Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:15 17:10, ajournering 14:30-15:00. Barn- och utbildningsnämnden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:15 17:10, ajournering 14:30-15:00. Barn- och utbildningsnämnden."

Transkript

1 Barn- och utbildningsnämnden Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:15 17:10, ajournering 14:30-15:00 Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice ordförande Margareta Warnholtz (M), 1:e vice ordförande Sara Grimpe Wernersson (S) 82-97, Anna Andersson (C) Gabriella Geertinger (S) Lena Engström (L) Åsa Norberg (S) Susan Pettersson (KD) Björn Jönsson (S) Tjänstgörande ersättare Ragnhild Lundahl (M) ersätter Niklas Liljeroth (M) Rickard Lindgren (C) ersätter Gejbert Strömdahl (SD) Sven-Olof Lundin (C) ersätter Katja Geertinger (MP) Lennart Johnsson (V) 98 Ersättare Övriga förtroendevalda Tjänstemän Lennart Johnsson (V) Bengt-Erik Johansson, lärarförbundet Jörgen Frostlund, förvaltningschef Helena Johansson, verksamhetsutvecklare 83 Lina Särnå, planerare/ utredare 90 Martin Lövström, planerare/ utredare Ulf Olsson, verksamhetschef 83 Maria Wolfhagen, rektor 83 Anders Karlsson, kulturskolechef 83 Anette Klang-Jensen, verksamhetschef Åsa Johansson, nämndsekreterare

2 Paragrafer Justering Ordföranden samt Lena Engström Underskrifter Sekreterare... Åsa Johansson Ordförande... Kerstin Angel Justerare... Lena Engström Protokollet justerat och anslaget Underskrift... Åsa Johansson 2 (38)

3 Ärendelista 82 Val av justerare. BUN 2017/ Information till barn- och utbildningsnämnden april. BUN 2017/ Nulägessituation i mottagandet av nyanlända. BUN 2017/ Kommunal medfinansiering av utbildningar inom YrkesVux. BUN 2017/ Svar på remiss om SFI-studier på lämplig ort i inlandet. BUN 2017/ Information kostnader för flytt av särskolan till Söderskolan. BUN 2015/ Riktlinjer för besök i barn- och utbildningsnämndens verksamheter. BUN 2017/ Yttrande motion kring information, rekrytering och etablering av pedagogisk omsorg. BUN 2014/ Motion angående användning av petroleumbaserade material i barns utemiljöer. BUN 2017/ Remiss - Möjlighet att använda en särskild kvot vid placering i kommunala skolor. BUN 2017/ Granskning av specialdestinerade statsbidrag. BUN 2017/ Ansökan om tilldelning av generella statsbidrag för BUN 2017/ Ramprogram för grundskola. BUN 2017/ Lokalisering av Tröingebergsskolan. BUN 2017/ Beställning av investeringsprojektet anpassning av skollokaler till förskolelokaler på Apelskolan. BUN 2017/ Remiss ansökan från Aktiebolaget Grundstenen uät Falkskolan AB om godkännande som huvudman för nyetablering av fristående grundskola i Falkenbergs kommun BUN 2017/ Remiss ansökan från Folkuniversitetet kursverksamheten vid Göteborgs universitet om godkännande som huvudman för nyetablering av fristående gymnasieskola i Varbergs kommun. BUN 2017/ Remiss ansökan från Thorengruppen AB om godkännande som huvudman för nyetablering av fristående gymnasieskola i Halmstads kommun. BUN 2017/ Barn och utbildningsnämndens organisation med beredning. BUN 2015/ Anpassade förskoleavdelningar för barn med dövhet, hörsel- och synnedsättning, och språklig sårbarhet. BUN 2017/ Motion om maxtak för barngruppernas storlek på förskolorna, BUN 2014/ Meddelanden till barn- och utbildningsnämnden BUN 2017/ Delegationsbeslut februari. BUN 2017/ Övriga ärenden barn- och utbildningsnämnden. BUN 2017/ (38)

4 82 Val av justerare. BUN 2017/18 1 Utse Lena Engström (L) att tillsammans med ordföranden Kerstin Angel (C) justera protokollet. 4 (38)

5 83 Information till barn- och utbildningsnämnden april. BUN 2017/19 1 Lägga informationen till handlingarna. Sammanfattning Förvaltningschefen informerar - Deltagandet på skolriksdagen april - Rekrytering inför hösten Omorganisering på Söderområdet till f-6 Punkter enligt årshjul - Tema: Samverkan skola-näringsliv Helena J 13:30 Övrig information - Utredning samordning av undervisning på kulturskola och gymnasieskolans estetiska program Ulf O, Maria W, Anders K 15:40 5 (38)

6 84 Nulägessituation i mottagandet av nyanlända. BUN 2017/51 1 Med ett godkännande lägga informationen till handlingarna. Beslutsförslag Tjänsteskrivelse Aktuella förändringar i mottagandet av nyanlända i april utgörs till största del av de omflyttningar som sker i samband med att Migrationsverkets två anläggningsboenden, Hjärtared och Alkoven stängs den 21 april Flertalet av de familjer som har bott på dessa boenden flyttar till Spenshult i Halmstads kommun. För förskolans och grundskolans del innebär kringflyttandet nya förskole- och skolplaceringar med tillhörande överlämningsarbete, både internt inom kommunen och externt mellan kommuner. Många av del familjer som kommit hit på anknytning har stora svårigheter med att hitta bostad. Det är den anhöriges ansvar att skaffa ett boende som är lämpligt för hela familjen, något som är mycket svårt. Därför flyttar nu några familjer runt i tillfälliga rum, vandrahem och stugor. I dessa fall är det svårt att hantera frågan om skolplacering. När eleverna skrivs in i en skola får de kanske byta redan efter bara ett par veckor. Både när det gäller gymnasiet (Språkintroduktionen på IM) och SFI så ökar antalet elever. För gymnasiets del innebär dock inte nedläggningen av Hjärtared någon större förändring i elevantalet, men även här flyttar några elever till Halmstad. På SFI:n har kön minskat i ungefär samma omfattning som nya elever har tagits in och fler lärare har anställts. Under förutsättning att det inte kommer en ny flyktingvåg kommer det troligtvis inte vara någon kö senare i höst. 6 (38)

7 85 Kommunal medfinansiering av utbildningar inom YrkesVux. BUN 2017/100 1 hos kommunstyrelsen göra en begäran om en extra resurstilldelning på 3,6 miljoner kronor per år från och med verksamhetsåret Tjänsteskrivelse rörande Kommunal medfinansiering av utbildningar inom YrkesVux, Förordning, SFS 2016:937, Statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning Ny förordning, SFS 2016:937, om regional yrkesinriktad vuxenutbildning utkom i december Förutom en kraftig utbyggnad av antalet möjliga platser, tillkom också krav på att söka i regional samverkan, samt att den enskilda kommunen måste finansiera lika många utbildningsplatser som tilldelas via statsbidraget. Ekonomi Initialt innebär förslaget en kostnad, vilken är tidsbegränsad och som kommer att ge en avkastning större än satsningen. Övervägande Yrkesutbildningar inom den kommunala vuxenutbildningen är lyckosamma i att omsätta utbildning i arbete. Drygt 80 % av deltagarna har sysselsättning efter genomförd utbildning. En kommunal medfinansiering motsvarande statsbidragets storlek innebär att drygt 900 personer kan komma i åtnjutande av en utbildningsplats. Effekten både med en minskad arbetslöshet och på arbetslivets möjlighet att tillfredsställa sitt behov av arbetskraft framstår som tydlig. Beslutet expedieras till: Verksamhetschef för frivilliga skolformer Rektorer på Kompetenscentrum Kommunstyrelsen 7 (38)

8 86 Svar på remiss om SFI-studier på lämplig ort i inlandet. BUN 2017/67 1 föreslå kommunfullmäktige avslå motion om SFI-studier på lämplig ort i inlandet 2 uppdra åt barn- och utbildningsförvaltningen att göra ny bedömning av behovet av SFIstudier i inlandet i händelse av nya stora ökningar av antalet nyanlända. Motion om SFI-studier på lämplig ort i inlandet, Beslutsförslag, Tjänsteskrivelse, En motion har inkommit från Marcelle Farjallah (S) om att barn- och utbildningsnämnden ska utreda förutsättningar för SFI-studier på lämplig ort i inlandet. Utgångspunkten i motionen är svårigheter med att få tiden att räcka till när resemöjligheterna brister, resor tar lång tid och förskoleplatser erbjuds i inlandet, medan studierna genomförs centralt i Falkenbergs kommun. Ekonomi Beslutet påverkar ej kommunens ekonomi Övervägande Det finns inget entydigt ställningstagande för ett tillstyrkande eller avstyrkande av motionen. Även på de flesta områden inom frågan finns sådant som talar för och motsvarande som talar emot. De pedagogiska aspekterna, vilket ju är de som i första hand ska styra verksamheten, gör att omdömet väger över mot att avstyrka motionen. En ytterligare aspekt är ju också att frågan kommer att tappa i aktualitet allt eftersom Migrationsverket kommer att stänga boenden. Sammantaget blir, utifrån de olika perspektiven, slutsatsen att nackdelarna överväger fördelarna, varför barn- och utbildningsförvaltningen ser att barn- och utbildningsnämnden bör föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Beslutet expedieras till: Kommunstyrelsen Verksamhetschef för frivilliga skolformer Rektor för Kompetenscentrum/SFI 8 (38)

9 87 Information kostnader för flytt av särskolan till Söderskolan. BUN 2015/165 1 notera informationen till protokollet. Beslut plan för förskola och grundskola, Beslut medborgarförslag Barn- och utbildningsnämnden tog beslut om plan för förskola och grundskola i Falkenbergs kommun. I beslutets punkt 6 ingick att flytta grundsärskolan från Hjortsbergsskolan och Tullbroskolan till Söderskolan. Efter beslutet har det pågått en process för att börja verkställa aktuella beslut, bland annat flytten av särskolan. Barn- och utbildningsnämnden tog , och beslut om att inte flytta grundsärskolan till Söderskolan och att eventuella påbörjade byggarbeten skulle avbrytas. För att verkställa beslutet som togs i september 2016 hade förstudier, projektering och byggarbeten redan påbörjats på Söderskolan, se kostnader för dessa åtgärder nedan. För att hålla tidsplan för ombyggnad i hus A gjordes en tidig beställning av paviljonger och kostnaderna för hyra av paviljonger beror på en längre hyresperiod på grund av en tidig beställning. De totala kostnaderna för insatserna som gjorts beräknas till drygt 1 mkr och enligt kommunens principer för investeringsprocessen ska barn- och utbildningsnämnden bära hittills nedlagda kostnader inom befintlig budgetram och därmed resultatföra kostnaderna på 2017 års driftbudget. 9 (38)

10 Kostnader för förstudie projektering och planering av särskola. Förstudie Projektering SF Ventilation Rör Styr BoP Kort produktionstid för Paviljonger, fördyrande Hyra för paviljonger, förlängd tid för det projektet Planering av Projektgenomförande med Ramavtalsparter Total kostnad Ekonomi Enligt kommunens principer för investeringsprocessen ska kostnaderna för den avbrutna flytten resultatföras under innevarande år. Detta innebär att grundsärskolan belastas med drygt 1 mkr i kostnader utöver budget, vilket skapar ett underskott för verksamheten. Barnoch utbildningsnämnden kan vid årsbokslutet för 2017 begära att kommunstyrelsen tar hänsyn till underskottet vid framställan om hantering av över- och underskott. 10 (38)

11 88 Riktlinjer för besök i barn- och utbildningsnämndens verksamheter. BUN 2017/69 1 godkänna och anta riktlinjerna med revidering enligt Peter Dygårdens (S) yrkande. Beslutsförslag Riktlinjer för besök i barn- och utbildningsnämndens verksamheter, Mot bakgrund av förskolechefens och rektorns ansvar för barnens och elevernas trygghet, säkerhet och studiero är det viktigt att besök i förskolor och skolor i så stor utsträckning som möjligt är planerade i förväg. Varje förskola/skola kan ha egna regler gällande besök i verksamheterna men övergripande gäller följande för den som vill besöka barn- och utbildningsnämndens verksamheter. Besök av vårdnadshavare, förälder eller andra anhöriga När det gäller besök av vårdnadshavare, förälder eller andra anhöriga hänvisas till de regler som respektive förskola eller skola har. För mer information kontakta enhetens personal. Besök av t.ex. företag, föreningar, politiska organisationer, enskilda politiker eller nämndsledamöter. Besök av andra aktörer, ex. företag, föreningar, politiska organisationer, enskilda politiker eller nämndsledamöter ska alltid vara bokade i förväg. Den som önskar boka in ett besök ska kontakta förskolechef respektive rektor på den aktuella enheten. Förskolechefen/rektorn, eller den som denna utser, avgör om och i så fall när ett besök kan göras på enheten. Enskilda politiker eller nämndsledamöter ska informera barn- och utbildningsförvaltningens chef om bokade besök på enheter. 11 (38)

12 Motivering av beslut Barn och elever i förskola och skola har rätt till en miljö som präglas av trygghet och studiero. De behöver kunna känna sig trygga med de personer som finns i verksamheten samt få lugn och ro att lära sig. Förskolan och skolan är en arbetsplats för både barn, elever och skolans personal. Det innebär att det normalt endast är dessa som har tillträde till skolans område. Varken förskolan eller skolan är en allmän plats och det är förskolechef respektive rektor som bestämmer vem som får vistas på skolans område. Det är därför viktigt att besök i förskolor och skolor i så stor utsträckning som möjligt är planerade i förväg. Ekonomi Förslaget påverkar inte nämndens ekonomi. Yrkande Peter Dygården (S) yrkar att stycke 3 och 4 i riktlinjerna stryks. Beslutet expedieras till Rektorer och förskolechefer 12 (38)

13 89 Yttrande motion kring information, rekrytering och etablering av pedagogisk omsorg. BUN 2014/178 1 Godkänna uppdaterad kartläggning och översända den till kommunstyrelsen Beslutsförslag Motion BUN BUN En motion inkom från Daniel Bernhardt och Georgia Ferris (KD) om att göra en kartläggning av hur Falkenbergs kommun rekryterar till pedagogisk omsorg, informerar vårdnadshavare om denna möjlighet liksom möjligheter för fristående huvudmän att starta pedagogisk omsorg samt vilka hinder eller svårigheter som dagbarnvårdarna upplever finns för dess verksamhet. I framtagandet av Plan för förskola (BUN ) ingick redovisning av den pedagogiska omsorgen i kommunen. Detta yttrande är uppdaterat utifrån denna redovisning. Ekonomi Förslaget påverkar inte nämndens ekonomi. Övervägande Efterfrågan och rekryteringsmöjligheter Falkenbergs kommun har i februari dagbarnvårdare anställda inom kommunal pedagogisk omsorg. En fristående huvudman har i juni 2016 beviljats godkännande att starta upp verksamhet och har anställt en dagbarnvårdare, men verksamheten är ännu inte igång. I dagsläget står fyra barn i kö till kommunens dagbarnvårdare. I väntan på plats har dessa barn placerats på förskola. Detta är en minskning sedan 2014 då åtta barn väntade på plats hos dagbarnvårdare. Det är generellt en låg efterfrågan på dagbarnvårdare, både i Falkenberg och i riket. Den 15 oktober 2016 var 66 barn placerade hos dagbarnvårdare, vilket är en minskning med elva barn sedan året innan. Av dessa står två barn i omplaceringskö till förskola. Fem dagbarnvårdare kommer att gå i pension innan sommaren 2017, vilket innebär att 25 barn kommer att behöva omplaceras. Inom de närmsta två åren kommer ytterligare tre gå i 13 (38)

14 pension. En annons var ute för rekrytering i början av 2017, men inga ansökningar inkom. Vid rekrytering ska följande lämplighetsaspekter tas hänsyn till: personlig lämplighet och erfarenhet; ändamålsenliga lokaler; familjesituation (t.ex. antal egna barn och ålder på dessa). Sedan läroplanen för förskolan infördes och kraven på det pedagogiska innehållet för barn i förskoleåldern skärptes har också kraven på att dagbarnvårdare ska ha kompetens att bedriva pedagogisk verksamhet stärkts. Det har dock visat sig svårt att rekrytera dagbarnvårdare med denna kompetens. Det är påtagligt att vårdnadshavare i större utsträckning idag önskar förskola och söker sig till den pedagogiska verksamhet med utbildad personal som förskolan erbjuder. Det finns flera barn som är placerade hos dagbarnvårdare som väntar på plats på förskola. De flesta barn som står i kö till dagbarnvårdare är mellan 1-3 år. Detta innebär att få barn löpande kan erbjudas plats i verksamheten då dagbarnvårdaren kan ha färre barn i småbarnsåldern än om barnen varit äldre. Vårdnadshavare informeras om möjlighet till dagbarnvårdare primärt genom Falkenbergs kommuns hemsida samt genom köassistenterna. På hemsidan finns det även information om att det kommer gå att ansöka om plats hos dagbarnvårdare hos fristående huvudman. Arbetstid och flexibilitet Det finns en svårighet att vara ensam dagbarnvårdare i ett område då det finns ett behov av samarbete mellan dagbarnvårdare för att dessa ska kunna hålla sin arbetstid på 40 h per vecka. Det behövs minst tre dagbarnvårdare i ett område för att möjliggöra en flexibilitet så att arbetstiden hålls. Dagbarnvårdarna har långa dagar och arbetar oftast mellan 06:30-18:30, vilket innebär att arbetstiden på 40 h tar slut på tre/fyra dagar. För att lösa situationen arbetar dagbarnvårdarna i team och har varandras barn hos sig några dagar i veckan. De fyra områdena Ljungby-Vinberg, Skogstorp-Glommen, Centrum-Slätten-Hjortsberg och Tröingeberg-Östra Gärdet har skapats för att öka flexibiliteten och samarbetet så att dagbarnvårdarnas 40 h veckor inte ska överskridas. I Centrum-Slätten-Hjortsberg har det varit svårare att få till ett samarbete mellan dagbarnvårdarna då de bor långt ifrån varandra. Beslutet expedieras till: Kommunstyrelsen Verksamhetschef förskola Kerstin von Braun 14 (38)

15 90 Motion angående användning av petroleumbaserade material i barns utemiljöer. BUN 2017/89 1 överlämna yttrandet till kommunstyrelsen. Beslutsförslag Motion angående användning av petroleumbaserade material i barns utemiljöer (Dnr KS /42) En motion har inkommit till barn- och utbildningsnämnden för yttrande gällande användning av petroleumbaserade material i barns utemiljöer, såsom konstgräs och gungställningsmattor. Petroleumbaserade produkter används för att skapa bra underlag för aktiviteter, men ger ifrån sig mikroplaster vid nednötning. Vid spridning i miljön har dessa mikroplaster visat sig skadliga för fåglar och fiskar. Det finns gröna alternativ, så kallade biobaserade produkter som kan ersätta de petroleumbaserade med fördel för miljö och hälsa. Petroleumbaserade produkter bör därför fasas ut. Ekonomi Förslaget kan påverka nämndens ekonomi om utfasning av petroleumbaserade produkter innebär nya (oplanerande) investeringar i barnens utemiljö, beroende på ansvarfördelning mellan barn- och utbildningsnämnden och tekniska nämnden/hyresvärd. Övervägande Ur ett energi- och resursperspektiv är det ofta bra att återanvända material från uttjänta produkter. Denna återanvändning kan dock komma i konflikt med strävan att minska kemikalieriskerna. Exempelvis innehåller konstgräs ofta gummigranulat från uttjänta däck som i sin tur innehåller ett flertal ämnen som har farliga egenskaper. Dessa ämnen bör inte spridas i miljön och därför bör inte uttjänta däck användas i konstgräsplaner. Barn- och utbildningsnämnden ställer sig därför positiv till att arbeta för giftfria miljöer i Falkenbergs kommun, av hänsyn till både miljö, djurliv samt till barn och ungdomar i nämndens verksamheter. För att kunna fasa ut petroleumbaserade produkter behöver förekomsten av oönskat material först inventeras och riskbedömas, ett arbete som till viss del redan pågår. Exempelvis har tre grundskolor konstgräs i sina utemiljöer, ursprungligen från Falkenbergs IP, där miljöfarligt gummigranulat tidigare utgjorde utfyllningsmaterial. I samband med 15 (38)

16 förflyttning av planen till respektive skola, har gummigranulat byts ut mot sand av hänsyn till miljö och hälsa. Ett arbete pågår även med Giftfri Förskola, med syfte att se över, sortera ut och ersätta material i barnens inne- samt utemiljöer som har eller kan ha negativ inverkan på miljö och hälsa (KF ). Kommunfullmäktige har även tidigare antagit en motion om att anta ett miljömål om "Giftfri miljö", som föreslog att kartlägga och göra sig av med giftiga ämnen i kommunens verksamheter samt ha giftfrihet som krav vid kommunens upphandlingar (KF ). Vid beslut om vidare uppdrag kan barn- och utbildningsnämnden arbeta vidare för att säkerställa att valen av material i nämndens verksamheter uppfyller dagens krav vad gäller miljö och hälsa. Detta bör då ske i samarbete med samhällsbyggnadsavdelningen, tekniska nämnden, som står som hyresvärd och fastighetsägare till majoriteten av de lokaler som barn- och utbildningsnämnden bedriver verksamhet i. Beslutet expedieras till: Kommunstyrelsen 16 (38)

17 91 Remiss - Möjlighet att använda en särskild kvot vid placering i kommunala skolor. BUN 2017/92 1 godkänna yttrande över remiss Möjlighet att använda en särskild kvot vid placering i kommunala skolor och överlämna det till kommunstyrelsen. Beslutsförslag, Yttrande över promemoria Möjlighet att använda en särskild kvot vid placering i kommunala skolor, Promemoria Möjlighet att använda en särskild kvot vid placering i kommunala skolor, I promemoria från Utbildningsdepartementet föreslås att en särskild lag med begränsad giltighetstid ska införas. Lagen ska möjliggöra för kommuner att göra undantag från närhetsprincipen vid placering av elever i vissa kommunala skolor. Syftet är att motverka konsekvenserna av boendesegregation. Möjligheten till undantag från närhetsprincipen ska vara begränsad till en viss andel av platserna en särskild kvot vid en eller flera av kommunens skolenheter. Lagen föreslås träda i kraft den 1 februari 2018 och upphöra att gälla vid utgången av Falkenbergs kommun har beretts möjlighet att yttra sig över promemorian. Utifrån de lokala förutsättningar som råder i Falkenberg är det bra att möjligheten att införa en särskild kvot är frivillig för kommunerna. Frivilligheten är även bra utifrån andra aspekter. Det kommer att krävas en väl genomtänkt planering från den kommun som vill använda sig av möjligheten. Falkenbergs kommun anser att en kommun som vill tillämpa möjligheten att använda en särskild kvot kommer att ställas inför en rad svåra val och bedömningar. För den kommun som ser användandet av en särskild kvot som en del i en strategi att motverka segregering kan dock den nya lagen vara användbar. Motivering av beslut Utifrån de lokala förutsättningar som råder i Falkenberg är det bra att möjligheten att införa en särskild kvot är frivillig för kommunerna. Frivilligheten är även bra utifrån andra aspekter. Det kommer att krävas en väl genomtänkt planering från den kommun som vill använda sig av möjligheten. Falkenbergs kommun anser att en kommun som vill tillämpa möjligheten att använda en särskild kvot kommer att ställas inför en rad svåra val och bedömningar. För den kommun som ser användandet av en särskild kvot som en del i en 17 (38)

18 strategi att motverka segregering kan dock den nya lagen vara användbar. Ekonomi Då det är frivilligt för kommunen att använda sig av möjligheten att införa en särskild kvot kommer den nya lagen, om den införs, inte få några omedelbara konsekvenser för ekonomin. Om Falkenbergs kommun väljer att använda sig av särskild kvot vid placering av elever i skolor kan det bli ökade kostnader för skolskjuts. Kostnaden för detta går idag inte att överblicka men antalet elever det kan komma att gälla är begränsat. Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen 18 (38)

19 92 Granskning av specialdestinerade statsbidrag. BUN 2017/61 1 Överlämna redovisningen till revisorerna. 2 Delegera beslut och ansökan av riktade statsbidrag till förvaltningschef. Revisionsrapport Specialdestinerade statsbidrag Falkenbergs kommun, januari BUN 2017/61 Tjänsteskrivelse Svar på revisionsrapport avseende granskning av specialdestinerade statsbidrag, BUN 2017/61 Anvisningar för hantering av statsbidrag inom barn- och utbildningsförvaltningen. Sammanställning i excel av aktuella statsbidrag för barn- och utbildningsförvaltningen. Revisorerna i Falkenbergs kommun har gett PwC i uppdrag att granska hur nämnderna hanterar ansökningar och redovisning av specialdestinerade statsbidrag. Granskade nämnder för uppdraget var kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. PwC s bedömning är att det inte finns tillräckliga system och rutiner som säkerställer att kommunen bevakar möjligheten samt upprättar och söker riktade statsbidrag. Vid granskningstillfället fanns inga fastställda skriftliga riktlinjer och anvisningar för att samlat informera kommunstyrelsen och nämnderna om vilka riktade statsbidrag som söks samt vilka riktade statsbidrag som förvaltningarna har för avsikt att söka respektive inte väljer att söka. PwC har lämnat rekommendationer för hantering av de specialdestinerade statsbidragen och önskar svar på dessa till slutet av april. Barn- och utbildningsförvaltningen har sedan revisionen genomfördes skapat en sammanställning av alla förvaltningens sökta och icke sökta statsbidrag. Sammanställningen är täckande vad gäller samordnare för bidraget, ansökare, erhållna medel, kommenterare till ansökan respektive icke ansökan m.m. Dessutom har förvaltningen formulerat anvisningar för hanteringen av statsbidrag. Anvisningarna innehåller rutiner kring omvärldsbevakning, ansökan av statsbidrag, hantering av tilldelade medel, återredovisning samt redovisning till nämnd. Ekonomi Förslaget i sig påverkar inte nämndens ekonomi. En tydligare struktur vad gäller hanteringen av förvaltningens statsbidrag innebär dock en bättre kontroll av de olika statsbidragen och ekonomin kopplade till dessa. 19 (38)

20 Övervägande Kommunstyrelsen, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har var för sig uppmanats att svara på revisorernas rapport och respektive förvaltning presenterar nya anvisningar för sin nämnd. Det har gjorts en gemensam avstämning av anvisningarna mellan förvaltningarna och därmed har man också kommit överens om en likartad handläggning. Beslutet expedieras till: Kommunrevisionen inklusive bilagor 20 (38)

21 93 Ansökan om tilldelning av generella statsbidrag för BUN 2017/93 1 Ansöka hos kommunstyrelsen att barn- och utbildningsnämnden ska få del av medlen för de generella statsbidragen betyg i moderna språk, lovskola och rätt till Komvux. Beslutsförslag De generella statsbidragen fördelas till kommuner och landsting inom ramen för den kommunalekonomiska utjämningen. Utformningen av systemet för kommunalekonomisk utjämning påverkar därmed de ekonomiska villkoren för enskilda kommuner och landsting. De generella statsbidragen betalas ut till kommunen centralt men är avsedda att kompensera för satsningar och lagändringar vilka ibland är inom områden som främst rör enskilda facknämnder. I augusti 2016 sökte barn- och utbildningsnämnden och fick tilldelat medlen för de nya generella statsbidragen för 2017 som rörde utökad undervisningstid i matematik i åk 4-6 och nya gymnasiesärskolan. Under hösten 2016 aviserades ytterligare tre generella statsbidrag som rör specifikt barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde; betyg i moderna språk, lovskola och rätt till Komvux. Statsbidraget för betyg i moderna språk innebär en ersättning till kommunerna för ett utökat åtagande. Idag finns ett riktat statsbidrag för lovskola med syftet att öka möjligheterna för elever att nå kunskapskraven. Bidraget ges för elever som frivilligt deltar i undervisning under skollov. Det generella statsbidraget för lovskola innebär en skyldighet för huvudmännen att erbjuda lovskola i två veckor per läsår för elever i årskurserna 8 och 9 som riskerar att inte uppnå kunskapskraven för betyget E i ett eller flera ämnen och därmed riskerar att inte nå behörighet i gymnasieskolans nationella program. Lovskola ska också erbjudas på sommaren efter årskurs 9 i grundskolan för elever som slutat grundskolan utan att blivit behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan. Statsbidraget för rätt till Komvux är en statlig satsning för rätt till utbildning inom Komvux på gymnasial nivå. Syftet med satsningen är att uppnå grundläggande och särskild behörighet till högskoleutbildning samt motsvarande behörighet till yrkeshögskolan. Beslutet expedieras till: Kommunstyrelseförvaltningen 21 (38)

22 94 Ramprogram för grundskola. BUN 2017/98 Barn-och utbildningsnämnden beslutar 1 Föreslå kommunstyrelsen att ge tekniska nämnden samt barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att tillsammans med samhällsbyggnadsavdelningens byggenhet ta fram ett ramprogram för utformningen av skollokaler i Falkenbergs kommuns grundskolor vid ny- respektive ombyggnation. Detta beslut föregås inte av några tidigare fattade beslut. Det finns inte heller att tillgå några dokument som föregår detta utan utgår från de styrdokument som finns för förskola och skola. I skollagens fjärde kapitel står skrivet att utbildning syftar till att främja barns och elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare (Skolllagen 1 kap 4 ). För att uppnå detta behöver de lokaler som finns anpassas på ett bra sätt. Barn- och utbildningsnämndens huvuduppdrag är att se till att barn och elever får en bra utbildning. I arbetet med att skapa förutsättningar för att realisera uppdraget behöver lokalerna var anpassade på ett för verksamheten korrekt sätt. För att lyckas med det uppdraget krävs ett program som beskriver hur lokalerna skall vara utformade. Programmet kommer att innefatta både inne- respektive utomhusmiljö. Motivering av beslut Syftet med att ta fram ett ramprogram är att få en likvärdig skola i hela Falkenbergs Kommun. Ramprogrammets målsättning är att skapa förutsättningar för likvärdiga lärmiljöer. Den undervisningsmiljö som finns på respektive enhet skall vara likvärdig. En likvärdighet kan inte uppnås om det inte finns ett program som i detalj beskriver hur lokalerna skall vara utformade. I dagsläget finns det inte något program som i detalj beskriver hur skollokaler skall vara utformade. Ekonomi Att utforma ett ramprogram kommer att innebära konsultation med arkitekter som arbetar med att utforma skollokaler på ett ändamålsenligt sätt. Då det inte finns någon tidigare utformning av ett ramprogram så är det inte möjligt att ge någon exakt kostnad. Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen Tekniska nämnden Irene Wigroth Angelica Forsaeus. 22 (38)

23 95 Lokalisering av Tröingebergsskolan. BUN 2017/83 1 Förorda förslag till lokalisering av en ny skola i Tröingeberg enligt följande rangordning: 1. Plats 6 2. Plats 4 3. Plats 5 2 Godkänna skrivelse Yttrande lokalisering av ny skola i Tröingeberg som svar på Lokaliseringsutredning Ny skola Tröingebergsområdet. Beslutsförslag Yttrande KSAU lokaliseringsutredning Skola i Tröingeberg. Lokaliseringsutredning Ny skola Tröingebergsområdet BUN Barn- och utbildningsförvaltningen förordar i första hand alternativ 6. Övriga alternativ som anses vara prioriterade är placering 4 och 5. Prioritering av lokalisering blir således följande: 1. Alternativ 6 2. Alternativ 4 3. Alternativ 5 Det behövs plats för en ny förskola motsvarande 6-8 avdelningar och slutligen bör det finnas utrymme för en expansion av grundskola och förskola. Motivering av beslut Avsikten med förslaget är att skapa ett förändrat upptagningsområde som gör upptaget mer heterogent. Upptagningsområdet för grundskolans årskurser 7-9 kommer att inkludera Stafsinge. Kommande byggnation av bostäder vid järnvägsstationen samt även andra delar av Tröingeberg kräver en central placering av ny skola. Det kommer att krävas byggnation av idrottshallar som ligger i nära anslutning till skolan för att kunna bedriva idrottsverksamhet. 23 (38)

24 Ekonomi Enligt den budget som finns för grundskolan är denna byggnation dimensionerad för en 3- parallellig f-9-skola. Det krävs även pengar för 1-2 idrottshallar samt en förskola på 8 avdelningar, vilket inte finns medräknat i den nuvarande budgeten. Beslutet expedieras till Planavdelningen Tekniska nämnden Irene Wigroth 24 (38)

25 96 Beställning av investeringsprojektet anpassning av skollokaler till förskolelokaler på Apelskolan. BUN 2017/123 1 Till tekniska nämnden överlämna beställning av investeringsprojektet anpassning av skollokaler Apelskolan Kärnhuset till förskolelokaler. Anpassning av skollokaler till förskolelokaler på Apelskolan Apelskolan består av två olika delar som innefattar en f-5-del (Kärnhuset) respektive en 6-9-del. Inför hösten 2017 kommer de äldre årskurserna i Kärnhuset att flytta över sin verksamhet till det som idag är 6-9 (se bild 1 i bilaga Anpassning av skollokaler till förskoleverksamhet på Apelskolan). I det markerade området (se bild 2 bilaga Anpassning av skollokaler till förskoleverksamhet på Apelskolan) i skrivelsen skall det byggas förskolelokaler av skollokalerna. I dagsläget finns det inte några anpassade förskolelokaler. I den genomgång som skett har det identifierats följande behov av anpassningar: - Ny utemiljö med staket, asfalterad slinga för cykel, eldstad, vattenlek och förrådsbyggnad. Det behövs även vissa justeringar i utemiljön för grundskolan som består av gungor, sandlåda och andra lekredskap. - Den inre miljön i Kärnhuset måste kompletteras med ett mindre kök till fritidshemmet då de flyttar från salar 105 och 138 till sal 133, 124, 126 och 117. Det gamla fritidsköket måste göras om till ett serveringskök alt mindre mottagningskök. - Entréerna behöver ses över både på det som skall bli förskola och det som skall vara skollokaler. Det är viktigt att det utrustas med torkskåp. Då det är stor solinstrålning i lokalerna bör solskyddet ses över. Det behövs en entré till för förskolan och en del verksamhetsanpassningar för att få en bra verksamhet. - Personalen behöver arbetsplatser samt även personalutrymme och fler toaletter. Ekonomi I dagsläget har projektet inte någon klar budget men tillsammans med Byggenheten kommer det att färdigställas en uppskattad kostnad av de åtgärder som behöver genomföras. Beslutet expedieras till Tekniska nämnden (teknisknamnd@falkenberg.se) Katarina Löfberg 25 (38)

26 97 Remiss ansökan från Aktiebolaget Grundstenen uät Falkskolan AB om godkännande som huvudman för nyetablering av fristående grundskola i Falkenbergs kommun BUN 2017/84 1 Lämna remissvaret till Skolinspektionen. Beslutsförslag Tjänsteskrivelse Remiss Skolinspektionen Skolinspektionen ger tillstånd till huvudmän som vill starta eller utöka en befintlig skola. Aktiebolaget Grundstenen under ändring till (uät) Falkskolan AB ansöker om att starta en grundskola för årskurs 6 till 9 vid Falkskolan i Falkenbergs kommun från och med läsåret 2018/2019. Skolan ska fullt utbyggd omfatta 225 elever och ska vara lokaliserad vid Baccusområdet i Falkenberg. Skolan ska vara en profilskola med inriktning på estetiska ämnen och idrott samt ha miljö i fokus. Falkenbergs kommun har fått ansökan på remiss för yttrande om vilka konsekvenser detta kan ha för den kommunala skolverksamheten. Motivering av beslut Barn- och utbildningsnämnden bedömer att en etablering av Falkskolan skulle innebära ekonomiska och organisatoriska konsekvenser för nämndens verksamhet. Vid en minskning av det antal elever som ansökan omfattar skulle de kommunala eleverna få bära drygt 2,5 miljoner kronor mer i lokalkostnad per år. En konsekvens av detta blir att nämnden får ta kostnader från övriga delar av verksamheten för att täcka upp att ett mindre antal kommunala elever har kvar samma kostnad. Då Falkenbergs kommun planerar för en om- och nybyggnation av skolor kommer barn- och utbildningsnämndens lokalkostnader att öka de kommande åren. Under förutsättning att nämnden kompenseras fullt ut för de ökade kostnaderna ska resurser inte behöva tas från den kommunala pedagogiska verksamheten för att bekosta verksamhet hos annan huvudman. Etableringen av Falkskolan kan skapa osäkerhet kring planeringen av de kommunala skolorna. Då det redan finns en fristående skola för årskurs 6-9 i samma upptagningsområde som Falkskolan planeras i skulle konkurrensen öka och det skulle uppstå en överkapacitet inom området. Det finns en platsbrist i årskurserna f-6 i kommunen men inte i årskurs 6-9. Dessutom finns redan profilen sport och entertain på 26 (38)

27 Vesterhavsskolan som är en fristående skola för årskurs 6-9 i kommunen. Etableringen av Falkskolan motsvarar på så sätt inte de behov som finns. Barn- och utbildningsnämnden kan inte se några direkta pedagogiska konsekvenser på den kommunala skolverksamheten genom en etablering av Falkskolan. I ett större perspektiv anser nämnden dock att det fria skolvalet kan få negativa konsekvenser i form av en mer segregerad skola samt kvalitetsmässiga konsekvenser i form av minskad likvärdighet. Ekonomi Barn- och utbildningsnämndens ekonomi kommer att påverkas om Falkskolan startar. Beslutet expedieras till friskolor@skolinspektionen.se (inklusive tjänsteskrivelse) 27 (38)

28 98 Remiss ansökan från Folkuniversitetet kursverksamheten vid Göteborgs universitet om godkännande som huvudman för nyetablering av fristående gymnasieskola i Varbergs kommun. BUN 2017/78 1 Lämna remissvaret till Skolinspektionen. Beslutsförslag Tjänsteskrivelse Remiss Skolinspektionen Skolinspektionen ger tillstånd till huvudmän som vill starta eller utöka en befintlig skola. Folkuniversitetet kursverksamheten vid Göteborgs universitet ansöker om att starta en gymnasieskola vid Folkuniversitetets gymnasium i Varbergs kommun från och med läsåret 2018/2019. Skolan kommer ha en internationell profil och ska fullt utbyggd ha 270 utbildningsplatser. Falkenbergs kommun har fått ansökan på remiss för yttrande om vilka konsekvenser detta kan ha för gymnasieutbildningen i kommunen. Motivering av beslut De program som Folkuniversitetets gymnasium ska erbjuda sina elever finns på Falkenbergs gymnasieskola och på Drottning Blankas gymnasieskola i Falkenbergs kommun. Nyetableringen kan påverka elevunderlaget på gymnasieskolorna i Falkenbergs kommun. Ekonomi Barn- och utbildningsnämndens ekonomi kan påverkas av nyetableringen. Jäv Sara Grimpe Wernersson (S) deltar inte i beslutet på grund av jäv. Beslutet expedieras till friskolor@skolinspektionen.se (inklusive tjänsteskrivelse) 28 (38)

29 99 Remiss ansökan från Thorengruppen AB om godkännande som huvudman för nyetablering av fristående gymnasieskola i Halmstads kommun. BUN 2017/85 1 Lämna remissvaret till Skolinspektionen. Beslutsförslag Tjänsteskrivelse Remiss Skolinspektionen Skolinspektionen ger tillstånd till huvudmän som vill starta eller utöka en befintlig skola. ThorenGruppen AB ansöker om att starta en gymnasieskola vid Thoren Business School Halmstad i Halmstads kommun från och med läsåret 2018/2019. Skolan ska fullt utbyggd ha 354 utbildningsplatser. Falkenbergs kommun har fått ansökan på remiss för yttrande om vilka konsekvenser detta kan ha för gymnasieutbildningen i kommunen. Motivering av beslut De program som Thoren Business School ska erbjuda sina elever finns på Falkenbergs gymnasieskola och på Drottning Blankas gymnasieskola i Falkenbergs kommun. Nyetableringen kan påverka elevunderlaget på gymnasieskolorna i Falkenbergs kommun. Ekonomi Barn- och utbildningsnämndens ekonomi kan påverkas av nyetableringen. Beslutet expedieras till friskolor@skolinspektionen.se (inklusive tjänsteskrivelse) 29 (38)

30 100 Barn och utbildningsnämndens organisation med beredning. BUN 2015/8 1 Utse Margareta Warnholtz (M) till ny ledamot i beredningen för strategiska frågor kring organisation av förskola och grundskola. 2 Entlediga Charlotta Jonsson (M) från uppdraget i beredningen. Beslutsförslag I september 2016 inrättade barn- och utbildningsnämnden en beredning för strategiska frågor kring organisation av förskola och grundskola. Då ledamoten Charlotta Jonsson inte längre har ett uppdrag i barn- och utbildningsnämnden finns ett behov av att utse en ny ledamot i beredningen. Beslutet expedieras till Kommunstyrelseförvaltningen 30 (38)

31 101 Anpassade förskoleavdelningar för barn med dövhet, hörsel- och synnedsättning, och språklig sårbarhet. BUN 2017/50 1 Utöka antalet avdelningar som är anpassade till att möta barn med dövhet, hörseloch synnedsättning, och språklig sårbarhet så att minst en förskoleavdelning anpassas på förskole områdena Centrum Syd, Centrum Nord och Centrum Öst. 2 Detta ska träda i kraft från och med Utredning anpassade förskoleavdelningar i Falkenberg Skollagen kap och 15 Forskningen stärker tankar om att barn med hörselnedsättning, synnedsättning och språkstörning, får en betydligt bättre möjlighet till en god språkutveckling om de kan befinna sig i en anpassad god ljudmiljö. I nuläget finns anpassning för barn med hörselnedsättning på Hörselförskolan i Heberg. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår att anpassa fler förskoleavdelningar i kommunen för dessa funktionsnedsättningar för att erbjuda plats i närheten av barnets egna hem. Detta för att erbjuda en inkluderande miljö samt följa skollagens intentioner. Ekonomi I förslaget ska kommunens rutiner och riktlinjer för tilläggsbelopp tillämpas för dessa barn och avdelningar. I nämndens nuvarande budget för reinvesteringar avsätts en summa för att tillgodose anpassningar för dessa barn. Nämndens ekonomi påverkas utifrån detta i form av avskrivningar och räntor. Övervägande Detta förslag tillkommer utifrån ett inkluderingsperspektiv. Varje barn har rätt till en förskola i närområdet. Barnkonsekvensanalys Förslaget innebär att barn med hörselnedsättning får möjlighet att få en förskola anpassad efter sina behov i närområdet och kan därigenom inkluderas i ett naturligt sammanhang. 31 (38)

32 Beslutet expedieras till: Verksamhetschef förskola Alla förskolechefer Utredare/planerare lokaler och arbetsmiljö Verksamhetsekonom förskola 32 (38)

33 102 Motion om maxtak för barngruppernas storlek på förskolorna, BUN 2014/208 föreslå kommunfullmäktige 1 avslå motionen om maxtak för barngruppernas storlek på förskolorna i Falkenbergs kommun. 2 Nämnden kommer ha som strävan att följa skolverkets riktmärken för barngruppernas storlek. När man planerar barngruppers storlek och sammansättning är det viktigt att väga in kvalitetsfaktorer som personalens kompetens, personaltäthet, sammansättning och antal barn i grupperna, inne och utemiljön. Riktmärkena ska användas som något att förhålla sig till och vara ett stöd för att skapa lagom stora barngrupper. Motion inkommen Barn- och utbildningsnämndens beslut, , 75 Beslutsförslag, I augusti 2014 kom en motion in från kristdemokraterna om att införa ett maxtak för barngruppernas storlek på förskolorna i Falkenbergs kommun. Motionen behandlades först i barn- och utbildningsnämnden och därefter i kommunstyrelsens arbetsutskott. Efter att barn- och utbildningsnämnden beslutat om Plan för förskola och skola (dnr BUN 2015/165) fick barn- och utbildningsnämnden en förnyad remiss i frågan. Motivering av beslut Lagtexten i skollagen (2010:800) talar om att barngruppen ska ha en lämplig sammansättning och storlek. Forskning (se Skolverkets rapport nr 433 [2016] Barngruppers storlek i förskolan En kartläggning av aktuell pedagogisk, utvecklingspsykologisk och socialpsykologisk forskning) och Skolverkets allmänna råd Allmänna råd om måluppfyllelse i förskolan (2017) visar på behovet av att hänsyn behöver tas till den aktuella situationen när resurserna fördelas. Mot den bakgrunden bör inte ett tak sättas för hur stor en barngrupp ska vara. Däremot är det viktigt att följa upp hur resurserna fördelas och hur denna fördelning garanterar såväl trygghet som utveckling för barnen i förskolan. Barn- och utbildningsförvaltningen kommer inom ramen för sitt systematiska kvalitetsarbete av förskolan noggrant följa hur förskolecheferna tar hänsyn till faktorerna i de allmänna råden i beslut om sin enhets inre organisation. Mot bakgrund av att 33 (38)

34 forskningen visar att den viktigaste kvalitetsfaktorn i förskolan är personalens utbildning och kompetens är det centralt att även fortsättningsvis lägga fokus på personalförsörjning. Ekonomi Ekonomin påverkas inte av förslaget. Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen 34 (38)

35 103 Meddelanden till barn- och utbildningsnämnden BUN 2017/20 1 Godkänna redovisningen av meddelanden för perioden Begära till nästa möte att få uppföljning på ett av besluten om avstängning av elev som har redovisats. 3 Få ta del av sammanställning av övertidsuttag som har diskuterats på samverkansmöte Avsändare/Mottagare Ärendet Datum Miljö- och Tillsynsärende på Trollgårdens hälsoskyddsförvaltningen förskola avslutas Miljö- och Information om klagomål huvudlöss hälsoskyddsförvaltningen på Apelskolan och ärendet avslutas Miljö- och Bekräftelse på att efterfrågade hälsoskyddsförvaltningen åtgärder gällande ventilation på Vessigebroskolan har vidtagits - ärendet avslutas Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Skolverket Beslut om återkrav statsbidrag för Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Skolverket lågstadiesatsningen 2015/2016 Sammanställning beslut om avstängning av elev Samverkansprotokoll nr Bekräftelse av inkomna handlingar för Hertings gårds förskola och ärendet avslutas Information om försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag (38)

36 Avsändare/Mottagare Ärendet Datum Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Skolverket Beslut statsbidrag till skolhuvudmän som inrättar karriärsteg för lärare bidragsåret 2017/2018 Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Skolverket Beslut statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning - yrkesvux-yrkesvux+ SFI 2017 Falkenbergs Sparbank Beslut av Falkenbergs Sparbanks Framtidsbank om beviljat bidrag till projektet "Makerspace Yrkesintroduktion" Skolverket Beslut statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning - lärlingsvux-lärlingsvux+sfi 2017 Skolverket Beslut statsbidrag kvalitetssäkrande åtgärder för 2017 Skolverket Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare 2017 Skolverket Beslut statsbidrag kompetensutveckling lärare i yrkesämnen 2017 Skolverket Beslut statsbidrag omsorg på kvällar Beredning strategiska frågor förskola och grundskola Barn- och utbildningsförvaltningen Skolinspektionen och helger 2017 Minnesanteckningar och bilaga Sammanställning ogiltig frånvaro april Beslut efter uppföljning efter riktad tillsyn av utbildningen vid Tångaskolan för elever placerade på hem för vård eller boende (38)

37 104 Delegationsbeslut april. BUN 2017/22 1 Godkänna redovisningen av de anmälda delegationsbesluten för perioden. 2 Välja ett antal likabehandlingsärenden för fördjupad redogörelse vid nämndens nästa möte. Delegationsbeslut diariet Sammanställning likabehandlingsärenden Delegationsbeslut skolskjuts Beslutsdatum Beslut Delegat Delegationsordning Delegationsbeslut diariet Mottagande Nämndsekreterare likabehandlingsärenden Beslut om skolskjuts Planerare (38)

38 105 Övriga ärenden barn- och utbildningsnämnden. BUN 2017/21 Sammanfattning Förekommer det samverkan efter Skolinspektion? Förvaltningen återkommer i frågan. Hur arbetar förvaltningen med rekrytering av lärare som har slutat arbeta som lärare? Förvaltningen återkommer i frågan. Fråga om erbjudande av uthyrning av skollokaler på Hjortsberg. 38 (38)

Protokoll Nr 15 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 16:35-16:40. Närvarande

Protokoll Nr 15 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 16:35-16:40. Närvarande Protokoll Nr 15 Sammanträdesdatum 2016-11-30 Sammanträdestid 16:35-16:40 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice ordförande Charlotta

Läs mer

Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:15 17:30. Närvarande

Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:15 17:30. Närvarande Barn- och utbildningsnämnden Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum 2017-03-22 Sammanträdestid 13:15 17:30 Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kerstin Angel (C), ordförande Sara Grimpe Wernersson (S)

Läs mer

Margareta Warnholtz (M) Margareta Gustavsson (S) Anna Andersson (C) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M)

Margareta Warnholtz (M) Margareta Gustavsson (S) Anna Andersson (C) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M) Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2015-03-25 Sammanträdestid 13.15-16.40 Ajournering 14.20-14.50 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice

Läs mer

Blerta Mlinaku (S) Anna Andersson (C) Margareta Gustavsson (S) Margareta Warnholtz (M) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M)

Blerta Mlinaku (S) Anna Andersson (C) Margareta Gustavsson (S) Margareta Warnholtz (M) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M) Protokoll Nr 12 Sammanträdesdatum 2016-10-26 Sammanträdestid 13.15 - Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice ordförande Charlotta Jonson

Läs mer

Gabriella Geertinger (S) Blerta Mehmedi (S) Eva Christiansson (C) Margareta Warnholtz (M) Pontus Ericsson (C) Lennart Johnsson (V) Håkan Jeppsson (MP)

Gabriella Geertinger (S) Blerta Mehmedi (S) Eva Christiansson (C) Margareta Warnholtz (M) Pontus Ericsson (C) Lennart Johnsson (V) Håkan Jeppsson (MP) Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-02-26 Sammanträdestid 13.15-16.00 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Charlotta Jonson (M), 1:e vice ordförande Tore Holmefalk

Läs mer

Lennart Johnsson (V) Jonathan Esbjörnsson (L) Jenny Fredman (C) Ulf Davidsson (S)

Lennart Johnsson (V) Jonathan Esbjörnsson (L) Jenny Fredman (C) Ulf Davidsson (S) Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-10 Sammanträdestid 08:00-9:10 Ledamöter Peter Dygården (S) Tore Holmefalk (C) Gabriella Geertinger (S) Anna Andersson (C) Lena Engström

Läs mer

Gabriella Geertinger (S) Blerta Mehmedi (S) Håkan Jeppsson (MP) 71 omedelbar justering. Ordföranden samt

Gabriella Geertinger (S) Blerta Mehmedi (S) Håkan Jeppsson (MP) 71 omedelbar justering. Ordföranden samt Protokoll Nr 10 Sammanträdesdatum 2014-10-22 Sammanträdestid 13.15-17.00 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Charlotta Jonson (M), 1:e vice ordförande Tore Holmefalk

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden. Ledamöter

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden. Ledamöter Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2017-10-25 Sammanträdestid 13:15-16:20, ajournering 14:35-15:00 Ledamöter Kerstin Angel (C) Margareta Warnholtz (M) Peter Dygården (S) Anna Andersson

Läs mer

Filip Erzmoneit Friberg (S) Lennart Johnsson (V)

Filip Erzmoneit Friberg (S) Lennart Johnsson (V) Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2017-11-22 Sammanträdestid 13:15 16:30 Ledamöter Kerstin Angel (C) Peter Dygården (S) Anna Andersson (C) Lena Engström (L) Gabriella Geertinger

Läs mer

Ledamöter. Tjänstgörande ersättare. Lennart Johnsson (V) Ersättare. Sven-Olof Lundin (C) Blerta Mlinaku (S) Bengt Sundberg (M) Övriga närvarande

Ledamöter. Tjänstgörande ersättare. Lennart Johnsson (V) Ersättare. Sven-Olof Lundin (C) Blerta Mlinaku (S) Bengt Sundberg (M) Övriga närvarande Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2018-04-18 Sammanträdestid 13:15 16:45 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kerstin Angel (C) Margareta Warnholtz (M) Peter Dygården (S) Anna Andersson

Läs mer

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2018-01-16 3 Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS 2017-352 KF

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(19)

Sammanträdesprotokoll 1(19) Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Blåsippans förskola, klockan 15.00 18.30 ande Övriga närvarande Johanna Odö (S), ordförande Jimmy Fredriksson (S) 20-32 Rickard Gillman (S) Karin Hurtig (V) Nancy

Läs mer

Plats och tid Ire Naturskola, klockan 13:00-15:25, ajournering 14:55-15:20

Plats och tid Ire Naturskola, klockan 13:00-15:25, ajournering 14:55-15:20 sid 1 av 14 Plats och tid Ire Naturskola, klockan 13:00-15:25, ajournering 14:55-15:20 Beslutande: Tobias Folkesson Ordförande (S) Susanne Olsson Vice Ordförande (S) Qristina Ribohn Ledamot (S) Charlotta

Läs mer

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:15-16:40, ajournering 14:45-15:05. Närvarande

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:15-16:40, ajournering 14:45-15:05. Närvarande Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2017-03-01 Sammanträdestid 13:15-16:40, ajournering 14:45-15:05 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e

Läs mer

Margareta Gustavsson (S) Anna Andersson Margareta Warnholtz (M) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M)

Margareta Gustavsson (S) Anna Andersson Margareta Warnholtz (M) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M) Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2015-02-25 Sammanträdestid 13.15-16.35 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice ordförande Charlotta

Läs mer

Lennart Johnsson (V) Håkan Jeppsson (MP)

Lennart Johnsson (V) Håkan Jeppsson (MP) Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2013-04-24 Sammanträdestid 13.15-17.00 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Dahn Persson (S), 2:e vice ordförande Charlotta Jonson

Läs mer

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2018-01-09 16 Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-19 15 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS 2015-301 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Safiren, vån. 3, IFO-huset, Tierps köping, kl. 08:30-11:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Åsa Sikberg Paragrafer 87-99 Justeringens plats och tid Kommunhuset,

Läs mer

Familjecentralens sammanträdesrum Kl. 13:00-15:50 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) Lennart Ohlsson (C) tjänstgörande ersättare

Familjecentralens sammanträdesrum Kl. 13:00-15:50 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) Lennart Ohlsson (C) tjänstgörande ersättare Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-09-23 1 (25) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Familjecentralens sammanträdesrum Kl. 13:00-15:50 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) Lennart

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(13)

Sammanträdesprotokoll 1(13) Sammanträdesprotokoll 1(13) Plats och tid ande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30 18.20 Nancy Ibarra (V), ordförande Johanna Odö (S) Rickard Gillman (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-03-22 1 Innehållsförteckning Ärende 20 Information från Hagens förskole- och skolområde... 3 21 Besök av studie- och yrkesvägledare Ola Hjalte... 4 22 Ekonomisk månadsrapport... 5 23 Granskning av

Läs mer

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ...

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ... Barn- och utbildningsnämnden 1 (9) Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset, onsdagen den 15juni 2017, klockan 16.00 17.45. Ajournering 16.50-17.00. ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S),

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55.

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55. sid 1 av 15 Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55. Beslutande: Tobias Folkesson Ordförande (S) Susanne Olsson Vice Ordförande (S) Qristina Ribohn Ledamot (S) Mona

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (11) Paragrafer 138-145 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl. 19.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Maria Sjöberg (S) Thomas Thorné

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2016-10-27 1(15) Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 13:30-16:35 Beslutande Ersättare Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Cajsa Branchetti Hallberg (S) ersätter Per Arne Andersson

Läs mer

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 97 Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS 2015-105 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 13.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Sven Olsson,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Underskrifter Sekreterare

Underskrifter Sekreterare TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-12-17 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset kl. 17:00 19:30 Utses att justera Christer Olsson Justeringens plats och datum Kommunhuset 2015-12-21

Läs mer

Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan

Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 16:1 2014-11-05 37/49 KS 206 Dnr KS/2014:41 034 Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen.

Läs mer

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S)

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 11.00-12.00, 13.00-15.20 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (10) Paragrafer 8-15 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl. 16.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Helena Dådring (M) Neyssa Lundmark

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-11 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-50833010 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Mer tid för kunskap -

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-24 1(8) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 16.00 17.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Andreas Eriksson (m) Siv Friedmann Björk (c)

Stenbockskolans konferensrum, kl Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Andreas Eriksson (m) Siv Friedmann Björk (c) 1(1) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-15.15 Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Andreas Eriksson (m) Siv Friedmann Björk (c) Övriga deltagande Gösta Högberg,

Läs mer

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-508 336 07 Till Utbildningsnämnden 2016-08-18 En försöksverksamhet med betyg från

Läs mer

Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS

Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-01-24 8 Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS 2016-338 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket

Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-09-05 Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket Ärende Utbildningsnämnden har erhållit en remiss från kommunstyrelsen.

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2017-04-18 1 Innehållsförteckning Ärende 31 Besök av Kråkeryds förskole- och skolområde... 3 32 Ekonomisk månadsrapport... 4 33 Strategi för att minska barngruppernas storlek... 5 34 Uppföljning av kostpolitiskt

Läs mer

Ledamöter. Ersättare. Fatmir Muric (S) Lennart Johnsson (V) Tore Holmefalk (C) Blerta Mlinaku (S) Övriga närvarande

Ledamöter. Ersättare. Fatmir Muric (S) Lennart Johnsson (V) Tore Holmefalk (C) Blerta Mlinaku (S) Övriga närvarande Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2018-11-14 Sammanträdestid 13:15 16:15 Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Kerstin Angel (C) Margareta Warnholtz (M) Peter Dygården (S) Anna Andersson

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 10-18 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningens mötesrum, kl. 08.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Helena Dådring

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Stadshuset, Barn och utbildning

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Stadshuset, Barn och utbildning 2009-08-19 64 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Torsörummet, kl 13.00-15.50 Beslutande Tommy Pettersson s ordförande Charlotte Matsson m vice ordförande Bernt Ekström s ledamot Leif Andersson

Läs mer

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 Plats och tid Beslutande ledamöter Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 Lena Gerby (M), ordförande Göran Hellmalm (FP), vice ordförande Hanna Svensson (S), 2:e vice ordförande Ove Wallin (C) Patrik Gadler

Läs mer

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13: , ajournering

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13: , ajournering Sida 1(13) Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:15 15.00, ajournering 14.40 14.50 Beslutande Carin Erlandsson Ledamot (M) Susanne Olsson Vice ordförande (S) Qristina Ribohn Ledamot (S) Mona Wettergren

Läs mer

A Sammanträdesdatum Barn-och utbildningsnämnden

A Sammanträdesdatum Barn-och utbildningsnämnden A Malung-Sälens kommun Barn-och utbildningsnämnden 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 09:00-11.30 Beslutande Sofia Söderström (S), ordförande Bengt Nilsson (S) Lilian Olsson (S)

Läs mer

Niels Madsen (M) Kenneth Bolinder (S) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Sten Claesson (SD)

Niels Madsen (M) Kenneth Bolinder (S) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Sten Claesson (SD) 1 (9) Plats och tid Gruesalen, onsdagen den 24 augusti 2016 kl 18:30-21:00 Beslutande Ersättare Caroline Wegner (S), ordförande Bertil Olsson (M), 2:e vice ordförande Kjell-Åke Johnsson (S) Mickael Persson

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2015-01-21 Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer i samma ärenden/ ärendegrupper. Delegation och delegering

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 19.15 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 108 08:30-08:50 Beslutande Daniél Tejera (L), ordförande Andreas Nilsson (C) Ulrika Tollgren (S), vice ordförande Christina Silverbern (M) Ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2011-10-26. Tillägg 2012-04-25, kommunal vuxenutbildning om nationella kurser. Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-11-20 Innehållsförteckning Ärende 83 Ekonomisk månadsrapport... 97 84 Schablonfördelning av medel för nyanlända barn och elever... 98 85 Sammanträdestider 2013... 100 86 Ansökan om godkännande av

Läs mer

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:10 10:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Jan Klarström (SD) Ulla Lundh (S) Karl

Läs mer

Katja Larsson (M) ANSLAG/BEVIS

Katja Larsson (M) ANSLAG/BEVIS Barn- och ungdomsnämnden 2015-10-07 1 (19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Hörsalen Kl. 13:00-15:30 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) 1:e vice ordförande Malin Svan (C) 2:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Barn- och utbildningskontoret, Heby, kl 08.15 13.00 Beslutande Tomas Bergström (FP), ordförande Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Linda

Läs mer

Fatmir Muric (S) Tore Holmefalk (C) Lennart Johnsson (V) Blerta Mlinaku (S)

Fatmir Muric (S) Tore Holmefalk (C) Lennart Johnsson (V) Blerta Mlinaku (S) Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2018-10-24 Sammanträdestid 13:15 15:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga närvarande Kerstin Angel (C) Margareta Warnholtz (M) Peter

Läs mer

Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:00-14:30

Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:00-14:30 Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum 2009-01-28 Sammanträdestid 13:00-14:30 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Kerstin Angel (c), ordförande Dahn

Läs mer

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 323 Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS 2014-402 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl , ajournerat

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl , ajournerat 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.00, ajournerat 13.10 13.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(16) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje Kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(16)

Sammanträdesprotokoll 1(16) Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 18.45 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-23 Innehållsförteckning Ärende 74 Rapport kostupphandling... 87 75 Utvärdering av resultatfonder i barn- och utbildningsnämnden... 88 76 Ekonomisk månadsrapport... 89 77 Aktuell kö till förskoleverksamhet

Läs mer

Christian Dahlqvist (C) Margareta Warnholtz (M) Margareta Gustavsson (S) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M)

Christian Dahlqvist (C) Margareta Warnholtz (M) Margareta Gustavsson (S) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M) Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum 2015-06-17 Sammanträdestid 13.00-17.00 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice ordförande Charlotta

Läs mer

Sekreterare:... Madelene Johansson. Anslagsbevis: Sammanträdesdatum: Justeringsdatum:

Sekreterare:... Madelene Johansson. Anslagsbevis: Sammanträdesdatum: Justeringsdatum: 1/10 Utbildningsnämnden Sammanträdestid: 2019-02-06, kl. 14.00 15.45 Lokal: Ledamöter: Monica Andersson (C) ordförande Jeanette Janson (LP) vice ordförande Stefan Jansson (S) Margareta Carlsson (S) Leif

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-30 36 UTN 30/17 Yttrande över ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola vid Folkuniversitetets

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Rådhus Skåne rum, 106 kl. 08:30 Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v ordförande Karl Gemfeldt (C)

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.45 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson,

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35 1(10) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35 Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Sandra Sjöberg (s) Siv Friedmann Björk (c) Therese Leufvén (c), tjänstgörande

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 16.25

Kommunkontoret kl 14.00 16.25 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Marianne

Läs mer

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-07 Handläggare Peter Fahlander Telefon: 08-50833062 Till Utbildningsnämnden 2018-04-19 Nya regler för lovskola

Läs mer

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S)

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S) - Plats och tid Fagerudd, Enköping, kl 10:00 12:30 Beslutande Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Bo-Inge Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Birgitta Eklund (S) ersättare

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl

Stenbockskolans konferensrum, kl 1(14) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-16.15 Hans Sjögren (s), ordförande Janet Åkesson (s) Henrik Carlsson (s) Siv Friedmann Björk (c) Stig Johansson (m), tjänstgörande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Kommunhuset 24 januari kl. 13.30 17.00 Beslutande C Leif Sternfeldt, ordförande M Elise Benjaminsson S Jessica Rodén L Niklas Herneryd SD Natalia E Henriksson

Läs mer

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-15.15 Beslutande Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson

Läs mer

Sammanträdesdatum Övriga närvarande Kenth Olsson, förvaltningschef Liselotte Holmquist, nämndsekreterare

Sammanträdesdatum Övriga närvarande Kenth Olsson, förvaltningschef Liselotte Holmquist, nämndsekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Rådhus Skåne rum 108 kl. 08:30 Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v. ordförande Magnus Åkesson

Läs mer

Kommunhuset sammanträdesrum Christian Kruse Tisdagen den 1 mars 2016 kl. 13:00 16:05

Kommunhuset sammanträdesrum Christian Kruse Tisdagen den 1 mars 2016 kl. 13:00 16:05 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid ande Kommunhuset sammanträdesrum Christian Kruse Tisdagen den 1 mars 2016 kl. 13:00 16:05 Lena Rosvall (S), ordförande Per-Erik Andersson (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-05 Innehåll 137 Studiebesök... 164 138 Tillkommande/utgående ärenden samt godkännande av föredragningslista... 165 139 Månadsuppföljning/delårsbokslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2019-04-23 1 Innehållsförteckning Ärende 34 Godkännande av dagordning... 3 35 Val av justerare... 4 36 Presentation av elevhälsan/ungdsomscoach... 5 37 Ekonomisk månadsrapport och barn- och elevutveckling...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-23 1 Innehållsförteckning Ärende 63 Val av representant till skyddskommittén... 3 64 Val av ersättare till presidiet... 4 65 Aktuell betygsstatistik... 5 66 Information om öppna förskolan/familjecentralen...

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Folkets Hus Hovmantorp 14:30-16:15 ande Ragnar Lindberg (S) ordf. Andreas Eidevåg (S) Ahmed Yonis Warsame (S) Monika Stasny (S) Marcus Dackling (M) Markku Mäntylä (SD) Christel Johansson

Läs mer

SKN Ej delegerade beslut 150128

SKN Ej delegerade beslut 150128 SKN j delegerade beslut 150128 Nr Område Lagrum VDR Anmärkning Besvär A 10 ALLMÄNNA ÄRNDN R A 19 Utdelning av stipendier och bidrag ur fonder / V nligt BLN 2014-06-10 p. 10 A 25 Beslut om skolenheter och

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Datum och tid Plats 2016-10-19 15:00-16:30 Rådsalen ande ledamöter Jan-Olov Carlsson (S) Rune Karlsson (V) Anna Gransten (MP) Kjell Johansson (C) Per-Henrik Jerlström (KD) (2:e vice ordförande) Ann-Louise

Läs mer

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Barn- o utbildningsnämndens au 2015-02-18 Plats och tid Beslutande ledamöter Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 Lena Gerby (M), ordförande Göran Hellmalm (FP), vice ordförande Hanna

Läs mer

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2013-02-27 Sammanträdestid 13.15-16.30. Närvarande. Ledamöter

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2013-02-27 Sammanträdestid 13.15-16.30. Närvarande. Ledamöter Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2013-02-27 Sammanträdestid 13.15-16.30 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Charlotta Jonson (M), 1:e vice ordförande Tore Holmefalk

Läs mer

Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS

Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-02-14 47 Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS 2016-338 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd Utskottet Lärande och stöd 2009-08-05 122 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, kl. 08:00-11:00 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (S) Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP) Ulf Westlund (S) deltar

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2009-09-02 140

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2009-09-02 140 Utskottet Lärande och stöd 2009-09-02 140 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, kl. 08:00-15:50 Beslutande Övriga deltagande Aina Wåhlund, ordförande (S) Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-16:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Åsa Engberg (L), Lennart

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-05-02 1(12) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 09.00 14.40. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Margareta Olsson, S Per-Göran Skoog, S Eva Nilsson, S

Läs mer

Sammanträdesdatum Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v ordförande Karl Gemfeldt (C)

Sammanträdesdatum Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v ordförande Karl Gemfeldt (C) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne rum 108 kl. 08:30 Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v ordförande Karl Gemfeldt (C) Magnus Åkesson (L) Annelie Fälth Simonsson

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott : Plats och tid Kommunkansliet, den, kl. 13.00-13.15 Beslutande Övriga närvarande Leif Sandberg (C), ordförande Per-Martin Svensson (M), 1:e vice ordförande Torgny Larsson (S), 2:a vice ordförande Tf.

Läs mer