Lidingö och Botkyrka Kommunala framgångsexempel i trygghetsarbetet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lidingö och Botkyrka Kommunala framgångsexempel i trygghetsarbetet"

Transkript

1 Lidingö och Botkyrka Kommunala framgångsexempel i trygghetsarbetet Nya lösningar behöver hittas innan medborgare eller deras förtroende för samhället som trygghetsgarant, skadas på allvar. En god början för att vända utvecklingen är att studera de exempel från verkligheten där kommunerna varit framgångsrika i sitt säkerhets- och trygghetsarbete. Vilka faktorer är det som gjort att just dessa kommuner blivit bättre och vad kan vi lära oss av deras arbete? Olika men lika Botkyrka och Lidingö tillhör båda kommungruppen förortskommuner till storstäder och har haft positivt trygghetsutveckling de senaste åren. De två kommunerna har både olika förutsättningar och utmaningar på området. Trots detta har båda kommunerna valt liknande strategier för att skapa trygghet i kommunerna. Genom att bredda samarbetet och involvera företagen i det proaktiva trygghetsarbetet tillsammans med polis, räddningstjänst och andra myndigheter, har mycket vunnits i det dagliga arbetet. Fokus på kvalitet gav tydliga resultat för Botkyrka kommun I Botkyrka kommun står trygghets- och säkerhetsfrågorna högt upp på agendan. I dag arbetar fem personer med frågorna och ger stöd till kommunens åtta förvaltningar. Lena Maria Fritzberg är säkerhetssamordnare i kommunen och arbetar tillsammans med kommunens säkerhetschef med trygghets- och säkerhetsfrågorna i Botkyrka. Botkyrka kommun har idag avtal med säkerhetsföretaget Cubsec. Avtalet med Cubsec slöts för ett par år sedan efter det att kommunen valt att testa en helt ny typ av upphandling för bevakningstjänster. - Vi viktade upphandlingskriterierna så att kvalitet blev tyngst vägande med 70 procent av viktningen, medan prisets vikt minskades till 30 procent. Vi lade också mycket tid på att ta fram ett genomtänkt förfrågningsunderlag. Att låta kvalitet väga så tungt verkar kanske riskabelt, men tack vare att vi vågade göra just det har vi en annan typ av bevakning idag, berättar Lena Maria Fritzberg. Foto: Botkyrka kommun

2 I förfrågningsunderlaget framgick att kommunens säkerhetsföretag skulle arbeta med att bygga relationer med kommunens medborgare, framförallt de unga. De leverantörer som kvalificerade sig i den första omgången fick två timmar på sig att presentera sig för kommunen och berätta hur de tänkte genomföra uppdraget i Botkyrka. Totalt träffade Botkyrka kommun sex olika leverantörer innan valet föll på Cubsec, som idag verkar ute i kommunen på platser där ungdomar och andra nyckelgrupper finns. Cubsec jobbar även integrerat med polis och räddningstjänst. - Stockholm växer snabbt och det ställer högre krav på alla aktörer som arbetar med trygghets- och säkerhetsfrågor. Det går inte att vänta sig att vi enskilt ska kunna hantera alla utmaningar på området själva. För att täcka in de vita fläckarna som uppstår mellan våra respektive ansvarsområde måste vi samverka, menar Lena Maria. Att låta kvalitet och inte pris vara en bärande variabel, och låta säkerhetsföretagen arbeta med att bygga relationer med medborgarna, visade sig vara ett framgångsrikt recept. - Våra trygghetsvärdar från Cubsec är på plats ute i kommunen. De äter lunch med ungarna i skolan och finns plats hela tiden, inte bara när det hänt något. Vi märker tydligt att kontinuiteten och relationsbyggandet ger resultat. Där trygghetsskapande personer finns på plats och känner våra medborgare sker också färre incidenter, berättar Lena Maria Fritzberg. I Cubsecs uppdrag för kommunen ingår också att samverka med andra aktörer som arbetar med trygghets- och säkerhetsfrågor, så som polis, räddningstjänst och nattvandrare. Att trygghetsvärdarna är ute i kommunen ger också andra vinster. De bidrar till en bättre lägesbild även för de andra aktörerna. - Våra trygghetsvärdar fungerar som våra förlängda armar och ben där ute. Genom dem får polis och räddningstjänst reda på sådan information som annars kanske inte nått fram. Idag har vi daglig dialog. Väktarna deltar aktivt och kommer själva med förslag på hur vi kan använda resurserna på bästa sätt, berättar Lena Maria. Idag delar Cubsecs personal lokal med räddningstjänsten en liten förändring som underlättade det gemensamma arbetet. - Tidigare har trygghetsvärdarna utgått från city. Vi såg att det fanns en poäng i att ha en lokal samlingspunkt. Slumpen föll sig så att det fanns plats över på brandstationen, vilket visade sig vara ett lyckokast. När man värmer matlådorna tillsammans faller det sig naturligt att man pratar och lär sig av varandra. Det var en liten förändring som gav stor utdelning, säger Lena Maria.

3 Lena Maria ser positivt på framtiden och tror att samarbetet mellan olika aktörer på trygghets- och säkerhetsarenan kommer att bli ännu viktigare i framtiden. - I framtiden hoppas jag på ett ännu närmre samarbete. Jag hoppas också att vi jobbar ännu närmre sjukvården och civilsamhället och fått med dem i samverkansekvationen, avslutar Lena Maria.

4 Botkyrka kommuns tips för ett bättre säkerhets- och trygghetsarbete tillsammans med säkerhetsföretagen Se säkerhetsföretaget som en resurs för hela kommunen. Säkerhetsföretagen befinner sig ute i kommunen och kan fungera som flera förvaltningars ögon och öron på marken. Lägg tid på upphandlingen och våga ställa krav. Att upphandla kvalitet behöver inte vara svårt men kräver tid. Den som anstränger sig får dock lön för mödan. Avsätt tid för förändringsarbetet. Att jobba mer integrerat med säkerhetsleverantörer är en omställning som kräver tid. Se till att kommunen har möjlighet att vara tillgänglig för polis, räddningstjänst och säkerhetsföretag och är en aktiv part i arbetet. Att tänka nytt behöver inte alltid betyda att tänka stort. Ibland är det små förändringar som ger de största effekterna. Låt säkerhetsföretagen vara en resurs i relationsskapandet med medborgarna. Engagerade medborgare ger en säkrare kommun.

5 Ju tryggare kommun, desto större anledning att satsa på säkerhets- och trygghetsarbetet Lidingö stad är en av landets tryggaste kommuner. För fem år sedan gjorde kommunen en granskning som visade att det fanns utrymme för förbättringar i kommunens systematiska säkerhets- och krisberedskapsarbete. Sedan dess har mycket hänt. - Lidingö har varit en trygg miljö länge, men Stockholm växer och vi kommer allt närmre staden. När allt går enligt plan är det kanske lättare att bortprioritera frågorna eftersom man upplever att det kanske är tryggt ändå. Vi har försökt vända på det resonemanget och vår devis är nu att vi eftersom vi har så bra utgångsläge också måste vara bäst i klassen, menar Jesper Arkinger, säkerhetschef för Lidingö Stad. Sedan granskningen har Lidingö tagit ett nytt helhetsgrepp kring säkerhets- och trygghetsfrågorna. En viktig förändring låg i att säkerhetsansvaret flyttades upp i organisationen och lades på stadsledningsnivå. Ett annat viktigt steg var ett ökat fokus på samverkan med andra aktörer inom trygghets- och säkerhetsområdet. Ett år efter granskningen började kommunen med en ny rutin - regelbundna lägesbildskonferenser där kommun, polis, räddningstjänst och bevakningsföretag sedan dess konfererar regelbundet för att byta lägesbild. - Det låter kanske som en liten sak, men att samla alla parter för ett gemensamt samtal är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att säkerställa att alla som arbetar med säkerheten i vår kommun vet vad som gäller. Det gör det både enklare för de inblandade att förstå varandra, men också att prioritera sina resurser på bästa sätt. Vi ser idag att polis och säkerhetsföretagen jobbar bra ihop och har nytta av varandra. Det finns många exempel på bra historier där man tack vare närvaron av säkerhetsföretagens personal hindrat skadegörelse, mobbing och bråk eller bistått socialförvaltningen, berättar Jesper. Grannsamverkan och andra frivilliginitiativ är andra viktiga byggstenar i trygghetsarbetet i kommunen, men även här är samverkan viktigt för ett effektivt och säkert medborgarengagemang. - Vår uppgift är att se till att initiativ som grannsamverkan verkligen får den stöttning som behövs från polisen och vårt bevakningsföretag. Särskilt bevakningsföretagen är aktiva i detta arbete så att de medborgare som är engagerade kan bidra på ett säkert sätt och har rätt lägesbild för ögonen när de är ute och jobbar, säger Jesper. Lidingö kommun har idag ett nytt avtal med Securitas. Inför upphandlingen av avtalet valde kommunen att tänka nytt och göra på lite annorlunda sätt jämfört med tidigare.

6 - Vårt förfrågningsunderlag för upphandlingen skiljde sig mot tidigare. Både bredd och omfattning var annorlunda, men framförallt var vi tydliga kring hur vi ville arbeta tillsammans med säkerhetsföretaget. Vi var tydliga med att vi sökte en helhetslösning, inte bara enstaka bevakningstimmar. Vårt mål var att hitta en partner i säkerhetsarbetet som skulle kunna jobba både trygghetsfrämjande och brottsförebyggande och dessutom finnas på plats dygnet runt eftersom vi ville ha en säkerhetsleverantör som är med oss hela tiden - inte bara när larmet går, säger Jesper Arkinger. Genom utformningen av det nya avtalet med säkerhetsleverantören Securitas, är kommunen idag med och styr hur säkerhetsföretaget använder resurserna operativt. - Idag finns våra väktare där de behövs som bäst vid varje enskilt tillfälle. De är ute i de olika verksamheterna och möter vår personal i vardagen samt våra invånare. Det gör att de bygger en unik relation till verksamheten och medborgarna som är värdefull när de väl sker incidenter, menar Jesper. Att vara en nära partner till kommunen ställer också krav på säkerhetsleverantören. Att säkerhetsföretagets personal både är rätt utbildad och socialt kompetent är en förutsättning. För att säkerställa att personalen har rätt förkunskaper och ingångsvärden i arbetet, är kommunen själva med och utbildar säkerhetsföretagens personal, bland annat genom en 50 timmar lång introduktionsutbildning där säkerhetspersonalen lär sig om kommunens organisation och syn på trygghet och säkerhet. Att vara en kompetent beställare handlar om mer än att bara titta på priset enligt Jesper. Mer innehåll behöver inte per definition bli dyrare för beställaren om upphandlingen görs på rätt sätt och samarbetet utvecklas kontinuerligt. - Visst blev det dyrare i absoluta tal med en dygnet-runt-lösning, men när vi räknade på investeringen såg vi att det blivit betydligt kostsammare i längden med ett fastuppdrag som kompletteras av extrabeställningar vid behov. Den totala ekonomiska investeringen sammanräknat är idag ungefär detsamma som tidigare, samtidigt som vi har betydligt mycket bättre utväxling på resurserna eftersom vi var så specifika och tydliga i vår beställning, avslutar Jesper Arkinger.

7 Lidingö kommuns tips för ett bättre trygghets- och säkerhetsarbete tillsammans med säkerhetsföretagen Våga tänka nytt - Nya lösningar kan kräva större kostnader initialt, men kan ge stora besparingar i längden. Utmana säkerhetsbranschen som beställare har man ett stort ansvar att ställa krav som motsvarar sina förväntningar och behov för att utmana leverantören att förändra sig. Var noggrann i valet av leverantör - Att jobba integrerat och nära kommunen är inte något för alla. Se till att välja en säkerhetsleverantör som är lyhörd och vågar och vill jobba på nya, oväntade sätt. Lyft upp trygghets- och säkerhetsfrågorna högt i organisationen - Det ger en bättre helhetsbild och gör att trygghets- och säkerhetsperspektivet genomsyrar alla delar av verksamheten. Planera för framtiden - Brottsförebyggande och trygghetsfrågor blir allt viktigare ju större en region blir och frågorna blir allt mer komplexa. Att ha ett långsiktigt och brett perspektiv i säkerhetsarbetet blir allt viktigare. Börja samverka, även små förändringar gör skillnad. Att jobba integrerat tillsammans med polis, räddningstjänst och säkerhetsföretag behöver inte vara svårt eller komplext. Ofta är de enklaste idéerna som ger den största utdelningen.

8 Hej Milad Naghei arbetar som väktare på Cubsec som levererar trygghetstjänster till kunder inom både offentlig och privat sektor. Du jobbar som trygghetsväktare i kommunen. Vad innebär det? Vi skyddar kommunala objekt. Det innebär att vi vaktar allt från offentliga miljöer som parker och torg till kommunens medborgare. I uppdraget att skydda kommunens medborgare ingår även att jobba med förebyggande åtgärder. Det innebär att vi genom att göra det som vi är bäst på också gör det enklare för polis och räddningstjänst att göra sitt jobb på bästa och mest effektiva sätt. På vilka sätt skiljer sig att arbeta med bevakning för kommunen istället för företag? Det är stor skillnad gentemot traditionell bevakning. Först och främst har de personer som jobbar kommunalt genomgått särskilda utbildningar som skräddarsytts för uppdraget. Bland annat är räddningstjänsten med och utbildar oss. Under specialutbildningen lär vi oss jobba så att vi på bästa sätt kan bistå polis och räddningstjänst. Foto: Cubsec Arbetet omfattar mycket samverkan med andra aktörer Vi har stående dialog med både polisen, socialtjänsten, räddningstjänsten och kommunen för att underlätta deras arbete. Det kan exempelvis handla om att inkomma med lägesrapporter om vad som händer i området vi bevakar. Ibland händer det till exempel att polisen ber oss hålla särskild uppsikt över ett visst område, och då kan vi fungera som en extra resurs i spaningsarbetet. Vi jobbar även med avvikelserapportering, vilket också kan hjälpa polisen att förhindra brott på ett tidigt stadium. Vi bistår också socialtjänsten i deras förebyggande arbete genom att rapportera om ungdomar som kan vara i riskzonen och ha en dialog med dem om detta.

9 Som väktare i kommunen har vi lokalkännedom och kan fungera som ett extra par ögon. Genom att finnas på plats ute på gatorna och torg och ha en dialog med polisen, socialtjänst och räddningstjänst om vad vi ser, kan vi bidra till att de finns på plats där de behövs som mest. Har du några exempel? Förra året bidrog bland annat våra väktare här i området till att tre bränder kunde stoppas i ett tidigt skede. Det handlade då om att vårt folk fanns på plats och kunde stoppa förloppet innan branden hann sprida sig. Vid ett annat tillfälle upptäckte en väktare en brand. Han larmade räddningstjänsten och eftersom vi är utbildade i att hantera just sådana situationer, kunde han dessutom ge en lägesrapport till brandkåren om vad som skedde och förbereda inför deras ankomst. Väktaren rev ner ett staket så att brandbilarna snabbt kom åt branden och tack vare den första lägesrapporten var det enkelt för räddningstjänsten att uppskatta hur många brandbilar som behövdes skickas till platsen För mer information, kontakta Björn Ericsson, branschexpert: bjorn.ericsson@almega.se Tel: +46 (0) Mobil: +46 (0)

Trygg i Sveriges kommuner. - En undersökning om kommunernas trygghetsutveckling och säkerhetsföretagens närvaro

Trygg i Sveriges kommuner. - En undersökning om kommunernas trygghetsutveckling och säkerhetsföretagens närvaro Trygg i Sveriges kommuner - En undersökning om kommunernas trygghetsutveckling och säkerhetsföretagens närvaro Inledning Att som medborgare kunna känna sig säker är en viktig grundförutsättning för ett

Läs mer

Trygg i Sveriges kommuner. - En undersökning om kommunernas trygghetsutveckling och säkerhetsföretagens närvaro

Trygg i Sveriges kommuner. - En undersökning om kommunernas trygghetsutveckling och säkerhetsföretagens närvaro Trygg i Sveriges kommuner - En undersökning om kommunernas trygghetsutveckling och säkerhetsföretagens närvaro Inledning Att som medborgare kunna känna sig säker är en viktig grundförutsättning för ett

Läs mer

Motionssvar - Införa trygghetsvakter i Eskilstuna kommun

Motionssvar - Införa trygghetsvakter i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-03-28 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:278 Marita Skog 016-710 55 19 1 (3) Kommunstyrelsen Motionssvar - Införa trygghetsvakter i Eskilstuna kommun Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Interpellation från Fredrik Ahlstedt (M) om att Uppsala ska vara tryggt

Interpellation från Fredrik Ahlstedt (M) om att Uppsala ska vara tryggt KF 117 24 april 2017 Diarienummer KSN-2017-1274 Kommunfullmäktige Interpellation från Fredrik Ahlstedt (M) om att Uppsala ska vara tryggt Allt fler personrån genomförs i Uppsala och det rapporteras dagligen

Läs mer

Att införa trygghetsväktare i Eskilstuna kommun

Att införa trygghetsväktare i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2017-05-04 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2016:448 Eva Carlsson 016-710 20 87 1 (3) Kommunstyrelsen Att införa trygghetsväktare i Eskilstuna kommun Förslag till beslut Förslag till

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Tumba dialogforum Hur främjar vi tryggheten i Tumba?

Tumba dialogforum Hur främjar vi tryggheten i Tumba? 1 [5] 2016-12-14 Referens Charlotte Rydberg Tumba dialogforum 2016-12-14 Hur främjar vi tryggheten i Tumba? Dag och tid 14 december kl. 18.30-20.30 Plats Närvarande Ej närvarande Tumba gymnasiums matsal

Läs mer

Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013

Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013 Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013 För brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete i Gullspångs kommun Samverkan mellan Gullspångs kommun och Polismyndigheten i Västra Götalands län, Polisområde

Läs mer

106 Svar på motion Inför trygghetsvakter i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:278)

106 Svar på motion Inför trygghetsvakter i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:278) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-05-08 Sida 1(3) 106 Svar på motion Inför trygghetsvakter i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:278) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras

Läs mer

Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet

Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet Trygghet och säkerhet Sollentuna kommun Övergripande syfte med förarbetet inom trygghetsoch säkerhet i Sollentuna kommun Det övergripande syftet är att öka

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

144 Svar på motion - Inför trygghetsväktare (KSKF/2016:448)

144 Svar på motion - Inför trygghetsväktare (KSKF/2016:448) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-05-30 Sida 1(4) 144 Svar på motion - Inför trygghetsväktare (KSKF/2016:448) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Motionen avslås. 2. får till uppdrag att under

Läs mer

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna Bilaga till samverkansöverenskommelse mellan polismyndigheten i Sollentuna och Sollentuna kommun 1. SAMVERKANSOMRÅDEN Nedanstående tabell

Läs mer

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun Risk- och säkerhetspolicy Tyresö kommun 2012-09-13. Tyresö kommun / 2 (6) Innehållsförteckning 1 Mål för risk- och säkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Ansvar och omfattning... 4 4 Säkerhetsorganisation...

