KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade GERD GÖRAN 100

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade GERD GÖRAN 100"

Transkript

1 KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade GERD GÖRAN 100 Örebro konsthall 19 jan 10 mars 2019

2 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker Örebro konsthall tillsammans med sina barn eller till den besökare som vill ha en överblick av en utställning eller fler ingångar till konstupplevelsen. Örebro konsthall är en kommunal konsthall som visar samtida konst. Det är fri entré och det är öppet för alla. För kommunala skolor och friskolor i Örebro är även bokade visningar och skaparverkstäder kostnadsfritt. För företag eller skolor utanför Örebro kommun, debiterar vi en avgift på 600 kr. för visningar dagtid. Örebro konsthall förvaltar kommunens konstsamling som i dag består av ca 8300 konstverk. Dessa är till största delen utlånade till kommunens alla verksamheter, och omkring 300 konstverk är placerade utomhus. Konstpedagogik Förhoppningen är att konsthandledningen ska kunna fungera som en ingång till konstupplevelsen och bidra till ett fördjupat möte med konsten. Konsthandledningen kan fungera som ett underlag inför, under och efter utställningsbesöket. Vi håller även i visningar där barnens och elevernas egna reflektioner och tankar ges utrymme samtidigt som vi ger en fördjupad förståelse av konsten. Vi har skapande arbete utifrån de aktuella utställningarna i vår ateljé. Vårt förhållningssätt till konsten är undersökande, nyfiket och öppet. Utgångspunkten är att mötet med konsten ska kunna vara en ögonöppnare och bidra till att bredda perspektiven och vår syn på tillvaron. Vi hoppas på ett lustfyllt och givande besök! Att besöka Örebro konsthall Du kan besöka Örebro konsthall på egen hand med olika grupper, och då hoppas vi att denna konsthandledning kan vara till hjälp. Vill ni boka en visning eller en visning följd av skapande utifrån utställningen så kan ni göra det på vår hemsida: För att besöket på Örebro konsthall ska bli så bra som möjligt, vill vi ge några råd om vad man ska tänka på när man är här. Fotografering är tillåten! Det är däremot inte tillåtet att röra vid konstverken, eftersom de kan bli smutsig, få fettfläckar som inte går bort eller gå sönder. Det finns krokar och hatthylla där man kan hänga av sig ytterplagg och väskor. Att besöka konsthallen är gratis och dessa är våra öppettider för allmänheten:

3 Samtidskonst vad är det? Samtidskonst är nutida konst som förhåller sig till vår samtid i någon mening. Ofta är konstens idé och innehåll viktigare än vilket material och teknik konstnären använder sig av och därför ser man idag ofta blandade uttryck som måleri, teckning, grafik, foto, skulptur, installation, performance och videokonst. Gränserna för vilka material som kan användas inom konsten förflyttas ständigt liksom gränserna för vad konst är eller kan vara. Konst behöver inte vara estetiskt tilltalande, den kan lika gärna vara provocerande, ful och grotesk. Samtidskonsten speglar och kommenterar vårt samhälle, ställer frågor och får oss ibland att se med nya ögon på tillvaron. I äldre eller traditionell konst är materialet och tekniken av större betydelse än inom samtidskonsten. Förut var man som konstnär ofta målare eller skulptör och hade därmed sin tillhörighet inom en viss konstgenre. Idag föregår ofta idén valet av material och uttryck. Rummets betydelse är stor inom samtidskonsten. Det finns s.k. platsspecifika verk som är gjorda utifrån och för en plats, men även om konstverket inte är platsspecifikt så har konstnären ofta en tanke med var och hur konsten visas upp. Det är inte längre bara konstverket i sig som är av betydelse, utan hela rummet, omgivande konstverk, färgen på väggarna, golvet och vilka andra människor som finns på plats samtidigt - allt påverkar vår upplevelse av konsten. Ofta är samtidskonsten mer relationell och inkluderar betraktaren i verket. Betraktarens upplevelse är minst lika viktig som konstnärens avsikt, och det finns ingen tolkning eller association som är rätt eller fel. Tidigare var den essentiella uppfattningen att det finns någonting i konstverket i sig vanlig. Idag är det allt fler som menar att konsten blir till i mötet med en betraktare. Det fina med konsten är att den är öppen för tolkning och att alla upplever konst på olika sätt. Vi är olika individer och har skilda erfarenheter och kunskaper med oss vilket gör att ingen konstupplevelse är identisk med någon annan. Örebro konsthalls entré på Olaigatan 17b.

4 Om Gerd Göran Gerd Göran föddes för hundra år sedan, den 5 januari 1919, i Karmansbo i Västmanland, men växte från 1921 upp vid Skåre ångsåg vid Klarälven i Värmland utanför Karlstad. Hon utbildade sig tidigt till konstnär på Högre Konstindustriella skolan i Stockholm, nuvarande Konstfack läste hon där och blev då mönsterritare. Hon började sin konstnärliga bana i det textila uttrycket och det har hon arbetat med under hela livet, parallellt med andra spår. Gerd var delägare i ett väveri i Rackstad utanför Arvika i Värmland, en samlingspunkt för många konstnärer, bland annat konstnärsparet Gustav och Maja Fjaestad som var en del av det som kallas Rackstadkolonin runt sekelskiftet I Rackstad bosatte sig Gerd Göran tillsammans med sin man skulptören Niklas Göran som levde flyttade paret Göran till gården vid Sångshyttan utanför Hällefors. Huset ligger på en höjd med utsikt över sjön Stor-Sången, en plats som hon ofta gestaltar i sin konst. Under de här åren började hon arbeta som formgivare åt tapetindustrin och vann flera priser för sina mönsterkonstruktioner, men hon övergick alltmer åt fri konst, från textila abstrakta collage till måleri. Gerd Göran finns representerad hos flera större konstinstitutioner i Sverige och fick Värmlands konstförenings resestipendium 1970, Statens stora arbetsstipendium , Thor Fagerqvist-stipendiet 1988 och Örebro läns landstings kulturpris Hon håller sig ung och levande genom att ständigt fortsätta skapa och dansa frigörande dans! Gerd Göran beskriver sitt skapande som en gåva, en ivrighet att komma på nya saker och som en inre glädje. Jag kom till tårar av glädje sa hon när hon såg utställningen i sin helhet. Foto: Emelie Lager Konsten är mitt liv, mitt innehåll.

5 Utställningen 100 I utställningen 100 visas verk från 40-talet fram tills idag i olika material och uttryck, från olika skeden av Gerd Görans liv. Utställningen är inte kronologiskt hängd utan verken är mer associativt placerade utifrån en känsla för färg och form. Redan 1979 ställde Gerd Göran ut på konsthallen i Örebro, som då hette Galleri Fenix. Gerd ställde ut tillsammans med sin man Niklas Göran och deras utställning var den första som konsthallen visade som kommunal konsthall ställde Gerd Göran också ut på Örebro konsthall, men vernissagen blev ersatt av vita blommor och ljus då den skulle ha varit samma dag som Olof Palme blev mördad. Gerd Göran har tidigare ställt ut på Örebro läns museum med en stor utställning av textila verk, bland annat flera av de konstverk föreställande grönsaker, tårtor och bakverk som finns med i utställningen 100. På Örebro slott 2016 gjorde hon en installation till den kungasäng som finns på Slottet. Affisch från 1979, konsthallens första utställning Utställningen 100 är en retrospektiv utställning med valda verk från olika skeden i hennes liv, men den innehåller samtidigt helt nya verk av Gerd Göran. Det är något unikt med en utställning av en nu levande konstnär som spänner över ett åttioårigt konstnärskap. I utställningen kan man se tidsandan speglas, de strömningar inom konsten som har funnits under olika decennier. Utställningen kan även ses i ljuset av en persons upplevelser och erfarenheter under en livstid, hur valen av motiv och färgpalett har förändrats med tiden på ett personligt plan. Utställningen är också ett firande av Gerd Görans 100-årsdag, då vernissagen följdes av en fest på Kulturhuset med 250 inbjudna gäster, musik, dans och tal hela kvällen. Under vernissagen var det så många besökare att det var kö ända bort till Storgatan utanför konsthallen, ett angenämt dilemma att så många ville vara med under öppningen av utställningen. Efter vernissagen har publiken fortsatt att strömma in för att se den färgrika jubileumsutställningen.

6 Textilt och måleriskt Fotspår, 60-tal, blandteknik Gerd Görans konstnärskap spänner över flera decennier och i utställningen ser vi exempel på flera olika uttryck och material. Hon började sin konstnärliga bana inom den textila sfären med mönster och tryck och har sedan hittat måleriet men alltid rört sig fritt mellan olika uttryck; måleri, textila verk, skulptur och installationer. Gerd Göran använder färgernas magi och målar med tydliga penseldrag och starka kontraster. Ofta återvänder hon till naturen och grönskande landskap fyllda av liv. Livet blir till konst. I konstverket Fotspår ser vi Gerd Görans barnskor bredvid hennes mammas skor i en textil grönska. Att gå i någons fotspår betyder att man följer den människans väg genom livet. Vi går i olika personers fotspår i det egna livet, vi följer olika trådar i historien och vi inspireras av andras livsgärningar och konstnärskap. Vi är aldrig historielösa utan alltid i ett sammanhang. I det textila collaget går Gerd Göran som barn bredvid sin mamma men hon har också gått sin egen väg genom livet. Generationer följer på generationer. Hur ser framtiden ut för er generation, vad gäller teknologi, klimat, konst, utveckling, globalisering? Diskutera vart ni kommer ifrån och vart ni är på väg. Skissa tillsammans på framtidsutopier eller kanske dystopier. Vilken bild av framtiden har ni?

7 Textilcollage I, 60-tal Vinterscener, textil, 1977 Under 50-talet i USA var den abstrakta expressionismen i full fart med konstnärer som Wassily Kandinsky och Jackson Pollock. De slängde färg på duken, och lät slumpen skapa abstrakta motiv, så kallad action painting. Spontanitet, uttrycksfullhet och direkthet är kännetecknande för abstrakt expressionism. Ett annat spår inom abstrakt expressionism är färgfältsmåleri där olika ytor fylls av färger som påverkar varandra. I Gerd Görans Textilcollage I ser vi olika mönster som hon har formgett och sedan klippt och klistrat samman till en abstrakt bild av mönstrade tyger. I den senare Vinterscener från 1977 är collaget mer föreställande. Madonnan, textil, 80/90-tal Dockor, 80-tal, blandteknik

8 Moderskapet är en del av Gerd Görans liv och hon har fyra döttrar och en son, varav flera är verksamma inom konst och musik idag. Konstverket Madonnan gjorde hon till en konstutställning i en kyrka, och den föreställer Jungfru Maria och Jesusbarnet, men på senare år har hon talat om den som Moder Svea på grund av den blåvita slöjan. Gränsdragningen mellan liv och konst kan vara tunn när det kommer till Gerd Göran. Hennes livsverk och konstverk går samman. I utställningen finns till exempel dockor som hon möjligen inte såg som konst när hon gjorde dem men som nu visas som en del av utställningen. Gerd Göran gör även djurfigurer och fantasifulla varelser som hon skapar med utgångspunkt från klädesplagg. En stor rock blir en björnfäll, en tröja en hare, och flera plagg hopsydda kan bli en soffa. Att väva har alltid varit en naturlig del av Gerd Görans liv. Väven kan också ses som en symbol för livet självt med olika livstrådar som flätas samman. Att väva är något som främst kvinnor har gjort i historien och som också är en form av återbruk, där exempelvis tygtrasor återanvänds och blir till trasmattor. Trasmattor eller vävda dukar, väggbonader eller konsthantverk gjorda i olika handarbetstekniker är en del av vår tradition och historia. Gerd är en del av den och i utställningen finns exempel på flera tekniker, bland annat textila collage från 50-tal, 60-tal och 70-tal samt sydda konstverk föreställande tårtor och grönsaker från 80-talet och fantasifulla trollsländor och flugor som hon kallar för lekar som hänger i taket från 90-talet. Att måla ängarna Den stora lönnen, olja, 1976 Rönnbärsträd, olja, 70-tal. När Gerd Göran flyttade till gården i Sångshyttan började hon inspireras alltmer av naturen, som sedan dess haft en självklar roll i hennes liv och konst. De ängar som hon målade då finns inte längre. När hon flyttade till huset i Sångshyttan 1953 stod ängarna i blom och hon gick ut för att måla det hon såg. Det var en brytpunkt med det textila mönsterarbetet som inte gav

9 någon ekonomisk utdelning trots hennes framgångar i mönsterdesign. Utställningen på galleriet Petra i Stockholm innebar en brytpunkt för hennes skapande karriär. Där ställde hon ut textila abstrakta collage med mönstrade tyger som hon gjort och hon spikade konst på väggarna. Men det abstrakta skapandet ersattes av ett föreställande landskapsmåleri, men blomsterfyllda ängar och träd, sjöar och skogar. Jag blir ett med alltet när jag står där och målar ängarna. Att gång på gång gå ut i samma landskap och måla det i dess olika former och skiftningar av årstider och ljus, är något som konstnärerna i slutet av 1800-talet började upptäcka. Kännetecknande för impressionisterna är bland annat användningen av komplementfärger, en förstärkande lek med färgerna som Gerd också använder sig av. Impressionismen har fått sitt namn efter Claude Monets målning Impression - soleil levant från Även de tydliga penseldragen och det skissartade uttrycket kan ses hos impressionisternas måleri. Claude Monet, Impression soleil levant, 1872 Gerd Göran, Brudsborstar, 1989, olja Impressionismen handlade mycket om att gestalta det inre landskapet och inte så mycket den yttre verkligheten som tidigare måleri. Detta var en konsekvens av uppfinningen av och användningen av kameran, som nu kunde spegla verkligheten så som den ser ut. Måleriets avbildande av verkligheten förändrades i och med kamerans intåg i historien, och det realistiska måleriet ersattes av ett friare gestaltande. Ändå var det viktigt för de impressionistiska konstnärerna att vara på plats i landskapet, att stå ute i det fria vid ett staffli och måla, för att kunna fånga färgerna och ljuset i motivet. Impressionisterna ville fånga ett visst ögonblick på duken, precis som Gerd Göran i sitt måleri fångar ljuset och färgerna vid ett visst tillfälle i ett landskap. När Gerd talar om måleri så menar hon att man som konstnär inte ska hålla på och pilla för mycket utan istället attackera duken. Ett ögonblick försvinner så fort så skyndar man sig inte så är ögonblicket förbi

10 I hennes måleri finns ingen plats för att tveka eller tvivla. Hon känner när en målning är färdig och hon lägger inte för mycket tid på detaljer. Hon har ett expressivt sätt att måla på, färgstarkt och uttrycksfullt. Expressionismen med förgrundsgestalterna Vincent Van Gogh och Edward Munch är två konstnärer som Gerd Göran nämner som inspirationskällor till sitt eget måleri. Med Vincent van Gogh blev känslorna och uttrycket viktigare än motivet. Exempel på svenska konstnärer som varit verksamma inom det som vi kallar expressionism är konstnärsparet Isaac Grunewald och Sigrid Hjerten. De gick i skola i Paris hos konstnären Henri Matisse som bildade en skola och tillsammans med andra konstnärer kallades för les fauves, vilddjuren, eftersom de använde så starka färger och djärva former på ett nytt sätt. De förvrängde perspektiven, målade naivistiskt och byggde bilder där färg och form var det bärande. I Gerd Görans måleri finns flera beröringspunkter med Vincent van Goghs måleri. Hos Gerd Göran finner vi en passion för blommor och särskilt solrosor som hon återkommer till ofta och på olika sätt, i form av blommande ängar eller i närbild. En gång odlade några vänner till henne som gåva ett helt maskrosfält som hon kunde måla i. Vincent Van Gogh, Sunflowers, 1888 Solros Gerd Göran, Solros 2007 Diskutera betydelsen av begrepp som uttryck, intryck, inre och yttre landskap, abstrakt och föreställande. Diskutera konstens roll historiskt och idag och hur kameran har påverkat konsten. Studera några exempel på konstnärer som har arbetat inom det vi kallar för impressionism och expressionism och jämför med tidigare måleri. Studera fler av modernismens olika -ismer inom konsten såsom exempelvis surrealism, futurism och kubism. Fördjupa er i varsin gren inom modernismen eller välj varsin konstnär och presentera dem för varandra. Kan ni hitta exempel i Gerd Görans utställning på att hon har influerats av modernistiska strömningar inom konsten?

11 Porträtt och självporträtt Niklas, 1987, olja Gerd Göran avbildar det hon ser, ofta naturen men även människorna som omger henne. Niklas Göran som är avbildad i olja ovan var skulptör och konstnär och Gerds man och de samarbetade ofta i både konsten och livet. Han spände exempelvis upp hennes dukar och gjorde en skyltdocka utifrån Gerds kropp som hon kunde sy kläder utifrån. När Gerd skulle ut och måla ängarna fyllde de en skottkärra med färg, penslar och duk och körde den till en plats där motivet och ljuset inspirerade henne. Gerd och Niklas bodde länge tillsammans på gården i Sångshyttan utan bil, de odlade sina egna grönsaker, de fick flera barn och levde ett gemensamt konstnärsliv tills Niklas dog år Idag lever Gerd fortfarande på gården i Sångshyttan, men nu med en av sina döttrar och hennes man som håller på att bygga ett hus på gården. Det finns två porträtt i utställningen som föreställer Gerds mamma Hild. Hild blev 108 år och låter sig avbildas som 90-åring på Gerds dukar. Hild II, 1987, olja Hild, 1987, olja

12 Från tjugoårsåldern har Gerd målat självporträtt och i utställningen visas flera av dem. Det första är gjort 1941 och det senaste Det är alltså 70 år emellan det tidigaste och det senaste porträttet. De olika självporträtten speglar dels samtiden som de är gjorda i, dels Gerds ålder och de visar även på hennes konstnärskaps utveckling. I det senaste porträttet från 2011 syns att hon är äldre, men det uppvisar också en större lekfullhet och frihet i sättet att måla på. Som om Gerd för varje år blir allt friare i handen och i tanken. Självporträtt 3, 80-tal, olja Självporträtt 4, 1992, olja När du ser de olika självporträtten, vilka olika sidor av Gerds liv och person ser du? Konstnären, mamman, kvinnan, flickan etc. Diskutera de olika porträtten och vad de visar. Självporträttet har kommit att få en stor plats i vår tid med selfien som ett dagligt inslag i sociala medier och i vårt byggande av en identitet. Fundera över porträttet och självporträttets roll i våra liv idag.

13 Politisk konst Naturen har en självklar plats i Gerd Görans liv och konst. På 70-talet började man använda ett bekämpningsmedel inom skogsbruket som heter hormoslyr och som användes inom skogsbruket för att få bort lövträd och andra arter för att effektivt kunna odla gran och tall till timmer och pappersmassa. Efter ett tag insåg man att hormoslyr tog död på mycket i skogen och utgjorde ett hot mot den biologiska mångfalden. Både barn och djur föddes med missbildningar som man kunde se berodde på användandet av giftet. Det växte fram ett starkt motstånd mot hormoslyr bland miljöaktiva och Gerd Göran var en av dem. I broderierna Hormoslyr gestaltas hur hormoslyret regnar ner som ett svart gift från himlen och tar död på träden i skogen. I ett av broderierna ser vi författaren Sara Lidman stå i en kyrkport. Hon var en av de som engagerade sig i debatten och hon använde i ett tal mot hormoslyr blomman Linnea som exempel. Vill ni inte att blomman Linnea ska få fortsätta växa i skogarna?. Denna symbol var något som Gerd Göran tog till sig av och använde i sin konst där hon på ett både naivt och allvarligt menat sätt gestaltar blomman Linneas begravning och gravsten, men hur hon samtidigt lever uppe i himlen förbjöds hormoslyr efter miljöaktivisters engagemang och påtryckningar. Gerd Göran var också politiskt aktiv under flera år och var med och startade Miljöpartiet i Hällefors. Hon satt med i kommunfullmäktige under flera år. Hormoslyr, broderier, 1977 I en annan serie av broderier ser vi Kvinnor i arbete och där skildras kvinnor som Gerd har känt personligen i olika yrkesroller, även denna broderisvit är från 70-talet. Hos tandläkaren, på äldreboendet, i hemmet och med handarbetet som olika exempel på arbete. Kvinnornas namn är också inbroderade i konstverken.

14 Kvinnor i arbete, broderi, Det politiska seendet och konstnärliga arbetet har fortsatt och Gerd Göran gjorde senast 2014 ett offentligt verk till en utställning på Sandgrund i Karlstad som köptes in av Karlstads Universitet. Konstverket gjordes efter att Gerd Göran hade sett Uppdrag granskning om näthat mot kvinnor. Hon kunde inte somna och låg vaken och tänkte på frågan som hon sedan gestaltade i ett nät. Konstverket kom till i ett samarbete med en 15-årig praktikant då Gerd Göran var 95 år. Fundera över konstens roll i samhället och hitta exempel på konstverk som har fått oss att se på världen med nya ögon, konst som speglar tidsandan och får oss att uppmärksamma politiska skeenden. Kan konsten vara en ögonöppnare och gestalta samtiden och kanske i viss mån även förutspå framtiden? Konst som upprör har sett olika ut under olika historiska perioder förstås, och konsten kan ses antingen i ljuset av sin tid när den gjordes eller med våra samtida ögon. Försök hitta exempel på konstverk som väcker känslor och som handlar om vår samtid, frågor som är viktiga i vår tid. Presentera för varandra och diskutera konstens politiska roll.

