RAPPORT. Mönsterutformningens och mönsterdjupets påverkan på skors friktion mot markyta. Sammanfattning. Syftet med projektet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Mönsterutformningens och mönsterdjupets påverkan på skors friktion mot markyta. Sammanfattning. Syftet med projektet."

Transkript

1 Kontaktperson Viveca Wallqvist TRV 2014/ (26) SP Kemi, Material och Ytor viveca.wallqvist@sp.se Mönsterutformningens och mönsterdjupets påverkan på skors friktion mot markyta Sammanfattning Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområde. Skornas mönstring har stor inverkan på friktionen på is. Finstruktur är gynnsam för god friktion, men kan vara känslig för slitage, varför även de fina strukturerna bör förses med ett större mönsterdjup. En avvägning bör dock ske med avseende på vätsketransport och snöackumulering. Mönstring vinkelrätt rörelseriktningen bidrar gynnsamt till friktionen. När sulans mönstring slits kommer friktionen till allt större del bero av sulans komposition. I denna studie framstod butadien-/isopren-/naturgummi med fyllmedlet SiO 2 som en sammansättning som ger hög friktion. När sulan slits ökar kontaktarean på bekostnad av antalet kanter. Syftet med projektet Efter att egenskaper som komfort, gång, friktion och kemi undersökts för skosulor, har detta projekt vidareutvecklat modellen för säkra skor genom att undersöka mekanismerna för friktion med och utan mönstring. Vidare har mönstringens utformning och dess koppling till vägbanans struktur undersökts för att hitta begränsande faktorer för säkert väggrepp. Dessa utgör pusselbitar till att riktlinjer för utformning av säkra sulor kan utformas i sammarbete med fabrikanterna. Bakgrund Under åren 2010 till 2012 skadade sig i genomsnitt drygt fotgängare per år i halkolyckor till följd av snö och is. Med skada menas här att skadan varit så allvarlig att vederbörande uppsökt en akutmottagning. Av de skadade var drygt kvinnor [1]. Två släta ytor som i kontakt som dras mot varandra genererar friktion främst genom adhesion, dock när ytorna är oregelbundna spelar hysteres en stor roll för uppkomst av friktion [2]. En modell utvecklad för sko-golv friktion förutsäger att adhesion förutom för slätare ytor också ökar för minskad hastighet mellan ytorna, samt att hysteres förutom för ojämnare ytor också ökar för mjukare skosulor [3]. Skosulor tillverkas oftast av olika typer av gummi. Trots den stora influensen av mönstringens utformning på gångens säkerhet ser man på marknaden en stor spridning på såväl mönsterdimensioner som mönsterdjup, där det centrala ofta är rent estetiska parametrar. Postadress Besöksadress Tfn / Fax / E-post Detta dokument får endast återges i sin helhet, om inte SP i förväg SP Box STOCKHOLM Drottning Kristinas väg STOCKHOLM info@sp.se skriftligen godkänt annat.

2 TRV 2014/ (26) I litteraturen finns en del studier om skornas mönstring, främst rörande arbetsplatsolyckor inomhus på blöta golv som identifierats som en situationen då många arbetsrelaterade fallolyckor inträffar [4] 42% av de arbetsrelaterade fallolyckorna uppges beror på halkning. I en studie visar man att mönstrets djup för styren-butadien standardgummi (neolite) är en signifikant faktor som påverkar friktionen mot golvytor vid närvaro av vatten eller vattenrengöringsmedelsblandningar. Studien visade att friktionskoefficienten varierade mellan till när mönsterdjupet ökades millimetervis, men att värdet också berodde på mönsterbredd, golvtyp och behandling. Däremot på oljiga golv hittade man i studien ingen koppling till mönsterdjup [5]. Studier har också genomförts för mönsterbredd och orientering, och i dessa studier har man funnit att bredare mönstring resulterar i högre friktion samt att mönstring i vinkel mot rörelseriktningen ökar friktionskoefficienten [6]. En skosula och ett golv kan inte komma i kontakt om en vätska finns mellan dem om inte vätskan pressas ut. På grund av detta har man funnit att mönstret måste vara långt nog för att transportera vätskan från kontaktytans maximala tryckpunkter [7]. Inom arbetsskor har förslag till utformning för sulor presenterats [8], se exempel i Figur 1. Figur 1. Design av skosula, rekommenderade egenskaper för arbetsskor [8]. Man påpekar dock att en skosula kan betecknas som halkpreventiv, men aldrig som halkfri då halkning under vissa förhållanden är oundvikligt. Viktigt att ta i beaktande är också att rekommendationerna i Figur 1 är framtagna för de vanligaste situationerna för arbetsplatsolyckor, alltså släta golv som är kontaminerade med vatten eller olja. En studie som gjordes på brevbärare i UK visade att mönstringen på skorna kunde graderas som dålig eller mycket dålig för 75% av undersökta halkningar [9]. Man kan också konstatera att äldre personer har en annat gångmönster än yngre personer och studier har visat att äldre lägger ett lägre tryck under häl, mellanfot och hallux än yngre [10]. En studie illustreras i Figur 2, där man kan se att det normaliserade maxtrycket för äldre är lägre på alla ytor än för yngre men att återfinns just i häl- och halluxregionerna [11].

3 TRV 2014/ (26) Figur 2. Tryckdistribution efter anatomisk region [11]. Ojämn belastning på skornas sulor kan leda till ojämnt slitage, vilket i sin tur påverkar bland annat friktion och gångstabilitet. Ett område där sulans grepp på is är mycket viktigt är inom curlingsporten. Hör använder man oftast en sula som är designad för att glida bra på is (slider) och en sula som tvärtom ska ha bästa grepp på is (gripper). Sulorna kan ibland vara konstruerade som galoscher och kan träs över en existerande sko eller som diskar som sätts fast under skon. Även inom sporten broomball används skor med sulor gjorda för att ha hög friktion mot is. Figur 3 visar några exempel [12]. Asham slider och gripper (rubber) Asham 2-tone slam slider och gripper Goldline legacy gripper och slider Goldline gripper Atkins Tournament Gripper (TPR) Olson Black Hexa Gripper (Rubber) DINOS Footwear factory gripper ACACIA Blitzen Stick Curling Shoes

4 TRV 2014/ (26) Slider/ gripper pods för Akacia curling shoes D-Gel Gripper Broomball Shoe ACACIA Grip-Inator Broomball Shoes ACACIA Spider-Gel Broomball Shoes Figur 3. Skor för curling och broomball. Skorna i Figur 3 har stor variation mellan mönstringens storlek och utseende. För de småmönstrade har kunder ibland uppgett att de fungerar bra ett par år men att de blir hala när mönstringen slits. Det finns också på marknaden speciella grip pads som är till för vanlig gång och är tillverade för att förhindra skorna från att halka på blöta, isiga eller mattbeklädda golv. Figur 4 visar några exempel. Även grip pads skiljer sig åt i utformning och mönstring. Heartstoppers (PVC) Bissell (rubber) DIY (rubber) Lumberjack DIY (rubber) Lumberjack Figur 4. Friktionshöjande skotillägg. I en studie har man jämfört sex olika skomaterial (nitrilgummi, DDPU, TPU, styrengummi, gummi/glasfiber/crepegummi, MPU) och funnit att crepegummit uppvisade bäst friktion mot is [13]. Crepegummi tillverkas av koagulerad latex och återfinns till exempel under Clarks klassiska Wallabees, dock kan olika komposition av materialet ha starkt varierande hårdheter och egenskaper. Till nackdelar som nämns med crepegummisulor hör dålig kemikalie- och oljeresistens, högt slitage, samt att sulan blir för klistrig och börjar samla upp skräp. Studien visade också att mönstring ger effekt på is vid låg temperatur (torr), men inte på smältande is vid 0 C samt att friktionen mot torr is är högre för sulor som utsatts för slitage än för helt nya sulor, vilket ligger i linje med rekommendationer om att sandpappra nya skor undertill för att öka initialt grepp. För de andra undersökta materialen visade sig MPU fungera bäst på oljiga och blöta golv och TR på torr is. Tyvärr saknas i studierna ofta exakt materialkomposition exempelvis i form av tvärbindningsgrad, fyllmedelstyp och fyllmedelshalt och enbart kännedom om materialfamiljen ger inte tillräckligt med information för att kunna förutsäga skosulors halkegenskaper.