Läs mer

Samverkan i samband med upploppen i Botkyrka -fokus på civilsamhället. Trygghetssamordnare Beyron Ahxner Botkyrka kommun

Samverkan i samband med upploppen i Botkyrka -fokus på civilsamhället. Trygghetssamordnare Beyron Ahxner Botkyrka kommun Samverkan i samband med upploppen i Botkyrka -fokus på civilsamhället Trygghetssamordnare Beyron Ahxner Botkyrka kommun Snabbfakta om Botkyrka kommun 87000 invånare maj 2013 Botkyrka består av fem kommundelar

Läs mer

Frivilligorganisationernas roll och arbeteen viktig del i Botkyrkamodellen kring sociala risker

Frivilligorganisationernas roll och arbeteen viktig del i Botkyrkamodellen kring sociala risker Frivilligorganisationernas roll och arbeteen viktig del i Botkyrkamodellen kring sociala risker Ayo Ajayi Fryshuset Selcuk Uysal Fryshuset Beyron Ahxner Botkyrka kommun Lena Maria Fritzberg Botkyrka kommun

Läs mer

Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism Antaget av Kommunstyrelsen 2017-04-11, 51 Gäller från: 170401 Ansvarig: Utvecklingsledare Revideras: Vid behov Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism Regeringen utsåg i juli

Läs mer

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Amf Datum 1 (6) 2016-02-16 Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Innehållsförteckning 2 (6) Allmänt... 3 Säkerhetsorganisation... 3 Riskanalysarbete... 4 Skadeförebyggande

Läs mer

Riktlinjer vid hot och våld mot förtroendevalda i Danderyds kommun

Riktlinjer vid hot och våld mot förtroendevalda i Danderyds kommun 1(5) vid hot och våld mot förtroendevalda i Danderyds kommun Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Beslutsdatum: 2014-xx-xx Giltighetstid: Tillsvidare na kompletteras av Rutiner vid hot och våld mot förtroendevalda

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

Uppföljning medborgarlöfte 2017 i Lomma kommun

Uppföljning medborgarlöfte 2017 i Lomma kommun Uppföljning medborgarlöfte 2017 i Lomma kommun När vi tittar tillbaka på 2017 kan vi konstatera att Lomma kommun än en gång har blivit Sveriges tryggaste kommun. Flera faktorer har påverkat detta. Bra

Läs mer

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 2017-10-31 Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2017-12-18 246 Vallentuna kommun ska vara en trygg och säker kommun för människor och företag att bo, leva och växa i. Detta

Läs mer

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Upphandling Kvalité, innovation, sociala krav Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Kvalité? Vad är kvalitet för dig? Hur ska du formulera detta för att få ut det du vill av en upphandling? Hur

Läs mer

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation i Tyresö kommuns verksamheter 2014 Tyresö kommun 2 (7) Innehållsförteckning 1 Säkerhetsorganisation... 3 2 Säkerhetssamordnare... 3 2.1 Uppdrag...

Läs mer

RCSL. Räddningscentralen Stockholms län. Södertörns brandförsvarsförbund

RCSL. Räddningscentralen Stockholms län. Södertörns brandförsvarsförbund RCSL Räddningscentralen Stockholms län Rcsl Räddningscentralen Stockholms län ägs av medlemskommunerna och bedrivs i regi av Södertörnsbrandförsvarsförbund. Kommunernas intresse i fokus Inte ett vinstdrivande

Läs mer

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning.

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning. ! " # " Region Kronoberg har med stöd av kommunallagen möjlighet att lämna över vården av en kommunal angelägenhet till privata utförare, enligt KL 3 kap 16. Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen

Läs mer

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun En trygg och säker kommun Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige den 3 september 2001, 94 Dnr KS2006/458 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Definition...

Läs mer

Handlingsplan mot hot, hat och våld mot förtroendevalda

Handlingsplan mot hot, hat och våld mot förtroendevalda FÖRFATTNING 7.12 Antagen av fullmäktige 195, 2018 [ 1 l Handlingsplan mot hot, hat och våld mot förtroendevalda [2] 1. Inledning är en politiskt styrd organisation och därmed har en ett särskilt ansvar

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.41 Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Fastställd 2018-03-12, 11 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid

Läs mer

VI TÄNKER PÅ HELHETEN

VI TÄNKER PÅ HELHETEN UTBILDNINGAR2015 VI TÄNKER PÅ HELHETEN SSF har 40 års erfarenhet av att genomföra säkerhetsutbildningar. Att skapa en trygg och säker arbetsplats handlar mycket om sunt förnuft och genom SSFs utbildningar

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

VI TÄNKER PÅ HELHETEN

VI TÄNKER PÅ HELHETEN UTBILDNINGAR2015 VI TÄNKER PÅ HELHETEN SSF har 40 års erfarenhet av att genomföra säkerhetsutbildningar. Att skapa en trygg och säker arbetsplats handlar mycket om sunt förnuft och genom SSFs utbildningar

Läs mer

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun 2012-2013 Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan

Läs mer

Medborgarmöte Vårberg

Medborgarmöte Vårberg Skärholmens stadsdelsförvaltning Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2016-04-12 I panelen satt denna gång: Lorena Delgado, stadsdelsnämnden ordförande, Sara Heppling Trygg, tillförordnad avdelningschef Stadsutveckling,

Läs mer

Nästa steg. för svensk polis

Nästa steg. för svensk polis Nästa steg för svensk polis Polisen har gjort en resa som få andra myndigheter gjort. För tre år sedan blev vi en samlad polismyndighet för att skapa förutsättningar för en polisverksamhet som ska vara

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN Köping2000, v3.2, 2011-07-04 1 (8) Drätselkontoret Jan Häggkvist 0221-251 11 jan.haggkvist@koping.se SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN 1. Målsättning Målsättning för säkerhetsarbetet är att ett säkerhetsarbete

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Stöd till trygghetsvärdar i Tensta

Stöd till trygghetsvärdar i Tensta SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-06 Handläggare: Michael Frejd Telefon: 08-508 03 254 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till

Läs mer

Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta

Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta Överenskommelse som gäller från 2018-03-03 är löpande och kan sägas upp av båda parter. Överenskommelsen syftar till att tillsammans

Läs mer

Riktlinjer för områdesutveckling i Botkyrka

Riktlinjer för områdesutveckling i Botkyrka Riktlinjer för områdesutveckling i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:96 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september

Läs mer

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare 2016 2019 Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-26 DOKUMENT 1 (4) DATUM 2016-07-06 Dnr KS/2016/0240 KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät

Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät Enkäten är nu besvarad. Här ser du ditt samlade resultat och feedback, skriv gärna ut och spara det. 24 st har svarat på enkäten. Ledning och prioriteringar

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg Plan Process: Planering, ledning Giltig fr.o.m: 2015-07-0109-30 Giltig t.o.m: 2018-12-31 Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg 1

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Syfte: att dela erfarenheter kring och skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Handlingsplan Tryggare Vallentuna KS

Handlingsplan Tryggare Vallentuna KS Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 6 KS 2017.475 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-11-30 204 Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 (KS 2017.475) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet.

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Blad 15 8 Strategi för ökad trygghet Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Ärendet Stadsdelsnämndens verksamhetsplan för 2016 ger ett uppdrag att utveckla en strategi för att öka

Läs mer

Välkomna till Näringslivslunch 13/9.

Välkomna till Näringslivslunch 13/9. Välkomna till Näringslivslunch 13/9 www.sollentuna.se Agenda Välkomna Henrik Thunes Långsiktig stadsplanering Inger Mattsson Lars Keski-Seppälä Trygghetsarbetet Caroline Olsson Johan Lundgren Summering

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet

Riktlinjer för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen

Läs mer

Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel)

Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel) Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel) Viktig information I enkäten används följande begrepp. Medborgarlöftesarbete Detta inkluderar allt arbete kopplat till medborgarlöften, exempelvis operativt arbete

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

Dialog och samarbete. Ett samlat program för Göteborgs Stads trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete. Kortversion. Social resursförvaltning

Dialog och samarbete. Ett samlat program för Göteborgs Stads trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete. Kortversion. Social resursförvaltning Dialog och samarbete Ett samlat program för Göteborgs Stads trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete Kortversion socialutveckling.goteborg.se Dialog och samarbete I den här broschyren får du en

Läs mer

Interpellation av Jonas Segersam (KD) om kommunala ordningsvakter

Interpellation av Jonas Segersam (KD) om kommunala ordningsvakter KF 58 27 februari 2017 Diarienummer KSN-2016-2581 Kommunfullmäktige Interpellation av Jonas Segersam (KD) om kommunala ordningsvakter Vi kristdemokrater förslog i vår budget att kommunen till att börja

Läs mer

Täby ska vara en trygg kommun att leva och bo i. Politiskt mål i Täby kommun

Täby ska vara en trygg kommun att leva och bo i. Politiskt mål i Täby kommun Täby ska vara en trygg kommun att leva och bo i Politiskt mål i Täby kommun FAKTA Täby Täby kommun 2 mil norr om Stockholm 66 080 invånare idag (80 000) regional stadskärna 8 000 företag,tjänste,handel,elektronik

Läs mer

SAMVERKAN SOM FÖRVERKLIGAR ETT EFFEKTIVT BROTTSFÖREBYGGANDE OCH TRYGGHETSFRÄMJANDE ARBETE

SAMVERKAN SOM FÖRVERKLIGAR ETT EFFEKTIVT BROTTSFÖREBYGGANDE OCH TRYGGHETSFRÄMJANDE ARBETE SAMVERKAN SOM FÖRVERKLIGAR ETT EFFEKTIVT BROTTSFÖREBYGGANDE OCH TRYGGHETSFRÄMJANDE ARBETE Henrik Andershed Professor i kriminologi och psykologi Örebro universitet BROTTSFÖREBYGGANDE OCH TRYGGHETSSKAPANDE

Läs mer

Säkerhetschefer och tydliga ramar för säkerhetsarbetet i stadens förvaltningar och bolag Motion av Fredrik Wallén (kd) (2005:68)

Säkerhetschefer och tydliga ramar för säkerhetsarbetet i stadens förvaltningar och bolag Motion av Fredrik Wallén (kd) (2005:68) Utlåtande 2006:172 RI (Dnr 309-4457/2005) Säkerhetschefer och tydliga ramar för säkerhetsarbetet i stadens förvaltningar och bolag Motion av Fredrik Wallén (kd) (2005:68) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg Storstadsintegration Partnerskap Göteborg ETT PROJEKT FÖR ÖKAD INTEGRATION & GEMENSKAP Göteborg är en segregerad stad. Det skiljer stort mellan rika och fattiga stadsdelar vad gäller sysselsättning, hälsa

Läs mer

Utvärdering av samarbete mellan räddningstjänst och väktare.

Utvärdering av samarbete mellan räddningstjänst och väktare. Utvärdering av samarbete mellan räddningstjänst och väktare. Åsa Weinholt asa.weinholt@liu.se Tobias Andersson Granberg Tobias.andersson@liu.se Avdelningen för Kommunikations- och transportsystem (KTS)

Läs mer

Upplevd trygghet och anmälda brott på Kungsholmen

Upplevd trygghet och anmälda brott på Kungsholmen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM STÖD TILL RESULTATST YRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) DNR 1.6-692-2012 2012-12-03 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Upplevd trygghet och anmälda brott

Läs mer

Västerortspolisen informerar:

Västerortspolisen informerar: Polismyndigheten i Stockholms län 2013-03-27 Västerorts polismästardistrikt Information Västerortspolisen informerar: Om några månader kommer studentens lyckliga dagar men redan i mars börjar de första

Läs mer

SÄKERHETSKULTUR. Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur

SÄKERHETSKULTUR. Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur SÄKERHETSKULTUR Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur 2 3 Begreppet säkerhetskultur började diskuteras på allvar i samband med utredningen av kärnkraftsolyckan

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen. Sammanträdesprotokoll 23 november 2017 Blad 27

Beslut Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen. Sammanträdesprotokoll 23 november 2017 Blad 27 Blad 27 23 För ett tryggare och säkrare Stockholm Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram 2018-2021 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 171-1309-2017 Beslut Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens

Läs mer

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 5 Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster Ärendebeskrivning

Läs mer

IRL KALMAR 2013-03 - 13

IRL KALMAR 2013-03 - 13 IRL KALMAR 2013-03 - 13 AGENDA Björn och Fredrik Om vår ägare Om oss i Europa och Sverige Vår organisation lokalt Vår funktion/erbjudande Presentation Kamerabevakning OM VÅR ÄGARE: STANLEY BLACK & DECKER

Läs mer

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten Kvalitativt jämställdhetsarbete Varför fick jag uppdraget att prata på denna konferens? Vad kan kommunala räddningstjänster lära av

Läs mer

Reviderad handlingsplan 2018

Reviderad handlingsplan 2018 1 Samverkansöverenskommelse Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg 2017-2018 Reviderad handlingsplan 2018 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Vad ska vi tycka om framtidens räddningstjänstorganisation?

Vad ska vi tycka om framtidens räddningstjänstorganisation? Sammanställning av hearingen Vad ska vi tycka om framtidens räddningstjänstorganisation? Den 20 september träffades ett 50-tal chefer från kommunala räddningstjänsten till den hearing som hade anordnat.

Läs mer

Upphandling enligt fast pris. Petter Cederbrink Upphandlare Jönköpings kommun

Upphandling enligt fast pris. Petter Cederbrink Upphandlare Jönköpings kommun Petter Cederbrink Upphandlare Jönköpings kommun Upphandling i Jönköpings kommun Upphandlingsavdelningen består av: Upphandlingschef 10 upphandlare Miljöledare Administratör Cirka 120 upphandlingar per

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun träffar följande överenskommelse avseende samverkan

Läs mer

Läs Skydd mot olyckor. och arbeta med räddning och säkerhet

Läs Skydd mot olyckor. och arbeta med räddning och säkerhet Läs Skydd mot olyckor och arbeta med räddning och säkerhet Utbildningen Skydd mot olyckor Skydd mot olyckor är en tvåårig efter gymnasial utbildning som ger dig både de teoretiska kunskaper och de praktiska

Läs mer

Brotten som har begåtts är främst inbrott, bluffakturor, skadegörelse och stöld.

Brotten som har begåtts är främst inbrott, bluffakturor, skadegörelse och stöld. Brott mot småföretagare är ett problem som skapar både otrygghet och oro över hela Sverige, samtidigt som ekonomin och service blir lidande. Både tid och resurser upplevs som bortkastade av småföretag

Läs mer

GRANNSAMVERKAN. det gör att uppmärksamheten ökar runt ditt hem. 2. Vara förtrogen med de tips om hur du förebygger brott och skyddar ditt hem som du

GRANNSAMVERKAN. det gör att uppmärksamheten ökar runt ditt hem. 2. Vara förtrogen med de tips om hur du förebygger brott och skyddar ditt hem som du GRANNSAMVERKAN Eftersom grannsamverkan kan vara ett alternativ för ett område som Killingen finns det skäl att åtminstone informera sig om vad det kan innebära. Här kommer några delar som kan vara värdefulla

Läs mer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti 2016 Styrdokumentstyp: Riktlinjer Dnr 2/6 Innehållsförteckning Bakgrund och inriktning på arbetet... 3 Generella förebyggande

Läs mer

Säkerhetsföretagens händelserapportering

Säkerhetsföretagens händelserapportering Vad gör ordningsvakter och väktare på jobbet? Säkerhetsföretagens händelserapportering 2017 2018 Säkerhetsföretagen Storgatan 19, Box 5384, 102 49 Stockholm Tel 08 762 71 00 E-post info@transportforetagen.se

Läs mer

Policy för trygghet och säkerhet

Policy för trygghet och säkerhet Policy för trygghet och säkerhet Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2018-06-11 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för trygghet och säkerhet Kommunfullmäktige

Läs mer

Motion av Benny Lindholm och Mohamad Hassan (båda L) om kommunala trygghetsvakter

Motion av Benny Lindholm och Mohamad Hassan (båda L) om kommunala trygghetsvakter KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Fridborg Anders Datum 2017-06-12 Diarienummer KSN-2017-1770 Kommunstyrelsen Motion av Benny Lindholm och Mohamad Hassan (båda L) om kommunala trygghetsvakter

Läs mer

TRÅNGSUNDSSKOLANS PLAN MOT

TRÅNGSUNDSSKOLANS PLAN MOT HUDDINGE KOMMUN TRÅNGSUNDSSKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015/2016 Trångsundsskolan Trångsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Samordningsteamet i Malmö Stad

Samordningsteamet i Malmö Stad LOKALA EXEMPEL PÅ FÖREBYGGANDE ARBETE MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Samordningsteamet i Malmö Stad Samordningsteamet i Malmö Stad 1 Samordningsteamet i Malmö Stad 2 Samordningsteamet i Malmö Stad Samordningsteamet

Läs mer

Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö

Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö överenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö Det brottsförebyggande arbetet handlar i hög grad om att minska fattigdom och orättvisor, bryta segregation och

Läs mer

Granskning av det brottsförebyggande arbetet

Granskning av det brottsförebyggande arbetet www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Regnell Henrik Fagerlind Granskning av det brottsförebyggande arbetet Botkyrka kommun Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 1. Inledning...

Läs mer

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2016/392 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: xx september

Läs mer

Kommunala ordningsvakter i Skärholmen, trygghetsnummer och kameraövervakning

Kommunala ordningsvakter i Skärholmen, trygghetsnummer och kameraövervakning Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Handläggare Anette Petersson Telefon: 08-508 24 420 Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.4./394-2017, 1.2.4./214-2017, 1.2.4./288-2017, 1.2.4./287-2017,

Läs mer

För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram

För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram Socialförvaltningen stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-29 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2017-11-14 För ett tryggare och säkrare Stockholm,

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun

Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun Brottsförebyggande arbete i Piteå Samhället har allt att vinna på minskad brottslighet och ökad trygghet. Därför behövs ett planerat

Läs mer

Riktlinjer Trygg och säker

Riktlinjer Trygg och säker 9:1 9:2 9:3 9:4 Handläggare Magdalena Lind 0152-29163 Kommunstyrelsen Riktlinjer Trygg och säker Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta Trygg och säker riktlinjer

Läs mer

Trygg i Lysekils kommun

Trygg i Lysekils kommun Juni 2019 Trygg i Lysekils kommun Trygghetsgruppen informerar om det pågående arbetet och ger brottsförebyggande råd och tips. Denna information är en del i den trygghetsfrämjande arbetsmetoden Effektiv

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Riktlinjer för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism

Riktlinjer för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism STYRDOKUMENT KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Gäller fr.o.m. Diarienummer 2018-08-22 KS-2016/74.173 Beslutad av Dokumentansvarig Senast reviderad Typ av styrdokument Kommunfullmäktige Säkerhetschef 2018-05-29

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i..

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Långsiktig samverkan mellan Polisen och SDF inom Göteborgs stad 1 Arbetsprocessen 6. Uppföljning 1. Lägesbild 5. Aktivitet Åtgärd 4.

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

Hot och hat mot förtroendevalda ett hot mot demokratin och det demokratiska samtalet

Hot och hat mot förtroendevalda ett hot mot demokratin och det demokratiska samtalet Hot och hat mot förtroendevalda ett hot mot demokratin och det demokratiska samtalet Anna-Lena Pogulis Projektledare SKL Uppdrag från SKL:s kongress 2015 SKL ska stötta kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer