DokumentID Författare. Version 1.0

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DokumentID 1492827 Författare. Version 1.0"

Transkript

1 Öppen Rapport DokumentID Författare Version 1.0 Fredrik Bultmark Kvalitetssäkrad av Börje Torstenfelt (SG) Claes Johansson (SG) Roger Ingvarsson (SG) Godkänd av Peter Arkeholt Status Godkänt Reg nr Datum Kvalitetssäkrad datum Godkänd datum Sida 1 (6) Hållfasthet och korrosion av Sammanfattning I denna rapport sammanfattas och diskuteras de hållfasthetsberäkningar och plåttjockleksmätningar som gjorts på containrar i 1BLA för att utreda risken för att de lastbärande hörnbalkarna inte kan bära den last de utsätts för. Box 250, Stockholm Besöksadress Blekholmstorget 30 Telefon Fax Säte Stockholm

2 Öppen 1.0 Godkänt 2 (6) 1 Inledning 1BLA är en bergssal för lågaktivt avfall som utgör en del av SFR 1. Avfallet i 1BLA är packat i ISOcontainrar som staplas på varandra. Det får plats två rader av 20 fots containrar (eller fyra rader 10 fots containrar) i bredd i salen, som är 160 m djup. Containrarna staplas i tre helhöjdscontainrar, eller sex halvhöjdscontainrar, eller någon därmed förenlig kombination av helhöjds- och halvhöjdscontainrar ovanpå varandra. I taket av bergssalen finns ett plåttak som har till syfte att hindra vatten från att droppa ner på containrarna. Figur 1 Containrar i 1BLA Luftfuktigheten i bergssalarna i SFR varierar under året och kan under sommaren vara hög, även om temperaturen är närapå konstant (Kristensen, 2015). Förvarsdelen har varit i drift sedan 1988, men de containrar som använts har till större delen varit begagnade fraktcontainrar som kan ha tillverkats långt tidigare. Tillverkare av containrar för sjöfrakt lämnar inga garantier för att fraktcontainrar skall tåla att användas ens i skyddade miljöer i 100 år. I bergssalen utsätts inte containrarna för samma påverkan av väder och vind som containrar i sjötransport. Det går dock inte att bortse ifrån att förhållandena i bergssalen kan vara och/eller kan ha varit periodvis korrosiva. Vissa containrar kan alltså ha varit utsatta för en korrosiv miljö till och från i över 30 år. Det finns således anledning att misstänka att vissa containrar i 1BLA kan vara korrosionsangripna och att den lastbärande funktionen i containrarnas balkar kan vara nedsatt.

3 Öppen 1.0 Godkänt 3 (6) 2 Hållfasthetsberäkningar En uppskattning av hur mycket korrosion som kan accepteras innan en risk för att containerstaplarna rasar uppkommer har gjorts av SKB (Bultmark, 2015). Den lastbärande förmågan i containrarnas hörnbalkar har uppskattats genom att utgå ifrån att nytillverkade ISO-containrar måste uppfylla vissa krav på staplingslaster angivna i standarden (SS-ISO ). Oberoende av den exakta geometrin och materialet i hörnbalken går det att uppskatta hur stor andel av den ursprungliga plåttjockleken som måste finnas kvar för att balkarna skall tåla den last de utsätts för i 1BLA. Rapporten kommer fram till att så länge 2/3 av den ursprungliga plåttjockleken i de lastbärande hörnbalkarna återstår finns ingen risk för att balkarna ger vika till följd av att materialet plastiserar eller utsätts för en elastisk instabilitet. Detta oavsett om korrosionen är jämnt utbredd eller lokaliserad till en mindre del av balkens yta. Parametern nuvarande plåttjocklek relativt ursprunglig plåttjocklek är relevant på grund av att containrarna kommer från olika tillverkare och består av olika material. Det är därför inte självklart hur tjock plåten i de bärande hörnbalkarna var då containrarna tillverkades. 2.1 Material Det finns inga särskilda krav på material när fraktcontainrar tillverkas (SS-ISO ), och heller inga krav på rostskydd. Vissa tillverkare använder så kallat väderbeständigt Corténstål, medan andra tillverkare använder ett billigare kolstål och målar containrarna med en rostskyddande färg. Så länge färgen sitter kvar på containrarna är rostskyddet för de målade containrarna jämförbart med rostskyddet för containrar tillverkade av väderbeständigt stål. I 1BLA finns en del äldre containrar där färgen släppt (se bilder i Perjans och Fernqvist 2012 och 2014). Man kan även se bucklingsskador på bärande konstruktioner på vissa containrar. Det är inte uteslutet att det kan finnas blottlagda ytor av icke väderbeständigt stål på vissa containrar.

4 Öppen 1.0 Godkänt 4 (6) 3 Plåttjockleksmätningar Mätningar har gjorts avseende kontroll av containrarnas konstruktionsmaterial för att garantera en säker arbetsmiljö. Mätprogrammet inleddes med plåttjockleksmätningar 2012 (Perjans och Fernqvist, 2012) och följdes upp med en ny mätning 2014 (Perjans och Fernqvist, 2014). Det är svårt att utifrån dessa två mätningar avgöra korrosionshastigheten i de olika mätpunkterna. Att fastställa en korrosionshastighet har inte varit syftet med undersökningen, och det är därför inte säkerställt att plåttjockleken mätts i exakt samma punkter vid de två tillfällena. Bilder av containrarna från mättillfällena visar att vissa av dessa är angripna av korrosion, men även att det inte tycks vara någon större skillnad mellan de båda mättillfällena (jämför bilderna i Perjans och Fernqvist, 2012 och Perjans och Fernqvist, 2014). En del containrar har tidigare använts för transport av gods i såväl sjö- som landfrakt. Dessa kan ha råkat ut för korrosionsangrepp långt innan de hamnade i 1BLA. Den korrosion som kan ses på containrarna idag behöver inte alls ha uppstått under den tid de stått i bergssalen, utan kan mycket väl ha funnits med sedan tidigare. De mätningar av plåttjockleken som gjordes 2012 och 2014 visar att containrarnas lastbärande hörnbalkar har väldigt olika tjocklek. Detta kan bero på att olika containrar har korroderat olika mycket och/eller av att det i ISO-standarden för containrarnas lastbärande förmåga (SS-ISO ) inte finns några krav på vare sig material eller design av de lastbärande strukturerna, utan endast krav på konstruktionens förmåga att bära last. Olika tillverkare och tillverkningsår leder därför till en variation av den ursprungliga plåttjockleken i hörnbalken. En vanligt förekommande design är att tillverka den lastbärande hörnbalken genom att svetsa ihop veckade plåtar (se figur 3-1a). En annan variant är att sätta in en förstärkning i hörnet på insidan (se figur 3-1b). Av exemplen på design av hörnbalkar figur 3-1 framgår det att det inte är lätt att välja var på containern en plåttjockleksmätning skall utföras, utan att känna till vilken konstruktion som använts vid tillverkningen av just den container man mäter på. En annan svårighet i att bedöma korrosionshastigheten är att inte alla hörnbalkar är åtkomliga för tjockleksmätningar. Balkar i hörn på containrar som vetter inåt kan inte plåttjockleken mätas på. På Containrar i de övre stapelslagren har inte heller mätts på, eftersom de är svåra att nå. Å andra sidan utsätt inte dessa containrar för lika stora staplingslaster. a) b) Figur 3-1 Exempel på konstruktioner av hörnbalkar till en ISO-container. Hela tvärsnittsarean av hörnprofilen hjälper till att bära staplingslasten.

5 Öppen 1.0 Godkänt 5 (6) 4 Diskussion Då de första containrarna ställdes in i 1BLA och typbeskrivningarna för de avfallstyper som lagras i förvarsdelen togs fram var tanken att förvarsdelen skulle förslutas år Därför anger typbeskrivningarna för de berörda avfallstyperna att containrarna måste motstå korrosion tillräckligt effektivt för att kunna stå staplade i bergssalen i 30 år (SKB, 2012). Detta krav räcker inte för att garantera att staplarna står kvar till 2075, eller ens efter Tillverkare av fraktcontainrar kan inte heller ge garantier för att korrosionsbeständigheten tillåter upp till 100 års stapling utan att den lastbärande förmågan blir nedsatt. SKB har visat att containrarna tål en stor påverkan av korrosion (1/3 av plåten i de bärande balkarna kan tillåtas försvinna, Bultmark 2015), men det går inte att idag uttala sig om hur långt korrosionsangreppet gått på de olika containrarna. Inte heller finns det tillräckligt med uppgifter för att fastställa en korrosionshastighet. Ifall containrarna behöver lyftas ut med gaffeltruck måste även hållfastheten i sidobalkarna undersökas för att fastställa att det går att lyfta containrarna i dessa. Sidobalkarna är svårare att komma åt för tjockleksmätningar då dessa på containrarnas sidor är täckta av sidoplåtarna. De intressanta uppgifterna att få reda på är dels hur angripna balkarna är, det vill säga deras nuvarande tjocklek (relativt den ursprungliga), dels korrosionshastigheten hos varje balk. Utifrån dessa värden skulle en bedömning kunna göras av hur lång tid det kan tänkas ta innan plåttjockleken understiger det framtagna gränsvärdet som i Bultmark (2015) anges till 2/3 av den ursprungliga plåttjockleken. För att få reda på detta måste fler plåttjockleksmätningar göras. Dels måste den ursprungliga plåttjockleken uppskattas. Lämpligen genom att mäta plåttjockleken på en punkt där balken inte ser ut att vara angripen av korrosion. Sedan måste tjockleken mätas i en angripen punkt på samma balk vid flera tillfällen för att fastställa en korrosionshastighet. Det behövs åtminstone tre mättillfällen för att avgöra om korrosionshastigheten är konstant, minskande eller ökande. Fler mättillfällen ger en bättre möjlighet att beskriva korrosionshastighetens tidsberoende. Detta skulle helst göras för alla balkar (som är åtkomliga för mätning), då det inte går att i förväg avgöra vilken balk som först uppnår den kritiska tjockleken. Om någon av de balkar som vetter inåt och därför inte går att mäta på uppnår det kritiska värdet utgör detta åtminstone inte samma akuta risk för ras, då containrarna har stöd av varandra där. Däremot måste även sidobalkarna på insidan hålla för lyft med gaffeltruck.

6 Öppen 1.0 Godkänt 6 (6) Referenser Kristensen, A. L., Visual inspection and Corrosion measurements BMA - SRF, Forsmark, Sweden. Report JDH/AKN/jrm, Force Technology, SKBdoc ver 0.2, Svensk Kärnbränslehantering AB. Bultmark, F, Hållfasthetsberäkningar för stapling av kollin i 1BLA. SKBdoc ver 1.0,. Swedish Standards Institute, 1994, SS-ISO Containrar serie 1 - Krav och provning Del 1: Styckegodscontainrar. Perjans, J. och Fernqvist C., Provningsprotokoll 2014 containrar 1BLA. SKBdoc ver 1.0,. Perjans, J. och Fernqvist C., Provningsprotokoll 2014 containrar 1BLA. SKBdoc ver 1.0,. SKB, 2012, Typbeskrivning för avfallstypen B.12, SKBDoc ver. 2.0, Svensk Kärnbränslehantering AB.

Kompensatioriska åtgärder vid degradering av containrar i BLA

Kompensatioriska åtgärder vid degradering av containrar i BLA Företagsintern Teknisk rapport DokumentID Version 2.0 1478781 Författare Patrik Berg Roger Ingvarsson Kvalitetssäkrad av Anders Österman (SG) Bengt Vällfors (SG) Godkänd av Peter Arkeholt Status Godkänt

Läs mer

Samlat ställningstagande rörande återtagande av avfallstyp S.14 samt kompensatoriska åtgärder

Samlat ställningstagande rörande återtagande av avfallstyp S.14 samt kompensatoriska åtgärder Öppen Utredningsrapport DokumentID 1489807 Författare Version 2.0 Claes Johansson Kvalitetssäkrad av Börje Torstenfelt (SG) Sanna Nyström (KG) Godkänd av Peter Arkeholt Status Godkänt Reg nr Datum 2015-07-22

Läs mer

Utvärdering av kostnader och risker som ett återtag av avfallstyp S.14 kan medföra

Utvärdering av kostnader och risker som ett återtag av avfallstyp S.14 kan medföra Öppen Rapport DokumentID 1477125 Författare Version 2.0 Claes Johansson Kvalitetssäkrad av Anders Eriksson (SG) Anders Österman (SG) Lennart Forsberg (SG) Markus Wikman (SG) Godkänd av Peter Arkeholt Status

Läs mer

Plan för händelseinventering - Projekt SFR - Utbyggnad. 1 Övergripande strategi och process

Plan för händelseinventering - Projekt SFR - Utbyggnad. 1 Övergripande strategi och process 1583878, (1.0 Godkänt) Reg nr Dokumenttyp Promemoria (PM) Författare 2017-03-03 Patrik Berg Kvalitetssäkring 2017-05-15 Johan Eriksson (SG) 2017-05-15 Helén Segerstedt (SG) 2017-05-15 Sanna Nyström (KG)

Läs mer

DokumentID 1388095 Författare. Version 1.0. Håkan Rydén Kvalitetssäkrad av Saida Engström Olle Olsson Godkänd av Anders Ström

DokumentID 1388095 Författare. Version 1.0. Håkan Rydén Kvalitetssäkrad av Saida Engström Olle Olsson Godkänd av Anders Ström Öppen Promemoria (PM) DokumentID 1388095 Författare Version 1.0 Håkan Rydén Kvalitetssäkrad av Saida Engström Olle Olsson Godkänd av Anders Ström Status Godkänt Reg nr Datum 2013-03-14 Kvalitetssäkrad

Läs mer

2 Avfallskollin och kringgjutning i 1BMA

2 Avfallskollin och kringgjutning i 1BMA 1571075, (1.0 Godkänt) Reg nr Dokumenttyp Promemoria (PM) Författare 2016-12-05 Mattias Elfwing Kvalitetssäkring 2017-05-11 Sanna Nyström (KG) 2017-05-11 Peter Larsson (Godkänd) 1(6) Komplettering av ansökan

Läs mer

Presentation S.14 ärendet Östhammars kommuns säkerhetsgrupp

Presentation S.14 ärendet Östhammars kommuns säkerhetsgrupp Presentation S.14 ärendet Östhammars kommuns säkerhetsgrupp 2015-11-16 Anläggningschef SFR: Peter Arkeholt Avdelningschef Avfall och Rivning: Börje Torstenfelt 15-12-01 1 Slutförvar för kortlivat radioaktivt

Läs mer

SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall

SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall Här finns Sveriges radioaktiva driftavfall SFR, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, var den första anläggningen i sitt slag när den togs i drift

Läs mer

Svar till SSM på begäran om komplettering rörande kriticitet

Svar till SSM på begäran om komplettering rörande kriticitet Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1417733 Ärende Handläggare Fredrik Johansson Er referens SSM2011-2426-63 Kvalitetssäkrad av Ulrika Broman Helene Åhsberg Godkänd

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar av bergssal för medelaktivt avfall,

Läs mer

Korrosionsinstitutet. Swedish Corrosion Institute. Uppdragsgivare: Nicholas T Rolander Morbygden 44 SE-791 94 Falun

Korrosionsinstitutet. Swedish Corrosion Institute. Uppdragsgivare: Nicholas T Rolander Morbygden 44 SE-791 94 Falun Korrosionsinstitutet Swedish Corrosion Institute Uppdragsgivare: TOWNSHEND TRADE COMPANY Nicholas T Rolander Morbygden 44 SE-791 94 Falun Ärende: Provning av produkten Tef-Gel s förmåga att minska galvanisk

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016 Följebrev Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:6 Redovisning

Läs mer

Teknisk bestämmelse Stålkonstruktioner

Teknisk bestämmelse Stålkonstruktioner Dokumentslag Verksamhetsstyrande 1 (5) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091021-023 D10-0015655 1.0 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning 2012-10-29

Läs mer

07-04-2014. Statusbedömning av stål- och betongkonstruktioner i marin miljö

07-04-2014. Statusbedömning av stål- och betongkonstruktioner i marin miljö 1 "Service Life Assessment of Harbor Structures Case studies of chloride ingress into concrete structures and sheet piling corrosion rates" Metoder och verktyg för förebyggande underhåll av hamnanläggningar

Läs mer

AQUABEAD. Självhäftande profiler. Kant- och hörnprofiler. För innerväggar och tak

AQUABEAD. Självhäftande profiler. Kant- och hörnprofiler. För innerväggar och tak AQUABEAD Självhäftande profiler Kant- och hörnprofiler För innerväggar och tak För innerväggar och tak Gyproc AquaBead är användarvänliga profiler för ytterhörn och avslut av gipsskivor. Profilerna är

Läs mer

Testrapport. 2016-02-08 Airwatergreen, FLEX

Testrapport. 2016-02-08 Airwatergreen, FLEX Nr. 01-1602 2016-02-08 Airwatergreen, FLEX Postadress Telefon Bankgiro Org. nr. E-post Box 1026 08-525 099 40 5801-6379 556302-7530 info@fvuab.se 101 38 Stockholm Telefax Internet Besöksadress 08-525 099

Läs mer

SKB anger i det följande när svar på delfrågorna 1-4 kommer att lämnas. För delfråga 5 ges svar i form av kompletterande information till ansökan.

SKB anger i det följande när svar på delfrågorna 1-4 kommer att lämnas. För delfråga 5 ges svar i form av kompletterande information till ansökan. Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1385067 Ärende Handläggare Patrik Sellin Er referens SSM2011-2426-81 Kvalitetssäkrad av Olle Olsson Saida Engström Godkänd av

Läs mer

HP Color LaserJet CP2020-serien Handbok om papper och utskriftsmaterial

HP Color LaserJet CP2020-serien Handbok om papper och utskriftsmaterial HP Color LaserJet CP2020-serien Handbok om papper och utskriftsmaterial Copyright och licens 2008 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Det är förbjudet att reproducera, ändra eller översätta

Läs mer

DokumentID 1487626 Författare. Version 1.0

DokumentID 1487626 Författare. Version 1.0 Öppen Rapport DokumentID 1487626 Författare Version 1.0 Klas Källström Kvalitetssäkrad av Claes Johansson (SG) Allan Hedin (SG) Martina Krantz (KG) Godkänd av Börje Torstenfelt Status Godkänt Reg nr Datum

Läs mer

Skillnaden mellan olika sätt att understödja en kaross. (Utvärdering av olika koncept för chassin till en kompositcontainer för godstransport på väg.

Skillnaden mellan olika sätt att understödja en kaross. (Utvärdering av olika koncept för chassin till en kompositcontainer för godstransport på väg. Projektnummer Kund Rapportnummer D4.089.00 Lätta karossmoduler TR08-007 Datum Referens Revision 2008-10-27 Registrerad Utfärdad av Granskad av Godkänd av Klassificering Rolf Lundström Open Skillnaden mellan

Läs mer

Bortledande av grundvatten i samband med uppförande av Clink

Bortledande av grundvatten i samband med uppförande av Clink Öppen Promemoria (PM) DokumentID Version 1.0 Status Godkänt 1466604 Författare Kent Werner, EmpTec Ingvar Rhén, SWECO Environment AB Kvalitetssäkrad av Helene Åhsberg Godkänd av Martin Sjölund Reg nr Datum

Läs mer

RubberShell Självhäftande gummiduk

RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Ny teknologi för snabbare, enklare och säkrare tätning av byggnader. RubberShell är en nyutvecklad, kraftfull och självhäftande gummiduk i EPDM för byggnaders

Läs mer

Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm

Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm CBI UPPDRAGSRAPPORT PX00223 Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm www.cbi.se CBI Betonginstitutet Konstruktioner Uppdragsrapport PX00223 Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A,

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 11-179 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 22 december 2014 Klagande Gestamp HardTech AB, 556387-7330 Box 828, 971 25 Luleå Ombud: Roland Åslund Gestamp Hardtech AB, Box 828,

Läs mer

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-09-19 Er referens: 1400216 Diarienr: SSM2013-4406 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Beslut om ändrat

Läs mer

2 Befintlig kunskap och genomförda utredningar

2 Befintlig kunskap och genomförda utredningar Öppen Utredningsrapport DokumentID 1475590 Författare Version 3.0 Claes Johansson Kvalitetssäkrad av Klas Källström (SG) Martina Krantz (KG) Godkänd av Börje Torstenfelt Status Godkänt Reg nr Datum 2015-03-19

Läs mer

Samrådsmöte utbyggnad av SFR

Samrådsmöte utbyggnad av SFR Öppen Protokoll DokumentID 1255646 Författare Petra Adrup Kvalitetssäkrad av Elin Forsberg Godkänd av Peter Larsson Version 1.0 Status Godkänt Reg nr Datum 2010-10-04 Kvalitetssäkrad datum 2010-10-27 Godkänd

Läs mer

Vision CTA Frontterminal. Ventilreglerade blybatterier Ah.

Vision CTA Frontterminal. Ventilreglerade blybatterier Ah. Vision CTA Frontterminal Ventilreglerade blybatterier. 50-155 Ah. www.ups-teknik.se Vision CTA Frontterminal Säker reservkraft med Vision CTA Visions CTA-serie har speciellt konstruerats för att tillfredsställa

Läs mer

Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 2014-03-19

Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 2014-03-19 Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 1 Först lite information om hur en batchkokare fungerar Vid satsvis kokning (batchkokning) fylls kokaren med flis, vitlut och svartlut. Kokvätskan

Läs mer

PPU408 HT16. Stål, utmattning. Lars Bark MdH/IDT

PPU408 HT16. Stål, utmattning. Lars Bark MdH/IDT PPU408 HT16 Stål, utmattning 1 De flesta haverier som sker i lastbärande konstruktioner orsakas av utmattning. Detta beror bl.a. på att: - hållfastheten vid upprepade belastningar, speciellt vid hög anvisningsverkan

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen Toppdokument Ansökan om tillstånd enligt Kärntekniklagen för utbyggnad och fortsatt drift av SFR Bilaga Begrepp och definitioner Begrepp och definitioner för

Läs mer

kompetent korrekt komplett komposit

kompetent korrekt komplett komposit kompetent korrekt komplett komposit kompetent Lätta, urstarka och tåliga. Det är några av de egenskaper som kännetecknar kompositprodukter tillverkade av oss på Faiber AB. Sedan början av 80-talet har

Läs mer

Bema för bättre säkerhet! - en folder om lås och låskättingar från Bema Kättingmäster

Bema för bättre säkerhet! - en folder om lås och låskättingar från Bema Kättingmäster Bema för bättre säkerhet! - en folder om lås och låskättingar från Bema Kättingmäster Giltig t.o.m. 2006-08-31 Material / låskätting Låskätting klass 3 BKM-8-3 Innovation från Bema. En nyhet där vi genom

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2006:22 2006-08-31 Dnr C 25/05

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2006:22 2006-08-31 Dnr C 25/05 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2006:22 2006-08-31 Dnr C 25/05 KÄRANDE LPAB Produktion AB, Trastvägen 2, 890 51 LÅNGVIKSMON Ombud: Advokaten Helén Waxberg, Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB, Box 1711, 111 87 STOCKHOLM

Läs mer

Skrivare i HP Color LaserJet CP1510-serien Handbok för papper och utskriftsmaterial

Skrivare i HP Color LaserJet CP1510-serien Handbok för papper och utskriftsmaterial Skrivare i HP Color LaserJet CP1510-serien Handbok för papper och utskriftsmaterial Copyright och licens 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Det är förbjudet att reproducera, ändra

Läs mer

Senaste revision Senaste revision av denna anvisning kan rekvireras från e-post: tekadm.krn@lkab.com

Senaste revision Senaste revision av denna anvisning kan rekvireras från e-post: tekadm.krn@lkab.com TEKNISK ANVISNING LKT 1550.540.001 1 8 av Titel Teknikområde Beroende till/från annat dokument Ersatt av Leverantör Arbetsprocess Drift-och underhåll, projektering, inköp Nyckelord Anvisning, instruktion

Läs mer

Trä som fasadpanel. Karin Sandberg SP Trätek Skellefteå

Trä som fasadpanel. Karin Sandberg SP Trätek Skellefteå Trä som fasadpanel Karin Sandberg SP Trätek Skellefteå Fasadpaneler Garanti - mot vad? - hur länge? - för vem? - hur ska det kontrolleras och av vem? - hur ska inverkan av klimat och omgivning hanteras?

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndigheten granskar slutförvaret

Strålsäkerhetsmyndigheten granskar slutförvaret Strålsäkerhetsmyndigheten granskar slutförvaret Kärnkraftsindustrin vill bygga ett slutförvar Den 16 mars 2011 lämnade Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) in sin ansökan om att få bygga ett slutförvar

Läs mer

Material, form och kraft, F4

Material, form och kraft, F4 Material, form och kraft, F4 Repetition Kedjekurvor, trycklinjer Material Linjärt elastiskt material Isotropi, ortotropi Mikro/makro, cellstrukturer xempel på materialegenskaper Repetition, kedjekurvan

Läs mer

SLIMLIFT 6250. Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG

SLIMLIFT 6250. Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG SLIMLIFT 6250 Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG Slimlift 6250 Väggmonterad Bänklyftare SLIMLIFT 6250 är en väggmonterad bänklyftare med stor flexibilitet för anpassning till olika behov. Utrustningen i

Läs mer

Reparera och förstärka utan att gå på en nit

Reparera och förstärka utan att gå på en nit 1 Gamla nitade stålkonstruktioner Vad säger regelverket? Vad säger forskningen? Vad göra med en gammal nitad konstruktion? Hur förstärka en gammal nitad konstruktion? Ove Lagerqvist, ove@prodevelopment.se

Läs mer

Ett utrymmessparande isoleringspaket. Snabbt och enkelt. Skyddar konstruktionerna. Hållbart, miljövänligt och tryggt

Ett utrymmessparande isoleringspaket. Snabbt och enkelt. Skyddar konstruktionerna. Hållbart, miljövänligt och tryggt Skivstorlek: 600 x 1200 mm Tjocklek: 30 mm Spont: helspont på alla kanter Ytbeläggning: aluminiumlaminat båda sidor av skivan SPU Sauna-Satu lämpar sig för isolering av bastuväggar och bastutak samt andra

Läs mer

Kontaktperson RISE Datum Beteckning Sida. Per-Arne Thuresson P (5) Safety

Kontaktperson RISE Datum Beteckning Sida. Per-Arne Thuresson P (5) Safety Kontaktperson RISE Per-Arne Thuresson 2017-07-24 6P09428-1 1 (5) Safety 010-516 51 44 per-arne.thuresson@ri.se Smart Rail AS c/o Hedmark Kunnskapspark Markensvegen 1B NO-2212 KONGSVINGER Norge Provning

Läs mer

Laserskärning av plåt Laserskärning av rör Stansning Nibbling Pressning Andra typer av bearbetning Ytbehandling PLÅTBEARBETNING

Laserskärning av plåt Laserskärning av rör Stansning Nibbling Pressning Andra typer av bearbetning Ytbehandling PLÅTBEARBETNING PLÅTBEARBETNING Laserskärning av plåt Laserskärning av rör Stansning Nibbling Pressning Andra typer av bearbetning Ytbehandling 2 Innehåll Lager och konstruktion 3 Laserskärning av plåt 4-5 Laserskärning

Läs mer

Yttrande till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt angående kompletteringar av ansökan enligt miljöbalken om utökad verksamhet vid SFR

Yttrande till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt angående kompletteringar av ansökan enligt miljöbalken om utökad verksamhet vid SFR Nacka Tingsrätt, Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Beslut om yttrande Vårt datum: 2015-12-16 Er referens: Mål nr M 7062-14 Avd. 3 Diarienr: SSM2015-656 Handläggare: Georg Lindgren Telefon:

Läs mer

R-13-12. Effekt av bitumensvällning i silo och BMA. Henrik von Schenck, Fredrik Bultmark. Svensk Kärnbränslehantering AB.

R-13-12. Effekt av bitumensvällning i silo och BMA. Henrik von Schenck, Fredrik Bultmark. Svensk Kärnbränslehantering AB. R-13-12 Effekt av bitumensvällning i silo och BMA Henrik von Schenck, Fredrik Bultmark Svensk Kärnbränslehantering AB Januari 2014 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear Fuel and Waste Management

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR FÖR PVC-FÖNSTER

MONTERINGSANVISNINGAR FÖR PVC-FÖNSTER MONTERINGSANVISNINGAR FÖR PVC-FÖNSTER Anvisningarna i monteringsanvisningen garanterar en hög kvalitet, men enbart i de fall där byggnaden används för avsett ändamål och att en normal rumstemperatur upprätthålls

Läs mer

Den genomfärgade träfiberskivan

Den genomfärgade träfiberskivan Den genomfärgade träfiberskivan Fakta/fördelar Åtta färger Helt genomfärgad Sju tjocklekar Hög hållfasthet/stark Fuktbeständig Verktygsvänlig Minimal putsning Lågabsorberande yta Ekonomisk Ekologisk Med

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag , kl

Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag , kl Avdelningen för Hållfasthetslära Lunds Tekniska Högskola, LTH Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag 2015-06-04, kl. 8.00-13.00 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts

Läs mer

Svetsning. Svetsförband

Svetsning. Svetsförband Svetsning Svetsförband Svetsning bygger på att materialet som skall hopfogas smälts med hjälp av en varm gaslåga. Ibland smälter man ihop materialet utan att tillföra nytt material, men ofta tillförs material

Läs mer

VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB

VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Häfla Bruk grundades för 300 år sedan och även om det inte är samma personal på företaget idag som då, så har kunskapen och

Läs mer

TH-650/660 REFLEXHORN och TU-630/650 DRIVELEMENT

TH-650/660 REFLEXHORN och TU-630/650 DRIVELEMENT 13:6:3 Ver. 1 TH-650/660 REFLEXHORN och TU-630/650 DRIVELEMENT Beskrivning Drivelementen i TOA-s TU-serie är avsedda att användas tillsammans med de runda hornen TH-650 eller TH-660. Kombinationen TH/TU

Läs mer

Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder. Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se

Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder. Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se Bedömning av korrosionstillstånd i armering med elektrokemiska mätmetoder Johan Ahlström Johan.ahlstrom@swerea.se 1 Innehåll Kort teori Potentialkartering Linjär polarisationsresistansteknik 2 Teori Jonledare:

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte för remissinstanser utbyggnad och fortsatt drift av SFR

Minnesanteckningar från informationsmöte för remissinstanser utbyggnad och fortsatt drift av SFR Datum: 2015-05-12 Diarienr: SSM2015-1640-8 Minnesanteckningar från informationsmöte för remissinstanser utbyggnad och fortsatt drift av SFR Tid: Onsdagen den 6 maj 2015, kl. 09:00-14.30 Plats: City Conference

Läs mer

Livens inverkan på styvheten

Livens inverkan på styvheten Livens inverkan på styvheten Sidan 1 av 9 Golv förstärkta med liv är tänkta att användas så att belastningen ligger i samma riktning som liven. Då ger liven en avsevärd förstyvning jämfört med en sandwich

Läs mer

EdmoLift, din kompletta legoleverantör

EdmoLift, din kompletta legoleverantör Laserskärning Bockning Svetsning Ytbehandling Montering EdmoLift, din kompletta legoleverantör EdmoLift är en komplett legoleverantör med toppmodern maskinpark, vår personal har lång erfarenhet av legoarbeten

Läs mer

Fjärrdisplaymodulsats

Fjärrdisplaymodulsats Handbok/reservdelar Fjärrdisplaymodulsats 3A2943C SV För ändring av systeminställningar på en Graco Control Architecture -styrd Reactor. Viktiga säkerhetsföreskrifter Läs alla varningar och föreskrifter

Läs mer

P-13-07. Studier av frysningsegenskaper hos betong från 1 BMA. Per-Erik Thorsell Vattenfall Research and Development AB, Civil Engineering.

P-13-07. Studier av frysningsegenskaper hos betong från 1 BMA. Per-Erik Thorsell Vattenfall Research and Development AB, Civil Engineering. P-13-07 Studier av frysningsegenskaper hos betong från 1 BMA Per-Erik Thorsell Vattenfall Research and Development AB, Civil Engineering Maj 2013 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear Fuel and

Läs mer

SVENSK STANDARD SS :2017

SVENSK STANDARD SS :2017 SVENSK STANDARD SS 839120:2017 Fastställd/Approved: 2017-01-20 Publicerad/Published: 2017-01-31 Utgåva/Edition: 2 Språk/Language: svenska/swedish ICS: 97.140 Möbler och inredningsenheter Bedömning av kanters

Läs mer

Nämnaren/ NCM ncm.gu.se/stravorna Sidan får kopieras

Nämnaren/ NCM ncm.gu.se/stravorna Sidan får kopieras Strävorna 1C X-kuber... utvecklar intresse för matematik samt tilltro till den egna förmågan att lära sig matematik och att använda matematik i olika situationer.... grundläggande geometriska begrepp,

Läs mer

2013-12-04. Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM

2013-12-04. Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM 2013-12-04 Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM Yttrande över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) Fud-program 2013. Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder

Läs mer

LASERSKÄRNING. och plåtbearbetning

LASERSKÄRNING. och plåtbearbetning LASERSKÄRNING och plåtbearbetning Häfla Bruks AB grundades 1682 och har sedan dess kontinuerligt varit verksamma inom tillverkning av järn, stål och metallprodukter på samma plats i norra Östergötland.

Läs mer

Effektiv användning av bergförstärkning vid tunnelbyggande genom förbättrade analysmetoder för samverkan mellan berg och sprutbetong

Effektiv användning av bergförstärkning vid tunnelbyggande genom förbättrade analysmetoder för samverkan mellan berg och sprutbetong Effektiv användning av bergförstärkning vid tunnelbyggande genom förbättrade analysmetoder för samverkan mellan berg och sprutbetong Författare: Andreas Sjölander KTH Handledare: Anders Ansell KTH Richard

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen Toppdokument Ansökan om tillstånd enligt Kärntekniklagen för utbyggnad och fortsatt drift av SFR Bilaga Begrepp och definitioner Begrepp och definitioner för

Läs mer

Höghållfasta(Duplexa)rostfria stål i väg och vatten applikationer Norsk Ståldag 2011

Höghållfasta(Duplexa)rostfria stål i väg och vatten applikationer Norsk Ståldag 2011 Bru over Likholefossen på Gaularfjellet, 2005 Höghållfasta(Duplexa)rostfria stål i väg och vatten applikationer Norsk Ståldag 2011 Anders Finnås, Outokumpu Stainless, Degerfors www.outokumpu.com Vad är

Läs mer

BN30 BRUKSANVISNING KONTAKTUTTAGSTERMOSTAT TRT-BA-BN30-TC-001-SV

BN30 BRUKSANVISNING KONTAKTUTTAGSTERMOSTAT TRT-BA-BN30-TC-001-SV BN30 SV BRUKSANVISNING KONTAKTUTTAGSTERMOSTAT TRT-BA-BN30-TC-001-SV Innehållsförteckning Information om bruksanvisningen... 1 Säkerhet... 2 Information om apparaten... 2 Teknisk information... 3 Transport

Läs mer

Svar på komplettering SSM - F-PSAR kapitel 8

Svar på komplettering SSM - F-PSAR kapitel 8 1545987, (1.0 Godkänt) Reg nr Dokumenttyp Promemoria (PM) Författare 2016-04-20 Patrik Berg Erik Möller Kvalitetssäkring 2016-05-27 2016-05-29 2016-05-30 2016-05-31 David Persson (Sakgranskning) Ulla Bergström

Läs mer

Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L. Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik

Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L. Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L LC MÅLNING M M Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik LD - SKYDDSBELÄGGNING Text rensad från metoder som inte används och ovidkommande

Läs mer

Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål

Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål Användning av höghållfasta stål har möjliggjort nya typer av konstruktionslösningar. Kunskap om deras möjligheter och begränsningar kan därmed bidra

Läs mer

Metallic industrial piping

Metallic industrial piping SVENSK STANDARD SS-EN 13480/C2:2005 Fastställd 2005-09-14 Utgåva 1 Industriella rörledningar av metalliska material Metallic industrial piping ICS 23.040.01 Språk: svenska Publicerad: april 2006 Copyright

Läs mer

Skog 2013. Hetvattenoxidation, igen!

Skog 2013. Hetvattenoxidation, igen! Skog 2013 Hetvattenoxidation, igen! www.boilerservice.se benny.gustafsson@boilerservice.se Hetvattenoxidation år 2000! Hetvattenoxidation år 2000! Ett nytt fall av extrem hetvattenoxidation konstaterades

Läs mer

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet.

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. Beprövade produkter utvecklade för säkra och lönsamma transporter. Världsledande produkter. ExTe Fabriks

Läs mer

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar!

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Isotrol gör rostskyddsmålningen enkel. Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Oavsett om det är järnvägsbroar, kraftledningsstolpar, hamnkranar eller mindre ståldetaljer garanterar Isotrolsystemet

Läs mer

KORRUGERADE RÖR och FÖRLÄNGNINGS DELAR

KORRUGERADE RÖR och FÖRLÄNGNINGS DELAR KORRUGERADE RÖR och FÖRLÄNGNINGS DELAR PP Korrugerad 9AI9/9492> :8=J/0 =4788 Avledning av regnvatten Avledning av industriellt avloppsvatten Avledning grundvatten Avledning av smutsvatten från hushåll

Läs mer

Bestämning av insättningsdämpning

Bestämning av insättningsdämpning RAPPORT 1 (7) Handläggare Mikael Ekholm Tel +46 10 505 38 45 Mobil +46 72 239 61 94 Fax +46 10 505 38 01 mikael.ekholm@afconsult.com Datum 2014-01-09 CHRISTIAN BERNER AB Johan Westerlund 435 22 Mölnlycke

Läs mer

BERGO SOLID. GOLVSYSTEM Ett unikt golvkoncept som skyddar känsliga ytor, även vid extremt tuff belastning med tunga fordon, t ex grävmaskiner.

BERGO SOLID. GOLVSYSTEM Ett unikt golvkoncept som skyddar känsliga ytor, även vid extremt tuff belastning med tunga fordon, t ex grävmaskiner. BERGO SOLID GOLVSYSTEM Ett unikt golvkoncept som skyddar känsliga ytor, även vid extremt tuff belastning med tunga fordon, t ex grävmaskiner. Kan användas som bärlager på känsliga eller svåra underlag

Läs mer

1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1

1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1 Innehållsförteckning 1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1 2. Regelverk för CE-märkning 3 2.1 Byggproduktdirektivet 3 2.2 Harmoniserade standarder 3 3. CE-märkning av stålkonstruktioner

Läs mer

Tentamen i Konstruktionsteknik

Tentamen i Konstruktionsteknik Bygg och Miljöteknologi Avdelningen för Konstruktionsteknik Tentamen i Konstruktionsteknik 5 Juni 2015 kl. 14.00-19.00 Gasquesalen Tillåtna hjälpmedel: Tabell & Formelsamling Räknedosa OBS! I vissa uppgifter

Läs mer

LimbusDeskup Bordsskärm

LimbusDeskup Bordsskärm AB Box 125 SE-289 04 Glimåkra Försäljning +46 44 454 10 Sales +46 44 454 20 är vår mest avancerade bordsskärm och bygger på originalutförandet med 40 mm tygklädd skärm med raka hörn och dekorativ keder

Läs mer

R-02-16. Brunnsinventering i Tierp Norra. Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB. Januari 2002

R-02-16. Brunnsinventering i Tierp Norra. Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB. Januari 2002 R-02-16 Brunnsinventering i Tierp Norra Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB Januari 2002 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Co Box 5864 SE-102 40 Stockholm Sweden Tel 08-459

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG, KONSTRUKTION Kapitel Utgåva Sida K 1.2 SPÅR, Material 1 ( 5 ) Avsnitt Datum Senaste ändring K 1.2.13 Betongsliper 2014-10-15

BANSTANDARD I GÖTEBORG, KONSTRUKTION Kapitel Utgåva Sida K 1.2 SPÅR, Material 1 ( 5 ) Avsnitt Datum Senaste ändring K 1.2.13 Betongsliper 2014-10-15 BANSTANDARD I GÖTEBORG, KONSTRUKTION Kapitel Utgåva Sida K 1.2 SPÅR, Material 1 ( 5 ) Avsnitt Datum Senaste ändring K 1.2.13 Betongsliper 2014-10-15 Upprättad av Fastställd av Håkan Karlén Susanne Hultgren

Läs mer

Datum för granskningssvar (författare/administratör)

Datum för granskningssvar (författare/administratör) Granskningsmeddelande / Granskningssvar 1 (5) Datum för granskningsmeddelande 2012-01-02 (granskare) Document som granskas: Korrosion av koppar i rent syrefritt vatten Datum för granskningssvar 2012-01-25

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar

Läs mer

ISO 12944:2018. Sammanfattning av de viktigaste ändringarna för applicerare och beställare

ISO 12944:2018. Sammanfattning av de viktigaste ändringarna för applicerare och beställare ISO 12944:2018 Sammanfattning av de viktigaste ändringarna för applicerare och beställare Om broschyren Broschyren sammanfattar de viktigaste ändringarna i ISO 12944 (ändringar gjorda under 2017 och 2018)

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Förutsättningar Underlaget skall vara jämnt (Hus AMA tabell 43.DC) och torrt, sprickfritt och tillräckigt

Läs mer

Part of the ESE world. UWS underjordsystem för avfall

Part of the ESE world. UWS underjordsystem för avfall Part of the ESE world UWS underjordsystem för avfall Tekniska detaljer Lyftsystem Inkasthus Gågolv Container Ovan jord Bottenklaffar Säkerhetsgolv Under jord Betongkassun Matavfall Restavfall Glas Förpackningar

Läs mer

Kompositer för f betongskydd

Kompositer för f betongskydd Totala lösningar inom industriapplikationer Applikationsrapport Kompositer för f betongskydd 2003-2009 2009 VÅ R LÖ HEL NS HE AM T HE - ER T Applikation Industri: Industri och företag som har betongkonstruktioner

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen Toppdokument Ansökan om tillstånd enligt Kärntekniklagen för utbyggnad och fortsatt drift av SFR Bilaga Begrepp och definitioner Begrepp och definitioner för

Läs mer

SOLRA tel 0152 715 680 info@solra.se - www.solra.se

SOLRA tel 0152 715 680 info@solra.se - www.solra.se SOLRA tel 0152 715 680 info@solra.se - www.solra.se DTH-CPC 10 Vakuumsolfångare med CPC reflektor och koaxialrör Solfångaren Solfångarna av DTH-CPC 10 serien är resultatet av många års arbete i strävan

Läs mer

SC-610/615/630 (M) HORNHÖGTALARE FÖR PA-SYSTEM

SC-610/615/630 (M) HORNHÖGTALARE FÖR PA-SYSTEM 13:6:6 Ver. 1 SC-61/615/63 (M) HORNHÖGTALARE FÖR PA-SYSTEM BESKRIVNING TOA-s SC-serie hornhögtalare för PA-system är konstruerade för att kunna användas både inom- och utomhus. Serien omfattar sex modeller

Läs mer

Så jobbar du med varmförzinkat stål

Så jobbar du med varmförzinkat stål Från projektering till montering Så jobbar du med varmförzinkat stål Annikki Hirn Nordic Galvanizers Nordic Galvanizers - branschföreningen för varmförzinkningsföretag i Norden Driver ett informationskontor

Läs mer

SVENSKA. Effektiv Hygienisk Klimatsmart. Innovativ avfallshantering och förpackningslösningar

SVENSKA. Effektiv Hygienisk Klimatsmart. Innovativ avfallshantering och förpackningslösningar SVENSKA Effektiv Hygienisk Klimatsmart Innovativ avfallshantering och förpackningslösningar Ett urval bilder från Paxxos produktion av Longopac i Malmö, Sverige. Longopac Features & Certifications LONGOPAC

Läs mer

Formändringar hos formpressade fönsterkarmar vid ändrad fuktkvot. Dick Sandberg & Lars Blomqvist Växjö University, School of Technology &

Formändringar hos formpressade fönsterkarmar vid ändrad fuktkvot. Dick Sandberg & Lars Blomqvist Växjö University, School of Technology & Formändringar hos formpressade fönsterkarmar vid ändrad fuktkvot Dick Sandberg & Lars Blomqvist Växjö University, School of Technology & Working paper no. 2006:14 Sammanfattning I denna rapport beskrivs

Läs mer

flexible SOLID GOLVSYSTEM Ett unikt golvkoncept som skyddar känsliga ytor, även vid extremt tuff belastning med tunga fordon, t ex grävmaskiner.

flexible SOLID GOLVSYSTEM Ett unikt golvkoncept som skyddar känsliga ytor, även vid extremt tuff belastning med tunga fordon, t ex grävmaskiner. flexible SOLID GOLVSYSTEM Ett unikt golvkoncept som skyddar känsliga ytor, även vid extremt tuff belastning med tunga fordon, t ex grävmaskiner. Kan användas som bärlager på känsliga eller svåra underlag

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Protecta Hårdskiva Plus

MONTERINGSANVISNING Protecta Hårdskiva Plus Hårda skivor för brandskydd av stålkonstruktioner Hårdskiva Plus är en skiva för användning bland annat till brandskydd av bärande stålkonstruktioner. Skivorna består av kalciumsilikat förstärkt med cellulosafibrer

Läs mer

Farkost och flyg. PHIR - Portabelt Hus I Reboard

Farkost och flyg. PHIR - Portabelt Hus I Reboard Farkost och flyg PHIR - Portabelt Hus I Reboard 4k1603 Träteknologi HK 2005/2006 PHIR portabelt hus i Re-board har tagits fram i ett samarbete mellan studenter på KTH och företaget Design Force i Norrköping.

Läs mer

Ett utrymmessparande isoleringspaket. Snabbt och enkelt. Skyddar konstruktionerna. Hållbart, miljövänligt och tryggt

Ett utrymmessparande isoleringspaket. Snabbt och enkelt. Skyddar konstruktionerna. Hållbart, miljövänligt och tryggt Skivstorlek: 600 x 1200 mm Tjocklek: 30 mm Spont: helspont på alla kanter Ytbeläggning: aluminiumlaminat båda sidor av skivan SPU Sauna-Satu lämpar sig för isolering av bastuväggar och bastutak samt andra

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

by Lindquist Heating

by Lindquist Heating by Lindquist Heating En smart investering -nya generationen RB Grand Lux Driftsäkerhet, underhållsfritt och tillgänglighet var ledorden vid utvecklingen av nya RB Grand Lux serien. Nya RB Grand Lux serien

Läs mer

Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare

Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare Augusti 2010 Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare Ignucell Drains specialutvecklade konstruktion gör den till det bästa alternativet för de flesta typer av arbeten

Läs mer