Slåtterbladet Nummer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slåtterbladet Nummer"

Transkript

1 Slåtterbladet Nummer Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen inom ramen för kampanjen Levande Landskap. Syftet med slåtterbladet är skapa kontakter mellan ägare och brukare av ängar och andra som vill delta i skötseln och att diskutera vad som kan göras för att få ängarna skötta. Syftet är också att samla och sprida kunskap om ängar och ängsskötsel och att sprida information om relevanta kurser, arrangemang, projekt med mera som anordnas i länet. I detta nummer: Slåtter på fäbodvall Ersättning för slåtter, nyheter Ersättning för restaurering Hejdå Ängsprojektet Fem tips om lieslåtter Baksidebilden Linnéåret 2007 Efterlysning av sommarens aktiviteter Foto: Gammal rönn på sätervallen, Åstrandssätern, Norra Ny Prenumeration är gratis. Vill du prenumerera så hör av dig! Känner du någon du tror är intresserad så tipsa honom/henne! Vill du inte ha fler slåtterblad så hör av dig, så stryker vi dig från listan direkt! Redaktör: Lise Wichmann Hansen, Annonser och annat material skickas till Lise Wichmann Hansen, Länsstyrelsen i Värmland, Karlstad, eller på mail: lise.wichmann-hansen@s.lst.se Det är gratis att annonsera om allt som har relevans för ängsskötsel i Värmland. Nr 2, 2007 skickas ut i mitten på juni, manusstopp 11 juni.

2 Detta nummer skulle komma i februari och som några kanske märkt är det nu april, tidsoptimism verkar vara en kronisk åkomma. Sedan förra Slåtterblad har det kommit en hel hög med broschyrer om det nya Landsbygdprogrammet fast det fortfarande inte är beslutat i EU. För ängarnas del är det sig ganska likt, mer om detta längre ner. Eftersom telefonintervjuer (Ängsprojektet ) i Gräsmarks och Gunnarskogs socknar visade att närmare hälften av de som äger ängar som inventerats och bedömts vara värdefulla inte vet om detta och inte känner till att man kan få ersättning för att sköta eller restaurera ängsmark så har vi i februari 2007 skickat ut utdrag ur inventeringens databas TUVA till samtliga markägare. Detta har gjorts halvautomatiskt så även alla ni som mycket väl känner till era markers värden och/ eller miljöstöd också har fått detta. Detta nummer av slåtterbladet skickas också på prov till alla ägare av ängar i Värmland som finns med i TUVA. Slåtteräng på fäbodvall Säterbruket har funnits länge i Värmland, kanske i bortåt tusen år och nådde sin kulmen under andra halvan på 1800-talet. Idag tänker de flesta på övre Klarälvdalen när man pratar om sätrar, men säterbruket har varit vanligt även längre söderut i Klarälvdalen, i Fryksdalen och ner mot Koppom. Under 1800-talet övergick många av dessa sydiga sätrar till fast bosättning i takt med att befolkningen och därmed behovet av jordbruksmark ökade. Enligt säterinventeringen som Länsstyrelsen och Värmlands Museum gjorde 1998 var 35 sätervallar helt eller delvis öppna. Av dessa är det bara en mindre del, ca 12 sätervallar som för närvarande sköts årligen med bete eller slåtter, av dessa betas ca 5 vallar, 7 slås. Utöver dessa ca 12 så finns det sätrar där mindre ytor runt enstaka stugor slås. Foto: Sätervallen på Åstrandssätern 2005.

3 Man kan bli förvånad över hur länge en sätervall håller sig ganska så öppen efter man slutat hävden. En äng som slås årligen och efterbetas får en mycket tät vegetation och det är svårt för trädens frö att komma ner till marken och gro. Efterhand som åren går och sätervallen inte slås eller betas men är öppen och får mycket sol, bildas ett tjockt lager gammalt gräs som kan vara flera decimeter tjockt och tuvigt och som typiskt består av kruståtel och tuvtåtel. Detta lager hindrar också trädens frön från att kommer ner till marken. Men nära skogskanten och under träd på sätern där det är skuggigt luckras grästäcket upp och frösådd blir möjlig och vallen växer igen utifrån och in. Väntar man tillräckligt länge blir det förstås skog, men det finns ett antal exempel på att stora öppna vallar efter 50 år fortfarande är nästan helt öppna. Foto: Munkebolssätern i slutet på 1990-talet, innan gårdsföreningen började restaurera vallen. Här var det ca 50 år sedan hävden upphörde. Idag har ca 1 ha av vallen restaurerats och sköts med årlig slåtter och fäbodbetet har också kommit igång. Igenväxning har röjts från vallen, gärdsgård har satts upp på ursprunglig plats mm. Innan slåttern kan återupptas på en vall som legat för fäfot länge behöver igenväxning i form av träd och sly röjas/avverkas och den gamla förnan och tuvorna måste bort. Det snabbaste och mest effektiva är att elda upp förnan, men det är inte alla gångar praktiskt möjligt på grund av brandfaran, och det går bara att genomföra i samarbete med brandkåren. Alternativet är att mekaniskt slå av materialet, samla ihop det och forsla bort det. Om marken är tillräckligt plan och stenröjd kan detta ske med traktor och betesputs med slagor eller kättingar, på mark där man inte kan jobba med traktor är det röjsåg, slit och släp som är alternativet. Slåtterängar på fäbodvall skiljer sig på några punkter från andra ängar. Det kan vara många delägare, eller ibland över 50 som äger var sin lilla tårtbit. Ska man restaurera kan det vara svårt att få med alla delägare på idén. Rönnen är ett mycket karakteristisk inslag. Ibland har man skördat löv från rönnarna men framför allt finns de därför att de anses besitta magisk kraft som håller borta ont från sätern. Idag är sätervallarnas rönnar nästan alltid gamla och hyser en del annat liv/biologisk mångfald t.ex. i form av lavar och insekter (se fotot på slåtterbladets framsida). Det är svårt för nya små rönnar att etablera sig på grund av betesdjur och älg. För att säkra nästa generations rönnar behöver man alltså göra en aktiv insats. Om det finns små rönnar som kommit av sig själv kan man skydda några av dessa med stängsel, finns det inga små rönnar kan man behöva plantera några.

4 Förändringar i ersättningen för skötsel av slåtterängar I princip är ersättningen som den varit sedan Nytt är att ersättningen för lieslåtter har höjts till 7000 kr/ha och att man kan få betald för upp till 20 lövtäktsträd pr hektar (förr max 5). Tidigare fick man inte tilläggsersättning om marken var påverkad av produktionshöjande åtgärdar (t.ex. gödsling eller insådd av vallfrö) i mer än liten grad. Nu kan marken vara måttligt påverkad och ändå berättiga till stöd för särskilda värden när dessa värden främst finns i träden eller i kulturlämningarna i skiftet. Ersättning för restaurering av äng/hackslått Det finns från och med 2007 två olika varianter på ersättning för restaurering och en mycket större total budget än tidigare. Om det kommer in fler ansökningar än pengarna räcker till för prioriteras de marker med högst värden och där det är längst kvar till att uppnå miljömålen. Hackslått och sätervallar står högst på listan. 1. Enligt faktiska kostnader, där man kan få ersättning för max 90% av de faktiska kostnader upp till kr/ha/år. Alla kostnader måste det finnas fakturor och betalningsbevis för, man kan alltså inte själv göra jobbet och ta upp det som eget arbete som man kunde i projektstödet Endast de sista 10% som inte ersätts kan vara eget arbete á 175 kr/timme (eller egen kontant medfinansiering). Restaureringsperioden kan vara från 1 till 6 år. Stödet kan sökas året om och beslut tas vid 3-4 tillfällen pr år. 2. Enligt schablon. Stödet är 5-årigt och man får 3600 kr/år. Ingen redovisningen av kostnader sker och det har ingen betydelse om man gör jobbet själv eller anlitar någon annan. Detta stöd söks tillsammans med övriga jordbruksstöd på våren. Under 2007 var sista ansökningsdag den 29 mars. Om du funderar på att restaurera ängsmark är du mycket välkommen att kontakta: Maria Sundqvist eller Lise Wichmann Hansen Hejdå från Kristina Norderup Tack alla som ställde upp med tid, delade med sig av erfarenheter och gav goda råd. Jag är säker på att vi kommer att ses igen i något sammanhang som har med lieslåtter att göra. Här följer de viktigaste resultaten av projektet: alla ängsägare inom Gräsmarks och Gunnarskogs socknar* fick faktiskt reda på värdet och möjligheterna med sin slåtteräng. Slåtterbladet fick flera nya prenumeranter och några ängsägare ansökte för första gången om miljöersättning för skötsel. En del samarbeten mellan olika ängsägare och grupper/personer som vill sköta ängar startade. Studiedagar hölls för entreprenörer som vill sälja slåttertjänster. Några entreprenörer anmälde sitt intresse för att ta på sig uppdrag med slåtter. Och erfarenheterna från projektet kommer att påverka arbetet i hela länet med att uppnå miljömålet att alla kvarvarande slåtterängar ska skötas i framtiden. *(Ängar i Ängs- och betesmarksinventeringen ) Hälsningar Kristina Norderup, Projektledare för det i augusti 2006 avslutade Ängsprojektet

5 Fem tips om lieslåtter Lieslåtter är ett tungt jobb, men för att inte göra jobbet mer krävande än nödvändigt finns det några saker du bör tänka på: 1: Har du rätt orv? Orvet, eller lieskaftet bör vara anpassat för din kroppslängd. En tumregel är att handtagen ska sitta ungefär en arm+handlängd, eller ungefär din axelbredd isär. När du står upprätt ska det övre handtaget nå ungefär till armhålan. 2: Är lien rätt jordlagd? Med jordläggning menas att liebladet ska ligga an mot marken. Ett nyinköpt lieblad måste alltså böjas vid infästningen för att kunna användas rätt. Vilken vinkel som är rätt beror på din kroppslängd. En tumregel är att det ska gå att få in halva första pekfingerleden mellan lieeggen och marken när du står i slåtterställning. Om du slår med en lie som inte är jordlagd tvingas du istället böja ryggen för att komma åt, vilket kan resultera i ryggskott. Med rätt jordläggning kan du arbeta rak i ryggen och orkar betydligt mer. 3: Är lien vass? Att gå och vika gräs med en slö lie kan snart ta udden av den starkaste arbetslusta. Lien ska slipas på en ordentlig slipsten. Ca 7 mm egg på ovansidan och 5 mm på marksidan är lagom. När du slipar, håll lien stadigt med båda händerna med eggen mot dig. När vattnet formar en bredbasig triangel över bladet ligger du rätt. När lien är slipad avlägsnas råeggen genom att en träbit eller trästicka dras över eggen. 4: Har du rätt teknik? Liebladet ska föras längs marken och behöver inte lyftas i några bandysvingar. Med rätt teknik blir arbetet både effektivare och mindre arbetsamt, än om du spelar med hög klubba. 5: Du har väl inte tappat din vispesticka? Efter en stunds slåtter avtar liens skärpa. Detta beror på att den allra yttersta delen av eggen krökts mot vegetationen, sand och småpartiklar. Detta åtgärdas genom att dra en sticka av ett hårt träslag längs eggen och räta ut den. Ett par drag med stickan och lien är som nyslipad igen. Lien behöver alltså inte brynas med ens den tappar skärpan. När vispningen inte längre ger effekt är det dags att plocka fram brynet. Fler tips om lieslåtter, slipning, bryning mm. finner du i boken Lien och dess marker av John Persson och Nils Östen Nilsson, utgiven av förlaget Natur och Kultur Teknik och slipning kan du öva på under någon av sommarens kurser i lieslåtter. /Niklas Wahlström Foto: Slåtterkurs för Lillerudselever Instruktörer är Ivar Holter och Lars-Inge Nilsson från Gunnarskog.

6 Baksidebilden: Vad är detta? Svaret finns längst ner Linnéjubileet maj 2007 är det 300 år sedan Linné föddes. Det ska firas på många olika sätt runt om i landet under året. Regeringen har utsett en Linnédelegation som inrättats av Vetenskapsrådet och med Kungen som beskyddare. Ta reda på mer: Vad händer i sommar som har med slåtter och ängar att göra? Gör gratis reklam här i slåtterbladet för era kurser, slåttergillen, liesliparkvällar, blomstervandringar mm. Du kan också annonsera kostnadsfritt om allt som är relevant, t.ex. efterlysa hjälp med slåttern, erbjuda din arbetskraft eller sälja en gammal slåtterbalk. Har du en ide till något som du tycker vi ska skriva om i Slåtterbladet? För att få med dina aktiviteter eller annonser i kalendern i nästa nummer som skickas ut mitt i juni: Ring, skriv eller maila senaste 11 juni Lise Wichmann Hansen, Länsstyrelsens lantbruksavdelning, Karlstad Tel , mail: lise.wichmann-hansen@s.lst.se, fax: Brandliljor som förvillad sig från trädgården ut bland alla brudborstar i hacksklåtten.

Slåtterbladet Nummer

Slåtterbladet Nummer Slåtterbladet Nummer 1 2006 Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen inom ramen

Läs mer

Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland

Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland Slåtterbladet nr 2/2013 Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland Liefestival vid Långban 6 juli Jordläggning av lien Annonser för slåttergillen, kurser, mm Karin Bäck

Läs mer

Säterbruk i Värmland

Säterbruk i Värmland Nr 2-2012 Säterbruk i Värmland Temanummer: Restaurering Detta nummer av Säterbruk i Värmland är ett temanummer om restaurering av sätrar. Det är också ett specialutskick som utöver er vanliga prenumeranter

Läs mer

Slåtterbladet Nummer 3 2009

Slåtterbladet Nummer 3 2009 Slåtterbladet Nummer 3 2009 Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen. Syftet med

Läs mer

Slåtterbladet. Temanummer: Lador. Nummer 1 2011

Slåtterbladet. Temanummer: Lador. Nummer 1 2011 Slåtterbladet Nummer 1 2011 Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen. Syftet med

Läs mer

Slåtterbladet. Temanummer: Slipstenar för lieslipning. Nummer 3 2012

Slåtterbladet. Temanummer: Slipstenar för lieslipning. Nummer 3 2012 Slåtterbladet Nummer 3 2012 Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen Värmland. Syftet

Läs mer

SMART LANDSBYGD. Kurser våren Uppdaterade datum

SMART LANDSBYGD. Kurser våren Uppdaterade datum Kurser våren 2017 Uppdaterade datum Naturbetesmarker Naturbetesmarkerna är en av de mest artrika miljöer vi kan hitta på våra breddgrader. Man skulle nästan kunna säga att det är det är en djungel beträffande

Läs mer

EU-stöd Ingemar Henningsson HIR Skåne

EU-stöd Ingemar Henningsson HIR Skåne EU-stöd 2017 Ingemar Henningsson 0706628403 HIR Skåne Tillbakablick på 2016 Utbetalningar av Gårds, Förgröning, Unga, Nötstöd (kurs 9,62) 70% oktober, 20% December resten Juni 17? Nya miljöstöd sena utbetalningar

Läs mer

EU-stöd Ingemar Henningsson HIR Skåne

EU-stöd Ingemar Henningsson HIR Skåne EU-stöd 2018 Ingemar Henningsson 0706628403 HIR Skåne Tillbaka blick på 2017 Eurokurs 9,6490 krisavdrag 1,39% Direktstöden 2017 utb. halva Dec beslutsbrev till våren Miljöstöden delbetalning 20/10 slutbet.

Läs mer

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker.

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker. Länken Om Slipning har vi nu börjat lägga in på vår hemsida. Mycket felar ännu men efterhand kommer den att kompletteras. Vi arbetar också med nya tillbehör till er som slipar svarvstål. Informationen

Läs mer

COMMIS DE CUISINE LILLA KNIV- BOKEN. Direkt från proffsköket

COMMIS DE CUISINE LILLA KNIV- BOKEN. Direkt från proffsköket COMMIS DE CUISINE LILLA KNIV- BOKEN Direkt från proffsköket DIN BÄSTA VÄN I KÖKET Syna en kock i knivhanden och du kommer att upptäcka en förhårdnad vid pekfingrets rot. Det beror på kockgreppet, på att

Läs mer

EU-stöd Ingemar Henningsson HIR Skåne

EU-stöd Ingemar Henningsson HIR Skåne EU-stöd 2016 Ingemar Henningsson 070-6628403 HIR Skåne Tillbaka blick på 2015 Utbetalningar av Gårds, Förgröning, Unga, Nötstöd det mesta under December (kurs 9,41) Gamla Miljöstöd delbetalning början

Läs mer

Jigg för knivar SVM-45

Jigg för knivar SVM-45 Jigg för knivar SVM-45 DE FLESTA KNIVAR Minsta bladlängd 60 mm. BANDKNIVAR Placering av maskinen Slipriktning: Mot eller med eggen. Anm Arbetsbänken får inte vara för hög när du slipar knivar. 550 650

Läs mer

Noteringar från slåtterdag Wij trädgårdar

Noteringar från slåtterdag Wij trädgårdar Noteringar från slåtterdag Wij trädgårdar 2018-07-04 Bakgrund Naturskyddsföreningen i Gävleborg tillsammans med Kultur och landskap, Ekotorget, Studiefrämjandet och Wij Trädgårdar, Ockelbo anordnade en

Läs mer

FRISK ENERGI / ERSÄTTNINGAR ATT SÖKA 2015 / RESTAURERINGSBEHOV OCH MÖJLIGHETER

FRISK ENERGI / ERSÄTTNINGAR ATT SÖKA 2015 / RESTAURERINGSBEHOV OCH MÖJLIGHETER Slåtterbladet Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland - nr 3/2014 Bilden på de rostiga resterna av en separator är tagen på Munkebolssätern och illustrerar rätt väl

Läs mer

Slåtterbladet. Ritamäki. Besökstips finngårdar. Fältgentiana. Finngårdarnas hackslåttmarker. en resurs för vem? Artrikt ängshö,

Slåtterbladet. Ritamäki. Besökstips finngårdar. Fältgentiana. Finngårdarnas hackslåttmarker. en resurs för vem? Artrikt ängshö, Slåtterbladet Länsstyrelsens nyhetsbrev för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland - nr 1/2014 Fältgentiana Artrikt ängshö, en resurs för vem? Finngårdarnas hackslåttmarker Besökstips finngårdar

Läs mer

13 praktiska allmänna skötselråd

13 praktiska allmänna skötselråd 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd -anvisningar Detta är en generaliserad preliminär skötselplan för att underlätta igångsättning

Läs mer

Checklista för miljöersättning för betesmarker och slåtterängar

Checklista för miljöersättning för betesmarker och slåtterängar Sida 1 av 5 Checklista för miljöersättning för betesmarker och slåtterängar Den här checklistan är till för dig som har gått in i ett nytt åtagande för betesmarker och slåtterängar 2017 eller har ett åtagande

Läs mer

Innehåll. Vill du veta mer? Besök Jordbruksverkets webbplats till landsbygden.

Innehåll. Vill du veta mer? Besök Jordbruksverkets webbplats   till landsbygden. Betesmarker och slåtterängar 2009 Innehåll Nya regler för betesmarker på lättläst svenska..............4 Nya regler för betesmarker och slåtterängar................6 Reglerna i korthet...............................6

Läs mer

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 2017-07-18 Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 Du kan få miljöersättning för restaurering av betesmarker och slåtterängar. Syftet är att öka arealen betesmarker och slåtterängar, och utveckla

Läs mer

Slåtterbladet Nummer

Slåtterbladet Nummer Slåtterbladet Nummer 2 2010 Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen. Syftet med

Läs mer

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis. Äng anläggning och skötsel Inger Runeson, biolog Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.se 2013 04 07 1 Naturliga ängar

Läs mer

Miljöersättning för betesmarker och slåtterängar

Miljöersättning för betesmarker och slåtterängar Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(33) Texten är från 2010-03-15 JS6002 Version 3 Miljöersättning för betesmarker

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Vad krävs för att nå målet ett rikt odlingslandskap? Kristin Ovik

Klicka här för att ändra format. Vad krävs för att nå målet ett rikt odlingslandskap? Kristin Ovik Klicka här för att ändra format Vad krävs för att nå målet ett rikt odlingslandskap? Kristin Ovik Vad är ett rikt odlingslandskap? Resultat av äldre tiders markanvändning Landskap med många livsmiljöer

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Du söker åtagande för fäbodar i SAM Internet. Läs mer om hur du söker ett åtagande.

Du söker åtagande för fäbodar i SAM Internet. Läs mer om hur du söker ett åtagande. Fäbodar 2018 Du kan få miljöersättning för att sköta fäbodbete. Syftet är att bevara ett fäbodbruk som förstärker och bevarar landskapets karaktär och dess biologiska mångfald. Åtagande för fäbodar Om

Läs mer

Jordbruksinformation Gynna brynen och få nyttor tillbaka

Jordbruksinformation Gynna brynen och få nyttor tillbaka Jordbruksinformation 11-2018 Gynna brynen och få nyttor tillbaka Foto: Göte Eriksson Klövvilt som rådjur och älg uppehåller sig gärna i bryn mellan skogs- och jordbruksmark. De äter skott och kvistar och

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(15) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Skötsel av våtmarker och dammar 2017

Skötsel av våtmarker och dammar 2017 2017-07-18 Skötsel av våtmarker och dammar 2017 Du kan få miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar. Syftet är att förbättra våtmarker och dammar som redan finns. Våtmarker och dammar kan vara

Läs mer

Betesmarker och slåtterängar 2017

Betesmarker och slåtterängar 2017 2017-07-18 Betesmarker och slåtterängar 2017 Du kan få ersättning om du sköter och bevarar betesmarker, slåtterängar, skogsbete, mosaikbetsmarker eller gräsfattiga marker. Det gäller också om du har alvarbete

Läs mer

VÄRDET AV ÖPPNA MARKER I LANDSKAPET - VILKA ÄR DE?

VÄRDET AV ÖPPNA MARKER I LANDSKAPET - VILKA ÄR DE? GRÖN INFRASTRUKTUR FÖR ALLA FRÅN ORD TILL HANDLING VÄRDET AV ÖPPNA MARKER I LANDSKAPET - VILKA ÄR DE? Stockholm 7 november Erik Sjödin Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-29

Läs mer

praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter. Skötselråd - anvisningar

praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter. Skötselråd - anvisningar 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd - anvisningar Detta är en generaliserad skötselplan för att underlätta igångsättning av arbetet

Läs mer

Direktstöd 2015-2020

Direktstöd 2015-2020 Direktstöd 2015-2020 Direktstöd är de EU-finansierade jordbrukarstöden, utom ersättningarna i landsbygdsprogrammet. Från 2015 är direktstöden: Gårdsstöd Förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Nötkreatursstöd

Läs mer

Miljötillståndet i Värmland tema. skog. Rapport 2005:11

Miljötillståndet i Värmland tema. skog. Rapport 2005:11 Miljötillståndet i Värmland tema skog Rapport 2005:11 Miljötillståndet i Värmland tema SKOG Utgiven av Länsstyrelsen i Värmlands län Rapport 2005:11 Redaktör Lisa Mattsson, Länsstyrelsen i Värmlands län

Läs mer

Miljöersättning för våtmarker

Miljöersättning för våtmarker Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(22) Texten är från 2010-03-12 Artikelnummer JS6001 Version 2 Miljöersättning

Läs mer

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för.

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för. 2017-07-18 Vallodling 2017 Du kan få miljöersättning om du odlar fleråriga slåtter-, betes- eller frövallar på åkermark utanför de områden där det är möjligt att söka kompensationsstöd. Syftet med miljöersättning

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Myckelsjö hackslått SE0710220 Foto: Per Sander Namn: Myckelsjö hackslått Sitecode: SE0710220 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 0,76 ha Skyddsform: Oskyddat Kommun: Sundsvall Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

PROJEKT ROSLAGSHAGAR och miljömålen för odlingslandskapet

PROJEKT ROSLAGSHAGAR och miljömålen för odlingslandskapet PROJEKT ROSLAGSHAGAR och miljömålen för odlingslandskapet Maria Hoflin, Upplandsstiftelsen Tommy Lennartsson, Upplandsstiftelsen, Centrum för Biologisk Mångfald Avgörande för miljömål i odlingslandskapet:

Läs mer

Bild från områdets södra delområde som betas med inslag av uppluckrad grässvål med sandblottor. Foto: Johan Jansson, år 2013

Bild från områdets södra delområde som betas med inslag av uppluckrad grässvål med sandblottor. Foto: Johan Jansson, år 2013 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Skedeås (tidigare namn Skedemosse), SE0330104, Mörbylånga kommun, Kalmar län Bild från områdets södra delområde som betas

Läs mer

Sida 2 av 8 Ingående naturtyper enligt habitatdirektivet Rapporterad areal Inventerad areal Kod Naturtypsbeskrivning 0,6 0, *Artrika stagg-gräsm

Sida 2 av 8 Ingående naturtyper enligt habitatdirektivet Rapporterad areal Inventerad areal Kod Naturtypsbeskrivning 0,6 0, *Artrika stagg-gräsm Sida 1 av 8 Fastställd 2005-08-15 Ärendenummer 511-05564-2004 Bevarandeplan för Natura 2000 (enligt 17 Förordningen om Områdesskydd (1998:1252)) Område: Törnabygd Kommun: Tingsryd Områdeskod: SE0320163

Läs mer

Miljöersättning för vallodling

Miljöersättning för vallodling Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(25) Texten är från 2010-08-10 JS6013 Version 3 Miljöersättning för vallodling

Läs mer

Tillverka ditt eget lie-orv

Tillverka ditt eget lie-orv Tillverka ditt eget lie-orv Arrangör: Naturskyddsföreningen, region Gävleborgs- och Dalarnas län (Mattias Ahlstedt) Anteckningar från en inledande träff, som ev fortsätter i en kurs. Datum: 2018-04-24

Läs mer

Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram

Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram Missade att meddela att ni är varmt välkomna på Jordbruksverkets miljömålsseminarium den 10-11 november i Stockholm. Mer information

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

Ett rikt odlingslandskap

Ett rikt odlingslandskap Miljömålet Ett rikt odlingslandskap Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena

Läs mer

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Naturvårdande jordbruk/utvald miljö i Ammarnäs Journalnummer:

Läs mer

Rönnäs. Rådgivning

Rönnäs. Rådgivning 2015-10-30 Lantbruksenheten Rådgivning Rönnäs I väster på fastigheten, ovanför vägen, ligger ett skogsbete som vuxit igen med ek, björk och andra lövträd. Här finns en karakteristisk skogsbetesstruktur

Läs mer

Ängsvall Åkern kan bli en blomsteräng!

Ängsvall Åkern kan bli en blomsteräng! Ängsvall Åkern kan bli en blomsteräng! Slåtterängen är den artrikaste miljön vi har. Vårt jordbrukslandskap dominerades fram till mitten av 1800- talet av blommande naturliga slåtterängar. Idag återstår

Läs mer

Betesmarker och slåtterängar 2018

Betesmarker och slåtterängar 2018 Betesmarker och slåtterängar 2018 Du kan få ersättning om du sköter och bevarar betesmarker, slåtterängar, skogsbete, mosaikbetsmarker eller gräsfattiga marker. Det gäller också om du har alvarbete på

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(15) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Ändra innan din gård blir kontrollerad. Minska arealerna i ansökan före kontroll. I SAM Internet om du har skickat in ansökan via SAM Internet.

Ändra innan din gård blir kontrollerad. Minska arealerna i ansökan före kontroll. I SAM Internet om du har skickat in ansökan via SAM Internet. 871 86 HÄRNÖSAND Besöksadress Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19 Telefon 0611-34 90 00 www.lansstyrelsen.se/vasternorrland Nr 4 2011 Kom ihåg att vissa ändringar i SAM-ansökan kan utföras efter 15 juni

Läs mer

Bli proffs på plantering

Bli proffs på plantering FOTO: MICHAEL ENGMAN PLANTERINGSINTRUKTION Bli proffs på plantering Att plantera är egentligen inte särskilt svårt, men instruktionerna kan ibland vara lite knepiga att förstå sig på. Vad är egentligen

Läs mer

Släpp tidigt Rotationsbete oftast bäst avkastning både på djur och bete Anpassa beläggningen! Tumregel: Efter halva sommaren, halva beläggningen

Släpp tidigt Rotationsbete oftast bäst avkastning både på djur och bete Anpassa beläggningen! Tumregel: Efter halva sommaren, halva beläggningen Sida 1 av 5 Bete Bete som foder är ibland en dåligt utnyttjad resurs. Förr var det ont om beten och man betade all mark som gick att beta. Idag är det tvärt om och det är brist på betesdjur för att hålla

Läs mer

Slå ett slag för ängen

Slå ett slag för ängen Slå ett slag för ängen 1 Ängen är sinnebilden av det öppna, hävdade jordbrukslandskapet där humlor surrar mellan blommorna. Men ingen äng utan slåtter. Med den här skriften vill vi slå ett slag för slåttern.

Läs mer

BLOMRIKA GRÄSYTOR I SOLLENTUNA

BLOMRIKA GRÄSYTOR I SOLLENTUNA BLOMRIKA GRÄSYTOR I SOLLENTUNA 2017-2018 Syfte För att utveckla blomrikedom till glädje för bin och fjärilar medverkar Sollentuna kommun i ett projekt tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet och

Läs mer

Metapopulation: Almö 142

Metapopulation: Almö 142 141 142 Metapopulation: Almö Lokal 80 Läge: Almö, Slättahammar. Beskrivning: Ca 15*30 meter stort, relativt mycket vass i vattnet. Norr om lokalen finns lövskog, söder om sank mark/havsvik och väster om

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Utlängan. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress:

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Om knivar MODELLER SKÖTSEL SLIPNING FÖRVARING

Om knivar MODELLER SKÖTSEL SLIPNING FÖRVARING Om knivar MODELLER SKÖTSEL SLIPNING FÖRVARING Välj rätt knivmodell - anpassa efter vilka råvaror du ska hantera Det finns många olika modeller av knivar och de är alla framtagna för sina speciella ändamål.

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Vård och bevarande av biologiskt värdefulla kulturmarker i Uppsala kommun

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Vård och bevarande av biologiskt värdefulla kulturmarker i Uppsala kommun SLUTRAPPORT Datum 2010-05-10 Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 Uppsala Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Vård och bevarande av biologiskt värdefulla kulturmarker i Uppsala kommun Ur förordningen

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(17) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Från ord till handling för ortolanen

Från ord till handling för ortolanen Från ord till handling för ortolanen Åtgärdsprojekt för ortolansparven i Uppland PETER SCHMIDT INFORMERAR FRÅN UOFS FÅGELSKYDDSGRUPP 36 Söderby, Enköping, maj 2015 FOTO: PETER SCHMIDT 37 Ortolansparvens

Läs mer

Kompensationsstöd 2015

Kompensationsstöd 2015 Kompensationsstöd 2015 Här finns den information som gällde för kompensationsstödet 2015. Namnet på ersättningen är ändrat till kompensationsstöd. Syftet med kompensationsstödet är att ge ersättning till

Läs mer

Miljöersättning för bruna bönor på Öland

Miljöersättning för bruna bönor på Öland Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(13) Texten är från 2010-08-10 JS6003 Version 2 Miljöersättning för bruna

Läs mer

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen Slipstöd SVD-110 SKRAPSTÅL FÖR SVARVNING Med rund egg Med rak egg Med rundat sidskär URGRÖPNINGSJÄRN OCH BANDKNIVAR SICKLAR SKÄR FÖR URSVARVNINGSVERKTYG SKRUVMEJSLAR Placering av maskinen Slipriktning:

Läs mer

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten?

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten Åtagande för utvald miljö regionala markklasser inom miljö ersättningen för betesmarker och slåtterängar Ingår i landsbygdsprogrammet 1. Läs om de regionala markklasser som är

Läs mer

Ängen i tid och rum. Ann Norderhaug och Margareta Ihse. Kungliga Skogs-och Lantbruksakademin 29 november 2016 «Utan pengar inga hagar och ängar»

Ängen i tid och rum. Ann Norderhaug och Margareta Ihse. Kungliga Skogs-och Lantbruksakademin 29 november 2016 «Utan pengar inga hagar och ängar» Ängen i tid och rum Ann Norderhaug och Margareta Ihse Kungliga Skogs-och Lantbruksakademin 29 november 2016 «Utan pengar inga hagar och ängar» Äng och hagmark Äng = Semi-naturlig slåttermark Hårdvallsäng,

Läs mer

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3 RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27 Brukare: Västkuststiftelsen Rådgivare: Therese Lundell Adress: Box 5073 Länsstyrelsen Västra Götaland Postadress:

Läs mer

Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult.

Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult. Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult.se 070-425 47 94 andreas@adreklamkonsult.se Vad är marknadsföring? För många är

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

Tillbehör. Om du skall slipa en yxa eller något liknande vrid anhållet nr 1 ett halvt varv.

Tillbehör. Om du skall slipa en yxa eller något liknande vrid anhållet nr 1 ett halvt varv. Tillbehör Nedanstående är endast en liten information om användningsområdet. Efterhand kommer ni att upptäcka hur enkelt det är att slipa och de stora möjligheter som finns med dessa tre tillbehör. Slipstöd

Läs mer

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet fram till och med den 2 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sara Grigoryan Sammanfattning

Läs mer

En svala gör ingen sommar

En svala gör ingen sommar Inbjudan med program En svala gör ingen sommar Jordbruksverkets miljömålseminarium om Ett rikt odlingslandskap 2014 Foto: Johan Wallander När: 10 och 11 november 2014 Var: Scandic Klara, Slöjdgatan 7,

Läs mer

RAPPORT 2008/12 ÄLVÄNGSSKÖTSEL samt inventering av urskogslöpare Platynus longiventris i naturreservatet Bredforsen, Uppsala län.

RAPPORT 2008/12 ÄLVÄNGSSKÖTSEL samt inventering av urskogslöpare Platynus longiventris i naturreservatet Bredforsen, Uppsala län. RAPPORT 2008/12 ÄLVÄNGSSKÖTSEL samt inventering av urskogslöpare Platynus longiventris i naturreservatet Bredforsen, Uppsala län Pär Eriksson FÖRFATTARE Pär Eriksson KARTOR Pers Stolpe Lantmäteriet 2008,

Läs mer

Åtgärder för ÄNGSSKÄREPLATTMAL Gillis Aronsson Jan-Olov Björklund Pär Eriksson

Åtgärder för ÄNGSSKÄREPLATTMAL Gillis Aronsson Jan-Olov Björklund Pär Eriksson Åtgärder för ÄNGSSKÄREPLATTMAL 2018 Gillis Aronsson Jan-Olov Björklund Pär Eriksson Författare Gillis Aronsson, Jan-Olov Björklund, Pär Eriksson Foto Gillis Aronsson, Pär Eriksson Kartor Alla kartor Lantmäteriet

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE , delområde Drakamöllan och Kumlan.

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE , delområde Drakamöllan och Kumlan. 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE0420075, delområde Drakamöllan och Kumlan. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Restaureringsplan Projektområde 54, Lindänget

Restaureringsplan Projektområde 54, Lindänget RESTAURERINGSPLAN 1(3) 2012-02-16 D nr: Naturvårdsenheten Jens Montelius Risberg Direktnr 023-818 24 Faxnr 023-813 31 jens.montelius.risberg@lansstyrelsen.se Ansvarig för dokumentet: Datum Ändring Signatur

Läs mer

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden Nya stöd år 2015 Stöd till landsbygden Innehåll Nya stöd år 2015... 3 Gårdsstödet finns kvar år 2015... 4 Sverige ska välja om du får behålla dina stödrätter eller om du ska få nya... 4 Stödrätternas värde

Läs mer

Kulturmiljöer i odlingslandskapet - hur når vi målen nu och bortom 2020?

Kulturmiljöer i odlingslandskapet - hur når vi målen nu och bortom 2020? Kulturmiljöer i odlingslandskapet - hur når vi målen nu och bortom 2020? Ett rikt odlingslandskap Biologiska värden och kulturmiljövärden i odlingslandskapet som uppkommit genom långvarig traditionsenlig

Läs mer

GYNNSAM knivar är designade för att. användas ofta. Designen utgår från kraven. hos en professionell kock, men är anpassad

GYNNSAM knivar är designade för att. användas ofta. Designen utgår från kraven. hos en professionell kock, men är anpassad GYNNSAM GYNNSAM knivar är designade för att användas ofta. Designen utgår från kraven hos en professionell kock, men är anpassad efter behoven i hemmaköket. Vi garanterar att GYNNSAM knivarna kommer att

Läs mer

Gynnande av biologisk mångfald vid motorsport/tävling

Gynnande av biologisk mångfald vid motorsport/tävling Gynnande av biologisk mångfald vid motorsport/tävling Utbildning/fallstudie och inspiration från ett case: Enduro-VM i Enköping 2014 Motorbanor och biologisk mångfald?! Planterad och igenvuxen fd grusgrop

Läs mer

Gruppdiskussion Kompetensutveckling

Gruppdiskussion Kompetensutveckling Gruppdiskussion Kompetensutveckling Åkermark/Åkermarkslandskap Kopiera biologisk mångfald till Greppa (egen modul). Kopiera biologisk mångfald till behörighetskurs för användning av bekämpningsmedel. Ta

Läs mer

Varför var landskapet öppnare förr? Delsbo Byaråd Öppet landskap

Varför var landskapet öppnare förr? Delsbo Byaråd Öppet landskap Varför var landskapet öppnare förr? Delsbo Byaråd Öppet landskap 190214 Träd fick ej finnas vid åkerkanten -de suger näring och vatten av grödorna Träden skuggar och kyler - grödorna växer sämre.. Träden

Läs mer

Naturbetesmarker och slåtterängar i Jämtland/ Härjedalen

Naturbetesmarker och slåtterängar i Jämtland/ Härjedalen Naturbetesmarker och slåtterängar i Jämtland/ Härjedalen sammanfattning av LIFE-projektet 2003-2008 Skötselseminarium på Lillåsens fäbod i västra Härjedalen Informationsskyltar har satts upp i alla områden

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Bilaga 1 Översiktskarta över Natura 2000-området Sandhammaren-Kåseberga

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(26) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Ledningsdragningar Kommunerna markerar vandringsleder på olika sätt. Färgmarkering, höjd på markeringar och lösningar diskuterades.

Ledningsdragningar Kommunerna markerar vandringsleder på olika sätt. Färgmarkering, höjd på markeringar och lösningar diskuterades. Minnesanteckningar Naturvårdsgruppsmöte 2011-09-16 i Mark Deltagare: Svante Brandin Marks kommun Marie Nyberg Marks kommun Kerstin Furst Marks kommun Karl Edlund Uddevalla kommun David Alfredsson Uddevalla

Läs mer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad januari 2014 Bilaga: SKÖTSELPLAN

Läs mer

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten?

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten Åtagande för utvald miljö regionala markklasser inom miljö ersättningen för betesmarker och slåtterängar Ingår i landsbygdsprogrammet 1. Läs om de regionala markklasser som är

Läs mer

Dagspresskollegiet. Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 76

Dagspresskollegiet. Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 76 Dagspresskollegiet Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation PM nr. 76 Vad är prisvärt? En jämförelse mellan allt från pappersmedier till balettföreställningar Ingela Wadbring

Läs mer

Gårdsstöd och förgröningsstöd 2015-2020

Gårdsstöd och förgröningsstöd 2015-2020 Gårdsstöd och förgröningsstöd 2015-2020 Lars Hansson Stödkommunikationsenheten Jordbruksverket Gårdsstöd oförändrat i grunden EU:s definitioner och villkor styr stödberättigandet Minst 4 hektar och 4 stödrätter

Läs mer

Egna erfarenheter av att kombinera historia och biologi. Problem, frågeställningar, situationer där det vore bra att arbeta med historia biologi

Egna erfarenheter av att kombinera historia och biologi. Problem, frågeställningar, situationer där det vore bra att arbeta med historia biologi Egna erfarenheter av att kombinera historia och biologi Problem, frågeställningar, situationer där det vore bra att arbeta med historia biologi Förslag på projekt Förslag på (sam)arbetsformer Biologiskt

Läs mer

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten?

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten Åtagande för utvald miljö regionala kompletterande insatser Ingår i landsbygdsprogrammet 1. Läs om de regionala kompletterande insatser som du kan söka i ditt län. På länsstyrelsens

Läs mer

Miljöersättning för minskat kväveläckage

Miljöersättning för minskat kväveläckage Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(25) Texten är från 2010-08-10 JS6008 Version 3 Miljöersättning för minskat

Läs mer

Nya stöden 2015-2020 Påverkan på nötköttsproduktionen

Nya stöden 2015-2020 Påverkan på nötköttsproduktionen Nya stöden 2015-2020 Påverkan på nötköttsproduktionen Bengt Andréson Lantbruksekonom Hushållningssällskapet i Värmland Frikoppling 2005-2012 Stöd kopplade till produktionen har successivt tagits bort Ex:

Läs mer

INNEHÅLL HUR PÅVERKAS KALKYLEN FÖR DIKOR OCH UNGNÖT AV LANDSBYGDSPROGRAMMET?

INNEHÅLL HUR PÅVERKAS KALKYLEN FÖR DIKOR OCH UNGNÖT AV LANDSBYGDSPROGRAMMET? HUR PÅVERKAS KALKYLEN FÖR DIKOR OCH UNGNÖT AV LANDSBYGDSPROGRAMMET? LARS-ERIK LUNDKVIST, LRF Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund INNEHÅLL Investeringar Betesmark Vall EKO Skyddszon, fånggröda, vårplöjning

Läs mer

Naturbete. En föreläsning om djur på naturbete Av Birgit Fag Hushållningssällskapet Jönköping 11 januari

Naturbete. En föreläsning om djur på naturbete Av Birgit Fag Hushållningssällskapet Jönköping 11 januari Naturbete En föreläsning om djur på naturbete Av Birgit Fag Hushållningssällskapet Jönköping 11 januari 2018 birgit.fag@hushallningssallskapet.se Naturbete - definition Jordbruksmark som inte är åker och

Läs mer

Stöd till vattenåtgärder och naturvård

Stöd till vattenåtgärder och naturvård Stöd till vattenåtgärder och naturvård Stöd på Länsstyrelsen o Landsbygdsprogrammet o LOVA o LONA o SÅP Landsbygdsprogrammet LBP o Förbättrad vattenkvalitet t.ex. restaurering av vattendrag, biotopvård,

Läs mer

Simon Jakobsson doktorand Institutionen för Naturgeografi och Kvartärgeologi Stockholms Universitet. Handledare: Regina Lindborg

Simon Jakobsson doktorand Institutionen för Naturgeografi och Kvartärgeologi Stockholms Universitet. Handledare: Regina Lindborg Under 2013-2015 kommer forskare från Stockholms och Göteborgs universitet undersöka detta i Biosfärområde Östra Vätterbranterna. Hur påverkar ersättningssystemen mängden träd i våra naturbetesmarker och

Läs mer