RMPG Kirurgi PROTOKOLL 1(9) Diarienummer , lunch-lunch Himmelsby Gårdshotell, Mantorp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RMPG Kirurgi PROTOKOLL 1(9) Diarienummer , lunch-lunch Himmelsby Gårdshotell, Mantorp"

Transkript

1 PROTOKOLL 1(9) Diarienummer Plats: Himmelsby Gårdshotell, Mantorp Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Fredrik Stenmark Landstinget i Kalmar Magnus Fröstorp Landstinget i Kalmar Niklas Zar Region Jönköpings län Karsten Offenbartl Region Jönköpings län Gunnar Persson Region Jönköpings län Karin Pansell Fawcett Region Jönköpings län Bergthor Björnsson Region Östergötland Per Loftås Region Östergötland Adjungerade , kl Ann Josefsson Johan Rosenqvist Kjell Ivarsson Ej närvarande: Bärbel Jung Region Östergötland 1 Dagordning Dagordningen godkändes. Övriga frågor anmäldes; Val av REK ordförande rutin. Traumarevision återkoppling Tidsåtgång för rapportering till bröstcancerregistret Fördelning av uppgifter områden att rapportera inför årsrapporten Föregående protokoll Föregående protokoll godkändes och lades till handlingarna. Kommentarer till föregående protokoll; 4 Nivåstrukturering Ett bättre samarbete efterlystes inom Sydöstra sjukvårdsregionen för att anpassa inflödet av patienter med ÖAK cancer till den reducerade verksamhet som råder under sommarperioden på US. 6 ERAS-fasttrack Registrering sker kontinuerligt enligt parametrarna i ERAS dock utan koppling till ERAS-registret. 7 Gemensamma upphandlingar Inställt möte i REK gruppen för obesitas har medfört att den planerade inventeringen av behovet av instrument för obesitaskirurgi ännu inte ägt rum.

2 PROTOKOLL 2(9) 3 Nationell kunskapsstyrning -uppdatering Karsten Offenbartl ingår i Nationellt Programområde (NPO) Mag- och tarmsjukdomar som Sydöstra sjukvårdsregionens representant och gav en lägesrapport från införandet av modellen Nationell kunskapsstyrning. RMPG benämns i modellen för RMPO (Regionala medicinska programområden) och är organisatoriskt underställda NPO. Området kirurgi är knutet till NPO Mag- och tarmsjukdomar. och ingår alltså inte i modellen som ett eget NPO men har dock beröringspunkter med flera andra NPO, framförallt cancer och akuta sjukdomar. I det inledande arbetet har NPO Mag- och tarmsjukdomar identifierat behovet av samarbete med specialistföreningar och utnyttjande av kvalitetsregister och fokuserat på olikheter i landet i sjukvården för inflammatoriska tarmsjukdomar, tarmsvikt och appendicit. Oavsett kirurgins tillhörighet i modellen för nationell kunskapsstyrning anser att grupperingen i sin nuvarande form är en förutsättning för en; fungerande kirurgi i Sydöstra sjukvårdsregionen utveckling av kirurgin i Sydöstra sjukvårdsregionen god tillgänglighet för kirurgin Sydöstra sjukvårdsregionen god kvalitet inom kirurgområdet i Sydöstra sjukvårdsregionen utveckling av arbetet i REK grupperna 4 Ekonomi Karsten Offenbartl redovisade den ekonomiska sammanställningen för. Jessica Frisk begär besked från Conny Wallon om beräknad kostnad 2018 för traumautbildningen i Philadelphia. Lars Abrahamsson bifogar till protokollet föreslagen budget för vid mötet Karsten Offenbartl ersätts som beslutsattestant av Karin Pansell Fawcett från och med

3 PROTOKOLL 3(9) 5 Hur vi utbildar i ÖAK kirurgi i Sydöstra sjukvårdsregionen - diskussion Kjell Ivarsson, Ann Josefsson och Johan Rosenqvist Kirurgi framförde att man på uppdrag av Regionala sjukvårdsledningen önskade en diskussion om samarbete med om kompetensförsörjning, jämlik vård och väntetider från diagnos till behandling för området ÖAK cancer. Bergthor Björnsson informerade om US utbud vid randning inom området samt vilka ingrepp som anses ska kunna utföras efter avslutad randning. En diskussion fördes också om roll och uppdrag för Regionalt cancercentrums(rcc) processledare med anledning av ersättare för Bärbel Jung, processledare för kolorektal cancer, samt tidigare diskussioner om precessledarrollen ÖAK. Kjell Ivarsson, Ann Josefsson och Johan Rosenqvist återkommer med; Förtydligat uppdrag till om önskat samarbete inom ÖAK cancer. Förtydligat beskrivning uppdrag och mandat för RCC s processledare. Kjell Ivarsson, Ann Josefsson och Johan Rosenqvist lämnade besked att; tjänstgöringsgraden för processledare för kolorektal cancer kvarstår som 20%. återkommer med förslag på ersättare för Bärbel Jung med utgångspunkt från förtydligad beskrivning av uppdrag och mandat för RCC s processledare. Inkomna förslag diskuteras på kommande videomöte för. 6 Ny representant Länskirurgiskt verksamhetschefsråd utsåg Jessica Frisk till ny representant i Länskirurgiskt verksamhetschefsråd.

4 PROTOKOLL 4(9) 7 Ordförande i från nyår 2019 Gunnar Persson, tillförordnad verksamhetschef för kirurgkliniken, Region Jönköpings län valdes till ordförande för från nyår Gemensamma upphandlingar Upphandling av stomimaterial ansågs av vara ett lämpligt område för gemensam upphandling i Sydöstra sjukvårdsregionen. Jessica Frisk kontaktar Henrik Hugo, Region Östergötland för samordning av gemensam upphandling av stomimaterial. 9 Sjuksköterskedagen i november 2018 Inbjudan och program för sjuksköterskedagen i Kalmar presenterades. 10 NP utbildning VT 2019 lägesrapport Jessica Frisk informerade att NP utbildningen flyttas fram till HT 2019 och att utbildningen kommer att ske på halvtid under 2 år. Inventering av antalet förväntade anmälningar; Norrköping 1 Eksjö 1 Jönköping 1 Värnamo? Linköping 2 Kalmar? Västervik? Jessica Frisk inhämtar uppgift om kostnad för utbildningen och RMPG kirurgi kommer därefter att avsätta medel för finansiering av utbildningen. 11 Val av processledare för kolorektal cancer Se 5.

5 PROTOKOLL 5(9) 12 Status för bakjoursutbildningen i november Ämnen för bakjoursutbildningen i Nässjö blir akut kolonkirurgi med kluriga bakjoursfall t.ex. kolonileus, tarmblödning och komplicerad divertikulit. Karsten Offenbartl påminde om förslag via på deltagare i fakultet och ansvarig för ett bakjoursfall från sjukhusen i Sydöstra sjukvårdsregionen. REK gruppen kolorektal får utse deltagare i fakultet. Niklas Zar meddelar gruppen. Datum och ämnen för nästa års bakjoursutbildningar fastställdes; Datum Ämne Ansvarig ÖAK Bergthor Björnsson Trauma Jessica Frisk förmedlar uppdraget till REK grupp Trauma Årshjul upprättas för aktiviteter och uppdrag som initieras från. Lars Abrahamsson sammanställer uppgifter till kommande videomöte i RMPG Planering av utbildningssatsningar inom området kirurgi i Sydöstra sjukvårdsregionen Temadag bukkirurgi Karin Pansell Fawcett arrangerar på uppdrag av RMPG Kirurgi en temadag för intresserade i Sydöstra sjukvårdsregionen våren 2019 med temat bukkirurgi. RMPG finansierar temadagen. Traumautbildning i Philadelphia Jessica Frisk kollar med Conny Wallon om hans fortsatta engagemang i utbildningen. Per Loftås efterhör erfarenheter från US deltagare i senaste traumautbildningen i Philadelphia.

6 PROTOKOLL 6(9) 14 Förslag från smittskyddsläkare att blodsmittemärkning tas bort i journaler skrivelse från. Förslaget till skrivelse från diskuterades. Skrivelsen kompletteras med efterfrågan av miljö- och arbetsmiljöaspekter samt påpekande att risk- och konsekvensanalys saknas liksom en bred förankring i verksamheten. Även fackliga synpunkter bör inhämtas. Skrivelsen skickas därefter till Regionsjukvårdsledningen(RSL) och Krister Björkegren, regiondirektör i Region Östergötland. 15 Kvaliteten på våra benigna ingrepp bråck, gallor, ärrbråck, rectopexier etc.) Hur utvärderar vi den och hur ser det ut i dag? Kvalitet på benigna ingrepp Föreslogs att i större omfattning diskutera kvaliteten på benigna ingrepp, t.ex. variation vid organisationsförändringar. Rectopexier Kort återrapport till internatet för mars 2019 om statistik och metodval från REK gruppen via Per Loftås. Avancerad bråckkirurgi anser att en REK grupp för avancerad bråckkirurgi behöver bildas. Avsaknad av register och planerade register RMPG konstaterar att det saknas register för proktologi och fistlar. Bukväggsregister kommer troligen att skapas.

7 PROTOKOLL 7(9) 16 Viktigt att RMPG står för en omvärldsanalys och inte bara problemlösning. US roll och förutsättningar i Sydöstra sjukvårdsregionen diskuterades. betonar vikten av att US garanteras nödvändiga resurser för att upprätthålla dagens verksamhet, behålla rollen som traumasjukhus i Sydöstra sjukvårdsregionen och ges möjlighet till expansion och utveckling av verksamheten. RMPG kirurgi betonar också vikten av samspelet mellan US och Sydöstra sjukvårdsregionens övriga sjukhus och en solidarisk syn vid fördelning av diagnoser mellan sjukhusen, för att kunna upprätthålla kirurgi av god kvalitet vid de olika enheterna. För att optimera patientflöden vid elektiva ingrepp krävs också att undersöka möjligheten till avlastning för vissa diagnoser utanför Sydöstra sjukvårdsregionen. Möjligheten till avlastning bör innefatta hela vårdförloppet från utredning till eftervård och inte enbart själva operationen. 17 ST och vidareutbildning i kolorektalkirurgi i regionen, hur ska vi göra? Per Loftås rapporterade om möjligheten till utbildning för ackreditering inom kolorektalkirurgi. anser dock att det för närvarande inte är aktuellt med ackreditering. rekommenderar dock att ST tjänstgöring innefattar en rotering mellan sjukhusen i länet för att bredda kompetensen och undvika risken för suboptimering inom kolorektalkirurgi. 18 Forskning på koloncancer(kirurgi), viktigt att vi finns med nationellt, hur ska vi underlätta Samarbetsprojekt inom området är positivt och forskningssamarbete inom SÖ är önskvärt. anser att forskning inom området i första hand är en uppgift för REK gruppen kolorektal. Screening för koloncancer kommer troligen att införas under 2019 och behöver planeras in i budget vilket anser ligga utanför sitt ansvarsområde.

8 PROTOKOLL 8(9) 19 Övriga frågor Val av REK ordförande rutin. REK gruppen utser ordförande och informerar därefter RMPG Kirurgi och övriga berörda i Sydöstra sjukvårdsregionen. Traumarevision återkoppling Genomförd traumarevision har återkopplats till respektive traumagrupp i Sydöstra sjukvårdsregionen. Per Loftås rapporterar resultatet från revisionen samt översiktligt åtgärdspunkterna för respektive sjukhus till. Tidsåtgång för rapportering till bröstcancerregistret En automatiserad datainsamling till bröstcancerregistret planeras. Projektledaren Magnus Johansson för espirprojektet Automatisering av kvalitetsregister önskar uppgifter för tidsåtgång i dagsläget för manuell inrapportering till bröstcancerregistret. Jessica Frisk besvarar förfrågan från Magnus Johansson efter att ha inhämtat underlag från Gunnar Persson, Bärbel Jung, Magnus Fröstorp och Fredrik Stenmark. Fördelning av uppgifter områden att rapportera inför årsrapporten Niklas Zar Kolorektal Karin Pansell Fawcett Bråck Gunnar Persson GallRix Bergthor Björnsson ÖAK Fredrik Stenmark Bröst Per Loftås Trauma Jessica Frisk Obesitas Johan Svensson Endokrin Gunnar Persson/Håkan Åstrand Kärl

9 PROTOKOLL 9(9) 20 Kommande möten Datum Tid Plats videomöte lunch-lunch Kalmar lunch-lunch Eksjö videomöte Vid protokollet Lars Abrahamsson Justeras Jessica Frisk

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Gränsö slott, Västervik Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Fredrik Stenmark Landstinget i Kalmar

Läs mer

RMPG Kirurgi PROTOKOLL 1(8) Diarienummer , lunch-lunch Plats: The Lamp Hotel, Norrköping

RMPG Kirurgi PROTOKOLL 1(8) Diarienummer , lunch-lunch Plats: The Lamp Hotel, Norrköping PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: The Lamp Hotel, Norrköping Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Fredrik Stenmark Landstinget

Läs mer

, lunch-lunch Plats: Hestraviken. adjungerade

, lunch-lunch Plats: Hestraviken. adjungerade PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Hestraviken Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Magnus Fröstorp Landstinget i Kalmar Niklas

Läs mer

, lunch till lunch Plats: Tylösand

, lunch till lunch Plats: Tylösand PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Tylösand Närvarande: Claes Hjalmarsson, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Johanna Björkman Jessica Frisk Magnus Fröstorp Per Loftås Per Sandström Conny Wallon

Läs mer

RMPG Kirurgi PROTOKOLL 1(9) Diarienummer , lunch till lunch Plats: Hotell Borgholm, Borgholm

RMPG Kirurgi PROTOKOLL 1(9) Diarienummer , lunch till lunch Plats: Hotell Borgholm, Borgholm PROTOKOLL 1(9) Diarienummer Plats: Hotell Borgholm, Borgholm Närvarande: Claes Hjalmarsson, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Jessica Frisk Magnus Fröstorp Thomas Kjellin Per Loftås Karsten Offenbartl

Läs mer

Tid: 2015-10-01-2015-10-02 Plats: Fredensborgs Herrgård, Vimmerby

Tid: 2015-10-01-2015-10-02 Plats: Fredensborgs Herrgård, Vimmerby PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Fredensborgs Herrgård, Vimmerby Närvarande: Claes Hjalmarsson, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Jessica Frisk Magnus Fröstorp Per Loftås Conny Wallon Erik Wellander

Läs mer

RMPG kirurgi. Årsberättelse i korthet Jessica Frisk

RMPG kirurgi. Årsberättelse i korthet Jessica Frisk RMPG kirurgi Årsberättelse i korthet 2017 Jessica Frisk 180427 Sammanfattning Nivåstruktureringen måste utföras så att samtliga sjukhus kan bibehålla den kompetens som krävs för det uppdrag som föreligger

Läs mer

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff PROTOKOLL 1(3) Diarienummer Plats: Värnamo sjukhus Närvarande: Ej närvarande: Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Läs mer

Dag Torsdag och fredagen den 10 och 11 okt Anmält förhinder Ahmad Kassem Värnamo

Dag Torsdag och fredagen den 10 och 11 okt Anmält förhinder Ahmad Kassem Värnamo 2013-10-10--11 Minnesanteckningar från möte med RMPG kirurgi Dag Torsdag och fredagen den 10 och 11 okt 2013 Tid kl. 12:00 13:00 Plats Närvarande: Gränsö Slott, Västervik Bengt Arvidsson, Västervik Conny

Läs mer

RMPG Kirurgi. Årsrapport 2014

RMPG Kirurgi. Årsrapport 2014 RMPG Kirurgi Årsrapport 214 Väntat högst 9 dagar på besök i specialiserad vård, andel (%) 1 98 96 94 92 9 okt-13 mar-14 88 86 84 82 Östergötland Jönköping Kalmar RIKET Data från Öppna jämförelser Väntat

Läs mer

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Minnesanteckning 2018-09-25 Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Datum: 2018-09-25 Tid: 09.30 12.00 Plats: Video Närvarande: Karl Landergren ordf. Leni Lagerqvist sekr. Fredrik Stenmark Ann

Läs mer

Tid: 2015-02-12 2015-02-13 Plats: Calmar Stadshotell

Tid: 2015-02-12 2015-02-13 Plats: Calmar Stadshotell PROTOKOLL 1(11) Diarienummer Plats: Calmar Stadshotell Närvarande: Claes Hjalmarsson, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Jessica Frisk Magnus Fröstorp Ahmed Kassem Pär Myrelid Per Sandström Conny

Läs mer

Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019

Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019 Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019 Tid och plats ande Närvarande ersättare Tjänstepersoner Justering Ordförande fredag den 24 maj 2019, kl. 11.00 14.45, Videomöte

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Region Östergötland 450 000 invånare 13 000 medarbetare Region Jönköpings län 350 000 invånare 10 000 medarbetare Region Kalmar län 243 000 invånare 7 000

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Varför nytt gemensamt system? Vilka effekter och vilket mervärde förväntas genom det nya systemet? På vilket sätt? Sophia Björk, Sveriges

Läs mer

RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta

RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Hotel The Box, Linköping Närvarande: Landstinget i Kalmar län Stefan Bragsjö, ordf. Maria Afrell Håkan Ehlin Ragnar Styrbjörn Region Jönköpings län Lars Abrahamsson, sekr.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Regionsjukvårdsstaben Gunnita Augustsson 2018-02-08 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Torsdagen den 8 februari 2018 Tid Kl 08:00-10:00 Plats Videomöte, ring IP 1089992 (Mote2

Läs mer

Nätverksträff RMPG-sekreterare

Nätverksträff RMPG-sekreterare Nätverksträff RMPG-sekreterare 2016-11-11 Dagens program 1. Inledning Marie Gustavsson 2. RMPGs uppdrag Jan-Erik Karlsson 3. Information om det Mats Bojestig sjukvårdsregionala arbetet 4. Diskussion RMPG

Läs mer

Årsrapport 2017 RMPG-Kirurgi

Årsrapport 2017 RMPG-Kirurgi Årsrapport 2017 RMPG-Kirurgi Ledamöter 2017 Landstinget i Kalmar län Fredrik Stenmark, Kalmar Magnus Fröstorp, Västervik Region Jönköpings län Lars Abrahamsson, Jönköping, sekreterare, Karsten Offenbartl,

Läs mer

Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård. Videomöte

Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård. Videomöte Centrumråd kirurgi, ortopedi och cancersjukvård Videomöte 180925 Aktuellt RSL Alkoholfri operation Tillgänglighet högspecialiserad vård LÖFs traumarapport Samordning av investeringar Förstudie kvalitetsregister

Läs mer

Nationell högspecialiserad vård. Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård

Nationell högspecialiserad vård. Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård Nationell högspecialiserad vård Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård Vad kan svensk hälso- och sjukvård vinna? En god och jämlik hälsooch sjukvård,

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Patienten Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Samverkan för en mer kunskapsbaserad,

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Leni Lagerqvist 2018-04-23 SVN 2018-12 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Styrgrupp RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta

Styrgrupp RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Jönköping, Rosenlunds vårdcentrum, Bella Rosa Närvarande: Stefan Bragsjö Anders Kjellgren Lars Abrahamsson Jan Burensjö Susanne Almers Kersti Samuelsson Wolfram Antepohl via

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Säker Traumavård. Återföringsrapport avseende sjukhus inom Sydöstra sjukvårdsregionen: Linköping, Jönköping, Norrköping, Eksjö, Värnamo, Kalmar

Säker Traumavård. Återföringsrapport avseende sjukhus inom Sydöstra sjukvårdsregionen: Linköping, Jönköping, Norrköping, Eksjö, Värnamo, Kalmar Säker Traumavård Sida 1 av 8 saker.trauma@lof.se Säker Traumavård Återföringsrapport avseende sjukhus inom Sydöstra sjukvårdsregionen: Linköping, Jönköping, Norrköping, Eksjö, Värnamo, Kalmar HT 2017 Säker

Läs mer

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Minnesanteckning 2016-11-15 Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Datum: 2016-11-15 Tid: 14.00-15.30 Plats: Video Närvarande; Karl Landergren ordf. Leni Lagerqvist sekr. Claes Hjalmarsson Malin

Läs mer

Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen

Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen Katastrofmedicinskt Centrum Jan Johansson, Anita Mohall, Fördjupad förstudierapport SVN 2017-12 Peter Andersson, Annika Bergström 2017-05-19 Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Dag: 2015-04-14 kl.10.00-14.35 Plats Björkbacken, Vimmerby Närvarande: Jan-Erik Karlsson, ordförande Göran Atterfors Gunvor Rundqvist Stefan Franzén

Läs mer

Mötesanteckningar RMPG Medicinsk Diagnostik

Mötesanteckningar RMPG Medicinsk Diagnostik 2018-05-07 Mötesanteckningar RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Måndag 7 maj 2018 Tid Kl 10:15-12:15 Plats Video Deltagare Fredrik Enlund, ordf. Kalmar Sanna Einarsson, sekr. Kalmar Björn Forsberg Kalmar Liselotte

Läs mer

Minnesanteckningar 2015-03-25. Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård

Minnesanteckningar 2015-03-25. Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Minnesanteckningar 2015-03-25 Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Datum: 2015-03-25 Tid: 10.00-16.00 Plats: Vimmerby, Fredensborgs Herrgård Närvarande Centrumråd Christina Edward ordf. Leni

Läs mer

Regionsjukvårdsnämnd 21 maj Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen

Regionsjukvårdsnämnd 21 maj Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsnämnd 21 maj 2013 Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen 54 000 nya cancerfall per år i Sverige Varje patient unik med sitt vårdförlopp Flera professionella grupperingar

Läs mer

Sammanfattande dokumentation (uppdaterad ) för sex tillstånd/åtgärder, aktuella för regional arbetsfördelning cancer

Sammanfattande dokumentation (uppdaterad ) för sex tillstånd/åtgärder, aktuella för regional arbetsfördelning cancer Bilaga 2 Sammanfattande dokumentation (uppdaterad 2016-02-22) för sex tillstånd/åtgärder, aktuella för regional arbetsfördelning cancer a) SÖ-regionens sex sakkunniggrupper. b) Kortfattade sammanfattning

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Nationell arbetsgrupp för Inflammatoriska tarmsjukdomar

Uppdragsbeskrivning Nationell arbetsgrupp för Inflammatoriska tarmsjukdomar 20 2019-04-08 1 (5) Fastställd av SKS 180627 Reviderad 181206 Dnr: 17/02686 Landsting och regioners system för kunskapsstyrning Nationella stödfunktionen Uppdragsbeskrivning Nationell arbetsgrupp för Inflammatoriska

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Onsdagen den 25 januari 2017 Tid kl 10:30 12:25 Plats Videomöte, ring IPnr 1089993 Närvarande Robert Ring, ordf Linköping Ann-Charlotte Mengel

Läs mer

Minnesanteckningar Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3

Minnesanteckningar Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3 Minnesanteckningar 2014-09-18 Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl. 10.00-15.00 Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3 Närvarande: Christina Edward ordf. Leni Lagerqvist

Läs mer

Årsrapport 2012 för RMPG Hematologi

Årsrapport 2012 för RMPG Hematologi Årsrapport 2012 för RMPG Hematologi Linköping 130327 I gruppen deltar: Öl Niklas Theorin, Norrköping; öl Anders Johnsson, Motala; öl Jonas Alsenhed, Västervik; öl Petra Hinnen, Oskarshamn; öl Johan Häggström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta 2016-04-27 Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta Dag: 2016-04-27 Tid: Kl. 9:30-16:00 Plats: Konferensrum plan 6, hus 12, Västerviks sjukhus Närvarande: Wolfram Antepohl, ordförande

Läs mer

Frågor som nämns vid senaste ledningsgrupp:

Frågor som nämns vid senaste ledningsgrupp: Frågor som nämns vid senaste ledningsgrupp: Nya strukturer på flera ställen ex: onkologklinik, kirurgi Prostata cancer nationella riktlinjer kommer Väntetiderna är alldeles för långa Behovet av multid.k.

Läs mer

Registerdag 4 oktober 2018

Registerdag 4 oktober 2018 Registerdag 4 oktober 2018 Agenda 9.30-10.00 Statusrapport RCO och organisationen för nationella kvalitetsregister 10.00-10.30 Patientperspektiv: Återkoppling från workshop med patient- och närståendeföreträdare

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014

Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014 Planeringsenheten 2014-05-10 Gunnita Augustsson Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014 Dag 2014-05-08 09 Tid Kl 12:00 dag 1 - kl 12 dag 2 Plats Närvarande Ej närvarande Halltorps Gästgiveri,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2014-12-19 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 19 december 2014 Tid Kl 10:00 15:00 Plats Närvarande Telefonmedverkan Anmält förhinder Hotell Högland, Nässjö Robert

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Med sikte mot ett nationellt gemensamt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står regioner i samverkan med stöd av Sveriges Kommuner

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa. Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa. Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Aktuellt Februari 2018 Styrgrupp för kunskapsstyrning i samverkan (SKS) Fastställde nominerade

Läs mer

RMPG KIRURGI. Årsrapport 2016

RMPG KIRURGI. Årsrapport 2016 RMPG KIRURGI Årsrapport 2016 FOKUSFRÅGOR - Nivåstruktureringen effekter på utbildning, akutverksamhet och möjligheter till jämlik vård - SVF resurser och undanträngningseffekter - Utbildning i kirurgi

Läs mer

Läkemedelskommitté PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid: , kl Plats: sal E, landstingets kansli

Läkemedelskommitté PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid: , kl Plats: sal E, landstingets kansli PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: sal E, landstingets kansli Närvarande: Ej närvarande: Mårten Lindström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Thomas Axelsson Jonatan Buhr Juris AnnSofie Fyhr Sören

Läs mer

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska RMPG ÖNH Årsrapport 2016 Regionala centrumrådet, 2017-04-25, Tatiana Jaklovska Kvalitetsindikatorer 1 100,0 80,0 98,9 Genomförda operationer/åtgärder inom 90 dagar i ÖNH 2016 89,6 78,0 96,7 81,4 60,0 40,0

Läs mer

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Göran Atterfors 2018-10-29 Dnr: RS 2018-481 Regionstyrelsen Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport 08 2018 Årligen görs en delårsrapport för

Läs mer

Klinisk Neurofysiologi

Klinisk Neurofysiologi Klinisk Neurofysiologi Handlingsplan för likvärdig nyttjande av neurofysiologiska undersökningar i Sydöstra sjukvårdsregionen Greta Gustafsson 2018-04-16 Jämlik sjukvård=diagnostik Hälso- och sjukvården

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ)

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Årsrapport 214 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Anna Hallberg KK Värnamo Anna Westling KK länssjukhuset Ryhov Jönköping Cecilia Lundgren KK länssjukhuset Kalmar Emma Lindqvist KK Höglandsjukhuset

Läs mer

Pågående aktiviteter:

Pågående aktiviteter: Nässjö RMPG-smärta 16-04-01 Närvarande: Stefan Bragsjö, Mats Granström, Eva Rasch, Ragnar Styrbjörn, Ann-Britt Ekvall, Mait Pettersson, Helen Spörk-Tellfjord, Anders Kjellgren Pågående aktiviteter: Aktivitet/Delprojekt

Läs mer

Årsrapport RMPG, ÖAK cancer

Årsrapport RMPG, ÖAK cancer Årsrapport RMPG, ÖAK cancer Om annat inte är angivit är källan till data årsrapport från de register som beskriver behandling av aktuella sjukdomar. För bukspottkörtel är det årsrapport för diagnosår 2017

Läs mer

Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014

Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014 1 BESLUTSUNDERLAG Regionsjukvårdsstaben Göran Atterfors 2014-09-12 RSN 2014-16 Regionsjukvårdsnämnden Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014 Regionsjukvårdsnämnden Regionsjukvårdsnämnden (RSN)

Läs mer

En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården

En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården Kristina Wikner, enhetschef Per-Henrik Zingmark, bitr. enhetschef Enheten för Högspecialiserad Vård Den 1 juli 2018 ändras hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Minnesanteckningar kunskapsråd diagnostik och sinnen

Minnesanteckningar kunskapsråd diagnostik och sinnen 2019-04-23 Minnesanteckningar kunskapsråd diagnostik och sinnen Datum 2019-04-23 Plats Hotell Högland, Nässjö Närvarande Robert Ring, Fredrik Enlund, Carl Anjou, Jan-Erik Karlsson, Cecilia Gunarsson, Micael

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region Jönköpings län

Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region Jönköpings län MISSIV Förvaltningsnamn Avsändare Nämnden för folkhälsa och sjukvård Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region s län Utifrån Landstingsstyrelsens beslut 2014-03-18 om Åtgärdsplan utifrån

Läs mer

Hur använder vi kvalitetsregister för att vässa IBD-vården?

Hur använder vi kvalitetsregister för att vässa IBD-vården? Hur använder vi kvalitetsregister för att vässa IBD-vården? Pär Myrelid Registerhållare SWIBREG 2014-08-29 Nationellt kvalitetsregister med syftet att öka kunskapen om och förbättra vården av inflammatorisk

Läs mer

Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 25 oktober 2010

Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 25 oktober 2010 1 Regionsjukvårdsstaben 2012-10-30 Gunnita Augustsson Minnesanteckningar från regionsjukvårdsledningens möte 25 oktober 2010 Dag torsdagen den 25 oktober 2012 Tid kl 10:00 14:30 Plats Hotell Högland, Nässjö

Läs mer

Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen

Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Datum 2018-09-27 Diarienummer 180762 Regionfullmäktige Reglemente för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Förslag till beslut Regionfullmäktige

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier 2014-04-17 Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier Dag 14 mars 2014 Tid Kl. 09.00-14.00 Plats Vimmerby Folkhögskola, lilla E Närvarande: Jolanda van Vliet, ordförande Östergötland

Läs mer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer ÄRENDE 8 LF februari 2012 Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Kristina Winberg, SD Yttrande

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Marie Gustavsson 2018-04-23 SVN 2018-13 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Vår överenskommelse Samarbetet inom ska: stärka som samverkansområde för att tillgodose invånarnas behov av vård av hög kvalitet och främja och bidra till

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Mötesanteckningar Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård

Mötesanteckningar Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Mötesanteckningar 2018-04-27 Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Datum: 2018-04-27 Tid: 09.30-16.00 Plats: Vimmerby, Fredensborgs Herrgård Kallade: Karl Landergren ordf. Kalmar Leni Lagerqvist

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017

Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017 Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017 Närvarande: Srinivas Uppugunduri, Linda Wolf, Pia Landberg, Jerker Pernrud, Matts Järgården, Sofie Drake af Hagelsrum,

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: C3 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Sveriges Kommuner och landsting 2017-05-10 Landstingens/regionernas

Läs mer

Medicinska och odontologiska sektorsrådens ordförandekonferens

Medicinska och odontologiska sektorsrådens ordförandekonferens Medicinska och odontologiska sektorsrådens ordförandekonferens 2018-03-01 9.00 10.30 Regionaktuellt 1. Aktuellt från koncernstab hälso-och sjukvård/ann Söderström 2. Aktuellt från Hälso-och sjukvårdsstyrelsens

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 7 april 2017 Tid kl 09:30 15:15 Plats Konferenscentrum, Alvesta Närvarande Robert Ring, ordf Linköping Ann-Charlotte Mengel Linköping

Läs mer

Protokoll för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen, 23 mars 2018

Protokoll för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen, 23 mars 2018 Protokoll för Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen, 23 mars 2018 Tid och plats ande 10.00 14.00 Fredensborgs Herrgård, Storebro Anders Henriksson (S), ordförande Mats Johansson (S), vice ordförande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo Tid: , kl 10:00-14:40 Sjukvårdsledningens konferensrum, Värnamo sjukhus

Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo Tid: , kl 10:00-14:40 Sjukvårdsledningens konferensrum, Värnamo sjukhus PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Sjukvårdsledningens konferensrum, Värnamo sjukhus Beslutande: Britt Johansson (M), ordförande Marianne Andersson (KD) Bo Kärreskog (S) Lis Melin (M) Arne

Läs mer

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik.

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Bilaga 1 Årsrapport 2016 RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Syfte RMPG medicinsk diagnostik ska eftersträva

Läs mer

Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US

Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US Magnus Janzon Adm möte i Eksjö 180321 Disposition Kort från VC Ischemi - Joakim Hjärtsvikt Kjell (Peter hemma jobbar kliniskt) VOC Mats, Niels Arytmi - Anders

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 februari 2017

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 februari 2017 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 februari 2017 Närvarande: Göran Atterfors (ordf.), Ragnhild Holmberg, Bruno Larsson, Robert Ring, Srinivas Uppugunduri, Magnus Lagerlund, Leni Lagerqvist,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri

Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri 1 2015-12-15 Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri Dag 2015-12-02 Tid 9.00-12.00 Videomöte Närvarande: Florence Eddyson Hägg ordförande, lt Kalmar Kerstin Aldstedt sekreterare, Region Östergötland

Läs mer

Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande

Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande Masoumeh Rezapour svnuppsalaorebro.se NPO Kvinnosjukdomar och förlossning Bildades november 2017 Huvuduppdrag

Läs mer

Samverkansnämndens samverkan

Samverkansnämndens samverkan 1 (6) Samverkansnämndens samverkan Förslag till beslut att anta förslagen i nedanstående utredning och att den nya organisationen införs senast den 1 januari 2019. Rickard Simonsson Ordförande Landstings-/regiondirektörsgruppen

Läs mer

Sammanfattning och beslutsunderlag

Sammanfattning och beslutsunderlag 1(5) Sammanfattning och beslutsunderlag Klinisk genetik Sydöstra 2015 2(5) 1.1 Bakgrund och omvärldsanalys I takt med ökade kunskaper om genetiska förändringar som orsak till många sjukdomar, så har klinisk

Läs mer

Yttrande över betänkandet Träning ger färdighet koncentrera vården för patientens bästa (SOU 2015:98)

Yttrande över betänkandet Träning ger färdighet koncentrera vården för patientens bästa (SOU 2015:98) Planeringsenheten Regionsjukvården TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Datum 2016-04-19 Diarienummer 160042 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Träning ger färdighet koncentrera vården för patientens

Läs mer

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass RMPG ortopedi 2016 sydöstra sjukvårdsregionen Principer för urval av data Använda tillgängliga data ur centrala register, minimera arbetet med manuella datauttag på respektive

Läs mer

Protokoll: Regional styrgrupp VO-College i Kalmar län

Protokoll: Regional styrgrupp VO-College i Kalmar län Protokoll: Regional styrgrupp VO-College i Kalmar län Tid: 10 maj 09:00-12:00 Plats: Nova Oskarshamn Dagordning Val av sekreterare Emma Sohlman valdes till sekreterare Val av justerare Ida, Elisabeth Johansson

Läs mer

Isolerad hyperterm perfusion

Isolerad hyperterm perfusion 2015-10-30 SVN 2015-19 Gunilla Gunnarsson, ordf. RCC i Samverkan Sveriges kommuner och landsting 118 82 Stockholm Sydöstra sjukvårdsregionens remissvar avseende nationell nivåstrukturering av sju åtgärder

Läs mer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Blandade informationspunkter inom områden som är aktuella för er skarpa frågor - Nomineringar till nationellt programområde

Läs mer

Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen

Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsledningen 2016-06-01 1 (8) Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen 1. Bakgrund Den Sydöstra sjukvårdsregionen består av Region Östergötland (RÖ), Region Jönköpings

Läs mer

Pågående aktiviteter:

Pågående aktiviteter: 1 Ullinge RMPG-smärta 15-12-03 gulmarkerat Närvarande: Maria Afrell, Mait Pettersson, Ann-Britt Ekvall, Anne-lie Gustafsson, Stefan Bragsjö, Marita Rydå, Agneta Siebers, Anders Kjellgren Pågående aktiviteter:

Läs mer

Nationella utvecklingsinsatser inom primärvården - en översikt med kommentarer från Sir John Oldham

Nationella utvecklingsinsatser inom primärvården - en översikt med kommentarer från Sir John Oldham Nationella utvecklingsinsatser inom primärvården - en översikt med kommentarer från Sir John Oldham Bodil Klintberg, samordnare för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård och insatserna inom ramen för strategin

Läs mer

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Klinisk genetik idag och i framtiden Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Uppdrag - Klinisk genetik 1. Nivåstrukturering. Att tillsammans skapa riktlinjer för vem som

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN Nationella Kvalitetsregister 2019-04-25 PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONENS MÖTE 2019-04-25 NÄRVARANDE Agneta Jansmyr, Ordförande Sara Johansson Olivia Wigzell Björn Halleröd NÄRVARANDE

Läs mer

Utmaningar och möjligheter i den nya kunskapsmodellen. Lars Rex Enhetschef Koncernkontoret

Utmaningar och möjligheter i den nya kunskapsmodellen. Lars Rex Enhetschef Koncernkontoret Utmaningar och möjligheter i den nya kunskapsmodellen Lars Rex Enhetschef Koncernkontoret Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Tillsammans gör vi varandra framgångsrika! Lars Rex Enhetschef,avd kvalitet

Läs mer

Kommunalt forum 12-25

Kommunalt forum 12-25 PROTOKOLL 1(3) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum, Jönköping Närvarande: Enligt bilagd närvarolista, bilaga 1. 12 Inledning Ordförande Malin Wengholm hälsar samtliga välkomna till dagens

Läs mer

Årsrapport 2015 från RMPG-Kirurgi

Årsrapport 2015 från RMPG-Kirurgi Årsrapport 2015 från RMPG-Kirurgi Ledamöter i gruppen under år 2015 Eksjö: Malin Johnsson, Johanna Björkman Jönköping: Erik Wellander, kassör, Lars Abrahamsson, sekreterare Kalmar: Claes Hjalmarsson, ordförande,

Läs mer

Ordförande Kent Alriksson och vice ordförande Bo Dalesjö justerar protokollet tisdagen den 17 juni kl

Ordförande Kent Alriksson och vice ordförande Bo Dalesjö justerar protokollet tisdagen den 17 juni kl 1(5) Patientnämnden, Annika Lundgren 2014-06-04 Sammanträdestid Kl. 09.00-12.10 PAN 3/14 ande Kent Alriksson (m) Bo Dalesjö (s) Gullvi Andersson (mp) Nils-Erik Carlström (fp) Jan Lorentzson (sd) Jerker

Läs mer

Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige i landstingsplaner för åren samt

Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige i landstingsplaner för åren samt TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-03-16 Reviderad 2017-03-21 Diarienummer 170009 Landstingsstyrelsen Redovisning av uppdrag beslutade av landstingsfullmäktige

Läs mer

Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025

Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025 Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025 Tid och plats: Tisdagen den 13 juni 2017 kl. 12:30-13:30, SKL Närvarande beredningsgruppen Hans Karlsson, Avdelningsdirektör, SKL (ordförande)

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister

PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN. Nationella Kvalitetsregister PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONEN Nationella Kvalitetsregister 2018-04-26 PROTOKOLL LEDNINGSFUNKTIONENS MÖTE 2018-04-26 NÄRVARANDE Agneta Jansmyr, ordförande (per telefon t.o.m. 14.00, därefter på plats) Anders

Läs mer

SydostGIS. Styrelsemöte. 1. Mötet öppnas. 2. Fastställande av dagordning 1 (5) Protokoll fört vid. med föreningen.

SydostGIS. Styrelsemöte. 1. Mötet öppnas. 2. Fastställande av dagordning 1 (5) Protokoll fört vid. med föreningen. 1 (5) Protokoll fört vid Styrelsemöte med föreningen Datum: 2012-04-11 Plats: Telefonmöte Deltagare: Jan G Nilsson (ordförande), Jimmie Andersén, Svante Lundgren, Eva Uggla (sekr), Toomas Randsalu, Karl

Läs mer

Svensk studie avseende screening av tarmcancer erbjudande om deltagande

Svensk studie avseende screening av tarmcancer erbjudande om deltagande BESLUTSUNDERLAG 1(5) Landstingsstyrelsen Svensk studie avseende screening av tarmcancer erbjudande om deltagande Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tillsammans med cheferna för de sex regionala

Läs mer

Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation

Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation Övergripande mål för samverkan Att genom samverkan erbjuda sjukvårdsregionens invånare

Läs mer