RAPPORT. Efterbehandling av Färgaren 3, Kristianstad kommun. Åtgärdförberedelser. Etapp 1. För

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Efterbehandling av Färgaren 3, Kristianstad kommun. Åtgärdförberedelser. Etapp 1. För"

Transkript

1 RAPPORT Efterbehandling av Färgaren 3, Kristianstad kommun Åtgärdförberedelser Etapp 1 För Kristianstads kommun KLK, Mark och exploatering Kristianstad Datum: Uppdrag: Org nr Kungsgatan Göteborg

2 Kristianstads kn Sida 2 av Innehållsförteckning 1 BAKGRUND OCH SYFTE KUNSKAPSLUCKOR INFÖR FÖRBEREDELSEFASEN SAMMANFATTNING OCH TOLKNING AV KOMPLETTERANDE MILJÖTEKNISKA UNDERSÖKNINGAR ALLMÄNT UPPREPADE PROVTAGNINGAR AV GRUNDVATTEN TRÄDPROVER I VÅTMARKEN ÖSTER OM FÄRGAREN GEORADAR OCH PROVGROPSGRÄVNINGAR KARTLÄGGNING AV KÄLLOMRÅDEN I JORD KOMPLETTERANDE GRUNDVATTENBRUNNAR RESULTAT OCH TOLKNING AV GEOTEKNISKA OCH GRUNDVATTENUNDERSÖKNINGAR ALLMÄNT GEOTEKNISKA UNDERSÖKNINGAR PROVPUMPNINGAR REVIDERAD KONCEPTUELL MODELL ÖVERGRIPANDE ÅTGÄRDSMÅL MÄTBARA ÅTGÄRDSMÅL UPPFYLLELSE AV ÖVERGRIPANDE ÅTGÄRDSMÅL UPPFYLLELSE AV ÖVERGRIPANDE ÅTGÄRDSMÅL 2 OCH TÄNKBARA ÅTGÄRDSMETODER STUDIEBESÖK M M LITTERATURSTUDIER FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSSTRATEGI ÖVERVÄGDA ALTERNATIV FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSALTERNATIV REKOMMENDATIONER FÖR ETAPP Bilaga 1 Tidplan för förberedelser och sanering av Färgaren 3

3 Kristianstads kn Sida 3 av Bakgrund och syfte Kristianstads kommun har erhållit statliga bidrag för att genomföra åtgärdsförberedande undersökningar inom och kring fastigheten Färgaren 3 (ca m 2 ) i Kristianstad. På fastigheten har det tidigare funnits en kemtvätt och marken och grundvatten är allvarligt förorenade av klorerade lösningsmedel. Inom och kring objektet genomfördes förstudie och utökad förstudie/huvudstudie 2003 respektive Fastighetens läge i Kristianstad visas i figur 1. Utöver att fastigheten i nuläget inte kan användas alls så är den stora risken att objektet hotar en av Norra Europas största grundvattenresurser glaukonitsandstenen som finns på ca 100 m djup i området. Figur 1 Lokalisering av fastigheten Färgaren 3 i Kristianstad. Anders Bank har anlitats av Kristianstad kommun för att leda förberedelsearbetet samt tolka och dra slutsatser av undersökningsresultaten och med underlag av detta föreslå hur objektet skall åtgärdas. I en första etapp av förberedelsefasen har omfattande kompletterande miljötekniska undersökningar och utredningar utförts under våren 2013 våren 2014 inför beslut om med vilka metoder objektet skall saneras: Skall förorenade massor tas upp och transporteras till extern mottagare eller skall föroreningen destrueras in-situ? Inom ramen för den första etappen har också flera studiebesök och seminarier genomförts för erfarenhetsåterföring av liknande objekt som sanerats eller saneras in situ med fysikaliska, termiska och biologiska metoder. Vidare har grävborrning studerats vid ett besök i Berlin. För att läsaren skall tillgodogöra sig innehållet i denna rapport förutsätts att man har tillgodogjort sig innehållet i huvudstudien och att man har grundläggande kunskap om sanering av förorenad mark och om klorerade lösningsmedel i synnerhet. 2 Kunskapsluckor inför förberedelsefasen De kunskapsluckor som kvarstod efter att huvudstudien genomförts var framförallt:

4 Kristianstads kn Sida 4 av Utbredningen av klorerade lösningsmedel i plan och profil i jord för avgränsning av de två källområden 1 som påvisats under huvudstudien? 2. Finns det ytterligare källområden inom eller strax utanför objektet? 3. Utbredningen av föroreningsplymen 2 i grundvatten österut mot centrala Kristianstad? 4. Växer eller avtar föroreningsplymens utbredning i grundvattnet? 5. Hur stort skulle inflödet av grundvatten bli vid en ev. urschaktning av förorenade massor under grundvattenytan? Går det att minska inströmningen? 6. Är det stabilitetsproblem vid schaktning av jord inom objektet? För att få underlag till att besvara kunskapsluckorna har Tyrens och Cowi genomfört kompletterande miljötekniska och geotekniska undersökningar och utredningar. Resultaten sammanfattas i nästkommande avsnitt. En utvärdering av de studiebesök och seminarier som genomförts görs i avsnitt 8 samband med en genomgång av tänkbara åtgärdsmetoder. 3 Sammanfattning och tolkning av kompletterande miljötekniska undersökningar 3.1 Allmänt Följande kompletterande miljötekniska undersökningar har utförts inom ramen för förberedelsefasen: 1. Upprepad provtagning och kemiska analyser av befintliga grundvattenrör inom och utanför objektet. Resultatrapport. Tyrens Slutrapport. Detaljerade miljötekniska undersökningar. Färgaren 3, Kristianstad kommun. COWI februari Kompletterande undersökning. Färgaren 3, Kristianstad kommun. Cowi mars Rapporterna kan laddas ned från Kristianstad kommuns hemsida fr o m hösten Upprepade provtagningar av grundvatten Upprepad provtagning av grundvatten har utförts i 38 grundvattenrör i moränen/kalksandstenen inom källområdena och i plymen på 4 40 m djup under markytan. Dessutom har tre prover tagits i glaukonitsandstenen på ca 100 m djup på stort avstånd från Färgaren 3. I figur 1 2 illustreras resultatet på så sätt att uppmätta halter av klorerade lösningsmedel år 2013 plottats mot uppmätta halter i samma rör år I figur 1 visas beräknade totalhalter av klorerade lösningsmedel (PCE-ekvivalenter i µg/l) 1 Källområde definieras som jord och grundvatten där halterna av klorerade lösningsmedel är så höga att de kan föda en föroreningsplym under oöverskådlig tid. Normalt finns fri fas lösningsmedel i residualform i jorden i ett källområde. 2 Föroreningsplym definieras som ett område där fri fas lösningsmedel saknas och föroreningen har transporterats dit löst i grundvatten. I en plym kan dock betydande mängder föroreningar ha ackumulerats i täta jordskikt.

5 Kristianstads kn Sida 5 av och i figur 2 visas andelen nedbrytningsprodukter. Perkloreten (PCE) bryts ned naturligt till trikloreten (TCE), vidare till dikloretener (DCE) och vinylklorid (VC). Ju mer nedbrytning, desto mindre andel PCE. Figur 1 Uppmätta halter i grundvattenprover tagna i samma punkt år 2013 jämfört med tidigare provtagningar år Obs att skalorna skiljer sig åt i diagrammen. Figur 2 Andel PCE i grundvattenprover år 2013 jämfört med år Av diagrammen framgår sammanfattningsvis följande: Totalhalterna av klorerade lösningsmedel i grundvattenproverna är likartade i nuläget jämfört med för 4 5 år sedan. Andelen PCE i grundvattenproverna är i de flesta fall lägre i nuläget än för 4-5 år sedan. Resultaten tolkas som att det inte finns några tecken på att källtermens storlek minskat, d v s frigörelsen av föroreningar från källan är ungefär lika stor idag som för 4-5 år sedan. Däremot verkar förutsättningarna för naturlig biologisk reduktiv nedbrytning av PCE ha förbättrats i plymen. Tänkbara orsaker är att nödvändiga bakterier för naturlig deklorering har vuxit till ytterligare.

6 Kristianstads kn Sida 6 av I övrigt kan det konstateras att inga klorerade lösningsmedel påvisats i glaukonitsandstenen söder om objektet i Scans vattentäkt. I Kristianstad tätort påvisades spår av trikloreten (0,1 µg/l) i vattentäkten. I ett urval av grundvattenproverna i källområdet och i plymen analyserades år 2013 även eten, som är den sista produkten i den naturliga anaeroba nedbrytningskedjan av PCE. Utöver eten analyserades även andra ämnen som underlag till bedömning av förutsättningarna för naturlig reduktiv nedbrytning av PCE. Resultaten sammanfattas i tabell 1 tillsammans med en bedömning av om uppmätta halter tyder på goda eller dåliga förutsättningar för nedbrytning av PCE. Tabell 1 Uppmätta halter av eten och andra ämnen som underlag för bedömning av förutsättningar för naturlig anaerob nedbrytning av PCE. Ämne Uppmätta halter Naturlig anaerob nedbrytning Eten µg/l Bra ph 7 8 Bra Konduktivitet µs/cm Bra Järn mg/l Bra Mangan 0,1 1 mg/l Bra Alkalinitet 500 mg/l Bra Löst organiskt kol (DOC) 7 mg/l Dåligt Ammonium-kväve 0,4 mg/l Bra Nitrat-kväve <2 mg/l Bra Sulfat >100 mg/l Dåligt Av tabellen framgår att överlag tyder analysresultaten på att förutsättningarna för naturlig reduktiv självrening av PCE är goda, vilket också visar sig i att andelen dikloreten och vinylklorid ökar på avstånd från föroreningskällan (se vidare avsnitt 3.6). De låga halterna av DOC kan vara en begränsande faktor. 3.3 Trädprover i våtmarken öster om Färgaren 3 Hypotesen efter huvudstudien var att avloppsvatten från den f d kemtvätten på Färgaren 3 avleddes till våtmarken invid Helgeå. Det fanns således en oro att det finns ett källområde där avloppsledningen mynnade i våtmarken. För att få underlag till denna bedömning togs prover på 20 träd som växer i vätmarken i öster under hösten 2013, se figur 3. Det har på flera andra platser visat sig att träd som växer på mark som är förorenad av klorerade lösningsmedel tar upp lösningsmedlen under växtsäsong.

7 Kristianstads kn Sida 7 av Trädprovtagning Figur 3 Område för trädprovtagning. Inga klorerade lösningsmedel kunde påvisas i trädproverna, vilket således tyder på att det inte finns något källområde med klorerade lösningsmedel i våtmarken öster om Färgaren. Det kan också tyda på att avloppsvattnet från den f d kemtvätten inte avleddes hit, vilket andra typer av undersökningar också har visat (se avsnitt 3.4). 3.4 Georadar och provgropsgrävningar För att få klarhet i om och var ev. avloppsledningar finns i östra delen av Färgaren genomfördes en undersökning med georadar som kan ge indikationer på installationer under mark. Resultaten av georadarundersökningen visade på tre misstänkta ledningar under mark där provgropsgrävning genomfördes, se figur 4. Vid provgropsgrävningen hittades en gammal keramikledning som gick i NV-SÖ riktning tvärs tomten. Vid tomtgräns var ledningen trasig och fri fas olja och höga halter av PCE uppmättes i jordprov (2 400 mg/kg).

8 Kristianstads kn Sida 8 av Keramikledning Fri fas olja med PCE Figur 4 Georadarundersökning och provgropsgrävning. En fördjupad historisk inventering genomfördes för att möjligen på klarhet i var keramikledningen kan ha mynnat. I figur 5 visas flygbilder som visar hur området förändrats genom åren. På flygbilden från 1967 kan man bl a se att nuvarande skyddsvall inte fanns och att våtmarken fanns längre västerut och att något som kan tolkas som en brunn i slutet av dåvarande Bryggaregatan fanns i förlängningen av keramikledningen. Detta indikerar att avloppsvattnet från tvätteriet släpptes ut sydost om kemtvätten. Provtagningar av jord och grundvatten har bekräftat detta, se vidare avsnitt 3.5.

9 Kristianstads kn Sida 9 av Keramikledning Avloppsbrunn? Figur 5 Flygbilder över Färgaren 3 från 1967 och 1999 (året innan rivning). 3.5 Kartläggning av källområden i jord För att avgränsa källområdenas utbredning i plan och profil har i förberedelseskedet prover på jord och sandkalksten tagits i sammanlagt 49 punkter från markytan ned till ca 8-15 m. I en punkt har prover tagits ned till 30 m under markytan. Ca 350 jord- och kalkstensprover har analyserats m a p klorerade lösningsmedel och ett 50-tal m a p petroleumkolväten. Av undersökningarna framgår sammanfattningsvis följande: Jordlagerföljden varierar kraftigt inom fastigheten. I västra delen av Färgaren 3 är lerlagren tunna (0-4 m) och ställvis finns sand eller sandig morän (hädanefter kallas denna friktionsjord för sand) direkt i markytan. Mot öster och söder ökar lerlagrets mäktighet snabbt och sand förekommer först 8 10 m under markytan. Ställvis finns också mäktiga lager med torv i markytan i öster. I figur 7 illustreras jordlagerföljden inom fastigheten. Sanden kan utifrån kornstorleksfördelning på fem prover klassas som en mellansand, se figur 6. Lerinnehållet är genomgående lågt (<2 %).

10 Kristianstads kn Sida 10 av Figur 6 Resultat av siktanalyser på fem prover av friktionsjord under leran. Fast homogen kalksandsten har inte påträffats ned till provtagna djup (30 m). Däremot har skikt, flak och block med tjocklekar från några dm till flera meter av sandkalksten påträffats från några meter under markytan. Frekvensen av kalksandstensskikt ökar mot djupet. På stora djup (>20 m) är sanden mycket finkornig och fast lagrad. Figur 7 Mäktigheten av fyllning, lera och torv (m). Det förefaller finnas tre källområden (se figur 8) med höga halter av klorerade lösningsmedel i jord som i ytan kan vara helt eller delvis sammanhängande. o Källområde 1 i väster sammanfaller med det f d tvätteriet och där har så stora mängder läckt ut/spillts så att lösningsmedel spridits ned till m under markytan, se figur 9. Källområdet yttre gränser är ca 800 m 2 och djupet 20 m, d v s m 3 är mer eller mindre förorenade av klorerade lösningsmedel.

11 Kristianstads kn Sida 11 av o Källområde 2 centralt på fastigheten sammanfaller med avloppsbrunnar och ledningar och där har begränsade spill skett som inte har nått längre än 2 3 m under markytan, se figur 9. Källområdets yttre gränser är ca 500 m 2 och medeldjupet ca 3 m, d v s m 3 är mer eller mindre förorenade av klorerade lösningsmedel. o Källområde 3 sammanfaller med en f d avloppsledning och dess utlopp utanför fastigheten. Även här har föroreningen till största delen stannat 0-3 m under markytan inom fastigheten. I anslutning till avloppsbrunnen på södra sidan av Bryggerigatan har dock klorerade lösningsmedel lokalt spridits ned till ca 8 m under markytan i lera. Källområdets yttre gränser är något osäkra under Bryggerigatan. Arean uppskattas till 300 m 2 och djupet varierar från 3 m i norra delen till upp till 8 m söder om Bryggerigatan. Mängden förorenad jord kan grovt uppskattas till ca m 3. I genomsnitt 93 % av de klorerade lösningsmedlen i jorden utgörs av PCE. I prover som utgörs av torv är andelen PCE låg och föroreningen utgörs i princip enbart av nedbrytningsprodukterna DCE och VC. Uppmätta halter av PCE i jordprover är ställvis så höga att fri fas (residual) sannolikt finns även om ingen fri fas lösningsmedel observerats i jordprover. I några grundvattenprover har också halten av PCE legat kring maximal löslighet ( mg/l). I sandprover bedöms fri fas - gränsen ligga mellan 50 och 100 mg/kg. I lera är denna fri fas-halt högre beroende på högre porositet, högre halt organiskt kol och ligger kring några hundra mg/kg medan den i torv kan vara tals mg/kg. Klorerade lösningsmedel har även påvisats i de sandkalkstensskikt som finns i jorden. Maximalt uppmätt halt är 34 mg/kg. Fri fas gränsen i sandkalksten bedöms också ligga mellan 50 och 100 mg/kg. Mängden klorerade lösningsmedel i marken inom källområden är svårbedömd men kan uppskattas till grovt räknat 1 2 ton, varav större delen finns i de ytliga jordlagren 0-4 m. Källområde 2 Källområde 1 10 m Figur 8 Maximalt uppmätt halt av klorerade lösningsmedel i jord mellan 0 och 25 m djup under markytan (mg(kg).

12 Kristianstads kn Sida 12 av Källområde 1 Källområde 2 Figur 9 Uppmätta halter av PCE i jordprover inom källområde 1 och källområde 2 vid olika jorddjup. I figuren finns inlagda Naturvårdsverkets generella riktvärden vid känslig (NV- KM) och mindre känslig markanvändning (NV-MKM) samt uppskattade gränser för när förorenings i fri fas inte kan uteslutas. De övre 2 m består i regel av fyllning, lera och torv, 2 5 m är en övergångzon medan sand och sandkalksten förekommer från 5 m och nedåt. 3.6 Kompletterande grundvattenbrunnar För att komplettera underlaget som behövs för att studera hur en åtgärd minskar spridningen av klorerade lösningsmedel i grundvattnet samt för att uppskatta nuvarande spridning av föroreningar har 36 rör installerats och provtagits på sammanlagt 9 platser (i snitt 4 rör per plats) söder och öster om fastigheten, se figur 10. Det grundaste röret är filtersatt 2-3 m under markytan och det djupaste m. Rörgrupp bestående av 5 provtagningsrör 30 m Figur 10 Lokalisering av nya grundvattenrör.

13 Kristianstads kn Sida 13 av Resultaten visar sammanfattningsvis följande: Spridning av klorerade lösningsmedel sker i sanden under leran, främst m under markytan men halterna av lösningsmedel är även förhöjda 5 15 och m under markytan. Föroreningshalter sjunker relativt snabbt med avståndet från Färgaren 3 samtidigt som ursprunglig PCE reduceras till TCE och vidare till DCE och VC. På >100 m avstånd finns nästan enbart DCE och VC i grundvattnet. Primär spridningsriktning förefaller vara söderut, se figur 11. Nuvarande och tidigare uttag av grundvatten i glaukonitsandstenen har dragit klorerade lösningsmedel både åt öster (stadens uttag) och söderut (Scans uttag), vilket innebär att plymen täcker en mycket stor yta (ca m 2 ), se figur 12. E D C A B Figur 11 Uppmätta halter (maximalt) på olika avstånd från Källområde 1 på Färgaren 3.

14 Kristianstads kn Sida 14 av m >10 mg/l 1-10 mg/l < 1 mg/l < 0,1 mg/l Figur 12 Tolkad utbredning av föroreningsplymen i plan. Observera att höga föroreningshalter inte finns i markytan utanför Färgaren 3. Utifrån resultaten av grundvattenprovtagningar, uppskattningar av jordlagrens mäktighet, uppskattningar av jordlagrens konduktivitet från provpumpningar (se vidare avsnitt 4.3) och tidigare angivna grundvattennivågradienter uppskattas i nuläget 1-10 kg klorerade lösningsmedel per år spridas huvudsakligen söderut med grundvattnet. Med hänsyn till att skadans ålder sannolikt är ca 50 år borde därmed kg lösningsmedel ha tillförts plymområdet. Detta skulle ge en ungefärlig genomsnittlig föroreningshalt (utan nedbrytning) på 0,02 0,2 mg/kg i hela plymen (ca µg/l i grundvattnet). Eftersom en omfattande nedbrytning har konstaterats och de faktiska halterna i större delen av plymen ligger i det nedre intervallet förefaller den beräknade nuvarande spridningen vara rimlig. Det finns en osäkerhet om plymens utbredning i sydvästlig riktning från Färgaren 3. Ytterligare några stationer med grundvattenrör på 3 5 djup bör installeras under etapp 2 av förberedelsefasen. 4 Resultat och tolkning av geotekniska och grundvattenundersökningar 4.1 Allmänt Följande geotekniska undersökningar och grundvattenundersökningar har genomförts inom ramen för förberedelseskedet: 1. Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik (MUR) Färgaren 3. Tyrens

