Aktualitetsprövning av Örnsköldsviks kommuns gällande översiktsplan (ÖP 2012) Underlagsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktualitetsprövning av Örnsköldsviks kommuns gällande översiktsplan (ÖP 2012) Underlagsrapport"

Transkript

1 sprövning av Örnsköldsviks kommuns gällande översiktsplan (ÖP 2012) Underlagsrapport

2 Sammanfattning Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön i hela kommunen. Enligt plan- och bygglagen ska alla kommuner ha en aktuell översiktsplan. Kommunfullmäktige ska minst en gång under mandatperioden ta ställning till om kommunens översiktsplan, inklusive tematiska tillägg och fördjupningar, är aktuell. Örnsköldsviks kommuns nu gällande översiktsplan antogs den 17 december 2012 men vann laga kraft först den 16 mars 2015 efter att den blivit överklagad. Därtill har kommunen åtta fördjupningar och två tematiska tillägg till den kommunomfattande översiktsplanen. För att kunna bedöma aktualiteten behövs en analys som visar hur den nuvarande översiktsplanen tillämpas och om det tillkommit nya förutsättningar och anspråk sedan den antogs. Kommunledningsförvaltningens mark- och planeringsenhet har under våren 2018 analyserat översiktsplanen vilket presenteras i denna underlagsrapport. Samlad bedömning av gällande översiktsplans aktualitet sprövningen ger slutsatsen att översiktsplanen delvis är inaktuell. För att översiktsplanen ska vara långsiktigt verkningsfull som styrdokument och ett bra stöd vid detaljplanläggning, bygglov och andra regionala och nationella beslut, bör kommunen under 2019 påbörja arbete med att revidera översiktsplanen. Översiktsplanen antagen 2012 gäller till dess att en ny kommunomfattande översiktsplan är antagen. De övergripande slutsatserna av aktualitetsprövningen är att: Översiktsplanen är inaktuell rörande dess ställningstagande till mark- och vattenanvändning i centralorten. Det område i översiktsplanen som omfattar centralorten kommer att aktualiseras genom en fördjupad översiktsplan som beräknas bli antagen vår/sommar Översiktsplanen behöver revideras och uppdateras utifrån ny lagstiftning, samt nationella och regionala mål och kunskapsunderlag som tillkommit efter översiktsplanens antagande. Översiktsplanen behöver revideras och uppdateras utifrån nya lokala mål, strategier och kunskapsunderlag som har tillkommit sedan översiktsplanen antogs. Översiktsplanen bör på ett tydligare sätt vara ett strategiskt dokument och redovisa kommunens långsiktiga utveckling av den fysiska miljön. Det finns ett behov av att arbeta in befintliga tillägg i en reviderad översiktsplan för att se över tilläggen samt göra rum för nya vid behov.

3 Innehållsförteckning Vad är en aktualitetsprövning?... 1 Bedömning av aktualiteten av gällande planers innehåll... 1 Metod... 1 Planer som ingår i kommunens gällande översiktsplan... 2 Analys av aktualitet... 3 Översiktsplan för Örnsköldsviks kommun (2012)... 3 Fördjupningar och tematiska tillägg... 4 Fördjupad översiktsplan för centrum (2005)... 4 Fördjupad översiktsplan för E4 genom Örnsköldsviks centralort (1993)... 4 Fördjupad översiktsplan för Husum (1998)... 4 Fördjupad översiktsplan för inre hamnen (2002)... 5 Fördjupad översiktsplan för Köpmanholmen (2009)... 5 Fördjupad översiktsplan för norra industriområdet (2002)... 6 Fördjupad översiktsplan för norra Ulvön (2011)... 6 Fördjupad översiktsplan för Själevad (2007)... 6 Tematiskt tillägg för strandskydd (2011)... 7 Tematiskt tillägg för vindkraft (2008)... 7 Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse... 9 Sammanfattning av Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse Sammanfattning av Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse Slutsats Förslag till fortsatt arbete Nya förutsättningar och anspråk sedan översiktsplanen antogs Översiktsplanen som strategiskt dokument Ge en samlad bild av kommunens mark- och vattenanvändning... 13

4 1(13) Vad är en aktualitetsprövning? Plan- och bygglagen (2010:900) anger att alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan. Enligt 3 kap. 27 i plan- och bygglagen (PBL) ska kommunfullmäktige minst en gång under mandatperioden ta ställning till om översiktsplanen är aktuell. Det är översiktsplanen i dess helhet som ska bedömas, även fördjupningar och tillägg. sprövningen ska göras utifrån plan- och bygglagens krav i 3 kap. 5 på vad som ska framgå av översiktsplanen. sprövning innebär att kommunfullmäktige: fattar beslut om att planen, inklusive tematiska tillägg och fördjupningar, är aktuell eller inte, tar ställning till att översiktsplanen stämmer överens med den rådande politiska majoritetens uppfattning om byggande, mark- och vattenanvändning samt hushållning med naturresurser, samt tar ställning till den redogörelse Länsstyrelsen presenterat om statliga och mellankommunala intressen som kan ha betydelse för översiktsplanens aktualitet. Att översiktsplanens aktualitet prövas innebär inte att dess innehåll ändras. Det är endast ett ställningstagande om planens viljeinriktning är aktuell även i fortsättningen. Om översiktsplanen förklaras inaktuell så ska den revideras. Bedömning av aktualiteten av gällande planers innehåll För att kunna bedöma aktualiteten behövs en analys som undersöker hur den nuvarande översiktsplanen tillämpas och om det tillkommit nya förutsättningar och anspråk sedan den antogs. Kommunledningsförvaltningens mark- och planeringsenhet har under våren 2018 analyserat översiktsplanen vilket presenteras i denna underlagsrapport. Metod Analysen utgår från 3 kap. 5 PBL som anger vad som ska framgå av översiktsplanen: 1. grunddragen i fråga om den avsedda användningen av mark-och vattenområden, 2. kommunens syn på hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras, 3. hur kommunen avser att tillgodose de redovisade riksintressena och följa gällande miljökvalitetsnormer, 4. hur kommunen i den fysiska planeringen avser att ta hänsyn till och samordna översiktsplanen med relevanta nationella och regionala mål, planer och program av betydelse för en hållbar utveckling inom kommunen, 5. hur kommunen avser att tillgodose det långsiktiga behovet av bostäder, och 6. sådana områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen som avses i 7 kap. 18 e första stycket miljöbalken. Lag (2014:224). För att översiktsplanen ska vara långsiktigt verkningsfull som styrdokument och ett bra stöd vid detaljplanläggning, bygglov och andra viktiga beslut och prövningar har, förutom planoch bygglagens reglering, kommunens tillkomna riktlinjedokument och underlag tagits i beaktande.

5 2(13) Planer som ingår i kommunens gällande översiktsplan sprövningen görs av gällande översiktsplan med tillägg och fördjupningar. Örnsköldsviks kommun har en kommuntäckande översiktsplan som antogs 2012, samt (år för antagande inom parentes): Fördjupad översiktsplan för centrum (2005) Fördjupad översiktsplan för E4 genom Örnsköldsviks centralort (1993) Fördjupad översiktsplan för Husum (1998) Fördjupad översiktsplan för inre hamnen (2002) Fördjupad översiktsplan för Köpmanholmen (2009) Fördjupad översiktsplan för norra industriområdet (2002) Fördjupad översiktsplan för Själevad (2007) Tematiskt tillägg avseende strandskydd (2011) Tematiskt tillägg avseende vindkraft (2008) Fördjupad översiktsplan för norra Ulvön (2011)

6 3(13) Analys av aktualitet Örnsköldsviks kommun har en kommunomfattande översiktsplan, samt åtta fördjupningar och två tematiska tillägg till den kommunomfattande översiktsplanen. Avsnittet presenterar den analys och bedömning av aktualitet som gjorts av kommunens gällande översiktsplan, fördjupningar och tematiska tillägg. Under kapitlet slutsats presenteras ett antal relevanta planeringsförutsättningar och anspråk som tillkommit sedan översiktsplanerna antogs och som kan övervägas vid revidering av kommunens översiktsplan. Översiktsplan för Örnsköldsviks kommun (2012) Kommunfullmäktige antog den 17 december 2012 en kommunomfattande översiktsplan för Örnsköldsviks kommun. Planen vann dock laga kraft först den 16 mars 2015 efter att den blivit överklagad. Översiktsplanen behandlar övergripande utvecklings- och markanvändningsfrågor för hela kommunen. Det handlar t.ex. om riksintressen, riktlinjer för ny bebyggelse, torvtäkter, vatten- och avloppsfrågor, naturvård och handelns utveckling. Planen bedöms delvis vara inaktuell. Kommunen tar under fram ett förslag till fördjupad översiktsplan (FÖP) för centralorten. Vid en fördjupning ändras översiktsplanen för det område fördjupningen omfattar och tidigare ställningstaganden gällande detta område upphävs. När beslutet togs om att en FÖP för centralorten skulle tas fram så innebar det att kommunen gjorde bedömningen att området för centralorten i den kommunomfattande översiktsplanen är inaktuellt. FÖP centralorten beräknas bli antagen under år 2019 vilket gör att den kommunomfattande översiktsplanen till viss del blir aktualiserad för ett visst geografiskt område. Planen behöver även revideras och uppdateras utifrån bland annat nya nationella, regionala och lokala mål, riktlinjer och kunskapsunderlag, samt statistik och omvärldsanalys. Sedan översiktsplanen för Örnsköldsviks kommun antagits har bland annat ändring av plan- och bygglagen och miljöbalken skett. Det har bland annat kommit en ny lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar från och med den 1 januari 2014, Lag (2000:1383). Sedan den 1 januari 2018 har miljöbalken ett nytt 6 kapitel, vilket innebär vissa förändringar vid hanteringen av miljöbedömningar som ska göras i samband med upprättande av översiktsplan. När det kommer till planeringsunderlag så har det bland annat tillkommit en förvaltningsplan för Höga Kusten som översiktsplanen behöver förhålla sig till. Under 2017 har kommunen tillsammans med Kramfors erhållit statliga medel för att under 2018 ta fram ett planeringsunderlag för kust och hav. Syftet är att beskriva kommunala kustoch havsvärden i den lokala skalan. Detta bör inkluderas vid en revidering av översiktsplanen och kommer vara ett angeläget bidrag till den statliga havsplanen. I den gällande översiktsplanen är det inte tydligt vad som gäller för klimatanpassning. Den fysiska planeringen är ett av de viktigaste områdena där klimatförändringarna och dess effekter måste förebyggas och tas om hand. Sedan maj 2011 lyfts hänsynen till klimataspekter vid planläggning på ett tydligare sätt fram i PBL. Syftet med det är att främja goda miljöförhållanden dels genom anpassning till klimatförändringar, dels genom en minskad klimatpåverkan. Vidare överlämnade regeringen över proposition Nationell strategi för

7 4(13) klimatanpassning (prop. 2017/18:163) till riksdagen den 8 mars I propositionen föreslås två ändringar i plan- och bygglagen, bland annat ändring i 3 kap. 5 om klimatanpassning. Vidare bedöms översiktsplanen inte vara aktuell och långsiktig i vissa strategiska delar. Exempelvis så refererar planen återkommande till åtgärder, utredningar och årtal som ligger tidsmässigt nära vid tiden för antagande. Detta gör att planen bitvis beskriver ett nuläge vid tiden för upprättande av planen. Fördjupningar och tematiska tillägg Fördjupad översiktsplan för centrum (2005) Den fördjupade översiktsplanen för centrum med Sjögatan och Järvedsstranden antogs av kommunfullmäktige den 20 juni Planen redovisar bland annat riktlinjer för centrums utveckling och markanvändning och behandlar Botniabanan med resecentrum, arenan (nuvarande Fjällräven center), en ny galleria och nya bostäder i centrum och Järvedsstranden. Den fördjupade översiktsplanen för centrum bedöms vara inaktuell. Örnsköldsviks kommun tar under fram ett förslag till fördjupad översiktsplan (FÖP) för centralorten. Planen beräknas bli antagen under år Vid en fördjupning ändras översiktsplanen för det område fördjupningen omfattar och tidigare ställningstaganden gällande detta område upphävs. Denna plan ingår i planområdet för den fördjupade översiktsplanen för centralorten. Den fördjupade översiktsplanen för centrum antagen 2005 bedöms därmed vara inaktuell och utgår vid antagande av den fördjupade översiktsplanen för centralorten som är under framtagande. Fördjupad översiktsplan för E4 genom Örnsköldsviks centralort (1993) Den fördjupade översiktsplanen för E4 genom Örnsköldsviks centralort antogs av kommunfullmäktige den 30 mars Planen redovisar Örnsköldsviks kommuns uppfattning om hur den framtida E4-genomfarten bör lösas genom Örnsköldsviks tätort. Den fördjupade översiktsplanen för E4 genom Örnsköldsviks centralort bedöms vara inaktuell. Örnsköldsviks kommun tar under fram ett förslag till fördjupad översiktsplan (FÖP) för centralorten. Planen beräknas bli antagen under år Vid en fördjupning ändras översiktsplanen för det område fördjupningen omfattar och tidigare ställningstaganden gällande detta område upphävs. Denna plan ingår i planområdet för den fördjupade översiktsplanen för centralorten. Den fördjupade översiktsplanen för E4 genom Örnsköldsviks centralort antagen 1993 bedöms därmed vara inaktuell och utgår vid antagande av den fördjupade översiktsplanen för centralorten som är under framtagande. Fördjupad översiktsplan för Husum (1998) Den fördjupade översiktsplanen för Husum antogs av kommunfullmäktige den 30 mars Planen lägger fast den valda sträckningen för Botniabanan och redovisar också översiktligt markanvändningsfrågor i Husum. I planen anges att den i vissa delar ersattes av den kommunomfattande översiktsplanen från 2007.

8 Den fördjupade översiktsplanen för Husum bedöms vara inaktuell. Planen behandlar framförallt den numera byggda Botniabanans sträckning, från Stranneberget strax öster om Örnsköldsviks tätort till Grundsunda norr om Husum. 5(13) Sedan FÖP för Husum antagits har bland annat ändring av plan- och bygglagen och miljöbalken skett. Planen saknar en strategisk inriktning för vilken långsiktig utveckling som eftersträvas i Husum utan beskriver snarare ett nuläge vid tiden för upprättande av planen. Då Botniabanan i dagsläget varit öppen ett par år så är det i större utsträckning möjligt att bedöma om det finns ett behov av att peka ut fler bostads- och/eller industriområden. Fördjupad översiktsplan för inre hamnen (2002) Den fördjupade översiktsplanen för inre hamnen antogs av kommunfullmäktige den 26 augusti Den redovisar markanvändning, trafikfrågor m.m. i inre hamnen i anslutning till Botniabanan och resecentrum. I planen anges att den i vissa delar ersattes av den fördjupade översiktsplanen för centrum som antogs Den fördjupade översiktsplanen för inre hamnen bedöms vara inaktuell. Örnsköldsviks kommun tar under fram ett förslag till fördjupad översiktsplan (FÖP) för centralorten. Planen beräknas bli antagen under år Vid en fördjupning ändras översiktsplanen för det område fördjupningen omfattar och tidigare ställningstaganden gällande detta område upphävs. Denna plan ingår i planområdet för den fördjupade översiktsplanen för centralorten. Den fördjupade översiktsplanen för inre hamnen, antagen 2002, bedöms därmed vara inaktuell och utgår vid antagande av den fördjupade översiktsplanen för centralorten som är under framtagande. Fördjupad översiktsplan för Köpmanholmen (2009) Den fördjupade översiktsplanen för Köpmanholmen antogs av kommunfullmäktige den 28 september Planen behandlar bland annat industriområdets avgränsning, trafikfrågor, utbyggnad av fjärrvärme, bostäder och kajområdet. I planen anges att den är en fördjupning av den kommunomfattande översiktsplanen från år Den fördjupade översiktsplanen för Köpmanholmen bedöms vara delvis inaktuell. Planen behöver revideras och bör aktualiseras genom att arbetas in i nästa kommunomfattande översiktsplan. Planen saknar en strategisk inriktning för vilken långsiktig utveckling som eftersträvas i Köpmanholmen. Planen beskriver snarare ett nuläge vid tiden för upprättande av planen. Till exempel hänvisas till numera föråldrad statistik, samt en, vid tiden för upprättande, pågående trafiknätsanalys. Det område i planen som är utpekat som utökat strandskydd är inte längre utökat enligt beslut från Länsstyrelsen 2014 (dnr ). Planen tar inte hänsyn till tillkomna relevanta måldokument (exempelvis förvaltningsplan för Höga kusten) som ska göras enligt 3 kap. 5 p 4 PBL.

9 6(13) Fördjupad översiktsplan för norra industriområdet (2002) Den fördjupade översiktsplanen för norra industriområdet antogs av kommunfullmäktige den 29 april Planen redovisar markanvändnings- och trafikfrågor i området mellan Norra station - Svartby - Arnäsvall med inriktning på de frågor som följde av Botniabanans sträckning genom området. Den fördjupade översiktsplanen för norra industriområdet bedöms vara inaktuell. Örnsköldsviks kommun tar under fram ett förslag till fördjupad översiktsplan (FÖP) för centralorten. Planen beräknas bli antagen under år Vid en fördjupning ändras översiktsplanen för det område fördjupningen omfattar och tidigare ställningstaganden gällande detta område upphävs. Denna plan ingår i planområdet för den fördjupade översiktsplanen för centralorten. Den fördjupade översiktsplanen för norra industriområdet antagen 2002 bedöms därmed vara inaktuell och utgår vid antagande av den fördjupade översiktsplanen för centralorten som är under framtagande. Fördjupad översiktsplan för norra Ulvön (2011) Den fördjupade översiktsplanen för norra Ulvön antogs av kommunfullmäktige den 31 januari Den pekar bland annat ut mark för nya bostäder och redogör för kommunens syn på hur riksintressen (naturvård m.m.) och hur strandskyddet ska tillämpas inom planområdet. Den fördjupade översiktsplanen för norra Ulvön bedöms vara inaktuell. I planen anges att ett utökat strandskydd på 200 meter gäller för hela norra Ulvön. Strandskyddet har dock minskats till 100 meter på större delen av öns västra sida enligt beslut från Länsstyrelsen 2014 (dnr ). På öns östra sida kvarstår dock strandskyddet vid 200 meter på land och ut i vattnet. Planen tar därtill inte hänsyn till tillkomna relevanta måldokument (exempelvis förvaltningsplan för Höga kusten) som ska göras enligt 3 kap. 5 p 4 PBL. Fördjupad översiktsplan för Själevad (2007) Den fördjupade översiktsplanen för Själevad antogs den 27 augusti En ny skola skulle byggas i Själevad och det tillsammans med andra planeringsfrågor gav anledning till att genomföra en samlad översiktsplanering för samhället. Den fördjupade översiktsplanen för Själevad bedöms vara inaktuell. Örnsköldsviks kommun tar under fram ett förslag till fördjupad översiktsplan (FÖP) för centralorten. Planen beräknas bli antagen under år Vid en fördjupning ändras översiktsplanen för det område fördjupningen omfattar och tidigare ställningstaganden gällande detta område upphävs. Denna plan ingår i planområdet för den fördjupade översiktsplanen för centralorten. Den fördjupade översiktsplanen för Själevad antagen 2007 bedöms därmed vara inaktuell och utgår vid antagande av den fördjupade översiktsplanen för centralorten som är under framtagande.

10 Tematiskt tillägg för strandskydd (2011) Det tematiska tillägget till översiktsplanen avseende strandskydd antogs av kommunfullmäktige den 20 juni I planen redovisas förslag till områden där landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) kan utgöra skäl till dispens från strandskyddet. Planen omfattar även ett antal andra strandskyddsfrågor. 7(13) Det tematiska tillägget för strandskydd är delvis inaktuellt. Planen behöver revideras och bör aktualiseras genom att arbetas in i nästa kommunomfattande översiktsplan. Flera områden som i planen pekas ut som områden med utökat strandskydd är inte längre aktuella enligt beslut från Länsstyrelsen 2014 (dnr ). Planen tar inte hänsyn till tillkomna relevanta måldokument (exempelvis förvaltningsplan för Höga kusten) som ska göras enligt 3 kap. 5 p 4 PBL. Länsstyrelsen anser att det finns generella påstående i planen som inte stämmer överens med nuvarande rättspraxis, till exempel påståendet att strandskydd enbart råder vid vattendrag som syns på en viss karta, samt att dispens inte krävs för små flytbryggor inom en hemfridzon. Länsstyrelsen framhåller också att det tematiska tillägget för strandskydd inte relaterar till miljökvalitetsnormer för vatten. Sedan planen antogs har det även skett förändringar i 7 kap 18 miljöbalken som innebär att Länsstyrelsen getts möjlighet att upphäva hela eller delar av strandskyddet vid små sjöar och vattendrag. Såväl kommun som privatpersoner kan ansöka om upphävande hos Länsstyrelsen. Tematiskt tillägg för vindkraft (2008) Det tematiska tillägget till översiktsplanen avseende vindkraft antogs av kommunfullmäktige den 15 december Planen redovisar tolv områden som bedöms lämpliga för utbyggnad av vindkraft. Dessutom redovisas fyra utredningsområden som framkom under utställningstiden där översiktsplanen inte tar ställning till lämpligheten. Det tematiska tillägget för vindkraft är delvis inaktuellt. Planen behöver revideras och bör aktualiseras genom att arbetas in i nästa kommunomfattande översiktsplan. I översiktsplanen antagen 2012 anges ett antal riktlinjer som ersätter de övergripande riktlinjerna i det tematiska tillägget för vindkraft. Då ett antal av riktlinjerna ersätts av skrivningar i översiktsplanen antagen 2012, är delar av innehållet inaktuellt. Dock anges i översiktsplanen 2012 att kommunen är fortsatt positiv till de områdena som pekats ut för vindkraft i det tematiska tillägget för vindkraft. Att planen behöver ses över lyfts även fram i översiktsplanen antagen 2012, samt i näringslivsstrategin antagen Vidare anges det i det tematiska tillägget att det är av speciell vikt att klarlägga hur kommunen i framtiden kommer att hantera de områden som ligger utanför dem som utpekas i planen. Länsstyrelsen framhåller i sin sammanfattande redogörelse att prövningsplikten enligt miljöbalken är förändrad och styrs inte längre av effekt, det har tillkommit nya regler om hinderbelysning, samt att Transportstyrelsen ändrat föreskrifter (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten. Utöver detta påpekar Länsstyrelsen att vindkraftsverk som byggs och planeras idag är betydligt högre än vad som

11 anges i Örnsköldsviks tillägg till översiktsplan. Länsstyrelsen anser även att kommunen bör uppmärksamma att boendemiljön för människor påverkas. Utöver detta så har det tillkommit nytt kunskapsunderlag sedan planen antogs. 8(13)

12 Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse Länsstyrelsen ska enligt 3 kap. 28 PBL i en sammanfattande redogörelse ange statliga och mellankommunala intressen som kan vara av betydelse för kommunens mark- och vattenanvändning, samt redovisa en bedömning av översiktsplanens aktualitet. 9(13) Sammanfattning av Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse 2014 Länsstyrelsen har i sin sammanfattande redogörelse 2014 framhållit att hanteringen av miljökvalitetsnormer för vatten behöver utvecklas och redovisas i översiktsplanen. Detta för att undvika att fortsatt behöva pröva dessa frågor i lovgivning och detaljplaner. Kommunen behöver ange hur den anser att följa miljökvalitetsnormer för vatten och hur miljökvaliten i vattenförekomsterna ska uppnås eller bibehållas. Översiktsplan 2012 samt efterföljande fördjupningar redovisar inte ställningstagande kring hur kommunen avser använda havsområdet. Länsstyrelsen menar att översiktsplanen behöver uppdateras avseende riktlinjer för havsområdet. Tematiska tillägg och fördjupningar bör aktualiseras genom att arbetas in i nästa kommunomfattande översiktsplan då detta skulle ge en tydlig och samlad bild av kommunens markanvändning. Länsstyrelsen anger också att det är önskvärt att kommunen översiktligt redovisar pågående markanvändning tillsammans med föreslagen ny markanvändning. Sammanfattning av Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse 2018 Länsstyrelsen bedömer att Örnsköldsviks kommuns nu gällande översiktsplan, till vissa delar inte är fortsatt aktuell. När det gäller vindkrafts- och strandskyddsplanerna gör Länsstyrelsen samma bedömning, det vill säga att de i vissa delar inte är aktuella. Enligt 3 kap 2 PBL ska planen ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den bebyggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Länsstyrelsen anser att översiktsplanen för kommunen är tydlig i sitt upplägg. Det är lätt att hitta och den övergripande faktainformationen på sidornas kanter är mycket bra. Kommunen är tydlig i hur avvägningar görs och likaså tydlig i riktlinjer för mark- och vattenanvändning. Länsstyrelsen finner att kommunen anger inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön, men att kommunen behöver beakta förnyade program och trender. 3 kap. 5 p 4 PBL anger att det av översiktsplanen ska framgå hur kommunen i den fysiska planeringen avser att ta hänsyn till och samordna översiktsplanen med relevanta nationella och regionala mål, planer och program av betydelse för hållbar utveckling inom kommunen. Länsstyrelsen framhåller ett antal tillkomna nationella och regionala mål, såsom Agenda 2030, nya regionala miljömål, samt ny regional transportplan. Länsstyrelsen anser det önskvärt att kommunen även beskriver översiktsplanens roll i flernivåstyre, det vill säga lokalt-regionalt-nationellt-eu. Länsstyrelsen menar att det finns en stor rad nya planeringsunderlag och strategiska dokument som direkt bör påverka kommunens planering av dess kustvatten. Länsstyrelsen påpekar att eftersom den statliga havsplanen överlappar kommunal yta så är det av vikt att planeringen fortsätter i det kommunala översiktsplaneringsarbetet.

13 10(13) Länsstyrelsen menar att det i den gällande översiktsplanen inte är tydligt vad som gäller för klimatanpassning. Klimatanpassning är nu ett så pass etablerat område inom människors hälsa och säkerhet att det är bra om kommunen i ny översiktsplan på ett tydligare sätt hanterar de risker som ett förändrat klimat kan föra med sig. Några riksintressen enligt 3 kap MB har tillkommit eller reviderats under senare tid. Länsstyrelsen bedömer dock att inget av de nya eller reviderade riksintressena står i direkt strid med nu gällande översiktsplan. Nya miljökvalitetsnormer för vatten har beslutats och en ny förvaltningsplan med åtgärdsprogram med aktuella åtgärder har fastställts. Kommunerna ska enligt Vattenmyndighetens åtgärdsprogram genomföra sin översiktsplanering så att den bidrar till att miljökvalitetsnormer för vatten ska kunna följas. Kommunens översiktsplan behöver förnyas så att den korresponderar mot aktuella normer och aktuell förvaltningsplan med åtgärdsprogram. Länsstyrelsens bedömning av de tematiska tilläggens aktualitet 2018 Länsstyrelsen anser att det tematiska tillägget för strandskydd behöver uppdateras bland annat för att det finns förändringar i det utvidgade strandskyddet sedan Det finns även generella påstående i planen som inte stämmer överens med nuvarande rättspraxis, till exempel påståendet att strandskydd enbart råder vid vattendrag som syns på en viss karta, samt att dispens inte krävs för små flytbryggor inom en hemfridzon. Länsstyrelsen finner även att planen inte relaterar till miljökvalitetsnormer för vatten. Länsstyrelsen anser att det tematiska tillägget för vindkraft inte är aktuellt. Vindkraftsverk som byggs och planeras idag är betydligt högre än vad som anges i Örnsköldsviks tillägg till översiktsplan. Elnätsanslutningen är en stor fråga och det fordras många vindkraftverk (flera parker) för att räkna hem ett projekt ekonomiskt i nuläget. En framtida viktig fråga enligt Länsstyrelsen är att kommunen bör uppmärksamma att boendemiljön för människor påverkas.

14 11(13) Slutsats sprövningen ger slutsatsen att översiktsplanen delvis är inaktuell och fungerar därmed inte som fullgod vägledning. Den kommunomfattande översiktsplanen (2012) är framförallt inaktuell när det kommer till mark- och vattenanvändning i centralorten. Det område i översiktsplanen som omfattar centralorten kommer dock att aktualiseras genom en fördjupad översiktsplan som beräknas bli antagen vår/sommar Översiktsplanen behöver utöver detta revideras och uppdateras utifrån bland annat nya nationella, regionala och lokala mål, riktlinjer och kunskapsunderlag, samt statistik och omvärldsanalys. De fördjupade översiktsplanerna för Själevad (2007), Centrum (2005), Inre hamnen (2002), Norra industriområdet (2002) och E4 genom Örnsköldsviks centralort (1993), är inaktuella och ersätts av FÖP centralorten. Den fördjupade översiktsplanen för Husum (1998) och norra Ulvön (2011) är även dessa inaktuella. Den fördjupade översiktsplanen för Köpmanholmen (2009), det tematiska tillägget för strandskydd (2011) och vindkraft (2008) är delvis inaktuella och bör revideras och arbetas in i nästa kommunomfattande översiktsplan. För att översiktsplanen ska vara långsiktigt verkningsfull som styrdokument och ett bra stöd vid detaljplanläggning, bygglov, samt fungera som plattform för kommunens medverkan i den regionala och nationella utvecklings- och transportplaneringen, bör kommunen under 2019 påbörja arbete med att revidera översiktsplanen. Förslag till fortsatt arbete Nedan presenteras förslag till fortsatt arbete och övervägningar vid revidering av kommunens översiktsplan. Revideringar föreslås utifrån nya förutsättningar och anspråk som tillkommit sedan översiktsplanerna antogs, det vill säga ny lagstiftning, nya nationella, regionala och lokala kunskapsunderlag etcetera. Översiktsplanen föreslås att på ett tydligare sätt vara ett strategiskt dokument, det vill säga mer långsiktigt och utvecklingsorienterat, samt ge en mer samlad bild över kommunens mark- och vattenanvändning genom att se över de tematiska tillägg och fördjupningar som är delvis inaktuella och arbeta in dessa i nästkommande kommunomfattande översiktsplan. Nya förutsättningar och anspråk sedan översiktsplanen antogs Översiktsplanen behöver revideras och uppdateras utifrån nya förutsättningar och anspråk som tillkommit sedan den antogs. Det har bland annat tillkommit ny lagstiftning, samt lokala, nationella och regionala mål och kunskapsunderlag. De viktigaste områdena är: Lagstiftning Vissa ändringar av plan- och bygglagen har skett sedan översiktsplanen antogs, men dessa avviker inte mot översiktsplanens inriktning på ett sådant sätt att de i sig medför behov av att revidera översiktsplanen. Ändringar i 6 kap. MB från och med 1 januari 2018 vilket ställer något annorlunda krav på översiktsplanens miljökonsekvensbeskrivning. Regeringen överlämnade proposition Nationell strategi för klimatanpassning (prop. 2017/18:163) till riksdagen den 8 mars I propositionen föreslås två ändringar i plan- och bygglagen, bland annat ändring i 3 kap. 5, det vill säga det avsnitt som anger vad som ska framgå av översiktsplanen. I bestämmelserna i 3 kap. 5 PBL föreslås en komplettering med krav på att

15 12(13) den ska ge kommunens syn på klimatanpassning och risken för skador på den byggda miljön som kan följa av översvämning, ras, skred och erosion som är klimatrelaterade samt på hur den identifierade risken för sådana skador kan minska eller upphöra. Ny lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar från och med den 1 januari 2014, Lag (2000:1383). Nya miljökvalitetsnormer för vatten har beslutats och en ny förvaltningsplan med åtgärdsprogram med aktuella åtgärder har fastställts (Förvaltningsplan , Bottenhavets vattendistrikt). Nationella och regionala mål, riktlinjer och kunskapsunderlag Agenda Nationell strategi för klimatanpassning. Nationella friluftsmål. Kommande statlig havsplan. Boverkets vägledning för industri- och annat verksamhetsbuller vid planläggning och bygglovsprövning av bostäder (Rapport 2015:21). Kommande nationella och regionala transportplaner. Kommande regional utvecklingsstrategi (RUS). Kommande regional handlingsplan för grön infrastruktur. Förvaltningsplan för Höga kusten. Planen beskriver världsarvsvärdena, berättar hur de är skyddade idag, redogör för förvaltningsorganisationen samt sätter mål för världsarvsförvaltningen Länets ändrade syn på prioritering av nationella miljömål. Integrera Länsstyrelsens regionala handlingsplan för klimatanpassning i Västernorrlands län. Länsanalys från SMHI - Framtidsklimat i Västernorrland. Kommande regionalt trafikförsörjningsprogram. Kommunala mål, riktlinjer och kunskapsunderlag Revidera planen utifrån uppdaterad omvärlds- och trendanalys för att på ett tydligare sätt klargöra förändringar och utmaningar kopplat till den fysiska planeringen. Planeringsmässig höjd för en potentiell befolkningsökning behöver tas så att bland annat den fördjupade översiktsplanen för centralorten som är under framtagande och en reviderad översiktsplan överensstämmer. Kommande bostadsförsörjningsriktlinjer. Kommande kunskapsunderlag om kommunens havs- och kustanvändning. Policy och strategi för VA och dagvatten (ännu inte framtagna vid antagande av ÖP12). Revidera säkerhets- och bullerzon för Domsjö industriområde utifrån senast genomförda bullerutredning, samt Boverkets vägledning. Revidera säkerhetsavstånd till trafikled för farligt gods. Kommande miljö- och energistrategi (MES). Kommande policy för ekologisk hållbarhet och policy för folkhälsa och social hållbarhet.

16 13(13) Kommande reviderat kunskapsmaterial rörande kulturmiljö. Översiktsplanen som strategiskt dokument Att översiktsplanen har en strategisk och vägledande funktion framgår av 3 kap. 2 PBL, där det bland annat anges att översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Kravet på långsiktighet tillkom vid införandet av planoch bygglagen i syfte att stärka översiktsplanens funktion som ett strategiskt dokument. Örnsköldsviks kommuns översiktsplan kan på ett tydligare sätt vara ett strategiskt dokument och redovisa kommunens långsiktiga utveckling av den fysiska miljön. Planen kan då tydligare fungera som plattform för kommunens gemensamma strävan mot utveckling. En sådan plan kan även underlätta vid såväl kommunens egna som andra aktörers investeringar i nya bostäder och lokaler, samt vid kommunens medverkan i den regionala och nationella utvecklings- och transportplaneringen. Det är även viktigt att integrera omvärlds- och trendanalys för att på ett tydligare sätt klargöra utmaningar och strategier kopplat till den långsiktiga fysiska planeringen. Vilka nuvarande och tänkbara utvecklingstrender kan påverka samhällsbyggande och planering, och hur kan kommunen förhålla sig till dem i översiktsplaneringen? Ge en samlad bild av kommunens mark- och vattenanvändning Fördjupningar och tematiska tillägg är verktyg i en kontinuerlig översiktsplanering. Kommunen kan genom dessa verktyg arbeta med aktuella planeringsfrågor och på så sätt hålla översiktsplanen uppdaterad. Det finns ett behov av att se över kommunens fördjupningar och tillägg för att tydliggöra och ge en samlad bild av kommunens markanvändning. Boverket menar att det är viktigt att fördjupningar och tillägg arbetas in i den kommunomfattande översiktsplanen när denna uppdateras för att kommunen ska kunna ha en samlad bild över den framtida bebyggelseutvecklingen. I tillägg ska konsekvenserna för och sambanden med översiktsplanen som helhet tydligt framgå. Detta är emellertid inte fallet med Örnsköldsviks kommuns tematiska tillägg, då dem är upprättade 2008 respektive 2011 och översiktsplanen är antagen Det går inte att tydligt visa på konsekvenser och samband till en översiktsplan som inte fanns när tillägget upprättades. Det finns därmed ett behov av att arbeta in befintliga tillägg i en reviderad översiktsplan för att se över tilläggen samt göra rum för nya vid behov.

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Aktualitetsprövning av Ale kommuns översiktsplan

Aktualitetsprövning av Ale kommuns översiktsplan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2016.26 Datum:2016.08.10. Enhetschef plan Joanna Hagstedt E-post: joanna.hagstedt@ale.se Kommunstyrelsen Aktualitetsprövning av Ale kommuns

Läs mer

invånare inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge)

invånare inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge) 55 000 invånare 30 000 inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge) 2 500 företag 75 % av tillverkningen exporteras M-real, Bae Hägglunds, Domsjö Fabriker, Hägglunds Drives Bostäder

Läs mer

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rörnät och klimat 27 mars 2019 Patrik Jansson, Lars Westholm Länsstyrelsen i Västra Götalands län 49 kommuner 1,7 miljoner invånare

Läs mer

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen.

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Plan- och bygglag (2010:900) 3 kap. 3 kap. Översiktsplan 1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 23 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan- och bygglagen

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan

Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan 1 Innehållsförteckning Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan... 1 1.1 Lagrum... 3 2 Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse...

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212 Dnr 12.2895.212 Värnamo i framtiden PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN Godkänt av Miljö och stadsbyggnadsnämnden 2013-04-15 2 PROGRAM- INNEHÅLL INLEDNING OCH BAKGRUND

Läs mer

SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA

SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA BO SCHYSST LEV GOTT HA KUL NÄRA NATUREN Översiktsplan 2035, samrådsförslag Del 4 - Fortsatt arbete 2 Innehåll 5 Löpande översiktlig planering 6 Förslag på arbetssätt 7 Förslag

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner Från A till ÖP - planeringsprocesser i mindre kommuner ÖP läget i Sverige 8% 23% 30% FÖP:ar 31% 38% 70 % i pågående arbete Kommunomfattande ÖP. Antagandeår: 2017/2018 1990-1999 2000-2009 2010-2013 2014-2017

Läs mer

Välkommen till förmiddagens workshop! En tidig dialog om fördjupade översiktsplanen för centralorten Örnsköldsvik

Välkommen till förmiddagens workshop! En tidig dialog om fördjupade översiktsplanen för centralorten Örnsköldsvik Välkommen till förmiddagens workshop! En tidig dialog om fördjupade översiktsplanen för centralorten Örnsköldsvik Syftet med workshopen: Syftet med dialogen är att samla in information om vilka perspektiv

Läs mer

Fysisk planering och klimatförändringar. Martin Karlsson Boverket

Fysisk planering och klimatförändringar. Martin Karlsson Boverket Fysisk planering och klimatförändringar Martin Karlsson Boverket En kort genomgång av: PBL och klimatanpassning i planering PBL i förändring Boverkets klimatarbete Plansystemet enligt PBL 2, 3 kap PBL

Läs mer

Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse för Bräcke kommun, del 2.

Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse för Bräcke kommun, del 2. Samhällsenheten Redogörelse Datum 2018-03-05 401-15380-18 Dnr (anges vid skriftväxling) Bräcke kommun bygg-miljonamnden@bracke.se Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse för Bräcke kommun, del 2. Inledning

Läs mer

Nya PBL Hur påverkar den miljöfrågorna? Anna Eklund, Avd för tillväxt och samhällsbyggnad, SKL

Nya PBL Hur påverkar den miljöfrågorna? Anna Eklund, Avd för tillväxt och samhällsbyggnad, SKL Nya PBL Hur påverkar den miljöfrågorna? Anna Eklund, Avd för tillväxt och samhällsbyggnad, SKL Varför ny PBL? - Förenkling och effektivisering av processerna - Ökad förutsägbarhet, bättre tillämpning -

Läs mer

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i planeringen Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i samhällsplaneringen Översiktsplan PBL 3 kap Detaljplan PBL 4 kap Plan- och lovsystemet

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering. bitr länsarkitekt Birgitta Norberg

Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering. bitr länsarkitekt Birgitta Norberg Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering bitr länsarkitekt Birgitta Norberg Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering bitr länsarkitekt Birgitta Norberg PBL:s portalparagraf Plan-

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Vind dialogen Bengt Larsén, Ted Kransby

Vind dialogen Bengt Larsén, Ted Kransby Vind dialogen 2011 Bengt Larsén, Ted Kransby Innehåll Politiken bakom satsningen Planeringsstödet Vad har planerats? Nya PBL, begrepp och definitioner Elnät och nationell havsplanering Vad händer under

Läs mer

Dricksvatten och planoch bygglagen

Dricksvatten och planoch bygglagen Dricksvatten och planoch bygglagen Kerstin Hugne och Anders Rimne Norrköping den 26 maj 2014 Vatten i plan- och bygglagen Portalparagrafen planläggning av mark och vatten och om byggande.( ) med hänsyn

Läs mer

ARBETSMATERIAL. Översiktsplan. Projektbeskrivning

ARBETSMATERIAL. Översiktsplan. Projektbeskrivning ARBETSMATERIAL Översiktsplan Projektbeskrivning 2017-05-26 Översiktsplan Projektbeskrivning Översiktsplanen för Melleruds kommun antogs sommaren 2010. Ställningstaganden behöver ses över för att vara ett

Läs mer

Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse inför Botkyrka kommuns prövning av översiktsplanens aktualitet

Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse inför Botkyrka kommuns prövning av översiktsplanens aktualitet SAMMANFATTANDE REDOGÖRELSE 1 (5) Enheten för samhällsplanering Karin von Sydow Botkyrka kommun kontaktcenter@botkyrka.se Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse inför Botkyrka kommuns prövning av översiktsplanens

Läs mer

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun 1 (5) Pajala kommun Plan- och miljöenheten 984 85 Pajala Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun Ett förslag till översiktsplan för Pajala kommun har ställts ut för granskning mellan

Läs mer

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen Dnr: 2017.374.214 PLANBESKRIVNING Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen SAMRÅDSHANDLING Upprättad augusti 2018 Laga kraft 2019-XX-XX Bilden på omslagssidan visar tomtindelningsplanen över kvarteret

Läs mer

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Börje Larsson 1/Namn alt projekt Plan- och bygglagen och miljökvalitetsnormer Plan- och bygglagen 1 kap 2 Det är en kommunal angelägenhet att planlägga

Läs mer

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas?

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? 18 augusti 2016 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Samhällsplaneringen ett viktigt verktyg att nå HÅLLBAR UTVECKLING

Läs mer

Länsstyrelsen Stockholm

Länsstyrelsen Stockholm ei ' Länsstyrelsen Stockholm SAMMANFATTANDE REDOGÖRELSE Datum Beteckning 2015-10-28 4013-28431-2015 1 (5) Enheten för samhällsplanering Anna Knight Nacka kommun Enheten för strategisk stadsutveckling 131

Läs mer

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Kommunfullmäktige 2012-12-17 57 (87) Kst/2011:149 216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Bakgrund/Ärendet Föreligger kommunledningsförvaltningens skrivelse/utlåtande daterad

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv,

Läs mer

Hur ser Boverket på klimatanpassning i den fysiska planeringen? SKL 18 november 2015 i Stockholm anders.rimne@boverket.se

Hur ser Boverket på klimatanpassning i den fysiska planeringen? SKL 18 november 2015 i Stockholm anders.rimne@boverket.se Hur ser Boverket på klimatanpassning i den fysiska planeringen? SKL 18 november 2015 i Stockholm anders.rimne@boverket.se Upplägg för detta pass PBL och klimatet Översiktsplanen Planeringsunderlag DP och

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Grön infrastruktur i prövning och planering

Grön infrastruktur i prövning och planering Grön infrastruktur i prövning och planering GRÖN INFRASTRUKTUR I prövning och planering Miljöbalksdagarna 5 april Melvin Thalin, Naturvårdsverket Illustration: Kjell Ström Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Antagande av Aktualitetsprövning av Översiktsplan 2040 och uppdrag att ta fram Översiktsplan 2050 för Norrtälje kommun

Antagande av Aktualitetsprövning av Översiktsplan 2040 och uppdrag att ta fram Översiktsplan 2050 för Norrtälje kommun 2018-02-16 KS 17-641 Sid 1 av 6 Handläggare: Olof Johansson Till Titel: Översiktsplanerare Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott E-post: olof.johansson@norrtalje.se Antagande av Aktualitetsprövning

Läs mer

Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun - Nära till allt!, aktualitetsprövad 2011-05-03, Blekinge län

Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun - Nära till allt!, aktualitetsprövad 2011-05-03, Blekinge län GRANSKNINGSYTTRANDE 2011-10-20 1 (5) Yvonne Egnér Telefon 0455-871 29 yvonne.egner@lansstyrelsen.se Olofströms kommun Box 302 293 24 Olofström Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

Eskilsby. 12 december 2018

Eskilsby. 12 december 2018 Eskilsby 12 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Granskningsyttrande för översiktsplan för Höörs kommun Kommunens dnr KSF 2009/149

Granskningsyttrande för översiktsplan för Höörs kommun Kommunens dnr KSF 2009/149 GRANSKNINGSYTTRANDE 1(5) Kontaktperson Enheten för samhällsplanering Daniel Axelsson 010-22 414 88 skane@lansstyrelsen.se Höörs kommun kommun@hoor.se Granskningsyttrande för översiktsplan för Höörs kommun

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse för Norrtälje kommun

Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse för Norrtälje kommun SAMMANFATTANDE REDOGÖRELSE 1 (5) Enheten för samhällsplanering Karin von Sydow Norrtälje kommun Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse för Norrtälje kommun Länsstyrelsen lämnar härmed en sammanfattande

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM Behovsbedömning 1(8) SPN-000/000 tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM i Dagsbergs socken i Norrköping kommun, upphävande av del av detaljplan den 18 oktober 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Cirkulärnr: 16:27 Diarienr: 16/02706 Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2016-04-29 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Samtliga Sveriges kommuner

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

Strandskydd och detaljplanearbete

Strandskydd och detaljplanearbete Strandskydd och detaljplanearbete 5 kap. 7 a PBL I detaljplanen får det bestämmas att strandskydd enligt 7 kap. miljöbalken upphävs för ett område, om det finns särskilda skäl och intresset av att ta området

Läs mer

Vind dialogen Ted Kransby, Samhällsplanerare

Vind dialogen Ted Kransby, Samhällsplanerare Vind dialogen 2011 Ted Kransby, Samhällsplanerare Innehåll Politiken bakom satsningen Planeringsstödet Vad har planerats? Nya PBL Elnät Vad händer under 2012 2011 10 31 Sida 2 Vindkraftsutbyggnaden Politisk

Läs mer

Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna. SKL 3 september 2019 Klara Falk

Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna. SKL 3 september 2019 Klara Falk Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna SKL 3 september 2019 Klara Falk Boverket och miljöbedömningar Naturvårdsverket - Vägledning om miljöbedömningar Boverket - Vägledning om miljöbedömningar

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Förslag till utställningshandling, augusti 2013 (ver 2013-08-05 12:26) Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden

Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden YTTRANDE 1 (5) Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden Dnr M2013/2403/Nm Sammanfattning Länsstyrelsen föreslår att modeller för en havsplans

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

Härryda. 15 november 2018

Härryda. 15 november 2018 Härryda 15 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Hällingsjö. 29 november 2018

Hällingsjö. 29 november 2018 Hällingsjö 29 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2035 Granskningsutlåtande December 2014 1 Översiktsplanen för Laxå kommun 2015-2035 har varit utställd under perioden 10 juni - 28 augusti 2014. Under utställningstiden har

Läs mer

Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan

Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan 18 november 2015 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Exempel på regional och lokal planering - Skåne Arbete

Läs mer

betydande miljöpåverkan

betydande miljöpåverkan Undersökning om 1(9) betydande miljöpåverkan tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2 inom Klockaretorpet i Norrköping den 9 april 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-06-11, 134 Laga kraft:

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan

Undersökning om betydande miljöpåverkan Undersökning om betydande miljöpåverkan 1(9) tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2 inom Klockaretorpet i Norrköping den 24 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen i SPN: Laga kraft: Genomförandetidens

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: Detaljplan för område väster om Gamla Faluvägen i

Läs mer

Tidigare ställningstagande

Tidigare ställningstagande 2(5) Tidigare ställningstagande Översiktsplan I översiktsplan 1990 redovisas aktuellt område som planerat bostadsområde. Motiv anges här för att pröva ekologiskt byggande. För Kullön har en fördjupad översiktsplan

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

Vad är en översiktsplan och hur går det till?

Vad är en översiktsplan och hur går det till? 228 Vad är en översiktsplan och hur går det till? 9. VAD ÄR EN ÖP? 229 VAD ÄR EN ÖVERSIKTSPLAN? Den kommunövergripande översiktsplanen är ett viktigt strategiskt dokument. Planen medverkar till en gemensam

Läs mer

Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse inför Täby kommuns prövning av översiktsplanens aktualitet

Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse inför Täby kommuns prövning av översiktsplanens aktualitet SAMMANFATTANDE REDOGÖRELSE 1 (6) Enheten för samhällsplanering Karin von Sydow Täby kommun tabykommun@taby.se Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse inför Täby kommuns prövning av översiktsplanens aktualitet

Läs mer

betydande miljöpåverkan

betydande miljöpåverkan Undersökning om 1(9) 2019-08-30 betydande miljöpåverkan tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Händelö 2:41 med närområde inom Kvillinge i Norrköpings kommun (Fliset 1 med närområde)

Läs mer

Konsekvenser ÖP2030 KONSEKVENSER BILAGA. Översiktsplan för Piteå

Konsekvenser ÖP2030 KONSEKVENSER BILAGA. Översiktsplan för Piteå KONSEKVENSER BILAGA Översiktsplan för Piteå Där denna symbol förekommer finns mer information att hämta. Alla handlingar som hör till översiktsplanen hittar du på: www.pitea.se/oversiktsplan Läsanvisningar

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

Översiktsplaneutredningen. Översiktsplaneutredningen 1

Översiktsplaneutredningen. Översiktsplaneutredningen 1 Översiktsplaneutredningen Inger Holmqvist Johan Hjalmarsson Cristina Björn Emma Franzén Joel Björk-Werner särskild utredare huvudsekreterare sekreterare sekreterare sekreterare Översiktsplaneutredningen

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan för kvarteret Lyckan 14 inom Gamla staden i Norrköping den 27 september 2018 SAMRÅDSHANDLING Antagen i SPN/KF:

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1 Behovsbedömning 1(8) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1 (Smedby idrottsfält) inom Smedby i Norrköping den 15 september 2015 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2015-10-13, 211 Laga kraft:

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för Byxelkroksområdet, Borgholms kommun

Fördjupad översiktsplan för Byxelkroksområdet, Borgholms kommun l (6) Kontakt: Christian Forssell, planarkitekt christian.forssell@ lansstyrelsen.se 010-22 384 52 Borgholms kommun kommun@ borgholm.se Fördjupad översiktsplan för Byxelkroksområdet, Borgholms kommun Rubricerat

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DA 103. Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter

BEHOVSBEDÖMNING DA 103. Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter DA 103 BEHOVSBEDÖMNING Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter Oskarshamns kommun, Kalmar län Upprättad av samhällsbyggnadskontoret augusti 2016 Dnr SBN 2016/115 Uppdragsbeslut

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt Samhällsbyggande och vattenplanering Jan Persson, Länsarkitekt 2012-02-02 Miljökvalitetsnormer i vatten Ytvatten (vattendrag, sjöar och kustvatten) MKN omfattar såväl kemiska som ekologiska kvalitetskrav:

Läs mer

Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan på regional utveckling och tillväxt

Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan på regional utveckling och tillväxt TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Rebecka Persson 2018-09-13 KS 2018/0689 Björn Strimfors Kommunstyrelsens planutskott Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Plan- och byggdag Tema Regional planering och utveckling 24 april Christer Abrahamsson Samhällsbyggnadsdirektör Länsstyrelsen

Plan- och byggdag Tema Regional planering och utveckling 24 april Christer Abrahamsson Samhällsbyggnadsdirektör Länsstyrelsen Plan- och byggdag Tema Regional planering och utveckling 24 april 2014 Christer Abrahamsson Samhällsbyggnadsdirektör Länsstyrelsen 070-2240346 Västra Götalands län 49 kommuner 1,5 miljoner invånare 17

Läs mer

Bilaga 4 f: Vattenplan förslag till disposition

Bilaga 4 f: Vattenplan förslag till disposition Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 f: Vattenplan förslag till disposition Hur ska bilagan användas? Bilagan ger förslag på disposition till en vattenplan. Under rubrikerna ges exempel

Läs mer

Miljökvalitetsnormer i fysisk planering. Susann Jonsson Länsstyrelsen Stockholms län Samhällsbyggnadsavdelningen

Miljökvalitetsnormer i fysisk planering. Susann Jonsson Länsstyrelsen Stockholms län Samhällsbyggnadsavdelningen Miljökvalitetsnormer i fysisk planering Susann Jonsson Länsstyrelsen Stockholms län Samhällsbyggnadsavdelningen Susann.sass-jonsson@lansstyrelsen.se 1 kap 2 Plan- och bygglagen Det är en kommunal angelägenhet

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HYBO 1:28, 12:1, 2:63 MED FLERA UPPHÄVANDE AV DEL AV DETALJPLAN FÖR HYBO STATIONSSAMHÄLLE LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum: 2014-10-29

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg Översiktsplan ÖP2001 HYLTE KOMMUN SAMRÅD 2011-03-21-2011-05-23 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Dnr OP 2009/0153

Läs mer

GRANSKNING ENLIGT 3 KAP 16 PLAN- OCH BYGGLAGEN (PBL)

GRANSKNING ENLIGT 3 KAP 16 PLAN- OCH BYGGLAGEN (PBL) Granskningssyttrande 1 (7) Yttrandet skickas digitalt till Uppvidinge kommun ledningskontoret@uppvidinge.se GRANSKNING ENLIGT 3 KAP 16 PLAN- OCH BYGGLAGEN (PBL) FÖRSLAG TILL FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN ÖVER

Läs mer

Upplägg. Klimatförändringarna. Klimat i förändring en inledning

Upplägg. Klimatförändringarna. Klimat i förändring en inledning Klimat i förändring en inledning Martin Karlsson Boverket martin.karlsson@boverket.se Upplägg Konsekvenserna av ett klimat i förändring PBL anpassas till ett klimat i förändring Översvämningsdirektiv Klimat-

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Förslag till stadsplanebestämmelser för kvarteret Kronan i Norrköping inom Gamla staden (Kronan 8) den 20 maj 2019 reviderad

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning ÖP 2002 Tanums kommun 1 Inledning 1 Bakgrund.. 1 Översiktsplanens syfte och tillämpning... 2 - Redovisning av de allmänna intressena 2 - Vägledning vid prövning av bygglov och andra tillstånd 2 - Särskilda

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten. hur ska de in i översiktsplaneringen?

Miljökvalitetsnormer för vatten. hur ska de in i översiktsplaneringen? Miljökvalitetsnormer för vatten hur ska de in i översiktsplaneringen? MKN-vatten in i plan- och bygglagen 2009: PBL 3.kap. 5 Av översiktsplanen ska framgå hur kommunen avser att följa gällande miljökvalitetsnormer

Läs mer