Information från kommunstyrelsens sammanträde den 13 augusti 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information från kommunstyrelsens sammanträde den 13 augusti 2014"

Transkript

1 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (12) Datum Information från kommunstyrelsens sammanträde den 13 augusti 2014 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 13 augusti Det fullständiga protokollet justeras den 27 augusti 2014, och kommer därefter att finnas tillgängligt på Här finns även handlingarna till de ärenden som behandlades vid kommunstyrelsens sammanträde tillgängliga. 1. Utseende av protokollsjusterare Stefan Lindhe utsågs till protokolljusterare den 27 augusti Delegationsprotokoll 3. Anmälan om expedierade ärenden m m inom kommunstyrelsens förvaltningsområde 4. Remiss av PSI-utredningens slutbetänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar SOU 2014:10 STK Den 17 november 2003 kom Europaparlamentets och Rådets direktiv 2003/98/EG om vidareutnyttjande av information från den offentliga förvaltningen. Direktivet syftar på personers eller rättssubjekts användning av handlingar som finns hos offentliga myndigheter för andra kommersiella eller icke-kommersiella ändamål än det ursprungliga ändamål för vilket handlingarna framställdes inom den offentliga verksamheten. Som en följd av ovanstående direktiv har lagen (2010:566) om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen tillkommit. Syftet med denna lag är att främja utvecklingen av en informationsmarknad genom att underlätta enskildas användning av handlingar som tillhandahålls av myndigheter. En ändring av det tidigare direktivet 2003/98/EG har gjorts genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/37/EU av den 26 juni Med anledning av rådets direktiv 2013/37/EU av den 26 juni 2013, ändringsdirektivet, tillsattes en utredning med uppdrag att föreslå de författningsändringar som behövs för att genomföra ändringarna i ändringsdirektivet i svensk lagstiftning. Utredningen har nu resulterat i ett betänkande med namnet Ett steg vidare nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar, SOU 2014:10.

2 2 (12) att avge yttrande till Socialdepartementet med innebörd att förslagen i utredningen tillstyrks. 5. Remiss från Socialdepartementet - PBL- överklagandeutredningens betänkande SOU 2014:14 Effektiv och rättssäker PBL-överprövning STK Regeringen beslutade den 16 maj 2013 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att se över möjligheten att effektivisera processen för prövning av överklagade kommunala beslut enligt plan- och bygglagen (2010:900). Utredningen har antagit namnet PBLöverklagandeutredningen. I betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning föreslås bland annat en förändrad instansordning för överklagade plan- och byggbeslut. Syftet med förslagen är att åstadkomma en effektivare prövningsordning. Betänkandet har remitterats till stadsbyggnadsnämnden som bland annat ser positivt på förslaget att ta bort länsstyrelsen ur instanskedjan beträffande överklagade detaljplaner och områdesbestämmelser men som menar att även beslut om lov, förhandsbesked och tillsyn ska överklagas direkt till mark- och miljödomstolen. Stadskontoret förordar att kommunstyrelsen ställer sig positiv till flertalet av förslagen och som sitt svar i ärendet åberopar stadsbyggnadsnämndens utlåtande. att avge yttrande till Socialdepartementet i enlighet med upprättat förslag från stadskontoret. 6. Remiss från Försvarsdepartementet - Genomförandet av Seveso III direktivet (SOU 2014:17) STK Malmö stad har av Försvardepartementet getts möjlighet att yttra sig över betänkandet Genomförande av Seveso III-direktivet (SOU 2014:17). Yttrandet omfattar Regeringens beslut från den 4 april 2013 att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag till hur svensk rätt ska genomföra bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/18/EU, om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där farliga ämnen ingår, samt om ändring och senare upphävande av rådets direktiv 96/82/EG. De huvudsakliga förändringarna i Seveso III-direktivet är dels anpassningen till den nya EUförordningen om klassificering och förpackning av ämnen och blandningar, den s.k. CLPförordningen, dels de ändringar som gjorts för att uppfylla kraven i Århuskonventionen och den EU-lagstiftning som följde på direktivet om allmänhetens rätt att göra sin röst hörd. Kraven på information till allmänheten har skärpts och samråd med allmänheten är ett genomgående krav när markanvändningen förändras på sådant sätt att risken för allvarliga kemikalieolyckor ökat.

3 3 (12) att avge yttrande till Försvarsdepartementet i enlighet med upprättat förslag från stadskontoret. 7. Omstruktureringsanslag 2014 STK I budget för år 2014 finns ett anslag om tkr för omstruktureringar. Anslaget disponeras av kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen fattade den 5 mars 2014 beslut om riktlinjer för övergripande hantering av omstruktureringsanslagets disposition Anslaget ska användas till kostnader i samband med omställning och strukturella förändringar. Här avses förändrade förutsättningar för verksamheterna beträffande bemanning och lokaler, där en långsiktig personal- och lokalplanering inte varit möjlig. En beredningsgrupp bestående av representanter från administrativa avdelningen, ekonomiavdelningen och HR-strategiska avdelningen på stadskontoret samt i förekommande fall från Fastighetskontoret sammanställer, bereder och lämnar förslag till beslut. att anvisa Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tkr ur omstruktureringsanslaget samt att avslå Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tkr att avslå stadsområdesnämnd Väster 183 tkr Särskilt yttrande: (SD) 8. Handlingsplan för jämställdhet och mångfald , Stadskontoret förvaltning 102 STK Ärendet återremitterat, KS Stadkontorets Handlingsplan för jämställdhet och mångfald syftar till att vara ett verktyg för att främja jämställdhet och motverka diskriminering i kommunstyrelsens egen förvaltning. I planen redovisas aktuell mångfalds- och jämställdhetsstatistik för stadskontoret. Dessutom redogörs för de åtgärder som genomfördes under 2013 och de planerade konkreta åtgärder som syftar till att öka mångfald och jämställdhet under planperioden. Efter att kommunstyrelsens återremitterat handlingsplanen till stadskontoret 4 juni, har den kompletterats med stadskontorets åtaganden för att motverka diskriminering under planperioden. att godkänna kompletterad Handlingsplan för jämställdhet och mångfald för

4 4 (12) Stadskontoret, förvaltning 102. Särskilt yttrande: (M) och (FP) Särskilt yttrande: (SD) 9. Verksamhetsberättelse 2013 och Handlingsplan 2014 för Malmö stads internationella arbete STK Ärendet återremitterat, KS Malmös stads strategi och handlingsplan för internationellt arbete antogs av kommunfullmäktige den 31 mars Varje år rapporteras det internationella arbetet till kommunstyrelsen genom tre dokument: - Den internationella redovisningen från Malmö stads förvaltningar - Verksamhetsberättelse Handlingsplan för det internationella arbetet under 2014 Kommunstyrelsen beslutade att godkänna den internationella redovisningen från Malmö stads förvaltningar, Redovisningen av Malmö stads internationella arbete 2013 STK , den 24 april Stadskonoret sammanställer därutöver en verksamhetsplan och en handlingsplan för det internationella arbetet. Den 4 juni 2014 beslutade kommunstyrelsen att återremittera ärendet om verksamhetsplan 2013 och handlingsplan Föreliggande ärende omfattar reviderad och kompletterad verksamhetsberättelse 2013 och handlingsplan 2014 för Malmö stads internationella arbete. att med godkännande lägga verksamhetsberättelse 2013 och handlingsplan 2014 för Malmö stads internationella arbete till handlingarna. 10. Lokalförsörjningsplan för Malmö stad STK Lokalförsörjningsavdelningen, LiMa, vid fastighetskontoret har upprättat lokalförsörjningsplan för Malmö Avseende förskole- och grundskolelokaler inriktas lokalförsörjningsplanen mot de kommande fem åren. LiMa föreslår i sin inledande text åtgärder avseende planering och utbyggnad av lokaler för kommunal service, till vilka stadskontoret ställer sig positivt. För att säkerställa att stadens lokaler för pedagogisk verksamhet utnyttjas på ett så effektivt sätt som möjligt föreslår stadskontoret att kommunstyrelsen ger LiMa i uppdrag att, tillsammans med berörda nämnder, se över kapacitetsutnyttjandet av stadens pedagogiska lokaler.

5 5 (12) att ge stadskontoret och LiMa, i samråd med berörda nämnder, i uppdrag att genomföra de av LiMa föreslagna åtgärderna avseende planering och utbyggnad av lokaler för kommunal service, att ge LiMa i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder se över kapacitetsutnyttjandet i stadens pedagogiska lokaler, att uppdra åt LiMa att under år 2014 rapportera till kommunstyrelsen resultatet gällande översynen av kapacitetsutnyttjandet av stadens pedagogiska lokaler, samt att godkänna upprättat förslag till lokalförsörjningsplan för Malmö stad Särskilt yttrande: (M) och (FP) 11. Uppföljning av Plan för individ- och familjeomsorgen i Malmö stad 2013 STK Plan för individ- och familjeomsorgen i Malmö stad är Malmö stads styrdokument för de insatser, det stöd och den service som kommunen bedriver inom verksamhetsområdet. Plan för individ- och familjeomsorgen i Malmö stad antogs av kommunfullmäktige i maj När planen antogs beslutade kommunfullmäktige att uppdra åt kommunstyrelsen att årligen följa upp effektmålen och vid behov revidera dem. Årets uppföljning jämförs med föregående års nulägesbeskrivning och i år inkluderas även en sammanställning över stadsområdesnämndernas och Sociala resursnämndens kvalitetsberättelser samt övrig information som varit av vikt för individ- och familjeomsorgen under verksamhetsåret Vård- och omsorgsberedningen behandlade ärendet vid sitt sammanträde den 2 juni att godkänna rapporten, att uppdra åt stadskontoret att revidera planens effektmål och mätmetoder inför uppföljning 2015 och återkomma med förslag till kommunstyrelsen under hösten 2014, samt att uppdra åt stadskontoret att för verksamhetsåret 2014 sammanställa stadsområdenas uppföljning av effektmålen i Plan för individ- och familjeomsorg i Malmö stad och återkomma med redovisning till kommunstyrelsen under våren Särskilt yttrande: (M) och (FP) med instämmande av (SPI) Särskilt yttrande: (SD)

6 6 (12) 12. Uppföljning av effektmål i Plan för vård- och omsorgsverksamheten STK Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad fastställdes av Kommunfullmäktige den 25 april 2013 och började gälla Planen omfattar insatser enligt både socialtjänstlagen (2001:453), SoL, och hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), HSL. Planen gäller inte för insatser som ges enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387), LSS. All övrig vård- och omsorgsverksamhet omfattas av planen. Samtidigt som kommunfullmäktige fastställde planen fick kommunstyrelsen i uppdrag att följa upp effektmålen årligen, och vid behov revidera dem. Stadskontorets första uppföljning av effektmålen, som nu redovisas, är att betrakta som en bas-mätning, en nulägesbeskrivning, som kan användas för att mäta förändringen i måluppfyllelse kommande år. Vård-och omsorgsberedningen behandlade ärendet vid sitt sammanträde den 2 juni att godkänna rapporten, att översända rapporten till stadsområdesnämnderna för beaktande, att effektmål 7 ändras enligt föreliggande förslag, samt att övriga effektmål för även ska gälla för Särskilt yttrande: (M) och (FP) med instämmande av (SPI) Särskilt yttrande: (SD) 13. Utvärdering av lokala värdighetsgarantier för hemtjänsten i Malmö stad STK Kommunfullmäktige beslutade att införa lokala värdighetsgarantier inom hemtjänsten i Malmö stad., KS-KOM Samtidigt fick stadskontoret i uppdrag att genomföra en utvärdering senast ett år efter att värdighetsgarantierna trätt i kraft. Vård-och omsorgsberedningen behandlade ärendet vid sitt sammanträde den 2 juni att översända rapporten till stadsområdesnämnderna för beaktande. Särskilt yttrande: (SD) 14. Resultatöverföring avseende JobbMalmö per den 1 maj 2014 STK Kommunfullmäktige beslutade den 27 mars 2014 att från och med 1 maj 2014 överföra de verksamheter inom serviceförvaltningen som finansieras genom arbetsmarknads- och

7 7 (12) vuxenutbildningsutskottet från servicenämnden till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, undantaget verksamheterna Återbyggdepån, Malvin, Grönyteskötsel, Tjänstecyklar samt I Malmö möts vi. Kommunbidraget för arbetsmarknadsinsatserna som överflyttades samt för samtliga vuxenutbildningsinsatser överfördes från kommunstyrelsen till gymnasie- och utbildningsnämnden för perioden maj-december Från och med år 2015 finansieras verksamheten genom direkta kommunbidrag från kommunfullmäktige till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Ett budgetöverskott uppkom under perioden januari-april 2014 för servicenämnden, affärsområde JobbMalmö. Från den 1 maj 2014 överfördes verksamhet och kommunbidrag till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. För att verksamheten ska ha möjlighet att disponera hela årets ekonomiska ram, oberoende av vilken organisation verksamheten tillhört, föreslås att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden under 2014 får disponera överskottet som uppkommit under årets första fyra månader. Kommunstyrelen beslutade föreslå kommunfullmäktige besluta: att tillföra gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden utökat kommunbidrag år 2014 motsvarande det överskott som uppkommit under januari-april för JobbMalmö, tkr, med finansiering från finansförvaltningen, samt att kommunstyrelsens anslag för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsutskottet redovisar överskott i 2014 års bokslut med tkr. Reservation: (M) och (FP) med instämmande av (SPI) 15. Utredningsdirektiv för kommungemensamt kontaktcenter STK Malmö stad ser ett behov att öka tillgängligheten, servicen och kvaliteten på information för medborgare, företagare och besökare. Många malmöbor upplever det idag som svårt att veta vart de ska vända sig i kontakterna med stadens verksamheter och förvaltningar. För att skapa likvärdig och effektiv medborgarservice i Malmö stad samt för att minska utanförskapet kan ett Kontaktcenter vara en väg mot ett hållbarare samhälle för alla. Stadskontoret vill utreda förutsättningarna för ett kommungemensamt Kontaktcenter. Utredningen ska ge svar på de behov som finns att öka tillgänglighet, service och kvalitet på information och enklare handläggning för medborgare, företagare och besökare i mötet med Malmö stad. Frågor om exempelvis målgrupper, utbud av ärendetyper och processer, organisation, geografisk placering, finansiering och förankringsprocessen kommer också att presenteras i utredningen. Demokratiberedningen behandlade ärendet vid sitt sammanträde den 3 juni att stadskontoret ges i uppdrag att utifrån i ärendet presenterade förslag utreda

8 8 (12) förutsättningarna för inrättande av ett kommungemensamt Kontaktcenter i Malmö. 16. Utredning gällande byggherre-, hyresvärds- och hyresgästkostnad för Malmö Live STK Ärendet utgick. 17. Äskande om medel för att samordna arbetet med Miljonprogrammet som motor för den hållbara staden från Miljönämnden STK Ärendet utgick, då det alltjämt är under beredning. 18. Tecknande av hyreskontrakt för lokaler i fastigheten Bellis 27 i Malmö (Bellisgårdens förskola) från Förskoleförvaltningen STK Förskolenämnden har inkommit med ansökan om godkännande av förhyrning av lokaler i fastigheten Bellis 27. I fastigheten som är belägen på Bellisgatan 13 i Malmö, planeras en förskola med cirka 35 platser. LiMa vid fastighetskontoret har lämnat yttrande och rekommenderar förskolenämnden att teckna kontrakt med Kunskapsporten Malmö AB. att godkänna att förskolenämnden tecknar hyreskontrakt med Kunskapsporten Malmö AB avseende lokaler för förskola i fastigheten Bellis 27 på Bellisgatan Ansökan om medel för utbyggnad till LSS-boende Dalhem från sociala resursförvaltningen STK Sociala resursnämnden ansöker om medel för utbyggnad av plats i bostad med särskild service enligt LSS på Dalhem i Malmö från och med maj Samtidigt ansöker nämnden om tillskott av medel för tillfälligt ökade behov i verksamheten under Stadskontoret föreslår att kommunstyrelsen beviljar nämndens ansökan om medel för utbyggnad men avslår begäran om medel för tillfälligt ökade behov. Anledningarna till stadskontorets förslag framgår i ärendet. att bevilja Sociala resursnämnden utökat kommunbidrag med 692 tkr för år 2014 samt med tkr från och med år att finansiering avseende 2014 sker ur prognostiserat överskott för finansförvaltningen (eftersom anslag till förfogande för LSS-utbyggnad redan är förbrukat 2014).

9 9 (12) att finansiering avseende 2015 sker ur kommunstyrelsens anslag till förfogande för LSSutbyggnad, under förutsättning att kommunfullmäktige i budget för 2015 avsätter sådana medel. att avslå Sociala resursnämndens begäran om medel för tillfälligt ökat resursbehov i LSSbostad Rosenträdgården i Rosengård, socialt hållbara förutsättningar STK Kommunstyrelsen beslutade i november 2011 att ge tekniska nämnden i uppdrag att arbeta fram ett förslag på möjligheter och utmaningar med att anlägga en grön mötesplats i Rosengård och återkomma till kommunstyrelsen med en redovisning. Stadskontoret bedömning är att tekniska nämndens utredning Trädgården gröna mötesplatser i östra Malmö är en ambitiös och välskriven utredning, men att Trädgårdens inrättande och drift på ett tydligare sätt bör kopplas till social hållbarhet, områdesutvecklingen i stadområdesförvaltning Öster (hädanefter SoF Öster), sociala investeringar och arbetsmarknadsinsatser. Genom att koppla ihop förbättringar i den fysiska miljön med de utmaningar som finns i området kan Trädgården bli en integrerad del av den övriga områdesutvecklingen i SoF Öster, vilket också är en del av utredningsuppdraget från kommunstyrelsen. Detta kan på sikt också leda till effekter som ger minskade kommunala kostnader. Med en grön mötesplats som kan erbjuda odling och mat samt kultur- och fritidsaktiviteter i kan besökare med olika förutsättningar och bakgrund från hela Malmö välja att vistas där och få en mer nyanserad bild av östra Malmö. att godkänna tekniska nämndens utredning Trädgården gröna mötesplatser i östra Malmö, att beslut om medel för projektet, det vill säga en investeringsutgift om 6,0 miljoner kronor och en årlig driftskonsekvens om 2,6 miljoner kronor, hänskjuts till budgetberedningen 2015, att under förutsättning av att medel för projektet avsätts i budget 2015 med plan för åren , uppdra åt tekniska nämnden att genomföra projektet i nära samarbete med berörda och i övrigt på sätt som redovisas i ärendet. Reservation: (SD) 21. Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt få upplåta en fastighet som bildas av del av fastigheten Vårsången 6 i Malmö Lindängen STK Tekniska nämnden har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges bemyndigande att med tomträtt få upplåta den fastighet som kommer att bildas efter avstyckning från kommunens

10 10 (12) fastighet Vårsången 6 i Malmö. Fastigheten är idag upplåten med tomträtt till ett dotterbolag till Fastighets AB Trianon. Trianon önskar få också den nya fastigheten upplåten med tomträtt till ett bolag inom Trianonsfären. På fastigheten avses uppföras bostäder (drygt m² bruttoarea, BTA) och förskola, handel och kontor (ca m² BTA). Kommunfullmäktiges godkännande krävs, då avgäldsunderlaget överstiger 10 mkr. Kommunstyrelsen beslutade föreslå kommunfullmäktige att besluta: att bemyndiga tekniska nämnden att med tomträtt upplåta den fastighet som kommer att bildas efter avstyckning från fastigheten Vårsången 6 i Malmö. Särskilt yttrande: (FP) 22. Motion från Nina Kain (SD) om fler platser i pedagogisk omsorg i kommunal regi STK Kommunstyrelsen har att yttra sig över motionen av Nina Kain (SD), där motionären föreslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att i samråd med förskolenämnden aktivt verka för att rekrytera dagbarnvårdare, det vill säga pedagogisk omsorg inom Malmö stad. Om detta skulle bifallas yrkar motionären vidare att förskolenämnden ges i uppdrag att genomföra löpande kontroller av den pedagogiska omsorgen för att säkerställa en hög kvalitet inom omsorgen. att återremittera ärendet till förskolenämnden för förnyat yttrande. 23. Motion av Ewa Bertz (FP) angående Jojo-kort som ett komplement till alla färdtjänstresenärer STK Kommunstyrelsen har att yttra sig över motionen av Ewa Bertz (FP) om att initiera utredning om att Malmö stad ska erbjuda alla färdtjänstresenärer oavsett om det gäller abonnemangsform 1, 2 eller 3 möjlighet att nyttja kollektivtrafiken avgiftsfritt som ett komplement till färdtjänst med taxi. Ett kombinerat kort inom Malmö kommun skulle innebära större valfrihet och rörelsefrihet för Malmös äldre. De som har möjlighet att åka buss eller tåg kan välja abonnemangsform 2 där detta ingår. Stadskontoret anser precis som remissinstansen, Servicenämnden, att valmöjlighet redan finns och att förslaget enligt motionen inte ska införas. Att införa möjligheten för dem med abonnemangsform 1 att fritt åka buss och tåg är förenat med hög kostnad utifrån nuvarande avtal med Skånetrafiken. Vid ändrade avtalsvillkor som innebär lägre kostnader för Malmö

11 11 (12) stad och högre nytta för medborgaren, kan frågan omprövas enligt motionärens förslag. Ärendet behandlades av vård- och omsorgsberedningen vid sammanträdet den 2 juni Kommunstyrelsen beslutade föreslå kommunfullmäktige besluta: att motionen skall anses besvarad med vad som anförts i ärendet Reservation: (M) och (FP) med instämmande av (SPI) 24. Motion från Fredrik Sjögren (FP) avseende att införa försteförskollärartjänster i Malmö STK Fredrik Sjögren (FP) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar att ge förskolenämnden i uppdrag att införa förste-förskollärare i Malmö i enlighet med motionens intentioner, samt att ge förskolenämnden i uppdrag att återkomma till kommunfullmäktige med ett äskande efter resurser för att kunna införa förste-förskollärare i den utsträckning nämnden finner lämpligt. Kommunstyrelsen beslutade föreslå kommunfullmäktige besluta: att motionen anses besvarad med vad som anförts i ärendet. Reservation: (M) och (FP) med instämmande av (SPI) 25. Utredningsuppdrag avseende gemensamma verksamheter i den nya skolorganisationen STK I oktober 2012 beslutade kommunfullmäktige att godkänna införandet av en ny skolorganisation från och med den 1 juli I maj 2013 (STK ) beslutade kommunfullmäktige bland annat om inrättandet av nämnder för Malmö stads skolväsende. I ärendet om inrättandet av nämnder behandlas bland annat vissa gemensamma verksamheter som berör flera nämnder i den nya skolorganisationen. Dessa verksamheter är Modersmålsenheten, Centrum för pedagogisk inspiration (CPI) och FoU-Malmö Utbildning. I ärendet beskrivs behovet av en fortsatt utredning som beslutsunderlag för en anpassning till den nya skolorganisationen. Den 8 maj 2013 beslutade därför kommunstyrelsen att ge de tillträdande skolnämnderna ett gemensamt uppdrag att genomföra utredningar avseende de gemensamma verksamheterna. Beslutet gällde under förutsättning av att beslut om inrättandet av de nya nämnderna fattats av kommunfullmäktige. Med utgångspunkt i kommunstyrelsens uppsiktsplikt redovisas de utredningar skolnämnderna gemensamt gjort, samt de beslut som fattats på nämndnivå, utifrån kommunstyrelsens uppdrag avseende de gemensamma verksamheterna modersmål, Centrum för pedagogisk inspiration och FoU-Malmö Utbildning.

12 12 (12) att lägga informationen avseende gemensamma verksamheter i den nya skolorganisationen till handlingarna, att uppdra åt förskolenämnden att senast den 31 januari 2015 till kommunstyrelsen överlämna återrapportering av resultaten av genomförd organisationsförändring avseende modersmålsstöd, att uppdra åt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att, i samarbete med övriga skolnämnder, ta fram förslag till omfördelning av kommunbidrag för CPI från och med år 2015 i enlighet med intentionerna i ärendet och återkomma till kommunstyrelsen senast december Vid frågor kring informationen från kommunstyrelsen, kontakta: Karin Lindroth, ledningsstrateg, stadskontoret, tfn:

Inrättande av stadsområdesnämnder och nämnder för Malmö stads skolväsende samt införande av förändrat nämndsansvar för LSS-verksamhet m.m.

Inrättande av stadsområdesnämnder och nämnder för Malmö stads skolväsende samt införande av förändrat nämndsansvar för LSS-verksamhet m.m. SIGNERAD 2013-10-09 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-10-08 Vår referens Ulla-Karin Holmberg Administrativ chef Tjänsteskrivelse Ulla-Karin.Holmberg@malmo.se Inrättande av stadsområdesnämnder och

Läs mer

Tid Kl 13.00 16.00. Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17. Paragrafer 81-94

Tid Kl 13.00 16.00. Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17. Paragrafer 81-94 Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 13.00 16.00 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 81-94 Närvarande: Protokoll 6/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-06-25 Ledamöter

Läs mer

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 15 december 2015

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 15 december 2015 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (6) Datum 2015-12-15 Information från kommunstyrelsens sammanträde den 15 december 2015 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades

Läs mer

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg 1 (3) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2014 06 10 Dnr Sbn Samhällsbyggnadsnämnden Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg Länk till planddokumenten: http://www.linkoping.se/bygga-bo/planer-och-projekt/oversiktlig-

Läs mer

Motion av Ewa Bertz (FP) angående Jojo-kort som ett komplement till alla färdtjänstresenärer

Motion av Ewa Bertz (FP) angående Jojo-kort som ett komplement till alla färdtjänstresenärer Malmö stad Vård- och omsorgsberedningen 1 (1) Datum 2014-06-02 Diarienummer STK-2014-308 Kommunstyrelsen Motion av Ewa Bertz (FP) angående Jojo-kort som ett komplement till alla färdtjänstresenärer STK-2014-308

Läs mer

Ärende: Ärende 8 Dnr Förslag till yttrande: Överflytt av JobbMalmö från servicenämnden till den nya gymnasienämnden

Ärende: Ärende 8 Dnr Förslag till yttrande: Överflytt av JobbMalmö från servicenämnden till den nya gymnasienämnden Malmö stad Utbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-06-12 Handläggare Jonas Jonsson Direkttelefon 040-34 29 69 Tjänsteutlåtande Ärende: Ärende 8 Dnr 2013-208 Förslag till yttrande: Överflytt av JobbMalmö

Läs mer

Utredningsdirektiv för kommungemensamt kontaktcenter

Utredningsdirektiv för kommungemensamt kontaktcenter Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2014-05-26 Handläggare Gunilla Konradsson Projektledare gunilla.konradsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utredningsdirektiv för kommungemensamt kontaktcenter STK-2014-587

Läs mer

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 12 augusti 2015

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 12 augusti 2015 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (11) Datum 2015-08-12 Information från kommunstyrelsens sammanträde den 12 augusti 2015 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades

Läs mer

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 27 maj 2014

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 27 maj 2014 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (12) Datum 2014-05-27 Information från kommunstyrelsens sammanträde den 27 maj 2014 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades

Läs mer

Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets

Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2015-03-17 Vår referens Katarina Dettmark Controller katarina.dettmark@malmo.se Tjänsteskrivelse Folkets Gård förvaltningsövergripande nystart av minibondgård i Folkets

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (9) Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid 2014-04-02 kl. 13.00 Plats Ledamöter Ersättare Kommunalråd Sessionssalen (S 7045) 7:e vån August Palms plats 1, Malmö Katrin

Läs mer

Motion STK Eva Bertz om motprestation för försörjningsstöd GYVF

Motion STK Eva Bertz om motprestation för försörjningsstöd GYVF SIGNERAD Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (4) Datum 2014-09-05 Vår referens Sigrid Saveljeff Stabschef vuxenutbildning och arbetsmarknad sigrid.saveljeff@malmo.se Tjänsteskrivelse

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten "Vi är Kils kommun" KS 18/100

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten Vi är Kils kommun KS 18/100 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-09-04 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 4 september 2018, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information om månadsrapporten

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2013 Nr 108 Begäran från valnämnden om ytterligare kommunbidrag för anordnande av val till Europaparlamentet och allmänna val 2014 (Dnr

Läs mer

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE Nämndssammanträde 2011-08-23 Sammanträdestid kl 14.00 15.45 Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE ledamöter ersättare tjänstemän personalföreträdare sekreterare Amar Sabri (ordförande) Sara Fagnani Nilsson (förste

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

Byggnadsnämnden. Eirik Langjord (FP) Hans Engstrand (KD) Per-Olof Westerberg (S)

Byggnadsnämnden. Eirik Langjord (FP) Hans Engstrand (KD) Per-Olof Westerberg (S) Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kungsbackarummet Klockan 8.30-8.45 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Lars Stranne (M), ordförande Alf Olofsson (S), vice ordförande Ove Svan (M)

Läs mer

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD)

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD) Malmö stad Miljönämnden 1 (5) Tid Kl 13.00 15.35 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 70-80 Närvarande: Protokoll 5/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-05-28 Ledamöter

Läs mer

Hyresförslag gällande akutboende för hemlösa barnfamiljer inom fastigheten Arlöv 21:181 från Sociala resursnämnden

Hyresförslag gällande akutboende för hemlösa barnfamiljer inom fastigheten Arlöv 21:181 från Sociala resursnämnden SIGNERAD 2013-09-19 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-09-18 Vår referens Karin Göranson Controller Tjänsteskrivelse karin.goranson@malmo.se Hyresförslag gällande akutboende för hemlösa barnfamiljer

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Vård- och omsorgsberedningen Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Reservation Vi Sverigedemokrater yrkade bifall till motionen. När den styrande minoriteten

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2013 Nr 106 Hemställan om objektsgodkännande för nybyggnad av Stapelbäddskolans flexiskola, Malmö Bilen 4 (Dnr STK-2013-777) Till kommunfullmäktige

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (9) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2011-06-16 Plats Stadshuset, Pelarrummet Klockan 09.00 11.30 Paragrafer 119-137 Närvarande Ledamöter: Carina

Läs mer

Protokoll 9/2010. Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande

Protokoll 9/2010. Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 15.00 17.35 Protokoll 9/2010 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2010-11-08 Plats Miljönämndens samlingssal, Bergsgatan 17, 1 vån Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Förslag från servicenämnden om utredning av en sammanhållen stödfunktion för Malmö stads kostverksamhet

Förslag från servicenämnden om utredning av en sammanhållen stödfunktion för Malmö stads kostverksamhet Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2015-03-02 Vår referens Ilona Holmgren Utredningssekreterare ilona.holmgren@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag från servicenämnden om utredning av en sammanhållen stödfunktion

Läs mer

Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS

Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-17 167 Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS 2015-376 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande

Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (7) Tid Kl 15.00 16.40 Protokoll 6/2010 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2010-06-10 Plats Miljönämndens samlingssal, Bergsgatan 17, 1 vån Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 17.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF SIGNERAD 2015-12-23 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-12 Vår referens Jonas Törnebladh Utredningssekreterare jonas.tornebladh@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss gällande Motion av Fredrik

Läs mer

Dagordning för socialnämndens arbetsutskott den 22 november 2013

Dagordning för socialnämndens arbetsutskott den 22 november 2013 Linda Larsson Kallelse/Underrättelse 13 november 1 (6) Till ledamöterna i och till övriga inom SOF för kännedom Kallelse till arbetsutskott: Datum: Fredagen den 22 november 2013, kl 13.00 cirka 16.30 i

Läs mer

2002-01-25. Sammanträdestid 08.30-12.00. Karl-Åke Karlsson (c) för Ingemar Johansson

2002-01-25. Sammanträdestid 08.30-12.00. Karl-Åke Karlsson (c) för Ingemar Johansson FALKENBERGS KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08.30-12.00 1 NÄRVARANDE Ledamöter Lars Glimvik, ordf (m) Jerry Karlsson, v. ordf (s) Monica Hansson (c), gick

Läs mer

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Ärende 1. Kungörelse av sammanträdet Upprop 1

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Ärende 1. Kungörelse av sammanträdet Upprop 1 Kallelse/föredragningslista Kungörelse 2015-04-01 Kommunfullmäktige Tid 2015-04-13, kl. 19:00 Plats Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge Ärende 1. Kungörelse av sammanträdet 1 2.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag.

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2015-07-30 Vår referens Petra Quandt Farkas Enhetschef Petra.q.farkas@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommungemensam bostadsrådgivning STK-2015-175 Sammanfattning

Läs mer

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 5 november 2014

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 5 november 2014 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (17) Datum 2014-11-05 Information från kommunstyrelsens sammanträde den 5 november 2014 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll sid 2 (6) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 153 Tilldelningsbeslut och begäran om anvisning av medel, förskola i Parkvillan. 154 Yttrande över

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (7) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2011-02-16 Plats Sociala resursförvaltningen, Plattform Malmö, Djäknegatan 16 Klockan 09.00 11.15 Paragrafer

Läs mer

44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges:

44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges: Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-02-13 44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges: Samtliga nämnder Dnr 17KS348 Beslut Kommunstyrelsen belsutar

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Tjänsteskrivelse Hemställan från socialnämnden om integrationssamordning

Tjänsteskrivelse Hemställan från socialnämnden om integrationssamordning VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-04-22 DNR KS 2015.033 EMELIE HALLIN SID 1/2 STABSCHEF 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Hemställan

Läs mer

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2012:4 NÄRVARANDE

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2012:4 NÄRVARANDE Nämndssammanträde 2012-04-24 Sammanträdestid kl 14.00 15.40 Protokoll 2012:4 NÄRVARANDE ledamöter ersättare tjänstemän personalföreträdare sekreterare övriga Amar Sabri (ordförande) Sara Fagnani Nilsson

Läs mer

Boendestödsinsatser till personer med lindrig utvecklingsstörning och/eller autismspektrumstörning

Boendestödsinsatser till personer med lindrig utvecklingsstörning och/eller autismspektrumstörning Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (4) Datum 2014-11-27 Vår referens Ann Rubin Planeringssekreterare ann.rubin@malmo.se Tjänsteskrivelse Boendestödsinsatser till personer med lindrig utvecklingsstörning

Läs mer

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen Ekonomisk prognos 2019 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Analys av avvikelse i förhållande till nämndens driftbudget...4 Analys

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(18) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(18) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(18) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset i Kinna, klockan 08.30-11.50. Paus klockan 09.45-10.00. Beslutande S Lisa Dahlberg L Niklas Herneryd C Lena Ferm Hansson M Tomas

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Stadsområdesnämnd Väster 1 (5) Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid Plats Ledamöter Ersättare 2014-06-19, kl.17.00 Hålsjögatan 8, Sessionssalen Jamal El Haj (S) ordförande Carlos

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-11-22 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef anders.henriksson@malmo.se Tjänsteskrivelse Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss angående Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism, STK

Tjänsteskrivelse. Remiss angående Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism, STK Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2016-01-07 Vår referens Anto Tomic Utvecklingssamordnare anto.tomic@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss angående Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Samtliga bilagor har skickats ut i samband med kommunstyrelsens kallelse

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Samtliga bilagor har skickats ut i samband med kommunstyrelsens kallelse Kallelse/föredragningslista Kungörelse 2014-10-01 Kommunfullmäktige Tid 2014-10-13, kl. 19:00 Plats Bilagor Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge Samtliga bilagor har skickats ut

Läs mer

Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion

Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion Missiv 1(1) Kommunstyrelsens förvaltning 2016-01-29 KS/2014:380 Handläggare Carina Stolt Tfn 0142-851 11 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion Bakgrund

Läs mer

Innehåll. Sammanträdesdatum

Innehåll. Sammanträdesdatum Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 54 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 55 Förenklat beslutsfattande gällande bistånd 2018/8074 5 56 Betalningsansvar annan kommun 2018/8058

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-04-05 Ärendelista Sid nr Justering...2 29 Antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för Birstaområdet...3 30 Överenskommelse om samarbete mellan

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 1 november 2016

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 1 november 2016 Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 1 november 2016 Sid Justering... 2 55 Information om barnkonventionen... 3 56 Information bidragsansökan till

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30 11:45 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Jan Rohlén (S) Christian Andersson (FP)

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (9) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2011-10-18 Plats Sociala resursförvaltningen, Plattform Malmö, Djäknegatan 16 Klockan 09.00 11.35 Paragrafer

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen PM 2010: RIII (Dnr 001-2456/2010) Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum Tjänsteskrivelse 2014-02-28 Vår referens Bo-Göran Pettersson Utredningsuppdrag stöd till föreningar och ideella organisationer GrF-2014/2470 Sammanfattning

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Överflytt av investeringsmedel samt resultatkrav för IT från servicenämnden

Överflytt av investeringsmedel samt resultatkrav för IT från servicenämnden Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2015-05-13 Vår referens Karin Göranson Controller karin.goranson@malmo.se Tjänsteskrivelse Överflytt av investeringsmedel samt resultatkrav för IT från servicenämnden

Läs mer

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Dnr 2011/SN 0184 011 Socialnämnden Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2013 Nr 109 Motion från Anders Olin (SD) avseende planprogram och detaljplaner för mindre och billigare lägenheter (Dnr STK-2013-431) Till

Läs mer

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare LANTMÄT E RIET 1 (5) YTTRANDE 2014-08-14 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2014/1597 Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare Regeringskansliets dnr 52014/ / 1992/ SFÖ 1.

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (5) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2009-06-10 Plats Baltzarsgatan 4, vån 2 Klockan 10.00 11.20 Paragrafer 68-78 Närvarande Ledamöter: Katrin

Läs mer

G-Tjänsteskrivelse AGVN Motion från FI

G-Tjänsteskrivelse AGVN Motion från FI Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-06-17 Vår referens Sofia Sjödin Utredningssekreterare sofia.sjodin@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion från Kommunfullmäktigeledamot

Läs mer

Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism

Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (3) Datum 2016-01-19 Vår referens Sara Strand Planeringssekreterare Sara.Strand@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP)

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2013-10-28

Tjänsteskrivelse 2013-10-28 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (4) Datum 2013-10-28 Vår referens Ann Rubin Planeringssekreterare ann.rubin@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag på modell för biståndsbeslut i tid gällande serviceinsatser

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

Ledamöter Anna-Karin Bengtsdotter (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande

Ledamöter Anna-Karin Bengtsdotter (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (5) Tid Kl 13.00 15.25 (ajournering 14.30-14.40) Protokoll 6/2014 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2014-06-25 Plats Bergsgatan 17, Samlingssalen Paragrafer

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Ledamöter Jamal El-Haj (s) ordförande. Leif Holmgren (s) Oddmar Joensen (s) Gull-Britt Svensson (s) Elisabet Landrup-Uttersten (m) Lars Myllenberg (m)

Ledamöter Jamal El-Haj (s) ordförande. Leif Holmgren (s) Oddmar Joensen (s) Gull-Britt Svensson (s) Elisabet Landrup-Uttersten (m) Lars Myllenberg (m) Malmö stad Miljönämnden 1 (7) Tid Kl 14.00 16.05 Protokoll 3/2008 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2008-03-31 Plats Miljönämndens samlingssal, Bergsgatan 17, 1 vån Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport om gynnande beslut enligt 4 kap 1 SoL och enligt 9 LSS som inte verkställts inom tre månader, kv 1 2014

Tjänsteskrivelse. Rapport om gynnande beslut enligt 4 kap 1 SoL och enligt 9 LSS som inte verkställts inom tre månader, kv 1 2014 SIGNERAD 2014-04-24 Malmö stad Stadskontoret 1 (7) Datum 2014-04-24 Handläggare Ingela Kressander Utredningssekreterare Ingela.Kressander@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport om gynnande beslut enligt 4 kap

Läs mer

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet PM 2009: RI (Dnr 001-1593/2009) Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 26 september 2017

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 26 september 2017 Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 26 september 2017 Sid Justering... 2 69 Information om socialnämndens konkreta handlingsplan... 3 70 Information

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 08:

Kommunkontoret Djurås , kl. 08: Kultur- och fritidsnämnden 2018-03-22 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14:00-15:05, ajournering kl. 14.25-14.35 Beslutande Ledamöter Christina Walles (S), ordförande Ola Granath (KOSA) Tomas

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 1 (13) Plats och tid ande Övriga närvarande Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 Jessica Ashworth (M), Ordförande Harriet Paulsson (C), 1e vice ordförande Anders

Läs mer

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 2 september 2015

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 2 september 2015 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (13) Datum 2015-09-02 Information från kommunstyrelsens sammanträde den 2 september 2015 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades

Läs mer

Kommunfullmäktige 2011-02-10. Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv. Tid: 2011-02-21 kl. 18:00

Kommunfullmäktige 2011-02-10. Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv. Tid: 2011-02-21 kl. 18:00 Kungörelse Kommunfullmäktige 2011-02-10 Plats: Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2011-02-21 kl. 18:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/16 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30-16.30 Ajournering 14.45-15.00 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Ingrid

Läs mer

Sammanträdesdatum Godkännande av dagordning SN 15/6. 2 Föregående protokoll SN 15/5. 3 Delegeringsbeslut SN 15/38

Sammanträdesdatum Godkännande av dagordning SN 15/6. 2 Föregående protokoll SN 15/5. 3 Delegeringsbeslut SN 15/38 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-05-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 20 maj 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande av dagordning

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 27 januari 2015

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 27 januari 2015 Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 27 januari 2015 Ärendelista Sid Justering... 2 1 Information om Medborgarundersökning 2014... 3 2 Flytt av Tivoliverkets

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2006-08-14

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2006-08-14 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 45 Förslag till framtida organisation för Utbildning Från Utbildningsenheten föreligger förslag till en förändrad organisation för verksamhetsområde Utbildning från

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 24 maj 2016

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 24 maj 2016 Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 24 maj 2016 Sid Justering... 2 27 Information om MRP-uppdrag LED 13, 2015 Jämställt bemötande... 3 28 Information

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (7) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2009-12-10 Plats Sociala resursförvaltningen, Ingrid Marie Klockan 10.00 12.20 Paragrafer 143-155 Närvarande

Läs mer

Dag och tid Tisdagen den 2 maj 2017, klockan 15: Protokollsjustering I tur att justera är Erika Rydja Sandvik (L)

Dag och tid Tisdagen den 2 maj 2017, klockan 15: Protokollsjustering I tur att justera är Erika Rydja Sandvik (L) Kommunstyrelsen Kallelse och föredragningslista 2017-04-26 1 (8) Dag och tid Tisdagen den 2 maj 2017, klockan 15:00 Plats Rinmansalen, stadshuset 1. Protokollsjustering I tur att justera är Erika Rydja

Läs mer

att utöka socialnämndens budget för år 2015 med 2 miljoner kronor för ökade volymer inom verksamheten LSS och Lass

att utöka socialnämndens budget för år 2015 med 2 miljoner kronor för ökade volymer inom verksamheten LSS och Lass Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-04-27 92 Begäran från socialnämnden om utökat kommunbidrag KS-2015/256 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att utöka socialnämndens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-09:50 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Ledamöter Jamal El-Haj (s) ordförande

Ledamöter Jamal El-Haj (s) ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 14.00 15.45 Protokoll 1/2008 UTDRAG UR PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2008-01-29 Plats Miljönämndens samlingssal, Bergsgatan 17, 1 vån Närvarande:

Läs mer

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S)

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S) - Plats och tid Fagerudd, Enköping, kl 10:00 12:30 Beslutande Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström

Läs mer

288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna

288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-09-26 1 (2) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/156 288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 23 juni 2015

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 23 juni 2015 Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 23 juni 2015 Ärenden Sid Justering... 2 33 Information om arbetet med nya landsbygdsprogrammet... 3 34 Marknadsplats

Läs mer

Extra sammanträde. OBS! Inget fika.

Extra sammanträde. OBS! Inget fika. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige Extra sammanträde. OBS! Inget fika. KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 6 december 2010 kl. 18:00.

Läs mer

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Kommunstyrelsen KS 51 2019-03-27 1/4 Dnr KS/2018:317-034 Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionens förslag/att-sats

Läs mer