Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr"

Transkript

1 Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

2 Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga på att bygga tempel med pelare. En sådan byggnad är tex Parthenon på Akropolis berget. De tillverkade också mycket vaser och skulpturer. De grekiska skulpturerna var oftast avbilder av deras gudar eller hjältar.

3 Antiken Romersk stil 100 f.kr-500 e.kr Byggnaderna på den romerska antiken var ganska lika de grekiska byggnaderna. Romarna kopierade grekernas byggnader ganska mycket men den stora skillnaden var att romarna kunde göra runda valv. Romarnas statyer var inte avbilder av gudar och hjältar utan av vanliga människor. Mosaik golv kom också på denna tiden.

4 Medeltid Romansk stil År Det som kännetecknar byggnaderna på denna tiden var deras runda bågar. En byggnad i Sverige som har dessa runda bågar är domkyrkan i Lund som ni ser på bilden här ovan. Bilderna som målades under den romanska stilen var inspirerande av kristendomen, paradiset och helvetet. Konstnärerna var inte intresserande av att måla av det realistiska.

5 Medeltid Gotisk stil År Under den gotiska stilen var det inte runda bågar som gällde på byggnaderna utan det nya var att det skulle vara spetsiga bågar(kryssvalv). En byggnad som är byggd med gotisk stil är kyrkan i Köln. I början av denna tid så var konsten inspirerad av det kristna och kyrkliga men i slutet så förvann det och man började att måla mer realistiska bilder från verkligheten.

6 Renässansen År Under renässansen så kom antikens arkitektur tillbaka och det speglades av på byggnaderna, ett exempel är Santa Maria del Fiore. Konsten på denna tid var inte av det religiösa utan man hade ett intresse av att måla av vardagen och privat liv. Porträtt konsten hade precis fötts! Porträtt konsten var ett sätt att visa sin makt och pengar. En bild i porträttkonstens väg är Mona Lisa som målades av Leonardo da Vinci.

7 Barock År 1600-talet Barockens arkitektur var också influerad av antikens. Byggnaderna skulle vara dramatiska och överdrivna. Konsten skulle också vara på detta sättet och om du tittade på en bild så skulle det vara som att du var inne i bilden och kunde känna känslan av den. Men stilleben kom också på denna tiden och den var nästan som raka motsatsen i jämförelse med de dramatiska bilderna.

8 Rokoko År 1700-talet Rokoko handlar om de vågiga, bubbliga och snirkliga formerna som dyker upp på kläder och möbler. Kläderna under rokokon var oftast utsmyckade med rosetter, volanger, puffärmar m.m.. Konsten under rokokon var oftast i ljusa färger och objekten kunde vara flygande bäbisar eller änglar. Pastoral var också en del av rokokon. Marie Antoniette och livet i Versailles var under denna tid.

9 Klassicism/Romantik/Realism År Under klassicismen så var konsten dramatisk och bilderna bestod mycket av kroppar, muskler, starkhet, ståtlighet m.m. Två bilder från denna tid är Napolion och Marats död, båda är målade av fransmannen Jacques-Louis David

10 Klassicism/Romantik/Realism År Det som romantiken handlar om mest är naturen men den handlar också om starka känslor och ensamhet. Under romantikens tid så började konstnärerna bli mer uppskattade. En av dessa konstnärer var en brittisk man som hette William Turner som använde sig av skikttekinken när han målade.

11 Klassicism/Romantik/Realism År Realismen var en tid då man började tänka på människor som var fattiga, eller som inte hade det så bra. Detta speglades av i konsten och man började måla av vardagslivet och fattiga människor.

12 Arts and Crafts År sent 1800-tal Arts and Crafts började i Storbritannien där man först inspirerandes av John Ruskins skrifter. Arts and Crafts tittar tillbaka på medeltiden(gotisk stil)

13 Impressionism År 1870-talet Impressionism var en tid då konstnärerna började använda färger på ett nytt sätt för att kunna måla ljus och skuggor. Tidigare hade man oftast bara skildrat skugga genom att göra ytan svartare men på impressionismens tid så började man använda komplementfärger. Under denna tid så målade man sitt intryck och inte exakt det man såg. Konstnärer från impressionismen är Cézannes och Claude Monet.

14 Expressionism År sent 1800-tal Expressionismen är ett sätt för konstnärer att utrycka sina känslor och sina intryck. Man kan säga att det är som en bro mellan impressionism och medernistisk. En känd bild från denna tid är Skriet som är målad av Edward Munk.

15 Modernism År Kubism Kubismen är skapad av Pablo Picasso och Georges Braque. Kubismen är uppbyggd på mycket former och delar. När Pablo målade kubism så jobbade han mycket med ytan. Bilden till höger är Pablos bild och heter Guernica.

16 Modernism År Abstrakt Abstrakt, eller icke föreställande konst, är konst som inte imiterar något från den yttre världen. Men det kan föreställa en känsla. Abstrakt består mycket av mönster och geometriska former. Man arbetar mycket med färg och form i tanke om att det ska påverka betraktaren.

17 Modernism År Modernismens arkitektur 1930-talet Byggnader från modernismens arkitektur är väldigt lika varandra. Alla har en så kallad funkis stil. Man brukar säga: Det som funkar är snyggt! Det finns också möbler men denna stil.

18 Modernism År Surrealism Surrealism är en tid då man måla mycket drömbilder och fantasibilder. Vissa bilder var galna och vissa var nästan som att det pyrde av dem. Surrealismens bilder behöver man oftast kolla på ganska länge för att få in all information och allt som händer. En konstnär från denna tid är engelskmannen Francis Bacon.

