Stockens Sjöbodsägarförening

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockens Sjöbodsägarförening"

Transkript

1 1 Stockens Sjöbodsägarförening Föreningen bildades 1981 för att ge tyngd åt stockenbornas förhandlingar med Orust kommun i samband med kommunens planer att upprätta arrendeavtal för sjöbodar och bryggor. Föreningen registrerades hos länsstyrelsen som ideell förening i april På årsmötet 1986 antogs föreningens gällande stadgar. De finns tillgängliga på Föreningen Stockens hemsida. Historik - hamnområdet All mark i Stockens samhälle ägdes ursprungligen av Tofta gård. Anders Falk 1, som på 1820-talet hade köpt Tofta och flyttat dit, uppmanade fiskarna på Stocken att bygga sina bodar och bryggor längs stranden inne i samhället. Någon arrendeavgift var det inte tal om. Anders Falk hade en mycket positiv inställning till de boende på Stocken och Råön och han gynnade dem i åtskilliga fall. Tidigare ägare till Tofta hade mer eller mindre förbjudit fiskarna att ha bodarna inne i samhället. Efter Anders Falks död 1853 förvaltades egendomen enligt Falks testamente av Falkiska donationen, vars direktion fortsatte verksamheten i Anders Falks anda. Från 1910 var Stocken ett så kallat municipalsamhälle, med lokal beslutanderätt i vissa frågor. 2 Vid årsskiftet 1959/60 upphörde denna status och dåvarande Morlanda kommun övertog ansvaret. Inför förändringen ansåg många på Stocken att markområdet, där bodar och bryggor låg, historiskt sett borde tillhöra Stocken. Ett viktigt argument var att Anders Falk en gång gett stockenborna rättighet till mark för uppförande av sjöbod och brygga utan någon arrendeavgift 3. Falkiska Donationens direktion var positiv och ansåg att donator Anders Falks intention innebar att avkastningen av donationen skulle komma samtliga stockenbor till del. Direktionen förklarade sig beredd att utan ersättning överlåta området längs stranden till stockenborna (dvs Stockens municipalsamhälle). Men länsstyrelsen kunde inte godkänna denna transaktion. Tiden var knapp, årsskiftet närmade sig snabbt, då municipalsamhället upphörde att existera. Den avsedda planen kunde inte genomföras. I stället blev det Morlanda kommun som 1963 kunde köpa marken och alltså bli ägare till det avstyckade hamnområdet Tofta 2:31. 4 Markpriset lär ha varit kr! I kommunreformen 1970 gick Morlanda kommun upp i den nybildade Orust kommun och hamnområdet på Stocken fick en ny ägare. 1 Se även artikeln Tofta gård Anders Falk Falkiska Donationen på Föreningen Stockens hemsida. 2 Se Kapitel 3 Hälsovårdsfrågor och brandskydd i boken Om STOCKEN förr och nu av Peterson Tullberg. Boken finns tillgänglig på Föreningen Stockens hemsida, 3 Detta argument prövades av Kammarrätten i Göteborg med avslag i dom i juni Se Kapitel 13 Strandområdet med sjöbodar och bryggor i boken Om STOCKEN förr och nu (sid 43).

2 2 Någon avgift för sjöbodar och bryggor på kommunens mark blev inte aktuell förrän efter kommunfullmäktiges beslut i mars Avgiften storlek var kr. I juni 1981 beslutar Orusts kommunstyrelses arbetsutskott att uppdraga till kommunkontoret att framtaga förslag till riktlinjer vad gäller kommunens framtida handläggning av arrenden avseende plats för sjöbod mm. Det var alltså Orust kommuns planer att införa arrenden för bodar och bryggor som var den direkta anledningen att Sjöbodsägarföreningen bildades. En intensiv aktivitet utvecklades. Upprepade diskussioner med representanter för Orust kommun angående de nya villkoren och i synnerhet utformningen av arrendekontrakten genomfördes. Av medlemmarna uttaxerades ett extra engångsbelopp så att föreningen kunde anlita advokathjälp vid kontakterna med kommunen och vid utformningen av ett eget förslag till arrendekontrakt. 5 Viktiga punkter var frågan om överlåtelse och arv avseende sjöbod och brygga, avtalstidens längd och arrendeavgiften. Först på våren 1989 har föreningen och kommunen nått enighet i avtalsfrågan. Dåvarande ordföranden Egon Johansson skrev i en cirkulärskrivelse i mars1989 till föreningsmedlemmarna: Så har det äntligen lossnat. Kommunen har accepterat det mesta av vårt avtalsförslag. ( ) Det har tagit lång tid, ca 6 år, att nå fram till detta avtal. Vi i styrelsen upplever den sammanhållning som förevarit som det starkaste skälet till att vi lyckades. Endast ett fåtal sjöbodsägare är ej med i föreningen. Nytt arrendeavtal med höjda arrendeavgifter Vi står nu inför en förändrad situation igen: Orust kommun säger upp arrendeavtalen. Nya avtal om lägenhetsarrende måste tecknas och en ny och kraftigt förhöjd arrendeavgift för sjöbodar, bryggor, uthus, magasin och trädäck och vattenområde har antagits av kommunfullmäktige Förslag till ändringar av taxekonstruktionen och nytt avtal för lägenhetsarrende daterade behandlas först i sammanträde med Utskottet för samhällsutveckling , där Els-Marie Ragnar yrkar att utskottet för samhällsutveckling beslutar att ta ut en avgift om 100 kr/m² för markområde, 100 kr/m² för vattenområde, en årlig administrativ avgift om 450 kr samt att taxan skall indexuppräknas årligen. Den nya taxekonstruktionen innebär en avgift per kvadratmeter markyta och kvadratmeter vattenområde (brygga) baserad på 100 kr/m². För en bod på m² blir avgiften 3000 kr och för en brygga på m² kr, totalt kr. Härtill 5 Orust kommun tog senare på sig en del av kostnaden och betalade ett belopp till Sjöbodsägarföreningen. Det verkade som om man på kommunen uppskattade diskussionerna och hjälpen med utformningen av arrendekontrakten, som blev vägledande för avtalen i andra fiskelägen.

3 3 kommer en fast administrativ avgift på 450 kr. I stället för kr blir den nya årliga avgiften kr. Med en bod på 16 m² och en brygga på 17 m² blir avgiften kr kr samt 450 kr i administrationskostnad. Intervallet är m². En bod på 46 m² (intervall m²) och en brygga på 25 m² (intervall m²) ger en arrendeavgift på kr kr kr = kr. Se vidare tabell nedan. Orust kommun KS/2012 : 1551 Arrendeavgifter för upplåtelse av mark till sjöbodar, uthus, magasin, trädäck och bryggor (vattenområde) (lägenhetsarrende) Yta i m² Mark Vattenområde uppåt Åvgifterna baseras på 100 kr/m² Utöver ovanstående avgifter kommer en årlig administrativ avgift om 450 kronor. Samtliga avgifter indexuppräknas enligt konsumentprisindex för juli månad I tabellen bör det stå 76 uppåt (och inte 80 uppåt). Konstruktionen med olika intervall med samma avgift inom intervallet innebär en skärpning av avgiftens storlek. Exempelvis för en bod på 31m² är markarrendet kr, inte 31x100= kr. Motsvarande gäller för vattenområde/bryggor. Begreppet vattenområde är inte helt klart. I tabellen ovan jämställs det med bryggor. Tolkningen blir då att vattenområdet är detsamma som bryggans yta. I många fall är bryggan lång för att man skall nå ut till tillräckligt djupt vatten (t.ex.1 m ). Skall även den bryggyta räknas, där det är alltför grunt, kanske mer eller mindre torrlagt vid lågvatten?

4 4 Prövning i arrendenämnden När de nya arrendeavtalen började skickas ut och det stod klart att vi skulle få kraftigt höjda arrendeavgifter, vände sig två sjöbodsägare på Stocken med Sjöbodsägarföreningen som ombud till arrendenämnden i Göteborg för att få höjningen prövad. Även från Hälleviksstrand och Käringön framställdes begäran om medling till arrendenämnden. Ärendena handlades gemensamt i arrendenämnden. I svarsskrivelse bestrider Orust kommun yrkandet i sin helhet och i skrivelse står: Orust kommun anser inte en medling mellan arrendatorer och kommunen skulle leda till någon förändring av gällande beslut om höjda arrendetaxor och önskar därmed att ärendet avlutas. 6 Arrendenämnden avskrev ärendena, eftersom det var nämndens mening att det var uppenbart att förutsättningar för förlikning saknades. Motion till kommunfullmäktige Sjöbodsägarföreningen har varit i kontakt med ordföranden för kommunfullmäktige Hans Pernervik (Folkviljan på Orust) och framhållit hur orimligt höga vi tycker att de nya arrendeavgifterna har blivit. Pernervik har senare lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att uppdra till kommunstyrelsen att se över prissättningen (Dnr KS/2012 : 2701). Motionen har behandlats i Utskottet för samhällsutveckling, där man gjorde följande bedömning: Avgifterna skall finansiera handläggningen av arrendena. ( ) Vid händelse av sänkning av taxorna, vad gäller sjöbodar, skulle det innebära att arrendena subventioneras, dvs. skattemedel behövs för att täcka administrationen kring vårt markinnehav. Att ändra redan fattade beslut skulle få väldiga konsekvenser för mark- och exploateringsavdelningen som handlägger arrenden med allt vad det innebär avseende fakturering, omskrivning, uppsägning, utskick av arrendekontrakt, registrering i kartsystem m.m. Med andra ord, motionen avvisas. Det tunga argumentet är att så stora avgiftshöjningar behövs för att finansiera kommunens handläggning av arrendena. Dessutom beskrivs utförligt det väldiga merarbete, som skulle följa, om en ändring gjordes. 6 Företrädare för Orust kommun har varit mark och exploateringschefen Annika Carlén. Vi upplever svaret som ett något bryskt avvisande av dialog med de berörda sjöbodsägarna.

5 5 Kontakt med Bohusläns Skärgårdsråd Sjöbodsföreningen har kontakt i arrendefrågan med Skärgårdsrådet, som driver frågor både lokalt och nationellt och fungerar som ett nav för samverkan mellan kustbor och samhällsföreningar. Avgiftshöjningens syfte: Att ge täckning för administrationskostnader I protokollet från ( 61) från sammanträdet med Utskottet för samhällsutveckling, där arrendefråga förberetts, står under rubriken Syfte : För att ha skälig avgift som täcker administrativa avgifter föreslås en höjning av avgiften enligt bifogade förslag. I kommunfullmäktiges beslut (KF 89) om Ändring av avgiftskonstruktion samt indexhöjning av arrendeavgifter för upplåtelse av mark till sjöbodar, uthus, magasin, trädäck och bryggor (vattenområde) /lägenhetsarrende/ framhålls att kommunen inte har täckning för sina kostnader för administration av arrendeavtalen och att avgiftshöjningen är skälig för att uppnå denna kostnadstäckning. Vad behövs i avgiftshöjning för att ge kostnadstäckning? Orust kommun uppger sig ha ca 900 arrenden som mestadels rör sjöbodar, bryggor och uthus. En mindre andel rör jordbruk, anläggningar, magasin och annat. Någon ekonomisk analys från kommunens sida av vad som behövs för kostnadstäckning har vi inte sett. Men om man antar att det rör sig om 700 sjöbods- och bryggarrenden med en lågt räknad genomsnittlig avgift på 4000 kr kr i årlig administrativ avgift, innebär det en intäkt på kr årligen. Enligt uppgift har kommunen en och en halv tjänst för att handlägga arrendena och ibland kanske man tillfälligt också anlitar advokathjälp. Intäkten borde med råge räcka till! Ägarna sköter själva sjöbodar och bryggor Orust kommun har blivit ägare till hamnområdet på Stocken utan någon kostnad. (Se historiken ovan.) Ägarna till sjöbodar och bryggor står själva för underhåll, och reparationer (t ex efter isvintrar) och håller arrendeområdet rent och städat. Kommunens utgifter hänför sig enbart till administrationen av arrendekontrakt och utsändandet av de årliga räkningarna för avgifterna, vilket ju också framhålls från kommunens sida i diskussionen om kostnadstäckning. Arrendeavgifterna bör sänkas Stockens Sjöbodsägarförening anser att det finns tunga argument för att kommunen bör sänka arrendeavgifterna. Sannolikt bli kommunens intäkter avsevärt högre än i räkneexemplet ovan. Det är inte rimligt att det behövs så mycket pengar för att ge kommunen kostnadstäckning för administrationen av arrendena, vilket var kommunens uttalade syfte med de höjda arrendeavgifterna.

