Digitalt skapande i kulturskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Digitalt skapande i kulturskolan"

Transkript

1 Digitalt skapande i kulturskolan Ett pilotprojekt hösten 2018

2 Digitalt skapande i kulturskolan 2 Inledning Samhället går i en riktning där digitala verktyg blir en del av alla tänkbara områden, estetiska såväl som tekniska. Att skapa och programmera med datorer kan vara både lustfyllt och kreativt. Om kompetensen till digitalt skapande finns hos kulturskolan kan den samverka med grundskolan för att hjälpa till att nå de nya digitaliseringskraven. Under hösten 2018 arrangerade Kultur i Väst, som ett pilotprojekt en helt ny fortbildningskurs i samarbete med Kodcentrum, Högskolan i Skövde och Kulturskolan Stureplan i Skara. Vi vände oss till pedagoger, fritidsledare och andra som arbetar med eller i kulturskolan. Kursen innehöll workshops, föreläsningar och praktiskt arbete tillsammans med en elevgrupp från Skara. Gruppen jobbade både med och utan dator. Kursmaterialet vände sig till nybörjare i åldern år. Vi la särskild vikt vid ett för-allaperspektiv. Inga förkunskaper krävdes för att delta. Det konkreta målet med fortbildningskursen var att de tio deltagarna skulle lära sig mer om hur man kan använda digitala verktyg i skapandeprocesser, för att sedan kunna starta upp verksamhet i sin kommun. Ett övergripande mål med hela pilotprojektet var att undersöka intresset och möjligheterna för att kulturskolan och grundskolan skulle kunna samverka kring arbetet med digitalt skapande och programmering. Underlaget till rapporten är skrivet av projektledare Stefan Johammar. Jag hade tidigare inte sett att allt det roliga som finns i spel också kan finnas i skapandeprocessen.

3 Digitalt skapande i kulturskolan 3 Projektorganisation Projektägare Anette Andersson Huber, producent kurser och fortbildning, Kultur i Väst. Ansvarig för projektet. Samtalspartner med projektledare och kontakt med administrativa tjänster. Projektledare Stefan Johammar. Ansvarig för projektets planering, genomförande och redovisning. Samarbetspart: Kodcentrum Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Föreningen arbetar för att alla barn ska få möjlighet att prova på, inspireras och utforska den digitala världens möjligheter oavsett bakgrund, skola eller tillgång till förkunskap och digital teknik. I pilotprojektet var Kodcentrum ansvariga för det pedagogiska genomförandet av fortbildningen. Samarbetspart: Högskolan i Skövde Högskolan i Skövde (HiS) är ledande på utbildningsområdet inom bland annat spelutveckling. HiS bidrog som samtalspartner, främst i diskussioner kring genus och inkludering kopplade till programmering. HiS bidrog även med en föreläsare en förmiddag och berättade hur deras utbildning är upplagd, vilka kompetensområden de vill se hos framtida studenter, samt svarade på frågor från de medverkande pedagogerna. Samarbetspart: Kulturskolan Stureplan Skara Kulturskolan Stureplan i Skara bidrog med lokaler och en elevgrupp. De ansvarade för att det fanns teknik på plats, att det fanns fika och de tog hand om anmälningar för elevgruppen.

4 Digitalt skapande i kulturskolan 4 Bakgrund I de allra flesta fall erbjuder kulturskolor musikundervisning. I vissa fall finns även undervisning i till exempel film, teater, bild och dans. På en del orter finns det fler områden, ofta för att där finns en driven pedagog med ett specialintresse som exempelvis rollspels-live eller e-sport. I vårt pilotprojekt undersöker vi om digitalt skapande skulle kunna finnas i kulturskolans basutbud, på ett nationellt plan. Varför digitalt skapande i kulturskolan? Digitalt skapande, eller programmering och kodning, är ett estetiskt ämne. Eleverna får möjlighet att skapa interaktiva miljöer, i en dator. Ämnet involverar bild, grafik, ljud, musik och mycket kreativt tänkande. Alla barn stöter på digitala redskap varje dag. En djupare förståelse för dessa redskap är nödvändigt för att forma framtidens samhälle och är också en demokratifråga. Skolverket har infört programmering som obligatoriska moment i flera kurser i grundskolan. Ofta hamnar ämnet då inom matte/teknik. Här vill vi undersöka om programmering är ett ämne som går att närma sig via estetiskt skapande. Om kulturskolan i stället ägde kompetensen att arbeta kreativt med programmering/kodning, kunde pedagoger komma till grundskolan och hålla programmeringskurser (kodstugor) med eleverna. Upplägget liknar det som redan finns i många kommuner, där den lokala kulturskolans pedagoger kommer till grundskolorna och håller musiklektioner. Övergripande mål: Nationell strategi Om det finns ett intresse för att arbeta med digitala verktyg i skapandeprocesser i kulturskolan behövs en nationell strategi för hur ämnet ska implementeras. Med en sådan strategi, skulle kulturskolan ha möjlighet att gå in och stötta grundskolan i arbetet med digitaliseringen. Om kulturskolepedagoger med sin kompetens inom kreativt, estetiskt skapande kunde få komma in i grundskolan och bidra till undervisningen i programmering skulle det kunna få flera positiva effekter. Programmering skulle kunna läras ut på ett lustfyllt sätt och nå fler elever.

5 Digitalt skapande i kulturskolan 5 Fortbildningskursen målgrupp, upplägg och innehåll Pilotprojektets praktiska del, fortbildningskursen, skedde under tre fredagar under augusti och september En inbjudan gick ut till Västra Götalandsregionens kulturskolor under våren, där intresserade pedagoger fick möjlighet att söka. I urvalet tog vi hänsyn till att få jämn fördelning genusmässigt, och regional spridning. De tio kulturskolepedagoger som deltog kom från Göteborg, Lerum, Lidköping, Skövde och Skara. Vi erbjöd också en elevgrupp på elever i åldrarna år att delta vid två kurstillfällen, för att de deltagande pedagogerna skulle få konkreta exempel på hur lektioner för barn och unga kan fungera. Första kurstillfället Efter en presentation av fortbildningen och pilotprojektet inledde två pedagoger från Kodcentrum på temat Att koda. Deltagarna fick prova att programmera och fick också en introduktion till kodboken.se, där det finns kostnadsfria lektionsupplägg för att lära sig programmera med hjälp av verktyget Scratch. Därefter fick alla deltagare prova att skapa spelet Bugrace. På eftermiddagen programmerade deltagarna ett labyrintspel. De fick även testa Makey Makey, ett sätt att koppla ledande material till en synt i datorn. Här provade de att spela en enkel melodi genom att röra vid varandras händer och näsor. Gruppen tittade också på inspirationsfilmer kring musik och teknik. Kulturskolan behöver verkligen utvecklas. Den kan inte se ut som den gjorde för 50 år sedan. Andra kurstillfället Peter Sjöberg från Högskolan i Skövde höll ett seminarium om spel ur ett estetiskt perspektiv. Han berättade bland annat att spelutbildningen vid Högskolan i Skövde följer fem spår: Programmering: den skrivna koden som ligger bakom det man ser och som styr funktionerna i spelet. Språket man talar med datorn. Ljud och musik: ett samarbete med övriga spelutvecklare för att få ljud och bild att samarbeta. Att komponera musik är enbart en liten del av arbetet. Grafik: att skapa det visuella uttrycket. Design: de regler som finns i spelet. Delas upp i mekanik vilka regler spelet följer, dynamik hur dessa regler kommunicerar med spelaren och vilka känslor spelet förmedlar. Game writing: hur spelvärlden ser ut.

6 Digitalt skapande i kulturskolan 6 Inlärningskurvan har länge varit lång och brant vad gäller programmering. Nu finns verktyg som bygger på att man skapar först och förstår sedan. Med programmeringsverktyg som till exempel Scratch, kan man börja arbeta kreativt nästan direkt. De som söker utbildningarna på Högskolan i Skövde är en relativt homogen grupp. Eleverna är övervägande män, födda i Sverige. Peter Sjöberg menar att det är viktigt att hitta nya kanaler för att visa att spelprogrammering är för alla. Under eftermiddagen höll två pedagoger från Kodcentrum lektion med elevgruppen, där kulturskolepedagogerna följde undervisningen. Barngruppen fick bland annat jobba i programmeringsverktyget Scratch, leka Robotkompis, och göra spelet Bugrace. Tredje kurstillfället Under förmiddagen utvärderade deltagarna fortbildningskursen. På eftermiddagen fortsatte barngruppen programmera under ledning av pedagogerna från Kodcentrum. Kulturskolepedagogerna gick runt till eleverna och hjälpte till. Spelet som programmerades i dag hette Labyrint. Programmering kan verkligen vara kreativt.

7 Digitalt skapande i kulturskolan 7 Respons från deltagarna Trots att deltagarna var musikpedagoger och aldrig tidigare provat programmering upplevde de programmeringsverktyget Scratch som mycket lätt att använda. Kopplingen mellan deras nuvarande uppdrag i kulturskolan och Scratch kändes däremot inte helt naturlig. Frågan blev i stället Hur kan Scratch användas i kulturskolan? Där menade flera att programmering borde vara ett eget, separat ämne. Jag ser inte programmering som ett komplement till just musik, utan som ett eget ämne. Angående att lägga kompetensen kring digitalt skapande i kulturskolan och lånas ut till grundskolan, fanns olika meningar. Vissa tyckte att kulturskolan ska syssla med renodlad estetisk verksamhet och inte blandas in i grundskolans läroplan. Andra såg en vinst i att kulturskolepedagoger skulle kunna besöka grundskolor och ha kurser i programmering och estetiskt skapande. Jag tycker nog inte att programmering är renodlad estetisk verksamhet. Slutligen diskuterade gruppen vad som skulle behövas på deras arbetsplatser för att kunna dra igång kurser i digitalt skapande. Flera nämner datorer, lokaler, tid och mer kompetens. På vissa ställen hyrs musikpedagoger ut till grundskolan för att arbeta med musik. Så skulle det kunna vara med Scratch-pedagoger också.

8 Digitalt skapande i kulturskolan 8 Utvecklingsmöjligheter Fortsätta driva fortbildningskurser för intresserade Det finns möjligheter att utveckla det digitala skapandet i kulturskolan, genom att fortsätta erbjuda intresserade kommuner och pedagoger fortbildning i att arbeta med programmering ur ett estetiskt perspektiv. Programmeringsverktyget Scratch är inte det enda sättet att arbeta kreativt med programmering, men det skulle kunna fungera som en gemensam kunskapsbas. Integrera digitalt skapande i ny kulturskolepedagogutbildning Göteborgs Universitet planerar inför en ny kulturskolepedagogutbildning. Här skulle spelprogrammering/digitalt skapande kunna vara ett nytt ämne i utbildningen. På det sättet kunde en framtida studerande till klarinettlärare även läsa kurser i spelprogrammering som en del av sin utbildning. Kompetens finns hos Högskolan i Skövde, som har meddelat intresse för att diskutera möjligheterna till att driva uppdragsutbildning. Praktikdelen skulle kunna ske hos Kodcentrums kodstugor i Göteborg, där man redan i dag fortbildar pedagoger inom grundskolan. Nationell utveckling kräver nya nätverk Vid en eventuell fortsättning med siktet mot en nationell utveckling av projektet krävs nya nätverk. I dag finns ett samarbete mellan Kultur i Väst, Kulturskolan Stureplan i Skara, Kodcentrum i Stockholm, och Högskolan i Skövde. Ska projektet utvidgas, behövs fler samarbetsparter. Kontakt Anette Andersson Huber, producent kurser & fortbildning, Kultur i Väst anette.huber@kulturivast.se

Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan

Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan Utbildning Vår 2019 Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan Hands-On Workshop! Få tips till din undervisning! Digga

Läs mer

Loopar och ljud 3 av 7. Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Loopar och ljud 3 av 7

Loopar och ljud 3 av 7. Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Loopar och ljud 3 av 7 Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Lektionsförfattare: Lotta Ohlin Andersson Till läraren 1. Loopar och ljud 2. Repetera det du gjort En

Läs mer

Loopar och ljud 3 av 7. Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Loopar och ljud 3 av 7

Loopar och ljud 3 av 7. Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Loopar och ljud 3 av 7 Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Lektionsförfattare: Lotta Ohlin Andersson Till läraren 1. Loopar och ljud 2. Repetera det du gjort Sida

Läs mer

Introduktion av Trailer/Uppsamling

Introduktion av Trailer/Uppsamling Dokument till lare: Introduktion av Trailer/Uppsamling Introduktion av uppsamling: Trailer och klappövning Lektionsupplägg för 75 min. Underlag till ca 24 elever Gymnasium: kursen Estetisk kommunikation

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet Digitalt lärande och programmering i klassrummet utbildningsprojekt för lärare Vision Programmering blir en naturlig del i klassrummet. Alla lärare ska kunna använda programmering som ett arbetssätt för

Läs mer

Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids

Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids imotion Syfte 1 Målet med denna planering är att introducera appen imotion från Fingerlab i verksamheten i syfte att stimulera till lärande

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Meddelande och game over 5 av 6

Meddelande och game over 5 av 6 Meddelande och game over 5 av 6 Lektionen handlar om att lära sig använda meddelandefunktionen i Scratch. Lektionsförfattare: Lotta Ohlin Andersson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Fortsätt med Scratch: Så funkar kloner (del 3/6)

Fortsätt med Scratch: Så funkar kloner (del 3/6) Fortsätt med Scratch: Så funkar kloner (del 3/6) I lektionen programmerar eleverna ett spel Scratch och lär sig använda kloner. Till läraren 1. Kloner i Scratch 2. Hur fungerar kloner i Scratch? 3. Nästa

Läs mer

Fortsätt med Scratch: Meddelande och game over (del 5/6)

Fortsätt med Scratch: Meddelande och game over (del 5/6) Fortsätt med Scratch: Meddelande och game over (del 5/6) I lektionen programmerar eleverna ett spel i Scratch och lär sig använda meddelandefunktionen. Till läraren 1. Använd meddelanden i Scratch 2. Repetera

Läs mer

Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation

Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation lisa@kodcentrum.se KODCENTRUM En ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt

Läs mer

Slutkonferens InVäst. Seminarium GTC

Slutkonferens InVäst. Seminarium GTC Slutkonferens InVäst Seminarium GTC Vilka är vi? Anita Larsson, fordonslärare Louise Tegenfeldt, sfi/sva-lärare Mekaniker tunga fordon med språkstöd, Göteborgs Tekniska College Grupper med upp till 20

Läs mer

DIGITALA KOMPETENSER OCH PROGRAMMERING

DIGITALA KOMPETENSER OCH PROGRAMMERING Pilotutvärdering 7 juli 2017 DIGITALA KOMPETENSER OCH PROGRAMMERING En utvärdering av samverkan mellan Uddevallas grundskolor och Innovatum Science Center När och var? Läsåret 16/17 har Uddevalla kommun

Läs mer

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola #allaskalyckas digital kompetens It-strategi för grundskola och grundsärskola Barn - och utbildningsförvaltningen 2017 Innehåll Inledning... 2 Hallstahammar kommuns vision 2025... 2 Nationell it-strategi...

Läs mer

Maskinteknologsektionen

Maskinteknologsektionen Maskinteknologsektionen Digitalisering ur studenternas perspektiv Respondenter Fördelning över program 104 studenter totalt Maskin 23,1% Bra representation i antal studenter på respektive program EMM 47,1%

Läs mer

Hälsoäventyret. Fakta om programverksamheten för barn och unga HÄLSOÄVENTYRET EN BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN

Hälsoäventyret. Fakta om programverksamheten för barn och unga HÄLSOÄVENTYRET EN BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN Hälsoäventyret Fakta om programverksamheten för barn och unga HÄLSOÄVENTYRET EN BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN Hälsoäventyrets vision är att barn och unga ska få bättre självkännedom och kunna ta beslut som

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet Digitalt lärande och programmering i klassrummet Innehåll Vad är programmering och varför behövs det? Argument för (och emot) programmering Programmering i styrdokumenten Kort introduktion till programmering

Läs mer

Datalogiskt tänkande är mer än Programmering. Fredrik Heintz Linköpings universitet

Datalogiskt tänkande är mer än Programmering. Fredrik Heintz Linköpings universitet Datalogiskt tänkande är mer än Programmering Fredrik Heintz Linköpings universitet Vad kommer jag säga idag? Datalogiskt tänkande är en uppsättning generella färdigheter och attityder som är viktiga för

Läs mer

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2 VOLONTÄRPOLICY VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till Kodcentrums arbete. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd

Läs mer

Programmering, dans och loopar

Programmering, dans och loopar Lektionen är en introduktion till programmering; träna loopar med analog dansprogrammering. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. En loop 2. Varför behövs loopar? En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell 1. Är appen lättbegriplig för barn? Kan barnen använda appen självständigt utan en närvarande pedagog? Är appen lättnavigerad för en vuxen med lägre kompetens

Läs mer

Kulturpedagogiska projekt

Kulturpedagogiska projekt Kulturpedagogiska projekt VEM HÅLLER I KULTURPROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i de kulturpedagogiska projekten. Susanna har flera års erfarenhet av att leda kurser

Läs mer

DIGITALT SKAPANDE. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DIGITALT SKAPANDE. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DIGITALT SKAPANDE Ämnet digitalt skapande behandlar skapande och gestaltande processer med digitala verktyg i gränslandet mellan konstnärligt skapande och teknik. Innehåll och teknik i konstnärligt skapande

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation

Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation lisa@kodcentrum.se KODCENTRUM En ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt

Läs mer

O:MEET 17 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 17 augusti 2016 Restaurangen Brattebergsskolan

O:MEET 17 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 17 augusti 2016 Restaurangen Brattebergsskolan O:MEET 17 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 17 augusti 2016 Restaurangen Brattebergsskolan Liknande innehåll på förmiddag och eftermiddag för att

Läs mer

Varför behöver vi förstå programmering? Se video

Varför behöver vi förstå programmering? Se video Se video Varför behöver vi förstå programmering? Lektionen är en introduktion till ett arbete med programmering. Genom filmen i lektionen får eleverna konkreta exempel på varför kunskaper i programmering

Läs mer

Introduktion till att programmera med Scratch (lektion 3 av 5)

Introduktion till att programmera med Scratch (lektion 3 av 5) Introduktion till att programmera med Scratch (lektion 3 av 5) Vi tittar närmare på "sprajtar" och hur man med hjälp av programmering får dem att röra sig samt lär oss att skapa loopar. Det här är tredje

Läs mer

It-strategi för ett bättre lärande med målbilder Verktyg för självskattning

It-strategi för ett bättre lärande med målbilder Verktyg för självskattning It-strategi för ett bättre lärande med målbilder Verktyg för Claes Johannesson Rektorsträff 23 maj 2014 It-strategi för ett bättre lärande med 12 målbilder 1 Förbättrad digital kompetens hos alla 1.1 Förtrogenhet

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Uppdraget enligt Regleringsbrev 2018 främja digitaliseringen inom skolväsendet underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Läs mer

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE VARBERGS KOMMUN & LIN EDUCATION PRESENTERAR: STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE 24 SEPTEMBER - ÅK F-5 PÅSKBERGSSKOLAN & PINGSTKYRKAN Välkomna till en heldag kring IT och lärande. Du får under dagen en gemensam

Läs mer

PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG

PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG ATT UNDERVISA I PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG SYFTE Lärarna ska känna sig redo! Datalogiska kunskaper Pedagogiska kunskaper Utveckla

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Bidrag till utomstående organisationer

Bidrag till utomstående organisationer Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-03-22 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2016-04-14 Bidrag till utomstående

Läs mer

VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER

VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER VOLONTÄRPOLICY VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till Kodcentrums arbete. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd

Läs mer

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun.

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. O:MEET 11 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 11 augusti 2015 Restaurangen Brattebergsskolan Liknande innehåll på förmiddag och eftermiddag för att

Läs mer

Inbjudan. Förskolans eventdag Medioteket. stockholm.se/medioteket. Varmt välkommen!

Inbjudan. Förskolans eventdag Medioteket. stockholm.se/medioteket. Varmt välkommen! Inbjudan Förskolans eventdag 2017 Medioteket bjuder på en spännande och kostnadsfri dag om digitalisering och nya arbetssätt i förskolan. På förmiddagen har vi ett ledarspår för förskolechefer, pedagogiska

Läs mer

VATTEN LJUD RÖRELSE LUFT LJUS PROGRAMMERING

VATTEN LJUD RÖRELSE LUFT LJUS PROGRAMMERING SYFTE OCH MÅL för att varje barn i förskolan ska: Lpfö 98 rev.2016 utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära, utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga, utvecklar

Läs mer

Fördjupningsforum för gymnasielärare i matematik

Fördjupningsforum för gymnasielärare i matematik Stockholm 27 november 2018 ts re r k l å fö ti til lse ma en de te m hän i ma om e e lk ast rar Vä tig ielä vik nas m gy Fördjupningsforum för gymnasielärare i matematik u Rivstart för absoluta nybörjare

Läs mer

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin Programmering Analogt och med smårobotar Nina Bergin Programmering i Läroplanen Tre ämnen i grundskolan som har huvudansvaret för programmering: matematik, teknik och samhällskunskap. Ämnesövergripande

Läs mer

ipad strategi i förskolan

ipad strategi i förskolan ipad strategi i förskolan - en strategi för att utveckla pedagogernas förhållningssätt till och användande av ipad i förskolorna i Lindesbergs kommun. Datum: 20131029 För revidering ansvarar: Förskolechef

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Kommunikation med estetiska uttrycksmedel används för att påverka kultur- och samhällsutveckling. Kunskaper om estetisk kommunikation ökar förmågan att uppfatta och tolka budskap

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

Nyfiken på programmering Nacka 150422

Nyfiken på programmering Nacka 150422 Nyfiken på programmering Nacka 150422 20 minuter NT-satsningen Bakgrund Frågor och funderingar Våra tankar Code by Riebart - www.flickr.com/photos/riebart/ Naturvetenskaps- och tekniksatsningen 2013-2016

Läs mer

Talföljer och cirklar: Algoritmer, geometri och mönster 2 av 4

Talföljer och cirklar: Algoritmer, geometri och mönster 2 av 4 Talföljer och cirklar: Algoritmer, geometri och mönster 2 av 4 Lektionen handlar om hur algoritmer kan användas för att skapa geometriska mönster. Lektionsförfattare: Måns Jonasson Till läraren En digital

Läs mer

Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan

Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan 2003-12-19 Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan A: Ansvarsområden Musik och Kulturskolan undervisar elever från 9 19 år på 22 olika instrument. För

Läs mer

IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun

IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun Varför en IT-strategi Dagens samhälle blir allt mer digitaliserat, olika tjänster i samhället blir digitaliserade och det är viktigt för utbildningsverksamheterna

Läs mer

Programmering i matematik och teknik i grundskolan

Programmering i matematik och teknik i grundskolan Programmering i matematik och teknik i grundskolan Program november 2017 09.15 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.30 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8)

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) Verksamhetsplan för Enköpings naturvetenskap och teknik 2015 2017 Foto: Mikael Bernövall Ansvarig för denna plan är styrgruppen för Enköpings naturvetenskap och teknik 2 (8) Del

Läs mer

Om mig själv. Spellararen.se. Felix Gyllenstig Serrao. Förstelärare, projektledare och bloggare. Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg

Om mig själv. Spellararen.se. Felix Gyllenstig Serrao. Förstelärare, projektledare och bloggare. Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg Om mig själv Felix Gyllenstig Serrao Förstelärare, projektledare och bloggare Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg Har arbetat i Flexgruppen i Askim-Frölunda-Högsbo, Göteborg med elever

Läs mer

Bidrag till utomstående organisationer

Bidrag till utomstående organisationer Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-01-09 Bidrag till utomstående

Läs mer

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Referat från seminarium i Almedalen Almedalsveckan, måndagen den 1 juli 2013 Gotlands Museum, Strandgatan 14, Visby

Läs mer

P R O J E K T : D I C E

P R O J E K T : D I C E P R O J E K T : D I C E Ett projektarbete i svenska, entreprenörskap och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2013. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av utvecklingsprocessen

Läs mer

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan Datum 2018/2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan 2018/2019 Tidsperiod: 2018/2019 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever

Läs mer

Digitalt lärande på Arnljotskolan. En modern och attraktiv skola där alla elever lyckas i sitt lärande

Digitalt lärande på Arnljotskolan. En modern och attraktiv skola där alla elever lyckas i sitt lärande Digitalt lärande på Arnljotskolan En modern och attraktiv skola där alla elever lyckas i sitt lärande Vad behöver ditt barn kunna år 2050? Vi behöver rusta för Elevernas framtida yrkesliv verksamma till

Läs mer

Rapport skolutveckling och digitalisering

Rapport skolutveckling och digitalisering Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2016/360 GVN 2016/86 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 maj 2016 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden/ Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Slutrapport för Internetfonden

Slutrapport för Internetfonden Slutrapport för Internetfonden Webbprogrammering i matematik och fysikundervisning Mikael Tylmad mikael@roboro.se Fredrik Atmer fredrik.atmer@gmail.com Ella Kai-Larsen e@k-l.se 10 april 2014 http://www.profyma.se/

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

PROGIS PROGRAMMERING I GRUNDSKOLAN ÅLANDS LANDSKAPSREGERING, UTBILDNINGS- OCH KULTURAVDELNINGEN

PROGIS PROGRAMMERING I GRUNDSKOLAN ÅLANDS LANDSKAPSREGERING, UTBILDNINGS- OCH KULTURAVDELNINGEN 2019 PROGIS PROGRAMMERING I GRUNDSKOLAN ÅLANDS LANDSKAPSREGERING, UTBILDNINGS- OCH KULTURAVDELNINGEN Innehållsförteckning Varför behövs projektet... 2 Definition... 3 Syfte och målsättning... 4 Syfte...

Läs mer

Digitalisering. Förstå uppdraget utifrån läroplanen

Digitalisering. Förstå uppdraget utifrån läroplanen Digitalisering Digitalisering är en del av samhället och utvecklingen går snabbt framåt.förskolan skall möta detta i sin undervisning. EU har listat åtta nyckelkompetenser för det livslånga lärandet, varav

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet Digitalt lärande och programmering i klassrummet Innehåll Programmering Vad är programmering och varför behövs det? Argument för (och emot) programmering Kort introduktion om programmering Några grundbegrepp

Läs mer

Förskolans eventdag. 14 november Medioteket

Förskolans eventdag. 14 november Medioteket Förskolans eventdag 14 november 2018 Medioteket Ledarspår med föreläsningar på förmiddagen Digital kompetens, äntligen ett uppdrag i förskolan! Efter en lång process är äntligen de nya skrivningarna beslutade

Läs mer

Programmera och hitta buggarna. Se video

Programmera och hitta buggarna. Se video Se video Programmera och hitta buggarna Lektionen ger en grundläggande introduktion till begreppen buggar och programmering. Ni utgår från UR:s serie "Programmera mera" och arbetar sedan med att hitta

Läs mer

Programmering, dans och loopar

Programmering, dans och loopar Programmering, dans och loopar Lektionen handlar om loopar som förklaras genom att eleverna tittar på avsnittet "Vad är en loop?" från serien "Programmera mera". Sedan prövar ni loopar genom dansprogrammering.

Läs mer

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola.

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Åh, nu förstår jag verkligen sa en flicka på 10 år efter att ha arbetat med bråk i matematikverkstaden. Vår femåriga erfarenhet av

Läs mer

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN DANDERYDS KULTURSKOLA Noragårdsvägen 27, 182 34 DANDERYD 08-568 910 96 kulturskolan@danderyd.se www.danderyd.se/kulturskolan 1 Äntligen! Musik

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Nationell strategi för skolans digitalisering Övergripande mål Det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa

Läs mer

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52 KomTek Järfälla Bakgrund, nuläge och framtid Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek Maj 2015 Kon 2015/52 1 (6) Innehåll 1. KONCEPTET KOMTEK... 2 1.1. Bakgrund och mål... 2 1.2. Organisation... 2 2. KOMTEK

Läs mer

Programmering i skolan.

Programmering i skolan. Programmering i skolan. Inspiration och tankar om Programmering. Tekniska Museet 2017-03-08 Instagram: Twitter: e-post: rifdun@gmail.com Min blogg om IKT, Programmering och Digitala verktyg i skola och

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) Barn- & utbildningsförvaltningen 2015-12-31 DELRAPPORT IT

LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) Barn- & utbildningsförvaltningen 2015-12-31 DELRAPPORT IT LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) 2015-12-31 DELRAPPORT IT LULEÅ KOMMUN 2 (7) Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 4 IT... 4 Sammanfattning... 7 LULEÅ KOMMUN 3 (7) Bakgrund Elever ska ha tillgång till

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2017/18

Storvretaskolans IT-plan 2017/18 s IT-plan 2017/18 s vision Vi vill att våra elever ska bli kompetenta barn, med förutsättningar att kunna hantera all information som finns i dagens samhälle. Vi vill att de ska ha kunskap om de etiska

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete Pedagogiska året 2015-2016 Projektprocess-reflektion Måttsunds förskola IKT, Mediepedagogik Bakgrund och Syfte till projekt Projekt Vilka lärprocesser ser vi under observationsperioden

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Organisera för lärande i teknik genom QR-koder

Organisera för lärande i teknik genom QR-koder Organisera för lärande i teknik genom QR-koder CETIS 2018-10-16 Christina Svensson Lektor Grundskoleförvaltningen Malmö Stad Carina Bognäs Matematikutvecklare Pedagogisk Inspiration Malmö Dagens workshop

Läs mer

Underlag för utformning av lokal digital plan

Underlag för utformning av lokal digital plan Underlag för utformning av lokal digital plan Börja med att scanna QR-koden eller klicka på länken: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=xoctf2rl9oe Inledning I avsikt att tydliggöra och synliggöra

Läs mer

Övning: hitta buggarna

Övning: hitta buggarna Se video Lektionen handlar om att hitta buggar i en färdiga kodexempel. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. Hitta buggen 2. 3. Sammanfatta och reflektera 4. Lektion att fortsätta med LÄRARINSTRUKTIONER

Läs mer

Sammanställning av utvecklingsprojekt genomförda på folkhögskolor under år 2015

Sammanställning av utvecklingsprojekt genomförda på folkhögskolor under år 2015 Sammanställning av utvecklingsprojekt genomförda på folkhögskolor under år 2015 Sammanfattning De genomförda utvecklingsprojekten under år 2015 handlade till största del om kompetensutveckling för pedagoger

Läs mer

Kan logga in och ha strategier för att minnas sitt lösenord. Kan ta hand om och hanterar sin enhet. Kan starta och stänga av sin enhet.

Kan logga in och ha strategier för att minnas sitt lösenord. Kan ta hand om och hanterar sin enhet. Kan starta och stänga av sin enhet. Eskilstuna kommun Digitalia Lägg till ELEVEN framför varje fält när du läser planen. Lycka till! Hantering av digitala enheter Fritidshem F 1-3 4-6 7-9 Får lära sig att ladda ner appar till en surfplatta

Läs mer

Lärande i en digital kontext : idag och imorgon

Lärande i en digital kontext : idag och imorgon Lärande i en digital kontext : idag och imorgon Kristina Alexanderson (Internetstiftelsen i Sverige) iis.se IIS arbete med lärande iis.se Bild 2 Hur ser du på skolans digitalisering? iis.se Bild 3 En samvetsfråga

Läs mer

Förskolans digitalisering

Förskolans digitalisering Förskolans digitalisering LLU-dag 28 september 2018, Special Needs Education Karlstad University Sweden Därför behöver du vässa din digitala kompetens (Skolverkets hemsida) Vi lever i en snabbt föränderlig

Läs mer

När skolan lyfter! En dag i Köping med skolutveckling i fokus

När skolan lyfter! En dag i Köping med skolutveckling i fokus När skolan lyfter! En dag i Köping med skolutveckling i fokus De flesta av oss är överens om att skola och utbildning är i behov av stora förändringar. Det handlar om ledarskap, pedagogik, individualisering,

Läs mer

En nationell strategi för skolans digitalisering

En nationell strategi för skolans digitalisering En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-10 En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-09 Camilla Waltersson Camilla Grönvall Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk

Läs mer

Syfte "Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem" (Lgr11, s.

Syfte Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem (Lgr11, s. LPP Etik och estetik: En varelse som representerar mig. Kacper Rozanski Beskrivning av elevgrupp Den här pedagogiska planeringen riktar sig till en grupp på 40 st elever som går i årskurs 3 och är tänkt

Läs mer

Alla vinner på väl underbyggda val. Mikaela Zelmerlööw, Agnetha Kronqvist & Jan Lindblom 19 maj 2016

Alla vinner på väl underbyggda val. Mikaela Zelmerlööw, Agnetha Kronqvist & Jan Lindblom 19 maj 2016 Alla vinner på väl underbyggda val Mikaela Zelmerlööw, Agnetha Kronqvist & Jan Lindblom 19 maj 2016 3. Undervisning och samverkan Läraren bör i undervisningen - ge eleverna möjlighet att utveckla en

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2013/14

Storvretaskolans IT-plan 2013/14 s IT-plan 2013/14 I det moderna samhället blir informationsteknik och datorer allt vanligare. Vi vill skapa förutsättningar för våra elever att lyckas i dagens samhälle och använder oss därför av IT i

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan PEDAGOGISK IT HANDLINGSPLAN 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan 2017 2018 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever är förmågan

Läs mer

Introduktion programmering

Introduktion programmering Introduktion programmering 30.11.2017 Innehåll Introduktion (Vetenskapens hus, direktiv regering & skolverket) Varför är programmering viktigt! några välkända röster Praktik; lapp programmering & blue

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Mediekompetens och digital kompetens samhälle och skola utvecklas med IT och medier

Mediekompetens och digital kompetens samhälle och skola utvecklas med IT och medier Mediekompetens och digital kompetens samhälle och skola utvecklas med IT och medier når bättre uppfyllelse av kunskapsmålen. Dagens ungdomar lever i en värld där kommunikation och samspel med digital teknik

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation

Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation 160429 Vi välkomnas till skattkistan på ett härligt sätt där material fanns estetiskt uppdukat till oss Eva har konstruerat en vävram

Läs mer

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11 Matematisk analys IV, höstterminen 20. Responses: 9 Kursutvärdering Matematisk analys IV H. Du är Kvinna 33 3 Man 67 6 2. Varför har du läst denna kurs? Intresse för ämnet 33 3 Lättare att få jobb Förkunskapskrav

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Ante Runnquist. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun.

O:MEET 13 augusti. Ante Runnquist. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. O:MEET 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 13 augusti 2014 Restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

LIKA, it-tempen för skola och förskola. En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017

LIKA, it-tempen för skola och förskola. En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017 LIKA, it-tempen för skola och förskola En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017 Bakgrund om LIKA LIKA, it-tempen för skola och förskola, lika.skl.se, lanserades 2014 och är är

Läs mer

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Lärardagen Örebro

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Lärardagen Örebro KOLLEGALYFTET Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan Lärardagen Örebro 160810 Matematiklyftet födde Kollegalyftet Vinnande upplägg och bra

Läs mer