Te3a Lerums Gymnasium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Te3a Lerums Gymnasium"

Transkript

1 Te3a Lerums Gymnasium Sammanfattning Vi tror att stora förändringar sker när vi själva är villiga att ändra vårt beteende. För att ta viktiga beslut vill vi ha torrt på fötterna, saklig information och feedback på det vi gör, tydlighet får oss att må bra. E- eye gör just detta. Samlar in information, bearbetar och presenterar den på olika sätt, så att alla, oavsett intresse, kön eller ålder kan ta informationen till sig. Befintlig och ny teknik samverkar mot ett mål, att på ett roligt och lärande sätt synligöra vår elkonsumtion och få oss att interagera med systemet och bli smartare el-konsumenter. E-eye består av intelligenta el-dosor som samlar in och kommunicerar information till en centralenhet och övriga E-eye dosor i hemmet via bluetooth och blir så att säga smartare och smartare ju mer de används. Har du en gång kopplat in en produkt känner alla dosor igen den och du kan stänga av eller sätta på den när du vill. Sensorer kan hängas på platser där det ofta slarvas och direkt varna om något är på tok, denna information delar de sedan med sig av till systemet när de laddas (dockas). Systemet är anpassat till att utöver E-eyes centralenhet presentera information i din mobiltelefon och dator och kan via dessa styras i hemmet eller från solstolen på semestern.

2 Utgångspunkter Som inledning och för att få grepp om hur energiförbrukningen i våra hem ser ut idag, bjöds Peter Rosengren, Klimat- och energirådgivare i Lerums kommun in som föreläsare och diskussionspartner. Han upplyste oss om de produkter som drar mycket energi i ett hem samt saker man inte nödvändigtvis tänker på t.ex. att huset läcker väldigt mycket värme genom väggar, fönster och tak. Ett annat problem var hur vi oavsiktligt slösar med el. Detta är i stora delar ett beteendeproblem och beror till viss del att det idag inte finns ett bra sätt att varna för ett dåligt användarbeteende. Peter visade många olika produkter som redan finns, eller som kan lånas, för att mäta elförbrukning i ett hushåll. En av dem var elmätare som man sätter i eluttaget. Denna visade hur mycket elektricitet som går genom uttaget, alltså hur mycket el en specifik elapparat drar. Problemet är att de inte används och att de kräver ett visst intresse av användaren som själv får göra kalkyler av insamlad fakta. Prudukten kan inte skapa historik om elförbrukningen eller relatera kw uttaget till den egentliga kostnaden, vilket är viktigt om man vill ändra ett beteende. Genom inspiration från denna produkt, som ju egentligen är en god tanke med en bra funktion, började vi arbetet med att försöka skapa en helt ny produkt som har sitt ursprung i en existerande produkt men vårt fokus låg på hur den kan utvecklas med ny teknik, bli interaktiv, intelligent samt skapa ett förhållande med sin användare som uppmuntrar ett sundare användande av el i våra hem. Användarstudier Många av oss som har jobbat med projektet ingår i våran utvalda målgrupp och har därför dragit nytta av detta när vi gjort våra undersökningar om behov och funktioner som behöver förbättras inom hemmet för att synliggöra vårt annvändande av energi. Varför släcker man inte lampor, stänger dörrar, har stand by funktioner på eller brassar på ugn och element i onödan? Dessa var frågetecknen vi tog med oss hem. Varför gör vi som vi gör? Finns det en gemensam nämnare? Och vad kan man i så fall förbättra. Överskådlighet var en sak. I våra hem har vi en uppsjö av produkter som drar ström. Vi är alla bekanta med kabehärvorna och eldosorna som ligger under skrivbord eller bakom stereobänkar. I ett normalt hem med en familj med 3 barn kan det finnas upp till 50 inkopplade elförbrukande enheter och då är inte de fasta installtionerna inräknade! Att gå med en elmätare och mäta av, sammanställa och få fram ett resultat utifrån de data man insamlat kräver nästan en heltidsanställd elektriker. Och då får man bara fram information av vad det drog just då, ingen kalkyl, historik eller prognos. Man har helt enkelt inget pedagogiskt och överskådligt underlag för att förändra sitt beteende.

3 Koncept och visualisering Till en början arbetades det i fyra mindre grupper, om cirka sex personer i varje. Detta för att det är lättare att jobba i en mindre grupp och komma fram till nödvändiga delbeslut. Vår tanke var att mot slutet sammanställa våra resultat och det vi kommit fram till, för att sedan välja ett av bidragen, eller göra en kompromiss mellan våra olika förslag. Alla grupper eniga om några utgångspunkter, den främsta var att synliggöra energin som förbrukas i hemmet. Enighet fanns också i det faktum att de flesta hushåll inte har exakt koll på sin elförbrukning, förutom när elräkningen dimper ner i brevlådan. och då är det på sätt och vis för sent. Ett behov av direkt feedback och möjlighet att påverka i realtid kändes som en bra utgångspunkt för vår lösning. Utvärdering och konceptval Eftersom överskådligheten är ett problem insåg vi att det kommer vara en sammansättning teknik som kan lösa problemet och samverka mot ett och samma mål, ett attraktivt och roligt synliggörande av vårt el-användande. Sensorteknik för direkt varning samt insamlande av data vid ström, ljus och vämekällor. Kommunikationsprotokoll (Bluetooth) för kommunikation inom hemmet eller dess omedelbara närhet samt internet för extern kommunikation t.ex. ned och uppladdning av uppdaterad prisinformation hos elleverantörer. Mjukvara för att hantera insamlad data, kalkylera, lagra historik samt ta fram relevanta prognoser. Interaktivitet och gränsnitt som presenterar resultatet i medier som mobiltelefon, smartphone, pekskärm eller dator. Det slutliga konceptet är en produktfamilj som utnyttjar ovanstående teknik för att ta ett helhetsgrepp om ett beteendeproblem och ge möjlighet att få feedback, påverka i realtid samt synligöra och förenkla elanvändandet. Andra fördelar som varit avgörande för vårt val av koncept är: Uppmuntrar till bättre beteende (rätt i tid, politiskt korrekt). Samhällsekonomisk Använder sig av befintlig teknik sammansatt på ett nytt sätt. Är en produktfamilj (säljer lättare, ett koncept). Uppmuntrar lärande (orsak / verkan) Utvecklingbart, uppdat./anpassa mjukvaror, köpa till sensorer, dosor. Tacksam att marknadsföra (via t.ex. el-bolag, mäklare, bostadsbolag) En bra present, både privat och som företagspresent. Borde gå att få subventioner för vid inköp. Är lätt och rolig att förmedla via media (tacksam att skriva om) Kan genom sina olika delar tilltala alla ålderskategorier Pedagogisk och tydlig för äldre, teknik till grabbarna, snyggare för esteten, en trigger för tävlingsmänniskan.

4 Justrering och genomförande E-eye är en produktfamilj som bygger på tre kommunicerande delar. Sensorer som samlar in information och varnar i realtid beroende på vad de bevakar. Intelligent el-dosa som frågar vad du kopplar in och kommer ihåg elprofilen på inkopplad produkt. Denna information kommuiceras därefter via dosans bluetooth till alla hushållets E-eye eldosor. Informationen är nu även tillgänglig via centralenheten i hallen, datorn eller din mobiltelefon där den kan presenteras grafiskt. Från dessa kan man sen identifiera, samla information om och styra inkopplade strömförbrukare. Centralenhet som förslagsvis är placerad i hallen, köket eller annan central plats i hemmet. Här visas grafer, diagram eller det växande eller vissnande trädet som är en grafisk metafor för hur det står till med energislösandet i hushållet. Systemet använder sig av de två mest spridda medierna och deras redan intigrerade teknik för att kommunicera inom och utom hemmet, mobiltelefon och dator, (eg. bluetooth och internet). Den största intelligensen finns alltså redan i våra mobiltelefoner och datorer, vi utnyttjar den bara. Denna intelligens utvecklas kontirnueligt av stora multinationella företag med enorma resurser vilket i sin tur innebär att E-eye kommer följa med i teknikutvecklingen utan stora egna investeringar. PRINCIPSKISS KONCEPT Intelligenta uttag Inbyggd Bluetoothteknik Dockningsplats för sensorer Intelligent el-dosa Känner av varje inkopplad enhets strömförbrukning. När en ny elförbrukare sätts i dosan skickas en identitetsfråga via bluetooth till din mobiltelefon. Enheten känner därefter alltid igen produktens elsignatur och kan rapportera om den är inkopplad samt info om t.ex strömförbrukning. Enheten går nu att stänga av via mobiltelefonen eller datorn. Hushållets samtliga eldosor delar konternueligt information med varandra och blir på det sättet bara smartare och smartare.

5 Sensor enheter Dessa är komplement till el-dosan och avsedda för elförbrukare som är inbyggda i hemmets väggar, t.ex taklampor, el-element, vid dörrar och fönster mm. Enheterna är försedda med olika sensorer och indikerar med hjälp av en ljudsignal när något verkar vara på tok. Sensorerna laddas genom att de snor ström av sin värd genom induktionsladdning. De kan också hängas på vilken annan förbrukares kabel som helst och på det sättet bli uppladdade. När sensorerna sätts i den intelligenta el-dosan överförs all information till info-banken som blir tillgänglig för alla enheter i hushållet. BEEP!! INGEN HAR VARIT HÄR PÅ 20 MIN, MEN LJUSET ÄR PÅ! Induktionsladdning Ljus Sensor features Temp El Figurerna har som uppgift att påminna oss om när vi slarvar eller gör fel i vårt användande av energi. Beroende på vilken engislukande källa (el, ljus eller värmeförlust) som produkten bevakar är den försedd med en eller flera sensorer som registrerar när det är dags att skvallra. Informationen lagras och överförs vid dockning med den intelligenta el-dosan Lampvakt. Hängs i läslampan som pappa brukar glömma på eller ställs i ett rum där man ofta glömmer ljuset. Sensorer: Fotocell, rörelsedetektor och timer Funktion: Känner av om en ljuskälla är på och varnar om ingen har rört sig i rummet på t.ex 5 min. (här finns utrymme för rolig form, ljud, identitetsdesign). Värmevakt. Ställs eller hängs vid t.ex kylskåp, källar, balkong eller ytterdörr. Sensorer: Tempgivare, timer Funktion: Känner av avvikande ifrån normaltemperatur och varnar om t.ex temperaturen sjunkit 5 grader och det gått mer än 2 min.

6 Elvakt Sätts på elkabel till produkt som är kopplad till vanliga väggfasta eluttag Sensorer: Elsensor, timer Funktion: Känner av hur länge och att produkten är på, samlar driftdata som delges vid dockning med den intelligenta el- dosan. Andra konceptuella sensorer kan vara t.ex. disk eller duschvakter. Centralenhet Har som uppgift att grafiskt presentera all information om hushållets strömförbrukare. Historik, uppskattad elförbrukning samt prognos om kommande elräkning, här kan ett fast elpris knappas in eller varför inte låta centralenheten kontakta din dator via bluetooth som hämtar uppgifter om det rörliga elpriset direkt från din leverantör. Förutom presentation med olika statistiska grafer kan kommande räkning presenteras precis som den ser ut om du skulle fått den med posten, fast med en skillnad, summan ändras kontinueligt beroende på hur bra du är på att spara el. Sparar du ser prognosen naturligtvis bättre ut och den digitala räkningen likaså. Det blommande eller vissnande trädet ger en indikation om el-läget som t.o.m ett barn kan förstå Nästa månads räkning: 2.780:- Med nuvarande förbrukn. Kommunikation via bluetooth alt. internet vid extern kommunikation Mobil / Dator Med hjälp av dessa får du information och kan styra enheterna oavsett var du befinner dig. Är du i hemmet sker kommunikationen internt via Bluetooth till centralenheten och vidare till din mobiltelefon. (gratis). Om du däremot är på t.ex semester kan du via ett sms eller ett mail hämta info eller styra elförbrukarna via mobiltelefon eller dator. (kostnad 1 sms, men det kan det ju vara värt).

7 The E-eye Story Det är en kall vintermorgon i januari. Hos familjen Andersson är tiden knapp och stressen är hög. Barnen ska till skola och dagis medan Janne och hans fru Anneli ska till jobbet.

8 Anneli står under 40 grader varmt vatten i duschen i 20 minuter. Barnen sitter framför TV:n och äter frukost medan radion är på högsta volym i köket. Janne sätter på kaffekokaren och går till tvättstugan i källaren för att snabbt stryka sin kontorsskjorta. Klockan blir och hela familjen är på väg ut till familjens enda bil för att packa in sig och åka iväg. Janne är sist kvar i hallen för att på sin E-Eye stänga av lamporna och huvudströmbrytaren till TV:n i vardagsrummet. Snabbt och lätt var detta fixat och Janne kan åka till jobbet. Efter att ha lämnat barnen åker Anneli och Janne vidare och det plingar till i Annelis telefon och hon ser att något står på i källaren. Janne kommer i samma ögonblick på att han använt strykjärnet och glömt att stänga av det. Med en knapptryckning på telefonen stänger Anneli av strykjärnet och hon har nu förebyggt både en fara och energislöseri med hjälp utav E-Eye. Familjen är hemma igen efter en lång dag på jobbet. Annelie går först in genom dörren och sätter på den avstängda strömmen på E-Eye:n. Här får hon bland annat veta att E-eye skickat en påminnelse till dem i morse och att det besvarades, -just det, strykjärnet ja. Hon ställer sig sedan vid spisen för att laga mat medan barnen springer fort till TV:n. Efter att Janne skottat uppfarten går han för att kolla denna månadens elförbrukning då månaden snart är slut. Vid middagsbordet tar Janne upp att förbrukningen av elen i huset har ökat gentemot förra månaden. Då det inte blivit kallare påpekar Janne att detta är en onödig kostnad. Annelie säger att det kan beror på deras nya badkar som använts nästan varje dag denna månad. -Antingen får du bli snabbare i badet mamma eller så får vi hänga en en sensor där, skrattar den 7 åriga dottern skadeglatt Annelie visar barnen att trädet på E-Eye:n har börjat tappa blad som en konsekvens av den ökade elförbrukningen. Barnen vill så klart att trädet återfår sina blad så därför lovar de mamma och pappa att inte kolla på TV på morgonen och inte heller bada badkar lika ofta utan duschen får bli ett alternativ. Janne och Anneli konstaterar att trots att sista månaden inte var den bästa har E-eye hjälpt dem få ner årskostnaderna väsentligt. -Du förresten, påminn mig om att vi skall köpa 2 nya E-eye dosor till garaget och gillestugan säger Anneli. Och kanske ett par strykfria skjortor kontrar Janne lite skamset.

9

Miljölotteriet Där alla är vinnare

Miljölotteriet Där alla är vinnare Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin ELin -enkelhet framför allt Lika självklart som du tycker att det är med en specificerad telefonräkning, lika självklart ska det vara att få en specificerad elräkning. Med den enkla ELin loggar du enkelt

Läs mer

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller Designprocessen 1/4 Genom hela vårt arbete med detta bidrag till Design Open har vi utgått efter den designprocess som Svensk Industridesign presenterar på sin hemsida, samt även kunskaper vi fått genom

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Rapport: Utvärdering av hembesök och uppsökande verksamhet med brand och säkerhetsvärdar eller brandinformatörer Januari 2012, Markör Marknad och Kommunikation

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

Hantera Livet Med ADHD/ADD

Hantera Livet Med ADHD/ADD Hantera Livet Med ADHD/ADD Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina Saker Och Ditt Liv Zemira Goja Copyright 2011 Coaching Center HANTERA Ditt ADHD/ADD Liv Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina

Läs mer

AWARE design för energimedvetenhet Slutrapport, december 2008

AWARE design för energimedvetenhet Slutrapport, december 2008 2008-12-15 Jin Moen, projektledare & Carin Torstensson, avdelningschef 2 Innehållsförteckning Sammanfattning. 3 1 Inledning... 4 2 Projektets genomförande och metod... 9 3 Resultat och spridning... 11

Läs mer

AWARE Design för energimedvetenhet. Fältstudierapport. Om energianvändning och uppfattningar kring elektricitet och konsumtion

AWARE Design för energimedvetenhet. Fältstudierapport. Om energianvändning och uppfattningar kring elektricitet och konsumtion AWARE Design för energimedvetenhet Fältstudierapport Om energianvändning och uppfattningar kring elektricitet och konsumtion Erika Lundell Sara Ilstedt Hjelm Jin Moen Interactive Institute 2007 Interactive

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna.

Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna. Södertörns högskola Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik Kandidatuppsats 15 hp Medieteknik Höstterminen 2012 Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna. En fallstudie bland

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum Hela denna bilaga är en annons från SABO SPARA ENERGI Var med och gör skillnad du också Pyssla med Energiarbetarna SIDAN 10 DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR Det är smutsigt, varmt och slitsamt. Följ med oss

Läs mer

2010:04 CFK-RAPPORT. Konsumenters information om och val av leverantörer på sex omreglerade marknader

2010:04 CFK-RAPPORT. Konsumenters information om och val av leverantörer på sex omreglerade marknader Konsumenters information om och val av leverantörer på sex omreglerade marknader Fast telefoni, mobil telefoni, bank, försäkring, el och tandvård John Magnus Roos, Niklas Hansson & Ulrika Holmberg CFK-RAPPORT

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill.

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. e-bok från Henrik Persson 5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. web: henrikpersson.nu email: henrikpersson@mac.com msn: hen-per@hotmail.com tel: 0739 32 30 49 Är det här verkligen

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013. Therése Haglind 2013-12-08

Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013. Therése Haglind 2013-12-08 Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013 Therése Haglind 2013-12-08 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Metod och genomförande... 3 1.1.1 Enkät... 3 1.1.2 Fokusgruppintervjuer... 4

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

EnergyWatch - Frågor & Svar

EnergyWatch - Frågor & Svar Frågor & Svar EnergyWatch - Frågor & Svar Innehållsförteckning Om Energy Watch. 2 Montering.... 4 Programinstallation.. 4 Start.. 5 Förbrukning... 5 Analys..... 6 Ständigt på...7 Inställningar... 7 Felsökning...

Läs mer

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel Presentationsteknik i utbildningssyfte Presentationsteknik i utbildningssyfte av Janne Arleklint Cygnel 1 Innehåll Inledning! 6 Förberedelser! 7 Mål och struktur! 7 Definiera målet med din presentation!

Läs mer

Hur kan barn påverka stödet vi ger dem?

Hur kan barn påverka stödet vi ger dem? Hur kan barn påverka stödet vi ger dem? Idéer från ett seminarum för föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning och för personal inom stödverksamheter En del av projektet Egen växtkraft Barns

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer