Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Simrishamns kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Simrishamns kommun"

Transkript

1 rn ji No, Skolinspektionen Simrishamns kommun efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Simrishamns kommun Skolinspektionen. Box 156, Lund.

2 1(10) Inledning Skolinspektionen har med stöd i 26 kap. 19 skollagen (2010:800) genomfört en kvalitetsgranskning, Huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet. Syftet är att granska hur huvudmannen styr och stödjer förskolan mot måluppfyllelse enligt de nationella målen, främst förskolans läroplan. Granskningen tar därför utgångspunkt i huvudmannens systematiska kvalitetsarbete. Följande frågeställningar ska besvaras: På vilket sätt tydliggör huvudmannen mål för uppföljning av förskolans verksamhet? På vilket sätt genomför huvudmannen uppföljning av förskolans måluppfyllelse som kan ligga till grund för analyser och förbättringsåt- gärder? Hur genomför huvudmannen uppföljning av resursfördelningen till förskolan som utgår från barnens olika förutsättningar och behov? I vilken grad genomför huvudmannen förbättringsåtgärder med utgångspunkt i analyser av förskolans verksamhet? Inom ramen för utvecklingsprogrammet Jämställdhetsintegrering i myndigheter, ska också jämställdhetsperspektivet integreras i denna kvalitetsgranskning. Detta innebär att huvudmannens arbete med jämställdhet i förskolan också bedöms i denna kvalitetsgranskning. Granskningen genomförs hos 29 huvudmän, i urvalet ingår såväl enskilda som kommunala huvudmän. Simrishamns kommun ingår i denna granskning. Skolinspektionen besökte Simrishamns kommun den 8 juni Besöket genomfördes av utredarna Agneta Ericsson och Annika Welinder. Intervjuer har genomförts med förskolechefer, förvaltningsledning och ledamöter från ansvarig nämnd och kommunstyrelse. När kvalitetsgranskningen är avslutad i dess helhet redovisas de samlade resultaten i en övergripande kvalitetsgranskrtingsrapport. I detta beslut ger Skolinspektionen sin bedömning av huvudmannens ansvarstagande inom det granskade området. Därefter följer en motivering till de utvecklingsområden som Skolinspektionen har identifierat inom ramen för granskningen.

3 2 (10) Beskrivning av huvudmannen I Simrishamns kommun finns det totalt tolv kommunala förskolor och nio förskolor som drivs i enskild regi. De kommunala förskolorna är organiserade i två områden, Nord och Syd som omfattar sex förskolor vardera. För respektive område ansvarar en förskolechef. Barn- och utbildningsnämnden är ansvarig nämnd och på förvaltningen som leds av en förvaltningschef finns också en utvecklingsledare som bland annat har i uppdrag att arbeta med att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet. Enligt nationell statistik från oktober 2016 har kommunens förskolor i genomsnitt 13,4 barn per avdelning, personaltätheten är 5,7 barn per årsarbetare och andelen personal med pedagogisk högskoleutbildning är 41 procent. Sammanfattande bedömning De mål som huvudmannen tydliggör och som redovisas av varje förskola i form av beskrivningar av vad man arbetat med och vad man genomfört tar inte sin utgångspunkt i förskolans nationella mål. De är huvudsakligen inte heller valda utifrån en analys av verksamhetens måluppfyllelse, utan utgår ifrån vad man benämner som ett medborgarperspektiv och en generell uppfattning om vad som är en bra förskola. Både förskolornas uppföljningar och de olika rapporter som tas fram på huvudmannanivå saknar analys av förskolans måluppfyllelse i relation till barnens utveckling och lärande. De handlar huvudsakligen om huruvida aktiviteter är genomförda och inte om resultatet, det vill säga om barnens förmågor utvecklats och om deras kunnande förändrats genom det som förskolan erbjudit. Eftersom huvudmannen saknar en systematisk insamling av förskolornas måluppfyllelse i relation till de nationella målen, så finns det inget underlag som huvudmannen kan använda för att göra en analys av förskolans måluppfyllelse och ha som utgångspunkt för att fatta beslut om förbättringsåtgärder. Detta gäller också för förskolans jämställdhetsuppdrag, inte heller måluppfyllelsen inom detta område följs upp och därmed saknas även här underlag för analys av förskolornas måluppfyllelse och förslag på eventuella förbättringsåtgärder. Det framgår av dokument och intervjuer att det pågår ett arbete för att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet inom förskolan både på enhetsnivån och på huvudmannanivån. Det pågår även en översyn av resursfördelningssystemet som syftar till att också väga in socioekonomiska faktorer i fördelningen.

4 3(10) Identifierade utvecklingsområden I syfte att höja verksamhetens kvalitet bedömer Skolinspektionen att ett utvecklingsarbete i första hand behöver inledas inom följande områden: Huvudmannen behöver tydliggöra mål för uppföljning av förskolans verksamhet som tar sin utgångspunkt i förskolans läroplan och i en analys av förskolans måluppfyllelse i relation till de nationella målen Huvudmannen behöver utveckla arbetet med att följa upp förskolans måluppfyllelse och i större utsträckning väga in i vilken utsträckning förskolans arbete har bidragit till barnens förändrade kunnande Huvudmannen behöver utveckla det systematiska kvalitetsarbetet så att förbättringsåtgärder i större utsträckning tar sin utgångspunkt i analyser av förskolans verksamhet och måluppfyllelse Skolinspektionens bedömningar Nedan redogör Skolinspektionen mer utförligt för sina bedömningar kring frågeställningarna. 1. På vilket sätt tydliggör huvudmannen mål för uppföljning av förskolans verksamhet? Skolinspektionen bedömer. att de mål som huvudmannen tydliggör huvudsakligen är valda utifrån det som huvudmannen bedömer som viktigt för kommunen och utifrån en generell uppfattning om vad som är en bra förskola. Skolinspektionens utredning Av inskickade dokument framgår att kommunfullmäktige har beslutat om fokusområden som gäller för samtliga kommunala verksamheter. Utifrån dessa fokusområden sätter varje nämnd mål för sina verksamheter. I dokumenten anges att framför allt två av barn- och utbildningsnämndens mål är relevanta för förskolan. Ett av dessa mål är att kommunen ska utveckla metoder för att kunna ge medborgarna möjligheter till påverkan och insyn. Detta mål omvandlas av nämnden till att det för förskolans del handlar om att ge barnen inflytande. Det andra målet är att kommunen ska stärka sitt arbete för att uppnå ett bra

5 4 (10) bemötande av medborgarna. Detta mål omvandlas till att handla om att förskolan ska arbeta för att utveckla barnens trygghet och minska diskriminering och kränkande behandling. I de inskickade dokumenten finns också en beskrivning av barn- och utbildningsnämndens prioriterade utvecklingsområden 2016/17. Här beskrivs olika insatser, bland annat utbildning i digitalt dokumentationssystem, samplanering/sambedömning, utbildning när det gäller arbetet mot kränkande behandling, samverkan förskola/skola/socialtjänst. Förskolecheferna säger i intervjun att de valt att arbeta med barns inflytande för att det "kom uppifrån" och att de också såg det i den föräldraenkät som de genomförde. Samtidigt påpekar de enkätens låga svarsfrekvensen och att de därför inte lade så stor vikt vid resultatet. De framför att förskolorna har egna prioriterade mål som de kommer fram till i sina diskussioner på respektive enhet och nämner som exempel att någon förskola såg att de behövde arbeta mer med matematik. Förskolorna satsar också på att arbeta systematiskt med barnens språkutveckling och som motiv för det, säger en av förskolecheferna, att den metod de använder är intressant eftersom den gör att de kan mäta, se tendenser och göra analyser. Förskolecheferna framför att huvudmannen inte tydliggjort något mål utifrån förskolans jämställdhetsuppdrag men de tillägger att, eftersom det ingår i läroplanen, så arbetar de med det. En av förskolecheferna har en så kallad lärgrupp i sitt område som arbetar med detta fokus men det finns inga särskilda mål och det följs inte upp. Förskolecheferna tillägger att de skulle behöva fokusera mera på frågan och att de skulle behöva kompetensutveclding i jämställdhetsarbete. I intervjun framför förvaltningsledningen att det prioriterade målet om barns inflytanden också diskuterats av förvaltning och förskolechefer eftersom utvärderingarna visade att det saknades systematik för arbetet inom detta område. Förvaltningsledningen säger också att de övergripande målen diskuteras och tas fram utifrån en SWOT-analys som förvaltningen presenterar för nämnden. Förvaltningsledningen framför att de prioriterade utvecklingsområdena är framtagna av förvaltningen och tillägger att de har sin utgångspunkt i verksamheternas utvärderingar. Förvaltningsledningen berättar att det pågår ett utvecklingsområde inom det systematiska kvalitetsarbetet för förskolan och att det, inför nästa år, kommer att vara mycket tydligare för förskolan, de ska till exempel sätta mål för språkutveckling. De tillägger att mål och indikatorer kan bli bättre, idag är det många mål som handlar om att genomföra olika aktiviteter, olika insatser. När det gäller förskolans jämställdhetsuppdrag, så framför förvaltningsledningen att det inte finns några särskilda mål eller något som de följer upp.

6 5 (10) I intervjun med nämndens presidium bekräftar de att två av de prioriterade målen är relevanta för förskolan. De framför att de var oroliga för att de inte fick några rapporter om kränkningar i förskolan och därför beslutades att det skulle vara ett mål som följs upp. De säger också att nämndsmålet om påverkan och insyn inte valdes utifrån en behovsanalys utan utifrån en allmän inriktning och inställning att Banikonventionen är viktig och att utgångspunkten för val av prioriterade mål är både politiskt och vad de får rapporter om. Det finns också ett fullmäktigemål som säger att kommunen ska leva upp till de nationella målen när det gäller barrigruppernas storlek. De tillägger att kvantitativa mål och kränkningar är det som nämnden följer upp. I intervjun framför kommunstyrelsens presidium att de har kunskap om de mål som nämnden beslutat och att de får information om förskolan genom olika möten då de träffar presidiet för nämnden och tjänstemannaledningen. 2. På vilket sätt genomför huvudmannen uppföljning av förskolans måluppfyllelse som kan ligga till grund för analyser och förbättringsåtgärder? Skolinspektionen bedömer att huvudmannen saknar ett system för att samla in och sammanställa information om förskolornas måluppfyllelse. De redovisningar av måluppfyllelsen som görs av förskolorna handlar om huruvida aktiviteter är genomförda och inte om resultatet, det vill säga om barnens förmågor utvecklats och om deras kunnande förändrats genom det som förskolan erbjudit. Huvudmannen kommunicerar inte med förskolorna om hur förskolornas måluppfyllelse ska mätas. Huvudmannen följer inte heller upp måluppfyllelsen av förskolornas arbete med jämställdhet. Skolinspektionens utredning De inskickade dokumenten innehåller bland annat en sammanställning av förskolornas måluppfyllelse som hämtats från det digitala systemet. Här redovisas måluppfyllelsen inom läroplanens olika områden. Måluppfyllelsen anges i termer av Arbetat mycket med Arbetat lite med och resultatet samlas ihop till Mer aktiva förskolor Mindre aktiva förskolor. I dokumentet finns också en uppföljning av huvudmannens prioriterade utvecklingsområden med en nulägesbeskrivning i form av Beskrivning av arbetet genomfört/ej genomfört fortsatt uppföljning. I Kvalitetsrapport 2016 finns kvantitativa uppgifter om förskolan. Här nämns också att det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) behöver förtydligas med kvalitetsindikatorer och att analysarbetet behöver prioriteras på alla

7 6(10) nivåer. Resultat från förskolan beskrivs i form av resultat från vårdnadshavarenkäten (Trygghetsenkäten Normer och värden Trygghet och omsorg). I rapporten konstateras att föräldrarna är nöjda. I intervjun framför förskolecheferna att de följer upp arbetet med språk, matematik, värdegrund och kränkningar och övriga läroplansmål. De nämner att de bland annat använder Skolverkets manar för att följa upp måluppfyllelsen inom områdena språk samt normer och värden. De beskriver också hur de träffas i arbetslagen, att de har olika forum för diskussioner och att de försöker hitta en konkret mätmetod så att de inte bara beskriver vad de ser, hör och känner. De nämner som exempel arbetet med metoden "Språkljud", som de menar är intressant för att resultaten går att mäta. De har nu använt metoden under flera år och kan därför se tendenser och göra analyser. De har gjort egna analyser utifrån sina rapporter och sedan tagit fram prioriterade områden. De framför vidare att det som de skriver i sina rapporter till huvudmannen är det som förskolorna gör, att det är en beskrivning av arbetet men att de nu arbetar vidare med att diskutera vad de ska mäta. Förskolecheferna berättar att de rapporter som förskolorna skickar in till förvaltningen sammanfattas och sedan presenteras för ledningsgruppen. Förskolecheferna tillägger att de har möten med nämnden två gånger om året och att den politiska nivån bland annat har ställt frågor om kränkande behandling. När det gäller förskolans jämställdhetsuppdrag har förskolecheferna följt upp det genom att förskolorna har fått skicka in en redovisning av arbetet till förskolecheferna. I syfte att utveckla arbetet har de nu köpt in litteratur kring jämställdhet i förskolan som ska läsas till hösten. I intervjun framför förvaltningsledningen att de arbetar med de prioriterade utvecklingsområdena och sammanfattar de olika insatser som gjorts och följer upp arbetet bland annat vid de så kallade SKA-dagarna. Förvaltningsledningen säger också att arbetet med uppföljningar fungerar på förskolorna men att det inte kopplas ihop, det görs ingen sammanställning av måluppfyllelsen i förskoloma. Förvaltningsledningen uttrycker att det saknas en tydlig riktning, att samtalen kring vad som är kvalitet i förskolan är nya och att ingen i organisationen tidigare efterfrågat resultat från förskolan. Förvaltningsledningen tillägger att det pågår ett utvecklingsarbete och att det digitala dokumentationssystemet kommer att innehålla mål som är kopplade till utveckling och lärande vilket kommer att innebära en tydligare uppföljning. Förvaltningsledningen beskriver att det första steget ska vara en scanning där förskolorna svarar om man arbetat med ett område eller inte. De har börjat bygga strukturen och säger att de ska flytta fokus från kvantitet till kvaliteten och frågor som handlar om

8 t.s slut 7 (10) hur man ser att ett lärande sker. De framför att de, som ett steg i detta arbete, håller på med att ta fram kvalitetsindikatorer tillsammans med förskolecheferna. Förvaltningsledningen framför att den politiska nivån framför allt har fokus på gruppstorlekar och personaltäthet och att de också är noga med att fördjupa diskussionerna kring likabehandlingsfrågor. Förvaltningsledningen berättar vidare att de presenterar enkätresultaten för nämnden men att det senast bara var 30 procent av vårdnadshavarna som svarade. I övrigt är det inte så mycket diskussioner om själva innehållet i förskolan, det är mycket medborgarfokus, tillägger de. I intervjun med nämndens presidium säger de att de inte får så mycket information om förskolans kvalitet men att de nu har satt luppen mer på förskolans verksamhet. De har inte diskuterat hur man kan mäta och bedöma resultat i förskolan men får olika rapporter och tar del av hur det är i förskolan och vilka behov som finns. De nämner som exempel att de fick signaler om att det saknades tid för planering och då beslutade om mer planeringstid och dessutom ytterligare en stängningsdag. De berättar att det finns ett stort politiskt engagemang kring det språkutvecklande arbetet och att de har som mål att alla ska arbeta med detta. Det språkutvecklande arbetet har de följt upp genom att få rapporter om att samtliga förskolor arbetar med det. Det finns alltid en punkt som på nämndsmötena då förvaltningschefen informerar om vad som händer i verksamheterna och de får också information om förskolans arbete i anslutning till de systematiska kvalitetsdagarna. Vidare tar de del av resultaten från föräldraenkäten och de följer också den nationella statistiken när det gäller barngruppernas storlek, vilket tillägger de, också har med kvalitet att göra. I intervjun framför kommunstyrelsens presidium att de gör en bedömning av kvaliteten i förskolan huvudsakligen utifrån de signaler de får och att de har en bild av att förskolan fungerar väl. De frågor som hamnar på kommtmstyrelsens bord handlar främst om ekonomin men de tillägger att den information de får vid olika möten i organisationen också exempelvis kan handla om personaltäthet, barngruppernas storlek men även om arbetet med språkutveckling utifrån många nyanlända barn och elever.

9 8(10) 3. Hur genomför huvudmannen uppföljning av resursfördelningen till förskolan som utgår från barnens olika förutsättningar och behov? Skolinspektionen bedömer att huvudmannen resursfördelningssystem inte tar hänsyn till barnens olika förutsättningar och behov. Skolinspektionens utredning Av de inskickade dokumenten framgår att resursfördelningen till förskolorna baseras på barnets ålder. Enligt uppgifter i dokument och intervjuer har ett arbete påbörjats under våren 2017 för att ta fram en ny modell som också väger in socioekonomiska faktorer. I intervjun framför förskolecheferna att de kan fördela resurserna inom sina respektive områden men tillägger att det borde finnas tilläggsmedel för att täcka upp vid olika behov. Enligt intervjun med förvaltningsledningen kommer den fördelningsmodell som nu tas fram att baseras på flera faktorer och man kommer också att utvärdera både effekterna av den och modellen i sig. 4.1 vilken grad genomför huvudmannen förbättringsåtgärder med utgångspunkt i analyser av förskolans verksamhet? Skolinspektionen bedömer att de förbättringsåtgärder som huvudmannen genomför i liten grad har sin utgångspunkt i en analys av förskolans verksamhet. Eftersom huvudmannen saknar en systematisk insamling av förskolornas måluppfyllelse i relation till de nationella målen finns det inget underlag som huvudmannen kan använda för att göra en analys av förskolans måluppfyllelse i kommunen. Detta gäller också för förskolans jämställdhetsuppdrag, inte heller här finns någon analys av förskolornas resultat eller förslag på eventuella förbättringsåtgärder. Skolinspektionens utredning I dokumentet Systematisk kvalitetsrapport 2016 nämns att det finns behov av att sammanställa och systematisera arbetet med språkutveckling inom förskolan och att säkerställa en likvärdig och kvalitetssäkrad verksamhet för barn med annat modersmål än svenska. I rapporten betonas också vikten av tidiga insatser. Det framgår inte vilket underlag huvudmannen använt för att komma

10 9(10) fram till dessa åtgärder. Här beskrivs också utvecklingsområden för de systematiska kvalitetsarbetet. Förskolecheferna säger i intervjun att de redovisningar som de skickar in sammanställs av förvaltningen som tar fram positiva delar och utvecklingsområden. De uttrycker att förvaltningen gör en sorts analys som bland annat lett till en diskussion om åtgärder för att få en högre svarsfrekvens på föräldraenkäten. Förskolecheferna uttrycker att den politiska nivån är intresserad av arbetet i förskolan och att de bland annat ställt frågor om arbetet mot kränkande behandling och anmälningar. I intervjun säger förvaltningsledningen att den analys som görs av förskolornas måluppfyllelse sker på varje förskola utifrån det som förskolorna bedömer som värdefullt. Förskolecheferna sammanfattar för sina områden och lämnar redovisningen vidare till förvaltningen. Det finns ingen styrning och redovisningen och analysen på förskolorna görs främst för det interna utvecklingsarbetet och det är inte mycket som lämnas till den politiska nivån, framför förvaltningsledningen. De tillägger att satsningen på arbetet med språkutveckling blev ett tydligt behov utifrån det stora antalet nyanlända i kommunen. I intervjun med nämndens presidium framför de att nämnden, när det gäller kränkningsärenden, har fått ta del av en omfattande analys. Detta ledde, enligt nämndens presidium, till att de tog beslut om att det vore en fördel om man arbetade efter det arbetssätt som de uppfattade som lyckosamt, i hela kommunen. I övrigt är det kvantitativa mått och jämförelser som diskuteras i form av barngruppernas storlek eller kön till förskolan, tillägger de. Uppföljning Huvudmannen ska senast den 3 januari 2018 skriftligt redovisa till Skolinspektionen vidtagna åtgärder samt resultat av de vidtagna åtgärderna. Redogörelser skickas per post till Skolinspektionen, Box 156, Lund eller per e-post till skolinspektionen.lund@skolinspektionen.se med en kopia till föredragande inspektör. Hänvisa till Skolinspektionens diarienummer för granskningen (dnr :6997) i de handlingar som sänds in.

11 10(10) På Skolinspektionens vägnar Lotta Kårlind Enhetschef ricsson Utredare/Föredragande Bilagor Bilaga 1 Författrtingar och Allmänna råd

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Kävlinge kommun 2017-06-09 kontakt@kavlinge.se Dnr 400-2016:6997 efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens. Älvdalens kommun kommunaalvdalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00 Lund. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Sollefteå kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Sollefteå kommun Beslut Sollefteå kommun siv.sjodin@solleftea.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Sollefteå kommun Skolinspektionen. Box 230 69, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens. Härjedalens kommun kommunahenedalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Örebro kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Örebro kommun. Örebro kommun servicecenteraorebro.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Örebro kommun. Box 156, 221 00 Lund. www.skolinspektionen.se 1 (7) Inledning

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB Skolinspektionen TP Förskolor AB kaisa.soderberciatpforskolor.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB Skolinspektionen 1 (6) Inledning

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Enköpings kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Enköpings kommun IAN Skolinspektionen Enköpings kommun skolnamnden@enkoping.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Enköpings kommun Skolinspektionen. Box 230 69, 104

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Vännäs kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Vännäs kommun nink Vännäs kommun vannas.kommun@vannas.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Vännäs kommun. Box 156, 221 00 Lund. www.skolinspektionen.se B eslui:

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun Dnr 43-2014:8216 Nordmalings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Nord malings kommun Box 3177 903 04 Umeå 2(10) Tillsyn i Nordmalings kommun har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Dnr 43-2017:5676 Kramfors kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Kramfors kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun ein 5 Beslut Örnsköldsviks kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Haninge kommun. NN, Skolinspektionen. Beslut Dnr : Haninge kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Haninge kommun. NN, Skolinspektionen. Beslut Dnr : Haninge kommun rn ip NN, Dnr 43-2016:10334 Haninge kommun för förskola efter tillsyn i Haninge kommun, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10334 2(6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Skolinspektionen Umeå kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg fin Besk Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för förskola efter tillsyn i Säffle kommun Beshh 2 (9) Tillsyn i Säffle kommun har genomfört tillsyn av Säffle kommun under våren 2017. Detta beslut avser

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem Dnr 43-2016:10950 Bodens kommun Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Bodens kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10950 2(5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Kalmar kommun fin Skolinspektionen Kalmar kommun kalmar@kommun.se för förskola efter tillsyn i Kalmar kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Skolinspektionen Beslut Malmö kommun 2018-02-05 malmostad@malmo.se Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Inledning

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8682 Åmåls kommun bam.utbildning@amal.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Åmåls kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10) Tillsyn av fritidshemsverksamheten i Åmåls kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Dals-Eds kommun Dnr :6994. Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Dals-Eds kommun Dnr :6994. Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering Beslut Dals-Eds kommun kommun@dalsed.se Beslut Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Dals-Eds kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 2320, 403 15 Göteborg Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens. klagomålshantering vid Bollnäs kommun. Beslut

Beslut. Skolinspektionen. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens. klagomålshantering vid Bollnäs kommun. Beslut Bollnäs kommun bollnas@bollnas.se Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23 069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 08 00 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Täby kommun för förskola efter tillsyn i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för utbildningen

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Nynäshamns kommun. Beslut. Nynäshamns kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Nynäshamns kommun. Beslut. Nynäshamns kommun. Dnr 43-2014:8269 Nynäshamns kommun barn-och-utbildningsnamnden@nynashamn.se Beslut för förskola efter tillsyn i Nynäshamns kommun 2 (16) Tillsyn i Nynäshamns kommun har genomfört tillsyn av Nynäshamns

Läs mer

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun Beslut Jönköpings kommun Beslut för förskola i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080 07

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Nykvarns kommun kerstin.gelfgren@nykvarn.se för fritidshem i Nykvarns kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskola. rn en, Skolinspektionen. efter tillsyn i Götene kommun. Beslut Dnr : Götene kommun

Beslut för förskola. rn en, Skolinspektionen. efter tillsyn i Götene kommun. Beslut Dnr : Götene kommun rn en, Skolinspektionen j Dnr 43-2016:10690 Götene kommun barn.utbildningsnamnden@gotene.se för förskola efter tillsyn i Götene kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Dnr :6591 Beslut

Dnr :6591 Beslut kommun@ovanaker.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Trollstugan och Fölet, Ovanåkers kommun. Box 23069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 080 00. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen Huvudman 2016-04-27 kommun@arjeplog.se Dnr 400-2015:5671 Beslut efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen. Box 23069,

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Danderyds kommun epost: kommunen@danderyd.se för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Motala kommun. Beslut Dnr :5784. Motala kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Motala kommun. Beslut Dnr :5784. Motala kommun. Dnr 43-2017:5784 Motala kommun Motala.kommun@motala.se för förskola efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering t 6N v Skolinspektionen Stockholms kommun kontaktcenter@stockholm.se 2017-05-17 Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23 069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Botkyrka kommun. Beslut. Botkyrka kommun Dnr :4973

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Botkyrka kommun. Beslut. Botkyrka kommun Dnr :4973 Botkyrka kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Botkyrka kommun 2(11) Tillsyn i Botkyrka kommun har genomfört tillsyn av Botkyrka kommun under höstterminen 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Värmdö kommun. Värmdö kommun. Beslut Dnr :4072

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Värmdö kommun. Värmdö kommun. Beslut Dnr :4072 2015-11-16 Dnr 43-2015:4072 Värmdö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Värmdö kommun Tillsyn i Värmdö kommun Beslut har genomfört tillsyn av Värmdö kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun Enköpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Enköpings kommun 2 (6) Tillsyn i Enköpings kommun har genomfört tillsyn av Enköpings kommun under hösten 2015 och våren 2016. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering en jp Skolinspektionen Ronneby kommun stadshuset@ronneby.se Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Ronneby kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen Filipstads kommun kommun@filipstad.se för NI1 xenutbilohnirg efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Köpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Köpings kommun 2 (6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening 2 (9) Tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening har genomfört tillsyn av Vibyskolan

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen Huvudman kommunen@osthammar.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen. Box 23069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- Dnr :6994 bonse. Beslut

Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- Dnr :6994 bonse. Beslut Beslut Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- bonse Beslut Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Göteborgs kommun Skolinspektionen. Telefon: 08-586 080 00, Postadress:

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Gävle kommun. Beslut Dnr :3915. Gävle kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Gävle kommun. Beslut Dnr :3915. Gävle kommun rn Beslut Gävle kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Gävle kommun Tillsyn i Gävle kommun Beslut 2 (7) har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:7992 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun 2(11) Tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun har genomfört tillsyn av Kils

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694 Älvdalens kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun under 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8004 Knivsta kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Knivsta kommun 2(11) Tillsyn i Knivsta kommun har genomfört tillsyn av Knivsta kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Eksjö kommun för fritidshem efter tillsyn i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Granskningen genomförs i 30 utvalda kommuner. Sundsvalls kommun ingår i denna granskning.

Granskningen genomförs i 30 utvalda kommuner. Sundsvalls kommun ingår i denna granskning. f in Skolinspektionen Beslut Sundsvalls kommun 2017-12-15 sundsvalls.kommunasundsvall.se Dnr 400-2016:11447 Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning av gymnasieskolan mot de nationella

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning ik rn Niii i Skolinspektionen Beslut Hässleholm kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Stubbens förskola, Hässleholm kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577. Dnr 43-2014:7577 Alingsås kommun ungdom@alingsas.se Beslut för förskola efter tillsyn i Alingsås kommun Box 2320, 40315 Göteborg 2(8) Til syn av skolformen förskola i Alingsås kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 1 Barn och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 2 Nuläge 2 Systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens 4:e kapitel 2 Modellen för

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skoli- s ektionen Orsa kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Orsa kommun 2(10) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Vansbro kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Vansbro kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Beslut Huvudman kansli@skurup. se Beslut efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Västerby förskola i Götene kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Jokkmokks kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Jokkmokks kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besök: Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 08 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Vimmerby kommun kommun@vimmerby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Vimmerby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548 r% Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(8) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Mjölby kommun. Beslut Dnr :5767. Mjölby kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Mjölby kommun. Beslut Dnr :5767. Mjölby kommun. Dnr 43-2017:5767 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för förskola efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn f Skolinspektionen Botkyrka kommun utbildning@botkyrka.se för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f in Skolinspektionen Dnr 44-2017:5471 Montenova montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 769602-2248 susanne.palmgren@montenova.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nova Montessoriskola

Läs mer

Huvudmannens styrning och ledning av förskolan

Huvudmannens styrning och ledning av förskolan Huvudmannens styrning och ledning av förskolan Pernilla Åkerlind projektledare för granskning av resursfördelning Annika Welinder projektledare för granskning av huvudmannens styrning Betydelsen av kvalitetsarbetet

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0651 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen förskola Förslag till

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Orsa kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10421 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43-2016:10421 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 43-2014:8428 Skinnskattebergs konunun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Skinnskattebergs kommun 2(12) Tillsyn i Skinnskattebergs kommun har genomfört tillsyn av Skimiskattebergs kommun

Läs mer

ion Beslut för förskola Skolinspektionen efter tillsyn i Södertälje kommun Beslut Södertälje kommun Dnr :8528

ion Beslut för förskola Skolinspektionen efter tillsyn i Södertälje kommun Beslut Södertälje kommun Dnr :8528 ion Beslut Dnr 43-2014:8528 Södertälje kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Södertälje kommun 2 (9) Tillsyn i Södertälje kommun har genomfört tillsyn av Södertälje kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut 1 ]- %or Fagersta kommun info@fagersta.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Björksta och Ugglan, Fagersta kommun, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Dnr 43-2018:7147 Kiruna kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Kiruna kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun. Beslut. Skövde kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun. Beslut. Skövde kommun. Skövde kommun skovdekom_mun@skovde.se Beslut för förskola efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun 2 (7) Tillsyn i förskolan i Skövde kommun har genomfört tillsyn av Skövde kommun under hösten 2016. Intervjuer

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem Dnr 43-2016:10985 Uppsala kommun Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:8760 Flens kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Flens kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete för skola och förskola i Vansbro Kommun

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete för skola och förskola i Vansbro Kommun Dnr KS Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete för skola och förskola i Vansbro Kommun Beslutsunderlag Senast reviderad 2017-10-18 I Vansbros kommunala skolor och förskolor sker lärande och utveckling

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn i Skolinspektionen Dnr 43-2017:5354 Härryda kommun utbildning@harryda.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rävlandaskolan 2 i Härryda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Waldorfskolan i Norrort AB Org.nr. 556892-1984 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Waldorfskolan i Norrort AB 2 (10) Tillsyn av Waldorfskolan i Norrort AB har genomfört tillsyn av Waldorfskolan i Norrort

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Alvesta kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Alvesta kommun 2 (8) Tillsyn i Alvesta kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Alvesta kommun under våren 2015. Detta

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning r a j Ne. Skolinspektionen Dnr 43-2016:4439 Lidingö kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Norbergs kommun. Beslut Dnr :8195. Norbergs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Norbergs kommun. Beslut Dnr :8195. Norbergs kommun Dnr 43-2014:8195 Norbergs kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Norbergs kommun 2(11) Tillsyn i Norbergs kommun har genomfört tillsyn av Norbergs kommun under våren 2105. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5686 Kristianstads kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristianstads kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:5686 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5835 Sandvikens kommun för fritidshem efter tillsyn i Sandvikens kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skoli.nspektionen Gotlands kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Växjö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun Beslut Uddevalla kornmun Beslut för förskola i Uddevalla kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8149 Melleruds kommun kommun@mellerud.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Melleruds kommun 2(12) Ti syn av skolformerna inom vuxenutbildningen i Melleruds kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2017:10004 Nya skolan trollhättan aktiebolag Org.nr. 556612-7600 ann-chatrin.wennerberg-samuelsson@nyaskolan.se för fritidshem efter tillsyn av Nya skolan trollhättan aktiebolag Skolinspektionen

Läs mer

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017 Dialogmöten fristående verksamheter April 2017 Förskolorna Översikt över kvalitetsgranskningarna som skolinspektionen gjort Skolverkets riktmärke för mindre barngrupper i förskolan - forskningsrapporten

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun Dnr 43-2017:6001 Österåkers kommun för förskola efter tillsyn i Österåkers kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer