UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER"

Transkript

1 För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektörens staber Landstingsdirektör Jan Grönlund Verksamhets- och ledningsservice Förvaltningschef Helena Söderquist UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER SAMMANFATTNING En viktig del av revisorernas granskningsuppdrag är att följa upp hur uppdrag, mål och riktlinjer som beslutats av fullmäktige, mottas, genomförs och återrapporteras. Ett ärende som inte rapporteras på ett korrekt sätt kan lätt få fullmäktigeledamot, den enskilde medborgaren eller media att tro att ett ärende fortfarande är under beredning trots att det avslutats, fördröjts eller på annat sätt avstannat. Bristen på uppföljning och insyn kan vara en inskränkning i den demokratiska processen och bidra till att minska förtroendet för landstinget. Vi har granskat landstingsfullmäktigebeslut utifrån fyra bifallna motioner för att verifiera att besluten verkställs och återrapporteras till uppdragsgivaren. Granskningen visar att två av ärendena väntar på förberedelser från kommuner för att kunna genomföras, för ett ärende pågår utredningen och ett ärende hade fallit mellan stolarna. Detta ärende planeras att kunna påbörjas i höst enligt uppgift. Den lagstadgade ettårsfristen för behandling av motionen har överskridits i ett fall. Vår bedömning är att former för återrapportering till landstingsfullmäktige behöver tydliggöras. Vid vår granskning har framkommit att ett arbete pågår med nya rutiner för ärendehantering på grund av förändringarna i den politiska organisationen. Vi vill lämna rekommendationer till förvaltningen för det fortsatta utvecklingsarbetet enligt nedan; Att ange tidsram för återrapportering av verkställda beslut Att säkerställa uppföljning och distribuering av beslut Att tydliggöra återrapportering till landstingsfullmäktige Att göra rutinerna kända Att överväga att ge tidsram för yttrande från nämnderna

2 BAKGRUND Enligt kommunallagen 1 bereder nämnderna fullmäktiges ärenden och ansvarar för att fullmäktiges beslut verkställs. Innan ett ärende avgörs av landstingsfullmäktige, ska det ha beretts antingen av en nämnd vars verksamhetsområde ärendet berör eller av en fullmäktigeberedning. Om ett ärende har beretts bara av en fullmäktigeberedning, ska en nämnd vars verksamhetsområde ärendet berör alltid ges tillfälle att yttra sig. Styrelsen ska alltid ges tillfälle att yttra sig i ett ärende som har beretts av en annan nämnd eller av en fullmäktigeberedning. Styrelsen ska lägga fram förslag till beslut i ett ärende, om inte någon annan nämnd eller en fullmäktigeberedning har gjort det. 2 En motion bör beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väcktes. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige får då avskriva motionen från vidare handläggning. 3 SAMMANFATTANDE RESULTAT Resultatet visar att för 3 av 4 de granskade ärendena pågår ett arbete enligt uppdrag; två väntar på förberedelser från kommuner för att kunna genomföras och för ett ärende utredning pågår. Ett ärende hade fallit mellan stolarna och denna utredning planeras att kunna påbörjas i höst Den lagstadgade ettårsfristen för behandling av motionen har överskridits i ett fall. Av de granskade ärendena framgår inte tidsram eller former för återrapportering. Resultatet visar också att besluten inte alltid expedierades till uppdragstagaren enligt protokoll. Vi har noterat att det saknas reglering om tidsram för nämndens yttrande. Det är viktigt att landstingsfullmäktige får återrapportering för att kunna följa verkställda beslut. Enligt landstingsfullmäktiges arbetsordning 4 beslutar fullmäktige om omfattning och former för nämndernas återrapportering av uppdrag som 1 3 kap kap Kommunallag (1991:900) kap Landstingsfullmäktige 79/2012, SID 2(7)

3 fullmäktige lämnat och att närmare bestämmelser anges i respektive nämnds reglemente. Vi kan inte finna reglering om återrapportering till landstingsfullmäktige i nämndernas reglementen. Landstingsstyrelsen ska två gånger per år redovisa de motioner som inte har beretts färdigt. Redovisningen ska göras på fullmäktiges ordinarie sammanträden i april och oktober. 5 Landstingsstyrelsen har redovisat beredningsläget för anmälda motioner under 2014 enligt arbetsordningen 6. På grund av förändringar i den politiska organisationen pågår ett arbete med nya rutiner kring ärendehantering. Kommentarer Vår bedömning är att former för återrapportering till landstingsfullmäktige behöver tydliggöras. Vi har noterat en förändring jämfört med tidigare år att landstingsstyrelsen beslutar om remittering av motioner från och med mars UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER SMS-LIVRÄDDARE I SÖRMLAND Motionen anmäldes vid fullmäktigesammanträde 5 mars Landstingsfullmäktige beslutade om att motionen bifalls den 17 juni I motionen föreslås att landstingsstyrelsen får i uppdrag att utreda förutsättningar för att delta i projektet SMS-livräddare som bedrivs i Stockholms län sedan Detta för att ytterligare förbättra överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus. Motionen har beretts i landstingsstyrelsens arbetsutskott och landstingsstyrelsen. Av beslutet framgår inte tidsram eller något krav på återrapportering. Motionen har inte behandlats inom lagstadgad tid på ett år. Beslutet i landstingsfullmäktige expedieras till motionärer, landstingsdirektören och akten. Enligt landstingsfullmäktiges protokoll ställdes interpellation om SMS livräddare i fullmäktige i april I interpellationen ställdes fråga om det vidtas åtgärder, och i så fall vilka, för att påskynda införandet av SMS 5 Landstingsfullmäktige 79/12, Arbetsordning för landstingsfullmäktige 6 Landstingsfullmäktige 48/14 och 102/14 SID 3(7)

4 livräddning. Av interpellationssvaret framgår avsikt att verka för att utredningen påskyndas. Det pågår en utredning om SMS-livräddning på Patientsäkersenheten enligt det uppdraget som enheten fick i maj Kommentarer Motionen har inte behandlats inom lagstadgad tid och utredningen har blivit försenad. Det är viktigt för uppdrag som kommer till av politiska beslut att det alltid tydligt framgår vem som ansvarar för uppdraget och när uppdraget ska utföras. INRÄTTA ETT ORGANISERAT TRAUMASTÖD FÖR NYANLÄNDA BARN OCH UNGDOMAR Motionen anmäldes vid fullmäktigesammanträde den 11 juni I motionen hemställs om att landstingsfullmäktige beslutar utreda behovet av ett traumastöd för nyanlända barn och ungdomar samt att det därefter tas initiativ till ett organiserat traumastöd i samråd med länets kommuner. Nämnderna har lämnat yttrande och föreslår att landstingsfullmäktige bifaller motionen. Detta mot bakgrund av att det är motiverat att utreda och fastställa behovet av organiserat traumastöd. Ärendet har beretts av landstingsstyrelsens arbetsutskott och landstingsstyrelsen. Av beslutet framgår inte tidsram eller något krav på återrapportering. Landstingsfullmäktige beslutade om att bifalla motionen den 4 mars Vid landstingsstyrelsens sammanträde den 11 februari 2014 gavs landstingsdirektören, under förutsättning att landstingsfullmäktige bifaller motionen, i uppdrag att utreda behovet av traumastöd för nyanlända barn och ungdomar. Beslutet i landstingsfullmäktige har expedierats till motionärerna och akten. Ärendet hade fallit mellan stolarna men en utredning planeras att kunna påbörjas i höst. Kommentarer Beslutet har inte expedierats till uppdragstagare enligt protokoll. Det är viktigt att det tydligt framgår vem som mottagit uppdrag ur internkontrollsynpunkt. SID 4(7)

5 DET BEHÖVS EN FAMILJECENTRAL I MARIEFRED Motionen anmäldes vid fullmäktigesammanträde 26 november I motionen föreslås att en familjecentral ska etableras i Mariefred i samverkan med Strängnäs kommun. Motionen har remitterats till primärvårdsnämnden och länssjukvårdsnämnden. Primärvårdsnämnden har beslutat föreslå landstingsstyrelsen att ge Hälsoval i uppdrag att tillsammans med Strängnäs kommun bereda etablering av en familjecentral i Mariefred i maj Primärvården har också lämnat ett yttrande över motionen i oktober 2014 där nämnden föreslå landstingsfullmäktige att motionen är besvarad. Länssjukvårdsnämnden har lämnat ett yttrande i september 2014 och bedömer att inrätta en familjecentral i Mariefred som positivt och stöds av policyn för familjecentraler. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktiges beslut är att motionen bifalls. Landstingsfullmäktige beslutade om att motionen bifalls den 26 november Av beslutet framgår inte tidsram eller något krav på återrapportering. Motionen har behandlats inom lagstadgad tid. Beslutet i landstingsfullmäktige expedieras till motionärerna, landstingsdirektören, primärvårdsnämnden, länssjukvårdsnämnden och akten. Hälsovalsenheten har dialog med kommunen men avvaktar klartecken från kommunen för att kunna gå vidare med planering och införandet. Kommunen har inte haft ekonomi att starta en familjecentral. Familjecentralen bedrivs i samverkan mellan kommun och landsting. Revisionens kommentarer Motionen har behandlats inom lagstadgad tid, landstingsfullmäktige har fattat beslut om ärendet och Hälsovalsenheten arbetar med uppdraget. Vi har noterat att det saknas reglering av tidsram för nämndens yttrande. DET BEHÖVS EN FAMILJECENTRAL I KATRINEHOLM Motionen anmäldes vid fullmäktigesammanträde 26 november I motionen föreslås att en familjecentral ska etableras i Katrineholm i SID 5(7)

6 samarbete med Katrineholms kommun. Motionen har remitterats för yttrande till primärvårdsnämnden och länssjukvårdsnämnden. Primärvårdsnämnden har beslutat om att föreslå landstingsstyrelsen ge Hälsoval i uppdrag att tillsammans med Katrineholms kommun bereda etablering av en familjecentral i Nävertorpsområdet i maj Primärvården har också lämnat ett yttrande över motionen i oktober 2014 där nämnden föreslår landstingsstyrelsen att föreslå landstingsfullmäktige att motionen är besvarad. Länssjukvårdsnämnden lämnade yttrande i september 2014 och föreslår landstingsstyrelsen att föreslå landstingsfullmäktige att motionen är besvarad. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen är positiv till förslaget. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktiges beslut är att motionen bifalls. Landstingsfullmäktige beslutade om att motionen bifalls den 26 november Av beslutet framgår inte tidsram eller något krav på återrapportering. Beslutet i landstingsfullmäktige expedieras till landstingsdirektören, primärvårdsnämnden, länssjukvårdsnämnden, motionärerna och akten. Hälsovalsenheten har dialog med kommunen men avvaktar klartecken från kommunen för att kunna gå vidare med planering och införandet. Kommunen har inte haft ekonomi att starta en familjecentral. Familjecentralen bedrivs i samverkan mellan kommun och landsting. Revisionens kommentarer Motionen har behandlats inom lagstadgad tid, landstingsfullmäktige har fattat beslut om ärendet och Hälsovalsenheten arbetar med uppdraget. Vi har noterat att det saknas reglering av tidsram för nämndens yttrande. SYFTE, AVGRÄNSNING OCH METOD En viktig del av revisorernas granskningsuppdrag är att följa upp hur uppdrag, mål och riktlinjer som beslutats av fullmäktige, mottas, genomförs och återrapporteras. Det är därför revisorerna granskar hanteringen av fullmäktigebeslut. Vi har valt att granska bifallna motioner under 2013 därför att motionens beredningstid är inom ett år. Detta innebär att landstingsfullmäktiges svar på motionen samt beslut i ärendet ska ha kommit under Vi har valt att inte granska rutiner för motioners hantering på grund av pågående arbete SID 6(7)

7

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

Uppföljande granskning av handläggning/beredning av motioner

Uppföljande granskning av handläggning/beredning av motioner SLUTDOKUMENT 1(2) 2012-12-20 För kännedom; Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Kommunstyrelsen Miljö- och byggnämnden Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Fritids- och kulturnämnden Uppföljande

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. 1. Motionen anses besvarad.

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. 1. Motionen anses besvarad. Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED10-724 85 Om kvalitetssäkrad ärendehantering svar på motion från Mattias Claesson m fl (C) Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Motionssvar - Öppna för digitala vårdcentraler i Sörmland

Motionssvar - Öppna för digitala vårdcentraler i Sörmland MOTIONSSVAR SID 1(2) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande 2016-08-22 LS-LED15-0769-5 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S Motionssvar - Öppna för digitala vårdcentraler i Sörmland

Läs mer

Motionssvar - Om privat drift av sjukhuscafé

Motionssvar - Om privat drift av sjukhuscafé TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Sölvi Johansson 2011-09-12 LS-LED10-344-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens arbetsutskott Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har inkommit med en skrivelse till landstingsstyrelsen daterad den 14 april 2015, om hanteringen av skrivelser.

Håkan Jörnehed (V) har inkommit med en skrivelse till landstingsstyrelsen daterad den 14 april 2015, om hanteringen av skrivelser. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-01-13 LS 2015-0589 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om hantering av skrivelser Föredragande landstingsråd:

Läs mer

71/18 Yttrande över revisorernas granskning av hantering av landstingets pensioner

71/18 Yttrande över revisorernas granskning av hantering av landstingets pensioner PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV18-0005 Ankomstdag 2018-05-09 2018-04-24 LS-LED18-0634-3 71/18 Yttrande över revisorernas granskning av hantering av landstingets pensioner Diarienummer: LS-LED18-0634 Behandlat

Läs mer

Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige. Landstingsdirektören föreslår en utvärdering av arbetsordning för fullmäktige i landstinget.

Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige. Landstingsdirektören föreslår en utvärdering av arbetsordning för fullmäktige i landstinget. Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-11-09 LS 1110-1400 r lanostln&sstyrelsen Landstingsstyrelsen (11-11-22 * 017 i Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige Föredragande landstingsråd:

Läs mer

6 Redovisning av beredningsläget för motioner, oktober 2016

6 Redovisning av beredningsläget för motioner, oktober 2016 Landstingsfullmäktige KALLELSE D A T U M 2016-09-28 6 Redovisning av beredningsläget för motioner, oktober 2016 Protokollsutdrag landstingsstyrelsen den 20 september, 144/16 Ärendegång Mötesdatum Ärendenr

Läs mer

Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag

Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag Datum 2018-01-02 Ärendenr 2017-348.000 Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-26, 8 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel:

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-1099 Föredragande landstingsråd: Paul Lindquist Förslag till beslut Landstingsrådsberedningen föreslår landstingsstyrelsen

Läs mer

Motionssvar - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland

Motionssvar - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland MOTIONSSVAR SID 1(3) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande 2016-08-22 LS-LED15-0734-7 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S Motionssvar - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland

Läs mer

143/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 14 juni 2016

143/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 14 juni 2016 Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-20 LS-LED16-1250-3 143/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 14 juni 2016 Diarienummer: LS-LED16-1250 Behandlat

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I MÖLNDALS STAD den 18 september 2014 Ersätter reglemente enligt fullmäktiges beslut den 8 november 2006, 216. Utöver det som föreskrivs i kommunallagen, andra lagar, kommungemensamt

Läs mer

4/16 Ansökan om att etablera familjecentral

4/16 Ansökan om att etablera familjecentral Landstingsstyrelsens hälsovalsberedning PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-02-02 LS-LED15-1473-2 4/16 Ansökan om att etablera familjecentral Diarienummer: LS-LED15-1473 Behandlat

Läs mer

89/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 26 april 2016

89/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 26 april 2016 Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-24 LS-LED16-0952-2 89/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 26 april 2016 Diarienummer: LS-LED16-0952 Behandlat

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken FÖRSLAG 2017:17 LS 2016-1099 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2017 Tisdagen den 31 januari 2017 39 LS 2017-0084 27 LS 2016-1099 Ärendebeskrivning

Läs mer

Motionssvar - Utveckla distriktssköterskemottagningarna i Sörmland

Motionssvar - Utveckla distriktssköterskemottagningarna i Sörmland MOTIONSSVAR SID 1(3) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande 2016-08-30 LS-LED15-0928-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S Motionssvar - Utveckla distriktssköterskemottagningarna

Läs mer

Redovisning av beredningsläget för motioner, april 2016

Redovisning av beredningsläget för motioner, april 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Åsa Torvaldsson Administrativa enheten +46155245793 2016-02-19 LS-LED16-0445-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige

Läs mer

Motionssvar - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

Motionssvar - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin MOTIONSSVAR SID 1(3) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande 2016-10-05 LS-LED16-0678-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S Motionssvar - "Snabbspår" för

Läs mer

1 Rekrytering och anställning av nyckelgrupper inom Primärvårdsnämndens verksamhetsområde

1 Rekrytering och anställning av nyckelgrupper inom Primärvårdsnämndens verksamhetsområde Primärvårdsnämnden KALLELSE D A T U M D I A R I E N R 2014-12-01 PVN-HSF14-001-8 1 Rekrytering och anställning av nyckelgrupper inom Primärvårdsnämndens verksamhetsområde Diarienummer: PVN-HSF13-096 Dokument:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:39 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller av nyanlända asylsökande/flyktingar

Läs mer

Landstingsrådsberedningen LS

Landstingsrådsberedningen LS P 8, 2017-04-04 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-03-22 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsen Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller

Läs mer

Riktlinjer för beredning av motioner

Riktlinjer för beredning av motioner Riktlinjer för beredning av motioner Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Riktlinjer för beredning av motioner Beslutsdatum: 2015-11-17, 182 Dokumentansvarig

Läs mer

Hantering av motioner och medborgarförslag

Hantering av motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Hantering av motioner och medborgarförslag Bollnäs kommun Maj 2009 Tove Färje Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING OCH BEDÖMNING... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 UPPDRAG OCH REVISIONSFRÅGA...

Läs mer

12 Motionssvar - Könsneutral vaccinering

12 Motionssvar - Könsneutral vaccinering Landstingsfullmäktige KALLELSE 2016-09-28 12 Motionssvar - Könsneutral vaccinering Protokollsutdrag landstingsstyrelsen den 20 september, 177/16 Ärendegång Mötesdatum Ärendenr 1 Landstingsstyrelsen 2016-09-20

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV33 2(10) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Kalmar kommun 2010-09-28 Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga... 3

Läs mer

Riktlinjer för motioner och motionssvar

Riktlinjer för motioner och motionssvar Riktlinjer för motioner och motionssvar Beslutad av kommunfullmäktige 2017-03 - 27 89 Ansvarig utgivare: Koncernstaben KS - 2016-00418 1 ( 4 ) Riktlinjer för motioner och motionssvar Bakgrund Enligt kommunallagen

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut. 2. Avtalet med Unilabs AB sägs upp.

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut. 2. Avtalet med Unilabs AB sägs upp. Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-233 LS-LED11-415 92 Upphandling av tjänster inom laboratoriemedicin Arbetsutskottets förslag till beslut Landstingsstyrelsens

Läs mer

Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering

Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2016-02-16, 25 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter FÖRSLAG 2017:96 LS 2017-1081 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Patientavgifter för distanskontakter Stockholms läns landsting 28 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30

Läs mer

Granskning av verkställigheten av fullmäktiges beslut.

Granskning av verkställigheten av fullmäktiges beslut. www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av verkställigheten av fullmäktiges beslut. Pär Sturesson Certifierad kommunal revisor Elin Freeman Revisionskonsult November 2018 Innehåll 1. Sammanfattning och

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:15 LS 2015-1232 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens Stockholms

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:14 LS 2015-1234 Landstingsstyrelsens förslag till beslut ersättning till landstingets förtroendevalda för biloch Stockholms läns landsting 22 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2/2016 Tisdagen

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut 2010

Landstingsfullmäktiges beslut 2010 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna 2011-03-22 Anders Marmon Rev/10048 Landstingsfullmäktiges beslut 2010 Rapport 11-10 Landstingsfullmäktiges beslut under 2010 Bakgrund, syfte I den revisionsplan som landstingets

Läs mer

Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens

Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1232 Landstingsstyrelsen Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker,

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/17008 Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Rapport 4-17 2 Landstingets ärende- och beslutsprocess uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för

Läs mer

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag.

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag. PROTOKOLLSUTDRAG 2018-01-23 Kommunstyrelsen 8 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 109 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 Dnr KS/2017:509

Läs mer

Ändringar i revisorernas reglemente

Ändringar i revisorernas reglemente TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2017-09-21 KS 2017/0824 50044 Rev 2017-10-25 Kommunfullmäktige Ändringar i revisorernas reglemente Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna Förstudie Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig nämnd/styrelse

Läs mer

Revisionsrapport. Strömsunds kommun. Verkställighet av beslut. Anneth Nyqvist. December 2012

Revisionsrapport. Strömsunds kommun. Verkställighet av beslut. Anneth Nyqvist. December 2012 Revisionsrapport Verkställighet av beslut Strömsunds kommun Anneth Nyqvist December 2012 2013-01-25 Anneth Nyqvis, projektledare Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Inledning 2.1

Läs mer

Motion 2015:36 av Birgitta Sevefjord (V) om sänkta arvoden för landstingsråd och gruppledare

Motion 2015:36 av Birgitta Sevefjord (V) om sänkta arvoden för landstingsråd och gruppledare i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1242 Landstingsstyrelsen Motion 2015:36 av Birgitta Sevefjord (V) om sänkta arvoden för landstingsråd och gruppledare Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1979:411) om ändringar i Sveriges indelning i kommuner och landsting; SFS 2016:740 Utkom från trycket den 27 juni 2016 utfärdad den 16 juni 2016. Enligt

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1403-0348 Landstingsstyrelsen Motion av Helene Öberg ni.fi. (MP) om akutmottagning för våldtagna män Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink Ärendebeskrivning

Läs mer

22/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

22/16 Yttrande över motion - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin Primärvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-30 PVN16-0194-2 22/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin Diarienummer: PVN16-0194 Behandlat

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen 2017-12-29 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509

Läs mer

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad Håkan Blomgren 2014-03-18 Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad 2014-03-21 Reviderad 2014-04-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Politisk organisation i Landstinget Blekinge 2015-2018 Landstingsfullmäktige

Läs mer

22/16 Yttrande över motion - Inrätta diagnostiskt centrum i Sörmland

22/16 Yttrande över motion - Inrätta diagnostiskt centrum i Sörmland Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-11 LS-LED15-0781-5 22/16 Yttrande över motion - Inrätta diagnostiskt centrum i Sörmland Diarienummer:

Läs mer

178/16 Motionssvar - God och säker vård till äldre med psykisk ohälsa

178/16 Motionssvar - God och säker vård till äldre med psykisk ohälsa Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-09-20 LS-LED15-0893-8 178/16 Motionssvar - God och säker vård till äldre med psykisk ohälsa Diarienummer: LS-LED15-0893 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0754 Landstingsstyrelsen Redovisning av på vilket sätt Karolinska Universitetssjukhuset, i samråd med Karolinska Institutet,

Läs mer

Upphandling LD Pågår. Hälso- och sjukvård. Planering. Landstingsservice. Landstingsdirektör LD Verkställt. Nämnd BLS och Nämnd prim/folkt

Upphandling LD Pågår. Hälso- och sjukvård. Planering. Landstingsservice. Landstingsdirektör LD Verkställt. Nämnd BLS och Nämnd prim/folkt Sammanställing av beslutslogg 2017 efter LS november 2017 23 Ärende LS 2017-01-30 Motion angående psykiatrikommissionen. Anmäld Psykiatri 50 Ärende LS 2017-02-27 Upphandling vårdinformationsstöd Nämnden

Läs mer

49/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

49/16 Yttrande över motion - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-28 LS-LED16-0678-3 49/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin Diarienummer:

Läs mer

188/16 Motionssvar - Screening för typ 2- diabetes

188/16 Motionssvar - Screening för typ 2- diabetes Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-09-20 LS-LED15-1651-8 188/16 Motionssvar - Screening för typ 2- diabetes Diarienummer: LS-LED15-1651 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr 1 Landstingsstyrelsen

Läs mer

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV17-0037 Ankom 180302 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENUMMER 2018-02-13 LS-LED17-1879-4 17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar Diarienummer:

Läs mer

Fullmäktigeuppdraget enligt kommunallagen Lina Kolsmyr, chefsjurist Koncernkontoret

Fullmäktigeuppdraget enligt kommunallagen Lina Kolsmyr, chefsjurist Koncernkontoret Fullmäktigeuppdraget enligt kommunallagen Lina Kolsmyr, chefsjurist Koncernkontoret Juridiskt ramverk Västra Götalandsregionens ansvarsområden Hälso- och sjukvård och tandvård Kollektivtrafik Tillväxt-

Läs mer

Motion 2015:28 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om ersättning till landstingets förtroendevalda för bil- och taxiresor

Motion 2015:28 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om ersättning till landstingets förtroendevalda för bil- och taxiresor Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1234 Landstingsstyrelsen Motion 2015:28 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om ersättning till landstingets förtroendevalda

Läs mer

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT Tiina Olofsson 2012-03-06 RE-REV12-009 RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT SAMMANFATTNING Enligt revisionsplanen för 2011 har vi genomfört en granskning av vilka rutiner

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 135 Dnr KS/2017:90. Redovisning av obesvarade motioner/medborgarförslag

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 135 Dnr KS/2017:90. Redovisning av obesvarade motioner/medborgarförslag Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 135 Dnr KS/2017:90 Redovisning av obesvarade motioner/medborgarförslag Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsens

Läs mer

153/16 Remissyttrande - Upphävande av Folkhälsomyndighetens allmänna råd om vaccination mot pneumokocker

153/16 Remissyttrande - Upphävande av Folkhälsomyndighetens allmänna råd om vaccination mot pneumokocker Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-20 LS-LED16-1274-5 153/16 Remissyttrande - Upphävande av Folkhälsomyndighetens allmänna råd om vaccination mot pneumokocker

Läs mer

247/16 Motionssvar - Samtalsmottagningar för unga vuxna

247/16 Motionssvar - Samtalsmottagningar för unga vuxna Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-12-13 LS-LED16-0226-7 247/16 Motionssvar - Samtalsmottagningar för unga vuxna Diarienummer: LS-LED16-0226 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr 1 Landstingsstyrelsen

Läs mer

39 Uppdrag att samlokalisera inför regionbildning

39 Uppdrag att samlokalisera inför regionbildning PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-10-11 39 Uppdrag att samlokalisera inför regionbildning Dnr 17-084 Förberedelsearbetet för bildande av en länsregion pågår. En samlokalisering av de tre samgående parterna

Läs mer

19 Motionssvar - Ingen ska behöva dö i ensamhet på sjukhus

19 Motionssvar - Ingen ska behöva dö i ensamhet på sjukhus Landstingsfullmäktige KALLELSE 2016-09-28 19 Motionssvar - Ingen ska behöva dö i ensamhet på sjukhus Protokollsutdrag landstingsstyrelsen den 20 september, 184/16 Ärendegång Mötesdatum Ärendenr 1 Landstingsstyrelsen

Läs mer

231/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 11 oktober samt den 8-9 november 2016

231/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 11 oktober samt den 8-9 november 2016 Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-13 LS-LED16-1790-2 231/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 11 oktober samt den 8-9 november 2016 Diarienummer:

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport* Granskning av intern kontroll Nordmalings kommun Juni 2007 Åsa Adolfsson *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning och förslag på utvecklingsåtgärder...1 1 Uppdrag och revisionsfrågor...2

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson Ledningskansli +46155245783 2014-01-15 HH-HOH13-190-1 Ä R E N D

Läs mer

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige - avslår att-satsen gällande att införa rätt att lägga medborgarförslag - bifaller att-satsen gällande att införa en allmänhetens frågestund vid fullmäktiges sammanträden.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved FÖRSLAG 2017:80 LS 2016-1569 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved 49 ( 62) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL

Läs mer

Revisorernas arbetsordning för år 2017

Revisorernas arbetsordning för år 2017 1 (5) Revisorernas arbetsordning för år 2017 I revisorernas reglemente anger fullmäktiges sina krav på revisorerna. Reglementet kompletterar reglerna i kommunallagen och den praxis för kommunal revision

Läs mer

5/16 Hållbara resor och möten i tjänsten

5/16 Hållbara resor och möten i tjänsten Landstingsstyrelsens hållbarhetsberedning PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-03-22 LS-LED15-1194-2 5/16 Hållbara resor och möten i tjänsten Diarienummer: LS-LED15-1194 Behandlat av

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Fördjupad granskning avseende Kommunalt forum Region Jönköpings län Revisorerna

Fördjupad granskning avseende Kommunalt forum Region Jönköpings län Revisorerna Fördjupad granskning avseende Kommunalt forum Region Jönköpings län Revisorerna Göteborg den 24 mars 2015 Attensum AB Jur.kand. Joakim Eriksson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Iakttagelser och

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:70 LS 1303-0417 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:4 av Håkan Jörnehed och Gunilla Roxby Cromvall (V) om Stockholms läns landstings ansvar för de nationella minoriteterna

Läs mer

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01

Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 Datum Sida 2017-09-15 1 (7) Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag KS2017/214/01 Antagna av kommunfullmäktige 2017-11-06, 127 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och

Läs mer

För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för landstingets företag.

För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för landstingets företag. Landstinget i Kalmar Län Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll

Läs mer

Fullmäktigeberedningar. 9 december 2014

Fullmäktigeberedningar. 9 december 2014 Fullmäktigeberedningar 9 december 2014 Program 10.00 Välkomna 10.15 Uppdraget och dialogen med medborgare 11.45 Exemplet Ulricehamn 12.30 Lunch 13.15 Exemplet Norrbottens läns landsting Exemplet Härryda

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2018:88 LS 2018-1045 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Val av ordförande och ledamöter till styrelserna för Karolinska Universitetssjukhuset och Stockholms läns sjukvårdsområde Stockholms

Läs mer

Motionssvar - Minska kostnaderna för politiker

Motionssvar - Minska kostnaderna för politiker MOTIONSSVAR SID 1(2) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-03-21 LS-LED15-1630-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S D

Läs mer

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-23 LS 2015-1095 Landstingsstyrelsen Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Stockholms låns landsting 1(2)

Stockholms låns landsting 1(2) Stockholms låns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0265 Landstingsstyrelsen Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Innehåll 1. Inlediting... 2 1.1. Inledande information om organisationsförändring... 2

Läs mer

Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved 30 LS

Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved 30 LS Motion 2016:41 av Hanna Jokio (S) och Parvin Araghi (S) om att öppna en ungdomsmottagning i Rågsved 30 LS 2016-1569 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-08-09 LS 2016-1569 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:37 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:17 av Andres Käärik och Maria Wallhager (fp) om försök med utökad förskrivningsrätt för distriktssköterskor Föredragande landstingsråd:

Läs mer

179/16 Motionssvar - Förebygg allergi i Sörmland

179/16 Motionssvar - Förebygg allergi i Sörmland Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-09-20 LS-LED15-0831-11 179/16 Motionssvar - Förebygg allergi i Sörmland Diarienummer: LS-LED15-0831 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr 1 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga FÖRSLAG 2017:8 LS 2016-0265 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:6 av Anders Nilsson m.fl. (MP) om stödlinje för personer med narkotikaproblem och deras anhöriga 23 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (18) Plats och tid Politikerrummet, 2017-11-14, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare Justerade paragrafer 48-57 Justeringens plats och tid Sekreterare

Läs mer

Återrapportering av 4D - samverkansprojekt mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet

Återrapportering av 4D - samverkansprojekt mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-03-05 LS 1312-1531 Landstingsstyrelse^ LANDSTINGSSTYRELSEN 1-4 -04-08 00 00 5 ' Återrapportering av 4D - samverkansprojekt mellan

Läs mer

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden 2015 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-08 16REV20 2(7) Sammanfattning Granskningen visar att Patientnämnden - Etiska nämnden har arbetat

Läs mer

183/16 Motionssvar - Inrätta Kliniskt träningscentrum, KTC

183/16 Motionssvar - Inrätta Kliniskt träningscentrum, KTC Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-09-20 LS-LED15-0927-6 183/16 Motionssvar - Inrätta Kliniskt träningscentrum, KTC Diarienummer: LS-LED15-0927 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr 1 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-06-18 LS-LED07-362 91 Reglementen för landstingsstyrelsens utskott och beredningar. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer

Läs mer

PROTOKOLL 2002-10-29 LKD 01592. 70 Motionssvar. "Lägg ut sammanträdeshandlingarna på landstingets hemsida före beslut" (Lf) Bakgrund

PROTOKOLL 2002-10-29 LKD 01592. 70 Motionssvar. Lägg ut sammanträdeshandlingarna på landstingets hemsida före beslut (Lf) Bakgrund 2002-10-29 LKD 01592 70 Motionssvar. "Lägg ut sammanträdeshandlingarna på landstingets hemsida före beslut" (Lf) Bakgrund Kristina Malmnäs, Anders Bjurström, Margareta Karlén och Rickard Karlsson (fp)

Läs mer

Verkställighet och återrapportering av beslut. Vingåker kommun

Verkställighet och återrapportering av beslut. Vingåker kommun www.pwc.se Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering av beslut Kerstin Svensson Pontus Hagman December 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer