Datum Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Dnr"

Transkript

1 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr (7) Regionstyrelsen Ekonomiska åtgärder Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen uttalar att budget ska hållas. 2. Regionstyrelsen påtalar att det fortsatt råder högsta ekonomiska restriktivitet i alla beslut samt att alla beslut ska omfatta en tydlig ekonomisk analys med konsekvensbeskrivning på kort och lång sikt. Det är av största vikt att komma tillrätta med obalansen mellan kostnader och intäkter. Under resterande del av året krävs fortsatta åtgärder för att nå ekonomi i balans och ge ett rimligare utgångsläge inför kommande budgetår. 3. Regionstyrelsen påtalar att påbörjade och planerade kostnadsreducerande åtgärder i handlingsplaner ska fullföljas och att takten för genomförande ska vara hög. 4. Regionstyrelsen påtalar att fastställda strategier ska verkställas och omsättas i åtgärder med fokus på att uppnå en sänkt kostnadsökningstakt. 5. Regionstyrelsen uppmanar alla nämnder att fatta beslut om kostnadsreducerande åtgärder, att göra en översyn och värdera redan fattade beslut som är kostnadsdrivande samt att verksamheter med underskott ska genomlysas och erforderliga åtgärder vidtas. 6. Regiondirektören uppdras att stärka arbetet med åtgärder för minskad kostnadsökningstakt dels i utifrån beslutade handlingsplaner för en ekonomi i balans och dels utifrån beslutade strategier. 7. Regiondirektören uppdras att stärka utvecklingen av den skånska hälso- och sjukvården med inriktning på utveckling av den nära vården samt hälsofrämjande och förebyggande insatser. C:\pactdok\ U13 RS_Beslutsförslag.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (7) 8. Regionstyrelsen uppdrar åt regiondirektören att återkomma till regionstyrelsen med en redovisning både av vilka åtgärder som har vidtagits i förvaltningarna för att tilldelade budgetar ska hållas, och vilka åtgärder han avser att vidta om den samlade budgeten inte är i balans vid årsskiftet. 9. Regionfullmäktige ska den 19 september 2017 informeras om vilka åtgärder som har vidtagits, och avser vidtas, för att få en budget i balans. Sammanfattning Förslag till fortsatt arbete för en sänkt kostnadsökningstakt. Det är inte i första hand nya övergripande beslut som krävs utan verkställande av beslut och säkerställande av maximal effekt av fattade beslut som ska vara i fokus. Prioriterat är främst åtgärder som är av långsiktig hållbar karaktär med förväntad kostnadsminskade effekt, men även sådant som bidrar till en effektivare verksamhet, patientnytta och patientsäkert, till exempel patientflöden/vårdprocesser, tillgänglighet och rätt använd kompetens. I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen ( , 138) har gett regiondirektören i uppdrag att till styrelsens sammanträde föreslå åtgärder för att sänka kostnadsökningstakten samt att vid samma tillfälle ge förslag till ytterligare åtgärder innebärande: att tillsätta en arbetsgrupp av vårdgivare med representanter från både offentlig och privat vård, som tar fram förslag på effektivisering av vårdadministrationen. att återkomma till regionstyrelsen med förslag på ett system som ökar patientmakten genom att göra det enklare för patienter att jämföra den skånska vården i syfte att utveckla de skånska vårdcentralerna till att bli bäst i landet gällande kvalitet och tillgänglighet. Kostnadsökningstakten måste minska för att uppnå en budget i balans. Det ansvar åligger nämnder och verksamheter vars verksamheter är i obalans. Därför ska fattade beslut om åtgärder vidareutvecklas, fullföljas och prioriteras med den kraft som krävs för att full effekt ska uppnås. Vidare ska strategier och övergripande handlingsplaner konkretiseras och omsättas i åtgärder på nämnds- och förvaltningsnivå. Uppföljning av handlingsplaner visar på att många åtgärder pågår och ytterligare är planerade. Summan av kostnadsreducerade åtgärder, som har rapporterats vara beaktade i prognos, per juni 2017 uppgår till 446,3 mkr. En av de största kostnadsdrivarna är personalkostnader. Beslut om att antalet anställda inte får överstiga nivån i januari 2017 följs upp månatligen. Utfall efter maj och juni understiger beviljad nivå.

3 Datum (7) En annan stor kostnadsdrivare är läkemedel. Därför ska s framgångsrika arbete med strategi för hög kostnadskontroll fortsätta och prioriteras. Digitaliseringen påverkar alla områden i samhället och invånarnas förväntningar på hur sjukvården möter och utvecklar digitala tjänster ökar. Digitaliseringen ger möjligheter till effektiviseringar, högre kvalitet i välfärdstjänster och betydande kostnadsreduceringar. Dessa möjligheter ska tas till vara. s ambition är att bli Sveriges ledande region i att utveckla, erbjuda och använda digitala tjänster inom hälso-och sjukvården. För detta arbete finns en strategi antagen, insatsområden identifierade och en budget avsatt. Utveckling och implementering är högprioriterat. Ett modernt dokumentationssystem är under upphandling och en bas för att utveckla digitala tjänster på bred front. ska använda digitaliseringens möjligheter för att ge invånarna en trygg och säker vård som skapar värde, öka delaktigheten och ger medarbetarna en attraktiv arbetsplats. Nya digitala vårdformer och tjänster ska utvecklas men redan framtagna tjänster behöver implementeras. Implementering av digitala vårdtjänster förutsätter nya arbetssätt i vården. Det handlar om vårdmöten på distans, distansövervakning med sensorteknik samt internetbaserat stöd och behandling. Det handlar också om digital kommunikation mellan vården och invånarna. En effektiv vård behöver utveckla olika former och arbetssätt för att förebygga och ge vård. Det gäller att ge rätt insats vid rätt tidpunkt, och använda personalens kompetens och teknik på bästa sätt. Ett sätt att effektivisera vården är bland annat att onödiga kostnader, s.k. kvalitetsbristkostnader samt omotiverade skillnader i vård, behandling och bemötande inte förekommer. s strategiska plan för förbättringsarbete, fastställd av regionstyrelsen , sträcker sig över 4 år. Strategin ska, genom kraftsamling inom ett antal fokuserade områden, åstadkomma reella förändringar som leder till högre kvalitet till lägre kostnader. Centralt tema i strategin är att minska kvalitetsbristkostnader. Under 2015 och 2016 har ett stort antal beslut om åtgärder med kortsiktiga och långsiktig effekt fattas på så väl nämnds och förvaltningsnivå som av regionstyrelsen och regiondirektören. Vid regionstyrelsen , 138 avrapporterades en fördjupad uppföljning av arbetet med åtgärder och effekter. Utöver fortsatta åtgärder inom ramen för ovan nämnda strategier är bland annat följande strategier och förbättringsområden prioriterade: - Strategi för förbättringsarbete i Strategi för kompetensmixplanering - Strategi för att begränsa beroendet av bemanningsföretag - Hälsofrämjande arbetsplatser och sänkt sjukfrånvaro - Standardiserade vårdförlopp, produktions- och kapacitetsplanering i hälso- och sjukvården mfl beslut om ändrade arbetssätt.

4 Datum (7) - Effektivare administration Det är inte i första hand nya övergripande beslut som krävs utan verkställande av beslut och säkerställande av maximal effekt av fattade beslut som ska vara i fokus. Prioriterat är främst åtgärder som är av långsiktig hållbar karaktär med förväntad kostnadsminskade effekt, men även sådant som bidrar till en effektivare verksamhet, patientnytta och patientsäkert, till exempel patientflöden/vårdprocesser, tillgänglighet och rätt använd kompetens. Fortsätta pågående arbete med att utveckla den skånska vården Hälso- och sjukvården står inför flera utmaningar. Kraven och efterfrågan på vården kommer att öka i takt med den demografiska utvecklingen som innefattar fler äldre och kroniskt sjuka. Kostnadsökningstakten måste minska. För effektiv och långsiktigt hållbar utveckling behövs ett samlat och målinriktat arbete. Det fortsatta utvecklingsarbetet inom den skånska vården ska utöver vad som lyfts fram ovan avseende t ex digitalisering och kvalitetsförbättringsarbete särskilt inriktas på utveckling av den nära vården samt hälsofrämjande och förebyggande insatser. Utveckla den nära vården hälso- och sjukvård för äldre Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i är att erbjuda en sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt alltid utgår från den enskilda personens behov och erfarenheter. har tecknat ett hälso- och sjukvårdsavtal med Skånes 33 kommuner som syftar till att säkra ett gott och jämlikt omhändertagande för de personer som har behov av hälso-och sjukvårdsinsatser från både och kommunen. De mest sjuka äldre och stora grupper av kroniskt sjuka i alla åldrar har behov som kräver samordnade insatser från flera olika vårdgivare och vårdnivåer. För att detta ska fungera effektivt för den enskilde behöver utveckla ett nytt gemensamt arbetssätt i den nära vården. Den nationella utredningen Effektiv vård lyfter tydligt fram behovet av ökad samverkan mellan primärvård och andra aktörer i hälso- och sjukvårdsystemet. Regeringen har på bas av denna utredning tillsatt en särskild utredare med uppdrag att stödja landstingen, berörda myndigheter och organisationer i arbetet med att samordnat utveckla den nära vården och skapa en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården. Den vård som invånarna behöver ofta, ska finnas i närområdet, och ha en god kontinuitet. I den nära vården ingår vård inom primärvården, tandvården samt öppen specialiserad vård som erbjuds utanför de stora akutsjukhusen, på mindre sjukhus, på distans, i patientens hem eller i andra öppna vårdformer. En ingång via telefon eller web ska vara den enkla vägen

5 Datum (7) in i vården och kunna erbjuda ett utökat utbud av tjänster. Den vård som kan ges utanför sjukhusen ska erbjudas i de vårdformer som skapar mest värde för patienten. Slutenvårdsplatser och akut omhändertagande ska finnas på samtliga sjukhus för äldre och personer med kroniska sjukdomar. Att fortsätta arbetet med att utveckla den nära vården ska bidra till ökad trygghet och en ökad kvalitet för den enskilde samtidigt som resursanvändningen och effektiviteten i hälso- och sjukvårdssystemet förbättras. Hälsofrämjande och förebyggande insatser De icke smittsamma sjukdomarna såsom hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, psykisk ohälsa, cancer, rörelseorganens sjukdomar, diabetes och kroniska luftvägssjukdomar är en stor framtidsutmaning för hälso- och sjukvården och dess finansiering. Att kunna förstärka arbetet med hälsofrämjande och förebyggande insatser har avgörande betydelse för många enskilda invånares livskvalitet, men också för möjligheten att kunna finansiera den framtida hälso- och sjukvården. Det finns tydliga samband mellan risken att utveckla dessa sjukdomar och våra levnadsvanor såsom låg fysisk aktivitet, ohälsosam mat, rökning, riskabel alkoholkonsumtion och negativ stress. Personer som står utanför arbetsmarknaden har oftast sämre hälsa med koppling till levnadsförhållande och levnadsvanor. Trots en tydlig folkhälsopolitisk målsättning att minska sociala skillnader i hälsa fortsätter skillnaderna att vara stora och i vissa fall ökande. Hälso- och sjukvårdens kunskaper om hur sjukdomar kan förebyggas och hälsan främjas och aktivt arbete med att omsätta detta är fortsatt en viktig del i arbetet för god folkhälsa. Små steg har tagits i rätt riktning men mycket återstår för att införliva visionen om att det hälsofrämjande och förebyggande arbetet ska genomsyra varje möte i hälso- och sjukvården. Den snabba tekniska utvecklingen med olika medicintekniska produkter kan vara en hjälp både för patienten i sin förebyggande vård och för patienten med kroniska sjukdomar att följa sina egna värden och därmed ta kontroll över sin egen sjukdom. Det innebär dessutom att vården fortlöpande kan få värden inrapporterade och därmed också på distans följa patientens sjukdomsutveckling. Det ger alltså både en förenkling för vården att följa sina patienter samtidigt som det ger patienten trygghet att följa sitt eget förlopp och därmed vid behov kunna kontakta vården. Det här är en utveckling som både är lämpad för patienter med kroniska sjukdomar som för det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet.

6 Datum (7) Återkoppling av beslut vid regionstyrelsen , 138 beslutspunkt 7 och 8 Nedan följer en avrapportering avseende regiondirektörens uppdrag om arbetsgrupp för effektivisering av vårdadministrationen samt system för ökad patientmakt. Effektivisering av vårdadministrationen. Regionstyrelsen ( , 138) har gett regiondirektören i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp av vårdgivare med representanter från både offentlig och privat vård, som tar fram förslag på effektivisering av vårdadministrationen. Relationen mellan och vårdgivare bygger på de politiska beslut som finns kring de olika styrformerna. Lag om läkarvårdsersättning och lag om vårdersättning till sjukgymnaster styrs av en nationell taxa och de lagregler som finns kring etablering. Verksamheter upphandlade enligt LOU styrs av de avtal som bygger på underlaget i upphandlingen och gäller under avtalstiden. För Vårdval enligt LOV gäller de fastställda ackrediteringsvillkor som beslutas varje år. För s förvaltningar gäller uppdrag, budget och uppföljning enligt de beslut som fattas av fullmäktige, styrelse och nämnder. Det som på kort sikt går att påverka är uppdragen till förvaltningar och ackrediteringsvillkoren för vårdvalen. När det gäller ackrediteringarna har det redan tillsatts partssammansatta grupper inom flertalet områden som för en diskussion kring vårdvalens konstruktion och möjlighet till förändringar med besparingar. Grupperna har påbörjat sitt arbete och har haft möten och har inplanerade möten under hösten. Inför kommande möten förtydligas att syfte med grupperna även omfattar att diskutera och ta fram förslag till förenklingar i administration kontra krav på uppföljning. Regiondirektören har genomfört en översyn av s styrmodell, organisation och arbetssätt inom området Hälso- och sjukvårdsstyrning. Den visar bland annat ett behov av att säkerställa en tydlig, trovärdig, transparant och begriplig koppling mellan förvaltningarnas uppdrag, finansiering och budget. Regiondirektören har därför bland annat beslutat att en särskild utredning ska genomföras av hur sjukvårdens ersättning bör utformas för att säkerställa sambandet mellan Hälso- och sjukvårdstyrning och Ekonomistyrning. Syftet med uppdraget är att skapa en styrning där ersättning och incitament stöder uppdraget och främjar effektivitet utifrån ett helhetsperspektiv, där en effektiv vårdadministration är en av de aspekter som beaktas och där de olika styrformerna i vården styr i samma riktning och ger stöd åt vårdens övergripande mål. Ökad patientmakt för att kunna jämföra vårdcentraler. Regionstyrelsen ( , 138) har gett regiondirektören uppdrag att återkomma till regionstyrelsen med förslag på ett system som ökar

7 Datum (7) patientmakten genom att göra det enklare för patienter att jämföra den skånska vården i syfte att utveckla de skånska vårdcentralerna till att bli bäst i landet gällande kvalitet och tillgänglighet. ska intensifiera arbetet för att göra det betydligt enklare för patienterna att genom skane.se snabbt hitta det underlag i form av olika rapporter kring kvalitet, patientsäkerhet och jämförelser som finns tillgängligt. Det är idag alltför komplicerat att leta sig fram till dessa. Vårdguiden är den nationella plattformen där patienter redan idag kan hitta och jämföra olika vårdgivare. Man kan bland annat jämföra tillgänglighet till vårdcentraler och resultat för ett antal olika kvalitetsparametrar. Denna möjlighet till jämförelse kan och ska förbättras. Det finns en tydlig strategi för kontinuerlig utveckling av 1177 Vårdguiden som ska vara ett nav och platsen där invånaren överblickar och hanterar tjänster och information inom vård och omsorg oavsett utförare. ska i än högre grad än hittills prioritera att vara en stark part i pådrivande av det nationella samarbetet bland annat med syfte att vidareutveckla möjligheten till att jämföra vårdens kvalitet och tillgänglighet. Detta är en tydligt uttalad inriktning i s e-hälsostrategi. Ekonomiska konsekvenser och finansiering Ärendet syftar till att belysa vilka åtgärder som krävs i syfte att minska takten på kostnadsutvecklingen samt att uppnå god ekonomisk hushållning. Juridisk bedömning Samråd med regionjuristerna har inte bedömts nödvändig i detta ärende. Miljökonsekvenser Ärendet bedöms inte medföra några miljökonsekvenser. Samverkan med berörda fackliga organisationer Samverkan/MBL-förhandling slutförs på regional nivå. Uppföljning Uppföljning sker i reguljär uppföljningsprocess. Henrik Fritzon Ordförande Alf Jönsson Regiondirektör

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag. Regiondirektören Alf Jönsson +46 44 309 31 21 alf.jönsson@skane.se Datum 2016-04-20 Dnr 1600180 1 (5) Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-25 Dnr 1601903 1 (5) Regionstyrelsen Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering Ordförandens

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1600425 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende till Hälso- och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-18 Dnr 1801085 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Inriktningsbeslut för vårdvalen 2019 Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställer

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Tranesjö Verksamhetscontroller 040-675 30 93 Asa.Tranesjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-10 Dnr 1600970 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av beslutade

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601578 1 (2) Sjukvårdsnämnd Sund Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd

Läs mer

Regionstyrelsen. 138 Tertialrapport januari-april 2017 OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG. Diarienummer (4) Datum

Regionstyrelsen. 138 Tertialrapport januari-april 2017 OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG. Diarienummer (4) Datum Regionstyrelsen OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-06-01 1 (4) 138 Tertialrapport januari-april 2017 Diarienummer 1604218 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande

Läs mer

Datum Dnr

Datum Dnr Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-26 Dnr 1601578 1 (7) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-11 Dnr 1703363 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Datum Dnr I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Bilaga fakta om nationella folkhälsoenkäten

Datum Dnr I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Bilaga fakta om nationella folkhälsoenkäten Regionstyrelsen Tommy Aspegren Strateg 044-309 35 25 Tommy.Aspegren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1600552 1 (5) Regionstyrelsen Folkhälsoenkät 2017/2018 Ordförandens förslag Ordförande föreslår

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-29 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-13 Dnr 1800274 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1602797 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Tillägg till

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Emelie Sundén Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 29 emelie.sunden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-20 Dnr 1500023 1 (5) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sara Anderhov Näringslivsutvecklare 040-675 32 47 Sara.Anderhov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-28 Dnr 1802344 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Ersättning folkhögskolor

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-11-21 1 (12) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Louise Roberts Ledningsstrateg 040-675 31 17 Louise.Roberts@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-05 Dnr 1701262 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss. Samverkan vid utskrivning

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård 7. Utskottet Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-23 Dnr 1703582 1 (6) Utskottet för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-20 Dnr 1500885 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Icke-kirurgisk behandling

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-31 Dnr 1702206 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-17 Dnr 1301426 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Återrapportering:

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-03 Dnr 1704240 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-10-30 1 (9) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Tranesjö Verksamhetscontroller 040-675 30 93 Asa.Tranesjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-19 Dnr 1601578 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kostnadskontroll i den förvaltningsdrivna

Läs mer

Datum Dnr Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd SUS KarinTräff Nordström Divisionschef 0727-213645 Karin.TraffNordstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-27 Dnr 1701338 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Utredning VC Kirseberg Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702495 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Korta

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-04-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet Denna information redogör kortfattat för beslut i de ärenden som behandlades vid vårdproduktionsberedningens sammanträde den 27 april 2009. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se under

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-11 Dnr 1600618 1 (6) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-20 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2017-05-11 Dnr 1600285 1 (5) Granskning av Effektivitet och produktivitet inom Hälso- och sjukvården

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702434 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Outnyttjad

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-12-02 1 (7) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-02 kl.09.00-16.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-04-16 Dnr 1102241 1 (6) Närsjukvårdsberedningen Utredning rehabilitering Ordförandens förslag Närsjukvårdsberedningen

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-17 Dnr 1700225 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Ombudsinstruktion inför årsstämmor

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-22 Dnr 1503558 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Charlotta Gyland Enhetschef 040-675 36 93 charlotta.gyland@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-04 1 (7) Införande av valfrihetssystem för behandling av grå starr i Skåne Ordförandens

Läs mer

Datum Dnr Handlingsplan för ekonomi i balans Servicenämnden godkänner åtgärdsplan för att nå en ekonomi i balans.

Datum Dnr Handlingsplan för ekonomi i balans Servicenämnden godkänner åtgärdsplan för att nå en ekonomi i balans. Servicenämnden Susanne Björkman Nilsson Ekonomichef 040-675 38 79 Susanne.BjorkmanNilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-22 Dnr 1601578 1 (5) Servicenämnden Handlingsplan för ekonomi i balans 2016

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-12 Dnr 1800183 1 (6) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Pia Edmund Divisionsekonom 040-6753685 Pia.Edmund@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-11 Dnr 1501787 1 (5) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Budget 2016 Ordförandens

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-04 Dnr 1500342 1 (8) Regionstyrelsens arbetsutskott Budgetprocess

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Pia Landgren Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-24 Dnr 1602011 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Patientavgifter 2017

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Regionstyrelsen. Sara Svensson (V) gör bifogad anteckning till protokollet.

Regionstyrelsen. Sara Svensson (V) gör bifogad anteckning till protokollet. Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-10-13 1 (2) 224 Delårsrapport januari - augusti 2016 Diarienummer 1600806 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande 1. Regionfullmäktige

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-21 Dnr 1703363 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämnden Vårdval Hud - ersättningsförändringar Ordförandens förslag Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-01-22 1 (6) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Dnr Lägesrapport handlingsplan hälsofrämjande arbetsplats. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Lägesrapport handlingsplan hälsofrämjande arbetsplats. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Personalnämnden Charlotta Tinghammar HR-strateg 040-675 30 63 Charlotta.Tinghammar@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1701924 1 (5) Personalnämnden Lägesrapport handlingsplan hälsofrämjande arbetsplats

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-04 Dnr 1600618 1 (7) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr ) Regionstyrelsen Ingvar Thell Enhetschef 044-309 31 39 Ingvar.Thell@skane.se YTTRANDE Datum 2017-12-07 Dnr 1700179 1 (5) Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr 9-2017) Revisorerna har översänt

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Möte om FVM och omställningen med kommunerna Göteborg 2018-09-04 Tobias Nilsson, Ph.D. Chefsstrateg Omställningen Varför en omställning?

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-04-14 1 (7) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-04-16 kl.09.30-ca.13.00 (inkl. lunch) Plats:

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Sida 290 av 349 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-04-18 Dnr: KS 2017/114 Kommunstyrelsen Valkretsindelning Region Skåne Yttrande Förslag till beslut

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1603256 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-10-19 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-11 Dnr 1802365 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott

Läs mer

Datum Dnr

Datum Dnr Sjukvårdsnämnd SUS Fredrik Wiberg Enhetschef 040-33 10 42 Fredrik.Wiberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-25 Dnr 1602182 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Månadsrapport SUS oktober Ordförandens förslag 1.

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-09-19 Dnr 1801982 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-23 Dnr 1700820 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 1 (6) Regionstyrelsen Investeringar 2015 Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2014-08-15 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-08-22 09.30

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-05-07 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Therese Andersson Enhetschef 040-675 32 44 therese.m.andersson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-09-19 Dnr 1601227 1 (5) Regionstyrelsen Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-27 Dnr 1800792 1 (8) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-14 Dnr 1500340 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-02 Dnr 1601845 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen. Daniel Hedén (S) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen. Daniel Hedén (S) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2014-11-28 1 (5) Sammanträde i folkhälsoberedningen Ledamöter och ersättare i folkhälsoberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-11-28 09:00-12:00 Avslutning med lunch klockan 12:00

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-09-11 1 (6) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Utveckling av den egendrivna hälsovalsverksamheten i Region Skåne - detaljutformad principmodell för resultathantering

Utveckling av den egendrivna hälsovalsverksamheten i Region Skåne - detaljutformad principmodell för resultathantering Vårdproduktionsberedningen Jan Eric Andersson Ledningsstrateg 046-275 20 35 JanEric.Andersson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-09-09 Dnr 1102221 1 (6) Vårdproduktionsberedningen Utveckling av den egendrivna

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning

Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning Bosse Carlbark Controller 040--675 36 49 bo.carlbark@skane.se Datum 2017-09-21 1 (6) Vidtagna åtgärder samt behov av ytterligare åtgärder för att nå en ekonomi

Läs mer

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 1 (3) HSN 2017-0887 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel,

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-12 Dnr 1601719 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer