Detta är vi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detta är vi 2012-2013"

Transkript

1 Detta är vi

2 Detta är vi Autism- och Aspergerföreningen Östergötland är en ideell organisation för a) personer med diagnos inom autismspektrumtillstånd, b) för deras anhöriga och c) för andra intresserade personer och d) för organisationer och företag, som vill stödja föreningens arbete som är a) information, b) utbildning och c) intresseskapande verksamhet kring funktionsnedsättningen. I det häfte, du nu håller i din hand visar vi vad vi arbetar med för våra medlemmars bästa. Vi presenterar vilka personer som jobbar inom föreningen och vi berättar också om vilka aktiviteter våra medlemmar kan delta i. Detta vill vi göra Vår förening är en av 24 länsföreningar, som tillhör Autism- och Aspergerförbundet. Det riksomfattande förbundet arbetar på många olika sätt för att förbättra villkoren för våra grupper. Framför allt arbetar förbundet genom att: o sprida kunskap om funktionsnedsättningen o öka förståelsen för vad den innebär o verka för anpassad undervisning, boende och sysselsättning o skapa kontakter mellan personer med egen funktionsnedsätt ning, närstående och personal o följa och ge uppslag till forskning inom området o delta i det internationella arbetet Genom åren har förbundet spelat en stor roll för kunskapsutvecklingen när det gäller autism och Aspergers syndrom. Förbundet har tagit initiativ och varit delaktig i modellprojekt där man prövat och utvärderat nya sätt för exempelvis intervention/behandling, utredning, skola och daglig verksamhet. Många av projekten har sedan permanentats. Som medlem i vår förening får du del av förbundets kunskap och gemenskap i den utsträckning du själv önskar. Du kan gå på föreläsningar, träffar och vara med på läger, du kan delta på förbundets konferenser. Du kan få råd av förbundets jurister och ombudsmän. Förbundet har drygt medlemmar; närstående, personer med egen funktionsnedsättning och personer som arbetar professionellt inom området.

3 Detta gör vi Autism- och Aspergerföreningen Östergötland är en av länets mest aktiva föreningar för personer med funktionsnedsättning. Vi har träffar eller aktiviteter mer än 300 gånger per år. Vi sprider, via våra tidningar, hemsida och kommunbesök, information om funktionsnedsättningen och vi ordnar utbildning för våra medlemmar och försöker påverka beslutsfattare i ärenden som gäller autismspektrumtillstånd. o För personer med diagnosen Aspergers syndrom har vi träffar i Norrköping, Motala och Linköping. o För föräldrar och professionella har vi träffar i Norrköping och Linköping. o Vi ordnar bad i Norrköping och Linköping speciellt anpassade för våra medlemmar. o Vi visar film på Cnema i Norrköping och på Filmstaden i Linköping speciellt tillrättalagd för våra medlemmar. o Vi ordnar speciella lek- och utvecklingsträffar i Norrköping och Linköping för barn med autism. o Vi genomför informations- och utbildningsträffar i flera kommuner i länet. o Vi har ett speciellt informationsteam, bestående av ungdomar med funktionsnedsättning, som föreläser om sina erfarenheter. o Vi deltar i samverkansträffar med Norrköpings kommun, Linköpings kommun och Landstinget Östergötland. o Vi samarbetar på länsnivå med olika organisationer kring frågor som rör funktionsnedsättning. aspergerträffar För personer med diagnosen Aspergers syndrom anordnar föreningen träffar i Norrköping, i Linköping och i Motala. I Norrköping träffas vi varje måndagskväll kl 18 med visst uppehåll under sommaren och kring jul. Vi träffas i vår lokal på Sankt Persgatan 132. I Linköping träffas vi vanligtvis två gånger per månad, utom under sommaren. Träfftid är 19 och platsen är Fontänen, Västra vägen 32. I Motala träffas vi varannan vecka under skolterminerna. Vilken lokal vi är i, får du veta genom att ringa eller titta på vår hemsida. På träffarna pratar vi om funktionshindret och dess fördelar och nackdelar, men vi kan också ha olika programinslag - gå på bio, äta på pizzeria, spela bowling eller gå ut och spela minigolf. De personer, som kommer på dessa träffar har diagnos och är mellan 18 och 50+. Vill du veta mer

4 world autism day FöräldraTRÄFFAR World Autism Day, eller världsautismdagen är den 2 april varje år. Det är FN - Förenta Nationerna - som proklamerat den 2 april som autismens dag. I vår förening försöker vi på olika sätt uppmärksamma den här dagen. Vi kan stå på torg och gator och sprida vår information, vi kan också ordna föreläsningar, för att på det viset sprida information och kunskap om funktionsnedsättningen. Världsautismdagen har bara funnits i två år, och därför har vi ännu inte hunnit skaffa oss några traditioner kring denna - för vår före ning - så speciella dag. Östergötlands Pusselbit, är en utmärkelse, som vi vill dela ut till någon person i landskapet, som gjort något speciellt om och kring autismspektrumtillstånd. Utmärkelsen består av en glasstatyett, med vår egen pusselbit, samt kronor. Föreningsstipendiet försöker vi också dela ut på World Autism Day. Stipendiet är på kronor och kan sökas av föreningens alla medlemmar. I Linköping och i Norrköping ordnar vi föräldraträffar ett antal gånger per år.2 Tanken med dessa träffar är, att man ska få lärdom av andra föräldrar. Alla har något att bjuda på, när det gäller erfarenhet kring våra barn med autism och/eller Aspergers syndrom. Denna kunskap och denna erfarenhet ska vi sprida och ta till oss på dessa träffar. Detta gör vi tillsammans med kaffe och kaka eller någon fruktbricka. Det är du som förälder, som själv kan berätta om dina erfarenheter och bli klokare och visare. Har du ett nydiagnostiserat barn, är du givetvis välkommen att lyssna och lära dig att förstå ditt barn, genom andra föräldrars erfarenhet. Vill du veta mera? Ring:

5 bad Se film på bio Föreningen ordnar bad både i Norrköping och i Linköping. I Linköping hyr vi under skolterminerna Friskvårdspoolen i Valla ett antal gånger varje år Alla medlemmar är välkomna, föreningen betalar entrén och bjuder på fika; kaffe och bulle. Badet är under en timme reserverat enbart för föreningens medlemmar. Du anmäler dig i förväg till Yvonne Hofer på tel Hon kan också ge dig mera information om badet. Friskvårdspoolen ligger i Valla på Vallavägen 10 i Linköping. I Norrköping hyr vi Sandbyhovsbadet för våra medlemmar en timma varje lördagseftermiddag under skolornas terminer. Då är du välkommen att bada, plaska och simma. Vi har badet själva, så det är lugnt och skönt. Du måste anmäla dig i förväg till Lisa Sarén, telefon , så att vi vet hur många som kommer. Badtiden är Att få gå på bio är för många en spännande upplevelse, därför bjuder vi våra barn med autism på filmförevisningar upp till nio gånger per år. Vi hyr hela biosalongen, så att vi kan anpassa ljus och ljud efter våra biobesökares specella behov. I Norrköping har vi på Cnema på Kungsgatan bioförställning den sista fredagen i varje månad under skolterminerna. I Linköping har vi på Filmstaden filmförevisningar i mitten av varje månad under skolterminerna. Även här är det på fredagarna.

6 För alla barn Besök på Busfabriken och besök på Fenomenmagasinet är två aktiviteter, som våra barn i föreningen brukar tycka om. Vi ordnar besök på dessa barnvänliga anläggningar åtminstone en gång per termin. Vi ordnar också vårutflykt till Valla fritidsområde, där man kan leka och grilla korv och bli bjuden på Festis. Det är Anna Khan, som ansvarar för dessa aktiviteter. Mejla till Anna på anna.khan@one.com om du vill ha mera information om våra barnträffar. Kommunbesök Det finns tretton kommuner i Östergötland. I två av dessa, Norrköping och Linköping, har vi - tycker vi själva - intensiv verksamhet. I Motala har vi träffar för personer med Aspergers syndrom, men i övriga kommuner har vi inte samma närvarointensitet. För att råda bot på detta, gör föreningen så kallade kommunbesök. Vi besöker bibliotek, torg eller något varuhus, eller livsmedelshall, där det finns mycket folk i rörelse, och där vi också kan få tillstånd att stå med våra bord och sprida vårt informationsmaterial. Har vi möjlighet, försöker vi också ordna med en kortare föreläsning eller utbildningstimme kring autism eller Aspergers syndrom. Vi har som målsättning att besöka några kommuner varje år. Vi annonserar våra besök i dagspress och - naturligtvis - talar vi om när vi kommer till dig på vår hemsida.

7 ÖPPEN dörr Varje fredag under nästan hela året, kan du besöka vår lokal i Norrköping. Vi har Öppen dörr från klockan 18. Då är du välkommen till lokalen på Sankt Persgatan 132 i Norrköping. Det finns inget program, och det finns ingen som leder någon träff, utan du går till vår lokal av eget intresse. Där kan du brygga ditt kaffe, du kan titta på TV eller video, och du kan läsa någon intressant bok ur vårt rikhaltiga bibliotek. Vill du äta något, eller dricka något annat än kaffe, så har du det med dig själv. Läsk och godisbit finns att köpa i lokalen. Du bestämmer själv hur länge du vill vara i lokalen och kanske prata med andra, som har samma funktionsnedsättning som du. Den som lämnar lokalen sist låser efter sig. SAMRÅD med kommuner och landsting Ett par gånger varje år träffar vi representanter för kommun och landsting och har så kallat samråd. Att träffa företrädare för Autism- och Aspergerföreningen Östergötland är, enligt LSS-lagstiftningen, en obligatorisk uppgift för kommun och landsting. På vissa ställen fungerar det bra, på andra är det tyvärr inget samråd för vår förening. I Norrköping och Linköping har vi återkommande träffar med tjänstemän och politiker. Vi har då möjlighet att få framföra föreningens åsikt i vissa frågor, samt få information från kommunerna vad som är på gång, eller vad de redan har genomfört. Är du intresserad att få svar på någon allmän fråga eller har du någon synpunkt, som du vill framföra till politiker eller tjänstemän i din kommun eller inom ditt landstingsområde - tag kontakt med någon i styrelsen, så ska vi framföra din åsikt, eller se till att du får svar på din fråga.

8 medlem 4 chanser att bli Som medlem i Autism- och Aspergerföreningen Östergötlandbidrar du till att vi blir starkare och att du själv får möjlighet att lära dig mera om autismspektrumtillstånd. Medlemsavgiften är 200 kronor per år för enskild medlem. Familjemedlemskap, som innebär att övriga medlemmar i familjen kan bli medlemmar, kostar 50 kronor per person. I en familj på till exempel fyra personer kan en bli enskild medlem för 200 kronor. De övriga kan betala familjemedlemskap för 50 kronor per person, totalt 350 kronor. Familjen erhåller ett exemplar av medlemstidningarna FA-Aktuellt och Ögonblick, men alla fyra kan åka med på vår resa till Liseberg. För institutioner och verksamheter och företag är medlemsavgiften 350 kronor per år. För att kunna hantera ditt medlemskap och göra informationsutskick behöver vi lagra dina personuppgifter. Detta gör vi enligt personuppgiftslagen, PUL, vilket innebär att dina uppgifter skyddas. RING och anmäl att du vill bli medlem. MEJLA info@autism-ostergotland.se och anmäl att du vill bli medlem. GÅ IN PÅ VÅR HEMSIDA och fyll i anmälningsformuläret under Bli medlem. SKRIV till Autism- och Aspergerföreningen Box Norrköping och anmäl dig som medlem Styrelsen Ordförande: Per-Einar Nordkvist, Norrköping Tel: per-einar@autism-ostergotland.se Vice ordförande: Agneta Hell, Linköping agneta@autism-ostergotland.se Kassör: Gunnar Rikardsson, Årsta gunnar@autism-ostergotland.se Ledamot: Anneli Berg, Norrköping anneli@autism-ostergotland.se Johannes Almborg, Norrköping johannes@autism-ostergotland.se Suppleanter: Yvonne Hofer, inköping yvonne@autism-ostergotland.se Lena Vidstige, Motala lena@autism-ostergotland.se Tomas Högfeldt, Norrköping tomas@autism-ostergotland.se

9 kontakt OM DU VILL HA MED FÖRENINGEN Våra lokaler Du kan komma i kontakt med föreningen och dess styrelse på många olika sätt är telefonnumret till vår lokal på Sankt Persgatan 132 i Norrköping. När vi inte är på plats, vidarekopplar vi samtalen till någon i styrelsen är telefonnumret - som är öppet dygnet runt - till vår ordförande Per-Einar Nordkvist är numret till vår styrelsetelefon, där det alltid finns någon i styrelsen som kan svara på ditt samtal och hänvisa dig vidare. info@autism-ostergotland.se är vår gemensamma mejladress, som är tillgänglig för samtliga i styrelsen. är adressen till vår hemsida, där du ska finna all aktuell information om och kring vår förening. Vi har två lokaler. En i Norrköping och en i Linköping. Lokalen i Linköping ligger i Föreningshuset Fontänen, en trappa upp, på Västra vägen 32 i Linköping. Lokalen är en liten kontorslokal, där föreningen har sitt material och där vi kan ha kortare sammanträden, eller sammankomster med få deltagare. Är vi flera eller behöver vi mera utrymme, hyr vi tillfälligtvis en större lokal i Föreningshuset. Lokalen i Norrköping ligger på Sankt Persgatan 132, längst in på gården. Lokalen är en komplett välutrustad föreningslokal, för alla de aktiviteter, möten och träffar som en modern föreningsverksamhet kräver. I lokalen i Norrköping har vi en bra stor samlings- och utbildningslokal, vi har ett välutrustat kök, vi har ett kansli med kvalificerad datautrustning, vi har sittgrupper, för enskilda samtal eller för samtal i grupp, vi har en sammanträdeslokal för upp till 14 personer, vi har givetvis TV och modern audiovisuell utrustning. Givetvis finns här ett antal toaletter, handikapptoalett och duschrum. Här finns också utvecklingsmöjligheter för mera verksamhet inom föreningens ram. Vill du veta mera? Ring:

10 FA-Aktuellt Ögonblick FA-Aktuellt är vår förenings egen informationstidskrift, som utkommer sex gånger varje år. FA-Aktuellt innehåller aktuell information om föreningens verksamhet och föreläsningar. FA-Aktuellt brukar i varje nummer innehålla en eller flera debattartiklar eller insändare i aktuella ämnen. FA-Aktuellt berättar också om de olika verksamheter, som föreningen har genomfört och deltagit i. FA-Aktuellt är föreningens möjlighet att sprida kunskap om föreningen och våra funktionsnedsättningar till kommunpolitiker och beslutsfattare. FA-Aktuellt trycks i mellan 700 och 800 exemplar varje gång. Förutom att vi distribuerar medlemsbladet till alla våra medlemmar som information, så skickar vi också FA-Aktuellt till de vi tror kan vara intresserade av vår verksamhet, men ännu inte är medlemmar i föreningen. Ögonblick heter vår riksomfattande medlemstidning. Detta är den mest professionella och välinformerade publikation om autismspektrumtillstånd, som finns i Sverige. Här kan du läsa initierade artiklar och reportage om autism och Aspergers syndrom. Du får följa debatten och du får veta senaste nytt inom forskningen kring funktionsned-sättningarna. Här finns också möjlighet att delta i debatten och det finns en rad olika artiklar, som ger tips om hur man kan utveckla sin kunskap om autismspektrumtillstånd. Givetvis finns det också en rad intressanta annonser, där man kan hitta till exempel kurser och lägerverksamhet över hela landet. Ögonblick får alla medlemmar som en medlemsförmån. Den som inte vill vara medlem, men vill veta det senaste, bästa och mest utvecklande om autismspektrumtillstånd, kan prenumerera på Ögonblick, som utkommer med fyra nummer per år. 250 kronor om året är prenumerationspriset.

11 autism DETTA ÄR Autism är en genomgripande, medfödd funktionsnedsättning som ofta förekommer tillsammans med andra funktionsnedsättningar som utvecklingsstörning, epilepsi, syn- och hörselnedsättning. Personer med autism har svårt att bearbeta information så att de får helhet och sammanhang i sina upplevelser. De har också en bristande förmåga att förstå och leva sig in i andra människors tankar och känslor. Detta leder till en rad olika symptom som brukar delas in i tre huvudgrupper: o begränsning av förmågan till ömsesidigt socialt samspel o begränsning av förmågan till ömsesidig kommunikation o begränsning av beteenden, intressen och föreställningsförmåga Många har dessutom ett annorlunda sätt att uppfatta och reagera på sinnesintryck som ljud, ljus, dofter och beröring. Graden av autism kan variera och personer med funktionsnedsättningen har därför olika behov av hjälp och stöd. För att få diagnosen autism ska man visa beteendesymtom inom alla tre områdena före tre års ålder. SYMPTOM SOCIALT SAMSPEL Personer med autism har en nedsatt förmåga att förstå ögonkontakt, mimik, gester och kroppsspråk. Därför har man svårt att utveckla ett ömsesidigt socialt samspel med andra människor. Barn med autism visar sällan intresse för att leka med andra barn på en jämbördig nivå. Man har ofta en bristande förmåga att dela glädje och intressen med andra. KOMMUNIKATION Talet utvecklas ofta sent, och ibland inte alls, hos personer med autism. För den som har ett talat språk är det kännetecknande att man har svårt att upprätthålla ett samtal eftersom man har en bristande förståelse för hur språket används i sociala sammanhang. Språkförståelsen, särskilt förståelsen av språkets»andemening«, kan vara bristfällig också hos personer som har ett stort ordförråd. Vanligt är o svårigheter att inleda och upprätthålla ett samtal o stereotypt tal med många upprepningar eller med»egna«ord o konkret och bokstavlig tolkning av språket o svårigheter att anpassa röststyrkan till situationen BETEENDE Barn med autism leker inte som andra barn spontana låtsas- eller rollekar. De tycks sällan bry sig om leksaker eller så används de på ett annorlunda sätt genom att t ex snurra på leksaksbilen i stället för att köra med den. Barn såväl som vuxna kan periodvis uppslukas av ensidiga intressen, saker eller aktiviteter. En del är mycket rutinbundna och reagerar kraftigt på små förändringar som t ex var man sitter eller i vilken turordning man gör olika saker. Många har också avvikande, ensidiga stereotypa rörelsemönster. Utredning De flesta personer med autism får numera sin diagnos i tidiga förskoleåldern, men det förekommer också att personer får diagnosen först som vuxna. Utredningen av såväl barn som vuxna består av en kartläggning av personens utveckling och beteende från födseln. Vidare görs en bedömning av det aktuella beteendet och personens starka och svaga sidor. Utredningen kompletteras ibland av en medicinsk utredning. Habilitering En tidig diagnos och bra information till alla berörda är väsentligt. Då kan pedagogik, miljö och stöd anpassas till de specifika behov som en person med autism har. Med tidig, väl planerad och anpassad skolgång kan barn med autism göra stora framsteg trots sina svårigheter. Genom olika former av kommunikation kan de lära sig att bättre förstå sin omvärld och människorna i den och att själva göra sig förstådda. Många har stor hjälp av kommunikationsstöd som bilder eller skriven text. De flesta kan lära sig att klä sig, äta, sköta sin hygien och klara enkelt hushållsarbete. Med rätt stöd kan många ta in skolkunskaper och vissa kan klara högre studier. Som vuxna kan några fungera relativt självständigt även om de oftast har kvar en del av sina särdrag. De allra flesta behöver dock omfattande hjälp och stöd.

12 Aspergers DETTA ÄR syndrom Aspergers syndrom är en form av autism där personer med en begåvning inom normalområdet har: Begränsad förmåga till socialt umgänge Begränsade intressen och begränsad föreställningsförmåga Många har dessutom ett annorlunda sätt att uppfatta och reagera på sinnesintryck som ljud, ljus och beröring. För vissa påverkar detta vardagslivet på ett påtagligt sätt. Ofta blir funktionsnedsättningen tydlig i förskoleåldern genom att barnet beter sig annorlunda socialt, men det kan också dröja längre än så innan omgivningen reagerar och en utredning genomförs. Medelåldern för diagnos är 8 11 år. Många personer med Aspergers syndrom har haft diffusa problem under hela sin uppväxt och får diagnos först i vuxen ålder, ofta efter åratal av personligt lidande och utanförskap. SYMPTOM BEGRÄNSAD FÖRMÅGA TILL SOCIALT UMGÄNGE Ett barn med Aspergers syndrom sysselsätter sig ofta hellre själv än leker med barnen på gården eller på för skolan. Ofta är det så att barnets formella och lite distanserade sätt går bättre ihop med vuxnas sätt att vara. Personer med Aspergers syndrom har en bristande social inlevelseförmåga. Så kan till exempel kommentarer kring andras utseende ofta sägas rakt ut, oavsett sammanhang. Man har ofta svårt att förstå och ta till sig sociala koder och är osäker på om man sagt rätt saker eller om man pratat lagom länge. Raster, fester och andra tillfällen för socialt småprat och kontakter är ofta svåra situationer för personer med Aspergers syndrom. Många skaffar sig så småningom strategier för att hantera sådana tillfällen, andra undviker dem i stor utsträckning. BEGRÄNSADE INTRESSEN Personer med Aspergers syndrom har ofta speciella, begränsade intressen, något som märks redan i förskolan. Ett barn med Aspergers syndrom kan t ex lära sig massor av fakta inom ett visst område, som tåg eller bilar, men inte vara intresserad av att veta mer om sammanhangen eller andra kunskaper med anknytning till ämnet. Behovet av specialintressen består ofta hela livet men intressena kan skifta. Ibland kan intresset leda till engagemang i en förening och kan då ge sociala kontakter. Den ojämna begåvningsprofilen är karaktäristisk för personer med Aspergers syndrom men är inte alltid lätt att upptäcka. Den leder ofta till för höga eller för låga krav från såväl personen själv som från omgivningen. Behov av rutiner Personer med Aspergers syndrom brukar tidigt utveckla behov av rutiner som att sitta vid en speciell plats eller göra saker i en speciell ordning. Till skillnad från andra kan behovet av rutiner öka med åren. Många tonåringar och vuxna med Aspergers syndrom har rutat in hela sin tillvaro efter ett speciellt mönster. Tal-, språk- och kommunikationsproblem Trots att det inte ingår i diagnoskriterierna för Aspergers syndrom är utvecklingen av talet ofta försenad eller avvikande hos barn med funktionsnedsättningen. Typiskt är att man ofta tolkar det som sägs eller skrivs bokstavligt. Ironi och ordvitsar blir obegripliga, likaså är det svårt att förstå innebörden och den underliggande meningen i andras blickar, gester, miner och tonfall. Motorisk klumpighet Många barn med Aspergers syndrom uppfattas som långsamma och lite klumpiga med dåligt samordnade rörelser. Den lite stela och klumpiga motoriken kvarstår ofta upp i vuxen ålder. Utredning Vid utredningen gör man en noggrann genomgång av personens utveckling sedan tidiga barndomen. Detta ligger tillsammans med ett flertal tester och i vissa fall, medicinska undersökningar, till grund för beslutet om diagnos. Habilitering Tidig diagnos och tidiga anpassade insatser är viktigt för att en person med Aspergers syndrom ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt som vuxen. Många har arbete och familj och lever utan stöd insatser, andra bor ensamma med stöd eller i olika typer av anpassade boenden.

13 Autism- och Aspergerföreningen Östergötland Box Norrköping Telefon: Mobil:

Aspergers syndrom. Vad är det?

Aspergers syndrom. Vad är det? Aspergers syndrom Vad är det? Aspergers syndrom är en form av autism där personer med en begåvning inom normalområdet har: Begränsad förmåga till socialt umgänge Begränsade intressen och begränsad föreställningsförmåga

Läs mer

Jag vill bli medlem i Vill du bli medlem i Autism- och Aspergerförbundet! Autism- och Aspergerförbundet?

Jag vill bli medlem i Vill du bli medlem i Autism- och Aspergerförbundet! Autism- och Aspergerförbundet? Autism Vad är det? Autism är en genomgripande, medfödd funktionsnedsättning som ofta förekommer tillsammans med andra funktionsnedsättningar som utvecklingsstörning, epilepsi, syn- och hörselnedsättning.

Läs mer

DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET

DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd.

Läs mer

Autismspektrumtillstånd

Autismspektrumtillstånd Autismspektrumtillstånd Beskrivning och hjälp till dig som möter barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd 2 Den här broschyren ger en beskrivning av vad autismområdet är och kan vara till hjälp för

Läs mer

DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET

DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism. SOM MEDLEM FÅR DU tillgång till kunskapsutbyte, gemenskap

Läs mer

STÖD VID MÖTEN. Om det här materialet

STÖD VID MÖTEN. Om det här materialet STÖD VID MÖTEN Om det här materialet Det är ofta i möten med okända människor och miljöer som en person med Aspergers syndrom upplever svårigheter. Här presenteras materialet "Stöd vid möten", som på ett

Läs mer

Om autism information för föräldrar

Om autism information för föräldrar Om autism information för föräldrar Välkommen till första tillfället! INNEHÅLL Autism Information om diagnosen Föräldraperspektiv Kommunikation och socialt samspel Beteende Stress Mat/Sömn/Toa Tydliggörande

Läs mer

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD Arbetsmarknads - och socialförvaltningen Vuxenavdelningen 2018-07-02 Arbetsmarknads- och socialnämnden ser civilsamhället (frivilliga organisationer,

Läs mer

Tidig upptäckt av AUTISM på BVC

Tidig upptäckt av AUTISM på BVC Tidig upptäckt av AUTISM på BVC Autism/Autismspektrumtillstånd(AST) Debuterar tidigt, redan under barnets första levnadsår och har stor inverkan på barnets utveckling. Förekomst ca 1% (ca 25-30 barn/år

Läs mer

AUTISMFORUM. Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd. www.autismforum.se

AUTISMFORUM. Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd. www.autismforum.se AUTISMFORUM Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd www.autismforum.se Autism och Aspergers syndrom Autism och Aspergers syndrom är funktionsnedsättningar som

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med autism Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger stöd och

Läs mer

Autismspektrumtillstånd hos vuxna. Agneta Hell

Autismspektrumtillstånd hos vuxna. Agneta Hell Autismspektrumtillstånd hos vuxna Agneta Hell Autismspektrumtillstånd (AST) Under beteckningen AST samlas bl.a de tidigare diagnoserna autistiskt syndrom, aspergers syndrom och atypisk autism/autismliknande

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med Asperger syndrom Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger

Läs mer

Lite Emil ibland. Information om Aspergers syndrom till skolorna och eftermiddagsvården

Lite Emil ibland. Information om Aspergers syndrom till skolorna och eftermiddagsvården Lite Emil ibland Information om Aspergers syndrom till skolorna och eftermiddagsvården Lite Emil ibland Du har kanske redan träffat Emil eller kanske kommer du att göra det i framtiden. Han (han kan också

Läs mer

ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20140602. www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam

ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20140602. www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20140602 www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sid 2 Personal i Aspergercenters vuxenteam Sid 3 Anmälan till grupper

Läs mer

Lisa Brange. Viktoria Livskog. Gunilla Karlsson. Skolöverläkare. Skolpsykolog. Specialpedagog

Lisa Brange. Viktoria Livskog. Gunilla Karlsson. Skolöverläkare. Skolpsykolog. Specialpedagog Lisa Brange Skolöverläkare Viktoria Livskog Skolpsykolog Gunilla Karlsson Specialpedagog Nedsatt förmåga att fungera, fysiskt eller psykiskt Medfödd eller förvärvad Fysiska Intellektuella Neuropsykiatriska

Läs mer

Att leva med autism. och upplevelser av föräldraskap. Heléne Stern & Lina Liman

Att leva med autism. och upplevelser av föräldraskap. Heléne Stern & Lina Liman Att leva med autism och upplevelser av föräldraskap Heléne Stern & Lina Liman Autism ett spektrum Personer med autism är alla olika och unika individer som har vissa svårigheter som är gemensamma. Flera

Läs mer

YTTRANDE 2014-01-07. Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se

YTTRANDE 2014-01-07. Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se YTTRANDE 2014-01-07 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över Betänkande av Lättlästutredningen Lättläst (SOU 2013:58) Autism- och Aspergerförbundet är en ideell

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Autism hos barn och unga Anders Hermansson Psykolog och Helén Kindvall Kurator. Psykiatriveckan 2016, BUP

Autism hos barn och unga Anders Hermansson Psykolog och Helén Kindvall Kurator. Psykiatriveckan 2016, BUP Autism hos barn och unga Anders Hermansson Psykolog och Helén Kindvall Kurator Psykiatriveckan 2016, BUP 1 Upplägg 17.15 18.00 Föreläsning 18.00 18.15 Fika 18.15 18.45 Föreläsning 2 ANNORLUNDASKAP ELLER

Läs mer

ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20130111. www.habilitering.nu/aspergercenter

ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20130111. www.habilitering.nu/aspergercenter ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20130111 www.habilitering.nu/aspergercenter Innehållsförteckning Personal i Aspergercenters vuxenteam Sid 3 Anmälan till grupper Sid 4 Grupper Diagnosgrupp Sid 5 Grupp

Läs mer

Synnedsättning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Synnedsättning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Att ha: Synnedsättning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ADHD OCD DAMP Dyskalkyli NPF Dyslexi Tourettes syndrom Aspbergers syndrom ADD 1 2 Antalet medlemmar med flera funktionsnedsättningar ökar.

Läs mer

G R U P P E R O C H F Ö R E L Ä S N I N G A R F Ö R V U X N A P Å A S P E R G E R C E N T E R

G R U P P E R O C H F Ö R E L Ä S N I N G A R F Ö R V U X N A P Å A S P E R G E R C E N T E R G R U P P E R O C H F Ö R E L Ä S N I N G A R F Ö R V U X N A P Å A S P E R G E R C E N T E R www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sid 2 Personal i Aspergercenters

Läs mer

GRUPPER OCH FÖRELÄSNINGAR FÖR VUXNA PÅ ASPERGERCENTER. www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam

GRUPPER OCH FÖRELÄSNINGAR FÖR VUXNA PÅ ASPERGERCENTER. www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam GRUPPER OCH FÖRELÄSNINGAR FÖR VUXNA PÅ ASPERGERCENTER www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sid 2 Personal i Aspergercenters vuxenteam Sid 3 Anmälan till

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 taby.se/anhorigstod samtalsgrupper Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

Pedagogiskt beskrivningsformulär utifrån skolsituation av barn-ungdom som utreds vid BUP Dalarna

Pedagogiskt beskrivningsformulär utifrån skolsituation av barn-ungdom som utreds vid BUP Dalarna BLANKETT Sida: 1(13) Ver.nr: 1.0 Dnr: Pedagogiskt beskrivningsformulär utifrån skolsituation av barn-ungdom som utreds vid BUP Dalarna Detta formulär är till för att ge kompletterande information till

Läs mer

Fakta om tuberös skleros (TSC)

Fakta om tuberös skleros (TSC) Fakta om tuberös skleros (TSC) Tuberös skleros är en medfödd genetisk sjukdom som karaktäriseras av tumörliknande förändringar i hjärnan och olika organ i kroppen. Förändringarna kan vara allt från små

Läs mer

Att leva i en annorlunda värld

Att leva i en annorlunda värld Att leva i en annorlunda värld Att förstå autism och autismliknande tillstånd. Att förstå vardagskonsekvenser kopplade till autism. Bemötande och förhållningssätt i mötet med barnet/ungdomen/den vuxne.

Läs mer

Uppdragsföreläsningar

Uppdragsföreläsningar Barn som väcker funderingar i förskolan Målgrupp Personal och föräldrar till barn i förskoleåldern. Rektorer för förskoleverksamhet. Personal inom BVC. Föreläsare Ulrika Aspeflo, leg. logoped Pris/Information

Läs mer

Hur ska jag gå till väga för att få det att funka för mitt barn i skolan?

Hur ska jag gå till väga för att få det att funka för mitt barn i skolan? Hur ska jag gå till väga för att få det att funka för mitt barn i skolan? Agneta Söder, ombudsman skolfrågor och annat som rör barn och unga agneta.soder@autism.se Mer information och material se vår hemsida:

Läs mer

Personer med autism lider ofta av stress

Personer med autism lider ofta av stress Artikel ur Specialpedagogik 1/06 Text och foto: Camilla Törngren Personer med autism lider ofta av stress Människor som blir utbrända får oftast stöd av sina kollegor, nära och kära. Men när personer med

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015 NÄTVERK FÖR ANHÖRIGA Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015 taby.se/anhorigstod NÄTVERK HÖSTEN FÖR ANHÖRIGA 2015 Mötesplatser för anhöriga Täby kommun ordnar mötesplatser där du som anhörig får

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Hösten 2010 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-kurs om autism 2. På Spåret fördjupad BAS-kurs 3. Föräldraträningsprogram

Läs mer

Pedagogiskt beskrivningsformulär utifrån skolsituation av barn-ungdom som utreds vid BUP Dalarna

Pedagogiskt beskrivningsformulär utifrån skolsituation av barn-ungdom som utreds vid BUP Dalarna BLANKETT 1 (13) Godkänt 2019-01-02 Giltigt t.o.m Versionsnummer 1.0 Diarienummer utifrån skolsituation av barn-ungdom som utreds vid BUP Dalarna Detta formulär är till för att ge kompletterande information

Läs mer

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Hösten 2019

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Hösten 2019 Gruppkatalog Hösten 2019 Innehållsförteckning Behandlingsgrupper AST, vad är det? 3 Att bli fysiskt aktiv (AST), 4 Stresshantering (AST), 5 Vardagssamtal (AST), 6 Öppna grupper Samtalsgrupp (AST), Arvika

Läs mer

Vuxna med autism Vad är autismspektrumtillstånd? Två delar av autism. Information för närstående och personal.

Vuxna med autism Vad är autismspektrumtillstånd? Två delar av autism. Information för närstående och personal. Vuxna med autism Information för närstående och personal Vad är autismspektrumtillstånd? Autism Ett paraplybegrepp Atypisk autism Autistiska drag Autismspektrumstörning Autism i barndomen Aspergers syndrom

Läs mer

AUTISMSPEKTRUM- TILLSTÅND I SKOLAN. UMEÅ 2014-10-29 Barbro Ivars-Aroch Överläkare, BUP Umeå/ Umeå Universitet

AUTISMSPEKTRUM- TILLSTÅND I SKOLAN. UMEÅ 2014-10-29 Barbro Ivars-Aroch Överläkare, BUP Umeå/ Umeå Universitet AUTISMSPEKTRUM- TILLSTÅND I SKOLAN UMEÅ 2014-10-29 Barbro Ivars-Aroch Överläkare, BUP Umeå/ Umeå Universitet AST Neuropsykiatriskt tillstånd, där genetiska faktorer och miljöfaktorer under graviditet och

Läs mer

NPF. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

NPF. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. NPF Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har många gånger svårt att få vardagen att fungera, vilket

Läs mer

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Våren 2019

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Våren 2019 Gruppkatalog Våren 2019 Innehållsförteckning Behandlingsgrupper AST, vad är det? 3 Att bli fysiskt aktiv (AST), 4 Koll på vardagen (AST), 5 Stresshantering (AST), 6 Vardagssamtal (AST), 7 Öppna grupper

Läs mer

Om autism information för föräldrar

Om autism information för föräldrar Om autism information för föräldrar Välkommen till andra tillfället! INNEHÅLL Autism Information om diagnosen Föräldraperspektiv Kommunikation och socialt samspel Beteende Stress Mat/Sömn/Toa Tydliggörande

Läs mer

Om intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning)

Om intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) Om intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) information för föräldrar Välkommen till andra tillfället! TILLFÄLLE 1 TILLFÄLLE 2 TILLFÄLLE 3 Information om diagnosen Hur kan vi stötta barn

Läs mer

RÖSTKONSULTEN AB Träffgatan 4 136 44 Handen Selektiv mutism

RÖSTKONSULTEN AB Träffgatan 4 136 44 Handen Selektiv mutism Selektiv mutism Information för föräldrar, förskola och skola Vad är selektiv mutism? Selektiv mutism (SM) är ett tillstånd där någon kan tala flytande i somliga situationer, men inte i andra. Talhämningen

Läs mer

FUB KARLSTAD MED OMNEJD

FUB KARLSTAD MED OMNEJD FUB KARLSTAD MED OMNEJD Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Samt en plan för hur vi agerar om någon far illa (ex. sexuella övergrepp) Meningen med handlingsplanen Alla

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Styrelsen för Autism- och Aspergerföreningen Östergötland får avge följande verksamhetsberättelse för tiden 1 januari - 31 december 2009. Föreningen Autism Östergötland har haft ett

Läs mer

För dig som läkarstudent

För dig som läkarstudent För dig som läkarstudent Arbetsgivare Myndigheter Opinionsbildande organisationer Läkarförbundet Branschorganisationer MSF Beslutsfattare Regeringskansli Media Läkaresällskapet Medlemmar Allmänhet Politiker

Läs mer

Språkledarutbildningen TAKK för Språket. 3 september 2015

Språkledarutbildningen TAKK för Språket. 3 september 2015 Språkledarutbildningen TAKK för Språket 3 september 2015 Vad är en funktionsnedsättning? Beror på en sjukdom eller skada på kroppen. Den kan vara medfödd eller komma senare i livet. Det är en nedsättning

Läs mer

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention En standard för barnperspektiv, utarbetad av Habilitering & Hälsa, Västra Götalandsregionen i samarbete med NOBAB Habilitering & Hälsa i Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Välkommen till TAKK för Språket. september- oktober 2015

Välkommen till TAKK för Språket. september- oktober 2015 Välkommen till TAKK för Språket september- oktober 2015 Värdegrund för flerspråkighet Interkulturalitet Mänskliga rättigheter Nationell lagstiftning. AKK- Alternativ och kompletterande kommunikation Metoder

Läs mer

Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång

Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Målgrupp: KomIgång passar föräldrar till barn i förskoleåldern (0-6 år) som har kommunikationssvårigheter. Anhöriga kan delta i mån av plats.

Läs mer

Habiliteringens behandlingsgrupper och kursverksamhet. Habiliteringen Halland

Habiliteringens behandlingsgrupper och kursverksamhet. Habiliteringen Halland Habiliteringens behandlingsgrupper och kursverksamhet Habiliteringen Halland Habiliteringens grupper och föreläsningar är habiliteringsinsatser som riktas till barn, ungdomar och vuxna som har kontakt

Läs mer

Pedagogisk bedömning/förskola Inför ansökan om grundsärskoletillhörighet

Pedagogisk bedömning/förskola Inför ansökan om grundsärskoletillhörighet Pedagogisk bedömning/förskola Inför ansökan om grundsärskoletillhörighet Rutiner Ett barn som på grund av utvecklingsstörning inte bedöms kunna nå upp till grundskolans kunskapsmål ska, om vårdnadshavare

Läs mer

Autism en introduktion

Autism en introduktion Autism en introduktion SvenOlof Dahlgren svenolof@huh.se Ulrika Långh ulrika.langh@sll.se DIAGNOSTIK Brytningstid: Två diagnostiska system ICD-10 (WHO:s) och DSM 5 (APA) som inte är matchade med varandra

Läs mer

Elva olika begrepp som man ofta stöter på i litteratur om diagnoser inom autismspektrat

Elva olika begrepp som man ofta stöter på i litteratur om diagnoser inom autismspektrat Elva olika begrepp som man ofta stöter på i litteratur om diagnoser inom autismspektrat Detta kompendium innehåller en kort beskrivning om vad som menas med olika begrepp som man ofta stöter på i litteratur

Läs mer

MEDLEMSPROGRAM HÖSTEN 2016

MEDLEMSPROGRAM HÖSTEN 2016 MEDLEMSPROGRAM HÖSTEN 2016 Föreningen är till för dig i Värmlands län som har intresse av autismspektrumtillstånd. Är du anhörig till någon med autismspektrumtillstånd eller har du egen diagnos och vill

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2013 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2013 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen HÖSTEN 2013 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.nu 1(18) Grupper för person som har en

Läs mer

Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Maria Unenge Hallerbäck

Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Maria Unenge Hallerbäck Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Maria Unenge Hallerbäck Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Attention Deficit Hyperactivity Disorder ADHD /ADD Autismspektrumtillstånd autism, atypisk

Läs mer

Råd till dig som möter personer med kommunikationssvårigheter

Råd till dig som möter personer med kommunikationssvårigheter Råd till dig som möter personer med kommunikationssvårigheter Tänk dig att du befinner dig på resa i ett land där du inte talar språket. Du blir plötsligt sjuk och är hänvisad till ett lokalt sjukhus.

Läs mer

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Skoldagen 21 mars 2013 Sofia Cassel Leg. Psykolog Sofia Cassel legitimerad psykolog, Inside Team 2 Agenda Fakta om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Vanliga

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Medlemsansökan information

Medlemsansökan information Medlemsansökan information Synskadades Riksförbund, SRF, är synskadades intresseorganisation i Sverige. Vi har slutit oss samman för att utifrån tanken om alla människors lika värde gemensamt hävda synskadades

Läs mer

Aktiviteter Habiliteringen Våren 2016

Aktiviteter Habiliteringen Våren 2016 Aktiviteter Habiliteringen Våren 2016 Habiliteringens gruppaktiviteter och föreläsningar är insatser som riktas till barn, ungdomar och vuxna som har kontakt med habiliteringen samt deras anhöriga. Aktiviteterna

Läs mer

FÖRENINGSNYTT. Autism & Aspergerföreningen Värmland Februari Kalender

FÖRENINGSNYTT. Autism & Aspergerföreningen Värmland Februari Kalender Autism & Aspergerföreningen Värmland Februari 2019 FÖRENINGSNYTT Här kommer medlemsutskick från Autism- och Asperger föreningen Värmland med hittills planerade aktiviteter för våren. Vi planerar aktiviteter

Läs mer

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper Habiliteringen i Blekinge Våren 2014 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv Komigång Nybörjarkurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har Kommunikationssvårigheter. Syftet

Läs mer

VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD

VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD MÖTESPLATSER Kom för att träffa andra anhöriga under en enkel samvaro. Det serveras kaffe till självkostnadspris och vanligtvis görs en aktivitet. Kom ensam

Läs mer

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012 Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har

Läs mer

Mår du psykiskt dåligt?

Mår du psykiskt dåligt? Mår du psykiskt dåligt? RSMH vägen tillbaka När man mår psykiskt dåligt är det mest läkande ofta vanlig medmänsklig kontakt. Psykisk ohälsa - vanligare än man tror. Det finns undersökningar som visar att

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen VÅREN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(16) Grupper för person som har en funktionsnedsättning

Läs mer

Varför stannar bussen när jag inte ska gå av?

Varför stannar bussen när jag inte ska gå av? Varför stannar bussen när jag inte ska gå av? Autism Aspergers syndrom SvenOlof Dahlgren E-post: svenolof@huh.se 2012-02-28 1 Typisk utveckling Kognition Diagnos Perception Samtidigt förekommande funktionshinder

Läs mer

Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa

Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa Psykisk ohälsa - vanligare än man tror Det finns undersökningar som visar att 25 % av befolkningen vid något tillfälle i livet kommer att drabbas av

Läs mer

Grav tal- och språkstörning Rapport från frågeformulär

Grav tal- och språkstörning Rapport från frågeformulär -6- Munhälsa och orofacial funktion hos personer med Grav tal- och språkstörning Rapport från frågeformulär Rapport baserad på data hämtade ur Mun-H-Centers faktabas om munhälsa och orofacial funktion

Läs mer

Adhd-center är ett stöd- och kunskapscenter för familjer med barn och ungdomar samt unga vuxna med diagnostiserad adhd i åldrarna 3-25 år.

Adhd-center är ett stöd- och kunskapscenter för familjer med barn och ungdomar samt unga vuxna med diagnostiserad adhd i åldrarna 3-25 år. Adhd-center Adhd-center är ett stöd- och kunskapscenter för familjer med barn och ungdomar samt unga vuxna med diagnostiserad adhd i åldrarna 3-25 år. Vi är en del av Habilitering & Hälsa i Stockholms

Läs mer

Nytt år - ny styrelse och nya aktiviteter!

Nytt år - ny styrelse och nya aktiviteter! Nytt år - ny styrelse och nya aktiviteter! Kallelse till medlemsmöte i KLIPPAN för att välja styrelse (bifogas) Vårprogram för Träffpunkten i Täby (bifogas) Ny styrelse i FUB i Södra Roslagen Ordförande:

Läs mer

ASPERGERS SYNDROM DIAGNOSTISK INTERVJU (ASDI) TONÅRSFORMULÄR Gillberg, Gillberg, Ehlers 1991

ASPERGERS SYNDROM DIAGNOSTISK INTERVJU (ASDI) TONÅRSFORMULÄR Gillberg, Gillberg, Ehlers 1991 ASPERGERS SYNDROM DIAGNOSTISK INTERVJU (ASDI) TONÅRSFORMULÄR Gillberg, Gillberg, Ehlers 1991 Oversatt av Helena Sehlin Barnets namn: Personnummer: Kön: Ålder: Informant Bedömare: Datum: Intervjun är avsedd

Läs mer

Autistiskt Initiativ. Serena Hasselblad

Autistiskt Initiativ. Serena Hasselblad Autistiskt Initiativ Serena Hasselblad Serena Hasselblad Civilingenjör och Tekn. Doktor Projektledare och coach Arbetar med kurser, föredrag och handledning inom autism Projektledare för Autistiskt Initiativ

Läs mer

www.attention-riks.se

www.attention-riks.se www.attention-riks.se DAGENS AGENDA 1. Om projektet Vägar till jobb 2. Om Aspergers syndrom (AS) 3. Konkreta tips och metoder 4. Stöd och insatser 5. Frågor 6. Vill du boka en projektinformatör/komma i

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen HÖSTEN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(17) Grupper för person som har en

Läs mer

Bli medlem du också!

Bli medlem du också! Bli medlem du också! Kunskap, handlingskraft och gemenskap Reumatikerförbundet är en medlemsorganisation som arbetar för att tillvarata reumatikers intressen. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Adhd-center erbjuder kurser och grupper för familjer med barn och ungdomar samt unga vuxna med diagnostiserad adhd i åldrarna 3-25 år.

Adhd-center erbjuder kurser och grupper för familjer med barn och ungdomar samt unga vuxna med diagnostiserad adhd i åldrarna 3-25 år. Adhd-center Adhd-center erbjuder kurser och grupper för familjer med barn och ungdomar samt unga vuxna med diagnostiserad adhd i åldrarna 3-25 år. Vi är en del av Habilitering & Hälsa i Region Stockholm.

Läs mer

FUB bladet, februari 2016

FUB bladet, februari 2016 FUB bladet, februari 2016 Information till Uppsala FUB:s medlemmar Läs även på www.fub.se/lokalt/fub-uppsala Våra medlemmar behöver dig! Vi i styrelsen behöver dig! Snart väntar årsmöte för FUB Uppsala.

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr 2 2015 Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr 2 2015 Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Härligt, nu är det dags igen för oss alla att komma ut i naturen. Svamp och bär är alltid roligt att plocka. Augusti började bra med svamp/bär men sedan blev det lite torrt.

Läs mer

Lathund olika typer av texter

Lathund olika typer av texter Lathund olika typer av texter - Repetition inför Nationella Proven i svenska - Brev Alla brev innehåller vissa formella detaljer. Datum och ort är en sådan detalj, i handskrivna brev brukar datum och ort

Läs mer

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 INNEHÅLL ADHD VAD OCH VARFÖR? JAG HAR ADHD VAD ÄR ADHD? SYMTOMEN IMPULSKONTROLLEN MISSFÖRSTÅDD OCH MISSLYCKAD RÄTT MILJÖ OCH STRATEGIER

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Våren 2011 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-KURS OM AUTISM 2. PÅ SPÅRET - FÖRDJUPAD BAS-KURS 3. KOMMUNIKATION I

Läs mer

TRYGGARE TILLSAMMANS. Tankar och tips om ett tryggt bemötande av barn och unga

TRYGGARE TILLSAMMANS. Tankar och tips om ett tryggt bemötande av barn och unga TRYGGARE TILLSAMMANS Tankar och tips om ett tryggt bemötande av barn och unga RÄDDA BARNEN ARBETAR MED BARNS RÄTTIGHETER UTIFRÅN BARNKONVENTIONEN OCH UTIFRÅN FÖLJANDE HUVUDPRINCIPER: Artikel 2: Alla barn

Läs mer

SAMSPEL OCH KOMMUNIKATION

SAMSPEL OCH KOMMUNIKATION SAMSPEL OCH KOMMUNIKATION Innehåll: Hur påverkas kommunikationsförmågan vid autism? Hur kan vi hjälpa? Diskussioner i smågrupper - Fråga när ni vill! HUR PÅVERKAS KOMMUNIKATIONEN VID AUTISM? Alla barn

Läs mer

Info Blad / Kommande aktiviteter 2017/2018. Förtur för dig med funktionshinder OBS! Ålder från 18 år (först till kvarn)

Info Blad / Kommande aktiviteter 2017/2018. Förtur för dig med funktionshinder OBS! Ålder från 18 år (först till kvarn) Info Blad / 2-2017 Kommande aktiviteter 2017/2018 20 augusti Vi rider Islandshäst Emmas Islandshästar Förtur för dig med funktionshinder OBS! Ålder från 15 år (först till kvarn) 2 september Minigolf Spetsamossen,

Läs mer

Habiliteringen Halland

Habiliteringen Halland Habiliteringen Halland Habiliteringens grupper och föreläsningar är habiliteringsinsatser som riktas till barn, ungdomar och vuxna som har kontakt med Habiliteringen samt till deras familjer. Gruppverksamheterna

Läs mer

Utbildningar våren 2014

Utbildningar våren 2014 Utbildningar våren 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÅRA UTBILDNINGAR...3 ASSISTENTUTBILDNING...4 Stockholm 5/2 & 14/5, Göteborg 26/3 ARBETSLEDARUTBILDNING...5 Stockholm 10/4, Göteborg 15/4 KONDUKTIV PEDAGOGIK

Läs mer

Barn i behov av särskilt stöd i förskolan

Barn i behov av särskilt stöd i förskolan Barn i behov av särskilt stöd i förskolan - bemötande och anpassning av undervisningen Gunilla Carlsson Kendall, Leg.psykolog gunilla.carlsson-kendall@provivus.se www.provivus.se Fri resurs för pedagoger

Läs mer

Fritidsnytt. Nr 2/2013

Fritidsnytt. Nr 2/2013 Fritidsnytt Nr 2/2013 Här kommer höstens program! Här kommer en del av de aktiviteter som erbjuds denna termin. Det finns aktiviteter som du känner igen sedan innan, och vi erbjuder nya cirklar som vi

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Autism en introduktion

Autism en introduktion Autism en introduktion Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5 (DSM-5) SvenOlof Dahlgren svenolof@huh.se Ulrika Långh ulrika.langh@sll.se Det finns två huvudkriterier på Autism Varaktiga

Läs mer

FÖRDJUPNINGSFRÅGOR TILL FUNCAS WEBBUTBILDNING

FÖRDJUPNINGSFRÅGOR TILL FUNCAS WEBBUTBILDNING FÖRDJUPNINGSFRÅGOR TILL FUNCAS WEBBUTBILDNING Version 1, januari 2017 Att använda Funcas fördjupningsfrågor Funcas fördjupningsfrågor är uppdelade i teman utifrån webbutbildningen. Det finns 7 teman: Maria,

Läs mer

Forum Funktionshinder för dig som vill veta mer om funktionsnedsättningar

Forum Funktionshinder för dig som vill veta mer om funktionsnedsättningar Forum Funktionshinder för dig som vill veta mer om funktionsnedsättningar Vilken hjälp från skolan kan mitt barn få? Vart vänder jag mig för att få en utredning? Hur kan jag få hjälpmedel? Forum funktionshinder

Läs mer

MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION. Kansliet

MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION. Kansliet MEDLEMSBLAD AUGUSTI-OKTOBER 2011 INFORMATION Kansliet Kansliet har öppet mån, tis och tors kl. 9.00-15.30. Övriga tider finns telefonsvarare. Tel. 031-12 10 03. Mejl: goteborg.magotarm@telia.com Vår kanslist

Läs mer

Vad innebär det att ha Aspergers syndrom? Föreläsningen i Göteborg Susanne Jessen Utbildningscenter Autism.

Vad innebär det att ha Aspergers syndrom? Föreläsningen i Göteborg Susanne Jessen Utbildningscenter Autism. Vad innebär det att ha Aspergers syndrom? Föreläsningen i Göteborg 2012-12- 03 Susanne Jessen Utbildningscenter Autism Målsättning Att öka förståelsen och kunskapen hos olika myndighetspersoner som möter

Läs mer