15 Skapande mitt i livet - att se med händerna I huset där hon har bott sedan 1953 har hon hunnit samla på sig en hel del material av olika slag och hon fortsätter att samla på sig saker. När hon i 70-årsåldern fick ögonsjukdomen gula fläcken som förvärrar synen alltmer, började hon hitta nya vägar för sitt skapande. Gerd uttrycker att hennes lust att komma på saker aldrig sinar utan bara fortsätter oavsett åldern. Idag är hon inte blind men hon saknar detaljseende. Hon använder alla de möjligheter hon har. Ståltråd blir nål och tråd. Hon överskrider sina begränsningar och fortsätter skapa i nya material med nya uttryck. Från att ha målat med olja under många år övergick hon till att måla med akryl som är ett snabbare och mer lättarbetat medium. Trollslända, blandteknik, 90-tal Hon beskriver hur det är att komma in på konsthallen och se utställningen. Hon träffas av ett vitt ljus och ser inte utställningen som helhet, utan måste gå nära för att se målningarna. När hon så står inför dem så minns hon hur det var att måla dem. Hon har kunnat datera och prissätta alla målningar, eller bestämma sig för att de ska fortsätta vara i privat ägo. De röda prickarna bredvid konstverken i utställningen visar att de är sålda, och de gröna att de är reserverade. Många konstverk är redan sålda i utställningen, ett bevis på hennes popularitet, både bland privatpersoner och institutioner som fortsätter köpa hennes konst. Under hela livet har hon kunnat försörja sig som konstnär. Flockfibbla, akryl, 2017 Målningen Flockfibbla var den sista målningen som Gerd gjorde. Hon förstorade i den upp alla detaljer så att de blir tydligare för henne. Gerd berättar också att hon med en försämrad syn hämtar bilderna mer inifrån sig själv. Att få fram ljuset på duken och att återge det hon ser är det som driver henne. I det senare måleriet ser man att färgerna har förändrats och att motiven har blivit närmare, som om hon har zoomat in i blomsterängarna och låtit blommorna fylla hela duken. I konstverket Kronan gestaltar hon blommorna som hon under hela livet har målat, nu i närbild och i starka neonfärger med stora, fria penseldrag. I ett annat besläktat verk från samma tid som heter Kronblad kan man på nära håll se ett fotavtryck i målningen, en frigörande detalj. Hittar ni fotavtrycket?

16 Kronan, akryl, 2011 Kronblad, akryl 2011 Gerd Görans allra senaste verk är en rundel på golvet med händer som sticker upp, iklädda vita handskar. De handskklädda händerna kan också ses som blomknoppar och stjälkarna som sticker upp är klädda med slipsar som Gerd fått av män som pensionerat sig och som inte längre behöver iklä sig sina slipsar. Händerna har alla olika former och speglar en mångfald av uttryck. Gerd Göran liknar skapandet med att gå på spännande upptäcktsfärder, och pratar om begreppet flow, när man känner sig närvarande och något bara händer, liksom av sig självt. Har ni upplevt flow någon gång och i vilken situation i så fall? Gerd Göran beskriver skaparlusten som en slags ivrighet, som om den fanns där jämt, skulle förbränna henne. Gest, 2019, blandteknik

17 Förslag på eget skapande För barn: Gör dina egna flygfän! Trollsländor och flugor hänger i taket på konsthallen. Dessa konstverk kallar Gerd Göran för lekar. Använd ståltråd eller mjukare elefanttråd och forma till skelett av insekter som du spänner upp elastiska tyger på, t.ex. strumpbyxor som du kan fästa med ståltråd eller med lim. Använd gärna paletter till ögon och olikfärgade tyger. Ska insekterna kunna flyga? Hur många vingar ska de i så fall ha? Ska de ha ben? Finns de på riktigt eller bara i fantasin? Häng upp flygfäna i taket med fiskelina och ha en egen konstutställning! Färgglädjen och lusten att skapa är ett starkt stråk i Gerd Görans konstnärskap. Spänn upp ett papper och använd stora penslar att måla med. Ta gärna fram neonfärger och måla fritt! Måla varandras porträtt. Teckna med vaxkritor och gör många snabba bilder. Titta inte på papperet när ni tecknar av varandra. För unga: Gör politisk konst utifrån ett dagsaktuellt ämne. Konstverket Näthat som Gerd Göran gjorde som 95-åring var ett inlägg i samhällsdebatten, precis som hennes broderier Hormoslyr från Använd konsten som verktyg och uttryck för att förmedla en idé eller en kritik mot något fenomen i samhället som du upprörs över. Att använda penslar och färg för att återge det vi ser i vardagen är något som Gerd Göran ägnat stor del av sitt skapande åt. Vad ser du? Välj ett vardagligt motiv och gör ett stilleben av det. Stilleben betyder stilla liv, ett ögonblick fångat i bild. Selfies. Titta närmare på Gerd Görans olika självporträtt, särskilt det från 1941 i jämförelse med det som hon gjorde 70 år senare, Hur skiljer de sig åt? Gör ditt eget självporträtt. Det behöver inte vara en bild av ditt ansikte, det kan lika gärna vara ett collage med olika ingredienser som tillsammans ger en bild av vem du är. Ett självporträtt idag kallas ju ofta för en selfie. Vad fyller selfien för funktion i våra liv och hur påverkar den vår självbild? Diskutera självbilder på sociala medier och gör egna selfies. Motivera hur ni har valt att gestalta er själva i bild.

18 Anteckningar

19 Anteckningar

20 Varmt välkomna för att möta och lära mer om konst Visningar Visningar på Örebro konsthall är kostnadsfria för alla förskolor och skolor i Örebro kommun. För skolor i andra kommuner, folkhögskolor och högskolor tar vi en avgift på 600 kronor per visning. Vill du boka en visning kan du göra det på vår hemsida: Har du frågor är du välkommen att ringa: eller maila: kata.wennberg@orebro.se Besök oss på: Örebro konsthall, Olaigatan 17B, Örebro

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. TOMMY HILDING Målningar. Örebro konsthall

KONSTHANDLEDNING. TOMMY HILDING Målningar. Örebro konsthall KONSTHANDLEDNING TOMMY HILDING Målningar Örebro konsthall 28/2 2015 5/4 2015 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro Konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare Målarkonstens ismer Inledning Ni är anställda på varsitt museum. På era museer ska det vara utställningar med tavlor från några av de vanligaste konst- ismerna. Problemet är att många av de tavlor som

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII Modernismen är ett samlingsnamn på flera olika konststilar under 1900talet. Det ismerna har gemensamt är att dom ifrågasätter det traditionella måleriet. Man är

Läs mer

Pierre Rådsten april

Pierre Rådsten april Pierre Rådsten 12-28 april 2018 Pierre Rådsten Vi välkomnar Pierre Rådsten, en berättande naivist med färgsprakande palett. Pierre Rådsten (f. 1982) började i tidig ålder intressera sig för färg, en målarlåda

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Marja-leena Sillanpää

Marja-leena Sillanpää KONSTHANDLEDNING Marja-leena Sillanpää Örebro konsthall 10/10 15/11 2015 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro Konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker Örebro

Läs mer

Konstnärer sommaren 2018

Konstnärer sommaren 2018 Nyhetsbrev juni Hej! Vi närmar oss sommaren, syrenerna har blommat ut och när jag i dagarna var i Danmark stod flädern i full blom. Med sommaren kommer också en hektisk, men rolig tid, för oss. 29 juni

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Impressionism Impressionism kan översättas till intryckskonst. Man målade intrycken av det man såg, inte verkligheten. Impressionismen

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. Helene Billgren & Stefan Uhlinder. BU Höst för pedagoger och andra intresserade

KONSTHANDLEDNING. Helene Billgren & Stefan Uhlinder. BU Höst för pedagoger och andra intresserade KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade Helene Billgren & Stefan Uhlinder BU Höst 2017 Örebro konsthall 23 september 5 november 2017 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som

Läs mer

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL Det här uppgiftsmaterialet är tänkt för lågstadiegrupper som stöd under självständiga besök. Man kan bekanta sig med materialet på förhand och uppgifterna kan göras antingen

Läs mer

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden.

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden. Konsthistoria Av: Emma Gustafsson f.kr 800 500 1300 1500 1700 1770 1800 1870 1900 1960 Antiken Renässansen Rokoko Impressionismen Modernismen Samtidskonst Medeltiden Barock Konstakademiernas konst Expressionismen

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, Stockholm ,

ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, Stockholm , ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, 114 43 Stockholm. 070 453 68 48, ann@annfrossen.info, Fb Ann Frössén, Instagram annfrossen. www.annfrossen.info Född 1953. Verksam i Stockholm och delvis i Paris. Ann Frössén

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Anna Toresdotter 3/2 1/ Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm.

Anna Toresdotter 3/2 1/ Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm. Anna Toresdotter 3/2 1/4 2018 Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm. Anna Toresdotter Se långt 3 februari 1 april 2018 Utställningsprogram Lördag 3 februari Välkommen till vernissage 13.00 Dialogvisning

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Alma Buckard. Alma Buckard konstnärskap med förhinder. Sonen Ola Buckard i maj 2017:

Alma Buckard. Alma Buckard konstnärskap med förhinder. Sonen Ola Buckard i maj 2017: 1904-1988 Sonen Ola Buckard i maj 2017: konstnärskap med förhinder. Min mor, (f. Schönberg), föddes i Ravastbo/Huddunge 1904 och dog i Sala 1988. Alma växte upp på ett småbruk som näst yngst av sju barn

Läs mer

donald judd samlade skrifter översättning Tua Waern Aschenbrenner Kungliga Akademien för De fria konsterna

donald judd samlade skrifter översättning Tua Waern Aschenbrenner Kungliga Akademien för De fria konsterna Peter Hahne Det som gör konst till konst är hävdandet av en idé utan hänsyn till andra aspekter. Ett konstverk existerar i sig självt; en stol existerar i sig själv som stol. Och idén om en stol är inte

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Årskurs 1 - grundfärgerna samt blanda och experimentera med färger - namn på grundfärgerna samt svart och vit - framställa bilder med hjälp av tekniker, redskap och material

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

Havet är nära består av 10 bilder på glas varav en i ljuslåda med stålram. För tre bostadshus i Gubbängen utanför Stockholm. Heba Fastigheter 2016.

Havet är nära består av 10 bilder på glas varav en i ljuslåda med stålram. För tre bostadshus i Gubbängen utanför Stockholm. Heba Fastigheter 2016. ANN FRÖSSÉN Havet, vågorna, träden och naturen är ständigt återkommande i min konst som metaforer för livets många sidor, händelser och förändringar. Jag arbetar med offentlig konstnärlig gestaltning och

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY Örebro konsthall 10 nov 30 dec 2018 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro konsthall tillsammans med

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Informationsmaterial för lärare Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Museet som läranderesurs för grundskolan och gymnasiet Att uppfylla skolans mål genom museibesöket Genom att besöka museet

Läs mer

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR 16 februari, 2018 Taggar: AkvarellKonstnärPeterCzerniakSlussenSödermalmStockholm Peter Czerniak föddes

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005 GALLERIROND våren 2005 Galleri Olsson & Uddenberg 19/3 10/4 2005 Lars Rylander Där vägen tar slut nedanför det åttkantiga huset ligger ateljén med hänförande utsikt över Ljungskileviken mot Orust. Mängder

Läs mer

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII Modernismen är ett samlingsnamn på flera olika konststilar under 1900talet. Det ismerna har gemensamt är att dom ifrågasätter det traditionella måleriet. Man är

Läs mer

På egen hand i konsten

På egen hand i konsten På egen hand i konsten Modernismen och därefter - konsthistoriska nedslag i de senaste hundra åren Det här är en handledning som berättar om några målningar i länsmuseets konstsamling och hjälper till

Läs mer

Impressionismen Konstnärerna ville ge betraktaren ett stämningsladdat intryck. Det impressionistiska synsättet innebar att konstnärerna inte i detalj

Impressionismen Konstnärerna ville ge betraktaren ett stämningsladdat intryck. Det impressionistiska synsättet innebar att konstnärerna inte i detalj Impressionismen Konstnärerna ville ge betraktaren ett stämningsladdat intryck. Det impressionistiska synsättet innebar att konstnärerna inte i detalj avbildade landskapet utan man målade det synintryck

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

Konst åt alla. En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt

Konst åt alla. En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt Konst åt alla En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker Paula Hoffmann Box 17194 104 62 Stockholm Tel 08-452 25 31 E-post: paula.hoffmann@fhp.nu

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Bild I år F arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Bild I år F arbetar eleverna med: I år F arbetar eleverna med: År F bildkonstnärer och deras verk. - de vanligaste färgernas namn - olika material såsom kritor av olika slag, vattenfärg, tyg, garn och lera - träna på att använda sax och

Läs mer

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, född 1976 i Stockholm, utbildade sig vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999-2004. Han arbetar främst med måleri och

Läs mer

Fågel, fisk eller mittemellan

Fågel, fisk eller mittemellan Lärarhandledning till utställningen Fågel, fisk eller mittemellan en konstutställning för barn Johanna Björck, Örebro läns museum Om utställningen Utställningen är producerad av Örebro läns museum. Det

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin

Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam 870902-6630 Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin Jag är inte någon annan. Men ibland vill jag vara någon annan. Gå i fotspår och utforma

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. SIROUS NAMAZI Metropolis

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. SIROUS NAMAZI Metropolis KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade SIROUS NAMAZI Metropolis Örebro konsthall 3 mars 29 april 2018 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro konsthall tillsammans

Läs mer

Modernismen. Att bryta med det gamla t ex Nationalromantiken

Modernismen. Att bryta med det gamla t ex Nationalromantiken Modernismen Att bryta med det gamla t ex Nationalromantiken Modernismens ismer Impressionism Expressionism Futurism Kubism Dadaism Surrealism Impressionismen intryckskonst Fotografiets uppfinning påverkade

Läs mer

När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv

När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort

Läs mer

ARKITEKTPROVET 2015 PROVDAGARNA

ARKITEKTPROVET 2015 PROVDAGARNA dag 1 träd, gräs och stenar uppgift 1 (tre deluppgifter) a) karaktär Teckna av lövet du har plockat till dig i provlokalen. Du kan välja att teckna av hela lövet eller endast en del av det. Gör en medveten

Läs mer

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7)

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) 1 Curt Lindfors Den här bilden får mig att tänka på barndom. Det är en fin känsla i bilden med pojken och hunden. Att bilden är svartvit gör den renare och uttrycket kommer

Läs mer

EKERUM KONSTHALL 2017

EKERUM KONSTHALL 2017 EKERUM KONSTHALL 2017 Konst i världsklass på Ekerum Konsthall! Det är nu 25 år sedan vi öppnade Ekerum Konsthall vid det naturskönt belägna Ekerum Golf & Resort på Öland. Sedan starten har vi satsat på

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM 2016 2017 Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Utställningar. Søren Langkilde Madsen

Utställningar. Søren Langkilde Madsen Utställningar Søren Langkilde Madsen Fotografen Om Søren Langkilde Madsen Jag har fotograferat aktivt under de senaste drygt 40 år och älskar att arbeta med denna form av uttryck. Fokus har under många

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. 5 Bildmakare. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. 5 Bildmakare. textilkonstnär katrin bawah UTSTÄLLNINGAR UTSTÄLLNINGAR De deltagande konstnärerna bildar gruppen 5 Bildmakars, och presenterar sig själva som följer: Vi är 5 bildmakars, som bor i Lerumsområdet och har känt varandra en längre tid.

Läs mer

Konst av Roger Sandberg

Konst av Roger Sandberg Konst av Roger Sandberg Måleri med färg och ljus Jag målar i olika tekniker: akvarell, olja, akryl eller oljepastell. Motiven skiftar från förhållandevis realistiska naturbilder till mera abstrakta bilder.

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. Ear to the ground

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. Ear to the ground KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade Ear to the ground Ulrika Sparre & Hanna Ljungh Örebro konsthall 14/1-19/2 2017 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Elevmaterial Livets steg om riter

Elevmaterial Livets steg om riter Elevmaterial Livets steg om riter Apachernas soluppgångsdans, Arizona, USA Människor har det gemensamt att de vill uttrycka det som är viktigt genom handlingar. När vi utsätts för starka sinnesrörelser

Läs mer

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Bild 2009-01-13 Ämnets syfte och roll i utbildningen Bilder har framställts och införlivats med människans språk- och begreppsvärld genom hela hennes kända historia. Bild och bildkonst ger därför unika

Läs mer

VEM ÄR RIITTA KALENIUS

VEM ÄR RIITTA KALENIUS VEM ÄR RIITTA KALENIUS Riitta Kalenius är en finsk målare, allround konstnär och designer av interiör och utemöbler. Hon bor i Sverige. I den här artikeln beskriver hon sin konst, sin motivation och sitt

Läs mer

Bildskapande i förskolan Del 1

Bildskapande i förskolan Del 1 Bildskapande i förskolan Del 1 Se Uppleva - Gestalta Och att föra utvecklande bildsamtal Att se med alla sinnen... Drick upp ditt kaffe mamma! Bild: Kristina Anshelm Den betydelsefulla upplevelsen...

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS Fakta om solrosen Solrosen är en blomma som tillhör arten korgblommiga växter. Det finns ca 70 olika solrosarter och det går att ha dem både inomhus och utomhus. Den blommar

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är det spännande slutet på serien Svarta skogens hemlighet. Soli och Lucy är i feernas rike. Soli ska försöka hämta

Läs mer

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick.

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick. Coco utspelar sig under den mexikanska högtiden Día de los Muertos/Día de Muertos. De dödas dag finns med på Unescos lista över immateriella kulturarv. Ta gärna reda på mer om denna högtid och varför den

Läs mer

Anna-Karin Sundqvist

Anna-Karin Sundqvist 24 mars 1968 19 maj 2000 Emma Alsenlid, Gävle, dotter till Anna-Karin: Jag var bara 12 år när min mamma och hennes sambo Lars omkom i en bilolycka. Vi bodde tidigare i Korså, ett litet samhälle med ett

Läs mer

Sydvästra Smålands Konstförening arrangerar under 2014 utställningar med följande konstnärer: Den 2 februari t o m den 14 februari

Sydvästra Smålands Konstförening arrangerar under 2014 utställningar med följande konstnärer: Den 2 februari t o m den 14 februari Sydvästra Smålands Konstförening arrangerar under 2014 utställningar med följande konstnärer: Den 2 februari t o m den 14 februari Jussi Raatevara Den 9 mars t o m den 21 mars Konstnärstrion Frejas frön

Läs mer

Maja var även drivande vid starten av Konsthantverkarna i Arvika 1923, som var den allra första kooperativt drivna konsthantverksbutiken i Sverige!

Maja var även drivande vid starten av Konsthantverkarna i Arvika 1923, som var den allra första kooperativt drivna konsthantverksbutiken i Sverige! Men det blev besvärligt att bo på Oppstuhage, bl.a. vartefter hans bildhuggararbeten blev allt större och tyngre, så efter Stockholmsutställningen 1898 flyttade paret till Stockholm. De första hyresgästerna

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

LaM. Utsmyckning. Konstnärscentrum-Mitt. kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654. Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland

LaM. Utsmyckning. Konstnärscentrum-Mitt. kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654. Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland LaM Utsmyckning Konstnärscentrum-Mitt kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654 Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland Jag bor i Bergslagen. Omgivningen består av skog, sjöar, korpen

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars Utställningstider 2011 5 mars 20 mars Amatörvinnarna 2009, Höglandet 26 mars 10 april Matz Nordell, Kalmar 12 november 27 november Åsa Lindsjö och Kristina Karlsson, Nässjö 10 december 8 januari (2012)

Läs mer

Lärarguide Monsterforskarens rundtur för daghemmen

Lärarguide Monsterforskarens rundtur för daghemmen Lärarguide Monsterforskarens rundtur för daghemmen Monsterforskarens rundtur för daghemmen Monsterforskarens rundtur är en upplevelsemässig dramaguidning på utställningen ARS17 på Museet för nutidskonst

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla.

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla. Bild i trean: Vi i trean har arbetat med Bild där vi experimenterat, analyserat, reflekterat kring kända konstnärers och barnens egenproducerade verkt. Att analysera och reflektera kring konst tillsammans

Läs mer

projektbeskrivning för en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson

projektbeskrivning för en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson projektbeskrivning för en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson 2013 1 INNEHÅLL 2 3 4 5 6 inledning BIBBLAN DONATONSVÄGGAR VAKTER kontakt 1 INLEDNING En platsspecifik konstnärlig gestaltning

Läs mer

Konstepidemin utökar!

Konstepidemin utökar! Konstepidemin utökar! Konstepidemin i Göteborg har nu existerat i 20 år. Förutom att vara en arbetsplats för 100-talet konstnärer som verkar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt, drivs också

Läs mer

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02 Porträtt Detta är ett utlåningsmaterial från Falsterbo konsthall på tema porträtt. Syftet med mappen är inspirera till att betrakta, upptäcka, prata och skapa. Det finns inget rätt eller fel, bara oändliga

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE LÖRDAGEN DEN 8 MARS FÄRGER BITER INTE KATRIN BAWAH VISAR STICKAT FRÅN TOPP TILL TÅ

VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE LÖRDAGEN DEN 8 MARS FÄRGER BITER INTE KATRIN BAWAH VISAR STICKAT FRÅN TOPP TILL TÅ VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE LÖRDAGEN DEN 8 MARS FÄRGER BITER INTE KATRIN BAWAH VISAR STICKAT FRÅN TOPP TILL TÅ ART & HOLOGRAM www.arthologram.nu Gamla torget 2, Öppettider tisdag-fredag 16.00-18.30 lördagar

Läs mer

sid 1 och 2 är utvändigt omslag

sid 1 och 2 är utvändigt omslag sid 1 och 2 är utvändigt omslag TRE x RUM 2-24 APRIL 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN TRE x RUM KONSTHALLEN 2-24 april 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN PRODUCENT Daniel Palmberg

Läs mer

KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010

KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010 KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer