Utvärdering på kursen RASK-Studieteknik Höstterminen 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering på kursen RASK-Studieteknik Höstterminen 2011"

Transkript

1 Utvärdering på kursen RASK-Studieteknik Höstterminen 2011 Antal svar: Öppen fråga Min spontana kommentar till dig Lasse är... Motiverande, bra energy, bra kunskap om ämnet, inspirerande som person, tack så mycket! Mycket bra föreläsningar, trots vissa sidospår. Tydlig, levande och intressant att lyssna på! Fortsätt vara en så öppen och spontan lärare som du är! Trevligt och lärorikt att delta på dina lektioner. Super bra föreläsningar! Du lär ut med engagemang och det är lätt att lyssna på dig och hänga med i det du pratar om. Du verkar trivas bra med ditt yrke. En inspirerande lärare som lägger föreläsningen på rätt nivå. Jag uppskattar skämten som kommer då och då!! Jag hade mycket lätt för att hålla fokus och intresset uppe under föreläsningarna - och det har ju mycket med läraren att göra, eller hur? Att du är en superduktig lärare som får oss studenter att vilja gå till dina lektioner! Personligen så studerade jag som bäst direkt efter dina föreläsningar eftersom jag då blivit tillräckligt peppad. Jag tycker absolut att du ska fortsätta med den här kursen och jag "promotar" för den till alla jag känner eftersom jag tycker att den är gynnsam för oss alla. Tack så jätte mycket! Den stilen och attityden du har när du undervisar är jättebra. Man hänger hela tiden med och det blir tryggare stämmning när det är lite löst och ledigt under föreläsningen! Bra lärare, "modern" undervisningsteknik vilket är bra. lätt att förstå och ROLIG. Bra jobbat! Fantastisk kurs! En inspirerande lärare som på ett finurligt vis kombinerar teorier med humor. Detta gör att jag har tagit in informationen på ett fantastiskt vis och berättar nu vidare för vänner och familj med samma entusiasm! Bästa kursen, alla borde gå studieteknik. Du er en god underviser og det var et meget spændende kursus. Kursen har varit väldigt pedagogiskt och välstrukturerad. att han lär ut på ett lättsamt och levande sätt. Han relaterar sina påstående till praktiska exempel. Det har varit väldigt intressanta och lärorika lektioner om ett ämne som jag inte alls trodde kunde var så intressant. Att du gjort ett jätte bra jobb med kursen. Jag har fått upp ögonen för studieteknik som jag tidigare inte hade en aning om. Att du är otroligt engagerad och pedagogisk som människa och jag tycker att du gjort helt rätt karriärval! Fortsätt hålla i föreläsningar och hjälpa

2 andra - för du gör det så otroligt bra! Du är tydlig, rolig och som sagt pedagogisk som bara den! Tack för denna kurs, du gjorde den väldigt intressant! Du är en riktigt bra föreläsare! Du måste föreläsa för våra föreläsare, så att de lär sig att lära ut på ett bättre sätt! BRA! Gör det så roligt och intressant som det går. Att du får föreläsningarna att bli intressanta samtidigt som de är roliga och enkla att följa med i. Jag tycker verkligen att det var givande föreläsningar och jag kommer verkligen ha nytta av dem! Dels tycker jag att ämnet i sig är intressant, men det är också mycket relevant för mina kommande studier! jag tycker lasse var en fantasiskt inspirerande föreläsare som var lätt att förstå. Väldigt intressant kurs och väl utfört Jätteroligt att lyssna på en föreläsare som man märker brinner för sitt ämne, men ändå har förståelsen att åhörarna inte vet allt. Det gör att du förklarade bra och man kände att man kunde fråga det man undrade, samtidigt som man själv blev mer intresserad av ämnet när man märkte att du verkligen gillar ditt jobb och det ämnet du jobbar med, kul! Bra jobbat! Riktigt bra lärare som gör lektionen rolig och intressant. 2. Matrisfråga Min egen insats Min egen insats på kursen har varit: (1=inaktiv, 5=mycket aktiv) inaktiv ganska inaktiv aktiv ganska aktiv mycket aktiv Inte besvarad på kursen har jag varit 0% 0% 11,5% 53,8% 30,8% 3,8% 3. Öppen fråga Förväntningar Vilka förväntningar hade du på kursen och hur motsvarade innehållet på kursen dessa? Jag hade ganska låga förväntningar, men det var mycket, mycket bättre och givande än vad jag trodde. Trodde i början att man skulle gå igenom grejer som man redan visste men det var mycket nytt och intressant. Mina förväntningar har blivit väl uppfyllda. Förväntade mig att vi skulle gå igenom de delar vi gick igenom.

3 Det som överträffade var på vilket sätt materialet visades och presenterades av Lasse. Mina förväntningar var att jag skulle lära mig att studera rätt, om det fanns andra vägar att gå än den jag redan gått. Och jag har lärt mig mycket under dessa 5 föreläsningarna. Jag hoppades på att för konkreta tips på hur jag skulle kunna lägga upp studier på högre nivå och känna att dessa tilltalade mig. Jag ville också lära känna miljön på högskolan då jag stod inför beslut om studier eller arbete. Alla förväntningar infriades. Jag hade nog inga sakliga förväntningar eftersom att jag påbörjade kursen rätt impulsivt men jag hoppades väll på att Lasse kunde ta fram trollspö och utföra lite magi. Något trollspö vet jag inte om jag fick se men lite magi fick vi nog alla känna på, att få mig att lämna in en hemtenta en vecka innan deadline är magi för min del i alla fall. Jag kan garanterat säga att jag fått en bättre insikt i hur en god studieteknik ser ut för MIG. Det var alltid lätt att få råd från andra som lät bra i teori men var jättesvåra att applicera i verkligheten. Nu har jag ju som sagt hittat en studieteknik som passar just mig och det bästa är att jag förstår varför den passar mig dessutom. Jag trodde att kursen skulle vara givande och något som man kommer ha stor nytta av under sin studieperiod. Jag fick lära mig nya massa nya saker om hur man kan sköta sin studietid och ska prova några tips som vi fått! kursen motsvarade exakt det jag trodde Det motsvarade bra! Jag hade höga förväntningar på kursen om att den skulle ge mig verktyg till att nå mina studiemål. Kursen har helt klart motsvarat mina förväntningar Att jag skulle finna inspiration och nyckeln till ett läsvärt läsande framöver Att lära mig en studieteknik och det fick jag. Jeg havde ikke nogle specifikke forventninger til kurset og var lidt usikker på hvad der skulle ske. Men jeg havde valgt at tilmelde mig, fordi at den uddannelse jeg læser nu (informations arkitekt) er betydeligt anderledes end min tidligere (fotojournalist) og vil forsøge at få det bedst mulige ud af det. Jag hade väl egentligen bara förväntat mig så mycket. Kanske att det skulle pekas med en pekpinne på tavlan om hur man studerar rätt. Men det känns som att jag har fått reflektera väldigt mycket över vad som kanske inte varit så bra i min egen studieteknik och vad jag kan göra bättre i framtiden. Tänkte inte så mycket på att jag skulle få lära mig om hjärnan och hur inlärning fungerar i samband med det(vilket kanske är lite konstigt för det är ju rätt logiskt). Jag ville lära min några tips på hur jag kunde öka min inlärning och få bättre resultat på tentorna. Jag trodde det skulle vara ganska segt faktiskt, studieteknik låter inte så glamoröst. Men efter personlighetstest, olika fakta om hjärnan och en genuint intresserad lärare överträffades mina förväntningar med råge.