19 Modernism År Pop art Pop art eller på svenska popkonst uppstod i Storbritannien och USA. Det finns 3 saker som kännetecknar pop art och det är: Ofta mycket färg Ofta en bild på en kändis eller välkända föremål eller personer Ofta fler rutor med samma objekt i olika färg

20 Samtidskonst Nutid Konceptkonst Installation Performance Videokonst Graffiti Dokumentär Digital konst Ljud Konst ska inte hänga på väggen, det är något som ska hända. Nutid!

21 Foto År 1980-Nutid Foto är en bild av verkligheten som har skapats genom att ljus fångats på ett ljuskänsligt medium. Ett foto kan vara både svartvitt eller i färg. Man fångar ett ögonblick från verkligheten.

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Fotografering att se och bli berörd

Fotografering att se och bli berörd Fotografering att se och bli berörd Jag började fotografera i samband med mina Norgeresor. Från början var mycket av motivationen att dela med mig av mina upplevelser men efterhand som motiven blev fler

Läs mer

Litteraturhistoria. Gemensamma genomgångar av olika litterära tidsperioder. Läsa textutdrag från olika verk som skrivits under de olika

Litteraturhistoria. Gemensamma genomgångar av olika litterära tidsperioder. Läsa textutdrag från olika verk som skrivits under de olika Litteraturhistoria Under några veckor ska vi arbeta med litteraturhistoria på svenskan. Vi kommer att gå igenom alla sju tidsperioder från antiken fram till modernismen. Hur och vad ska vi arbeta med?

Läs mer

På egen hand i konsten

På egen hand i konsten På egen hand i konsten Modernismen och därefter - konsthistoriska nedslag i de senaste hundra åren Det här är en handledning som berättar om några målningar i länsmuseets konstsamling och hjälper till

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett Islam - Gud är en - Koranen är Guds sanna ord - Följ de fem pelarna - Religion och vardagsliv är ett En muslim tror att gud är en, den som inte är säker på det kan inte kalla sig muslim. Gud heter Allah

Läs mer

Robin Wahlstedt Datavetenskap / Spel Vetenskapsmetodik rwt07001@student.mdh.se. Datorgrafik i spel

Robin Wahlstedt Datavetenskap / Spel Vetenskapsmetodik rwt07001@student.mdh.se. Datorgrafik i spel Robin Wahlstedt Datavetenskap / Spel Vetenskapsmetodik rwt07001@student.mdh.se Datorgrafik i spel 1 Sammanfattning Dator grafik kan delas in i fyra olika områden: information, design, simuleringar och

Läs mer

Klass: Namn: Välkommen till Tekniken för ÅK 8 på Lyrfågelskolan HT 2013. Del 1 av 4. Arbetsbok till läroboken Teknik direkt

Klass: Namn: Välkommen till Tekniken för ÅK 8 på Lyrfågelskolan HT 2013. Del 1 av 4. Arbetsbok till läroboken Teknik direkt Klass: Namn: Välkommen till Tekniken för ÅK 8 på Lyrfågelskolan HT 2013 Del 1 av 4 Arbetsbok till läroboken Teknik direkt Läroboken finns att lyssna på följande länk 1 Teknik Lyrfågelskolan 1 http://www.sanomautbildning.se/laromedel/grundskolan-6-9/teknik/baslaromedel/teknik-direkt/5284/

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Legenden om Lucia berättar om hur en hedning hade blivit förälskad i henne, men att

Läs mer

Dramats form Var sak har sin tid. anslag presentation fördjupning

Dramats form Var sak har sin tid. anslag presentation fördjupning Dramats form Var sak har sin tid. På samma sätt som det är viktigt i vilken ordning bilderna i en scen klipps efter varan- dra, så är det av betydelse också i vilken ordning saker händer i filmen. För

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Om vi vill fortsätta att spela en roll i framtiden måste vi göra två saker: Bli ännu bättre på det vi är bra på nämligen lärandet.

Om vi vill fortsätta att spela en roll i framtiden måste vi göra två saker: Bli ännu bättre på det vi är bra på nämligen lärandet. Vi i skolan har inte längre monopol på kunskap. Idag går det att lära sig saker mycket bra även utanför skolans värld. Inte minst genom den nya tekniken. Om vi vill fortsätta att spela en roll i framtiden

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

SEEK Volym 03 - Qatar. sid 20 Kamera & Bild

SEEK Volym 03 - Qatar. sid 20 Kamera & Bild SEEK Volym 03 - Qatar sid 20 Kamera & Bild Utställning på Hasselblads center: Fram till den 11 oktober visas ett urval av SEEKs bilder från Qatar på Hasselblads center. Bilderna fotograferades till en

Läs mer

PÅ LÄTTLÄST SVENSKA. Extra kraft DET HÄR ÄR SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD

PÅ LÄTTLÄST SVENSKA. Extra kraft DET HÄR ÄR SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Extra kraft DET HÄR ÄR SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD 1 Ibland behövs det extra kraft för att rätt person och rätt arbetsgivare ska hitta varandra och komma igång

Läs mer

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen Vi är Melleruds Kristna Center Fånga visionen Framtidsbilden Vi ser en ung generation. där många följer Jesus...som är hängiven Jesus som är till välsignelse för alla släkter i regionen 1 Mos 12:2-3 Det

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING MODERNAMUSEET MALMÖ SUPERSURREALISMEN

LÄRARHANDLEDNING MODERNAMUSEET MALMÖ SUPERSURREALISMEN LÄRARHANDLEDNING MODERNAMUSEET MALMÖ SUPERSURREALISMEN Salvador Dalí, Wilhelm Tells gåta, 1933 Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dali/BUS 2012 29.9 2012-27.1 2013 VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ INFÖR BESÖKET

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer