Samhällsbyggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samhällsbyggnadsnämnden"

Transkript

1 Plats och tid Tisdagen 16 oktober 2018 klockan , Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan , ande Ledamöter Owe Lundin (L), ordförande Dan Franzén (S) Ingbert Haraldsson (S) Gösta Johansson (LBPO) Roger Gyllensten (SD) Margaretha Bjälkemo (M) Tjänstgörande ersättare Anders Leijonhielm (-) för Lennart Eriksson (LBPO) Ernest Gustafsson (C) för Tommy Stensson (C) Christer Wolgner (C) för Joakim Bengtsson (C) Övriga närvarande Ersättare Mary-Ann Brimstedt (S) Birgitta Boo (S) Jan Örni (SD) Tjänstemän Malin Lundin, nämndsekreterare, Fredrik Ekberg, samhällsbyggnadschef, , föredragande 103, 105, Pier Andersson, miljö- och byggchef, , 105, föredragande Julia Lindahl, planarkitekt, Therése Silow, 1:e miljöhandläggare, , föredragande Fredrik Skoog, gatu- och fritidschef, , föredragande 104 Gunilla Rundqvist, kulturchef, 105 Malin Burnham, ekonom, föredragande 105 Justering Justerare Margaretha Bjälkemo (M) Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen 17 oktober 2018 klockan Paragrafer Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerare Malin Lundin Owe Lundin Margaretha Bjälkemo Anslag / Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Instans Sammanträdesdatum Anslagsdatum Datum för anslagets nedtagande Protokollet finns på Samhällsbyggnadsförvaltningen Underskrift

2 Svenljunga kommun Innehållsförteckning 98 Godkännande av dagordning Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser Behovsutredning , miljö- och byggenheten Revidering av Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Information om eventuellt samarbete i Sjuhärad inom miljöområdet Taxa för allmänna vatten- och avloppstjänster 2019 (VA-taxa) Svenljungaförslag: Gångbro över Ätran Verksamhetsplan Anmälda delegationsbeslut Inkomna beslut, skrivelser och meddelanden Budgetuppföljning med helårsprognos Information från förvaltningen Övrig fråga: Uppdrag granskning - Sverigefakturorna (21)

3 98 Godkännande av dagordning Diarienummer: Godkänner dagordningen med följande ändringar: Tillkommer: : Ärende 15: Övrig fråga: Uppdrag granskning - Sverigefakturorna Dagordningslistan är beslutad av ordföranden och utsänd med kallelsen. Nämnden kan på sammanträdet, med ett majoritetsbeslut lägga till eller ta bort ärenden. Förslag till beslut på sammanträdet Anders Leijonhielm (-): Har en övrig fråga om Svenljunga kommuns åtgärder kring det som kom upp i Uppdrag granskning kring bluffakturor till det offentliga Sverige. sgång Ordföranden frågar på förslaget och finner att nämnden bifaller det. 3 (21)

4 99 Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser Diarienummer: SBF godkänner förslag till Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser och överlämnar den till fullmäktige för antagande. I och med detta beslut upphävs de delar som berör detaljplanering och planbesked i tabellerna 7 och 8 i nuvarande plan- och bygglovtaxa (beslutad av fullmäktige , 164). Tillämpliga delar som berör planavgift i samband med bygglovgivning berörs inte av detta beslut. Nuvarande taxa för detaljplanering har visat sig svår att tillämpa. Dels på grund av att den utgår från tre olika svårighetskategorier, men också på grund av att definitionen av planavgift inte är tydlig. Planavgift är en avgift som betalas i samband med bygglov och inte en avgift för framtagande av detaljplan. För att göra det enklare för såväl interna som externa verksamheter att beräkna fram en ungefärlig kostnad för detaljplanering har verksamheten under arbetat fram ett förslag på ny taxa. Den nya taxan är en kombination av fasta och rörliga avgifter men ger ändå bättre förutsättningar för att beräkna den totala plankostnaden. I den nya taxan har svårighetskategorierna plockats bort eftersom det många gånger var svårt att bedöma planens komplexitet. Istället bygger taxan på två fasta avgifter, en grundavgift och en avgift för framtagandet av samrådshandlingar samt en rörlig avgift för arbetet mellan samråd och antagande. Anledningen till den rörliga delen är att det är svårt att i ett tidigt skede ta höjd för antalet sakägare, synpunkter, om planen överklagas etc. Alla dessa faktorer påverkar hur mycket tid som verksamheten behöver för att slutföra detaljplanen. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 2 oktober Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , (21)

5 Svenljunga kommun Paragraf et expedieras till Kommunfullmäktige 5 (21)

6 100 Behovsutredning , miljö- och byggenheten Diarienummer: SBF beslutar att godkänna förslag till miljö- och byggenhetens behovsutredning , som innefattar tillsynsområdena miljö- och hälsoskydd, livsmedel, alkohol, tobak och folköl samt receptfria läkemedel. Varje år ska en behovsutredning tas fram för minst tre år enligt gällande lagstiftning i miljöbalken, alkohollagstiftningen och livsmedelslagen. Däremot finns inga krav på en behovsutredning tillsynen av tobak och receptfria läkemedel. Behovsutredningen visar på vad miljö- och byggenheten har för behov under de tre kommande åren. Enligt utredningen har vi behov av ytterligare resurser under de kommande åren. Däremot bedömer enheten att en tillsynsplan kan tas fram utifrån tillgängliga resurser, som grundar sig på behovsutredning, samtidigt som gällande lagstiftningars krav på tillsyn uppfylls. Behovsutredningen visar på att under år 2019 har vi färre tillgängliga resurser än under Med hjälp av rätt prioriteringar kan enheten klara 2019 utan att behöva anställa ytterligare personal. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 2 oktober Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Behovsutredning , miljö- och byggenheten Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 110 et expedieras till Therése Silow, 1:e miljöhandläggare 6 (21)

7 101 Revidering av Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Diarienummer: SBF godkänner förslag till revidering av Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område enligt nedan och överlämnar den till fullmäktige för antagande. Tillägg till 1: Denna taxa gäller avgifter för Svenljunga kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt Lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag samt de EU-bestämmelser som kompletteras av lagen. Denna taxa gäller avgifter för Svenljunga kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt Strålskyddslagen (2018:396) och bestämmelser, föreskrifter och villkor som har meddelats med stöd av strålskyddslagen. Tillägg till 15: Avgift för handläggning av anmälan ska betalas av den som avser att anmäla verksamhet som faller inom Lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag samt de EU-bestämmelser som kompletteras av lagen. Avgift för handläggning av anmälan ska betalas av den som bedriver eller avser att bedriva verksamhet som faller inom Strålskyddslagen (2018:396) och bestämmelser, föreskrifter och villkor som har meddelats med stöd av strålskyddslagen. Tillägg till 25: Av 33 lag om foder och animaliska biprodukter framgår att nämnden får bestämma att dess beslut om avgift ska gälla omedelbart även om det överklagas. Tillägg till 26: Enligt 31 lag om foder och animaliska biprodukter överklagas kommunal nämnds beslut om avgift hos länsstyrelsen. Tillsynsmyndigheten är en verksamhet som är taxefinansierad och enligt lagstiftning ska nämnden utöva tillsyn inom verksamheter och åtgärder som omfattas av Strålskyddslagen och Lag om animaliska biprodukter. Tilläggen i taxan medför att nämnden kan ta ut avgift för utförd tillsyn samt handläggning för ärenden som omfattas av Strålskyddslagen och Lag om animaliska biprodukter. Exempel på sådana ärenden är tillsyn på solarium, anmälan om 7 (21)

8 Svenljunga kommun Paragraf solarieverksamhet, handlägga inkomna ärenden när man vill gräva ned slaktavfall från vilt och tillsyn av animaliska biprodukter ute på verksamheterna. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 2 oktober Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 111 et expedieras till Kommunfullmäktige 8 (21)

9 102 Information om eventuellt samarbete i Sjuhärad inom miljöområdet Diarienummer: Tackar för informationen. Pier Andersson, miljö- och byggchef, informerar om den pågående utredning om eventuella samarbetsformer inom miljöförvaltningarna i Sjuhärad. Under senaste året har samverkan inom myndighetsområdet miljö, hälsa och livsmedel aktualiserats i Sjuhärad. Redan idag finns en bra samverkan inom Sjuhärad men den behöver fördjupas. En process har därför startats av miljöcheferna på uppdrag av miljöpresidierna i Sjuhärad för att se hur samverkan kan fördjupas och formaliseras framöver. Livsmedelsverket har deklarerat att det kommer att komma krav på att varje myndighet inom livsmedelsområdet behöver ha minst tre heltidstjänster för att uppnå rättssäkerhet, kompetens och effektivitet. Det finns många likheter men även skillnader i förvaltningarna och nämndernas ansvarsområden. Det finns ett antal frågor att klarlägga innan beslut: : Vad vill politiken? : Är Sjuhärad rätt? : Vad ska vara gemensamt? : Praktiska förutsättningar. : Mervärden för kommunmedborgare och näringsliv. 9 (21)

10 103 Taxa för allmänna vatten- och avloppstjänster 2019 (VAtaxa) Diarienummer: SBF Samhällbyggnadsnämnden godkänner förslaget om att höja brukningstaxan med 4 % år 2019, 4 % år 2020 och 4 % år Brukningstaxan höjs år 2019, förutom med ovanstående höjning, med ytterligare 4 % och anläggningstaxan 6,7 % genom indexreglering mot oktober basmånad år 2016, då konsumentprisindex har ökat med motsvarande procent. överlämnar taxan till kommunfullmäktige för antagande. Taxa för Svenljunga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2018 (antagen av kommunfullmäktige , 211) upphör därmed att gälla VA-kollektivets anläggningar har ett stort underhållsbehov, anläggningarna är gamla och behöver underhållas alternativt bytas ut. En överföringsledning ska byggas mellan Sexdrega och Svenljunga för att möjliggöra att avloppsvatten pumpas från Hillared - Sexdrega - Svenljunga. Detta innebär att Svenljunga avloppsreningsverk behöver byggas om för att ta emot mer avloppsvatten. Samtidigt ska Sexdrega och Hillared samhälle förses med dricksvatten från Billeberg och vattentjänsterna i norra delen av kommunen säkras upp långsiktigt genom anläggande av reservvattenverk för Svenljunga samhälle. Axelfors och Kalv samhälle har fått nya reningsverk, dessa investeringar kommer att aktiveras i årsskiftet vilket innebär en ökad kapitalkostnad för VA-kollektivet. Om taxan inte höjs kommer VA-kollektivet behöva plocka ur fonden kommande år med start redan år 2019 och efter år 2022 då Billebergs vattenverk förväntas vara i drift, behöva höja taxan kraftigt. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 2 oktober Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag alternativ 1. sunderlag Taxa för allmänna vatten- och avloppstjänster 2019 (VA-taxa) Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , (21)

11 Svenljunga kommun Paragraf et expedieras till Kommunfullmäktige 11 (21)

12 104 Svenljungaförslag: Gångbro över Ätran Diarienummer: KSF avslår förslaget. SPF Seniorerna Svenljunga har genom Karl-Erik Johansson lämnat ett svenljungaförslag gällande byggnation av en gångbro över Ätran i Svenljunga tätort. Fullmäktige har lämnat förslaget till samhällsbyggnadsnämnden för beslut. Förvaltningen tycker att förslaget att binda ihop Brandkårsparken och Klockaregårdsparken med hjälp av en gångbro är bra. Förvaltningen har tittat närmare på förutsättningar och kostnader för att få fram en helhetsbild över en eventuell byggnation. Tillsammans med erfarna entreprenörer har man tittat på placering, konstruktion och byggsätt för att få en så tydlig bild av projektet som möjligt. Kostnad: En brokonstruktör har varit på plats tillsammans med kommunens markentreprenör och räknat på vad en bro skulle kosta att färdigställa. Bron beräknas till cirka 4 miljoner kronor och projektering, fundament och markarbete beräknas till cirka 3 miljoner kronor. Hela byggnationen beräknas till cirka 7 miljoner kronor. Placering: Då området ofta drabbas av översvämningar är möjligheten till placering av bron begränsad. Om man ska ha möjlighet att nå bron hela året utan omfattande markarbeten är den enda tänkbara placeringen i höjd med räddningstjänsten. Denna placering hamnar tämligen nära de broar som redan finns för att ta sig över Ätran. Dessa två betydande faktorer gör att förvaltningen tyvärr inte tycker att det är motiverat att gå vidare med projektet. Nämnden arbetar med en planläggning av området kring Klockaregården. I det förslag som har varit ute på granskning i maj 2018 finns en stor andel parkmark längs Ätran. Beteckningen PARK på en detaljplan möjliggör en eventuellt framtida bro. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 2 oktober Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Svenljungaförslag från SPF Seniorerna Svenljunga, inkommen Fullmäktiges protokoll , 56 Tjänsteutlåtande, (21)

13 Svenljunga kommun Paragraf Översvämningskarta Arbetsutskottets protokoll , 113 Förslag till beslut på sammanträdet Ernest Gustafsson (C): Föreslår att det läggs till i svaret att en eventuell bro finns med i planarbetet för Klockaregården. sgång Ordföranden frågar på förslaget och finner att det bifalls. et expedieras till SPF Seniorerna Svenljunga genom Karl-Erik Johansson Kommunfullmäktige Fredrik Skoog, gatu- och fritidschef 13 (21)

14 105 Verksamhetsplan Diarienummer: SBF överlämnar förslag till verksamhetsplan till kommunfullmäktige. Investeringar begär investeringsmedel enligt bilaga 1 och 2. Ramjusteringar begär ramjusteringar enligt bilaga 3. Besparingskrav beslutar att omstrukturera fritidsgårdens verksamhet så att kostnaderna minskar med kronor per år. Samhällsbyggnadsförvaltningen ska ta fram en beskrivning av de sociala konsekvenserna av en nedläggning av fritidsgården och presentera den för budgetberedningen. beslutar att stänga utlåningsstationerna när bokbilen är i drift. Detta ger en besparing på kronor per helår (cirka kronor år 2019). föreslår att kommunfullmäktige beslutar att sänka effektiviseringskravet för samhällsbyggnadsnämnden genom att till exempel sänka resultatmålet med motsvarande belopp. Detta gör vi för att kunna behålla en verksamhet på miniminivå. 2019: kronor 2020: kronor 2021: kronor Enligt kommunallagen (11 kap. 5-6 ) ska kommunen varje år upprätta en budget för nästa kalenderår. I budgeten ska skattesatsen och anslagen anges. Av budgeten ska det vidare framgå hur verksamheten ska finansieras och hur den ekonomiska ställningen beräknas vara vid budgetårets slut. De finansiella mål som är av betydelse för god ekonomisk hushållning ska anges. Budgeten ska även innehålla en plan för verksamheten under budgetåret. I planen ska det anges mål och riktlinjer som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. Budgeten ska även innehålla en plan för ekonomin för en period av tre år. 14 (21)

15 Svenljunga kommun Paragraf Nämnderna ska ta fram förslag till verksamhetsplan med budget och mål. Nämndernas mål ska utgå från fullmäktiges målområden, nämndernas reglementen, lagstiftning och övriga styrdokument. Målen ska vara tydliga, mätbara och ha målvärden. De ska beskriva dels verksamhetens omfattning/resultat och dels den kvalitet som kunden upplevt. Kommunfullmäktige har tidigare i olika omgångar beslutat om effektiviseringskrav för samhällsbyggnadsnämnden. Nämnden har totalt att spara: 2019: ( ) = kronor 2020: ( ) = kronor 2021: kronor Totalt : kronor Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 2 oktober sunderlag Kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll , 132 (Förutsättningar och uppdrag) Verksamhetsplan Bilaga 1: Investeringplan Bilaga 2: Beskrivning av investeringar i samhällsbyggnadsnämnden Bilaga 3: Förslag till ramförändringar Besparingsförslag 2019 i SBN Arbetsutskottets protokoll , 115 Förslag till beslut på sammanträdet Ernest Gustafsson (C): Föreslår att nämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag med tillägget att förvaltningen ska ta fram en beskrivning av de sociala konsekvenser som kan komma av en nedläggning av fritidsgården. sgång Ordföranden frågar på förslaget och finner att det bifalls. et expedieras till Kommunfullmäktige Salman Chalhoub, ekonomichef Marianne Persson Wreschner, redovisningsansvarig Lena Lövgren, utvecklingsstrateg 15 (21)

16 106 Anmälda delegationsbeslut Diarienummer: Godkänner redovisningen av nedanstående beslut som har fattats med stöd av delegation från och med 24 september 2018 till och med 7 oktober Allmänna ärenden, personal, ekonomi (Admin-2018) anderätt enligt lagstiftning inom plan- och byggnadsväsendet (Bygg-2018) anderätt enligt livsmedels-, alkohol- och tobakslagstiftningarna (LivAlk-2018) 38 anderätt enligt miljölagstiftningen (Miljö-2018) 177, 243, (21)

17 107 Inkomna beslut, skrivelser och meddelanden Diarienummer: Lägger nedanstående beslut, skrivelser och meddelanden som har inkommit från och med 24 september 2018 till och med 7 oktober 2018 till handlingarna. Domar och beslut Länsstyrelsen i Västra Götalands Län att pröva kommunalt beslut om strandskyddsdispens på fastigheten Skyarp 4:5 (MOB ) Upphävande av beslut om strandskyddsdispens för bostadshus och brygga i efterhand, på fastigheten Asserbo 1:5, Svenljunga kommun (MOB ) Mark- och miljödomstolen under rättegång - Ärendet vilar i väntan på att beslut om naturreservat vinner laga kraft - Ansökan om lagligförklaring av befintliga anläggningsdelar samt tillstånd till anläggande av Buttorps kraftverk m.m. i Ätran (MOB ) från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll , 171 Avstämningsdialog/rambeslut för VP Kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll , 172 Planering/inbjudan till budgetberedning Tecknade avtal Ramavtal: Inköp, leverans och distribution av fyrfackskärl (SBF ) Inkomna överklaganden av nämndens beslut Ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnation av bostadshus samt brygga (i efterhand) på fastigheten Asserbo 1:5 - Meddelande om att länsstyrelsens beslut har överklagats till Mark- och miljödomstolen Övrigt Meddelande efter arkeologisk förundersökning av fornlämning RAÄ Sexdrega på fastigheterna Källered 1:37, Källered 1:72 Funktionshinderrådets protokoll (21)

18 108 Budgetuppföljning med helårsprognos Diarienummer: SBF Tackar för informationen. Enligt rutin för mål- och resultatstyrning ska förvaltningen till varje ordinarie nämndsammanträde redovisa en budgetuppföljning med helårsprognos och kommentarer till eventuella avvikelser. Efter tio månader görs följande helårsprognos: Nämnden kommer att redovisa ett överskott på kronor. Efter åtta månader var prognosen kronors överskott men på grund av det nya avtalet för vinterväghållning som blev dyrare än förväntat sänker vi prognosen. 18 (21)

19 109 Information från förvaltningen Diarienummer: Tackar för informationen. Pågående rekryteringar VA: 2, Kultur: 0, Kost: 0, Gata/fritid: 0, Avfall: 0, Miljö/bygg: 1 Upphandlingar Inför annonsering: Beläggningstjänster, Slamsugningstjänster, livsmedel (via Borås), Maskinstjänster ÅVC, Kemtekniska produkter, ade/annonserade: Byggentreprenad ÅVC, Tekniska konsulttjänster (via Marks kommun), Bokbil, Behandling av restavfall och matavfall Investeringsprojekt Uppstartade:, Trafikmiljö Boråsvägen, upprustning vegetationstippar, GC-sandsjön Pågående: GC-led Strömsfors, Reningsverk Axelfors o Kalv, byte av tak Mårdaklev o Ö Frölunda ARV Övrig information Den långsiktiga skogsstrategin finns som utkast och vissa detaljer behöver justeras innan den kan presenteras för nämnden. Strukturbildsarbete för Boråsregionen har nystartats i kommunalförbundets regi med hjälp av extern konsult. Målet är att ett förslag till strukturbild ska presenteras för direktionen efter årsskiftet. Den årliga dialogen om kollektivtrafikens utveckling har hållits med Västtrafik inför trafikåret (21)

20 110 Övrig fråga: Uppdrag granskning - Sverigefakturorna Diarienummer: Tackar för informationen. Anders Leijonhielm (-) lyfter frågan om reportaget i Uppdrag granskning om bolaget Royal Chemical Industries som sålde bland annat issmältningsmedel, som egentligen var vanligt salt, till skyhöga priser. : Hur stor är summan? : Hur myckert är inköpt till kommunen? : Tidpunkter? : Ansvariga för inköpen? : Konteringsregler? Vad kan vi göra för att detta inte ska hända igen? Kommunens ekonomichef har samanställt uppgifter med tanke på reportaget. Följande är ett utdrag ur ett e-postmeddelande från ekonomichefen: Mellan 2005 och 2009 har fastighetsavdelningen handlat för ca 380 tkr från detta bolag. Ca 120 tkr av detta har avsett issmältningsmedel och resten var lysrör. Notera att den här typen av företag inte bara skickar fakturor, varorna blir levererade. Felet är att de tar skyhöga priser och har aggressiva säljmetoder, lockar med gåvor och utfärdar hot. Sedan 2013 har vi ett avtal med företaget Inyett, för att säkra upp våra betalningar. När vi skickar en fil för utbetalning så går den först genom Inyett. Upptäcker den några fel så stoppas filen, felen åtgärdas och filen kan skickas på nytt. Inyett stoppar betalningar till företag som är registrerade på svensk handels varningslista. Den stoppar också dubbelbetalningar samt kontrollerar att mottagaren inte har skulder hos Kronofogden samt saknar F-skattsedel. Det går inte på ett automatiserat sätt att helt skydda sig från liknande företag i framtiden. De kontroller vi gör enligt ovan eliminerar väldigt många risker. Dessa företag byter dock organisationsnummer och kommer på så sätt undan varningslistan, tills de upptäcks och hamnar där igen. Våra anställda som blir uppringda av säljare måste vara kritiska till det som säljs. Vi ska undvika att göra förstagångsköp från företag som ringer till oss och vill sälja något. Jag uppmanar förvaltningscheferna att sprida detta långt ner i organisationen. Det är där de flesta inköpen sker. 20 (21)

21 Svenljunga kommun Paragraf Angående våra konteringsrutiner så är det så att varje faktura ska mottagningsattesteras av den som kan bekräfta att varan/tjänsten levererats och följer avtal. Därefter beslutsattesteras fakturan av en annan person, oftast en chef, och om det rör sig om större belopp ska två chefer beslutsattestera. Fakturor som rör produkter/tjänster som är riktade till en viss person, t ex ny mobiltelefon eller kursavgift och boende får inte beslutsattesteras av den de berör. Det innebär att om förvaltningschefen behöver en ny telefon så ska beslutsattest utföras av kommunchef. Vid representation ska alla deltagare anges i anteckning till fakturan och fakturan kan inte betalas förrän detta gjorts. 21 (21)

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis. Protokoll Plats och tid

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis. Protokoll Plats och tid Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Måndag 12 november 2018 kl. 14.00 16:23, Svenljungasalen Norr, kommunhuset Svenljunga Ajournering 15:39-16:00 Stefan Carlsson (S), ordförande, 166-181

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tisdagen den 20 augusti 2019 klockan 13.30 14.55, Kommunhuset, Svenljungasalen Söder Mötet ajourneras klockan

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdagen 19 maj 2016 kl. 14.00 15.50, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajournerades klockan 14.40-14.55

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tisdagen den 5 mars 2019 klockan 13.00 15.40, Kommunhuset, Svenljungasalen Söder Mötet ajourneras klockan 14.35 14.45 Dan Franzén (S), ordförande Margaretha

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tisdagen 6 mars 2018 kl. 15.00 17.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Monica Björsell (LBPO), ordförande Torsten Lindh (S) Anne-Louise Karlsson (C) Petra Ojala (C) Susanne

Läs mer

Magnus Nilsson, kommunchef, 208 Alexandra Skoog, kansliadministratör

Magnus Nilsson, kommunchef, 208 Alexandra Skoog, kansliadministratör Plats och tid ande Ledamöter Måndag 17 december 2018 kl. 16.00 19.06 Svenljungasalen, kommunhuset Svenljunga Mötet ajourneras mellan 16.16 16.35 och 17.22 17.50 Dag Forsström, Ålderpresident Övriga ledamöter

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tisdagen 3 september 2019 klockan 14.00 16.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajourneras klockan 15.10 15.30 Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Peo

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tisdagen 15 oktober 2019 klockan 14.00 16.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajourneras klockan 15.15 15.35 Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Peo

Läs mer

Petra Ojala (C) ersätter Barbro Johansson (C), Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Petra Ojala (C) ersätter Barbro Johansson (C), Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid ande Ledamöter Måndag i oktober 2018 kl. 13.57 16:15, Svenljungasalen Norr, kommunhuset Svenljunga Ajournering 15:45-16:05 Stefan Carlsson (S), ordförande, 153-165 Johan Björkman (M), vice

Läs mer

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis. Protokoll Måndag 27 juni 2016 kl , Svenljungasalen norr, kommunhuset Ajournering

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis. Protokoll Måndag 27 juni 2016 kl , Svenljungasalen norr, kommunhuset Ajournering Plats och tid ande Ledamöter Måndag 27 juni 2016 kl. 14.00 15.30, Svenljungasalen norr, kommunhuset Ajournering 14.50 15.00 Stefan Carlsson (S), ordförande Johan Björkman (M), vice ordförande Per Andersson

Läs mer

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 26 september 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Ajournering:

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 26 september 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Ajournering: Plats och tid Beslutande Ledamöter Onsdagen 26 september 2018 kl. 15.00 18.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Ajournering: 17.00 17.20 Kerstin Göss Lindh (S), ordförande Kjell Persson (M), vice ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdagen 11 februari 2016 kl. 14.00 17.15, Svenljungasalen Norr, Kommunhuset Mötet ajournerades klockan 15.25

Läs mer

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 28 november 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr. Plats och tid.

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 28 november 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr. Plats och tid. Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdagen 28 november 2018 kl. 15.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Kerstin Göss Lindh (S), ordförande Kjell Persson (M), vice ordförande Birgitta

Läs mer

Bertil Hagström (LPo), ordförande Dag Forsström (S), andre vice ordförande

Bertil Hagström (LPo), ordförande Dag Forsström (S), andre vice ordförande Plats och tid Måndagen 11 februari 2019 klockan 18.00 18.45, Kommunhuset, svenljungasalen ande Ledamöter Bertil Hagström (LPo), ordförande Dag Forsström (S), andre vice ordförande Övriga ledamöter Se sidan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.00-15.50. Paus klockan 14.25-14.30. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt KD Lars-Inge Andersson tjänstgör

Läs mer

Måndag 3 november 2014 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Måndag 3 november 2014 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Måndag 3 november 2014 kl. 16.30-, Kommunhuset, Svenljungasalen Stefan Carlsson (S), ordförande Johan Björkman

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen den 14 maj 2019 klockan 14.00 17.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr ande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Ann Wallnedal (LPo) Louise Björkman (M) Urban

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, Stadshuset, 2018-12-12 kl. 13:00-15:40 126-139 Beslutande Tony Pettersson (S), ordförande Anneli Sandstedt (C), vice ordförande Monica Staadig (S) Henning Söndergaard (S) Ingela Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, Stadshuset, 2017-10-18 kl. 13:00 15:50 88-100 Beslutande Tony Pettersson (S), ordförande Anneli Sandstedt (C), vice ordförande Monica Staadig (S) Henning Söndergaard (S) Ingela Nilsson

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Samverkansnämnd arbetsmarknad

Samverkansnämnd arbetsmarknad Plats och tid Onsdag 22 maj 2019 klockan 10.21 11.50 Svenljungasalen, kommunhuset Svenljunga Beslutande Ledamöter Svenljunga kommun Johan Björkman (M), ordförande Dan Franzén (S), 16-18 Ledamöter Tranemo

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen den 2 april 2019 klockan 14.00 14.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr ande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Helene Johnsson (S) Louise Björkman (M)

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tisdagen den 29 januari 2019 klockan 13.30 16.45, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajourneras klockan 15.20-15.35, 16.10-16.15

Läs mer

Samverkansnämnd arbetsmarknad

Samverkansnämnd arbetsmarknad Plats och tid Beslutande Ledamöter Tranemo kommun Onsdagen 30 mars 2016 kl. 10.30 11.30, Svenljungasalen norr, kommunhuset Svenljunga Crister Persson (C), ordförande Tony Hansén (S) Ledamöter Svenljunga

Läs mer

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 19 december 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr. Plats och tid.

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 19 december 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr. Plats och tid. Plats och tid Beslutande Ledamöter Onsdagen 19 december 2018 kl. 15.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Kerstin Göss Lindh (S), ordförande Kjell Persson (M), vice ordförande Birgitta Boo (S) Per Bornefalk

Läs mer

Socialnämnden. Bevis om tillkännagivande av justerat protokoll. Protokoll

Socialnämnden. Bevis om tillkännagivande av justerat protokoll. Protokoll Plats och tid ande Ledamöter Onsdagen den 24 april 2019 klockan 15.00 18.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajourneras klockan 16.00 16.20 Kerstin Göss Lindh (S), ordförande Kjell Persson (M)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen 3 september 2019 klockan 14.27 15.10 Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Beslutande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Peo Rosander (S) Ann Wallnedal (LPo)

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

TRAN EMO KOMMUN. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samverkansnämnd arbetsmarknad

TRAN EMO KOMMUN. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samverkansnämnd arbetsmarknad g svenljunga ~ Plats och tid ande Ledamöter Tranemo kommun Onsdag 28 mars 2018 kl. 10.20-11.30 Svenljungasalen Norr, Svenljunga Crister Persson (C), 9-15 Tjänstgörande ersättare Anders Brolin (S) ersätter

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden protokoll

Samhällsbyggnadsnämnden protokoll Datum: Måndagen den 26 maj 2014 Tid: 18.00 21:40 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Måndagen den 26 maj 2014 Paragrafer: 30-43 Utses att justera: Jörgen Andersson (C) Underskrifter:

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-14 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande

Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande Sida 1(14) Plats och tid Scandic Hotell, Barnhemsgatan 23 Mölndal, klockan 15.30 16.45. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande Lars Selin (V)

Läs mer

Samverkansnämnd arbetsmarknad

Samverkansnämnd arbetsmarknad Plats och tid ande Ledamöter Tranemo kommun Fredagen 10 februari 2017 kl. 10.30 12.10, Torparummet, Tranemo Crister Persson (C), ordförande Tony Hansén (S) Ledamöter Svenljunga kommun Stefan Carlsson (S),

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(11)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(11) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Paragrafer 46-54 Plats och tid Städet, Gillbergarummet kl. 14.00 15.30 ande Erik Blakstad (m) Ralph Widing (c) Leif Pettersson (siv) Bengt Eriksson (c) Christer Tengelin (c)

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tisdagen 2 oktober 2018 kl. 14.00 16.40, Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan 15.00 15.10

Läs mer

Plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen 22 oktober 2014, kl Paragrafer Justerare Monica Björsell, Margaretha Bjälkemo

Plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen 22 oktober 2014, kl Paragrafer Justerare Monica Björsell, Margaretha Bjälkemo Plats och tid Beslutande Ledamöter Måndag 20 oktober 2014 kl. 18.00 20.45, Kommunhuset, venljungasalen Ajournering: 18.40 20.00 Rune Peterson (C), ålderspresident Bertil Hagström (LBPO), ordförande Rune

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 29 (40) Plats och tid Kommunhuset, Hjälmaren Vingåker, tisdag den 12 mars kl 17,10 18.10 Beslutande ledamöter Robert Davidsson (C), ordförande Roger Larsson (M), Vice ordförande Leif Skeppstedt (S) Pierre

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Sida 1 (17) Plats och tid Bildhuggaren, måndagen den 28 januari 2019 kl 15:00-17:00 ande Bengt Ferm (S), Ordförande Per-Olof Qvick (M), 1:e vice ordförande Andreas Dahlborg (L) Kenneth Grad (C) Thomas

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämnden 2015-10-13 115 (126) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 13 oktober 2015, kl. 17.00-17.45 Beslutande Övriga deltagande Leif Skeppstedt (S) ordf Göran Axelsson (M) tjänstg

Läs mer

Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare

Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare 1 KS-rummet, kommunhuset, kl 16:00 17:30 Plats och tid 45 52 Paragrafer Beslutande Hadar Kronberg (M) Per-Åke Westlund (S) Inger René (M) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Sven-Bertil

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Sammanträdesdatum s. 1 (5) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid Måndagen den 29 augusti 2016 kl 17.00 17:30 Beslutande Alf Michelsen (M) ordförande Lennart Månsson (M) vice ordförande Åsa

Läs mer

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen Plats och tid Måndag 16 juni 2014 kl. 14.00 17.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Ajournering 16.15 16.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Eva Johansson (C), ordförande Stefan Carlsson (S) Johan

Läs mer

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo

Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo Reglemente för Bygg- och miljönämnden Gislaved-Tranemo 2018-11-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 1.2. Innehållet i nämndens uppgifter... 1.3.

Läs mer

Bertil Hagström (LPo), ordförande Inge Salomonsson (C), förste vice ordförande Dag Forsström (S), andre vice ordförande

Bertil Hagström (LPo), ordförande Inge Salomonsson (C), förste vice ordförande Dag Forsström (S), andre vice ordförande Plats och tid Måndagen 17 juni 2019 klockan 18.00 19.45, Svenljungasalen, kommunhuset ande Ledamöter Bertil Hagström (LPo), ordförande Inge Salomonsson (C), förste vice ordförande Dag Forsström (S), andre

Läs mer

Magnus Nilsson, kommunchef Tomas Klug, kanslichef

Magnus Nilsson, kommunchef Tomas Klug, kanslichef Plats och tid Fredag 28 december 2018 kl. 16.00 16.32 Svenljungasalen, kommunhuset Svenljunga ande Ledamöter Dag Forsström, Ålderpresident Övriga ledamöter Se sidan 2 Tjänstemän och sakkunniga Alfred Gotemark,

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Kommunfullmäktige. Sammanträde 11 november klockan 18 i fullmäktigesalen, stadshuset. Ärende Beteckning Förslag

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Kommunfullmäktige. Sammanträde 11 november klockan 18 i fullmäktigesalen, stadshuset. Ärende Beteckning Förslag KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2014-11-03 Kommunfullmäktige Sammanträde 11 november klockan 18 i fullmäktigesalen, stadshuset Ärende Beteckning Förslag 1. Val av justerare och tid för justering Lars

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdagen 26 februari 2015 kl. 14.00 18.00, MAST-lokalen, Tingshuset Per Andersson (S), ordförande Dan Franzén

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tisdagen 4 december 2018 kl. 15.00 17.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Monica Björsell (LPo), ordförande Susanna Johansson Ny (LPo) Torsten Lindh (S) Helene Johnsson (S)

Läs mer

Samverkansnämnd arbetsmarknad

Samverkansnämnd arbetsmarknad Plats och tid Beslutande Ledamöter Tranemo kommun Onsdagen 7 september 2016 kl. 10.30 12.00, Svenljungasalen Norr, Svenljunga Crister Persson (C), ordförande Tony Hansén (S) Ledamöter Svenljunga kommun

Läs mer

Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden

Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden 1(6) Gäller från och med den 1 mars 2016 Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden SAMHÄLLBYGGNADSNÄMNDENS VERKSAMHET Övergripande verksamhet 1 Samhällsbyggnadsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt 1.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämnden 2017-04-18 28 (41) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 18 april 2017, kl. 17.00-17.40. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Leif Skeppstedt (S) ordf. Robert

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-12-14 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.15 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson (S) Bengt Hultin (V) Marieanne Matuszewski (S) Charlott

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden Innehåll 15 Förslag till yttrande över remiss, Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län... 23 16 Fastställande av provtagningsfrekvens och analysomfattning för dricksvattenanläggning

Läs mer

Anders Leijonhielm (LBPO) Peter Kobbe (FP) Martin Törnell (SD) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anders Leijonhielm (LBPO) Peter Kobbe (FP) Martin Törnell (SD) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Protokoll Plats och tid Beslutande Ledamöter Tisdag 19 april 2016 kl. 18.00 18.30, Svenljungasalen söder, kommunhuset Ajournering Stefan Carlsson (S), ordförande Johan Björkman (M), vice ordförande Per

Läs mer

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00 Plats och tid: Grå, 2019-02-21, kl. 14:00-17:00 Beslutande: Ersättare: Staffan Broddesson (C) Anders Davidsson (M) Torgny Handreck (S) Anders Ingvarsson (SD) Lina Miremark (Jakaviciute) (L) Jan-Eric Andersson

Läs mer

Datum Ann-Charlotte Lind, bygg- och miljöchef Anders Simonsson, sekreterare. Måndagen den 23 februari, klockan 8.

Datum Ann-Charlotte Lind, bygg- och miljöchef Anders Simonsson, sekreterare. Måndagen den 23 februari, klockan 8. 1(13) Plats och tid Måndagen den 16 februari, klockan 15.00-16.10 Ordförande ande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Jonas Ahlgren (S) Jonas Ahlgren (S) Niklas Isfeldt (S)

Läs mer

Håkan Lindqvist Flens stadshus, torsdag 25 april Pirjo Olsson. ... Greta Suvén. ... Håkan Lindqvist

Håkan Lindqvist Flens stadshus, torsdag 25 april Pirjo Olsson. ... Greta Suvén. ... Håkan Lindqvist Plats och tid Flens stadshus Kl 09.30-15.30 100 Beslutande Greta Suvén (MP), ordförande Sven-Gunnar Johansson (M), 1:e vice ordförande Jonas Thyrén (S), 2:e vice ordförande Ann-Katrin Elofsson (S) Håkan

Läs mer

Fredrik Berlin, enhetschef Viktoria Cadle, enhetschef Marita Gustafsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare. Marita Gustafsson.

Fredrik Berlin, enhetschef Viktoria Cadle, enhetschef Marita Gustafsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare. Marita Gustafsson. Sida 1(13) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, klockan 17.30 18.10. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Emil Forsberg (S) tjänstgör för Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Plats och tid Tibro kommun Bonaren, tisdagen den 6 september 2016 kl 14:00-15:45. ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Pierre Rydén (S) Britt-Marie Sjöberg (C) (ersätter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(18) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(18) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(18) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-16.40. Paus klockan 15.10 15.25. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Peter

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Torsdagen 17 december 2015 kl. 14.30 17.00, Svenljungasalen Norr, Kommunhuset Mötet ajournerades klockan 16.08 16.15, 16.47 16.54 Per Andersson

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 9:00: - 11:00 Plats Kommunhuset, Skeppet Ledamöter Sofia Westergren (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tisdagen den 11 december 2018 kl. 14.00 17.05, Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan 14.50-15.15, 16.10-16.15 Owe Lundin (L),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Tisdag 12 december 2017, kl. 13:15-16:10 Beslutande Margareta Ivarsson (C), ordförande Thomas Bäckman (S), vice ordförande Hans-Inge Wall (S) Knut Magnusson (V) Nils Safferson (M) Lennart

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT PROTOKOLL

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-09-02, Klarälven, klockan 08:30-15:15 Avser paragrafer 79-91 ande Per Lawén (S) Ordförande Göran Adrian (C) Ledamot Thomas Nilsson (M) Ledamot Tjänstgörande ersättare Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30 17.35 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg S Christopher Thorsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats 2018-09-12 - Kommunhuset klockan 13.30-16.05 (ajournering 15.00-15.50) Beslutande Övriga deltagande Carina Zachau (M) - ordförande Gunnar Edvardsson (KD) - förste vice ordförande Christer

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Lars Björneld. Ulf Hanstål ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Lars Björneld. Ulf Hanstål ANSLAGSBEVIS: 1 (10) Samhällsbyggnadsnämnd Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2019-01-09 kl. 09.00-13.45 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Lars Björneld (L), ordf. Ulf Hanstål (M), vice ordf.

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser ...

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser ... modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser strategi............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Gunnar Selstam (C), tjänstgörande ers. Bengt Sandberg (MP), tjänstgörande ers.

Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Gunnar Selstam (C), tjänstgörande ers. Bengt Sandberg (MP), tjänstgörande ers. Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2018-12-05 kl 09.00-12.00 Beslutande Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Gunnar Selstam (C), tjänstgörande ers. Bengt Sandberg (MP), tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bm Utskott Gislaved

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bm Utskott Gislaved Bm Utskott Gislaved Sammanträdesdatum 2019-01-29 Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 16.10-17.35 Beslutande Magnus Sjöberg (C) ordf Torbjörn Gustafsson (C) Patric Bergman (M) Björn Olsson (L) Nicklas

Läs mer

Sara Sjödal (C), ordförande Peter Evansson (S), vice ordförande Olof Nilsson (S) Anders Beckman (C) Staffan Nygren (KD) Lennart Owenius (M)

Sara Sjödal (C), ordförande Peter Evansson (S), vice ordförande Olof Nilsson (S) Anders Beckman (C) Staffan Nygren (KD) Lennart Owenius (M) Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera ande Ledamöter 6 september 2019, kl. 13:30 16:00, ajournering kl. 14:45 14:55, IT-centrum Cassiopeia, Tierp 18-24

Läs mer

Mats Falk Lomma kommunhus, Paragrafer Adam Edvinsson. Alf Michelsen

Mats Falk Lomma kommunhus, Paragrafer Adam Edvinsson. Alf Michelsen Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Örestads golfklubb, Stora konferensrummet Tid Måndagen den 12 december 2016, kl. 18.40-19:50 Beslutande Övriga deltagare Alf Michelsen (M) Lennart Månsson (M) Rune Netterlid

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Sida 1 (22) Plats och tid Svarvaren, tisdagen den 24 april 2018 kl 14:00-15:50 ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Peter Lindroth (S) Catrin Hulmarker (M) Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Ej tjänstgörande

Läs mer

Samverkansnämnd arbetsmarknad

Samverkansnämnd arbetsmarknad Plats och tid Beslutande Ledamöter Tranemo kommun Onsdagen 24 Maj 2017 kl. 10.15 11.35, Forumsalen, Tranemo Tony Hansen (S), ordförande, 15-22 Crister Persson (C), 15-22 Ledamöter Svenljunga kommun Johan

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tisdagen 4 september 2018 kl. 14.00 17.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan 15.25 15.40 Owe Lundin (L), ordförande Dan

Läs mer

Rådhuset, 11 juni 2015, kl 09.00-11.45

Rådhuset, 11 juni 2015, kl 09.00-11.45 1 1 Plats och tid Rådhuset, 11 juni 2015, kl 09.00-11.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Per Kaarle, miljöchef Marita Gustafsson, sekreterare Elisabet Rex, kommunekolog, Fredrik Berlin, miljöinspektör, Annikka Hedberg (M)

Per Kaarle, miljöchef Marita Gustafsson, sekreterare Elisabet Rex, kommunekolog, Fredrik Berlin, miljöinspektör, Annikka Hedberg (M) Sida 1(16) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, klockan 17.30 18.30. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Blomgren (MP), ordförande Lars Selin (V) Annika Hedberg

Läs mer

Protokoll 1. Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13: Ajournering kl mellan 76 och ANSLAG / BEVIS

Protokoll 1. Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13: Ajournering kl mellan 76 och ANSLAG / BEVIS Protokoll 1 Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13:00-15.15 Ajournering kl 13.50-14.20 mellan 76 och 77 ande Övriga närvarande Anna-Lena Fjellström (S) ordf. tjg för Jan-Christer Jonsson (S) Tomas Sellin

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 16 Plats och tid Kommunens hus, kommunalrådets rum, Grästorp, kl 13.30 16.30 Beslutande Ordinarie Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Per Götell (L) Kent Hansson (M) Maria Toll (C) Svante Classon

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 15 Plats och tid Kents rum, Grästorp, kl 13.00 15:45 Beslutande Ordinarie Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Dag Hardyson (L) Kent Hansson (M) Maria Toll (C) Svante Classon (C) Jens Persson

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:45 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP) 2:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Öppet för allmänheten 48-57

Öppet för allmänheten 48-57 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN 2018-09-27 1 Plats och tid Solrosen, Västgötagatan 18, Katrineholm, klockan 13.15 14:45 Öppet för allmänheten 48-57 Beslutande Beslutande ersättare Anneli Hedberg (S) ordförande,

Läs mer

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58 1 (19) Plats och tid Mikaelstugan Norra Storgatan 3, måndagen den 19 augusti 2019 kl 14:00-16:00 Beslutande Liselott Ljung (S), Ordförande Kai Christiansen (S), 1:e vice ordförande Nils-Erik Sandberg (S)

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 44 Förslag till verksamhetsplan 2014 presenteras... 101 45 om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus... 102 46 Yttrande gällande avfallsplan med tillhörande renhållningsordning för Mullsjö

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 9.00-11.35 Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Jimmy Odenäng (M) Anne Wilks (MP) Johan Sigvardsson (C) 131-138 Per-Olof Johansson (S) Bertil

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, Ljungarummet, tisdagen den 7 februari 2017 klockan 13.15 14.45 ande Ordinarie ledamöter: Stefan Gustafsson (KD), ordförande Christer Sjögren

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-18

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-18 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) ÄRENDEFÖRTECKNING: Tid: Tisdag 2015-08-18, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Tjurpannan, Tedacthuset, Tanumshede 2015/0120-339 165 Godkännande av föredragningslistan Miljö-

Läs mer

Justering av jävsnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av jävsnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-08-16 11 (16) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierp, kl 14.00 15.00 ande Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundquist (M) Anette Eriksson (S) Stefan Wårdsäter (S) Övriga närvarande Utses att justera

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 9 1 (5) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2010-11-29, 182 Gäller fr o m 1 januari 2011. Detta reglemente beskriver miljö- och byggnadsnämndens

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden

Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden 1(7) Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Datum och tid: 2015-01-15 kl 08.00 08.10, 08.25 10.10 Justering Plats: Kommunhuset, Skutskär Datum och tid: 2015-01-20 kl 12.45

Läs mer

Protokoll Tn 2351/2018

Protokoll Tn 2351/2018 Protokoll Tn 2351/2018 Tekniska nämnden Datum: 2018-08-23 Klockan: 08:30-12:00 Plats: Sessionssalen SBH 2 Närvarande ledamöter Charlotte Edberger Jangdin (C) 72-80 Ida Eklund (S) 72-80 Håkan Schultz (S)

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Beredningsrummet MSBN 2016-12-20, kl. 09:00-10:30 ande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson

Läs mer