Remiss beträffande samråd om program för detaljplan för Årstafältet, Årsta 1:1 i stadsdelarna Årsta och Östberga, Dp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss beträffande samråd om program för detaljplan för Årstafältet, Årsta 1:1 i stadsdelarna Årsta och Östberga, Dp"

Transkript

1 KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSEUM, KULTURMILJÖENHETEN KUN DNR4.1/1357/2010 Handläggare: Barbro Århem Telefon: Erica Ek Telefon: Till Kulturnämnden SID 1 (5) Remiss beträffande samråd om program för detaljplan för Årstafältet, Årsta 1:1 i stadsdelarna Årsta och Östberga, Dp FÖRSLAG TILL BESLUT Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar att att i huvudsak tillstyrka program för detaljplan därutöver föreslå att förvaltningens synpunkter beaktas Berit Svedberg Kulturdirektör Ann-Charlotte Backlund Stadsantikvarie Remissen Ärendet har remitterats till kulturförvaltningen för svar senast 31 mars Ärendets beredning Ärendet har handlagts av stadsmuseets kulturmiljöenhet. Sammanfattning Efter en internationell arkitekttävling har vinnande förslag bearbetats och stadsbyggnadskontoret har upprättat föreliggande programförslag för en ny stadsdel på Årstafältet. Den föreslagna stadsdelen är planerad som en tät kvartersstad som skiljer sig från ytterstadens vanligen öppna stadsplanestruktur. En relativt stor del av det nuvarande fältet lämnas fortsättningsvis obebyggt. Förslaget har bearbetats för att minimera konsekvenserna för de kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsemiljöerna och fornlämningarna på och kring fältet. Ny be- Box Peter Myndes Backe 3 Telefon

2 SID 2 (5) byggelse på Valla gärde har utgått och det är viktigt att bebyggelse i dess anslutning anpassas i skala för att inte dominera. Av fornlämningarna lämnas den södra delen av Göta landsvägs sträckning tvärs över fältet orörd. Den nordöstliga delen föreslås omgiven av bebyggelse där förvaltningen anser att fornlämningens skyddsområde är för litet. Av övriga fornlämningar inom området berörs de med bäst upplevelsevärde ej av programförslaget. Den föreslagna parkbryggan längs Valla å kan kännas som ett främmande element i kulturlandskapet. Bakgrund Gällande detaljplan för Årstafältet är Dp från 2001, som anger området som landskapspark. Detaljplanens genomförandetid upphör Med hänvisning till de nya planeringsförutsättningar som byggandet av Södra länken, tvärbanan och den nya pendeltågsstationen vid Årstaberg har inneburit har staden beslutat att utreda möjligheterna att bebygga Årstafältet och därmed ändra den detaljplan som anger att fältet i sin helhet ska utvecklas till landskapspark. I augusti 2007 fick stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret i uppdrag av stadsbyggnads- respektive exploateringsnämnden att utreda en ny stadsdel på Årstafältet samt att anordna ett arkitekt- och stadsbyggnadsuppdrag. Våren 2008 inbjöd Stockholms stad arkitekter från hela världen till en internationell arkitekttävling. Till vinnare i tävlingen utsågs förslaget Arkipelag utfört av det franska arkitektkontoret Archi5, landskapsarkitektkontoret Michel Desvigne och miljökonsulterna Elioth/Iosis Group. Under 2009 har tävlingsförslaget bearbetats och vidareutvecklats. Programförslaget Stadsbyggnadskontoret har upprättat föreliggande programförslag för en ny stadsdel vid Årstafältet. Den nya stadsdelen ska omfatta ca 4000 nya bostäder med en utbyggnadsperiod på år. En stor park ska utgöra den nya stadsdelens kärna. På ömse sidor om parken planeras ny bebyggelse i en sammanhängande kvartersstruktur. Den nya bebyggelsen ligger i anslutning till den befintliga bebyggelsen söder om Valla gärde, längs den östra sidan av partihallsområdet och norr om Östbergahöjden. Platsen kring Årstafältets tvärbanehållplats utgör en entré till stadsdelen, som i söder övergår i ett torg. Planen innebär att det öppna fältet omgestaltas och minskas till sin yta med 20 ha. Parkens norra sida och västra sida kantas av aktivitets- och promenadstråk och de centrala och sydöstra delarna får en ny utformning med ny vegetation. Göta landsväg bibehålls till sin ursprungliga sträckning och i sitt öppna läge över den kvarvarande delen av fältet. Där Göta landsväg möter kvartersbebyggelsen ingår landsvägen som mittparti i en esplanad. Programförslaget innebär även att dammen utökas, Valla å omgestaltas, koloniområdet flyttas samt att Rugbyplanen och golfbanan försvinner.

3 SID 3 (5) I den fortsatta processen kommer området delas upp i flera olika detaljplaner. Kulturhistoriska värden Det sammanhängande området med förhistoriska gårdar och gravfält som grupperar sig längs den välbevarade och i Stockholmsområdet unika vägsträckningen Göta landsväg är som helhet ett synnerligen värdefullt fornlämningsområde. I Översiktsplanen 1999 utpekas Årstafältet med närliggande omgivning, som ett av de större fornlämningsområden som är särskilt värdefullt att bevara. Stadsmuseet har föreslagit Valla gärde, delar av Årsta partihallar samt flerbostadshusen vid Stamgatan i Östberga som kulturhistoriskt värdefulla områden. Beslut om klassificeringen av bebyggelsen och förslag till kulturhistoriskt värdefulla områden har anmälts i stadsmuseinämnden respektive i kulturnämnden Valla gärde utgör den sista etappen av Årstas utbyggnad och områdets storskaliga monumentalitet är karaktärsskapande i söderorts stadslandskap. Valla gärde är ett av få exempel i Stockholm på det tidiga 1960-talets stadsbyggande före det s.k. miljonprogrammet. Planeringen är tydligt modernistisk och genomsyras av den vid tiden förhärskande hus i park -ideologin med ett öppet byggnadssätt och välplanerad parkmark in på husfasaderna. Den del av Årsta Partihallsområde som är belägen inom programområdet domineras av mycket stora hallar för partihandel och varudistribution. Byggnaderna är uppförda på 1980-talet och har enligt Stadsmuseets klassificering visst kulturhistoriskt värde och miljövärde. Kulturförvaltningens synpunkter Kulturförvaltningen anser att det är positivt att konsekvenser för bebyggelsemiljön och fornlämningarna tydligt redovisats i programmet. Vidare anser kulturförvaltningen att det är positivt att tävlingsförslaget bearbetats och att ny bebyggelse inom Valla gärde utgått ur förslaget. I den fortsatta planeringen är det av största vikt att ny bebyggelse i anslutning till Valla gärde anpassas i skala så att den inte dominerar eller förtar områdets karaktär och unika planstruktur. Kulturförvaltningen kan konstatera att den nya stadsdel som planeras som en tät kvartersstad tydligt bryter mot ytterstadens öppna stadsplanestruktur. Den täta exploateringsgraden, kvartersstrukturen tillsammans med bebyggelsens höjd kommer att innebära en påtaglig förändring gentemot de omgivande stadsdelarnas karaktär.

4 SID 4 (5) Det är positivt att stora delar av Göta landsväg fortsättningsvis kommer att gå orörd över fältet. Göta landsväg är en fornlämning (RAÄ 34 i Brännkyrka) som kräver ett mycket stort skyddsområde. I gällande plan Dp anges skyddsområdet till 50 m på vardera sidan om vägen. I den del som i förslaget anges som Göta landsväg esplanad tycks avståndet till de vägar och bebyggelse som föreslås omge den vara betydligt mindre. Förvaltningen anser att de starka upplevelsevärden som Göta landsväg erbjuder idag, riskerar att försvinna om ny bebyggelse tillåts i dess omedelbara närhet. Förvaltningen menar också att det är viktigt att den vegetation som kommer att omge den stämmer väl överens med landsvägskaraktären. En överhängande risk är också att eventuella krav på modern belysning mm, på sikt kommer att förvandla den till en vanlig gång- cykelväg. Den föreslagna bebyggelsen kommer att beröra ett par av de fornlämningar som ligger i områdets sydvästra del. Det är dels kvarvarande delar av Ersta gamla bytomt (RAÄ 197 i Brännkyrka) samt två gravfält som undersökts på 1960-talet (RAÄ 24 och 28 i Brännkyrka). På det ena gravfältet ska en skålgropssten finnas kvar, men i övrigt finns inga synliga lämningar ovan mark. Platserna måste undersökas arkeologiskt i samband med exploatering. Tillstånd krävs från Länsstyrelsen om fornlämningar berörs. I programförslagets södra del ingår också ett gravfält samt en skålgropssten (RAÄ 27 och 195 i Brännkyrka) vid Kvarnbacken, dessa kommer inte att beröras. Programförslaget gränsar även till två bytomter, Bägersta och Östberga (Raä 200 och 68 i Brännkyrka) vilka också lämnas orörda. I den fortsatta planeringen av området måste hänsyn tas till kvarliggande fornlämningar så att deras inbördes sammanhang tydliggörs. Kvarvarande fornlämningar bör lyftas fram med vårdinsatser och skyltning för att öka förståelsen för områdets förhistoria och minska risken för slitage och förstörelse. Den nya bebyggelsen kommer att ta stora delar av parken i anspråk och parkens yta minskas med 20 ha. Detta kommer att påverka grönstrukturen i de stadsdelar som omger Årstafältet. För att kunna läsa av och uppfatta det äldre kulturlandskapet i dalgången som omger Valla å är fältets öppenhet viktig. Kulturförvaltningen ställer sig därför tveksam till att tillföra landskapselement och vegetation som är främmande för fältets karaktär då avses det halvöppna landskapet i parkens centrala del, i programmet benämnt arkipelagen, samt skogsområdet mot Huddingevägen i öster. Den nya bebyggelsen i kombination med den föreslagna vegetationen försvårar upplevelsen av kulturlandskapet och dalgången, som är en del av Stockholmsområdets storskaliga sprickdalslandskap.

5 SID 5 (5) Förvaltningen är av samma skäl även tveksam till den s.k. Parkbryggan som föreslås löpa längs Valla ås norra kant. Valla å, som har gått genom stora delar av Söderort och haft sitt utlopp i Årstaviken vid Årsta gård, kan sägas ha utgjort traktens livsnerv. Idag återstår inte mycket av ån, men här över fältet kan den ännu upplevas, bland annat där Göta landsväg går över den via en stenvalvsbro. Den sista delen av ån, innan utloppet i Årstaviken, har nyligen restaurerats. Även delen över Årstafältet borde tydliggöras, dock utan den hårdgjorda parkbryggan som känns som ett främmande element längs ån. SLUT Bilagor Hela planförslaget finns på

Remissvar angående förslag till naturreservat för Kyrkhamn.

Remissvar angående förslag till naturreservat för Kyrkhamn. Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-08-13 Handläggare Klara Johansson Telefon: 08-50831732 Barbro Århem Telefon: 08-50831566 Till Kulturnämnden 2014-08-26 Nr 16 Remissvar angående

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

Nya Årstafältet Stockholms mest spännande arkitekttävling INBJUDAN

Nya Årstafältet Stockholms mest spännande arkitekttävling INBJUDAN Nya Årstafältet Stockholms mest spännande arkitekttävling INBJUDAN Stockholm behöver din hjälp! Stockholm är hett. Stockholm är navet i Östersjöområdet och Nordens huvudstad. Stockholm växer. Under de

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm Kulturförvaltningen Stadsmuseet Sida 1 (6) 2014-09-12 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämnden 2014-09-23 Nr 10 Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Stuvaren 1 m fl. Kungsholmen, SDp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Stuvaren 1 m fl. Kungsholmen, SDp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-29 Handläggare Ida Holsner Telefon: 08 508 31 589 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-06-03 Nr 4 Remissvar angående förslag till

Läs mer

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande.

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande. PM 2009: RIII (Dnr 313-1841/2009) Förslag till byggnadsminnesförklaring av Carl Eldhs ateljé Kråkvillan 24, med tillhörande trädgård inom fastigheten Vasastaden 1:64, Bellevue Stockholm Remiss från Länsstyrelsen

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till program för Södra Skanstull i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Remissvar angående samråd om förslag till program för Södra Skanstull i stadsdelen Södermalm, S-Dp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-09-20 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott Remissvar angående samråd om förslag till

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivningar för program och detaljplaner för Årstafältet i stadsdelarna Östberga, Enskedefältet och Årsta - remissvar

Miljökonsekvensbeskrivningar för program och detaljplaner för Årstafältet i stadsdelarna Östberga, Enskedefältet och Årsta - remissvar Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-10-29 Handläggare Marie Broberg Telefon: 08-508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

Detaljplan för Viksberg 3:1, område B

Detaljplan för Viksberg 3:1, område B 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-20 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Detaljplan för Viksberg 3:1, område B Dnr: 12/13 Sammanfattning av ärendet Samhällsbyggnadskontoret har sänt ut ett

Läs mer

FÖRSLAG TILL BESLUT Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar

FÖRSLAG TILL BESLUT Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSEUM MED MEDELTIDSMUSEET OCH STOCKHOLMSFORSKNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-09-15 Handläggare: Barbro Århem Telefon: 08-508 31 566 Till kulturnämnden Samråd

Läs mer

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) E2015-02231 2016-03-29 Handläggare Hanna Flygt / Niklas Karlsson 08-508 264 65 / 508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Program

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen 18 m fl, Norrmalm, SDp

Remissvar angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen 18 m fl, Norrmalm, SDp Kulturförvaltningen Sadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 508 31561 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-05-11 Nr 6 Remissvar angående förslag

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSE UM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-27 Handläggare: Gunilla Söderlund Telefon: 08-508 31 558 Till Kulturnämnden KuN 2012-05-10 Nr 13 Remissvar angående samråd

Läs mer

Förslag på placering av nya förskolor svar på skrivelse

Förslag på placering av nya förskolor svar på skrivelse Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Lokal- och stadsmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-19 Handläggare Christoffer Lindh Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Detaljplan för Årstafältet park i stadsdelarna Östberga och Enskedefältet. Svar på remiss av planförslag.

Detaljplan för Årstafältet park i stadsdelarna Östberga och Enskedefältet. Svar på remiss av planförslag. Rebecca Westring Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 12 rebecca.westring@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-09-27 Detaljplan för Årstafältet park i stadsdelarna Östberga och

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

AVGRÄNSNINGSSAMRÅD ÅRSTAFÄLTET ETAPP 3

AVGRÄNSNINGSSAMRÅD ÅRSTAFÄLTET ETAPP 3 , rev 2017-01-24 Avgränsningssamråd för upprättande av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tillhörande detaljplan Årstafältet, etapp 3. Bakgrund För Årstafältet finns ett utarbetat program för detaljplan

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 483, del av Rotebro 2:8, Rotebro Samrådshandling

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 483, del av Rotebro 2:8, Rotebro Samrådshandling Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 483, del av Rotebro 2:8, Rotebro Samrådshandling 2015-09-22 Dnr 2014/0672 KS 203 Innehåll Planbeskrivning 3 Syfte 3 Handlingar 3 Planområdet 3 Bakgrund och beslut

Läs mer

Detaljplan för kvarteret Aftonen i Hökarängen. Remiss. Markanvisning för komplementbyggnad inom Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem.

Detaljplan för kvarteret Aftonen i Hökarängen. Remiss. Markanvisning för komplementbyggnad inom Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem. Kontaktperson Josefine Idbrant Ytterstad Telefon: 08-508 27146 josefine.idbrant@mk.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-01-25 Detaljplan för kvarteret Aftonen i Hökarängen. Remiss. Markanvisning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-04 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp Stadsbyggnadskontoret Dnr 2012-14378 Planavdelningen 2015-03-04 Maria Pettersson Sida 1 (6) Telefon 08-508 26 662 Programsamråd Enligt sändlista Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan

Läs mer

Motion om att bevara och utveckla Årsta golf på Årstafältet. Svar på remiss.

Motion om att bevara och utveckla Årsta golf på Årstafältet. Svar på remiss. Dnr Sida 1 (6) 2018-01-16 Handläggare Mattias Nilsson 08-508 265 85 Till Exploateringsnämnden 2018-02-01 Motion om att bevara och utveckla Årsta golf på Årstafältet. Svar på remiss. Förslag till beslut

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (12)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (12) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (12) 2013-05-23 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-508 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av ny park på Årstafältet, del av kv. Årsta 1:1 m.fl. i stadsdelen Östberga

Startpromemoria för planläggning av ny park på Årstafältet, del av kv. Årsta 1:1 m.fl. i stadsdelen Östberga STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (11) 2011-04-18 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av ny park på Årstafältet,

Läs mer

Kulturförvaltningen Stadsmuseet. Tjänsteutlåtande Dnr 4.1/3681/2015 Sida 1 (12) Handläggare Elisabet Wannberg. Till

Kulturförvaltningen Stadsmuseet. Tjänsteutlåtande Dnr 4.1/3681/2015 Sida 1 (12) Handläggare Elisabet Wannberg. Till Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (12) 2015-11-17 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 508 31 561 Till Kulturmiljöutskottet Remissvar angående samråd om program för Bagarmossen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12 och Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen

Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12 och Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-05-13 Handläggare: Ronnie Kristola Tfn 08-508 27 278 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12

Läs mer

Redovisning av programsamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Årsta 1:1 i stadsdelen Östberga (4000 lägenheter)

Redovisning av programsamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Årsta 1:1 i stadsdelen Östberga (4000 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (15) 2010-06-16 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-508 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av programsamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 14 december 2017

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-08-22 Handläggare Thomas Jansson Tfn 08-508 274 14 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i

Läs mer

Antikvarisk konsekvensanalys av exploateringstryck samt förslag till ny exploateringsgrad. Drottningholmsmalmen, Lovön Ekerö kommun 2011.09.

Antikvarisk konsekvensanalys av exploateringstryck samt förslag till ny exploateringsgrad. Drottningholmsmalmen, Lovön Ekerö kommun 2011.09. Antikvarisk konsekvensanalys av exploateringstryck samt förslag till ny exploateringsgrad Drottningholmsmalmen, Lovön Ekerö kommun 2011.09.23 Inledning Under våren 2011 ställdes den föreslagna detaljplanen

Läs mer

Granskning av föreslagen detaljplan för Ordenskapitlet 10 i stadsdelen Nockebyhov, Dp

Granskning av föreslagen detaljplan för Ordenskapitlet 10 i stadsdelen Nockebyhov, Dp Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Sida 1 (7) 2018-08-29 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Nämnden överlämnar

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-09-26 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-05-22 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (13) 2016-04-11 Handläggare Björn Peters Telefon 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bägersta Byväg,

Läs mer

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN 2007-09-06 5 1 Programprocessen Programområdet omfattar de fyra stadsdelarna Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Bakgrund

Läs mer

Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp

Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp Sida 1 (6) 2019-06-11 Handläggare Sebastian Rigi Telefon: 085082203843 Till stadsdelsnämnd 2019-08-29 Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp Svar till stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Årstad En ny stad på Årstafältet i Stockholm

Årstad En ny stad på Årstafältet i Stockholm Årstad En ny stad på Årstafältet i Stockholm Beräkning av antal lägenheter och kommersiella ytor Redovisning av täthet och exploateringsgrad Jämförelse av skala referenser Jerker Söderlind, 070409 Mail:

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för kv Persikan 5 mm i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för kv Persikan 5 mm i stadsdelen Södermalm, S-Dp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2015-05-25 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 0850831561 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-06-03 Nr 5 Remissvar angående samråd

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET 1(8) EXPLOATERINGSKONTORET GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE

STADSBYGGNADSKONTORET 1(8) EXPLOATERINGSKONTORET GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE STADSBYGGNADSKONTORET 1(8) EXPLOATERINGSKONTORET GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE Katrin Berkefelt Stadsbyggnadskontoret Ytterstadsavdelningen Tfn: 08-508 273 79 katrin.berkefelt@sbk.stockholm.se 2007-05-24

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för del av Årsta 1:1 i stadsdelen Östberga (park)

Godkännande av förslag till detaljplan för del av Årsta 1:1 i stadsdelen Östberga (park) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (14) 2015-10-12 Handläggare Louise Heimler Telefon 08-508 27 368 Max Goldstein Telefon 08-508 27 578 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande

Läs mer

Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14

Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14 Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14 Mörbylånga kommun Förstudie bebyggelseutveckling Anders Nilsson, Helena Nilsson 2009-12-01 Eriksöre 5:1 skifte 4 Eriksöre 6:14 Eriksöre 6:1 skifte 5 innehållsförteckning Eriksöre

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 3-2010 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-11-20 Handläggare Thomas Jansson Telefon 08-508 27 414 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Stenyxan 8 m.m. i stadsdelen Norra Ängby (Ca 12 radhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Stenyxan 8 m.m. i stadsdelen Norra Ängby (Ca 12 radhus) TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr 2007-00566-54 Anna Gäderlund 2007-03-09 Tfn 08 508 262 69 anna.gaderlund@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen Årsta (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen Årsta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-23 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen och Farsta

Samråd om förslag till detaljplan för Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen och Farsta Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-18 p. 14 detaljplan för 2:1 i stadsdelen Hökarängen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-05 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Remissvar angående samråd om program för Grammet 1 mm vid Brommaplan i stadsdelen Åkeslund. Sbk Dp

Remissvar angående samråd om program för Grammet 1 mm vid Brommaplan i stadsdelen Åkeslund. Sbk Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSE UM TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 4.1/2350/2012 SID 1 (5) 2012-05-23 Handläggare: Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden KuN 2012-06-14 Nr 6 Remissvar angående

Läs mer

Remissvar rörande samråd om program för Blackebergsvägen, del av Blackeberg 3:1 m.m. i stadsdelarna Blackeberg och Södra Ängby.

Remissvar rörande samråd om program för Blackebergsvägen, del av Blackeberg 3:1 m.m. i stadsdelarna Blackeberg och Södra Ängby. KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSEUM MED MEDELTIDSMUSEET OCH STOCKHOLMSFORSKNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-05-29 Handläggare: Klara Johansson Telefon: 08-508 31 732 Till Kulturnämnden KuN

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i Storskogen, Sundbyberg

Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i Storskogen, Sundbyberg STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2011-11-24 Lisa Brattström DNR 64/2010-214 PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Ulvsunda 1:4 i stadsdelen Ulvsunda

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Ulvsunda 1:4 i stadsdelen Ulvsunda Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2016-18120 Sida 1 (6) 2018-04-30 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-20 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen

Läs mer

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-16 Handläggare Frida Nordström 08-508 876 16 Till Exploateringsnämnden 2018-08-23 Ekologisk kompensation. Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster,

Läs mer

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat Kulturnämnden 15 mars 2005 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 15 mars 2005, kl 19.00 Ingrid Ullman, kulturchef Pernilla

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (5) 2018-10-15 Handläggare Lukas Kvarfordt 08-508 876 09 Till Exploateringsnämnden 2018-11-15 Exploateringsavtal för bostäder inom fastigheterna Masugnen 5 och Masugnen 7 i Ulvsunda industriområde

Läs mer

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS KS 2015.024 2015.01.19 S T ART-PM PLANERING 2015 Kristineberg, etapp 2 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. EXPLOATERING SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VALLENTUNA KOMMUN 186

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB. Sida 1 (6) 2015-12-18 E2015-03810 Handläggare Kamilla Karlsson 08-508 266 34 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Läs mer

Utlåtande 2013:58 RI+RV (Dnr /2013)

Utlåtande 2013:58 RI+RV (Dnr /2013) Utlåtande 2013:58 RI+RV (Dnr 302-313/2013) Markanvisning för bostäder och handel till ICA Fastigheter Sverige AB samt intentionsavtal avseende fastighetsreglering mellan fastigheterna Årsta 1:1 och Postgården

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN 2007-10-10 ANTAGANDEHANDLING Antagen 2007-12-13 Laga kraft 2008-01-10 DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan.

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan. Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-11-09 Handläggare Anna Olmårs Telefon 08-508 27 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för del av

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Ändring av stadsplan för del av Sikagården (Traversen 4) Falköpings stad, Falköpings kommun

Ändring av stadsplan för del av Sikagården (Traversen 4) Falköpings stad, Falköpings kommun 2018-04-20 Antagande: 117, 2018-03-20 Laga kraft: 33, 2018-04-20 Plannummer: A 362 Ändring av stadsplan för del av Sikagården (Traversen 4) Falköpings stad, Falköpings kommun Ägaren till fastigheten Traversen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Ändring av detaljplan DP560 för Sydöstra Kummelnäs (område G) i Boo

Ändring av detaljplan DP560 för Sydöstra Kummelnäs (område G) i Boo 2017-11-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2017/159 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan DP560 för Sydöstra Kummelnäs (område G) i Boo Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 1357/2012 FASTIGHETEN BORSTNEJLIKAN 1 M FL PÅARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten inkom den 6 september 2012 med en förfrågan avseende upprättande

Läs mer

Plansamråd för del av fastigheten Postgården mm (Årstafältet etapp 2), SDp remissvar

Plansamråd för del av fastigheten Postgården mm (Årstafältet etapp 2), SDp remissvar Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Lokal- och stadsmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-08-27 Handläggare Christoffer Lindh Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET Nästa steg i detta examensarbete är en fördjupning av det föreslagna utbyggnadsområdet vid stationen, det så kallade Stationsområdet. I planområdets sydöstra hörn ligger den

Läs mer

Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp

Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp Stadsbyggnadskontoret Micael Johansson Telefon +46 (0)8-508 27 181 2018-09-19 Sida 1 (8) Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp 2017-12502 Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-07-28 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-01-25 Handläggare: Larisa Freivalds Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 263 20 larisa.freivalds@gfk.stockholm.se Dnr 04-411-4005 2004-12-16 Till Gatu-

Läs mer

2009-06-12 1. För ytterligare information, kontakta nämndordförande Muharrem Demirok (c) telefon 073-77 88 102

2009-06-12 1. För ytterligare information, kontakta nämndordförande Muharrem Demirok (c) telefon 073-77 88 102 1 Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden 2008-11-26 Pressinformation inför teknik- och samhällsbyggnadsnämndens sammanträde För ytterligare information, kontakta nämndordförande Muharrem Demirok (c) telefon

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby. Remiss av planförslag samt markanvisning för bostäder till Familjebostäder.

Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby. Remiss av planförslag samt markanvisning för bostäder till Familjebostäder. Lizett Durgé Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 18 lizett.durge@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-04-22 Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby.

Läs mer

Som juridiskt ombud för föreningen Nätverket Årstafältet har jag av domstolen beretts möjlighet att skriftligen avsluta föreningens talan.

Som juridiskt ombud för föreningen Nätverket Årstafältet har jag av domstolen beretts möjlighet att skriftligen avsluta föreningens talan. 2017-01-09 Mark- och miljödomstolen Nacka Tingsrätt Box 1104 131 26 Nacka Strand Komplettering av talan i mål P 4847-16 angående detaljplan för del av fastigheten Årsta 1:1, Årstafältet, i stadsdelarna

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för Slussholmen och del av Ekbacken

Förstudierapport för detaljplan för Slussholmen och del av Ekbacken Förstudierapport för detaljplan för Slussholmen och del av Ekbacken Projektbeställare Projektledare David Lanthén Alexander Larsson Datum 2016-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2016/0055 Innehållsförteckning

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer