Minnesanteckningar från möte med intressegruppen för Lokalt vattenråd Kisadalen, Kinda kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte med intressegruppen för Lokalt vattenråd Kisadalen, Kinda kommun"

Transkript

1 Vårflöde i Starbäcken strax söder om Kisa samhälle Minnesanteckningar från möte med intressegruppen för Lokalt vattenråd Kisadalen, Kinda kommun Närvarande: Göran Olsson (ordförande), Yngve Blomberg, Lars Wiström, Peter Härnström, Erik Hultgren, Roland Yngwe, Lillemor Lundgren, Bruno Larsson, Ann-louise Södersten, Jerker Carlsson, Karolina Nitterus (Kölefors vaddfabrik) samt Pär-Anders Olofsson (LRF). Plats & Tid: Anteckningar förda vid möte på biblioteket i Kisa Intressegruppens medlemmar har fått kallelse till mötet. Mötesanteckningar: INLEDNING: Mötet inleddes av Göran Olsson med att hälsa alla välkomna och presentera dagens agenda 1. Yngve meddelade att vi inte fått beslut från Länsstyrelsen rörande arbete med Lokalt vattenråd men troligen kommer beslut i ärendet mycket snart. Vidare presenterades de mer formella sakerna angående ett lokalt vattenråd. Områdets avgränsning diskuterades samt att det är viktigt att hålla det lokalt för att få det lokala engagemanget. En viss ändring av kartan har gjorts i och med att nya gränser för vissa avrinningsområden har tillkommit. PRESENTATION AV INTRESSEGRUPPENS DELTAGARE: Bruno Larsson pensionerad Kisabo med lång erfarenhet av arbete inom bl a Finess hygiene och Swedish Tissue. Starkt intresse för Kisaån och Tolvmannadalen. 1 Kallelse till mötet bifogas som bilaga 1

2 Peter Härnström representerar Swedish Tissue AB som bland annat använder vattnet från Kisaån genom vattendom. Pär-Anders Olofsson LRF. Tidigare skogs- och vattenansvarig inom Södra. Erik Hultgren boende vid Kisaån centralt i Kisa. Bevakar vattennivån. Två av tre år har det kommit in vatten i huset. Jerker Carlsson chef för Kultur- och fritidsförvaltningen med särskilt intresse för rekreation. Aktiv bl a i Tolvmannadalen och Kölefors vaddfabrik. Roland Yngwe representerar Naturskyddsföreningen/skolan (BUN). Viktigt med skolan i det fortsatta arbetet för att bl a använda vattenområdet i utbildningssyfte. Lars Wiström representerar fiskefrågor. Sitter med i fiske- och vattenägarförbund/fiskerimyndigheten. Arbetat i projektet rädda Storöringen. Karolina Nitterus representerar Kölefors vaddfabrik. Biolog med inriktning mot skogsfrågor jobbar för tillfället på Länsstyrelsen i Kalmar län. Ann-Louise Södersten turismansvarig i Kinda kommun. Vill gärna utveckla rekreations och turismmöjligheter inom vattenrådsområdet.. Lillemor Lundgren representerar Växtkraft Kinda/nyföretagarcentrum. Många företag har intresse och verksamhet i anknytning till vattenområdet. Yngve Blomberg chef för miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen. Yngve har tidigare arbetat mycket med vattenfrågor bl a kalkningsprojekt i Kinda kommun. Yngve poängterade vikten av att det inte bara är ytvatten utan även grundvatten. Göran Olsson är ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden samt lantbrukare i Mjölsefall. Fungerar som ordförande i intressegruppen. Anders Tingvall arbetar som ekolog på Kinda kommun med i första hand naturvård men även vattenfrågor som t ex strandskydd. Personer som kallats med som inte hade mjölighet att delta under kvällens möte: Anders Ljung, Eva Tejle-Ekbjörn, Lennart Englund, Niclas Bäckman ARBETE I GRUPPER: Under större delen av kvällens möte bereddes plats för att diskutera ett antal ämnen i grupper. Två punkter är mer personliga och två är diskussionspunkter för respektive grupp. De fyra punkterna diskuterades och presenterades gemensamt.

3 Följande punkter diskuterades i grupperna: Egna förväntningar på vattenrådets arbete Personliga intresseområden inom vattenområdet Gruppens gemensamma idéer på viktiga arbetsområden för vattenrådet Gruppens förslag på prioritering av framkomna viktiga arbetsområden De personliga punkterna kan sammanfattas enligt följande: EGNA FÖRVÄNTNINGAR PÅ VATTENRÅDET att arbetet skall resultera i konkreta åtgärder ge ett synbart resultat skapa förutsättning för att ta fram en gemensam värdegrund för vattenfrågor öka känslan av att se Kisaån som en tillgång öka tillgängligheten till vattendrag och sjöar verka för att öringen i Storån ska finnas i ett livskraftigt bestånd öka den egna kunskapen om området och frågor som berörs av intressegruppen friluftsliv skapa ökad respekt och förståelse för olika intresseinriktningar PERSONLIGA INTRESSEOMRÅDEN INOM VATTENOMRÅDET: skapa en attraktiv kommun vattenreglering vattenkvalitet samverkan med näringsliv tillgänglighet tvärförbindelser; öka möjligheten att ta sig över Kisaån och andra vattendrag kombinera natur och kultur lyfta fram stadsnära vattenområden utnyttja utomhuspedagogiska miljöer rikt naturliv GRUPPENS GEMENSAMMA IDÉER PÅ VIKTIGA ARBETSOMRÅDEN samarbete med skolan samverkan med näringsliv visa på vattnets betydelse för Kinda kommun strövmöjligheter längs med Kisaån arbeta med Kisasjön; rekreation och fiske GRUPPENS PRIORITERING AV VIKTIGA ARBETSUPPGIFTER åtgärder för att undvika översvämningar vid bebyggelse utreda ägarförhållanden och fiskerätt bredda kunskapen om området; guidning och informationsmaterial kartlägga vattendomar i området röjning av tätortsnära partier i anknytning till vattenområdet

4 REDOVISNING AV PÅBÖRJADE OCH PLANERADE ÅTGÄRDER Medel för att röja och frihugga runt naturvärdesintressanta träd längs med Kisaån och Kisasjön har erhållits av Länsstyrelsen. Femhundra kronor per träd omfattar ersättningen och innefattar tio träd. Efter genomförda åtgärder ska ny ansökan inlämnas till länsstyrelsen för att fortsätta röjning och frihuggning. Tankar presenterades på att använda skyltfönster i medborgarkontoret för att informera om vattenrådet och det aktuella området. Det är då tänkt att det ska tillverkas en utställning med karta över området samt bilder och text ska presenteras. Framtagning av informationsskyltar har delvis redan utförts men arbetet kommer att fortgå inom vattenrådet. Nedan några exempel på områden där åtgärder utförts. Informationsskylt vid våtmark som fungerar som översilnings- mark för avloppsvatten utanför Motala Informationsskylt vid Hammrby, Eskilstuna vid restaurering av meandrande vattenflöde. Förslag på studiebesök diskuterades. Dels föreslogs besök inom vattenrådsområdet och dels diskuterades potentiella besöksplatser där det utförts åtgärder som kan vara intressant som studieobjekt för intressegruppen. Restaurering av damm och laxtrappa utanför Motala. Ramsundsån utanför Eskilstuna. Restaurering av meandrande å.

5 ÖVRIGA FRÅGOR: Bruno Larsson föreslog datum för möte till 7 april. Även idé på att bjuda in Gunnar Karlsson som ska berätta om Vråken, både genomförda åtgärder men också lite tankar framåt. Intressegruppen beslutade att ha möte enligt ovanstående datum samt fråga Gunnar om han kan komma på detta möte. På förslag från Bruno beslutade intressegruppen att ett arbetsutskott bildas bestående av Yngve Blomberg, Bruno Larsson, Göran Olsson och Anders Tingvall som kan arbeta med mer praktiska frågor mellan intressegruppens möten. Arbetsutskottet skall ha ett initialt möte den 14 februari för att titta över minnesanteckningarna och diskutera kommande arbetsmoment. Göran Olsson avslutade mötet. Under mötet ifylldes en adress-, mail- och telefonlista för intressegruppens deltagare 2. Anteckningar nedtecknade av Anders Tingvall Bilaga 1: Kallelse till kvällens möte Bilaga 2: Adress/telefonlista intressegruppen för Kisadalens lokala vattenråd (skickas som separat fil tillsammans med protokollet) 2 Adress-, telefon och maillista ifylldes under mötet och medskickas som bilaga 2. Denna lista kompletteras och ändras vid varje möte och då det skett ändringar bifogas uppdaterad lista som bilaga till kommande anteckningar.

6 Bilaga 1 Kallelse till inledande möte för intressegruppen för Kisadalens lokala vattenråd Efter jul- och nyårshelger är det dags att återgå till vardagen. På det inledande mötet den 28 november bestämdes ett datum för intressegruppens första möte. Du kallas härmed till möte måndagen den 28 januari klockan i Kisa bibliotek. Meddela senast 25/1 om du inte kan närvara till: Anders Tingvall , anders.tingvall@kinda.se Förslag på dagordning: 1. Inledning inklusive agenda för dagens möte 2. Formella beslut för vattenrådet samt presentation av karta över området 3. Presentation av intressegruppens deltagare personlig presentation särskilt personligt intresse eller anknytning i vattenrådet 4. Vattenrådet; presentation av det lokala vattenrådets roll 5. Diskussion i grupper egna förväntningar på vattenrådets arbete personliga intresseområden inom vattenrådet gruppens gemensamma idéer på viktiga arbetsområden för vattenrådet gruppens förslag på prioritering av arbetsuppgifter för vattenrådet 6. Redovisning av gruppernas sammanställningar 7. Redovisning av några påbörjade och planerade arbetsmoment Frihuggning/gallring runt gamla träd öängs med Kisaån Framtagning av utställningsmaterial till skyltfönster i medborgarkontoret Framtagning av informationsskyltar Planering av studiebesök för intressegruppen 8. Övriga frågor 9. Nästa möte för intressegruppen VÄLKOMMEN! Bruno Larsson Yngve Blomberg Göran Olsson

Utses att justera: Göran Landström Roger Rydström. Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 119-127. Majlis Johansson.

Utses att justera: Göran Landström Roger Rydström. Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 119-127. Majlis Johansson. Kommunstyrelsen 2012-09-03 1 (10) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, sammanträdesrum Ängen 2012-09-03 klockan 10.00-16.30 Beslutande: Anders Ljung (C), ordförande Jan-Olof Andersson (C) Pia Tingvall

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

Vad är ett vattenråd?

Vad är ett vattenråd? Vad är ett vattenråd? Sammanslutning av aktörer och intressenter inom ett avrinningsområde som verkar för ett helhetsperspektiv på vattenfrågor. Kommunen Vattenrådets SYFTE Kunskapsspridare - skapa medvetenhet

Läs mer

sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen

sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen Naturvårdsenheten 2013-12-12 sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen Mötesanteckning från regionala samrådsgruppen för naturvård Östergötland Tid: 131212 Plats: Länsstyrelsen, Övre Södra

Läs mer

Sammanträdesdatum 1 (4)

Sammanträdesdatum 1 (4) PROTOKOLL Årsmöte Ölands vattenråd Sammanträdesdatum 1 (4) 2012-02-29 Protokoll fört vid årsmöte för Ölands vattenråd i Föreningshuset, Glömminge, klockan 19.00-22.00 den 29 februari, 2012. 1 Mötets öppnande.

Läs mer

ARBETSPLAN 2017 SKRÄBEÅNS VATTENRÅD

ARBETSPLAN 2017 SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2017 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd bildades 2009 och har sedan dess haft sitt säte i Bromölla kommun. Under 2016 registrerades vattenrådet som ideell förening med eget organisationsnummer.

Läs mer

Ing-Britt Andersson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Ing-Britt Andersson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2013-06-24 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa, sammanträdesrum Sjön 2013-06-24 klockan 14.00-17.10 Beslutande: Pia Tingvall (C), ordförande Pär-Anders Olovsson (C) Pontus Wessman

Läs mer

Våtmarkskonferens i Örebro med omnejd den maj Arrangeras av Stiftelsen Svensk Våtmarksfond i samarbete med

Våtmarkskonferens i Örebro med omnejd den maj Arrangeras av Stiftelsen Svensk Våtmarksfond i samarbete med 1 Inbjudan Våtmarkskonferens i Örebro med omnejd den 14-16 maj 2013 Arrangeras av Stiftelsen Svensk Våtmarksfond i samarbete med Medverkande organisationer Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen,

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Kvibille Gästis 2014-05-21 Närvarande Markägare och arrendatorer: Karl-Olof Johnsson, Göran Andreasson, Thomas Nydén och Lars

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-02-06 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa 2012-02-06 10.00-16.30

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-02-06 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa 2012-02-06 10.00-16.30 Kommunstyrelsen 2012-02-06 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa 2012-02-06 10.00-16.30 Beslutande: Anders Ljung (C) Jan-Olof Andersson (C) Markus Hall (MP) Göran Landström (M) Malin Svensson (M) Ing-Britt

Läs mer

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd 2014-03-20 Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd information och samverkan i vattenrådsverksamheten 2014 Innehåll Kontinuerliga möten... 4 Samverkan och Samråd Vattenmyndigheten... 4 Arbetsgrupp för

Läs mer

Sida 1(14) PROTOKOLL 2014-03-26. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2014-03-26 kl 09.00-11.35

Sida 1(14) PROTOKOLL 2014-03-26. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2014-03-26 kl 09.00-11.35 1(14) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl 09.00-11.35 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve Persson (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Bilaga 4 Mall för årsredovisning

Bilaga 4 Mall för årsredovisning Bilaga 4 Mall för årsredovisning Rapportering och ansökan av verksamhets bidrag för vattenråd Alla vattenråd som har en överenskommelse med Vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag

Läs mer

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås.

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås. Anteckningar 2014-10-23/24 1(4) Närvarande: Maria Pihlajärvi Per Linnér Malin Hultegård Karolina Hedlund Annelie Vestergren Yngve Blomberg Inger Alf-Johansson Göran Kugelberg Linnéa Salbark Karin Sigvardsson

Läs mer

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten Samverkan Deltagarnas olika perspektiv är den viktigaste resursen i arbetet. Genom samverkan och dialog kan man kan hitta nya sätt att lösa gamla problem! Definition Ett vattenråd är en frivillig sammanslutning

Läs mer

Från observationer till åtgärder utvecklingen under ett halvt sekel Kungsådra

Från observationer till åtgärder utvecklingen under ett halvt sekel Kungsådra Från observationer till åtgärder utvecklingen under ett halvt sekel Kristianstad dec 2010 Dea Carlsson, vattenvårdsdirektör Kungsådra 1442-1983 Den del av strömfåran som enligt lag inte fick stängas eller

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014 10 06 1 (9) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa måndagen den 6 oktober 2014 klockan 13.00 14.

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014 10 06 1 (9) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa måndagen den 6 oktober 2014 klockan 13.00 14. Kommunstyrelsen 2014 10 06 1 (9) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa måndagen den 6 oktober 2014 klockan 13.00 14.50 Beslutande: Pia Tingvall (C), ordförande Björn Hoflund (M) Göran Lindgren (M) Claes

Läs mer

Ansökan om upphävande av strandskydd

Ansökan om upphävande av strandskydd Stockholm den 18 januari 2016 Länsstyrelsen Dalarna 791 84 Falun Ansökan om upphävande av strandskydd Sökande: Patrik Ardefelt XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Ombud: Jur.kand. Viktoria Hybbinette Jur.kand. Alexandra

Läs mer

Uppstartsmöte arbetsgrupp Vattenkraften och miljön 2013-05-13 Gullspångsälvens vattenråd

Uppstartsmöte arbetsgrupp Vattenkraften och miljön 2013-05-13 Gullspångsälvens vattenråd Uppstartsmöte arbetsgrupp Vattenkraften och miljön 2013-05-13 Gullspångsälvens vattenråd Deltagare (längst ned i dokumentet finns en lista med epostadresser till deltagarna) Person Organisation Anders

Läs mer

Styrelse protokoll Svartå Utvecklingsgrupp 21 mars 2012 kl 18.30 Folkets Hus

Styrelse protokoll Svartå Utvecklingsgrupp 21 mars 2012 kl 18.30 Folkets Hus Styrelse protokoll Svartå Utvecklingsgrupp 21 mars 2012 kl 18.30 Folkets Hus Närvarnade Ann Karlsson, Lennart Roos, Börje Jansson, Birgitta Hansson, Anette Jansson, Patrik Karlsson, Daniel Gräsberg, 1

Läs mer

Anteckningar från möte i Östergötlands naturvårdsråd

Anteckningar från möte i Östergötlands naturvårdsråd Naturvårdsenheten ANTECKNINGAR 2014-10-28 sid 1 (15) Anteckningar från möte i Östergötlands naturvårdsråd Plats: Länsstyrelsen Övre Södra Datum: 2014-10-23 Tid: 16-19 Närvarande: Organisation Skogsstyrelsen

Läs mer

Mölndalsåns vattenråds yttrande över Översiktsplan för Härryda kommun samrådshandling juni 2010

Mölndalsåns vattenråds yttrande över Översiktsplan för Härryda kommun samrådshandling juni 2010 2010-10-04 Mölndalsåns vattenråds yttrande över Översiktsplan för Härryda kommun samrådshandling juni 2010 Mölndalsåns vattenråd (se bilaga 1) har efter genomgång av planarkitekten i Härryda kommun vid

Läs mer

Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd. Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2007-09-27

Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd. Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2007-09-27 1 (5) Projekt Östersjön-Florsjön Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2007-09-27 Närvarande: se bifogad deltagarförteckning. Välkomna Magnus Svensson ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturvårdsprogram

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturvårdsprogram SLUTRAPPORT 2010-07-12 Länsstyrelsen i Skåne län Miljöavdelningen 205 15 Malmö Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturvårdsprogram Projektets namn: Naturvårdsprogram Kontaktperson på kommunen:

Läs mer

Vattenplan Revidering av Eskilstuna kommuns vattenplan från 2006

Vattenplan Revidering av Eskilstuna kommuns vattenplan från 2006 Vattenplan 2013 2021 Revidering av Eskilstuna kommuns vattenplan från 2006 Målet är att diskutera mål, möjliga åtgärder och förslag till utformning av den reviderade planen. I Eskilstuna vill vi ha ett

Läs mer

VSPU - Vattenstrategiskt planeringsunderlag för Höje å. Geraldine Thiere

VSPU - Vattenstrategiskt planeringsunderlag för Höje å. Geraldine Thiere VSPU - Vattenstrategiskt planeringsunderlag för Höje å Geraldine Thiere kommuner Lomma, Lund, Staffanstorp, Svedala och vattendraget Höje å VSPU täcker: -hela avrinningsområdet -fyra kommuner avrinningsområde:

Läs mer

DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE

DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE Välkomna på samrådsmöte Magnus Juhlin Planchef Lisa Wändesjö Planarkitekt Helene Wertwein Miljöhandläggare Kvällens möte Presentation Allmänna frågor Egna frågor Bensträckare efter

Läs mer

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem?

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Länsstyrelsens uppdrag Uppdrag Länsstyrelsen ska samordna arbetet på regional och lokal nivå med anpassningen till ett förändrat klimat. Övergripande mål

Läs mer

FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE SAMT FÖRESKRIFTER FÖR BJÖRKFORS VATTENTÄKT

FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE SAMT FÖRESKRIFTER FÖR BJÖRKFORS VATTENTÄKT 2011-09-30 2012-11-05 FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE SAMT FÖRESKRIFTER FÖR BJÖRKFORS VATTENTÄKT Samrådsredogörelse Sammanställning av synpunkter under tidigt samråd 2011-09-30 Samrådshandlingar under

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I KISA 11 AUGUSTI 2014.

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I KISA 11 AUGUSTI 2014. MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I KISA 11 AUGUSTI 2014. Datum: 2014-08-11 Tid: 19.00 21.10 Plats: Folkets Hus Deltagare: 14 Kommunalrådet Pia Tingvall hälsar välkommen till Medborgarträffen i Kisa

Läs mer

Möte med Kalix- & Töreälvens vattenråds styrgrupp Överkalix 2008-08-22

Möte med Kalix- & Töreälvens vattenråds styrgrupp Överkalix 2008-08-22 1 Möte med Kalix- & Töreälvens vattenråds styrgrupp Överkalix 2008-08-22 Närvarande: Gunnar Nilsson, Överkalix kom, mötesordf. Harry Winbjörk; LKAB Natasha Lyckholm, LKAB Åsa Sjöblom; Boliden, Aitikk Tommy

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD. För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD. För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13 VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13 INNEHÅLL 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...3 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4

Läs mer

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenförvaltning i Europa God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenråd som förvaltingsform? Avgränsning Frivillighet Lokal förankring Finansiering av Vattenråd: - Startstöd

Läs mer

Vattendirektivet i ett kommunalt perspektiv

Vattendirektivet i ett kommunalt perspektiv Vattendirektivet i ett kommunalt perspektiv Vattnet i vårt arbete på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Vänersborg Bevakning av vattenfrågor vid anmälningar, tillsyn och prövningar Internt arbete inom

Läs mer

Bilaga 12, KF 58/2015 Sidan 1 av 11

Bilaga 12, KF 58/2015 Sidan 1 av 11 Sidan 1 av 11 Sidan 2 av 11 Underlag gällande motioner om vattensystemet i Dannemora - Österbybruk samt Klarvattendammen Östhammars kommun har fått in två motioner rörande vattenmiljön i området kring

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Kallelse och förslag till dagordning vid styrelsemöte 2010-10-19

Kallelse och förslag till dagordning vid styrelsemöte 2010-10-19 KALLELSE Sida 1/6 Datum 2010-10-19 Ert datum Beteckning Nr 2/10 Er beteckning Till ledamöter i STYRELSEN i Vätternvårdsförbundet Måns Lindell Vätternvårdsförbundet c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping

Läs mer

Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Välkomnande av nyinflyttade och nyanlända den 26 mars 2018

Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Välkomnande av nyinflyttade och nyanlända den 26 mars 2018 1(5) Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Välkomnande av nyinflyttade och nyanlända den 26 mars Närvarande: Bodil Nilsson, Ylva Cole, Anna-Pia Fällmark,, Helene Hansson, Gunnar Jönsson, Franca Smith,

Läs mer

Börje Karlsson, C Kenneth Rosén, V 11-14 Lennart Odengrund, C Britt Wireland Sorpola, S ersättare för Kenneth Rosén, V 15-16

Börje Karlsson, C Kenneth Rosén, V 11-14 Lennart Odengrund, C Britt Wireland Sorpola, S ersättare för Kenneth Rosén, V 15-16 Sammanträdesprotokoll 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred, kl. 09.00-12.15 Beslutande Lennart Davidsson, KD Runa Petersson, KD Ulf Larsson, C Agneta Malmquist, S Konny Bogren, S Martin Rydén, S

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan till 16.30, till

Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan till 16.30, till Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan 13.30 till 16.30, 17.15 till 17.20. Beslutande Bengt Andersson (M) ordförande Janet Andersson (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

Utses att justera: Åke Almqvist (M) Ing-Britt Andersson (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Utses att justera: Åke Almqvist (M) Ing-Britt Andersson (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2011-02-07 1 (15) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa 2011-02-07 klockan 10.00 16.00 Beslutande: Anders Ljung (C), ordförande Jan-Olof Andersson (C) Markus Hall (MP) Göran Lindgren (M)

Läs mer

Undens Fiskevårdsområde

Undens Fiskevårdsområde Undens Fiskevårdsområde Protokoll fört vid årsstämman lördagen den 24 mars 2012 i församlingshemmet i Sannerud Föreningens ordförande Gunnar Bohlin hälsade samtliga välkomna till årsstämman och mötet inleds.

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Välkomna! Årsstämma Kävlingeåns vattenråd

Välkomna! Årsstämma Kävlingeåns vattenråd Välkomna! Årsstämma Kävlingeåns vattenråd 2017-05-18 Välkomna! 9-12 Årsstämma och konst. Styrelsesammanträde 12-13 Lunch Restaurang Hörnan, Gamla Torg 13-16 Exkursion Avfärd från kommunhuset Vattenförvaltning

Läs mer

Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 2002-2010

Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 2002-2010 Peter Gustafsson 21-6-17 Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 22-21 Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 18, 59 54 Sturefors Tel: 72-79268 Hemsideadress: www.ekologi.nu

Läs mer

Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna i Knivsta kommun KS-2013/592

Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna i Knivsta kommun KS-2013/592 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/592 2014-01-13 Kommunstyrelsen Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158

Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158 1 (5) Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158 Dnr KS 2015-299 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt dnr 537-5346-2014 Yttrande över Förslag till förvaltningsplan, Förslag till miljökvalitetsnormer

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2011-08-22 Anslags nedtagande: 2011-09-12

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2011-08-22 Anslags nedtagande: 2011-09-12 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-08-15 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret Kisa 2011-08-15 kl. 08.00-12.00 Beslutande: Anders Ljung (C), ordförande Åke Almqvist (M) Markus Hall (MP) Roger Rydström (S)

Läs mer

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Gäller - Samtliga stränder vid havet, insjöar

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I KISA 20 OKTOBER 2008.

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I KISA 20 OKTOBER 2008. MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I KISA 20 OKTOBER 2008. Datum: 2008-10-20 Tid: 19.00 20.55 Plats: Folkets Hus Deltagare: 16 personer. Kommunalrådet Anders Ljung hälsar välkommen till kvällens medborgarträff

Läs mer

Välkommen! Styrelsen Höje å vattenråd

Välkommen! Styrelsen Höje å vattenråd Välkommen! Styrelsen Höje å vattenråd 2017-02-07 2. Anmälningar 2. Anmälningar Yttranden Sedan senaste styrelsemötet har vattenrådet yttrat sig i följande ärenden: Habo Golf AB:s ansökan om vattenverksamhet

Läs mer

Utses att justera: Roger Rydström Jan-Olof Andersson 13-19 Pontus Wessman 12 och 20 Justeringens plats och tid: Sekreterare:

Utses att justera: Roger Rydström Jan-Olof Andersson 13-19 Pontus Wessman 12 och 20 Justeringens plats och tid: Sekreterare: Kommunstyrelsen 2013-01-14 1 (10) Plats och tid: Kommunkontoret Kisa 2013-01-14 klockan 09.00-16.50 Beslutande: Pia Tingvall (C), ordförande Malin Svensson (M) Roger Rydström (S) Jan-Olof Andersson (C)

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för 1 Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för Projektets namn: Fiska med alla Sökande kommun: Timrå Kontaktperson på kommunen: Stefan Grundström Förvaltning/avdelning:

Läs mer

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för att stödja vattenrådets arbete

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Kommunala Pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Kommunala Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 10.00-12.00 Beslutande Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Äldreomsorgsnämnden PRO PRO PRO PRO SPF Sätila Fristående

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Protokoll för t vid telefonmöte

Protokoll för t vid telefonmöte Protokoll för t vid telefonmöte 20180516 Närvarande: Ingemar Z, Folke J, Christa E, Peter L, Patrik P, Anki W, Andreas H(sup), Carina A(sup), Camilla A(sup). Frånvarande: 1. Mötets öppnande Ingemar öppnade

Läs mer

Samrådsredogörelse

Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse 2009-2014 - Åtgärdande av vandringshinderför fisk i nedre del av Storbäcken Projekt: Samrådsredogörelse 2009-2014: Åtgärdande av vandringshinder för fisk i nedre del av Storbäcken. Ort

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...2 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4 2.1 Övriga

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Kriterier för vattenråd & kustvattenråd Definition

Kriterier för vattenråd & kustvattenråd Definition Organisation vattenråd * Sprider information * Sammanställer synpunkter * Kontaktorgan till länsstyrelsen Vattenråd - alla intressenter i nätverket Arbetsgrupp Arbetsutskott Kontaktpersoner Medlem Medlem

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I HORN DEN 11 MAJ 2009.

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I HORN DEN 11 MAJ 2009. MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I HORN DEN 11 MAJ 2009. Datum: 2009-05-11 Tid: 19.00 21.00 Plats: Går n, (Godtemplargården), Horn Deltagare: 43 + Kommunalrådet Anders Ljung hälsar välkommen till

Läs mer

Water Co-Governance for sustainable eco systems

Water Co-Governance for sustainable eco systems Water Co-Governance for sustainable eco systems Ökat deltagande och genomförande i vattenförvaltningen 2016-2019 Peter Nolbrant peter.nolbrant@havochvatten.se Varför lokalt deltagande? Samverkan är en

Läs mer

LJUNGBYÅNS VATTENRÅD

LJUNGBYÅNS VATTENRÅD LJUNGBYÅNS VATTENRÅD VERKSAMHETSBESKRIVNING Inledning... 1 1.1 Geografisk avgränsning... 2 1.2 Helhetsperspektiv på vatten... 2 2.1 Vattenrådets medlemmar... 3 2.2 Övriga aktörer... 4 3.1 Organisationsbeskrivning...

Läs mer

SIKO - styrelsemöte Sammanträde nr 2, 2009 03 20

SIKO - styrelsemöte Sammanträde nr 2, 2009 03 20 SIKO - styrelsemöte Sammanträde nr 2, 2009 03 20 Närvarande: Johan Bohman Gunilla Söderqvist Berit Karlsson Per Frideen Anna Lundin Erik Westerlundh Björn Sjöblom Jan-Evert Jäderlund Jan Olsén Arne Griphult

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 2010-07-02

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 2010-07-02 VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 2010-07-02 INNEHÅLL 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...3 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4 2.1 Övriga aktörer...5 3. Organisation...5

Läs mer

Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd

Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd Samhällsbyggnad, Miljösektionen Sofi Eklund 0571-282 08 sofi.eklund@eda.se 1(5) PROTOKOLL (1/2017) Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd Plats och tid: Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare

Läs mer

Samrådsmöte för bättre vatten

Samrådsmöte för bättre vatten Samrådsmöte för bättre vatten Rent vatten är en vardagsvara vi inte klarar oss utan. Det är grunden för allt liv och hjärtat i de naturliga ekosystemen. Vatten är nödvändigt för att bygga social och ekonomisk

Läs mer

Åtgärdsplan. Förklaring till förkortningar

Åtgärdsplan. Förklaring till förkortningar 4. Åtgärdsplan Åtgärdsplan De föreslagna åtgärderna som presenteras i programdelen är här sammanställda i tabeller som visar åtgärdsförslag fördelade efter ansvarsområde. Åtgärdsplanen fungerar som en

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 1(5) MINNESANTECKNINGAR Mötesdatum 2018-02-21 MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD Tid 16:30-18:30 Plats Norrköping Vatten och Avfall AB, Lindövägen 5b Närvarande Magnus Gullstrand, Stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

1 Mötets öppnande och fastställande av dagordning. 2 Genomgång av mötesordning m m

1 Mötets öppnande och fastställande av dagordning. 2 Genomgång av mötesordning m m Sida 1(5) Närvarande: Mikael Gustavsson, Peter Oskarsson, Kalle Ambjörnsson, Leif Östlind, Lars- Gunnar Johnson 1 Mötets öppnande och fastställande av dagordning Mötet öppnades och dagordningen godkändes.

Läs mer

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter Vattenrådet Nyköpingsån och Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbunds samrådsyttrande gällande vattenmyndigheten i Norra Östersjöns förslag till åtgärdsprogram mm, dr nr 537-5346-2014 Vattenrådets arbete Nyköpingsåarnas

Läs mer

SydostGIS. Styrelsemöte. 1. Mötet öppnas. 2. Fastställande av dagordning 1 (5) Protokoll fört vid. med föreningen.

SydostGIS. Styrelsemöte. 1. Mötet öppnas. 2. Fastställande av dagordning 1 (5) Protokoll fört vid. med föreningen. 1 (5) Protokoll fört vid Styrelsemöte med föreningen Datum: 2012-04-11 Plats: Telefonmöte Deltagare: Jan G Nilsson (ordförande), Jimmie Andersén, Svante Lundgren, Eva Uggla (sekr), Toomas Randsalu, Karl

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1(15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.35 12.30 13.50 i Stora sammanträdesrummet. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Bength Andersson (S) Tore Andersson (-) 41-48 Anne

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2011-03-31 Anslags nedtagande: 2011-04-21

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2011-03-31 Anslags nedtagande: 2011-04-21 Kommunstyrelsens arbetsuskott 2011-03-14 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa 2011-03-14 klockan 08.00-16.30 Beslutande: Anders Ljung (C), ordförande Åke Almqvist (M) Jan-Olof Andersson (C) Ing-Britt

Läs mer

HANDLEDNING OM VATTENRÅD

HANDLEDNING OM VATTENRÅD Länsstyrelsen Västernorrland, Beredningssekretariatet för vattenförvaltning HANDLEDNING OM VATTENRÅD Foto: Oskar Norrgrann Länsstyrelsen Västernorrland, Beredningssekretariatet för vattenförvaltning HANDLEDNING

Läs mer

Beredningen Hälsa. Beredningen Hälsa MINNESANTECKNINGAR. Underskrifter

Beredningen Hälsa. Beredningen Hälsa MINNESANTECKNINGAR. Underskrifter 1(5) Beredningen Hälsa MINNESANTECKNINGAR Plats och tid: Fyrbodals kommunalförbund, Riverside Uddevalla, måndag 12 december kl. 14.00-16.00 Beslutande Munkedal Eivor Östergren Mellerud Uno Nilsson Strömstad

Läs mer

Blåplan och Vattenplan

Blåplan och Vattenplan Blåplan och Vattenplan Vattenplan Blåplan Definition. planering för hushållning, utnyttjande och skydd av våra vattenresurser Rapport: Vägledning för kommunal VA planering Vattenplan Blåplan Kommentar

Läs mer

Roy Pettersson, Arvika, ersättare Lars Gustafsson, Kristinehamn, ersättare Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare

Roy Pettersson, Arvika, ersättare Lars Gustafsson, Kristinehamn, ersättare Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare Plats och tid Kristinehamns kommunhus 12:30-14:30 Beslutande Ej närvarande kommuner Övriga deltagande Bengt-Olov Persson, Filipstad, ordförande Arne Olsson, Sunne 1. vice ordförande Thomas Backelin, Storfors,

Läs mer

Västerås stad- mot god vattenkvalitet

Västerås stad- mot god vattenkvalitet Västerås stad- mot god vattenkvalitet Vattenplanering för kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt 7 december 2017 Staffan Jansson, kommunalråd Västerås stad Susanna Hansen, vattensamordnare Västerås

Läs mer

Kyrkorådet i S:t Lars församling

Kyrkorådet i S:t Lars församling LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Församlingslokalen, Ågatan 25, 2011-05-03, kl. 18.30- Beslutande Monica Jonsson, ordförande Birgitta Hamrer Gustavsson Edgar Almén Gunvor

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Lunne, kl. 13.00 16.00. 2. Johanna M går igenom föregående anteckningar.

Plats och tid Sammanträdesrum Lunne, kl. 13.00 16.00. 2. Johanna M går igenom föregående anteckningar. Natur- och friluftsråd 2015-04-10 1(5) Plats och tid Sammanträdesrum Lunne, kl. 13.00 16.00 Närvarande Se bifogad deltagarlista Per N hälsar välkommen och inleder mötet. 1. Dagordningen godkänds. 2. Johanna

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 26 Dagordning... 2 27 Information från föregående sammanträde... 3 28 Information om översiktsplan... 4 29 Information från socialnämnden... 5 30 Information från kommunstyrelsen...

Läs mer

Arena Vänersborg, konferensrum, plan 2, Vänersborg

Arena Vänersborg, konferensrum, plan 2, Vänersborg Förbundsdirektionen Kallelse 2013-03-21 Tid: Torsdagen den 21 mars kl. 09.00 11.50 Plats: Arena Vänersborg, konferensrum, plan 2, Vänersborg Kontakt: Någon anmälan om deltagande i mötet erfordras ej. Ombud

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2013-04-29 1 (14) Plats och tid: Folkets Hus, Kisa måndag 2013-04-29 klockan 18.00-19.05

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2013-04-29 1 (14) Plats och tid: Folkets Hus, Kisa måndag 2013-04-29 klockan 18.00-19.05 Kommunfullmäktige 2013-04-29 1 (14) Plats och tid: Folkets Hus, Kisa måndag 2013-04-29 klockan 18.00-19.05 Beslutande: Se närvarolista Övriga deltagande: Eva-Lena Hellsing, t f kommunchef Majlis Johansson,

Läs mer

Marseille, New Hotel of Marseille.

Marseille, New Hotel of Marseille. Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik KALLELSE 1(5) Regionråd Dag 2014-05-17 Tid 10.30 12.30 Plats ande Marseille, New Hotel of Marseille. Ingemar Nyman, Bjurholms kommun Dagmar

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan. Ulf hälsade välkommen och öppnade mötet Till att leda mötet utsågs Ulf samt till att skriva protokoll Inger.

Studieförbundet Vuxenskolan. Ulf hälsade välkommen och öppnade mötet Till att leda mötet utsågs Ulf samt till att skriva protokoll Inger. Protokoll fört vid möte med Gullmarns vattenråd 20111124 Dagsholm, Färgelanda kl 09.30 14.30 Närvarande; Berit Palmén Ulf Johannesson Lars-Åke Winblad Christer Jansson Jan Cedervind Kent Karlsson Jan Sandell

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 18. Ickåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-28 2 18. Ickåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Agenda för kvällen RAFF

Agenda för kvällen RAFF Agenda för kvällen 18.00 Välkomna - områdesansv 18:15 Länsstyrelsen Åslög Kantelius 18:45 Gislaveds kommun Anders Simfors 19:15 RAFF Magnus Ahlsteiner Hur går det till? Ekonomi Markupplåtelse Bygdesolidaritet

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-04-05 kl 09.00-12.15 Beslutande Övriga deltagare Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 8 Elinor

Läs mer

Plats: Sunne Tid: 10.00-15.30 Lämnat återbud: Ann Kristin Kallesgården, Peter Agge,Thomas Klasér, Jocke Gustafsson och Jonas Hed

Plats: Sunne Tid: 10.00-15.30 Lämnat återbud: Ann Kristin Kallesgården, Peter Agge,Thomas Klasér, Jocke Gustafsson och Jonas Hed Protokoll från styrelsmöte 2013-05-14 Plats: Sunne Tid: 10.00-15.30 Lämnat återbud: Ann Kristin Kallesgården, Peter Agge,Thomas Klasér, Jocke Gustafsson och Jonas Hed 1) Mötets öppnande Johan förklarar

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

Protokoll januari 2013

Protokoll januari 2013 Protokoll 27-28 januari 2013 Styrelsens sammanträde nr 1/13 Tid och plats Söndagen den 27 januari klockan 16,00 till måndagen den 28 januari 2013 klockan 15,45 på Bosön, Lidingö. Närvarande ledamöter Lena

Läs mer

En metod att utveckla vattenråd och skolor i samverkan

En metod att utveckla vattenråd och skolor i samverkan 2016-03-14 En metod att utveckla vattenråd och skolor i samverkan Vattnet i skolan är en samverkan med synergieffekter mellan vattenråd och skolor, som provats av Lygnerns vattenråd under 2013-2016. Detta

Läs mer

VÅTMARKER I ESKILSTUNA

VÅTMARKER I ESKILSTUNA VÅTMARKER I ESKILSTUNA 2012-03-20 Våtmarksstråk mellan Eskilstuna och Torshälla Område 3, 4, 5 och 6 ligger i den gröna korridor som skiljer Eskilstuna och Torshälla åt. Område 3 ligger väster om Eskilstunaån,

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Kort bakgrund om vattenförvaltningen. Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Kort bakgrund om vattenförvaltningen. Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Kort bakgrund om vattenförvaltningen Varför r en särskild s vattenförvaltning? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Ansökan om tillstånd till utplantering av fisk

Ansökan om tillstånd till utplantering av fisk Information För att plantera ut fisk i ett vattenområde krävs tillstånd av länsstyrelsen enligt förordningen (SFS 1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen. Tillstånd att utplantera fisk gäller

Läs mer