15 Kristianstads kn Sida 15 av PM Geoteknik Färgaren 3. Tyrens Rapport. Provpumpning Färgaren 3. Tyrens För detaljer i utförande, metoder och resultat hänvisas till dessa rapporter som kan laddas ned på kommunens hemsida från hösten Geotekniska undersökningar Av den geotekniska undersökningen och PM.et framgår sammanfattningsvis följande: Fyllningen, leran och torven är lättschaktad ned till grundvattenytan (- 1) 2-3 m under markytan. Schaktslänterna kan ställas relativt brant (1:1,5 1:1). Om schakt skall ske djupare än 3 m under markytan krävs spont. Eftersom sanden är blockrik måste sponten borras ned i sanden. Vid schakter under grundvattenytan (- 1) krävs att även trycknivån i sanden är avsänkt för att undvika risk för bottenupptryckning/hydrauliskt grundbrott. 4.3 Provpumpningar Av Tyrens provpumpningar framgår sammanfattningsvis följande: Provpumpningar har genomförts i tre brunnar med filter centralt i sanden (9 m under markytan) samt i nedre delen av sanden (21 och 24 m under markytan). Mätningar av grundvattennivåer under och efter pumptest har utförts i pumpbrunnarna samt i omkringliggande grundvattenrör. Den nedåtriktade grundvattengradienten har verifierats och den uppgår till ca 1 2 %, d v s en tiopotens större än den horisontella. Grundvattennivåer i sanden och i underliggande kalksandsten svänger regelbundet beroende på de uttag av grundvatten som sker i staden för dricksvatten och vid Scan. K-värdet i sanden har i samtliga pumptester beräknats till ca 4*10-5 m/s, vilket motsvarar konduktiviteten hos mellansand. Utifrån genomförda hydrauliska tester beräknas vid nuvarande förhållanden grundvattnets genomsnittliga strömningshastighet i sanden inom Färgaren 3 vara 1 10 m/år. Detta stämmer hyfsat väl med föroreningsplymens längd och föroreningens ålder (ca 200 m, år gammal). Volymen grundvatten som på naturlig väg omsätts genom Källområde 1 i västra delen av Färgaren 3 kan uppskattas till m 3 /år. 5 Reviderad konceptuell modell Utifrån tidigare och nu genomförda miljötekniska undersökningar kan föroreningssituationen inom Färgaren 3 beskrivas enligt nedan: Det finns tre källområden med höga halter av klorerade lösningsmedel i jord inom Färgaren 3 (se illustration plan i figur 13). o Källområde 1 i anslutning till det f d tvätteriet är klart störst och påverkar grundvattnet och spridningen från objektet i stor omfattning. Här har PCE trängt ned ca 20 m och har kontaminerat fyllning, lera, sand och flak av kalksandsten. Från detta källområde frigörs

16 Kristianstads kn Sida 16 av kontinuerligt PCE till genomströmmande grundvatten som rör sig i sanden främst söderut men även i östlig- nordöstlig. Även om de största mängderna finns ytligt i lera och ovan grundvattenytan är det föroreningar som finns på djupet (10-20 m) som främst bidrar till spridningen. Även på djupet bedöms det finnas stråk eller fingrar i sanden med mycket höga föroreningshalter (fri fas i residual) även om fri fas inte observerats vid provtagning. I figur 14 illustreras föroreningssituationen i Källområde 1. Källområdet yttre gränser är ca 800 m 2 och djupet 20 m, d v s m 3 är mer eller mindre förorenade av klorerade lösningsmedel. o Källområde 2 ansluter till källområde 1 och bedöms utgöras av läckage från f d avloppsledning/brunnar. Läckagen förefaller dock inte varit stora och föroreningen har inte spridits djupare än 3 m under markytan och påverkar spridningen från objektet i liten omfattning. Det är huvudsakligen fyllning, torv och lera som förorenats. Källområdets yttre gränser är ca 500 m 2 och djupet som mest ca 3 m, d v s m 3 är mer eller mindre förorenade av klorerade lösningsmedel. o Källområde 3 ansluter till källområde 2 och bedöms utgöras dels av mindre läckage som stannat i ytliga jordlager från avloppsledning, dels av ett större läckage eller infiltration i avloppsbrunn i fyllning på södra sidan av Bryggerigatan. Jorden kring den f d brunnen söder om Bryggerigatan utgörs överst av fyllning och därefter av lera och även om PCE har spridits djupt ned (ca 8 m) påverkar föroreningen grundvattnet i liten omfattning. Det är huvudsakligen fyllning, torv och lera som förorenats. Mängden förorenad jord kan grovt uppskattas till ca m 3. Källområde 2 Källområde 1 10 m Figur 13 Illustration i plan över källområden inom Färgaren 3.

17 Kristianstads kn Sida 17 av Figur 14 Illustration av Källområde 1 i profil.

18 Kristianstads kn Sida 18 av Grundvatten strömmar i sanden genom Källområde 1 där en frigörelse av PCE sker från jorden. Löst PCE sprids med grundvattnet i en bred och mäktig plym i sanden, främst i sydlig men även i östlig riktning under långsam naturlig nedbrytning, fastläggning och betydande utspädning, se figur 15. Figur 15 Illustration av föroreningsplymens utbredning i plan. Källområdets övergång till föroreningsplym bedöms vara diffus och betydande mängder klorerade lösningsmedel finns även i ett Källnära grundvatten söder nordost om Källområde 1, se illustration i figur 16. Föroreningshalterna i jorden i det Källnära grundvattnet är måttliga men volymen vatten och jord är betydande, uppskattningsvis m 3. Klorerade lösningsmedel har till stor del diffunderat in och adsorberat till jord i lågpermeabla zoner vilket gör att mängderna klorerade lösningsmedel inte är försumbara utan kan uppgå till i storleksordningen kg. Föroreningsmängderna är visserligen betydligt mindre än i Källområde 1 men bedöms ändå vara så pass stora att de kan föda föroreningsplymen under mycket lång tid även om Källområde 1 åtgärdas fullständigt. Mängden klorerade lösningsmedel som f n sprids från Källområde1 med grundvatten uppskattas till 1 10 kg/år.

19 Kristianstads kn Sida 19 av Figur 16 Illustration av utbredningen av Källnära grundvatten i plan. 6 Övergripande åtgärdsmål Förslag till övergripande åtgärdsmål för saneringen av Färgaren 3 togs fram i bidragsansökan: 1. Klorerade alifater med ursprung i källföroreningar inom och invid fastigheten Färgaren 3 ska inte få förekomma i eller i anslutning till glaukonitsandakvifären i koncentrationer som kan försämra grundvattnets kvalitet. 2. Förekomst av föroreningar inom och invid Färgaren 3 ska inte orsaka begränsningar för en framtida känslig markanvändning. 3. Spridningen från objektet ska inte utsätta vattenlevande växter och djur i närbelägna våtmark och ytvatten för skadliga halter av klorerade alifater. Utifrån resultaten av de åtgärdsförberande undersökningarna bedöms vissa justeringar av de övergripande åtgärdsmålen behöva göras eftersom källförorening även finns utanför fastigheten Färgaren 3. Dessa justeringar är införda och understrukna ovan. 7 Mätbara åtgärdsmål 7.1 Uppfyllelse av övergripande åtgärdsmål 1 (skydd av grundvatten) För att uppfylla övergripande åtgärdsmål 1 måste mycket höga mätbara mål (krav) ställas på massreduktion och resthalter i sand, sandkalksten under grundvattenytan. Lägre krav kan ställas på massreduktion och resthalter ovan grundvattenytan och på föroreningar i sammanhängande lera under grundvattenytan. På sikt bör nuvarande föroreningshalter i grundvatten inom Källområde 1, i det Källnära grundvattnet och i Plymen minska radikalt. Med radikal minskning menas en 10-potens eller mer. Eftersom plymen inte kommer kunna åtgärdas aktivt p g a dess utbredning och att grundvattnet rör sig sakta (1 10 m/år) måste man vara medveten att det kommer ta mycket lång tid (troligen flera år) att nå en massreduktion på 90 % i plymens utkanter även om källorna åtgärdas effektivt.

20 Kristianstads kn Sida 20 av Med hänsyn till att objektet finansieras med statliga medel och att det ligger i ett stadsnära område ställs även krav på tider att uppnå målen. Utifrån den konceptuella modellen och de övergripande målen föreslås följande mätbara åtgärdsmål (se även tabell 2): 1. Mängderna och halterna av klorerade lösningsmedel i jord inom Källområde 1 från 2,5 20 m ska reduceras så att spridningen av klorerade lösningsmedel med grundvatten minskar med minst en tiopotens. Det är osäkert hur korrelationen är mellan massreduktion i Källområde 1 och spridningsminskning. Med hänsyn till detta bör massreduktionen ligga kring 99 % (två tiopotenser). Uppmätta halter i jorden ligger i nuläget mellan 1 och mg/kg (93 % PCE) med ett medelvärde kring 100 mg/kg. Som mätbart åtgärdsmål för summahalt av klorerade lösningsmedel i jord från 2,5 20 m inom Källområde föreslås således 1 mg/kg. Det mätbara åtgärdsmålet i jord bör vara uppfyllt inom två år från påbörjad åtgärd. 2. Spridningen från objektet (Källområde 1 inklusive det källnära grundvattnet) skall minska med 90 % till 0,1 1 kg/år. Det mätbara målet skall vara uppfyllt senast 5 år efter att åtgärden av det källnära grundvattnet påbörjats. 3. Ingen fri fas klorerade lösningsmedel får finnas i ytlig jord (0-2,5 m) samt i lera på > 2,5 m djup inom Källområde 2 och 3. Fri fas-gränsen för PCE i sand/sandkalksten beräknas konservativt ligga kring 50 mg/kg medan den ligger på ca 100 mg/kg i lera och mg/kg i torv. Åtgärdsmålet ska vara uppfyllt senast 2 år efter att saneringsåtgärderna påbörjas. 7.2 Uppfyllelse av övergripande åtgärdsmål 2 och 3 För att uppfylla övergripande åtgärdsmål 2 och 3 måste mycket höga krav ställas på resthalter i ytlig jord som människor kan exponeras för direkt, via intag av grönsaker eller via inandning av ångor som tränger in genom kommande grundläggning. Med hänsyn till områdets framtida känsliga användning bör därför genomgående Naturvårdsverkets generella riktvärden vid känslig markanvändning (NV-KM) gälla för all mark mellan 0 och 2,5 m djup (grundvattendjup) inom och invid Färgaren 3. Eftersom NV-KM för PCE respektive TCE är 0,4 respektive 0,2 mg/kg föreslås att summa klorerade lösningsmedel i jord 0-2,5 m får vara maximalt 0,5 mg/kg, se vidare tabell 2. Tabell 2 Förslag till mätbara åtgärdsmål för saneringen av Färgaren 3 (mg/kg). Typ av mål PCE TCE DCE VC Tid Mark 0 2,5 m u my Summa < 0,5 2 år 1) Källområde 1 mark >2,5 m u my Summa < 1 2 år 1) Källområde 2 & 3 mark >2,5 m u my < år 1) Spridning från objektet (kg/år) Summa 90 % minskning 5 år 2) 1) Från det att åtgärden påbörjats 2) Från det att åtgärden av Källområde 1 avslutats

21 Kristianstads kn Sida 21 av Tänkbara åtgärdsmetoder 8.1 Studiebesök m m Inom ramen för förberedelsefasen har studiebesök och seminarier genomförts för att vinna erfarenheter av olika metoder för att sanera mark som är förorenade av klorerade lösningsmedel. Nedan sammanfattas intrycken och slutsatserna av besöken med fokus på förutsättningar för att sanera Färgaren Grävborrning studerades på plats i Berlin med GDS Geo Drilling Solutions AB. Grävborrning innebär att jord borras ur innanför foderrör utan behov av grundvattensänkning. Vid besöket framkom att det är svårt att borra rakt >8 m och att förekomst av block riskerar innebära ökad deviering. Metoden kan fungera för sanering ned till 8 m inom Färgaren 3 men inte fungera för djupare jord med betydande inslag av kalksandsten. Figur 17 Grävborrning. 2. Förstärkt reduktiv deklorering genom injektering av kemikalier (kolkälla) i en föroreningsplym studerades på plats i Helsingborg i Arkil A/S regi. Kemikalier direktinjekterades på plats i flera punkter (cc 8 m) och i installerade brunnar i en sandsten. Arbetet pågick och några konkreta behandlingsresultat fanns ej. Metoden bedöms kunna fungera för Källnära grundvatten och för föroreningsplymen på Färgaren 3, dock ej för Källområde 1, 2 eller 3 beroende på täta och heterogena jordar samt ställvis för höga föroreningshalter. Figur 18 Förstärkt reduktiv deklorering genom injektering av kolkälla (Arkil A/S).

22 Kristianstads kn Sida 22 av I Frankfurt hade Kruger A/S och Terratherm ett seminarium om termisk behandling in situ (ISTD In Situ Thermal Desorption) huvudsakligen med TCH (Thermal Conductive Heating konduktiv uppvärmning - doppvärmare ) men även övriga termiska metoder som ERH (Electric Resistance Heating resistansvärmning ) och ånginjektering. Metoderna innebär genomgående att marken värms upp så att de klorerade lösningsmedlen och delar av vattnet förångas (kokar). Ångorna samlas upp på markytan, kyls och renas effektivt. Termiska metoder för källområden liknande Färgaren 3 har visat sig fungera mycket bra med verifierade låga resthalter på korta behandlingstider men till höga kostnader och hög energiförbrukning. För Färgaren 3 bedöms ERH och TCH vara lämpliga för alla Källområden, undantag delar av Källområde 2 och 3 där det finns torv. Ånginjektering fungerar endast på permeabla jordar och kan inte användas som enda metod på Färgaren 3. För Källnära grundvatten och för föroreningsplym är metoderna olämpliga. Figur 19 Termisk behandling av två källområden med TCH i Danmark (Krüger A/S). 4. I Värnamo besöktes platsen där en f d kemtvätt f n saneras med Vacuumextraktion och grundvattenpumpning av RGS 90. Vacuumextraktion (Soil Vapor Extraction) innebär att man suger ut ångor från marken och renar dessa på markytan. Grundvattenpumpningen är ingen saneringsmetod utan utgör en skyddsåtgärd för spridningsbegränsning. Saneringen pågick och ungefär 50 kg/månaden ventilerades upp ur marken. Metoden bedöms inte fungera för Färgaren 3 av flera skäl, dels finns föroreningen till största delen under grundvattenytan, dels finns betydande mängder föroreningar i täta jordar. 5. I Birkeröd utanför Köpenhamn sanerades klorerade lösningsmedel i ett källområde i mark (moränlera) med ERH av GEO A/S från Danmark. Delar av saneringen utfördes under befintlig byggnad. Saneringen pågick. ERH bedöms fungera bra för alla Källområden inom Färgaren I Skuldelev utanför Köpenhamn genomför NIRAS och Arkil A/S ett test med en ny saneringsmetod reduktiv deklorering driven av elektrokinetik (EK-BIO). Metoden innebär att injekterade kemikalier även ska tränga in i täta jordlager genom att skicka svag ström genom marken. Testet pågick och inga resultat fanns framme. EK-BIO bedöms vara på försöksstadiet och är i nuläget inte aktuell för Färgaren 3.

23 Kristianstads kn Sida 23 av Litteraturstudier Sanering av klorerade lösningsmedel är utmanande och under ständig utveckling. I Sverige har arbetet med att sanera mark som är förorenad av klorerade lösningsmedel precis startat och erfarenheterna är mycket begränsade. Erfarenheterna av att sanera klorerade lösningsmedel finns främst i USA där det bl a finns flera offentliga internetsidor med ett mycket stort antal dokument, vägledningar m m som handlar om sanering och karakterisering av klorerade lösningsmedel: (USEPAs hemsida med fokus på förorenade områden, bl a en avdelning som enbart handlar om DNAPL). (med en avdelning som enbart handlar om DNAPL) (En hemsida som enbart handlar om sanering av kemtvättar) (med en avdelning som enbart handlar om DNAPL källområden) Även i Europa finns en hemsida med information om problemen med klorerade lösningsmedel i stadsmiljö Man kan konstatera att antalet dokument om hur klorerade lösningsmedel ska karakteriseras och åtgärdas växer stadigt men att det fortfarande finns flera kunskapsluckor som innebär att åtgärder inte alltid ger de resultat man förväntar sig. Det finns flera tänkbara metoder att sanera källområden och plymområden och alla har positiva och negativa sidor, vilket innebär att ingen åtgärdsmetod döms ut fullständigt i litteraturen. T ex kan en metod vara billig men ge begränsad massreduktion, en annan ger mycket god massreduktion men är dyr och resurskrävande. För att utvärdera lämpligheten av olika metoder på ett objekt förorenat med klorerade lösningsmedel måste man primärt veta målen med saneringen, hur snabbt målen ska uppfyllas, geologiska och hydrogeologiska förhållanden och utbredningen och karaktären på föroreningen (konceptuell modell över föroreningssituationen). En metod som inte kan uppfylla målen inom utsatt tid kan dock självklart inte ens övervägas. Utifrån en genomgång av nyligen utgivna rapporter i Nordamerika dras följande slutsatser: 1) För sanering av källområden med höga halter av klorerade lösningsmedel (DNAPL) där man vill nå betydande massreduktioner (>90 % eller upp mot 99 %) snabbt är urschaktning och termiska in-situ metoder de klart säkraste. Grunda källområden över grundvattenytan (<5 m) schaktas lämpligen ur medan djupare belägna källområden under grundvattenytan behandlas termiskt insitu. Det finns flera 10-tals objekt som sanerats snabbt och mycket effektivt med termiska metoder. Vanligen når man massreduktioner på 1 3 tiopotenser (90 99,9 %). Konduktiv (TCH) och resistansuppvärmning (ERH) är tämligen okänsliga för jordens täthet men de är genomgående mindre lämpliga i permeabla jordar med stor grundvattengenomströmning. ERH fungerar inte i torra jordar eller i fast kristallint berg. Ånginjektering fungerar ej i täta jordar eller i berg. Kostnaderna är genomgående höga och resursåtgången betydande varför normalt endast svårt förorenade objekt och objekt med stora risker som kräver snabba, säkra och effektiva åtgärder saneras termiskt in-situ. Vilken spridningsreduktion och minskning av plymens utbredning som uppnås beror mest på hur väl saneringsområdet är avgränsat på förhand, hur komplex föroreningsbilden är i källområdet, hur gammal föroreningen är och förekomst av lågpermeabla zoner (sekundära källområden) i

24 Kristianstads kn Sida 24 av plymen. Genomgående kan man säga att det inte är självklart att 90 % massreduktion i källområden ger 90 % spridningsreduktion. På senare tid har man också blivit medveten om att de föroreningsmängder som finns i lågpermeabla zoner i föroreningsplymer utanför traditionella källområden kan upprätthålla föroreningshalterna i plymen under lång tid även om källområden åtgärdats effektivt. Detta gäller särskilt i områden utan naturlig biologisk nedbrytning. 2) För sanering av mark eller föroreningsplymer med låga halter av klorerade lösningsmedel (ej fri fas) med homogen geologi, där man har gott om tid för sanering och där skyddsvärdet för grundvattnet är begränsat är stimulerad reduktiv deklorering ett intressant alternativ. Tyvärr finns det väldigt få objekt med tillräcklig dokumentation för att kunna utvärdera massreduktionen för denna typ av behandling. I regel följer man endast upp åtgärden med ett fåtal grundvattenprovtagningar under något eller några år, vilket inte medger en grundlig och säker utvärdering. Den enda grundliga utvärdering som hittats på internet är en stimulerad reduktiv deklorering som nyligen utförts i Danmark och som visade att metoden visserligen fungerar men att det går mycket långsamt. 24 % massreduktion efter 4 års behandling och man beräknar kunna nå 85 % massreduktion efter 50 års behandling. 3 Om denna utvärdering är representativ liknar metoden mer en skyddsåtgärd. 3) Kemisk oxidation eller andra in-situ metoder som bygger på att skapa kontakt mellan en injekterad kemikalie och de klorerade lösningsmedel eller metoder som bygger på att suga luft eller vatten genom marken (SVE eller Pump & Treat) eller från jorden har visat sig fungera dåligt i källområden. Eftersom marken nästan alltid innehåller lågpermeabla zoner blandat med genomsläppliga, behandlas endast en liten del av föroreningen. Erfarenhetsmässigt anses t ex SVE (kall ventilering) maximalt ge ca 20 % massreduktion. Efter sanering återställs föroreningssituationen relativt snabbt till ursprungligt läge genom att förorening från täta jordlager diffunderar till permeabla skikt som är aktiva vid provtagning av porluft och grundvatten. Detta kallas för rebound och är ett känt fenomen som också uppmärksammats på objekt som sanerats i Sverige för 10 år sedan 4 4) Övervakad naturlig självrening (ÖNS) har mot bakgrund av svårigheterna att sanera plymområden effektiv blivit en del i en åtgärd för många gamla objekt där stora föroreningsplymer utvecklats innan sanering påbörjas. I många fall sker en naturlig reduktiv deklorering utan att några kemikalietillsatser behövs och om tillskotten av klorerade lösningsmedel från källområde minskar bör den naturliga nedbrytningen leda till att plymens halter och utbredning långsamt minskar naturligt. 9 Förslag till åtgärdsstrategi 9.1 Övervägda alternativ Källområde 1, 2 och 3 Källområde 1, 2 och 3 omfattar sammanfattningsvis ca m 3 förorenad jord, sandkalksten och grundvatten från markytan lokalt ned till ca 20 m djup inom en sammanlagd yta om drygt m 2. Föroreningshalterna varierar kraftigt men är lokalt mycket höga med fri fas lösningsmedel i s k residual, d v s bunden men urlakningsbar fri fas mellan jordens korn. Mot bakgrund av de övergripande och mätbara 3 Performance of Full-Scale Enhanced Reductive Dechlorination in Clay Till. Groundwater Monitoring & Remediation 33, no. 1/ Winter 2013/pages F D KEMTVÄTT INOM FASTIGHETEN LERUM 4:57, LERUMS KOMMUN. Kompletterande undersökningar och fördjupad miljö- och hälsoriskbedömning

25 Kristianstads kn Sida 25 av åtgärdsmålen bedöms källområdena i jord inom och invid Färgaren 3 behöva schaktas ur eller behandlas termiskt. Schaktning till stora djup under grundvattenytan i sanden är dock förenat med mycket höga kostnader och stora risker. Tyrens utredning 5 visar att avsänkningen av grundvatten blir mycket omfattande (0,5 m avsänkning 1 km bort) och det är tveksamt om man erhåller tillstånd för en sådan påverkan. Man skulle behöva avleda och behandla ca 14 l grundvatten/s. Enbart kostnader för skyddsåtgärder beräknas uppgå till drygt 30 miljoner kr. Kostnaderna för att schakta ur all förorenad jord inom Källområde 1, 2 och 3 beräknas till minst 70 miljoner kr. Schaktning ned till grundvattenytan (ca 2,5 m) bedöms vara enkel och inte kräva några direkta skyddsåtgärder för grundvattensänkning eller stabilitet. Termisk behandling med konduktiv värmning (TCH) eller resistans-värmning (ERH) bedöms fungera utom i de ytliga lagren där ledningsgravar, grundrester m m kan försvåra behandling. Ånginjektering bedöms inte fungera för lera och sandkalkstensberg och troligen inte vara optimalt för delar av sanden som är finkornig. Från 2,5 m djup och nedåt bedöms både TCH och ERH fungera även om grundvattengenomströmning kan leda till vissa värmeförluster. Detta kan dock vid behov minskas med hydraulisk kontroll av grundvattengradienten genom begränsad grundvattenpumpning (teoretiskt m 3 /år). TCH bedöms kunna ske med el, gasol eller möjligen med stadens biogas som i så fall får förvaras i ett högtrycklager på platsen eller också får en ny gasledning dras från befintlig biogasstation. Källnära grundvatten Det källnära grundvattnet är en övergångzon belägen under grundvattenytan ned till ca 20/25 m djup mellan Källområde 1 och föroreningsplymen. I det källnära grundvattnet förekommer främst PCE och TCE vilket gör att inte obetydliga mängder förorening finns adsorberade till jord. Föroreningshalterna är tämligen låga (< 1 mg/kg) men det finns troligen zoner med tätare jord där icke obetydliga föroreningsmängder i form av PCE och TCE finns ackumulerade. Området är svårt att avgränsa i detalj men bedöms omfatta en area på ca m 2 och en volym om grovt räknat m 3. Med hänsyn till den stora volymen och arean är en urschaktning eller termisk behandling orealistisk ur kostnadssynpunkt. Övervakad naturlig självrening möjligen förstärkt med stimulerad reduktiv deklorering bedöms vara ett alternativ för hela eller delar av området. Erfarenheterna visar att den naturliga nedbrytningen av klorerade lösningsmedel via reduktiv deklorering stimuleras vid uppvärmning av marken upp till ca 40 grader Celcius. Blir det varmare avstannar reaktionerna beroende på att bakterierna dör. Teoretiskt går kemiska och biologiska reaktioner dubbelt så fort för varje 10 gradig ökning, vilket således skulle innebära en betydande ökning av nedbrytningshastigheten i närområdet till Källområde 1 efter en termisk behandling. Föroreningsplymen Föroreningsplymen täcker en mycket stor yta men föroreningshalterna är låga och utgörs nästan enbart av DCE och VC, ämnen som fastläggs i liten omfattning till jord. T ex fastläggs PCE 5 10 ggr mer än DCE och VC. Den enda tänkbara åtgärden för föroreningsplymen är övervakad naturlig självrening efter att källområde 1 och det källnära grundvattnet åtgärdats. Om inga föroreningar tillförs plymen bedöms DCE och VC kunna brytas ned tämligen snabbt m h t att de främst förekommer löst i grundvattnet. 5 PM geoteknik och hydrogeologi. Översiktlig utredning m a p saneringsschaktning Färgaren 3. Tyrens

26 Kristianstads kn Sida 26 av Förslag till åtgärdsalternativ Utifrån de övervägda alternativen ovan föreslås att markföroreningarna inom och invid Färgaren 3 åtgärdas enligt följande: 1. Området säkras om möjligt mot översvämningar under åtgärdstiden, t ex genom att höja marken under den termiska behandlingen och ha beredskap under schakt. 2. Ytlig jord (0-2,5 m), avloppsledningar och grundrester schaktas ur inom Källområde 1, 2 och 3. Ca m 3 fyllnadsmassor, lera, torv och sand sorteras utifrån föroreningsgrad och transporteras till extern avfallsmottagare. Rena massor återanvänds om möjligt på platsen. 3. Ev. kvarvarande föroreningar över de mätbara åtgärdsmålen i schaktbotten inom Källområde 2 och 3 schaktas ur. Vid behov används s k schaktsläde i kombination med lokal grundvattenpumpning om jorden utgörs av sand. Utifrån genomförda provtagningar skall det vara begränsat med förorening på djupet inom Källområde 2 medan jorden inom Källområde 3 utgörs av lera. Inom Källområde 3 kan schakt ned till ca 5 m i lera med öppen slänt vara aktuell. 4. Efter urschaktning av Källområde 2 och 3 återfylls och återställs dessa till ursprungligt skick. 5. Efter urschaktning av Källområde 1 återfylls detta inför en termisk behandling in-situ med TCH eller ERH av jorden/berget mellan 2,5 och 20 m djup. Ett antal grundvattenbrunnar installeras runt om källområdet för att vid behov hindra grundvatten från att strömma genom behandlingsområdet. 6. Det källnära grundvattnet åtgärdas inledningsvis med övervakad naturlig självrening som vid behov förstärks genom injektering av ytterligare kolkälla (stimulerad reduktiv deklorering) om önskad spridningsminskning ser ut att utebli inom avsedd tid (5 år). 7. Plymen åtgärdas med övervakad naturlig självrening. Föreslagna åtgärder bedöms preliminärt inte vara tillståndspliktiga men detta bör förankras hos länsstyrelsen. I Etapp 2 av förberedelsefasen kommer detaljerade kostnadskalkyler för åtgärderna tas fram som underlag för en bidragsansökan. Överslagsmässigt uppskattas saneringskostnaderna för urschaktning och återställning uppgå till 5 10 miljoner kr, den termiska behandlingen in-situ till miljoner kr, den övervakade naturliga självreningen till några miljoner kr och en eventuell stimulerad reduktiv deklorering till ytterligare några miljoner kr. Med projektledning och miljökontroll hamnar kostnaderna preliminärt kring miljoner kr, d v s i nivå med bidragsansökan efter huvudstudien. 10 Slutsatser och rekommendationer för etapp 2 Anders Bank har fått i uppdrag av Kristianstad kommun att leda arbetet med förberedelser inför sanering av Färgaren 3. Etapp 1 har omfattat åtgärdsförberedande miljötekniska, geotekniska och hydrologiska undersökningar som underlag till beslut om lämplig åtgärdsstrategi, ska förorenade massor grävas ur eller ska föroreningarna behandlas in situ? Inom ramen för Etapp 1 har också andra aktiviteter genomförts i Sverige och Europa såsom studiebesök, möten med saneringsentreprenörer och konsulter samt deltagande i seminarier. Vidare har en genomgång av internationell litteratur avseende karakterisering och sanering av klorerade lösningsmedel i källområden och plymer genomförts.

27 Kristianstads kn Sida 27 av De tre källområdena inom och invid Färgaren 3, med en sammanlagd förorenad jordvolym på ca m 3 inom en yta på ca m 2, föreslås dels schaktas ur (ca m 3 ), dels behandlas termiskt in situ med ERH eller TCH ( m 3 ). Det källnära grundvattnet föreslås behandlas med övervakad naturlig självrening som vid behov stimuleras ytterligare genom injektering av kolkälla. För saneringen har mätbara åtgärdsmål upprättats för acceptabla resthalter i jord och krav på spridningsreduktion med tillhörande tidskrav (2 år respektive 5 år). Åtgärdskostnaderna har grovt uppskattats till miljoner kr. Inom ramen för etapp 2 av förberedelserna rekommenderas följande aktiviteter, se även tidplan i bilaga 1. PM med förslag till ändringar av nuvarande restriktionsområde för grundvatten, byggnationer m m kring Färgaren 3. PM för länsstyrelsens beslut om åtgärderna är tillstånds- eller anmälningspliktiga (vattenverksamhet/miljöfarlig verksamhet) PM Upphandlingsstrategi (flera upphandlingar måste göras, beslut om hur entreprenaderna ska delas, entreprenadform måste fattas) Förprojektering av åtgärderna, saneringsbeskrivningar med detaljerade kostnadskalkyler Miljökontrollprogram (vad, hur och var ska man mäta definition av mätbara åtgärdsmål m m) Bidragsansökan för valt åtgärdsalternativ upprättas Anmälan enligt 28 och/eller tillståndsansökan för vattenverksamhet/miljöfarlig verksamhet Upphandlingar Anders Bank

28 Bilaga 1 Aktivitet Kv 4 Kv 1 Kv 2 Kv 3 Kv 4 Kv 1 Kv 2 Kv 3 Kv 4 H1 H2 Miljötekniska undersökningar Upphandling konsult (TB & AF) Upphandling laboratorium (TB & AF) Fältarbete (Jord, Berg, GV och Träd) Fältarbete (kompl. nytt källområde + djupt) Provtagning av befintliga brunnar Resultatrapporter Tolkning och rev. Konceptuell modell Geo- och hydrogeo. undersökningar Program Fältarbete Resultatrapporter Erfarenhetsutbyten Tekniska PM Grävning inom spont Provpumpning Rapport åtgärdsförberedelser Etapp 1 (Beslutsunderlag till styrgruppen för val av åtgärdsstrategi) Etapp 2 PM Tillståndskrav PM Upphandlingsstrategi Förprojektering Miljökontrollprogram Reviderad bidragsansökan sökt alternativ dec Åtgärdsfas Tillstånd/anmälningar Upphandlingar Schaktsanering Termisk in-situ sanering Övervakad naturlig självrening

FÄRGAREN 3, F d kemtvätt på Bomgatan Studiebesök

FÄRGAREN 3, F d kemtvätt på Bomgatan Studiebesök FÄRGAREN 3, F d kemtvätt på Bomgatan Studiebesök 2017-05-30 MIFO fas 2 2003 Förstudie och huvudstudie 2008-2011 Bidragsansökan för förberedelser och sanering inlämnad 2011 (7 + 43 Mkr) Bidrag för förberedelser

Läs mer

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie KvRenen i Varberg Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie Innehåll 1. Historik källan till föroreningen 2. Tidigare utredningar 3. Klorerade lösningsmedel i mark 4. Lägesrapport huvudstudie Structor

Läs mer

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun PM Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun Sanerat område 2011-2012 För Skanska Fastigheter AB Att: Niklas Grimslätt Upprättad: 2014-05-05 Reviderad 2015-05-08 Uppdrag: 914-041

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

PM Fd Phylatterion AB, Trelleborg

PM Fd Phylatterion AB, Trelleborg Göteborg 2012-06-19 811-035 PM Fd Phylatterion AB, Trelleborg Underlag till riskvärdering för beslut om eventuella saneringsåtgärder Bakgrund och syfte (Structor) utför på uppdrag av Trelleborgs kommun

Läs mer

TERMISK IN-SITU BEHANDLING Fd RENO KEMOMAT KEMTVÄTT NILS RAHM

TERMISK IN-SITU BEHANDLING Fd RENO KEMOMAT KEMTVÄTT NILS RAHM TERMISK IN-SITU BEHANDLING Fd RENO KEMOMAT KEMTVÄTT NILS RAHM 2017-03-30 TERMISK IN-SITU BEHANDLING OBJEKT» Kemtvätten ligger i östra Visby i ett känsligt område mycket nära bostäder och inom vattenskyddsområde

Läs mer

Landstingstvätten i Alingsås

Landstingstvätten i Alingsås Erfarenheter från pågående undersökning av kemtvätt i Alingsås samt förutsättningar för kontrollerad naturlig självrening fredric.engelke@swedgeo.se SGI Markmiljö, Göteborg 031-778 65 65 www.swedgeo.se

Läs mer

Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg

Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg PM Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg Datum: 2018-01-25 Uppdrag: 1318-012 För: Varbergs kommun Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar Handläggare Joakim Andersson Tel +46 10 505 40 51 Mobil +46 70 65 264 45 E-post Joakim.andersson@afconsult.com Mottagare Stiftelsen Stora Sköndal Datum 2016-12-08 Rev 2019-03-12 Projekt-ID 735558 Stora

Läs mer

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun.

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun. PM (5) Handläggare Björn Oscarsson Gardbring Tel +46 55 32 25 Mobil +46 7 995 2 54 Fax +46 55 3 9 bjorn.o.gardbring@afconsult.com Datum 24-8-29 Karlstad Kommun Miljöförvaltningen Jan Andersson Uppdragsnr

Läs mer

PM GEOTEKNIK MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE MJÖLBY KOMMUN REVIDERAD GRANSKAD AV SWECO CIVIL AB GEOTEKNISK UTREDNING

PM GEOTEKNIK MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE MJÖLBY KOMMUN REVIDERAD GRANSKAD AV SWECO CIVIL AB GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK MJÖLBY KOMMUN MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE UPPDRAGSNUMMER 2204231 GEOTEKNISK UTREDNING 2015-11- 06 REVIDERAD 2015-12-22 SWECO CIVIL AB GRANSKAD AV BJÖRN PETTERSSON CLAES MAGNUSSON 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Stora Sköndal Konsekvensbeskrivning Geoteknik

Stora Sköndal Konsekvensbeskrivning Geoteknik Handläggare Mikael Johansson Tel 010-505 04 42 Mobil 072-219 15 48 E-post mikael.a.johansson@afconsult.com Datum 2016-12-05 Rev 2019-03-12 Projekt-ID 719324 Kund Stiftelsen Stora Sköndal Stora Sköndal

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

Klorerade lösningsmedel. Undersökning Riskbedömning Sanering

Klorerade lösningsmedel. Undersökning Riskbedömning Sanering Klorerade lösningsmedel Undersökning Riskbedömning Sanering Mälarlänsutbildningen 26 November 2014 Vad är klorerade lösningsmedel? I princip ett kolväte där en eller flera väteatomer bytts ut (substituerats)

Läs mer

Verksamheten pågick ca 50 år. 1988 förbrukades -500 kilogram PCE -60 liter Na-hypoklorit. PCE lagrades i cistern inomhus

Verksamheten pågick ca 50 år. 1988 förbrukades -500 kilogram PCE -60 liter Na-hypoklorit. PCE lagrades i cistern inomhus Verksamheten pågick ca 50 år 1988 förbrukades -500 kilogram PCE -60 liter Na-hypoklorit PCE lagrades i cistern inomhus Inga golvbrunnar eller invallningar PCE = PERKLORETYLEN=TETRAKLORETYLEN Större oljeläckage

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Dricksvatten. Senapen Senapen Senapen Senapen Senapen Senapen Blomkålen Blomkålen Gräns. Ämne

Dricksvatten. Senapen Senapen Senapen Senapen Senapen Senapen Blomkålen Blomkålen Gräns. Ämne Dricksvatten Ämne Senapen Senapen Senapen Senapen Senapen Senapen Blomkålen Blomkålen Gräns 25 25 25 27 27 27 8 8 -värde N N G N N G N G Datum 101118 110119 110119 101118 110119 110119 110322 110322 PCE

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK 2 APRIL 2015 Upprättad av: Granskad av: Magnus Palm Fredrik Griwell Innehållsförteckning 1 Objekt... 3 2 Utförda undersökningar

Läs mer

Riskbedömning av klorerade lösningsmedel i berg exempel Kv Renen, Varberg

Riskbedömning av klorerade lösningsmedel i berg exempel Kv Renen, Varberg Riskbedömning av klorerade lösningsmedel i berg exempel Kv Renen, Varberg Fredric Engelke fredric.engelke@structor.se 0706-937440 Klorerade lösningsmedel Omfattande användning som lösningsmedel, kemtvättmedel,

Läs mer

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD PM GEOTEKNIK FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD 2013-07-01 Innehållsförteckning 1 Objekt... 4 2 Ändamål... 4 3 Underlag för PM... 5 4 Befintliga förhållanden... 5 5 Geotekniska förhållanden... 5 6 Hydrogeologiska

Läs mer

Åtgärdsplan. Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde)

Åtgärdsplan. Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde) Åtgärdsplan Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde) För: Forbo Project Vinyl AB Upprättad: 2011-10-24 Uppdrag: 811-003 Org nr 556747-0181

Läs mer

Söderkaj, Halmstad HSB. Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01

Söderkaj, Halmstad HSB. Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01 Söderkaj, Halmstad HSB Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01 2 (10) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING 3 2 BAKGRUND / HISTORIK 4 3 GENOMFÖRDA UNDERSÖKNINGAR 4 3.1

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-05-23 102 KS 93/17 Fortsatt hantering och sanering av f.d. kemtvätten i skäggered Beslut Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen

Läs mer

SCHAKTSANERING FÄRGAREN 3

SCHAKTSANERING FÄRGAREN 3 SCHAKTSANERING FÄRGAREN 3 Hanna Lindvall Miljökontroll åt beställaren INTRODUKTION OCH DISPOSITION Arbeten Klassisk schaktsanering med extern mottagning av massorna Källområde 1, 2 och 3 Vattenrening av

Läs mer

Uppdaterad provtagning av grundvatten i Emnabo 2012

Uppdaterad provtagning av grundvatten i Emnabo 2012 Uppdaterad provtagning av grundvatten i Emnabo 2012 Torsås kommun Upprättad av: Jens Johannisson Tel: 0703-11 55 32 E-post: jens.johannisson@dge.se DGE Mark och Miljö Kalmar Göteborg Malmö Säte i Kalmar

Läs mer

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun Kompletterande undersökning syfte och omfattning För: Varbergs kommun Samhälsutvecklingskontoret Uppdrag: 1318-233 Upprättad:

Läs mer

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis?

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Seminariedag 7 mars 2014 Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Tillsyn förorenad mark: David Lalloo och Jessica Ewald En översiktlig miljöteknisk

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-06-29

HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-06-29 HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 HAMMARÖ

Läs mer

1 Uppdrag 2. 1.1 Syfte och begränsningar 2. 2 Underlag för undersökningen 2. 3 Befintliga förhållanden 2. 4 Utförda undersökningar 2

1 Uppdrag 2. 1.1 Syfte och begränsningar 2. 2 Underlag för undersökningen 2. 3 Befintliga förhållanden 2. 4 Utförda undersökningar 2 repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Uppdrag 2 1.1 Syfte och begränsningar 2 2 Underlag för undersökningen 2 3 Befintliga förhållanden 2 4 Utförda undersökningar 2 5 Geotekniska och geohydrologiska

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Borgviks hamnområde, Grums kommun

Borgviks hamnområde, Grums kommun Datum 2017-03-24 Uppdragsnr 731844 Borgviks hamnområde, Grums kommun PM Geoteknik för detaljplan ÅF-INFRASTRUCTURE AB Helena Kernell GRANSKARE Per Axelsson INNEHÅLL 1. Objekt... 3 2. Syfte och begränsningar...

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD:

PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD: PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Elisabeth Lindvall Fredrik Griwell Fredrik Griwell Innehållsförteckning

Läs mer

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN FALKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2204112000 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN 2014-04-25 JÖNKÖPING GEOTEKNIK UPRÄTTAD AV: GRANSKAD AV: SWECO CIVIL JOSEFINE LINDBERG BJÖRN PETTERSSON

Läs mer

1 Bakgrund/syfte Område Geologi Befintlig byggnation... 3

1 Bakgrund/syfte Område Geologi Befintlig byggnation... 3 Geoteknik PM Handläggare Mikael Johansson Tel +46 10 505 04 42 Date 2016-02-19 Uppdragsnr 588965 Mobil +46 72 219 15 48 Albyberg Etapp 2 E-mail mikael.a.johansson@afconsult.com PM Geoteknik Innehåll 1

Läs mer

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 Vetlanda kommun Redovisning av efterbehandling av fastigheterna Snickaren 3 och Östanå 3:1 Vetlanda 2003-12-01 Diarienummer 2002/TK0260.353 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

KV. Grindstolpen, Tyresö Kommun

KV. Grindstolpen, Tyresö Kommun Uppdragsnr 1484 KV. Grindstolpen, Tyresö Kommun Byggnation av nya bostadshus Projekterings PM Projekteringsunderlag 2014 03 20 Beställare Svanberg & Sjögren Bygg AB Kenta Sjögren Upprättad av: Mattias

Läs mer

PM GEOTEKNIK FÖRSKOLA FOLKETS PARK HUSKVARNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD:

PM GEOTEKNIK FÖRSKOLA FOLKETS PARK HUSKVARNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD: PM GEOTEKNIK FÖRSKOLA FOLKETS PARK HUSKVARNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Erik Warberg Larsson Fredrik Griwell Nicholas Lusack Kund: Kundens kontaktperson: Jönköpings

Läs mer

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK NCC TEKNIK Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk Uppföljande kontroll av f.d. Surte glasbruk (Västra området) övervakningsprogram\surte_övervakningsprogram_20100428.doc

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖRMARKEN, BANKBUDET 5, BORÅS STAD

DETALJPLAN FÖR SÖRMARKEN, BANKBUDET 5, BORÅS STAD DECEMBER 2017 BORÅS STAD DETALJPLAN FÖR SÖRMARKEN, BANKBUDET 5, BORÅS STAD ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DECEMBER 2017 BORÅS

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 1311521000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Kville bangård Avgränsningar Kville bangård är belägen på Hisningen,

Läs mer

Provtagning hur och varför?

Provtagning hur och varför? Provtagning hur och varför? Maria Carling, SGI maria.carling@swedgeo.se 013-201826 Vem är Maria? Civ.ingenjör LTU Arbetat med förorenad mark ca 20 år Anställd vid SGI, Geo Innova Expert-/beställarstöd

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

Åtgärdskrav vid In-situ sanering

Åtgärdskrav vid In-situ sanering Här en fin bild på en in situ teknik/metod/sanering Åtgärdskrav vid In-situ sanering Jan-Erik Lindstrand, MB Envirotek Anna-Lena Öberg-Högsta, Golder Associates AB Syfte och mål Syfte är att utarbeta en

Läs mer

PM Geoteknik. Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer. Norra Rosendal, Uppsala 2014-05-22

PM Geoteknik. Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer. Norra Rosendal, Uppsala 2014-05-22 Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer 2014-05-22 Kund Uppsala kommun UPK 5100 Ansvar 18011 Box 1023 751 40 UPPSALA Germund Landqvist Tel: 018 727 40 05 Konsult WSP

Läs mer

NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel. PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02

NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel. PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02 NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02 Upprättat av: Hakan Güner Granskad av: Erik Westerberg Godkänd av: Anders Rydberg NACKA KOMMUN Neglinge 2:1,

Läs mer

Kompletterande åtgärder med hjälp av syreavgivande medel vid restförorening. Kristin Forsberg, RGS90 Vårmöte,

Kompletterande åtgärder med hjälp av syreavgivande medel vid restförorening. Kristin Forsberg, RGS90 Vårmöte, Kompletterande åtgärder med hjälp av syreavgivande medel vid restförorening Kristin Forsberg, RGS90 Vårmöte, 2012-03-29 1 Innehåll Förstärkt naturlig självrening Mekanismerna bakom nedbrytning Användningsområden

Läs mer

Huvudstudie f d kemtvätt Skäggered

Huvudstudie f d kemtvätt Skäggered Miljö Väst AB Huvudstudie f d kemtvätt Skäggered Miljö- och hälsoriskbedömning samt åtgärdsutredning För Mölndals stad Jonas Jehander 2018-03-21 Org nr 556747-0181 Kungsgatan 18 411 19 Göteborg www.structor.se

Läs mer

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan VARBERGS KOMMUN FALKENBÄCK 25 TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan 2015-01-16 ÅF-Infrastructure AB Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax

Läs mer

Vårmöte Nätverket Renare Mark Sundsvall 13/4 2011

Vårmöte Nätverket Renare Mark Sundsvall 13/4 2011 Vårmöte Nätverket Renare Mark Sundsvall 13/4 2011 Handbok för behandling av klororganiska föreningar Insitu Ulf Wiklund Medverkande: Tyrens: RGS90: Egen konsult: WSP: Niras: Bioclear: Regenesis: Ulf Wiklund,

Läs mer

RAPPORT. Brunnsäng 1:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN STOCKHOLM/GEOTEKNIK TEKNISKT PM GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER PROJEKTERINGSUNDERLAG

RAPPORT. Brunnsäng 1:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN STOCKHOLM/GEOTEKNIK TEKNISKT PM GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER PROJEKTERINGSUNDERLAG SÖDERTÄLJE KOMMUN Brunnsäng 1:1 UPPDRAGSNUMMER 2177001000 TEKNISKT PM GEOTEKNIK STOCKHOLM/GEOTEKNIK VICTOR STENBERG Innehållsförteckning 1 Uppdrag och syfte 2 2 Underlag 2 3 Objekt 2 3.1 Befintliga förhållanden

Läs mer

Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning. Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB

Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning. Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB Exempel Gudarp sanering genom jordtvätt Kort sammanfattning CCA-impregnering,

Läs mer

DCIP (Resistivitet och Inducerad Polarisation) för kartläggning av förorenad mark och avfall

DCIP (Resistivitet och Inducerad Polarisation) för kartläggning av förorenad mark och avfall Renare Marks Vårmöte, Arlanda, 25-26 mars 2015 DCIP (Resistivitet och Inducerad Polarisation) för kartläggning av förorenad mark och avfall Torleif Dahlin 1, Esben Auken 2, Håkan Rosqvist 3 1 Teknisk geologi,

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 131151000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM 011-06-01 Backaplan Backaplan ligger på södra Hisingen och avgränsas

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FLÄSSJUM 4:97 ODINSLUNDSVÄGEN, BOLLEBYGD

DETALJPLAN FÖR DEL AV FLÄSSJUM 4:97 ODINSLUNDSVÄGEN, BOLLEBYGD AUGUSTI 2017 BOLLEBYGDS KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV FLÄSSJUM 4:97 ODINSLUNDSVÄGEN, BOLLEBYGD ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se

Läs mer

Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG. PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer. Uppdragsnummer: 40144. Stockholm 2015-10-21.

Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG. PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer. Uppdragsnummer: 40144. Stockholm 2015-10-21. Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG Uppdragsnummer: 40144 PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer Stockholm ELU Konsult AB Geoteknik, Stockholm Jimmie Andersson Handläggare Johan Olovsson Uppdragsledare

Läs mer

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark -14 UPPDRAG Svanå 2:58 FO UPPDRAGSNUMMER 11000685-700 UPPDRAGSLEDARE Per Crona UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark Bakgrund och

Läs mer

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Michael Engström Uppdragsnr: 10148220 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPLANDS-BRO KOMMUN KUNGSÄNGENS - TIBBLE 1:21 OCH 1:41 PLANERADE BOSTÄDER I GRÖNA DALEN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM NR 1 BETR. MARK- OCH GRUNDLÄGGNINGSFÖRHÅLLANDEN PLANERINGSUNDERLAG Stockholm

Läs mer

Ändamålsenlig sanering i storstadsregioner en motor för teknikutveckling? Gabriella Fanger, Kemakta och Maria Sundesten, Golder Associates.

Ändamålsenlig sanering i storstadsregioner en motor för teknikutveckling? Gabriella Fanger, Kemakta och Maria Sundesten, Golder Associates. Ändamålsenlig sanering i storstadsregioner en motor för teknikutveckling? Gabriella Fanger, Kemakta och Maria Sundesten, Golder Associates. Renare Mark vårmöte 2016 Norra Djurgårdsstaden Centralt beläget

Läs mer

CANNINGOMRÅDET STRÖMSTAD KOMMUN. Sammanfattning av översiktlig geoteknisk undersökning. PM, Geoteknik

CANNINGOMRÅDET STRÖMSTAD KOMMUN. Sammanfattning av översiktlig geoteknisk undersökning. PM, Geoteknik PM Vår referens/nr 139223 CANNINGOMRÅDET STRÖMSTAD KOMMUN Sammanfattning av översiktlig geoteknisk undersökning PM, Geoteknik G:\\GoI\Uppdrag Gbg\139223 Canningområdet\Text\Canningområdet PM sammanfattning

Läs mer

Spridning av klorerade alifater

Spridning av klorerade alifater Spridning av klorerade alifater Källa SGF 2:2011 Lena Torin, Golder Associates AB, Göteborg Spridning av klorerade lösningsmedel Spillets storlek och jordlager avgör hur djupt klorerade lösningsmedel når

Läs mer

Nils Rahm Golder Uppsala

Nils Rahm Golder Uppsala VATTENPROVTAGNING AV VOC I HÅRDA JORDLAGER Nils Rahm Golder Uppsala KRAV OCH BEHOV Golder fann ett behov av att kunna ta vattenprover i kontakten mellan jord/berg, vilket ofta medför borrning genom hårda

Läs mer

PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad

PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad Underlag för markplanering Projektnummer: 15045 Skapat av: Loxia Group Besöksadress: Järntorgsgatan 3, 703 61 Örebro www.loxiagroup.se Sida 2 av 6 Innehållsförteckning

Läs mer

Översiktlig kostnadsuppskattning för åtgärd av förorenade områden inom Kopparlunden DP Norr.

Översiktlig kostnadsuppskattning för åtgärd av förorenade områden inom Kopparlunden DP Norr. UPPDRAG Miljöutredningar Kopparlunden Dp Norr UPPDRAGSNUMMER 13006592 UPPDRAGSLEDARE Lisa Jansson UPPRÄTTAD AV Evelina Vesterlund DATUM GRANSKAD AV Janna Svensson Översiktlig kostnadsuppskattning för åtgärd

Läs mer

RGS 90 sanering av Försvarsmaktens drivmedelsdepå i Moheda

RGS 90 sanering av Försvarsmaktens drivmedelsdepå i Moheda RGS 90 sanering av Försvarsmaktens drivmedelsdepå i Moheda RGS 90 Sverige AB organisation, Projekt Moheda Projektledare: Kristin Forsberg (föräldraledig tom våren 2016) TF Malin Pilvinge; 070-332 52 54;

Läs mer

Solberga Bollplan, Stockholms Stad

Solberga Bollplan, Stockholms Stad Uppdragsnr 1458 Solberga Bollplan, Stockholms Stad Nybyggnad av flerbostadshus Projekterings PM Projekteringsunderlag 2013 11 01 Beställare Wallenstam AB Magnus Caspi Upprättad av: Mattias Hammarstedt

Läs mer

PM Geoteknik Lommarstranden

PM Geoteknik Lommarstranden Handläggare Mikael Johansson Tel 010 505 04 42 Mobil 072 219 15 48 E-post mikael.a.johansson@afconsult.com Datum 2017-07-06 Projekt-ID 719324 Kund Norrtälje kommun Geoteknik Lommarstranden ÅF Infrastructure

Läs mer

Lyckade och misslyckade in-situ projekt

Lyckade och misslyckade in-situ projekt Ett företag inom DSV Miljö A/S koncernen Verksamma i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Lyckade och misslyckade in-situ projekt Renare Mark In-situ seminarium 2011-05-31 Jonny Bergman 1 1 Disposition

Läs mer

Detaljplan PM Geoteknisk utredning

Detaljplan PM Geoteknisk utredning Del av Mjölkeröd 1:1 Tanums kommun Detaljplan PM Geoteknisk utredning Datum: 2008-05-28 Uppdrag: 2260044 Handläggare: Axel Josefson Granskad av: Henrik Lundström Affärsområde Syd Postadress Besöksadress

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) LÖVDUNGEN, HUDDINGE

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) LÖVDUNGEN, HUDDINGE PM GEOTEKNIK (PM/GEO) LÖVDUNGEN, HUDDINGE SLUTRAPPORT 2016-04-29 SENASTE REVIDERAD 2017-12-11 UPPDRAG 269328, Lövdungen Geo och Miljö Titel på rapport: PM GEOTEKNIK (PM/GEO) Status: SLUTRAPPORT Datum:

Läs mer

Huvudstudie Vinterviken

Huvudstudie Vinterviken Huvudstudie Vinterviken SAMMANFATTNING MARS 2014 www.stockholm.se Huvudstudie Vinterviken sammanfattning mars 2014 Bakgrund Vinterviken är ett välbesökt grönområde med en lång industrihistoria. I området

Läs mer

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun Handläggare Ann-Sofie Östlund Telefon +46 10 505 32 32 Mobil +46 0 32 6 395 E-post ann-sofie.ostlund@afconsult.com Till Varbergs kommun Att: Fredrik Olausson Samhällsutvecklingskontoret 432 80 Varberg

Läs mer

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN

Läs mer

HAGFORSTVÄTTEN UNDERSÖKNINGSMETODER OCH BEHANDLINGSFÖRSÖK

HAGFORSTVÄTTEN UNDERSÖKNINGSMETODER OCH BEHANDLINGSFÖRSÖK HAGFORSTVÄTTEN UNDERSÖKNINGSMETODER OCH BEHANDLINGSFÖRSÖK NICKLAS LARSSON, NIRAS RENARE MARKS VÅRMÖTE 2015 PROJEKTCHEF ARLANDA TEKNIKUTVECKLING VID HAGFORSTVÄTTEN ETT AV VÅRMÖTETS HUVUDTEMAN ÄR TEKNIKUTVECKLING

Läs mer

Projekterings-PM Geoteknik

Projekterings-PM Geoteknik Projekterings-PM Geoteknik Almarevägen, Järfälla kommun www.bjerking.se Sida 2 (5) Projekterings-PM Geoteknik Uppdragsnamn Almarevägen Järfälla kommun Kärnhem Bostadsproduktion AB Box 217 35105 Växjö Uppdragsgivare

Läs mer

PM Planeringsunderlag Geoteknik Stretered 1:191, Mölndal stad Mölndal stad

PM Planeringsunderlag Geoteknik Stretered 1:191, Mölndal stad Mölndal stad stad Mölndal stad 2014-12-05 Upprättad av: Sven Devert Granskad av: Ulrika Isacsson Uppdragsnr: 10204627 Stretered 1:191 Mölndal stad Kund Mölndal Stad Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Konsult WSP

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING LÅNGAVEKA 3:21, FALKENBERGS KOMMUN

PLANERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING LÅNGAVEKA 3:21, FALKENBERGS KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING LÅNGAVEKA 3:21, FALKENBERGS KOMMUN Bild: Google maps UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Jesper Härling Fredrik Andersson Fredrik

Läs mer

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad PM 1. Bakgrund och syfte Inom fastigheten Kallebäck 3:3 i Göteborgs Stad pågår ett planarbete i syfte att möjliggöra byggnation av bostäder i området. På fastigheten har Arla sedan 1956 bedrivit ett mejeri.

Läs mer

Översiktligt geotekniskt PM

Översiktligt geotekniskt PM -14 UPPDRAG 52510 Södra staden etapp 2 UPPDRAGSLEDARE Henrik Malmberg DATUM UPPDRAGSNUMMER 2293229000 UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg Översiktligt geotekniskt 1 (6) S w e co Lineborgsplan 3 SE-352 33 Växjö,

Läs mer

TEKNISK PM GEOTEKNIK. Weland Industricentrum, Gislaved WELAND INDUSTRICENTRUM AB SWECO CIVIL AB UPPDRAGSNUMMER GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

TEKNISK PM GEOTEKNIK. Weland Industricentrum, Gislaved WELAND INDUSTRICENTRUM AB SWECO CIVIL AB UPPDRAGSNUMMER GEOTEKNISK UNDERSÖKNING WELAND INDUSTRICENTRUM AB Weland Industricentrum, Gislaved UPPDRAGSNUMMER 1301118100 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SWECO CIVIL AB MALIN LAMBERG GUSTAFSSON GRANSKAD AV BJÖRN PETTERSSON Innehållsförteckning 1

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO)

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) NORRTÄLJE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 3412237-002 MELLINGEHOLM, NORRTÄLJE GEOTEKNISKT UNDERLAG FÖR DETALJPLANELÄGGANDE AV MELLINGEHOLM 2:4, NORRTÄLJE VÄSTERÅS 1(8) Sweco Ingenjör Bååths Gata 17 Box 8 SE-721

Läs mer

HÖKERUM BYGG AB Kv. Skansen Ulricehamns kommun

HÖKERUM BYGG AB Kv. Skansen Ulricehamns kommun Kv. Skansen Ulricehamns kommun Teknisk PM Geoteknik Göteborg 2017-08-18 Structor Mark Göteborg AB Projektbenämning: Skansen Ulricehamn Uppdragsansvarig: Johan Bengtsson Handläggning: Johan Bengtsson (JBn)

Läs mer

Bedömning av grundläggningsförhållanden vid Ålsätters fritidshusområde

Bedömning av grundläggningsförhållanden vid Ålsätters fritidshusområde Bedömning av grundläggningsförhållanden vid Ålsätters fritidshusområde Vingåkers kommun PM Geoteknik Göteborg 2015-03-11 Structor Mark Göteborg AB Projektbenämning: Uppdragsansvarig: Handläggare: Granskad

Läs mer

PM Klorerade lösningsmedel

PM Klorerade lösningsmedel Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM 2014/98935 Skapad av Filnamn MPU02-00-025-00-0270 Kristoffer Lindö Godkänt av Godkänt datum Version Kerstin Larsson 2016-06-27

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen Teknisk PM Geoteknik Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län 2014-10-31 Projektnummer: 107350 Dokumenttitel: Teknisk PM Geoteknik, Väg 222, tpl Kvarnholmen, Nacka kommun, Stockholms län Skapat

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering 2012-06-27 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering Foto: Helena Branzén, SGI Sida 2 av 14 Inledning Rivning och sanering av

Läs mer

PM Geoteknik DEL AV FÖRSTUDIE FÖR NORRA STADSOMRÅDET, LASSABACKA EKMARK LENA

PM Geoteknik DEL AV FÖRSTUDIE FÖR NORRA STADSOMRÅDET, LASSABACKA EKMARK LENA Geoteknik DEL AV FÖRSTUDIE FÖR NORRA STADSOMRÅDET, LASSABACKA EKMARK LENA 2017-05-18 ÅF Infrastruktur AS, Grafiska vägen 2, SE-169 99 Göteborg Sweden Telefon +46 10 505 19 37, Säte i Göteborg, www.afconsult.com

Läs mer

Ansökan om bidrag till avhjälpandeåtgärd, Kv Renen, Varbergs kommun

Ansökan om bidrag till avhjälpandeåtgärd, Kv Renen, Varbergs kommun VARBERGS KOMMUN Ansökan om bidrag till avhjälpandeåtgärd,, Varbergs kommun Version 2014-02-04 Varbergs kommun Sida 1 (16) 2014-01-27 Innehållsförteckning 1. SÖKANDE OCH SÖKT BELOPP... 2 2. OBJEKTET...

Läs mer

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 2013-05-24, s 1 (5) Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av utfört miljöteknisk utredning

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR PM - GEOTEKNIK OCH MILJÖGEOTEKNIK DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR 2015-08-25 Uppdrag: 262869 Del av Djurängen 2:4, Kalmar (Söder om Slöjdaregatan) Titel på rapport: PM - Geoteknik och Miljögeoteknik Status:

Läs mer

Ekerö Närlunda 5:2, 5:11 och 5:35, Ekerö kommun

Ekerö Närlunda 5:2, 5:11 och 5:35, Ekerö kommun Ekerö Närlunda 5:2, 5:11 och 5:35, Ekerö kommun Stockholm Beställare: SHH Bostadsproduktion AB Structor Geoteknik Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna Grahn Structor Geoteknik Stockholm AB, org nr: 55 69

Läs mer

Sammanfattning av huvudstudie för f.d. Phylatterion AB i Trelleborg

Sammanfattning av huvudstudie för f.d. Phylatterion AB i Trelleborg Sammanfattning av huvudstudie för f.d. Phylatterion AB i Trelleborg 2013-03-04 Sammanställd av Tomas Henrysson Conviro AB Conviro AB tomas@conviro.se Järnåkravägen 3 070-765 85 48 222 25 Lund www.conviro.se

Läs mer

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun 2010 05 27 Upprättad av: Ellen Samuelsson, WSP Environmental

Läs mer

ALINGSÅKER ETAPP 1, TROLLHÄTTAN

ALINGSÅKER ETAPP 1, TROLLHÄTTAN OKTOBER 2017 TROLLHÄTTANS STAD ALINGSÅKER ETAPP 1, TROLLHÄTTAN ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se OKTOBER 2017 TROLLHÄTTANS STAD

Läs mer

Projekt Valdemarsviken

Projekt Valdemarsviken Projekt Geografiska verksamhetsområden F d Lundbergs läder Förorening från garveriverksamhet i Valdemarsvik under perioden1870-1960 (ca) Deponin Valdemarsviks kommun och Länsstyrelsen i Östergötlands län

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB.

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB. KALMAR KOMMUN Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 Översiktlig geoteknisk undersökning Växjö 2011-09-19 Sweco Infrastructure AB Växjö Markbyggnad Anders Petersson Tommy Ivarsson 1 (5) Sweco Sweco

Läs mer

Miljötekniska undersökningar Strategi, metoder, åtgärder

Miljötekniska undersökningar Strategi, metoder, åtgärder Miljötekniska undersökningar Strategi, metoder, åtgärder Fredric Engelke fredric.engelke@structor.se Isabelle Larsson isabelle.larsson@structor.se Innehåll Miljötekniska undersökningar Skillnad på förorening

Läs mer

BJÖRNHOVDA 25:2, FÄRJESTADEN PLANPROGRAM Översiktlig geoteknisk utredning

BJÖRNHOVDA 25:2, FÄRJESTADEN PLANPROGRAM Översiktlig geoteknisk utredning BJÖRNHOVDA 25:2, FÄRJESTADEN PLANPROGRAM Översiktlig geoteknisk utredning 2007-10-26 Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson BJÖRNHOVDA 25:2, FÄRJESTADEN PLANPROGRAM Översiktlig geoteknisk

Läs mer