5 TRV 2014/ (26) Metod och material Material Som underlag användes dels asfalt för att illustrera gc-bana samt marksten för att illustrera trottoar. Under ett tidigare projekt utfört av Glenn Berggård vid LTU i samarbete med FiOH har ett urval av skor, de flesta anpassade för vinterbruk, köpts in från reguljära återförsäljare [4]. Dessa skor har sedan använts vid paneltester på is och packad snö (LTU) samt för friktionstester på is och hårdhetstester (FiOH). Skorna som undersöktes var 60% damskor i storlek 38 och 40% herrskor i storlek 42. Urvalet täckte in olika typer av skor som används under vintersäsongen exempelvis: vinterkängor, curlingkängor, sneakers, skor med inbyggda utfällbara halkskydd, vinterskor som är populära samt tunnelbaneskor. En lista över de undersökta skorna presenteras i Tabell 1. Tabell 1 Undersökta skor. Nr Märke Modell Herr/Dam 1 Clarks Originals Jez Ice Dam 2 Ecco Expedition II Dam 3 Pomarfin Dam 4 Timberland Authentic Dam 5 Rieker Eike Dam 6 Din Sko Sneakers Dam 7 Eskimo Quebec Brown Dam 8 Vagabond Elba Dam 9 Taupage Dam 10 Anna Field Dam 11 Ten Points Bella Dam 12 Canada Snow Quebec Premium Dam 13 Clarks Originals Jez Ice Herr 14 Ecco Expedition II Herr 15 Pomarfin Herr 16 Timberland 6 in Premium Herr 17 DC Ignite 2 Herr 18 Vagabond Davy Herr 19 Canada Snow Quebec Premium Herr 20 Crispi Summit Herr Mönsterutformning och mönsterdjup Mönsterutformning och mönsterdjup undersöktes genom bildanalys av avtryck av sko 1-20 vid den totala vikten av 3 kg inklusive skons vikt. Tre mätningar gjordes per sko. Total yta i kontakt med underlag har inverkan på friktion men även mönstringens djup och riktning enligt genomgång i föregående stycke. För bildanalysen användes mjukvaran ImageJ och de parametrar som utvärderades var kontaktarean och strukturernas form (genom att beräkna cirkularitet) samt strukturernas antal (vilket avspeglades i strukturernas omkrets). Mönsterdjupen uppmättes med skjutmått för olika punkter på skorna. För skor med heterogent djup gjordes fyra mätningar och för övriga gjordes 5-8 mätningar beroende på graden av heterogenitet. Figur 5 visar en illustration på bildbehandling i ImageJ. Figur 5. Bildanalys i ImageJ. Vänster: sulans area. Höger: strukturernas omkrets och numrering.

6 TRV 2014/ (26) Ytstruktur Ytans struktur uppmättes med profilometri för representativa material och underlag. Tre mätningar gjordes för varje prov och fem representativa skor valdes ut samt asfalt med ABT8 respektive ABT16. De skor som mättes var 1, 4, 6, 9 och 12. Instrumentet, en ZYGO NewView 5010 optisk profilometer använder vitljusinterferometri för att undersöka topografi för ytor i icke-kontakt mode. Höjdupplösningen ges av den motoriserade stegmotorn med en steglängt på 20 nm. I normala fall ges höjdupplösningen av en piezoelektriskt z-skanner som i princip är obegränsad (0.1 nm). Maximala z-området för denna skanner är 100 µm, alltså måste den totala höjdvariationen hållas under denna nivå för att uppnå maximal känslighet och exakthet. Eftersom några av de uppmätta områdena hade höjdvariationer på mer än 100µm uppmättes alla prover med stegmotorn. För alla prover vara samma instrumentparametrar använda för att möjliggöra direkt jämförelse, dessa var: objektivinställning på 20x lins med zoom 0,8, vilket gav en förstoring på 320x. Kameran sattes till 640* Hz vilket gav pixlar per bild. Varje uppmätt area var alltså 0,44 mm x 0,33 mm, över vilken den laterala upplösningen var 1 µm och den högsta uppmäta lutningen är 12. Över denna maximala vinkel varierar topografin för mycket för att instrumentet ska kunna uppmätta den lokala höjden, vilket resulterar i saknade pixlar (som visas som svarta punkter på bilderna) och alltså är totala antalet uppmätta punkter mindre än det maximala För att vara statistiskt säker måste 95% av pixlarna uppmätas för att använda parametrar som Rq och Ra. Optiska profilometrar kräver att proverna har optiska konstanter som inte varierar över den uppmätta ytan eftersom olikheter i fasändringen vid reflektion kommer att konverteras till höjdändringar. De två måtten på ytråhet som erhölls från bilderna och som visas är r.m.s., Rq och medelabsoluta Ra, ytråhet som definieras som: 1 R q MN M N i 1 j z ij z i,ref 2, R a 1 MN M N i 1 j 1 z ij z i,ref PV (Peak-to-Valley) är avståndet mellan de högsta och de lägsta punkterna på mätytan, PV kallar också Rt. Friktionsmätningar Friktionsmätningar utfördes med en SP-2000 från Imass med inställningarna 54 mm/s, 115,7 mm förflyttning, medelvärdesberäkning under 2 s med fördröjning på 0,1 s. Friktionsmätningar utfördes mellan sko 1-20 vid den totala vikten av 3 kg inklusive skons vikt och asfalt samt marksten. Underlagen användes kalla, blöta samt istäckta. Detta gav totalt sex system per sko, alltså 120 system totalt. Varje friktionsmätning upprepades fem gånger, totala antalet friktionsmätningar för skorna med mönstring uppgick alltså till 600 mätningar. På grund av det stora antalet mätningar redovisas endast mätningarna på is i denna rapport, då det har högst relevans för frågeställningen. För att vidare undersöka mönstringens inverkan på friktionen avlägsnades mönstringen från de skor det var möjligt utan att förändra kontaktmaterial eller blotta ihåligheter. Skor 1, 3, 4, 6, 7, 9, 12 och 18 slipades och friktionen uppmättes här mot asfalt med ispåväxt samt marksten med ispåväxt då detta scenario bedömdes påverkas mest av den avlägsnade mönstringen. Eftersom kanteffekter är det som tillförs vid mönstring, kan skillnaden i friktionen per areaenhet mellan

7 TRV 2014/ (26) mönstrade och omönstrade skor sägas var ett mått på mönstringens inverkan. Därför har friktionsvärde normaliserats med kontaktarea. Resultat Mönsterutformning och mönsterdjup I Figur 6 visas bilder på sulornas struktur Figur 6. Strukturbild samtliga skosulor utan dubb. I figuren framgår att vissa ytor saknar finstruktur, medan andra kombinerar grovstruktur med finstruktur. Några av sulorna har endast finstruktur och sula nr 9 saknar struktur. Mönsterutformningen uppmättes genom avtryck och bildanalys. Mönstringens totala täckningsgrad anpassad till plan sula visas i Tabell 2. Tabell 2. Mönstringens totala kontaktgrad anpassad till plan. Sula Täckningsgrad (%) I Tabellen kan noteras att även då sulan anpassas till ett plan mot en slät yta så är kontakten endast 17-65% med ett medelvärde på 34%. Till detta tillkommer i det verkliga fallet också ytans mikrostruktur samt kurvatur. För den kurvade sulan är kontaktarean lägre, vilket visas iv Figur 7.

8 TRV 2014/ (26) Sko Area Omkrets Cirkulär 1 x 12mm Σ 1794 mm 2 x 46 mm Σ 2959 mm x 0,13 mm 2 x 100 mm Σ 3111 mm 2 x 69 mm Σ 2151 mm x 0,25 mm 3 x 8,99 mm Σ 1934 mm 2 x 33 mm Σ 7003 mm x 0,1 mm 4 x 68 mm Σ 2099 mm 2 x 66 mm Σ 2051 mm x 0,22 mm 5 x 20 mm Σ 950 mm 2 x 34 mm Σ 1641 mm x 0,24 mm 6 x 16 mm Σ 2550 mm 2 x 32 mm Σ 4943 mm x 0,25 mm 7 x 52 mm Σ 3127 mm 2 x 59 mm Σ 3524 mm x 0,31 mm

9 TRV 2014/ (26) 8 x 60 mm Σ 2165 mm 2 x 83 mm Σ 2989 mm x 0,13 mm 9 x 196 mm Σ 3916 mm 2 x 102 mm Σ 2030 mm x 0,2 mm 10 x 67 mm Σ 1821 mm 2 x 79 mm Σ 2125 mm x 0,16 mm 11 x 32 mm Σ 1882 mm 2 x 46 mm Σ 2682 mm x 0,18 mm 12 x 31 mm Σ 1712 mm 2 x 58 mm Σ 3260 mm x 0,11 mm 13 x 11 mm Σ 3077 mm 2 x 47 mm Σ x 0,11 mm 14 x 85 mm Σ 3141 mm 2 x 82 mm Σ 3020 mm x 0,15 mm

10 TRV 2014/ (26) 15 x 25 mm Σ 2040 mm 2 x 40 mm Σ 3324 mm x 0,17 mm 16 x 53mm Σ 2512 mm 2 x 65 mm Σ 3074 mm x 0,14 mm 17 x 39 mm Σ 3457 mm 2 x 85 mm Σ 7595 mm x 0,09 mm 18 x 107 mm Σ 3627 mm 2 x 110 mm Σ 3730 mm x 0,1 mm 19 x 28 mm Σ 1869 mm 2 x 44 mm Σ 2923 mm x 0,18 mm 20 x 68 mm Σ 1704 mm 2 x 70 mm Σ 1759 mm x 0,13 mm Figur 7. Avtryck samtliga skosulor utan dubb Som man kan se i figuren har samtliga skor både med och utan klack områden runt hålfoten som inte är i kontakt med underlaget. Även tåpartiet saknar kontakt vid lateral belastning. Mönsteringen går från endast grovmönstrad som exempelvis sula nr 2 till endast finmönstrad som exempelvis sula nr 7. Som tidigare noterats saknar nr 9 mönstring, utan har endas klack. De sulor som har samma mönsterutformning kommer från samma tillverkare, men är undersökta som herr- respektive dammodell. Här kan noteras att 1-13 och som herrrespektive dammodell har i stort sett samma dimensioner på mönstringen, vilket sammantaget med olikheterna i ytarea ger fler topografiska strukturer på herrmodellen. För nr 2 14 och 4-16 har mönstringen dimensionerats om för att passa dammodellen. Alla enskilda strukturer är där alltså mindre på dammodellen än på herrmodellen, men antalet är detsamma (utom korsen

11 TRV 2014/ (26) på 4-16, där herrmodellen har ett extra i vardera häl- respektive tådel). Plana sulor uppvisar större areor och sulor med sammanhängande strukturer har större omkretsar. Cirkulariteten blir störst för de sulor som har strukturer som har relativt samma längd mellan kant och medelpunkt på strukturen (exempelvis en kvadrat har högre cirkulariet än en rektangel). Mönsterdjupen uppmättes med skjutmått för olika punkter på skorna och finns listade i Tabell 3. Fler mätningar gjordes för heterogena sulor med stora variationer mellan olika områden. Om man jämför herr- och damskor här kan man även här notera att 1-13 och uppvisar liknande mönsterdjup, medan framför allt 2-14 har stora skillnader. Att beakta är att dessa modeller är storlek 38 respektive 42, alltså med bara fyra storlekars skillnad. Tabell 3. Mönsterdjup i mm. Sula medel std av "Hålfot" Klack utan/med mönster m1 m2 m3 m4 m5 m6 m7 m8 1 2,4 0,4 0 2,8 1,8 2,5 2,4 2,7 2,1 2 4,2 1,3 10,4 4,6 3,2 2,6 4,2 4,1 6,2 2,8 5,8 3 2,7 1,6 3,5 3,8 4,2 3,1 3,6 0,6 0,6 4 4,7 1,0 11,3 8,4 /13,7 4,8 4,2 4,5 3,0 5,4 6,0 5 3,2 0,9 3,0 3,8 2,9 2,9 4,0 1,6 3,5 4,0 6 1,4 0,1 0,0 1,4 1,4 1,6 1,2 1,5 1,4 1,4 7 <1 2,0 <1 <1 <1 <1 8 2,0 0,1 18,8 15,1/17,7 2,0 2,1 1,9 2,1 1,9 9 <1 12,9 13,2/13,2 <1 <1 <1 <1 10 2,4 0,1 16,9 14,9/17,6 2,5 2,5 2,3 2,3 2,5 11 1,4 0, <1 1,4 1,3 1,5 1,5 <1 12 1,6 0,0 2,6 1,6 1,6 1,6 13 1,9 0,5 0,0 2,1 2,2 1,1 2,2 14 4,8 1,2 11,4 4,7 5,6 4,9 3,0 5,6 5,6 5,8 2,8 15 3,1 1,5 6,8/15 4,8/7,5/11,5 4,1 <1 3,0 1,0 4,1 16 6,9 0,1 17,0 11,7/18 7,0 6,9 6,8 6,8 7,0 17 3,2 0,3 0,0 3,1 3,0 3,0 3,5 3,5 <1 18 4,1 1,3 22,7 19/23,5 3,1 3,0 2,6 5,4 5,3 3,8 5,8 19 1,6 0,0 3,5 1,6 1,6 1,6 20 5,7 0,5 12,5 12 5,7 6,1 5,7 6,2 4,9 Ytstruktur Exempel på de topografiska bilderna från profilometri finns i Figur 8. Rq värden uppvisar stor variation beroende på var på ytan man mäter, men i dessa mätningar uppvisar sko 1, 4 och 12 samt ABT 8 liknande Rq medan sko 9 och ABT 16 har högre värden. I nedre högra hörnet i Figur 8 finns en bild som illustrerar en profiler över sko 1 och asfaltytan över 4 µm sträckning. På grund av ytornas mikroskopiska oregelbundenhet i tillägg till den makroskopiska mönstringen utgör den totala kontaktarean en mindre del av total ytarea, vilket man också tidigare sett i utvärderingar av bildäck, där kontaktarean uppskattats till 1% av ytarean [14]. Resultat från samtliga profilometermätningar som utförts finns i appendix.

12 TRV 2014/ (26) Sko 1 Sko 4 Sko 6 Sko 9 Rq: 3,8 µm Rq: 3,2 µm Rq: 11 µm Rq: 11 µm Sko 12 ABT 8 ABT16 Sko 1 ABT 8 Rq: 3,2 µm Rq: 3,9 µm Rq: 11 µm Figur 8. Ytornas topografi Friktionsmätningar Genomsnittliga friktionsvärden samt friktionsvärden per areaenhet för alla sulor utan dubb på is visas i storleksordning i Figur 9. Figur 9. Friktion på is. Vänster: per kontaktarea. Höger: utan normalisering. I Figuren visas att en sula nr 5 som har en låg absolut friktion, har den högsta friktionen per areaenhet på grund av den glesa mönstringen som dock har finstruktur. Det finns också sulor som ligger relativt högt i båda graferna, exempelvis nr 11och nr 1 som båda har finstruktur och de som ligger lågt, exempelvis nr 2 och 19 som saknar finstruktur. För jämförelse damskoherrsko ligger exempelvis 1 och 13 väldigt när varandra i friktion, vilket gör att normalisering med kontaktarean ger en stor olikhet. Att damskon då trots mindre antal strukturer på skon och mindre kontaktyta uppnår samma friktion som herrskon kan eventuellt härledas till en ökad vikt per kontaktareaenhet eftersom den total belastningen är samma för alla försök. Även 4-16 har något högre friktion för herrmodellen för att vid normalisering ändras till dammodellen. I detta fall kan man i Figur 7 notera att dammodellen verkar ha kontakt med något fler strukturer vinkelräta mot rörelseriktningen, vilket kan vara en förklaring till detta. Intressant vid jämförelsen är att 2-14 som ligger i undre delen av friktionsspannet, vid normalisering båda placerar sig väldigt lågt. I Figur 7 ser man att de har ungefär samma kontaktarea trots den glesa mönstringen och damskons mindre strukturer. Detta kan återigen vara ett tecken på det högre

13 TRV 2014/ (26) trycket per areaenhet som i detta fall kanske leder till en mer sammanhängande kontakt över strukturerna för damskon. I Figur 10 visas hur skorna där mönstringen avlägsnats förändrar sitt friktionsvärde per areaenhet. Detta kan sägas vara ett mått på kanternas (mönstringens) effekt. Figur 10. Procentuell friktionsförlust per kontaktareaenhet vid avlägsnande av mönstring Figuren visar att sula nr 3 förlorar 80% av sin friktion per areaenhet då mönstringen avlägsnas, medan sula nr 9 tvärtom ökar sin friktion med 80% areaenhet. I figuren är det tydligt att mönstringen har ett stort bidrag till en sulas friktion. Dock måste man ha i åtanke att vissa sulor har olika komposition på ytskikt och bulk, så en viss kompositionsförändring kan också ha skett utöver den topografiska. Sammanfattningsvis kan man konstatera att grov och gles mönstring inte förbättrar greppet på is i samma utsträckning som tätare och finare mönstring, vilket också illustreras i Figur 7. Detta stämmer också överens med mönstringsval på issportskorna som visades i Figur 3. Sula nr 4 har en bra friktion även utan mönstring, vilket tyder på att sulans komposition är gynnsam för friktion. I rapport TRV2014/16680 kan utläsas att sula 4 består av butadien-/isopren-/naturgummi men med en fyllmedelshalt (SiO 2) på ca 24%. Av de testade skorna är nr 4 och motsvarande herrsko nr 16 ensamma om att använda endast SiO 2 som fyllmedel och det är den enda av de undersökta kompositionsparametrarna som avviker från genomsnittet av de övriga. Således verkar SiO 2 som fyllmedel vara gynnsamt för friktion och fungera även då ytan är slät. Avtrycket för sula nr 18 är snarlik 4 och 16, men denna sula förlorar med i friktion när mönstringen avlägsnas. Skillnaden i komposition är här att nr 18 är hårdare än nr 4, innehåller kimrök utöver SiO 2 samt också har en högre totalhalt av fyllmedel. Sula nr 3 som förlorar mest

14 TRV 2014/ (26) på avlägsnandet av friktionen är en sula av SBS/SIS med lägst hårdhet och fyllmedelshalt av de slipade sulorna. I denna sula är kimrök enda fyllmedel. Att hårdheten inte är ännu lägre med tanke på den låga fyllmedelshalten kan bero på en relativt hög tvärbindningsgrad. Sulans struktur ger här skon bra friktionsegenskaper, men eftersom den fina strukturen endas är 0,6 mm kan slitage göra att sulan blir hal. Dock bör beaktas att finstrukturer enligt tidigare avsnitt och Figur 1 kan motverka vätsketransport samt enligt TTRV 2015/16008 kan bidra till ackumulering av snö. Slutsatser Skornas mönstring har stor inverkan på friktionen på is. Finstruktur är gynnsam för god friktion, men kan vara känslig för slitage, varför även de fina strukturerna bör förses med ett större mönsterdjup. En avvägning bör dock ske med avseende på vätsketransport och snöackumulering. Mönstring vinkelrätt rörelseriktningen bidrar gynnsamt till friktionen. När sulans mönstring slits kommer friktionen till allt större del bero av sulans komposition. I denna studie framstod butadien-/isopren-/naturgummi med fyllmedlet SiO 2 som en sammansättning som ger hög friktion. När sulan slits ökar kontaktarean på bekostnad av antalet kanter. Ekonomisk redovisning Vid rapporteringsdatumet har i detta projekt förbrukats: Provning: kr Projektledning: kr Resor, logi, frakt och material: 1620 kr Summa:

15 TRV 2014/ (26) Referenser 1. Schyllander, J., Fotgängare och halkolyckor. 2013, MSB myndigeten för samhällsskydd och beredskap. 2. Persson, B.N.J., et al., On the nature of surface roughness with application to contact mechanics, sealing, rubber friction and adhesion. J. Phys.: Condens. Matter, : p Moghaddan, S.R.M., M.S. Redfern, and K.E. Beschorner, A Microscopic Finite Element Model of Shoe Floor Hysteresis and Adhesion Friction. Tribol Lett, (42): p Strandberg, L., The effect of conditions underfoot on falling and overexertion accidents. Ergonomics, (1): p Li, K.W., H.H. Wu, and Y.-C. Lin, The effect of shoe sole tread groove depth on the friction coefficient with different tread groove widths, floors and contaminants. Applied Ergonomics, : p Li, K.W. and C.J. Chen, The effect of shoe soling tread groove width on the coefficient of friction with different sole materials, floors, and contaminants. Appl. Ergon., : p Tisserand, M., Progress in the prevention of falls caused by slipping. Ergonomics, (7): p Wilson, M.P., Development of SATRA SLip Test and Tread Pattern Design Guidelines, in Slips, Stumbles, and Falls: Pedestrian Footwear and Surfaces, E. Gray, Editor. 1990, ASTM: Baltimore. 9. Bentely, T.A. and R.A. Haslam, Identification of risk factors and countermeasures for slip, trip and fall accidents during the delivery of mail. Appl. Ergon., : p Morag, E. and R.R. Cavanagh, Structural and functional predictors of regional peak pressures under the foot during walking. J. Biomech., : p Hessert, M.J., et al., Foot pressure distribution during walking in young and old adults. BMC Geriatrics, (8). 12. Puaulley, G. Curling shoes: choosing a slider 2011 [cited 2016; Available from: Gao, C., et al., The effect of footwear sole abrasion on the coefficient of friction on melting and hard ice. International Journal of Industrial Ergonomics, : p Klüppel, M. and G. Heinrich, Rubber Friction on Self-Affine Road Tracks. Rubber Chemistry and Technology, : p

16 TRV 2014/ (26) Appendix Profilometri

17 TRV 2014/ (26)

18 TRV 2014/ (26)

19 TRV 2014/ (26)

20 TRV 2014/ (26)

21 TRV 2014/ (26)

22 TRV 2014/ (26)

23 TRV 2014/ (26)

24 TRV 2014/ (26)

25 TRV 2014/ (26)

26 TRV 2014/ (26)

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Viveca Wallqvist P (18) SP Kemi, Material och Ytor

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Viveca Wallqvist P (18) SP Kemi, Material och Ytor Kontaktperson Viveca Wallqvist 2015-09-01 3P07385-05 1 (18) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 60 76 viveca.wallqvist@sp.se TRV 2014/16680 Säkra Skor Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets

Läs mer

RAPPORT. Isfria Skor. Sammanfattning. Syftet med projektet. Bakgrund

RAPPORT. Isfria Skor. Sammanfattning. Syftet med projektet. Bakgrund Kontaktperson Viveca Wallqvist 2016-08-03 TRV 2015/16008 1 (10) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 60 76 viveca.wallqvist@sp.se Isfria Skor Sammanfattning Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från

Läs mer

rapporterade projekt Säkra skor (TRV 2014_16680). Även däckens hårdhet vid olika temperaturer har undersökts.

rapporterade projekt Säkra skor (TRV 2014_16680). Även däckens hårdhet vid olika temperaturer har undersökts. Kontaktperson Datum Beteckning Sida Viveca Wallqvist 2017-07-19 TRV2015/84796 1 (5) RISE Biovetenskap och material (fd SP) 010-516 60 76 viveca.wallqvist@ri.se Säkra cykeldäck Sammanfattning Rapporten

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon / Telefax E-post / Internet Bankgiro Org.nummer RISE Box STOCKHOLM

Postadress Besöksadress Telefon / Telefax E-post / Internet Bankgiro Org.nummer RISE Box STOCKHOLM Kontaktperson Datum Beteckning Sida Viveca Wallqvist 2017-07-19 TRV2015/84792 1 (6) RISE Biovetenskap och material (fd SP) 010-516 60 76 viveca.wallqvist@ri.se Säkra material för skornas sulor Sammanfattning

Läs mer

Kontaktperson RISE Datum Beteckning Sida. Anders Larsson P (14) Yta, process och formulering

Kontaktperson RISE Datum Beteckning Sida. Anders Larsson P (14) Yta, process och formulering Kontaktperson RISE Anders Larsson 2018-01-31 6P10512 1 (14) Yta, process och formulering 010-516 60 60 anders.larsson@ri.se Yta, process och formulering -

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon / Telefax E-post / Internet Bankgiro Org.nummer SP Box STOCKHOLM

Postadress Besöksadress Telefon / Telefax E-post / Internet Bankgiro Org.nummer SP Box STOCKHOLM Kontaktperson Viveca Wallqvist 2017-04-24 TRV2015/85054 1 (8) RISE Biovetenskap och material (f.d. SP) 010-516 60 76 viveca.wallqvist@ri.se Gångvägars halkegenskaper Sammanfattning Rapporten är framtagen

Läs mer

SIEVI STÅR FÖR PROFESSIONALISM

SIEVI STÅR FÖR PROFESSIONALISM 2014 sievi.com SIEVI STÅR FÖR PROFESSIONALISM Sievi är Nordeuropas största tillverkare av skydds- och yrkesskor. Sievi kännetecknas av hög kvalitet, god passform och utmärkt användarkomfort, utan att pruta

Läs mer

Konsumenttester av vinterskor och halkskydd

Konsumenttester av vinterskor och halkskydd TEKNISK RAPPORT Konsumenttester av vinterskor och halkskydd Glenn Berggård Peter Rosander Agneta Larsson Gunvor Gard ISSN 1402-1536 ISBN 978-91-7583-324-8 (pdf) Luleå 2015 www.ltu.se Förord Föreliggande

Läs mer

Varför cykla på vintern? Dubbdäck ger säkrare cykling vintertid. Miljö, trängsel Hälsa. Snabbt och enkelt Avkopplande och uppiggande.

Varför cykla på vintern? Dubbdäck ger säkrare cykling vintertid. Miljö, trängsel Hälsa. Snabbt och enkelt Avkopplande och uppiggande. Dubbdäck ger säkrare cykling vintertid Anna Niska NVF-möte 11 januari, 2016 Varför cykla på vintern? Miljö, trängsel Hälsa Snabbt och enkelt Avkopplande och uppiggande Inga alternativ 1 Många allvarligt

Läs mer

Laboration 2 Mekanik baskurs

Laboration 2 Mekanik baskurs Laboration 2 Mekanik baskurs Utförs av: Henrik Bergman Mubarak Ali Uppsala 2015 01 19 Introduktion Friktionskraft är en förutsättning för att våra liv ska fungera på ett mindre omständigt sätt. Om friktionskraften

Läs mer

Hur väl kan makrotextur indikera risk för låg friktion?

Hur väl kan makrotextur indikera risk för låg friktion? Hur väl kan makrotextur indikera risk för låg friktion? Asfaltdagarna 2013-11-20/21, Malmö och Stockholm Thomas Lundberg, Drift och Underhåll thomas.lundberg@vti.se Översikt av presentation Projektdeltagare

Läs mer

Skärparametrarnas inverkan på ytkaraktären vid hårdfräsning. Niklas Lepa-Helgesson

Skärparametrarnas inverkan på ytkaraktären vid hårdfräsning. Niklas Lepa-Helgesson Skärparametrarnas inverkan på ytkaraktären vid hårdfräsning Niklas Lepa-Helgesson Agenda Inledning Metod Genomförande av tester Resultat Slutsatser och rekommendationer Frågor Inledning - Bakgrund Verktygskompetens

Läs mer

Däckens betydelse för väggreppet. Mattias Hjort. Friktion på sommarvägar 2014-05-27. Däckens inverkan. Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp

Däckens betydelse för väggreppet. Mattias Hjort. Friktion på sommarvägar 2014-05-27. Däckens inverkan. Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp Däckens betydelse för väggreppet Mattias Hjort Friktion på sommarvägar 2014-05-27 Däckens inverkan Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp 1 Däckstatus i trafiken - Däckrazzior Mönsterdjup/Bromsfriktion på våt väg

Läs mer

HÄSTEN HÖST/VINTER 2017

HÄSTEN HÖST/VINTER 2017 HÄSTEN HÖST/VINTER 2017 INNEHÅLL S. 03 Lästen, skons formgivare / Ord och uttryck S. 04-07 Säsongens nyheter DAM S. 08-12 LISA S. 13-19 FRIDA S. 20-21 METTE S. 22-25 INGVILD S. 26-27 LENA S. 28-29 ANITA

Läs mer

Behandlingsskor. Information till brukare

Behandlingsskor. Information till brukare Behandlingsskor Information till brukare Vad är en behandlingssko? Du har fått en sko som ingår i en behandling. Under själva behandlingstiden är det viktigt att du bara använder dessa skor, både inom-

Läs mer

Halkfria vägmarkeringar. Sammanfattning

Halkfria vägmarkeringar. Sammanfattning Kontaktperson Datum Beteckning Sida Viveca Wallqvist 2017-03-12 TRV2015/16007 1 (9) RISE Biovetenskap och material 010-516 60 76 viveca.wallqvist@ri.se Halkfria vägmarkeringar Sammanfattning Rapporten

Läs mer

VINTERDÄCK PÅ VINTERN

VINTERDÄCK PÅ VINTERN VINTERDÄCK PÅ VINTERN Ett vanligt svenskt femkronorsmynt hjälper dig att hålla koll på dina vinterdäck. Avståndet mellan överdelen på siffran 5 och kanten är 3 mm, vilket är minsta tillåtna mönsterdjup

Läs mer

Laboration 1 Mekanik baskurs

Laboration 1 Mekanik baskurs Laboration 1 Mekanik baskurs Utförs av: Henrik Bergman Mubarak Ali Uppsala 2015 01 19 Introduktion Gravitationen är en självklarhet i vår vardag, de är den som håller oss kvar på jorden. Gravitationen

Läs mer

HÄSTEN HÖST/VINTER 2019

HÄSTEN HÖST/VINTER 2019 HÄSTEN HÖST/VINTER 2019 INNEHÅLL Lästen, skons formgivare 03 Ord och uttryck 03 SÄSONGENS NYHETER 04-05 DAM Lisa 06-11 Frida 12-17 Mette 18-19 Ingvild 20-22 Anita 23 Thea 24 UNISEX Naturform / Fotform

Läs mer

V A R U M Ä R K E T A Z Z E Z O

V A R U M Ä R K E T A Z Z E Z O A Z Z E Z O G A L O S C H E R H Ö S T / V I N T E R 2 0 1 3 V A R U M Ä R K E T A Z Z E Z O Azzezo är ett svenskt varumärke som tillverkar ett brett sortiment av skotillbehör med smart och enhetlig design.

Läs mer

Fakta om friktion Fakta om friktion

Fakta om friktion Fakta om friktion Fakta om friktion Mattias Hjort, VTI Friktion på sommarvägar 2014-05-27 Fakta om friktion av Mattias Hjort, VTI Friktion på sommarvägar 2014-05-27 1 Vad är friktion? Den motståndkraft som uppkommer genom

Läs mer

Mätning av effekt och beräkning av energiförbrukning hos ett ute spa.

Mätning av effekt och beräkning av energiförbrukning hos ett ute spa. Kontaktperson Mathias Johansson 2015-06-16 5P03129-02 rev. 1 1 (4) Energi och bioekonomi 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Nordiska Kvalitetspooler AB Box 22 818 03 FORSBACKA Energimätning på utespa

Läs mer

Vinterväghållning på cykelvägar i Sverige

Vinterväghållning på cykelvägar i Sverige Vinterväghållning på cykelvägar i Sverige Anna Niska NVF-vinterseminar, Horsens 23 april 2015 förutsättningarna för att välja cykel ska förbättras Många allvarligt skadade cyklister till följd av halka

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Maria Rådemar F (4) SP Kemi, Material och Ytor

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Maria Rådemar F (4) SP Kemi, Material och Ytor utfärdad av ackrediterat provningslaboratorium Kontaktperson Maria Rådemar 2015-06-26 5F010944 1 (4) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 51 65 maria.rademar@sp.se 1002 ISO/IEC 17025 Condry Construction

Läs mer

hösten 2014 Shoes with the high-tech functionality of

hösten 2014 Shoes with the high-tech functionality of GOOD SHOE DAYS! GORE-TEX skoguide hösten 2014 Shoes with the high-tech Shoes with the high-tech Skoglädje i höstrusket Nu kan hela familjen hitta sin favorit i den nya kollektionen med GORE-TEX -skor.

Läs mer

Avnötningstest för Herkulit strö

Avnötningstest för Herkulit strö Avnötningstest för Herkulit strö Rapport för AB Lindec, Göteborg, Sverige Referens: ABL/AR/211200 M.Sadegzadeh BSc MBA PhD CEng MICE Aston Services December 2000 1 Innehåll Sid nr Inledning Avnötningsmotstånd

Läs mer

Friktion och makrotextur likheter och olikheter

Friktion och makrotextur likheter och olikheter Friktion och makrotextur likheter och olikheter Seminarium Möjligheter med mätningar av vägområdet, Arlanda 21 april 2016 Thomas Lundberg, Drift och Underhåll Projekt; Makrotexturens möjlighet att identifiera

Läs mer

Mekanik FK2002m. Kraft och rörelse II

Mekanik FK2002m. Kraft och rörelse II Mekanik FK2002m Föreläsning 5 Kraft och rörelse II 2013-09-06 Sara Strandberg SARA STRANDBERG P. 1 FÖRELÄSNING 5 Introduktion Vi har hittills behandlat ganska idealiserade problem, t.ex. system i avsaknad

Läs mer

Conficomp. Ett nytt markmaterial med multifunktionella egenskaper

Conficomp. Ett nytt markmaterial med multifunktionella egenskaper Conficomp Ett nytt markmaterial med multifunktionella egenskaper Eller: En permanent lösning på hur vi ökar samhällsnyttan och minskar energibehov samt undviker koloxidutsläpp i samband med halkbekämpning,

Läs mer

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien 1 Pappersindustri På alla ställen där slitage, kemiska påverkan och hög temperatur är som störst har keramiken mycket bättre egenskaper än hård metal eller härdad metal samt har keramiken mycket längre

Läs mer

Golfvagnar på greener. Fördärv eller fördel?

Golfvagnar på greener. Fördärv eller fördel? Svenska Golfförbundet, Högre Greenkeeper Utbildning 2017 Golfvagnar på greener. Fördärv eller fördel? Examensarbete av Per Nyman Handledare: Mikael Frisk 1 INLEDNING 1.1 BAKGRUND 1.2 PROBLEMFORMULERING

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Bengt-Åke Andersson 2012-08-21 PX22168B Rev 1 1 (2) SP Trä 010-516 54 34 bengt-ake.andersson@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Bengt-Åke Andersson 2012-08-21 PX22168B Rev 1 1 (2) SP Trä 010-516 54 34 bengt-ake.andersson@sp. utfärdad av ackrediterat provningslaboratorium Kontaktperson Bengt-Åke Andersson 2012-08-21 PX22168B Rev 1 1 (2) SP Trä 010-516 54 34 bengt-ake.andersson@sp.se 1002 ISO/IEC 17025 LIB Luck och Inredningsbolaget

Läs mer

2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a

2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a 2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a Ett plan är en yta som inte är buktig och som är obegränsad åt alla håll. På ett plan kan man rita en linje som är rak (rät). En linje är obegränsad åt båda

Läs mer

Vi har sedan 1982 haft ett

Vi har sedan 1982 haft ett Mattor. Mattor. Vårt utbud: Entrémattor, utomhus Entrémattor för utomhusbruk hjälper på ett effektivt sätt till att ta bort grov smuts och grus samt att samla upp väta innan det når känsliga inomhusgolv.

Läs mer

Rengöring och underhåll av Dekton Grip+ Halkfritt golv

Rengöring och underhåll av Dekton Grip+ Halkfritt golv Rengöring och underhåll av Dekton Grip+ Halkfritt golv DEKTON GRIP+ FÖR INOMHUSGOLV OCH MARKBELÄGGNING UTOMHUS Dekton är tack vare sina tekniska egenskaper ett idealiskt golvmaterial. Det kan användas

Läs mer

BERGAL FLEX 77 FLEXIBILITET, STABILITET OCH HÖGSTA KVALITET.

BERGAL FLEX 77 FLEXIBILITET, STABILITET OCH HÖGSTA KVALITET. NY T HE FEELING & FUNC TION BERGAL FLEX 77 FLEXIBILITET, STABILITET OCH HÖGSTA KVALITET. FAKTA FOTEN ÄR KONSTANT UNDER BELASTNING. OAVSETT OM DU STÅR ELLER GÅR. Utan Bergal Flex 77 Promenader, löpning

Läs mer

Lathund till Lastsäkringskalkylator för CARING

Lathund till Lastsäkringskalkylator för CARING Lathund till Lastsäkringskalkylator för CARING Version 2012-06-20 Page 1 of 14 Sida 1 av 8 LATHUNDTILLLASTSÄKRINGSKALKYLATOR CARINGS lastsäkringskalkylator är baserad på principerna i EU-standarden EN

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

GOOD SHOE DAYS! GORE-TEX SkOGuiDE HÖSTEN 2011 HOS JARméuS

GOOD SHOE DAYS! GORE-TEX SkOGuiDE HÖSTEN 2011 HOS JARméuS GOOD SHOE DAYS! GORE-TEX skoguide HÖSTEN 2011 HOS Jarméus Vi på Jarméus har i många år längtat efter fler roliga och trendiga skor som står emot väder och vind. Det är ju i vardagen många av oss kämpar

Läs mer

StoSignature Individuella putsfasader. StoSignature Fasad

StoSignature Individuella putsfasader. StoSignature Fasad StoSignature Individuella putsfasader StoSignature Fasad Texture Fine 10, Stolit K 1,5 och Stolit Milano Think it. Do it. StoSignature är ett system för designade putsfasader som ger dig största möjliga

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-18 3P07520-03 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa @Home Dream

Läs mer

HÄSTEN HÖST/VINTER 2018

HÄSTEN HÖST/VINTER 2018 HÄSTEN HÖST/VINTER 2018 INNEHÅLL S. 03 Lästen, skons formgivare / Ord och uttryck S. 04-07 Säsongens nyheter DAM S. 08-13 LISA S. 14-19 FRIDA S. 20-21 METTE S. 22-24 INGVILD S. 25 ANITA S. 26 ALINA S.

Läs mer

Friktion på våt is för konventionella vinterdäck utan dubbar och för ett regummerat vinterdäck med hårda partiklar i slitbanans gummi

Friktion på våt is för konventionella vinterdäck utan dubbar och för ett regummerat vinterdäck med hårda partiklar i slitbanans gummi VTI notat 43 2001 VTI notat 43-2001 Friktion på våt is för konventionella vinterdäck utan dubbar och för ett regummerat vinterdäck med hårda partiklar i slitbanans gummi Författare Henrik Åström FoU-enhet

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Fredrik Persson (5) SP Trä

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Fredrik Persson (5) SP Trä Kontaktperson Fredrik Persson 14-7-7 1 (5) SP Trä -516 62 27 Fredrik.Persson@sp.se On-line värdeoptimering i såglinje (1 bilaga) Förord Tack till Norrskogs forskningsstiftelse som varit huvudfinansiär

Läs mer

Modern Betong. Att skydda parkeringsdäck och garage! CONIDECK

Modern Betong. Att skydda parkeringsdäck och garage! CONIDECK Modern Betong Att skydda parkeringsdäck och garage! CONIDECK Innehåll 3 4 5-7 Att välja rätt lösning Specifiera riskerna Att skydda utsatta ytor - CONIDECK system 2 Att välja rätt lösning Parkeringshus

Läs mer

INSOLES Otto Bock Scandinavia AB

INSOLES Otto Bock Scandinavia AB INSOLES Den här katalogen beskriver Rehbands sortiment av Insoles. Produkterna beskrivs utifrån sina olika egenskaper. Det ges även information om funktion, material och storlekar. Detaljerad information

Läs mer

Friktionsmätning och textur

Friktionsmätning och textur Friktionsmätning och textur Metoddagen Leif Sjögren VTI 2016 02 11 Översikt Presentationen handlar om friktion och makrotextur i dess egenskap av att detektera vägavsnitt som kan vara hala och farliga.

Läs mer

Fallolyckor på snö och is. En kunskapsöversikt

Fallolyckor på snö och is. En kunskapsöversikt Fallolyckor på snö och is En kunskapsöversikt Bakgrund NTF genomför under 2013/2014 projektet Äldre gåendes halk- och fallolyckor med bidrag från Trafikverket. (Bidrag till ideella organisationer, Trafikverket).

Läs mer

Rivning av betongblock stelkroppssimulering, överslagsberäkningar och diskussion

Rivning av betongblock stelkroppssimulering, överslagsberäkningar och diskussion Rivning av betongblock stelkroppssimulering, överslagsberäkningar och diskussion Per-Erik Austrell Univ.lektor Byggnadsmekanik LTH 29/4-04 1 Förord Det här arbetet är gjort på uppdrag av NCC i samband

Läs mer

JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik. Rastfållor och drivgångar Eva Salomon och Kristina Lindgren

JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik. Rastfållor och drivgångar Eva Salomon och Kristina Lindgren JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik Rastfållor och drivgångar Eva Salomon och Kristina Lindgren Vad ska vi gå igenom? Syftet med markytestabilisering Planering Material och anläggning Kostnader

Läs mer

Golvmärkning Ett komplett golvmärkningssytem för säkerhet och ordning Märksystem för lager Warehouse marking systems

Golvmärkning Ett komplett golvmärkningssytem för säkerhet och ordning Märksystem för lager Warehouse marking systems Golvmärkning Ett komplett golvmärkningssytem för säkerhet och ordning Märksystem för lager Warehouse marking systems www.kortsystem.se i Information Kortsystem har levererat märksystem till lager- och

Läs mer

Forebyggning av fotsår hos personer med diabetes

Forebyggning av fotsår hos personer med diabetes Forebyggning av fotsår hos personer med diabetes Ulla Hellstrand Tang, Ortopedteknik, Sahlgrenska Universitetssjukhuset,Göteborg Illustrationer: Pontus Andersson 1 2 1960 talet Brand P 3 1989 4 1998 5

Läs mer

Vinterdäck, vad säger forskningen? Mattias Hjort

Vinterdäck, vad säger forskningen? Mattias Hjort Vinterdäck, vad säger forskningen? Mattias Hjort Tre typer av vinterdäck Dubbdäck Dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden Dubbfria vinterdäck för mellaneuropeiska förhållanden Året-runt-däck är

Läs mer

VERKTYGSSTÅL BEHANDLINGSMETODER FOTOETSNING AV VERKTYGSSTÅL

VERKTYGSSTÅL BEHANDLINGSMETODER FOTOETSNING AV VERKTYGSSTÅL VERKTYGSSTÅL BEHANDLINGSMETODER FOTOETSNING AV VERKTYGSSTÅL Där verktyg tillverkas Där verktyg används 960202 Uppgifterna i denna trycksak bygger på vårt nuvarande kunnande och är avsedda att ge allmän

Läs mer

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Armbågskrycka är en hjälp för personer med nedsatt gångförmåga av olika anledningar, bör ej användas till annat ändamål. Kryckorna går lika

Läs mer

NOVIPro TELESKOPSTEGE

NOVIPro TELESKOPSTEGE NOVIPro TELESKOPSTEGE TELESKOPSTEGE AV ALUMINIUM, 3,20 M SP typkontrollsnr SC2299-12 Godkänd enligt: SS 2091 Tillverkad enligt: EN 131-1:2007 Tack för att du bestämde dig för att köpa vår produkt! Vi gör

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Torsten Sjögren 2015-09-25 3P05868 1 (8) SP Bygg & Mekanik 010-516 52 49 Torsten.Sjogren@sp.se

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Torsten Sjögren 2015-09-25 3P05868 1 (8) SP Bygg & Mekanik 010-516 52 49 Torsten.Sjogren@sp.se Kontaktperson Torsten Sjögren 2015-09-25 3P05868 1 (8) SP Bygg & Mekanik 010-516 52 49 Torsten.Sjogren@sp.se Ångpanneföreningens Forskningsstiftelse Frösundaleden 2 169 99 STOCKHOLM SLUTRAPPORT (Ref. nr.

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Elva Peterson 2015-01-09 4F024741 1 (7) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 56 16 Elva.Peterson@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Elva Peterson 2015-01-09 4F024741 1 (7) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 56 16 Elva.Peterson@sp. utfärdad av ackrediterat provningslaboratorium Kontaktperson Elva Peterson 2015-01-09 4F024741 1 (7) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 56 16 Elva.Peterson@sp.se 1002 ISO/IEC 17025 Förlaget Villaliv AB

Läs mer

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Armbågskrycka är en hjälp för personer med nedsatt gångförmåga av olika anledningar, bör ej användas till annat ändamål. Kryckorna går lika

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2013-03-02 PX26814-3 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2013-03-02 PX26814-3 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se. Kontaktperson Mathias Johansson 2013-03-02 PX26814-3 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Dimension

Läs mer

RAPPORT. Morkarlby nedre skola, MORA KOMMUN VIBRATIONSMÄTNING MORKARLBY 21:9 OCH 21:18 UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Morkarlby nedre skola, MORA KOMMUN VIBRATIONSMÄTNING MORKARLBY 21:9 OCH 21:18 UPPDRAGSNUMMER MORA KOMMUN Morkarlby nedre skola, UPPDRAGSNUMMER 1521056000 VIBRATIONSMÄTNING MORKARLBY 21:9 OCH 21:18 SWECO ENVIRONMENT AB FALUN MILJÖ ANNA ÅBERG HANNA GRANBOM HENRIK NAGLITSCH repo001.docx 2015-10-05

Läs mer

Ergonomi vid grepp. 8 december. Mälardalens Högskola

Ergonomi vid grepp. 8 december. Mälardalens Högskola Ergonomi vid grepp 8 december 2009 Denna individuella inlämningsuppgift redogör för vilka förutsättningar människans hand skapar när det gäller utformningen av handtag på produkter samt vad ska man tänka

Läs mer

Äldres fallolyckor på snö och is. Projekt och kunskapsöversikt 2014/15

Äldres fallolyckor på snö och is. Projekt och kunskapsöversikt 2014/15 Äldres fallolyckor på snö och is Projekt och kunskapsöversikt 2014/15 Bakgrund NTF genomför i samarbetet med äldreorganisationerna projektet Äldre gåendes halk och fallolyckor under 2013 2015. Projektet

Läs mer

Tapettest våtnötning, torrnötning och oljeresistens

Tapettest våtnötning, torrnötning och oljeresistens Rapport Projektnummer: P90419 Projektledare: Gilbert Carlsson Tel: +46 10 516 6094 E-post: gilbert.carlsson@yki.se Företag: SABO AB Kontaktperson på företag: Gösta Gustavsson Tel: 08-406 55 42 E-post:

Läs mer

Laboration 2 Mekanik baskurs

Laboration 2 Mekanik baskurs Laboration 2 Mekanik baskurs Utförs av: William Sjöström Oskar Keskitalo Uppsala 2014 12 11 1 Introduktion När man placerar ett föremål på ett lutande plan så kommer föremålet att börja glida längs med

Läs mer

Confalt TÄNK DIG ETT SLITLAGER SÅ STARKT SOM BETONG, LIKA FLEXIBEL SOM ASFALT MEN UTAN FOGAR

Confalt TÄNK DIG ETT SLITLAGER SÅ STARKT SOM BETONG, LIKA FLEXIBEL SOM ASFALT MEN UTAN FOGAR Confalt TÄNK DIG ETT SLITLAGER SÅ STARKT SOM BETONG, LIKA FLEXIBEL SOM ASFALT MEN UTAN FOGAR LAGERHALL CONFALT - Stark, flexibel och fogfri beläggning EGENSKAPER Perfekt kombination av styrka och flexibilitet

Läs mer

OBS: Alla mätningar och beräknade värden ska anges i SI-enheter med korrekt antal värdesiffror. Felanalys behövs endast om det anges i texten.

OBS: Alla mätningar och beräknade värden ska anges i SI-enheter med korrekt antal värdesiffror. Felanalys behövs endast om det anges i texten. Speed of light OBS: Alla mätningar och beräknade värden ska anges i SI-enheter med korrekt antal värdesiffror. Felanalys behövs endast om det anges i texten. 1.0 Inledning Experiment med en laseravståndsmätare

Läs mer

Sköna fötter känns i hela kroppen

Sköna fötter känns i hela kroppen med rätt SKOR kan du gå långt Sköna fötter känns i hela kroppen Sköna Marie är skor för medvetna kvinnor som värdesätter skor med kombinationen komfort, funktion och kvalitet. Skor med anatomiskt utformade

Läs mer

PM - Vibrationsutredning Götaverksgatan

PM - Vibrationsutredning Götaverksgatan Beställare: Fastighets Fribordet AB/Fakt Motkod:7365562485747 831 22 Östersund Beställarens representant: Claes Premmert Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-18 3P07520-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Vita Intrigue

Läs mer

Tentamen i Fotonik , kl

Tentamen i Fotonik , kl FAFF25-2015-03-20 Tentamen i Fotonik - 2015-03-20, kl. 14.00-19.15 FAFF25 - Fysik för C och D, Delkurs i Fotonik Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare, godkänd formelsamling (t ex TeFyMa), utdelat formelblad.

Läs mer

DokumentID 1492827 Författare. Version 1.0

DokumentID 1492827 Författare. Version 1.0 Öppen Rapport DokumentID 1492827 Författare Version 1.0 Fredrik Bultmark Kvalitetssäkrad av Börje Torstenfelt (SG) Claes Johansson (SG) Roger Ingvarsson (SG) Godkänd av Peter Arkeholt Status Godkänt Reg

Läs mer

Rapport Vibrationsutredning Strömsborg - Avesta Upprättad av: Bo Bredberg Granskad av: Andreas Wennblom Godkänd av: Bo Bredberg

Rapport Vibrationsutredning Strömsborg - Avesta Upprättad av: Bo Bredberg Granskad av: Andreas Wennblom Godkänd av: Bo Bredberg Rapport Vibrationsutredning Strömsborg - Avesta 2012-05-08 Upprättad av: Bo Bredberg Granskad av: Andreas Wennblom Godkänd av: Bo Bredberg TR 10165177 RAPPORT VIBRATIONSUTREDNING STRÖMSBORG, AVESTA Kund

Läs mer

Repetitionsuppgifter i Fysik 1

Repetitionsuppgifter i Fysik 1 Repetitionsuppgifter i Fysik 1 Uppgifterna i detta häfte syftar till att kort repetera några begrepp från fysiklektionerna i höstas. Det är inte på något sätt ett komplett repetionsmaterial, utan tanken

Läs mer

Stenciler för rätt mängd lodpasta

Stenciler för rätt mängd lodpasta Stenciler för rätt mängd lodpasta WHITE PAPER Högprecisionsetsad, steppad stencil från HP Etch där stencilen är tjockare på de blanka områdena och tunnare på de matta. Notera att det är möjligt att tillverka

Läs mer

DUBBFRIA VINTERDÄCK SOMMARTID

DUBBFRIA VINTERDÄCK SOMMARTID R I K S D A G E N S U T R E D N I N G S T J Ä N S T Dan Lindbeck Tfn: 08-7864923 PM 2011-07-07 Dnr 2011:903 DUBBFRIA VINTERDÄCK SOMMARTID En del bilförare använder dubbfria vinterdäck även på sommaren

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

SKOLORNAS FYSIKTÄVLING

SKOLORNAS FYSIKTÄVLING SVENSKA DAGBLADET SKOLORNAS FYSKTÄVLNG FNALTÄVLNG 7 maj 1994 SVENSKA FYSKERSAMFUNDET Lösningsförslag 1. Huden håller sig lämpligt sval i bastun genom att man svettas. Från huden har man en avdunstning

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-04 3P07520-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Nordic

Läs mer

I stötuppgifterna bortser vi från den impuls som yttre krafter ger under själva stöttiden.

I stötuppgifterna bortser vi från den impuls som yttre krafter ger under själva stöttiden. I stötuppgifterna bortser vi från den impuls som yttre krafter ger under själva stöttiden. 60 Du vandrar omkring bland din mosters äppelträd och får ett jättestort äpple i huvudet. Av din moster (som är

Läs mer

Introduktion till Biomekanik - Statik VT 2006

Introduktion till Biomekanik - Statik VT 2006 Pass 2 Aktions- reaktionskraft Nu är det dags att presentera grundstenarna inom Mekanik Newtons lagar: 1. Tröghetslagen: En kropp förblir i sitt tillstånd av vila eller likformig rörelse om den inte av

Läs mer

10/11/2011. Två särskilda störningsfrågor: vibrationer och luftstötvågor. Mathias Jern (mathias.jern@nitroconsult.se) Pallsprängning.

10/11/2011. Två särskilda störningsfrågor: vibrationer och luftstötvågor. Mathias Jern (mathias.jern@nitroconsult.se) Pallsprängning. Två särskilda störningsfrågor: vibrationer och luftstötvågor Mathias Jern (mathias.jern@nitroconsult.se) Pallsprängning 1 Exempel, sprängning Exempel, varje hål detonerar vid en egen tidpunkt => laddningen

Läs mer

Skjuvhållfastheten i kontaktytan mellan berg och betong under betongdammar

Skjuvhållfastheten i kontaktytan mellan berg och betong under betongdammar Skjuvhållfastheten i kontaktytan mellan berg och betong under betongdammar Alexandra Krounis KTH/SWECO Handledare: Stefan Larsson KTH Fredrik Johansson KTH/SWECO Stockholm, 2014 Bakgrund I Sverige finns

Läs mer

HÄSTEN VÅR/SOMMAR 2017

HÄSTEN VÅR/SOMMAR 2017 HÄSTEN VÅR/SOMMAR 2017 INNEHÅLL S. 03 Lästen, skons formgivare / Ord och uttryck S. 04-07 Säsongens nyheter DAM S. 08-10 LISA S. 11-13 THEA S. 14-18 FRIDA S. 19-21 ANITA S. 22-23 LENA S. 24-25 LIZ S. 26-27

Läs mer

time to go wild. bring nature home creating better environments

time to go wild. bring nature home creating better environments time to go wild. bring nature home creating better environments Exotiska golv från världens skogar! Adventure är vår nya exotiska kollektion inspirerad av träslag från tre världsdelar. Golvets gedigna

Läs mer

MediRoyal Impact. Living Proof. mediroyal.se

MediRoyal Impact. Living Proof. mediroyal.se MediRoyal Impact Living Proof mediroyal.se MediRoyal Impact En normal dag belastas dina fötter med tusentals kilo. Under normala förutsättningar klarar fötterna av detta men vid en skada krävs åtgärder

Läs mer

Avnötningstest för. Lithurin I & Lithurin II Special

Avnötningstest för. Lithurin I & Lithurin II Special Avnötningstest för Lithurin I & Lithurin II Rapport för AB Lindec, Göteborg, Sverige Referens: ABL/ABR/051009B M.Sadegzadeh BSc MBA PhD CEng MICE Aston Services Oktober 2009 1 Innehåll Innehåll 2 Sid nr

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2013-03-18 PX26814-1 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2013-03-18 PX26814-1 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se. Kontaktperson Mathias Johansson 2013-03-18 PX26814-1 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Nordic Encore

Läs mer

Sportgolv från SportgolvSpecialisten AB. Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra. FaceLift

Sportgolv från SportgolvSpecialisten AB. Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra. FaceLift FaceLift Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra PULASTIC FL Extra är en slitstark, mycket högkvalitativt sportgolv för renovering av befintliga PULASTIC sportgolv med tydliga tecken på hård användning och

Läs mer

Var dig själv. med LoFric Origo

Var dig själv. med LoFric Origo Var dig själv med LoFric Origo Hos vänner På stranden Ditt val På stan På arbetet Utomhus På semester LoFric Origo katetern som är designad för att underlätta din vardag Att kateterisera sig kan vara en

Läs mer

Nya recept för ispreventiva substanser för halkbekämpning av gångoch cykelbanor

Nya recept för ispreventiva substanser för halkbekämpning av gångoch cykelbanor Kontaktperson Viveca Wallqvist SP Kemi, Material och Ytor 010-516 60 76 viveca.wallqvist@sp.se Drottning Kristinas väg 45 SE-114 28 Stockholm TRV 2014/77296 1 (9) Nya recept för ispreventiva substanser

Läs mer

Ballistisk pendel laboration Mekanik II

Ballistisk pendel laboration Mekanik II Ballistisk pendel laboration Mekanik II Utförs av: William Sjöström 19940404 6956 Philip Sandell 19950512 3456 Uppsala 2015 05 09 Sammanfattning Ett sätt att mäta en gevärkulas hastighet är att låta den

Läs mer

100 % SNABBARE FOG & DISTANS EN HANDLEDNING FÖR HÅLLBAR LÄGGNING AV MARKSTEN OCH PLATTOR

100 % SNABBARE FOG & DISTANS EN HANDLEDNING FÖR HÅLLBAR LÄGGNING AV MARKSTEN OCH PLATTOR 100 % SNABBARE FOG & DISTANS EN HANDLEDNING FÖR HÅLLBAR LÄGGNING AV MARKSTEN OCH PLATTOR Vårt framgångsrecept Ett noggrant underarbete, plattor/marksten av hög kvalitet och ett korrekt läggningsarbete

Läs mer

Vinterväghållning på gångoch cykelvägar i Sverige

Vinterväghållning på gångoch cykelvägar i Sverige Vinterväghållning på gångoch cykelvägar i Sverige Anna Niska Teknologidagene, Trondheim, 7 okt. 2014 Cyklister: flest svårt skadade vägtrafikanter 1/3 av alla trafikanter på sjukhus är cyklister Källa:

Läs mer

Föreläsning 2,dynamik. Partikeldynamik handlar om hur krafter påverkar partiklar.

Föreläsning 2,dynamik. Partikeldynamik handlar om hur krafter påverkar partiklar. öreläsning 2,dynamik Partikeldynamik handlar om hur krafter påverkar partiklar. Exempel ges på olika typer av krafter, dessa kan delas in i mikroskopiska och makroskopiska. De makroskopiska krafterna kan

Läs mer

Del av Torp 2:80- bostäder vid Torpskolan (bostäder och centrumverksamhet)

Del av Torp 2:80- bostäder vid Torpskolan (bostäder och centrumverksamhet) RAPPORT 1 (7) Handläggare Erik Olsson Tel +46 10 505 84 10 Mobil +46 70 184 74 10 Fax +46 10 505 30 09 erik.o.olsson@afconsult.com Datum 2014-02-26 Lerums kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 443

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-18 3P07520-02 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Vita Grand

Läs mer

MEDIROYAL IMPACT. mediroyal.se

MEDIROYAL IMPACT. mediroyal.se MEDIROYAL IMPACT mediroyal.se EN NORMAL DAG BELASTAS DINA FÖTTER med tusentals kilo. Under normala förutsättningar klarar fötterna av detta men vid en skada krävs åtgärder för att snabbt kunna kunna komma

Läs mer

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1 Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization Page 1 Däcket En ovanlig god kompromiss Page 2 Däckens kvalitet är avgörande Köregenskaper Säkerhet Driftekonomi Page 3 Vägkänsla

Läs mer