby Sjukhus angöring I anslutning till byggplaner för Barkarby Sjukhus utreds vilket angörings- respektive parkeringsbehov som finns för verksamheten, både gällande bil och cykel. Järfällas parkeringsnorm

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala 2017-08-02 Rosendal Fastigheter Lydia Karlefors lydia@rosendaluppsala.se 076-148 56 00 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-07

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2)

Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2) UPPDRAG Trafik Ö:a Bärstad - Skede 2 UPPDRAGSNUMMER 2333971200 UPPDRAGSLEDARE Magnus Wackerfeldt UPPRÄTTAD AV Magnus Wackerfeldt DATUM 12 Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2)

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING PM NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING 2017-11-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 PARKERINGSNORM...4 1.2.1 GRUNDINTERVALL... 4 1.2.2 LÄGESBASERAT PARKERINGSTAL... 5 1.2.3 PROJEKTSPECIFIKT

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för nya bostäder vid Vågnedalsvägen

Mobilitets- och parkeringsutredning för nya bostäder vid Vågnedalsvägen Mobilitets- och parkeringsutredning för nya bostäder vid Vågnedalsvägen Författare Uppdragsgivare Kontaktperson Datum Version Torunn Vikengren JM AB Marcus Bredberg 2018-10-22 3 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING

Läs mer

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15 Rösparksområdet 2 (11) Beställare Säffle kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål Telefon: 0533-68 10 00 Niklas Ekberg, Gatuchef Konsult EQC Karlstad Telefon: 010-440 57 00 Stefan Lenberg, Uppdragsledare

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03 Trafik 2012-04-03 Objekt: 1113 Handläggare: Mats Ekström Konsult: Structor Uppsala AB , ANTAL BLAD: 4 BLAD NR: 1 Inledning Syftet med detta är att beskriva trafiken till och från Biomedicum och Aulan och

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Trafikförslag för Detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Trafikförslag för Detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen verksamheter vid Traneredsvägen Trafikförslag för Detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen Granskningshandling Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl

Läs mer

Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle

Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle Gavlefastigheter Gävle kommun AB Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle Falun 2015-04-09 Trafikutredning ny paviljong vid Stigslunds skola, Gävle Datum 2015-04-09 Uppdragsnummer 1320013183

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

Trafikutredning Götetorp

Trafikutredning Götetorp Hammarö Kommun Malmö 2018 04-03 Datum 2018-04-03 Uppdragsnummer 1320032742 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare André Kingstedt Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Nyborgsvägen, Stenungsund

Nyborgsvägen, Stenungsund Stenungsund Nyborgsvägen, Stenungsund Trafikutredning 2015-12-16 ÅF Infrastructure AB/Trafikutredning ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax +46

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, 113 65 STOCKHOLM, TEL. 08-545 556 30, ORG. NR. 55 66 24-68 55 P M T r a f i k P a r k e r i n g s u t r e d n i n g H y t t a n 1 2 & 1 6 201 8-0 5-24 STRUCTOR.SE

Läs mer

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS 12601321 TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS Sweco Society Sweco Society Beställare Borås stad, kontaktperson Jonatan Westlin Konsult, Sweco Society Stefan Andersson,

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMS HAMNAR TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN STUVAREN UPPDRAGSNUMMER SLUTRAPPORT

RAPPORT STOCKHOLMS HAMNAR TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN STUVAREN UPPDRAGSNUMMER SLUTRAPPORT STOCKHOLMS HAMNAR UPPDRAGSNUMMER 12600612 SLUT SWECO SOCIETY AB LOUISE LENDAS MATHIAS HOLLAUS MATHIAS HÖGBERG MARTIN HOLMSTEDT Sweco Vasagatan 12 SE 722 15 Västerås, Sverige www.sweco.se Sweco Society

Läs mer

Iterio AB Östgötagatan Stockholm

Iterio AB Östgötagatan Stockholm Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Söderhöjden PM Trafik Uppdragsnummer: 4588 Författare: Sofia Stolt, Pär Båge Datum: 12 april 2018 Historik Rev Datum

Läs mer

Annan möjlig exploatering

Annan möjlig exploatering BILAGA 3 Trafik Loviseberg II Vi har kort analyserat trafikalstringen samt trafiksäkerhet för ev. ny industrietablering inom kvarteret Loviseberg i Botkyrka kommun. Förutsättningar Vi har tittat på 2 olika

Läs mer

Trafikutredning - detaljplan Asylen 10 Asylens park, Vadstena kommun

Trafikutredning - detaljplan Asylen 10 Asylens park, Vadstena kommun Trafikutredning - detaljplan Asylen 10 Asylens park, Vadstena kommun 2013-06-05 Upprättad av: Anneli Bellinger Granskad av: Catharina Rosenkvist Godkänd av: Anneli Bellinger Handläggare: Anneli Bellinger

Läs mer

F a g e r s j ö v ä g e n PM Trafik

F a g e r s j ö v ä g e n PM Trafik 1(18) F a g e r s j ö v ä g e n PM Trafik 2014-11-28 2(18) Beställare Jenny Sandvall Exploateringskontoret Stockholms stad Uppdragsledare Patrik Lundqvist Structor Mark Stockholm AB Utredare Karin Måhlstedt

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Läge och avstånd till kollektivtrafik, cykel och viss service såsom förskolor, skolor och dagligvaruhandel finns inom 400 meter.

Läge och avstånd till kollektivtrafik, cykel och viss service såsom förskolor, skolor och dagligvaruhandel finns inom 400 meter. Mobilitets- och parkeringsutredning för Detaljplan för flerbostadshus vid Göketorpsgatan, Torp 2018-11-29, framtagen av Karin Harlin, planavdelningen, Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stad. Sammanfattning

Läs mer

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn.

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Dokumentinformation Titel: TRAFIKFÖRSLAG FÖR DETALJPLANEARBETE DUNKAVLEMYREN, SKÄRHAMN Version: 2013-10-23 Beställare: Åsa Jönsson, Tjörns kommun

Läs mer

PM TRAFIKUTFORMNING- NOBELBERGET

PM TRAFIKUTFORMNING- NOBELBERGET UPPDRAG Nobelberget UPPDRAGSNUMMER 7000700 UPPDRAGSLEDARE Magdalena Lundberg UPPRÄTTAD AV Filip Holmström DATUM 2016-12-08 Samrådsversion 1 (18) 14 Sweco Society AB Avgränsning av studie Sweco Society

Läs mer

NORRA FISKSÄTRA TRAFIKUTREDNING

NORRA FISKSÄTRA TRAFIKUTREDNING TRAFIK-PM NORRA FISKSÄTRA TRAFIKUTREDNING 2017-11-14 UPPDRAG 271633, Fisksätra Titel på PM: Fisksätra trafikutredning Status: Datum: 2017-11-14 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Stena Fastigheter

Läs mer

TRAFIK-PM ODENSLUNDA SKOLA

TRAFIK-PM ODENSLUNDA SKOLA TRAFIK-PM ODENSLUNDA SKOLA KONCEPT 2013-05-27 Uppdrag: 249704 Titel på rapport: Trafik- PM Odenslunda skola Status: Koncept Datum: 2013-05-27 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Upplands Väsby kommun

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering - cykel och bil Juni 2018 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Nuläge... 3 Syfte med riktlinjer... 4 Mål och styrdokument... 4 Riktlinjer... 5

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer