Hos greve Silfverblad sjunger vi inte sånger komponerade av amatörer. Här är det Lasse D som gäller:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hos greve Silfverblad sjunger vi inte sånger komponerade av amatörer. Här är det Lasse D som gäller:"

Transkript

1 Så blev det då 2018 till slut. Och även fredag den 16/2 och därmed sällskapet BSMWS s första maltwhiskyprovning detta år. Denna gång hos greven och elektricitetsstrategen Silfverblad på Kvigvallen vid vattenbrynet nära Rödsten precis mot den avskyvärda ön Asperö. I vanliga fall brukar vi simma från fastlandet då greven erbjuder en fin landstigningsbrygga på sina ägor. Nu känns det dock lite för kallt att testa hur han lyckats med muddringen fram till bryggan. Hos greve Silfverblad sjunger vi inte sånger komponerade av amatörer. Här är det Lasse D som gäller: Greven har berättat (Melodi Morfar har berättat) Greven på Kvigvallen svärja Väntar maltwhisky med nästa färja Törstig mot bryggan vår greve nu går sig att hämta dryck Blånande skymning sig sänker Över pavor som lyser och blänker Men då han märker matrosen har tömt Nästan allt han köpt. Greven har berättat fantastiska sagor för mig

2 Om Mackmyra och Statesman Dalwhinnie och Glenmorangie Och om sina pavor som fastnat Hos tullen minsann Ja, längre än så kom vi inte i denna vackra visa. Vi väntar spänt på fortsättningen av detta vackra örhänge. I övrigt startade vi provningen av de Silfverbladska sorterna Betänk nu att greven kört omkring i Göteborg som stodo uppradade å Provningsgemakets piano. och på andra ställen för att samla ihop dessa två högländare samt en Speyside till gagn för oss törstige provare. Utveckling avveckling?

3 1. Macallan Sienna Det går rykten om att undertecknad, yours truly, er oförvitlige protokollförare, skulle ha någon sorts koppling till allsmäktige Macallan själv. Tyvärr är så icke fallet! Om så varit skulle undertecknad suttit i ett hörn, spelat på läpp och druckit frukost, lunch, middag och kvällsvard i form av sherrylagrad, 18- årig Macallan - och inte gjort något annat, dag ut och dag in. Nu händer det ibland att någon välartad kamrat korkar upp någon av Macallans buteljerade himmelsnektar och man kan få sig en liten dram av denna paradisiska dryck. Så var just fallet den 16 februari Den perfekta kombinationen av mörk bärnstensfärg, lite tjockflytande, simmig. Krämig konsistens med en doft av guds himmel, torkad frukt, sherry, sötma, lätt citrus, läder och andra utomjordiska läckerheter som är svåra att i ord beskriva. Smekningen mot läppen och gommen tar tag i ens skröpliga lekamen man släpar omkring på så att man lyfts upp ur greve Silfverblads provningssoffa och liksom hovrar, lätt gungande några decimeter ovanför den i en fluffig hammock Änglar spelar Mozart och Bach till ackopanjemang av smekande röster från en stor kör och mjuka orgeltoner. Smaken är svår att verbalisera. Detta är helt enkelt maltwhiskyns absoluta fullbordan! Egentligen borde alla andra destillerier sluta upp med sitt trams, lägga ner verksamheten och hälla ut sitt räliga träck i rännstenen och bara inse fakta. Inte minst är detta en uppmaning till den blekaste kopian av dem alla - Mackmyra Man talar om nära döden-upplevelser. Tja, i den mest positiva varianten är det att inta en å Jerezfat, vällagrad Macallan av hög kvalitet! Sammanfattningen blir att Sienna är en väldoftande maltwhisky med perfekt balans i de dofter och smaker man lyckats framställa. Den har sötma och fyllighet i en skön balans. Någon anande en liten

4 spritighet å tungroten och det kan möjligen indikera att fulländningen skulle uppnås med ytterligare några års lagring på sherryfaten. Men Sienna blev allas favorit utom för en viss fordonsstrateg med bakgrund hos Svenska Aeroplan Aktiebolaget. Efter moget övervägande lade han sin guldröst på utmanare nr 2. Tillhopa utmynnar dock omröstningen (där protokollföraren sarkastiskt meddelar att han tacksamt emottager den tydliga fördelningen av säckpipor, kiltar och baskrar som samtliga medlemmar avgett ) i att vi utdelar betyget: utdelar vi för den fina balansen av doft och smakämnen. En en äkta Macallan! 1. Part nan Angelen Allt-A-Bhainne, 1995 Ingen avundsvärd sits att komma efter allsmäktige Macallan, men till provningsbordet inropade greven en märklig dark horse kallad Part Nan Angelen (Änglarnas andel). Nomalt anses det vara den del som dunstar bort under lagringen på fat, men här har man snott namnet och satt det på en trevlig pava.

5 Vad är nu detta då? Jo, det finns ett namn på etiketten, Folke Andersson. Han behöver knappast någon presentation för Sveriges whiskyfantaster. Eller konjaksfrälsta. Eller spritkonnässörer överhuvudtaget. Som före detta Master Blender på Vin & Sprit stod Folke Andersson också bakom succéer som Black Ribbon, Grönstedts och på senare tid Latitude 55. Men, det är framförallt med PNA Part Nan Angelen, eller Änglarnas Andel, han skrev in sig i whiskyälskarnas hjärtan; en kärleksfullt framtagen serie maltwhisky från de bästa fat man kunde uppbringa, i vackert formgivna flaskor. När serien gavs ut, mellan 1998 och 2005, kom det nya buteljeringar ett par gånger om året, och de små upplagorna sålde slut tämligen omgående. Det slår oss att färgen på detta destillat är ljust, mycket ljusgult inte så intagande och upphetsande. Dofterna är betydligt mer försiktiga än de överväldigande dofter som Macallan bjuder. Men smaken en käftsmäll i dess positiva bemärkelse. En färskfruktsyrlighet, och den är mäktig. Mogen smak, men ändå ungdomlig och viril! Så här beskriver Folke själv smaken: Doft: En fruktig frisk doft med en antydan om päron, äppleskal, och kryddpeppar. Kakig malt och marsipan. Smak: Söt och pikant smak av citron och krämigt kokossmör. Kryddpeppar, malt och fatkaraktär. Mycket fruktig. Aftertaste: Lång, kryddig med anslag av gröna äppleskal. för att en svensk buteljerare och Folke lyckats köpa in två kanonfat och att man låtit en oss få ta del av detta godis i de 770 pavor man sålde.

6 2. An Cnoc, Barrow Ja, vad kan då en mörk, lite tafflig, mörkgrön literpava ancnoc bjuda mot Macallan och Part Nan Angelen? Ganska mycket faktiskt! Eftersom vi är förberedda på att AnCnoc erbjuder viss anstrykning av rök tar vår fordonsstrateg betäckning bakom fåtöljen när pavan öppnas. Och likt anden i flaskan stiger en rejäl rökslinga upp och lägger sig ovanför huvudet på oss provare. Försiktigt tittar Spyker fram iklädd sin senaste skyddsdräkt (en utrustning SAAB använde på talet, som han fick ärva av Victor Muller i höstas. Victor var lite orolig att han skulle hamna på kåken några år och ville att hans vapenbroder skulle vakta reliken): Men märkligt nog ser vi att vår fordonsstrateg häller upp en ganska rejäl pruttare i glaset. Vi varnar honom, men han hojtar glatt det är mest vatten vilket vi avslöjar som en ganska dåligt maskerad lögn. Och utan något motstånd lyckas han smutta i sig denna, tydligt av rök anfrätta vätska med ett stort knippe välbehag. Vi undrar vad som hänt med vår mänsklige rök -och brandvarnare Har tiden på Slottsberget påverkat såväl kropp som knopp på ett obehagligt sätt. För inte så länge sedan avslöjade vi ju att fordonsstrategen smygknaprade grönsaker och nu intar han med glädje rökskadad maltwhisky.

7 Det kan finnas en förklaring till att rökvarnaren strejkade. Röken har av fin lagring kroknat betydligt och blir en smeksam ingrediens i en för övrigt väldigt snäll, smakrik och aristokratisk whisky. Hamnkaptenen genmäler att den har toner av tång, salt och hav. Lite som när man bärgat ett nät som legat i sjön Poetiskt och sant. Detta är inte alls som en kortlagrad Laphroaig eller någon annan tjärbesudlad PPM-bomb ibland erbjuder. - Nä, sån t kan testosteronstinna, unga amatörer hålla på med när de försöker inträda i maltwhiskyns magiska värld. Vi missar inte den tydliga rökdoften i tulpanglaset, men den är varmt inlindad i sötma och malt och lite citrus och skrämmer ingen (inte ens Spyker). Att den håller 46% alkohol skrämmer varken doftorgan eller smaklökar. Ingen spritighet. Några droppar vatten stör som vanligt inte utan mjukar bara upp an Cnoc lite extra! En mycket god virre som bjuder smaker som fint gift sig med den mjuka rökigheten! för den fina kombinationen av rök och smakrik vällagrad whisky. Halvtidsvilan Halvtidsvilan infann sig precis när vi som bäst behövde den. Greven hade skickat iväg sin grevinna på semester i Nordafrika, så det var en garanti för att den synnerligen läckra grytan var grevens egen produkt. Vi såg heller ingen ur det tjänstefolket som hade påverkat anrättningen. Så vällagat och korrekt kryddat till detta god, kall öl! Dalwhinnie och 23-årig mörk rom bjöds förutom läcker kaka till kaffet. Dalwhinne håller stilen är utan tvivel ett säkert kort bland fina maltwhiskys, men vi fumlar lite i rommens (den vällagrade ) och sätter högt betyg på Zacapa 23 YO. En otroligt mjuk och fin rom! - Hallå Silverrom, hur kunde vi pimpla så nt i tidernas begynnelse?

8 Kockmössan övertas nu av greven på Kvigvallen! Det har rapporterats att ytterligare en framtids-strateg har använt en Det trumpetades nyligen ut när Sydkorea skickade en inbjudan till Kim Jong Un att han och hans knäppgökar var välkomna att diskutera fred mellan de två länderna (som fortfarande inte slutit fred med varandra sedan Koreakriget i början på 1950-talet). Kim svarade med sin fax och det innebär att det nu finns ett De fyras gäng i världen som använder fax: Fårbonden Gnk i Albanien Beijer Byggmaterial på Hisingen Kim Jong Un i Nordkorea SAMT Byggare Bert på Källängen! Vi önskar alla fyra lycka till med sina trevliga manicker. Byggare Bert som vid något tillfälle tröttnade på sin fax och grävde ner den i trädgården är lite missnöjd med sina inkommande fax, men nu grävt upp den igen: - Ja, de brukar vara lite smutsiga, konstaterar Byggare Bert. - Förutom jord och gräsrester har jag även hittat rädisor i meddelanden, utropar byggaren.

9 Nå, vad av vikt avhandlades denna kväll å Brännö (förutom maltwhisky). Några medlemmar nämnde något om ett OS i Sydkorea och att man kunde titta på det i dumburken. Tja, alltså ytterligare på dumburken som slåss om platsen med Allsång på Skansen, Så skall det låta samt Hela Sverige bakar, Hela England bakar, Hela Kina bakar, Hela Sovjetunionen bakar, Hela Nordkorea bakar, etc, etc Dessutom noterades åter att man tydligen kan åka utomlands för att titta på fotboll och att man dessutom tydligen kan titta på fotboll på dumburken. Undertecknad är ensam om att zappa för att undvika fotboll och OS. Inser självklart att det är yours truly som är avvikande och inte riktigt passar in i mallen Vår korta adress är bit.do/branno Vi kan den snart alldeles utantill Gud bevare konungen och fastlandet! Samt Brännö, Asperö, Gotland och andra jävla öar

10 Vi tackar greve S för ett gott urval av maltwhisky, en trevlig kväll å godset och börjar så smått planera för nästa provning den 18 maj 2018! Även denna å Brännö! Häpp, tecknar eder förbundne Matrosen F Förslag på nya tjänstebilar Volvos värde varar!

11 Vi passar på att nämna att vi har stabil ekonomi i sällskapet! Vi brukar ju avrapportera hur vår ekonomi ser ut. Den är strålande! Per den 16 februari uppgår de samlade tillgångarna till kr :33 och ni undrar säkert hur det ser ut i kassavalvet under Annedal. Så här ser det ut när sista medlemsavgiften lagts ner och den senaste provningen är betald:

12 Världsrekorden i hyperinflation i misslyckade ekonomier Märkligt att vår riksbankschef numera ständigt kämpar med att höja inflationen till 2 %. Det är inte så många år sedan Sverige ansågs ha en alldeles för hög inflation när den låg på över 10 % per år. Nedan följer några länder som haft hyperinflation under de senaste hundra åren: I juli 1946 hade Ungern en inflationstakt på biljoner procent per månad - priserna fördubblades därmed på i genomsnitt 15 timmar! Nedan en hundratriljonerssedel - százmillió b.- pengö = hundra miljoner b(iljoner) pengö.. I sammanhanget framstår Zimbabwes inflationstopp från november 2008 på 79,6 miljarder procent per månad som ganska beskedlig. Priserna fördubblades då bara på 25 timmar. Nedan en hundrabiljonerssedel (observera engelska trillion = svenska biljon). Den kända hyperinflationen i Weimarrepublikens Tyskland hade en högsta månatlig inflationstakt på procent, vilket motsvarar en prisfördubbling på ungefär 3 och en halv dag. Nedan en hundrabiljonerssedel.

13 Det forna Jugoslavien hade en inflationstopp i januari 1994 med en månatlig takt på 313 miljoner procent. Nedan en 500-miljarderssedel. Ett land som är i ropet nu är Grekland, som led av sin värsta hyperinflation i oktober 1944 med procent per månad. Nedan en 100-miljarderssedel. Nu ser dock inte hyperinflation ut att vara det främsta hotet mot pengarna i länder som har övervägande andel "skuldpengar", t.ex. USA, eurozonen, Storbritannien eller Sverige. Snarare verkar deflation vara ett större hot. Det kan också mycket väl hända att vi drabbas av hyperinflation efter deflationsfasen, men det är några år till dess och absolut inget man ska ta för givet.

14

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt

Läs mer

Det skulle kunna vara herr ordförande, iförd kilt, men det är hans kusin. Åtta män

Det skulle kunna vara herr ordförande, iförd kilt, men det är hans kusin. Åtta män Hej hopp Det skulle kunna vara herr ordförande, iförd kilt, men det är hans kusin Åtta män har slitit med protokoll, träningsdruckit, gått på whiskymässor, läst whiskylitteratur och kollat etiketter! Och

Läs mer

Det visar sig att stundens allvar, när vi skall avge ett personligt betyg, resulterar i ett något njuggare resultat. Mer om det längre fram.

Det visar sig att stundens allvar, när vi skall avge ett personligt betyg, resulterar i ett något njuggare resultat. Mer om det längre fram. träffades fredagen den 25 maj på Brännö Highlands för att åter ta sig an ett antal whiskystorter i jakten på den ultimata maltwhiskyn. Denna gång hos undertecknad som laddade för en sittning utomhus. Några

Läs mer

Vad bjuder då herr Spyker oss som i bister, kylig kväll oss som trotsat mörkret den 10 februari 2017?

Vad bjuder då herr Spyker oss som i bister, kylig kväll oss som trotsat mörkret den 10 februari 2017? Vafalls, redan februari? 2017? Fyra sluskar hade denna dag begivit sig ut i mörker och kyla för att ta sig an den svåra uppgiften att hitta världens bästa whisky. Från Brännö hade dock antalet testare

Läs mer

Ja, så gnolade vi, likt Leonard Cohen, på vår väg mot ön och upp mott Brännö Highlands denna ödesdigra dag 17 november, i nådens år anno 2017

Ja, så gnolade vi, likt Leonard Cohen, på vår väg mot ön och upp mott Brännö Highlands denna ödesdigra dag 17 november, i nådens år anno 2017 Ja, så gnolade vi, likt Leonard Cohen, på vår väg mot ön och upp mott Brännö Highlands denna ödesdigra dag 17 november, i nådens år anno 2017 Så var det då åter dags att ta sig an tre nya maltwhiskypavor.

Läs mer

Denna gång är vår bild av de ljuvliga dropparna något mer konstnärlig

Denna gång är vår bild av de ljuvliga dropparna något mer konstnärlig Denna gång är vår bild av de ljuvliga dropparna något mer konstnärlig Återigen ett besök på historisk mark I Husvik har Lasse Dahlquists morfar och Evert Taubes pappa suttit och pokulerat. Funderat på

Läs mer

Likt ett juleljus lyste denna provning upp det mentala mörker vi just nu befinner oss i.

Likt ett juleljus lyste denna provning upp det mentala mörker vi just nu befinner oss i. Likt ett juleljus lyste denna provning upp det mentala mörker vi just nu befinner oss i. Fy fan så mörkt det är. Och så god whiskysorter det finns! Allt nog; Det hårda föreningslivet kräver en del administrativa

Läs mer

Det var en fin eftermiddag den 21 februari 2014 och

Det var en fin eftermiddag den 21 februari 2014 och Brännö, Källängen Det var en fin eftermiddag den 21 februari 2014 och sju törstiga maltwhiskyprovare ställde kosan mot den del av ön som kallas Brännö Highlands där bl a Byggare Bert huserar. Redan på

Läs mer

Märkligt att man alltid kommer att tänka på asfalt och karteller när vi provar maltwhisky hos Kjell.

Märkligt att man alltid kommer att tänka på asfalt och karteller när vi provar maltwhisky hos Kjell. Märkligt att man alltid kommer att tänka på asfalt och karteller när vi provar maltwhisky hos Kjell. Nja, det är kanske inte så konstigt. Det ÄR verkligen väldigt välasfalterat just utanför Stålbäcks.

Läs mer

Whiskyprovning 2010-10

Whiskyprovning 2010-10 Whiskyprovning 2010-10 10-29 Denna gång provar vi en lite annorlunda variant, de sorter vi provat (förutom en joker ) är alla ingridienser i den välbekanta blended whiskyn Famous Grouse! Macallan 15y Higland

Läs mer

Första dagen 2012 med lite, lite vårkänsla i luften

Första dagen 2012 med lite, lite vårkänsla i luften Första dagen 2012 med lite, lite vårkänsla i luften avslutar vi genom att söka oss ut till Brännö för att begå ytterligare en maltwhiskyprovning under vajande fana! s Och ifrån underjorden hade 6 små trädgårdstomtar/whiskyprovare

Läs mer

Va, är det redan november? 2014?? Trodde det var 1914

Va, är det redan november? 2014?? Trodde det var 1914 Va, är det redan november? 2014?? Trodde det var 1914 Skutorna utmed Packhusplatsen med Tullhuset (nuv Casinot) i bakgrunden. En av dem är vår egen skutskeppares farkost! Ja, det är väl tyvärr så att man

Läs mer

Men det är på lätta steg som 7 styck törstiga strupar liksom sugs till det vita, fina skärgårdshuset där familjen Silfverblad huserar.

Men det är på lätta steg som 7 styck törstiga strupar liksom sugs till det vita, fina skärgårdshuset där familjen Silfverblad huserar. Jaha Då blev det då dags igen, efter en lång, kall vinter, att raskt ta sig fram över ängarna till greve Silfverblads lilla chateu by the sea igen. Det kändes inte som två år sedan. Tiden går och vi med

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

Så var det åter dags att gästa en whiskyprovning på den holme som gav namn åt sällskapet; Gefveskär!

Så var det åter dags att gästa en whiskyprovning på den holme som gav namn åt sällskapet; Gefveskär! Eftersom vi numera är fossiler (pensionärer!) allihopa NÄSTAN! Dock icke undertecknad, så passar det väl bra att vi inleder detta protokoll, med vidhängande bulletiner, med en liten historisk återblick.

Läs mer

Det var den 23 november och det var mörkt, fuktigt och kulet ute...

Det var den 23 november och det var mörkt, fuktigt och kulet ute... Det var den 23 november och det var mörkt, fuktigt och kulet ute...... och då betyder naturligtvis en ny whiskyprovning extra mycket. Och för att bryta den ogudaktiga trenden att alltid komma sent till

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

Sedan är det kanske dags att börja tänka på att trappa ner. Barn och barnbarn får ta över den betungande verksamheten!

Sedan är det kanske dags att börja tänka på att trappa ner. Barn och barnbarn får ta över den betungande verksamheten! Ja, först såg vi ut som till vänster men nu ha utvecklingen gjort att vi fått färg och lite mer stil. Tanken har dock varit att vi skall ha en framtoning som appellerar lite till äldre tider, historia,

Läs mer

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 En idé föds Tanken på en svensk whisky, gjord enligt konstens alla regler, föddes i äkta alhoholdimmor en afton när en isbelagd altan äntligen var färdigskottad

Läs mer

Många företag och verksamheter förnyar sig med nya logotyper och rör till det med namnbyten och annat trams. Så icke vi!

Många företag och verksamheter förnyar sig med nya logotyper och rör till det med namnbyten och annat trams. Så icke vi! Många företag och verksamheter förnyar sig med nya logotyper och rör till det med namnbyten och annat trams. Så icke vi! var gammalt och invant redan från början. Och vi ändrar inte på det! Men lite nya

Läs mer

Skrev inte deckarförfattarna Sjöwall / Wahlöö "den vedervärdige mannen från Säffle"?

Skrev inte deckarförfattarna Sjöwall / Wahlöö den vedervärdige mannen från Säffle? Skrev inte deckarförfattarna Sjöwall / Wahlöö "den vedervärdige mannen från Säffle"? Inga jämförelser i övrigt men i februari skulle vi i alla fall prova whisky hos "den vederhäftige mannen från Vallda".

Läs mer

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Pröv 5 2018 Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Lite fakta om The Glenrothes Grundades 1879 vid foten av Mannoch Hills i staden Rothes i hjärtat av Speyside. Visonen om att bygga destilleriet

Läs mer

Detta skedde fredagen efter Kristihimmelfärdsdag och vilodagen i Vecka 21 anno 2006.

Detta skedde fredagen efter Kristihimmelfärdsdag och vilodagen i Vecka 21 anno 2006. träffades åter den 26 maj för slå sina kloka huvuden ihop i jakten på den perfekta maltwhiskyn. Redan nu kan vi konstatera att vi inte hittade den. Det är vi väldigt lyckliga över och jakten kommer därför

Läs mer

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 80 2015-02-07 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Läs mer

PALACE PROVNINGAR VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR

PALACE PROVNINGAR VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR PALACE PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VINPROVNING Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för att förstå

Läs mer

Vi börjar denna gång med introduktionen ur en oerhört spännande och god bok som kanske kommer ut på marknaden i framtiden:

Vi börjar denna gång med introduktionen ur en oerhört spännande och god bok som kanske kommer ut på marknaden i framtiden: Vi börjar denna gång med introduktionen ur en oerhört spännande och god bok som kanske kommer ut på marknaden i framtiden: Kommissarie Fridén sträckte sig långsamt efter revolvern samtidigt som han väste

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 15 2006-03-18 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens andra provning för året hölls lördagen 13 maj med temat Sherry och - självfallet - whisky

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 5 2004-05-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Årets tredje provning hölls i en för föreningen ny lokal. Till denna provning hade

Läs mer

Alltid lika trevligt att få trampa lite fin, svart, vällagd asfalt på Brännö.

Alltid lika trevligt att få trampa lite fin, svart, vällagd asfalt på Brännö. Alltid lika trevligt att få trampa lite fin, svart, vällagd asfalt på Brännö. Man märker ju redan när man hoppar av båten att en extra tjock, svart, lagom mjuk asfaltsula leder oss till kröken i Vassdalsvägen

Läs mer

Vad har då greven valt ut för läckerheter denna gång?

Vad har då greven valt ut för läckerheter denna gång? Att bära skulden för en förskjuten provning är ett tungt ok för en munter yngling (ordföranden). Men så blir det ibland när hälsan inte riktigt står en bi. Men tänk så trevligt att vi fick våndas och längta

Läs mer

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD Galatea P R O D U K T N Y H E T E R F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE MAJ 2012 Nytt DICTADOR NYHETSTEMA I MAJ Hantverkskonst S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BLACK ISLE BERNARD Dessutom:

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Göteborg firar snart 400 år

Göteborg firar snart 400 år Göteborg firar snart 400 år So what? BSMWS firar 10-årsjubileum I ÅR! Vi valde att gästa en grannkommun söderut för att inleda detta jubileumsår. Hos vår egen Spykerägare och rökvarnare Jan Mueller Isaksson!

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 55 2011-09-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Första provningen för hösten är nu genomförd. Det vare en provning med

Läs mer

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin...

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin... FAKTA OM VIN OCH SPRIT Innehållsförteckning FAKTA OM VIN...2 Rödvin... 2 Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4 Okryddat brännvin... 4 Kryddat brännvin... 4 Genever... 4 Gin... 4 Fruktbrännvin... 4 Likör...

Läs mer

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning.

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning. Så använder du vin i matlagning. Vin i mat kan definitivt höja smakupplevelsen på allt från såser och grytor till soppor och efterrätter. Men hur ska jag tänka och vad finns det för möjligheter och fallgropar?

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE Whiskyvänner. Ännu ett år kan vi lägga bakom oss i Wernamo Whisky Vänners historia. Ett händelserikt år, med många

Läs mer

Himlen, Guds vackra hem

Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Ett gäng ystra ynglingar samlas åter för att begå en liten whiskyprovning i finalen av en mycket het och torr sommar!

Ett gäng ystra ynglingar samlas åter för att begå en liten whiskyprovning i finalen av en mycket het och torr sommar! Undrar om någon ser skillnad på denna bild och den som kommer lite längre bak i denna skrift! Ett gäng ystra ynglingar samlas åter för att begå en liten whiskyprovning i finalen av en mycket het och torr

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 38 2009-04-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Som sista provning på vårsäsongens bjöds det på något speciellt. Då SWF (Svenska Whiskyförbundet)

Läs mer

SLOW BEER LAGER 4 % alk. Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN

SLOW BEER LAGER 4 % alk. Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN SLOW BEER LAGER 4 % alk Inspirerad av den geometriska sköldpaddan. EXCEPTIONELLT OVANLIG. EN FYLLIG GYLLENE LAGER, LÄTT BESKA GÖR DEN LÄTTDRUCKEN En extrem lager med en fyllig gyllene färg. Uppfriskande

Läs mer

Provning /Roland Bjurling, Gunilla Colliander, Monica Höglind, Roland Norman

Provning /Roland Bjurling, Gunilla Colliander, Monica Höglind, Roland Norman Provning 140910/Roland Bjurling, Gunilla Colliander, Monica Höglind, Roland Norman Den senaste provningen av Vin des Bosses-vinerna för Vinkulturföreningens medlemmar ägde rum i juni 2013. Vid den nu aktuella

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Brännö 2011.12.18 Protokoll & Bulletiner

Brännö 2011.12.18 Protokoll & Bulletiner Ja, herregud, som de gamla uvar vi blivit konstaterar vi likt våra förfäder: - Ock, ock, ock, det var värst vad tiden går, redan november 2011! Tiden går bara fortare Just det, 25 november i nådens år

Läs mer

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara?

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara? Mat & Vin Hur svårt kan det vara? Sinnena Provning är lätt Alla äger sin upplevelse Provning är svårt Knepigt att sätta ord på vad man upplever. en är en kombination av dessa En del smak är känsel ex hetta

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor. Avesta Whiskysällskaps provning nr 59 2012-03-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskap höll sin andra provning för året. Denna gång med temat Glenmorangie. Provningsledare

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 63 2012-09-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Detta var den andra provningen på höstsäsongen, och föreningen

Läs mer

Så var det då äntligen dags igen att fukta smaklökarna

Så var det då äntligen dags igen att fukta smaklökarna Så var det då äntligen dags igen att fukta smaklökarna med lite maltwhisky igen. Lite torra har de allt blivit sedan förra gången. Nu spirar lite gröna skott och efter att ha fått smaka greve Silfverblads

Läs mer

Den 8 september 2006 träffades

Den 8 september 2006 träffades Den 8 september 2006 träffades åter för ett vetenskapligt försök att vaska fram den ultimata whiskyn. Vi misslyckades åter. Med outsinlig kraft kommer vi därför att utan några krav på arvoden eller ersättningar

Läs mer

Whiskyprovning. Tärby hembygdsgård 9 april 2017

Whiskyprovning. Tärby hembygdsgård 9 april 2017 Whiskyprovning Tärby hembygdsgård 9 april 2017 1 Whiskykvalitet, egen idé Ordinär kvalitet,

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

Ja, i november hade vi sett fram mot den sedvanliga vartannatårsprovningen hos Kapten Blomberg på Näset!

Ja, i november hade vi sett fram mot den sedvanliga vartannatårsprovningen hos Kapten Blomberg på Näset! Ja, i november hade vi sett fram mot den sedvanliga vartannatårsprovningen hos Kapten Blomberg på Näset! Nu blev det inte så! Redan i oktober nåddes vi av det nästan overkliga beskedet att Bertil hade

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 51 2011-02-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Efter att föreningens årsmöte hade klarats av så genomfördes också årets

Läs mer

Pröv Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke

Pröv Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke Pröv 2 2017 Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke Whisky # 1 Namn: Invergordon - The Pearls of Scotland Ålder: 18yo Buteljerare: Gordon & Company (independent buteljering) Typ: Single

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK )

AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK ) AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK ) 5 DOFTAR FÖRST KÄRV STARK WHISKY, dock utan utstickande störande dofter. Sedan kommer mycket: jordgubbar med smördeg och

Läs mer

Tips på saker till grillen.

Tips på saker till grillen. Tips på saker till grillen. Det vackra väder som maj månad har bjudit på i år har gjort att efterfrågan på grillar och tillbehör hittills har varit dubbelt så hög som i fjol. Gasolgrillen är förstahandsvalet,

Läs mer

Stockholms bästa semla

Stockholms bästa semla 03 feb 2016 Stockholms bästa semla Skribent: Vin & Matguiden Vi har testat semlor från några av Stockholms mest populära bagerier för att kora den bästa semlan inför semmeldagen den 9 februari. Vin & Matguidens

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 81 2015-04-11 Text: Arne Hellberg, Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes en lördag i april. Dagens tema var Udda OB där OB står för Originalbuteljering.

Läs mer

DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80

DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80 DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80 FÖR OSS HANDLAR WHISKY OM ATT BLICKA FRAMÅT. Är du också en nytänkare? Då har vi en hel del gemensamt.

Läs mer

Så här beställer du catering från Malmborgs

Så här beställer du catering från Malmborgs Så här beställer du catering från Malmborgs I samtliga våra butiker finns ett kök med kunniga kallskänkor. Allt du behöver göra för att beställa är att besöka delidisken i din närmsta Malmborgsbutik eller

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 14 2006-02-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets första provning har nu hållits. Temat för kvällen var Springbank, vilket är ett av få kvarvarande

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 20 2006-11-25 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningen avslutade provningsåret 2006 med en vertikalprovning på restaurang Kungsgatan 4. Temat

Läs mer

Kören håller på att förbereda ett kalas och behöver hjälp med att städa.

Kören håller på att förbereda ett kalas och behöver hjälp med att städa. Sångtexter Sexårskören 2017 1 01 VÄLKOMNA HIT Kören håller på att förbereda ett kalas och behöver hjälp med att städa. Välkomna hit till vårt hus och vår svit Det är dammigt och smutsigt i varje vrå Hej

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 85 2015-10-28 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information

Läs mer

BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus

BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus Protokoll Beathas Vänner BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus 2015-05-19 Magnus Fagerström Magnus Fagerström har världens största privata whiskysamling av Ben Riach. Han har dock slutat att samla på

Läs mer

Vinner all sprit på att "vattnas"?

Vinner all sprit på att vattnas? Vinner all sprit på att "vattnas"? Kanske är det den mest diskuterade frågan när det provas whisky: bör man späda med vatten, och i så fall hur mycket? Det finns flera anledningar vissa mer faktabaserade

Läs mer

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present!

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present! Vinprovning. Det finns flera olika anledningar till att prova vin, antingen man är medlem i en vinklubb och har ett genuint intresse, eller det att man bara vill komma tillsammans för att ha det trevligt

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning. Avesta Whiskysällskaps provning nr 03 2004-02-07 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Läs mer

Så stod vi då där igen

Så stod vi då där igen Så stod vi då där igen nästan alla medlemmar när kapten Nyman i Moseviken blåste i whiskyhornet för att sammankalla till augustiprovning sommaren 2012! Bertil blev dessvärre inkallad till tjänstgöring

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 91 2016-06-11 Text och Bild: Arne Hellberg Årets sommarprovning hölls lördagen den 11:a juni i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Duellen och provningsledare var

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 4 2004-04-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes under temat Fatlagring där vi provade fyra olika sorters whisky

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon KENDALL-JACKSON en 60 länder. Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon Ursprung: Alexander Valley, Kalifornien, USA Druva: 100% Cabernet Sauvignon Vinerna i serien Highland Estate

Läs mer

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich 31 maj 8 juni 2014 Följ med på en fantastisk whiskyresa till Skottland. I denna underbara miljö får du prova denna ädla dryck på flera av världens mest uppskattade destillerier. Vi åker över till Islay

Läs mer

Alla önskar vi ha en hälsosam livsstil med

Alla önskar vi ha en hälsosam livsstil med Inledning Alla önskar vi ha en hälsosam livsstil med god och nyttig mat, bra sömn, massor av energi och ett allmänt välbefinnande. Men hur uppnår man detta i vårt moderna hektiska samhälle? Det är lätt

Läs mer

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut En ljus framtid till mötes (21 okt) Tecknen inför hans ankomst (4 nov) Jesu återkomst (11 nov) Det kommer att bli fest (25 nov) Mark 13:32 Dagen

Läs mer

Hur smakar egentligen en whisky?

Hur smakar egentligen en whisky? Hur smakar egentligen en whisky? Kryddnejlika, ingefära och kanel. Pomerans, russin och torkad frukt. Nötter och choklad, och knäck förstås. Och mycket mer. Julen kom och gick. Men inte bara julen brukar

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 64 2012-11-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Vid årets sista provning var det året dags att träffa

Läs mer

4. Sykepleieren: Men du är stark och frisk, så det kommer att ordna sig, och så tar det ju lite tid

4. Sykepleieren: Men du är stark och frisk, så det kommer att ordna sig, och så tar det ju lite tid Svensk utskrift till film Motiverende Intervju Hjemmetjeneste, kvinne 66, Motiverende samtale Medverkande Pia Walker skådespelare och Tom Barth psykolog Filmen producerad av KoRus- Øst Kompetansesenter

Läs mer

Öarna Jura, Mull, Skye och Orkney 19 okt. 2003.

Öarna Jura, Mull, Skye och Orkney 19 okt. 2003. 1 Öarna Jura, Mull, Skye och Orkney 19 okt. 2003. Eftersom Whiskies från Islay tidigare hade provats, var det nu dags för att göra en provning med whiskies från öar norr om Islay, nämligen Jura, Mull,

Läs mer

Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo

Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo Tre aktiva destillerier i Campbeltown. Glen Scotia, Springbank samt Glengyle Whisky Capital of the World 1817 Campbeltown Distillery 1823

Läs mer

Jubileumsresan till RIGA 2019

Jubileumsresan till RIGA 2019 Jubileumsresan till RIGA 2019 För att fira att Radio Vikings Supporterklubb hade funnits i 25 år så arrangerades en specialgjord resa till RIGA för våra medlemmar. Vi åkte med M/S Romantika den 29 augusti.

Läs mer

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3 Provningsformulär Namn: Datum: 1 Färg (Appearance colour) Luta glaset från Dig och studera färgen i kanten (eng Brim) mot vit bakgrund. Ung whisky ofärgad alt något gul. 2 Ben, Tårar, Fönster (Appearance,

Läs mer

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml Bilaga till pressmeddelande från Kung Markatta 26 april 2016 Produktinformation nyheter Kung Markatta sommaren 2016 Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml Kung Markattas Mousserande Äppelmust tillverkas

Läs mer

Fakta om öl. Överjästa ölstilar (ale) Underjästa ölstilar (lager) Spontanjästa ölstilar (syrliga öl)

Fakta om öl. Överjästa ölstilar (ale) Underjästa ölstilar (lager) Spontanjästa ölstilar (syrliga öl) CC Fakta om öl Öl kan delas in i ett ofantligt stort antal ölstilar lite beroende på vilket sätt man vill dela upp dem, och hur detaljerat. Oavsett hur man vill åskådliggöra indelningen så finns det 3

Läs mer

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna.

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna. Avesta Whiskysällskaps provning nr 6 2004-10-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna. Årets fjärde provning hölls, precis som senast, på Grand Hotel.

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 98 2017-09-02 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens första provning efter sommaren genomfördes lördagen den andra september i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt Åländska skärgårdsäppel Vi levererar äpplen från ett 40-tal odlare i den åländska skärgården. Odlingen har långa traditioner och sköts av kunniga odlare. Äpplena utvecklas väl i

Läs mer

Vin & Matguiden testar roséviner

Vin & Matguiden testar roséviner 25 aug 2016 Vin & Matguiden testar roséviner Skribent: Vin & Matguiden Blossom Hill White Zinfandel och Morberg Collection Syrah Rosé fick toppbetyg! Drick rosévin året runt! De ljusa och lätta vinerna

Läs mer

MITCHELL S BREWING CO

MITCHELL S BREWING CO MITCHELL S BREWING CO MITCHELL S FORRESTERS LAGER 3,6% Krispig, ren och lätthumlad förfriskning. Lätt lågkalori lageröl Frisk torr smak Lätt humlad Lokalt odlade råvaror Varsamt mognad i nollgradig miljö

Läs mer

Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas.

Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas. Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas. I Galärskjulen på Djurgården i Stockholm ligger sedan 2012 Spritmuseum ett museum om alkoholkulturen i Sverige. Här finns både temporära utställningar

Läs mer

Den magiska dörren. Författare Deni saeed

Den magiska dörren. Författare Deni saeed Den magiska dörren Författare Deni saeed Kap1 Hej jag heter Kristian. Jag är 10 år. Jag har en kompis, men han är inte riktigt min vän, jag är bara hans kompis för hans farsa är miljonär. Jag är lite rädd

Läs mer

Märke: Johnny Walker Black Label, Blended. Märke:Passport Scotch, Blended. sidan av 79

Märke: Johnny Walker Black Label, Blended. Märke:Passport Scotch, Blended. sidan av 79 1 Märke: Member, Blended Region:? Ålder: 3 år Färg: Honungsgul, ljus Lukt: söt, vanilj,tång Smak: Söt, stickande, salt, lätt rökig Eftersmak: Halvlång, stickande, sträv Poäng: 78 Pris: CA 60 kr ( inköpt

Läs mer

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & Smoothies 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & smoothies Hälsosamma juicer, både med frukt & grönsaker är populärt! De passar som snabb påfyllning när du är på språng, som ett nyttigt mellanmål

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer