HJÄÄLP! RÄDDA ÄGGET! Kul utmaning för finurliga femmor, hösten 2005 på Chalmers

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HJÄÄLP! RÄDDA ÄGGET! Kul utmaning för finurliga femmor, hösten 2005 på Chalmers"

Transkript

1 HJÄÄLP! RÄDDA ÄGGET! Kul utmaning för finurliga femmor, hösten 2005 på Chalmers 2005

2 ALLA UTMANAR ALLA! RÄDDA ÄGGET är en lekfull tävling där finurliga femmor* mäter sina kreativa krafter med andra i samma ålder. (*Med femmor menar vi även fyrfemmor.) Dessutom jobbar vi enträget på att få några av Chalmers studenter och forskare att visa vad de kan också. Utom tävlan, förstås. PRISER I TRE OLIKA KATEGORIER De allra främsta tävlingsbidragen belönas med Best in Show - pokaler. Priser delas ut inom tre kategorier: 1) det tekniskt smartaste förslaget, 2) det roligaste/festligaste förslaget och 3) den bästa inskickade presentationen. (I sina bedömningar tar den omutbara juryn givetvis hänsyn till tävlingsdeltagarnas ålder.) Alla som kommer till finalen bjuds på lättare förtäring, men framför allt får alla en rolig och förhoppningsvis lärorik upplevelse. Vi kommer även att erbjuda studiebesök på intressanta delar av Chalmers. Mer om detta på annan plats. TÄVLINGSREGLER I ETT NÖTSKAL FÖRLÅT, ÄGGSKAL Äggen skall vara färska, råa och opreparerade hönsägg (tillhandahålls av oss). De som klarar falltestet skall visas upp och knäckas av/inför juryn inom en minut. Konstruktionen, dvs ägget plus ev hölje och stötdämpande material skall falla eller sväva fritt (ca 15m), det får alltså inte firas ner hängande i ett snöre eller något liknande. Däremot får man hitta på lösningar som bromsar upp fallet. Konstruktionen måste dock landa inom landningsplatsens gränser (ca 4 x 4 m). Inget stötdämpande material får ligga på landningsplatsen. Kortaste falltid kan bli utslagsgivande om flera snarlika konstruktioner lyckas bevara ägget helt. Konstruktionen får inte vara större eller tyngre än att den lätt kan bäras av en person (maxvikt ca 5 kg). Konstruktioner som kan medföra fara för liv och egendom är ej välkomna. Sätt nu igång och gnugga geniknölarna LYCKA TILL!

3 Teknik kan vara hur kul som helst Det känns helrätt att vi bjuder in grundskolans fyrfemmor till Rädda Ägget, för om vi skall bredda intresset för teknisk utbildning så måste vi börja tidigt, säger Anna Näsbom. Hon arbetar med att samordna Chalmers rekrytering av nya studenter. Ett tufft jobb, dels på grund av konkurrensen från andra högskolor, dels på grund av det varierande intresset för teknisk utbildning, inte minst bland flickor. Jag uppskattar särskilt det enkla och lite lekfulla, förklarar Anna. Teknik och naturvetenskap behöver ju inte vara svårt och tråkigt. Tvärtom det kan vara hur kul som helst. Rädda Ägget utmanar i första hand fantasin och uppfinnarlusten, men kräver inte så mycket förkunskaper av deltagarna. Kunskaper kan man ju däremot få under arbetets gång, och det är därför Rädda Ägget passar så bra som projekt i skolan, avslutar hon. Chalmers visar sina godbitar I samband med galafinalen, fredagen den 18 november, erbjuder vi alla besökare en rundvandring på Chalmers, med möjlighet för de klassansvariga att välja mellan olika programpunkter. Programmet är i skrivande stund ännu inte klart, men räkna med att det blir en hel del intressanta, spännande och förtrollande exempel på hur rolig teknik kan vara. Nytt för i år är att varje klass får en egen Chalmers-värd, som hjälper till vid tävlingen och visar runt på Chalmers. Mer information om vad vi erbjuder, och möjlighet att välja mellan olika besöksalternativ, skickas tillsammans med bekräftelsen på er anmälan. Kan man släppa ett rått ägg från femton meters höjd utan att det går sönder? 1. Bilda lag och börja fundera! Ett lag skall bestå av minst tre personer. Uppåt finns ingen teoretisk gräns, men kanske en praktisk hela laget måste ju kunna arbeta tillsammans. Men visst kan en hel skolklass bilda ett lag. I så fall bör man utse två eller tre personer som representerar laget vid tävlingen på Chalmers. Av praktiska skäl maximerar vi antalet lag till högst två per skolklass. Det finns dock inget som hindrar att ni har en intern tävling i klassen om fler än två lag vill pröva sina kreativa krafter. Visst kan fysik och teknik vara kul. En av de Chalmersprofiler som kan visa det på ett nästan magiskt sätt är professor P-O Nilsson. Men vi har andra godbitar också körsimulatorn t.ex, som brukar vara mycket populär hos både pojkar och flickor. 2. Anmälan senast 30 sept.

4 Genialiskt, helt enkelt Ägget är ett naturligt exempel på fulländad formgivning. Den assymetriska formen (lite smalare i ena änden och lite tjockare i den andra) gör t.ex att ägget inte så lätt rullar ur boet. Särskilt viktigt är detta för fåglar som bygger bo i branta klippstup. Därför är deras ägg också mer assymetriska än andras. Men hur starkt är det? Så här säger professor Thomas Abrahamsson på Institutionen för Tillämpad Mekanik: Ur hållfasthetssynpunkt är äggformen en smått genialisk konstruktion. Det tunna skalet ger en förvånansvärd styrka i förhållande till den låga vikten. Men det förutsätter att kraften är jämnt fördelad runt ägget. Äggskalet är känsligt för stötar på en liten yta; då spricker det lätt. Detta utnyttjar fågelungarna då de skall hacka sig ut och vi människor då vi skall äta våra frukostägg. Men kan man fördela trycket något så när lika runt hela ägget, så håller det för stora påkänningar. Ett litet tips för de som skall tävla i Rädda Ägget, säger Thomas Abrahamsson. Läs mer om ägg på (välj kunskapsnät: Ägget) Då vill vi veta vilken klass och skola ni kommer ifrån samt namn, telefonnummer och e-postadress till klassens kontaktperson. Vi vill också veta om ni ställer upp med ett eller två lag. Däremot behöver er konstruktion inte vara klar det räcker att ni antar utmaningen. Anmälan görs helst per e-post till per-anders.traff@chalmers.se (eller per fax till ). Endast fantasin sätter gränser för hur konstruktionerna kan se ut. Och hos fyrfemmor brukar de gränserna hamna allra längst bort i universum. Därför är det inte bara de tekniskt smartaste, utan även de roligaste tävlingsbidragen, som får pris. De bästa presentationerna i text och bild belönas också. Final= Fest (med Festis och bulle) Fredagen den 18 november kommer den stora galafestivalsfinalen att gå av stapeln. Tävlingen hålls precis som tidigare år i den stora Kopparbunken en unik Chalmersbyggnad som tidigare användes för högspänningsforskning. Räkna med att spänningen fortfarande kommer att vara på topp, men nu i en annan, festligare form. Tävlingsbidragen släpps från en plattform på femton meters höjd, För säkerhets skull sköts detta vanskliga uppdrag av Chalmerister, vana vid en hög tekniknivå. 3. Skicka in era förslag senast 1 nov. Då vill vi ha en beskrivning av varje konstruktion, helst med en enkel bild (skiss eller foto) samt några ord om hur den är tänkt att fungera. Vi vill också veta namnet på konstruktionen samt lagets namn och kontaktperson. Skicka det till RÄDDA ÄGGET, c/o Per-Anders Träff, Chalmers, Göteborg, eller e-posta beskrivningen som en pdf-fil till per-anders.traff@chalmers.se Vernissage! Ett urval av tävlingsförslagen kommer att anslås i M-husets studiehall på Chalmers dagarna före och efter finalen. De bästa presentationerna får pris.

5 Alla lag som är med och tävlar på finalsdagen får diplom. 4. Äggande galafinal 18 nov. Med Chalmersvisning! Fredagen den 18 november går den stora galafinalen av stapeln i den spektakulära Kopparbunken på Chalmers. Då visar det sig om de äggande teorierna håller i praktiken. Nyhet! Varje klass får en egen Chalmers-värd, som hjälper till vid tävlingen och visar runt på Chalmers. Mer information om tid och plats skickas tillsammans med bekräftelsen på er anmälan. Rädda Ägget-utmaningen avgörs i den unika byggnaden Kopparbunken på Chalmers. Högt i tak och spänningen på topp! 5. Prisutdelning 10 dec. Lördagen den 10 december, i samband med andra julaktiviteter på Chalmers, kommer de vinnande lagen att få sina välförtjänta priser. Fyrfemmor är kluriga och påhittiga personer. Därför har många lag klarat uppgiften galant vid tidigare års tävlingar. Ingen går lottlös alla lag får diplom och förhoppningsvis lämnar alla besökare Chalmers Rädda Ägget-final med ett trevligt minne i bagaget. Samt Festis och bulle i magen. Plus en hel del nya kunskaper som extra bonus. De allra bästa bidragen får sina priser lördagen den 10 december, då Chalmers har Öppet Hus. Alla är välkomna! LYCKA TILL!

6 Ett riktigt lyckat tema både vi och eleverna var helnöjda. Ulrika Gustafsson (till höger på bilden) är klasslärare för en fyrfemma i Härrydaskolan utanför Göteborg. Gertrud Nyberg är slöjdlärare och Joseph Skansås är fritidspedagog vid samma skola. De kan alla konstatera att deltagandet i förra årets tävling blev mycket lyckat, även ur pedagogisk synvinkel. Vi hanterade Rädda Ägget som ett tema i förra höstens undervisning, säger Ulrika Gustafsson. Uppgiften visade sig väl lämpad för att inkludera flera olika ämnen, som t.ex NO, matte och slöjd. Dessutom kunde vi även integrera svenska och bild, eftersom eleverna också presenterar sina lösningar skriftligen, tillägger hon. Praktiskt inriktade teman, med skapande verksamhet, passar fint ihop med den heldagsslöjd som vi tilllämpar här på skolan, inflikar Gertrud Nyberg. Det innebär att slöjdtimmarna koncentreras till en dag i veckan under en termin, i stället för att spridas ut på kortare arbetspass under hela läsåret, förklarar hon. Eftersom tävlingsdagen 2004 för vår del kolliderade med en studiedag för lärarna, så var det jag som följde med eleverna till Chalmers, berättar Joseph Skansås. Det var alltigenom lyckat ungarna var enormt positiva och fokuserade på uppgiften. Vi fick även vara med om en intressant aptitretar-föreläsning om teknik. Hur det gick i själva tävlingen? Bra, förstås alla tre lagen från vår skola fick ner sina ägg hela, avslutar han. Leken lär för livet. Det är känt sedan länge att lek är en bra inlärningsmetod, säger professor Per Lövsund, chef för Chalmers institution för tillämpad mekanik. I synnerhet gäller det när leken innebär att man tillsammans med andra skall lösa ett klurigt problem, fortsätter han. I det här fallet alltså äggets fall finns dessutom klara paralleller till delar av det arbete vi sysslar med inom vår del av Chalmers. Nämligen forskning på hur man bäst skyddar människor mot skador vid en krock. Jämfört med stål och betong, som vi ofta omger oss med i trafikmiljön, så är ju vi människor ömtåliga som ägg, konstaterar denne inte alltför hårdkokte professor. För mer information: kontakta Per-Anders Träff, tel: , e-post: per-anders.traff@chalmers.se CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA Rädda Ägget, c/o Per-Anders Träff Göteborg S P O N S O R E R

VÄLKOMNA TILL CHALMERS

VÄLKOMNA TILL CHALMERS VÄLKOMNA TILL CHALMERS EN GAJD FÖR FINURLIGA FEMMOR Den 8-9 november 2018 är ni varmt välkomna till Chalmers och den klassiska tävlingen för finurliga femmor. Det gäller att ha kommit på den mest hållbara

Läs mer

En teknikutmaning för förskolor och skolor i Vaggeryds kommun.

En teknikutmaning för förskolor och skolor i Vaggeryds kommun. En teknikutmaning för förskolor och skolor i Vaggeryds kommun. Bakgrund Kreativt återanvändningscentrum är ett projekt som på kort tid fått en etablerad roll som en länk mellan skola och näringsliv. Arbetet

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

Vildas byggtips - var med i Scouternas nya Bygga-bok

Vildas byggtips - var med i Scouternas nya Bygga-bok Vildas byggtips - var med i Scouternas nya Bygga-bok Här kommer några byggtips till dig som ska på Vilda läger i sommar! Vi som har skrivit ihop tipsen är i full gång med att producera en ny bok i den

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2013/2014 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande med Skogen i Skolan NYFIKENHET TEKNIK Motivation tävling livsmedel SKOG MILJÖ Hälsa framtiden friluftsliv Drivkrafter innovationer Entreprenörskap kreativitet

Läs mer

KLASSENS BÄSTA AFFÄR. Få mer tid till skolan och fritid! Tjäna pengar till klasskassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt.

KLASSENS BÄSTA AFFÄR. Få mer tid till skolan och fritid! Tjäna pengar till klasskassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt. KLASSENS BÄSTA AFFÄR Få mer tid till skolan och fritid! Tjäna pengar till klasskassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt. TJÄNA PENGAR TILL KLASSKASSAN, MED EGEN WEBBUTIK! SÄLJ POPULÄRA PRODUKTER PÅ ETT

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

LAGETS BÄSTA AFFÄR. Få mer tid till idrotten! Tjäna pengar till lagkassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt.

LAGETS BÄSTA AFFÄR. Få mer tid till idrotten! Tjäna pengar till lagkassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt. LAGETS BÄSTA AFFÄR Få mer tid till idrotten! Tjäna pengar till lagkassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt. TJÄNA PENGAR TILL LAGKASSAN, MED EGEN WEBBUTIK! SÄLJ POPULÄRA PRODUKTER PÅ ETT NYTT OCH TRYGGT

Läs mer

HEJ! Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan.

HEJ! Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. HEJ! FÖR TIONDE ÅRET I RAD ARRANGERAS DEN NATIONELLA UTMANINGEN GÅ OCH CYKLA TILL SKOLAN SOM VÄNDER SIG TILL SVERIGES ALLA ELEVER OCH PEDAGOGER I ÅR F-6. AKTIVITETEN ARRANGERAS AV TRAFIKKALENDERN - SVERIGES

Läs mer

Varför är det viktigt att ditt barn läser?

Varför är det viktigt att ditt barn läser? LUST ATT LÄSA Många av oss föräldrar drar en lättnadens suck när barnen lärt sig läsa och vill börja läsa själva. Och visst är det en milstolpe att fira, men även efter detta har du möjlighet att uppleva

Läs mer

INNOVATION CAMP VAR MED OCH LÖS ETT VERKLIGT UPPDRAG, VINN 5000 KR TILL KLASSEN!

INNOVATION CAMP VAR MED OCH LÖS ETT VERKLIGT UPPDRAG, VINN 5000 KR TILL KLASSEN! INNOVATION CAMP VAR MED OCH LÖS ETT VERKLIGT UPPDRAG, VINN 5000 KR TILL KLASSEN! I SAMARBETE MED Vad är Innovation Camp? Hjälp till och lös ett riktigt uppdrag- tävla om 5 000kr! Innovation Camp genomförs

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

KomTeks teknikmässa och Stora upptäckardagen på Arenahallen går av stapeln den 6 mars 2018!

KomTeks teknikmässa och Stora upptäckardagen på Arenahallen går av stapeln den 6 mars 2018! KomTeks teknikmässa och Stora upptäckardagen på Arenahallen går av stapeln den 6 mars 2018! Nu utmanar vi er alla med uppdrag tema lärmiljö! Det kommer att handla om det lustfyllda klassrummet, spännande

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES UF PÅ GÅNG Hösten har gått i ett rasande tempo och det är återigen fantastiskt kul att se UF-företagen börja växa fram. Innan ni precis som vi går på en skön och välbehövlig julledighet för att ladda batterierna,

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013 Totalt var 54 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra 10 gäster inräknade i summan, så 44 medlemmar deltog. Svarsfrekvensen var den sämsta

Läs mer

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv:

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv: Kommissarie Tax deckarskola Hej, jag heter Elsie Petrén och jag är författare till kommissarie Taxböckerna. Vill du också skriva ett mysterium? Här får du några tips på hur jag gör när jag skapar mina

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2012/2013 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Hemmingsmarks IF & Södra United har äran att inbjuda till 2014 års examenscup

Hemmingsmarks IF & Södra United har äran att inbjuda till 2014 års examenscup n up e NS C AM E EX 20 ÅRSJUBILEUM 014 1 994-2 Hemmingsmarks IF & Södra United har äran att inbjuda till 2014 års examenscup Lördag 31 Maj Lördag 7 Juni Söndag 1 Juni Söndag 8 Juni Flickor 2003 Flickor

Läs mer

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare)

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) SCANDINAVIA Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) Vad är FIRST LEGO League Jr.? FIRST LEGO League Jr. syftar till att främja vetenskap och

Läs mer

Inbjudan till Särskole-DM i Friidrott 2015.

Inbjudan till Särskole-DM i Friidrott 2015. Inbjudan till Särskole-DM i Friidrott 2015. Hejsan!! Nu är det dags att anmäla sig till denna tävling. Tävlingen genomförs i år i slutet av maj då det förhoppningsvis är varmt och skönt ute. Här kommer

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

Utmaning. xtreme. Har du gymnaster som älskar att träna, ha roligt och framförallt att gympa? Häng då med på vår nya

Utmaning. xtreme. Har du gymnaster som älskar att träna, ha roligt och framförallt att gympa? Häng då med på vår nya Utmaning xtreme Har du gymnaster som älskar att träna, ha roligt och framförallt att gympa? Häng då med på vår nya Utmaning! Alla kan vara med! Lagledaren (en ledare för er gympagrupp) får i uppgift att

Läs mer

Ung Företagsamhet Skåne

Ung Företagsamhet Skåne INFORMATION DECEMBER Läsårets siffror Affärsplanen Lärarkonferensen UF då & Nu: The story UF på IM-programmet Skånes regionala mässa Viktiga datum Anmälan/utställarplatser Tävlingar/Tävlingskriterier Deadlines

Läs mer

du verkligen tycker om!

du verkligen tycker om! Din guide till rekryteringstips, nya idéer och ett smakprov på alla de häftiga och roliga aktiviteter som du och din kår kan genomföra tillsammans med en konsulent eller själva när det kommer till rekrytering!

Läs mer

Anmäl er senast fredag den 13 februari via vårt anmälningsformulär: https://secure.webforum.com/form/vhteknik/form.asp?

Anmäl er senast fredag den 13 februari via vårt anmälningsformulär: https://secure.webforum.com/form/vhteknik/form.asp? Vetenskapens Hus och Föreningen Unga Forskare bjuder in lärare och elever i grundskola och gymnasium till en prova-på-kväll med information om vetenskapstävlingar. Tid: Torsdag den 19 februari 16.00-19.00

Läs mer

När gruppen planerat klart måste en ledare godkänna förslaget för att försäkra sig om att uppdraget är lämpligt.

När gruppen planerat klart måste en ledare godkänna förslaget för att försäkra sig om att uppdraget är lämpligt. Kvällsaktiviteter Övningsblad: Kvällsaktivitet med prylar Uppgift Grupperna får varsitt paket innehållande olika prylar som tillsammans ska vara en del av en liten kvällsaktivitet för kompisarna. Första

Läs mer

Matte på riktigt! Specialuppdrag från Uppdrag: Matte. o Matematikens ABC o Hur många ryms i en dinosauriemage? o Massor av suddiga tal

Matte på riktigt! Specialuppdrag från Uppdrag: Matte. o Matematikens ABC o Hur många ryms i en dinosauriemage? o Massor av suddiga tal Matte på riktigt! Specialuppdrag från Uppdrag: Matte o Matematikens ABC o Hur många ryms i en dinosauriemage? o Massor av suddiga tal uppdrag: matte Mattedetektiverna Mattespanarna Hej! I vårt nya grundläromedel

Läs mer

Visitas Gymnasie-SM 2015

Visitas Gymnasie-SM 2015 Visitas Gymnasie-SM 2015 Den 20-21 mars anordnas tävlingen vid Wisbygymnasiet, Visby som genomför årets final i samarbete med Visita. Gymnasie-SM arrangeras också tillsammans med en rad samarbetspartners:

Läs mer

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare)

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) SCANDINAVIA Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) Vad är FIRST LEGO League Jr.? SC AN DIN AVI A FIRST LEGO League Jr. syftar till att främja

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Njut av tiden tillsammans TV och dator kan vänta!

Njut av tiden tillsammans TV och dator kan vänta! Njut av tiden tillsammans TV och dator kan vänta! Till dig som arbetar i skolan med barn F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka där huvudbudskapet är att minska TV / datortid att göra något tillsammans

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Månadsbrev december-januari-13

Månadsbrev december-januari-13 Månadsbrev december-januari-13 Det har nu hunnit bli nytt år och ny termin på förskolan. Vi har inte skrivit något månadsbrev sen november men här kommer en sammanfattning av vad vi gjort under december

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

VÄLKOMNA TILL CHALMERS

VÄLKOMNA TILL CHALMERS VÄLKOMNA TILL CHALMERS EN GAJD FÖR FINURLIGA FEMMOR Den 6-7 november 2019 är ni varmt välkomna till Chalmers och den klassiska tävlingen för finurliga femmor. Det gäller att ha kommit på den mest hållbara

Läs mer

Mästare9 en lekfull och rolig händighetstävling för niondeklassare i Finland Mer info på: http://www.skillsfinland.fi/sv/mastare9

Mästare9 en lekfull och rolig händighetstävling för niondeklassare i Finland Mer info på: http://www.skillsfinland.fi/sv/mastare9 Mästare9 en lekfull och rolig händighetstävling för niondeklassare i Finland Mer info på: http://www.skillsfinland.fi/sv/mastare9 Parallelle sesjon: Yrkeskonkurranser eksempler fra Norge, Danmark och Finland

Läs mer

Fira World Snow Day i Hammarbybacken 17 januari

Fira World Snow Day i Hammarbybacken 17 januari Vinterns bästa snöaktiviteter på hemmaplan Åk utför! Fira World Snow Day i Hammarbybacken 17 januari För att fira World Snow Day bjuder Svenska Skidförbundet in dig till familjefest i Hammarbybacken. Är

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack?

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? Lärande och samhälle. Schack som pedagogiskt verktyg På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? - Kan man få elever i år 9 att vilja spela på fritiden med kompisar eller via tekniska

Läs mer

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 11-12 OKTOBER 2014 www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

VINBÄRSNYTT vecka 23 KALENDARIUM

VINBÄRSNYTT vecka 23 KALENDARIUM KALENDARIUM Datum för läsårets föräldraråd Dagar då skolan stänger 15:45 4/6 Tack för att ni respekterar tiden Vårterminens sista dag 12/6 Lov, studiedagar och planeringsdagar Planeringsdag 7/6 (hela skolan

Läs mer

Inledning. Med vänliga hälsningar

Inledning. Med vänliga hälsningar ALUMNIMATRIKEL 2014 Inledning Det har hänt mycket under 2013/2014 på Teknisk fysik. Det största var nog att programmet fick bedömningen mycket hög kvalitet av Universitetskanslersämbetet, UKÄ (f.d HSV).

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

UTMANING 8 Landningen

UTMANING 8 Landningen UTMANING 8 Landningen 8 UTMANING REACHING FOR THE STARS ASE 2015 Lärarhandledning BAKGRUND Nu är det dags att ta ner landaren från den raket vi sköt upp i oktober 2014! Det här uppdraget handlar om att

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

kalle ankas stora lästävling!

kalle ankas stora lästävling! kalle ankas stora lästävling! Välkommen till Kalle Ankas stora lästävling! Detta är ett initiativ från serietidningen Kalle Anka & C:o för att främja läsförståelse och skapa intresse för läsning bland

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12

ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12 ABSOLUT FÖRÄLDER ÅK 6, LÄSÅR 11/12 Kurserna har genomförts på Edvinshus, Köpingebro, Östra/Bleke och Svarte under v. 5-6 och på Löderup, Backa, Änga och Sövestad under v 10-12, två kurskvällar per skola.

Läs mer

Nyhetsbrev Augusti. Equmeniascout i Region Stockholm. Hej!

Nyhetsbrev Augusti. Equmeniascout i Region Stockholm. Hej! Equmeniascout i Region Stockholm Nyhetsbrev Augusti Hej! Välkomna tillbaka! En ny scouttermin är precis på väg att dra igång, kanske har den redan det för vissa av er. Detta innebär nya möjligheter, nya

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Finn upp gör problemlösning roligt!

Finn upp gör problemlösning roligt! Vad är det här? Finn upp gör problemlösning roligt! Finn upp är en pedagogisk metod för alla lärare i skolår sex till nio som vill väcka elevernas lust att upptäcka kunskap. I Finn upp används uppfinnande

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Sedan flera år pågår en negativ utveckling där allt fler

Sedan flera år pågår en negativ utveckling där allt fler Vill du röra på dig tillsammans med dina barn? ha minskad biltrafik runt skolorna? bidra till en bättre miljö? dela dina barns upptäcktsfärder? stressa mindre på morgonen? lära känna dina barns skolkamrater

Läs mer

Marieborgsbladet 2015:1

Marieborgsbladet 2015:1 Marieborgsbladet 2015:1 Välkomna till vårterminen 2015 på Marieborgsskolan! Det känns roligt att träffa alla igen och jag ser fram emot många lärande, utvecklande och roliga dagar tillsammans med elever

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning KIT 2011 Lärarnätverket Kontaktnät i Teknik, Norrbotten

Sammanställning av enkätundersökning KIT 2011 Lärarnätverket Kontaktnät i Teknik, Norrbotten Sammanställning av enkätundersökning KIT 2011 Lärarnätverket Kontaktnät i Teknik, Norrbotten Sammanställning av enkätundersökning KIT 2011 Totalt 174 lärare har svarat på enkätundersökningen fördelat på

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte?

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? FAQ Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? Grundtanken är att barn ska idrotta i sin närmiljö och i möjligaste mån slippa långa resor. Detta är i linje med Danssportförbundets

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Gädda i Göteborg Gös i Sibbofjärden Abborre i Karlstad INBJUDAN. foto: Jonas Nordigårds

Gädda i Göteborg Gös i Sibbofjärden Abborre i Karlstad INBJUDAN. foto: Jonas Nordigårds Gädda i Göteborg Gös i Sibbofjärden Abborre i Karlstad INBJUDAN foto: Jonas Nordigårds VM i AUSTRALIEN 2013 vinn kvalet och få en plats på VM! INBJUDAN Runt om i världen växer intresset för kajakfisket

Läs mer

Trelleborg Open 2014 8-9 februari. WTF - G2 & ETU A Class Tävling

Trelleborg Open 2014 8-9 februari. WTF - G2 & ETU A Class Tävling Trelleborg Open 2014 8-9 februari WTF - G2 & ETU A Class Tävling Trelleborg Open 2014 INBJUDAN Jag känner mig hedrad att än en gång kunna hälsa Er välkomna till Trelleborg. Vi bjuder alltid på det bästa

Läs mer

Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013.

Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013. Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013. 1 Normer och värden. 1. Vi vill att vi tillsammans, både barn och vuxna ska ta ansvar för att alla trivs i gruppen och att vi är rädda om våra leksaker och vår närmiljö.

Läs mer

Idrott ger högre studieresultat.

Idrott ger högre studieresultat. Mer idrott roligt och utvecklande med en stor bredd samt djupgående kunskaper och färdigheter. 2 x 55 minuter samt ett 90 minuters idrottsval, totalt 200 minuter idrott/vecka. Idrott ger högre studieresultat.

Läs mer

Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg. Ett program för undervisning i teknik och fysik

Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg. Ett program för undervisning i teknik och fysik Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg Ett program för undervisning i teknik och fysik Vad är Algodoo? Ett program för alla åldrar Skapa simuleringar i fysik och teknik Uppföljare till Phun Bakgrund

Läs mer

Förändrade regler för utmärkelsen Årets ledare/chef från och med år 2014

Förändrade regler för utmärkelsen Årets ledare/chef från och med år 2014 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-09 GSN-2014/1424.601 1 (4) HANDLÄGGARE Nyberg, Peter Peter.Nyberg@huddinge.se Grundskolenämnden Förändrade regler för utmärkelsen Årets ledare/chef

Läs mer

En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut..

En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut.. Sida 1 av 6 En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut.. Efter att ha öppnat tidigt, samt genomlidigt den kallaste maj månad i mannaminne, fick säsongen äntligen fart i augusti och vi hade

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Ung Företagsamhet Skåne

Ung Företagsamhet Skåne Information December VIKTIGA DATUM LÄSÅR 2013/2014 Registreringen stängd Halvårsavstämning Roll-Up Varning! Ideon Mässan Anmälan öppen Tävlingsdag Seminarium för framtida UF-elever Fortbildningar till

Läs mer

Tävling tisdag och onsdag 18 & 19 november

Tävling tisdag och onsdag 18 & 19 november FLYTANDE DRAGRACE Uppdrag till NoT-dagarna för mellanåldrarna (4-6) Uppdraget NoT står för naturvetenskap och teknik. Temat för NoT-dagarna är förnybar energi och energiomvandling i år med vattnet som

Läs mer

Divisoner och klasser De tävlande delas in i följande divisioner:

Divisoner och klasser De tävlande delas in i följande divisioner: Inbjudan 2012 Förra året var helt nytt för oss. Vi ville testa om vi kunde klara av att genomföra en tävling. Med all positiv feedback från er som var där vill vi nu försöka att starta en tradition. Därför

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Vi ska rädda världen. Vi börjar i vår del av Skåne. Länsförsäkringar Göinge Kristianstad 2013 09 10

Vi ska rädda världen. Vi börjar i vår del av Skåne. Länsförsäkringar Göinge Kristianstad 2013 09 10 Vi ska rädda världen Vi börjar i vår del av Skåne Länsförsäkringar Göinge Kristianstad 2013 09 10 Varför ska vi tillsammans rädda världen? Länsförsäkringsbolagen är kundägda organisationer och det förpliktigar.

Läs mer

Storyline och entreprenörskap

Storyline och entreprenörskap Storyline och entreprenörskap Av: Ylva Lundin Entreprenöriellt lärande - ett ord som många pedagoger kämpar med både när det gäller att säga och förstå. Ibland tolkas entreprenörskap som att vi i skolan

Läs mer

Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. MÄSS- OCH TÄVLINGSHANDBOK. 9 mars 2017 Elite Stadshotellet Växjö

Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. MÄSS- OCH TÄVLINGSHANDBOK. 9 mars 2017 Elite Stadshotellet Växjö Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. MÄSS- OCH TÄVLINGSHANDBOK 9 mars 2017 Elite Stadshotellet Växjö Om mäss- och tävlingsdagen: Plats: Elite Stadshotellet, Växjö När: 9 mars,

Läs mer

Nordens bästa intranät

Nordens bästa intranät Nordens bästa intranät Ansökan 2015 Sista anmälningsdatum 30 april Hur fungerar utmärkelsen? Hur skickar jag in mitt bidrag och vilka är kriterierna? så skickar du in ditt bidrag och detta är kriterierna..

Läs mer

Tjäna enkelt 20.500:- Gör som 15 000 grupper gjort sedan 1992. Sälj Sveriges mest köpta salami.

Tjäna enkelt 20.500:- Gör som 15 000 grupper gjort sedan 1992. Sälj Sveriges mest köpta salami. SKOLKLASSER, LAG OCH FÖRENINGAR! Tjäna enkelt 20.500:- Gör som 15 000 grupper gjort sedan 1992. Sälj Sveriges mest köpta salami. Enkelt att komma igång! Niklas Wikegård coachar! Lätt att sälja! Ger mycket

Läs mer

Flaskposten juni. -15

Flaskposten juni. -15 Flaskposten juni. -15 Sommar, sol och fågelkvitter...då var det åter dags för en förhoppningsvis härlig sommar framför oss. Med lite framförhållning vill vi passa på att tala om att den 7 september har

Läs mer

Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001

Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001 Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001 Detta var bra 333 Varierat program teori/övningar. Positiva och inspirerande ledare. Bra grupp: åldersblandat o könsfördelat. Öppenhet i gruppen.

Läs mer

Vinn kr till klasskassan

Vinn kr till klasskassan Vinn 15 000 kr till klasskassan Klasstävling i Digitalt Berättande med Sensavis Visual Learning Tool. Klasser på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet i Stockholms stad kan delta. Anmäl ert intresse

Läs mer

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2015 2016 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Partner Uppsats 25 000 kr Partner Minecraft

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

ÄNTLIGEN ETT SPEL DÄR ER KLUBB ALLTID VINNER! Kom igång med Klubblo och skapa er inloggning med ett par enkla steg!

ÄNTLIGEN ETT SPEL DÄR ER KLUBB ALLTID VINNER! Kom igång med Klubblo och skapa er inloggning med ett par enkla steg! ÄNTLIGEN ETT SPEL DÄR ER KLUBB ALLTID VINNER! Kom igång med Klubblo och skapa er inloggning med ett par enkla steg! VÄLKOMNA TILL KLUBBLO, DET SMARTASTE SÄTTET FÖR ER KLUBB ATT TJÄNA EXTRA PENGAR UTAN

Läs mer

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Föreningsträdet Individen i centrum Handledning Aktiva 11 år Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Inbjudan till Klubbtävling Borlängekristallen 2017

Inbjudan till Klubbtävling Borlängekristallen 2017 Inbjudan till Klubbtävling Borlängekristallen 2017 1. TÄVLINGSPLATS Borlänge Ishall Inomhus, uppvärmd, 30 x 60m Idrottsvägen 21 784 62 Borlänge 2. TÄVLINGSDAGAR OCH PREL TIDER Fastställande av startordning

Läs mer

Övergången mellan utbildningar

Övergången mellan utbildningar Övergången mellan utbildningar 64 Jag skulle vilja jobba med djur. Gunilla, 57 år, sjuksköterska Härskare, kung, indianhövding... skämt åsido så vet jag inte riktigt, något som är stimulerande, känns meningsfullt

Läs mer

Info/media/Skapa nyhet

Info/media/Skapa nyhet Info/media/Skapa nyhet Den som jobbar med media är kuggen i det hjul som gör det möjligt för media att få veta ATT evenemanget ska äga rum samt att de kan rapportera från evenemanget när det äger rum.

Läs mer

Välkommen till Skoltävling 2005!

Välkommen till Skoltävling 2005! Välkommen till Skoltävling 2005! Tävlingen riktar sig till elever i årskurs 6. Målet är att öka kunskapen om hur viktigt och roligt det är att röra sig och att använda cykelhjälm. Tävlingen består av tre

Läs mer

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul.

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. V 48 Planeringsdag Tor 15/1 januari Då är förskolan stängd! Tänk på kläder efter väder!

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST

Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST ST, 2012. Tryck: Realtryck, februari 2012. Upplaga: 10 800 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Webbplats: www.st.org. Ange

Läs mer