4 Jag hade inga förväntningar. Jag visste inte helt vad jag gav mig in på... Jag förväntade mig fler forskningsresultat på hur minnet fungerar. Du tog upp vissa "knep" under föreläsningarna men resten av RASK handlade främst taktik och teknik, vilket var bra men mycket av det som togs upp var inga revolutionerande nyheter. I slutet av kursen kunde vi konstatera följande: Vi är alla unika som människor och därför är vårt inlärningssätt också individuellt. Även om RASK har bjudit på många användbara tips, så tror jag tyvärr inte att jag kommer att bryta de gamla mönster jag har med mig genom att tycka att det alltid finns något annat sätt att plugga. Mycket väl! Jag hade inga direkta förväntningar, men jag blev positivt överraskad då det var väldigt givande föreläsningar. Jag hade förväntningarna om att få lite tips kring studieteknik, men jag hade inte alls förväntat mig att det skulle gå att vikla så mycket till sig själv som det gjorde! jag tycker det var kul att man kunde tillämpa så mycket på sig själv och sina egna studier. Positivt överraskad och jag tror att de som valt att inte gå på föreläsningarna har gjort en miss! Hade inte så stora förväntningar från början. jag hade inga höga förväntningar, utan tänkte att man skulle få höra det som man brukar höra vid studieteknik. Det som brukar sägas brukar inte ta någon hänsyn till att man är olika som person, utan bara innehålla de vanliga tipsen. Denna kurs var riktigt mycket bättre än allt tidigare. Jag fick en förståelse för hur allt hänger samman och varför man ska göra det som man bör göra, typ pauser, och jag fick även en helt annan bild av mig själv och sedan användbara tips som passar just mig. Jag fick ut det jag ville och som du sa så finns det inga genvägar bara tips. 4. Öppen fråga Bra på kursen har varit Ge en kort kommentar på kursens innehåll, upplägg och material. Bra i helheten, lagom mycket tid. Kursen har varit lärorik, kan sammanfattas som mycket väl värd att gå! Strukturerad genomgång då vi började att titta på hur hjärnan och minnet fungerar för att därefter inrikta oss på olika personlighetstyper och att olika tekniker och inlärningsstilar passar olika beroende på vilka preferenser man har. Detta avslutades med att vi konkret gick igenom olika studietekniker. Rätt ordning och bra uppbyggnad av lektionerna! Jag vet inte vad jag ska skriva, det har varit bra, en snabb och utförlig genomgång av det mesta. Bra innehåll, upplägg och material. Intressant, relevant, rolig och lättförståelig. Det som har varit bra är att den välkända röda tråden har följt med alla föreläsningar. Att det började med hjärnans och minnets funktioner.

5 Fortsatte med hur man ska studera utifrån ens personlighet och slutligen hur man ska anteckna och göra för att komma ihåg det man läser! MBTI typen. Man lär känna sig själv som person. Lärorikt, bra innehåll & upplägg. Engagemanget från Lasse har varit drivande och gjort varje föreläsning intressant. Gällande innehållet blev jag speciellt intresserad av föreläsningen som handlade om MBTI. Har bara positivt att säga här. Bra med powerpoint presentationer som ligger uppe på it s learning så man kan gå tillbaka och återkoppla. Lagom lång kurs med ett perfekt upplägg för den tiden MBTI har været en stor øjenåbner og jeg ville ønske at jeg havde kendt til det for tyve år siden! så jeg tidligere kunne have været bevidst om og arbejdet med mine svage punkter (og forstærket mine styrker). Der har været meget information som jeg har kunnet bruge og det har også været godt at møde folk fra andre studier. verkligen allt. Väldigt logiskt upplagt. I det stora hela har kursen varit bra. föreläsningarna, powerpointbilderna och handouts har varit viktiga komplement till utbildningen och det har gett mig färdigheter att klarat hemtentan. Väldigt bra, bra bredd. Gillade att vi kunde ta upp övriga frågor till sista lektionen. Bra! Föreläsaren, innehållet på föreläsningarna. Jag tyckte att det var intressant och lärorikt, tyckte dock att denna kursen borde ingått i programmet och att den skulle ligga allra först i programmet! Att förstå att vi alla fungerar olika. Detta borde dock vara en obligatorisk del i utbildningen och i början! jag tycker det har varit ett lätt upplägg på föreläsningarna och man kunde verkligen använda sig av föreläsningarna till sitt arbete. Vettigt innehåll, utmärkt upplägg, bra material. Kursens innehåll var väl utplockat och man fick nya kunskaper, tips och en förståelse för hur allt hänger samman. Upplägget var bra och trots att ingen kurslitteratur användes utav mig, utan bara medverkan på alla föreläsningar och extra genomgång av powerpointarna så lärde jag mig massor! Allt var bra, gillade powerpoint presentationerna 5. Öppen fråga Mindre bra på kursen har varit.....innehåll, upplägg och material.

6 Jag har ingenting att klaga på. Inget att klaga på. Det hade varit kul att ta del av föreläsningsmaterialet innan föreläsningen... Jag tyckte inte om att du visade en ppt om MBTI en hel lektion och i slutet sa du att den inte skulle upp på IL. För jag hade inte antecknat den då det var så mycket text i bilderna, istället fokuserade jag på att hänga med i föreläsningen. Däremot såg jag att två worddokument om MBTI hade lagts upp så jag kunde använda mig av dem istället! Att en föreläsning krockade med en annan föreläsning för MR-studenter. Inget som jag kan se att det var för lite tid att göra djupdykningar. Speciellt tycker jag att man borde ägna mer tid åt MBTI, för att få en mer personlig studieteknik. Inget. Kommer inte på ngt... Att vi inte får föreläsningarna innan så man kan anteckna direkt i pdf samt läsa på för att fylla upp blod i hjärnans rätta delar... vet inte något negativt. Jag hade gärna velat läsa mer om ämnet... Kan tyvärr inte komma med något som var mindre bra 6. Öppen fråga Jag tycker att materialet till kursen var... Boken var bra men svårt att få tag på bibblan, kanske vore bra att ha en alternativ bok. Jag har inte läst någon litteratur till kursen utan bara följt med på lektionerna. Att ppt blivit utlagda på its learning tycker jag är mycket bra, men inget som jag har använt mig av. Mina antackningar har varit mest värda. Bra. Jag har inte använt mig utav kurslitteraturen utan bara gått på föreläsningarna och det har varit bra nog så att säga. Det räckte gott och väl. Bra! Jag köpte aldrig kurslitteraturen men kände att det jag fick ut under föreläsningarna räckte till gott och väl! Materialet under kursen har varit bra. Har haft stor hjälp av ppt som lagts upp på IL. Jättebra Bra PowerPoints!

7 Boken studieteknik för universitet och högskola är väldigt intressant och skriven på en väldigt grundläggande nivå, vilket jag tycker är bra. Vanligtvis är ppt INTE så tilltalande för mig, men med ditt engagemang och utrymme för diskussion och frågor så fungerade även detta. jag tycker boken "studieteknik" är mycket konkret och bra. Powerpints - jättebra Altsammen let forståeligt og brugbart. Men må jeg foreslå, at når du skriver tekst på billeder, at du lægger en uskarp baggrund ind bag teksterne. Se RASK 1 introduktion ht11.pdf side 8 og 10 som eksempel. Vores øjne fokuserer på det der er skarpt og kontrastrigt. Men hvis der er for meget, så bliver det svært at læse. ppt:s var väldigt tydliga o bra. eftersom jag missade alla föreläsningar förutom en så har jag inte fått några handouts...det är lite synd. materialet har varit lättförståligt. litteraturen har varit lättläst. Både powerpointbilder och handouts har varit fast förankrat i föreläsningarna. Lätt och överskådligt. Har man varit med så förstår man det. Den har varit bra och lätt att förstå. Det har varit bra material, dock svårt att hitta "bra" material till hemtenta som inte var ifrån föreläsningarna. mkt bra! jag deltog i gruppen som bara hade föreläsningarna, men jag tycker de var toppen och hade önskat att fler lärare hade liknande upplägg på föreläsningarna. vi hade parallella kurser som var väldigt tunga på föreläsningarna. använde ingen litteratur, men powerpointsen var lätta att förstå och hänga med i samtidigt som man ändå kunde läsa den och förstå, så det var inte för lite text heller. Väldigt bra. 7. Öppen fråga Jag tycker att hemtentan var... Lätt? Svår? Bra? Dålig? Har tentan hjälpt dig att få ett grepp om nya sätt att använda studieknik? Håller på att skriva den, men det känns bra, som en genomgång över hela kursen. förhållandevis lätt, men däremot är tentan på det som är viktig för kursen. Att jag tycker att den var lätt kan kanske bero på att väl har tagit till mig kursen innehåll. Mycket bra! Tentan innebar ännu en genomgång av allt material och därmed ännu bättre förståelse. Den gav en möjlighet att tänka till och fundera över vem jag är som person och vilken teknik som passar mig bäst. Tentan kommer nu att fungera som en mall som jag med tiden kan revidera angående vilka studietekniker som fungera bäst för mig! Hemtentan blev som en repetition för mig "Ja just det jaa, så var det" Dock inte riktigt färdig ännu, men snart så. Så jag tyckte den var bra. Mycket egen baserad precis som kursen i helhet är. Jag har aldrig skrivit en tenta förr, så jag vet faktiskt inte om jag överhuvudtaget är inne på rätt spår, men för mig kändes det bra!

8 Det var skönt att göra hemtentan eftersom jag då fick samla ihop mina tankar och reflektera kring min studieteknik. Jag vill inte säga att tentan var lätt för då kanske du höjer svårighetsgraden men den var inte svår att göra. Speciellt inte om man gått på alla föreläsningar, man har fått allt man behöver där för att göra tentan. Jag tyckte om de delarna där man skulle utgå från sig själv och beskriva hur man ville ha det när man pluggar för det är inget jag tänkt på innan. Lätt Bra! Lätt och bra...samtidigt blir det vad man gör det till. Tentan har absolut hjälpt mig att knyta ihop säcken och var en perfekt metod för att examinera denna kursen. Har väl på ett vis tänkt som denna hemtentan i allt jag gör nu under/efter kursen tid i form av studietekniska tips, vilken typ jag är i Myers briggs, om jag är introvert/extrovert, få med höger hjärnhalva när jag läser, hitta min tid på dygnet, vilken miljö jag trivs bäst i osv. Sedan har jag försökt sprida kunskapen kring det jag fått lära mig som en galning till idel öron villiga att lyssna på mig=) Skillnaden nu är bara att jag ska få ner det på papper. Hemtentan var en god lejlighed til at få sat ord på det jeg havde lært. Den var ikke svær. bra och inte alltför svår. kändes som en repetitionsövning av allt vi gått igenom på kursen och nu sitter det verkligen. bra. Det blev som både en sammanfattning och en personlig modell att arbeta utifrån. Bra! Den har absolut hjälpt mig, svårast är dock att själv förstå hur man är. :) Ja, det tycker jag men jag var som vanligt sent ute med inlämningen... :( Jag tyckte att den var bra, dock tror jag att jag kanske har tolkat uppgiften fel för jag ansåg att det var väldigt lätt att skriva hemtentan.. Roligt, bra och lärorik! hemtentan var rolig och nyttig, det var bra att få tänka till om hur man ska lägga upp sina studier för bästa resultat. jag har verkligen fått nytta av min tenta och kursen Bra och lättförståelig. Hemtentan blev lite som en egen slutsats som gjorde att man gick igenom allt grundligt igen, så jag lärde mig det och känner att jag kan en hel del, istället för om jag inte gjort hemtentan för då hade jag inte själv bearbetat materialet utan hade kanske glömt det efter en kort tid. För mig blev hemtentan lätt och jag tror det var en kombination över att jag tyckte det var kul, men också för att jag kunde koppla det till mig själv, vilket gör att jag har lättare för att lära mig. den var bra och inte allt för krävande. 8. Öppen fråga Lasse, du har glömt att fråga om...

9 Något jag glömt att fråga om i denna utvärdering eller tips till oss inför nästa kursomgång Inget vad jag kan komma på. Tvinga alla nya studenter att gå på den här kursen.. finns en hel del i mitt program som skulle ha behövt delta! Jag kan inte komma på något speciellt världs-omvälvande men ett litet tips har jag. Försök gärna att "banta ner" föreläsningarna för att på så sätt hinna med allt och slippa stressa. Vet jag inte. Men jag skulle gärna vilja gå fler kurser som du håller i för du gör det så bra! Jeg tænker, at det måske er brugbart at starte med minutvärderingen i en kortfattet version, så det næste hold kan se, hvad vi har syntes var lærerigt. En slags skymläsningen af kurset. Hur vet man om man har "gjort rätt vid testen"? så man pluggar så som ens kropp vill? nej 9. Matrisfråga Mitt omdöme Mitt betyg på kursen i helhet blir: underkänt (F) precis godkänt (E) godkänt (D) Väl Godkänt (B) Mycket väl godkänt (A) Jag ger kursen omdömet 0% 0% 0% 11,5% 88,5%

Undersökning av inaktiva studenter på fristående distanskurser Oktober-november 2011

Undersökning av inaktiva studenter på fristående distanskurser Oktober-november 2011 Bilaga 1 Undersökning av inaktiva studenter på fristående distanskurser Oktober-november 2011 Författare: Alastair Creelman Innehåll 1 Bakgrund 3 2 Metod 3 3 Resultat och diskussion 4 3.1 Fråga 1, Varför

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Elevers medskapande i lärprocessen 7,5 p Höstterminen -07 Kursansvarig Inger Brännström Johansson Annika Ehn-Magnusson 1 Inledning

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Jönköping Per Brahe Gymnasiet 20/4-2012 Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Slutarbete om min och andras dyslexi Johanna Gustafsson SP3a Innehållsförteckning Att läsa en mening

Läs mer

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden om Muntlig presentation Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber Studieverkstaden Inledning I din utbildning ingår troligen muntliga redovisningar och presentationer. Här har

Läs mer

MTM. Rapport: Fokusgrupper med studenter. December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB. Markör AB 1 (35)

MTM. Rapport: Fokusgrupper med studenter. December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB. Markör AB 1 (35) MTM Rapport: Fokusgrupper med studenter December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB 1 (35) Uppdrag: Användarundersökning Beställare: MTM Kontaktperson MTM: Pia Hasselrot Projektledare

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel Presentationsteknik i utbildningssyfte Presentationsteknik i utbildningssyfte av Janne Arleklint Cygnel 1 Innehåll Inledning! 6 Förberedelser! 7 Mål och struktur! 7 Definiera målet med din presentation!

Läs mer

Lärarhandledning. Introduktion till kursen

Lärarhandledning. Introduktion till kursen Swedish 875 Introduction 876 Lärarhandledning Introduktion till kursen 877 Många ungdomar saknar viktiga färdigheter och egenskaper som de behöver för att lyckas i arbete och studier. Genom vår forskning

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

CHEFSUTBILDNING FÖR ARBETSLEDARE INOM FRITIDSSEKTORN. Skarpnäcks Folkhögskola 2005-2006

CHEFSUTBILDNING FÖR ARBETSLEDARE INOM FRITIDSSEKTORN. Skarpnäcks Folkhögskola 2005-2006 Utvärdering CHEFSUTBILDNING FÖR ARBETSLEDARE INOM FRITIDSSEKTORN Skarpnäcks Folkhögskola 25-26 av Jens Eriksson Skarpnäcks Folkhögskola Horisontvägen 26 128 34 SKARPNÄCK 8-683 18 3 www.skarpnack.fhsk.se

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

H10_Statistik och Vetenskapsteori. Antal deltagare i enkäten: 44 Antal erhållna enkätsvar: 28

H10_Statistik och Vetenskapsteori. Antal deltagare i enkäten: 44 Antal erhållna enkätsvar: 28 H10_Statistik och Vetenskapsteori Antal deltagare i enkäten: 44 Antal erhållna enkätsvar: 28 1. I vilken utsträckning anser du att du uppnått de angivna kursmålen? (5) Stor 13 46,4% (6) Mkt stor 5 17,9%

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Vad var dina förväntningar på Gomorron Sverige som projekt innan turnén?

Vad var dina förväntningar på Gomorron Sverige som projekt innan turnén? Enkät sammanfattning Vad var dina förväntningar på Gomorron Sverige som projekt innan turnén? Att det skulle bli kul, bra och peppande. Väcka hela Sverige typ. Jag hoppades att jag skulle möta lokala arrangörer

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING Av och med: Tommy Kreutner Kreutner.se Skriven någon gång för ganska länge sedan Det var en gång en gammal bortglömd domän, domänen var fortfarande knuten till ett webbhotell

Läs mer

Lära ut matematik med hjälp av laborativ problemlösning

Lära ut matematik med hjälp av laborativ problemlösning Lära ut matematik med hjälp av laborativ problemlösning En fallstudie av hur en lärare arbetar med mattegömmor i årskurs 3. Therese Fredriksson Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas

Läs mer

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst Säljupproret Av: Mattias Hillestrand, mattias@hillestrand.se (Publicerad i Bonnier Ledarskapshandböcker - Säljledning #3 i augusti 2011) Introduktion Under den senaste tiden har vi fått höra både på radio

Läs mer

Talängslan något vi inte kan blunda för

Talängslan något vi inte kan blunda för Hjälp dina elever och studenter att behärska sin ängslan för att tala inför publik. av Ulrika Axelsson Talängslan något vi inte kan blunda för JAG FÅR PANIK och börjar svettas, blir röd i ansiktet och

Läs mer

Vardagsnära matematik i gymnasiet

Vardagsnära matematik i gymnasiet Institutionen för matematik och fysik Vardagsnära matematik i gymnasiet Mathematics with everyday applications Maria Carlsäter Ekdahl Examensarbete för lärarexamen I kunskapsområdet matematik VT 2006-02-02

Läs mer

23. Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation

23. Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation Att tala så att de lyssnar 23.1 23. Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation av Richard Nordberg Avdelningen för språk och kommunikation, KTH 23.1 Inledning Muntlig presentation har

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer