Kommunfullmäktige Protokoll 1 (26) Sammanträdesdatum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunfullmäktige Protokoll 1 (26) Sammanträdesdatum"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Protokoll 1 (26) Plats och tid: Sessionssalen, den 29 mars 2017, kl. 16:00-18:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson (S) Ulrika Jeansson (S) Ann-Britt Wrenner Karlsson (S) Bengt Eriksson (S) Bill Johansson (S) Birgit Svärd (S) Britt-Marie Jahrl (S) Frida Granath (S) Ing-Marie Jeansson (S) Khajroullah Karimi (S) Magnus Moberg (S) ersätter Kristina Ström (S) Mats Annerfeldt (S) Helena Berg (S) ersätter Riitta Leiviskä-Widlund (S) Rune Adamsson (S) Solvig Svensson (S) ersätter Rune Haagel (S) Senad Bosnjakovic (S) Thomas Larsson (S) Conny Lindgren (V) Leif Sundström (V) ersätter Nina Öberg (V) Stefan Carlsson (V) Ingrid Westlund (V) Herman Vinterhjärta (MP) Ingrid Ahlström (MP) Carl-Gustaf Mörner (M) Inge Jacobsson (M) Lilian Bressler (M) Ralph Kronholm (M) Ritha Andersson (M) Rune Larsson (M) Stig Jansson (M) Eleonore Engström (SD) Lennart Bodling (SD) Torgny Maurer (SD) Hugo Andersson (C) ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Datum när anslaget sätts upp Datum när anslaget tas ner Förvaringsplats för protokoll Kommunhuset Finspång

2 Kommunfullmäktige Protokoll 2 (26) Sune Horkeby (C) Åsa Johansson (C) Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L) Christer Lundström (L) Andreas Alander (KD) Marie Johansson (KD) Ersättare: Ingrid Ström (S) Juha Kyllönen (S) Laila Ringqvist (S) Lena Lindberg (S) Bert Egnell (M) Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Underskrifter: Anders Axelsson, kommundirektör Shanga Aziz, Locker room talk UF Rogerio Silva, Locker room talk UF Kommunstyrelsekontoret, kl. 15:15 Sekreterare Robin Levander Paragraf Ordförande Berit Martinsson (S) Justerare Justerare Herman Vinterhjärta (MP) Rune Larsson (M)

3 Kommunfullmäktige Protokoll 3 (26) Innehållsförteckning Fastställande av föredragningslistans innehåll Uppvaktning av årets UF-företag i Östergötland - Locker room talk Information från kommunfullmäktiges beredningar Information om verksamheten i regionen Ledamöternas frågestund - frågor och svar Ekonomistyrningsregler för Finspångs kommun rev Förvärv av stugor på fastigheten Grosvad 1:1 från Lotorps Stug- och turistcenter AB Försäljning och förvärv av fastigheter mellan Finspångs kommun och Region Östergötland inför byggande av vårdcentrum Svar på motion - Förbättrad hantering av trygghetslarm Svar på motion - nyckelfri hemtjänst Svar på motion om utbildning av kvinnofridssamordnare Förslag till nytt uppdrag för omsorgsberedningen Begäran om entledigande från uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige samt uppdraget som ledamot i styrelsen för Finspångs förvaltnings- och industrihus AB Delgivningar Medborgarförslag - utegym i Vibjörnsparken eller Bruksparken Medborgarförslag - dansbana i Vibjörnsparken Interpellation - Situationen på Viggestorpskolan Kommunrevisionens granskning av räddningstjänsten

4 Kommunfullmäktige Protokoll 4 (26) Fastställande av föredragningslistans innehåll Ordförande Berit Martinsson (S) föreslår att följande ärenden läggs till: 15 a) Medborgarförslag - utegym i Vibjörnsparken eller Bruksparken. 15 b)medborgarförslag - dansbana i Vibjörnsparken 15 c) Interpellation - Situationen på Viggestorpskolan 15 d) Kommunrevisionens granskning av räddningstjänsten 1. Att fastställa föredragningslistans innehåll

5 Kommunfullmäktige Protokoll 5 (26) Uppvaktning av årets UF-företag i Östergötland - Locker room talk Rogerio Silva och Shanga Aziz från Locker room talk UF berättar om sitt UFföretag. Locker room talk UF åker ut till sportklubbar och träffar unga killar i omklädningsrummen för att prata om jämställdhet och schyssta attityder. Detta gör Rodrigo och Shanga i ett förebyggande syfte för att de unga killarna ska växa upp med sunda värderingar. Efter presentationen uppvaktar kommunfullmäktiges ordförande Rogerio Silva och Shanga Aziz med blommor. 1. Att ta informationen till protokollet.

6 Kommunfullmäktige Protokoll 6 (26) Information från kommunfullmäktiges beredningar Ingrid Ahlström (MP) är ordförande i Miljö- och samhällsberedningen och informerar om beredningens arbete. Beredningen är klara med sitt uppdrag med att ta fram en vatten- och avloppspolicy. Beredningen har träffat berörda tjänstemän och kommunstyrelsens presidie för att diskutera beredningens roll i uppdraget som för en fördjupad översiktsplan. Det beslutades att uppdraget delas upp. Kommunstyrelsen kommer att hantera den del at översiktsplanen som rör de centrala delarna av Finspång och beredningen kommer att arbeta med en fördjupad översiktsplan för landsbygden. Ingrid framhåller att det är ett viktigt samarbete och man planerar en heldag tillsammans med kommunstyrelsen för att säkerställa att grundtanken med arbetet är samstämt mellan beredningen och kommunstyrelsen. Lärandeberedningens ordförande Ingrid Westlund (V) informerar om beredningens arbete. Beredningen har skickat ett förslag till strategi för förskola, fritidsverksamhet och grundskola för beredning i kommunstyrelsen. Beredningen ska träffa kommunfullmäktiges presidie och berörda tjänstemän för att ta fram ett nytt uppdrag och uppdragsplan. Ingrid Westlund är även ordförande i omsorgsberedningen och informerar om deras arbete. Beredningen har nu tagit fram ett nytt uppdrag och uppdragsplan tillsammans med förvaltningen och kommunfullmäktiges presidium. Uppdraget är Att ta fram en politisk strategi för den kommunala hälso- och sjukvården i syfte att stärka patientsäkerheten. Uppdraget känns väl avgränsat och koordinator under uppdragstiden kommer vara kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) - Mårten Davidsson som har lång erfarenhet av den kommunala hälso- och sjukvården. Berit Martinsson (S) är ordförande i demokratiberedningen och informerar om beredningens arbete. Beredningen har varit på SKL:s demokratidag. Där beredningen lyssnat på flera intressanta seminarier. 1. Att ta informationen till protokollet.

7 Kommunfullmäktige Protokoll 7 (26) Information om verksamheten i regionen Ulrika Jeansson (S) informerar om samrådet för vård och omsorgs arbete. Samrådet har arbetat med en arbetsplan för där man prioriterat ett antal olika områden. I arbetsplanen har framförallt nära vård prioriterats. Nära vård handlar bland annat om att man ska kunna få hjälp i hemmet när man bli äldre och slippa behöva uppsöka sjukhus för mycket och för länge. Det är inte bra för en gammal människa att bli kvar för länge på sjukhus då äldre tenderar att åldras snabbare när de legat en längre tid på sjukhus. Det finns därför en samhällsekonomisk vinst att jobba mot längre sjukhusvistelser. Det kommer innebära en hel del förändrat arbete hur man jobbar i kommunerna. För den som är intresserad av detta håller samrådet en konferens om detta. I samrådet prioriterar man även arbetet med patienter, hälso- och sjukvårdslagen och kompetensförsörjning. Kompetensförsörjning är ett problem i många kommuner. Första linjeinsatser avseende drogberoende inom socialtjänsten kommer också att prioriteras. Bland annat behöver man ha enhetliga namn inom regionen så att det blir lätt för den som söker vård att hitta oavsett kommun. Välfärdsteknologi och samverkan till utskrivningsklara är också exempel på områden som samrådet lyfter fram. Samverkan för utskrivningsklara är något som Finspång är bra på och Finspång vill behålla sitt samverkansavtal som varit en framgångsfaktor. Yttrande Lilian Bressler (M) yttrar sig i ärendet. 1. Att ta informationen till protokollet.

8 Kommunfullmäktige Protokoll 8 (26) Ledamöternas frågestund - frågor och svar Andreas Alander (KD) har ett par frågor till Stefan Carlsson (V) Hur ser vetskapen ut kring eventuella grupperingar/enskilda individer i kommunen som potentiellt ägnar sig åt våldsbejakande extremism? Hur ser beredskapen ut för att hantera denna fråga, om den aktualiseras i vår kommun? Stefan Carlssons (V) svar på Andreas Alanders (KD) frågor: Det är en svår fråga. Hur vet man vad man inte vet? Socialtjänsten och skolor jobbar med att identifiera beteende hos individer som kan kopplas ihop med våldsbejakande extremism. Skolan och socialtjänst kontaktar i sin tur säkerhetspolis vid misstanke. Säkerhetspolisen har dock kunnat avfärda samtliga hittills. I budgeten har majoriteten avsatt medel för en person som ska arbeta mot våldsbejakande extremism. Kommunen jobbar just nu med rekrytering av tjänsten. Marie Johansson (KD) har en fråga till Anders Härnbro (S) Hur går arbetet med att planerna på en skatepark ska bli verklighet? Anders Härnbros (S) svar på Marie Johanssons (KD) fråga: Det är två beslut som är viktiga. Det ena beslutet togs på kommunstyrelsens möte i måndags där kommunstyrelsen beslutade om investeringsobjekten för 2017, där pengar avsatts till skateparken. Tidigare har även ett beslut fattas om projektering för en skateboardpark i Grosvadsområdet där man beslutat avsätta 7 miljoner kronor. Det är några detaljer som kvarstår för att kunna anlägga den. Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L) har två frågor till Anders Härnbro (S) På kommunfullmäktige har i maj 2016 beslutade kommunfullmäktige att ge förvaltningen uppdraget att utreda möjligheterna för nykterhetskontroll av kommunens personal som framför motorfordon. Hur ligger det till med den utredningen? Kommunstyrelsen beslutade under 2015 att utreda möjligheterna att göra en direktutfart från räddningstjänsten på Skäggebyvägen 43 till riksväg 51. Hur ligger det till med de planerna? Anders Härnbros (S) svar på Britt-Marie Hamnevik Söderbergs (L) frågor: Jag har ingen information om hur det ligger till med utredningen om nykterhetskontroll i nuläget. Trafikverket kommer inte att tillåta en utfart mot riksväg 51 och därför har frågan blivit vilande. Vi kommer att titta på andra utvägar istället.

9 Kommunfullmäktige Protokoll 9 (26) 1. Att ta informationen till protokollet.

10 Kommunfullmäktige Protokoll 10 (26) Dnr: Ekonomistyrningsregler för Finspångs kommun rev 2016 Sammanfattning Ekonomi- och styrningsavdelningen har gjort en översyn av ekonomistyrningsreglerna och föreslår en förändring av rapporteringen till kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Grunden för förändringen är förslaget till ny kommunal redovisningslag som var tänkt att gälla från den 1 januari Enligt lagförslaget är det inte möjligt fortsätta att göra delårsbokslut per den 30 juni eftersom förslaget föreskriver att rapporten ska lämnas till kommunfullmäktige inom två månader. I nuvarande ekonomistyrningsregler lämnas den inom tre månader. Tidsfristen är för kort om man ska ta hänsyn till personalens rätt till sommarsemester. Beslutet om ny lag har skjutits upp ett år men förvaltningen föreslår ändå att förändringen genomförs redan i år. Förslaget innebär att kommunstyrelsen kommer att få en tätare rapport kring kommunens ekonomi, från fyra rapporter per år till sju rapporter per år. Rapporteringsfrekvensen till kommunfullmäktige ändras från kvartal till tertial, från fyra till tre rapporter. I förslaget har tillkommit en punkt om rapportering av pågående investeringar som ska göras två gånger per år. Idag sker det endast i samband med årsbokslutet. 1. Att anta förslaget till förändringar av ekonomistyrningsreglerna

11 Kommunfullmäktige Protokoll 11 (26) Dnr: KS Förvärv av stugor på fastigheten Grosvad 1:1 från Lotorps Stug- och turistcenter AB Sammanfattning Ett kontrakt mellan Finspångs kommun och Lotorps Stug & Turistcenter tecknades gällande fastigheten Grosvad 1:1. Avtalet är ett arrendeavtal och ett avtal om en utbyggnad av området. Enligt avtalet skulle arrendatorn ha fem uthyrningsstugor uppförda under 2010 och bygga ytterligare fem uthyrningsstugor och en ny servicebyggnad under Kommunen skulle som en del av avtalet förstärka infrastrukturen på platsen. Varken arrendatorn eller kommunen har fullständigt fullföljt sina delar av avtalet. Kommunen och arrendatorn har under 2016 diskuterat området/campingen och parterna är helt överens om att avsluta arrendet. På fastigheten finns idag tre byggnader (stugor) som arrendatorn har byggt och bekostat. Arrendatorn har erbjudit kommunen att förvärva stugorna då han mer vill satsa på sin verksamhet i Lotorp istället. Sedan tidigare finns avsatta medel för utveckling av stugbyn på Arena Grosvad. Medlen uppgår till drygt 2,3 miljoner kronor. Arrendatorn och kommunen har genom sedvanlig värdering kommit överens om lösen för stugorna. Värdering har genomförts av oberoende värderingsman och kommunen har utfört besiktning av stugorna. Förvaltningen anser att ett förvärv av stugorna är ett viktigt steg i utvecklingen av Arena Grosvad för att kunna förverkliga områdets externa potential som till exempel vid stora arrangemang, läger, cuper mm. Besiktningen av stugorna ger vid handen att de är i relativt gott skick. Vid ett övertagande bör dock våtrummen renoveras vilkets bedöms kosta i intervallet tusen kronor. Yttrande Stig, Jansson (M), Anders Härnbro (S) och Carl-Gustaf Mörner (M) yttrar sig i ärendet. Yrkande Stig, Jansson (M), Anders Härnbro (S) och Carl-Gustaf Mörner (M) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut. Beslutsgång När förhandlingarna är avslutade konstaterar ordföranden att det endast finns ett förslag och att kommunfullmäktige beslutar enligt detta.

12 Kommunfullmäktige Protokoll 12 (26) 1. Att förvärva stugorna vid Grosvad för kr. 2. Att avsätta investeringsmedel om kr för upprustning av våtrum mm. 3. Att uppdra till förvaltningen att till kommunstyrelsen ta fram en handlingsplan för Campingens utveckling med hänsyn till Arena Grosvad. 4. Att förvaltningen rapporterar om läget med handlingsplanen till kommunstyrelsen 7 juni. 5. Att finansiering tas från tidigare avsatta medel för utveckling av stugbyn på Arena Grosvad.

13 Kommunfullmäktige Protokoll 13 (26) Dnr: KS Försäljning och förvärv av fastigheter mellan Finspångs kommun och Region Östergötland inför byggande av vårdcentrum Sammanfattning Inför byggandet av Finspångs vårdcentrum har företrädare för Finspångs kommun och Region Östergötland tagit fram underlag för fastighetsaffärer mellan parterna. I arbetet har advokatfirman Delphi biträtt parterna. Bedömning för värdering av respektive fastigheter som är föremål för affärerna har gjorts av fastighetstjänsteföretaget DTZ. Fastighetsaffärerna är följande: Region Östergötland köper fastigheterna Borgmästaren 6 och Borgmästaren 8, Montören 3 och del av Högby 1:2 av Finspångs kommun. Köpeskillingen är satt till kronor. Tillträde sker under april Finspångs kommun köper fastigheterna Lasarettet 1 och Svälthagen 1:3 av Region Östergötland. Köpeskillingen är satt till kronor. Tillträde sker vid tidpunkt som parterna kommer överens om, (troligen runt årsskiftet 2020/2021) då detta är beroende av när nuvarande verksamhet kan flytta in i det nya vårdcentrum som nu skall byggas. 1. Att till Region Östergötland försälja fastigheterna Borgmästaren 6 och Borgmästaren 8, Montören 3 och del av Högby 1:2 för en köpeskilling om kronor. 2. Att av Region Östergötland förvärva fastigheterna Lasarettet 1 och Svälthagen 1:3 för en köpeskilling om kronor. 3. Att förvärvet finansieras genom kommunens rörelsekapital.

14 Kommunfullmäktige Protokoll 14 (26) Dnr: KS Motion - Förbättrad hantering av trygghetslarm Sammanfattning Sverigedemokraterna har skrivit en motion till kommunfullmäktige I Finspångs kommun avseende förbättrad hantering av trygghetslarm. De skriver Det har med all säkerhet inte undgått någon att många äldre och sjuka i Sverige har låg inkomst och tvingas leva under knappa förhållanden under ålderns höst. Som Sverigedemokrat är det en självklarhet att de som byggt upp vårt vackra land och dess välfärd förtjänar all respekt och erkännande för sin insats, oavsett vederbörandes ekonomiska situation. Idag kostar ett trygghetslarm 250kr per månad (som dock kan minskas vid låg pension) eller 175kr för vardera make/maka när båda har larm. Vid borttappat larm tillkommer en kostnad för brukaren. För en person med en låg inkomst är enbart månadskostnaden en betydande summa som resulterat i att flera äldre valt att avstå trygghetslarm trots ett tydligt behov med konsekvensen att de förlorar en trygghet de kostnadsfritt bör vara berättigade till. Sverigedemokraterna föreslår att sociala myndighetsnämnden får i uppgift att se över konsekvenserna av ett avskaffande av avgiften för trygghetslarm i kommunen avskaffas.taxor och avgifter fastställs av kommunfullmäktige. Avgifterna inom äldreomsorgen regleras av lagstiftning som säkerställer att kommunerna inte tar ut för höga avgifter. Innan en avgift kan tas ut hos den enskilde görs en utredning om den enskildes betalningsförmåga. Det innebär att den enskilde ska ha medel för hyra och ett förbehållsbelopp till sina förnödenheter. Avseende de brukare som har trygghetslarm så betalar de i Finspångs kommun högst 250kr per månad. Ca 1,3Mkr per år av avgifterna som tas ut för äldreomsorgen avser trygghetslarm. Många brukare har även andra insatser i form av omvårdnad och serviceinsatser. Om avgiften för trygghetslarm tas bort, kan det för brukare med andra insatser, innebära ett större betalningsutrymme för omvårdnad och servicetjänster så att de i praktiken får samma avgift det vill säga maxtaxan. Yttrande Eleonore Engström (SD), Ulrika Jeansson (S) och Torgny Maurer (SD) yttrar sig i ärendet. Yrkande Eleonore Engström (SD) yrkar bifall till motionen. Ulrika Jeansson (S) yrkar avslag på motionen. Torgny Maurer (SD) yrkar bifall till motionen. Anders Härnbro (S) yrkar avslag på motionen.

15 Kommunfullmäktige Protokoll 15 (26) Beslutsgång Ordförande Berit Martinsson (S) uppfattar att det finns tre förslag till beslut. Hon ställer Ulrika Jeanssons (S) förslag till beslut att avslå motionen mot Eleonore Engströms (SD) bifallsyrkande. Därefter ställer hon vinnaren mot kommunstyrelsens förslag till beslut. Omröstning Ordförande Berit Martinsson (S) Ulrika Jeanssons (S) förslag till beslut att avslå motionen mot Eleonore Engströms (SD) bifallsyrkande finner att kommunfullmäktige bifaller Ulrika Jeansson (S) förslag till beslut. Därefter ställer hon Ulrika Jeanssons (S) yrkande mot kommunstyrelsens förslag till beslut och finner att kommunfullmäktige röstar till förmån för Ulrika Jeanssons (S) förslag till beslut. 1. Att avslå motionen. Reservation Eleonore Engström (SD), Torgny Maurer (SD) och Lennart Bodling (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för Eleonore Engströms (SD) bifallsyrkande

16 Kommunfullmäktige Protokoll 16 (26) Dnr: KS Motion - nyckelfri hemtjänst Sammanfattning Sverigedemokraterna har skrivit en motion om nyckelfri hemtjänst. De skriver På sina håll runt om i landet har det rapporterats om brukare av hemtjänst som utsätts för stölder, rån och misshandel i hemmet. Detta är något beklagligt och även om det ligger på rättsväsendets bord att bekämpa dessa tendenser kan kommunen bidra till att försvåra för förövare och samtidigt underlätta för människor att leva ett fridfullt liv. I flera kommuner. Däribland Östgöta kommunerna Kinda, Mjölby, Åtvidaberg men även grannkommunen Norrköping har man därför börjat med att erbjuda brukare inom hemtjänsten nyckelfria lås. Systemet som initialt kan kosta en större summa antas i andra kommuner på sikt att bekosta sig självt, då nyckelhanteringen blir betydligt smidigare. Med en digital nyckel i mobiltelefonen (genom blåtand) och en mottagande låsenhet på insidan av dörren slipper hemtjänsten hantera brukarens nycklar. Systemet fungerar på så sätt att hemtjänstpersonalen har en egen inloggning med personlig kod, vilket reglerar vilka dörrar den aktuella personalen har rätt att öppna. Dessutom innebär det även en kvalitetskontroll då administrationen av behörigheter och uppdatering av programvaran hanteras centralt där man kan se när, hur länge och vem som varit hos den aktuella brukaren. Tack vare inloggningsfunktionen kan samma telefon användas av olika personer, samtidigt som det är tydligt vem som för närvarande är i tjänst. Monteringen sker snabbt och brukaren kan precis som tidigare ha trygghetslarm. Om brukaren larmar efter hjälp kan hemtjänsten ta sin in snabbare då de inte längre behöver åka för att hämta ut rätt nycklar. Sammantaget kan detta system enkelt minska personalens restid vilket skapar en effektivare verksamhet med större trygghet och säkerhet för både brukare och personal. Hemtjänsten har hela tiden koll på batteriförsörjningen (även vid strömavbrott) vilket också hanteras per automatik av systemet. Sektor vård och omsorg är positiva till nyckelfri hemtjänst. Idag är det många nycklar en kund måste lämna till hemtjänsten om kunden har flera insatser. Det innebär alltid en risk för kund och personal att ha många nycklar. Onödig restid och arbetstid för att hantera nycklar/nyckelbyten är ett faktum. Sektor vård och omsorg har för 2017 beviljats medel för investering nyckelfri hemtjänst av kommunfullmäktige. En arbetsgrupp är utsedd. Tidsplan för införandet är skriven och målet är att införa nyckelfri hemtjänst hos alla hemtjänstenheter senast

17 Kommunfullmäktige Protokoll 17 (26) Yttrande Eleonore Engström (SD), Senad Bosnjakovic (S), Ulrika Jeansson (S) och Torgny Maurer (SD) yttrar sig i ärendet. Yrkande Eleonore Engström (SD) yrkar bifall till motionen. Senad Bosnjakovic (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut att anse motionen besvarad. Ulrika Jeansson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut att anse motionen besvarad. Torgny Maurer (SD) yrkar bifall till motionen. Beslutsgång Ordförande Berit Martinsson (S) uppfattar att det finns två förslag till beslut. Hon ställer kommunstyrelsens förslag till beslut att anse motionen besvarad mot Eleonore Engströms (SD) bifallsyrkande. Omröstning Ordförande Berit Martinsson (S) ställer kommunstyrelsens förslag till beslut mot Eleonore Engströms (SD) bifallsyrkande och finner att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag till beslut. 1. Att anse motionen besvarad Reservation Eleonore Engström (SD), Torgny Maurer (SD) och Lennart Bodling (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för Eleonore Engströms (SD) bifallsyrkande

18 Kommunfullmäktige Protokoll 18 (26) Dnr: KS Svar på motion om utbildning av kvinnofridssamordnare Sammanfattning Våld i nära relation är ett samhällsproblem som drabbar den enskilde men där mörkertalen är stora då detta är en problematik den enskilde ofta väljer att inte prata om eller söka stöd för. Motionären hänvisar till Trollhättans kommun som har utbildade kvinnofridsinstruktörer vars uppgift är att informera, hjälpa och utbilda kolleger samt även ha kontakt med utsatta personer. Motionären anger att kvinnofridsinstruktörerna bör finnas på vårdcentralen, psykiatrin, socialtjänsten och skolan för att möta kvinnor och barn, familjer som är i behov av hjälp och stöd. I motionen från Eleonore Engström yrkas det på att: Lämplig kommunal instans utreder, förbereder och startar utbildning av kvinnofridsinstruktörer i kommunen. Lämpliga kandidater till detta uppdrag hämtas ur den egna personkåren Kommunens politiker och tjänstemän utbildas av kvinnofridsinstruktörer och sakkunniga för att på bästa sätt kunna bemöta problematiken med kvinnofridsbrott i Finspångs kommun. Instruktörerna delar med sig av sina kunskaper till andra yrkesgrupper i kommunen som möter mycket människor på daglig basis, samt ser till att ha en god och kontinuerlig kontakt hålls mellan yrkesgrupperna. Minst en gång per år hålla en föreläsning i ämnet våld i nära relation I Finspångs kommun finns en samordnare våld i nära relation samt en kompetensgrupp med deltagare från socialtjänstens olika verksamhetsområden där flertalet har vidareutbildning inom våld i nära relation. Samordnaren har en övergripande och sammanhållande roll och arbete sker just nu med utarbetande av policy, våld i nära relation, som vänder sig till kommunens chefer som ett stöd i att våga fråga och agera om en anställd är utsatt för våld i nära relation. Kompetensgruppen, kallad Vinärgruppen, har som uppdrag att delge sina kolleger uppdaterad kunskap inom området våld i nära relation. Deltagare från Vinärgruppen har vid flera tillfällen haft utbildning med samtligt personal från vårdcentralen i Finspång samt även genomfört bokcirkel i ämnet våld i nära relation med personal från socialtjänsten. Kompetensgruppen arbetar även med stöd till utsatta vuxna och barn som kommer i kontakt med socialtjänsten. Det sker ett kontinuerligt arbete både med att utveckla arbetsmetoder, våld i nära relation, samt identifiera förbättringsområden för att ge ett bättre stöd till våldsutsatta i Finspångs kommun där information och utbildning är viktiga delar. Socialstyrelsen, Länsstyrelserna och Nationellt Centrum Kvinnofrid (NCK) har utarbetat en webbutbildning ( ) som är metodstöd riktat till professionella men riktar sig även till medborgare som önskar höja sin kunskap om våld i nära relation. Kursen är utformad så att man kan delta enskilt eller i grupp.

19 Kommunfullmäktige Protokoll 19 (26) Planeringsarbete pågår för att sprida kunskapen vidare i organisationen. Det är förvaltningens bedömning att motionen och dess påpekande om behovet av fortsatta utbildningsinsatser i ämnet våld i nära relation bör beaktas i det fortsatta utvecklingsarbetet, våld i nära relation, som pågår inom Finspångs kommun. Motionens idéer om utbildningsinsatser kan med fördel ses som ett inspel och bidrag till det fortsatta utvecklingsarbetet. Yttrande Eleonore Engström (SD), Magnus Moberg (S), Ulrika Jeansson (S), Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L) och Torgny Maurer (SD) yttrar sig i ärendet. Yrkande Eleonore Engström (SD) yrkar bifall till motionen. Magnus Moberg (S) och Ulrika Jeansson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut att anse motionen besvarad. Torgny Maurer (SD) yrkar bifall till motionen. Beslutsgång Ordförande Berit Martinsson (S) uppfattar att det finns två förslag till beslut. Hon ställer kommunstyrelsens förslag till beslut att anse motionen besvarad mot Eleonore Engströms (SD) bifallsyrkande. Omröstning Ordförande Berit Martinsson (S) ställer kommunstyrelsens förslag till beslut mot Eleonore Engströms (SD) bifallsyrkande och finner att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag till beslut. 1. Att anse motionen besvarad Reservation Eleonore Engström (SD), Torgny Maurer (SD) och Lennart Bodling (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för Eleonore Engströms (SD) bifallsyrkande

20 Kommunfullmäktige Protokoll 20 (26) Dnr: KS Förslag till nytt uppdrag för omsorgsberedningen Sammanfattning Presidiet har tagit fram ett förslag på nytt uppdrag för omsorgsberedningen. Att ta fram en politisk strategi för den kommunala hälso- och sjukvården i syfte att stärka patientsäkerheten Att i enlighet med omsorgsberedningens uppdragsplan (KS ) ge omsorgsberedningen uppdraget att ta fram en politisk strategi för den kommunala hälso- och sjukvården i syfte att stärka patientsäkerheten.

21 Kommunfullmäktige Protokoll 21 (26) Dnr: KS Begäran om entledigande från uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige samt uppdraget som ledamot i styrelsen för Finspångs förvaltnings- och industrihus AB Sammanfattning Bengt Nordström (MP) begär att bli entledigad från uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige och som ledamot i styrelsen för Finspångs förvaltnings- och industrihus AB. 1. Att entlediga Bengt Nordström (MP) från uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige. 2. Att tacka Bengt Nordström (MP) för den tid han haft uppdraget. 3. Att uppdra till länsstyrelsen att göra en ny räkning. 4. Att entlediga Bengt Nordström (MP) från uppdraget som ledamot i styrelsen för Finspångs förvaltnings- och industrihus AB. 5. Att välja Monica Brodén (MP) som ny ledamot i styrelsen för Finspångs förvaltnings- och industrihus AB.

22 Kommunfullmäktige Protokoll 22 (26) Delgivningar 1. Länsstyrelsen i Östergötland Tillsyn över överförmyndaren i Finspångs kommun. 1. Att anteckna ovanstående cirkulär och skrivelser till protokollet.

23 Kommunfullmäktige Protokoll 23 (26) Dnr: KS Medborgarförslag - Utegym i Vibjörnsparken eller Bruksparken Sammanfattning Anna Ahlsson och Sofia Fransson skriver följande: Vi önskar få ett utegym i Vibjörnsparken eller Bruksparken. Har önskan att det ska se ut som det i Sonstorp. 1. Att remittera ärendet till kommunstyrelsen för beredning och sedan tillbaka till kommunfullmäktige för beslut.

24 Kommunfullmäktige Protokoll 24 (26) Dnr: KS Medborgarförslag - dansbana i Vibjörnsparken Sammanfattning Mona Karlsson skriver bland annat följande En önskan finns från ungdomar men även äldre att anlägga en dansbana i Vibjörnsparken, där man kan ha rockabillykvällar, dans, vis- och allsångskvällar. 1. Att remittera ärendet till kommunstyrelsen för beredning och sedan tillbaka till kommunfullmäktige för beslut.

25 Kommunfullmäktige Protokoll 25 (26) Dnr: KS Interpellation - Situationen på Viggestorpskolan Sammanfattning Torgny Maurer (SD) skriver bland annat följande: Skolinspektionen har vid ett flertal tillfällen anmärkt på allvarliga brister i verksamheten på Viggestorpskolan inom områdena trygghet och studiero. En riktad tillsyn genomfördes under hösten 2015 och ett flertal brister uppmärksammades. Skolinspektionen konstaterade efter uppföljning åter i juni 2016 att dessa ännu inte avhjälpts. Kommunen ålades på nytt att avhjälpa dessa brister inom samma områden. Ytterligare en uppföljning genomfördes i slutet av november 2016 där det konstaterades att dessa brister ännu inte är åtgärdade och att dessutom ytterligare brister tillkommit. Skolinspektionen påvisar att skolmiljön präglas av otrygghet, oro och förekomst av kränkande behandling av barn och elever, samt att särskilt stöd och anpassningar till behövande elever är bristfällig. Då det vidtagna åtgärderna under föregående år alldeles uppenbart ej har vart tillräckliga vill vi veta vilka konkreta handlingar kommunen vidtagit i dagsläget för att komma tillrätta med de allvarliga problemen på skolan som skolinspektionen belyst? Hur ser handlingsplanen ut för att dessa problem ej sprider sig till kommunens övriga skolar? 1. Att interpellationen skickas till Stefan Carlsson (V) och att interpellationen tas upp för debatt på kommunfullmäktiges möte

26 Kommunfullmäktige Protokoll 26 (26) Dnr: KS Kommunrevisionens granskning av räddningstjänsten Sammanfattning Kommunrevisionen skriver bland annat följande: Kommunens revisorer har gett PwC uppdraget att genomföra en granskning av räddningstjänsten. 1. Att remittera ärendet till kommunstyrelsen för beredning och sedan tillbaka till kommunfullmäktige för beslut i juni.

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktiges öppnande. 201 Kommunfullmäktiges dagordning. 202 Val av kommunfullmäktiges presidium

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktiges öppnande. 201 Kommunfullmäktiges dagordning. 202 Val av kommunfullmäktiges presidium 2014-10-15 Paragrafer 198 Kommunfullmäktiges öppnande 199 Upprop 200 Protokolljustering 201 Kommunfullmäktiges dagordning 202 Val av kommunfullmäktiges presidium 203 Val av kommunfullmäktiges valberedning

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (31) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (31) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (31) Plats och tid: Sessionssalen, den 25 januari 2017, kl. 16:00-20:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (15) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (15) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (15) Plats och tid: Sessionssalen, den 17 oktober 2018, kl. 16:00-17:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Ulrika Jeansson (S) Patrik Karlsson (S) Jonny Persson (S) Riitta Leiviskä-Widlund

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Protokoll 1 (10) Plats och tid: Konferensrum Glan, den 30 oktober 2017, kl. 13:00-14:00 Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Ulrika Jeansson (S) Herman

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Plats och tid: Sessionssalen, den 26 april 2017, kl. 16:00-19:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (1) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (1) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (1) Plats och tid: Sessionssalen, den 14 december 2016, kl. 16:00-17:30 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Solvig Svensson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Plats och tid: Sessionssalen, den 25 oktober 2017, kl. 16:00-17:40 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Solvig Svensson (S) ersätter

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (28) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (28) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (28) Plats och tid: Sessionssalen, den 23 mars 2016, kl. 16:00-20:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (21) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (21) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (21) Plats och tid: Sessionssalen, den 28 mars 2018, kl. 16:00-17:50 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Solvig Svensson

Läs mer

168 Kommunfullmäktiges öppnande. 171 Kommunfullmäktiges dagordning. 172 Information om verksamheten i regionen. 173 Ledamöternas frågestund

168 Kommunfullmäktiges öppnande. 171 Kommunfullmäktiges dagordning. 172 Information om verksamheten i regionen. 173 Ledamöternas frågestund 2015-09-30 Paragrafer 168 Kommunfullmäktiges öppnande 169 Upprop 170 Protokolljustering 171 Kommunfullmäktiges dagordning 172 Information om verksamheten i regionen 173 Ledamöternas frågestund 174 Ledamöternas

Läs mer

Denny Lawrot (c), 2:e vice ordförande. Rune Haagel (s)

Denny Lawrot (c), 2:e vice ordförande. Rune Haagel (s) Plats och tid Hotell de Geer, kl. 13.00 13.30 2008-04-15 1 (6) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v), vice ordförande Denny Lawrot (c), 2:e vice ordförande Birgit Svärd (s) Rune Haagel

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2014-09-15 09-24 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2014-09-14 Kommun: FINSPÅNG Plats: Valhall Dnr: 201-9859-14 Rösträkningen och fördelningen av mandaten

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum Plats och tid: Sessionssalen, kommunhuset Finspång den 25 maj 2016, kl.

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum Plats och tid: Sessionssalen, kommunhuset Finspång den 25 maj 2016, kl. Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Plats och tid: Sessionssalen, kommunhuset Finspång den 25 maj 2016, kl. 16:00-18:30 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2018-09-13 09-20 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2018-09-09 Kommun: FINSPÅNG Plats: Länsstyrelsen Östergötland, Östgötagatan 3, Linköping Dnr: 201-10836-18

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (18) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (18) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (18) Plats och tid: Sessionssalen, den 27 april 2016, kl. 16:00-19:40 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson

Läs mer

256 Kommunfullmäktiges öppnande. 259 Kommunfullmäktiges dagordning. 260 Information från kommunrevisionen. 261 Information om verksamheten i regionen

256 Kommunfullmäktiges öppnande. 259 Kommunfullmäktiges dagordning. 260 Information från kommunrevisionen. 261 Information om verksamheten i regionen 2014-12-17 Paragrafer 256 Kommunfullmäktiges öppnande 257 Upprop 258 Protokolljustering 259 Kommunfullmäktiges dagordning 260 Information från kommunrevisionen 261 Information om verksamheten i regionen

Läs mer

Fredrik Bonander, kommunsekreterare Sven-Inge Arnell, kommundirektör. Per-Åke Andersson (V) och Bengt Eriksson (S) Justerande...

Fredrik Bonander, kommunsekreterare Sven-Inge Arnell, kommundirektör. Per-Åke Andersson (V) och Bengt Eriksson (S) Justerande... 2009-02-02 1 (13) Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, Finspång, kl 17.00 18.00 Beslutande Se sidan 3-4, 28 Övriga deltagande Fredrik Bonander, kommunsekreterare Sven-Inge Arnell, kommundirektör

Läs mer

32 Kommunfullmäktiges öppnande. 35 Kommunfullmäktiges dagordning. 36 Information om nytt dokument- och ärendehanteringssystem

32 Kommunfullmäktiges öppnande. 35 Kommunfullmäktiges dagordning. 36 Information om nytt dokument- och ärendehanteringssystem 2016-02-24 Paragrafer 32 Kommunfullmäktiges öppnande 33 Upprop 34 Protokolljustering 35 Kommunfullmäktiges dagordning 36 Information om nytt dokument- och ärendehanteringssystem 37 Information om verksamheten

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (25) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (25) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (25) Plats och tid: Sessionssalen, den 31 januari 2018, kl. 16:00-18:30 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Bert Egnell (M) ersätter Jonas Andersson (M) 1-2

Läs mer

212 Kommunfullmäktiges öppnande. 215 Kommunfullmäktiges dagordning. 216 Utdelning av demokratistipendium. 217 Ledamöternas frågestund

212 Kommunfullmäktiges öppnande. 215 Kommunfullmäktiges dagordning. 216 Utdelning av demokratistipendium. 217 Ledamöternas frågestund 2015-11-25 Paragrafer 212 Kommunfullmäktiges öppnande 213 Upprop 214 Protokolljustering 215 Kommunfullmäktiges dagordning 216 Utdelning av demokratistipendium 217 Ledamöternas frågestund 218 Information

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (38) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (38) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (38) Plats och tid: Sessionssalen, den 20 september 2017, kl. 16:00-20:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik

Läs mer

367 Kommunstyrelsens ärendelista. 368 Kv Dalen avtal med Siemens och Missionskyrkan. 369 Uppföljning av ny politisk organisation

367 Kommunstyrelsens ärendelista. 368 Kv Dalen avtal med Siemens och Missionskyrkan. 369 Uppföljning av ny politisk organisation 2010-06-14 Paragrafer 367 Kommunstyrelsens ärendelista 368 Kv Dalen avtal med Siemens och Missionskyrkan 369 Uppföljning av ny politisk organisation 2010-06-14 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrummet Skuten-Dovern,

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (26) Sammanträdesdatum Plats och tid: Sessionssalen, Kommunhuset, den 27 februari 2019, kl.

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (26) Sammanträdesdatum Plats och tid: Sessionssalen, Kommunhuset, den 27 februari 2019, kl. Kommunfullmäktige Protokoll 1 (26) Plats och tid: Sessionssalen, Kommunhuset, den 27 februari 2019, kl. 16:00-20:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Thomas Larsson (S) ej närvarande, Birgit Svärd (S) ersätter

Läs mer

Jan Lindström, kommunchef Jonas Axelsson, tf förvaltningschef Rune Wikström, ekonomichef Maria Östgren, kommunsekreterare

Jan Lindström, kommunchef Jonas Axelsson, tf förvaltningschef Rune Wikström, ekonomichef Maria Östgren, kommunsekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen, Ludvika, tisdag den 14 februari 2017, kl 13.15-14.45 ajournering 13.40-13.55 Beslutande ledamöter Ej beslutande ersättare Leif Pettersson

Läs mer

189 Kommunfullmäktiges öppnande. 192 Kommunfullmäktiges dagordning. 193 Information om verksamheten i regionen. 194 Ledamöternas frågestund

189 Kommunfullmäktiges öppnande. 192 Kommunfullmäktiges dagordning. 193 Information om verksamheten i regionen. 194 Ledamöternas frågestund 2015-11-04 Paragrafer 189 Kommunfullmäktiges öppnande 190 Upprop 191 Protokolljustering 192 Kommunfullmäktiges dagordning 193 Information om verksamheten i regionen 194 Ledamöternas frågestund 195 Ledamöternas

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (41) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (41) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Protokoll 1 (41) Plats och tid: Konferensrum Glan, den 6 mars 2017, kl. 13:00-17:15 Beslutande: Anders Härnbro (S) Herman Vinterhjärta (MP) Inge Jacobsson (M) Ulrika Jeansson (S) Britt-Marie

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (42) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (42) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (42) Plats och tid: Sessionssalen, den 19 december 2018, kl. 16:00-19:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Ulrika Jeansson (S) Patrik Karlsson (S) Jonny Persson (S) Riitta

Läs mer

125 Kommunfullmäktiges öppnande. 128 Kommunfullmäktiges dagordning. 129 Information från kommunrevisionen. 130 Information om verksamheten i regionen

125 Kommunfullmäktiges öppnande. 128 Kommunfullmäktiges dagordning. 129 Information från kommunrevisionen. 130 Information om verksamheten i regionen 2013-05-29 Paragrafer 125 Kommunfullmäktiges öppnande 126 Upprop 127 Protokolljustering 128 Kommunfullmäktiges dagordning 129 Information från kommunrevisionen 130 Information om verksamheten i regionen

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionssalen 2 vån, Rådhuset, Trelleborg kl. 09.00. Beslutande Anitha Lata (S) Catherine Persson (S) Helmuth Petersén (SD) Ina Liljeberg (M) Lars Mikkelä (M) Nils-Gunnar

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer

Se nästa sida. Se nästa sida.

Se nästa sida. Se nästa sida. PLATS OCH TID Fagerås bygdegård, torsdag 20 september 2018, kl. 19.00 19.25 BESLUTANDE Se nästa sida. ÖVRIGA Se nästa sida. JUSTERING PLATS OCH TID Kommunhuset 2018-09-26 PARAGRAFER 109-117 UNDERSKRIFTER

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (19) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (19) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (19) Plats och tid: Sessionssalen, den 31 augusti 2016, kl. 16:00-17:20 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Christer Forsshéll (M) ersätter Jonas Andersson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (26) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (26) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (26) Plats och tid: Sessionssalen, den 20 december 2017, kl. 16:00-18:45 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Ulrika Jeansson

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2016-11-16, kl. 18.00 18.15 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Justerade

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Mus-Olle, tisdagen den, klockan 8.15-12.40 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Elisabeth Svensson, M, 1:e vice ordförande Annika Hansson, S, 2:e vice ordförande

Läs mer

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-23 1 (6) Personalutskottet Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Björn Mårtensson (C) Jennie Forsblom (KD)

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-23 1 (6) Personalutskottet Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Björn Mårtensson (C) Jennie Forsblom (KD) 2015-06-23 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum B, måndag 1 juni 2015, kl. 13.00 14.30. Ledamöter Tjänstgörandeersättare Övriga närvarande Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M)

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (35) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (35) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (35) Plats och tid: Sessionssalen, den 21 juni 2017, kl. 16:00-18:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Magnus Moberg (S) ersätter Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders

Läs mer

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-21 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 15-16.10, Ajournering kl 15.40-15.55 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Kent

Läs mer

236 Kommunfullmäktiges öppnande. 239 Kommunfullmäktiges dagordning. 240 Information om verksamheten i regionen. 241 Ledamöternas frågestund

236 Kommunfullmäktiges öppnande. 239 Kommunfullmäktiges dagordning. 240 Information om verksamheten i regionen. 241 Ledamöternas frågestund 2015-12-16 Paragrafer 236 Kommunfullmäktiges öppnande 237 Upprop 238 Protokolljustering 239 Kommunfullmäktiges dagordning 240 Information om verksamheten i regionen 241 Ledamöternas frågestund 242 Ledamöternas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2019-02-19 kl 13:30 16:30 13-19, 21-24 Beslutande Anna Zöögling (S) Ordförande, Peter Friberg (M) Vice ordförande, Ingvar Jansson (S), Håkan Joelsson (S), Emma Graaf (S) förhindrad,

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (14) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (14) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Protokoll 1 (14) Plats och tid: Konferensrum Glan, den 9 april 2018, kl. 13:00-17:00 Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Ulrika Jeansson (S) Ann-Britt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(19)

Sammanträdesprotokoll 1(19) Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, onsdagen den 26 november 2014, 09.00-11.15. ande Övriga närvarande Kent Persson (V), ordförande, Åsa Eriksson (S), vice ordförande,

Läs mer

Kristina Lundgren, kommunchef Ulf Jansson, ekonomichef Josefin Karlsson, kommunsekreterare. Sekreterare Paragrafer

Kristina Lundgren, kommunchef Ulf Jansson, ekonomichef Josefin Karlsson, kommunsekreterare. Sekreterare Paragrafer Plats och tid Inredia, måndagen den 26 september 2016 kl 18:00-19.05 Beslutande Se närvarolista på sida 2 Övriga deltagande Kristina Lundgren, kommunchef Ulf Jansson, ekonomichef Josefin Karlsson, kommunsekreterare

Läs mer

Plats och tid: Tingssalen, kommunhuset, kl. 18: Enligt bifogad närvaro- och omröstningslista.

Plats och tid: Tingssalen, kommunhuset, kl. 18: Enligt bifogad närvaro- och omröstningslista. 1(12) Kommunfullmäktige Plats och tid: Tingssalen, kommunhuset, 2018-11-26 kl. 18:00 19.40 Beslutande: Enligt bifogad närvaro- och omröstningslista. Övriga deltagare: Utses att justera: Justeringens plats

Läs mer

Ingela Bergare, ekonomichef Mikael Jareke, kommunchef Lennart Aronsson, sekreterare. Torsdagen den 2 april 2015, Kommunhuset Storfors.

Ingela Bergare, ekonomichef Mikael Jareke, kommunchef Lennart Aronsson, sekreterare. Torsdagen den 2 april 2015, Kommunhuset Storfors. 1(6) Plats och tid Beslutande Ersättare Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors, torsdagen den 2 april 2015, kl 08.15-10.20. Ajournering kl 09.10-09.40. Hans Jildesten (S) Christina Skogström (S)

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(8) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 08.00-09.00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordf. Eva Olofsson (C), vice ordf. Stefan Pettersson (M) Ingrid Ekström (SD)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(18)

Sammanträdesprotokoll 1(18) Sammanträdesprotokoll 1(18) Plats och tid Öjersbogården, 13.15 14.50 Beslutande Övriga närvarande Eva Hölke (S) ordförande Christer Wallin (S) vice ordförande Fredrik Johansson (V) Mattias Björlestrand

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 90 Godkännande av ärendelista... 125 91 Resultat från undersökning om vad äldre tycker om äldreomsorgen 2017. 126 92 Motion Garanterad plats på äldreboende... 127 93 Motion Avskaffa avgiften för

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Håkan Andersson Torbjörn Dybeck, 72-73 Birgitta Harsbo Inger Karlsson. Ingrid Grahn Socialförvaltningen 2011-09-28.

ANSLAG/BEVIS. Håkan Andersson Torbjörn Dybeck, 72-73 Birgitta Harsbo Inger Karlsson. Ingrid Grahn Socialförvaltningen 2011-09-28. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (13) 2011-09-21 Plats och tid Kommunhuset, Hallsberg, kl 13.30-15.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Inga-Lill Thim (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Conny Larsson

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-09:15 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 14.00-14.20 Beslutande Kira Berg, s Åke Bergh, m Jonny Bengtsson, s Sture Persson, m Silva Andersson, s Per-Inge Petterson,

Läs mer

Anders Ahvander (SÖS)

Anders Ahvander (SÖS) Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionssalen kl. 14.00 15.35 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Mikael Rubin (M), Ordförande Göran Gärtner (M) Catharina Blixen-Finecke (M) Erik Lundström

Läs mer

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare Produktionsstyrelsen 2012-05-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 15 maj 2012, klockan 19:00-21.40 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef 1 (10) Plats och tid Tisdagen den 15 december 2015 kl 17:00-18:15 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ann-Sofie Fridehjelm (S), Ordförande Caroline Wegner (S), 1:e vice ordförande Bertil Olsson (M), 2:e

Läs mer

Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Minnesanteckningar för demokratiberedningen Minnesanteckningar 1 (5) Datum: 2016-05-16 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skiren kommunhuset, kl. 13.00 14.30 Ordförande: Berit Martinsson Vice ordförande:

Läs mer

Anette Karlsson (M) Björn Fagerlund (M) Henrik Karlsson (M) Marie Engström Rosengren (V) ledamot Mats Karlsson (MP)

Anette Karlsson (M) Björn Fagerlund (M) Henrik Karlsson (M) Marie Engström Rosengren (V) ledamot Mats Karlsson (MP) Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen, Stadshuset kl 15.00 16.25 Beslutande Johan Abrahamsson (M) ordförande Rune Skogsberg (C) 1:e vice ordförande Ida Ekeroth (S) 2:e vice ordförande Anette

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för vård och omsorg

Kommunstyrelsens utskott för vård och omsorg 1 (12) Datum Tid Kl. 08.30 13.45 Plats ande Övriga närvarande Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Annika Modéen verksamhetschef individ- och familjeomsorg, IFO

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (37) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (37) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (37) Plats och tid: Sessionssalen, den 29 november 2017, kl. 16:00-19:15 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Solvig Svensson (S) ersätter

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret

Barn- och utbildningskontoret 1(14) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00 16.20 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Sara Hansson (S), tjänstgörande ers. Katrine Mattsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.00 15.15 Beslutande Ledamöter Per Eriksson (s) ordförande Per Jonsson (c) 1:e vice ordförande

Läs mer

Bildningsnämnden 2015-05-18 1(14)

Bildningsnämnden 2015-05-18 1(14) Bildningsnämnden 2015-05-18 1(14) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet, kl. 13.00 16.15 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Birgitta Persson (S) ersätter Per Aspengren (S) Steinar Ruud (S) 73-82,

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

206 Kommunfullmäktiges öppnande. 209 Kommunfullmäktiges dagordning. 210 Information från beredningen för social omsorg

206 Kommunfullmäktiges öppnande. 209 Kommunfullmäktiges dagordning. 210 Information från beredningen för social omsorg 2010-08-25 Paragrafer 206 Kommunfullmäktiges öppnande 207 Upprop 208 Protokolljustering 209 Kommunfullmäktiges dagordning 210 Information från beredningen för social omsorg 211 Information från polisen

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Sammanträdesdag Sida

Sammanträdesdag Sida 2014-01-29 Innehåll SN AU 1 Tillkommande ärenden... 2 SN AU 2 Revisionsrapport gällande granskning av samverkan mellan kommun och landsting avseende psykisk ohälsa bland barn och unga... 3 SN AU 3 Föregående

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl Kommunstyrelsen 2012-01-13 1 (6) Plats och tid Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl 16.00-16.10 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Monica Svensson (S) Clas

Läs mer

"[Förvaringsplats för protokollet]"

[Förvaringsplats för protokollet] 1(18) Sammanträdesdatum Plats och tid Hobysalen, kl. 13:30 16.30 ande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 39 Plats och tid Kommunhuset, Åstorp kl 19.00-21.00 Beslutande Andersson, Annika (s) Arvidsson, Kristina (c) Axelsson, Bodil (fp) Berglund, Tony (s) Gavrilidis,

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

ÖVERKALLX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Måndagen den 26 juni 2017, kl , sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen

ÖVERKALLX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Måndagen den 26 juni 2017, kl , sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen ÖVERKALLX Plats och tid Måndagen den 26 juni 2017, kl.9.00-10.00, sammanträdesrum 2, kommunförvaltningen Beslutande Övriga deltagande Mikael Larsson (v) Birgitta Persson (s) ers. för Anne Jakobsson Sarah

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 14.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Anna Berg von Linde (M), tjg

Läs mer

Carina Davidsson (V) Angela Hafström (L) Anders Svensson (SD Ekaterina Wetterbrandt (SD)

Carina Davidsson (V) Angela Hafström (L) Anders Svensson (SD Ekaterina Wetterbrandt (SD) Barn- och utbildningsnämnden 2019-05-14 1 Plats och tid Rumlaborg kl. 13:00-15:50 Beslutande: Anna Carlsson (S), ordförande Bo Högberg (S) Martin Karlsson (S), tjänstgörande ersättare Magnus Johansson

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 11 Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 28 augusti 2013 kl 14.00 16.00 ande Övriga deltagare Utses att justera Mats Högberg ordf (s) Angelica Karlsson (c) Per-Magnus Pettersson (m)

Läs mer

PROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄKTIGE. Tid: Kl. 18:00-18:35

PROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄKTIGE. Tid: Kl. 18:00-18:35 KOMMUNFULLMÄKTIGE Tid: Kl. 18:00-18:35 Plats: Stenungsbaden Yacht Club konferenslokal Kungsholm Beslutande Sofia Westergren (M) Kent Sylvan (M) - ersättare Gunnar Lidén (M) Sofie Folkesson (M) Carl-Henrik

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-04-12 28 Plats och tid Hjernet, 2011-04-12 kl 13:00-14:00 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer