Organisation och roller

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Organisation och roller"

Transkript

1 Organisation och roller e-förvaltning Uppsala Universitet

2 Innehåll 1 Inledning Organisation och roller Rollbeskrivning e-områdesansvarig Rollbeskrivning e-områdesansvarig IT Rollbeskrivning e-förvaltningskoordinator Rollbeskrivning e-förvaltningskoordinator IT (7)

3 1 Inledning Detta dokument är en beskrivning över organisation och roller för Universitetets e-förvaltningsmodell. 2 Organisation och roller Bilden visar strukturen för e-förvaltningen. Den är uppbyggd av tre nivåer; e-förvaltningsportfölj, e-portföljer och e-områden. 2.1 e-förvaltningsportföljen: Är Universitetsförvaltningens samlade mängd uppdrag för e-förvaltning. Styrgrupp utgörs av ordinarie ledningsgrupp där ordförande är Universitetsdirektör. Beredande är avdelningscheferna från e-portföljerna. 2.2 e-portföljen: Är en gruppering av e-områden som stödjer liknande verksamhet. Dessa samordnas för att möjliggöra gemensamma prioriteringar och ett effektivt resursutnyttjande. Styrgrupper för e-portföljer utgörs av avdelningschefer med verksamhetsansvar. Ordförande utses för respektive portfölj liksom en samordnarroll för administrativt stöd och beredning. 2.3 e-området: E-området är en gruppering av IT-stöd och kunskapsstöd (tex support, lathundar och utbildning) som tillsammans utgör verksamhetsstödet till en specifik verksamhet. Styrgrupperna bemannas företrädesvis med enhetschefer i rollen som e-områdesansvarig och e-områdesansvarig IT. Den koordinerande nivån bemannas av rollerna e-förvaltningskoordinator och e-förvaltningskoordinator IT. De e-områden som är av infrastrukturell karaktär har bara en IT-sida att bemanna. Dessa e-områden har ingen bemanning på verksamhetssidan utan den utgörs till största del av de andra e-områdena. 3 (7)

4 3 Rollbeskrivning e-områdesansvarig 3.1 Ansvar Ingår i styrgruppen för e-området och ska som styrgruppsmedlem vara delaktig i att fastställa innevarande års e-förvaltningsplan. Är i rollen ytterst ansvarig för att e-områdestjänsterna är ändamålsenliga och tillgängliga för verksamheten enligt överenskommen nivå. Rollen har en planeringshorisont på 2-3 år. Det innebär ett ansvar för att hantera mål och riktlinjer från e-portföljen i kommande års e-förvaltningsplan. 3.2 Befogenhet Enligt delegationsordning för enhetschef 3.3 Exempel på arbetsuppgifter Genomföra årsuppdraget I styrgruppen Fastställa e-förvaltningsplanen tillsammans med e-områdesansvarig IT Följa upp och säkerställa resultat och budget enligt beslutad e-förvaltningsplan Besluta om förändringar avseende prioriteringar eller resurser inom beslutade ramar Förbereda ärenden för eskalering eller behandling i e-portföljen I rollen Tillse att bemanna rollen e-förvaltningskoordinator och följa upp löpande förvaltningsarbete Tillse att teckna löpande avtal med kontrakterade leverantörer samt följa upp dessa Säkerställa att relevanta riktlinjer kommer till e-förvaltningskoordinators kännedom Bistå e-förvaltningskoordinator löpande med vägval och riktlinjer Planera inför nästa förvaltningsår Hämta in relevanta underlag från e-förvaltningskoordinator för VP- och budgetprocessen Ställa krav på tydlighet i mål och budget som ges från e-portföljen och företräda dessa Utifrån e-portföljens riktlinjer säkerställa att prioriterade uppdrag planeras in kommande år Hålla aktuell kunskap om övriga e-områdens påverkande åtgärder Säkerställa en nära samverkan och god kommunikation med övriga e-områdesansvariga. 4 (7)

5 4 Rollbeskrivning e-områdesansvarig IT 4.1 Ansvar Ingår i styrgruppen för e-området och ska som styrgruppsmedlem vara delaktig i att fastställa innevarande års e-förvaltningsplan. Är i rollen ytterst ansvarig för att IT-komponenterna är ändamålsenliga och tillgängliga för verksamheten enligt överenskommen nivå. Rollen har en planeringshorisont på 2-3 år. Det innebär ett ansvar för att hantera mål och riktlinjer från e-portföljen i kommande års e-förvaltningsplan. Rollen företräder IT på ett föredömligt sätt genom god samverkan, lyhördhet och bidrag med sakkunskap i såväl interna som externa forum. 4.2 Befogenhet Enligt delegationsordning för enhetschef 4.3 Exempel på arbetsuppgifter Genomföra årsuppdraget I styrgruppen Fastställa e-förvaltningsplanen tillsammans med e-områdesansvarig Följa upp och säkerställa resultat och budget enligt beslutad e-förvaltningsplan Besluta om förändringar avseende prioriteringar eller resurser inom beslutade ramar Förbereda ärenden för eskalering eller behandling i e-portföljen I rollen Tillse att bemanna rollen e-förvaltningskoordinator IT och följa upp löpande förvaltningsarbete Tillse att teckna avtal med kontrakterade IT-leverantörer för e-området samt följa upp dessa Säkerställa att relevanta riktlinjer kommer till e-förvaltningskoordinator IT:s kännedom Bistå e-förvaltningskoordinator IT löpande med vägval och riktlinjer Planera inför nästa förvaltningsår Hämta in relevanta underlag från e-förvaltningskoordinator IT för VP- och budgetprocessen Ställa krav på tydlighet i mål och budget som ges från e-portföljen och företräda dessa Utifrån e-portföljens riktlinjer säkerställa att prioriterade uppdrag planeras in kommande år Hålla aktuell kunskap om övriga e-områdens påverkande åtgärder Säkerställa en nära samverkan och god kommunikation med övriga e-områdesansvariga IT 5 (7)

6 5 Rollbeskrivning e-förvaltningskoordinator 5.1 Ansvar I rollen ligger ansvaret att verkställa innevarande års e-förvaltningsplans verksamhetsrelaterade mål inom givna ramar på ett kostnadseffektivt sätt. Det sker genom att driva och prioritera aktiviteter för att säkerställa att e-områdestjänsterna och dess verksamhetskomponenter är tillgängliga för verksamheten enligt överenskommen nivå. Rollen har även ett ansvar att i nära samarbete med e-förvaltningskoordinator IT ha en planeringshorisont på 1-2 år. Det innebär att omvärldsbevaka och inventera behov för att bereda mål och budget för kommande års e-förvaltningsplan. E-förvaltningskoordinator arbetar i nära samverkan med e-förvaltningskoordinator IT, e-områdesansvariga och specialister för bästa resultat. 5.2 Befogenhet att ha mandat att besluta inom e-förvaltningsplanens uppdrag tillsammans med e- förvaltningskoordinator IT att prioritera uppdrag (VAD som ska göras) till berörda specialister 5.3 Exempel på arbetsuppgifter Under förvaltningsåret Prioritera och besluta inom ramen för förvaltningsplanen tillsammans med e-koordinator IT Koordinera och administrera pågående aktiviteter inom e-området samt vid behov starta nya Följa upp resultat samt utfallet av nedlagd tid och kostnader och rapportera till e- områdesansvarig och styrgrupp Föredra ärenden utom e-förvaltningsplanen för styrgruppen Samordna externa leverantörer och säkerställa att avtal finns på plats Inför nästa förvaltningsår Utarbeta en e-förvaltningsplan tillsammans med e-förvaltningskoordinator IT och föredra för styrgruppen inför beslut Inventera nuläget för e-området samt formulera mål utifrån problem och behov avseende funktionalitet och användbarhet Estimera tidsåtgång för e-områdets olika uppdrag, beräkna tid och kostnad för löpande basunderhåll samt bidra med underlag inför budgetarbetet. Estimera tidsåtgång och kompetenser för att kunna utföra förvaltningsuppdraget och föreslå bemanning av roller på utförandenivå i samråd med berörda resursägare Omvärldsbevaka ur ett funktionellt perspektiv Samordna mellan övriga e-områden för att säkerställa en rimlig kunskapsnivå om påverkande aktiviteter Vara lyhörd för pågående initiativ och behov och förbättringsmöjligheter och bidra med egen kunskap till andra. 6 (7)

7 6 Rollbeskrivning e-förvaltningskoordinator IT 6.1 Ansvar I rollen ligger ansvaret att verkställa innevarande års e-förvaltningsplans IT-relaterade mål inom givna ramar på ett kostnadseffektivt sätt. Det sker genom att driva och prioritera aktiviteter för att säkerställa att IT-komponenterna är tillgängliga för verksamheten enligt överenskommen nivå. Rollen har även ett ansvar att i nära samarbete med e-förvaltningskoordinator ha en planeringshorisont på 1-2 år. Det innebär att omvärldsbevaka och inventera behov för att bereda mål och budget för kommande års e-förvaltningsplan. Rollen jobbar i nära samverkan med e-förvaltningskoordinator, e-områdesansvariga, teamledare och specialister för bästa resultat. 6.2 Befogenhet att ha mandat att besluta inom e-förvaltningsplanens uppdrag att prioritera uppdrag (VAD som ska göras) till berörda teamledare 6.3 Exempel på arbetsuppgifter Under förvaltningsåret Prioritera och besluta inom ramen för förvaltningsplanen Koordinera och administrera pågående aktiviteter inom e-området samt vid behov starta nya Följa upp resultat samt utfallet av nedlagd tid och IT-kostnader och sammanställa till e-förvaltningskoordinator och e-områdesansvarig IT Föredra ärenden utom e-förvaltningsplanen för styrgruppen Säkerställa att Serviceöverenskommelser (SLA) finns för e-områdets IT-komponenter samt avtal för externa IT-leverantörer Delta i CAB-möten vid ändringar som påverkar e-området Inför nästa förvaltningsår Utarbeta en e-förvaltningsplan tillsammans med e-förvaltningskoordinator och föredra för styrgruppen inför beslut Inventera nuläget för e-området samt formulera mål utifrån problem och behov avseende tekniska lösningar och ramverk Estimera tidsåtgång och kostnad, med stöd av teamledare, för e-områdets löpande basunderhåll och vidareutveckling samt bidra med underlag inför budgetarbetet inom UU. I samråd med berörda teamledare beräkna resurser, kompetenser och bemanning för att kunna utföra förvaltningsuppdraget. Omvärldsbevaka ur ett tekniskt perspektiv Samordna mellan övriga e-områden för att säkerställa en rimlig kunskapsnivå om påverkande aktiviteter Vara lyhörd för pågående initiativ och behov och förbättringsmöjligheter och bidra med egen kunskap till andra. Säkerställa en nära samverkan och god kommunikation med övriga roller inom ITavdelningen. 7 (7)

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet Modellbeskrivning e-förvaltning Uppsala Universitet 2016-03-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Vad är e-förvaltningsmodellen?... 3 3 Varför en e-förvaltningsmodell?... 3 4 Hur fungerar e-förvaltningsmodellen?...

Läs mer

Styrning av e-förvaltning. Uppsala Universitet

Styrning av e-förvaltning. Uppsala Universitet Styrning av e-förvaltning Uppsala Universitet Innehåll 1 Inledning... 3 2 Struktur... 3 3 Ansvarsnivåer... 4 4 Styrning och uppföljning... 5 4.1 Styrning inom e-förvaltningsportfölj... 5 4.2 Styrning inom

Läs mer

Årsprocess e-förvaltning

Årsprocess e-förvaltning Inledning Detta dokument beskriver årsprocessen för e-förvaltning inom Uppsala universitet. Planeringsprocessen är synkroniserat med den ordinarie processen för verksamhetsplanering och budget som råder

Läs mer

Årsprocess e-förvaltning

Årsprocess e-förvaltning Inledning Detta dokument beskriver årsprocessen för e-förvaltning inom Uppsala universitet. Planeringsprocessen är synkroniserat med den ordinarie processen för verksamhetsplanering och budget som råder

Läs mer

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet Universitetsgemensam förvaltningsmodell 2016-02-21 IT-avdelningen, Stockholms universitet Syfte Förvaltningsmodellens syfte är att: säkerställa att IT-stöd ger avsedd nytta i verksamheten erhålla styrbarhet

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem Rutin/Anvisningar Dokumentansvarig: Mona Lindgren, modellsamordnare Systemförvaltning Godkänd av: Lars Sandström, IT-strateg, IT-funktionen Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Läs mer

Förnya e-förvaltningsplan. Uppsala Universitet

Förnya e-förvaltningsplan. Uppsala Universitet Förnya e-förvaltningsplan Uppsala Universitet 2017-08-18 1 E-förvaltningsplan som styrdokument Varje e-område har sin egen e-förvaltningsplan vilken utgör styrdokumentet för verksamhetsåret. En förvaltningsplan

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning Läsanvisning och begreppsdefinition Förstå - Ansvarsområden

Läs mer

Överlämning från projekt till e-förvaltning. Uppsala universitets e-förvaltningsmodell

Överlämning från projekt till e-förvaltning. Uppsala universitets e-förvaltningsmodell Överlämning från projekt till e-förvaltning Uppsala universitets 2017-05-15 1 Definition Större förändringar eller framtagande av nya produkter eller systemstöd görs oftast i projektform. För att resultatet

Läs mer

Förvaltningsorganisation för Prisma

Förvaltningsorganisation för Prisma Förvaltningsorganisation för Prisma Revisionshistorik Version Beslutad av Innehåll A (2016-03-23) GD-gruppen Initial version framtagen av Torulf Lind (VR), Maria Thuveson (VR), Rikard Lingström (Formas),

Läs mer

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Instruktion Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-04-10, 92 Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning...4 Inledning...4

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015 RIKTLINJE 1 (5) Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Landstinget Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter:

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter: Detta dokument beskriver hur parterna inom DiVA-konsortiet samarbetar, hur beslut tas och hur ansvaret för olika arbetsuppgifter är fördelade. 1. DiVA-konsortiet DiVA vidareutvecklas och drivs i samarbete

Läs mer

Ramverk för systemförvaltning

Ramverk för systemförvaltning Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 1 (8) Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 2 (8) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 FORUM OCH GRUPPER... 3 LANDSTINGETS LEDNINGSGRUPP... 3 IT-GRUPP... 3 PROGRAMSTYRGRUPP...

Läs mer

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning 2018-08-14 DNR: MIUN 2016/2116 s riktlinjer för systemförvaltning Beslutad av: Lotten Glans Beslutsdatum: 2018-08-14 Publicering: 2018-08-14 Handläggare: Emelie Holmlund ULS Revidering av DNR: MIUN 2016/2116

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd SAMVERKANSAVTAL 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Region Västmanland

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för LiU

Systemförvaltningsmodell för LiU 2006-01-11 Bilaga Dnr LiU 447/05-10 1(6) Systemförvaltningsmodell för LiU För att säkerställa att LiUs systemförvaltning bedrivs med fokus på verksamhetens nytta och på ett tydligt och enhetligt sätt använder

Läs mer

Samverkansmodellen. Samverkansmodellen. Version: 03.00

Samverkansmodellen. Samverkansmodellen. Version: 03.00 Samverkansmodellen Version: 03.00 Innehållsförteckning 1 Grunden till samverkan... 3 1.1 Forum för samverkan... 3 1.2 Mötesrutiner och dagordning... 4 1.3 Kontaktytor för samverkan... 4 1.4 Kundmyndighetens

Läs mer

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper 1(1) Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanens beslutsmöte BESLUTSLISTA 16/18 P 43-44 2018-05-16 Närvarande: Torleif Härd Pär Aronsson Marie Forsberg Dekan Tf. fakultetsdirektör Fakultetssekreterare

Läs mer

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Uppdrag och organisation... 4 Ineras uppdrag... 4 Organisation för styrning och förankring... 4 Ägande av tjänster och projekt... 4 Ägare och kund... 4 3. Roller och ansvar...

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

Rollbeskrivning. sociala investeringar

Rollbeskrivning. sociala investeringar Rollbeskrivning sociala investeringar Ett utvecklat arbete med sociala investeringar kräver en organisation som kan hantera de olika delar som ingår. Som i allt strategiskt drivet arbete behöver samtliga

Läs mer

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/25 Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Det är viktigt att samordningsförbundets organisation och roll- och ansvarsfördelning upplevs som tydlig, enkel, kostnadseffektiv

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projektkontor. Tieto PPS AH128, 1.2.2, Sida 1

Projektkontor. Tieto PPS AH128, 1.2.2, Sida 1 Sida 1 Om projektkontor Upp till 30-70% av en verksamhets omsättning är ofta knutet till projekt. Det finns därför mycket att vinna på att arbeta med förbättringar inom projektverksamheten. Vanliga problem

Läs mer

Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA

Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA förvaltningsorganisation för Ladok Bilaga 1-4 2.0 Sida 1 av 19 Förnyad förvaltning del 1 Datum 2013-10-15 Denna bilaga gick ut 2013-05-27 till samtliga medlemmar inom Ladokkonsortiet. Ett antal förtydliganden

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Krisplan vid Linnéuniversitetet praktisk handledning Beslutad av rektor 2013-08-19. Dnr: ST 2013/333-1.1

Krisplan vid Linnéuniversitetet praktisk handledning Beslutad av rektor 2013-08-19. Dnr: ST 2013/333-1.1 Krisplan vid Linnéuniversitetet praktisk handledning Beslutad av rektor 2013-08-19 Dnr: ST 2013/333-1.1 Beslutat av: Rektor 2013-08-19 1. Intern krisledningsorganisation 3 1.1. Krisledningsorganisation...

Läs mer

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2018-03-12 (Dnr. LED 1.3-2018/119 ) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8)

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) IT avdelningen Piparegränd 3 271 42 Ystad Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) S.M.Y.K Beskrivningar och hänvisningar till rutiner och riktlinjer som ligger till grund för ett tryggt förvaltande

Läs mer

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-01-16 Revidering: - Dnr: DUC 2012/63/10 Gäller fr o m: 2012-01-16 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig

Läs mer

Förvaltningsplan för Video- och distansmöte

Förvaltningsplan för Video- och distansmöte Förvaltningsplan för Video- och distansmöte FÖRVALTNINGSPLAN Förvaltningsobjekt Video- och distansmöte Utförare Inera AB Enhetschef/ Tjänsteansvarig Uppdragstagare Bilagor Jessica Nord/ Thord Arbin Johan

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Delegationsordning och organisation Institutionen Bygg & Miljöteknologi (IB&M), LTH (beslutad av institutions-styrelsen 26 januari, 2009)

Delegationsordning och organisation Institutionen Bygg & Miljöteknologi (IB&M), LTH (beslutad av institutions-styrelsen 26 januari, 2009) Inst Bygg & Miljöteknologi, 19 januari, 2009, rev. 23 februari, 2009, rev. (redaktionella ändringar) 4 juni, 2009 Delegationsordning och organisation Institutionen Bygg & Miljöteknologi (IB&M), LTH (beslutad

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Ansvar och uppgifter för regiondirektör, förvaltningsdirektör och nämndansvarig tjänsteman

Ansvar och uppgifter för regiondirektör, förvaltningsdirektör och nämndansvarig tjänsteman LEDNING OCH ORGANISATION 1 (5) 1. REGIONDIREKTÖRENS ANSVAR OCH UPPGIFTER 1.1 Uppdragsgivare Regiondirektören tillsätts och avvecklas av regionstyrelsen efter beredning av regionstyrelsens presidium. Regiondirektören

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

Riktlinje för Systemförvaltning

Riktlinje för Systemförvaltning Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Riktlinje för Systemförvaltning Bakgrund Från och med den 25 maj 2018 gäller EUs dataskyddsförordning (2016/679) för hantering av personuppgifter. Förordningen ersätter personuppgiftslagen,

Läs mer

Projektdirektiv Budgetverktyg

Projektdirektiv Budgetverktyg Diarienr: Y 2017/3 Budgetverktyg Direktivet är en överenskommelse mellan projektägare/beställare Peter Tellberg/Anna Lindholm och projektledare om förutsättningarna för förberedelsearbetet Filnamn: Budgetverktyg

Läs mer

Arbetsformer. 1 Arbetsformer vattenråd

Arbetsformer. 1 Arbetsformer vattenråd Arbetsformer Sangisälvens och Keräsjokis vattenråd 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter, berörda intressenter

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380 Instruktion för kommundirektören i Ärende 5 KS 2017/380 Sida 6 av 225 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-01-08 Dnr: KS 2017/380 Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLBESKRIVNING

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLBESKRIVNING FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLBESKRIVNING Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Begreppsdefinition Modellbeskrivning Förstå - Ansvarsområden & rollbeskrivningar

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD LÄSANVISNING OCH BEGREPPSDEFINITION Läsanvisning begreppsdefinition Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställda av Rektor 2015-09-29 1 Inledning Uppsala universitets verksamhet är omfattande och bedrivs både i Sverige

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Karolinska Institutets Systemförvaltningsmodell 2.1

Karolinska Institutets Systemförvaltningsmodell 2.1 Sid:1/41 Karolinska Institutets Systemförvaltningsmodell 2.1 UF IT-avdelningen, 2015-10-13 Dnr 1-594/2015 Ann-Mari Ninnas, Muj Gellvén, Peter Book Sid:2/41 Revisionshistorik Datum Kommentar Reviderad av

Läs mer

Instruktion för Kommundirektören i Söderköpings

Instruktion för Kommundirektören i Söderköpings 1 (5) Instruktion för Kommundirektören i Söderköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 2018-06-13, 71 Instruktionen ska ses över årligen 2 (5) Den rättsliga regleringen Kommunallagen Av kommunallagen

Läs mer

Projektkontor IT Thomas Persson

Projektkontor IT Thomas Persson Projektkontor IT 2018-02-06 Thomas Persson Dokumentets syfte Detta dokument beskriver vad Projektkontor IT omfattar i nuläget, och vilken målbild som finns. IT-staben har idag ansvaret för Projektkontor

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp Gatukontoret Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp 1 Innehållsförteckning 1. Projektarbete på gatukontoret - sid 3-5 2. Projektägare - sid 6-9 3. Styrgruppsmedlem - sid 10-13 4. Referensgrupp

Läs mer

Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Projektdirektiv Fas 1

Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Projektdirektiv Fas 1 Dnr UFV 2018/1645 Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Fas 1 Fastställt av universitetsdirektören 2018-09-17 Beredning har gjorts med styrgrupp 2018-05-04 1

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Ekonomi och inköp. Förvaltningsplan 2016

Ekonomi och inköp. Förvaltningsplan 2016 Dnr 2016/612 Ekonomi och inköp Förvaltningsplan 2016 Fastställd av styrgrupp för e-område Ekonomi och inköp 2016-03-08 samt godkänd av IT-chef Mia Lindegren och ekonomidirektör Claes Nilsson Innehållsförteckning

Läs mer

Samverkansavtal avseende drift och förvaltning av XXXXsystem för XXXXXXXX i Kalmar Län

Samverkansavtal avseende drift och förvaltning av XXXXsystem för XXXXXXXX i Kalmar Län Samverkansavtal drift och förvaltning av XXXXsystem för XXXXXXXX i Kalmar Län 1 Parter... 2 2 Bakgrund...2 3 Övergripande organisation... 2 Systemägarråd... 3 Central Systemägare/Systemägare... 4 Systemägaren...

Läs mer

Samverkansnämndens samverkan

Samverkansnämndens samverkan 1 (6) Samverkansnämndens samverkan Förslag till beslut att anta förslagen i nedanstående utredning och att den nya organisationen införs senast den 1 januari 2019. Rickard Simonsson Ordförande Landstings-/regiondirektörsgruppen

Läs mer

Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid

Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 2016-10-24 DNR LiU-2016-02111 BESLUT 1(1) Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid Instruktionen för Barnafrid fastställs

Läs mer

Ekonomisk process budget, mål och uppföljning

Ekonomisk process budget, mål och uppföljning 1 (6) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2013-11-13, 147 Uppdateras: 2015 budget, mål och uppföljning Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Processbeskrivning året före

Läs mer

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Referensgruppsmöte 2, Förvaltningsgruppen ekonomi

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Referensgruppsmöte 2, Förvaltningsgruppen ekonomi Projektmöte Utgåva: A Sidan 1 av 6 Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering 2, en ekonomi Närvarande Ej närvarande Annika Josefsson Michael Morin Ola Viestam Stefan Andersson Jörgen Johansson, Sigma

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: 2017/812-1.1 Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2017-03-20 Ersätter 2013/32-1.1 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv. Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation

Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv. Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation Allmänt Förbundsstyrelsen (FS) har det yttersta ansvaret för Svenska Brukshundklubbens verksamhet och ekonomiska

Läs mer

Organisation för styrning och ledning av IT i Haninge

Organisation för styrning och ledning av IT i Haninge 8 september 2015 Personalavdelningen PH Magnusson Organisation för styrning och ledning av IT i Haninge Beslutat vid KDLG:s möte 2015-09-08 1. Bakgrund Kommundirektörens ledningsgrupp beslutade 2014-10-21

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Dnr UFV 2015/1058 Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställd av: Rektor 2015-09-29 Rev. 2015-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Krishantering

Läs mer

Projektkontor V Thomas Persson

Projektkontor V Thomas Persson Projektkontor V1.0 2019-03-29 Thomas Persson Bakgrund IT-resurserna inom Sundsvalls kommun är en begränsad resurs och räcker inte till för alla behov. Prioritering via en projektportfölj är då ett måste.

Läs mer

Version beslutad 2014-11-17 Dnr: 10098-2014/1231 Dnr: KMY Dnr:SSC Samverkansmodell Statens servicecenter FE 15 SE-801 71 Gävle www.statenssc.

Version beslutad 2014-11-17 Dnr: 10098-2014/1231 Dnr: KMY Dnr:SSC Samverkansmodell Statens servicecenter FE 15 SE-801 71 Gävle www.statenssc. Version beslutad 2014-11-17 Dnr: 10098-2014/1231 Dnr: KMY Dnr:SSC Samverkansmodell Statens servicecenter FE 15 SE-801 71 Gävle www.statenssc.se 1/15 Innehåll 1. Statens servicecenters samverkansmodell...

Läs mer

Beslut om ändring i arbetsordningen (STY ) för Tullverket

Beslut om ändring i arbetsordningen (STY ) för Tullverket Datum Dnr 2019-05-27 STY 2019-324 Ert datum Er referens Beslut om ändring i arbetsordningen (STY 2012-603) för Tullverket Överdirektören beslutar med stöd av 4 och 24 myndighetsförordningen (2007:515)

Läs mer

SLU, DCU och Tilda i förvaltning. Karin Grönvall 19 maj 2017

SLU, DCU och Tilda i förvaltning. Karin Grönvall 19 maj 2017 SLU, DCU och Tilda i förvaltning Karin Grönvall 19 maj 2017 Fördelning av kostnader SLU Totala kostnader 3 246 mkr Fortlöpande miljöanalys 13 % Forskning och forskarutbildning 70 % Utbildning på grundnivå

Läs mer

Xxxx Multiprojekt, organisation

Xxxx Multiprojekt, organisation Multiprojekt, organisation Sida 1 Om multiprojekt, organisation Portföljledningen är den roll som har det högsta övergripande ansvaret i multiprojektmiljön. Den rollen ansvarar för att fastställa och prioritera

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Exempel på arkivorganisationer inom SLL

Exempel på arkivorganisationer inom SLL 1 Exempel på arkivorganisationer inom SLL 2 Arkivorganisation - minimikrav Varje myndighet ska ha en arkivorganisation bestående av en arkivansvarig som har det yttersta ansvaret och minst en arkivredogörare.

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Rinander Barbro Datum 2017-09-19 Diarienummer GSN-2017-1376 Gatu- och samhällsmiljönämnden Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 Förslag till beslut

Läs mer

Service management Samverkan och rapportering

Service management Samverkan och rapportering Service management Samverkan och rapportering Innehåll Inledning 3 4 4 Operativa möten 5 Taktiska möten 7 Strategiska möten 8 Statistik och rapporter 8 Bemanning och kompetenser 9 Inledning En av de viktigare

Läs mer

Uppdrag angående utveckling av styrmodell för administrativa utvecklingsprojekt

Uppdrag angående utveckling av styrmodell för administrativa utvecklingsprojekt UFV 2015/611 Uppdrag angående utveckling av styrmodell för administrativa utvecklingsprojekt Rapport Fastställd av universitetsdirektören 2016-05-23 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdrag 4 2.1 Arbetsformer

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

Ordning och reda förenklar styrningen, 2013-12-04

Ordning och reda förenklar styrningen, 2013-12-04 Ordning och reda förenklar styrningen, 2013-12-04 Leverantörsstyrningsmodellen Johnny Carlberg IT-strateg, Enheten Strategi och Styrning Kort om Arbetsförmedlingen Antal anställda inom Arbetsförmedlingen,

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Policy och instruktioner för regelefterlevnad

Policy och instruktioner för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16 Tillämpningsområde:

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Dokumentansvarig Jonas Jansson, 0485-471 25 jonas.jansson@morbylanga.se Handbok POLICY Beslutande Kommunfullmäktige 169 2018-09-25 Giltighetstid 2019-01-01 tills vidare 1(7) Beteckning MBLAFS 2018:11 Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan Krisledningsplan Inför och vid särskilda och extraordinära händelser Socialförvaltningen Dokumenttyp: Beslutad av: Socialnämnden Gäller för: Socialförvaltningen Dokumentnamn: Krisledningsplan Beslutsdatum:

Läs mer

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten Samverkan Deltagarnas olika perspektiv är den viktigaste resursen i arbetet. Genom samverkan och dialog kan man kan hitta nya sätt att lösa gamla problem! Definition Ett vattenråd är en frivillig sammanslutning

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Processledningsmodell för Kungälvs kommun

Processledningsmodell för Kungälvs kommun Processledningsmodell för Kungälvs kommun Anvisning Diarienummer: KS 2016/0898 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beslutad av: Förvaltningsledning Datum för beslut: 2016-08-29 Giltighetstid: 2019-12-31 Handläggare:

Läs mer

Uppdaterad webborganisation för SLU

Uppdaterad webborganisation för SLU 1(8) Kommunikationsavdelningen 2015-05-12 Uppdaterad webborganisation för SLU Bakgrund och syfte med förändringen I början av 2015 fanns drygt 1 500 behöriga webbredaktörer eller skribenter vid SLU. Antalet

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Anställda inom Verksamhetsstöd Publicerad Högskolans styrdokument

Läs mer

Instruktion för kommunchef

Instruktion för kommunchef Dokumenttyp och beslutsinstans Instruktion, beslutad av kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunledningskontoret Dokumentnamn Instruktion för kommunchef Dokumentet gäller för Kommunchef Fastställd/Upprättad

Läs mer

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bilaga 1 LTV-kansliet 2019-03-25 LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bakgrund: LTV-kansliet har sedan 2007 en annan organisation än övriga fakultetskanslier på

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 2015-05-19 Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 1. Inledning Styrelsen i Prostatacancerförbundet (PCF) har fastställt denna arbetsordning för sitt arbete. Arbetsordningen för styrelsen

Läs mer

5 VAD RAMVERKET BETYDER FÖR DIG SOM ANBUDSGIVARE

5 VAD RAMVERKET BETYDER FÖR DIG SOM ANBUDSGIVARE 1 INLEDNING De inledande avsnitten i denna bilaga ger en allmän bild över :s ramverk för styrning av IT-leverantörer. Därefter beskrivs från kapitel 9 och framåt, ramverkets påverkan på upphandlingen av

Läs mer