Drömmen om vad som helst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Drömmen om vad som helst"

Transkript

1 1 Drömmen om vad som helst Text för en eller två skådespelare. För 4-5 åringar. Av Patrik Bergner Oj. Oj. Sch. Väck mig inte. Jag sover. Jag somnade förut och nu ligger jag och tänker på en massa. Jag sover och tänker. Och det kallas för att drömma. Det ser ut som om jag är vaken. Men det är jag inte. Egentligen sitter inte jag här. Egentligen sover jag. Och egentligen pratar jag inte; jag drömmer. Men det vet jag inte om. För jag sover. Okej. Jag kom hem från dagis: Hemma! Jag är hemma! Kom! Kom! Vaddå. Jag vill inte, jag har inte tid, jag har massor att göra. Jo, men kom nu. Mamma ville att jag skulle komma, men nu ligger jag ju här och drömmer, så då behöver jag inte komma till henne. Eftersom jag drömmer så kan jag säga Nej, jag vill inte. Jag vill flyga på min drake! Jo, men kom nu, säger jag ju. Jag ska berätta en sak.

2 2 Och jag drömmer att jag säger att: Jag vill inte höra en sak. Jag vill flyga högt upp i luften! Flyger. Och det är en sådan bra dröm! Jag kan se gatorna och alla bilar och alla hus och där bor mormor, Hej mormor!, och det är lite högt upp, tror jag Vilken snäll drake. Bråkig drake. Snäll drake. Så, ja. Såja det är lite kallt, kanske du kan spruta lite eld, så jag blir varm? Åh, tack, snälla draken! Sssvisch! Oj, nu skulle pappa varit med, han gillar att leka och vara drake och prata så där schom en drrrrake, grrarr och flyga och vara min pappa, för min pappa fyller år imorgon Nej, det vill jag inte, jag vill inte drömma om det där trista. Det är trist. Jag drömde ju om någon annat, vad drömde jag om? Jag drömde om att jag flög! På en jag flög på en drake! Höörrrödu? Ja, draken? Vad är det för trrisscht med att pappa fyller år imorrrrgon? Nej Är inte det kul?! Nej, nu drömmer jag inte om det, jag drömmer inte om det där, jag drömmer hur vi flyger! Jahahaha, hehe, fast nu pratar jag om din pappa NEJ!

3 3 Tystnad. Det blir ju precis som när mamma sade det där. Hej, åh, vad bra, vad kul, vad roligt, vad härligt, vad spännande, vad lajbans, vad hippidipp, vad superduper, vad trevligt, vad tjingtjongmajstång, vad lattjo, vad Vad? Vad, då, mamma? Pappa fyller år imorgon! Vi ska göra en tårta som han ska få. Vi ska baka, baka kaka, det gillar ju du det gillar ju du... Det gillar ju du? Fyller pappa år? Imorgon? Men jag visste inte det. Har du ingen liten present? Nej Ingen endaste present? Nej. Har du inte ens en minsta liten plutteliten pyttepresent? NEJ! Tystnad. Har du ingen present? Va? Har du ingen present, säger du? Mamma? Har du glömt din pappas födelsedag? Mamma..? Det var dåligt gjort av dig, hemska lilla du! Fast så sade inte mamma. Det var så jag kände mig, jag kände mig hemsk. Egentligen så sade mamma

4 4 Men det är inte så viktigt. Du, lilla gubben. Pappa är så glad bara för att du finns. Det är den bästa presenten. Men mamma! Det är väl ingen bra present? Vad är det för märkvärdigt med mig? Jag som bara glömmer och glömmer Men nu vill jag inte drömma om det längre. Jag kan faktiskt drömma om vad som helst. Det är det som är så bra med att drömma. Och man kan glömma också. Man kan glömma genom att drömma. För jag kan glömma vad jag vill. Och drömma vad som helst. Jag drömmer om kompisar. Hur vi leker. Och vi blir varma av allt lekande. Och då drömmer jag om solen. Som är så varm att jag nästan bränner mig. Och det svider. Och då drömmer jag om den där stickan jag fick i fingret i somras. Och pappa tröstade mig. Med choklad. Och då drömmer jag om julen, när jag får äta hur mycket choklad som helst. Och pappa sade Ät du! Ät tills du storknar! Och då drömmer jag att jag är en stork, som flyger till Afrika och hämtar kaffe åt pappa, för pappa älskar kaffe. Och då drömmer jag att jag älskar min pappa. Och att pappa ska fylla år. Det är hans födelsedag. Och då gråter jag. Ja, må han leva. Men pappa är inte arg, han vill leka! Men du! Vi är inte hemma längre! Vi åker på en stork, du och jag! Vad sägs om det! Kom, hoppa upp på min rygg! Uff såja Och där sitter jag och kan se hela världen! Och pappa är en stork som kan flyga, runt runt i hela huset! Men! Det är inget hus längre. Det är en skog. En mystisk skog. Och titta där! Där i skogen finns en cirkus!

5 5 Åh, pappa, kan vi gå på cirkus! Snälla snälla! I vanliga fall säger pappa Nej, jag är ledsen, jag har inte så mycket pengar, vi får vara hemma du och jag. Men i drömmen så säger pappa Ja! Och jag kan vara en cirkusdirektör med blanka knappar och en stor hatt! Cirkusdirektör. Mine damen och herren, välkommen till denne vilde lejon som jag har tränet och tränet, se så! Vacker tass! Ligg! Stå upp! Sitt ner! Gapa stort! Utmärkten, du har skött dina tänden och därför ska du få chokladen! Det är en så bra dröm, för då behöver jag inte tänka på det där tråkiga. Cirkus. Välkomna, välkomna, får jag presentera mig själv! Som kan sova! Samtidigt som jag drömmer! Jag glömde pappas födelsedag, men det gör inget nu, för nu är vi på cirkus! Åh, pappa, vad roligt, aldrig, jag har aldrig varit på cirkus, aldrig, varje gång jag frågat så säger du Men lilla du, jag har ju inte pengar, vi kan se på TV istället. Men det är en cirkus! Åh, tack, tack snälla! Och de säljer popcorn! Och det är en hund som säljer!

6 6 Hund. Jag har popcorn! Och sockervadd! Och titta! Får det lov att vara en födelsedagstårta? Tystnad. Jag hade glömt det. Nej, nej, jag glömde det inte! Jag visste bara inte om det! Jag hade glömt det. Ja Jag glömde. Så typiskt. När jag fyllde fyra så fick jag den där leksaken av pappa. En leksak som var alldeles så här! Som man kan greja med! Tack, pappa. Och en snygg ryggsäck, som jag skulle ha min matsäck i när dagis var på utflykt. Tack. Åh, jag ville så gärna att pappa skulle få något lika bra på sin födelsedag. Men jag glömde. Mamma höll om mig. Vet du vad? Imorgon, så kan du väl bara knyta en rosett runt ditt huvud. Så blir du presenten! Ska jag ge bort mig själv? Rosett runt huvudet. Det vore det bästa av allt. Om pappa fick dig som present! Du sjunger

7 7 Ja, må han leva. och han ligger och låtsas sova och du och jag kommer in och pappa bara så där Oj! Kommer du! Nämen! Oj! Fyller jag år? Och vad är det här för present, den måste jag genast öppna, vad kan det vara, vad kan det vara vad kan det varavadkandetvara Tar av rosetten. Men! Är det världens bästa present? Är det? Världens bästa? Står still. Håller rosetten. Stilla. Super dålig present. Superdålig idé, mamma. Men vännen SUPERDÅLIG IDÈ! Så jag blir ledsen igen. Jag vill inte drömma om den där dumma födelsedagspresenten som pappa aldrig kommer att få för jag hade glömt det. Och jag är så arg, så allt bara stannar. Hela världen stannar. Hela världen stannar och lyssnar. Allt lyssnar. Borden lyssnar. Stolarna lyssnar. Pennorna lyssnar. Färgerna lyssnar. Den gröna hunden lyssnar. Va? Är jag grön? Det visste jag inte. Nej, men i en dröm kan vad som helst hända.

8 8 Hund. Oh, vilken fin färg. Jag passar i grönt. Min gröna päls och min röda mun och mina blå ögon och mitt rosa halsband runt halsen och mina små fötter är gula och min hjärna är alldeles färggrann och sprakande. Och alla färger blandar om sig och blir till andra färger som lever sitt eget liv. Hej färg, vad ska vi göra idag? Vi kan väl blanda oss lite, vad sägs om det? Utmärkt idé, vi blandar runt och blir till vad som helst vad som helst Idé. Åh Pappa? Ja? Jag har en idé Vad då för idé? Vad som helst. Vad som helst? Ja, vad som helst. Du kan få vad som helst. Jag vill ha dig. Nej! På riktigt! Vad vill du ha på riktigt? Vill du ha en giraff? Med gröna ränder och en tiger med gula prickar? Jag kan ge dig ett hus? Med en trädgård, precis som den du bodde i när du var liten, som du berättat om att du bodde i med farfar och farmor, när du var liten och bodde med dem. Eller om du vill ha ett hav, med fiskar och långt där nere simmar en haj. Akta dig, pappa!

9 9 Haj. Åh. Jag känner doften av någon som fyller år. Hm, undrar hur den gubben smakar, han smakar nog smaskens. Ujuj, vad kallt det är i havet. Plask, skulle nog behöva lite strumpor på fenorna, det vore skönt, eller en liten toffel, kanske en liten brasa som värmer som jag kan värma mig vid i havet en brasa Vilken konstig dröm Så pappa: vad vill du ha? Du kan få vad som helst. Du får bestämma. Jag? Ja. Jag? Ja. Jag? JA. Ska jag bestämma? Ja. Då tänker jag inte ge bort mig, med en fånig rosett, för jag vill inte ge bort mig Jag ska ge bort dig. Mig? Dig! Mig? Pappa? Ja! Dig! Pappa! Ska du ge mig till mig? Ska jag få mig? Ja, dig! Oj. Spännande. Vad kan det bli? Det ska bli DIG!

10 10 Lycka. Wow. Pappa ska få sig själv. Vilken bra idé. För man tar ju bara ett papper. Listigt! Och papperet kan bli fullt med vad som helst. Perfekt! För en teckning kan vara vad som helst. Det är bara att rita. Jag sätter mig vid mitt hemliga bord i min hemliga koja som pappa hjälpt mig bygga i hemlighet. Vad skulle jag nu rita? Pappa. Mycket bra. Och hur ritar jag pappa? Han kanske är röd? Titta. Titta Det blir grönt Det blev inte alls särskilt rött Det blev grönare Nej. Nej, det går inte. Jag tycker pappret var finare när det var vitt. Jag börjar om. Han får bli blå. Skär. Pappa är rosa. Är jag rosa? Nej, pappa, du vet inte om att jag ritar dig. Det är ju hemligt. Javisst ja, förlåt mig. Jag går och tittar på nyheterna och pratar i telefon istället. Cirkus. Är pappa en cirkus? Han är ju lite tokig, ibland så är han som en pajas, när han är alldeles så här och bara Jag behöver en kram! Ibland så är han som en cirkusdirektör, när han ropar vad det är som ska göras: Idag, kära familj, så ska vi städa och tvätta! Ibland så är han som en jonglör, när han ska laga mat och läsa tidningen och hjälpa mig med overallen som jag intee VILL HA PÅ MIG och krydda med salt OCH peppar atschi! OCH hitta nya strumpor de här hade jag ju igår, de kan jag inte ha idag, de stinker! OCH dra åt bältet så

11 11 byxorna sitter uppe ja, dem vill jag ju inte tappa, hur skulle det se ut att komma till jobbet med rumpan bar, ha, då skulle de nog stirra! OCH röra runt i kastrullen så det inte bränns vid OCH duka OCH spola fram kallt vatten till glasen OCH lägga gaffeln till vänster OCH kniven till höger OCH hålla om mig hålla mig hårt jag älskar dig. Pappa skulle nog kunna vara en hel cirkusorkester. Som spelar olika melodier. För han är så olika. Och ibland är han trist, som inte hinner någonting. Men det förstår du väl att jag inte kan hålla på och leka varje sekund så fort du vill leka hela tiden jämt, jag måste sitta vid datorn ibland också. Men jag vill leka kurragömma! Ja, då får du gömma dig så räknar jag och sedan får du bli hittad. Ett två tre fyra fem, nu kommer jag. Här är jag, nu har jag gömt mig, leta då. Jag ska bara kolla lite på datorn först. Så ibland är pappa tråkig. Men ibland är han rolig. Och ibland är han tråkig. För han ska kunna allt. Och alltid ha rätt. Hur ska jag kunna rita det? Kanske en soldat? Pappas farfar var soldat i kriget som var, när det var krig, förut, under kriget. Rita pappa som en soldat. Nej. Det var ingen kul idé. Eller en jägare! Förr, på stenåldern, innan till och med farfar var liten, till och med innan farfarfarfarsfar var pyttepytteliten, då var alla pappor jägare. De jagade mammutar, det har mamma och jag läst... Bok. i en utmärkt bok om stenåldersfolket: Den jagande familjepappan hade ansvaret för att det blev mat på matbordet, samtidigt som en massa barn försökte

12 12 komma på vad teckningen skulle föreställa när den skulle föreställa pappa, så där gick mannen på jakt i mammutens spår och inte ville missa nyheterna på TV. Men pappa är väl ingen jägare. Han kanske vill vara det? Han kanske skulle bli glad om jag ritade honom som en jägare som smyger tufft i buskarna med sitt tuffa spjut och är tuff? Jägare. Sch. Där är han. Mammuten. Sch Han står där vid sitt vattenhål. Och fyller sin snabel med vatten. Det var inte så bra för honom. Men bra för mig. Nu är det inga problem för mig att kasta mitt spjut och bära hem honom. Jag ska bära hela honom. Oj, vad tungt det låter En stor elefant och så lilla jag! Jag får lyfta ordentligt. Som ett flygplan som lyfter. Ja. Ett flygplan. Pappa kanske vill att jag ritar honom som en pilot? Som kör ett flygplan? Det kanske bara var förr som alla pappor var jägare. Eller piloter. Eller poliser. Karins mamma är polis. Det har Karin sagt. Jag har till och med fått se hennes uniform. Karins mamma måste vara tuff. Fångar bovar och sätter på handklovar. Sådant gör inte pappa. Men han kanske vill det? Så ska teckningen föreställa sådant som pappa vill vara? Eller ska den föreställa vad pappa egentligen är? Pappa är som en cirkusorkester. Olika melodier, liksom. Men pappa kanske vill vara tuff. Som Karins mamma. Och han vill veta allt. Och han vill vara stark. Jag är stark, jag kan bära allt! Hopp upp, jag bär både dig och Karin på axlarna, för jag är verkligen urstark, även om det blev lite tungt just nu kliv av är ni snälla Men annars! Så är jag superduper!

13 13 Men pappa är bra på att laga mat. Han är bra på att kramas. Och han läser godnattsagor jättebra. Bok. Den lilla flickan grät, hur skulle hon kunna spinna guld av all den här halmen på en enda natt? Haha! Så dök det upp en liiiten gubbe i rummet: Jag kan hjälpa dig, om du geeeer mig något i utbyte! Den lilla flickan blev så arg över att det kom en liten skruttgubbe där, så hon tog fram en batong och klippte till honom så han tappade två framtänder och ropade på mormor! Nej, pappa, vad du är knäpp! Det står så i boken! Läs nu som det ska vara, jag kan ju sagan utantill. Åkej, jag läser väl som det ska vara dårå, men det är inget kul Och snart vaknar jag. Då måste jag ha bestämt vad teckningen ska föreställa. Papperet är alldeles tomt och vitt. Innan jag börjat rita, så kan det bli vadsomhelst, för papperet är vitt och tomt och inget finns. Men snart finns det något. Snart finns det något som kommer att se ut som pappa. Och då ska det bli den mest fantastiska teckning som någonsin ritats i historien. Och det ska bli pappa! Så ska jag rita en glad gubbe som lagar mat? Eller en tuff kille som är en soldat? Eller en snäll nallebjörn som bara vill kramas och leka bus? Eller en polis som åker på en stork? Eller en liten sorgsen cirkusdirektör som letar efter sitt försvunna lejon? Eller en mammutjägare som pratar i telefon? Eller en liten farbror som står i tvättstugan och letar efter en strumpa som försvunnit? Eller en riddare som räddar byar undan eldsprutande drakar? Eller en grön hund som

14 14 bjuder på popcorn? Eller en pilot som åker i världens snabbaste flygplan och åker supersnabbt över hela världen och blir världsberömd? Eller en liten kille som bara vill kramas? Det kan bli vad som helst. Vad som helst. Vad som helst. Nu. Nu vet jag vad jag ska rita. Vilken tur. För nu vaknar jag. Nu kommer mamma insmygande och puttar på mig. Vakna säger hon. Det är dags att vakna, vi ska göra iordning tårtan Vakna. Victor Balcks väg, vintern 2011

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

- Nej. Sa jag - Det betyder Gamla. Araber. I. String. Sa Herbert - Ha ha ha ha.

- Nej. Sa jag - Det betyder Gamla. Araber. I. String. Sa Herbert - Ha ha ha ha. 1 Kapitel 1 Jag vaknade en dag ut av att en gris sprang runt i min stuga. Grisen råka sätta sig på en spik. Hej jag heter Greger Gransson. Min mamma heter Margareta och min pappa heter Joshua. Jag jobbar

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky Gubben i stubben (Rim) 1. Uti skogen i en stubbe 1. Händerna flata mot varandra 2. bor en rolig liten gubbe 2. Håll upp en tumme 3. om du smyger fram så tyst 3. Två fingrar går på tex. Golv eller ben utan

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Namn Klass Lärare atum ntal rätt Övningsuppgift Vad tror du Sam önskar sig? Ett djur. Nya skridskor. En cykel. En TV. irgitta Järpsten, Karin Taube och Hogrefe Psykologiförlaget,

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Emmy 5C Ht-15. Författare: Emmy jansson. Målade bilderna: Emmy Jansson

Emmy 5C Ht-15. Författare: Emmy jansson. Målade bilderna: Emmy Jansson Författare: Emmy jansson Målade bilderna: Emmy Jansson 1 Draken Kapitel:1 Drakägget Jag vaknar av att mamma smäller upp dörren och ropar till mig. - Julie det finns ingen ved! - Jag kan gå ut och fixa

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Musen Martina vinner en baktävling

Musen Martina vinner en baktävling Musen Martina vinner en baktävling Douae Kapitel1 Det var en gång en mus som hette Martina. Hon har mellanstora ögon, brun och svart svans och brun och svart päls. Hon är bestämd och vill vara snabb på

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

Den magiska dörren Av: Minna

Den magiska dörren Av: Minna Den magiska dörren Av: Minna den magiska dörren. 1. hej jag heter Lin jag är 9 år och jag går på sjöfälts skolan idag är det den första dagen efter sommarlovet. i morse när jag vaknade var klockan redan

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan Kapitel 1: Ljudet Det var en helt vanlig dag. Erik och hans klass hade kemilektion. Plötsligt hörde Erik konstiga ljud under golvet. Erik gillade inte kemiläraren. Han var sträng och sur hela tiden. Det

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan vände sig om. - Kan du sluta kasta pennor på mig?! fräste Johan. - Håll käften! svarade Peter. - Nej!!! - Sluta kasta pennor

Läs mer

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan Svenska från början 1 1 Hej! - Vad heter du? - Jag heter. - Hur gammal är du? - Jag är år. - Var bor du? - Jag bor på. - Hur många barn har du? - Jag har barn. - Vilket land kommer du ifrån? - Jag kommer

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag

Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag Av Natalia Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag är rädd för. Han heter Erik. Han är äldst

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell Arbetsmaterial till boken Snögubbens hemlighet av 1 3... Prolog 3... Kapitel 1-4 4... Kapitel 5-1O 5... Kapitel 11-17 6... Kapitel 17-22 7... Kapitel 23-29 8... Kapitel 3O - 35 9... Kapitel 36-41 1O-12...

Läs mer

Bubblorna på Fårö 2014. Texter

Bubblorna på Fårö 2014. Texter Bubblorna på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Bubblorna. Vi kommer att sjunga oss genom melodier och texter under veckan och när vi närmar

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Spinderella Tarantella 1 - en dramatisering

Spinderella Tarantella 1 - en dramatisering Dramatisering av Maria Bengtsson efter Lindahl & Gimbergsson 2012, Tarantella, Alvina Förlag Tarantella 1 - en dramatisering Bearbetningen endast är tillåten för användning inom undervisningssituationer

Läs mer

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva)

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Min värld Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Gramse, Mallo och mamma Gramse är ganska liten med långa öron och bor i en skog i landet Hittapou. Gramse brukar vara lila men byter färg ibland,

Läs mer

En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014

En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014 Dikter 3b En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014 I mina drömmars stad I mina drömmars stad är det varmt. I mina drömmars stad bor det kändisar och fotbollsspelare. I mina

Läs mer

FÖRFATTARE AGNES OLSSON 5C

FÖRFATTARE AGNES OLSSON 5C FÖRFATTARE AGNES OLSSON 5C 1 KAPITEL 1 DRAKÄGGET Jag vaknade av att min syster Lovisa pratade med min andra syster Lucia. Jag, Lovisa, Lucia och mina bröder Emil, Isak och Lukas sover i samma rum medan

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

böcker att läsa innan du fyller

böcker att läsa innan du fyller 100 böcker att läsa innan du fyller 6 Häftet tillhör:. Ditt födelseår:.. Datum när ni läste bok nr. 1 i häftet:. Datum när ni läste bok nr. 100 i häftet:..... Favoritböcker:...... Det är aldrig för tidigt

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Vad handlar boken om? Boken handlar om Tarik och Ida som ska på skolresa. Tarik vill så gärna följa med, men hans pappa har sagt att i hans familj sover man hemma. Fröken

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck Tre röda flygplan Erica Högsborn och Fanny Collandbeck 1 Personer:, 40, 40 2 En stor gågata en sen kväll. Det är mörkt och ruggigt. En kvinna, 40, kommer gåendes. En man 40, står i ett hörn och spelar

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Olika talesätt, liknelser och uttryck

Olika talesätt, liknelser och uttryck 1 Olika talesätt, liknelser och uttryck A. Ibland säger man en sak men menar någonting helt annat, vi använder oss av olika talesätt, liknelser och uttryck. Vad menas med följande uttryck? 1. Att vara

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser

Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser Vi valde att arbeta utifrån en saga. Sagan fick heta Gumman Gunnel och var inte färdigskriven från början utan hittades på efter hand beroende på

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1-hej

Den magiska dörren. kapitel 1-hej Den magiska dörren kapitel 1-hej Hej, jag heter Josefin. jag är 10 och ett halvt år gammal. Jag har bruna ögon och långt tjockt hår. Jag går på dans och fotboll. Jag har två bästa kompisar, Filippa och

Läs mer

Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Nisse. Jag är tio år. Jag går i fyran. Min bästa vän heter Mattias. Den jag är rädd för är en kille som heter Björn och är 40 år. Han jobbar i matsalen. Jag

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Peter och jag är 10 år. Jag går på Kajsaskolan. Min kompis heter Jonathan och går i min klass. Jag är rädd för min rektor på skolan, för varje dag går hon

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer