Hälso- och sjukvårdsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälso- och sjukvårdsnämnden"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsnämnden Gustaf Hallqvist Utredare YTTRANDE Datum Dnr (5) Granskning av Effektivitet och produktivitet inom Hälso- och sjukvården (rapport nr ) Revisorerna har översänt granskningsrapport nr till hälso- och sjukvårdsnämnden för yttrande. Hälso- och sjukvårdsnämnden vill därför framföra följande. Hälso- och sjukvårdsnämnden instämmer i att det inom alla de förbättringsområden som pekas ut i rapporten finns mycket som kan förbättras och utvecklas. Samtidigt är detta väldigt omfattande och komplexa områden var för sig, där det inte finns några snabba lösningar eller enkla beslut att fatta. Rent allmänt är det omvittnat svårt att mäta effektivitet inom tjänsteproducerande verksamhet, i synnerhet inom offentlig verksamhet som inte har vinstintresse som syfte. 1. En samlad strategi för effektivisering som omfattar både det kortsiktiga och långsiktiga perspektivet bör tas fram. Strategin bör tydliggöra hur avser att hantera de stora utmaningar som gäller för hälso- och sjukvården för att åstadkomma en jämlik hälsa inom beslutade ekonomiska ramar. Hälso- och sjukvårdsnämnden uppfattar detta förbättringsområde som det övergripande området, som också inrymmer åtgärder som har att göra med de följande förbättringsområdena i rapporten. I grunden handlar det om hur vi skapar organisatoriska förutsättningar, främst kring analys och styrning, för ökad produktivitet och effektivitet i den skånska hälso- och sjukvården. En nyligen genomförd översyn av s styrmodell inom hälsooch sjukvården har genomförts. Syftet var bland annat att belysa hur Region Skånes sjukvårdsstyrning utifrån dagens styrning kan utvecklas för att mera effektivt få genomslag och bidra till att de uppsatta målen uppnås. I dessa uppsatta mål ingår också att sjukvården ska vara effektiv. C:\pactdok\Hälso- och sjukvårdsnämnden\ \granskning av Effektivitet och produktivitet inom Hälso- och sjukvården (rapport nr )\ U2 HSN_Yttrande.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (5) Översynen har resulterat i ett antal olika förslag till förändringar i organisationen och i uppgifterna för avdelningen för hälso- sjukvårdsstyrning. Detta är förslag som direkt syftar till att förbättra styrningen på regional nivå. Det är nämligen från den regionala nivån som styrningen måste utgå för att vi ska få bästa möjliga resursutnyttjande och undvika suboptimering. Avdelningen föreslås få ett övergripande ansvar för produktionssamordningen i. Detta innefattar att utifrån patienternas behov av vård, beakta såväl offentlig som privat vård i planeringen av den skånska vården. Det innebär också att öka ambitionerna kring utveckling och implementering av nationella och regionala riktlinjer för att säkra en likvärdig vård i Skåne. Tillgängligheten behöver förbättras och det måste ske genom en ökad samordning samt arbetsomfördelning i Skåne och inom södra sjukvårdsregionen. En förutsättning för detta är att underlagen bygger på fakta och analys och att arbetet sker i nära samverkan med vårdgivarna. Det nya uppdraget för avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning ger goda möjligheter till detta, enligt hälso- och sjukvårdsnämnden. Avdelningen föreslås också få ansvaret för arbetet med Framtidens sjukvård, vilket är politiskt kopplat till beredningen för framtidens sjukvård. Detta arbete omfattar utvecklingen av en långsiktig vision och gemensam målbild och att utifrån den samordna och leda den strategiska planeringen av de utvecklingsprocesser som rör framtidens vård, inklusive digitalisering och e- hälsa, vårdens kompetensförsörjning och den fysiska infrastrukturen för framtidens sjukvård. Detta område och produktionssamordning hänger starkt ihop, vilket ytterligare talar för att de bör samordnas och finnas under en och samma organisation. Hälso- och sjukvårdsnämnden tror inte det är möjligt att ta fram en enskild strategi för effektivisering som omfattar i princip allting. Det handlar i stället om att skapa bättre organisatoriska förutsättningar än idag. Med det tydliga uppdrag för produktionssamordning och för framtidens sjukvård som avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning nu kommer att få skapas, enligt hälso- och sjukvårdsnämnden, dessa förutsättningar. 2. Tydliga mål och index bör utvecklas för att följa utvecklingen av effektivitet och produktivitet. Regiongemensamma och ändamålsenliga uppföljningsinstrument och stöd för alla nivåer i organisationen bör parallellt utvecklas. använder idag begreppet kostnad per patient som ett sätt att följa upp verksamhet. Kostnad per patient (KPP) blir ett sätt att följa upp och jämföra mellan olika vårdgivare och mellan olika patientgrupper. Olika kvalitetsregister ger också möjlighet att följa upp och jämföra resultaten över tid.

3 Datum (5) Sedan lång tid tillbaka finns KPP inom Skånes universitetssjukvård. Samtidigt pågår nu ett utvecklingsprojekt för att införa KPP-system även för Skånevård Sund, Skånevård Kryh samt för Hälsostaden AB. Detta arbete bedrivs i samverkan mellan koncernkontoret och de tre berörda förvaltningarna. 3. Resultatmål bör införas per patientgrupp där medicinska-, omvårdnads-/patientnytto-, ekonomiska- och kvalitetsmått definieras i stället för mål för enskilda verksamheter och delprocessmått. befinner sig i början av detta arbete. Det finns många olika patientgrupper, och det är inte säkert att det ska införas generellt som ett resultatmål för alla diagnoser. deltar för närvarande i ett nationellt forskningsprojekt kring 6 olika diagnoser vars syfte är att komma fram till hur man kan mäta effektivitet inklusive resultatmål med utgångspunkt just från olika patientgrupper. Detta forskningsprojekt bör kunna ge värdefull kunskap kring frågor om hur sådana resultatmått kan användas i framtiden. 4. En organisation som befrämjar innovation och horisontellt lärande bör skapas. Tillika bör omvärldsbevakning och benchmarking förstärkas vad gäller patientprocessperspektivet och hur detta kan gynnas genom rätt incitament. Att skapa en lärande och kreativ miljö för medarbetarna i vården är i mycket ett ansvar för våra sjukvårdsförvaltningar. Det är ute i vården som medarbetarna finns och där tid och möjlighet för reflektion och lärande måste avsättas. har en regional organisation för kunskapsstyrning i syfte att sprida kunskap som är till gagn för vården och i behandlingen av patienter. Man ansvarar även för att ta fram vårdprogram och riktlinjer i samverkan med expertgrupper och sakkunniga. Läkemedelsstyrning, cancerprocesser och standardiserade vårdförlopp är exempel på målinriktat arbete med stort genomslag, eftersom resultaten av arbetet når ända ut i linjen och till berörda verksamheter. Verksamhetsföreträdare ger goda omdömen, eftersom man upplever sig få stöd i att utveckla och förbättra den vård man ger sina patienter. Trots goda resultat pekar ovan nämnda översyn på en förbättringspotential när det gäller kunskapsstyrningen. Struktur, arbetssätt och beslutsgång är inte tillräckligt tydligt kommunicerat. Implementeringsprocessen måste förbättras för att nya vårdprogram och riktlinjer ska få ett verkligt genomslag. Även detta måste, enligt hälso- och sjukvårdsnämnden, bli en uppgift för den reformerade avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning att säkerställa.

4 Datum (5) 5. Tydliggöra var det politiska och operativa ansvaret ligger dels för effektivitetsfrågor (vad som ska åstadkommas), dels för produktivitetsfrågor (hur det ska åstadkommas). Det är de politiska organens uppgift och ansvar att besluta om vad som ska åstadkommas. Det är den verkställande organisationens, förvaltningarnas, uppgift och ansvar att besluta om hur detta ska åstadkommas. Att dra en exakt gräns mellan vad- och hurfrågor är inte helt lätt, men gränsdragningen bör upprätthållas så långt möjligt för att skapa tydlighet om vem som gör vad och som ansvarar för vad. Det innebär också att man följer kommunallagen distinktion mellan å ena sidan beslut om mål, inriktning, omfattning och kvalitet, och å andra sidan rena verkställighetsbeslut. Hälso- och sjukvårdsnämndens beslutar om uppdrag för hälso- och sjukvården utifrån regionfullmäktiges beslut om mål och inriktning för verksamheten, samt beslut om vilka ekonomiska resurser som står till förfogande. Sjukvårdsnämnderna beslutar om internbudget och om bestående strukturella förändringar inom sitt förvaltningsområde. Förvaltningarna beslutar om den dagliga verksamheten samt om åtgärder som behövs för att verkställa förvaltningsuppdraget. Detta framgår av reglementet för styrelse och nämnder. 6. Ersättningsmodellerna med högre inslag av målrelaterad ersättning bör utvecklas. Arbete med att utveckla värdebaserade ersättningsmodeller bör intensifieras. Det är ett faktum att det inte finns något perfekt ersättningssystem inom hälso- och sjukvården. Olika system har olika för- och nackdelar utifrån de syften och mål man har med ersättningen. Olika system premierar olika saker och olika beteenden, det är svårt att komma ifrån. Hälso- och sjukvårdsnämnden är därför inte utan vidare beredd att uttala att ersättningsmodellerna nu måste utvecklas mot högre inslag av prestationsersättning. Det fanns fördelar med det inslag vi tidigare hade med prestationsinslag, och det är mycket möjligt att vi ska återinföra prestationsinslag i någon form. Att ersättningssystemen är viktiga, är dock ställt utom allt tvivel. I den översyn som nämnts ovan har också framkommit att det upplevs finnas en bristande koppling mellan hälso- och sjukvårdstyrningen, förvaltningarnas uppdrag och den budget som tilldelas för uppdraget. Det uppfattas av många som en tolkningsfråga vad som ingår i uppdraget och vad som är rätt ersättningsnivå för den verksamhets som bedrivs. Detta måste, enligt hälsooch sjukvårdsnämnden, tas på allvar. Regiondirektören har mot bakgrund av detta också beslutat om en utredning avseende sjukvårdens ersättning och samband mellan hälso- och sjukvårdsstyrning och ekonomistyrning. I sitt beslut skriver regiondirektören bland annat att de lokala driftsnämnderna saknar, med nuvarande modell för anslagsfinansiering,

5 Datum (5) incitament att prioritera, begränsa lokala satsningar och bidra till strukturell effektivisering på regional nivå. Utgångspunkt för uppdraget är att komma fram till en ersättningsmodell som stödjer styrningen av verksamhetens uppdrag mot önskat resultat inom de givna ekonomiska ramarna. Ett antal mål för analysen finns uppsatta, av vilka hälso- och sjukvårdsnämnden inte minst mot bakgrund av denna granskningsrapport särskilt vill framhålla och välkomna målet att skapa lösningar som främjar systemeffektivitet i patientprocessen utifrån ett helhetsperspektiv. Utredningen ska göras, och sedan blir det en fråga för hälso- och sjukvårdsnämnden att ta ställning och eventuellt fatta beslut om justeringar. 7. Organisationskulturen bör utvecklas och stärkas för att skapa förutsättningar för större delaktighet och helhetstänkande samt att föra vidare kunskap från utvecklingsprojekt till ordinarie strukturer. Förbättringsområdet har delvis berörts ovan i samband med beskrivningen av kunskapsstyrning och hur viktigt det är att ny kunskap på ett effektivt sätt förs vidare ut i organisationen till de medarbetare som har nytta av kunskapen. På lokal nivå är det ett ansvar för förvaltningarna att skapa denna större delaktighet och helhetstänkandet i vardagen. Organisationskulturen ska förvisso vara likartad i hela regionen vad gäller grundläggande värderingar och förhållningssätt gentemot medarbetare och patienter och kunder. En sådan värdegrundprocess har också tidigare initierats av regiondirektören just för att understryka vikten av detta, Likväl skapas det också, och måste kunna utvecklas, lokala kulturer som utgår från de olika arbetsplatsernas speciella förutsättningar. Anna-Lena Hogerud Ordförande Rita Jedlert Tf hälso- och sjukvårdsdirektör

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr ) Regionstyrelsen Ingvar Thell Enhetschef 044-309 31 39 Ingvar.Thell@skane.se YTTRANDE Datum 2017-12-07 Dnr 1700179 1 (5) Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr 9-2017) Revisorerna har översänt

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr ) Sjukvårdsnämnd Kryh Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 lars.blixt@skane.se YTTRANDE Datum 2018-02-07 Dnr 1700188 1 (5) Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr 12-2017)

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-18 Dnr 1801085 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Inriktningsbeslut för vårdvalen 2019 Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställer

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2015-03-31 Dnr 1500098 1 (5) Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-17 Dnr 1500586 1 (5) Revisionsrapport. Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr 7-2015)

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-29 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Landgren Läkemedelschef 040-675 36 67 maria.landgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-06-01 Dnr 1701598 1 (5) Remiss. Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-14 Dnr 1500340 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-04-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-20 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-10-19 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr ) Sjukvårdsnämnd SUS Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se YTTRANDE Datum 2018-02-09 Dnr 1700188 1 (5) Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr 12-2017) Revisorerna

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Kerstin Lindell Medicinsk rådgivare 040-6753025 Kerstin.H.Lindell@skane.se YTTRANDE Datum 2018-04-04 Dnr 1800326 1 (5) Remiss. För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen Vårdproduktionsutskottet/- beredningen DAGORDNING Datum 2013-10-03 1 (6) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/- beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden YTTRANDE Datum 2018-03-14 Dnr 1800326 1 (5) Remiss. För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn i psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111) har beretts möjlighet att

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1603256 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702495 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Korta

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2017-01-23 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-20 Dnr 1500885 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Icke-kirurgisk behandling

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Louise Roberts Ledningsstrateg 040-675 31 17 Louise.Roberts@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-05 Dnr 1701262 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss. Samverkan vid utskrivning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Gunne Arnesson Lövgren Strateg 044-309 31 33 gunne.arnesson.lovgren@skane.se YTTRANDE Datum 2016-05-20 Dnr 1601244 1 (5) Remissvar avseende Olika vägar till föräldraskap (SOU

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-11 Dnr 1703363 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen DAGORDNING Datum 2014-10-30 1 (5) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/-beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

30 Revisionsrapport om gransknings av cancersjukvården bröst- och prostatacancer RS150052, RS150107

30 Revisionsrapport om gransknings av cancersjukvården bröst- och prostatacancer RS150052, RS150107 Ärende 30 RS 2015-05-27 30 Revisionsrapport om gransknings av cancersjukvården bröst- och prostatacancer RS150052, RS150107 Ärendet Regionstyrelsen har fått revisionsrapporten Vård på lika villkor (2014-11-13)

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702434 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Outnyttjad

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2019-02-14 kl.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Helena Wallander Hälso- och sjukvårdsstrateg Helena.Wallander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-09-06 Dnr 1801991 1 (6) Remiss. Utveckling av verksamheter som bedrivs enligt lagen

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-11-21 1 (12) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anki Eriksson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2014-03-04 P 9 1 (5) HSN 1312-1443 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-10-28 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2016-10-28 kl.09.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-22 Dnr 1503558 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Karin Hesselgard Förvaltningsstabschef 040-770802 karin.hesselgard@skane.se YTTRANDE Datum 2015-04-09 Dnr 1400098 1 (5) Granskning av förvaltningarnas förmåga att klara sina

Läs mer

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde. Tid: :00-15:30 Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde. Tid: :00-15:30 Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 55 62 Datum 2018-12-05 1 (4) Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde Tid: 2018-12-05 13:00-15:30 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Maria Nyman Stjärnskog (S), ordförande

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr ) Sjukvårdsnämnd Sund Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se YTTRANDE Datum 2017-03-02 Dnr 1600283 1 (6) Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr 12-2016) Rapporten

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Tranesjö Verksamhetscontroller 040-675 30 93 Asa.Tranesjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-19 Dnr 1601578 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kostnadskontroll i den förvaltningsdrivna

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2014-08-15 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-08-22 09.30

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2015-06-18 1 (6) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-06-18 11.00

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1600425 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende till Hälso- och

Läs mer

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag. Regiondirektören Alf Jönsson +46 44 309 31 21 alf.jönsson@skane.se Datum 2016-04-20 Dnr 1600180 1 (5) Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd Sund

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd Sund DAGORDNING Datum 2018-02-15 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd Sund Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd Sund kallas till sammanträde. Tid: 2018-02-15 09.00-12.00 Plats: Fulltofta, Medicon Village,

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-09-28 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: Plats: 2016-09-28 kl.09.00-16.00 (ca.) Styrbord/Babord, Dockplatsen

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Fredrik Johansson Nämndsekreterare 044-309 31 13 Fredrik.A.Johansson@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2018-06-07 Dnr 1704049 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Motion. Laga de största

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-12 Dnr 1800183 1 (6) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen. Daniel Hedén (S) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen. Daniel Hedén (S) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2014-11-28 1 (5) Sammanträde i folkhälsoberedningen Ledamöter och ersättare i folkhälsoberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-11-28 09:00-12:00 Avslutning med lunch klockan 12:00

Läs mer

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT Regiondirektören Alf Jönsson Tfn: +46 44 309 31 21 Mail: alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum 2016-03-29 Dnr 1600180 1 (6) Chefs- och ledarkriterier i Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-21 Dnr 1703363 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämnden Vårdval Hud - ersättningsförändringar Ordförandens förslag Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden DAGORDNING Datum 2015-11-24 1 (8) Sammanträde i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Ledamöter och ersättare i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden kallas till sammanträde.

Läs mer

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 1 (3) HSN 2017-0887 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-01-22 1 (6) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se YTTRANDE Datum 2017-01-20 Dnr 1600283 1 (7) Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr 12-2016)

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ulf Malmqvist Läkare 046-17 33 33 Ulf.Malmqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-08 Dnr 1601969 1 (6) Remissvar: Etisk granskning av klinisk läkemedelsprövning. har genom remiss

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Bondesson Apotekare 040-675 36 99 Asa.C.Bondesson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-26 Dnr 1602223 1 (5) Socialstyrelsen Dnr: 4.1.1-14967/2016 Yttrande om Remiss avseende

Läs mer

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 4 oktober 2013. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder och

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2017-02-16 1 (8) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-16 kl.09.00-16.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-09 Dnr 1702867 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Åtgärder efter att den

Läs mer

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa S 2014:11 utredningen om högspecialiserad vård Sammanfattning av regeringens utredning: Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa Utredningen om högspecialiserad vård har i uppdrag

Läs mer

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag.

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-10-30 Dnr 1400182 1 (6) Förenklad i Beslut: Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Sammanfattning:

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-12-02 1 (7) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-02 kl.09.00-16.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-03-05 1 (6) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-03-12 kl.10.30 (Observera starttiden!) Plats:

Läs mer

Datum 2015-12-15 Dnr 1504218. Fortsatt utveckling av kliniska prövningar

Datum 2015-12-15 Dnr 1504218. Fortsatt utveckling av kliniska prövningar Regionstyrelsen Rita Jedlert Bitr medicinsk direktör 040-675 31 38 Rita.Jedlert@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-12-15 Dnr 1504218 1 (5) Regionstyrelsen Fortsatt utveckling av kliniska prövningar Ordförandens

Läs mer

Beredningen för framtidens sjukvård

Beredningen för framtidens sjukvård Beredningen för framtidens sjukvård PROTOKOLL 49 54 Datum 2016-11-23 1 (4) Protokoll från beredningen för framtidens sjukvårds sammanträde Tid: Plats: 2016-11-23 kl.08.30-12.30 Sal 6, Malmö konferenscenter,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-09-11 1 (6) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde Sjukvårdsnämnd Kryh PROTOKOLL 11 19 Datum 2015-03-11 1 (4) Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde Tid: 2015-03-11, kl 09:30-14:00 Plats: Sammanträdesrum Gåsen, sjukhuset i Hässleholm Beslutande

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-23 Dnr 1700820 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av resterande

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen DAGORDNING Datum 2013-11-27 1 (7) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning

Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning Bosse Carlbark Controller 040--675 36 49 bo.carlbark@skane.se Datum 2017-09-21 1 (6) Vidtagna åtgärder samt behov av ytterligare åtgärder för att nå en ekonomi

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Datum Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen lägger rapporten till handlingarna.

Datum Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen lägger rapporten till handlingarna. DAGORDNING Datum 2014-11-06 1 (6) Sammanträde i regionstyrelsen Ledamöter och ersättare i regionstyrelsen kallas till sammanträde. Tid: 2014-11-11 kl. 13.00 Plats: Rum Öresund, Skånevåningen, Dockplatsen

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet PROTOKOLL 60 65 Datum 2014-06-17 1 (5) Protokoll från vårdproduktionsutskottets sammanträde Tid: 2014-06-17, kl. 12.45-13.00 Plats: Rum 208, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Stefan Lamme (M), Ordförande

Läs mer

Från ekonomistyrning till kunskapsstyrning

Från ekonomistyrning till kunskapsstyrning Från ekonomistyrning till kunskapsstyrning Sven Oredsson Medicinsk rådgivare Enh för kunskapsstyrning Region Skåne -Maciej Zaremba Produktivitet - effektivitet RESURSER PRESTATIONER KVALITET VÅRDRESULTAT

Läs mer

Datum Dnr

Datum Dnr Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-31 Dnr 1604218 1 (7) Regionstyrelsen Ekonomiska åtgärder Ordförandens förslag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-31 Dnr 1702206 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 160129 Version 2 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer