Slåtterbladet Nummer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slåtterbladet Nummer 3 2009"

Transkript

1 Slåtterbladet Nummer Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen. Syftet med slåtterbladet är att skapa kontakter mellan ägare och brukare av ängar och andra som vill delta i skötseln och att diskutera vad som kan göras för att få ängarna skötta. Syftet är också att samla och sprida kunskap om ängar och ängsskötsel och att sprida information om relevanta kurser, arrangemang, projekt med mera som anordnas i länet. Detta nummer - Har ängen alltid varit äng? Ta reda på markanvändningshistorien med hjälp av historiska kartor som nu finns tillgängliga på Internet - Stort restaureringsprojekt på gång - Återupptagen hävd, Käppängen 10 år efter - Storskalig våtslåtter på modernt vis, är det möjligt? Maskin för arbete i fuktiga slåttermarker. Framme kan monteras en stubbfräs som här eller ett rotorslåtter aggregat. Prenumeration är gratis. Vill du prenumerera så hör av dig! Känner du någon du tror är intresserad så tipsa honom/henne! Vill du inte ha fler slåtterblad så hör av dig, så stryker vi dig från listan direkt! Vill du vara miljövänlig så be att få slåtterbladet som pdf istället (då sparar vi även tryckkostnader) Annonser och annat material skickas till Lise Wichmann Hansen, Länsstyrelsen i Värmland, Karlstad, eller på e-post: lise.wichmann.hansen@lansstyrelsen.se Eller ring tel Det är gratis att annonsera om allt som har relevans för ängsskötsel i Värmland. Nr kommer i april, manusstopp är 15 mars.

2 Historiska kartor kan berätta om tidigare markanvändning Lantmäteriet har skannat in mer än 1 miljon historiska kartor från hela Sverige och alla med tillgång till dator kan sedan något år tillbaka titta på materialet på: Det finns ängar i Sverige som varit äng i 1000 år eller mer och det finns betesmarker som varit just betesmarker lika länge, men på de flesta gårdar i Värmland har markanvändningen förändrats över tiden. De äldsta gårdarna i Värmland finns främst på slättbygden, t.ex. runt Vänern, men samma gårdar var först med att modernisera och övergick från ängsbruk till vallodling på åkermark redan runt mitten på 1800-talet, och därför finns ingen ängmarks alls kvar på stora gårdar i slättbygden i Värmland. De ängar vi har kvar motsvarar ca 3 promille av arealen äng runt sekelskiftet 1900 och finns främst i skogsbygderna på finngårdar, vid torp och på sätrar. Allra tätast mellan ängarna är det idag i Gunnarskogs och Gräsmarks socknar. Finngårdarna togs upp från slutet på 1500-talet o fram och flertalet torp tillkom i samband med befolkningsökningen under Den typiska förändringen i markanvändningen på mindre ställen är att fram till ca 1900 ökar hela tiden arealen äng och fram till 1920 ökar åkerarealen. Den äng som var möjlig att stenröja och plöja blev åker, och skog omvandlades till äng. Det var vanligt med 5-7 ggr så mycket äng som åker. Efterhand som man började med vallodling på åkrarna behövdes mindre äng och ängarna som inte gick att plöja upp och göra till åker blev istället oftast betesmark. Senare, efter mitten på 1900-talet när man slutade med djurhållning på många gårdar blev den icke plöjbara jordbruksmarken ofta skog, genom plantering eller igenväxning. Exempel Dusserud i Västra Fågelvik 1642 Det prickiga märkt F är ängen, åkrarna ligger som kantiga öar i ängsmarken och det står skrivit mylla lera och liknande på en del av dessa. De två områden med kullar och träd inritade är oduglig mark. Gärdsgården runt inägan är prydligt tecknat. Det vita utanför gärdsgården är utmarken, alltså skog/bete.

3 Dusserud 1774 På den västligaste tjocka udden har en stor åker tagits upp på mark som 130 år tidigare var dels äng, dels oduglig mark. Åkrarna i söder och sydväst har blivit större och flera små åkrar har tillkommit i norr. I sydöstra hörnet har inägan utökats. Dusserud 1829 Nu finns det ingen oduglig mark kvar och inte heller någon skog/utmark, utan all areal räknas som jordbruksmark. Ängen har utökats och åkrar har tillkommit. Skifte nr 600, 601 och 602 som innan var oduglig mark är nu betesmark. Dusserud idag I söder och i nordost (gult) finns åkermark som är öppen och brukas. Det beige är relativt öppen mark som inte brukas som jordbruksmark t.ex. tomtmark och jordbruksmark där hävden upphört. Det gröna är skog. All ängsmark är borta sedan länge.

4 Life+ projektet Traditionella fodermarker i Mellansverige Ett projekt med denna titel och med syfte att restaurera betesmarker och slåtterängar inom natura 2000-områden har beviljats, svar kom från EU-kommissionen för några veckor sedan. Det är ett samarbetsprojekt mellan Länsstyrelserna i 4 län: Jämtland, Gävleborg, Dalarna och Värmland. Projektets totala budget är ca euro varav EU står för 50 %, Naturvårdsverket för knappt 30 % och Länsstyrelserna drygt 20 %. Värmlands del i projektet är ca euro, vilket med dagens kurs innebär ca 7,6 miljoner. Projektet planeras pågå under 5 år med start Slåtterbladet kommer att återkomma med mer information om projektet under års slåtter på käppängen, vad har hänt? Gunnarskogs hembygdsförening har skött ängsmark vid Lafallhöjden, Treskog sedan tidigt 1990-tal. År för år har föreningen utökat den hävdade arealen och 1998 var första året man slog käppängen, efter att marken lögat för fäfot i uppskattningsvis 30 år. På hembygdskartan var käppängen en åker och det syns då också tydligt på plats, att det är en slät och stenröjd yta som har en tydlig gräns mot det som förr var hackslått. Hackslåtten omkring åkern slutade slås tidigare än vallen på åkern och växte igen med skog. En del av arterna från hackslåtten klarade sig kvar ute på åkern, där igenväxningen inte var lika långt gången och där man efter man slutat plöja och övergått till enbart slåtter. För att kunna följa vegetationens utveckling efter återupptagen hävd gjorde jag en undersökning 1999 och igen Bara genom att se ut över Käppängen 2009 märker man att något har hänt! Det är mycket mer blommor. Framförallt är det prästkrage, rödklöver och brudborste man ser. Man ser också att de smalbladiga gräsen rödven och vårbrodd har ökat i mängd och finns över nästan hela skiftet. Käppängen 9 juli 1999

5 Käppängen 7 juli 2009 Metod Vegetationsundersökningen bestod av slumpmässigt placerade ytor, storlek 1 kvadratmeter. I varje yta noterades vilka arter som fanns och varje arts täckningsgrad. Första undersökningen gjordes 9 juli 1999, andra undersökningen 7 juli Genom att räkna ut i hur stor del av provytorna som en art finns får man frekvensen. T.ex. hade arten vårbrodd 1999 frekvensen 0,16 d.v.s. den fanns i 16 % av ytorna. Täckningsgraden är ett mått på hur dominerande en art är och är intressant för att det kan visa om en art minskar eller ökar i mängd, fast kanske frekvensen är oförändrat. Resultat En del arter har ökat, andra har minskat, några arter har försvunnit och nya har tillkommit. Arter som ökat i frekvens (de 6 arter som ökat mest) Vårbrodd Ängsskallra Rödklöver Liten blåklocka Frekvens% Frekvens% Prästkrage Ormrot Att det är just dessa arter som ökat mest är helt enligt boken, eftersom de är kända för att vara slåttergynnade. Alla dessa arter, liksom de två nytillkomna arterna jungfrulin och blåsuga, är småväxta och minskar i förhållande till mer konkurrensstarka arter när marken inte hävdas.

6 Marken har sannolikt också blivit mer näringsfattig, när höet forslas bort varje år i 10 år vilket också gynnar de konkurrenssvaga i förhållande till de mer näringskrävande konkurrensstarka arterna. Arter som minskat Ängssyra Stormåra Teveronica Timotej Strätta Tuvtåtel Smörblomma Kråkvicker Gul vial Grässtjärnblomma Detta är arter som hör till i ängen men som kan finnas kvar ganska många år efter att hävden upphört. En del av arterna är dessutom konkurrensstarka och har kunnat bli dominerande under perioden marken låg för fäfot. Att arterna har minskat efter återupptagen slåtterhävd är troligen inte ett tecken på att de håller på att försvinna utan snarare att de blir mindre dominerande i den hävdade ängen. Växter som försvunnit (eller i alla fall blivit så ovanliga att de inte hamnade inom någon provyta 2009) är björk, rönn, ekorrbär, skogsstjärna, asp och örnbräken. Alla hör till i skogen och kommer troligen att försvinna. Örnbräken bekämpas mekaniskt av hembygdsföreningen varje år och har minskat mycket, men är inte helt borta än. Stormåra och strätta har inte minskat om man enbart ser till frekvensen (ovan), båda arter finns fortfarande i nästan alla provytor. Om man däremot tittar på arternas täckningsgrad blir bilden en annan, då har stormåra och strätta minskat med ca 75 %, stormåra och strätta tog alltså upp ca 4 ggr så mycket av platsen för 10 år sedan. Strättan hade 2009 bara ett fåtal blommor på väg, annars är det enbart grundbladen vid marken som finns kvar. 5 4,5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1, ,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0, Täcknings % för stormåra Täcknings % för strätta Om det finns möjlighet kommer vi naturligtvis att göra en ny uppföljning av vegetationen i framtiden, t.ex. om 5 eller 10 år. En förhoppning är att fler av de mer mera exklusiva arter som finns i närområdet i Lafallhöjdens hackslått då kommer att ha vandrat in på käppängen.

7 Storskalig våtslåtter på modernt vis, är det möjligt? De allra första ängarna i Värmland var troligen våtslåtter på strandängar. Till skillnad från fastmarksängar där man först behöver ta bort skogen så är våtslåttermarkerna naturliga fodermarker. Att markerna delar av året är översvämmade gör att skogen inte kan etablera sig och översvämningarna för även med sig näringsämnen, varvid marken gödslas och kan ge bra skördar år efter år. Många av de äldsta gårdarna i Värmland, där det t.ex. finns järnåldersgravfält i anslutning till gården ligger just vid stora strandängar. Troligen har strandängen varit det som gjort att man från början valt att bosätta sig just här. En del av strandängarna används idag som betesmark, men stora arealer används inte alls. Det samma är fallet i många andra län och på flera håll har man restaurerat stora våtslåttermarker och börjat sköta dessa med årlig slåtter. Det finns flera anledningar till varför man vill återuppta slåttern på stora våtslåttermarker. Dels fågellivet, dels kan det att slå vegetationen och forsla bort den (på vissa ställen) vara ett sätt att fånga upp kväve och minska kväveutsläpp till vattendragen, dels finns det tankar om att kunna använda höet till bioenergi. Strandängarna har ofta inget alternativvärde ekonomiskt sett, eftersom man varken kan bedriva skogsbruk eller odla jordbruksgrödor här och då är det förstås intressant även ur ekonomisk synvinkel om man kan få ut en produkt, som t.ex. biogas från marken. Kristianstad Vattenrike i Skåne och Hornborgasjön i Västra Götaland är exempel på ställen där man sköter en del strandängar med slåtter. Dock har man ingenstans lyckats sköta den blötare delen av stränderna med slåtter. Problemet är förstås bärigheten. Förr slog man med lie och kunde ha skidor eller snöskoliknande anordningar under fötterna för att inte sjunka ner. Där det var ännu blötare kunde man skörda hö från båt. Idag arbetas det på att hitta maskinella lösningar. Att slå av höet klarar man med moderna maskiner. Man kan t.ex. använda en variant på bandvagn (se foto framsidan) eller vanlig traktor med dubbelmontage. Det finns även amfibiegående fordon på vilka man kan montera slåtteraggregat. Problemet som finns kvar att lösa är hur man samlar ihop och forslar bort höet från ängar med dålig bärighet. Rundballspress som kan monteras efter slåtterbandvagnen (foto på slåtterbandvagnen finns på slåtterbladets framsida). Men hur samlar man ihop rundbalarna som kanske väger 400 kilo/styck om dessa ligger ute på mark med dålig bärighet? Har du en lösning?

8 Länsstyrelsen Värmland, Lantbruk, Karlstad B Baksidabilden Vad är detta för fågel? Svaret finns nederst på sidan. Foto: Magnus Rahm Slåtterbladet som pdf Vill du vara miljövänlig (och hjälpa oss att hålla nere tryckkostnaderna) så kan du be att framöver få slåtterbladet som pdf skickat till din e-postadress! Önskar du att övergå till webbprenumeration så meddela detta och skicka din e-postadress till: lise.wichmann.hansen@lansstyrelsen.se Brushane heter fågeln på bilden. Brushane trivs på stora våtslåttermarker och fanns förr i Värmland men har liksom dubbelbeckasinen försvunnit i samband med att stora hävdade våtmarker slutade hävdas alternativt dränerades och gjordes om till åkermark. Brushanen försvann från Värmland för ca 30 år sedan, dubbelbeckasinen häckade här senast Det är arter som dessa som kanske skulle kunna komma tillbaka om en eller flera riktigt stora våtslåttermarker blev restaurerat och åter blev skötta som äng. God jul och gott nytt år önskar vi alla slåtterbladsläsare!

Analys av historiska kartor över ängsvallarnas miljöer.

Analys av historiska kartor över ängsvallarnas miljöer. Analys av historiska kartor över ängsvallarnas miljöer. Ängsvallsytorna är inritade på de historiska kartorna med gula linjer. Vita eller blå bokstäver innebär att när kartan gjordes var ytan: S=slåtteräng,

Läs mer

Slåtterbladet Nummer

Slåtterbladet Nummer Slåtterbladet Nummer 1 2006 Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen inom ramen

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Vad krävs för att nå målet ett rikt odlingslandskap? Kristin Ovik

Klicka här för att ändra format. Vad krävs för att nå målet ett rikt odlingslandskap? Kristin Ovik Klicka här för att ändra format Vad krävs för att nå målet ett rikt odlingslandskap? Kristin Ovik Vad är ett rikt odlingslandskap? Resultat av äldre tiders markanvändning Landskap med många livsmiljöer

Läs mer

Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland

Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland Slåtterbladet nr 2/2013 Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland Liefestival vid Långban 6 juli Jordläggning av lien Annonser för slåttergillen, kurser, mm Karin Bäck

Läs mer

Markhistoriska kunskapers betydelse för naturvården - i naturliga fodermarker

Markhistoriska kunskapers betydelse för naturvården - i naturliga fodermarker Markhistoriska kunskapers betydelse för naturvården - i naturliga fodermarker Anna Dahlström Avdelningen för agrarhistoria, SLU Kristianstad, 5 april 2006 Vad är problemet med historielöshet i naturvården?

Läs mer

Slåtterbladet. Temanummer: Lador. Nummer 1 2011

Slåtterbladet. Temanummer: Lador. Nummer 1 2011 Slåtterbladet Nummer 1 2011 Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen. Syftet med

Läs mer

Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola

Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola Vattnet i skolan 2016-08-23. Lyngnerns vattenråd www.vattenorganisationer.se/lygnernsvr/ 1 (8) Genom Erikstorp rinner en lite bäck som mynnar i Nolån.

Läs mer

Det här gäller för träda och vall 2017

Det här gäller för träda och vall 2017 2017-07-18 Det här gäller för träda och vall 2017 Här får du samlad information om träda och om vall. De är grödor som på olika sätt kan påverka flera stöd som du söker. Det här gäller för träda På den

Läs mer

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden Nya stöd år 2015 Stöd till landsbygden Innehåll Nya stöd år 2015... 3 Gårdsstödet finns kvar år 2015... 4 Sverige ska välja om du får behålla dina stödrätter eller om du ska få nya... 4 Stödrätternas värde

Läs mer

Slåtterbladet Nummer

Slåtterbladet Nummer Slåtterbladet Nummer 1 2007 Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen inom ramen

Läs mer

De här tvärvillkoren försvinner också men reglerna finns fortfarande kvar i den svenska lagstiftningen:

De här tvärvillkoren försvinner också men reglerna finns fortfarande kvar i den svenska lagstiftningen: 1(9) Tvärvillkor 2015 Här finns den information som gällde för tvärvillkor 2015. Det finns lagar och regler som bidrar till att bevara jordbruksmarken i gott skick. De finns för att förbättra miljö för

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Utlängan. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress:

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-11-12 Referens 512-255-2016 1(7) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Resultat för gräsmarker

Resultat för gräsmarker Resultat för gräsmarker 2009-2014 Län, regioner och produktionsområden slättbygd mellanbygd skogsbygd Markslagsindelning (flygbild) för 2009-2014 Reviderat skikt baserat på Jordbruksverkets Blockdatabas

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Hur mycket jord behöver vi?

Hur mycket jord behöver vi? Hur mycket jord behöver vi? Ett arbetsmaterial för gymnasiets naturkunskap från Sveriges lantbruksuniversitet 1 Ett experiment i överlevnad Du har just anlänt. Här i stugan på den lilla svenska skärgårdsön

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING 2015

NATURVÄRDESINVENTERING 2015 NATURVÄRDESINVENTERING 2015 Naturriddarna HB Uppdrag På uppdrag av Sweco AB, Bangårdsgatan 2, Box 553, 831 27 Östersund, utförde Naturriddarna HB en naturvärdesinventering av Vakthögen belägen nordväst

Läs mer

Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen

Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen utförd för Stätten Gård AB Lysekil Thomas Andersson www.ekonatura.se Oktober 2016

Läs mer

Säterbruk i Värmland

Säterbruk i Värmland Nr 2-2012 Säterbruk i Värmland Temanummer: Restaurering Detta nummer av Säterbruk i Värmland är ett temanummer om restaurering av sätrar. Det är också ett specialutskick som utöver er vanliga prenumeranter

Läs mer

Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2011/7 DELRAPPORT 4 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2011

Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2011/7 DELRAPPORT 4 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2011 Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2011/7 DELRAPPORT 4 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2011 Pär Eriksson FÖRFATTARE Pär Eriksson FOTO FRAMSIDA Landkvarn, naturreservatet Bredforsen.

Läs mer

Tvärvillkor Vad är tvärvillkor?

Tvärvillkor Vad är tvärvillkor? 1(11) Tvärvillkor 2016 Här finns den information som gällde för tvärvillkor 2016. Du som söker gårdsstöd, miljöersättningar och några andra jordbrukarstöd måste följa tvärvillkoren för att få full ersättning

Läs mer

Via länken hittar du också information om hur du får tag på Miljöhusesyn som broschyr.

Via länken hittar du också information om hur du får tag på Miljöhusesyn som broschyr. 2017-07-18 Tvärvillkor 2017 Du som söker gårdsstöd, miljöersättningar och några andra jordbrukarstöd måste följa tvärvillkoren för att få full utbetalning av dina jordbrukarstöd. Genom att följa tvärvillkoren

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Arealbaserade jordbrukarstöd så undviker du vanliga fel. En sammanfattning av fel som ofta upptäcks i samband med fältkontroll i Skåne och Blekinge

Arealbaserade jordbrukarstöd så undviker du vanliga fel. En sammanfattning av fel som ofta upptäcks i samband med fältkontroll i Skåne och Blekinge Arealbaserade jordbrukarstöd så undviker du vanliga fel En sammanfattning av fel som ofta upptäcks i samband med fältkontroll i Skåne och Blekinge Titel: Utgiven av: Författare: Copyright: Arealbaserade

Läs mer

Örnanäs. Skånes första kulturreservat

Örnanäs. Skånes första kulturreservat Örnanäs Skånes första kulturreservat Om kulturreservatet Örnanäs Läge: Osby kommun, ca 9 kilometer nordost om Sibbhult och 9 kilometer söder om Lönsboda. Se karta. Yta: 70 hektar land Länsstyrelsen är

Läs mer

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet fram till och med den 2 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sara Grigoryan Sammanfattning

Läs mer

Skötsel av våtmarker och dammar 2017

Skötsel av våtmarker och dammar 2017 2017-07-18 Skötsel av våtmarker och dammar 2017 Du kan få miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar. Syftet är att förbättra våtmarker och dammar som redan finns. Våtmarker och dammar kan vara

Läs mer

Områdestyp/status SAC (Särskilt bevarandeområde enligt EU:s art- och habitatdirektiv). Ingående naturtyper enligt art- och habitatdirektivet

Områdestyp/status SAC (Särskilt bevarandeområde enligt EU:s art- och habitatdirektiv). Ingående naturtyper enligt art- och habitatdirektivet Bevarandeplan 1(4) Natura 2000-områdets namn och områdeskod Uppsala Kungsäng, SE0210243 Områdestyp/status SAC (Särskilt bevarandeområde enligt EU:s art- och habitatdirektiv). Området är en del av naturreservatet

Läs mer

Slåtterbladet. Temanummer: Slipstenar för lieslipning. Nummer 3 2012

Slåtterbladet. Temanummer: Slipstenar för lieslipning. Nummer 3 2012 Slåtterbladet Nummer 3 2012 Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen Värmland. Syftet

Läs mer

13 praktiska allmänna skötselråd

13 praktiska allmänna skötselråd 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd -anvisningar Detta är en generaliserad preliminär skötselplan för att underlätta igångsättning

Läs mer

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling 165 I kapitel 11 redovisas uppgifter från KRAV om ekologisk odling inom jordbruk och trädgård samt ekologisk djurhållning. Statistik rörande miljöstöd för ekologisk odling redovisas i kapitel 9. Sammanfattning

Läs mer

Checklista för miljöersättning för betesmarker och slåtterängar

Checklista för miljöersättning för betesmarker och slåtterängar Sida 1 av 5 Checklista för miljöersättning för betesmarker och slåtterängar Den här checklistan är till för dig som har gått in i ett nytt åtagande för betesmarker och slåtterängar 2017 eller har ett åtagande

Läs mer

Bra att veta innan du börjar använda SAM Internet

Bra att veta innan du börjar använda SAM Internet Lättläst svenska www.jordbruksverket.se/saminternet SAM Internet är en tjänst på Jordbruksverkets webbplats där du söker jordbrukarstöd. I SAM Internet kan du också söka nya åtaganden för miljöersättningar

Läs mer

Kompensationsåtgärder i samband med ombyggnad av väg 267 Rotebroleden

Kompensationsåtgärder i samband med ombyggnad av väg 267 Rotebroleden Kompensationsåtgärder i samband med ombyggnad av väg 267 Rotebroleden Kompensationsåtgärder vid väg 267 Rotebroleden I samband med att vi bygger om Rotebroleden och bygger en ny trafikplats vid väg 850

Läs mer

Du behöver odla minst 2 eller 3 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor

Du behöver odla minst 2 eller 3 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor 1(13) Förgröningsstöd 2016 Här finns den information som gällde för förgröningsstödet 2016. Du som söker gårdsstöd söker också förgröningsstöd. Förgröningsstödet är ett stöd för jordbruksmetoder som är

Läs mer

Miljöersättning för bruna bönor på Öland

Miljöersättning för bruna bönor på Öland Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(13) Texten är från 2010-08-10 JS6003 Version 2 Miljöersättning för bruna

Läs mer

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015.

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015. Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4 Arkeologisk utredning Dnr 431-540-15 Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015 Christian Hoffman Omslagsbild: Bild från skogsskiftet ut mot omgivande åker i

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun

Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun 2013-07-11 Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering vid Turistgården i Töcksfors, Årjängs kommun Uppdrag och syfte På uppdrag av Turistgården i Töcksfors har Ecocom genomfört en sinventering i detaljplaneområdet

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Kravspec för deluppdrag Z: Våtmarksslåtter/putsning inom Natura 2000-området Brosjön, Säffle kommun

Kravspec för deluppdrag Z: Våtmarksslåtter/putsning inom Natura 2000-området Brosjön, Säffle kommun Bilaga 1Z 1(6) Dnr: 512-7972-2013 Naturvård Oscar Säwström Kravspec för deluppdrag Z: Våtmarksslåtter/putsning inom Natura 2000-området Brosjön, Säffle kommun Allmän beskrivning Brosjön ligger knappt 10

Läs mer

Ängen i tid och rum. Ann Norderhaug och Margareta Ihse. Kungliga Skogs-och Lantbruksakademin 29 november 2016 «Utan pengar inga hagar och ängar»

Ängen i tid och rum. Ann Norderhaug och Margareta Ihse. Kungliga Skogs-och Lantbruksakademin 29 november 2016 «Utan pengar inga hagar och ängar» Ängen i tid och rum Ann Norderhaug och Margareta Ihse Kungliga Skogs-och Lantbruksakademin 29 november 2016 «Utan pengar inga hagar och ängar» Äng och hagmark Äng = Semi-naturlig slåttermark Hårdvallsäng,

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Bilaga 1 Översiktskarta över Natura 2000-området Sandhammaren-Kåseberga

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

7.5.7 Häckeberga, sydväst

7.5.7 Häckeberga, sydväst 7 och analys Backlandskapet i sydvästra delen av Häckeberga 7.5.7 Häckeberga, sydväst Naturförhållanden Den sydvästra delen av Häckeberga naturvårdsområde består av ett omväxlande halvöppet backlandskap

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan Foto: Lars Björkelid Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Abborravan, SE0810361 Kommun: Lycksele Skyddsstatus: Natura 2000:

Läs mer

Välkommen till Naturpunkt Betesmarken

Välkommen till Naturpunkt Betesmarken Välkommen till Naturpunkt Betesmarken Helsingborgs stad arbetat aktivt med att utveckla och göra i ordning nya naturbetesmarker. Idag sköts och betas över 100 hektar (ungefär 200 stora fotbollsplaner)

Läs mer

Så här gör du SAM-ansökan

Så här gör du SAM-ansökan Den här informationen hittar du också i broschyren Nyheter och översikt 2014 på sidorna 17 25 Så här gör du SAM-ansökan Du gör din SAM-ansökan i SAM Internet. SAM Internet är en tjänst på Jordbruksverkets

Läs mer

Jordbrukets tekniska utveckling.

Jordbrukets tekniska utveckling. /BOD Inläsningsfrågor i ämnet: Jordbrukets tekniska utveckling. För cirka 6000 år sedan började de första invånarna i Sverige bruka jorden. Dess för innan var de jakt och samlare. Då började de även bli

Läs mer

DELRAPPORT 4 NATURMILJÖER VID NEDRE DALÄLVEN

DELRAPPORT 4 NATURMILJÖER VID NEDRE DALÄLVEN SAMARBETSPROJEKT Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen DELRAPPORT 4 NATURMILJÖER VID NEDRE DALÄLVEN 2011 Pär Eriksson PRODUKTION Upplandsstiftelsen Telefon 018-611 62 71 www.upplandsstiftelsen.se Upplandsstiftelsen

Läs mer

Åtgärder som gynnar biologisk mångfald. Temagrupp 2

Åtgärder som gynnar biologisk mångfald. Temagrupp 2 Åtgärder som gynnar biologisk mångfald Temagrupp 2 Foton: J. Dänhardt Juliana Dänhardt, Centrum för miljö- och klimatforskning, Lunds universitet Presentation av utvärderingsrapport II: Åtgärder för bättre

Läs mer

Ängsvall Åkern kan bli en blomsteräng!

Ängsvall Åkern kan bli en blomsteräng! Ängsvall Åkern kan bli en blomsteräng! Slåtterängen är den artrikaste miljön vi har. Vårt jordbrukslandskap dominerades fram till mitten av 1800- talet av blommande naturliga slåtterängar. Idag återstår

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

Slåtterbladet. Ritamäki. Besökstips finngårdar. Fältgentiana. Finngårdarnas hackslåttmarker. en resurs för vem? Artrikt ängshö,

Slåtterbladet. Ritamäki. Besökstips finngårdar. Fältgentiana. Finngårdarnas hackslåttmarker. en resurs för vem? Artrikt ängshö, Slåtterbladet Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland - nr 1/2014 Fältgentiana Artrikt ängshö, en resurs för vem? Finngårdarnas hackslåttmarker Besökstips finngårdar

Läs mer

Detaljerad NVI av dike och bedömning av stare

Detaljerad NVI av dike och bedömning av stare På uppdrag av: Stadsbyggnadsförvaltningen/Planavdelningen Haninge kommun Beställarens kontaktperson: Ida Engström Version/datum: 2018-06-21 Detaljerad NVI av dike och bedömning av stare Innehållsförteckning

Läs mer

Ny jordbrukspolitik. Pelare 1 gårdsstödet Pelare 2 landsbygdsprogrammet

Ny jordbrukspolitik. Pelare 1 gårdsstödet Pelare 2 landsbygdsprogrammet Ny jordbrukspolitik Pelare 1 gårdsstödet Pelare 2 landsbygdsprogrammet Gårdsstödet För vem? Aktiv brukare Tvingande negativlista (direktstödsförordningen) Ett minsta skötselkrav på jordbruksmark Småbrukare

Läs mer

Restaureringsplan Projektområde 54, Lindänget

Restaureringsplan Projektområde 54, Lindänget RESTAURERINGSPLAN 1(3) 2012-02-16 D nr: Naturvårdsenheten Jens Montelius Risberg Direktnr 023-818 24 Faxnr 023-813 31 jens.montelius.risberg@lansstyrelsen.se Ansvarig för dokumentet: Datum Ändring Signatur

Läs mer

Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun. Foto: Boris Berglund

Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun. Foto: Boris Berglund Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun Foto: Boris Berglund 1 Bakgrund och beskrivning av lokalen 2007 gjorde Boris Berglund en inventering av hasselmus i Marks kommun på uppdrag av miljökontoret.

Läs mer

Natur- och kulturvärden i landskap med våtmarksäng - Beckomberga

Natur- och kulturvärden i landskap med våtmarksäng - Beckomberga Natur- och kulturvärden i landskap med våtmarksäng - Beckomberga Stockholms Naturskyddsförening har här sammanställt en kortare rapport från ett fältbesök 5 april i Beckomberga. Den aktuella våtmarksängen

Läs mer

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling 157 I kapitel 11 redovisas uppgifter från KRAV om ekologisk odling inom jordbruk och trädgård samt ekologisk djurhållning. Statistik rörande miljöstöd för ekologisk odling redovisas i kapitel 9. Sammanfattning

Läs mer

Rapporten finns som pdf på under Publikationer/Rapporter.

Rapporten finns som pdf på   under Publikationer/Rapporter. Hävd i slåtterängar - Miljöövervakning i Västra Götalands län 2017 Rapport 2018:05 Rapportnr: 2018:05 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Emil Broman och Emma Lind, Svensk Naturförvaltning

Läs mer

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten?

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten Åtagande för utvald miljö regionala markklasser inom miljö ersättningen för betesmarker och slåtterängar Ingår i landsbygdsprogrammet 1. Läs om de regionala markklasser som är

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Natura 2000

Vanliga frågor och svar om Natura 2000 Vanliga frågor och svar om Natura 2000 Vad är Natura 2000? Natura 2000 är EU s nätverk av skyddade naturområden. Alla medlemsstater är skyldiga att peka ut en viss areal av varje naturtyp som finns representerad

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE0430095 i Vellinge kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

När, Hallute 1:58. Rapport Arendus 2015:11. Arkeologisk utredning inför omläggning av skog till damm. Lst dnr

När, Hallute 1:58. Rapport Arendus 2015:11. Arkeologisk utredning inför omläggning av skog till damm. Lst dnr Rapport Arendus 2015:11 När, Hallute 1:58 Arkeologisk utredning inför omläggning av skog till damm. Lst dnr. 431-767-15 När socken Region Gotland Gotlands län 2015 Dan Carlsson Omslagsbild: Laserhöjdkarta

Läs mer

Förfrågan vid direktupphandling av tjänsten Putsning av våtmark vid Brosjön, Säffle kommun

Förfrågan vid direktupphandling av tjänsten Putsning av våtmark vid Brosjön, Säffle kommun Förfrågan vid direktupphandling av tjänsten Putsning av våtmark vid Brosjön, Säffle kommun Länsstyrelsen Värmland erbjuder intresserade entreprenörer att lämna anbud på skötselåtgärder vid Brosjön i Säffle

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Vinningsbo platsens historia

Vinningsbo platsens historia Vinningsbo platsens historia Vinningsbo hör till den gamla Skårdals by och är den enda av byns gårdar som hade ett särskilt namn Vinningsbogården. Rikspolitiska förvecklingar och krig har påverkat denna

Läs mer

Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2010/7 DELRAPPORT 3 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2010

Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2010/7 DELRAPPORT 3 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2010 Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2010/7 DELRAPPORT 3 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2010 Pär Eriksson FÖRFATTARE Pär Eriksson FOTO FRAMSIDA Landkvarn, naturreservatet Bredforsen.

Läs mer

Förgröningsstödet. Nyheter och bakgrund. Britta Lundström Rådgivningsenheten Norr

Förgröningsstödet. Nyheter och bakgrund. Britta Lundström Rådgivningsenheten Norr Förgröningsstödet Nyheter och bakgrund Britta Lundström Rådgivningsenheten Norr britta.lundstrom@jordbruksverket.se Arbete som pågår Förenklingar på EU-nivå - Enkät om förgröningsstödet bland EU:s aktörer

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE , delområde Drakamöllan och Kumlan.

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE , delområde Drakamöllan och Kumlan. 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE0420075, delområde Drakamöllan och Kumlan. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(15) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis. Äng anläggning och skötsel Inger Runeson, biolog Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.se 2013 04 07 1 Naturliga ängar

Läs mer

Kulturlandskapsanalys med arkeologisk utredning, Flyttning av kraftledning väster Hjärup Flackarps och Uppåkra socknar Staffanstorps kommun Skåne

Kulturlandskapsanalys med arkeologisk utredning, Flyttning av kraftledning väster Hjärup Flackarps och Uppåkra socknar Staffanstorps kommun Skåne kulturlandskap och arkeologi rapport 2017:5, 247 92 Södra Sandby Kulturlandskapsanalys med arkeologisk utredning, steg 1 Flyttning av kraftledning väster Hjärup Flackarps och Uppåkra socknar Staffanstorps

Läs mer

Storspoven i två slättområden i Uppsala och Västerås under perioden 1985-2008

Storspoven i två slättområden i Uppsala och Västerås under perioden 1985-2008 åke berg Storspoven i två slättområden i Uppsala och Västerås under perioden 1985-2008 Inledning Många jordbruksfåglar har under de senaste decennierna minskat kraftigt i antal i Västeuropa och också i

Läs mer

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för.

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för. 2017-07-18 Vallodling 2017 Du kan få miljöersättning om du odlar fleråriga slåtter-, betes- eller frövallar på åkermark utanför de områden där det är möjligt att söka kompensationsstöd. Syftet med miljöersättning

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Vilka åtgärder är effektiva? Vetenskapliga resultat. Åke Berg Centrum för Biologisk Mångfald, SLU

Vilka åtgärder är effektiva? Vetenskapliga resultat. Åke Berg Centrum för Biologisk Mångfald, SLU Vilka åtgärder är effektiva? Vetenskapliga resultat Åke Berg Centrum för Biologisk Mångfald, SLU 1. Underlag för uppföljning av effekter av miljöersättningar Det saknas data för att kunna analysera effekten

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE i Simrishamns kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE i Simrishamns kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE0420077 i Simrishamns kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 3 INLEDNING Restaureringsplanen

Läs mer

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Jan Gustafsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län Kilaån som rinner i den södra kanten av den tänkta/kommande Stora Lida våtmark. På sydsidan

Läs mer

Du behöver ha ekologiska fokusarealer. I vissa fall kan du få förgröningsstöd utan att ha ekologiska fokusarealer

Du behöver ha ekologiska fokusarealer. I vissa fall kan du få förgröningsstöd utan att ha ekologiska fokusarealer 2017-07-18 Förgröningsstöd 2017 Syftet med förgröningsstödet är att minska det europeiska jordbrukets klimatpåverkan och främja den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet. Förgröningsstödet är ett

Läs mer

Direktstöd 2015-2020

Direktstöd 2015-2020 Direktstöd 2015-2020 Direktstöd är de EU-finansierade jordbrukarstöden, utom ersättningarna i landsbygdsprogrammet. Från 2015 är direktstöden: Gårdsstöd Förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Nötkreatursstöd

Läs mer

praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter. Skötselråd - anvisningar

praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter. Skötselråd - anvisningar 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd - anvisningar Detta är en generaliserad skötselplan för att underlätta igångsättning av arbetet

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2016-02-12 Referens 512-255-2016 Sida 1(6) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

Gummarpsnäs, Edshult

Gummarpsnäs, Edshult Gummarpsnäs, Edshult Arkeologisk utredning inför detaljplaneläggning inom Gummarp 2:9, Edshults socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:37 Ann-Marie Nordman

Läs mer

Hökafältet TÖNNERSA. Du håller i pdf-versionen av en digital informationsbroschyr

Hökafältet TÖNNERSA. Du håller i pdf-versionen av en digital informationsbroschyr Du håller i pdf-versionen av en digital informationsbroschyr om Tönnersa och projektet Sand Life, som pågår fram till 2018 i reservatet. Här finns information och fakta om projektet och platsen, presenterat

Läs mer

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 2017-07-18 Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 Du kan få miljöersättning för restaurering av betesmarker och slåtterängar. Syftet är att öka arealen betesmarker och slåtterängar, och utveckla

Läs mer

Skoterkörning på åker- och skogsmark

Skoterkörning på åker- och skogsmark www.snöskoterrådet.se Skoterkörning på åker- och skogsmark Var får jag köra snöskoter? Var får jag köra snöskoter? I lagen står det att körning med motordrivet fordon är förbjuden på snötäckt jordbruksmark

Läs mer

Ovanstående gäller inte för företag med ekologisk produktion. Om man omfattas av undantag, oavsett skäl, så får man ändå del av stödet.

Ovanstående gäller inte för företag med ekologisk produktion. Om man omfattas av undantag, oavsett skäl, så får man ändå del av stödet. Förgröningsstödet Sammanfattning av förgröningsstödet Det är tre villkor som ska uppfyllas: 1. Lantbrukare ska odla minst tre grödor på sin åkermark. Den största grödan får utgöra maximalt 75 % av arealen

Läs mer

Grovstanäs Samfällighetsförening. Resultat och synpunkter efter fältbesök vid sjön Båtdraget

Grovstanäs Samfällighetsförening. Resultat och synpunkter efter fältbesök vid sjön Båtdraget Grovstanäs Samfällighetsförening Resultat och synpunkter efter fältbesök vid sjön Båtdraget 2015-10-12 Grovstanäs Samfällighetsförening Resultat och synpunkter efter fältbesök vid sjön Båtdraget Rapportdatum:

Läs mer

Återbesök på äldre lokaler för grynig påskrislav i Västra Götalands län

Återbesök på äldre lokaler för grynig påskrislav i Västra Götalands län Återbesök på äldre lokaler för grynig påskrislav i Västra Götalands län Sterocaulon incrustatum Rapport 2008:47 Rapportnr: 2008:47 ISSN: 1403-168X Författare: Naturcentrum AB Utgivare: Länsstyrelsen i

Läs mer

Kompensationsstöd 2015

Kompensationsstöd 2015 Kompensationsstöd 2015 Här finns den information som gällde för kompensationsstödet 2015. Namnet på ersättningen är ändrat till kompensationsstöd. Syftet med kompensationsstödet är att ge ersättning till

Läs mer

Arkeologisk inventering. Ytings 1:34, Othem socken, Region Gotland. Lst Dnr !!! Rapport Arendus 2014:2. Dan Carlsson

Arkeologisk inventering. Ytings 1:34, Othem socken, Region Gotland. Lst Dnr !!! Rapport Arendus 2014:2. Dan Carlsson Arkeologisk inventering Ytings 1:34, Othem socken, Region Gotland. Lst Dnr. 431-4354-13 Rapport Arendus 2014:2 Omslagsbild. Den södra delen av inventeringsområdet, sedd från söder. Foto Fältinventering

Läs mer

Jordbruksreformen påverkar statistiken. Andelen arrenderade företag minskar. Var femte jordbrukare 65 år eller äldre

Jordbruksreformen påverkar statistiken. Andelen arrenderade företag minskar. Var femte jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 0601, korrigerad version 2007-05-02 Jordbruksföretag och företagare 2005 Agricultural holdings and holders in 2005 I korta drag Jordbruksreformen påverkar statistiken Uppgifterna i detta statistiska

Läs mer

Nationell Inventering av Landskapet i Sverige - NILS

Nationell Inventering av Landskapet i Sverige - NILS Nationell Inventering av Landskapet i Sverige - NILS Linjeobjekt i odlingslandskapet Henrik Hedenås NILS - Nationell Inventering av Landskapet i Sverige Syfte Övervaka förutsättningarna för biologisk mångfald

Läs mer

Rå dgivning fö rgrö ning

Rå dgivning fö rgrö ning Rå dgivning fö rgrö ning Rådgivare: Datum för rådgivningen: Lantbrukare/företag: Checkpunkt Checklista FÖRGRÖNING Logga in i SAM Internet, ta fram karta och skiften, Förgröningsstöd. Fyll i vad som gäller

Läs mer

Egna erfarenheter av att kombinera historia och biologi. Problem, frågeställningar, situationer där det vore bra att arbeta med historia biologi

Egna erfarenheter av att kombinera historia och biologi. Problem, frågeställningar, situationer där det vore bra att arbeta med historia biologi Egna erfarenheter av att kombinera historia och biologi Problem, frågeställningar, situationer där det vore bra att arbeta med historia biologi Förslag på projekt Förslag på (sam)arbetsformer Biologiskt

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer