Dansa henne till döds

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dansa henne till döds"

Transkript

1 -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan

2 -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg, något hastigare. Tystnad. Återigen steg i gruset. Nej, ingenting. Ingenting. Var vi två som gick här? Var jag ensam? Eller var vi två, hon och jag, var det hon och jag som gick här på väg till... Nej, ingenting. Bara den egendomliga musiken. Och jag vet att hon hörde den. Hon hörde den, hon med. Hon ska inte ljuga. Hon måste lära sig tidigt att inte ljuga. Skogen den... den stod upp, rätt upp ur marken, precis som skog gör... och ljöd... den egendomliga musiken. Stegen upphör. Inget hörs. Det var en lång väg att gå ensam. Jag var van vid skogen, men inte vid att den sjöng. Och näckrosorna blev tydligare, jag mindes dem som om... jag stod mitt bland dem. Stilla vågskvalp. Avlägset hörs en fiol; en polska. Vad ska du göra! Du får inte!! Vad ska du göra?!

3 -3- Mannens rop försvinner snabbt, som åkte han ett tåg förbi Kvinnan. Skriker allt vad han orkar. Vad ska du gö... Mannens rop försvinner. Vågskvalpet är tydligare. Vad skulle jag göra? Jag kommer inte... Jag kommer inte... Polskan blir starkare. Näcken gnolar till låten. Det var inget jag ville. Den drog mig till sig. Var det bara... var det bara jag? Var jag så... alldeles ensam? Sjunger. NÄCKEN Kom... kom... och hjälp mig bära... Kom... kom... och hjälp mig nu... Kom till mig... kom till mig i mina armar... min älskade...

4 -4- Mamma? Vågskalpet övergår till en porlande bäck. Jag hörde... jag hörde mycket väl. Mamma? Mamma? Vad ska du göra? Polskan virvlar. Kom min älskade... NÄCKEN Neej! Neej! Ljudet av porslin som åker i golvet. Plötslig tystnad. Steg i gruset.

5 -5- Hon såg på mig med stora barnsliga ögon och undrade vart vi skulle gå. Min stackars lilla flicka... Varför säger jag så? Hon var inte ens med nu... när jag... eller lämnade jag kvar henne? Men jag ville det... Jag önskade väl det? Att han skulle komma tillbaka om jag blev ensam igen... Att han och jag kunde börja om igen. Utan henne. Slammer från ett kök. Stegen i gruset hörs något avlägsnare. Vad är det du säger? Förlåt mig. Din jävla... Gråter. Förlåt mig. Slänger ett fat i golvet. Dig? Vad i helvete är det du säger?

6 -6- Jag älskar... du måste förstå... jag älskar dig... Vad heter han? Vem är det? Svara! Svara din jävla... Vem!? Skakar Kvinnan. Gråter. Förlåt mig. Vem?! Vem?! Förlåt... Är det fan allt du kan säga, din jävla, är det det enda du kan få ur dig? Slår Kvinnan. Vem är det? Vem är det? Vem är det? Ett brak från flera fat som åker i golvet. Paus. Kvinnans gråt är det enda som hörs. Polskan spelar i bakgrunden. Kvinnans gråt övergår till Barnets gråt.

7 -7- Jag kommer inte ihåg att den här stigen var så lång... Var skogen så mörk när vi kom? Vi gick här... Vilka var vi... då? Upphör att gråta. Springer i gruset. Kom då, mamma, vad långsam du är! Skrattar. Vänta på mig! Vänta! Titta, mamma! Titta! Härifrån kan jag se hela alltihopa! Jag kan se sjön. Jag kan se ån, mamma, jag kan se... Neej! Porslin som åker i golvet. En ensam skärva som gungar på golvet. Tystnad. Jag får sitta här en stund... Låta tankarna vila... Mitt huvud måste få vila. Jag sätter mig här. Så lätt hon var. Hon flöt så lätt. Hon log mot mig, som om hon visste. Som om hon förstod. Hon förstod mig. Jag vet att hon själv ville det, min underbara lilla... flicka...

8 -8- Skrattar tankspritt. Vad är det jag pratar om? Mannens häftiga andetag. En skärva gungar på golvet. Kvinnan snyftar och rör sig försiktigt bland skärvorna. Hur ska jag kunna se dig i ögonen utan att tänka... på dig som en lögnare... Vet hon om det? Har du berättat det för henne? För sig själv. Min lilla flicka... Din, ja. Din. Gråter rasande. Min flicka. Min flicka. Dop förrättas i en kyrka. Dovt mummel från släkt och vänner. Ser du? Ser du hur hon ler?

9 -9- Hon verkar så trygg. VÄN 2 Hon ler så vackert, lilla flickan. Som om hon älskade vatten. VÄN 2... döper jag dig, Erika Lovisa... PRÄSTEN Tar vatten från dopfonten och döper Barnet. I faderns... Tar vatten. Sonens... Tar vatten. Och den helige andens namn. Amen. Ser du hur hon skrattar? VÄN 2 En sådan liten krabat! VÄN 2 Hon riktigt lever upp, som en liten fisk!

10 -10- En sådan liten en! Brås på mor sin. VÄN 2 Ja, de är hemskt lika. Hemskt lika. VÄN 2 Vännernas röster förvrids och blir gälla. Det är vad det är. Hemskt. VÄN 2 Hemskt lika. Hon älskar vatten. VÄN 2

11 -11- Brås på mor sin. Vännernas röster tynar bort. Bäcken porlar. Men Erika Lovisa, vad är det för namn? VÄN 2 Var har de hittat det? Något släktnamn, kanske. VÄN 2 Stackars barn. Stackars jävel VÄN 2 Skrattar. + VÄN 2 Bäcken porlar. Vännernas röster försvinner helt.

12 -12- I fjärran hörs en vallflicka kula. Kvinnan och Mannen kommer till bäcken. Deras röster hörs först en bit bort och blir sedan tydligare. Jo, kom! Man kommer över här! Skrattar. Kom nu, du hör vad jag säger, jag har gått här tusen gånger. De kommer fram till bäcken. Ta av dig skorna. Skrattar. Du är inte klok... Gör som jag, det är inte alls djupt... Hon vadar ut i bäcken och står i mitten av den. Ropar. Kom nu! Var inte så barnslig! Ja! Bra! Just det, kom nu!

13 -13- Vad kallt det är... Halkar. Ah! Och halt! Skrattar. Kom till mig, så ska jag visa dig något. Kan jag inte bara få gå över? Det är så haaalt... Kvinnan drar Mannen till sig. Skrattar. Släpp mig. Jag älskar dig. Jag älskar dig. De kysser varandra. Kvinnan drar ner Mannen i vattnet. De skrattar och älskar.

14 -14- Mamma? Plötslig tystnad. Kvinnan rycker till på sin stubbe. Vem är det? Andas häftigt. Mamma? Mamma? Vem är det? Vem är det!? Gråter. Skriker. Vem är det!? Jag vill veta!! Tystnad. Vad har jag gjort?

15 -15- Polskan hörs avlägset. Den ensamma fiolen blandar sig med bäckens avlägsna porlande. Det är skogen som aldrig tar slut. Jag kom inte den här vägen. Vart är jag på väg? Vart var jag..? Det var någon mer. Jag var någon mer. Vilka var jag? Mamma? Nej... nej... inte hon... inte min lilla flicka... Hon är hemma och väntar på mig. Hon undrar var jag håller hus, målar med sina små kritor, hon är säkert orolig, målar sina teckningar - Ser du mamma vad det här föreställer? - jag vill inte att hon ska vara orolig för min skull, jag måste skynda mig genom skogen... men den vill inte. Den vill inte släppa mig... Någon håller taget. Det häftiga plaskandet från paret som älskar i bäcken. Näcken spelar fiol.

16 -16- Jag älskar dig. Sjunger. NÄCKEN Kom... kom... kom till mig min älskade... älska med mig... älska mig en gång till... Kom... nu... till mig i mina armar På en restaurang. Ljudet av röster och porslin, bestick och glas. Får jag slå mig ner? DEN ANDRE Rycks ur sina drömmar. Va? DEN ANDRE Hoppsan, väckte jag er? Får slå mig ner? Ska ni slå ner er?

17 -17- Skrattar. DEN ANDRE Är det ledigt här? Sätt er, sätt er för all del. DEN ANDRE Det är ett trevligt ställe det här. Kommer ni ofta hit? Ja, det är ett ganska... nej, jag har aldrig varit... Förlåt mig, men jag satt i andra tankar. Titta där. Är ni förlovad? DEN ANDRE Gift. Vi gifte oss i... Avbryter sig. DEN ANDRE Det var en vacker ring. Jag tycker också att ringarna ska vara släta. Som min här. Och så gärna smal, hon ville jag skulle ha en kraftig historia, men jag ville ha en smal. Mormorsring heter det visst. Ni gifte er i..? Förlåt?

18 -18- Ni gifte er i kyrkan? DEN ANDRE Nej, i... vi gifte oss i... går. DEN ANDRE Eh... Är han... Jaha, är han... Så han har... rest bort? Jobbet. Inte mycket till smekmånad. DEN ANDRE Vi tog en promenad i skogen. Vilken skog? DEN ANDRE Ner till bäcken, och så vadade vi över och... vi tog av oss skorna och vadade, det var iskallt. Skrattar mjukt.

19 -19- Usch. DEN ANDRE Nej, det var... Inte alls så. Det var... fint. Vatten är aldrig fint, vatten är vått. DEN ANDRE Det var skönt. Men nu är han bortrest? DEN ANDRE Ja. Jobbet? DEN ANDRE Ja. DEN ANDRE Precis som jag, jag är också bortrest. Ja. Och jobbet. Ja.

20 -20- Vad jobbar ni med? Mitt arbete. DEN ANDRE Skrattar. Skrattar. DEN ANDRE Telefonsignal. Restaurangljuden försvinner. Kvinnan vrider sig i sängen. Telefonsignal. Ja, ja, ja... Svarar. Ja? Hallå? Hörs genom telefonen. Hej älskling, hur har du det? Jaha... Hej... Hur har du det?

21 -21- Nej, du vet, jag har aldrig gillat konferenser. Nej... Speciellt inte på sommaren. Jag förstår inte varför vi just då ska hålla på och... Och det kom ju lite...ja, det var ju för jävligt, jag trodde jag skulle få slippa, de sade det först, det är ändå inte varje dag man gifter sig, men han blev ju sjuk och... Ja, det är för jävligt. Det gör inget. Jag såg hur ledsen du blev. Vilken jävla, jag menar, vilken jävla smekmånad. Det gör inget, bara du kommer hem. Som ett skott! Så småningom. Ta hand om dig.

22 -22- Vad konstigt det låter. Ligger du fortfarande? Ja, jag sov faktiskt. Oj. Javisst ja, det var så det var att vara ledig. Skrattar. Försöker dölja att hon helst vill lägga på. Okej. Då så. Vi ses i kväll. Hej då. Du behöver inte kliva upp. Vi hittar på något kul när jag kommer. Hej då. Skrattar. Puss.

23 -23- Hej. Lägger på. Vrider sig i sängen. Var det han? DEN ANDRE Du får nog gå nu. DEN ANDRE Får jag? Tack, men jag jag tror jag utnyttjar dig lite i stället, när du ändå ligger här och ser ut som du gör. De kramas bland lakanen. De älskar. Polskan hörs i bakgrunden, bäcken porlar. Långt borta hörs en vallflicka kula. Älskandet övergår i krystanden. Kvinnan skriker. Hennes skrik blandas med ett nyfött barns skrik. Titta så fin... Ja, titta en sådan fin... BARNMORSKAN Är han... Är hon... Är han... Är hon... En liten flicka och hon är så fin. BARNMORSKAN

24 -24- Ger Barnet till Kvinnan. Hej... Hej... Lilla... lilla liten... Och den här ska vi klippa av... BARNMORSKAN Har du sett? Jag ser... Jag ser... Håll upp henne lite... Kan du inte hålla upp henne så jag får en bra... ska vi se här... BARNMORSKAN Kanske du vill klippa av den här? Va? BARNMORSKAN Ja, kom nu. Lägg ifrån dig kameran, kom här... Lilla flicka... Vår lilla flicka...

25 -25- Jag? BARNMORSKAN Sluta filma och kom här i stället nu och klipp av den. Lägger ifrån sig videokameran. Var ska jag klippa då? Hej, lilla liten... Klipp här. BARNMORSKAN Här? Klipp nu. BARNMORSKAN Här? Klipp. BARNMORSKAN

26 -26- Här? Tystnad. Mamma? Fågelkvitter. Sus bland trädkronor. Nu går jag. Nu går jag vidare. Går på stigen. Vi var två som gick här. Två som gick till... vattnet - Mamma! Jag kan se ån! Skynda dig! Skynda di... Tonas ned snabbt. - Vad gjorde vi där? Varför gick vi till vattnet? Och till musiken... Det var någon som spelade - Nej, mamma. Jag hör inget. Ingenting.

27 Det är klart hon hörde. Hon drev med mig. Hon skulle alltid retas. Jag får ta upp det med henne sedan. Hon får inte göra så, någon kan bli ledsen och moral måste tidigt in i barn, annars blir de brottslingar eller något, mördare. De blir... de kan bli mördade. Mamma? Polskan hörs avlägset. Mamma? Vad gör du? Rädd. Varför gör du..? Vad gör du? Mamma? Mamma! Ett kraftigt plask. Så bäckens porlande. Polskan hörs långt bortifrån. Jag var tvungen. Hela mitt liv hade jag... Hela hennes liv hade jag fått bära det själv. Jag visste inte... Jag var den enda som visste. Jag var tvungen att berätta det för honom. Neej!

28 -28- Porslin som slängs i golvet. Förlåt mig. Din jävla... din jävla... Vet hon om det? Vet hon? Min flicka... Min flicka... Din jävla... Gå inte! Du har tagit henne ifrån mig! Släpp mig! Du har stulit hennes liv från mitt! Släpp! Förlåt mig! Slår Kvinnan. Kort paus. Hotfullt. Rör mig inte. Smäller igen dörren. Gråter. Gå inte.

29 -29- Kommer fram till Kvinnan. Mamma? Åh, min lilla älskling... Kom hit. Kvinnan och Barnet håller om varandra. Var pappa arg? Nej - Var han arg på mig? - han var bara... Har han gått? Han trodde bara att du var hans flicka.

30 -30- Steg på stigen. Fågelkvitter. Bäcken porlar helt nära. Mamma? Vad är det? Ska vi leka? Ska vi leka, mamma? Vad ska vi..? Vad gör du? Vad ska du, mamma? Nej... Får munnen full med vatten, hostar. Jag vill inte leka mer, mamma. Jag vill inte... det var ingen rolig - Försvinner hastigt. - lek... lek... le... Jag var tvungen att berätta det för honom. Du var någon annans. Och jag - Skrattar uppgivet. - vet inte ens vad han heter... Hette. Jag vet inte. Det var ju bara den enda gången. Gråter stilla. Fågelkvittret övergår i porslinsskrammel på café. Vad lik hon är dig! Vad hon är lik dig! VÄN 2

31 -31- Slutar gråta. Tycker ni? Hon är dig upp i dagen! VÄN 2 Det räcker med att se på henne för att inse vad lika ni är. Så nu ska du inte säga sådana dumheter mer. Ta den här nu, snyt den där röda näsan. Tack. Det är hos dig hon hör hemma. Hon har min näsa. Skrattar och snyter sig. Och din mun.

32 -32- Och dina ögon. VÄN 2 På pricken. VÄN 2 Det är verkligen precis så likt något kan bli. På pricken. Hon är väldigt lik sin far också. Ja... VÄN 2 Ja... Är hon det? VÄN 2 Det är hon säkert.

33 -33- Eller blir. VÄN 2 Lite svårt att se bara. Blir blir hon säkert. VÄN 2 Hon kanske har hans öron. VÄN 2 Hon kanske är väldigt lik honom, det är bara svårt att... ja, helt enkelt svårt att, för att inte säga omöjligt skulle jag vilja säga. Men det är säkert hans öron. De får växa till sig lite. Polskan spelar återigen. Bäcken porlar. Kvinnan småspringer på stigen. Jag måste ut nu, jag måste ut härifrån, vad gör jag här? Vad har jag gjort? Vad fan är det som händer i mig? Jag saknar... saknar henne, min flicka som jag... jag har gjort henne... Jag har gjort henne... illa, vad var det jag... gick här för? Jag minns inte, jag minns..! Vem är det som spelar, hör du inte? Hör du inte musiken?

34 -34- Den går runt i skogen, någon spelar så huvudet sprängs, så lungorna fylls med vatten, du måste höra! Mamma? Hör du inte!? Var är du? Musiken som slår mig, hör du inte? Nej, mamma, jag hör ingenting... Jag vet att du hör den, det är du som spelar, du som dödar mig, men jag har inte gjort något, hör du mig? Skriker. Mamma! Skriker. Jag har inte gjort något!! Neej!

35 -35- Ljudet av porslin som kraschar i golvet. Det var inte ditt barn. Jag ville inte berätta det men jag kunde inte bära det längre, jag orkade inte vara ensam längre... Men nu kanske vi kan börja om... bara du och jag? Avlägset. Rör mig inte. Nu kanske du vill komma tillbaka - Avlägset. Skriker. Rör mig inte! - nu när det bara är jag kvar... För hon... hon är... Vad mörk skogen är. Nu kommer jag ihåg... Slutar springa. Nu vet jag - Gråter.

36 Jag minns! Vi gick till vattnet och den spelade, spelade så det skar i själen den förbannade musiken och den lockade och kallade på mig, men jag var inte där för min skull, det var inte jag som hade möte nere i det kalla vattnet, det var du, min lilla fisk, det var du - Rädd. Mamma? Mamma!? - Du som älskade vatten, du skulle gärna finna den där lockande musiken, du skulle lättsamt gå ut i vattnet, sjungande på ditt enfaldiga, barnsliga sätt och musiken skulle dra ner dig till sitt rike där dina lungor skulle sprängas och jag skulle bli fri, äntligen, från hemligheten, den skulle inte längre finnas. Och han skulle förlåta mig - Kastar porslin i golvet. Neej! - ta mig tillbaka och vi skulle kunna börja om. Hans barn skulle verkligen bli hans. Vi skulle älska i bäcken igen, vi skulle ännu en gång... älska i vatt... net... Titta, mamma! Jag kan se sjön! Jag kan se sjön, mamma! Titta, ån, titta på ån, mamma!

37 -37- Det heter bäck, dumma unge. Barnets röst blir gällt och skärande. Ån, mamma, titta på ån, ån, mamma, titta på ån, mamma, titta på ån, titta på ån! Sluta! Sluta! Kom hit, förbannade glin, det är ditt fel alltihop, ditt fel, jag var ensam, vad skulle jag göra, jag har fått betala, jag har fått betala, hela tiden visste jag att du inte var lik honom, att du inte påminde om honom på något sätt... och jag ensam visste varför... Hon brås på mor sin. En sådan liten en! VÄN 2 Och den helige andens namn... PRÄSTEN En sådan liten vattendyrkare!

38 -38- Skriker inte alls. VÄN 2 I faderns, sonens... PRÄSTEN Öser vatten Bäckens forsande vatten. Jag har aldrig sett ett barn som vill få vatten på sig... Men hon riktigt längtar efter det... VÄN 2 Ljudet från kyrkan försvinner. Polskan virvlar. Bäcken forsar. Nej, mamma, släpp mamma, jag vill inte! DEN ANDRE Bada i en sjö? Kallt och skitigt, nej du, nej tack.

39 -39- Tycker du inte om vatten? Nej, fy fan. DEN ANDRE Vad ska jag göra? Vada över... DEN ANDRE Tvätta håret i alger, vad fan är det att längta efter. Åh, mamma! Jag ser ån! Skynda dig! Vi springer! Vi springer och dyker i. Som du alltid gör, med huvudet först, mamma, åh vi kan väl dyka och allt! Jag gick här... med dig... Jag gick här med dig, det var bara du och jag, han har gått och lämnat oss, det är bara du och jag nu, min lilla flicka... jag ville det inte, men det var ditt fel, han visste inte att du... det var ditt fel. Det var ditt fel... Sjunger. NÄCKEN Kom till mig i mina armar... Åh, mamma, titta! Där är sjön och ån och alltihopa! Vi kan väl simma, mamma, säg att vi kan simma!

40 -40- DEN ANDRE Vilken bäck då? Kallt och jävligt. I skogen? Nej kom nu, jag ska visa dig hur en dusch fungerar... Sjunger på avstånd. NÄCKEN Kom... kom... till mig i mina armar Kom... kom till mig min älskade... Öser vatten. PRÄSTEN Döper jag dig, Erika Lovisa... Jag kan se ån, mamma! Jag kan se ån, mamma! Tystnad. Gråter. Långt borta sjunger Näcken sin visa. Fiolen spelar. Bäcken porlar svagt i bakgrunden. Kvinnan står alldeles stilla.

41 -41- Gråter. Avlägset, försvinnande. Varför? Varför? Hur kunde du..? Jag ville inte vara tillsammans med den andre men du lämnade mig ensam! Vad skulle jag göra? Jag var ledsen och förbannad, jävlar vad arg jag var, din satans knöl, det var vår smekmånad! Vi skulle vara tillsammans, men du försvann, "hade så mycket att stå i", det var du som svek, inte jag! Ditt jävla jobb, din jävla karriär... Det är inte mitt fel! Inte mitt! Och jag bar hemligheten ensam så länge och till slut var jag tvungen att berätta. Varför inte? Du älskade mig, du skulle säkert förstå och förlåta, jag var tvungen att berätta, det blev för tungt för mig att bära ensam, du skulle säkert förlåta, du skulle säkert älska henne och mig ändå, det är klart jag kunde komma till dig, det var bara i mitt huvud skräcken fanns, i min ensamhet, jag skapade själv rädslan för att bli övergiven, jag var tvungen att berätta för att få dela med mig. Jag visste att du skulle hålla om mig och älska mig och henne och förlåta... "Det är ändå vår flicka. Det gör inget, hon är vår flicka ändå"... Men du skrek - Ljudet av porslin och Mannens skrik, på avstånd. - du bara skrek och for ut mot mig när jag äntligen efter alla år var ärlig och öppnade mig för dig, men du tog inte emot mig, du tog inte emot hemligheten och mitt blödande minne, du blev bara så förtvivlat sårad och orkade enbart tänka på din egen känsla och dig själv. Jag stod bredvid och skakade och längtade efter dina armar, men du bara skrek att vår flicka var inte längre vår flicka - och då var hon inte det. Det var du som gjorde det. Du gjorde så att hon inte var

42 -42- vår flicka! Dina känslor övergav oss. Och då... hatade jag henne, den lilla fisken; hon var den som var i vägen, allt var hennes fel, hon måste betala! Det älskande paret i vattnet. Mamma? Mamma? Min lilla flicka... Du kallade honom pappa, men jag hade så ont för jag visste ju... Där satt jag hela tiden och visste, jag visste! Jag hade varit otrogen, jag hade svikit honom! Men han, det var han... och du. Ni svek mig. Jag var tvungen. Nu ska jag få honom tillbaka, du är inte längre här, du är inte... du är inte... Vi springer! Vi springer och dyker i. Vad har jag..? Jag minns, jag gick här... med... Som du alltid gör, med huvudet först, mamma, åh vi kan väl dyka och allt! Kvinnan och Mannen som älskar i bäcken.

43 -43- Vad har jag gjort, har jag..? Har jag? Kvinnan springer mot bäcken. Näcken spelar allt starkare. Vad har jag gjort? Jag trodde det var en dröm, men det... Var är du? Var är du!? Vad har jag gjort... Kvinnan snubblar fram i snår och grenar. Bäcken fors hörs nära. Kvinnan sliter undan ett sista snår. Forsen brusar starkt. Kvinnan stannar, förvånat. Men..? Men..? Ja, mamma, titta! Där är den! Var det så nära? Låg det här... hela tiden? Jag gick och gick, kom jag aldrig längre? Jag sprang, men vattnet låg kvar där hela tiden, nära mig... Jag kunde aldrig lämna det. Jag kunde aldrig lämna det.

44 -44- Sjunger. NÄCKEN Kom... Kom... Var är min flicka? Vår flicka? Kom till mig, vi går till hem! Mamma? Ja, min lilla flicka, kom! Vi går tillbaks till pappa! Vi går tillbaks till pappa! Han förlåter oss! Rädd. Mamma? Vad gör du? Han kommer att förlåta mig. Kom ur vattnet, lämna musiken nu, vi går och letar efter pappa. Han förlåter mig! Gråter. Mamma?

45 -45- Sluta! Sluta med det där nu! Jag ångrar mig. Säg att du ska komma tillbaka, säg åt musiken att släppa dig, vi ska härifrån! Vadar ut i vattnet. Ge mig henne tillbaka! Jag vill ha henne tillbaka! NÄCKEN Sjunger och spelar nära kvinnan. Ge tillbaka! Ge tillbaka! Jag ska ha henne, vi ska gå till hennes pappa, vad han än säger så är han hennes pappa... min älskade... Sjunger åter avlägset. NÄCKEN Nej! Gå inte ifrån mig! Lämna mig inte! Jag ska ha henne tillbaka! Det var inte meningen! Det var inte... som jag trodde... Kämpar med strömmen. Det var inte... meningen... Kom, mamma, det är härligt i vattnet... vattnet är kallt, mamma. Det är härligt i vattnet. Ja!

46 -46- DEN ANDRE Vatten är kallt, jag gillar inte sådant vått, hålla på och bada i... Jag kommer nu... jag kommer till dig... Kom... till mig i mina armar... NÄCKEN Kom, mamma, kom, vattnet är härligt. Vad kallt det är! Kvinnans skratt. Mannens skratt. Kom hit, mamma. Ja! Ja! Mamma!

47 -47- Jag kommer! Släpp henne! Poskan spelar. Näcken sjunger, glad och lockande. Jag kommer till dig! Men kom då! Kom, mamma! Kom någon gång! Jag ska hålla om dig, jag ska aldrig släppa dig... Mamma! Nej... Släpp mig! Jag vill inte, jag vill inte under vattnet... Får vatten i munnen, hostar. Mamm...

48 -48- Neej! Ljudet av porslin som slängs i golvet. Nej, låt bli! Gör det inte, jag vill inte göra det!... Mamma? Mamma! Mam... Jag vill inte ner i vattnet, inte under vattn... Kvinnan dränker Barnet. Nej! Nej! Gör det inte! Kom tillbaka! Jag gjorde det inte, jag ångrade mig! Ge mig henne! Vi ska hem! Visst är det skönt i vattnet? Visst är vattnet underbart kallt? Kallt och vått... DEN ANDRE Underbart kallt.

49 -49- Ge mig henne tillbaka! Vi ska hem! Vi ska hem! Kvinnan dras ner i vattnet. Hon hostar och bubblar. Kom till mig... kom till m... vi ska hem... Kvinnan drunknar i bäckens fors. Musiken slutar tvärt. Bäcken porlar. Långt borta kular en vallflicka. Åkersberga juni 92

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan Kapitel 1: Ljudet Det var en helt vanlig dag. Erik och hans klass hade kemilektion. Plötsligt hörde Erik konstiga ljud under golvet. Erik gillade inte kemiläraren. Han var sträng och sur hela tiden. Det

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen.

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen. LasseMajas Teater Tågmysteriet av Martin Widmark En pjäs från Valleby i tre akter 1 Medverkande: Lasse Maja Polismästaren Prästen Konduktören Serveringsflickan Lokföraren Nödvändig rekvisita (teaterprylar):

Läs mer

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr.

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr. Monstret av Elsa Om författaren Namn Elsa Ålder 10 år Intressen Gymnastik och teater Familj Mamma, pappa och lillebror Husdjur Tre ökenråttor, en fisk och en kräfta Tidigare utgivna böcker Den magiska

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf När vår lilla Hilma skulle komma till den här världen så hade i alla fall jag sett framför mig i mitt huvud på ett ungefär hur allt skulle gå till. Vi hade varit på

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck Tre röda flygplan Erica Högsborn och Fanny Collandbeck 1 Personer:, 40, 40 2 En stor gågata en sen kväll. Det är mörkt och ruggigt. En kvinna, 40, kommer gåendes. En man 40, står i ett hörn och spelar

Läs mer

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna.

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. I slaskhinken intill dörren mellan köket och verandan hade man glömt att lägga locket

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

-Varför äter du inget? frågade mattanten Eva argt. -För jag orkar inte mer, svarade Wille. -Om man tar mycket mat så måste man äta upp också annars

-Varför äter du inget? frågade mattanten Eva argt. -För jag orkar inte mer, svarade Wille. -Om man tar mycket mat så måste man äta upp också annars Författare Anton Rönnqvist 2014 Kapitel 1: Ljudet: Wille och Jack satt och åt. Plötsligt hörde Wille ett ljud. Det skrämde honom men ingen annan verkade ha hört ljudet. Wille frågade sin bästa vän Jack.

Läs mer

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n K o r e a Hej! Det är jag som är huvudpersonen i den här berättelsen jag heter. Jag har en tvillingbror som heter. Jag tävlar i slalom-åkning och tävlar i snowboard-åkning,

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 4: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA I AFRIKA

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William.

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. MONS TRET Av Eliza - Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. De fortsatta att baka. William och

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

En är ilsken En är rädd En gör allt för att bli sedd

En är ilsken En är rädd En gör allt för att bli sedd En är ilsken En är rädd En gör allt för att bli sedd Emma Broström Detta verk skyddas av Upphovsrättslagen. Upphovsmannens tillstånd krävs för offentliga framföranden och annan spridning. Denna pjäs förmedlas

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

MUSIKALEN: VI HÖR IHOP

MUSIKALEN: VI HÖR IHOP MUSIKALEN: VI HÖR IHOP Handlar om att vad spridande av glädje, omtänksamhet och värme kan ge. En amma är ledsen. Hennes son gör henne glad. De går till affären där affärsbiträdet är nedstämd. Mamman gör

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök.

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Första kapitlet I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Ingo hade inget att göra. Roger var igång med att dammsuga hotellet, och hade försökt få Ingo att hjälpa till.

Läs mer

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den lilla bergsbyn Aljustrel nära Fatima i Portugal märkte ingenting ovanligt. Som vanligt hade de gått upp före gryningen, ätit frukost och vallat föräldrarnas

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting EN HITTA PÅ-SAGA AV MALIN NORLANDER Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting 2012 Malin Norlander E-bok ISBN 978-91-7477-113-8 Pupill förlag Det var en gång en

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Den magiska dörren Av: Minna

Den magiska dörren Av: Minna Den magiska dörren Av: Minna den magiska dörren. 1. hej jag heter Lin jag är 9 år och jag går på sjöfälts skolan idag är det den första dagen efter sommarlovet. i morse när jag vaknade var klockan redan

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Drömmen om vad som helst

Drömmen om vad som helst 1 Drömmen om vad som helst Text för en eller två skådespelare. För 4-5 åringar. Av Patrik Bergner Oj. Oj. Sch. Väck mig inte. Jag sover. Jag somnade förut och nu ligger jag och tänker på en massa. Jag

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

sa r a st r i dsberg m ede a l a n d och a n dr a pjä ser a lbe rt bon n i e rs för lag

sa r a st r i dsberg m ede a l a n d och a n dr a pjä ser a lbe rt bon n i e rs för lag sa r a st r i dsberg m ede a l a n d och a n dr a pjä ser a lbe rt bon n i e rs för lag 1 medealand 5 dissekering av ett snöfall 139 valerie jean solanas ska bli president i amerika 307 efterord av steve

Läs mer

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och Hisstunnan Det luktar verkligen rök. Inte cigarettrök, utan ungefär sådan där rök som kommer från eld. De fortsätter försiktigt i den rangliga järntrappan, som ringlar sig neråt. Kolla! Det är den där

Läs mer

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky Gubben i stubben (Rim) 1. Uti skogen i en stubbe 1. Händerna flata mot varandra 2. bor en rolig liten gubbe 2. Håll upp en tumme 3. om du smyger fram så tyst 3. Två fingrar går på tex. Golv eller ben utan

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse EN ANNAN PERSON av Fabian Buebo inspirerad av en verklig händelse SLUTVERSION 160428 fabian@fabianbuebo.se 0735554992 1 INT. HOTELLRUM - KVÄLL Vi hör en kvinna sjunga för sig själv. Vi ser hela hotellrummet.

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan.

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan. `````Stormen En ensam kula visslade genom natten En ensam kula, var menad för honom En ensam kula kan få den starkaste att falla En ensam kula penetrerar sitt mål En ensam kula som genom för sin mening,

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

- Nej. Sa jag - Det betyder Gamla. Araber. I. String. Sa Herbert - Ha ha ha ha.

- Nej. Sa jag - Det betyder Gamla. Araber. I. String. Sa Herbert - Ha ha ha ha. 1 Kapitel 1 Jag vaknade en dag ut av att en gris sprang runt i min stuga. Grisen råka sätta sig på en spik. Hej jag heter Greger Gransson. Min mamma heter Margareta och min pappa heter Joshua. Jag jobbar

Läs mer

FÖRFATTAREN ALKA 2014

FÖRFATTAREN ALKA 2014 FÖRFATTAREN ALKA 2014 Kapitel 1 Bob är i kemisalen och hör ett ljud som bankar i golvet. - Vad är det som bankar i golvet? säger Bob. - Va då, jag hör inget, säger Pom. - Va? Jag hör dunk dunk i golvet,

Läs mer

EXT. GATA UTANFÖR TEATERN. NATT.

EXT. GATA UTANFÖR TEATERN. NATT. EXT. GATA UTANFÖR TEATERN. NATT. Det är midnatt, den 31 december 1938. Kyrkklockor ringer in det nya året, bilar tutar, människor på gatan önskar varandra Gott nytt år. På en balkong mot gatan skålar Francoise

Läs mer

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari 1 Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari Bakgrund Johannes Bosco (1815-1888) Giovanni Bosco föddes den 16 augusti 1815 i Becchi, en liten by nära Torino i norra Italien. Hans föräldrar

Läs mer