Tid: Plats: Calmar Stadshotell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tid: 2015-02-12 2015-02-13 Plats: Calmar Stadshotell"

Transkript

1 PROTOKOLL 1(11) Diarienummer Plats: Calmar Stadshotell Närvarande: Claes Hjalmarsson, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Jessica Frisk Magnus Fröstorp Ahmed Kassem Pär Myrelid Per Sandström Conny Wallon Erik Wellander 1 Genomgång av dagordningen Dagordningen godkändes. Ett antal frågor utanför dagordningen diskuterades under mötets gång och redovisas under Övriga frågor. 2 Föregående protokoll Föregående protokoll godkändes och lades till handlingarna. 3 Ämnen att fokusera på under 2015 Kärlkirurgi är ett område att fokusera på under 2015 och en rapport lämnades från respektive sjukhus. Västervik Joakim Stark upprätthåller basal kärlkirurgi med support av Bengt Arvidsson som för närvarande är tjänstledig och utlånad till Linköping. Linköping Kärlkirurgi i Linköping med tillhörande endovaskulär bakjour ingår i annan RMPG. Området har haft en generationsväxling men verksamheten är på väg att konsolideras. Värnamo Efterlyste ett förebyggande synsätt hur ser det ut om 5 år? Operation av varicer utförs i Värnamo. Jönköping En ständig kärljour med endovaskulär kapacitet upprätthålls i länet av Ryhov och Höglandssjukhuset. Höglandssjukhuset utför endovaskulär- och öppen kirurgi medan Ryhov opererar aneurysmer, cirka 40 per år. 2 ST-läkare är intresserade av att bli kärlkirurger.

2 PROTOKOLL 2(11) Kalmar Problem med läkarbemanning. Bemanningen består av en överläkarkompetent överläkare på halvtid, en specialist i kärlkirurgi samt en ST-läkare i Kärlkirurgi. Akutsamarbete önskas med Karlskrona och ev. Växjö. Diskussion och framtidsspaning; Resultatet av aortascreening diskuterades. Efter införande av screening opereras cirka 40 aneurysm per år jämfört med cirka 12 innan införande av screening (Jönköping). Framtidsspaningen för kärlkirurgin är att den går mot en viss centralisering. Claes Hjalmarsson framför önskemål från till RSL om vidareutbildning i Linköping för endovaskulär kirurgi. Erik Wellander tillfrågar Region Jönköpings län om möjligheten att erbjuda randning av kärlkirurger. 4 Eventuella förändringar av signeringskrav, journalanteckning. I en artikel i it i vården, publiceras en artikel. Utredare vill slopa signering i patientjournaler RMPG kirurgi motsätter sig förslaget att slopa signeringskrav. 5 Kolonscreening Per Myrelid informerade att studien av kolonscreening nu pågår i hela landet förutom Gotland. Hörsamheten till screeningen har varit låg, vilket upplevts som ett problem. menar att screeningen ska erbjudas onkogenetiskt friska personer. RMPG kirurgi anser också att metodiken av screeningen måste vara klart beskriven och att eventuellt beslut om övergång från studie till införande av allmän screening bör ske med en framförhållning på minst 2 år. RMPG kirurgi noterar också att det råder delade meningar om screeningen ska utföras av gastroenterologer eller skopiassistenter.

3 PROTOKOLL 3(11) anser att kolonscreening kan utföras av skopiassistenter. eventuellt beslut om övergång från studie till införande av allmän screening bör ske med en framförhållning på minst 2 år. 6 Önskemål från centrumrådet Claes Hjalmarsson informerade om intentionen att RMPG s beslut och rekommendationer får ett större genomslag via centrumråd och RSL till de verksamhetsplaner som upprättas på respektive klinik och sjukhus. En förutsättning är att närvaron på RMPG s möten är 100% och att beslutsfattare finns närvarande. 7 Resident Certifier och ÖAK randningsplan för ST-doktorer, Kirurgkliniken US, Linköping Claes Hjalmarsson presenterade ett nyutformat kunskapstest för uppföljning av teoriavsnitt för ST-läkare. Utformningen av kunskapstestet välkomnades. Användandet är kopplat till en viss kostnad per ST för resp klinik. Diskussion Det konstaterades att det för närvarande saknas vidare utbildningar för specialister förutom bakjourskurserna. Önskemål framfördes därför om fördjupade utbildningar inom subspecialiteterna inkl övre GI, dock saknas för närvarande medel för lärarlöner. Ett alternativ kan vara att arrangera självfinansierande utbildningar genom kursavgifter. Telemedicinska utbildningar arrangeras och ansvaret för utbildningarna varierar mellan Stockholm, Uppsala och Sydöstra sjukvårdsregionen. Kolorektal kirurgi och kärlkirurgi framfördes som exempel på ämnen för telemedicinska kurser. Ett kursutbud bestående av KUB-kurser, fördjupade kurser inom GI området för specialister samt telemedicinska utbildningar skulle ge en kontinuitet inom utbildningsområdet.

4 PROTOKOLL 4(11) Diskuterades om har ett uppdrag inom utbildningsområdet. Linköping borde få ett uppdrag att ansvara för vidareutbildning av specialister och bakjourer medan kompetenscentra för utbildningarna kan fördelas inom regionen. Claes Hjalmarsson presenterar på Centrumrådet samt i april för SKF. Per Sandström och Erik Wellander kompletterar med frågor till kunskapstestet, Conny Wallon lyfter frågan till centrumrådet om RMPG s roll när det gäller ansvar och uppdrag för utbildningar inom RMPG s verksamhetsområde. RMPG vill att Sydöstra sjukvårdsregionen i samverkan med Uppsala och Stockholm ska kunna erbjuda specialister inom bla övre GI en 3-årig utbildning med 5 dagar per år och 2 lärare per utbildningsdag. Ett förslag är att utbildningen arrangeras med stöd av telemedicin. Kravet för genomförande av utbildningen är att den initieras som ett finansierat uppdrag. RMPG kirurgi kan stödja ST-läkare och specialister ekonomiskt för deltagande i projekt och specialutbildningar. Intresseanmälan görs till respektive verksamhetschef. Respektive klinik/sektion vid US där randning för STläkare kan utföras ska formulera en tydlig målbeskrivning. RMPG ska driva frågan att resp landsting/region ska finansiera ovan nämnda vidareutbildningar för specialister och bakjourer (inkl lärarlöner) via ersättning för uteblivna bidrag från företagsfinansierad utbildning. 8 Nya patientlagen Effekter av nya patientlagen diskuterades. Beslutades att bevaka vad som händer med patientströmmarna i sydöstra sjukvårdsregionen.

5 PROTOKOLL 5(11) 9 Standardiserat vårdförlopp, Pakkeförlöb I Danmark finns standardiserat vårdförlopp (pakkeförlöb) för 35 cancerdiagnoser. I Sverige planeras införande av standardiserat vårdförlopp under 2015 för 5 cancerdiagnoser; esofaguscancer, pankreascancer, blåscancer, prostatacancer och lungcancer. Under 2015 påbörjas framtagande av standardiserat vårdförlopp för ytterligare 10 cancerdiagnoser. På finns information om vilka ytterligare cancerdiagnoser som är aktuella för införande av standardiserat vårdförlopp. anser att resursfördelningen ska vara klar innan standardiserat vårdförlopp kan börja implementeras. Beslut om tillämpning av standardiserat vårdförlopp ska komma i linjen. 10 Verksamhetsplan, se exempel från Oskarshamn/Kalmar Målet är att överenskommelser inom RMPG migrerar till respektive kliniks verksamhetsplan. (via centrumråd och RSL enl ovan). 11 Årsrapport, genomgång/planering Utformning av årsrapporten för 2014 diskuterades. Ett antal rubriker från årsrapporten 2013 stryks med målet att antalet sidor i årsrapporten 2014 reduceras jämfört med föregående år och att prioriterade områden blir mer tydliga. Följande områden lyftes fram som angelägna att beskriva i årsrapporten; Kärlkirurgi är bekymrade över att kontrollen av komplikationer brister för patienter som genomgått gastric bypass och att detta kräver en fördjupad analys för regionen. För angelägna områden formuleras uppdrag riktade till RSL med önskan om beslut eller rekommendationer. En förbättrad återkoppling på inlämnad årsberättelse till önskas.

6 PROTOKOLL 6(11) Insamling och presentation av data. I rapporten presenteras resultat på regionnivå medan den interna analysen kan delas upp per sjukhus. ERAS Resultat från ERAS rapporteras till Lars Abrahamsson senast 1 mars för sammanställning. Jämförelser för presenteras för 2013 och Rapportering till ERAS kommer att fortlöpa under 2015 för att därefter utvärderas av. SOREG Länen presenteras sammanslaget. Bilden med rubriken Antal operationer länsvis/ inv kompletteras med uppgift om aktuellt gränsvärde för BMI. Bilden med rubriken Sena komplikationer GBP (%) > 30 dagar 1 år ersätts med rubriken Typ av komplikationer GBP (%) > 30 dagar 1 år Diskussioner följde om gränsvärde för BMI. Gällande gränsvärde för BMI i regionen är 35. Magnus Fröstorp, Västervik, reserverar sig dock. Vidhåller BMI 40 som nedre gräns så vida inte samtidig diabetes föreligger då BMI 35 gäller. Påpekar underrapportering av långsiktiga komplikationer efter GBP varför indikationerna bör skärpas. Antal galloperationer 2013 Antal galloperationer 2013 jämförs med 2012 men ska relateras till antal per invånare. Swedvasc Resultaten för 2013 presenteras och jämförs med ÖAK diagnoser Esofaguscancer och ventrikelcancer presenteras var för sig. Per Sandström återkommer med dessa uppgifter. Nivåstruktureringens inverkan diskuterades för regionens möjligheter att nå upp till förväntad miniminivå för kirurgi vid esofaguscancer.

7 PROTOKOLL 7(11) Förra årets presentation årets presentation Presentationen för 2014 kommer att bygga på presentationen för 2013 med följande uppdateringar; Bild 1; Väntat i högst 90 dagar på besök till specialiserad vård, andel (%) presenteras Bild 2 Väntat i högst 90 dagar på operation i specialiserad vård, andel (%) presenteras Bild 3 Aortakirurgi - antal för presenteras. Uppgifter hämtas från Swedvasc. Bild 4 Aortakirurgi antal per 1000 invånare presenteras. Uppgifter i wordfil från Erik Wellander. Bild 5 Aortakirurgi andel endovaskulära ingrepp (%). Uppgifter i wordfil från Erik Wellander. Bild 6 Data för presenteras. Benämningen operation för pulsåderbråck byts till operation av aorta Bild 21 Gallkirurgi komplikationer elektiv (%) Bilden tas bort. Bild 29 Leverkirurgi mortalitet inom 30 dagar Bilden tas bort. Per Sandström skickar en annan bild till Lars Abrahamsson. Gallkirurgi Relateras till antal per invånare.

8 PROTOKOLL 8(11) ERC ändras till ERCP Leverkirurgi Claes Hjalmarsson skickar in uppgifter för Kalmar till Lars Abrahamsson Bråckregistret Art Clinic ombeds av Erik Wellander att rapportera in uppgifter till bråckregistret. Kolorektalcancer Presentationen för 2014 kompletteras med 2- och 5- årsöverlevnad. Föreslogs att presentera färdiga bilder framtagna av RCC i stället för att komplettera bilderna från presentationen för Conny Wallon kontaktar RCC för att erhålla färdiga bilder. 5-årsöverlevnad Lars Abrahamsson kollar med RCC om tillgängliga uppgifter/presentationer för 5-årsöverlevnad för rektalcancer, bröstcancer och kolorektalcancer. Endokrinkirurgi På grund av otillräckliga uppgifter i tyroidearegistret behöver redovisning av resultat från endokrinkirurgi diskuteras. Beslutades att diskutera redovisning av endokrinkirurgi vid kommande videomöte. 12 Kommande möten 24 april, kl 10-12, videomöte 1-2 oktober, internat, Fredensborg. Lars Abrahamsson bokar. Ullinge värdshus utgör alternativ. 27 november, kl 10-12, videomöte

9 PROTOKOLL 9(11) 13 Övriga frågor Ett antal övriga frågor väcktes under mötets gång och redovisas här; Operationsutrymme för gastric bypass i Kalmar Utrymme har frigjorts i Kalmar för gastric bypass operationer inom regionen men än så länge har tillströmningen av patienter uteblivit. Ökad efterfrågan på högspecialiserad vård För att möta en ökad efterfrågan av högspecialiserad vård inom regionen diskuterades en orientering mot högspecialiserad vård i Linköping och en decentralisering av lågspecialiserad vård inom regionen. Ökat samarbete i stället för att skicka utanför regionen Ett ökat samarbete inom regionen kan förhindra att patienter behöver skickas till enheter utanför regionen. Linköping inventerar vad man skickar till enheter utanför regionen. Därefter arrangeras ett möte för att diskutera möjligheten att skriva kontrakt med sjukhus inom regionen för att behålla så mycket som möjligt inom regionen. Barnkirurgi Barnkirurgi tas upp som en punkt vid kommande möte. Egenremisser utöver abonnemang Ersättning för åtgärder genom egenremisser diskuterades. Logiskt att ersättningen sker utöver abonnemang genom styckepris men frågan ansågs behöva lyftas till centrumrådet. Frågan lyfts till centrumrådet för återkoppling.

10 PROTOKOLL 10(11) Problem och och utmaningar Jönköping Sjukvården i Region Jönköpings län har omorganiserats och verksamheten behöver nu landa i den nivåstrukturering som skett liksom i ledningen för den kirurgiska verksamheten i regionen. Fördelningen av operationer inom regionen är klar och innebär för respektive sjukhus; Ryhov; Bröstcancer, koloncancer, rektalcancer, endokrin kirurgi, maligna melanom med sentinel node, akuta gallor. Höglandssjukhuset; Akuta och elektiva gallor, bråck, koloncancer, gastric bypass, laparaskopiska och endoskopiska ingrepp, varicer. Värnamo; Plastikkirurgi, koloncancer, gastric bypass, akuta och elektiva gallor, ERCP, laparoskopiska och endoskopiska ingrepp, bråck, varicer. Utvecklingen går mot att Ryhov blir cancersjukhus och övrig kirurgi fördelas till Värnamo och Höglandsjukhuset. Remissflödet har ökat med 18%. Ersättningen enligt DRG har ökat med 14 miljoner kronor men verksamheten går back med 12 miljoner kronor beroende på ökad produktion. Regionen gick med ett överskott på 340 miljoner kronor medan sjukvårdsområdena gick back med 200 miljoner kronor. Sjuksköterskebristen är en utmaning. Operationssalarna behöver utnyttjas bättre. Norrköping Ekonomin är en utmaning och att klarlägga vilken verksamhet som ska bedrivas på dagtid. Diskussioner pågår med Linköping om fördelningen av coloncancer och rectumcancer. Akuten har fått en ökad belastning och antalet situationen för överbeläggningar är ansträngd. Stimulerande med AT och ST men viktigt att de kan erbjudas en god utbildningsmiljö.

11 PROTOKOLL 11(11) Västervik Tillgängligheten till endoskopin behöver ökas varför en arbetsgrupp är tillsatt med målet att se över både lokal och personalsituationen. Endoskopister finns. Extra mottagningar för urologi har inrättats för att öka tillgängligheten. Sjuksköterskebrist är liksom i landet i övrigt ett problem. Viss förbättring kan dock hoppas på från sommaren 2016, då de första sjuksköterskeeleverna från den återupprättade utbildningen i Västervik utexamineras. Linköping; Traumakirurgi kommer att ligga på regionnivå. På sikt saknas dock underlag för placering av traumacenter i regionen. I dagsläget krävs ett ISS score på 8-9 för att etablera ett traumacenter i regionen men kommer sannolikt att höjas till ISS score>15 vilket medför en vårdnivå som inte kan erbjudas i regionen. Traumakirurgi kommer då att utföras på ett level-1 sjukhus i landet. Kalmar Brist på kärlkirurger. Underkapacitet vad gäller koloskopi. Vid protokollet Lars Abrahamsson Justeras Claes Hjalmarsson