KALLELSE. 1. Justerande:... Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE. 1. Justerande:... Kommunstyrelsen"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Övriga deltagare Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den12 mars 2007 kl Kommundirektör Annika Wallenskog Tf chefsekonom Magnus Sjögren Kommunsekreterare Marianne Sarberg RTK, Börje Wredén, p 2 RTK, Peter Haglund, p 2 Vallentuna den 27 mars 2007 Örjan Lid Ordförande Marianne Sarberg Sekreterare Tfn: marianne.sarberg@vallentuna.se 1. Justerande:... 1 (30)

2 Innehållsförteckning: 1. Justerande: Ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS Driftsbidrag under drifttest för badanläggningen Gym&Sim Planprogram för Rosenkälla, Rydboholm 2:1, Österåkers kommun - samråd Detaljplan för Täby centrum - samråd Remiss rörande framtagande av förslag på områden av riksintresse för vindkraft12 7. Detaljplan för ny infart Vallentuna kyrka, förlängning av Allévägen till Väsbyvägen Begäran om planuppdrag Trafiksäkerhetspolicy för anställda i Vallentuna kommun Förslag till ny överenskommelse om flyktingar Ansökan om bidrag till Vallentuna Civilförsvarsförening Ansökan om bidrag till Vallentuna Civilförsvarsförening för inköp av hjärtstartare Anmälningslista...28 Sid 2 (30)

3 2. Ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS Representanter från Regionplane- och trafikkontoret besöker länets kommuner för dialog kring en ny regional utvecklingsplan. Handlingar i ärendet Dialogunderlag: Visionen Norra Europas mest attraktiva storstadsregion 3 (30)

4 3. Driftsbidrag under drifttest för badanläggningen Gym&Sim Planberedningsgruppens förslag Kommunstyrelsen beslutar att kommunen står för driftsbidrag under den vecka som anläggningen testas med enbart medlemmar från Gym&Sim. Efter denna vecka öppnas anläggningen för allmänheten. Ärendet Per-Anders Dagborn informerade vid planberedningsgruppen om Gym&Sim vad gäller medlemsanslutning ekonomi mm. Intresse finns för samarbete om försäljning av säsongskort för Kvarnbadet men också för aktiviteter på Kvarnbadet. Frågan om hur simhallen ska invigas fördes fram. Per-Anders Dagborn föreslog att en vecka ska kunna användas för testkörning med enbart medlemmar och att kommunen betraktar denna vecka som öppen för allmänheten. Efter denna testvecka genomförs den officiella invigningen. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets planberedningsgrupp 20 februari 1 4 (30)

5 4. Planprogram för Rosenkälla, Rydboholm 2:1, Österåkers kommun - samråd Dnr Planberedningsgruppens förslag 1. Kommunstyrelsen beslutar att Vallentuna kommun lämnar yttrande till Österåkers kommun enligt kommunstabens förslag. 2. Kommunstyrelsen beslutar att uppdra åt samhällsbyggnadsnämnden att utreda förutsättningarna för planläggning av Gillinge som underlag för kommande översiktsplan. Samhällsbyggnadsnämnden får återkomma till kommunstyrelsen med begäran om finansiering av utredningen. Beslutsgång Planberedningsgruppen beslutar enligt kommunstabens förslag samt att Björn Olofsson från Roslagsvatten bjuds in till planberedningsgruppens sammanträde för information om förutsättningarna att VAförsörja Rosenkälla. Sammanfattning Kommunstyrelsen är positivt till planprogrammets syfte att utreda förutsättningarna för etablering av handel som komplement till utbudet i regionen samt till arbetsplatser i Rosenkälla. Detta stämmer med visionen för Stockholm Nordost med en utveckling längs E18- stråket. Vallentuna kommun är angelägen om att planprogrammet och kommande detaljplaner öppnar upp möjligheter till anslutningar av vägnät, VA mm över kommungränsen. Gillinge och Rosenkälla bör i framtiden kunna fungera som en funktionell enhet inom Stockholm Nordost. Ärendet Österåkers kommuns stadsarkitektkontor har upprättat Planprogram för Rosenkälla. Syftet är att utreda förutsättningar för handel och arbetsplatser inom Rosenkälla, som tillsammans kan utgöra ett betydelsefullt handelsområde i norra Stockholmsregionen. Stadsarkitektkontoret har skickat planprogrammet till Vallentuna kommun Eventuella synpunkter ska lämnas till stadsarkitektkontoret i Österåker senast Kommunstaben har begärt anstånd med att inkomma med skriftliga synpunkter till den 16 mars 2007 för att ärendet ska kunna behandlas vid kommunstyrelsen sammanträde den 12 mars Handlingar finns tillgängliga på Österåker kommuns hemsida 5 (30)

6 Bakgrund Programområdet ligger söder om Vallentunas kommungräns och norr om nuvarande väg 265 och Norrortsleden - väg 276. Norrortsleden planeras bli öppnad mellan Häggvik och Rosenkälla hösten Syftet med planprogrammet är att utreda förutsättningarna för en etablering av handel och arbetsplatser inom Rosenkälla som tillsammans kan utgöra ett betydelsefullt handelsområde i norra Stockholmsregionen. Programområdet omfattar ca 130 ha uppdelat på områden både öster och väster om E18. Den största utbyggnaden är lokaliserad till området nordöst om Rosenkälla trafikplats och föreslås förutom handel om m² även innehålla betydande arealer för olika typer av verksamheter ( m²). Området byggs upp kring en central handelsgata som ska utgöra en tydlig ryggrad. Norr om handelsstråket, upp mot Vallentunagränsen, föreslås verksamheter av ej störande karaktär utmed en parallell distributionsväg. Som en jämförelse kan nämnas att i Täby centrum finns idag ca m² kontor, butiker, lager mm. För den västra delen av programområdet föreslås en utveckling av i huvudsak rekreation och friluftsliv samt därtill hörande verksamheter. Området kommer att delas upp av Norrortsleden. Den norra delen kommer också i fortsättningen att användas för Golf med eventuell konferens/hotellbyggnad. Mot Gillingevägen (v: 975) och kommungränsen mot Vallentuna föreslås användning för i huvudsak verksamheter med infart från väg 975. Kommunstabens synpunkter I Översiktsplan 2001 är Gillinge utpekat som ett nytt arbetsområde. Planering av området och områdets funktion har diskuterats i olika sammanhang, bl a inom nordostsammarbetet. I kommunplanen för 2004 angavs bl a som mål att kommunen skulle verka för att genomföra översiktlig planering för Rosenkälla/Gillinge i samverkan med Österåker och Täby och därefter revidera Översiktsplan Vid ett seminarium med kommunfullmäktige i mars 2004 diskuterades den regionala kärnan i nordost, förutsättningarna för Gillinge/Rosenkälla samt fortsatt utbyggnad mellan Gillinge och Brottby enligt Översiktsplan Slutsatsen från seminariet var att det för närvarande inte var aktuellt med utbyggnad längs E18 stråket. En anledning var slutsatserna från en VA-utredning som beställts gemensamt av Österåker/Roslagsvatten, Täby och Vallentuna. Utredningen visade på mycket höga kostnader för att försörja E18 stråket Arninge-Rosenkälla/Gillinge- Brottby. Sedan Översiktsplan 2001 antogs så har flera förutsättningar ändrats vid Gillinge. 6 (30)

7 Gillingevägen har byggts med planskildhet till E18. En etablering av ny bergtäkt vid Issjön har fått tillstånd trotts kommunens motstånd. Golfbana flyttas och byggs ut vid Lövsättra. Dammsta mellan Gillingevägen och E18 utvecklas alltmer till arbetsområde och behöver få en samlad VA-försörjning. Banverket tillsammans med SL och nordostkommunerna genomför en förstudie om förutsättningarna för en ny pendeltågsgren till nordost, Roslagspilen. Planerna på Norrortsleden genomförs och leden öppnas Österåkers kommun har utarbetat ett planprogram för Rosenkälla med målsättningen att ha delar av området detaljplanelagt till Roslagsvatten har studerat möjligheterna att VA-försörja Rosenkälla. Vatten via huvudledningen mellan Rydbo och Åkersberga och avlopp via Svinninge/Margeretelund. Med anledning av allt som händer kring Gillinge/Rosenkälla så föreslår kommunstaben att kommunstyrelsen beslutar att ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att utreda Gillingeområdets förutsättningar för utbyggnad av olika verksamheter. Enligt kommunstabens bedömning så har inte planprogrammet för Rosenkälla beaktat möjligheterna att samordna en utbyggnad av området med Gillinge. Detta bör diskuteras med Österåkers kommun samtidigt som Vallentuna kommun utifrån ovanstående utredning tar ställning till om och när Gillinge bör byggas ut och vilka förutsättningar som finns för detta. Vallentuna kommuns yttrande Kommunstyrelsen uttalar att kommunen är positiv till den huvudsakliga inriktningen i Planprogram för Rosenkälla med möjlighet till handel som kompletterar det övriga handeslutbudet inom främst nordostsektorn samt till olika typer av andra verksamheter. Detta stämmer med visionen för Stockholm Nordost med en utveckling längs E18-stråket. Enligt visionen kommer Stockholm Nordost att växa med invånare och arbetstillfällen i bl a Täby C Arninge/Rosenkälla som regional kärna. Kommunerna avser också att fortsätta samverka för att utveckla stråket längs E18, en gemensam regionkärna och Roslagspilen till gagn för kommunernas utveckling och tillväxt. I Vallentunas Översiktsplan 2001 pekas Gillinge ut som ett ett nytt arbetsområde där Framtida markanvändning i Gillinge bör klarläggas inom ramen för nordostkommunernas samverkan för att utveckla E18 stråket med Arninge som regional kärna. När nu Österåkers kommun har påbörjat planläggningen för Rosenkälla så önskar Vallentuna att kommunerna diskuterar möjligheterna att 7 (30)

8 gemensamt lösa mellankommunala frågor som ett sammanhängande lokalt vägnät, lägen för busshållplatser vid E18 (inklusive infartsparkeringar), förutsättningar för linjedragning av lokalbuss samt teknisk försörjning som VA, dagvatten, värmeförsörjning mm. Vallentuna kommun är angelägen om att planprogrammet och kommande detaljplaner öppnar upp möjligheter till anslutningar över kommungränsen. Gillinge och Rosenkälla bör i framtiden kunna fungera som en funktionell enhet inom Stockholm Nordost. Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen beslutar att Vallentuna kommun lämnar yttrande till Österåkers kommun enligt kommunstabens förslag. Kommunstyrelsen beslutar att uppdra åt samhällsbyggnadsnämnden att utreda förutsättningarna för planläggning av Gillinge som underlag för kommande översiktsplan. Samhällsbyggnadsnämnden får återkomma till kommunstyrelsen med begäran om finansiering av utredningen. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets planberedningsgrupp beslutade den 20 februari 4 enligt kommunstabens förslag. Planberedningsgruppen beslutade vidare att Björn Olofsson från Roslagsvatten bjuds in till planberedningsgruppens sammanträde för information om förutsättningarna att VA-försörja Rosenkälla. Handlingar i ärendet Sammanfattande planprogram för Rosenkälla 8 (30)

9 5. Detaljplan för Täby centrum - samråd Dnr Planberedningsgruppens förslag Kommunstyrelsen beslutar att Vallentuna kommun lämnar yttrande till Täby kommun enligt kommunstabens förslag. Ärendet Miljö- och byggnämnden i Täby kommun har på samråd översänt detaljplan Täby centrum Eventuella synpunkter på förslaget ska ha inkommit till Täby kommun den 26 februari Vallentuna kommun har begärt anstånd med att inkomma med synpunkter till den 14 mars 2007 i syfte att ärendet ska kunna behandlas vid kommunstyrelsens sammanträde den 12 mars Under samrådstiden presenteras förslaget bl a på Täby kommuns hemsida, Kommunstyrelsen i Vallentuna har våren 2005 yttrat sig över Programmet för utveckling av Täby centrum. Programmet angav utgångspunkter och mål för den detaljplan som som nu tagits fram för att möjliggöra utbyggnaden av bostäder, vägar, butikscentrum och service mm i området. Bakgrund I Regional utvecklingsplan för Stockholms län, RUFS 2001, pekas Täby centrum - Arninge ut som regional kärna i nordost. Vallentuna kommun har tillsammans med övriga nordostkommuner (Stockholm Nordost) ställt sig bakom att utveckla kärnan med nya bostäder, arbetsplatser och service. En överordnad strategi för bebyggelseutvecklingen i RUFS är att satsa på kärnor i lägen med mycket god standard på kollektivtrafiken. I den gemensamma visionen, Stockholm Nordost en vision, är samtliga sex nordostkommuner positiva till en tillväxt med invånare och nya arbetstillfällen i sektorn under perioden Det förutsätter bl.a. en ny pendeltågsgren, Roslagspilen, via Solna och Täby till Åkersberga och på sikt till Norrtälje. Av visionen framgår också ett gemensamt synsätt att utveckla stadsmässigt täta miljöer vid de tänkta stationslägena. I detaljplanen för Täby centrum uttrycks en ambition att utveckla Täby på ett stadsmässigt sätt och därmed skapa förutsättningar för fler bostäder och arbetsplatser. Samrådshandlingen för detaljplanen för Täby centrum stämmer i stort sätt med planprogrammet. Förslaget till detaljplan innebär sammanfattningsvis: Förtätad bebyggelse med stadsmässig karaktär. 9 (30)

10 Sammanlagt 870 bostäder, delvis över dagens parkeringsyta Kontorsytor om ca m 2. Butikscentrum utökas med 30%, ca m² bruttoarea. Besöksparkeringen utökas från 1700 till 3100 platser varav flertalet i parkeringsdäck och underjordiska garage. Stort torg med detaljplanebestämmelse att torgplanet endast får utnyttjas för restauranger, caféer etc. Två nya tillfartsvägar föreslås; en förlängning av östra Banvägen in under Roslagsbanan till ett nytt garage under torget och ny väg från Grindtorpsvägen vid E18 längs med galoppbanan under Roslagsbanan och upp på Gustav Bergs väg. Järnvägskorsningen vid Bergtorpsvägen planeras att byggas om till planskild korsning Trädplanterad esplanad binder samman torget med sport- och kulturcentrum. Programförslaget om nytt hotell och utbyggnad av sportcentrum har utgått i planförslaget. Vallentuna kommuns yttrande Kommunstyrelsen uttalar att kommunen är positiv till samrådsförslagets inriktning att utveckla Täby centrum som ett viktigt område inom nordostkommunernas regional kärna. Att utveckla och bygga ut Täby centrum med de funktioner som ingår i en regional kärna som bostäder, arbetsplatser, service, kultur mm är mycket angeläget för den fortsatta utvecklingen av Stockholm nordost. För Vallentuna är det i första hand positivt att detaljplanen ger förutsättningar för: Förbättrad tillgängligheten till Täby centrum med nya tillfarter och parkeringsytor. Större tillgång till främst handel och arbetsplatser. Ett resandeunderlag för en station för Roslagspilen genom att området planeras med en hög koncentration (täthet) av arbetsplatser, bostäder och service. I förslaget till detaljplan fastställs inte placeringen av en uppgång från Roslagspilens planerade underjordiska station vid Täby centrum. Detta får enligt planförslaget lösas i samband med detaljprojektering efter beslut om byggande av den nya järnvägen. Vallentuna kommun anser att det är viktigt att detaljplanen inte försvårar för en framtida uppgång från Roslagspilens station mot Roslagsbanans Vallentunagren. Det är mycket viktigt att skapa förutsättningar för ett framtida bekvämt byte mellan Roslagsbanan och Roslagspilen vid Täby centrum. 10 (30)

11 Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen beslutar att Vallentuna kommun lämnar yttrande till Täby kommun enligt kommunstabens förslag. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets planberedningsgrupp beslutade den 20 februari 5 enligt kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet Se 11 (30)

