Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12 Nämnden för primärvård och folktandvård Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare Beteckning 12OLL5017 Verksamhetsplan för nämnden för primärvård och folktandvård 2013

13 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Nämnden för primärvård och folktandvård Innehållsförteckning 1. Inledning Nämndens uppgifter utifrån Bestämmelser för politiska organ med mera inom Örebro läns landsting från och med 1 januari Nämndens verksamhetsidé och mål Verksamhetsidé Framgångsfaktorer Mål Verksamhetsplan med budget 2013 nämnden för primärvård och folktandvård Örebro läns landstings övergripande vision Örebro läns landstings värdegrund Dagens situation, framtida utmaningar, mål och uppdrag Fullmäktiges uppdrag till nämnder och verksamhet Landstingsövergripande uppdrag Uppdrag inom god och patientsäker vård Aktivitetsplan för nämnden för primärvård och folktandvård Aktiviteter Uppföljning (8)

14 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Nämnden för primärvård och folktandvård 1. Inledning Nämnden för primärvård och folktandvård presenterar här en verksamhetsplan som ligger till grund för nämndens framtida arbete inom primärvårdens och folktandvårdens verksamheter. Nämndens verksamhetsplan baseras på Örebro läns landstings verksamhetsplan med budget för 2013 och planeringsförutsättningar för Den beslutas av landstingsfullmäktige och är landstingets övergripande styrdokument. Innehållet i detta dokument är således hämtat från verksamhetsplanen och består av sådant som berör nämndens arbete. Observera att detta dokument är ett urval och inte utgör en fullständig bild av nämndens arbete och verksamhet, för en sådan hänvisas till Örebro läns landstings verksamhetsplan med budget. Utifrån verksamhetsplanen ska hälso- och sjukvårdens nämnder upprätta överenskommelser med landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltningar och avtal med externa vårdgivare. Nämnderna beslutar om överenskommelserna i december januari varefter de lämnas för information till landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige i februari. Nämnden för primärvård och folktandvård föreslår överenskommelser med folktandvården samt följer resultaten i krav- och kvalitetsboken för Hälsoval gällande den landstingsdrivna primärvården. I kapitel 2 återfinns bestämmelser om nämndens uppgifter, hämtat från dokumentet Bestämmelser för politiska organ med mera inom Örebro läns landsting från och med 1 januari 2011, fastställd av landstingsfullmäktige den 22 november (8)

15 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Nämnden för primärvård och folktandvård 2. Nämndens uppgifter utifrån Bestämmelser för politiska organ med mera inom Örebro läns landsting från och med 1 januari 2011 Nämnden ska bereda och besluta i de frågor som angetts under 4 och som gäller den av landstinget bedrivna primärvården och folktandvården samt bereda ärenden av strategisk karaktär för beslut i landstingsstyrelsen eller landstingsfullmäktige. Nämnden ska vidare planera, utreda och följa upp den i landstingets regi bedrivna produktionen av primärvård och tandvård inklusive kvalitets- och utvecklingsfrågor. Nämnden ska fortlöpande hålla sig informerad i dessa frågor och vidta de åtgärder som behövs för att målen för verksamheten infrias inom ramen för fastställd budget. Nämnden har 15 ledamöter och 7 ersättare. Nämndens uppgifter är att se till att verksamheten bedrivs kostnadseffektivt och har hög tillgänglighet inom ramen för de finansiella resurser som ställs till nämndens förfogande, att se till att verksamheten utvecklas och svarar mot de behov som från tid till annan gör sig gällande, att se till att vårdkedjorna fungerar effektivt, att föreslå mål inom ramen för sin verksamhet, samt att följa upp kvalitet, kvantitet, effekt/nytta och ekonomi i vårdproduktionen. 2.1 Nämndens verksamhetsidé och mål Verksamhetsidé Vi ska bereda, utreda och följa upp den landstingsbedrivna primärvården och folktandvården, så att verksamheterna får förutsättning att tillgodose medborgarnas behov av tillgänglig och kvalitativ god vård Framgångsfaktorer Nämnden tog vid samma tillfälle fram tre framgångsfaktorer: 1. Lyhörda 2. Engagerade 3. Drivande 4 (8)

16 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Nämnden för primärvård och folktandvård Mål Nämnden för primärvård och folktandvård är en nämnd som fattar väl grundade beslut i ett gott diskussionsklimat. Vi vill vara lyhörda för medborgarnas behov och vara en förmedlande länk mellan medborgare och profession. Vi är engagerade och drivande och vi vill följa upp mål och verksamhet. 5 (8)

17 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Nämnden för primärvård och folktandvård 3. Verksamhetsplan med budget 2013 nämnden för primärvård och folktandvård 3.1 Örebro läns landstings övergripande vision Hälsa och livskraft genom trygghet, kvalitet och hållbar utveckling. Så lyder landstingets vision som är utgångspunkt för all verksamhet inom landstinget. Visionen antogs enhälligt av landstingsfullmäktige i november Örebro läns landstings värdegrund Värdegrunden utgår från visionen och lyder: Vi skapar förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade i en utveckling för människors bästa. Vi visar respekt för allas lika värde och delaktighet. Vi finns nära medborgarna under hela livet. Vi ser behoven hos varje person. 3.3 Dagens situation, framtida utmaningar, mål och uppdrag Under rubrikerna Barns och ungdomars hälsa samt Äldres hälsa beskrivs munhälsan för dessa två grupper. Här påpekas problemet med karies för barn och unga och att en tidigare genomförd studie i Örebro län påvisade att barn i socioekonomiskt missgynnade områden hade fyra gånger mer karies än barn i socioekonomiskt gynnade områden. För gruppen äldre påpekas att det beslutats om att inrätta ett kompetenscenter för äldretandvård. Under rubriken Vi vill skapa Sveriges bästa vårdcentraler i Örebro län påpekas att primärvården utgör basen i hälso- och sjukvården och ska tillgodose primär hälso- och sjukvård för befolkningen i länet. Primärvården ska fortsätta förbättra sin tillgänglighet och arbetet med att skapa Sveriges bästa vårdcentraler ska fortsätta. De stora satsningarna som landstinget gjorde på vårdcentralerna i budget 2011 ligger kvar som ramhöjande åtgärd. Extra resurser avsätts för att hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa. Här påpekas också viljan att skapa mobila hälsoförebyggande mottagningar där rådgivning, provtagning och kontroller kan utföras nära där människor bor. Under rubriken Vård i rimlig tid beskrivs tillgänglighet inom vården. Länsinvånarna ska komma i kontakt med vården samma dag som de söker och vid behov ska tid ges hos läkare inom sju dagar. Under 2013 kommer det bland annat inom primärvården att införas en internetbaserad kognitiv beteendeterapi. Under rubriken Landstingets organisation står det att tre hälso- och sjukvårdsnämnder har rollen att vara landstingsstyrelsens förlängda arm med uppgift att följa och följa upp 6 (8)

18 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Nämnden för primärvård och folktandvård verksamheten. De har till uppgift att bereda och besluta i frågor som handlar om verksamhetens genomförande, uppföljning och förbättringar. Frågor av strategisk karaktär bereds av nämnden och i hälso- och ekonomiutskottet för beslut i styrelse och/eller fullmäktige. Under rubriken De förtroendevalda är medborgarnas företrädare står att ledamöterna i hälso- och sjukvårdens tre nämnder har i uppdrag att inom sitt ansvarsområde såväl fånga medborgarnas behov och efterfrågan som att följa och följa upp verksamheten - att ställa varförfrågorna. 3.4 Fullmäktiges uppdrag till nämnder och verksamhet Här presenteras ett urval av de uppdrag som verksamhetsplanen omfattar Landstingsövergripande uppdrag Uppdrag 1. Kunskapen om folkhälsans utveckling inom de stora folksjukdomarna ska fördjupas. Fokus läggs på hälsans fördelning när det gäller kön, etnicitet och social bakgrund. Kunskapen ska visa vilka strategier som är framgångsrika för att motverka ojämlikhet i hälsa. Verksamheterna ges i uppdrag att, i tillämpliga delar, implementera folkhälsoplanens mål och intentioner. Verksamheterna ges i uppdrag att, i tillämpliga delar, implementera jämställdhetsstrategins mål och intentioner. Verksamheterna ges i uppdrag att, i tillämpliga delar, implementera miljö- och hållbarhetsprogrammets mål och intentioner. Uppdrag 7. De horisontella perspektiven barns bästa, jämställdhet och miljö ska genomsyra landstingets beslutsunderlag och styrande dokument, när det är tillämpligt. Uppdraget ska vara klart Uppdrag 8. Inga omotiverade skillnader ska finnas utifrån Örebro läns landstings grundprinciper för jämlik och jämställd vård och behandling Uppdrag inom god och patientsäker vård Uppdrag 17. Vid utgången av år 2013 ska vårdgarantin inom alla områden vara uppfylld. Uppdrag 22. Alla hälso- och sjukvårdsförvaltningar ska aktivt informera och verka för att patienter/invånare nyttjar tjänsterna via Mina vårdkontakter (MVK). Uppdrag 23. Alla hälso- och sjukvårdsförvaltningar ska aktivt informera och verka för att patienter/invånare känner till 1177-konceptet, råd och vård via Internet och telefon. Uppdrag 29. Alla hälso- och sjukvårdsförvaltningar ska genomföra och registrera läkemedelsgenomgångar för att utökat antal patientgrupper. 7 (8)

19 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Nämnden för primärvård och folktandvård 4. Aktivitetsplan för nämnden för primärvård och folktandvård 4.1 Aktiviteter Studiebesök i verksamheterna, bland annat familjecentral. Medborgardialoger. Fokusera på aktiviteter inom följande områden: Tillgänglighet, patientsäkerhet, vårdkedja, barn, unga och äldre. Lyfta upp goda exempel. Kunskapsinhämtning genom att bjuda in verksamhetsföreträdare. 4.2 Uppföljning Följa upp utredning av närsjukvårdslösning i södra länsdelen. Bjuda in ViSam, som är ett samarbete mellan landstinget och länets kommuner, för avrapportering av projektet. Regelbundna uppföljningar av verksamheterna. Gränssnitt primärvården BUP. Tillgänglighet 0-7 kroniskt sjuka. Läkemedelsgenomgångar i SÄBO och hemsjukvård. Läkarmedverkan SÄBO. Psykosociala insatser för barn och unga ungdomsmottagningen, barnhälsovård, mödrahälsovård, neuropsykiatriska diagnosgrupper. Ta del av Specialisttandvårdens bedömningar vid behandling av barns- och ungdomars behov av tandregleringar. Nationella riktlinjer med bäring på Primärvården och Folktandvården. Kemikalier i tandfyllnadsmaterial. Överenskommelse Folktandvården. Krav- och kvalitetsboken resultat. Delårsrapporter för Primärvården och Folktandvården ska följas upp. Patientsäkerhetsberättelsen ska följas upp. Kompetenscenter för äldretandvård ska följas upp. Följa upp familjecentralsfrågan. Jourvårdcentralen i Kumla ska följas upp. 8 (8)

20 Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare Plan och administration Beteckning 12OLL5018 Verksamhetsberättelse för nämnden för primärvård och folktandvård

21 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare Innehållsförteckning 1. Inledning Beslutsärenden Nämndsammanträde den 1 februari Nämndsammanträde den 29 februari Nämndsammanträde den 28 mars Nämndsammanträde den 23 maj Nämndsammanträde den 3 oktober Nämndsammanträde den 31 oktober Informationsärenden Nämndsammanträde den 1 februari Nämndsammanträde den 29 februari Nämndsammanträde den 28 mars Nämndsammanträde den 23 maj Nämndsammanträdet 3 oktober Nämndsammanträdet 31 oktober Genomförda aktiviteter Uppföljning (10)

22 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare 1. Inledning Nämnden för primärvård och folktandvård har under 2012 haft åtta nämndsammanträden, varav ett har varit förlagt ute i verksamheten på folktandvårdens specialistmottagning. I följande sammanställning är beslutsärenden och informationsärenden som behandlats under året uppdelade i två kapitel. För beslut i respektive ärende, se bilaga Beslutsärenden Nämndsammanträde den 1 februari 2012 Inga beslutsärenden under detta sammanträde. 2.2 Nämndsammanträde den 29 februari 2012 Verksamhetsberättelse för Primärvården respektive Folktandvården 2011, dnr: 12OLL703. Uppföljning av överenskommelsen med Folktandvården 2011, dnr: 12OLL728. Verksamhetsplan för Primärvården respektive Folktandvården 2012, dnr: 12OLL Nämndsammanträde den 28 mars 2012 Yttrande över revisionsrapporten om den interna styrningen i primärvården, dnr: 12OLL Nämndsammanträde den 23 maj 2012 Delårsrapport januari april 2012 för Folktandvård, dnr: 12OLL2154. Utveckling av mobil tandvård inom Folktandvårdens verksamhetsområden, dnr: 12OLL2517. Delårsrapport januari april 2012 för Primärvården, dnr: 12OLL2154. Yttrande över medborgarförslag om tidsbokning över disk på vårdcentralerna i landstinget, dnr: 11OLL816. Schemaförändring avseende nämnden för primärvård och folktandvårds sammanträdestider 2012, dnr: 12OLL Nämndsammanträde den 3 oktober 2012 Delårsrapport januari augusti 2012 för Folktandvården, dnr: 12OLL2154 Delårsrapport januari augusti 2012 för Primärvården, dnr: 12OLL2154 Yttrande över revisionsrapport granskning av landstingets sjukgymnastiskverksamhet, dnr: 12OLL1527 Fortsatt samverkan mellan specialistsjukvård och primärvård för att utveckla länets akutsjukvård ny jourmottagning i Kumla, dnr 12OLL4090. Förslag att inrätta ett kompetenscenter för äldretandvård, dnr: 12OLL Nämndsammanträde den 31 oktober 2012 Överenskommelse för år 2013 mellan Landstingsstyrelsen och Folktandvården, dnr 12OLL (10)

23 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare Yttrande över revisionsrapporten Samverkan inom och utom landstinget vårdkedjeanalys, dnr 12OLL1305. Nämndens sammanträdestider för 2013, dnr 12OLL Nämndsammanträdet den 6 december 2012 Överenskommelse om intraprenad mellan Primärvården och Hallsbergs vårdcentral, dnr 12OLL4588. Yttrande över medborgarförslag om att få rätt vård vid tandvårdsskada, dnr 12OLL3510. Samverkansnämndens rekommendation om rörelseorganens sjukdomar, dnr 12OLL4700. Yttrande över motion om mobil läkare, dnr 10OLL2855. Sammanträdestider för nämnden 2013, dnr 12OLL Informationsärenden Nämndsammanträde den 1 februari års kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse, Peder Karlsson, patientsäkerhetsstrateg. Landstingets tandvårdsstöd Tommy Johansson, tandvårdschef. Liv- och hälsa ung 2011, en enkät om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa i skolår 7, 9 och år 2 på gymnasiet Anna Philipson, utredningssekreterare barn- och ungdom och Margareta Lindén- Boström, epidemiolog. Primärvårdens verksamhet och utmaningar för att bli Sveriges bästa primärvård år 2015 Karl- Gustav Bartoll, primärvårdsdirektör. Överenskommelser mellan staten och SKL Pia Öijen, hälso- och sjukvårdsdirektör. - Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Förbättrad patientsäkerhet Rehabiliteringsgaranti Kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för Tillgänglighet till hälso- och sjukvård. Tandvårdstaxan i Örebro län Bengt Sjödin, tandvårdsdirektör. Rehabilitering och multimodala team i länet, information av Karolina Stridh, projektledare. 3.2 Nämndsammanträde den 29 februari 2012 Parodontologi, endodonti, pedodonti, ortodonti, protetik, bettfysiologi, apné och odontologisk radiologi verksamhetscheferna på Centrum för specialisttandvård Carl-Fredrik Arnelund, Annika Gustafsson, Anette Fransson, Barbro Swartz och Silvia Miranda Bazargani. Tekniskt laboratorium Kalevi Mörsky, verksamhetschef. Folktandvårdens folkhälsoenhet Kristina Arnrup, forskningschef. 4 (10)

24 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare 3.3 Nämndsammanträde den 28 mars 2012 Örebro läns landstings jämställdhetsplan 2012 Anna Swift Johannison, utredningssekreterare och Jenny Steen, ordförande i programgrupp för jämställdhet. Folktandvårdens mobila enhet, FME Bengt Sjödin, tandvårdsdirektör. Mål, intern styrning och förbättringsområden inom primärvården Rose-Marie Lundqvist, assistent inom primärvården. Äldresatsningarna, ViSam Mats Björeman, medicinsk rådgivare. Kömiljarden och hantering av remisser till sjukhusen Pia Öijen, hälso- och sjukvårdsdirektör. Hälsoundersökningar till asylsökande Gunnel Åkesson, utredare. Invigning av den nya folktandvårdskliniken i Askersund den 16 mars 2012 Kerstin Bergström Persson (S). 3.4 Nämndsammanträde den 23 maj 2012 Återrapportering om närsjukvårdslösning i Askersund Karl-Gustav Bartoll, primärvårdsdirektör. Tillgängligheten i Örebro läns landsting och arbetet med en överenskommelse mellan primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin Pia Öijen, hälso- och sjukvårdsdirektör. Avtackning av Bengt Sjödin, tandvårdsdirektör Ingrid Fries-Hansson, ordförande nämnden för primärvård och folktandvård. Arbetet med att anordna en medborgardialogsträff om stroke och rehabilitering. Träff på Lindesbergs lasarett under hösten 2012 Hanne Alvner (M). 3.5 Nämndsammanträdet 3 oktober 2012 Gun Johansson, chef patientnämndens kansli, och Elisabeth Hammar, ordförande i patientnämnden, informerar nämnden kring patientnämndens verksamhet. K G Bartoll, primärvårdsdirektör, informerar nämnden om de förbättringsåtgärder som planeras med anledning av revisionsrapport om den interna styrningen i primärvården. Ulrika Landström, hälso- och sjukvårdsstrateg, informerar nämnden kring Strategi för e-hälsa samt ger en nulägesrapport över användande och utveckling av den webbaserade servicen Mina vårdkontakter. 3.6 Nämndsammanträdet 31 oktober 2012 Ingmar Näslund, överläkare kirurgkliniken på USÖ, informerar om jämlik vård under temat folkhälsa. RosMarie Lundqvist, chef Ledningsstöd och kommunikation Primärvårdens ledningskansli, och Karolina Stridh, vårdutvecklare Primärvården, informerar om hur primärvården arbetar med förebyggande och hälsofrämjande insatser under temat folkhälsa. Ola Fernberg, biträdande tandvårdsdirektör, informerar om hur folktandvården arbetar med förebyggande och hälsofrämjande insatser under temat folkhälsa. 5 (10)

25 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare Därefter följer frågestund och diskussion tillsammans med RosMarie Lundqvist, Karolina Stridh och Ola Fernberg. Mikael Johansson, hälso- och sjukvårdsstrateg, informerar om medborgardialog. 3.7 Nämndsammanträde 6 december Tommy Johansson, tandvårdschef, informerar om nyheter i det särskilda tandvårdsstödet. Gunnar Ekbäck, övertandläkare/samhällsondontolog, informerar om utbudsstudie 2012, tandvård. Göran Stegersjö, tandvårdsdirektör, och Christer Ohlsson, ekonomichef folktandvården, informerar om folktandvårdens taxor och ny prislista för allmäntandvård och specialisttandvård. Eva Frantz, Hälsovalsenheten, informerar om revideringar i Krav- och kvalitetsboken för Hälsoval. Eva Frantz, Hälsovalsenheten, återrapporterar beslut rörande primärvården och hur de verkställts. Informationen behandlar neurosjukgymnaster, 5 tjänster, hemrehabsjukgymnaster, 15 tjänster, BHV- och MHV-psykologer, dietister, 5 tjänster, multimodala team där det ingår fyra team med kurator och sjukgymnast, psykosocial kompetens till Ungdomsmottagningarna, 2 mnkr, psykosocial kompetens för jämn fördelning vid länets vårdcentraler, 5 tjänster samt 3 mnkr samt minnesmottagning vid Ängens vårdcentral. Karl G Bartoll, primärvårdsdirektör, informerar om intraprenadsdriften av Hallsbergs vårdcentral. Karl G Bartoll, primärvårdsdirektör, informerar i frågan om hyrläkare för 2013 i Örebro läns landsting. Ordförande informerar om framtagna förslag till verksamhetsplan 2013 respektive verksamhetsberättelse 2012 för nämnden för primärvård och folktandvård. Nämnden diskuterar förslagen. Gunnel Åkesson, utredare, informerar om att patientnämnden har överlämnat två skrivelser, angående återkoppling av provsvar och undersökningar till patienter samt ett patientnämndsärende om bemötande. Ordförande informerar om primärvårdens dag 7 februari Gunnar Pehrson (FP) kommer att avgå som ersättare i nämnden i och med årsskiftet och tackar för sin tid i nämnden. Ordförande framför sitt tack till honom. 6 (10)

26 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare 4. Genomförda aktiviteter Nämnden har förlagt ett nämndsammanträde på Folktandvårdens specialistmottagning den 29 februari 2012 och samtidigt genomfört studiebesök på mottagningen. Nämnden har även haft en planeringsdag på Naturens hus den 29 augusti Där behandlades olika områden som vårdcentralerna själva pekat ut som angelägna. Närvarande tjänstemän var Pia Öijen, Tommy Johansson och Karl-Gustav Bartoll. I nämndens verksamhetsplan för 2012 listas ett antal aktiviteter som skall genomföras under året. Majoriteten av dessa aktiviteter har blivit genomförda under året eller ska genomföras innan årets slut. 4.1 Offentliga sammanträden Under året har nämndens sammanträden varit öppna för allmänheten. 4.2 Dela upp Örebro läns primärvård och folktandvård i delar där var och en i nämnden för ta ansvar för varsin del Detta område är inte genomfört till sin helhet. Dock har det i nämnden pågått diskussioner angående frågan och nämnden har uppdelade i grupper genomfört besök på vårdcentraler i länet. 4.3 Studiebesök i verksamheten Nämnden har genomfört studiebesök på specialisttandvården samt besökt vårdcentraler i länet. Nämnden har besökt Nora vårdcentral, Karolina i Karlskoga, vårdcentralerna Tybble och Mikaeli i Örebro, vårdcentralen i Askersund samt närvarat vid invigningar av lokaler för folktandvården i Hällefors och i Askersund. 4.4 Medborgardialoger Två medborgardialoger angående strokerehabiliteringen tillsammans med nämnden för somatisk specialistsjukvård den 6 november och den 13 november 2012, i Nora respektive Lindesberg. 4.5 Fokusera på aktiviteter inom följande områden: Tillgänglighet, patientsäkerhet, vårdkedja, barn, unga och äldre. Vad gäller tillgänglighet har verksamheten under dragningar från verksamheten på nämnden bland annat fokuserat på telefontillgänglighet i primärvården. Ledamöter från nämnden ska delta i Patientsäkerhetskonferensen, Stockholmsmässan, 29 till 30 januari Representanter från nämnden deltog i patientsäkerhetskonferensen Vad gäller vårdkedja har föredragning om diabetessjukvård och fotvård genomförts, liksom dragning om överenskommelse med Sveriges kommuner och Landsting. Information om äldresatsningarna, ViSam.Pia Öijen, hälso och sjukvårdsdirektör, har informerat om kömiljarden och hantering av remisser till sjukvården. 7 (10)

27 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare Patientsäkerhetsberättelsen drogs på nämnden av Peder Karlsson, patientsäkerhetsansvarig. 4.6 Lyfta upp goda exempel Detta arbetar nämnden med kontinuerligt. Under nämndens studiebesök på vårdcentraler i augusti togs frågor upp, vilka Dessa är inarbetade i verksamhetsplanen för Kunskapsinhämtning genom att bjuda in verksamhetsföreträdare Detta sker kontinuerligt. Vid varje nämndsammanträde finns verksamhetsföreträdare på plats för att informera om verksamheten. 5. Uppföljning 2012 års verksamhetsplan för nämnden innehåller en lista med en rad områden som nämnden avsett att följa upp under året. 5.1 Mål och uppdrag utifrån Örebro läns landstings verksamhetsplan 2012 och överenskommelser med folktandvården Här beskrivs huruvida mål och uppdrag utifrån landstingets verksamhetsplan 2012 har blivit genomförda av nämnden. För samtliga mål och uppföljningspunkter, se bilaga Nämndens mål och uppdrag för folkhälsa utifrån Örebro läns landstings verksamhetsplan Mål 1: Genomförs kontinuerligt, finns ständigt med i nämndens arbete. Jämlik och jämställd hälsa är något nämnden tittar på kontinuerligt, vid genomgång av överenskommelse med folktandvården och delårsrapporter. Statistik ska redovisa skillnader för kvinnor och män. Vid nämndens sammanträde den 31 oktober 2012 höll Ingmar Näslund, överläkare, i en dragning om jämlik vård utifrån socioekonomiska faktorer inom Örebro läns landsting. Mål 2: På nämndens sammanträde den 31 oktober 2012 var temat folkhälsa. Uppdrag 5: Folkhälsoplanens mål finns i överenskommelse med Folktandvården, där man särskilt har beaktat äldre människors hälsa genom beslut om att inrätta kompetenscenter för äldretandvård. Krav på folkhälsoarbete finns också inskrivet i Krav- och kvalitetsboken, för Primärvården. Nämnden följer upp dessa frågor vid genomgångar av dessa dokument Nämndens mål och uppdrag för god vård utifrån Örebro läns landstings verksamhetsplan 2012 Mål 3: Genom patientenkäter och vårdbarometerns mätning av hur vården upplevs har primärvården fått en bild av hur nöjd länsbefolkningen är med vården. Detta har rapporterats till nämnden och resultatet av enkäten lades ut på respektive vårdcentrals webbsida. Mål 4: Denna punkt arbetar nämnden med kontinuerligt. 8 (10)

28 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare Mål 5: Revisionsrapport om vårdkedja vid kolorektalcancer togs upp som ärende på nämnden i oktober. Mål 7: Resultattavlan finns på intranätet och redovisas vid delårsrapporter. Mål 10: Denna punkt är något som Hälsovalsenheten kontrollerar och uppföljning sker av Eva Frantz, som även informerat på nämndens sammanträden. Framkommer även genom delårsrapporterna. Mål 11: Detta är något som nämnden ser i verksamheternas delårsrapporter och som rapporteras om vid olika tillfällen i nämnden. Redovisning på nämndmöte 6/12. Mål 12: Nämnden tittar kontinuerligt på att verksamheterna tillämpar senaste evidens avseende diagnos, vård och behandling. Mål 13: Bevakas av Personalpolitiska utskottet (PPU). Mål 14: Rapporteras i verksamheternas delårsrapporter och IT-strateg Ulrika Landström har informerat nämnden. Mål 15: Nämnden har fått den nationella patientenkäten redovisad. Rapport om förebyggande arbete på nämnden och verksamheterna arbetar med detta. Mål 16: Peder Karlsson, patientsäkerhetsstrateg. Genom kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse och Liv&Hälsa ung. Nämnden deltar regelbundet Patientsäkerhetskonferensen. Mål 17: Genom medborgardialog samt verksamhetsuppföljning. Uppdrag 1: Stroke och diabetes är två diagnosområden som har blivit kartlagda och könsperspektivet studeras kontinuerligt av en särskild programgrupp under landstingsfullmäktige. Uppdrag 2: Förslag på hur mobil distrikssköterskemottagning i länet skulle kunna fungera utreds av ledningskansliet. Uppdraget kvarstår till Uppdrag 4: Pågående. Jämställdhetsplanen har dragits för nämnden, som dock inte har fått en gender budgeting-analys. Representant från nämnden deltar på konferens om gender budgeting i Örebro i december Uppdrag 5: Nämnden har blivit informerade om utredningen och vill få uppföljande information om läget. Uppföljningspunkt i nämndens verksamhetsplan för Uppdrag 6: Ärendet har varit uppe på nämnden och nämnden har föreslagit landstingsstyrelsen att besluta att inrätta en primärvårdsakutenhet/jourvårdcentral i Kumla, samt att uppdra till den föreslagna samverkansgruppen att närmare utreda tillkomsten av ytterligare en jourmottagning i Örebroområdet. Uppdrag 7: Nämnden har fått en genomgång i ärendet av Mats Björeman, medicinsk rådgivare. Följs via Hälsovalsenheten. Uppdrag 13: Nämnden har ej fått en dragning i ärendet. Överenskommelse med folktandvården: Nämnden följde upp resultaten från Överenskommelse 2011 med Folktandvården i mars 2012 och beslut om överenskommelse 2013 togs i nämnden den 31 oktober (10)

29 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Eva Åkesson Enelo, nämndsekreterare 5.2 Tillgänglighet 0 7 kroniskt sjuka Tillgängligheten följs kontinuerligt upp av nämnden.vi har dock ej tittat på om tillgänglighetsgarantin haft någon undanträngningseffekt på icke akuta patientgrupper. Nämnden vill inrikta sig på detta under Läkemedel fokus på antibiotika och läkemedel till äldre Följs upp av Hälsovalsenheten, som rapporterar till nämnden. 5.4 Läkemedelsgenomgångar i SÄBO och hemsjukvård Följs upp av Hälsovalsenheten, vilka rapporterar till nämnden. 5.5 Läkarmedverkan SÄBO Följs upp av Hälsovalsenheten, vilka rapporterar till nämnden. 5.6 Barnhälsovården föräldragrupper och hembesök Rapporteras till nämnden. 5.7 Psykosociala insatser för barn och unga ungdomsmottagningen, barnhälsovård, mödrahälsovård, neuropsykiatriska diagnosgrupper Vill följa under Sker genom programgrupp. 5.8 Multimodala teamen verksamhet, antal besök, med mera. Följs upp av nämnden. 5.9 Undvikbara inläggningar/besök på jourmottagningar Pågår i projekt VISAM och nämnden vill ha rapport under Hilma vårdkedjan Pågår i projekt VISAM och nämnden vill ha rapport under Samarbetsavtal mellan Örebro läns landsting och kommunerna Pågår i projekt VISAM och nämnden vill ha rapport under (10)

30 Nämnden för primärvård och folktandvård Verksamhetsberättelse OLL5018 Bilaga 1. Beslutsärenden Datum Ärende Beslut Diarienummer Verksamhetsplan för Primärvården respektive Folktandvården 2011 Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t med godkännande överlämna verksamhetsberättelserna till landstingsstyrelsen 12OLL Uppföljning av överenskommelsen med Folktandvården Verksamhetsplan för Primärvården respektive Folktandvården Yttrande över revisionsrapporten om den interna styrningen i primärvården Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t godkänna årsrapporten avseende 2011 års överenskommelser a t t föreslå att i arbetet med 2013 års överenskommelse förtydliga kraven på - tillgänglighet så att denna förbättras inom allmäntandvården, specialisttandvård för barn, specialisttandvård för vuxna och sjukhustandvården - att öka insatserna för att antalet barn som uteblir från tandvården ska minska, samt - att redovisa statistik på läkemedelsförskrivningen Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t ta informationen till handlingarna Nämnden för primärvård och folktandvård föreslår landstingsstyrelsen besluta a t t till landstingets revisorer avge framlagt förslag till yttrande Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar för egen del a t t uppdra till primärvårdskansliet att återkomma med en redovisning av handlingsplan och uppföljning av denna med anledning av revisionsrapporten till nämndens möte i oktober. 12OLL728 12OLL704 12OLL Delårsrapport januari april 2012 för Folktandvården Utveckling av mobil tandvård inom Folktandvårdens verksamhetsområden Delårsrapport januari april Yttrande över medborgarförslag om tidsbokning över disk på vårdcentralerna i landstinget Schemaförändring avseende nämnden för primärvård och folktandvårds sammanträdestider Delårsrapport januari augusti 2012 för Folktandvården Delårsrapport januari augusti 2012 för Primärvården Yttrande över revisionsrapport granskning av landstingets sjukgymnastiskverksamhet Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t överlämna delårsrapporten till landstingsstyrelsen Nämnden för primärvård och folktandvård föreslår landstingsstyrelsen besluta a t t ge landstingsdirektören i uppdrag att utreda förutsättningarna för införskaffande av ytterligare en mobil klinik för ett samarbete med Folktandvårdsorganisationen i ett grannlandsting. Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t överlämna delårsrapporten till landstingsstyrelsen. Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t uppdra åt primärvården att kommunicera till vårdcentralerna att tidsbokning kan ske på flera sätt, även över disk samt a t t därmed anses medborgarförslaget besvarat. Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t ändra datumet för sammanträdet den 28 november 2012 till den 6 december Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t överlämna delårsrapporten till landstingsstyrelsen. Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t överlämna delårsrapporten till landstingsstyrelsen. Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t landstingsstyrelsen uppmärksammas på nämndens utlåtande enligt ovan. 12OLL OLL OLL OLL816 12OLL OLL OLL OLL1527

31 Fortsatt samverkan mellan specialistsjukvård och primärvård för att utveckla länets akutsjukvård ny jourmottagning i Kumla Förslag om att inrätta ett kompetenscenter för äldretandvård Överenskommelse för år 2013 mellan Landstingsstyrelsen och Folktandvården Yttrande över revisionsrapporten Samverkan inom och utom landstinget vårdkedjeanalys Nämndens sammanträdestider för Överenskommelse om intraprenad mellan Primärvården och Hallsbergs vårdcentral Yttrande över medborgarförslag om att få rätt vård vid tandvårdsskada Samverkansnämndens rekommendation om rörelseorganens sjukdomar Yttrande över motion om mobil läkare. Nämnden för primärvård och folktandvård föreslår landstingsstyrelsen besluta a t t avlämna yttrande till revisorerna enligt framlagt förslag. Nämnden för primärvård och folktandvård föreslår landstingsstyrelsen besluta a t t en primärvårdsakutenhet/jourmottagning öppnas på Fylsta vårdcentral i Kumla med den organisation och bemanning som framgår av bilaga. a t t den beräknade årliga driftkostnaden tkr får täckas genom ianspråktagande av medel ur planeringsreserven, a t t befintlig ersättningmodell för jourverksamhet i Hälsovalet ska tillämpas, a t t förslagets konsekvenser vad gäller omräkning av grundersättning för listning och andra förutsättningar i Hälsovalet ska beaktas, a t t uppdra till den föreslagna samverkansgruppen att närmare utreda tillkomsten av ytterligare en jourmottagning i Örebroområdet enligt ovan. Sedan överläggningarna förklaras avslutade, beslutar nämnden enhälligt i enlighet med av Hanne Alvners (M) yrkande, samt med av Gunnar Lidéns (S) föreslaget tillägg. Nämnden för primärvård och folktandvård föreslår landstingsstyrelsen besluta a t t anta framlagt förslag att inrätta ett kompetenscenter för äldretandvård enligt ovan, under förutsättning att medel för finansiering av centrets bemanning och kringkostnader, tkr, avsätts i budget Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t tillstyrka framlagda förslag till överenskommelse med Folktandvården för 2013, med beaktande av de justeringar av ersättningsbelopp som kommer att göras. a t t överlämna överenskommelsen med Folktandvården till Landstingsstyrelsen för godkännande, samt a t t föreslå Landstingsstyrelsen att uppdra åt nämnden för primärvård och folktandvård att fortlöpande under året och efter årets slut, följa upp överenskommelsen. Till beslutet lämnar Hanne Alvner (M) samt ledamöterna tillhörande (M), (FP), (KD) och (C ) ett särskilt yttrande angående överenskommelse med tandvården. Nämnden för primärvård och folktandvård föreslår landstingsstyrelsen besluta a t t avlämna yttrande till revisorerna enligt framlagt förslag, bilaga 45:1. Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t nämnden för primärvård och folktandvårds ordinarie sammanträden under år 2013 skall äga rum torsdagen den 31 januari, torsdagen den 28 februari, torsdagen den 21 mars torsdagen den 23 maj, onsdagen den 28 augusti, torsdagen den 24 oktober och onsdagen den 20 november Nämnden för primärvård och folktandvård föreslår landstingsstyrelsen besluta a t t anta överenskommelse om intraprenad mellan Primärvården och Hallsbergs vårdcentral samt a t t medge förslag om förlängning av överenskommelse om intraprenad mellan Primärvården och Hallsbergs vårdcentral för tiden till Förslagsställarna var inbjudna men blev förhindrade att delta. Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar därför att återuppta förslag till yttrande vid kommande nämndsammanträde. Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t ta informationen till handlingarna. Nämnden beslutar att föreslå landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta a t t motionen, med hänvisning till vad som i yttrandet framförts, inte ska 12OLL OLL OLL OLL OLL OLL OLL OLL OLL2855

32 Sammanträdestider för nämnden 2013 föranleda någon åtgärd. Reservationer: Ingvar Ernstson (C), Gunilla Olofsson (M), Isac Nordin (M), Hanne Alvner (M), Urban Svensson (KD), Gunnar Pehrsson (FP) och Birgitta Malmberg (FP) reserverar sig till förmån för Urban Svenssons yrkande. Särskilt yttrande från Urban Svensson (KD): Det är anmärkningsvärt att det har tagit över 2 år att besvara motionen. Så långa handläggningstider försvårar det demokratiska arbetet i landstinget.. Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t ändra sammanträdesdatum från den 28 augusti 2013 till den 22 augusti OLL4280

33 Nämnden för primärvård och folktandvård Verksamhetsberättelse OLL5018 Bilaga 2, Mål och uppdrag utifrån Örebro läns landstings verksamhetsplan 2012 och Överenskommelse med folktandvården 2012 Nämndens mål och uppdrag för folkhälsa utifrån Örebro läns landstings verksamhetsplan 2012: Mål 1. Landstinget ska bedriva ett aktivt arbete för jämlik och jämställd hälsa samt i samverkan med andra aktörer. Uppföljning. Folkhälsonämndens och hälso- och sjukvårdsnämndernas uppföljningar av överenskommelser och avtal. Mål 2. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete ska ingå som en naturlig del i hälso- och sjukvårdens arbete med levnadsvanorna framför allt rökning, kost, alkohol och fysisk aktivitet. Uppföljning. Sker genom de rapporter som hälso- och sjukvården lämnar till respektive nämnd och vid uppföljning av tecknade överenskommelser samt befolkningsundersökningar. Uppdrag 5. Hälsosjukvårdsnämnderna ges i uppdrag att, i tillämpliga delar, implementera folkhälsoplanens mål och intentioner i överenskommelserna för Nämndens mål och uppdrag för god vård utifrån Örebro läns landstings verksamhetsplan 2012: Mål 3. Invånarna i Örebro län ska höra till de tre mest nöjda länsbefolkningarna i landet i Vårdbarometerns mätningar av hur vården upplevs. Uppföljning. Vårdbarometern och patientenkäter. Mål 4. Inga omotiverade skillnader får finnas utifrån Örebro läns landstings grundprinciper för jämlik och jämställd vård och behandling utifrån resultat i kvalitetsregistren. Uppföljning. Patientenkäter och öppna jämförelser. All verksamhetsstatistik skall redovisas på kön. Mål 5. Vid utgången av 2012 ska föreslagna områden inom nationella cancerstrategin vara införda i ordinarie verksamhet. Uppföljning. Kontinuerlig verksamhetsuppföljning, avstämning i nätverket för cancerstrategiarbetet inom Örebro läns landsting. Mål 7. Vid utgången av år 2012 ska vårdgarantin, , vara uppfylld inom alla områden. Uppföljning. Kontinuerlig verksamhetsuppföljning (resultattavlan) Mål 10. Minst 80 procent av de medicinska underlagen till Försäkringskassan ska vara godkända. Uppföljning. Via sjukskrivningskommittén, verksamhetsuppföljning och inom Hälsoval. Mål 11. Vid utgången av 2012 ska rehabiliteringsgarantin vara uppfylld. Uppföljning. Verksamheternas inrapportering av antal påbörjade behandlingar (multimodal rehabilitering/kbt) till Försäkringskassan. Mål 12. Alla verksamheter tillämpar senaste evidens avseende diagnos, vård och behandling. Uppföljning. Sker i samband med verksamhetsuppföljningarna enligt beslutad plan. Mål 13. Alla medarbetare ges möjlighet till att upprätthålla och utveckla sin kompetens för att ge god och patientsäker vård. Uppföljning. Sker i samband med verksamhetsuppföljningarna enligt beslutad plan. Mål 14. Vid utgången av 2012 ska användningen av tjänsterna i Mina vårdkontakter ökat från 2011års nivå. Uppföljning. Verksamhetsuppföljning via vårdprocesstöd. Mål 15. Alla verksamheter ger patienterna information om hur de själva kan påverka sin hälsa för att förebygga sjukdom eller skada. Uppföljning. Via Nationell patientenkät. Mål 16. Nollvision inga undvikbara vårdskador eller dödsfall ska uppkomma i samband med vård och behandling.

34 Uppföljning. Uppföljning via patientsäkerhetsdialoger, verksamhetsuppföljningar och vid uppföljningar av överenskommelser med respektive nämnd. Uppföljning av vårdrelaterade infektioner, följsamhet till basala hygien- och klädrutiner och statistik ur hjärtstoppsregistret. Mål 17. Örebro läns landsting har enhetliga, tydliga och effektiva vårdprocesser. Uppföljning. Verksamhetsuppföljningarna samt i samband med kvalitets- och patientsäkerhetsdialoger. Uppdrag 1. Fortsatt kartläggning av ett urval av diagnosområden med avseende på om det finns skillnader i vårdinsatser utifrån könsperspektiv. Uppdrag 2. Presentera ett förslag på hur en mobil distriktssköterskemottagning i länet skulle kunna fungera. Uppdrag 4. Gender budgeting-analys ska göras inom områdena stroke, rehabilitering och hjälpmedel under år Uppdrag 5. Utreda möjlighet att tillskapa en Närsjukvårdslösning i Södra länsdelen. Uppdrag 6. Landstinget ska ta fram tydliga processbeskrivningar för verksamhetsidén akutcentrum, det vill säga en gemensam ingång till akutsjukvård för att förenkla för länsinvånarna. Uppdrag 7. Att strukturera om läkemedelsarbetet så att fler patienter, i alla åldersgrupper, som använder många läkemedel, oavsett bostadsform, omfattas av läkemedelsgenomgångar. Uppdrag 13. Att utreda hur ett verksamhetsutvecklingsarbete för länets hela primärvård kan stärkas inom ramen för dagens hälsovalsmodell. Överenskommelse med folktandvården 2012

35 LANDSTINGSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR 11OLL1699 Yttrande över Ewa Sundkvists (KD) motion om förebyggande hälsoundersökningar Ewa Sundkvist har, för Kristdemokraternas fullmäktigegrupp, föreslagit att landstinget utreder möjligheten att genomföra hälsokontroller med viss regelbundenhet för vissa åldersgrupper i Örebro läns landsting. Motionären framför att det i Örebro läns landsting inte är möjligt att göra en hälsoundersökning så länge man är frisk och inte heller något hälsosamtal i förebyggande syfte. Ett komplement till det förebyggande arbetet enligt de nationella riktlinjerna att uppmärksamma livsstilssjukdomar skulle kunna vara hälsoundersökning med en viss regelbundenhet. Motionen finns återgiven i landstingsfullmäktiges handlingar under ärende 62/2011. Motionen har för yttrande överlämnats till ledningskansliet. Nämnden för primärvård och folktandvård framför med anledning av motionen följande: Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser är av stor betydelse för att förbättra hälsan hos befolkningen. Ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv ska genomsyra hela hälso- och sjukvården och ingå som en naturlig del i all vård och behandling. Det innebär att all verksamhet inom hälso- och sjukvården har som mål att förbättra befolkningens hälsotillstånd. Hälso- och sjukvården i landstinget har under de senaste åren haft i uppdrag att utforma strategier för att utveckla det hälsofrämjande arbetet. Primärvården har med sin kompetens och stora kontaktyta mot befolkningen en nyckelroll i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet. Ett av primärvårdens uppdrag är att motverka ohälsa och sjukdom i befolkningen. Primärvården har under lång tid arbetat med hälsofrämjande insatser inom områdena fysisk aktivitet, rökning, alkohol, stress, övervikt och fetma. Livsstilsmottagningar har successivt börjat införas i primärvården och ett livsstilsformulär har kopplats till journalsystemet. Merparten av länets vårdcentraler har Hälsotorgsväggar med information om hälsa och livsstil. Några vårdcentraler har Hälsodator för livsstilstester. Det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet har förstärkts under 2012 i och med att de nationella riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder implementerats i hälso- och sjukvården. Det handlar om att förebygga sjukdom genom att stödja förändring av levnadsvanorna tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor. En viktig uppgift för hälso- och sjukvårdspersonalen är att i patient- och anhörigkontakter få in det förebyggande och hälsofrämjande arbetet som naturliga delar i det löpande arbetet i hela vårdkedjan. Det innebär att hälso- och sjukvårdspersonalen, såväl i primärvården som i vården på sjukhus, kan behöva ta initiativ till att ställa frågor och diskutera levnadsvanor även när det inte finns en uppenbar koppling till den sjukdom eller de besvär patienten söker för. 1

36 LANDSTINGSFULLMÄKTIGES HANDLINGAR 11OLL1699 Frågan om förebyggande hälsoundersökningar diskuteras mycket i landet. Nyligen presenterades en översikt från Cochrane som tog upp frågan om nyttan av allmänna hälsokontroller. Översikten ifrågasätter nyttan av hälsokontrollerna. (Cochrane samarbetet är ett fristående vetenskapligt nätverk. En Cochrane-översikt är en systematisk översikt över studier, som undersöker effekten av en specifik behandling.) Med anledning det oklara läget inom forskningen om evidensen för hälsoundersökningar finns det skäl att avvakta fortsatt forskning och resultat som kan ge anledning att återkomma i frågan. För att ytterligare förstärka det förebyggande perspektivet i landstingets hälso- och sjukvård ska det skapas mobila hälsoförebyggande mottagningar där rådgivning, provtagning och kontroller kan göras där människor bor. Inom ramen för Hälsoval Örebro har också förutsättningarna för primärvården i hela Örebro län förstärkts. Nämnden för primärvård och folktandvård föreslår landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta a t t motionen ska anses besvarad. Örebro den 14 januari 2013 Ingrid Fries Hansson Ordförande Pia Öijen Hälso- och sjukvårdsdirektör 2

37

38 1 (2) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE Gunnar Ekbäck BETECKNING 12OLL3510 Yttrande över medborgarförslag rörande snabbare upptäckt och bättre omhändertagande av tandvårdsskadade patienter Reidun Hannerz-Zita, Laxå och Siw Ingvarsson, Pålsboda, har lämnat ett medborgarförslag om att inrätta en särskild tandläkarklinik för att behandla tandvårdsskadade patienter. Tandläkarkliniken skall ha en eller flera läkare knutna till sig. Förslagsställarna har även lämnat förslag på en organiserad fortbildning med tandvårdsskadeförbundet som en av utbildningsgivarna. Slutligen har även ett förslag på utvecklade rutiner för samverkan mellan tandläkare och läkare lämnats. Nämnden för primärvård och folktandvård får anföra följande: En helhetssyn på patienters hälsa Hälso- och sjukvården liksom tandvården har under de senaste åren blivit allt mer observant på att individens hälsa är något som innefattar såväl sjukdomstecken konstaterade av läkareller tandläkarprofessionen som individens egenupplevda symtom. Denna helhetssyn är något Örebro läns landsting betraktar som en väsentlig faktor för att främja länsinnevånarnas hälsa. När det gäller patienter med en komplex problembild är det därför angeläget att utreda patienten från ett helhetsperspektiv för att därigenom skapa största möjliga patientnytta. Länsresursen Genom en tydlig utredningsprocess för patienter med en problembild som saknar klar orsaksbakgrund används landstingets professionella resurser på ett effektivt sätt vilket i sin tur ger patienten en möjlighet till ett tidigt omhändertagande. Patienten blir inte heller beroende av en enstaka behandlare eller konsulterande läkare. Patienten får dessutom möjlighet till en tvärprofessionell bedömning och riskerar inte en onödig behandling som i många fall kan innebära många negativa konsekvenser. Patienter med upplevda problem tas emot vid samtliga vårdcentraler oavsett diagnos. Ett exempel kan vara besvär relaterat till dentala material. Insatserna och behoven skiftar mycket mellan olika patienter. Därför finns möjlighet att erbjuda bedömning av olika specialister och uppföljning av kvarstående besvär. Ett bra bemötande, en bra klinisk bedömning och en behandlingsplanering är grunden för att så få patienter som möjligt får kvarvarande problem. När det gäller patienter med generella besvär relaterade till dentala material bör det första omhändertagandet ske via primärvården. Patienter som har komplicerade besvär eller oklara symptom ska remitteras till specialistvård för bedömning. Först när utredningen har kommit så långt att de flesta andra faktorer som kan förknippas med sjukdomstillståndet har uteslutits eller åtgärdats kan utbyte av tandfyllningar bli aktuellt, detta för att inte riskera oupptäckt allmänmedicinsk problematik. Utbytet av fyllningar skall alltså ske efter en utredningsplan som upprättats under ledning av en läkare med specialistkompetens inom ett område med anknytning till patientens allmänmedicinska symptom. Läkaren bör i dessa fall utfärda en remiss om att utbyte av fyllningar är ett led i den medicinska rehabiliteringen. POSTADRESS Örebro läns landsting, Box 1613, Örebro BESÖKSADRESS Eklundavägen 2, Örebro TELEFON TELEFAX E-POST orebroll@orebroll.se INTERNET ORGANISATIONSNUMMER PLUSGIRO

39 2 (2) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE Gunnar Ekbäck BETECKNING 12OLL3510 Patienterfarenheter från vården är alltid värdefulla och bör ges aktualitet under olika möten för vårdpersonal. En utbildningsinsats bör dock ske utifrån ett evidensbaserat hållningssätt. Fortsatt behov av förbättringar Som framgår finns det i dagsläget tydliga rutiner för personer med komplexa problem relaterade till tänder. Dock finns det som alltid ett problem med rutiner gällande patientgrupper som är små och/eller sällan förekommande. Rutiner för detta samarbete mellan läkare och tandläkare kan ytterligare tydliggöras. Möjliga faktorer som i enstaka fall har försvårat möjligheten att klara vården av vissa patienter har varit bristen på specialister inom vissa områden och allmänläkare vid vårdcentralerna. Primärvården/specialistsjukvården och tandvården i vårt län arbetar i stor utsträckning med utredning och rehabilitering av patienter med komplexa symptom på ett sätt som tar sin utgångspunkt i ett multiprofessionellt samarbete. Detta sätt minskar risken för att patienten endast får en symptombehandling och ökar möjligheten för patienten att få en verksam orsaksbehandling. Detta samarbete mellan hälso- och sjukvård och tandvård har de senaste åren på olika sätt förtydligats genom överenskommelsearbetet. Nämnden för primärvård och folktandvård beslutar a t t nämnden avser att genomföra en genomgång av de rutiner och riktlinjer som används i samarbete mellan läkare och tandläkare för personer med komplexa problem relaterade till tänder, a t t medborgarförslaget med hänvisning till vad som framförts därmed skall anses tillgodosett. Ingrid Fries Hansson Ordförande Pia Öijen Hälso- och sjukvårdsdirektör POSTADRESS Örebro läns landsting, Box 1613, Örebro BESÖKSADRESS Eklundavägen 2, Örebro TELEFON TELEFAX E-POST orebroll@orebroll.se INTERNET ORGANISATIONSNUMMER PLUSGIRO

Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för primärvård och folktandvård ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ev Namn 1. Inledning Nämnden har under 2013 haft åtta nämndsammanträden. Under året har nämnden varit på studiebesök

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Dnr 13OLL2134 Delårsrapport januari-augusti 2013 Nämnden för folkhälsa

Dnr 13OLL2134 Delårsrapport januari-augusti 2013 Nämnden för folkhälsa Dnr 13OLL2134 Delårsrapport januari-augusti 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Delårsbokslut och prognos per augusti 2013 Enligt direktiv från landstingsstyrelsen ska nämnden för folkhälsa

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för somatisk specialistsjukvård ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ev Namn 1. Inledning Under året har nämnden för somatisk specialistsjukvård haft åtta sammanträden. Nämnden har

Läs mer

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 2018-0077 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0077

Läs mer

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor ÄRENDE 10 2012-06-01 Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 Folkhälsoutskottet Tid Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Tisdagen den 1 april 2014 kl.13.15

Läs mer

Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor YTTRANDE 2012-03-07 LK11-0521 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika

Läs mer

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-10-05 Patientnämnden Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: Landstingshuset, Hus 3, Dr Prag Kl

PROTOKOLL. Datum: Landstingshuset, Hus 3, Dr Prag Kl Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 3, Dr Prag Kl. 09.00 15.15 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Danuta Finke (C) Margareta Gladh (M) Annelie Bengtsson

Läs mer

Ingela Jönsson Dnr:RS/282/2016 Samordningskansliet

Ingela Jönsson Dnr:RS/282/2016 Samordningskansliet Årsplanering 2016 utskottet för Version: 2 Beslutsinstans: Utskottet för hälso och sjukvård Revidering juni 20126 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2016-04-06 Nyutgåva 2. 2016-06-07

Läs mer

samt Inger Heimersson, Socialstyrelsen och tjänstemän från Hälsokansliet samt representanter för allmänheten.

samt Inger Heimersson, Socialstyrelsen och tjänstemän från Hälsokansliet samt representanter för allmänheten. PROTOKOLL 1 Närvarande Ledamöterna Håkan Bergman (s) ordf, Inga-Britt Ritzman (s) vice ordf, Sven-Olof Reinholdsson (s), Lisa Dahlpil (s), Martin Lind (s), Gunnel Hedström (s), Svante Gyrulf (m) 2:e vice

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:83 LS 0906-0522 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:18 av Tove Sander m.fl. (S) om personer med utvecklingsstörning och deras behov av hälso- och sjukvård Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Annmargreth Kvarnefors, utvecklingsledare

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 20 juni 2013. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:8 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:13 av Lena-Maj Anding m.fl. (mp) om fysisk aktivitet på recept, FaR Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Utskottets beredning Motionen har för yttrande lämnats till Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo som framför följande.

Utskottets beredning Motionen har för yttrande lämnats till Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo som framför följande. YTTRANDE 2014-09-16 LJ 2013/767 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Anna-Carin Magnusson

Läs mer

Datum Diarie nr År/löp nr 2013-11-04 2013 Sidan 1 av 6 Rubrik redovisande dokument Landstingets insatser i länets familjecentraler Omfattar område/verksamhet/enhet Primärvård Landstingets insatser i länets

Läs mer

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande.

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande. PM 2018:27 RVI (Dnr 137-1773/2017) Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Stöd för styrning och ledning Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 9 februari 2018

Läs mer

Bilaga Uppföljning 2014

Bilaga Uppföljning 2014 Diarienr 1 (7) Bilaga Uppföljning 2014 Innehåll 1 Uppföljning...2 1.1 Allmänna förutsättningar...2 1.2 Områden för uppföljning...2 1.3 Hälsovalsrapport...2 2 Former för uppföljning...3 2.1 Vad som skall

Läs mer

Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion

Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 24 (40) Dnr CK 2011-0336 61 Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion

Läs mer

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Regelbok för Vårdval primärvård 2019 Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Förslag till förändringar Målgrupp Ordet basal tas bort. Hälso-och sjukvård

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Tid: kl. 09:00-12:00. Plats: Regionens hus, hus 3 plan 3 Stora konferensrummet. Ordförande Christer Siwertsson (M)

Tid: kl. 09:00-12:00. Plats: Regionens hus, hus 3 plan 3 Stora konferensrummet. Ordförande Christer Siwertsson (M) Kallelse/föredragningslista Utskottet för hälso- och sjukvård 2016-11-28 Tid: kl. 09:00-12:00 Plats: Regionens hus, hus 3 plan 3 Stora konferensrummet Ordförande Christer Siwertsson (M) Ledamöter Jenny

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (6) Landstingets kansli 2012-02-28 LSAU 2/2012 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2012-03-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 februari 2012 kl. 09.00 12.10 Plats

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-11 Dnr 1600618 1 (6) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL

PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL 1 (8) PATIENTNÄMNDEN PROTOKOLL 2 (8) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Gunnel Hedström

Läs mer

Tid Tisdagen den 7 oktober 2008 kl Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

Tid Tisdagen den 7 oktober 2008 kl Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Justerat 2008-10-20 2008-10-07 FU7/08 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 7 oktober 2008 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping Protokollsutdrag

Läs mer

Svar på motion från Bo Brännström (FP): Brist på läkare på landstingets vårdcentraler. 1. Motionen är med vad som anförts besvarad.

Svar på motion från Bo Brännström (FP): Brist på läkare på landstingets vårdcentraler. 1. Motionen är med vad som anförts besvarad. Landstinget ~ DALARNA Hälso- och sjukvård Dalarna Division Primärvård BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2015-09-28 Sida 1 (3) Dnr LD14/01457 000 32 5 Uppdnr 837 2015-08-31 Landstingsstyrelsens

Läs mer

David Berglund Judith Hult Alvi Berglund Cathrine Blomqvist Mikael Abramsson Margareta Gladh Börje Lundin. Kia Carlsson. Sekreterare Paragrafer 57-69

David Berglund Judith Hult Alvi Berglund Cathrine Blomqvist Mikael Abramsson Margareta Gladh Börje Lundin. Kia Carlsson. Sekreterare Paragrafer 57-69 Sammanträdets plats och tid Lokal Konferensrummet plan 12, Östersunds sjukhus, Kyrkgatan 16, Östersund. kl 09.00 15.50 Beslutande Anna Gundersson Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (8) 31 45, 1 bilaga Plats Beslutande Närvarande ersättare Övriga SCA Obbola, Linjevägen 33, Obbola Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Robin Holmgren,

Läs mer

Bilaga 46 a 2013-03-01 Dnr HSS 2013-0021 Dnr CK 2012-0369 Bodil Aksén 018-611 62 24 Bodil.aksen@lul.se Landstingsstyrelsen Yttrande över motion Ta sjukdomen KOL på allvar Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-06-21 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Torsdagen den 9 juni 2011 kl. 09.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-09-28 Siv Ahlstrand Vice Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (10)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (10) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-05-24 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Hans Liljeberg /cf 2016-12-16 Lokal Hälso- och sjukvårdsberedning för Falun Mötesplan 2017 Sammanträde Lokal Onsdag 22 februari Kullan, plan 2 Onsdag 31 maj Kullan, plan 2 Tisdag 19 september Kullan, plan

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo Revisionsrapport Granskning av Patientnämnden Norrbottens läns landsting Datum Mars 2005 Namn Jan-Erik Wuolo 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod...3 2. Patientnämndens ansvarsområde...3

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-11-21 1 (12) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-10-05 LS 2016-0266 Landstingsstyrelsen Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Föredragande

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-02-15 1 (9) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2018-1241 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1241 Hälso-

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:39 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller av nyanlända asylsökande/flyktingar

Läs mer

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport Folktandvårdens VP-arbete för 2016 Lägesrapport 2015-10-19 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Hållbar utveckling Folktandvårdens mål: Minskad

Läs mer

Landstingsrådsberedningen LS

Landstingsrådsberedningen LS P 8, 2017-04-04 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-03-22 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsen Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55 Tid: 2016-05-18, kl 08:00-09:45 Plats: Sal C, Regionens hus 45 Svar till revisionen uppföljning av granskningar 2010-2013 Diarienummer:

Läs mer

PROTOKOLL Motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontroller i Stockholms läns landsting LS

PROTOKOLL Motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontroller i Stockholms läns landsting LS Region Stockholm Regionstyrelsen Ärende 20 Förslag 2019:27 Rotel II Föredragande regionråd Anna Starbrink (L) PROTOKOLL 2019-02-19 RS 2019-0063 27 (31) 42 Motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-01-16 1 (12) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-01-22 09.30 Plats: Skånehuset, Kristianstad,

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg Kattens Läkargrupp Västergatan 14B, 231 64 Trelleborg. Tel. 0410-456 70 Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva-Christin

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: OMMVJNOJMU=

PROTOKOLL. Datum: OMMVJNOJMU= Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.35 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Alvi Berglund (S) Berit Johansson (C) Yngve

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-13 Dnr 1800274 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälsovård för äldre en investering för framtiden

Hälsovård för äldre en investering för framtiden Hälsovård för äldre en investering för framtiden Hälsovård för äldre - en investering för framtiden Vårdförbundet vill se en tydlig plan för att förebygga ohälsa. Genom att införa ett nationellt program

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (6) Landstingets kansli 2011-12-06 LSAU 10/2011 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2011-12-13 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 6 december 2011 kl. 09.00 11.10 Plats

Läs mer

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025 I ~ II Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet nllagra AU 6 3;lA BESLUTSUNDERLÄG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum 2013-05-06 Sida 1 (2) Dnr LD11/01660 Uppdnr 522 2013-05-06 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Inger Jonsson Emilia Blomqvist. Kia Carlsson. Ersätter Kerstin Weimer (FP) Övriga deltagare Marie Holm Sherman Ledningsstab Sekretariat

Inger Jonsson Emilia Blomqvist. Kia Carlsson. Ersätter Kerstin Weimer (FP) Övriga deltagare Marie Holm Sherman Ledningsstab Sekretariat Sammanträdets plats och tid Landstingshuset, plan 2, Dr Prag. Kyrkgatan 12, Östersund Partigrupp Alliansen: Plan 3, Syster Agnes, klockan 8.00-15.50 Beslutande Anna Gundersson Judith Hult Alvi Berglund

Läs mer

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa HSN 2010-01-26 P 16 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-12-01 Handläggare: Elisabet Erwall Gunnel Andersson Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2017-02-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Bilaga Uppföljning 2016

Bilaga Uppföljning 2016 Diarienr 1 (7) Bilaga Uppföljning 2016 Innehåll 1 Uppföljning... 2 1.1 Allmänna förutsättningar... 2 1.2 Områden för uppföljning... 2 1.3 Hälsovalsrapport... 2 2 Former för uppföljning... 3 2.1 Vad som

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden YTTRANDE 1(3) 2013-03-07 LJ 2012/497 Landstingsfullmäktige Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden I en motion till landstingsfullmäktige yrkar Kristina Winberg, sverigedemokraterna

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik 2014-2025 landstinget_14_1okt_a5.indd 1 2014-11-26 14:12 Förord Hälsa Tillsammans för en bättre hälsa Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner är överens.

Läs mer

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland www.pwc.se Revisionsrapport Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport Jean Odgaard, Certifierad kommunal revisor Lina Zhou. Revisionskonsult Januari 2019 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund...

Läs mer

BUDGET 2013, FORSKNINGSNÄMNDEN FOU-gemensamt VFU - Örebro universitet VFU - Övriga utbildningsanordnare 16 340 000 kr -6 000 000 kr 184 000 kr Forskningsbidrag inom ÖLL 71 801 000 kr * Landstingsbidrag

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Tid Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö. Margareta Samuelsson

Tid Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö. Margareta Samuelsson 1 (5) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Justerat 2010-04-06 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Ledningsenheten 2008-02-26 FU 2/08 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2008-03-06. Tid Tisdagen den 26 februari 2008 kl. 09.00 12.

Ledningsenheten 2008-02-26 FU 2/08 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2008-03-06. Tid Tisdagen den 26 februari 2008 kl. 09.00 12. 1 (6) Ledningsenheten Uppdragsavdelningen, Justerat 2008-03-06 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 26 februari 2008 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektörens staber Landstingsdirektör Jan Grönlund Verksamhets- och ledningsservice Förvaltningschef Helena Söderquist UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER SAMMANFATTNING

Läs mer

Motion: Mödravårdscentralernas uppdrag och Barnavårdscentralernas uppdrag

Motion: Mödravårdscentralernas uppdrag och Barnavårdscentralernas uppdrag Motion: Mödravårdscentralernas uppdrag och Barnavårdscentralernas uppdrag Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo

Läs mer

För en god och jämlik hälsa GEM 2017/0078 En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket

För en god och jämlik hälsa GEM 2017/0078 En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket 2017-05-15 För en god och jämlik hälsa GEM 2017/0078 En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket Svenska Psykiatriska Föreningen (SPF) tackar för möjligheten att få yttra sig angående denna remiss.

Läs mer

Varbergsnämnden 69-83

Varbergsnämnden 69-83 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-12-04 Varbergsnämnden 69-83 Tid: Tisdag 4 december kl 12:45-18:00 Plats: Munkagårdsgymnasiet, Tvååker Ledamöterna Karl-Gunnar Svensson (kd) Inger Johansson (s) Kerstin

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:38 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:7 av Anna Kettner (S) om inrättande av familjemottagningar för neuropsykiatriska diagnoser Föredragande landstingsråd: Birgitta

Läs mer

3 Överenskommelse mellan Region Örebro län och kommunerna i

3 Överenskommelse mellan Region Örebro län och kommunerna i Kommunstyrelsens sammanträde 2019-03-20 Ärende 3 Överenskommelse mellan Region Örebro län och kommunerna i Örebro län gällande samverkan i familjecentral Egna anteckningar 19191 LJUSNARSBERGS KOMMUN [9191

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer