Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer september 2011 september 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012"

Transkript

1 Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Under 2011 framtog Sida ett nytt och anpassad anvisningssystem för PAO-stödet. Detta skedde i en deltagande process som resulterade i god acceptans för de anvisningar och mallar som framtogs. Den 1 november 2011 ansökte samtliga sju PAO-organisationer om stöd för treårsperioden , i enlighet med detta ramverk. Totalt inkom till Sida 27 separata programförslag. 16 av dessa sökte stöd till strategins verksamhetsområde ett: Stöd till systerpartier och närliggande politiska rörelser och organisationer (70 % av anslaget avsatt för detta), och övriga 11 till verksamhetsområde två: Stöd till flerpartisystem. Tillgängliga medel för systerpartistödet är baserat på riksdagens mandatfördelning i enlighet med valutgången % av det totala anslaget är avsatt för stöd till flerpartisystem och är konkurrensutsatt. Konkurrensen om dessa begränsade medel var hård. De elva ansökningarna uppgick till totalt 44.6 MSEK för räkenskapsåret (RÅ) Sidas bedömning av dessa ansökningar granskades i enlighet med fastställt ramverk och utmynnade i ett systerpartstöd uppgående till 58.1 MSEK/år samt ett stöd till fyra PAO organisationer (varav två s.k. gemensamma program), med en total stödvolym på 21.2 MSEK för 2012 för flerpartisystemstöd. Givet att Sida för samtliga stöd fattade beslut i februari och implementering i sin helhet inletts först under våren 2012, finns inga konkreta programresultat att redovisa hösten Vad gäller möjligheten att nå strategimålen bedöms dock dessa som goda, då PAO har en treårsperiod att utveckla och genomföra sina planerade programstöd. Det finns självfallet politiska risker att beakta. Den politiska situationen kan snabbt förändras vilket kan inverka på partiernas möjlighet att verka och påverka strategins måluppfyllelse. Just på grund av stödets emellanåt känsliga art är delar av PAO-stödet också sekretessbelagt för att skydda parter i länder där insatser genomförs. Sida har fr.o.m institutionaliserat att års genomgångar hålls med samtliga PAOorganisationer, vilket skett under året. Fokus på årsmötena innevarande år har legat på resultat och rapportering från den tidigare avtalsperioden , samtidigt som uppföljning och dialog även skett kring det nya programstödet. Sida kommer i enlighet med strategin och anvisningarnas intentioner att senare under året genomföra ISKutvärdering av organisationerna. Sida 1 (5)

2 1. INLEDNING Enligt regeringsbeslut den 16 september 2010 styrs Sidas arbete på anslagspost, ap.25 Särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer, PAO (ram) av strategin för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer, PAO. 2. EKONOMISK RAM OCH UTFALL Allokeringen för strategin för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer för 2012 uppgår till 80 MSEK (anslagspost 25 i regleringsbrevet 2012) Till och med den 30 september 2012 har totalt SEK utbetalats. Detta motsvarar ca 93% av anslaget för Bemyndiganderam för 2013 och framåt är 80 MSEK, varav ca 80 MSEK är intecknat 1. Verksamhetsområde ett: Stöd till systerpartier och närliggande politiska rörelser och organisationer 3 Verksamhetsområde två: Stöd till flerpartisystem Allokering 2012 (MSEK) 57, Utfall 1 jan- 30 sep (MSEK) 54,8 56,9 19,4 21,2 [] 0 0 [Etc.] 4 1,7 0 0 Totalt 80,0 74,2 78,1 Prognos 2 jan-dec (MSEK) Beslut om PAO-stöd i enlighet med den nya strategin fattades av Sida först under våren 2012 då Sida/Globala program genom ett antal beslut (separata för varje PAOorganisation) och där stöd utgår till såväl systerpartistöd (70 % av anslagsposten) och som till flerpartisystem (30 % av anslagsposten). De allra första utbetalningarna kopplade till den nya strategin effektuerades först under våren Med andra ord gjorde inga utbetalningar till PAO relaterade till den nya strategin under Under det förutvarande året (RÅ 2011) gavs ett fortsatt interimistiskt stöd till PAO men mot de då gällande gamla anvisningarna. Utfallet så här långt (per 30 september 2012) uppgår till SEK Utfall, prognos (FC) och DAA för 2012 hämtas från L102 per den 30/ Prognos för resterande delen av året är att PAO medlen kommer att vara nära nog fullt utnyttjande med reservation för någon smärre enskild post. 1 Manuell beräkning utifrån LIS Prognosen får inte överstiga eller understiga allokeringen med mer än 10 %. 3 Ange verksamhetsområden eller motsvarande uppdelning som görs i strategin. 4 Lägg till ytterligare rader om nödvändigt för att täcka alla verksamhetsområden (eller motsvarande). Sida 2 (5)

3 3. RESULTAT - STRATEGIGENOMFÖRANDE Övergripande mål för strategin: Det övergripande målet för Sveriges särskilda demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer (PAO) är: Demokratisk utveckling och ökad respekt för de mänskliga rättigheterna i utvecklingsländer. För att uppnå det övergripande målet ska Sida:s verksamhet inriktas på två verksamhetsområden: stöd till systerpartier och närliggande politiska rörelser och organisationer samt stöd till flerpartisystem. Målet för dessa områden är väl fungerande demokratiska politiska partier i utvecklingsländer respektive väl fungerande flerpartisystem på demokratisk grund i utvecklingsländer. 3.1 Stöd till systerpartier och närliggande politiska rörelser och organisationer Som angetts ovan gällde under 2011 alltjämt ett interimistiskt stöd. Totalt 75 MSEK utgick till samtliga sju PAO-stiftelser, baserat på verksamhetsplan och budget där man byggde vidare på det tidigare stöd som respektive PAO organisation tilldelats under åren Under 2011 gällde sålunda alltjämt de gamla anvisningarna som styrt PAO-stödet sedan På basis av Strategin för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer formulerade Sida under 2011 nya anvisningar samt mallar i enlighet med den nya strategin och dess intentioner. Dessa anvisningar fastställdes i Beslut , Ansökningar enligt det nya formatet skulle inkomma Sida senast den 1 november Strategin för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer klargör att anslaget fördelas enligt följande; 70 % allokeras till systerpartistöd och närliggande politiska rörelser och organisationer medan resterande 30 % är konkurrensutsatt och kan sökas för stöd till flerpartisystem (detta redovisas under.3.2). Sida mottog 27 programansökningar på utsatt tid. 16 avsåg stöd till verksamhetsområde ett, systerpartistöd. Sida granskade och bedömde dessa ansökningar och fattade beslut om dessa i sju separata beslut under våren Totalt utgår stöd till dessa 16 Program uppgående till 58.1 MSEK för RÅ Nytt är att beslut om stöd omfattar treårsperioden Dessutom söker samtliga PAO, om stöd till program (kategoriserade som globala, regionala alt. tematiska) och inte för enskilda projekt. Programmål är fastställda för varje enskilt program och anvisningarna som även innehåller detaljerade mallar är konstruerade så att rapportering skall ske på en tänkt mera aggregerad nivå. Sida 3 (5)

4 Programmen genomförs i ett sjuttiotal länder. Alla kontinenter är företrädda förutom Nordamerika, Australien och Oceanien. En stor del av detta stöd riktas till Balkan och till länder i Östeuropa. Ett omfattande stöd går även till systerpartier i Afrika, Asien samt Latinamerika. I flera av PAO-organisationernas arbete ingår stöd till olika regionala nätverk som inkluderar flera partier och länder. Stödet handlar generellt om att på olika sätt stärka partier och organisationers kapacitet och kompetens, att bidra till förbättrad förmåga inom områdena; ideologi, rekrytering (medlemskap), kommunikation samt organisering och strukturer på olika nivåer i länderna. Ett genomgående tema är kvinnors och ungdomars politiska deltagande. Samtliga PAO-stöd syftar till att bredda dessa gruppers deltagande och inflytande över tid. En del av stöden är sekretessbelagda och på grund av att verksamhet bedrivs i svåra miljöer. Med anledning av att avtal ingicks mellan PAO och Sida först under våren 2012 har lite verksamhet hunnit bedrivas sedan dess. Sida kommer att återkomma med en fördjupad resultatrapportering, enligt strategins anvisningar under Såväl den av regeringen antagna strategin och de därtill hörande anvisningarna har överlag mottagits väl av organisationerna. En anledning till det är att processen för att formulera anvisningarna under 2011 var öppen, transparant och med deltagande av PAO. Det lade en positiv och tydlig grund för hur ansökningarna skulle utformas, och på vilka grunder Sida sedan bedömde dessa. Sida har i sina anvisningar infört att årsmöte hålls med varje PAO enskilt. Under perioden juni-september 2012 har samtliga sju PAO haft årsmöte med Sida. Vid dessa första årsmöten som hållits har framför allt resultat och rapportering från den tidigare avtalsperioden diskuterats men dialog har även förts om de nya programmen och dessas genomförande Stöd till flerpartisystem Sida mottog 11 programansökningar (om totalt 44.6 MSEK) hösten 2011, vilka avsåg stöd till verksamhetsområde två: flerpartisystem. Sida granskade och bedömde dessa ansökningar (se bilaga x. Protokoll Sida/Globala program daterat 27 januari 2012) och fattade beslut om stöd till fyra av dessa program i fyra separata beslut under våren Ansökningarna bedömts i konkurrens. Anslaget för verksamhetsområde två är 30 % av ett års allokering. Totalt utgår stöd till dessa 4 Program uppgående till 21.2 MSEK under 2012 (21.4 MSEK, 2013 samt 21.5 MSEK, 2014). Samtliga dessa stöd implementeras under perioden Mål är fastställda för varje enskilt program och anvisningarna innehåller detaljerade mallar som är konstruerade så att rapportering sker på en tänkt mera aggregerad programmatisk nivå. Två av programmen är landfokuserade, medan ett handlar om att stärka flerpartisystem i Asien. Det enskilt finansiellt största stödet heter Programme for Young Politicians in Africa (PYPA) och är ett regionalt utbildningsprogram som riktar sig till unga politiker i tolv afrikanska länder i väst- öst- samt södra Afrika. Sida 4 (5)

5 3.3. Övergripande bedömning av strategigenomförandet Organisationerna har med de medel de erhållit inlett sin verksamhet och genomför programmen i enlighet med de planer som presenterats. I vissa fall, har starten av ett program fördröjts något. I nuläget gör Sida bedömningen att verksamheten kan genomföras som tänkt med hänsyn till att programmen rullar tre år. Sida bedömer att den osäkra politiska kontexten i flera av länderna är en risk. I vissa länder och miljöer sker förändringar snabbt och det kan påverka i vilken mån program kan genomföras som planerat. Läget följs dock nära av alla PAO verksamma på plats tillsammans med dessas partnerorganisationer och Sida som löpande följer utvecklingen. 4. BISTÅNDS- OCH UTVECKLINGSEFFEKTIVITET Ingen resultatredovisning som relaterar till nya strategin finns att tillgå. 5. DE TRE TEMATISKA PRIORITERINGARNA Ingen resultatredovisning som relaterar till nya strategin finns att tillgå. 6. DE TVÅ PERSPEKTIVEN Ingen resultatredovisning som relaterar till nya strategin finns att tillgå 7. BIDRAG TILL RESULTAT INOM ANDRA STRATEGIER 5. Det partianknutna stödet har nära kopplingar till de Globala ämnesstrategiska utvecklingsinsatserna (med dess demokrati/mr fokus och insatser) inte minst vad avser parlamentarikerstödet. Även den starka betoningen av kvinnors politiska deltagande är nära relaterat till strategin och regeringens tematiska prioriteringar vad gäller jämställdhet. 8. DEN KONTEXTUELLA RAMEN E/T 5 Motsvaras av rubrik 8. Samlat stöd till samarbetslandet i strategirapporter för geografiska strategier. Sida 5 (5)

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 Strategi fo r sa rskilt demokratisto d genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 1. Inriktning Demokratistödet

Läs mer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Bilaga till regeringsbeslut 2018-03-08 (UD2018/04249/FMR) Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016-2020 1. Inriktning Demokratistödet genom svenska partianknutna

Läs mer

Strategirapport för strategin för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015

Strategirapport för strategin för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 Strategirapport för strategin för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 Ärendenummer: 2010-001047 Sammanfattning av måluppfyllelse och insatsportföljens Övergripande

Läs mer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015. Tomas Brundin

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015. Tomas Brundin Regeringsbeslut III:1 UF2010/34078/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Läs mer

Anvisning för det särskilda demokratistödet riktat till politiska partier och flerpartisystem genom svenska partianknutna organisationer (PAO)

Anvisning för det särskilda demokratistödet riktat till politiska partier och flerpartisystem genom svenska partianknutna organisationer (PAO) Anvisning för det särskilda demokratistödet riktat till politiska partier och flerpartisystem genom svenska partianknutna organisationer (PAO) 1 juli 2011 Innehållsförteckning Anvisning för det särskilda

Läs mer

UF2015/6529/UD/FMR. Strategin styr användningen av de medel som årligen anslås för stöd

UF2015/6529/UD/FMR. Strategin styr användningen av de medel som årligen anslås för stöd KF~~ ~MB 7 REGERINGEN Regeringsbeslut II:1 2015-09-17 UF2015/6529/UD/FMR Utrikesdepartementet Styrelsen för intemationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi for sarskilt demokratistod

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-05-15 UF2014/32089/UD/FMR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för särskilda insatser för mänskliga

Läs mer

Söka bidrag från Fredsmiljonen frågor och svar

Söka bidrag från Fredsmiljonen frågor och svar Söka bidrag från Fredsmiljonen frågor och svar 1 (5) Riktlinjerna för att söka medel från Fredsmiljonen, samt de villkor som gäller för organisationer som mottar bidrag, står att läsa i följande tre dokument

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

STRATEGISKA PRIORITERINGAR...

STRATEGISKA PRIORITERINGAR... Innehåll 1 HEMSTÄLLAN... 2 2 KONTEXT... 3 2.1 FATTIGDOM... 3 2.2 DEMOKRATI OCH MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 3 2.3 KLIMAT OCH MILJÖ... 3 2.4 JÄMSTÄLLDHET... 4 2.5 KONFLIKT... 4 2.6 DIGITALISERING OCH INNOVATION...

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 till vissa organisationer inom det sociala området m.m.

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 till vissa organisationer inom det sociala området m.m. 2018-06-12 Dnr 9.1-13255/2018 1(5) Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 till vissa organisationer inom det sociala området m.m. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 12/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-06-09 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Ärendenr:

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag Budgetunderlag 2020 2022 Innehåll 1 HEMSTÄLLAN... 2 2 OMVÄRLDSANALYS... 3 3 STRATEGISK INRIKTNING... 5 4 UTGIFTSOMRÅDE 7, 1:1 BISTÅNDSVERKSAMHET... 8 4.1 AP.1 HUMANITÄRA INSATSER... 8 4.2 AP.2 INFORMATIONS-

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Kulturdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Skälen för en överenskommelse Mänskliga rättigheter är en förutsättning

Läs mer

Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet

Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet Kommunledningsförvaltningen Kommunchef Diarienummer: 2015/295 Fastställd: 2015-10-08 Reviderad: RUTIN Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet 2/5 Bakgrund

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Riktlinjer. Smärre humanitära rambidrag

Riktlinjer. Smärre humanitära rambidrag oktober 2006 Avdelningen för samverkan med enskilda organisationer, humanitärt bistånd och konflikthantering Riktlinjer Smärre humanitära rambidrag Dessa riktlinjer anger förutsättningarna för svenska

Läs mer

Godkännande av en överenskommelse om att stärka barnets rättigheter

Godkännande av en överenskommelse om att stärka barnets rättigheter Protokoll II:5 vid regeringssammanträde 2013-12-12 S2013/8812/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om att stärka barnets rättigheter 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Sida har under 2012 som första myndighet i Sverige infört ett system för visselblåsare (whistle-blowing system)

Sida har under 2012 som första myndighet i Sverige infört ett system för visselblåsare (whistle-blowing system) Misstankar om korruption och oegentligheter 2012 Sammanfattning Totalt inkom det 120 anmälningar med misstankar om korruption/oegentligheter till Sida under året. Det är en markant ökning sedan rapporten

Läs mer

TVV Ekonomidag. Om anslag 1:1 och andra styrdokument Näringsdepartementet

TVV Ekonomidag. Om anslag 1:1 och andra styrdokument Näringsdepartementet TVV Ekonomidag Om anslag 1:1 och andra styrdokument 2016-06-15 Anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder Anslagsnivå på ca 1,5 miljarder kr (2016) Bemyndigande på 2 993 mnkr (2016 för åren 2017-2023) Anslagskredit:

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande viss verksamhet på funktionshindersområdet

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande viss verksamhet på funktionshindersområdet 2018-06-12 Dnr 9.1-13381/2018 1(5) Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande viss verksamhet på funktionshindersområdet Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel

Läs mer

Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län. Regionförbundets styrelse

Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län. Regionförbundets styrelse Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län Regionförbundets styrelse 2013-03-18 Överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och

Läs mer

1 bilaga. Regeringens beslut

1 bilaga. Regeringens beslut Utdrag Protokoll I:7 vid regeringssammanträde 2011-10-20 S2011/9213/FS (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om vissa ersättningar inom folkhälsoområdet 1 bilaga

Läs mer

Revisionsrapport. Skogsstyrelsens delårsrapport Sammanfattning Skogsstyrelsen Jönköping.

Revisionsrapport. Skogsstyrelsens delårsrapport Sammanfattning Skogsstyrelsen Jönköping. Revisionsrapport Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Datum Dnr 2008-09-10 32-2008-1017 Skogsstyrelsens delårsrapport 2008 Riksrevisionen har översiktligt granskat Skogsstyrelsens (SKS:s) delårsrapport, daterad

Läs mer

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning EM4000 W-4.0, 2010-11-17 Datum: 2016-05-17 Dnr: 2016-4714 1 (5) Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning Bakgrund Regeringen avsätter 25 miljoner

Läs mer

Fortsatt användning av PTS medel för medfinansiering av bredbandsstöd (N2012/2308/ITP)

Fortsatt användning av PTS medel för medfinansiering av bredbandsstöd (N2012/2308/ITP) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2012-06-21 Dnr: 12-5055 1(6) Fortsatt användning av PTS medel för medfinansiering av bredbandsstöd (N2012/2308/ITP) 1.1 Inledning PTS har fått i uppdrag av regeringen

Läs mer

Projektstöd SF Internationellt utvecklingsarbete

Projektstöd SF Internationellt utvecklingsarbete Projektstöd SF Internationellt utvecklingsarbete 1. Projektstöd SF Internationellt utvecklingsarbete 2020-2021 1.1 Inledning Regeringen har enligt förordningen (1999:1177) om statsbidrag till idrottsverksamhet

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun Revisionsrapport Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun November 2008 Karin Jäderbrink Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Revisionsmetod och avgränsning...

Läs mer

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering EM1000 W-4.0, 2010-11-17 UTLYSNING 1 (5) Datum Dnr 2016-0037 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014:2

Granskning av delårsrapport 2014:2 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Landstinget i Jönköpings län Granskning av delårsrapport 2014:2 Landstinget i Jönköpings län Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Anvisningar för bidrag till utomstående organisationer

Anvisningar för bidrag till utomstående organisationer Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Anvisningar Sida 1 (6) 2016-09-19 Reviderade 2016-11-24 Område för bidragsgivning Av reglementet för utbildningsnämnden framgår det att nämnden:

Läs mer

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Ks/2018:372 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-11-22

Läs mer

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Handbok Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Förord Välkommen till praktikantprogrammet. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när ni fyller

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas

Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas Juni 2005 Kulturnämnden Reviderad 2008-01-17 Reviderad 2009-01-01 Reviderad 2011-09-20 Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas distriktsorganisationer 1 Generella kriterier

Läs mer

Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan på medel

Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan på medel PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2015-03-13 Dnr: 15-1774 1(9) Konsumentmarknadsavdelningen Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan på medel 1.1

Läs mer

Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella

Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella Malmö stad Stadskontoret Pm att söka om medel till insatser för jämställdhet, antidiskriminering, barnrättsperspektivet och nationella minoriteter Inledning Kommunstyrelsens utskott för demokrati, jämställdhet

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens redovisning av måluppfyllelse i delårsrapporten per augusti 2013

Granskning av landstingsstyrelsens redovisning av måluppfyllelse i delårsrapporten per augusti 2013 Granskning av landstingsstyrelsens redovisning av måluppfyllelse i delårsrapporten per augusti 2013 Rapport nr 12/2013 November 2013 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattande analys...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas Reviderade 2008-01-17 Kulturnämnden Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas distriktsorganisationer 1 Generella kriterier 1.1 Syften Kulturnämnden vill genom stödet till

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-02-13 UF2014/9980/UD/SP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för mänsklig säkerhet

Läs mer

FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018. Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer

FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018. Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018 Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer Kapacitetsuppbyggnad för värdorganisationers humanitära bistånd Genom Europaparlamentets

Läs mer

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter Regeringsbeslut I:18 2018-08-30 Ku2018/01727/DISK Kulturdepartementet Statistiska centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden

Månadsrapport. Socialnämnden Månadsrapport Socialnämnden 2013-04-17 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd Socialnämnden Enligt Planeringsdirektiv 2013 med plan för 2014-2015 anges i den övergripande driftbudgeten att socialnämnden

Läs mer

Fördelning av föreningsbidrag 2018

Fördelning av föreningsbidrag 2018 Sida 1 (5) 2018-02-27 Handläggare Maria Haskas Telefon: 08-508 150 87 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Förvaltningens förslag till beslut Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: 1. Föreningsbidrag

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram.

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Granskningen utförd av: Peter Alexandersson Malin Eriksson Anders Larson Rapport 2017-06-28 Linköpings

Läs mer

REGLER OCH ANVISNINGAR

REGLER OCH ANVISNINGAR REGLER OCH ANVISNINGAR för Sametingets kulturnämnds bidragsgivning Antagna av Sametingets kulturnämnd den 13-14 juni 2018 Prot. 2018:8, 8.1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Regler och villkor för

Läs mer

Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010

Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Revisionsrapport Februari 2011 Fredrik Markstedt Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Moderna museet

Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Moderna museet Regeringsbeslut 14 Kulturdepartementet -05-27 Ku/379/KV (delvis) Moderna museet Box 16382 103 27 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret avseende Moderna museet Riksdagen har beslutat om nya nationella

Läs mer

Ekonomiskt stöd till det civila samhället

Ekonomiskt stöd till det civila samhället Beslutad av: Regionfullmäktige 2018-10-09, 168 Diarienummer: RS 2016 03906 Giltighet: från 2018-11-08 till 2023-11-08 2018-12-18 Policy Ekonomiskt stöd till det civila samhället Policyn gäller för: Västra

Läs mer

Information om Region Värmlands verksamhetsbidrag 2020 till regionala idéburna organisationer inom det sociala området.

Information om Region Värmlands verksamhetsbidrag 2020 till regionala idéburna organisationer inom det sociala området. PM 1 (8) Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten Handläggare Pia Augustsson, 054-61 94 10 pia.augustson@liv.se 20181204 RS/190012 Information om Region Värmlands verksamhetsbidrag 2020 till regionala

Läs mer

Sammanställning av medel för biologisk mångfald

Sammanställning av medel för biologisk mångfald SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2017-10-25 Ärendenr: NV-08964-16 Sammanställning av medel för biologisk mångfald Redovisning av ett regeringsuppdrag B E SÖ K:

Läs mer

Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet

Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet Antagen av regionstyrelsen 2010-12-08, uppdaterad 2011-12-14 Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet Projektmedel är ett viktigt verktyg för regional utveckling, och dessa ska

Läs mer

1. Allmänna synpunkter och slutsatser

1. Allmänna synpunkter och slutsatser 2016-06-27 Svar på remiss av regeringens skrivelsen Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Ambassaden i har mottagit förslaget till nytt Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Pyramis. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Pyramis. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Pyramis Robert Bergman Revisionskonsult April 2012 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2

Läs mer

Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under

Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under Socialutskottets betänkande 2015/16:SoU2 Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2014 Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet regeringens skrivelse 2014/15:132

Läs mer

Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325

Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Tillämpning 1 Dessa villkor reglerar stöd till projektverksamhet som främjar

Läs mer

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet Datum Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet (dnr ) Länsstyrelsen i Jönköpings län yttrar sig över Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Agenda 2030 och Sverige: Världens

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Beslut Justitiedepartementet

Beslut Justitiedepartementet Beslut 2017-03-28 Justitiedepartementet Beslut av Övervakningskommittén för fonden för inre säkerhet om allmän inriktning rörande tilldelning av medel ur fonden Bakgrund och förutsättningar Fonden för

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2016, 2016KS/0069 Innehåll Inledning... 3 Vägledande princip den kommunala kompetensen... 3 Riktlinjer och

Läs mer

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten.

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten. PROJEKTDIREKTIV 1 (5) Projektnamn: Region Norrbotten. Projektägare: Landstingsdirektören. 1. Grundläggande information 1.1. Bakgrund Landstinget har hos regeringen ansökt om att få överta det regionala

Läs mer

Medfinansiering av evenemang

Medfinansiering av evenemang www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman Medfinansiering av evenemang Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte...2 2.3. Avgränsning

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra strategin. Maria Gärtner Nord

Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra strategin. Maria Gärtner Nord Regeringsbeslut III:3 2010-11-04 UF2010/46581/USTYR Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan 2011-2013 1 bilaga Ärendet För att det svenska biståndet effektivt och ändamålsenligt ska kunna bidra

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN UNGDOMSORGANISATIONER

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN UNGDOMSORGANISATIONER BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN UNGDOMSORGANISATIONER Reviderad upplaga enligt beslut i Kulturnämnden 2005-11-03 1. FOLKRÖRELSEBIDRAG UNGDOMSORGANISATIONER Folkrörelserna utgör

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION SEK(2001) 716 SLUTLIG/2 BRYSSEL DEN 11.6.2001 ALLMÄNNA BUDGETEN - BUDGETÅRET 2001 AVSNITT III - KOMMISSIONEN DEL B Corrigendum: Annule et remplace le texte précédent.

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Demokratiutveckling på Södermalm

Demokratiutveckling på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08 508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Demokratiutveckling på Södermalm

Läs mer

Marknadens Utveckling

Marknadens Utveckling Marknadens Utveckling Svensk försvarsexport 2015 Försvarsexportmyndighetens, FXM, uppdrag är att främja svensk försvarsexport när den är av försvarspolitiskt intresse. Myndigheten stöder företags försvarsnyttiga

Läs mer

Stöd till kulturverksamhet i Varbergs kommun

Stöd till kulturverksamhet i Varbergs kommun Stöd till kulturverksamhet i Varbergs kommun Stöd till kulturverksamhet så här går Det till: Allmänna beskrivningar: Projektstöd: Syftet med Varbergs kommuns kulturstöd: Förstärka kultur- och fritidsnämndens

Läs mer

Globalt utvecklingssamarbete ska finansiera strategiska insatser på global nivå som uppfyller följande kriterier:

Globalt utvecklingssamarbete ska finansiera strategiska insatser på global nivå som uppfyller följande kriterier: 2007 12 19 Utrikesdepartementet Strategi för globala utvecklingsinsatser 2008-2010 1. Inledning Globalt utvecklingssamarbete ska finansiera strategiska insatser på global nivå som uppfyller följande kriterier:

Läs mer

Expertgruppens verksamhetsstrategi

Expertgruppens verksamhetsstrategi EBA Expertgruppen för biståndsanalys 2013-11-06 Expertgruppens verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver den strategi beträffande verksamheten som expertgruppen har valt för att utföra det givna uppdraget.

Läs mer

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015.

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. Konstnärsnämndens styrelse Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. 1. Bakgrund Internationalisering och globalisering är några av de viktigaste

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Boverket december 2013 Titel: Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Anvisningar för ansökan om verksamhetsbidrag för social verksamhet

Anvisningar för ansökan om verksamhetsbidrag för social verksamhet Anvisningar för ansökan om verksamhetsbidrag för social verksamhet Läs dessa anvisningar samt dokumentet Så här bedömer Socialstyrelsen ansökningar om verksamhetsbidrag för social verksamhet innan ni lämnar

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige den xx månad xx, 2016KS/0069 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, 134 81 Gustavsberg

Läs mer

Utgångspunkter

Utgångspunkter Bilaga till regeringsbeslut 2007-12-19 (UD2007/46001/UP) 2007-12-14 Regeringens riktlinjer för handelsrelaterat utvecklingssamarbete 2008 Utgångspunkter Dessa riktlinjer ger vägledning för hur medlen till

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

Bidraget får endast användas för det arbete som medlemsorganisationerna bedriver inom ramen för NSPH:s verksamhet.

Bidraget får endast användas för det arbete som medlemsorganisationerna bedriver inom ramen för NSPH:s verksamhet. Regeringsbeslut I:3 Socialdepartementet 2010-01-21 S2007/2698/HS (delvis) S2010/644/HS (delvis) Nationell samverkan för psykisk hälsa Förmansvägen 2 117 43 STOCKHOLM Uppdrag att sätta upp mål och villkor

Läs mer

Riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturutövande

Riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturutövande KULTURFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturutövande Fastställda av kulturnämnden 2017-03-24, KTN-2015-0125, 13 Postadress: Uppsala kommun, kulturförvaltningen, 753 75 Uppsala Telefon:

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

Revisionsrapport Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 Tid: 2016-06-15, kl 08:00-10:00 Plats: Sal C, Regionens hus 60 Granskning av årsredovisning 2015 Diarienummer: RJL2016/1149 (Samordnat

Läs mer

Hantering av beställningsbemyndiganden

Hantering av beställningsbemyndiganden Hantering av beställningsbemyndiganden Anna Bengtsson Curt Johansson 2012-10-18 2012-11-02 Sid 1 Innehåll ESV:s uppdrag Utgångspunkter Definitioner Motiv Enkätsvar Problematik Områden att gå vidare med

Läs mer

Revisionsrapport Revision 2012 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg

Revisionsrapport Revision 2012 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Per Ståhlberg Revision 2012 Samordningsförbundet Activus Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Effektrapport Rapportering enligt FRII. Stockholm

Effektrapport Rapportering enligt FRII. Stockholm Stockholm 20180603 Effektrapport 2017 Rapportering enligt FRII Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se 1 grupperna är medlem i Frivilligorganisationernas

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Antagen på LSU:s Representantskap 2017 Slutversion av verksamhetsplan 2018-2019 Verksamhetsplan 2018-2019 Detta är verksamhetsplanen för 2018-2019 och här beskrivs hur LSU ska

Läs mer