Samhällsbyggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samhällsbyggnadsnämnden"

Transkript

1 Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdagen 11 februari 2016 kl , Svenljungasalen Norr, Kommunhuset Mötet ajournerades klockan , Per Andersson (S), ordförande Dan Franzén (S) Ingbert Haraldsson (S) Gösta Johansson (LBPO) Roger Gyllensten (SD) Tommy Stensson (C) Margaretha Bjälkemo (M) Anders Leijonhielm (LBPO) för Codruta Barbos (LBPO) Lennart Eriksson (LBPO) för Joakim Bengtsson (C) Mary-Ann Brimstedt (S) Peder Järlefjord (S) Malin Lundin, nämndsekreterare Fredrik Ekberg, samhällsbyggnadschef Pier Andersson, miljö- och byggchef Gunilla Rundqvist, kulturchef, 1-2 Fredrik Skoog, fritidschef och tf gatuchef, 1-8 Lars Jönsson, planarkitekt, 9-10 Henrik Abbestam, byggnadsinspektör, 9-11 Magnus Eriksson, avfallschef, 12 Justering Justerare Gösta Johansson (LBPO) Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen 15 februari 2016 kl Paragrafer 1-17 Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerare Malin Lundin Per Andersson Gösta Johansson Anslag / Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Instans Sammanträdesdatum 1-17 Anslagsdatum Datum för anslagets nedtagande Protokollet finns på Samhällsbyggnadsförvaltningen Underskrift

2 Svenljunga kommun Innehållsförteckning 1 Godkännande av dagordning Regler för kulturarrangörsstöd Önskemål om skötsel och underhåll av Strandvägen i Överlida Medborgarförslag om utsättande av bänkar utmed promenadslingor Medborgarförslag om uppsättande av speglar i korsningar Medborgarförslag om affischeringstavla i centralorten Medborgarförslag att anlägga ett utegym vid Moga Fritid Hyresavgift för gymlokal på Moga Fritid Detaljplan Lockryd 1b - antagande Förstärkning av resurser för detaljplanläggning och samhällsplanering Byggsanktionsavgift för påbörjande av byggnation utan startbesked, nodhus till fiber på fastigheten Bosgården 1: Information om kommunens insamlingsansvar av hushållsavfall och förpackningar Information efter revisorernas granskning av nämnden Rapport avseende upphandling och färdigställande av exploatering av Torstorp Begäran om förtydligande Anmälda delegationsbeslut Inkomna beslut, skrivelser och meddelanden Information från förvaltningen och övriga frågor (21)

3 1 Godkännande av dagordning Diarienummer: Godkänner dagordningen enligt kallelsen. Godkänner dagordningen med följande ändringar: : Förstärkning av resurser för detaljplanläggning och samhällsplanering läggs till som punkt 11b på dagordningen. 3 (21)

4 2 Regler för kulturarrangörsstöd Diarienummer: antar Regler för kulturarrangörsstöd. För att kulturen ska leva behövs lokala arrangörer och de är ofta mycket beroende av kommunalt stöd. Svenljunga kommun har inte denna typ av stöd. År 2015 fick kulturenheten utökat anslag för kultur arrangemang. Viljan från kulturenheten var att använda kronor av dessa pengar till lokalt arrangörsstöd. Kulturenheten tecknade i augusti 2015 ett samarbetsavtal med Kultur i Väst. Avtalet gäller en dialogprocess mellan kommunen och kommunenes arrangörer där parterna tillsammans med Kultur i Väst arbetar fram en ny struktur för kommunens arrangörsstöd. Lördagen den 24 oktober möttes alla intressenter. Inbjudan hade skickats ut brett. Ett tjugotal föreningsrepresentanter och några politiker från SBN var delaktiga. Många synpunkter om svårigheter och möjligheter att arrangera kom fram under dagen, även synpunkter om hur ett eventuellt arrangörsstöd skulle se ut. Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 28 januari Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Tjänsteutlåtande, Förslag till Regler för kulturarrangörsstöd Arbetsutskottets protokoll Kulturchef Protokollsbilagor Regler för kulturarrangörsstöd 4 (21)

5 3 Önskemål om skötsel och underhåll av Strandvägen i Överlida Diarienummer: beslutar att vid tillfälle uppdatera infartstavlorna till Överlida. På uppdateringen ska den oasfalterade delen av Strandvägen, som inte kommunen äger, tas bort från kartan. Nils Johansson undrar varför Strandvägen i Överlida inte sköts om av Svenljunga kommun. Han menar att vägen inte sköts sedan 1960-talet och vill att kommunen rustar upp vägen till farbart skick, då den är markerad som väg på kommunens informationstavla. Efter kontroll av fastighetsgränser kan man konstatera att den aktuella vägen inte ligger på kommunens mark. Vid besök på plats visar det sig att den oasfalterade delen av strandvägen som ärendet gäller, inte heller har någon betydande funktion. Den används idag som gång och cykelstråk, och fungerar för detta ändamål. Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 28 januari Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Skrivelser från Nils Johansson, och Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll Nils Johansson Överlida byalag Fredrik Skoog, tf gatuchef och Mika Eskelinen, arbetsledare gata 5 (21)

6 4 Medborgarförslag om utsättande av bänkar utmed promenadslingor Diarienummer: besvarar medborgarförslaget med följande: Angående hälsans stig så kommer gatuenheten tillsammans med folkhälsosamordnaren i Svenljunga kommun se över var det skulle vara lämpligt att placera ut bänk eller bänkar, för att skapa möjlighet till paus utmed gångstråket. Vad gäller gamla banvallen, så kommer det att hållas en medborgardialog i Svenljungasalen den 23 februari Syftet är att diskutera utvecklingen av området bakom Svenljunga kommunhus. Vid detta tillfälle hör frågan om möjlighet till bra pausmöjligheter i området absolut hemma. Du är välkommen vid detta tillfälle för att vara med och påverka områdets utformning. Marianne Josefsson föreslår i ett medborgarförslag att pausbänkar sätts ut på den asfalterade gamla banvallen i Svenljunga tätort samt utmed Hälsans stig. Detta för att skapa naturliga rastplatser. Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 28 januari Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Medborgarförslag från Marianne Josefsson, Kommunfullmäktiges protokoll Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll Marianne Josefsson Kommunfullmäktige Fredrik Skoog, tf gatuchef och Mika Eskelinen, arbetsledare gata Kristina Sunebrant, utvecklingsledare folkhälsa 6 (21)

7 5 Medborgarförslag om uppsättande av speglar i korsningar Diarienummer: besvarar medborgarförslaget med följande: Då penninglösa hörnet är en hårt trafikerad korsning är det väldigt viktigt att alla trafikanter visar hänsyn och iakttar försiktighet. Bedömningen är att speglar som du beskriver skulle kunna ge en falsk trygghet. Gående, cyklister och bilister ska ju vara uppmärksamma på vad som händer runt omkring dem, och stanna upp vid behov. Avståndsbedömning kan också vara svårt, samt att solljuset kan göra att en spegel bländar trafikanter. Svenljunga kommun kommer med anledning av dessa argument inte att montera upp några speglar i denna korsning. Marianne Josefsson föreslår i ett medborgarförslag att Svenljunga kommun sätter upp skvallerspeglar i penninglösa hörnet i centrala Svenljunga. Hon menar att detta eventuellt skulle bidra till att det inte blir några olyckor. Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 28 januari Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Medborgarförslag från Marianne Josefsson, Kommunfullmäktiges protokoll Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll Marianne Josefsson Kommunfullmäktige Fredrik Skoog, tf gatuchef och Mika Eskelinen, arbetsledare gata 7 (21)

8 6 Medborgarförslag om affischeringstavla i centralorten Diarienummer: Arbetsutskottets förslag till beslut besvarar medborgarförslaget med följande: Precis som anges i förslaget så erbjuder kommunen möjlighet till affischering på biblioteket och på Moga Fritid. Tavlan som finns på biblioteket sitter väldigt centralt, och där har föreningar möjlighet att lämna in information som är av allmänintresse. Personalen på biblioteket sköter affischeringen så att den alltid är aktuell. Med dessa två alternativ så anser Svenljunga kommun att föreningslivet har goda möjligheter att anslå meddelanden på centrala platser. Någon ytterligare anslagstavla kommer därför inte att sättas upp i kommunal regi. Marianne Josefsson föreslår i ett medborgarförslag att kommunen sätter upp en affischeringstavla i Svenljunga. Detta skulle underlätta för kommunens föreningar att nå ut med reklam och information på ett billigt och bra sätt. Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 28 januari Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Medborgarförslag från Marianne Josefsson, Kommunfullmäktiges protokoll Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll Marianne Josefsson Kommunfullmäktige Fredrik Skoog, tf gatuchef och Mika Eskelinen, arbetsledare gata 8 (21)

9 7 Medborgarförslag att anlägga ett utegym vid Moga Fritid Diarienummer: besvarar medborgarförslaget med följande: Kommunen har tyvärr inte pengar avsatta för att genomföra detta förslag i nuläget. Budgeten för lekutrustning ger oss möjlighet att renovera en lekplats per år i kommunen, och detta arbete fortlöper. Några extra pengar utanför denna budget finns inte i dagsläget. Pengar är däremot avsatta för att skapa ett lek- och aktivitetområdet i grönområdet Thilanderska parken. En medborgardialog om vad detta projekt ska innehålla kommer att anordnas 23 februari 2016 i Svenljungasalen. Här finns det möjlighet att vara med och lämna förslag och påverka områdets utformning. Maria rapp har lämnat in ett medborgarförslag där hon föreslår att Svenljunga kommun ska bygga ett rejält utegym i anslutning till Moga Fritid. Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 28 januari Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Medborgarförslag från Maria Rapp, Kommunfullmäktiges protokoll Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll Maria Rapp Kommunfullmäktige Fredrik Skoog, tf gatuchef och Mika Eskelinen, arbetsledare gata 9 (21)

10 8 Hyresavgift för gymlokal på Moga Fritid Diarienummer: 2016-SBF fastställer hyran till ½ prisbasbelopp per månad. Fritidsenheten ska upphandla ny gymentreprenör på Moga Fritid på år. Nämnden behöver fastställa vilket hyresbelopp som ska gälla för lokalen under avtalsperioden. Hyran idag är ½ prisbasbelopp per månad och fritidsenheten föreslår att den ska vara det även under nästa avtalsperiod. Fredrik Skoog, fritidschef Michaela Chalhoub, handläggare inköp och juridik 10 (21)

11 9 Detaljplan Lockryd 1b - antagande Diarienummer: antar detaljplan Lockryd 1b. I samband med att befintliga detaljplaner antogs tecknade kommunen avtal med Trafikverket om att bekosta en ändring av placeringen av väg 1681 och dess anslutning till väg 27. För att genomföra ändringen krävs en vägplan enligt väglagen och en ny detaljplan. Trafikverket tar fram vägplanen medan kommunen tar fram detaljplanen, processerna pågår parallellt och samordnas i möjligaste mån. Planbestämmelserna anpassas så mycket som möjligt till att vara identiska med de idag gällande planerna för området för att skapa enhetlighet. På kvartersmarken kommer marken att regleras till handel, kontor och industri. Efter granskning har platsen för norra anslutningen mellan kvartersmarken och väg 1681 justerats. Justeringen är anpassad efter var Trafikverket har önskat anslutningen men ger även möjlighet att optimera placeringen efter framtida fastighetsindelning. Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 28 januari Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Plankarta, Planbeskrivning, Utlåtande, Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll Lars Jönsson, planarkitekt 11 (21)

12 10 Förstärkning av resurser för detaljplanläggning och samhällsplanering Diarienummer: 2016-SBF begär 650 tkr per år för att förstärka resurserna för detaljplanläggning och samhällsplanering. ger förvaltningen i uppdrag att utreda framtida organisation, finansiering och ansvar för detaljplanläggning och samhällsplanering. Motivering I rådande situation är det mycket viktigt att kommunen säkerställer att det finns resurser att hantera den planläggning som är nödvändig för samhällsutvecklingen. Kommunens behov av att upprätta eller ändra detaljplaner är fortsatt stort och överskrider samhällsbyggnadsförvaltningens tillgängliga resurser. Förvaltningen har en anställd planarkitekt som förutom detaljplanläggning bland annat jobbar 50 % med översiktsplanering åt kommunstyrelsen. Därutöver utför planarkitekten även löpande strategiska arbetsuppgifter. Behovsutredning som genomförts under hösten 2015 visar att det finns ett underskott av minst en heltid inom strategiska utredningar, detaljplanering och samhällsplanering. Förvaltningen bedömer att man i nuläget behöver ca 650 tkr per år för att genomföra nödvändiga förstärkningar inom detaljplanläggning och samhällsplanering. Dessutom behöver förvaltningen en resurs för att hantera den ökade administrationen som behövs bland annat då fler detaljplaner framställs och bygglov hanteras. I dag gör planarkitekten själv administrationen av planerna vilket är underutnyttjande av en kvalificerad personalresurs. Uppdelningen mellan kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämndens respektive ansvar i samhällsplaneringen är inte helt tydlig. Under behöver förvaltningen se över hur organisationen för detaljplanläggning och samhällsplanering ska se ut i framtiden, ansvaret för verksamheten och hur den ska finansieras. Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 11 februari Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Tjänsteutlåtande, (21)

13 Svenljunga kommun Paragraf Arbetsutskottets protokoll 22 Kommunstyrelsen Fredrik Ekberg, samhällsbyggnadschef Pier Andersson, miljö- och byggchef 13 (21)

14 11 Byggsanktionsavgift för påbörjande av byggnation utan startbesked, nodhus till fiber på fastigheten Bosgården 1:146 Diarienummer: återremitterar ärendet för vidare utredning av möjligheten att efterskänka sanktionsavgiften. Mjöbäck Överlida Fiber Ek Förening ansökte den 19 september 2014 om bygglov för nodhus på fastigheten Bosgården 1:146 (Dnr ). I mailkorrespondensen från den 13 oktober 2014 mellan tjänsteman och sökanden kan utläsas att ett startbesked utlovats redan nästföljande vecka om placeringen verifieras med avstånd till väg, vilket inkom 14 oktober Därefter togs ärendet över av annan tjänsteman. På grund av brister i rutiner och handläggning blev inte ärendet betraktat som fullständigt förrän den 15 juni I samband med därpå följande granskning uppdagades att byggnationen hade påbörjats. Under ett platsbesök den 2 juli 2015 konstaterades att byggnationen i allt väsentligt även var färdigställd (fotodokumentation). Den 10 september 2015 beviljades, i efterhand, bygglov och startbesked för åtgärden (Dnr , au 98). Yttrande Den 2 juli 2015 kontaktade miljö- och byggenheten per telefon Anders Trulsson som angetts som kontaktperson i bygglovsansökan. Anders Trulsson meddelades att ärende om olovlig byggnation startats upp och att en begäran om förklaring skulle komma att skickas ut. Handläggare upplyser om att eventuell sanktionsavgift kan komma att uppgå till maximalt kronor. Att göra rättelse för att undvika sanktionsavgift är inte aktuellt, låter Anders Trulsson meddela. Den 8 september 2015 inkom ett yttrande från Tobias Frisell och Anders Trulsson som representerar Mjöbäck Överlida Fiber Ek Förening. I yttrandet skriver de att de i ett tidigt skede fått ett muntligt godkännande från tjänsteman och information om att det som återstod var rena formsaker. Placeringen hade man kommit fram till i samråd med tjänsteman och allt verkade klart. De menar att alla inblandade har handlat i god tro och att ingen sanktion borde utgå. Mjöbäck Överlida Fiber Ek Förening meddelades den 23 september 2015 att ett ärende om byggsanktionsavgift hade startats upp och att om rättelse sker innan samhällsbyggnadsnämndens prövning av ärendet tas ingen avgift ut utan ärendet avskrivs. De meddelas även att förvaltningens rekommendation till nämnden kommer att vara att sanktionsavgiften sätts ner till en fjärdedel. Inga synpunkter har inkommit. 14 (21)

15 Svenljunga kommun Paragraf Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 28 januari Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Fotodokumentation, Skrivelse från Mjöbäck Överlida Fiber Ek Förening, Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll Förslag till beslut på sammanträdet Per Andersson (S): Föreslår att ärendet återremitteras för utredning av möjlighet att efterskänka avgiften helt. Roger Gyllensten (SD): Bifall till Per Anderssons förslag. Tommy Stensson (C): Bifall till Per Anderssons förslag. Dan Franzén (S): Bifall till Per Anderssons förslag. sgång Ordföranden frågar på förslaget och finner att det bifalls. Pier Andersson, miljö- och byggchef Henrik Abbestam, byggnadsinspektör 15 (21)

16 12 Information om kommunens insamlingsansvar av hushållsavfall och förpackningar Diarienummer: Tackar för informationen. Avfallschefen Magnus Eriksson informerar nämnden om kommunens ansvar för insamling av avfall. Regeringen har beslutat att kommunerna även ska ta över ansvaret för insamling av förpackningar. En utredning om hur detta ska gå till ska presenteras den 31 mars En förändring beräknas kunna träda i kraft tidigast under (21)

17 13 Information efter revisorernas granskning av nämnden 2015 Diarienummer: Tackar för informationen. Revisorerna har granskat nämndens verksamhet under 2015 bland annat genom ett möte med arbetsutskottet den 2 november Revisorerna har gjorde följande väsentliga noteringar vid mötet med nämndens representanter: : Uppfattning om innebörden i begreppet intern kontroll skiljer sig mellan deltagarna på mötet. : Detaljplanearbetet bör generellt sett utvecklas. : Översiktsplanen är inaktuell. sunderlag Frågor från revisorerna inför nämndbesök, s protokoll Arbetsutskottets protokoll Skrivelse från revisorerna, (21)

18 14 Rapport avseende upphandling och färdigställande av exploatering av Torstorp Begäran om förtydligande Diarienummer: Svar till revisorerna: Trycket ökar med fler och fler nya detaljplaner och planändringar som beställs. Vi har kompetensen att arbeta med dessa beställningar men inte kapaciteten att tillgodose behovet fullt ut i dagsläget, i synnerhet inte nu när även arbetet med kommunens översiktsplan pågår. De förtroendevalda revisorerna har uppdragit åt Deloitte AB att granska processerna kring upphandling och exploatering av mark kring Torstorps förskola. Samhällsbyggnadschefen och kommunchefen gjorde en gemensam skrivelse med svar till revisorerna som nämnden antog den 24 september Revisorerna har nu begärt ett förtydligande från nämnden: Finns det kapacitet att driva fram detaljplaner? Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 28 januari Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. sunderlag Rapport Granskning av upphandling och färdigställande av exploatering av Torstorp Deloitte, januari 2015 Följebrev från revisorerna, s protokoll Skrivelse från revisorerna, begäran om förtydligande, inkommen Arbetsutskottets protokoll Revisorerna Kommunstyrelsen 18 (21)

19 15 Anmälda delegationsbeslut Diarienummer: Godkänner redovisningen av nedanstående beslut som har fattats med stöd av delegation från och med 7 december 2015 till och med 1 februari Allmänna ärenden, personal, ekonomi 2015 SB1061 SB SB1001 SB1002 anderätt enligt lagstiftning inom plan- och byggnadsväsendet 2015 SB4392 SB4411, SB SB4001 SB4015, SB4017 SB4021, SB4025 SB4048 anderätt enligt miljölagstiftningen 2015 SB SB SB5001 SB5018, SB5021 SB5022 anderätt enligt livsmedelslagstiftningen 2015 SB SB7001 SB7003 anderätt enligt alkohol- och tobakslagstiftningarna 2016 SB9001 Parkeringstillstånd 2015 P19 P P1 Ordförandens delegation 2015 ORDF02 Arbetsutskottets beslut , 11, (21)

20 16 Inkomna beslut, skrivelser och meddelanden Diarienummer: Lägger nedanstående beslut, skrivelser och meddelanden som har inkommit från och med 7 december 2015 till och med 1 februari 2016 till handlingarna. Domar och beslut Länsstyrelsen - att inte pröva kommunens antagandebeslut, Hävning av planer för GC-bana Mårdaklev ( ) Länsstyrelsen - enligt PBL 11:10 att inte pröva kommunens antagandebeslut, Detaljplan för Överlida camping omfattande fastigheten Hylte 1:2 ( ) Interna myndighetsnämnden - att flytta fram tiden för att inkomma med provtagningsplaner, Föreläggande om att inkomma med provtagningsplaner för de nedlagda kommunala deponierna Svenljunga 5:399 m fl. ( ) Interna myndighetsnämnden - Föreläggande om skyddsåtgärder för Mjöbäcks reservvattenverk på fastigheten Bosgården 1:46 ( ) Interna myndighetsnämnden - Föreläggande om skyddsåtgärder för Mårdaklevs vattenverk på fastigheten Kleven 1:45 ( ) Interna myndighetsnämnden - Föreläggande om skyddsåtgärder för Svenljunga vattenverk på fastigheten Svenljunga 5:460 ( ) För kännedom från Länsstyrelsen Länsstyrelsen - att avskriva ärendet, Tillstyrka eller avstyrka ansökan enligt miljöbalken 16 kap 4 - Vindkraftpark Örsås 1:32, Bullsäng 1:2 och 10:1, Vindåsen (Lst dnr ) ( ) Länsstyrelsen - att avskriva ärendet, Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till vindkraft Vindåsen Örsås 1:32, Bullsäng 1:2 och 10:1 (Lst d:nr ) ( ) Länsstyrelsen - Meddelande efter ansökan om dispens och tillstånd för bostadshus inom strandskyddsområde för Fegen och naturreservatet Fegen på fastigheten Joarsbo 1:4 (lst dnr ) ( ) Tecknade avtal Energimyndigheten, Energimyndigheten, Avtal, Överenskommelse mellan kommun och regionalt energikontor ( ) 20 (21)

21 17 Information från förvaltningen och övriga frågor Diarienummer: Tackar för informationen. : För närvarande har vi 7 stycken pågående rekryteringar inom förvaltningen. : För närvarande har vi 9 stycken upphandlingar inom förvaltningen som antingen är ute eller på väg ut inom kort. : En översyn av delegationsordningen med avseende på upphandling och anpassning till personalnämnden pågår. : På återvinningscentralen vidtas begränsade åtgärder för att uppfylla arbetsmiljökrav och brister i miljöskyddet. : I Mårdaklevs vattenverk måste åtgärd vidtas för att minska risken för förorening orsakad av lokalisering av fiberföreningens bredbandscentral. : Avloppsreningsverken tillverkade av Gustavsberg (Håcksvik, Åstafors och Axelfors) är slitna och det finns inga reservdelar att få tag på längre. Verket i Åstafors måste nu åtgärdas och VA-enheten utreder möjliga alternativ. : Den årliga avstämningen med FTI AB är genomförd och ingen station i kommunen är i dagsläget hotad av nedläggning. : Extra öppet på Kv. 16 under helgerna var en lyckad satsning med många besökare. : GC-led mellan Överlida och Mjöbäck diskuteras nu med Trafikverket och markägare. 21 (21)

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdagen 26 februari 2015 kl. 14.00 18.00, MAST-lokalen, Tingshuset Per Andersson (S), ordförande Dan Franzén

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Torsdagen 17 december 2015 kl. 14.30 17.00, Svenljungasalen Norr, Kommunhuset Mötet ajournerades klockan 16.08 16.15, 16.47 16.54 Per Andersson

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdagen 19 maj 2016 kl. 14.00 15.50, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr Mötet ajournerades klockan 14.40-14.55

Läs mer

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin 2015-08-25 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 16:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Mimmi Ingevall-Madsen, miljö- och hälsoskydds-inspektör, 8 Maria Wikström, chef Bygg-

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS 1 Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13:00-14.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Jan-Christer Jonsson (S) Gunnar Grönberg (S) Camilla Gissberg (S) Stig Svedin (V) Kenneth Westberg (M) Chatrine Nordlund

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun 2012-09-05 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, kl. 08.30 11.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Ahlkvist (M) ordförande Pelle Skerup (M) Kjell-Åke

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-02-02 Samhällsbyggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll 2015-02-02 Samhällsbyggnadsnämnden Tid och plats 2015-02-02 - Kommunhuset klockan 13.30-15.00 Beslutande Martin Gustafsson (C) - ordförande Henrik Johansen (M) - 1:e vice ordförande Bjarne Daa (S) - 2:e vice ordförande Blagoveska Poulsen

Läs mer

Kommunfullmäktige. Anslag / Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige. Anslag / Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunfullmäktige Plats och tid Måndagen 12 maj 2014 kl. 18.00 21.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Ajournering 19.00 19.20 ande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Tjänstemän Ida Josefsson, kommunsekreterare Michaela

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 1-12 Plats och tid Gillbergarummet, Städet, kl 14.00 16.00 ande Närvarande, ej deltagande ersättare Övriga deltagare Protokolljusterare Erik Blakstad (m) Ralph Widing

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 15 Remiss Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Habo kommun... 29 16 Angående gång- och cykelvägen över Domneån... 30 17 Lokal trafikföreskrift Tätbebyggt område i Västerkärr...

Läs mer

PROTOKOLL 2014-05-22. Tid och plats. Beslutande. Övriga närvarande. Kommunfullmäktige

PROTOKOLL 2014-05-22. Tid och plats. Beslutande. Övriga närvarande. Kommunfullmäktige Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Torsdag 22 maj 2014 kl.18.00-20.09 i konferenssal Qulturum Sländan, Nykvarns kommunhus. Effe Östman (M), ordförande Leif Zetterberg

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-30 210. Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Bengt Mård (m) Tommy Edenholm (kv)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-30 210. Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Bengt Mård (m) Tommy Edenholm (kv) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-30 210 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-11.45 Beslutande Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Bengt Mård

Läs mer

Protokoll 1 (16) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Hasse Månsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (16) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Hasse Månsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (16) Plats och tid Selma, 2016-02-16, kl. 17.00 18.40 Beslutande Se nästa sida. Övriga närvarande Malin Klasson, Utvecklingsingenjör gata/trafik, 13-16 Håkan Svensson, Driftchef, 13-16 Julia

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-14 Innehåll 65 Godkännande av ärendelista... 94 66 Anmälan av delegationsbeslut... 95 67 Delgivningar... 96 68 Detaljplan för Bosebygd 1:485 m.fl. (Duvgatan 5-9)

Läs mer

Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden

Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden 1(11) Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Datum och tid: 2013-11-13 kl 09.00 10.40 Justering Plats: Kommunhuset, Skutskär Datum och tid: 2013-11-18 kl 10.00 Paragrafer:

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(10)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(10) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(10) Paragrafer 56-64 Plats och tid Gillbergarummet, Städet kl 14.00 16.20 ande Erik Blakstad (m) ordf Nils-Olof Andersson (m) Ralph Widing (c) ordf Bengt Mattsson (s) Övriga deltagare

Läs mer

Peter Kobbe (FP) Kjell Persson (M) Bengt-Åke Carlsson (MP) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Peter Kobbe (FP) Kjell Persson (M) Bengt-Åke Carlsson (MP) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Måndag 28 september 2015 kl. 14.00 17.30, Svenljungasalen söder, kommunhuset Stefan Carlsson (S), ordförande Johan

Läs mer

Byggnadsförvaltningen 2014-11-11 kl 16.00

Byggnadsförvaltningen 2014-11-11 kl 16.00 1 Plats och tid, kl 14.00-15.25 i Gruesalen, Bjuv ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Niklas Svalö (S) ordförande Alf Persson (S) Olle Lundgren (S) Stig Lundblad (C) Niels Madsen (M) Fredrik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Lars Thelén (M), vice ordförande Pär Olsson (C) Renée Sylvan (S)

Lars Thelén (M), vice ordförande Pär Olsson (C) Renée Sylvan (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Idalarummet Klockan 08:00 09.20 ande Ledamöter Lars Thelén (M), vice ordförande Pär Olsson (C) Renée Sylvan (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2014-02-25

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2014-02-25 Datum: Tisdagen den 25 februari 2014 Tid: 18.00 19.25 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 11-21 Utses att justera: Anna-Lee Alenmalm (M) Underskrifter: Sekreterare Ordförande Justerare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-02-23 Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-02-23 Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 1(13) Tid och plats 2015-02-23 - Kommunhuset klockan 13.15-14.15 Beslutande Martin Gustafsson (C) - ordförande Henrik Johansen (M) - förste vice ordförande Bjarne Daa (S) - andre vice ordförande Övriga

Läs mer

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00 Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry

Läs mer

Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden

Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden 1(13) Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Datum och tid: 2014-03-10 kl 09.00 11.30 Justering Plats: Kommunhuset, Skutskär Datum och tid: 2014-03-12 kl 13.00 Paragrafer:

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2012-04-10 1 (11)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2012-04-10 1 (11) 2012-04-10 1 (11) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Tisdagen den 10 april 2012, klockan 14.00 15.10 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Börje Ahlin (S) Benny Andersson (V)

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 40-53 Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum 1, kl 13:00 15:45 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Fredrik Andersson (SD)

Kenneth Nordberg (V) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Fredrik Andersson (SD) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.45 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunhusets sammanträdeslokal Notariet, tisdagen den 16 september 2014 kl 08.15-13.50 Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans

Läs mer

Lennart Ohlsson (C) ordförande Desirée Hultberg (M) Johan Edenholm (KV) till kl 10.45 Ronny Löfquist (S) vice ordförande Micael Arnström (S)

Lennart Ohlsson (C) ordförande Desirée Hultberg (M) Johan Edenholm (KV) till kl 10.45 Ronny Löfquist (S) vice ordförande Micael Arnström (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-12-06 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret, Hyltebruk kl 8.30 11.45 Beslutande Lennart Ohlsson (C) ordförande Desirée Hultberg (M) Johan Edenholm (KV) till kl 10.45 Ronny

Läs mer

2015-05-07, kl 14.00-16.00, Gruesalen, Mejerigatan 1, Bjuv

2015-05-07, kl 14.00-16.00, Gruesalen, Mejerigatan 1, Bjuv 1 Plats och tid, kl 14.00-16.00, Gruesalen, Mejerigatan 1, Bjuv ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Kenneth Bolinder (S) ordförande Niels Madsen (M) Kai Christiansen (S) Alf Persson (S) Kerstin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-05-29 0 Innehållsförteckning Ärende 72 Projektdirektiv för revidering av miljöprogrammet och energi- och klimatstrategin... 88 73 Upphandling av entreprenad för tillbyggnad av Alléskolan... 89 74

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19) 2009-10-19 ARBETSUTSKOTT Paragrafer 200-212 ( 210 har justerats omedelbart) Plats och tid Stadshuset, Trätäljarummet, kl. 09.00 14.20 ande Daniel Bäckström (C) Kerstin Einevik

Läs mer

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Omsorgsnämnden 2015-06-10 1(2) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 10 juni 2015 kl. 13.15 15.45 Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Justerade paragrafer 33-45 Beslutande

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-01-31 1-11. BEVIS/ANSLAG Justering har tillkännagivits genom anslag

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-01-31 1-11. BEVIS/ANSLAG Justering har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-01-31 1-11 Plats och tid Sammanträdesrum A2, kl. 9.00-12.00 Beslutande Jörgen Warborn (M) Ann-Charlotte Stenkil (M) Harald Lagerstedt (C) Jana Nilsson (S) Ewa Klang

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Strandskyddsdispens för uppförande av näststation Västerkärr 1:3... 107 57 Bygglov för tillbyggnad av industri Brandstorp 1:90... 109 58 Remiss handlingsprogram för Trygghet och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-03-01 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, k1 15.00-16.45 Beslutande Arne Ottosson (M) ordförande Johan Malm (C) 1:e vice ordf Markus Kauppinen (S) 2:e

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Olle Engström Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S)

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S) FRITIDSFRÅGOR - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby kl 09.00 11.00 Beslutande Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

Kommunstyrelsen 2013-05-07

Kommunstyrelsen 2013-05-07 Kommunstyrelsen 2013-05-07 Plats och tid Förvaltningshuset, klockan 08.30-10.00 Beslutande Leif Nilsson (S) ordf. Ingemar Hellström (S) Fredrik Rönning (S) Monica Georgsson (S) Kjell Midér (S) Anders Karlsson

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (22) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-12.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Maria Rundahl, Lärarnas Riksförbund

Maria Rundahl, Lärarnas Riksförbund KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Yrkeshögskolan/ Klockan 17:00-17:45, 18:00-19:30 ande Ledamöter Ulrika Landergren (L), ordförande

Läs mer

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken, kl 15.00 16.50 1 (13) Beslutande Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Jävsnämnden 2011-11-24 1 (6)

Jävsnämnden 2011-11-24 1 (6) Jävsnämnden 2011-11-24 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Karin Nyström (S), ordförande

Läs mer

Malin Thydén-Kärrman (S) ordförande Elisabeth Falkhaven (MP) tjänstgörande ersättare Johan Elgemark (C) Johan Elgemark (C)

Malin Thydén-Kärrman (S) ordförande Elisabeth Falkhaven (MP) tjänstgörande ersättare Johan Elgemark (C) Johan Elgemark (C) Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2015-08-25 1 (21) Plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum, Hyltebruk. Kl. 8.00 10.30 Beslutande Övriga deltagare Malin Thydén-Kärrman (S) ordförande Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden 1(18) Plats och tid Politikern, Stadshuset, klockan 08.00 ande Ledamöter Bert-Ove Bäckman (S), ordförande Ingrid Ölmebäck (S) Lisbeth Aronsson (S) tjänstgörande ersättare för Roland Andersson (S) Anders

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Bengt Å Nilsson (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Bengt Å Nilsson (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Selma, 2015-04-20, kl. 17.00 18.30 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Julia Andersson Thysell, Vik. Planarkitekt Lena Johansson, Miljöstrateg, 30 Sara Östberg, Energi

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M) Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 9:00-12:15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Beslutande Mathias R Karlsson (S) Ordförande Gunilla C Johansson (M) 1:e vice ordförande Matti Wahlström (V) 2:e vice ordförande

Läs mer

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-01-29 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 29 januari 2015, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred, måndagen den 1 juni 2015 kl. 09:00 ande Åke Nilsson, KD Anders Svensson, M Rosie Folkesson, S Gunilla Schollin Borg, MP Åke Bergh, M Magnus Gabrielsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska servicenämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska servicenämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska servicenämnden 2014-06-12 1(16) Plats och tid Tekniska serviceförvaltningen Klockan 15.00-16.45 Beslutande Övr. deltagare Torbjörn Svensson (S) ordf. Elisabeth Skålberg (FP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden Plats och tid: Trosa kommunhus kl. 15.00 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Arne Karlsson (KD), ordförande Sune G Jansson (M), 1:e vice ordförande Sandra Karlsson (S), 2:e vice ordförande Björn

Läs mer

Görel Nilsson (S), Gunnar Karlsson (C) och Niklas Magnusson (M)

Görel Nilsson (S), Gunnar Karlsson (C) och Niklas Magnusson (M) Kommunstyrelsen 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, Hellquistsalen, måndagen den 7 juni 2010, klockan 16.00-17.40. ande AnneMarie Andersson (C) ordförande, Margareta Johansson (S), Rolf Lindgren (S), Sergio

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-01-11 1 Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 Sida Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s) ordf Benny Andersson (s) Martin Johansen

Läs mer

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-10:15 Beslutande Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) Ersättare

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP)

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP) KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Kompetenscentrum/ Klockan 17:00-20:30 ande Övriga närvarande Ledamöter Ulrika Landergren (L),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-05-20 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande 113-122, 124-134 Hans Unander (S) 113-122, 124-134 Johnny Skottheim

Läs mer

2014-02-04. Motion om bättre vitmarkeringar samt skyltning vid cykelöverfarter och övergångsställen. (AU 9) KS 2013-303

2014-02-04. Motion om bättre vitmarkeringar samt skyltning vid cykelöverfarter och övergångsställen. (AU 9) KS 2013-303 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 33 Motion om bättre vitmarkeringar samt skyltning vid cykelöverfarter och övergångsställen. (AU 9) KS 2013-303 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-05-08 1

Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 13.00 16.00 Beslutande Abbe Ronsten, ordförande (s) Lotta Bergstrand, vice ordförande (fp) Jan-Erik Steen (s) Marie-Louise Boström (s) Göran

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Allmänna utskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Allmänna utskottet 1(7) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Hans Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Björn Källman (Hela Edas Lista) Johanna Söderberg (C) Hans-Peter

Läs mer

Elisabet Olsson, kvalitetsutvecklare Monika Ericsson, samhällsbyggnadschef Kerstin Wanstadius, sekreterare

Elisabet Olsson, kvalitetsutvecklare Monika Ericsson, samhällsbyggnadschef Kerstin Wanstadius, sekreterare Sida 1 av 5 Tid och plats 15 september 2015 kl. 15.30 17.15 Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Sofia Nilsson (C), ordförande Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Erling Emsfors (M) Jan-Åke Lennartsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2216-2225 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

2014-08-12. Stadshuset, Sammanträdesrum 1, 2014-08-1 2, kl. 13.30-14.30

2014-08-12. Stadshuset, Sammanträdesrum 1, 2014-08-1 2, kl. 13.30-14.30 SAMMAN1RÄDESPROTOKOI.l... 1(15) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Utses att justera Justeringens plats, tid Justerade paragrafer Underskrift

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-03-26. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-03-26. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2015-03-26 Innehåll 42 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 47 43 Redovisning av delegationsbeslut... 48 44 Delgivningar...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-10-24 79 (95) Plats och tid Gyllene salen, Apotekshuset Vingåker, måndagen den 24 oktober 2011, kl. 09.15-11.00 Beslutande Jörgen Larsson (S) ordf Raul Sevefjord (M) Övriga deltagande Maria Pestrea,

Läs mer

Göran Edberg (S) ordförande

Göran Edberg (S) ordförande Arbets- och näringslivsnämnden 2015-03-18 1 (15) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset i Hyltebruk. Kl. 14:20-15:40 Beslutande Göran Edberg (S) ordförande Birgitta Årzén (S) Jens-Åke Olofsson (KV) Roland

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), ledamot

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), ledamot Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl 13.00-15.30 1 (15) Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), ledamot Övriga deltagande Stefan Didrik,

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-14 Innehållsförteckning Ärende 1 Reglemente för byggnadsnämnden och trafiknämnden... 2 2 Svar på remiss om motion angående bostadsbyggande i Habo kommun med särskild hänsyn

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Servicenämnden 2014-12-10 1(11)

Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Plats och tid Beslutande Kilenegården kl. 13.00-15.00 med ajournering kl. 13.20-13.25 och kl. 13.30-13.35 Lennart Lämgren (FP), ordförande Bertil Jonasson (C) Hans-Inge

Läs mer

Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Petra Haraldsson, (S) Christer Norrby (S) ersättare för Zeljka Krajinovic, (S)

Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Petra Haraldsson, (S) Christer Norrby (S) ersättare för Zeljka Krajinovic, (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Moberg, kl. 13:00 16:30 Beslutande Övriga deltagande Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Petra Haraldsson, (S) Christer Norrby (S) ersättare för Zeljka

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-03-31 1. Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson (KD) Pär Sveningson (S)

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-03-31 1. Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson (KD) Pär Sveningson (S) 2011-03-31 1 Plats och tid Ellen Key-rummet, kommunkontoret, Ödeshög, torsdagen den 31 mars 2011 kl 09:00-12:00 Beslutande Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson (KD) Pär Sveningson (S) Övriga

Läs mer

Torsdag den 7 februari 2013, kl 14:00 14:45 i Gruesalen, Bjuv

Torsdag den 7 februari 2013, kl 14:00 14:45 i Gruesalen, Bjuv 1(16) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdag den 7 februari 2013, kl 14:00 14:45 i Gruesalen, Bjuv Niklas Svalö (S) ordförande Lars Karlsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-24 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-12:00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-08 Innehållsförteckning Ärende 78 Angående detaljplan för Gunnarsbo 1:62 m.fl.... 129 79 Bygglov för nybyggnad av enbostadshus och garage samt installation av eldstad, Simonstorp

Läs mer

Sollefteå kommun Vård- och äldrenämnden

Sollefteå kommun Vård- och äldrenämnden 1(11) Datum Tid 13.00 14.00 Plats Beslutande Övriga närvarande Justerare A-salen, kommunhuset Sollefteå Enligt bifogad närvaro-/tjänstgöringslista Gert Persson, förvaltningschef Ulf Jonasson, ekonom Jerry

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-02-10 Innehåll 20 Verksamhet med personligt ombud... 28 21 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 29 22 Överföring av ram mellan programområden...

Läs mer

Tekniska nämnden 2007-04-26 1(17) 62. Kommunala Handikapprådet

Tekniska nämnden 2007-04-26 1(17) 62. Kommunala Handikapprådet Tekniska nämnden 2007-04-26 1(17) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Information 61. Folkhälsorådet 62. Kommunala Handikapprådet 2007.006-200 Tn 63. Samhällsbyggnadsförvaltningen Administration 2007.007-200

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Kultur och SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) 2014-10-20 Plats och tid Yxningen, Kommunhuset, kl.13.30 16.00 Beslutande ledamöter Elisabeth Edlund, (S), ordförande Bo Hasselblad (M), vice ordförande Carl

Läs mer

Socialkontoret, Löjtnant Granlunds väg 16, 281 52 Hässleholm

Socialkontoret, Löjtnant Granlunds väg 16, 281 52 Hässleholm Socialnämnden 2004-06-15 1 (15) Plats och tid Kasern Möller kl 15.00 16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Gunnel Persson (s) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21

Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21 Plats och tid Arbetsmarknadsavdelningen Umeå kommun, kl 09.30-12.00 ande Anna-Karin Jonsson, Försäkringskassan, ordf Christer Lindvall,

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2009-02-16 1-12

ÅMÅLS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2009-02-16 1-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2009-02-16 1-12 Plats och tid Östby miljöstation, kl 13.40-15.30 Beslutande Thomas Olson (FP), ordf 10-15, 17-19 Leif Larsson (C) Jan Hagelbrand (C) Ulla-Britt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Fastighetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, 13,30-14,40 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson, (S), ordförande Lars-Erik Nilsson (M) Marianne Sandberg (M) Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Beslutande ledamöter Åtvidabergs bibliotek, kl.13.30-16.10 Lars-Åke Bergstrand (S), ordförande Björn Moum (M), vice ordförande Anki Sjöö-Törner (S) Fredrik

Läs mer

Övertagande av interna värmeledningar från Rödgranens samfällighetsförening

Övertagande av interna värmeledningar från Rödgranens samfällighetsförening SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 08.30 10.15 ande Elizabeth Salomonsson (S) ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Ola Saaw (M) ledamot Jenny Adolphson

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/15 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:10 Paragrafer 89-95 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

Servicenämnden 2014-10-15 1(8)

Servicenämnden 2014-10-15 1(8) Servicenämnden 2014-10-15 1(8) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Lennart Lämgren (FP) ordförande Torsten Bill (M) Bertil Jonasson (C) Birgitta Kahn (MP) Sara Asp (S) Hans-Inge

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 13 Plats och tid Kommunkontoret Lessebo måndagen den 19 januari kl 14.00 17.00 ande Anders Palmengren (s) ordf Simon Walfridsson (c) v ordf Monica Johansson (s) Andreas Eidevåg (s) Christoffer

Läs mer

Programnämnd barn och utbildning

Programnämnd barn och utbildning Protokoll Bou 1232/2014 Programnämnd barn och utbildning Datum: 2015-02-04 Klockan: 13:15-16:30 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Kenneth Nilsson (S) Anders Östman (KD) Ersättare för Kenneth

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-04-06. Ärenden:

Sammanträdesdatum 2016-04-06. Ärenden: 2016-04-06 Ärenden: 42 Detaljplan för del av Österby 28:6 m fl vid Pellesberget... 2 43 Planbesked Detaljplan för kvarteret Liljan 4... 3 44 Delegationsbeslut miljöärenden tiden 2016-02-01-2016-02-29...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-11-06 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 10.00-15.40 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m),

Läs mer

Thom Ericsson ANSLAG/BEVIS

Thom Ericsson ANSLAG/BEVIS Arbets- och näringslivsnämndens arbetsutskott 2015-09-16 1 (12) Plats och tid Arbets- och näringslivskontoret, Centrumhuset i Hyltebruk, kl. 13:00-14:00 Beslutande Göran Edberg (S), ordförande Birgitta

Läs mer