På egen hand i konsten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "På egen hand i konsten"

Transkript

1 På egen hand i konsten Modernismen och därefter - konsthistoriska nedslag i de senaste hundra åren Det här är en handledning som berättar om några målningar i länsmuseets konstsamling och hjälper till med ingångar till verken genom olika frågeställningar. Handledningen riktar sig till lärare med elever i förskola årskurs 6. Lycka till på rundvandringen! Låneexemplar

2 Örebro läns museum Örebro Läns museum är ett av Sveriges äldsta länsmuseer med rötter i en fornminnesförening från Länsmuseet speglar historien i Örebro län. Här i huset finns flera fasta utställningar Gudar och GPS som berättar om bondeliv från forntid till nutid i vårt län, Klenodkammaren med bl.a. en silverskatt från vikingatiden, Medeltidens kyrka som visar kyrkliga skulpturer, altarskåp mm, Modernismen och därefter som visar konst ur konstsamlingen. Här visas även tillfälliga utställningar av konst och kulturhistoria. Därutöver finns också Idrottshistoriska sällskapet med olika idrottshistoriska utställningar. Här i Örebro finns även Länsarvet som är museets kunskaps- och forskningscentrum med arkiv, foto- och föremålssamlingar. Länsmuseet har dessutom anläggningar i bl.a. Karlskoga, Nora och utanför Askersund.

3 Trivselregler Läs detta innan du går på egen hand med din klass i vår utställning. För att besöket ska bli så bra som möjligt, tänk på följande: Ansvar för gruppen Läraren ansvarar för klassen under besöket i museet. Vi rekommenderar att elevgrupper t.o.m. högstadiet går tillsammans med lärare. Skolmaterial Använd gärna länsmuseets skolmaterial eller fråga personalen i receptionen om vägledning. Det finns skrivplattor att låna i entrén. Använd inte väggar som skrivunderlag eftersom det blir märken. Använd endast blyertspennor i utställningssalarna om eleverna behöver teckna eller anteckna. Var försiktig i salarna Rör er lugnt i salarna och tänk på ljudnivån, tala i normal samtalston. Visa hänsyn till pågående visningar. Grupper under ledning av museets personal har företräde i utställningssalarna. Eftersom det är lätt att stöta till konstverk i salarna ska ryggsäckar, större väskor, paraplyer etc. lämnas i garderoben. Man får inte dricka eller äta i salarna. Varför får man inte röra konsten? Det är inte tillåtet att röra vid konstverken. Att försiktigt ta på något verk innebär stora skador genom att saltet och fettet på fingrarna alltid orsakar märken på alla material. Vi vill bevara konstverken för kommande generationer av museibesökare. Fotografering Det är inte tillåtet att filma eller fotografera i utställningssalarna. Upprepade blixtar är inte bra ur bevarandesynpunkt. Informera dina elever om ovanstående.

4 Modernismen och därefter konsthistoriska nedslag i de senaste hundra åren Utställningen Modernismen och därefter finns i Waldénsalen och visar nationella och regionala konstverk ur museets konstsamling. Lite konsthistoria Modernismens början brukar läggas till sent 1800-tal då modern konst började presenteras som ett slags oberoende kultur. Vid den här tiden skedde stora förändringar i samhället inom det industriella och tekniska området, liksom inom de humanistiska och naturvetenskapliga vetenskaperna. Det var en tid av förändring som bidrog till en ny syn på tillvaron och omvärlden, något som också visar sig i konsten. Inom konstarterna används termen modernism antingen för att ange vissa stilgrep eller som epokbegrepp där den betecknar ett tidsskede. Under modernismen sker det radikala förändringar inom konsten och ett nytt bildspråk växer fram. Fram tills nu har konstnärerna på olika sätt sökt avbilda verkligheten, men nu börjar de alltmer fokusera på färg, form och komposition, alltså ett formalistiskt synsätt. Konstnärerna bryter mot det traditionella akademiska måleriet. En orsak är att när kameran kom behövde man som konstnär inte längre avbilda sina motiv verklighetstroget. Man kunde istället fokusera på framställningssättet. Flera olika stilar uppkommer nu inom konsten. Det sena 1960-talet och tidiga 1970-talet uppvisar en ström av kritiska reaktioner mot en konst som upplevdes som alltför lagbunden, elitistisk och dogmatisk. Då sökte man på olika sätt bryta med den modernistiska konst som dittills dominerat 1900-talet. Det var en tid då frågor av politisk, ekologisk och filosofisk art präglade det intellektuella livet. Det sociala medvetandet var starkt hos många konstnärer. Den kritiska reaktionen gav inte upphov till ännu en ny stil. Istället rådde under talet en pluralism som även kännetecknar och 1990-talens konst. Följande konstnärer finns representerade i handledningen: Isaac Grünewald ( ), Otte Sköld ( ), Erik Olson ( ), Karl Axel Pehrson ( ), Barbro Bäckström ( ).

5 Vad är konst? - Vad tycker du är konst? - Vad associerar du med konst? - Finns det några kriterier som du tycker ska uppfyllas för att det ska vara konst? Vi ser på konst på olika sätt beroende på vilken förkunskap eller erfarenhet som vi betraktare har. Ett konstverk får också en annan betydelse om det betraktas idag, jämfört med tiden det skapades. Vilka strömningar i samhället ligger bakom de olika konstverken och de olika konstriktningarna och hur har konsten påverkats av dessa? Diskussion kring konstverket hjälper oss att se det ur olika synvinklar. Genom att se på konstverk och tala om dem tränar vi vårt bildseende. Hur tolkar vi ett konstverk utifrån våra egna erfarenheter? Vilken upplevelse får vi av konstverket?

6 Isaac Grünewald ( ) Ute och inne, Saint Aubin, olja på duk Isaac Grünewald föddes 1889 i Stockholm. Grünewald visste tidigt att han ville bli konstnär och han gick på olika skolor för att utbilda sig till konstnär. Efter att ha gått på skola i Stockholm reste Grünewald till Paris i Frankrike och såg spännande konst. I Paris träffade han konstnären Henri Matisse och såg hans livfulla och färgglada målningar i klara regnbågsfärger. Matisse hade en skola som Grünewald började på. Grünewald stannade i Paris i tre år, , sedan flyttade han tillbaka till Stockholm. Isaac Grünewald var ganska ung, endast 20 år, när han visade sina målningar första gången på en utställning. Målningarna hade starka färger och vackra linjer som böljade i bilden. Han använde både varma och kalla färger som fick mötas i bilden. Med hjälp av färger försökte Isaac måla känslor. Grünewald målade gärna bilder som visade fester och umgänge med vänner. Han målade även bilder från Stockholm. Här ser vi en målning som visar ett rum. Vad är det för rum/plats som Isaac har målat? Bor det någon här? Beskriv bilden. Vad säger titeln? Vad tycker du att det är för stämning i bilden? Vilka färger har Isaac målat med, vilka färger är varma och vilka är kalla? Skulle du vilja besöka rummet? Varför varför inte? År 1911 gifte sig Isaac Grünewald och med konstnärinnan Sigrid Hjertén ( ). De reste bl.a. till Frankrike och målade och ibland målade de tillsammans i Stockholm. Målningen till vänster om Grünewalds målning har målats av Sigrid Hjertén. Jämför bilderna. Ser du några likheter mellan bilderna? Hur är bilderna målade? Är det tjockt med färg, tunt med färg, ser man penseldragen? Finns det många detaljer eller har bilderna få detaljer?

7 Otte Sköld ( ) Bleu, olja på duk Konstnären Otte Sköld föddes i Kina där hans föräldrar arbetade som missionärer. År 1907 kom Sköld till Norrköping, han var då 13 år gammal. Där bodde han hos sin moster och morbror. Hos sina släktingar fick Otte Sköld en ganska sträng uppfostran. Precis som sina föräldrar reste Otte Sköld till andra länder. Han reste till bl.a. Italien, Frankrike och Danmark. I Danmark bodde han en tid i huvudstaden Köpenhamn. Där träffade han en kvinna som han senare gifte sig med. På sina resor träffade Sköld andra konstnärer och han tittade på hur de målade bilder. Han pratade också med andra konstnärer om hur man kunde måla på olika sätt. Han gillade även att besöka museer för att titta på målningar. Otte Sköld gick i skola, men han lärde sig det mesta om att måla själv. Här ser vi hans målning Bleu. Vad visar bilden? Beskriv bilden. Vilka färger har Otte Sköld använt? Vem är kvinnan i bilden? Hur gammal tror du att hon är? Tror du att konstnären kände kvinnan? Vad tycker du att kvinnan visar för känsla? Vad har hon för ansiktsuttryck? Hur sitter kvinnan? Försök att inta samma ställning/kroppshållning vad uttrycker den? Vad tänker kvinnan på, tror du? Otte Sköld provade många olika stilar och sätt att måla. Ett tag målade han bilder som var uppbyggda av rutor. Men under en längre tid målade han rätt så verklighetstroget och gärna med många detaljer. (Den stilen brukar kallas för nya sakligheten.) T.ex. målade han utsikter över staden Paris och målade av taken på husen. Han målade gärna varieté- och gatubilder, fönsterutsikter, nöjesliv och populära dansställen i storstaden Stockholm. Otte Sköld målade också gärna porträtt, och ett av dem ser vi här. Om du skulle måla ett porträtt av någon, vem skulle du då måla av? Vad skulle den personen visa för känsla, vilket ansiktsuttryck skulle du måla personen med?

8 Erik Olson ( ) De tre comedianterna, olja på duk, 1938 Erik Olson var en konstnär som sysslade med många olika saker, han var målare, tecknare, grafiker, skulptör och teaterdekoratör. Erik var medlem i en grupp konstnärer som målade tillsammans. Erik Olson och hans vänner kallade sig för Halmstadgruppen. Namnet Halmstadgruppen kommer av att de bodde i staden Halmstad. Halmstadgruppen bildades 1929 av bröderna Axel och Erik Olson, deras kusin Waldemar Lorentzon, Sven Jonson, Esaias Thorén och Stellan Mörner. Erik Olson och hans konstnärsvänner var alla intresserade av konsten som fanns i andra länder och de reste bl.a. till Paris i Frankrike och tittade på konst. De tyckte det var särskilt intressant med målningar som man brukar kalla för surrealistiska. Erik och hans vänner började efter en tid också måla bilder som var surrealistiska. Att måla surrealistiskt betyder att konstnären inte målar bilder av verkligheten, utan de målar bilder av något overkligt. Surrealistiska målningar kan t.ex. visa bilder av drömmar. Erik Olson målade gärna bilder av drömmar, eller bilder som ser overkliga ut och liknar drömmar. Han målade gärna sina fantasier. Erik målade hemlighetsfulla och mystiska bilder. Vad visar bilden? Beskriv bilden. Vad är det för plats? Är det inomhus eller utomhus? Hur ser rummet ut, vad finns i rummet? Berättar titeln något? (Comedianterna, komedianterna, betydelsen var ursprungligen kringresande skådespelare, men kan också betyda skådespelare, artist och konstnär.) Hur är ljuset? Går det att se vilken tid det är på dygnet? Vad är det för belysning? Kan du höra några ljud och känna någon lukt för ditt inre när du tittar på bilden? Föreställ dig att du är på platsen, hur tror du att det är? Vad tror du att bilden handlar om? Kan det vara en dröm? Om du skulle måla en bild av en av dina drömmar, vad skulle den bilden visa då? Hur är bilden målad? Är det tjockt med färg, tunt med färg, ser man penseldragen? Finns det många detaljer eller har bilden få detaljer? Vilka färger har konstnären använt?

9 Karl Axel Pehrson ( ) Dödskallevinda, akryl på duk, 1988 Kar Axel Pehrson föddes den 30 oktober 1921 här i Örebro, han var yngst i en syskonskara på åtta barn. Under hans barndom var familjen ofta på sommarstället Uskavi i Bergslagen. Där fanns en orörd natur med skog som gav Karl Axel många spännande upplevelser. Karl Axel Pehrson blev tidigt intresserad av konst och målningar. När han gick i skola i Örebro var bild hans favoritämne. När Karl Axel var 15 år bestämde han sig för att bli konstnär. Hans mamma Emma gick med på detta och Karl Axel flyttade till slut till Stockholm och gick på tre olika konstskolor. Det blev flera år på skola för Karl Axel, 8-9 år, men han var bra och blev snart en berömd konstnär. Karl Axel Pehrson gillade former och han sparade på former. Det kunde vara former av saker som fanns i verkligheten, t.ex. formen på ett löv, en växt eller en skalbagge. Det kunde också vara påhittade former. Karl Axel sparade sina former i en bok som han kallade för Formboken. Formerna kunde han sedan plocka fram och använda i sina målningar. Karl Axel gillade att vara ute i naturen och leta efter skalbaggar, han var skalbaggssamlare, men han tyckte också att det var spännande att titta på olika växter. Karl Axel målade ofta landskap som han hade fått idéer till när han var ute i skogen och naturen. Han målade fantasilandskap med vackra blommor. En del landskap har djur och insekter som skalbaggar, fjärilar, fåglar, ödlor och okända djur med spännande namn, som Grigelpadda och Åsnekyckling. Målningen Dödskallevinda är en av många landskapsmålningar som Karl Axel Pehrson har gjort. Vad visar bilden? Beskriv landskapet. Är det verklighet eller fantasi, vad tror du? Vilka tankar väcker bilden hos dig? Hur är bilden målad? Är det tjockt med färg, tunt med färg, ser man penseldragen? Finns det många detaljer eller har bilden få detaljer? Vilka färger har konstnären använt? Hur är ljuset i bilden? När på dygnet är det, tror du? Hur är stämningen i bilden? Skulle du vilja besöka platsen? Varför varför inte?

10 När Karl Axel Pehrson målade lekte han med former och färger och skapade olika bilder. En del bilder visar inget som finns i verkligheten utan de visar bara olika färger och former. Dessa målningar har ofta få färger. Karl Axel försökte skapa rörelse, och han ville att man skulle kunna se yta och djup i målningarna. I utställningen finns en målning i den här stilen Bruten vertikal med ingredienser (1949). Vad visar bilden? Beskriv den. Vad har konstnären använt för färger och former? Kan du se om det finns djup och/eller rörelse i bilden? Vilka tankar väcker bilden hos dig?

11 Barbro Bäckström ( ) Inåt-Utåt, järnduk Konstnären Barbro Bäckström arbetade mest som skulptör. Som skulptör formade och byggde hon saker i olika material. Barbro Bäckström föddes Hon växte upp på Vindö i Stockholms skärgård. Där bodde hon med syskon och föräldrar. Barbro Bäckströms föräldrar uppmuntrade henne till eget skapande och Barbro tyckte tidigt att det var roligt att forma figurer i lera. När Barbro Bäckström blev äldre gick hon på skola i Stockholm och hon utbildade sig till teckningslärare. Precis som många andra konstnärer gillade Barbro att resa, bl.a. reste hon till Egypten och Spanien. När Barbro var i Spanien fick hon en idé om att göra gardiner i sten. Hon tyckte det var spännande att se hur saker rör sig i vinden, t.ex. hur en gardin fladdrar i vinden. Barbro försökte sedan fånga vindens rörelse i skulpturer. Barbro kom på flera idéer till att göra skulpturer i naturen. Barbro Bäckström gjorde skulpturer i olika material metallnät, stål och asfalt mm. En av hennes skulpturer, Inåt-Utåt, ser vi på väggen här i utställningen. Vad föreställer konstverket, tror du? Beskriv konstverket. Vad är konstverket gjort av? Är det mjukt eller hårt, tror du? Hur är det gjort, tror du? Vad kommer du att tänka på när du tittar på figurerna? Skulpturen är gjord i järnnät och en skulptur som den här som sitter på väggen kan man kalla för relief. År 1968 gör Barbro Bäckström sina första experiment med järnnät. Och på 1970-talet gjorde Barbro många reliefer i järnnät och hon skapade flera skulpturer med delar av nakna människokroppar. För att forma kropparna använde hon kulhammare och mejsel, men det viktigaste verktyget var hennes egna fingrar. Man kan tro att Barbro tittade på en levande människa/modell när hon skapade sina skulpturer. Men hon hade alltid en uppslagen anatomibok, en bok som visar nakna människor, armar, ben och kroppar, i sin ateljé när hon arbetade. Barbro försökte visa mjuka former och rörelser då hon formade sina kroppar. Om du skulle göra en skulptur, vad skulle din skulptur föreställa? I vilket material skulle du göra skulpturen?

12 Information Johanna Björck, museipedagog, samordnare Besök gärna vår hemsida för att se alla våra visningar.

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso Välkomna till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk av i Moderna Museets samling. Gå tillsammans hela klassen. Behöver du hjälp med något, fråga Moderna Museets värdar. De berättar gärna om

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3

Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3 Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3 Välkommen till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk i Moderna Museets samling. Följer ni dem så ser ni konst från slutet av 1800-talet fram till

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Arbetsblad Lotta Antonsson, A very young woman under the influence IV, 2000 fotografi på aluminium, 91x266 cm Lotta Antonsson Kvinna Kvinnor

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Fågel, fisk eller mittemellan

Fågel, fisk eller mittemellan Lärarhandledning till utställningen Fågel, fisk eller mittemellan en konstutställning för barn Johanna Björck, Örebro läns museum Om utställningen Utställningen är producerad av Örebro läns museum. Det

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Årskurs 4 6

Moderna Museet på egen hand Årskurs 4 6 Moderna Museet på egen hand Välkommen till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk i Moderna Museets samling. Följer ni dem så ser ni konst från slutet av 1800-talet fram till idag. Gå tillsammans

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs!

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Ett besök på Vårsalongen tillsammans med fröken Sara inleds med att vi tillsammans utforskar konsten i konsthallen. Vi funderar på hur man tittar på konst

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Informationsmaterial för lärare Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Museet som läranderesurs för grundskolan och gymnasiet Att uppfylla skolans mål genom museibesöket Genom att besöka museet

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Arbetsblad Lotta Antonsson, A very young woman under the influence IV, 000 fotografi på aluminium, x cm Lotta Antonsson Kvinna Kvinnor skildrar

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare Målarkonstens ismer Inledning Ni är anställda på varsitt museum. På era museer ska det vara utställningar med tavlor från några av de vanligaste konst- ismerna. Problemet är att många av de tavlor som

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL Det här uppgiftsmaterialet är tänkt för lågstadiegrupper som stöd under självständiga besök. Man kan bekanta sig med materialet på förhand och uppgifterna kan göras antingen

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och

Läs mer

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad Jag är fantastisk (sidan 2) 1 Läs sidan 2. Rita av dig själv. Både huvud och hela kroppen ska vara med. Skriv ditt namn. 2 Tänk efter vad du kan göra med dina händer. Skriv en lista. 3 Vad kan du göra

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN Fördjupningsmaterial För högstadiet och gymnasiet Samtidskonsten är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang, den kan ge nya perspektiv på dagsaktuella frågor, öppna upp för reflektion och diskussion

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

VEM ÄR RIITTA KALENIUS

VEM ÄR RIITTA KALENIUS VEM ÄR RIITTA KALENIUS Riitta Kalenius är en finsk målare, allround konstnär och designer av interiör och utemöbler. Hon bor i Sverige. I den här artikeln beskriver hon sin konst, sin motivation och sitt

Läs mer

EKERUM KONSTHALL 2017

EKERUM KONSTHALL 2017 EKERUM KONSTHALL 2017 Konst i världsklass på Ekerum Konsthall! Det är nu 25 år sedan vi öppnade Ekerum Konsthall vid det naturskönt belägna Ekerum Golf & Resort på Öland. Sedan starten har vi satsat på

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Välkommen till Moderna Museet!

Välkommen till Moderna Museet! Välkommen till Moderna Museet! Moderna Museet visar konst från år 1900 till idag. Här kan du se målningar, skulpturer, fotografier och videokonst av svenska och utländska konstnärer. Moderna Museet visar

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en

Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en o m e r f a r e n h e t o c h s p r å k Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en skapelseakt där

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Berättelsen om Avicii Tim Bergling Ett liv

Berättelsen om Avicii Tim Bergling Ett liv ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN TOMAS DÖMSTEDT ORDLISTA tragisk (sida 4, rad 1) sorglig och hemsk turnera (sida 4, rad 9) resa runt och spela på olika platser halvsyskon (sida 6, rad 5) syskon som har en gemensam

Läs mer

Före & Efter. Ateneums konstbattle

Före & Efter. Ateneums konstbattle Före & Efter Ateneums konstbattle Innehåll 1. Välkommen till Ateneum! 2. Ateneums konstbattle Före 3. Då ni kommer till Ateneum 4. Museietikett Efter 5. Ateneum i ett nötskal 1. Välkommen till Ateneum!

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang.

Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang. ESVfoto 50p foto uppgift 1 Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang. A) Ta minst fem bilder med kameran som beskriver ett skeende, dvs något

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

Före & Efter. Ateneums konstbattle

Före & Efter. Ateneums konstbattle Före & Efter Ateneums konstbattle Innehåll 1. Välkommen till Ateneum! 2. Ateneums konstbattle Före 3. Då ni kommer till Ateneum 4. Museietikett Efter 5. Ateneum i ett nötskal 1. Välkommen till Ateneum!

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av 2010 Katvig. Illustration: Søren Mosdal. När Vigga var liten ville hon rädda världen. När hon blev vuxen fick hon egna

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM 2016 2017 Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter

Läs mer

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och

Läs mer

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Utblick av Aleksandra Stratimirovic Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Stockholm, 20 april, 2015 På uppdrag av Ragunda kommun, presenteras här att förslag till konstnärlig

Läs mer

Från tunnelbana till fåtölj

Från tunnelbana till fåtölj Bakgrund När du läser den här boken får du lära dig nya ord och det blir lättare att prata med andra. Du kan läsa tillsammans med andra i en grupp och ni samarbetar och talar om vad ni tycker. Det här

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Konstpedagogiska program 2014

Konstpedagogiska program 2014 Konstpedagogiska program 2014 Upplev, skapa och kommunicera BROR HJORTHS HUS Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper från förskolan till och med gymnasiet. Vi arbetar utifrån teman

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM!

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! Kultur i tiden Upplevelsebaserat lärande Unikt industrilandskap Ditt utvidgade klassrum Gratis för förskola och grundskola i Marks kommun VI ÄR EN ARENA FÖR DIG! Vi kan erbjuda

Läs mer

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget.

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Reggio Emilia Reggio Emilia, en stad med ca 150 000 invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Kärnan i verksamheten är ca 35 förskolor

Läs mer

Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén

Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén 20 Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén Den här fjärilen har dött, men den hamnade i ett finare land. Olivia som har målat fjärilen går i ettan på Bergaskolan och hon vet vad bildskapande handlar om. På Bror

Läs mer

Studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet

Studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet Studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet Augusti 2013 Här är vi 36 nyfikna och förväntansfulla elever som står framför Naturhistoriska riksmuseet. Vi tog en gruppbild som ett minne från denna dag. Vi

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Fotograferingar 2014

Fotograferingar 2014 Fotograferingar 2014 Barnfotografering Vi skapar vackra bilder på ditt eller dina barn. Fokus ligger på att skapa livfulla bilder där barnet står i centrum - i denna typ av fotografering är möjligheterna

Läs mer

Fotograferingar 2014

Fotograferingar 2014 Fotograferingar 2014 Barnfotografering Vi skapar vackra bilder på ditt eller dina barn. Fokus ligger på att skapa livfulla bilder där barnet står i centrum - i denna typ av fotografering är möjligheterna

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

En sann Taekwon-Do mästare

En sann Taekwon-Do mästare En sann Taekwon-Do mästare Master Per Andresen, 7 Dan Pionjär av TKD ITF i Europa. Ledare för en av världens största ITF organisationer, National Taekwon-Do Norway med drygt 6000 medlemmar. Huvudinstruktör

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

vindsvåning i kapstaden

vindsvåning i kapstaden Smak: Naturell f o t o g r a f e n m i c k y hoy l e s vå n i n g i k a p s t a d e n ä r f y l l d m e d s n ä c k o r, r ö t t e r o c h a n d r a s n y g g a s a k e r h a n h i t t a t i d e n a f

Läs mer

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog.

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. MITT I REGNSKOGEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och klassens

Läs mer

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11 Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Rosa Författare: Iben Harboe Vem handlar böckerna om? Rosa är en liten tjej som bor tillsammans med sin stressade mamma och sin busiga storebror Max. Rosa har sköldpaddan

Läs mer

3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna?

3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna? SIDAN 1 Läsförståelse God morgon 1. Vem kommer och sjunger för Max på hans födelsedag? 2. Allan sjöng fel. Vad sjöng Allan som var fel? 3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna?

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer