Protokoll Arbetsutskott. Torsdagen den 12 maj 2016, kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande. Övriga Helena Nilsson regiondirektör

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Arbetsutskott. Torsdagen den 12 maj 2016, kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande. Övriga Helena Nilsson regiondirektör"

Transkript

1 55 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Hotell Borgholm, Borgholm Torsdagen den 12 maj 2016, kl ande Ulf Nilsson ordförande Harald Hjalmarsson vice ordförande Leif Larsson Ann-Marie Fagerström tjänstgörande ersättare Mathias Karlsson tjänstgörande ersättare Övriga Helena Nilsson regiondirektör Ulrika Cederholm sekreterare Pär Sturesson Helena Fristorp Carolina Gunnarsson Jan Martinsson Utses att justera Leif Larsson Paragrafer

2 56 90 Val av justerare et utser Leif Larsson (C) att tillsammans med ordföranden justera protokollet. 91 Dagordning et godkänner föreliggande dagordning med följande tillägg: Bredbandssatsning 92 D 2016/ Yttrande Trafikstrategi Mönsterås kommun Regionförbundet ser positivt på att Mönsterås kommun valt att ta fram en Trafikstrategi för kommunen. Strategin har en strategisk- såväl som en genomförandeinriktning och ger därmed en bred överblick över behov och åtgärder. I dokumentet finns en skrivning gällande den regionala Transportplanen enligt följande: Inför kommande planperiod kommer Mönsterås kommun att verka för att delar av tilldelade medel fördelas till kommunerna, för att användas i det kommunala trafikarbetet. Enligt den förordning som följer med arbetet med länstransportplaner framgår tydligt att transportplanen ska upprättas med hänsyn till det samlade transportbehovet inom regionen. Pengar som fördelas utifrån länspotten ska gå till åtgärder och objekt som ger störst nytta för regionen som helhet, inte till enskilda objekt i respektive tolv kommuner. et föreslår styrelsen besluta i enlighet med upprättat förslag att lämna synpunkter på Trafikstrategi- Trafik för en attraktiv miljö, Mönsterås kommun enligt kansliet synpunkter, samt godkänna att arbetsutskottet avgett yttrandet till Mönsterås kommun. sunderlag Trafikstrategi- Trafik för en attraktiv miljö Skickas till Mönsterås kommun Paragrafen förklaras omedelbart justerad.

3 / Yttrande Vägplan för ombyggnad av E22, Karlskrona Norrköping, delen Häggebotorp Gladhammar, Västerviks kommun, Kalmar län Föredragande: Carolina Gunnarsson Vägplanen berör ombyggnad av europaväg E22 på den cirka 6 km långa sträckan mellan Häggebotorp och Gladhammar i Västerviks kommun, Kalmar län. Sträckan Häggebotorp Gladhammar är den sista av delsträckorna som ingår i den planerade ombyggnaden av E22 mellan Nygård i Oskarshamns kommun och Gladhammar i Västerviks kommun. Syftet med ombyggnaden är att förbättra framkomligheten och öka trafiksäkerheten. Ombyggnaden faller väl in under regionförbundets strävan att förbättra framkomligheten på E22 både för person och godstransporter. Vägen har en starkt samhållande funktion för utvecklingen av länet och för möjligheten att nå målet om två arbetsmarknader. E22 har även direkt anknytning till regionens hamnar och flygplatser. et föreslår styrelsen besluta i enlighet med upprättat förslag att inte ha någon erinran på Vägplan för ombyggnad av E22, Karlskrona-Norrköping, Delen Häggebotorp Gladhammar, Västerviks kommun, Kalmar län, samt att godkänna att arbetsutskottet avgett yttrandet till Trafikverket. sunderlag Vägplan för ombyggnad av E22, Karlskrona-Norrköping, Delen Häggebotorp Gladhammar, Västerviks kommun, Kalmar län Skickas till Trafikverket Paragrafen förklaras omedelbart justerad. 94 Information om skogsstrategin Föredragande: Helena Nilsson Arbetet med att ta fram en skogsstrategi för Småland har påbörjats. Länsstyrelsen i Kalmar län är sammankallande. I arbetet deltar intressenter från olika sektorer i samhället och från samtliga tre län. Syftet med arbetet är att tydliggöra skogens roll. et tar informationen till protokollet.

4 58 95 D 2016/ Regionförbundets revisorer, om intern kontroll Föredragande: Pär Sturesson, revisor från PwC PwC har tidigare lämnat en rapport kring regionförbundets interna kontroll. Pär Sturesson betonar att det är styrelsen som är ansvariga för verksamheten och att den interna kontrollen fungerar. Intern kontroll handlar om tydlighet, ordning och reda. Det handlar om att säkra att det som ska göras blir gjort, på det sätt som det är tänkt. Intern kontroll är det samlade begreppet för den organisering och de system, processer och rutiner som bidrar till detta. Syftet med ett reglemente för intern kontroll är att säkerställa att regionförbundets styrelse upprätthåller en tillfredsställande intern kontroll för att med rimlig grad av säkerhet säkerställa att nedanstående mål uppnås: Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet Information om verksamheten och tillförlitlig finansiell rapportering Efterlevnad av tillämpliga lagar, föreskrifter, riktlinjer med mera Den interna kontrollen ska vara ett stöd till och ett hjälpmedel för organisationen att styra mot uppsatta mål. I praktiken innehåller den interna kontrollen flera processer och moment bland annat: tydlig ansvarsfördelning riskbedömning och riskhantering faktiska kontrollaktiviteter av olika slag Vidare konstaterar Pär Sturesson att det är viktigt med en hög riskmedvetenhet i organisationen. Utifrån riskanalyser kan regionförbundet arbeta fram en internkontrollplan att arbeta utifrån och följa upp. et tar informationen till protokollet. 96 D 2016/61-102, 2016/ Reglemente för intern kontroll Föredragande: Helena Fristorp Regionförbundets styrelse har den 23 mars uppdragit åt regiondirektören att leda arbetet med att ta fram en plan för intern kontroll. Arbetet med detta startade redan tidigare i vår och har nu intensifierats. Ett första steg är att ta fram ett reglemente till intern kontroll för beslut i styrelsen.

5 59 Under maj-september kommer det att genomföras risk- och väsentlighetsanalyser som kommer leda fram till en internkontrollplan. I arbetet med risk- och väsentlighetsanalyserna kommer hela regionförbundets personal att involveras. Planen kommer att behandlas av arbetsutskottet den 13 oktober och beslutas i styrelsen den 27 oktober. Enligt förslaget till reglemente kommer återkoppling och redovisning av internkontrollplan att ske i samband med årsredovisningen. Det vill säga att då kommer 2016 års redovisning ske under våren et föreslår styrelsen att besluta i enlighet med upprättat förslag att godkänna förslaget till reglemente för intern kontroll. sunderlag Förslag på reglemente för intern kontroll Checklista för jämställda beslut 97 D 2016/ Reglemente för regionförbundets arbetsutskott Föredragande: Helena Fristorp För att tydliggöra arbetsutskottets roll har ett reglemente för regionförbundets arbetsutskott tagits fram. Regler för sammanträden med mera tillämpas analogt med vad som gäller för regionförbundets styrelse i tillämpliga delar. et föreslår styrelsen besluta i enlighet med upprättat förslag att godkänna förslag på reglemente för regionförbundets arbetsutskott. sunderlag Förslag på reglemente för arbetsutskottet Checklista för jämställda beslut 98 D 2015/ Delegationsordning Föredragande: Helena Fristorp En översyn har gjorts av delegationsordningen. I samband med det har förenklingar och tydliggöranden gjorts, bland annat yttranden som inte är av principiell betydelse, vem som representerar regionförbundet, klassificeringsstruktur och arkivplan. På grund av ändringar i bakomliggande förordningar för företagsstöd har ändringar gjorts i konsekvens med dessa.

6 60 om regional kulturresurs har övergått till landstinget. et föreslår styrelse att besluta i enlighet med upprättat förslag att godkänna ändringarna i delegationsordningen. sunderlag Förslag till delegationsordning Checklista för jämställda beslut 99 D 2016/ Yttrande Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Föredragande: Carolina Gunnarsson Trafikverket har lämnat ut remissen gällande hastighetsändringar på statliga vägar för yttrande och uppmanar specifikt länsplaneupprättare att svara. Framförallt efterfrågar man synpunkter på prioritering av förslagen då Trafikverket baserar sina förslag på trafiksäkerhetsstandarder. I Kalmar län berörs sammanlagt 20 olika sträckor om sammanlagt 369 km väg. Av dessa föreslås 96 km för bibehållen eller höjning av hastigheterna och 273 km en minskning. Sänkningen handlar främst om hastighetsförändring från 90 km/h till 80 km/h. Sänkningen av hastigheter berör statliga vägar både i och utanför stamvägnätet. Sänkningarna påverkar framkomligheten negativt och blir betydande för ett län med långa avstånd och stor bilburenhet. De vägar som blir föremål för sänkning bör inom en snar framtid tas upp som objekt för investeringar eller förbättringar, men kommer som alltid att behöva prioriteras tillsammans med andra nödvändiga infrastrukturobjekt i regionen. Regionförbundet efterfrågar en mer specifik utredning på varje enskild väg istället för att utgå från nationell inriktning. Regionförbundets synpunkt är att prioriteringsordningen bör ändras något: E22 är en livsnerv genom länet och en sänkning av hastigheten längs Söderåkra bör göras i ett så sent skede som möjligt, vi menar som tidigast år 2023 så att tid finns att jobba vidare med åtgärder på platsen som generar höjning istället för sänkning. Väg 40 blir starkt negativt drabbad av sänkningen med 40 km väg i Kalmar län och 34 km väg i Jönköpings län. Likaså väg 23 med 66 km väg. Dock har vi ingen synpunkt på när hastighetsförändringarna träder i kraft. Sommarhastighet på Öland längs väg 136 kan vara befogat till dess att ombyggnation av vägen genomförts.

7 61 et beslutar att kommunerna ska ges möjlighet att komma in med synpunkter innan regionförbundet avger yttrandet, samt att komplettera yttrandet med att det behövs större satsningar och mer pengar till den regionala potten för infrastruktur. Kansliet får i uppdrag att se om det går att få anstånd med att avge yttrandet till efter styrelsen den 16 juni samt att se om det finns faktafel i kartan. sunderlag Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Nationell rapport och rapport för Kalmar län Skickas till Trafikverket 100 D 2016/ Yttrande Föreskrifter om bärighetsklasser Föredragande: Carolina Gunnarsson Trafikverket har lämnat ut förslag på nya bärighetsklasser i Kalmar län på remiss. Bärighetsklasserna är baserade på naturliga förutsättningar och vägkonstruktionens egenskaper och en uppdaterad klassning har nu tagits fram. Regionförbundet har inga synpunkter på klassningen. et föreslår styrelsen att besluta i enlighet med upprättat förslag att inte ha någon erinran på Trafikverkets föreskrifter om bärighetsklasser i Kalmar län samt Konsekvensutredning till förslag om bärighetsföreskrifter för, Kalmar län enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning, samt godkänna att arbetsutskottet avgett yttrandet till Trafikverket. sunderlag Trafikverkets föreskrifter om bärighetsklasser i Kalmar län samt Konsekvensutredning till förslag om bärighetsföreskrifter för, Kalmar län enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning Skickas till Trafikverket Paragrafen förklaras omedelbart justerad.

8 Bredbandssatsning Halland och Jämtland har lovat 100% täckning av bredband inom sina regioner. Kansliet får i uppdrag att undersöka vilka finansieringsmöjligheter de använt sig av, samt mer information kring deras utbyggnad av bredband och redovisa det för styrelsen den 16 juni. 102 Klimatkommissionens arbete samt bussupphandling Föredragande: Carolina Gunnarsson Under våren har sammansättningen av klimatkommissionen ändrats. Ordförande är sedan tidigare Akko Karlsson (MP) från regionförbundet. Landshövdingen är också med i kommissionen. Kommissionen kommer under hösten arbeta vidare med den handlingsplan som regionförbundet antog i december 2015, bland annat med Färdplan Under hösten kommer de också att besöka kommunerna i länet. Kalmar Länstrafiks upphandling av bussar kommer ge fler biogasdrivna bussar till länet. et diskuterade hur arbetet med biogas i länet skulle kunna utvecklas vidare. et tar informationen till protokollet. 103 D 2016/ Yttrande Samråd kring förslag på nya Natura 2000-områden för tumlare Sveriges kustlänsstyrelser har regeringens uppdrag att föreslå nya Natura områden för vår enda inhemska valart - tumlaren. Det ska ske utifrån de områden som det internationella tumlarforskningsprojektet SAMBAH har pekat ut som prioriterade. om att föreslå eventuella områden till Natura 2000-nätverket fattas slutligen av Regeringen. Vattnen söder om Gotland och Öland hör till de viktigaste för den hotade Östersjöpopulationen av tumlare. Länsstyrelserna i Gotlands samt Kalmar län har därför tagit fram ett förslag till utvidgat Natura 2000-område som berör havsområdet runt de tre utsjöbankarna Hoburgs bank, Norra samt Södra Midsjöbanken. Dessa grundområden är bland annat viktiga födo- och

9 63 uppväxtområden för torsk och piggvar och det viktigaste övervintringsområdet i Östersjön för alfågel. Sedan tidigare ingår redan Hoburgs bank samt Norra Midsjöbanken i Natura 2000-nätverket på grund av deras stora betydelse för det marina växt- och djurlivet. Regionförbundets kansli bedömer att denna fråga ligger utanför regionförbundets uppdrag och föreslår därför att styrelsen avstår från att yttra sig i detta ärende. et föreslår styrelsen att besluta avstå från att yttra sig i detta ärende, samt att godkänna att arbetsutskottet avgett yttrandet till Länsstyrelsen i Kalmar län. sunderlag Remiss från länsstyrelsen Skickas till Länsstyrelsen i Kalmar län 104 D 2016/ Yttrande EU på hemmaplan Föredragande: Jan Martinsson Regeringen beslutade den 17 juli 2014 att utreda möjligheterna att främja insyn, delaktighet och inflytande för individer och aktörer i Sverige när det gäller frågor som beslutas inom EU. Det övergripande syftet har varit att bidra till en demokratisk utveckling i linje med demokratipolitikens mål att stärka individens möjligheter till inflytande. Utredningen lyfter tre områden där insatser behöver göras: kunskapsbrist, maktförskjutning och den politiska tystnaden. Regionförbundet i Kalmar län uppskattar det initiativ som regeringen 2014 tog för att belysa den svenska delaktigheten i EU-relaterade frågor. Regionförbundet instämmer i betänkandets slutsats vad gäller det demokratiska underskottet i EUrelaterade frågor och i analysen av de brister som rör kunskap, maktförskjutning och informationstillgång. Regionförbundet vill särskilt betona den maktförskjutning som skett mellan administration och politik och instämmer i utredningens slutsats att det svenska inflytandet idag i stor utsträckning sker genom deltagande från tjänstemän från nationella myndigheter och där det politiska inflytandet och därmed ansvarsutkrävandet ur demokratisk synvinkel kan ifrågasättas. et diskuterar vikten av större kunskaper kring EU frågor inom alla sektorer. et diskuterar också hur man bäst kan sprida kunskaperna vidare.

10 64 et föreslår styrelse att besluta avge yttrande på betänkandet EU på hemmaplan i enlighet med upprättat förslag. sunderlag PM- Yttrande Eu på hemmaplan Checklista för jämställda beslut Skickas till Kulturdepartementet 105 D 2009/ Positionspapper, EU:s strukturfonder samt rapport från Swereg Föredragande: Helena Nilsson, Jan Martinsson För perioden har Sverige tilldelats 67 miljarder kronor från de så kallade strukturfonderna, regionala och sociala fonden bland annat. En betydande summa för regionerna, för strategiska satsningar på tillväxt och utveckling. Från nationell nivå saknas ännu en officiell position kring sammanhållningspolitiken i kommande period, Att vänta tills det finns konkreta förslag att ta ställning till kan vara en vansklig strategi och istället vill Europas regioner gemensamt påverka innehållet i ett tidigt skede. Den gemensamma deklarationen har som syfte att påverka både EU-nivån och den nationella nivån genom att påpeka regionernas syn på den så viktiga sammanhållningspolitiken. Det är Småland-Blekinges Brysselkontor som samordnat arbetet. et föreslår styrelsen att besluta i enlighet med upprättat förslag att ställa sig bakom förslaget till politisk deklaration från Europa regioner.

11 D 2016/ Möjligheternas mötesplats nationell integrations- och asylkonferens i samband med Virserums musikdagar Föredragande: Helena Nilsson Konferensen äger rum den 30 juni med koppling till Virserums musikdagar. Målet är att skapa en årlig regional/nationell konferens typ Almedalen för integration och asyl samt att fler aktörer ska förlägga sina integrationsevent till Virserum under 2017 och framåt. Målsättningen är att konferensen ska hitta andra finansiärer och på sikt bli självfinansierad efter de första tre åren. Programmet innehåller aktuella frågor med koppling till asyl och integration och en rad medverkande aktörer nämns så som, Migrationsverket, Riksidrottsförbundet, Sveriges kommuner och landsting, Linnéuniversitetet, Röda korset, Arbetsförmedlingen med flera. Konferensen äger rum under perioden juni-aug vilket innebär att regionförbundets policy för stöd till evenemang egentligen omöjliggör ett positivt beslut. Eftersom temat dock är av högsta prioritet föreslår kansliet att ett undantag görs för att vid detta tillfälle kunna ge stöd till den initiala fasen av verksamheten och stödja konferensen under det första året. et beslutar enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken (s k 1:1-medel) i enlighet med upprättat förslag att bevilja kr av för konferensen et beslutar att samtliga av arbetsutskottets ledamöter erbjuds delta på konferensen. sunderlag Checklista för jämställda beslut 107 Förfrågningar om ökat samarbete från Kina Föredragande: Helena Nilsson Regionförbundet i Kalmar län har fått en förfrågan om ökat samarbete med Kina. et ger kansliet i uppdrag att undersöka hur ett ökat samarbete med Kina skulle kunna se ut.

12 Almedalen 2016 Föredragande: Helena Nilsson Ledamöter från arbetsutskottet erbjuds att vara med under två dagar på Almedalen. Deltagande ska meddelas till Erik Ciardi som samordnar bokningarna. et konstaterar att både politiker och tjänstemän från regionförbundet kommer medverka på flera seminarier. et tar informationen till protokollet. 109 D 2016/ Aktuellt angående indelningskommittén Kalmar län kommer ha möte med Indelningskommittén på måndagen den 16 maj. På onsdagen den 18 maj kommer Indelningskommittén att genomföra ett möte med alla regioner i landet. et tar informationen till protokollet. 110 D 2015/ Aktuellt angående bildande av regionkommun et konstaterar det fortsatta arbetet med bildandet av regionkommun påverkas av beslut om eventuella större regioner. et tar informationen till protokollet. 111 Inbjudningar et beslutar att: Leif Larsson (C) och Ragnar Olsson (V) deltar på Bridging Ages konferens, september, Kalmar

13 Anmälningsärenden Budgetläget för företag- och projektstöd (1:1) Förteckning över aktuella ärenden för information till arbetsutskottet. Protokoll från primärkommunala nämnden et tar anmälningarna med godkännande till protokollet. 113 Regional utvecklingsstrategi Helena Nilsson informerar om att arbetet med den regionala utvecklingsstrategin pågår. Upphandlingen av processledare kommer avslutas inom kort. Ulf Nilsson Leif Larsson Ulrika Cederholm ordförande justerare sekreterare

Protokoll Styrelsen. Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby Torsdagen den 16 juni 2016 kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande

Protokoll Styrelsen. Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby Torsdagen den 16 juni 2016 kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande 48 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby Torsdagen den 16 juni 2016 kl 09.00-15.05 ande Ulf Nilsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Harald Hjalmarsson vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (12) 2011-10-05 1 (12) Tid Plats ande Ledamöter Onsdagen den 5 oktober 2011, kl12:00-13.00 Möbelriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Monica

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 119-136 Tid: 2016-09-20 kl. 13:00-16:10 Plats: Regionens hus, sal A 125 Reglemente för intern styrning och kontroll Diarienummer: RJL 2016/2847 Vid protokollet Beslut Regionfullmäktige

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 27 oktober 2016 kl

Protokoll Styrelsen. Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 27 oktober 2016 kl 80 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 27 oktober 2016 kl 09.00-12.00 ande Akko Karlsson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström 137-145 Jonas

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott 39 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 19 mars 2014, kl 09.00-12.00 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice

Läs mer

21 Övrigt - Nämndens ledamöter rapporterar från styrelser etcetera - Omvärldsbevakning / konferenser - Delegationsbeslut

21 Övrigt - Nämndens ledamöter rapporterar från styrelser etcetera - Omvärldsbevakning / konferenser - Delegationsbeslut fritidsnämnden Föredragningslista Tid Onsdagen den 4 maj, 8:30-12 Plats Valjeviken, Sölvesborg Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående mötes protokoll Godkännande av dagordning Beslut 20 Internkontrollplan

Läs mer

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00-11:45, ajournering 09:45-10:00 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2008-12-05 1 (7) Tid Fredagen den 5 december 2008 kl.08.15 08.45 Plats Beslutande Ledamöter Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Marie-Louise Hilmersson, (c) ordförande Ann-Charlotte Wiesel

Läs mer

Protokoll Arbetsutskottet

Protokoll Arbetsutskottet 120 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Hasselö, Tjust skärgård, Västervik Måndagen den 23 juni 2008, kl 10.00-14.30 ande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13) 2012-10-24 1 (13) Plats och tid Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 08.30-11.30 Insikten, Videum Science Park, Växjö ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sven Sunesson (C) Eva Johnsson (KD) Monica Widnemark

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00 Trafiknämnden Datum: 2018-09-06 Tid: 09:00-13:00 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) 59-68 Sven Sunesson

Läs mer

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Oskarshamns Folkhögskola.

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Oskarshamns Folkhögskola. KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2018-11-23 Tid kl. 11.00-12.00 Plats Oskarshamns Folkhögskola Omfattning 12-21 ande Dzenita Abaza (S) ordförande Bertil Dahl (V) Anders

Läs mer

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-09-01, kl.08:30-11:15 Plats: Regionens hus sal A 12 Remiss, Förslag till nya föreskrifter för väg 30, Jönköpings län TRV

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 1 (från 2016) Syfte att utveckla samarbetet mellan verksamheterna i regiondelarna Målsättningen

Läs mer

Protokoll 2013-03-12 Styrelse

Protokoll 2013-03-12 Styrelse 21 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Glasverandan, KalmarSalen, Kalmar Tisdagen den 12 mars 2013, kl 14.00-14.30 Beslutande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (11) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (11) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-14.00 Med avbrott för lunch 11.30-12.30

Läs mer

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-09-01, kl.08:30-11:15 Plats: Regionens hus sal A 13 Remiss, Förslag till nya föreskrifter för väg 30, Kronobergs län TRV

Läs mer

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott 142 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 november 2010, kl 13.00-15.05 ande Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 75 Information från Länsstyrelsen om klimatförändringar... 111 76 Presentation av förslag på verksamhetsplan för miljönämnden 2012... 112 77 Uppföljning av internkontrollen 2011...

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson 135 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) ande: Övriga deltagare: Utses att justera: Leif Larsson Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson Håkan Brynielsson

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Information Övrigt 1 Tid och plats Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 09.00-12.10 på Region Blekinge, Ronnebygatan 2, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö

Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö FoU-beredningen Tid 2017-06-15 13:00-16:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö Lennart Värmby (V) (ordförande) Charlotta Svanberg (S) (vice ordförande)

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Protokoll Datum: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Folkhälsoberedningen. Protokoll Datum: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2017-04-20 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP) (ordförande)

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017

Regionsamverkan Sydsverige. Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017 Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017 utskottet - Joakim Pohlman (S), Region Kronoberg, ordförande - Carina Bengtsson (C), Region Kronoberg

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret Plats och tid Norrtäljesalen onsdagen den 16 januari 2019 kl. 14. 14.45 Ledamöter Patrik Dahl (C) ordförande Jörgen Jansson (M) Gustav Palm (M), tj ersättare Nina Jones (M) Sören Forslund (M) Peter Cederholm

Läs mer

Intern styrning och kontroll Policy

Intern styrning och kontroll Policy Intern styrning och kontroll Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-09-03 85 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad:

Läs mer

Val av justerare och tid för justering av protokoll

Val av justerare och tid för justering av protokoll 1(5) Folkhögskolestyrelse Tid: 09.00-16.00 Plats: ande: Odlingen, Kalmar Pierre Edström (L), ordförande Jonas Lövgren (M), vice ordförande Olle Hjertqvist (S) Margreth Johansson (KD) Ingegerd Petersson

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Plats och tid Tibro kommun Bonaren, tisdagen den 6 september 2016 kl 14:00-15:45. ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Pierre Rydén (S) Britt-Marie Sjöberg (C) (ersätter

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(16)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(16) Sammanträdesprotokoll Sida 1(16) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 20 september 2016 kl 09:00-12:00 Ajournering: 09:10-09:30 Beslutande Ledamöter Tomas Peterson (M), Ordförande Helen Nilsson (S), 1:e

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2018-04-19 Tid: 10:00-12:00 Plats: Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Joakim Pohlman (S) (ordförande) Helen Bengtsson (S) Olja Pekusic (S) Martina

Läs mer

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS EU-nivå EU:s sammanhållningspolitik/ Europa 2020 Europeisk strategisk ansats Nationell nivå Regering och riksdag Myndigheter Nationell strategi Regional nivå

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

Plats och tid Dubbelgöken 1, den 11 november 2015, kl Charlotte Lindström, kommunekolog Ulrika Östhall, sekreterare

Plats och tid Dubbelgöken 1, den 11 november 2015, kl Charlotte Lindström, kommunekolog Ulrika Östhall, sekreterare : Plats och tid Dubbelgöken 1, den, kl. 10.30-12.00 Beslutande Maria Mickelåker (C), ordförande Lotta Hedström (MP), förste vice ordförande Torgny Larsson (S), ersättare för Inger Åbonde (S) Övriga närvarande

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Ulrika Jansson Ärendenr. RS 2013/224 Handlingstyp Riktlinje 1 (7) Datum 2013-06-26 Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av regionstyrelsen 2013-08-29, 240 Riktlinjer för intern

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för styrelsen 20 september 2017 utskottet Joakim Pohlman (S), Region Kronoberg, ordförande Carina Bengtsson (C), Region Kronoberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsen Sammanträdesdatum (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsen Sammanträdesdatum (6) 2011-06-20 1 (6) Tid Måndagen den 20 juni kl.16.00 16.30 Plats Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sunnerbo, Regionförbundet södra Småland, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée, (m) ordförande

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag 2 (6) Innehållsförteckning Policy för internkontroll... 1 för Stockholms

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2007-12-12 1 (7) Tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdagen den 12 december kl.09.00 14.50 med ajournering kl. 12.00 13.00 Karl Birger Blomdahlsalen, konserthuset i Växjö Marie-Louise Hilmersson,

Läs mer

Kommunkontoret onsdag 21 januari 2015 kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret onsdag 21 januari 2015 kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 15.00 17.30 Beslutande Leif Nilsson (S), ordförande Ulf Fahlstad (LP) Maire Lautakoski (S) Pär Rickman (S) Sven Erik Eriksson (KD) Tjänstemän

Läs mer

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 2015-04-21 1 (19) Plats och tid ande Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Linda Andersson (S) Adele Olander

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 24 maj 2016

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 24 maj 2016 Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 24 maj 2016 Sid Justering... 2 27 Information om MRP-uppdrag LED 13, 2015 Jämställt bemötande... 3 28 Information

Läs mer

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 2015-05-27 1(6) Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 1. Sammanfattning Region Örebro län bildades 1 januari 2015. Regionbildningen syftar till att skapa en samlad demokratisk organisation

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: ande: Rune Backlund (C), Jeanette Söderström (S), Ann-Marie Hedlund (FP) ersätter Per Hansson (FP) Berry Lilja (S), Elin

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll 1 Handläggare Carina Brofeldt Datum 2015-11-02 Diarienummer Reglemente för internkontroll Syftet med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Plats och tid Tibro kommun Bonaren, tisdagen den 7 februari 2017 kl 14:00-15:45. ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Peter Lindroth (S) Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Pierre Rydén (S) Britt-Marie Sjöberg

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-10:40

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-10:40 Trafiknämnden Datum: 2018-11-08 Tid: 09:00-10:40 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats 9 oktober 2018, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Kommunhuset, Tierps Köping, Tierp Paragrafer 64-73 Utses att justera Jonas Nyberg ande Ledamöter Bengt-Olov Eriksson (S), ordförande

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 25 september 2013 kl 14.00-16.15 ande Övriga deltagare Mats Högberg ordf (s) Angelica Karlsson (c) Emil Wetterling (s) Anita Davoust (m) Leif

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott 2007-09-11 1 (10) Plats och tid Tisdag 11 september 2007 kl. 14.00 17.00 Plats ande Ledamöter Insikten, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 37-49

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 37-49 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus Närvarande: ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar, (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Agneta Jansmyr, regiondirektör

Läs mer

Tid Onsdagen den 23 oktober kl med ajournering kl Möbelriket, Videum Science Park, PG Vejdes väg 15, Växjö

Tid Onsdagen den 23 oktober kl med ajournering kl Möbelriket, Videum Science Park, PG Vejdes väg 15, Växjö 2013-10-23 1 (21) Tid Onsdagen den 23 oktober kl.10.00 16.00 med ajournering kl. 11.15 13.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Övriga förtroendevalda Tjänstemän Möbelriket,

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30

Trafiknämnden. Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30 Trafiknämnden Datum: 2018-03-16 Tid: 09:00-11:30 Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C)

Läs mer

Kommunkansliet kl 15.00

Kommunkansliet kl 15.00 1(9) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-11.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Stefan Svalö (S) Alf Nilsson (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S)

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Regionala utvecklingsnämnden KALLELSE Datum 2019-05-15 Sida 1 (5) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Datum Torsdag 23 maj 2019 Tid 10:15 Plats Odlingen, Regionhuset,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-23 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/161 157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Barn och utbildningsnämnden

Barn och utbildningsnämnden 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 16.00 17.30 Beslutande Övriga närvarande Tony Nilsson, Ordförande (MP) Daniel Markstedt (S) Ulla-Britt Svensson (S) Lena Svensson (S) Thord Andersson (C) Anneli

Läs mer

Protokoll 2011-04-14 Primärkommunala nämnden

Protokoll 2011-04-14 Primärkommunala nämnden 10 Organ Plats och tid Motell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 14 april 2011, kl.9.00-12.00 ande Kent Ingvarsson ordförande Tomas Kronståhl vice ordförande Lisbeth Lennartsson Lars Rosander Ingemar

Läs mer

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer:

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer: Reglemente Innehåll 1 Syfte...3 2-6 Ansvarsfördelning...4 2 Kommunstyrelsen...4 3 Nämnderna...4 4 Förvaltningschef/VD...5 5 Verksamhetsansvariga...5 6 Medarbetare...6 Bilaga 1...7 1 Styrning och internkontroll...7

Läs mer

KULTURRÅDET. Styrelsemötet kl (Lunchpaus kl , Litteraturrummet)

KULTURRÅDET. Styrelsemötet kl (Lunchpaus kl , Litteraturrummet) Styrelsen Datum Tid Plats Deltagare Anmält förhinder Övriga närvarande Torsdagen den 29 januari 2015 Styrelsemötet kl. 10.00-16.00 (Lunchpaus kl. 12.00-13.00, Litteraturrummet) Kulturrådet, Styrelserummet

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/32548 2016-09-26 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: 1 Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Luleå

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslista. Styrelsens protokoll Sty 2014:7 för kännedom.

1 Fastställande av föredragningslista. Styrelsens protokoll Sty 2014:7 för kännedom. Styrelsen FÖREDRAGNINGSLISTA 1 Fastställande av föredragningslista Föredragande: Ulrika Stuart Hamilton Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 2 Anmälan av styrelseprotokoll

Läs mer

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR KOMMUN REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Reglemente för rådet för funktionshinderfrågor Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Tryck april

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar,

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2017/92 KS 2016/616 Intern kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, Kommunstyrelsen Diarienummer KS 2017/92,

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Trollhollmen, Henån :15-14:00

Plats och tid Sammanträdesrum Trollhollmen, Henån :15-14:00 1 Plats och tid Sammanträdesrum Trollhollmen, Henån. 2018-01-11 08:15-14:00 Beslutande Kerstin Gadde (S), ordförande Lars Larsson (C) Kristina Svensson (MP) Anders Arnell (M), tjänstgörande ersättare Veronica

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/32539 2016-09-26 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Länsstyrelsen

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens protokoll

Kultur- och fritidsnämndens protokoll Datum: Tisdagen den 27 oktober Tid: 17.00 19.20 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Måndagen den 2 november Paragrafer: 76-85 Utses att justera: Carina Andersson (C) Underskrifter:

Läs mer

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Sida 1/5 Andreas Olsson Utvecklingsavdelningen Tfn. 010 223 64 74 Se sändlista Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Beslut Länsstyrelsen beslutar efter sedvanlig årlig förfrågan, till ledamöter

Läs mer

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl.

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-08-31 Kulturberedningen Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 14-17 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Datum. ... Marie-Louise Andersson. ... Andreas Trygg. ... Maria Liljedahl. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Datum. ... Marie-Louise Andersson. ... Andreas Trygg. ... Maria Liljedahl. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) 12-18 Plats och tid Kolsva bibliotek, samlingssalen kl 18.00 18.50 ande Övriga deltagare Andreas Trygg (V), ordf Eivor Valcic (S), vice ordf Annika Duàn (S) Åsa Göransson (S)

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Trafiknämnden Tid 2015-11-06 09:00-14:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-09-07 10:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Rottnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Olof Björkmarker

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Roland Mattsson (M), Ordförande Michael Sandberg (L), 1:e vice ordförande

Roland Mattsson (M), Ordförande Michael Sandberg (L), 1:e vice ordförande Plats och tid Kommunhuset, Kontor Utbildningsförvaltningen, torsdagen den 16 maj 2019 kl. 08:30 Beslutande Roland Mattsson (M), Ordförande Michael Sandberg (L), 1:e vice ordförande Lotta Johansson (S),

Läs mer