Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv:"

Transkript

1 Kommissarie Tax deckarskola Hej, jag heter Elsie Petrén och jag är författare till kommissarie Taxböckerna. Vill du också skriva ett mysterium? Här får du några tips på hur jag gör när jag skapar mina berättelser. Förutom papper och penna eller dator, behöver man fantasi, tålamod och envishet när man är författare. Som tur är kan man träna upp det genom att skriva mycket. Men sedan behövs inte så mycket mer än tid, och lite lugn och ro. Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv: Vem är huvudpersonen? Vad är det för brott? Vem har råkat ut för brottet? Hur löser huvudpersonen fallet? Vem har gjort brottet? Varför? Vad händer sedan? Klicka dig nu igenom hela deckarskolan. Längst ner på varje sida kan du skriva in hur din berättelse ska se ut. På sista sidan får du se vad du har hittat på. Det kan du skriva ut och använda när du skapar din egen berättelse! Innehåll: 2. Vad är det för brott? 3. Vem har råkat ut för brottet? 4. Hur löser huvudpersonen fallet? 5. Vem har gjort brottet? 6. Varför har någon gjort ett brott? 7. Vad händer sedan?

2 8. Börja historien 9. Sammanställning av dina idéer Hitta på en huvudperson! En berättelse behöver en bra huvudperson. När man skriver mysterier eller deckare så är det ofta poliser som löser fall. Kommissarie Tax är huvudperson i mina böcker och han är polis. Poliser kan bland annat kallas assistenter, inspektörer eller kommissarier. Konstapel är ett kul ord, men lite gammaldags eftersom det inte används i verkligheten längre. Men i sagans värld är allt tillåtet, en polisgris som heter konstapel Nöff kan ju låta roligt. Vill du veta mer: (1) Vem är din huvudperson? Är det en flicka, pojke, man, kvinna? Vilken ålder: Barn, ungdom, medelålders eller gammal? Eller vill du ha exakt ålder, skriv det här: Vill du veta mer: (1) Huvudpersonen kan också vara en privatdetektiv med egen detektivbyrå (ordet deckare kommer från detektivroman). Eller varför inte ett barn som har en detektivbyrå, eller en gammal tant som är fiffig på att lösa mysterier? Hjälten kan också vara en rymdvarelse, eller kanske tomte, spöke eller troll... ja, det finns hur mycket som helst att hitta på! OBSERVERA! Man kan ha flera huvudpersoner t.ex. att några personer har en detektivbyrå ihop.

3 Ofta behöver personerna i en historia ett namn. Det underlättar när man ska berätta. Kommissarie Tax heter Dexter Tax men förnamnet använder jag nästan aldrig. Han kallas kommissarie Tax eller ibland bara kommissarien. Några gånger har jag inte gett alla mina figurer namn. Det har räckt med att de heter till exempel grävlingen om det bara är en enda grävling med i historien. Men skulle det dyka upp två grävlingar, är det enklast att de har namn. Då vet man lättare vem som är vem. Vad heter din huvudperson? Ska huvudpersonen vara djur eller människa? Om man använder djur som är som människor i sin berättelse, kallas det för fabel, eller djursaga. Boken om kommissarie Tax är en fabel. Jag tycker det är kul att bara använda djur i mina berättelser. Då kan man använda sin fantasi och låta huvudpersonen vara både djur och människa. Det är ofta komiskt när djur bär sig åt som vi människor. Då ser man tydligare hur knasiga vi människor är ibland! Om du skriver fabel, vilket djur ska din huvudperson vara? Vilka egenskaper har huvudpersonen? Berättelsen blir mer intressant om man ger huvudpersonen olika egenskaper. Ska han eller hon vara gladlynt, argsint, butter, skämtsam, lat, glömsk, feg, modig, tjock, smal, snabb... ja, det finns hur mycket olika egenskaper som helst. Tänk på att man kan ha flera egenskaper! Kommissarie Tax är tjock, lat, ofta hungrig, inte särskilt smart, men väldigt snäll! Huvudpersonen kan ha en hobby eller ett intresse, kanske samma som du? Vill du veta mer: (2) Vilka egenskaper har din huvudperson? Vilken hobby eller intresse?

4 Vill du veta mer: (2) I stället för att skriva t.ex. Han är lat, är det bättre om det märks i berättelsen att personen är lat, då blir det roligare att läsa. Det kallas för att man gestaltar egenskaperna! Hur uppfattar du kommissarie Tax när du läser det här? Om jag inte får lunch snart svälter jag ihjäl, tänkte kommissarie Tax förtvivlat. Jag får väl äta ett mellanmål så länge. Kanske jag borde provsmaka pajen? I detsamma satte telefonen igång att ringa. Den ena efter den andra hörde av sig för att anmäla försvunna klockor. Det verkade som om tjuven hade varit överallt samtidigt, och kommissarien fick fullt upp med att svara i telefon. Mellan varje samtal slängde han hungrigt i sig en bit av pajen, och sedan en till, och en bit till, och innan han visste ordet av var hela pajen uppäten. Åh nej, jag skulle ju ha haft med mig den i kväll! stönade han. (Stycket är hämtat från Klockmysteriet som finns på cd:n 10 låtar och ett mysterium) 2. Vad är det för brott? Vad är det som har hänt: Ett föremål försvinner, är det stulet? Eller, en person försvinner, är han eller hon kidnappad? Hur har det gått till? Tänk vad mycket som kan försvinna! Kommissarie Tax har fått leta efter mycket i sina dagar: ett försvunnet lok, en stulen snuttefilt och stulna tavlor. Han har jagat bedragare, godistjuvar, glasögontjuvar, klocktjuvar och istjuvar. Jag har ibland tagit hjälp av verkligheten när jag hittar på brott. Till exempel så kan man titta i tidningar. Det räckte med att se rubriken Konstkupp för att fantasin skulle komma igång. I en historia lät jag kommissarie Tax saxofon försvinna. Då blev det fart på honom! Vad har hänt i din historia?

5 3. Vem har råkat ut för brottet? Här behöver man också hitta på en figur: nämligen den som är brottsoffer. Och precis som huvudpersonen, behöver den här personen också ha lite egenskaper så det blir roligare att läsa. I Kommissarie Tax och jakten på den försvunna snuttefilten så är det en grävling som har haft inbrott. Allt blir stulet, till och med hans snuttefilt! Grävlingen är en ängslig figur som fegt smyger bakom kommissarie Tax. Kommissarien är också feg, men han visar inte det för grävlingen. Vem är ditt brottsoffer? Är det en flicka, pojke, man, kvinna? Vilken ålder: Barn, ungdom, medelålders eller gammal? Eller vill du ha exakt ålder, skriv det här: Vad heter ditt brottsoffer? Om du skriver fabel, vilket djur ska brottsoffret vara? Vilka egenskaper? Har brottsoffret någon hobby eller intresse? OBSERVERA! Brottsoffren kan också vara fler personer, kanske en hel familj som råkat ut för något? 4. Hur löser huvudpersonen fallet? Det är nu det verkligt roliga börjar. Här får man faktiskt leka polis själv, för nu måste man ju lösa fallet medan man skriver! Vissa gånger, när jag har hittat på ett fall, så vet jag inte hur det ska sluta. Det kommer jag på medan jag skriver. Hur brukar polisen göra? Letar de efter ledtrådar och spår? Hittar polisen fingeravtryck, hårstrån, eller någon sak som tjuven tappat? Eller funderar de ut någon smart plan för att göra en fälla att fånga boven i? Hittar de boven genom spaningsarbete eller genom förhör? Här kan man skriva så det blir riktigt spännande, och ibland lite läskigt! Vet du redan nu hur din huvudperson löser fallet? Vill du veta mer: (3)

6 Vill du veta mer: (3) Finns det några villospår? Man kan göra berättelsen mer spännande att läsa, om man lägger ut ett villospår, där huvudpersonen letar efter fel misstänkt, eller följer fel spår. Om du har med ett villospår i ditt mysterium, hur ser det ut? 5. Vem har gjort brottet? Här behöver man en person till med intressanta egenskaper. Det är ju själva tjuven man ska hitta på nu! OBSERVERA! Det kan ju också vara flera tjuvar, eller ingen tjuv alls! Som i Ismysteriet där det är isen som smälter. I kommissarie Tax och Godistjuven finns en tandläkare med som bygger flaskskepp. Det är faktiskt min riktiga tandläkare, för han bygger flaskskepp som hänger på tandläkarmottagningen. Men min tandläkare är ingen godistjuv förstås! Vem är din tjuv? Är det en flicka, pojke, man, kvinna? Vilken ålder: Barn, ungdom, medelålders eller gammal? Eller vill du ha exakt ålder, skriv det här: Vad heter din tjuv? Om du skriver fabel, vilket djur ska tjuven vara? Vilka egenskaper? Har tjuven någon hobby eller intresse? 6. Varför har någon gjort ett brott? Det är bra om man kan hitta på en förklaring till varför någon har blivit tjuv. I Kommissarie Tax och jakten på den försvunna snuttefilten så var tjuven en elefant som var ledsen för att han fått sparken från jobbet, och inte hade ett eget hem. Han blev avundsjuk på grävlingens snuttefilt och stal den.

7 Hur vill du att det ska vara? 7. Vad händer sedan? Vad gör polisen eller detektiven med boven när den har åkt fast? Slipper skurken sitta i fängelse för att brottet kanske inte var så allvarligt? Det kanske finns en bra ursäkt? Det är kul om det ordnar sig och att berättelsen slutar lyckligt när man skriver för barn. Det är i alla fall så jag brukar göra när jag skriver om kommissarie Tax. Han gillar nämligen inte att låsa in någon i fängelse. I Kommissarie Tax och jakten på den försvunna snuttefilten tyckte grävlingen synd om tjuven och delade med sig av snuttefilten. Sedan blev de vänner för livet. Då tyckte kommissarie Tax att han inte hade anledning att låsa in tjuven i fängelse. Hur gör din huvudperson när fallet är löst? Vill du veta mer: (4) Vill du veta mer: (4) Om att skriva dialoger När det är flera personer med i berättelsen, så pratar de nog med varandra. Då kallas det för dialog. Här ser du ett exempel på hur man kan skriva dialog. Det kallas talstreck som man sätter framför, när en ny person börjar prata. Om det inte vore för min snuttefilt så skulle jag strunta i det hela, sa grävlingen ängsligt. Om vi följer hjulspåren så kommer vi säkert att hitta tjuven snart, sa kommissarien. Jag törs inte följa med, gnällde grävlingen. Stanna här så går jag själv, sa kommissarie Tax. Jag törs inte stanna här själv, klagade grävlingen. Då får du följa med, bestämde kommissarie Tax. 8. Börja historien

8 Nu är det bara att sätta igång och skriva själva historien och hitta på en bra början. Så här börjar Kommissarie Tax och jakten på den försvunna snuttefilten : Kommissarie Tax satt på sin polisstation och hade tråkigt. Han hade inte haft ett endaste fall att lösa på flera veckor. Om ingen gör något olagligt snart kommer jag inte att behövas mer, tänkte han bekymrat. Han hängde sin saxofon runt halsen och började spela på en sorgsen melodi. Men han hann inte ta många toner förrän en grävling stormade in på stationen. Jag har haft inbrott, sa grävlingen. Hurra! ropade kommissarie Tax och lade raskt ifrån sig saxofonen. Vill du veta mer: (5) Vill du veta mer: (5) Dramaturgi Tänk på att slutet inte ska bli för långt. Så fort fallet är löst så ska man knyta ihop påsen och avsluta berättelsen. Man brukar säga att formen på en historia, som kallas för dramaturgi, ska se ut som en val: Fallet blir löst Öka spänningen: jakten på tjuven har börjat på allvar Avsluta berättelsen Börja spännande så att du fångar läsaren. Gå ner lite i spänning: här kan man lära känna alla personerna 9. Sammanställning av dina idéer Här kommer en sammanställning av dina idéer! Lycka till!

9 Huvudperson: Namn: Egenskaper: Ålder: Intressen: Fall: Brottsoffer: Brottsoffrets namn: Brottsoffrets egenskaper: Brottsoffrets hobby och intressen: Hur fallet blir löst: Villospår: Tjuven: Tjuvens egenskaper: Tjuvens hobby och intresse: Förklaring till brottet: Hur berättelsen slutar:

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Så funkar det! ADHD Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Innehållsförteckning Bruksanvisning...4 Emma och Erik... 5 Den här boken... 7 Människor är olika... 8 Så här fungerar din hjärna... 9 Fundera

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk LÄS EN FILM, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk Film i Dalarna. Kaserngården 13. 79140 Falun. 023-26275. www.filmidalarna.se innehåll:

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

I Lilla Fridolf och Selma upplever jag att Selma ofta talar om för Fridolf vad han skall göra och hur han skall vara.

I Lilla Fridolf och Selma upplever jag att Selma ofta talar om för Fridolf vad han skall göra och hur han skall vara. 38 fyra jag- du Den kommunikativa nyckeln jag och du innebär att ha förståelse för att jag ansvarar, tänker och tycker för mig. Jag står för mina egna tankar och åsikter. Jag låter dig vara och respekterar

Läs mer

Vägledning till bildboxen Varför gjorde jag så?

Vägledning till bildboxen Varför gjorde jag så? Vägledning till bildboxen Varför gjorde jag så? 1 Vägledning till bildboxen Varför gjorde jag så? Vem har inte drabbats av skuldkänslor över något man sagt eller gjort? Med hjälp av detta bildmaterial

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

Rivstart B1+B2. Övningsdialoger. Kapitel 1. 1 Jag har sådan träningsvärk!

Rivstart B1+B2. Övningsdialoger. Kapitel 1. 1 Jag har sådan träningsvärk! Rivstart B1+B2 TEXTBOK Övningsdialoger Lyssna och markera ord med betoning (regel 1), lång vokal eller konsonant (regel 2), reduktioner och assimilationer (regel 3) och accent 1 och 2 (regel 4). Markera

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer