Samhällsbyggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samhällsbyggnadsnämnden"

Transkript

1 Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tisdagen 4 september 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan Owe Lundin (L), ordförande Dan Franzén (S) Ingbert Haraldsson (S) Gösta Johansson (LBPO) Lennart Eriksson (LBPO) Roger Gyllensten (SD) Margaretha Bjälkemo (M) Ernest Gustafsson (C) för Tommy Stensson (C) Christer Wolgner (C) för Joakim Bengtsson (C) Justering Justerare Margaretha Bjälkemo (M) Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen 5 september 2018 kl Paragrafer Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerare Malin Lundin Owe Lundin Margaretha Bjälkemo Anslag / Bevis et är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Instans Sammanträdesdatum Anslagsdatum Datum för anslagets nedtagande et finns på Samhällsbyggnadsförvaltningen Underskrift

2 Svenljunga kommun Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Mary-Ann Brimstedt (S) Birgitta Boo (S) Tommy Falk (S) Anders Leijonhielm (-) Jan Örni (SD) Malin Lundin, nämndsekreterare Fredrik Ekberg, samhällsbyggnadschef Pier Andersson, miljö- och byggchef, Therése Silow, 1:e miljöhandläggare, Julia Lindahl, planarkitekt, Christine Berggren, VA-chef, 76 Magnus Eriksson, avfallschef, 77 Gunilla Rundqvist, kulturchef, 78 Fredrik Skoog, gatu- och fritidschef, Helene Franzén, bidragshandläggare, (27)

3 Svenljunga kommun Innehållsförteckning 73 Godkännande av dagordning Revidering av samhällsbyggnadsnämndens beslut , 110, gällande enskilda avloppsanläggningar i Fäxhult Detaljplan för Svenljunga 5:46 m.fl. ICA-parkeringen Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten Svenljungaförslag: Container för porslin vid återvinningsstationerna Tilläggsanslag för investering bokbil Svenljungaförslag: Plogning av gamla järnvägen mellan Svenljunga och Ringestena Utbetalning av kommunalt vägbidrag Bidragsbestämmelser för föreningar i Svenljunga kommun, revidering Medborgarförslag: Åtgärder gällande kajor i centrala Svenljunga Remiss: Naturvårdsplan för Svenljunga kommun (KSF ) Anmälda delegationsbeslut Inkomna beslut, skrivelser och meddelanden Budgetuppföljning med helårsprognos Information från förvaltningen och svar på övriga frågor (27)

4 73 Godkännande av dagordning Diarienummer: Godkänner dagordningen enligt kallelsen. Sammanfattning Dagordningslistan är beslutad av ordföranden och utsänd med kallelsen. Nämnden kan på sammanträdet, med ett majoritetsbeslut lägga till eller ta bort ärenden. 4 (27)

5 74 Revidering av samhällsbyggnadsnämndens beslut , 110, gällande enskilda avloppsanläggningar i Fäxhult Diarienummer: SBF beslutar att revidera beslutet ( , 110) så att beslutsmening beslutar även att utfärda ett tillfälligt förbud att ändra eller anlägga nya avloppsanläggningar inom området ersätts med: beslutar om ett förbud att ändra fungerande avloppsanläggningar i området däremot kan tillstånd ges till nya avloppsanläggningar i form av torra lösningar vid nybyggnation av bostäder, renoveringar eller tillbyggnader. Sammanfattning har gett förvaltningen i uppdrag att utreda hur avloppssituationen för Fäxhult ska lösas samt efterhöra med fastighetsägarna om intresse finns att starta ett detaljplanearbete för området ( , 110). I samband med det uppdraget utfärdade nämnden ett tillfälligt förbud att ändra eller anlägga nya avloppsanläggningar inom området. et gäller till dess att en handlingsplan finns för att tillskapa en hållbar lösning på avloppsproblematiken. et har påverkat invånarna i Fäxhult och begränsat möjligheten för miljö- och byggenheten att ge tillstånd till nya avloppslösningar i området. För att inte stoppa utvecklingen av området helt föreslår miljö- och byggenheten att s.k torra lösningar ska beviljas som avloppslösningar för nybyggnationer, renoveringar och tillbyggnader fram till dess att ett beslut fattas om kommunalt VA i området. En torr lösning är när man samlar upp allt utgående vatten, ett s.k nollutsläpp till naturen. Exempel på en torr lösning är sluten tank till BDT-vatten (gråvattnet som kommer från bad, dusch och tvätt), mulltoaletter och liknande toalettlösningar med uppsamlingssystem. sunderlag s protokoll , 110 Tjänsteutlåtande, et expedieras till Therése Silow, 1:e miljöhandläggare Christine Berggren, VA-chef 5 (27)

6 75 Detaljplan för Svenljunga 5:46 m.fl. ICA-parkeringen Diarienummer: SBF antar Detaljplan för Svenljunga 5:46 m.fl. ICA-parkeringen. Sammanfattning Samhällsbyggnadsförvaltningen har haft ute förslag till detaljplan för fastigheterna Svenljunga 5:46 m.fl. på granskning 2. Planområdet omfattar en parkering som i huvudsak används för anslutande matvarubutik och är i dagsläget planlagd som allmän plats. Planens syfte är att planlägga den befintliga parkeringen som kvartersmark för parkering, vilket möjliggör en fastighetsreglering. Detaljplanen var på en andra granskningsomgång 3 25 maj 2018 och inga ändringar har gjorts på förslaget efter granskning. Förvaltningen föreslår därför att nämnden antar detaljplanen. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 21 augusti Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Tjänsteutlåtande, Planbeskrivning, Plankarta med bestämmelser, Granskningsredogörelse 2, Arbetsutskottets protokoll , 85 et expedieras till Julia Lindahl, planarkitekt 6 (27)

7 76 Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten Diarienummer: SBF beslutar att lämna förslaget till "Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten" till kommunfullmäktige för antagande. Sammanfattning Svenljunga kommun planerar att kontinuerligt bygga ut sitt VA-nät inom kommunen och inrättar då även nya verksamhetsområden för VA. Inom flera av de planerade verksamhetsområdena för VA finns idag enskilda VA-anläggningar som innehas av samfällighetsföreningar och enskilda fastighetsägare. Policyn ska klarlägga hur vi gör vid bygglov och tillsyn/tillståndsgivning för enskilda avlopp i väntan på kommunal VA-utbyggnad, samt hur vi informerar fastighetsägarna om planerade verksamhetsområden. Policyn ska även bidra till en enhetlig grund för beslut om de ekonomiska ersättningar som ägare av enskilda anläggningar kan vara berättigade till i samband med utbyggnad av kommunalt VA och inrättande av VAverksamhetsområde i omvandlingsområden. Genom detta arbete säkerställer kommunen likabehandling av fastighetsägare vid beslut om verksamhetsområden samt att alla som är berättigade till ekonomisk ersättning för enskilda VA-anläggningar får en enhetlig juridisk och ekonomisk bedömning. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 21 augusti Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Förslag till Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 87 et expedieras till Kommunfullmäktige 7 (27)