12 6. Remiss rörande framtagande av förslag på områden av riksintresse för vindkraft Dnr Planberedningsgruppens förslag Kommunstyrelsen beslutar att avstyrka att del av Tärnanområdet inom Vallentuna kommun pekas ut som riksintresse för vindkraft. Området har stor betydelse för det rörliga friluftslivet samtidigt som naturvärdena är mycket höga även sett ur ett nationellt perspektiv. Uppförande av storskalig vindkraft i området vore förödande för dessa värden. Kommunstabens förslag till sammanfattning av yttrande Vallentuna kommun är en av länets snabbast växande kommuner och ligger inom sektorn Stockholm Nordost som har en gemensam vision att växa med invånare och arbetstillfällen på 30 år. Det är därmed viktigt att slå vakt om områden med stor betydelse för det rörliga friluftslivet, större bullerfria områden och områden med höga naturvärden. Det av Länsstyrelsen föreslagna området för riksintresse för vindkraft utgörs av ett s. k. tyst område med värdekärna för det rörliga friluftsliver och naturoområden med flera sammanfallande naturvärden. Vallentuna kommun anser att en utbyggnad av storskalig vindkraft i området skulle vara förödande för såväl det rörliga friluftslivet som områdets naturvärden. I Stockholms län finns endast 6 områden som är av riksintresse för friluftslivet förutom Stockholms skärgård. Aktuellt område, Össebygarn _ Roslagskulla, är ett av två områden, som ligger norr om Stockholm. Berörda sjöar, Tärnan, Storsjön, Hersen, Exerbysjön m.fl. omfattas av utvidgat strandskydd 300 meter. Tärnanområdet utgör en värdekärna i Angarnskilen. Området har stor betydelse för det rörliga friluftslivet. Det är viktigt att slå vakt om större opåverkade bullerfria områden i ett storstadslän. Områdets naturvärden är mycket höga även sett ur ett nationellt perspektiv. Området har höga ornitologiska (fåglar), entomologiska (insekter) och botaniska värden. I det berörda området finns gamla granskogar och gamla hällmarkstallskogar med förekomst av åriga tallar. De äldre skogsområdena är till stor del opåverkade av modernt skogsbruk. Området innehåller ett flertal rödlistade arter (utrotningshotade) och många signalarter. Inom området ligger naturreservaten Bromseby och Exerman-Hersby, det senare inrättades gemensamt som ett tätortsnära naturreservat av kommunerna Vallentuna och Österåker år Tärnholm och Bromseby är Natura 2000-områden. 12 (30)

13 Ärendet Länsstyrelsen har fått i uppdrag av Energimyndigheten att ta fram förslag på områden av riksintresse för vindkraft. Länsstyrelsen ska svara på uppdraget senast den 5 april 2007 och har begärt yttrande från kommunen senast den 2 mars Kommunstaben har remitterat ärendet till samhällsbyggnadsnämnden samt har fått förlängd remisstid till den 15 mars Samhällsbyggnadsnämnden behandlar ärendet den 13 mars Beslutet om vilka områden som bör utpekas som riksintressen för vindkraft fattas slutligen av Energimyndigheten.Energimyndigheten har angivit kriterier för de områden som ska tas fram: Områdena ska ha en beräknad årsmedelvind om lägst 6,5 m/s på 71 meters höjd. Dessa data finns och kommer från en vindkartering gjord av Uppsala universitet. De områden som undantas är följande: Nationalparker och Nationalstadsparken. Bebyggelseområden med ett skyddsavstånd på 400 meter enligt Lantmäteriets Terrängkarta. Länsstyrelsen har även, efter samråd med Energimyndigheten, kompletterat denna karta med bebyggelse enligt Fastighetskartan med ett skyddsavstånd på 400 meter för att ge en rättvisande bild av den spridda bebyggelsen i länet. Områden med ett vattendjup större än 30 meter. Områden som faller ut av ovanstående kriterier vars yta är mindre än 1,5 km 2. Enligt Energimyndigheten ska de områden som utpekas vara minst 1,5 km 2 för att kunna rymma 14 st 1,5 MW-verk och kunna producera ca 20 MW. Energimyndigheten har angivit att ett skyddsavstånd till bostäder inte bör understiga 400 meter med hänsyn till störningar i form av buller och visuell påverkan. Ett av de föreslagna områdena är beläget i Vallentuna kommun. Området är del av Tärnanområdet och beläget på gränsen till kommunerna Österåker och Norrtälje kring sjöarna Tärnan och Storsjön. Jämförelse med tidigare remiss Nuvarande uppdrag ska inte blandas ihop med den remiss om planeringsunderlag för större vindkraftanläggningar som Länsstyrelsen hösten 2006 skickat på remiss till länets kommuner med flera. I det arbetet, som är ett regeringsuppdrag, handlar det om att hitta områden möjliga för fortsatt utredning för vindkraft och att skapa planeringsberdskap för frågan hos kommunerna. 13 (30)

14 Tidigare remiss behandlades av kommunstyrelsen december Den gällde områden vindkraftanläggningar om minst än 10 MW och vindhastigheter om minst 6,0 m/s. Riksintresseområdena gäller vindkraftanläggningar som minst än 20 MW och vindhastigheter om minst 6,5 m/s. Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskotts beslut Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott har beslutat att ställde sig bakom förvaltningens förslag till yttrande daterat Arbetsutskottet föreslår att Vallentuna kommun avstyrker att aktuellt område utpekas som riksintresse för vindkraft. Området har stor betydelse för det rörliga friluftslivet samtidigt som naturvärdena är mycket höga även sett ur ett nationellt perspektiv. Uppförande av storskalig vindkraft i området vore förödande för dessa värden. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben instämmer i samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskotts och samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning att uppförande av storskalig vindkraft i området skulle vara förödande för såväl det rörliga friluftslivet som områdets naturvärden. Kommunfullmäktige förklarade 2003 området Exerman-Hersby inom Tärnanområdet som naturreservat och enligt riktlinjerna i Översiktsplan 2001 ska Vid exploatering inom ekologiskt särskilt känsliga områden ska hänsyn tas till områdenas naturvärden. Det av Länsstyrelsen föreslagna området för riksintresse för större vindkraftanläggningar har mycket höga naturvärden. Kommunstabens förslag till yttrande överensstämmer därmed med bedömningen i samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskotts förslag till yttrande. Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen beslutar att avstyrka att del av Tärnanområdet inom Vallentuna kommun pekas ut som riksintresse för vindkraft. Området har stor betydelse för det rörliga friluftslivet samtidigt som naturvärdena är mycket höga även sett ur ett nationellt perspektiv. Uppförande av storskalig vindkraft i området vore förödande för dessa värden. Kommunstabens förslag till yttrande Riksintresse för friluftsliv I Stockholms län finns endast 6 områden som är av riksintresse för friluftslivet förutom Stockholms skärgård och endast två av dessa ligger norr om Stockholm. Dessa är Össebygarn _ Roslagskulla och Bogesund. Området som föreslås utgöra riksintresse för vindkraft är del av riksintresseområdet för friluftsliv Össebygarn _ Roslagskulla. Området kallas i Vallentuna vanligen Tärnanområdet. Det unika med området är de många sjöarna, gammelskogarna och den rika kulturbygden. 14 (30)

15 Inom området ligger naturreservaten Bromseby och Exerman-Hersby. Berörda sjöar, Tärnan, Storsjön, Hersen, Exerbysjön m.fl. omfattas av utvidgat strandskydd 300 meter. Området har stor betydelse för strövande, fritidsfiske samt bär- och svampplockning. Roslagsleden slingrar sig fram genom området. Allt detta bidrar till goda möjligheter för det rörliga friluftslivet. Det finns stora möjligheter att ytterligare utveckla området med avseende på friluftslivet. Tillgängligheten har förbättrats genom anläggande av parkeringsplats och markerad stig i samband med bildande av naturreservatet Exerman-Hersby år Regional grönstruktur Den regionala grönstrukturen utgörs av tio gröna kilar med natur-, kultur-, och sociala värden. Grönområdenas värden och användningsmöjligheter ökar med deras storlek och om de ingår i en väl fungerande helhet. Förutom att grönområden har en stor betydelse för människors välbefinnande, är stora sammanhängande grönområden viktiga för den biologiska mångfalden och fungerar som ett ekologiskt stödsystem. De gröna kilarna innehåller samtidigt stora kulturhistoriska värden i den levande odlingsbygden och i bebyggelsemiljöer. Tärnanområdet utgör en värdekärna i Angarnskilen. Storskaliga vindkarftverk ger störningar i form av buller på ett avstånd om minst 400 meter. Människan mår bra av att vistas i naturen. Behovet av naturkontakt är extra stort i en storstadsregion med ett högt levnadstempo och en intensiv fysisk miljö. Det är därför viktigt att slå vakt om större opåverkade bullerfria områden i ett storstadslän. Vallentuna kommun är en av länets snabbast växande kommuner och ligger inom Stockholm Nordost som har en gemensam vision om att växa med invånare på 30 år. Värdefulla naturområden Tärnanområdet som är ett 130 km 2 stort sjörikt skogsområde utgör 5% av länets areal och har mycket höga naturvärden. Här finns ett stort antal skyddsvärda naturobjekt som gammelskogar, ädellövträdsbestånd, näringsfattiga och opåverkade sjöar samt värdefulla ängsoch hagmarker. Tärnanområdet har under senare delen av 1990-talet noggrant inventerats och kartlagts genom Projekt Tärnanområdet. Den del av Tärnanområdet som är belägen i Vallentuna saknar annan motsvarighet i kommunen. Kartläggningen av Tärnanområdet finns sammanfattad i Vallentunas Översiktsplan 2001 och är identisk med den sammanställning som samhällsbyggnadsförvaltningen hänvisar till i sin tjänsteskrivelse. Klassificering av objekt har genomförts i en tregradig skala enligt Naturvårdsverkets utarbetade riktlinjer: 15 (30)

16 Klass 1 Klass 2 Klass 3 Högsta naturvärde i ett nationellt perspektiv (röd färg på kartan) Mycket högt naturvärde i ett regionalt perspektiv (orange färg på kartan) Högt naturvärde i ett kommunalt perspektiv (gul färg på kartan) Större delen av området som föreslås utgöra riksintresse för vindkraft har mycket höga naturvärden, även i ett natonellt perspektiv. Området utgörs till stor del av gammelskogar av både tall och gran som är opåverkade av modernt skogsbruk. I skogen finns ett stort inslag av gamla och döda träd. Till denna typ av miljö finns många hotade och ovanliga arter av växter, insekter, svampar, mossor och lavar knutna. Idag finns väldigt få orörda gammelskogar kvar i Sverige på grund av det intensiva skogsbruket. En eventuell etablering av vindkraftverk i Tärnanområdet som är ett ekologiskt känsligt område skulle få stora ekologiska konsekvenser. Inom det berörda området finns ett flertal rödlistade arter och många signalarter. Tärnholm och Bromseby är Natura 2000-områden. Inom området finns bl.a. nedanstående högt klassade objekt. Klass 1 Klass Exerman-Hersby naturreservat med omgivande hällmarkstallskog. Området har höga ornitologiska (fåglar), entomologiska (insekter) och botaniska värden. Det innehåller ett flertal rödlistade (utrotningshotade) arter och många signalarter. 170 Sjön Tärnan är den största av Tärnanområdets näringsfattiga, opåverkade skogssjöar och har högt limnologiskt värde. Sjön omges av gammal hällmarkstallskog. 181 Tärnholm är Natura 2000-område med öppna hagmarker bevuxna med äldre björkar och ekar. Där finns ett flertal rödlistade arter och många signalarter. 182 Bromseby naturreservat är Natura 2000-område med mycket gammal tallskog och rödlistade arter Storsjön Tärnan har högt limnologiskt (sötvatten) värde. 164 Strandzon NO och NV om Tärnan med gamla ekar och rödlistade arter 183 Barrnaturskog väster om Bromseby naturreservat Naturreservat Naturreservatet Bromseby väster om sjön Tärnan har varit fredat som naturminnesmärke sedan 1909 och avsatt som naturreservat sedan Området omfattar drygt 13 ha. Syftet med reservatet är att freda området med dess naturskogsliknande vegetation, bl.a. häll- 16 (30)

17 markstallskog av hög ålder och en tallmosse. Bromseby är också Natura 2000-område. Naturreservatet Exerman-Hersby invigdes Det är mycket kuperat och omfattar 66,5 ha skogsmark, som domineras av årig gammelskog. Syftet med reservatet är att bevara ett för naturvården och vetenskapen värdefullt urskogsliknande naturområde och dess skyddsvärda växt- och djurliv. Områdets värde för friluftslivet ska också tas tillvara. Länsstyrelsen fick sommaren 2002 regeringens uppdrag, att ta fram program för varaktigt skydd av de mest värdefulla tärortsnära naturområdena. Exerman-Hersby är det första reservat som bildats av de 71 områden, som Länsstyrelsen 2003 föreslog skulle skyddas, som tätortsnära natur i Stockholmsregionen. Reservatet inrättades gemensamt av kommunerna Vallentuna och Österåker år Sammanfattande bedömning Vallentuna kommun anser att en utbyggnad av storskalig vindkraft i området skulle vara förödande för såväl det rörliga friluftslivet som områdets naturvärden. Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen beslutar att avstyrka att del av Tärnanområdet inom Vallentuna kommun pekas ut som riksintresse för vindkraft. Området har stor betydelse för det rörliga friluftslivet samtidigt som naturvärdena är mycket höga även sett ur ett nationellt perspektiv. Uppförande av storskalig vindkraft i området vore förödande för dessa värden. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets planberedningsgrupp beslutade den 20 februari 6 enligt kommunstabens förslag. Handlingar i ärendet 1. Karta över utredningsområden (land) för riksintresseområden för vindkraft, Stockholms län. Färgbilaga utdelas 2. Karta över relevant del av Vallentuna kommun. Utredningsområden för riksintresseområden för vindkraft. Färgbilaga utdelas 3. Karta 5 Naturvård och 7 Grönområden från Översiktsplan 2001 med sammanställning av områden med höga naturvärden i Vallentuna kommun. Färgbilaga utdelas 4. Samhällsbyggnadsnämndens protokoll (30)

18 7. Detaljplan för ny infart Vallentuna kyrka, förlängning av Allévägen till Väsbyvägen Begäran om planuppdrag Ärendet Ärendet bereds av arbetsutskottets planberedning den 1 mars. Protokoll från detta sammanträde delas ut vid sammanträdet. Handlingar i ärendet Samhällsbyggnadsnämndens protokoll med kartbilaga 18 (30)

19 8. Trafiksäkerhetspolicy för anställda i Vallentuna kommun Dnr Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets behandlar ärendet den 8 mars. Beslutsförslag utdelas vid sammanträdet. Ärendet I samband med inspektion av Arbetsmiljöverket hos Socialförvaltningen hösten 2006 påpekades att förvaltningen saknade trafiksäkerhetspolicy för sin personal. Mot bakgrund av att förvaltningen har ett relativt stort antal medarbetare som i olika sammanhang och under skilda förhållanden kör bil i tjänsten fastslog Arbetsmiljöverket i sin inspektionsrapport att en sådan policy borde tillskapas. Det bedömdes då som mest lämpligt att upprätta och implementera en trafiksäkerhetspolicy för kommunens samtliga anställda. Framtagandet av förslaget till trafiksäkerhetspolicy har skett i nära samverkan med samtliga enheter inom kommunen där tjänstebilar används, liksom med flertalet av de enheter vars personal återkommande kör egen bil i tjänsten. Även synpunkter från kommunens personalchef har inhämtats och beaktats. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben ansluter sig till det utarbetade förslaget till trafiksäkerhetspolicy. Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att anta bilagda trafiksäkerhetspolicy för Vallentuna kommuns anställda. Handlingar i ärendet Förslag trafiksäkerhetspolicy ÖS protokoll 19 (30)

20 9. Förslag till ny överenskommelse om flyktingar Dnr Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets behandlar ärendet den 8 mars. Beslutsförslag utdelas vid sammanträdet. Ärendet Flyktingströmmen från Irak har ökat kraftigt det senaste året och många har sökt sig till Sverige. Antalet flyktingar som får uppehållstillstånd ökar och behovet av kommunplatser är mycket stort. På grund av den tillfälliga lagen om prövning av avvisnings- och utvisningsbeslut gjordes en tillfällig överenskommelse för år 2006 om att förbereda för 65 introduktionsplatser för personer som fått uppehållstillstånd. Enligt överenskommelsen skulle antalet återgå till 25 per år fr.o.m. år 2007, vilket gällt sedan Överenskommelsen blev klar först under september 2006 efter att ärendet behandlats i kommunstyrelsen. Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade 83, 2006 att utöver de 25 som fanns i den tidigare löpande överenskommelsen även ta emot flyktingar från förläggning genom att meddela Integrationsverket när lägenheter blev tillgängliga. Integrationsverket kunde dock inte formulera överenskommelsen på det sätt kommunen önskade därför blev det en överenskommelse på 65 flyktingar med ett tilläggsbrev från Integrationsverket om hur överenskommelsen skulle tolkas. Av tilläggsbrevet framgick att antalet skulle ses som en uppskattad nivå och inte en nivå som kommunen skulle vara bunden av. Det framgick också att kommunen skulle meddela när det fanns lediga lägenheter. Vallentuna kommun har tagit emot 35 flyktingar under 2006, varav två är inflyttade från annan kommun, fyra kommer från förläggning, en är kvotflykting övriga är s.k. EBO:s. (eget boende). Kommunens flyktingservice erhöll tre lägenheter under hösten Integrationsverket har kontaktat kommunen både per brev och genom personligt besök med önskemål om att utöka antalet platser. Nytt avtal Integrationsverket har beräknat vad som är rimligt att en kommun kan ta emot. De använder sig av ett beräkningssätt som bygger på invånarantal, arbetslöshet och tillgång på bostäder. För Vallentunas del skulle det handla om 98 platser för år (30)

21 Integrationsverket har ett akut behov av att anvisa personer som i dagsläget bor på förläggning. Då krävs det att kommunen tillhandahåller bostäder. Kommuner har ingen möjlighet att få bidrag för att t ex köpa bostadsrätter för att använda till flyktingbostäder. För närvarande finns ett stort antal flyktingar som är s.k. EBO:s (är bosatta i kommunen under väntan på beslut om permanent uppehållstillstånd) i Vallentuna. Bland dessa finns även barn som under väntetiden har hunnit bli inskolade i kommunens skolor och hunnit få en anknytning till kommunen. Många av dessa familjer är trångbodda. Under januari månad har 10 s.k. EBO:s fått beslut om uppehållstillstånd. Framöver beräknas antal EBO:s vara fortsatt högt. Kommunen får ersättning med ett grundbelopp för administration och en individuell ersättning för de personer som kommunplacerats. Kommunens ansvar är att upprätta en personlig introduktionsplan enligt föreslagna mål för introduktion. Verksamheten är lokaliserad till Vallentuna Teamwork. Kommunstabens synpunkter Tillgången på lägenheter gör att det är orealistiskt att kommunen skulle kunna ta emot så många som 98 personer. Det skulle också kräva en utökad personalresurs. Överenskommelsen kan, oavsett antal, tillämpas på så sätt att så fort kommunen har en bostad ledig, meddelas integrationsverket och de kan då anvisa personer från förläggning.(ebo:s anvisas när de får uppehållstillstånd). Det kan även tilläggas att inget händer vare sig juridiskt eller ekonomiskt om kommunen inte tar emot det angivna antalet i överenskommelsen. Stabens förslag är att kommunen erbjuder platser enligt samma nivå som år 2006 d.v.s. 65 introduktionsplatser och att avtalet formuleras och tolkas på samma sätt som Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen beslutar att teckna en överenskommelse för att planera introduktionsinsatser för upp till 65 flyktingar för år Överenskommelsen inkluderar flyktingar från Migrationsverkets förläggningar, vilka informeras när lägenheter blir tillgängliga. 21 (30)

22 10. Ansökan om bidrag till Vallentuna Civilförsvarsförening 2007 Dnr Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets behandlar ärendet den 8 mars. Beslutsförslag utdelas vid sammanträdet. Ärendet Civilförsvarsföreningens ansökan om bidrag grundar sig på det avtal som den 27 september 1995 upprättades mellan mellan föreningen och Vallentuna kommun och som varit löpande allt sedan dess. Det nu sökta bidraget avses att användas till i huvudsak: Rekrytering av nya medlemmar till Vallentunas frivilliga resursgrupp, främst från andra frivilligorgansiationer som är verksamma inom kommunen. Grund- och vidareutbildningar för medlemmar i den frivilliga resursgruppen Övningsverksamhet Utrustning (västar m.m.) att användas i samband med insatser vid extraordinära händelser Kommunstabens synpunkter Civilförsvarsorganisationen har under senare år genomgått stora förändringar där det tidigare hemskyddet och hemskyddsombuden nu ersatts av nya verksamhetsformer. Främst är det arbetet med så kallade frivilliga resursgrupper (FRG) som på senare tid engagerat civilförsvarsrörelsen. En frivillig resurgrupp består av personer från olika frivilligorganisationer, rekryterade för att de har erfarenhet, utbildning och personliga förutsättningar för att klara de arbetsuppgifter som gruppen kan ställas inför. Gruppen kan kallas in av kommunledningen när något extraordinärt inträffat för att exempelvis hjälpa till med evakueringar, information, administration och andra praktiska uppgifter. Informationsfrågor och medmänskligt stöd utgör vanligtvis en viktig del av FRG:s arbetsuppgifter i en krissituation. Civilförsvarsförbundet har på uppdrag av Krisberedskapsmyndigheten (KBM) gjort utbildningsplaner för FRG. Utbildningsinsatserna genomförs sedan vanligtvis av, eller i samverkan med, de lokala Civilförsvarsföreningarna. 22 (30)

23 För Vallentunas del har under 2006, i samverkan med Täby och Danderyd, genomförts gemensam grundutbildning av en större FRGgrupp. Tolv av deltagarna är boende i Vallentuna kommun och kommer att vid behov kunna tas i anspråk av vår kommun. Två personer från Civilförsvarsföreningen har också genomgått särskild utbildning för gruppansvariga och kommer nu som FRG-ansvariga bli kommunens kontaktyta mot resursgruppen. De genomförda utbildningsinsatserna har finansierats med statliga bidrag. I samverkan med Vallentuna Civilförsvarsförening pågår nu planläggning för hur FRG-styrkan på bästa sätt ska kunna användas i kommunens tjänst. Även övningsverksamhet med kommunal medverkan planeras. Det bedöms angeläget för kommunen att befästa och fördjupa det goda samarbete som redan idag finns med frivilligorganisationerna. Kommunstaben ser också mycket positivt på den breddning av kompetenser och resurser som blir följden av att frivilligarbetarnas rekryteringsbas utökats till att omfatta även personer med annan bakgrund än inom civilförsvaret. I ljuset av detta framstår den riktade rekryteringsinsats som Civilförsvarsföreningen planerar under 2007 som både klok och angelägen. Att Civilförsvarsföreningen på egen hand anskaffar och vårdar den utrustning som kan komma att behövas vid insatser i kommunens tjänst bedöms vara en avsevärd fördel eftersom detta sannolikt då kan göras mer kostnadseffektivt än om kommunen svarat för denna hantering. Kommunstabens mening är att frivilligorgansiationerna utgör en viktig resurs för samhället och att det är angeläget med ett fortsatt stöd till och nära samverkan med dessa. Det ekonomiska bidrag som Vallentuna Civilförsvarsförening sökt för verskamhetsåret 2007 framstår som storleksmässigt rimligt, trots att det med närmare 50 tkr överskrider för ändamålet budeterade medel. Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen beslutar att bevilja bidrag till Vallentuna Civilförsvarsförening med kronor för verksamhetsåret Bidraget finansieras med kronor som i budget reserverats för detta ändamål samt med kronor från kontot oförutsedda utgifter. Handlingar i ärendet 1. Ansökan från Vallentuna Civilförsvarsförening om bidrag för Föreningens budget för Verksamhetsplaner för föreningens olika grupper a. Föreningsgruppen 23 (30)

24 b. Utbildningsgruppen c. PR-gruppen d. Aktivitetsgruppen 24 (30)

25 11. Ansökan om bidrag till Vallentuna Civilförsvarsförening för inköp av hjärtstartare Dnr Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets behandlar ärendet den 8 mars. Beslutsförslag utdelas vid sammanträdet. Ärendet Bakgrund Civilförsvarsföreningens har hos kommunen ansökt om bidrag, dels med 118 tkr för ordinarie föreningsverksamhet under 2007, dels med 60 tkr för inköp av hjärtstartare. Bidraget till föreningsverksamheten har behandlats separat, denna skrivelse avser endast den del av det sökta bidraget som avser verksamheten med hjärtstartare. Det nu aktuella bidraget avses att användas till: Inköp av fyra stycken hjärtstartare (defibrillatorer) Installation på lämpliga platser av inköpt utrustning Information/utbidlning till användare Löpande underhåll och kontroll av utrustningen Senare tids forskning har visat att många som avlider till följd av plötsligt hjärtstopp skulle kunna räddas till livet om lämpliga åtgärder för återupplivning omedellbart skulle kunna sättas in. Samtidigt har den medicintekniska utrustning i form av defibrillatorer (hjärtstartare) som används i professionella sammanhang utvecklats så att dessa nu finns i utföranden som kan användas framgångsrikt även av den som har ingen eller en mycket begränsad utbildning på utrustningen. Utrustning av denna typ börjar därför nu alltmer att dyka upp i olika offentliga miljöer, exempelvis finns en sådan installerad i Täby Centrum. Detta är bakgrunden till Civilförsvarsföreningens förslag att låta anskaffa och installera fyra utrutsningar på strategiskt väl valda platser/offentliga miljöer inom kommunen. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben ser positivt på föreningens initiav i denna fråga men ser också ett antal frågetecken och ännu olösta problem med koppling till den föreslagna satsningen. Främst handlar det om följande punkter och frågeställningar där det enligt kommunstabens mening fortfarande finns mer eller mindre stora oklarheter. 25 (30)

26 > Huvudman för akutsjukvård Det kan starkt ifrågasättas om akut vård av plötsligt insjuknade personer, ett verksamhetsområde som och i för sig är både angeläget och behjärtansvärt, ska vara en kommunal angelägenhet. Förvisso har kommunen ett visst generellt ansvar för välbefinnandet för dem som vistas här, men i grunden är det dock så att ansvaret för insatser av detta speciella slag vilar på annan huvudman, landstinget. > Kommunens arbetsmiljöansvar När det gäller akutsjukvård finns enligt kommunstabens mening också en gränsdragning mot kommunens åligganden i dess egenskap av arbetsgivare. Kommunen har enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyldighet gentemot sina anställda att på samtliga arbetsställen ha en god beredskap, utbildad personal och en ändamålsenlig utrustning för första-hjälpen-insatser. Den utrustning som används är oftast strategiskt utplacerade skåp eller tavlor med enklare utrustning för att en lekman ska kunna vidta skyndsamma och lämpliga åtgärder om någon arbetskamrat drabbas av olycksfall eller akut sjukdom. Det torde ännu vara synnerligen ovanligt på arbetsplatser att hjärtstartare används som komplement till denna utrustning, men mycket talar enligt kommunstabens mening för att detta i framtiden kommer att bli mer vanligt förekommande än idag. I dagsläget kan dock knappast anskaffande av den aktuella apparaturen motiveras genom krav på en god och säker arbetsmiljö för kommunens anställda. > Att använda hjärtstartare Även om moderna varianter av defibrillatorer i stor utsräckning anses vara näst intill självgående menar kommunstaben att det för att genomföra en lyckosam räddningsinsats sannolikt ändå krävs ett visst mått av medicinsk grundutbildning. Att säkerställa att sådan särskilt utbildad personal hela tiden skulle finnas till hands i anslutning till dessa utrustningar framstår som mycket svårt att uppfylla. > Akutsjukvård i räddningstjänstens regi I Vallentuna kommun finns ingen stationerad ambulans eller akutbil. Detta medför med nödvändighet oftast en viss väntetid vid behov av transport eller insatser av personal utbildad i akutsjukvård. Sedan en tid tillbaka pågår dock ett försök där räddningstjänstens personal, med utgångsställe från brandstationen i Vallentuna, har delegation att under ett första skede bedriva viss akutsjukvård. Till detta ändamål finns också en defibrillator som tas med vid utryckningar där den kan komma att behövas. 26 (30)

27 Försöket innebär att räddningstjänstens personal larmas ut till olycksoch skadeplatser för att påbörja akuta livsuppehållande och skadebegränsande åtgärder även vid de typer av händelser då man annars normalt inte kallas till platsen. Enligt uppgift har det pågående försöket varit lycksosamt och genomförda insatser av detta slag har sannolikt räddat livet på flera personer i fall där utgången annars varit oviss. Även om varje minut är synnerligen dyrbar från det att ett inträffat hjärtstopp inträffat tills adekvata livräddande åtgärder sätts in kan vi för Vallentuna kommuns del konstatera att det således redan finns en väsentligen höjd beredskap för att mycket snabbt undsätta personer som drabbats av denna typ av livshotande tillstånd. Samråd Vid ärendets beredning har samråd skett med kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Lilian Bylund. Bedömning Kommunstabens samlade bedömning ger vid handen att kommuninvånarnas trygghet och säkerhet i nu aktuella avseenden i dagsläget får anses vara tämligen väl tillgodosedda. En fortsatt utveckling inom det medicintekniska området kan dock innebära att det i framtiden finns skäl att ompröva detta ställningstagande. Detsamma gäller om andra för frågans bedömnnig relevanta faktorer förändras. Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen beslutar att avslå det av Vallentuna Civilförsvarsförening sökta bidraget för inköp av hjärtstartare. Handlingar i ärendet Ansökan från Vallentuna Civilförsvarsförening om bidrag för hjärtstartare 27 (30)

28 12. Anmälningslista KS Meddelas och läggs till handlingarna 1 Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott, planberedningsgrupp, Arvodeskommittén, AB Össebyhus, , Kommunalförbundet Norrvatten, förbundsstyrelsen, Södra Roslagens Brandförsvarsförbund, förbundsfullmäktige, Delegationsbeslut 2.1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens ordförande Anställningskontrakt, kommundirektör 2.3 Kommundirektör Chefsekonom Näringslivs- och arbetsmarknadschef Samarbetsavtal om ungdomsinsatser, kommunala ungdomsprogram, under tiden Personalchef - 28 (30)

29 3 Cirkulär 2007:1 Cikulärhantering samt abonnemang på cirkulär 2007 och cirkulärförteckning :5 Nytt avgiftssystem för kommunernas livsmedelskontroll 2007:6 Nystartsjobb 2007:7 Arbetsdomstolens dom 2006, nr 111 om avsked av lärare som misshandlat en elev 2007:8 Tillämpningen av EG-rättens statsstödsregler vid kommuners och landstings försäljning och köp av mark och byggnader 2007:9 Nya allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten ABT :10 Ändring i semesterlagen 2007:11 Traktamentsbelopp :12 Arbete efter 65 års ålder vad gäller beträffande anställningsskydd, pensioner och försäkringar samt arbetsmarknadspolitiska insatser? 2007:13 Överenskommelse om ändringar i kollktivavtal om avgångsförmåner AGF-KL 2007:15 Budgetförutsättningar för åren :16 Arbetsdomstolens dom 2007 nr 11 Arbetstagarbegreppet en tolk som utfört tolkuppdrag åt kommun ansågs inte vara arbetstagare 2007:17 Överenskommelse om vissa ändringar i Allmänna bestämmelser, AB 05 4 Diverse skrivelser Vallentuna kommun, Samhällsbyggnadsnämnden, Detaljplanförslag för Okvista 4 arbetsområde omfattande del av fastigheten Olhamra 1;14 m fl, utsänt på samråd till Stockholms läns landsting, Centrum för folkhälsa, Alkohol- och narkotikautvecklingen i Stockholms län, rapport Arbetsmiljöverket, Information om avslutat ärende gällande krav mot kommunen att undanröja vissa brister i arbetsmiljön vid Socialförvaltningen. Stiftelsen Vallentuna FöretagarCentrum/Nyföretagarcentrum, styrelsen, Verksamhetsberättelse Statliga och kommunala beslut Länsrätten i Stockholms län, Dom gällande överprövning enligt lagen (1992:1528) om offentlig upphandling LOU. 29 (30)

30 Länsstyrelsen i Stockholms län, Fastställelse av bevarandeplaner för Natura 2000-områden. Regeringen, näringsdepartementet, , Kompletterande uppdrag till förhandlingsmannen om Stockholms infrastruktur, protokollsutdrag vid regeringssammanträde Sollentuna kommun, Val av ledamot i Oxundaåns vattenvårdsprojekt för mandatperioden , protokollsutdrag Kammarrätten i Stockholms län, Överklagat avgörande gällande laglighetsprövning enligt kommunallagen (1991:900), fråga om prövningstillstånd (skolskjuts), protokoll 6 Kurser och konferenser Vägverket och Banverket Inbjudan till seminarium om Kollektivtrafikens utveckling i framtiden den 8 mars 2007 i Stockholm Sveriges kommuner och landsting Sthlm Jämts mässa med fokus på jämställdhet den april 2007 Sveriges kommuner och landsting Inbjudan till remisskonferenser om ansvarskommitténs slutbetänkande den 8 maj 2007 i Stockholm Sveriges kommuner och landsting Inbjudan till utvecklingsprojekt 2007 Mål och riktlinjer för verksamheten Länsstyrelsen i Stockholms län Inbjudan till regional samverkanskurs RSK Länsstyrelsen i Stockholms län Inbjudan till länskonferens om alkohol- och narkotikaförebyggande insatser den 20 april (30)

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdag den 20 mars 2007 kl 10-12

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdag den 20 mars 2007 kl 10-12 Kommunstyrelsens arbetsutskott/ planberedningsruppen 2007-02-20 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdag den 20 mars 2007 kl 10-12 Beslutande Örjan Lid (m), ordförande,

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 12 mars 2007 kl 18-20

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 12 mars 2007 kl 18-20 Kommunstyrelsen 2007-03-12 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 12 mars 2007 kl 18-20 Beslutande Ersättare Örjan Lid (m), ordförande Raimo Vuojärvi (m) Jane

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-03-08

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-03-08 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-03-08 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdag den 8 mars 2007 kl 13-16 Beslutande Örjan Lid (m), ordförande, ej 25 Raimo Vuojärvi

Läs mer

8. Grönområden och fritid

8. Grönområden och fritid 8:1 8. Grönområden och fritid 8.1 Långsiktigt hållbar utveckling Bevara Vallentunas del av Storstockholms grönstruktur Välja och avgränsa grönområden med hänsyn till landskapsbild, värdefull natur, intressant

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott/ planberedningsgrupp 2007-11-15

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott/ planberedningsgrupp 2007-11-15 Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2007-11-15 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdagen den 15 november 2007 kl 9.00-13.00 Örjan Lid (m), ordförande

Läs mer

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända.

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 87 Planbesked Vrå 3:1, TB Exploatering 2015/190 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge positivt planbesked. Ärende

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-20

KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-20 K A LLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-20 Tid och plats Kl 18.00 Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Roland Beijer, kommundirektör Annika Hellberg, ekonomichef Victor Kilén, förvaltningschef

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 2008 kl 15-17

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2014-05-19

KOMMUNSTYRELSEN 2014-05-19 K A LLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-05-19 Tid och plats Kl 18.00 Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Roland Beijer, kommundirektör Inga-Lill Segenstam, samhällsbyggnadschef Annika Hellberg,

Läs mer

Annika Wallenskog, kommundirektör Ann-Charlotte Järnström, ekonomichef Marianne Sarberg, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, Vallentuna

Annika Wallenskog, kommundirektör Ann-Charlotte Järnström, ekonomichef Marianne Sarberg, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, Vallentuna Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-04-28 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndag den

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 13 juni 2007 kl 08.00-11.30

Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 13 juni 2007 kl 08.00-11.30 Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2007-06-13 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 13 juni 2007 kl 08.00-11.30 Örjan Lid (m), ordförande

Läs mer

2(9) Innehållsförteckning

2(9) Innehållsförteckning 2(9) Innehållsförteckning 1 Justering och fastställande av föredragningslista 3 2 Nya regler om kommunala företag - säkerställande av kommunala principer, förstärkt uppsiktsplikt för kommunstyrelsen samt

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl Kommunstyrelsen 3 november 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl 17.00 17.15 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Ove Hahn

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-12-19 381 Planbesked för del av Skrea 8:39. KS 2017-398 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN

KOMMUNSTYRELSEN K A LLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2013-12-16 Tid och plats Kl 18.00 Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Roland Beijer, kommundirektör Annika Hellberg, ekonomichef Kalle Sönnergren, kommunsekreterare

Läs mer

Tjänsteskrivelse Förslag till avtal om kommunal medfinansiering av utbyggnad av Arninge Resecentrum

Tjänsteskrivelse Förslag till avtal om kommunal medfinansiering av utbyggnad av Arninge Resecentrum VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2014-11-17 DNR KS 2014.480 EMELIE HALLIN SID 1/3 UTREDARE 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Förslag till

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP)

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Informationsmöte 2014-01-30 Kvällens upplägg Välkomna! Mats Eriksson, planchef, Vallentuna kommun Vallentuna i regionen Lisette Calleberg,

Läs mer

Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och revidering av vissa riksintresseområden för friluftslivet i Västra Götalands län

Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och revidering av vissa riksintresseområden för friluftslivet i Västra Götalands län 2017-09-14 Vår beteckning PU 114/13 Er beteckning Dnr: 500-10188-16 natur.vastragotaland@lansstyrelsen.se vastragotaland@lansstyrelsen.se Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och

Läs mer

Plattform för samverkan i Angarns-, Bogesunds och Rösjökilarna

Plattform för samverkan i Angarns-, Bogesunds och Rösjökilarna Plattform för samverkan i Angarns-, Bogesunds och Rösjökilarna 2016-2023 2016-02-19 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Visionen 4 3. Mål och delmål 4 4. Organisation och arbetsform 6 5. Finansiering

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

Remiss ang översyn av det utvidgade strandskyddet för Kalmar kommun

Remiss ang översyn av det utvidgade strandskyddet för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Rebecka Persson 2014-11-28 KS 2014/0865 Björn Strimfors Kommunstyrelsen Remiss ang översyn av det utvidgade strandskyddet för Kalmar kommun Förslag till

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet Kommunstyrelsen 2009-11-30 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet Kallade tjänstemän Tf Kommundirektör

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

Förstudierapport för Pilstugetomten västra etapp 2 och 3 (Del av Hagby1:5, Hagby 1:98 m.fl.)

Förstudierapport för Pilstugetomten västra etapp 2 och 3 (Del av Hagby1:5, Hagby 1:98 m.fl.) Förstudierapport för Pilstugetomten västra etapp 2 och 3 (Del av Hagby1:5, Hagby 1:98 m.fl.) Projektbeställare Handläggare Fredrik Nestor Amanda Docherty Datum 2017-10-03 Version 1 Projekt-, ärendenr.

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 KS/2015:207. Beslutsunderlag Beslutsunderlag med förslag till avtal

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 KS/2015:207. Beslutsunderlag Beslutsunderlag med förslag till avtal Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2019-02-04 1 (1) Sida 38 KS/2015:207 Förlängning av Ramavtal för ungdomshälsor i Östergötland Sammanfattning Sedan 1 juli 2015 finns ett ramavtal

Läs mer

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS KS 2015.024 2015.01.19 S T ART-PM PLANERING 2015 Kristineberg, etapp 2 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. EXPLOATERING SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VALLENTUNA KOMMUN 186

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

Vindkraftsutredning. Planeringsunderlag till översiktsplan för Marks kommun. Buffertzoner 1:

Vindkraftsutredning. Planeringsunderlag till översiktsplan för Marks kommun. Buffertzoner 1: HÄRRYDA BOLLEBYGDS MÖLNDALS BORÅS SVENLJUNGA KUNGSBACKA VARBERGS Buffertzoner Buffertzon för samhällsutveckling 1000 m Buffertzon infrastruktur 200 m Buffertzon bostäder och kyrkor 500 m FALKENBERGS Vindkraftsutredning

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1)

PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2015-02-16 27 Svar på motion av Thomas Magnusson (V), Mia Fällström (V), Stephanie Gilot (V) och Gunnar Ljuslin (V) om naturreservat runt Råstasjön

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 15 december 2008 kl 17-18.30

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 15 december 2008 kl 17-18.30 Kommunstyrelsen extra 2008-12-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 15 december 2008 kl 17-18.30 ande Ersättare Örjan Lid (m), ordförande Raimo Vuojärvi

Läs mer

Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdag den 13 mars 2007 kl

Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdag den 13 mars 2007 kl Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2008-03-13 Plats och tid för sammanträdet Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdag den 13 mars 2007 kl 9.00-12.00 Beslutande Örjan Lid (m), ordförande, ej 9 Elisabeth

Läs mer

UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN

UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN 1 (7) Ärendenummer 511-1911-2012 UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN BESLUT Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) att naturreservatet Skårtaryds urskog

Läs mer

Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER 2012... 4 1. STUDIERESA... 4 2. PAPPERSKARTA OCH/ELLER APP...

Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER 2012... 4 1. STUDIERESA... 4 2. PAPPERSKARTA OCH/ELLER APP... 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER 2012... 4 1. STUDIERESA... 4 2. PAPPERSKARTA OCH/ELLER APP... 4 2 Inledning Tillgång till bostadsnära natur av god kvalitet, en

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005 Socialnämnden 14 juni 2005 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 14 juni 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsens remiss om utvidgat strandskydd i Luleå kommun

Yttrande över Länsstyrelsens remiss om utvidgat strandskydd i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 40 Yttrande över Länsstyrelsens remiss om utvidgat strandskydd i Luleå kommun Dnr SBK 2013.34 20 Byggnadsnämndens beslut Byggnadsnämnden beslutar att rekommendera kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-30 Dnr:SBB2017-272 1 (5) Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås

Läs mer

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M)

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) 1 (12) Plats och tid Gruesalen, onsdagen den 30 augusti 2017 kl 09:00-11:00 Beslutande Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell

Läs mer

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-02-09 Dnr KS 2015/0380 Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS 2015-0997 Sammanfattning

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm START-PM Uppdrag Författare Dnr Datum Sida Viggbyholm 43:14 och 74:1 Annelie Mellin SBN 2017/134-20 2018-05-21 Sida 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/625 2014-05-19 Kommunstyrelsen Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 A 5012 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 Dnr SBN 2013/000009 Uppdragsbeslut 2012-10-10 Samrådsbeslut

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken

Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken Stockholm Arlanda Airport Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken Bilaga MKB2.1 Utvecklingsområden för bebyggelse - 1 - Bilaga MKB2.1 Planerade bebyggelseområden.doc

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Justerare Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Kl 09.00- Örjan Lid (M), ordförande Elisabeth Rydström

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (5)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (5) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna, Kl 18.00 18.10 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Örjan Lid (M), ordförande, AnnCharlotte Höglund

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 54 Dnr KS/2015:306. Detaljplan del av Fall 1:1 i Mantorp

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 54 Dnr KS/2015:306. Detaljplan del av Fall 1:1 i Mantorp Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-03-12 1 (3) Sida 54 Dnr KS/2015:306 Detaljplan del av Fall 1:1 i Mantorp Bakgrund Kommunstyrelsen gav Byggnads- och räddningsnämnden,

Läs mer

PM 2011-02-01. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk. Naturreservat Rinkebyskogen KS 2010/0297

PM 2011-02-01. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk. Naturreservat Rinkebyskogen KS 2010/0297 1(6) KS 2010/0297 Naturreservat Rinkebyskogen Aktuellt uppdrag Kommunstyrelsen beslöt 2010-11-29 199 1 Kommunstyrelsen uppdrar till kommunledningskontoret att utarbeta förslag till arbetsgång med tidsangivelser

Läs mer

INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER

INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER 2014-15... 4 1. STUDIERESA... 4 2. MARKNADSFÖRING... 4 3. KILINVENTERING... 5 4. VANDRINGSLEDER... 5 MÖTESSCHEMA 2014... 6 2 Inledning

Läs mer

Försäljning av mark till Vallentuna kommun. Genomförandebeslut

Försäljning av mark till Vallentuna kommun. Genomförandebeslut Anna Lindqvist Fastighetsavdelningen 08-508 270 26 anna.lindqvist@fsk.stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2009-02-03 Försäljning av mark till Vallentuna kommun. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1.

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret.

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret. 1(6) KS 2008/0016 Organisationsöversyn av tekniska kontoret Ärendet På uppdrag av kommunstyrelsen har en utvärdering av verksamheten vid tekniska kontoret genomförts. Bakgrunden är den att kommunstyrelsen

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 1(8) 2017-05-15 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning enligt ansökan ungefärligt markerad. Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-12 Miljönämnden Ärende 4 Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog Dnr: 2017-1666 Sammanfattning av ärendet Enligt ett medborgarförslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Annika Wallenskog, kommundirektör Shula Gladnikoff, kommunplanerare Olle Wallin, stadsbyggnadschef Ingrid Ullman, kulturchef 40

Annika Wallenskog, kommundirektör Shula Gladnikoff, kommunplanerare Olle Wallin, stadsbyggnadschef Ingrid Ullman, kulturchef 40 Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2007-04-12 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Torsdagdag den 12 april 2007 kl 10.00-12.15 Örjan Lid (m),

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Uppmärksamma kulturella byggnader i Österåkers kommun genom skyltar

Uppmärksamma kulturella byggnader i Österåkers kommun genom skyltar Gösi jlf Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2015-09-01 Dnr KS 2015/0280 Uppmärksamma kulturella byggnader i Österåkers kommun genom skyltar Beslutsförslag Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen Östen' n Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-04 AU 2:10 Dnr. KS 2014/0372-01 Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ale kommun, Västra Götalands län GRANSKNINGSHANDLING Standardförfarande 2018-09-28 Handlingar Ändring av detaljplan 474 (denna handling),

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning TRN 2017-0052-52 Från: kommunstyrelsen@habo.se Till: TRF Funk Registrator; anna-karin.bergvall@habo.se Ärende: Expediering av beslut KS 2017-10-16 194, Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden 2013-06-04 Dnr 2011/111-BN-213 Lovisa Gustavsson Tel 021-39 00 00 Byggnadsnämnden Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan Fastighetskontoret har från Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-08-04. 1 Information till kommunstyrelsen KS 15/6. 2 Bolagisering av kommunens VA-verksamhet och fastigheter KS 15/292

Sammanträdesdatum 2015-08-04. 1 Information till kommunstyrelsen KS 15/6. 2 Bolagisering av kommunens VA-verksamhet och fastigheter KS 15/292 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-04 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 4 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information till

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Svar på motion (S) om alternativ placering för Aerosol och den övriga verksamheten längs Teknikvägen och Fabriksvägen 12 KS 2016.

Svar på motion (S) om alternativ placering för Aerosol och den övriga verksamheten längs Teknikvägen och Fabriksvägen 12 KS 2016. Svar på motion (S) om alternativ placering för Aerosol och den övriga verksamheten längs Teknikvägen och Fabriksvägen 12 KS 2016.237 4 5 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-11-28 215 Svar på motion

Läs mer

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl 1(5) Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl Ärendet Arcona har kontaktat kommunen med förfrågan om att upprätta ny detaljplan för att utreda förutsättningarna för att omvandla även östra sidan

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen Detaljplan för Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Samt upphävande av del av Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda Samrådshandling 2 (7) Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS

Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-17 195 Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS 2014-227 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040

Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040 1 (4) Handläggare: Olof Evers Tillväxt- och regionplanenämnden Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har getts möjligheten att yttra sig över

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

Detaljplan för fördelningsstation för eldistribution i Barkarbystaden. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Detaljplan för fördelningsstation för eldistribution i Barkarbystaden. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/104 Detaljplan för fördelningsstation för eldistribution i Barkarbystaden Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5)

Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5) Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5) Projektbeställare Projektledare David Lanthén Amanda Docherty Datum 2016-06-01 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0215 Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten "Vi är Kils kommun" KS 18/100

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten Vi är Kils kommun KS 18/100 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-09-04 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 4 september 2018, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information om månadsrapporten

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen och Farsta

Samråd om förslag till detaljplan för Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen och Farsta Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-18 p. 14 detaljplan för 2:1 i stadsdelen Hökarängen

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET Bollebygds kommun, Västra Götalands län Samrådshandling 2009-01-20 Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET

Läs mer