6 6

Utskottet för samhällsutveckling 2012-04-25. Plats och tid Centrumhuset, Henån 2012-04-25 08:15-14.30. Kommunstyrelseförvaltningen, Henån

Utskottet för samhällsutveckling 2012-04-25. Plats och tid Centrumhuset, Henån 2012-04-25 08:15-14.30. Kommunstyrelseförvaltningen, Henån 1 Plats och tid Centrumhuset, Henån 2012-04-25 08:15-14.30 Beslutande Bo Andersson Els-Marie Ragnar Bengt Johansson Kerstin Gadde Hans Stevander Övriga deltagande Se sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE

AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE Jordägare: Ale kommun, org nr 212000-1439 (nedan kallad Jordägaren) Mark- och exploateringsavdelningen 449 80 Alafors Arrendator: Backa Säteri IF, org.nr 802493-7511 (nedan kallad

Läs mer

9 Om en medlem vill överlåta sin stuga och nyttjanderätt till koloniträdgårdslott till en annan person, måste styrelsen samtycka till överlåtandet.

9 Om en medlem vill överlåta sin stuga och nyttjanderätt till koloniträdgårdslott till en annan person, måste styrelsen samtycka till överlåtandet. Säter Koloniträdgårdsförening Alnö 2013-09-03 Stadgar för Säter Koloniträdgårdförening Antagna vid årsmöte, kl. 10.00, 2014-05-03, 31 Antagna vid extra årsmöte, kl. 13.30, 2014-05-03, 9 1 Föreningens namn

Läs mer

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar/fritidsträdgårdar inom kommunens gränser - remiss från kommunstyrelsen

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar/fritidsträdgårdar inom kommunens gränser - remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-308-006 SID 1 (7) 2009-04-27 Handläggare: Liselotte van den Tempel Telefon: 508 09 245 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark). KS 2015-261

Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark). KS 2015-261 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-15 244 Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark).

Läs mer

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) 006-155/09 2009-04-23 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2009-05-14 Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument REGLER RÖRANDE ARRENDEAVGIFT ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 272 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2018-09-06 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Roland Mattsson (M) Stig-Arne Helmersson (C) Hilbert Eliasson (S) Hilbert Eliasson. Lennart Petersson. Roland Mattsson.

Roland Mattsson (M) Stig-Arne Helmersson (C) Hilbert Eliasson (S) Hilbert Eliasson. Lennart Petersson. Roland Mattsson. Plats och tid Kommunhuset, Långö, Kungshamn, den 1 mars 2017 kl. 08.30-12.30 Beslutande Roland Mattsson (M) Stig-Arne Helmersson (C) Hilbert Eliasson (S) Övriga deltagare Göran Säwe, fastighetschef 10-11

Läs mer

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser remissvar

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 006-238/2009 SID 1 (6) 2009-04-28 Handläggare: Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Christer Hellekant, tf förvaltningsområdeschef Elisabeth Martinsson, sekreterare. Kommunstyrelseförvaltningen, Henån Onsdag 24 april, kl. 16.

Christer Hellekant, tf förvaltningsområdeschef Elisabeth Martinsson, sekreterare. Kommunstyrelseförvaltningen, Henån Onsdag 24 april, kl. 16. 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Brandstationen Svanesund 2013-04-19 08:15 Ledamöter

Läs mer

7. VA-taxa från 15 maj 2017 Dnr 2016/

7. VA-taxa från 15 maj 2017 Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 12 (32) 2017-04-24 Kf Ks 111 7. VA-taxa från 15 maj 2017 Dnr 2016/329-450 I tjänsteskrivelse 1 mars 2017 redovisar Västervik Miljö & Energi AB förslag till nya avgifter

Läs mer

Arrendeavtal för båtverksamhet inom Strängnäs 3:1

Arrendeavtal för båtverksamhet inom Strängnäs 3:1 KF 15:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Näringslivskontoret Dnr KS/2015:122-261 Mark- och exploateringsenheten 2015-03-30 1/1 KF 15:2 Handläggare Katarina Ankarling Tel. 0152-293 73 Kommunfullmäktige Arrendeavtal för

Läs mer

STADGAR FÖR PÖLSEBO SMÅSTUGEFÖRENING. 1. Namn och ändamål

STADGAR FÖR PÖLSEBO SMÅSTUGEFÖRENING. 1. Namn och ändamål STADGAR FÖR PÖLSEBO SMÅSTUGEFÖRENING 1. Namn och ändamål Föreningens namn är Pölsebo Småstugeförening. Föreningen har till uppgift att tillvarata medlemmarnas intressen i deras egenskap av egnahemsägare

Läs mer

Justerade av 6

Justerade av 6 Justerade 2011 09 26 1 av 6 1 Firma Föreningens firma är Fiskeläget Härön 2 Samfälligheter 3 Grunderna för förvaltningen Föreningen förvaltar nybildad marksamfällighet bildad av Härön 1:10, 1:19, 1:54,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 februari 2013 Ö 5531-11 KLAGANDE KO Ombud: Jur.kand. JW MOTPART CE Ombud: Jur.kand. AG SAKEN Ändring av arrendevillkor ÖVERKLAGAT

Läs mer

Roland Mattsson (M), ordförande Stig-Arne Helmersson (C) Hilbert Eliasson (S)

Roland Mattsson (M), ordförande Stig-Arne Helmersson (C) Hilbert Eliasson (S) Plats och tid Kommunhuset, Hållö, Kungshamn, den 24 november 2017 kl. 09.00-12.25 Beslutande Roland Mattsson (M), ordförande Stig-Arne Helmersson (C) Hilbert Eliasson (S) Övriga deltagare Rosita Johansson,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-13. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-10-13 8:15-11:45

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-13. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-10-13 8:15-11:45 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-13 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-10-13 8:15-11:45 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Bengt Johansson Claes Nordevik Anders Fröjdö Gunilla Josefsson

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelser, förvärv och försäljning av mark

Riktlinjer för upplåtelser, förvärv och försäljning av mark Riktlinjer för upplåtelser, förvärv och försäljning av mark Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2019-01-10 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Sektor Samhällsutveckling Antagen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum :15-12:15

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum :15-12:15 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-08-18 8:15-12:15 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Bengt Johansson Claes Nordevik Roger Hansson Gunilla Josefsson

Läs mer

Jan-Olof Larsson (S), vice ordförande Bengt Sörensson (S) Pär Eriksson (C), ordförande Lars Kinnmalm (M)

Jan-Olof Larsson (S), vice ordförande Bengt Sörensson (S) Pär Eriksson (C), ordförande Lars Kinnmalm (M) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2019-03-28 kl. 14:00-15:35 Beslutande Övriga deltagare Pär Eriksson (C), ordförande Lars Kinnmalm (M) Eveline Savik, förvaltningschef Fredrik Torstensson,

Läs mer

44 FÖREDRAGNINGSLISTA

44 FÖREDRAGNINGSLISTA 44 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum Sida 2015-04-16 16 (20) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2014/278 11 Svar på motion Om förändring av VAtaxan från Anette Bächi (MP) Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar Avslå

Läs mer

Hilbert Eliasson. Lena Vilhelmsson. Roland Mattsson. Hilbert Eliasson

Hilbert Eliasson. Lena Vilhelmsson. Roland Mattsson. Hilbert Eliasson Plats och tid Kommunhuset, Tryggö, Kungshamn kl. 13.30-17.00. Beslutande Roland Mattsson (M) Stig-Arne Helmersson (C) Hilbert Eliasson (S) Övriga deltagare Annmarie Erlandsson, VA anläggningschef, 74-79

Läs mer

AVTAL OM ARRENDE MELLAN BORLÄNGE KOMMUN OCH LENNHEDEN VATTEN AB

AVTAL OM ARRENDE MELLAN BORLÄNGE KOMMUN OCH LENNHEDEN VATTEN AB AVTAL OM ARRENDE MELLAN BORLÄNGE KOMMUN OCH LENNHEDEN VATTEN AB 1 Detta avtal om arrende ( Avtalet ) har denna dag träffats mellan 1. Borlänge kommun, 212000-2239 ( Kommunen ) 2. Lennheden Vatten AB, 556765-4750

Läs mer

Bilaga D:2. Motion Tolkning av avtalsvillkor

Bilaga D:2. Motion Tolkning av avtalsvillkor Bilaga D:2 Motion Tolkning av avtalsvillkor Mot bakgrund av styrelsens bilaga 4 i kallelsen till extra stämma 2013 redovisade problem med tolkningen av Sjöbodsavtalets villkor 6.2 gällande debiteringsgrunden

Läs mer

Stockholms stads debitering av ideella fritidsbåtsklubbar. Saltsjön Mälarens Båtförbund och Stockholms seglarförbund.

Stockholms stads debitering av ideella fritidsbåtsklubbar. Saltsjön Mälarens Båtförbund och Stockholms seglarförbund. Idrottsförvaltningen Utvecklingsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-10-30 IDN: 2017-11-21 Handläggare Thomas Wiklund Telefon: 50828200 Till Idrottsnämnden fritidsbåtsklubbar anslutna till Förvaltningens

Läs mer

STADGAR. Organisationsnummer Firma Föreningens firma är Bredsund - Rotholma samfällighetsförening

STADGAR. Organisationsnummer Firma Föreningens firma är Bredsund - Rotholma samfällighetsförening 1 - STADGAR Organisationsnummer 716419-1038 Stadgar för Bredsund Rotholma samfällighetsförening, bildad enligt lagen ( 1973:11 50) om förvaltning av samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltning skall

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.3

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.3 Allmänt reglemente för kommunstyrelse och nämnder Antaget av kommunfullmäktige 2007-02-26, 84 Reviderat av kommunfullmäktige 2012-04-10, 34 Reviderat av kommunfullmäktige 2015-05-11, 63 Nämnds ansvar och

Läs mer

Motion (2015:73) av Lotta Edholm (L) om begravningsavgiften, svar på remiss

Motion (2015:73) av Lotta Edholm (L) om begravningsavgiften, svar på remiss Stockholms kyrkogårdsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-04-19 Handläggare Mats Larsson Telefon: 08 508 30101 Till Kyrkogårdsnämnden 2016-05-17 Motion (2015:73) av Lotta Edholm (L) om begravningsavgiften,

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, sammanträdesrum Årholmen, klockan 09:00

Plats och tid Centrumhuset, Henån, sammanträdesrum Årholmen, klockan 09:00 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad inkallar vederbörande ersättare Plats och tid Centrumhuset, Henån, sammanträdesrum Årholmen, 2019-03-06 klockan 09:00 Ledamöter Ulla

Läs mer

Björn Martinsson, teknisk chef Jörgen Wollbratt, fastighetschef 11-17 Mary-Ann Grahn, kost- och städchef 11-17 Annmarie Erlandsson, VA/Anläggningschef

Björn Martinsson, teknisk chef Jörgen Wollbratt, fastighetschef 11-17 Mary-Ann Grahn, kost- och städchef 11-17 Annmarie Erlandsson, VA/Anläggningschef Plats och tid Kommunhuset, Långö, Kungshamn den 11 mars 2015 kl. 08:30-12:00, 13:00 14:30 Beslutande Roland Mattsson (M) Stig-Arne Helmersson (C) Hilbert Eliasson (S) Övriga deltagare Justerare Björn Martinsson,

Läs mer

HAMNSTYREl.SENS SAMMANTRADE ÄRENDE NR:

HAMNSTYREl.SENS SAMMANTRADE ÄRENDE NR: KOPIA ~ GÖTEBORGS HAMN 1982-11-16 AD 259/82 GvB/ELj HAMNSTYREl.SENS SAMMANTRADE ÄRENDE NR: DEN 9 l2 ~06 Göteborgs Hamnstyrelse Inköp av byggnad i Sannegårdshamnen I Sannegårdshamnens sydvästra del lagras

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-11-04. 1 Information till kommunstyrelsen KS 14/6. 2 Begäran om uppsägning av arrende för betesmark på gården Kilslund

Sammanträdesdatum 2014-11-04. 1 Information till kommunstyrelsen KS 14/6. 2 Begäran om uppsägning av arrende för betesmark på gården Kilslund KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-11-04 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 4 november 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.00, 13.00-16.00

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.00, 13.00-16.00 Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.00, 13.00-16.00 Beslutande Bo Andersson, ej 98 Einar Jansson Lotta Bäckberg, tjg ersättare Lars Edström Ingemar Martinsson, ej 105 Hans Stevander kl. 08.15-14.30

Läs mer

1 STADGAR för ÖNNEREDS BÅTLAG Antagna på årsmötet februari 2015

1 STADGAR för ÖNNEREDS BÅTLAG Antagna på årsmötet februari 2015 1 STADGAR för ÖNNEREDS BÅTLAG Antagna på årsmötet februari 2015 1 Namn Föreningen är ideell och dess namn är Önnereds Båtlag. 2 Ändamål Föreningen har till ändamål att i Önneredsviken och på Sjöbacka i

Läs mer

Stadgar För 101net Käglinge Samfällighetsförening

Stadgar För 101net Käglinge Samfällighetsförening Stadgar För 101net Käglinge Samfällighetsförening Stadgar för 101net Käglinge Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen

Läs mer

2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL

2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL STADGAR Stadgar antagna vid föreningens årsmöte 20170323 1. FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Koloniträdgårdarna Ängstugan. 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2.1. Koloniträdgårdarna Ängstugan är en ideell förening,

Läs mer

Läget för gång- och cykelvägen framgår av bifogad kartbilaga tillhörande detta avtal.

Läget för gång- och cykelvägen framgår av bifogad kartbilaga tillhörande detta avtal. Avtal om servitut Parter: Svedala kommun, ägare av fastigheten Värby 44:1 Malmö Stad, ägare av fastigheten Värby 61:1. Servitut 1. Ägaren av fastigheten Värby 61:1 (tjänande fastighet) upplåter rätt för

Läs mer

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING TEKNIK- OCH KOMMUNIKAT ION SID 1 (5) 2009-04-29 SDN 2009-05-14 Handläggare: Gunnar Hedman E-post: bromma@bromma.stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Nytt arrendeavtal mellan

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 mars 2017 KLAGANDE Stockholms kommun Ombud: Stadsjuristen Catharina Gyllencreutz Stockholms stads juridiska avdelning 105 35 Stockholm

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens firma är: Firma Sundbyholms samfällighetsförening ( )

Stadgar. 1 Föreningens firma är: Firma Sundbyholms samfällighetsförening ( ) Stadgar för Sundbyholms samfällighetsförening (716424-4977) enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun: Eskilstuna Län: Södermanland

Läs mer

1 (2) Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017

1 (2) Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017 1 (2) Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017 68 Överlåtelse av fastigheten Kalmar Törneby 8:18 från Kalmar kommun till Kalmar Öland Airport AB Handlingar

Läs mer

Stadgar för Påfvelunds samfällighetsförening org.nr:

Stadgar för Påfvelunds samfällighetsförening org.nr: Bilaga 3 till protokoll 2002-10-30 Stadgar för Påfvelunds samfällighetsförening org.nr: 857202-6170 1 Firma Föreningens firma är Påfvelunds samfällighetsförening 2 Förvaltningsobjekt, grunderna för förvaltningen

Läs mer

Regler för sjöbodsarrende i Tjörns kommun

Regler för sjöbodsarrende i Tjörns kommun Dokumenttyp och beslutsinstans Regler för sjöbodsarrende Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Conny Johansson Dokumentnamn Regler för sjöbodsarrende Dokumentet gäller för Sjöbodsarrendatorer i Tjörns kommun

Läs mer

Vid arrendetvister kan parterna ta hjälp av specialdomstolen Arrendenämnden som kan medla och fatta beslut.

Vid arrendetvister kan parterna ta hjälp av specialdomstolen Arrendenämnden som kan medla och fatta beslut. 1 / 5 Arrende Arrende är när en markägare, även kallad jordägare, ger en fysisk eller juridisk person, kallad arrendator, rätten att använda jordägarens jord eller mark mot en viss avgift. Det finns flera

Läs mer

Kommunstyrelsens tekniska utskott Tor Israelsson (s) Robin Fransson (v) Ingemar Johansson (c)

Kommunstyrelsens tekniska utskott Tor Israelsson (s) Robin Fransson (v) Ingemar Johansson (c) Kommunstyrelsens tekniska utskott 2013-10-15 1 Plats och tid Kommunhusets sessionssal, tisdag 2013-10-15, kl. 09.00-11.25 Beslutande Tor Israelsson (s) Robin Fransson (v) Ingemar Johansson (c) Övriga deltagare

Läs mer

Stadgar för Kvarnboängar odlarförening

Stadgar för Kvarnboängar odlarförening Stadgar för Kvarnboängar odlarförening 1. FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är: Kvarnboängar odlarförening 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2.1 Kvarnboängar odlarförening är en allmännyttig ideell förening, som

Läs mer

STADGAR FÖR GRÖNA HÄGERNS ODLINGSLANDSFÖRENING

STADGAR FÖR GRÖNA HÄGERNS ODLINGSLANDSFÖRENING STADGAR FÖR GRÖNA HÄGERNS ODLINGSLANDSFÖRENING 1. FÖRENINGENS NAMN 1:1 Föreningens namn är Gröna Hägerns Odlingslandsförening. 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2:1 Gröna Hägerns Odlingslandsförening är en ideell

Läs mer

Köpeavtal för del av Strängnäs 3:1 Sthlm 08 Entreprenad AB

Köpeavtal för del av Strängnäs 3:1 Sthlm 08 Entreprenad AB TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2012:77-254 Mark- och exploateringsenheten 2017-09-08 1/3 Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Köpeavtal för del av Strängnäs 3:1 Sthlm 08 Entreprenad AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Stadgar Beslutade på extrastämman 2015-06-03

Stadgar Beslutade på extrastämman 2015-06-03 Anno 1875 Sida 1 av 5 Stadgar Beslutade på extrastämman 2015-06-03 1. Lindholmsdockans Hamn och Sjöbodsförening är en ideell förening för värnandet av Sveriges äldsta torrdocka som byggdes 1875. Föreningen

Läs mer

ARRENDEKONTRAKT. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen,

ARRENDEKONTRAKT. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen, ARRENDEKONTRAKT Koloniträdgårdsföreningen. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. personummer... adress... vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen, arrenderätten

Läs mer

Ann-Marie Hermansson

Ann-Marie Hermansson Plats och tid Kommunhuset, Långö, Kungshamn den 18 februari 2015 kl. 08:30-13:00 Beslutande Roland Mattsson (M) Stig-Arne Helmersson (C) Hilbert Eliasson (S) Övriga deltagare Björn Martinsson, teknisk

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-11-27

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-11-27 Kf 144 Ks 208 Dnr 2007-269 269 Medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening Ärendebeskrivning Åtvidabergs kommuns intresseanmälan om medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening har behandlats av föreningens

Läs mer

Gör Lövsta gård tillgänglig svar på motion väckt av Ann-Marie Högberg (S)

Gör Lövsta gård tillgänglig svar på motion väckt av Ann-Marie Högberg (S) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-02 KS-2011/961.389 1 (3) HANDLÄGGARE Idberg, Alexander 0709761039 Alexander.Idberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Gör Lövsta gård tillgänglig svar på motion väckt av Ann-Marie

Läs mer

Godkännande av arrendeavtal mellan Kalmar kommun och Kalmar Golfklubb på del av fastigheterna Kläckeberga 10:1 och 10:2 m.fl.

Godkännande av arrendeavtal mellan Kalmar kommun och Kalmar Golfklubb på del av fastigheterna Kläckeberga 10:1 och 10:2 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Klara Johansson 2015-10-21 KS 2015/0927 50265 Kommunfullmäktige Godkännande av arrendeavtal mellan Kalmar kommun och Kalmar Golfklubb på del av fastigheterna

Läs mer

Policy/ Riktlinjer vid försäljning/ arrende av mark, fastigheter samt vattenområden ägda av Tjörns kommun och dess bolag

Policy/ Riktlinjer vid försäljning/ arrende av mark, fastigheter samt vattenområden ägda av Tjörns kommun och dess bolag Dokumenttyp och beslutsinstans Policy/ Riktlinjer Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Conny Johansson Dokumentnamn Policy/ Riktlinjer vid försäljning/ arrende av mark, fastigheter samt vattenområden ägda

Läs mer

Övertagande av ansvar för anmälan och tillsyn av vattenverksam het från Länsstyrelsen

Övertagande av ansvar för anmälan och tillsyn av vattenverksam het från Länsstyrelsen Tjänsteutlåtande 0 Österåke Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2015-04-21 Dnr KS 2015/0171 Övertagande av ansvar för anmälan och tillsyn av vattenverksam het från Länsstyrelsen Sammanfattning Anläggningsprojekt

Läs mer

Pär Eriksson (C), ordförande Lars Kinnmalm (M) Susanne Aronsson de Kinnaird (M) Jan-Olof Larsson (S), vice ordförande Bengt Sörensson (S)

Pär Eriksson (C), ordförande Lars Kinnmalm (M) Susanne Aronsson de Kinnaird (M) Jan-Olof Larsson (S), vice ordförande Bengt Sörensson (S) Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2019-10-01 kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagare Pär Eriksson (C), ordförande Lars Kinnmalm (M) Susanne Aronsson de Kinnaird (M) Eveline Savik, förvaltningschef

Läs mer

Vid betalningen av vissa fakturor skedde beklagligt nog en del fel i attestrutinerna. Fakturor som inte var korrekta blev av misstag betalda för

Vid betalningen av vissa fakturor skedde beklagligt nog en del fel i attestrutinerna. Fakturor som inte var korrekta blev av misstag betalda för Revisorernas berättelse samt Styrelsens kommentarer på densamme. För tydlighetens och enkelhetens skull skrivs styrelsens kommentarer i blå text direkt under varje enskild revisionspunkt enligt nedan.

Läs mer

Samhällsutvecklingsnämnden föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta

Samhällsutvecklingsnämnden föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta Samhällsutvecklingsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-08 25 Taxa för kommunens planverksamhet SUN-2016/43 Arbetsutskottets förslag till beslut Samhällsutvecklingsnämnden föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Förvaltningsrättsnotarien Jenny Lindström DOM 2016-05-10 Meddelad i Falun Mål nr 441-16 1 KLAGANDE Anders Ahlgren, 521023-5577 Nedre Tjärna Sjöns Väg 1 785 30 Gagnef MOTPART Gagnefs kommun 785 80 Gagnef

Läs mer

MOTION ANGÅENDE ÄNDRADE RUTINER FÖR BETALNING AV DRIFTSKOSTNADEN FÖR AVFUKTARNA

MOTION ANGÅENDE ÄNDRADE RUTINER FÖR BETALNING AV DRIFTSKOSTNADEN FÖR AVFUKTARNA MOTION ANGÅENDE ÄNDRADE RUTINER FÖR BETALNING AV DRIFTSKOSTNADEN FÖR AVFUKTARNA I samband med installationen bestämdes att driftskostnaden för Avfuktarna i längornas krypgrunder skulle av fastighetsägarna

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg KS

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg KS KS 5 14 DEC 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-11-29 KS 2010-0243 Kommunstyrelsen Organisation och ansvar för mark- och exploateringsfrågor samt inrättande av

Läs mer

Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL

Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Fritidsträdgårdsföreningen Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till namn personnummer adress.. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060107 BESLUT 2014-06-24 Stockholm Mål nr ÖÄ 10784-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Arrendenämndens i Stockholm beslut 2013-10-31 i ärende nr 11978-11, se bilaga A KLAGANDE K G MOTPART C G B Ombud:

Läs mer

STADGAR antagna vid extra årsmöte

STADGAR antagna vid extra årsmöte VIAREDS SOMMARSTAD STADGAR antagna vid extra årsmöte 2011-05-14 1. FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Viareds Sommarstad, med organisationsnummer 864501-0466. 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2.1 Viareds sommarstad

Läs mer

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 2000:592 Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet

Läs mer

Håkan Lindqvist Flens stadshus, torsdag 25 april Pirjo Olsson. ... Greta Suvén. ... Håkan Lindqvist

Håkan Lindqvist Flens stadshus, torsdag 25 april Pirjo Olsson. ... Greta Suvén. ... Håkan Lindqvist Plats och tid Flens stadshus Kl 09.30-15.30 100 Beslutande Greta Suvén (MP), ordförande Sven-Gunnar Johansson (M), 1:e vice ordförande Jonas Thyrén (S), 2:e vice ordförande Ann-Katrin Elofsson (S) Håkan

Läs mer

Avgift privata bryggor

Avgift privata bryggor TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Madeleine André 2016-06-20 SFN 2016/0492 0480-450437 Servicenämnden Avgift privata bryggor Förslag till beslut Servicenämnden beslutar anta avtal om

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Motion om att införa digitala fiskekort. (AU 322) KS 2013-129

Motion om att införa digitala fiskekort. (AU 322) KS 2013-129 kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-11-05 243 Motion om att införa digitala fiskekort. (AU 322) KS 2013-129 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta 1 Meddela motionären att kultur-

Läs mer

Utskottet för samhällsutveckling Plats och tid Centrumhuset, Henån, sammanträdesrum Högholmen, , kl.

Utskottet för samhällsutveckling Plats och tid Centrumhuset, Henån, sammanträdesrum Högholmen, , kl. 1 Plats och tid Centrumhuset, Henån, sammanträdesrum Högholmen, 2017-09-13, kl. 09:00-15:00 Beslutande Lars Larsson (C) Michael Relfsson (FPO) Sirko Witte (S) Daniel Peterson (C) Anders Arnell (M) Övriga

Läs mer

Lägenhetsarrende för etableringsyta, Stehags stationsområde

Lägenhetsarrende för etableringsyta, Stehags stationsområde KS.2016.0649 Sida 1 (6) 2016-12-19 Gustav Svebring 0413-625 47 gustav.svebring@eslov.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Lägenhetsarrende för etableringsyta, Stehags stationsområde Ärendebeskrivning Företaget

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-09-13 126 KS 474/16 Laglighetsprövning enligt kommunallagen av kommunfullmäktiges beslut 2017-06-21 117, motion om förmånscyklar

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Utbildningsnämndens verksamhetsområde 1 Nämnden ansvarar för det

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden

Reglemente för tekniska nämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för tekniska nämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Tekniska nämnden förvaltar och utvecklar kommunens grönområden,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum :15-10:10

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum :15-10:10 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-15 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-12-15 8:15-10:10 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Bengt Johansson Claes Nordevik Roger Hansson Gunilla Josefsson

Läs mer

STADGAR MED KOMMENTARER

STADGAR MED KOMMENTARER Koloniföreningen ÅKESHOVS SLOTTSTRÄDGÅRDAR STADGAR MED KOMMENTARER Antagna 1987 03 31 Reviderade 1998 03 23 Godkända av Stockholms stad STADGAR För Koloniföreningen Åkeshovs Slottsträdgårdar 1 Föreningens

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fredrik Löfqvist, kommunchef Karolina Larsson, nämndsekreterare, ej 49

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fredrik Löfqvist, kommunchef Karolina Larsson, nämndsekreterare, ej 49 Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.10. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Anette Hallberg (S), tjänstgörande ersättare för Birgitta Jönsson (S) Christer Laurell (C) Ej

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30-14.35 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S) Fredrik Jönsson (C), ordf Teddy Nilsson (SD), vice ordf Olof Röstin (M)

Läs mer

Hemställan om friköp av fastigheten Knölaberget 1. Dnr KS 2011-351

Hemställan om friköp av fastigheten Knölaberget 1. Dnr KS 2011-351 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg NtA 2012-03-20 FALKENBERG 59 Hemställan om friköp av fastigheten Knölaberget 1. Dnr KS 2011-351 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Stadgar för Mjövikens Ideella Bryggförening

Stadgar för Mjövikens Ideella Bryggförening Stadgar för Mjövikens Ideella Bryggförening reviderad version: 2016-07-24 Inledning 1 Föreningens firma ska vara Mjövikens Ideella Bryggförening. Föreningens styrelse ska ha säte i Karlstads kommun. 2

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av dödsboärenden Förslag från socialnämnden

Riktlinjer för handläggning av dödsboärenden Förslag från socialnämnden Utlåtande 2018:3 RVI (Dnr 150-1652/2017) Riktlinjer för handläggning av dödsboärenden Förslag från socialnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Riktlinjer för handläggning

Läs mer

Taxa för ridanläggningen Erstavik 25:1, Stall Compass

Taxa för ridanläggningen Erstavik 25:1, Stall Compass 2013-06-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/102 Fritidsnämnden Taxa för ridanläggningen Erstavik 25:1, Stall Compass Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att hyra anläggningen Erstavik 25:1 för

Läs mer

Arrendeavtal med stiftelsen Marsbäcken förlängning

Arrendeavtal med stiftelsen Marsbäcken förlängning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2019-02-11 13 (24) Ks 505 Arrendeavtal med stiftelsen Marsbäcken förlängning Dnr 2019/17-261 Västerviks kommun arrenderar sedan lång tid ut mark till stiftelsen Marsbäcken.

Läs mer

Delegationsordning. Tekniska nämnden

Delegationsordning. Tekniska nämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Det är upp till det beslutande organet att avgöra i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten

Läs mer

EKERÖ-VÄSBY Samfällighetsförening

EKERÖ-VÄSBY Samfällighetsförening EKERÖ-VÄSBY Samfällighetsförening Stadgar för Ekerö-Väsby Samfällighetsförening Antagna vid ordinarie stämma den 21 oktober 1974, utom 3 vilken har ändrats och antagits vid ordinarie stämma den 25 februari

Läs mer

Sotenäs kommun har som mål att boende inom kommunen skall kunna få en plats för sjöbod eller i sjöbodsutrymme.

Sotenäs kommun har som mål att boende inom kommunen skall kunna få en plats för sjöbod eller i sjöbodsutrymme. Kommunens mål har som mål att boende inom kommunen skall kunna få en plats för sjöbod eller i sjöbodsutrymme. Ett led för att detta skall kunna genomföras, så skall arrende avses för två personer per sjöbod.

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning till Virestad Fiber Ekonomisk förening

Avtal om fastighetsanslutning till Virestad Fiber Ekonomisk förening Avtal om fastighetsanslutning till Virestad Fiber Ekonomisk förening Avtalet är upprättat mellan Virestad Fiber Ekonomisk förening med organisationsnummer 769626-1648(i fortsättningen kallad Föreningen)

Läs mer

Ansökan om kommunal medfinansiering av gästbrygga i Långviks fiskehamn på Möja

Ansökan om kommunal medfinansiering av gästbrygga i Långviks fiskehamn på Möja Tjänsteskrivelse 2016-09 - 07 Handläggare Daniel Nilsson Utredningsenheten Diarienummer 14KS/0541 Kommunstyrelsen Ansökan om kommunal medfinansiering av gästbrygga i Långviks fiskehamn på Möja Förslag

Läs mer

Stadgar för samfällighetsföreningen BIRGIT - BERTIL

Stadgar för samfällighetsföreningen BIRGIT - BERTIL Sida 1 STADGAR Sammanträdesdatum 2019-04-09 Sammanträdesledare Erik Jonzon Stadgar för samfällighetsföreningen BIRGIT - BERTIL enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser

Läs mer

STADGAR. Föreningens namn är Klippbergens koloniträdgårdsförening

STADGAR. Föreningens namn är Klippbergens koloniträdgårdsförening STADGAR 1. FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Klippbergens koloniträdgårdsförening 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2.1 Klippbergens koloniträdgårdsförening är en ideell förening som har till ändamål: ansvara

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15. Jan Eriksson, kommunchef Olof Borgmalm, nämndsekreterare.

Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15. Jan Eriksson, kommunchef Olof Borgmalm, nämndsekreterare. 1 Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15 Ledamöter Kristina Svensson Lotta Husberg

Läs mer

Datum 2014-05-06. Stiftelsen Jälla: Hemställan om ränte- och amorteringsfrihet på del av lån

Datum 2014-05-06. Stiftelsen Jälla: Hemställan om ränte- och amorteringsfrihet på del av lån KS 7 21 MAJ 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2014-05-06 Diarienummer KSN-2014-0192 Kommunstyrelsen Stiftelsen Jälla: Hemställan om ränte- och amorteringsfrihet på del av lån Förslag

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument 1(6) Antaget av kommunfullmäktige (KF) 1997-03-25, 29. Ändringar antagna av KF 1997-12-16, 168, KF 2000-02-29, 5, KF 2000-04-25, 45, KF 2002-02-26, 15, KF 2003-11-25, 80, KF 2004-04-25, 41,

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens firma är: Firma Sundbyholms samfällighetsförening ( )

Stadgar. 1 Föreningens firma är: Firma Sundbyholms samfällighetsförening ( ) Stadgar för Sundbyholms samfällighetsförening (716424-4977) enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun: Eskilstuna Län: Södermanland

Läs mer

Stadgar för Gränsta Koloniförening i Västerås

Stadgar för Gränsta Koloniförening i Västerås Stadgar för Gränsta Koloniförening i Västerås 1 FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Gränsta Koloniförening. 2 FÖRENINGENS ÄNDAMÅL 2.1 Gränsta Koloniförening är en allmännyttig ideell förening som har

Läs mer

Stadgar för Vätö Huvuds vägförening org.nr

Stadgar för Vätö Huvuds vägförening org.nr Sida 1 lantrn:'.jo i"i ot STADGAR Sammanträdesdatum 2016-06-19 rcc)i::::~rni-2des det i protokok intagn:::i bo::;lut om ändring stat:lqar,..,...,...,,.,.,..;,,... ~ enl. nedan) för Sammanträdesledare Årsmötets

Läs mer

Förlängning av arrendekontrakt för idrottsföreningen Sätra IF

Förlängning av arrendekontrakt för idrottsföreningen Sätra IF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 5 (B) Sammanträdesdatum 2012-09-11 32 Dnr 2012/236 Förlängning av arrendekontrakt för idrottsföreningen Sätra IF INLEDNING Sätra IF arrenderar sedan 1971 ett område

Läs mer