8 77 Svenljungaförslag: Container för porslin vid återvinningsstationerna Diarienummer: KSF avslår svenljungaförslaget om container för porslin vid återvinningsstationerna. Sammanfattning Jan-Olof Johansson har lämnat in ett förslag om att inrätta insamlingsbehållare vid återvinningsstationerna (ÅVS) runt om i kommunen. Syftet är att komma tillrätta med den nedskräpning i form av porslinsskärvor som finns vid ÅVS men även att förhindra att det hamnar i en insamlingsbehållare avsett för annat återvinningsmaterial. Kommunfullmäktige har överlämnat förslaget till samhällsbyggnadsnämnden att besvara. Förvaltningen menar att förlaget inte är lämpligt att genomföra av ett antal anledningar. ÅVS:erna drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTI), tömning och städning utförs av deras entreprenör. ÅVS:er är utförandet av det producentansvar som finns för förpackningar och tidningar sedan Kommunens roll i systemet är att samråda och samverka med FTI t.ex. för att få fram för etablering av ÅVS:er. Samverkan mellan Kommunen och FTI regleras i ett avtal där det klargörs vem som är ansvarig för städning, tömning eller iordningsställande av insamlingsplatsen samt ekonomisk ersättning mellan parterna. Porslin i olika former när det kommer från hushåll omfattas inte av något producentansvar varför ansvaret för insamling, transport och behandling är kommunens. Det innebär att det lämnas till kommunens insamlingssystem för restavfall eller vid större mängder insamlingssystem för grovavfall. Hanteras det i restavfallet innebär det att avfallet går till energiåtervinning där askan antingen deponeras eller kan användas som fyllnadsmaterial eller ballast vid betongtillverkning. Hanteras porslinet som grovavfall och lämnas till återvinningscentralens fraktion för fyllnadsmassor innebär det att materialet ersätter andra material vid anläggning av t.ex. vägar. I beredningen av svaret till Svenljungaförslaget har kontakt skett med Magnus Örnborg som är regionchef vid FTI. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 21 augusti Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. 8 (27)

9 Svenljunga kommun Paragraf sunderlag Svenljungaförslag från Jan-Olof Johansson, Kommunfullmäktiges protokoll , 108 Yttrande från Magnus Örnborg, Förpacknings och tidningsinsamlingen AB, Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 88 et expedieras till Jan-Olof Johansson Kommunfullmäktige Magnus Eriksson, avfallschef 9 (27)

10 78 Tilläggsanslag för investering bokbil Diarienummer: SBF beslutar att avvakta med att söka tilläggsanslag tills vi vet om vi har beviljats bidrag från Stärkta bibliotek och DigidelCenter. Sammanfattning har i verksamhetsplan beviljats 1,5 miljoner kronor för att investera i en bokbil. Beloppet har kulturenheten kommit fram till genom kontakt med andra kommuner som upphandlat bokbil. Upphandling har genomförts. Sista dag för att lämna in anbud var 7 juni 2018 och ett anbud hade då kommit in. Kostnad för en basutrustad bokbil enligt det anbudet är 2 miljoner kronor. Det saknas alltså kronor för att kunna genomföra investeringen. Medräknat optioner på dekor, markis, ACC, automatisk växellåda, golvvärme blir kostnaden ytterligare kronor. Det finns även två statliga bidrag som kan sökas för att delfinansiera en bokbil, Stärkta bibliotek från kulturrådet och DigidelCenter från Internetstiftelsen. Stärkta bibliotek Planen är att söka pengar från Kulturrådet/Stärkta bibliotek. Ansökningstiden är 14 augusti 11 september DigidelCenter Möjlighet finns att söka upp till 1 miljon kronor. Ansökningstiden är 20 augusti 30 september Eventuella projektpengar från Internetstiftelsen ska redovisas inom år DigidelCenter vill ge kommunen möjlighet att ge alla invånare möjlighet att öka sin digitala kompetens. I arbetet med att öka invånarnas digitala kompetens är biblioteket och framför allt en mobil biblioteksverksamhet en viktig förutsättning för att nå invånare i hela kommunen. Biblioteket fungerar redan idag som en mötesplats där många invånare får hjälp med sin padda, utskrifter och att hitta rätt blankett. I ett eventuellt DigidelCenter projekt för Svenljunga kommun skulle flera verksamheter vara inblandade i arbetet med att öka invånarnas digitala kompetens. En arbetsgrupp från kansliet, IT-enheten och samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar med ansökan. Ekonomi Vid en avskrivningstid på 7 år och en ränta på 1,5 % har den ytterligare investeringen en kapitaltjänstkostnad på kronor per år. 10 (27)

11 Svenljunga kommun Paragraf I gällande verksamhetsplan ligger investeringen för bokbil beräknad på ett genomfört inköp under 2018 men efter genomförd upphandling vet vi att leverans kan ske tidigast våren Detta medför att kapitaltjänstkostnaderna kan tillkomma för halva 2019 och som helårskostnad först Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 21 augusti Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Tjänsteutlåtande, inkl. bilaga Investering bokbil Arbetsutskottets protokoll , 86 Förslag till beslut på sammanträdet Dan Franzén (S): Föreslår att nämnden avvaktar med att begära tilläggsanslag tills vi vet om vi beviljas några bidrag eller inte. Margaretha Bjälkemo (M): Bifall till Dan Franzéns förslag. sgång Ordföranden frågar på förslaget från Dan Franzén och finner att det bifalls. et expedieras till Gunilla Rundqvist, kulturchef 11 (27)

12 79 Svenljungaförslag: Plogning av gamla järnvägen mellan Svenljunga och Ringestena Diarienummer: KSF avslår förslaget då det inte finns ekonomiska förutsättningar att utöka kommunens ansvar för vinterväghållning. Sammanfattning Lars-Åke Dahlqvist har lämnat ett Svenljungaförslag där han föreslår att Svenljunga kommun ska vinterväghålla gamla banvallen mellan Svenljunga och Ringestena. Kommunfullmäktige har överlämnat förslaget till samhällsbyggnadsnämnden att besvara. År 2017 hade verksamheten en budget för snö och halkbekämpning på kronor. Budgeten överskreds med kronor. Även 2016, 2015 och 2014 visar på underskott för snö- och halkbekämpning. Skulle beslut fattas att vinterväg hålla denna sträcka bör även andra sträckor se över som kan ha samma betydelse för allmänheten. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 21 augusti Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Svenljungaförslag från Lars-Åke Dahlqvist, Kommunfullmäktiges protokoll , 108 Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 89 et expedieras till Lars-Åke Dahlqvist Kommunfullmäktige Fredrik Skoog, gatu- och fritidschef 12 (27)

13 80 Utbetalning av kommunalt vägbidrag 2018 Diarienummer: SBF beslutar att utbetalning av driftsbidrag för 2018 ska ske enligt nedan: Inget kommunalt driftsbidrag ska utgå till vägsamfälligheter med statligt bidrag. Den budgeterade summan, kronor + eventuellt kvarvarande medel för oförutsett, ska fördelas jämnt mellan de sökande föreningarna. Bidrag ges inte för de första 200 metrarna av den aktuella vägsträckan. Sammanfattning Budget 2018 för vägbidrag är kronor och är fördelat enligt följande: 75 % till vägar med statligt bidrag = kronor. Vägsträcka som ska ersättas är 258 kilometer. 25 % till vägar endast med kommunalt bidrag = kronor. Vägsträcka som ska ersättas är 96 kilometer. Om potten för oförutsedda utgifter på förvaltningen inte går åt ska ovanstående pott höjas med kronor enligt tidigare beslut av nämnden. Nedanstående uträkning blir då högre. Vi har 89 vägar med statligt bidrag och 107 vägar endast med kommunalt bidrag. Idag fördelas pengarna enligt nedan: Väg med statligt bidrag, kronor fördelas på 2,311 % av det statliga bidraget. Exempel: en väg som har kronor i statligt bidrag får kronor i kommunalt bidrag. Väg med endast kommunalt bidrag, kronor fördelas på 0,385 kronor per meter. Exempel: En väg som är 700 meter ersätts för 500 meter = 192 kronor Handläggningstiden är cirka 80 timmar. Kontakt har tagits med andra glesbygdskommuner och regelverket ser väldigt olika ut. Vissa kommuner har runt 1 miljon kronor att fördela enligt samma modell som Svenljunga. Andra kommuner har tagit bort vägbidraget helt. Gatu- och fritidsenheten lämnar följande förslag till beslut: Förslag 1 - Spara hela vägbidraget på kronor. Summan som varje vägförening får är så liten att den inte är försvarbar att handlägga. 13 (27)

14 Svenljunga kommun Paragraf Förslag 2 - Om man lägger hela summan på kronor endast på de vägar med kommunalt bidrag skulle varje förening få 1,533 kronor per meter. Exempel: En väg som är 700 meter lång ersätts för 500 meter och får då 766 kronor. Förslag 3 - Behålla systemet enligt dagens modell. Förslag 4 - Om man ger bidrag endast till vägar med statligt bidrag, kronor får vägen 3,08 % av det statliga bidraget. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 21 augusti Arbetsutskottet föreslår att inget kommunalt driftsbidrag ska utgå till vägsamfälligheter med statligt bidrag. Den budgeterade summan, kronor + eventuellt kvarvarande medel för oförutsett, ska fördelas jämnt mellan de sökande föreningarna. Bidrag ges inte för de första 200 metrarna av den aktuella vägsträckan. sunderlag Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 90 Förslag till beslut på sammanträdet Margaretha Bjälkemo (M), Lennart Eriksson (LBPO) och Dan Franzén (S): Bifall till arbetsutskottets förslag. sgång Ordföranden frågar på förslaget och finner att det bifalls. et expedieras till Fredrik Skoog, gatu- och fritidschef Helene Franzén, bidragshandläggare Kommunstyrelsen (för kännedom) 14 (27)

15 81 Bidragsbestämmelser för föreningar i Svenljunga kommun, revidering Diarienummer: SBF beslutar att revidera bidragsbestämmelserna enligt förvaltningens förslag. Sammanfattning Reglerna för det statliga aktivitetsbidraget (LOK stödet) förändrades under Då Svenljunga kommun bör ha samma regler som på statlig nivå föreslås en revidering av det kommunala bidraget från Förslaget till revidering är initierats av föreningslivet som ifrågasatt varför det är skillnader på lokal och statlig nivå. En gruppaktivitet ska pågå i minst 60 minuter, ledas av minst en ledare utsedd av föreningen och bestå av minst tre och högst 30 övriga deltagare. Gruppaktiviteten ska innehålla en gemensam samling och avslutning. Deltagarstöd utgår för deltagare som under det kalenderår aktiviteten genomförs, fyller lägst 7 år och högst 25 år. Förvaltningen föreslår även en förändring av sista ansökningsdatum för aktivitetsbidraget till 25 februari samt 25 augusti, för att följa den statliga ansökningstiden. Föreslår också att avsnittet idrottshallar att hyra tas bort eftersom det inte handlar om bidrag, samt att avsnittet stipendier bör tas bort. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 21 augusti Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Tjänsteutlåtande, Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 91 sbilagor Bidragsbestämmelser för föreningar i Svenljunga kommun 15 (27)

16 Svenljunga kommun Paragraf et expedieras till Fredrik Skoog, gatu- och fritidschef Helene Franzén, bidragshandläggare 16 (27)

17 82 Medborgarförslag: Åtgärder gällande kajor i centrala Svenljunga Diarienummer: KSF avslår medborgarförslaget då det inte finns ekonomiska förutsättningar att genomföra åtgärden. Sammanfattning Jan-Olov Johansson har lämnat in ett medborgarförslag där han önskar att kommunen gör något åt alla kajor i centrala Svenljunga som orsakar problem för honom och andra. Han anger att det finns flera verksamheter där kajorna har tillgång till mat, att det finns folk som matar dem samt att kajorna utgör en sanitär olägenhet. Kommunfullmäktige har överlämnat frågan till samhällsbyggnadsnämnden att besvara. Samhällsbyggnadsförvaltningen har under flera år bedrivit fällfångst av kajor med hjälp av en entreprenör. Under vårsäsongen 2016 avbröts detta arbete på grund av kostnadsskäl. Fällfångsten har bedrivits året runt med undantag för häckningssäsongen och under vissa år har vårfångsten av kajor varit stycken. Vid fällfångst av kråkfågel, dit kajorna räknas, behöver man vittja fällorna efter mörkrets inbrott för att inte skrämma bort fåglar som befinner sig utanför fällan. Detta medför att merparten av arbetet sker på obekväm arbetstid och varje aktiv fälla måste vittjas dagligen vilket leder till förhållandevis höga kostnader. För den fångst som bedrevs tidigare låg årskostnaden på cirka kronor. För att vidta en likande åtgärd igen krävs en ramökning för samhällsbyggnadsnämnden på motsvarande belopp då det inte finns utrymme i nuvarande budget för åtgärden. Att bedriva avskjutning av kajor i samhällen bedömer vi som en åtgärd som har svårare att få reell effekt på flockarna än vad fällfångst kan. Genom den tillsyn, besök och samtal som miljö- och byggenheten har med de olika verksamheterna i centralorten kan man konstatera att många åtgärder vidtagits för att minska kajornas möjlighet att få tag på mat. Vilda fåglar och särskilt kajor får ses som ett naturligt inslag i stadsmiljön. Erfarenheter från andra kommuner tyder också på att man lätt får stora flockar av kajor i tätorter och kanske särskilt i samhällen med närhet till jordbruk och likande födokällor. Som invånare kan man uppfatta de flockar av kajor som samlas i Svenljunga som mycket störande på grund av nedsmutsning och ljud, men de utgör idag ingen olägenhet för människors hälsa (tidigare sanitär olägenhet) enligt miljöbalkens definition. 17 (27)

18 Svenljunga kommun Paragraf Ekonomi En fällfångst med hjälp av entreprenör medför en bedömd årkostnad på cirka kronor beroende på utfallet av upphandling och omfattning av uppdraget. I dagsläget har samhällsbyggnadsnämnden inte möjlighet att finansiera en sådan åtgärd med nuvarande budget. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 21 augusti Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Medborgarförslag från Jan-Olov Johansson, Kommunfullmäktiges protokoll , 97 Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 92 et expedieras till Jan-Olof Johansson Kommunfullmäktige 18 (27)

19 83 Remiss: Naturvårdsplan för Svenljunga kommun (KSF ) Diarienummer: SBF lämnar följande yttrande till kommunstyrelsen. Naturvårdsplanen blir ett viktigt styrdokument vid fortsatt handläggning då den innehåller ställningstaganden för det fortsatta arbetet med naturvård inom kommunen samt förslag till åtgärder och förhållningssätt för att bidra till att uppfylla miljömålen. Övriga synpunkter på planen är: Hur ofta ska den uppdateras eller aktualiseras? Vem ska ansvara för kompensationer enligt tabell, sid 38, rad 2. Kan beröra plan, exploatering eller myndighetsutövning men framgår inte av texten. Hur ska eventuella ökade kostnader för ändrad skötsel för utpekade kommunala ytor hanteras? Kanske inte en fråga för planen direkt men bör hanteras politiskt. et om naturvårdsplanen togs från början i syfte att den skulle vara ett tematiskt tillägg till översiktsplanen (ÖP). Under samrådstiden har synpunkter från länsstyrelsen kommit om varför vi inte har arbetat in naturvårdsplanen i ÖP istället. Efter samråd inom samhällsbyggnadsförvaltningen håller vi med om att den förändringen skulle göra naturvårdsplanens ställningstaganden tydligare. Nämnden föreslår därför att delar av naturvårdsplanen läggs in i ÖP och naturvårdsplanens disposition och innehåll ses över för att underlätta för läsarna att ta till sig planen. Sammanfattning Naturvårdsplanen är dels ett kunskapsunderlag för kommunens planering och hantering av ärenden. Den beskriver kommunens högsta naturvärden, men också dess naturvårdsproblem och utmaningar. Planen ger förslag på åtgärder för att uppnå en rik biologisk mångfald, levande sjöar och vattendrag, levande skogar och myllrande våtmarker. Planen är också ett politiskt ställningstagande som ska vägleda vid kommunala beslut inom till exempel bygglov och detaljplanering. Kommunstyrelsen beslutade 4 juni 2018 att sända ut förslag till naturvårdsplan på samråd. Samrådet pågår mellan 1 juni till och med 31 augusti Arbetsutskottet har valt att avstå från sin delegation att lämna yttrande och nämnden har beviljats förlängd yttrandetid. 19 (27)

20 Svenljunga kommun Paragraf sunderlag Naturvårdsplan för Svenljunga kommun, samrådsversion Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 93 et expedieras till Kommunstyrelsen 20 (27)

21 84 Anmälda delegationsbeslut Diarienummer: Godkänner redovisningen av nedanstående beslut som har fattats med stöd av delegation från och med 4 juni 2018 till och med 26 augusti Lokala trafikföreskrifter ( ) 8-11 Allmänna ärenden, personal, ekonomi (Admin-2018) Arbetsutskottet anderätt enligt lagstiftning inom plan- och byggnadsväsendet (Bygg-2018) 122, 124, , , , , , , , 269 Exploatering & drift (Drift-2018) anderätt enligt livsmedels-, alkohol- och tobakslagstiftningarna (LivAlk-2018) 16-29, 31 anderätt enligt miljölagstiftningen (Miljö-2018) , , , , 216, 220 Parkeringstillstånd Ordförandens delegation 2 21 (27)

22 85 Inkomna beslut, skrivelser och meddelanden Diarienummer: Lägger nedanstående beslut, skrivelser och meddelanden som har inkommit från och med 4 juni 2018 till och med 26 augusti 2018 till handlingarna. Domar och beslut Länsstyrelsen Västra Götalands Län att inte pröva kommunalt beslut om strandskyddsdispens: Ansökan om strandskyddsdispens för elljusspår i Överlida Ansökan om strandskyddsdispens för kopplingsstation på fastigheten Gälared 6:2 Ansökan om strandskyddsdispens för komplementbyggnad på fastigheten Kalvsjöholm 1:2 Ansökan om strandskyddsdispens för byggnad på fastigheten Arnås 1:11 Ansökan om strandskyddsdispens för kabelförlängning på fastigheten Skillnabo 1:10 Ansökan om strandskyddsdispens för transformatorstation på fastigheten Reaskäl 2:5 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av bostadshuset på fastigheten Lockryd 1:29 att pröva kommunalt beslut om strandskyddsdispens: Ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnation av bostadshus samt brygga (i efterhand) på fastigheten Asserbo 1:5 Ansökan om strandskyddsdispens för utfart och tomtplats på fastigheten Billeberg 4:16 Ansökan om strandskyddsdispens för ny byggnad på fastigheten Bökenäs med Åstabo 1:17 angående inhibition av överklagat beslut - Ansökan om bygglov för nybyggnation av skylt, industrimark till salu på fastigheten Mjöbäcks Prästgård 1:13 enligt PBL 11:10 att inte pröva kommunens antagandebeslut - Detaljplan för Svenljunga 5:474 m.fl. Blåkläder 22 (27)

23 Svenljunga kommun Paragraf Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt Beviljar inte prövningstillstånd, Länsstyrelsens beslut fastställs - Ansökan om bygglov för uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheterna Högklev 1:1 och Stora Hyndarp 1:2 Mark- och miljööverdomstolen fastställer miljöprövningsdelegationens beslut att avslå ansökan om förlängd igångsättningstid - Överklagande av Länsstyrelsen (MPD) beslut , dnr , angående ansökan om förlängd igångsättningstid för Vindpark Östra Frölunda i svenljunga kommun (Mål nr M R9) från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Kommunsfullmäktige Delårsrapport efter fyra månader för Svenljunga kommun, samhällsbyggnadsnämnden beviljas tilläggsanslag för snö- och halkbekämpning 153 Detaljplan för del av fastigheten Stråvik 1:6, Holsljunga Anslår investeringsmedel för att starta exploateringsprojektet 154 Begäran om tilläggsanslag för planläggning av område för bostäder i Sexdrega, Källered 1:37 och 1:72, Beviljas 157 Införa digital nämndadministration i fullmäktige och samtliga nämnder Tecknade avtal Medfinansiering av Natur och miljöboken (Svenska Kunskapsförlaget AB) Tillägg till avtal om licens samt support och underhåll av tilläggsprodukt till EDP Future (EDP Consult AB) Uppgradering av Entry Event entrésystem (Entry Event Sweden AB) Inkomna överklaganden av nämndens beslut Förbud att släppa ut avloppsvatten från enskild avloppsanläggning på fastigheten Gälared 2:71 Förbud att släppa ut avloppsvatten från enskild avloppsanläggning på fastigheten Ullasjöpåbo 1:17 Ansökan om bygglov för nybyggnation av skylt, industrimark till salu på fastigheten Mjöbäcks Prästgård 1:13 Ansökan om bygglov för nybyggnation av skärmtak på fastigheten Moga 4:2 Övrigt om vattenverksamhet avseende biotopvård i Högvadsån på fastigheterna Tokabo 1:5, Torsås 1:12 och Bosgården 1:211 i Svenljunga kommun (Länsstyrelsen Västra Götalands Län) om slutlig utbetalning av stöd - Ansökan om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden - Aktivitets och friluftspark i Svenljunga centrum (Boverket) 23 (27)

24 Svenljunga kommun Paragraf Tillstånd till flyttning av flodpärlmussla - Ansökan om att flytta flodpärlmusslor i Högvadsån enligt Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen (Länsstyrelsen) från Kommunala funktionshinderrådets möte (27)

25 86 Budgetuppföljning med helårsprognos Diarienummer: SBF Tackar för informationen. Sammanfattning Enligt rutin för mål- och resultatstyrning ska förvaltningen till varje ordinarie nämndsammanträde redovisa en budgetuppföljning med helårsprognos och kommentarer till eventuella avvikelser. Efter åtta månader görs följande helårsprognos: Central administration och politisk verksamhet beräknas hålla budgeten. Inom miljö- och byggenhetens olika verksamheter finns en osäkerhet kring lönekostnadernas fördelning inom enheten. I samband med delårsrapporten efter fyra månader fick nämnden tilläggsanslag för snö- och halkbekämpning så gatuenheten ser nu ut att hålla budgeten. Även fritidsenheten ser ut att hålla budgeten trots lågt besöksantal på Moga Fritid under sommaren. Kulturenheten visar på överskott då man ännu inte har kunnat verkställa inköpet av bokbil och anställning av personal. Över lag ser det ganska bra ut. Efter fyra månader såg vi ett stort underskott gällande lantmäterikostnader. Dessa kostnader har nu fördelats till VA-enheten då färrättningen har anknytning till ledningsprojekt och en del till kommunstyrelsen för tomtförsäljning i Holsljunga. 25 (27)

26 87 Information från förvaltningen och svar på övriga frågor Diarienummer: Tackar för informationen. Samtliga övriga frågor besvarades under mötet. Ytterligare återkoppling om projektet Högvadsån kommer att göras på nästa nämndsammanträde. Sammanfattning Pågående rekryteringar VA: 1 (sjukvik.), Kultur: 0, Kost: 1 (sjukvik.), Gata/fritid: 0, Avfall: 1 (timvik.), Miljö/bygg: 3 Upphandlingar Inför annonsering: Snö- och halkbekämpning, Beläggningstjänster, Slamsugningstjänster, Livsmedel (via Borås stad), Maskinstjänster ÅVC Annonserade: Byggentreprenad ny ÅVC, Tekniska konsulttjänster (via Marks kommun), Bokbil Tilldelade: Avfallskärl Överprövade: Investeringsprojekt Uppstartade: Byte av tak Mårdaklev och Östra Frölunda avloppsreningsverk, Trafikmiljö Boråsvägen, Upprustning vegetationstippar Pågående: GC-led Strömsfors, Reningsverk Axelfors och Kalv, Toalett Thilanderska parken Avslutade: Väg till ÅVC Övrig information Den ena planarkitekten har sagt upp sig och ska börja på Trafikverket i november. Solör Bioenergi Svenljunga AB har överklagat nämndens avslag av deras bygglovansökan gällande nybyggnation av skärmtak. Länsstyrelsen har beslutat att överpröva strandskyddsdispensen för nybyggnation av bostadshus samt brygga i efterhand utanför Överlida som arbetsutskottet beviljade den 12 juni. 26 (27)

27 Svenljunga kommun Paragraf Under veckorna är avfallsenheten ute och förevisar de olika sopkärlen för invånarna i kommunen. Demo sker i Sexdrega, Svenljunga, Överlida, Redslared, Kalv och Roasjö. Under Texasdagen den 25 augusti hade vi lånat in en bil från Mölndal för att förevisa hur tömning av kärlen sker. Vi har även förstärkt bemanningen på vår kundtjänsttelefon under samma veckor. Den 9 september är sista dagen för att välja abonnemang. Vi har tagit hjälp av Idata för att administrera alla valen och utskicken av information. Arbete med projektering av trafikmiljön på Boråsvägen har påbörjats. Varbergs energi har inkommit med meddelande om att man önskar att bygglovet för avslaget vindkraftverk ska återupptas efter att ärendet avgjorts i domstol. Kommunen har inte haft lagstöd att avslå bygglov för det sjätte verket. Svavelväteproblem har uppstått på överföringsledningen mellan Sandsjön och Sexdrega på grund av låga flöden. VA-enheten tittar på möjliga lösningar. Projektet med ovidkommande vatten har genomförts i Hillared och den visar på att cirka m 2 takyta är felkopplad vilket motsvarar % av det ovidkommande vattnet. Kostenhetens uppdrag att leverera mat till IM-eleverna på Lärcentrum har avbrutits på grund av att lämplig lokal i centrum inte kunnat hittas. Från den 22 augusti 9 september är det stort fokus på förtida röstning på huvudbibliotek och utlåningsstationer. LjudKonst 7Härad; en Ljudkonstrunda i Sjuhäradsbygden. Mikael Bojen installerar ett ljudkonstverk under gamla stenbron i Svenljunga. Vernissage 9 september kl Invigning av konstgräsplanen kommer att ske den 16 september. Övriga frågor Lennart Eriksson (LBPO): Hur går det med projketet Högvadsån nu efter den torra sommaren? - Besvarades av 1:e miljöhandläggare Therése Silow och miljö- och byggchef Pier Andersson. Lennart Eriksson (LBPO): Varför har man inte kunnat välja alternativet med mindre fyrfackskärl direkt på valsedeln? Besvarades av avfallschef Magnus Eriksson. Jan Örni (SD): Parkeringen vid badplatsen i Roasjö är för liten vilket har resulterat i att många har parkerat längs vägen. Finns det några planer på att utöka perkeringsytan? Besvarades av gatu- och fritidschef Fredrik Skoog. Dan Franzén (S): Hur ser tidplanen ut för Billeberg vattentäkt? Går den att forcera? Besvarades av VA-chef Christine Berggren. Birgitta Boo (S): Finns det någon plan på att ansluta de boende i Åsalund, Hillared, till det kommunala VA-nätet? Besvarades av VA-chef Christine Berggren. 27 (27)

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tisdagen den 20 augusti 2019 klockan 13.30 14.55, Kommunhuset, Svenljungasalen Söder Mötet ajourneras klockan

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdagen 19 maj 2016 kl. 14.00 15.50, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajournerades klockan 14.40-14.55

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tisdagen den 5 mars 2019 klockan 13.00 15.40, Kommunhuset, Svenljungasalen Söder Mötet ajourneras klockan 14.35 14.45 Dan Franzén (S), ordförande Margaretha

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tisdagen 6 mars 2018 kl. 15.00 17.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Monica Björsell (LBPO), ordförande Torsten Lindh (S) Anne-Louise Karlsson (C) Petra Ojala (C) Susanne

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tisdagen 3 september 2019 klockan 14.00 16.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajourneras klockan 15.10 15.30 Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Peo

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdagen 11 februari 2016 kl. 14.00 17.15, Svenljungasalen Norr, Kommunhuset Mötet ajournerades klockan 15.25

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Tisdagen 16 oktober 2018 klockan 14.00 18.05, Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan 14.55-15.05, 17.45-17.55 ande Ledamöter Owe Lundin (L), ordförande Dan Franzén

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tisdagen 15 oktober 2019 klockan 14.00 16.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajourneras klockan 15.15 15.35 Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Peo

Läs mer

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis. Protokoll Måndag 27 juni 2016 kl , Svenljungasalen norr, kommunhuset Ajournering

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis. Protokoll Måndag 27 juni 2016 kl , Svenljungasalen norr, kommunhuset Ajournering Plats och tid ande Ledamöter Måndag 27 juni 2016 kl. 14.00 15.30, Svenljungasalen norr, kommunhuset Ajournering 14.50 15.00 Stefan Carlsson (S), ordförande Johan Björkman (M), vice ordförande Per Andersson

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tisdagen den 11 december 2018 kl. 14.00 17.05, Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan 14.50-15.15, 16.10-16.15 Owe Lundin (L),

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tisdagen 2 oktober 2018 kl. 14.00 16.40, Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan 15.00 15.10

Läs mer

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 28 november 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr. Plats och tid.

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 28 november 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr. Plats och tid. Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdagen 28 november 2018 kl. 15.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Kerstin Göss Lindh (S), ordförande Kjell Persson (M), vice ordförande Birgitta

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdagen 26 februari 2015 kl. 14.00 18.00, MAST-lokalen, Tingshuset Per Andersson (S), ordförande Dan Franzén

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 26 september 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Ajournering:

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 26 september 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Ajournering: Plats och tid Beslutande Ledamöter Onsdagen 26 september 2018 kl. 15.00 18.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Ajournering: 17.00 17.20 Kerstin Göss Lindh (S), ordförande Kjell Persson (M), vice ordförande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen den 2 april 2019 klockan 14.00 14.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr ande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Helene Johnsson (S) Louise Björkman (M)

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Lars Björneld. Ulf Hanstål ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Lars Björneld. Ulf Hanstål ANSLAGSBEVIS: 1 (10) Samhällsbyggnadsnämnd Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2019-01-09 kl. 09.00-13.45 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Lars Björneld (L), ordf. Ulf Hanstål (M), vice ordf.

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen den 14 maj 2019 klockan 14.00 17.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr ande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Ann Wallnedal (LPo) Louise Björkman (M) Urban

Läs mer

Anders Leijonhielm (LBPO) Peter Kobbe (FP) Martin Törnell (SD) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anders Leijonhielm (LBPO) Peter Kobbe (FP) Martin Törnell (SD) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Protokoll Plats och tid Beslutande Ledamöter Tisdag 19 april 2016 kl. 18.00 18.30, Svenljungasalen söder, kommunhuset Ajournering Stefan Carlsson (S), ordförande Johan Björkman (M), vice ordförande Per

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Tekniska nämnden

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Tekniska nämnden 2014-10-22 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, Harriesalen, 22 oktober 2014, klockan 19.00 19.55 ande Övriga deltagande Johan Ericsson (M), ordförande Sofia Lindblom (M) Larserik Johansson (S) Tommy Almström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll Innehåll 46 Godkännande av ärendelista... 60 47 Anmälan av delegationsbeslut... 61 48 Remiss Regional kulturplan Jönköpings län 2018-2020... 62 49 Begäran om omprövning av anläggningsbidrag Ryfors golfklubb...

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson ANSLAGSBEVIS: 1 (7) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2018-04-26 kl. 09.15-11.40 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

Lars Thelén (M), vice ordförande utom 69 på grund av jäv Pär Olsson (C) Renée Sylvan (S)

Lars Thelén (M), vice ordförande utom 69 på grund av jäv Pär Olsson (C) Renée Sylvan (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Idalarummet Klockan 08:00 09.20 ande Ledamöter Lars Thelén (M), vice ordförande utom 69 på grund av jäv Pär Olsson (C) Renée Sylvan (S)

Läs mer

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 19 december 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr. Plats och tid.

Anslag/Bevis. Socialnämnden Onsdagen 19 december 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Norr. Plats och tid. Plats och tid Beslutande Ledamöter Onsdagen 19 december 2018 kl. 15.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Kerstin Göss Lindh (S), ordförande Kjell Persson (M), vice ordförande Birgitta Boo (S) Per Bornefalk

Läs mer

Bertil Hagström (LPo), ordförande Dag Forsström (S), andre vice ordförande

Bertil Hagström (LPo), ordförande Dag Forsström (S), andre vice ordförande Plats och tid Måndagen 11 februari 2019 klockan 18.00 18.45, Kommunhuset, svenljungasalen ande Ledamöter Bertil Hagström (LPo), ordförande Dag Forsström (S), andre vice ordförande Övriga ledamöter Se sidan

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tisdagen den 29 januari 2019 klockan 13.30 16.45, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajourneras klockan 15.20-15.35, 16.10-16.15

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Torsdagen 29 januari 2015 kl. 14.00 17.30, Kommunhuset, Svenljungasalen ande Ledamöter Per Andersson (S), ordförande Dan Franzén (S) Ingbert Haraldsson (S) Gösta Johansson (LBPO) Mats Jansson

Läs mer

Socialnämnden. Bevis om tillkännagivande av justerat protokoll. Protokoll

Socialnämnden. Bevis om tillkännagivande av justerat protokoll. Protokoll Plats och tid ande Ledamöter Onsdagen den 24 april 2019 klockan 15.00 18.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajourneras klockan 16.00 16.20 Kerstin Göss Lindh (S), ordförande Kjell Persson (M)

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Sida 1 (17) Plats och tid Bildhuggaren, måndagen den 28 januari 2019 kl 15:00-17:00 ande Bengt Ferm (S), Ordförande Per-Olof Qvick (M), 1:e vice ordförande Andreas Dahlborg (L) Kenneth Grad (C) Thomas

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Madelene Johansson. Bo Göthesson. Inge Löfgren ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Madelene Johansson. Bo Göthesson. Inge Löfgren ANSLAGSBEVIS: 1 (9) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-08-24 kl. 09.15-11.30 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa modell policy Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(11)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(11) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Paragrafer 46-54 Plats och tid Städet, Gillbergarummet kl. 14.00 15.30 ande Erik Blakstad (m) Ralph Widing (c) Leif Pettersson (siv) Bengt Eriksson (c) Christer Tengelin (c)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 9.00-11.35 Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Jimmy Odenäng (M) Anne Wilks (MP) Johan Sigvardsson (C) 131-138 Per-Olof Johansson (S) Bertil

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus 1 (11) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-12-08 kl. 09.20-12.05 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-12-14 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.15 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson (S) Bengt Hultin (V) Marieanne Matuszewski (S) Charlott

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 1(19) Tid och plats 2016-05-30 - Kommunhuset klockan 13.30-15.05 Beslutande Martin Gustafsson (C) - ordförande Bjarne Daa (S) - andre vice ordförande Övriga deltagande Justering Justerare Kristian Swärd,

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Sida 1 (12) Plats och tid Björken - Näringslivets Hus, måndagen den 10 december 2018, klockan 14:00-17:00. Mötet började med studiebesök på Fjärrvärmeverket. ande Per Gren (S), Ordförande Per-Olof Qvick

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Bonaren, måndagen den 11 december 2017 kl 16:00-19:15 ande Per Gren (S), Ordförande Thomas Carlsson (S) Ewa Jägevall (L) Kenneth Grad (C) Peter Eclund (KD) Hampus Borg (M) Ej tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2014-06-16 Samhällsbyggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll 2014-06-16 Samhällsbyggnadsnämnden 1(13) Tid och plats 2014-06-16 - i Kommunhuset klockan 14.00. Beslutande Övriga deltagande Justering Justerare Martin Gustavsson (C) - ordförande Bjarne Daa (S) - 2:e vice ordförande Erkki Ekman (FP) -

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tisdagen 4 december 2018 kl. 15.00 17.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Monica Björsell (LPo), ordförande Susanna Johansson Ny (LPo) Torsten Lindh (S) Helene Johnsson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8) Jävsnämnden 2012-05-08 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.15 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall (KD), ersättare

Läs mer

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Diarienummer Tekniska nämnden TN 2017/ Se nästa sida. Kerstin Andersson.

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Diarienummer Tekniska nämnden TN 2017/ Se nästa sida. Kerstin Andersson. Protokoll 1 1 (10) Diarienummer TN 2017/0002-200 Tekniska nämnden Plats och tid Sammanträdesrum Tjurpannan, Tedacthuset, Tanumshede, kl 08.30 09.20 Ledamöter Övriga närvarande Se nästa sida. Justeringens

Läs mer

Christina Lorentzon (fp), ordförande Anders Forsberg (m) Stig Beckman (m) Leif Ståhl (c) Ulrika Stockhaus (s) Lennart Bång (s) Marie Kolbengtsson (s)

Christina Lorentzon (fp), ordförande Anders Forsberg (m) Stig Beckman (m) Leif Ståhl (c) Ulrika Stockhaus (s) Lennart Bång (s) Marie Kolbengtsson (s) 08:31SALEMS KOMMUN Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kultur- och fritidsnämnden 2006-08-17 1 Plats och tid Kommunalhuset Bergaholm. Torsdag 17 augusti 2006, kl 19.00-20.30 Beslutande Christina Lorentzon

Läs mer

Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare Inge Digrell (S), ersättare

Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare Inge Digrell (S), ersättare 1 (12) Plats och tid Hämnäs Bygdegård,, kl. 15.00 16.25 Beslutande Övriga närvarande Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Torsdagen 17 december 2015 kl. 14.30 17.00, Svenljungasalen Norr, Kommunhuset Mötet ajournerades klockan 16.08 16.15, 16.47 16.54 Per Andersson

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16 1 (19) Paragrafer 1-16 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

MSN PROTOKOLL

MSN PROTOKOLL MSN PROTOKOLL 1(17) Plats och tid Tjädernhuset, Vargen kl. 10.00-12.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Sverker Johnson (S) Lars Nielsen (C) Helge Skoglund (SD)

Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Sverker Johnson (S) Lars Nielsen (C) Helge Skoglund (SD) 1 (9) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-04-06 kl. 09.15-11.05 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn 2010-11-11 1 (1) Plats och tid 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Ulf Bengtsson Alf-Göran Andersson Bengt Wieslander Ann-Mari

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Bonaren kl. 17.00-19.00 ande Per Gren, Socialdemokraterna Per-Olof Qvick, Nya Moderaterna Liselott Nydén, Socialdemokraterna Ann Hall Gustafsson, Centerpartiet Ewa Jägevall, Folkpartiet Liberalerna

Läs mer

Sammanträdestid: kl :00. Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson. Bo Gustafsson ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl :00. Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson. Bo Gustafsson ANSLAGSBEVIS: 1 (10) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-06-16 kl. 09.15 12:00 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, sammanträdesrum Årholmen, klockan 09:00

Plats och tid Centrumhuset, Henån, sammanträdesrum Årholmen, klockan 09:00 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad inkallar vederbörande ersättare Plats och tid Centrumhuset, Henån, sammanträdesrum Årholmen, 2019-03-06 klockan 09:00 Ledamöter Ulla

Läs mer

Ulrika Falk (S), ordf Ander Olander (C) Ingrid Landin (MP) Kjell Jansson (M) Lotta Lindblad Söderman (M), tjänstgörande ersättare

Ulrika Falk (S), ordf Ander Olander (C) Ingrid Landin (MP) Kjell Jansson (M) Lotta Lindblad Söderman (M), tjänstgörande ersättare 1(9) Plats och tid Måndagen den 19 juni 2017 kl 15.00-15:43 ande Ledamöter Ulrika Falk (S), ordf Ander Olander (C) Ingrid Landin (MP) Kjell Jansson (M) Lotta Lindblad Söderman (M), tjänstgörande ersättare

Läs mer

TINGSRYDS KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Kultur- och fritidsnämnden

TINGSRYDS KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Kultur- och fritidsnämnden TINGSRYDS KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-02-04 Plats och tid Sammanträdesrummet, Biblioteket, Tingsryd Onsdag 2014-02-04 kl. 08.30 15.00 ande Håkan Ohlsson (M)

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 16 (29) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, Hjälmaren tisdag den 20 mars kl 17,00-18,00 Beslutande ledamöter Leif Skeppstedt (S), ordförande Robert Davidsson (C) Lars-Ove Winberg (C ) Monica Granström

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 08:

Kommunkontoret Djurås , kl. 08: Kultur- och fritidsnämnden 2018-03-22 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14:00-15:05, ajournering kl. 14.25-14.35 Beslutande Ledamöter Christina Walles (S), ordförande Ola Granath (KOSA) Tomas

Läs mer

Bygg-, trafik- och räddningsnämnden

Bygg-, trafik- och räddningsnämnden Sida 1/10 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-16.00 Ajournering kl. 14.40-14.50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Stig Lampa (S)

Läs mer

Petra Ojala (C) ersätter Barbro Johansson (C), Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Petra Ojala (C) ersätter Barbro Johansson (C), Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid ande Ledamöter Måndag i oktober 2018 kl. 13.57 16:15, Svenljungasalen Norr, kommunhuset Svenljunga Ajournering 15:45-16:05 Stefan Carlsson (S), ordförande, 153-165 Johan Björkman (M), vice

Läs mer

Jonas Adelsten Kristiansen (S) och Owe Lundin (FP) Plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen 3 september 2014, kl Paragrafer 76-87

Jonas Adelsten Kristiansen (S) och Owe Lundin (FP) Plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen 3 september 2014, kl Paragrafer 76-87 Plats och tid ande Ledamöter Måndagen 1 september 2014 kl. 18.00 19.30, Kommunhuset, venljungasalen Rune Peterson (C), ordförande Dag Forsström (), 1:e vice ordförande Gunnar Lagberg (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:45 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP) 2:e vice ordförande

Läs mer

Bygg-, trafik- och räddningsnämnden

Bygg-, trafik- och räddningsnämnden Sida 1/13 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.30 Ajournering kl 14.30-14.50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Olof Röstin (M), ordförande Leif Johansson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats 2018-09-12 - Kommunhuset klockan 13.30-16.05 (ajournering 15.00-15.50) Beslutande Övriga deltagande Carina Zachau (M) - ordförande Gunnar Edvardsson (KD) - förste vice ordförande Christer

Läs mer

Mikael Jonsson (M), Ordförande Lena Woxberg (S), 1:e vice ordförande Ingemar Ehn (L) Elisabeth Eriksson (C) David Parhans (C)

Mikael Jonsson (M), Ordförande Lena Woxberg (S), 1:e vice ordförande Ingemar Ehn (L) Elisabeth Eriksson (C) David Parhans (C) 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum B, kl. 09:00 09:40 Beslutande Ledamöter Mikael Jonsson (M), Ordförande Lena Woxberg (S), 1:e vice ordförande Ingemar Ehn (L) Elisabeth Eriksson (C) David Parhans (C)

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-11-06 Plats och tid Sammanträdesrum Landsort, kommunhus A, 2017-11-06 kl. 16:00-17:30 Beslutande Linda Walkeby (S) Ordförande Kerstin Danielsson (S) Bengt Löfberg

Läs mer

Sammanträdesdatum Tekniska Nämnden (7)

Sammanträdesdatum Tekniska Nämnden (7) Tekniska Nämnden 2010-01-19 1(7) Plats och tid Nya kommunhuset, Torsås, tisdag 2010-01-19 klockan 18.00-18.30 Beslutande Magnus Nilsén, m, ordf Lars Petersson, s. Tomas Holgersson, s, tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden Tekniska nämnden 1 (17) Plats och tid Hellqvistsalen, torsdagen den 17 juni 2010, klockan 16.00 18.30 ande Görel Nilsson (S) Lennart Pettersson (S) Börje Andersson (C), ordförande Lars Andersson (C) Hans

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 13:00-15:30.

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 13:00-15:30. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 13:00-15:30. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Plats och tid: Sammanträdesrum Blå, , kl. 13: Hans-Åke Jönsson (C) Magnus Jonsson (S) Anita Rosén (L) BrittMarie Hansson (S)

Plats och tid: Sammanträdesrum Blå, , kl. 13: Hans-Åke Jönsson (C) Magnus Jonsson (S) Anita Rosén (L) BrittMarie Hansson (S) Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott Plats och tid: Sammanträdesrum Blå, 2019-08-13, kl. 13:00-15.00 Beslutande: Tomas Fjellner (M) Hans-Åke Jönsson (C) Magnus Jonsson (S) Anita Rosén (L) BrittMarie

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 2019-04-10 Samhällsbyggnadsnämnden 2019-04-10 41 Budget 2020-2022... 3 42 Ekonomi och budgetuppföljning... 4 43 Medborgarförslag Området mellan riksväg 70 och järnvägen i centrala Säter... 5 44 Renhållningstaxa...

Läs mer

Måndag 3 november 2014 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Måndag 3 november 2014 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Måndag 3 november 2014 kl. 16.30-, Kommunhuset, Svenljungasalen Stefan Carlsson (S), ordförande Johan Björkman

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:10

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:10 Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-10-23 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:10 Beslutande ledamöter: Tomas Landskog (M), ordförande Monica Lindberg (M), 1:e

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 29 (40) Plats och tid Kommunhuset, Hjälmaren Vingåker, tisdag den 12 mars kl 17,10 18.10 Beslutande ledamöter Robert Davidsson (C), ordförande Roger Larsson (M), Vice ordförande Leif Skeppstedt (S) Pierre

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden protokoll

Samhällsbyggnadsnämnden protokoll Datum: Måndagen den 26 maj 2014 Tid: 18.00 21:40 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Måndagen den 26 maj 2014 Paragrafer: 30-43 Utses att justera: Jörgen Andersson (C) Underskrifter:

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Sammanträdesdatum 1 (12) Paragrafer 61-70 Plats och tid ande Brandstationen, Lektionssal Torsten Johansson, ordförande Ann-Charlotte Pihl Larson Rune Samuelsson, tjänstegörande ersättare Malin Hammarstrand, tjänstegörande

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

Sammanträdestid: kl Ajournering kl Kommunfullmäktigesalen, Lysekils stadshus. Bo Göthesson.

Sammanträdestid: kl Ajournering kl Kommunfullmäktigesalen, Lysekils stadshus. Bo Göthesson. 1 (11) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2018-11-15 kl. 09.15-11.40 Ajournering kl 10.20-10.40 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr BMK.2018.13 John Hammar john.hammar@varmdo.se Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att 1. delgivningarna

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet

Läs mer

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga klockan 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Martin Gustafsson (C) Henrik Nilsson (M) ej 92 Bjarne Daa (S) Henrik Johansen (M) Åke Sjörin (FP)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2018-03-21 Gemensam nämnd Plats och tid Distanssammanträde, 2018-03-21, kl. 10.00 10.30 ande Lotta Åman (S), ordförande Mikael Lindfors (S) Ylva Olofsson (S) Tjänstgörande ersättare Johan

Läs mer

Socialnämnden. Bevis om tillkännagivande av justerat protokoll. Protokoll

Socialnämnden. Bevis om tillkännagivande av justerat protokoll. Protokoll Plats och tid ande Ledamöter Onsdagen den 28 augusti 2019 klockan 15.00 18.00, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajourneras klockan 16.10 16.25 Kerstin Göss Lindh (S), ordförande Kjell Persson (M)

Läs mer

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis. Protokoll Plats och tid

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis. Protokoll Plats och tid Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Måndag 12 november 2018 kl. 14.00 16:23, Svenljungasalen Norr, kommunhuset Svenljunga Ajournering 15:39-16:00 Stefan Carlsson (S), ordförande, 166-181

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(19)

Sammanträdesprotokoll 1(19) Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, onsdagen den 26 november 2014, 09.00-11.15. ande Övriga närvarande Kent Persson (V), ordförande, Åsa Eriksson (S), vice ordförande,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 13.15. Ajournering 12.30-12.35. Beslutande Övriga närvarande Günter Ruchatz (M), ordf Jimmy Odenäng (M) Johan Sigvardsson (C) Anne Wilks

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Plats och tid: Sammanträdesrum 429, , kl. 13:00. Linda Persson (KD) Patrik Ohlsson (SD)

Plats och tid: Sammanträdesrum 429, , kl. 13:00. Linda Persson (KD) Patrik Ohlsson (SD) Plats och tid: Sammanträdesrum 429, 2019-01-30, kl. 13:00 Beslutande: Ersättare: Adjungerade: Robin Holmberg (M) Liss Böcker (C) Åsa Larsson (S) Linda Persson (KD) Patrik Ohlsson (SD) Ola Carlsson (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Skölden Kommunhuset, plan 1, kl. 19:00 20:00 Gill Brodin (C), ordförande Lars Lagerdahl (M), vice ordförande Abir Karademir (S), andre vice ordförande Gunnar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tisdagen den 11 april 2017, kl. 15: , Kalmarrummet, Kommunhuset, Bålsta

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tisdagen den 11 april 2017, kl. 15: , Kalmarrummet, Kommunhuset, Bålsta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Tisdagen den 11 april 2017, kl. 15:00-16.30, Kalmarrummet, Kommunhuset, Bålsta Beslutande Ledamöter Christian Nordberg (MP), Ordförande Tommy Rosenkvist (M) Lars-Göran

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1(15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.35 12.30 13.50 i Stora sammanträdesrummet. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Bength Andersson (S) Tore Andersson (-) 41-48 Anne

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Bonaren, måndagen den 15 maj 2017 kl 16:00-17:45 ande Per Gren (S), Ordförande Per-Olof Qvick (M), 1:e vice ordförande Thomas Carlsson (S) ( 41-48) Liselott Nydén (S) Orvar Andersson (KD)

Läs mer