Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser"

Transkript

1 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) / Handläggare: Inger Bogne Telefon: Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser Remissvar Förvaltningens förslag till beslut 1. Skarpnäcks stadsdelsnämnd överlämnar detta tjänsteutlåtande som sitt yttrande över remissen angående nya arrendeavtal mellan kommunen och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser. 2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Cecilia Uddenfeldt Stadsdelsdirektör Sammanfattning Arrendeavtalen för flertalet av stadens koloni- och fritidsträdgårdar löper ut Kommunstyrelsen har för yttrande sänt ut en remiss som innehåller de nya arrendeavtalen. I remissen föreslås att arrendeavgifterna för koloni- och fritidsträdgårdarna höjs till 5,50 kronor/kvm och år respektive 1,30 kronor/kvm och år och att avtalen ska gälla i fem år. Ansvaret för gemensamma byggnader föreslås föras över till föreningarna, förutom de byggnader som har kulturhistoriskt värde som överförs till fastighetsnämnden. Vidare föreslås att trafik- och renhållningsnämnden får samordningsansvaret för koloniträdgårdsfrågor och samrådsorgan. Förvaltningen anser att höjningen av arrendeavgifterna är skälig. Förvaltningen anser att avtalstiden även fortsättningsvis bör vara 25 år. Fastighetsnämnden bör vara den förvaltning som har samordningsansvar för koloniträdgårdsfrågorna anser förvaltningen slutligen.

2 SID 2 (5) Bakgrund Kommunstyrelsen har för yttrande sänt ut förslag till nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser. Arrendeavtalen för cirka 50 koloni- och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser löper ut Avtalen har gällt i 25 år och de ska sägas upp för ändring av villkoren ett år i förväg. Stadsdelsnämnderna ansvarar för upplåtelse av mark och uppgifter som i övrigt rör koloni- och fritidsträdgårdar. Fastighetsnämnden ansvarar för koloni- och fritidsträdgårdarna utanför kommunens gränser. Kommunfullmäktige beslutade 2004 att ett samrådsorgan för koloniträdgårdsfrågor skulle bildas. I forumet, som benämns Forum för koloniträdgårdar, finns representanter från stadsdelsförvaltningarna, en från vardera innerstaden, söderort och västerort, miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och tre från Föreningen Stor-Stockholms Koloniträdgårdar (FSSK). Representanter från stadsledningskontorets juridiska avdelning och från exploateringskontoret är adjungerade. Frågor om bygglov, arrende, miljö och reinvesteringar har behandlats av samrådsorganet. Ett av huvuduppdragen har varit att ta fram nya arrendeavtal mellan staden och koloniträdgårdsföreningarna då huvudparten av dessa upphör att gälla under En arbetsgrupp med uppgift att ta fram ett förslag till mallar för nya arrende- och medlemsavtal bildades Gruppen har också sett över ordningsföreskrifterna som ska gälla i varje förening. Parallellt med detta arbete har exploateringskontoret tagit fram ett underlag för den nya arrendeavgiften. Arbetet har genomförts i förhandlingsform mellan staden och FSSK. Inom Skarpnäcks stadsdelsområde finns sju koloniträdgårdsområden med stugor och sju fritidsträdgårdsområden med odlingslotter. För samtliga områden med stugor löper avtalen ut 2010 och för tre av sju områden med odlingslotter. Intäkten för koloniträdgårds- och fritidsträdgårdsområdena beräknas 2009 bli 1,3 mnkr. Ärendet Staden och FSSK är överens om att i avtalet behålla koloniträdgårdarnas ursprungliga syfte om att de ska vara till för odling och rekreation. Därför föreslås att en maximalt tillåten storlek på kolonistugor, verandor och uthus samt stugornas maximala höjd regleras i avtalen. Som ett exempel föreslås 26 kvm som maximal yta för en stuga i ytterstaden.

3 SID 3 (5) Stadsledningskontoret föreslår vidare att byggnader för gemensamt bruk överförs till föreningarna med undantag för byggnader med kulturmiljövärde. Stadsdelsnämnderna får i uppdrag att i samråd med kulturnämnden inventera vilka byggnader som ska övertas av respektive koloniförening. Fastighetsnämnden föreslås få ansvaret för de byggnader som staden ska äga. Arrendatorerna ansvarar för underhåll av övriga anläggningar t.ex. ledningar utom nyinvesteringar som stadsdelsnämnderna ansvarar för. Stadsledningskontoret har i samband med ändringen av villkor upprättat en ny mall för arrendeavtal för koloniträdgårdsföreningar respektive fritidsträdgårdsföreningarna och föreslår att denna mall godkänns. Medlemsavtalen mellan den enskilde medlemmen och föreningen har anpassats till det nya innehållet i arrendeavtalet och mindre justeringar har gjorts i ordningsföreskrifterna. Stadsledningskontoret föreslår att förslaget till ny mall för medlemsavtal samt förslaget till ny mall för ordningsföreskrifter godkänns. I nuvarande avtal anges att den förening som har avtal med staden ska vara ansluten till FSSK. I förslaget till nytt avtal tas detta krav bort med motiveringen att det är rimligt att även koloniträdgårdsföreningarna innefattas av föreningsfriheten. I samband med arbetet att ta fram ett nytt arrendeavtal har frågan om ett mer formaliserat koloniträdgårdsråd uppkommit. Stadsledningskontoret föreslår därför att samordningsansvaret för koloniträdgårdsfrågorna och för samrådsorganet Forum för koloniträdgårdar överförs till trafik- och renhållningsnämnden, som också får i uppdrag att i samråd med stadsdelsnämnderna bevaka avtalen vid arrendetidens slut. De nya avtalen föreslås löpa på fem år, istället för nuvarande 25 år. Normalt är detta den kortaste möjliga upplåtelsetid enligt lag. För stadens del är det respektive stadsdelsnämnd som avtalar med koloniträdgårdsföreningarna. Vissa villkor i avtalet måste anpassas till varje enskilt koloniområde, till exempel storleken på stugorna. Stadsdelsnämnderna ansvarar således för att avtalen anpassas till de lokala förutsättningarna inom ramen för standardavtal enligt förslaget. Stadsledningskontoret föreslår slutligen att avgiften för koloniträdgårdar fastställs till 5,50 kronor per kvadratmeter och år och för fritidsträdgårdar till 1,30 kronor per kvadratmeter och år från och med 1 oktober Avgifterna för arrende av koloniträdgårdsföreningar och fritidsträdgårdsföreningar föreslås uppräknas årligen med 100 procent av konsumentprisindex. Ett exempel som ingår i förslaget, som avser Eriksdalslundens koloniträdgårdsförening, visar att den nya arrendeavgiften innebär en dryg fördubbling av årsavgiften.

4 SID 4 (5) Ärendets beredning Ärendet har beretts inom stadsdelsdirektörens stab. Stadsmiljögruppen kommer att informeras om ärendet på mötet Remissen ska vara inlämnad senast Ärendet har behandlats i förvaltningsgrupp Förvaltningens synpunkter och förslag Förvaltningen anser att de föreslagna avgifterna är skäliga och ställer sig positiv till att avgiften för koloniträdgårdar fastställs till 5,50 kronor per kvadratmeter och år och för fritidsträdgårdar till 1,30 kronor per kvadratmeter med en årlig uppräkning med 100 procent av konsumentprisindex. Förvaltningen delar uppfattningen att i avtalet behålla koloniträdgårdarnas ursprungliga syfte om att de ska vara till för odling och rekreation och att storleken på kolonistugor, verandor och uthus regleras i avtalen. Förvaltningen anser vidare att det är bra att byggnader för gemensamt bruk överförs till föreningarna med undantag för byggnader med kulturmiljövärde som överförs till fastighetsnämnden. Det blir då tydligt att stadsdelsnämnderna inte har något ansvar för byggnader i områdena. Förvaltningen har i stort sett inga synpunkter på förslagen till nya mallar för arrendeavtal, medlemsavtal och ordningsföreskrifter. Det hade varit en fördel om det tydligt framgått vilka ändringar som gjorts i förhållande till nu gällande avtal. Till 5 punkt a) vill förvaltningen göra ett tillägg i meningen och övriga anläggningar, inkl. ståndarrör och vattenkranar. Förvaltningen konstaterar att det i mallen föreslås en skrivning i 5 punkt j) att föreningarna förbinder sig att inte tillåta privata avlopps- och vattenledningar av vad slag det vara må utan att kommunen lämnat tillstånd i varje enskilt fall. Det anser förvaltningen är bra, men anser dessutom att inga dispenser ska ges. Koloniområdenas avlopp är, jämte gödsling, en av de faktorer som hotar vattenkvaliteten i sjön Flaten. Frågan är dock hur staden ska hantera alla de vatten- och avloppslösningar som finns i koloniområdena. Redan 1996 uppskattade Miljöförvaltningen i en undersökning att det inom 4 områden i Skarpnäck fanns olika vatten- och avloppslösningar i 83 % av stugorna, trots att det även då inte var tillåtet. Inför avtalsskrivning bör staden ha en strategi i frågan. Förvaltningen har svårt att se varför ett samordningsansvar för koloniträdgårdsfrågorna och för samrådsorganet Forum för koloniträdgårdar

5 SID 5 (5) skulle ligga på trafik- och renhållningsnämnden. Det är olyckligt att dela upp ansvaret för koloniträdgårdsfrågor på fler nämnder än absolut nödvändigt. Fastighetsnämnden, som idag ansvarar för koloni- och fritidsträdgårdarna på stadens mark utanför kommunen och som även får i uppdrag att förvalta de byggnader med kulturmiljövärde som ska vara kvar i kommunen ägo, är lämpligare för ett sådant uppdrag. Förvaltningen anser att arrendeavtalet för fritidsträdgårdar och koloniträdgårdsföreningar ska gälla en tid av 25 år även i fortsättningen. En så kort avtalstid som fem år kan leda till minskad investeringsvilja hos dem som arrenderar kolonierna, med ett eftersatt underhåll som följd. Detta gäller t.ex. för de byggnader som föreningarna ska ta över. Förvaltningen kan inte se något problem med att ha en längre arrendetid än fem år så länge staden är berättigad att varje femårsperiod återta sådan mark som kommunen finner vara nödvändig för annat behov. Bilagor Tjänsteutlåtande från stadsledningskontoret inkl. bilagor

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser remissvar

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 006-238/2009 SID 1 (6) 2009-04-28 Handläggare: Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING TEKNIK- OCH KOMMUNIKAT ION SID 1 (5) 2009-04-29 SDN 2009-05-14 Handläggare: Gunnar Hedman E-post: bromma@bromma.stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Nytt arrendeavtal mellan

Läs mer

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar/fritidsträdgårdar inom kommunens gränser - remiss från kommunstyrelsen

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar/fritidsträdgårdar inom kommunens gränser - remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-308-006 SID 1 (7) 2009-04-27 Handläggare: Liselotte van den Tempel Telefon: 508 09 245 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom ko m- munens gränser.

Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom ko m- munens gränser. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-04-21 Handläggare: Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-05-14 Nytt arrendeavtal mellan Stockholms

Läs mer

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser

Nya arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsträdgårdar inom kommunens gränser STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (10) 2009-03-06 Handläggare: Monica Petersson Lena Svenshammar, Telefon: 508 29 342, 508 29 919 Till Kommunstyrelsen Nya arrendeavtal mellan

Läs mer

Angående remissen om Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsgårdar inom kommunens gränser

Angående remissen om Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsgårdar inom kommunens gränser kommunstyrelsen Fin an sroteln Dnr: 109-2249/2008 Datum: 2009-04-02 Till berörd remissinstans Angående remissen om Nytt arrendeavtal mellan Stockholms kommun och koloniträdgårdar och fritidsgårdar inom

Läs mer

Kortare plan- och byggprocess samt renodling av ansvar för vissa tekniska processer, inkl. revidering av reglementen - remissvar

Kortare plan- och byggprocess samt renodling av ansvar för vissa tekniska processer, inkl. revidering av reglementen - remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE 006-294/2008 SID 1 (7) 2008-07-17 Handläggare: Marie Broberg Telefon: 508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL

ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Koloniträdgårdsföreningen Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till namn personnummer adress.. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad med- lemmen,

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

Förslag till detaljplan för del av fastigheterna Södermalm 5:2 och 5:17 vid Hammarby Slussväg 15 i stadsdelen Södermalm, S-TDp

Förslag till detaljplan för del av fastigheterna Södermalm 5:2 och 5:17 vid Hammarby Slussväg 15 i stadsdelen Södermalm, S-TDp Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2017-02-15 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-03-09 Förslag till detaljplan för

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Utlåtande 2011: RI (Dnr /2011)

Utlåtande 2011: RI (Dnr /2011) Utlåtande 2011: RI (Dnr 302-752/2011) Tilläggsavtal till avtal mellan svenska staten och Stockholms kommun avseende stabilisering av grundvattennivån under riksbyggnaderna på Helgeandsholmen Förslag från

Läs mer

Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL

Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Fritidsträdgårdsföreningen Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till namn personnummer adress.. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster Skarpnäck stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-20 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 08-50815000 Inger Bogne Telefon: 08 50815450 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd

Läs mer

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen staben Tjänsteutlåtande Dnr 881-2015-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-10-26 Handläggare Helena Örnevall Telefon: 08-508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-11-19

Läs mer

Mellan Stockholms kommun genom dess stadsdelsnämnd, nedan kallad kommunen, och Koloniträdgårdsföreningen,

Mellan Stockholms kommun genom dess stadsdelsnämnd, nedan kallad kommunen, och Koloniträdgårdsföreningen, KONTRAKTSNUMMER: 104-383-09 FASTIGHETSBETECKNING: ORHEM 1:1 STADSDEL: ORHEM Mellan Stockholms kommun genom dess stadsdelsnämnd, nedan kallad kommunen, och Koloniträdgårdsföreningen, nedan kallad föreningen,

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-03-20 diarienummer 5725/14 Fastighetsavdelningen Eric Hall telefon 368 11 47 e-post: eric.hall@fastighet.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheterna

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Yttrande till Socialstyrelsens smittskyddsenhet, tillsynsavdelningen, om tillgång till vårdhygienisk kompetens

Yttrande till Socialstyrelsens smittskyddsenhet, tillsynsavdelningen, om tillgång till vårdhygienisk kompetens SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG OM PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNI NG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-09-07 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508 15 047 Till

Läs mer

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Organisation och arbetsformer

Läs mer

Remiss om tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen

Remiss om tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING KANSLI- OCH SERVICEAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-11-02 Handläggare: Krisztina Buki Tornbjörk Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2012-11- 22 Remiss

Läs mer

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-13 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2014-01-30

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Förbättrad utslussning från sluten ungdomsvård och ändrade gallringsregler i belastningsregistret

Förbättrad utslussning från sluten ungdomsvård och ändrade gallringsregler i belastningsregistret SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-04-23 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2009-05-14

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE

AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE Jordägare: Ale kommun, org nr 212000-1439 (nedan kallad Jordägaren) Mark- och exploateringsavdelningen 449 80 Alafors Arrendator: Backa Säteri IF, org.nr 802493-7511 (nedan kallad

Läs mer

Framtida inriktning för färdtjänsten

Framtida inriktning för färdtjänsten Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden 2016-08-23

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-03-30 Handläggare: Rose-Marie Lithén Telefon: 08-508 15 095 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2010-04-21

Läs mer

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) SDN 2017-08-31 2017-08-09 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd utredning

Läs mer

Utökning av förskolan Årstaberg

Utökning av förskolan Årstaberg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 264-2011-2.6 SID 1 (8) 2011-12-15 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Listuddens Koloniträdgårdsförening. Stadgar

Listuddens Koloniträdgårdsförening. Stadgar 1 Föreningens namn och uppgift 1.1 Föreningen Listuddens koloniträdgårdsförening är en ideell allmännyttig förening som har till uppgift att ansvara för skötsel och underhåll av den mark föreningen arrenderar

Läs mer

Offentliga rum förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin

Offentliga rum förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin 5 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-22 Handläggare Erik Jondelius Telefon: 508 12 098 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-12-14 Offentliga rum

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Ändring av avgift för upplåtelse av offentlig plats vid fleråriga tillstånd för uteserveringar Taxeändring

Ändring av avgift för upplåtelse av offentlig plats vid fleråriga tillstånd för uteserveringar Taxeändring Utlåtande 2008: RII (Dnr 305-1011/2008) Ändring av avgift för upplåtelse av offentlig plats vid fleråriga tillstånd för uteserveringar Taxeändring Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande.

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

2. Nämnden godkänner överenskommelse om exploatering mellan Exploateringsnämnden och Stockholms Stads Parkerings AB.

2. Nämnden godkänner överenskommelse om exploatering mellan Exploateringsnämnden och Stockholms Stads Parkerings AB. Cecilia Olsson Ytterstad Telefon: 08-508 264 37 cecilia.olsson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-08-23 Detaljplan för kvarteret Kopisten i Råcksta. Remiss. Överenskommelse om exploatering

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen PM 2010: RIII (Dnr 001-2456/2010) Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal

Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal Dnr Sida 1 (6) 2017-08-28 Handläggare Veronica Karlsson 08-508 266 93 Till Exploateringsnämnden 2017-10-12 Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-27 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Till Södermalms stadsdelsnämnd 22 augusti 2013 förskola

Läs mer

Redovisning av förslag till "Vackra Stockholm

Redovisning av förslag till Vackra Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-04-30 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09330 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

Revidering av STAN-programmet - Stockholms Tobaks-, Alkohol- och Narkotikapolitiska program. Remiss från

Revidering av STAN-programmet - Stockholms Tobaks-, Alkohol- och Narkotikapolitiska program. Remiss från HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för Socialtjänst Ulf Haag Telefon: 508 05 308 TJÄNSTEUTLÅTANDE 20 JANUARI 2010 SID 1 (6) DNR: 006-650-2009 SAMMANTRÄDE 11 FEBRU A R I 2 0 10 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Avdelningen för äldreomsorg Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 socialtjänstens

Läs mer

Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen

Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Sida 1 (5) 2019-05-27 Handläggare Anders Håkansson Telefon: 08-508 36 208 Till Äldrenämnden den 18 juni 2019 Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen Förvaltningens

Läs mer

Utlåtande 2002:106 RIII (Dnr 2703/02)

Utlåtande 2002:106 RIII (Dnr 2703/02) Utlåtande 2002:106 RIII (Dnr 2703/02) Avtal avseende stabilisering av grundvattennivån under riksbyggnaderna på Helgeandsholmen Villkorat av kommunfullmäktiges godkännande senast 4 november 2002 Kommunstyrelsen

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Avveckling av Norra hemtjänstenheten

Avveckling av Norra hemtjänstenheten SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG O M PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT NING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2.2.2.-373/11 SID 1 (5) 2011-11-17 Handläggare: Inger Bogne Telefon:

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-04 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Svar på remiss

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-05-17 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2017-06-15 Inhyrningsmedgivande av lokal för

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

ARRENDEKONTRAKT. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen,

ARRENDEKONTRAKT. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen, ARRENDEKONTRAKT Koloniträdgårdsföreningen. Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till. personummer... adress... vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad medlemmen, arrenderätten

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

194 80 Upplands Väsby. nedan kallad arrendatorn

194 80 Upplands Väsby. nedan kallad arrendatorn s. 1 (4) ARRENDEKONTRAKT (anläggningsarrende) Jordägare Carl de Geer 451225-0533 Stora Wäsby 194 37 Upplands Väsby nedan kallad jordägare Arrendator (org.nr: 212000-0019) nedan kallad arrendatorn Arrendeområde

Läs mer

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54)

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54) Socialförvaltningen avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2017-11-17 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2018-01-30 Åtgärder för ett säkrare och tryggare

Läs mer

Försäljning av fastigheten Lövsättra 1:10 i Vallentuna kommun. Genomförandebeslut.

Försäljning av fastigheten Lövsättra 1:10 i Vallentuna kommun. Genomförandebeslut. Marika Hilldoff Utvecklingsavdelningen 08-508 270 28 Marika.Hilldoff@fsk.stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2010-09-28 Försäljning av fastigheten Lövsättra 1:10 i Vallentuna kommun. Genomförandebeslut.

Läs mer

Standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering edok Svar på remiss från kommunstyrelsen

Standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering edok Svar på remiss från kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-10 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-02-07 Standardiserade arbetssätt

Läs mer

Nytt boende för psykiskt funktionshindrade i kv Åskvädret 2 Inriktningsbeslut

Nytt boende för psykiskt funktionshindrade i kv Åskvädret 2 Inriktningsbeslut SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2.6.-19/10 SID 1 (5) 2010-01-07 Handläggare: Tomas Dybeck Telefon: 08-508 15 080 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2010-02-04 Nytt boende

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-05 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2017-07-05 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsförvaltning 2017-08-24 Revidering av riktlinjerna

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-01 Handläggare Linnéa Lundbäck Telefon: 08 508 10 100 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Rapport Framtida inriktning för

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Taxa för utfärdande av provdrifttillstånd enligt förordning (1988:1145) om brandfarliga och explosiva varor

Taxa för utfärdande av provdrifttillstånd enligt förordning (1988:1145) om brandfarliga och explosiva varor Utlåtande 2008:13 RIII (Dnr 307-1180/2007) Taxa för utfärdande av provdrifttillstånd enligt förordning (1988:1145) om brandfarliga och explosiva varor Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-19 Handläggare: Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-04-19 Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (7) 2018-09-11 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Genomförandebeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Utlåtande 2008: RIII (Dnr 302-1410/2008)

Utlåtande 2008: RIII (Dnr 302-1410/2008) Utlåtande 2008: RIII (Dnr 302-1410/2008) Försäljning av delar av fastigheterna Näs 1:5, 1:65, 2:1 och Hörningsholm 2:44 i Botkyrka samt köp av Fastighets AB Styckmästaren 1. Villkorat av kommunfullmäktiges

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

STADGAR MED ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR

STADGAR MED ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR IRIS KOLONITRÄDGÅRDSFÖRENING STADGAR MED ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR IRIS KOLONITRÄDGÅRDSFÖRENING l. Iris Koloniträdgårdsförening 1.1. Föreningen Iris Koloniträdgårdsförening är en ideell allmännyttig förening

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken

Trafikförändringar i SL-trafiken Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Trafikförändringar i SL-trafiken 2018 2019 Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Svar på remiss om Införandet av ett system för prova-studier för personer med försörjningsstöd

Svar på remiss om Införandet av ett system för prova-studier för personer med försörjningsstöd Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Avdelningen för verksamhetsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-10-13 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 08-508 03 393 Till Spånga- Tensta stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialförvaltningen Avdelningens för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-20 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-12-12 Förvaltningens

Läs mer

3. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

3. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 4810/13 Markavdelningen Kristin Cadier telefon 368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Godkännande av överlåtelse av arrendeupplåtelser

Läs mer

Reducerad avgift för upplåtelse av offentlig plats för byggetablering. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Reducerad avgift för upplåtelse av offentlig plats för byggetablering. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Benny Vesterby Tillstånd 08-508 263 33 benny.vesterby@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-12-10 Reducerad avgift för upplåtelse av offentlig plats för byggetablering. Svar på uppdrag

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-07-05 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-08-28 Förslag till

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (5) 2018-02-27 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Inriktningsbeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande.

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande. PM 2009: RIII (Dnr 313-1841/2009) Förslag till byggnadsminnesförklaring av Carl Eldhs ateljé Kråkvillan 24, med tillhörande trädgård inom fastigheten Vasastaden 1:64, Bellevue Stockholm Remiss från Länsstyrelsen

Läs mer

Stadsodlingsstrategi. Riktlinjer för stadsodling på Gotland 2015-12-15

Stadsodlingsstrategi. Riktlinjer för stadsodling på Gotland 2015-12-15 Stadsodlingsstrategi Riktlinjer för stadsodling på Gotland 2015-12-15 Innehåll 1 Stadsodlingsstrategi... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Strategi... 4 1.2.1 Målbild... 4 1.2.2 Strategipunkter... 5 1 Stadsodlingsstrategi

Läs mer

Uppförande av en vattenorgel i Stockholm Motion (2010:15) av Hadar Cars (FP)

Uppförande av en vattenorgel i Stockholm Motion (2010:15) av Hadar Cars (FP) Utlåtande 2011:85 RI (Dnr 328-1559/2010) Uppförande av en vattenorgel i Stockholm Motion (2010:15) av Hadar Cars (FP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2010:15)

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 10 november 2014 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.00-11.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 10 november 2014 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.00-11. Kommunstyrelsens teknikutskott 10 november 2014 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.00-11.20 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Urban Granfelt Ulf Söhrman Peter Johansson Marina

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2016-08-29 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-09-22 Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENINGAR ANSLUTNA TILL FÖRENINGEN STOR-STOCKHOLMS KOLONITRÄDGÅRDAR (FSSK)

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENINGAR ANSLUTNA TILL FÖRENINGEN STOR-STOCKHOLMS KOLONITRÄDGÅRDAR (FSSK) NORMALSTADGAR FÖR FÖRENINGAR ANSLUTNA TILL FÖRENINGEN STOR-STOCKHOLMS KOLONITRÄDGÅRDAR (FSSK) Stadgarna godkända av Stockholms Stad år 2001. Stadgar för Hökarängens Kolonistugeförening HKF (föreningens

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa

Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa Utlåtande 2004:37 RI (Dnr 199-3862/2003) Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Höjning av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-11-04. 1 Information till kommunstyrelsen KS 14/6. 2 Begäran om uppsägning av arrende för betesmark på gården Kilslund

Sammanträdesdatum 2014-11-04. 1 Information till kommunstyrelsen KS 14/6. 2 Begäran om uppsägning av arrende för betesmark på gården Kilslund KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-11-04 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 4 november 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Förslag till beslut. Fastighetsnämnden godkänner och överlämnar fastighetskontorets tjänsteutlåtande som svar på remissen.

Förslag till beslut. Fastighetsnämnden godkänner och överlämnar fastighetskontorets tjänsteutlåtande som svar på remissen. Dnr Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Lars Mattsson 08-508 270 18 lars.mattsson@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2017-06-20 Allmänhetens insyn avseende kommunala angelägenheter som utförs av privata

Läs mer

Inriktning på ett tryggt och trevligt nyårsfirande vid Slussen 2014/2015

Inriktning på ett tryggt och trevligt nyårsfirande vid Slussen 2014/2015 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-10-29 Handläggare Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-11-20 Inriktning på

Läs mer