Riktlinjer för dosförpackade läkemedel i Kalmar län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för dosförpackade läkemedel i Kalmar län"

Transkript

1 Ersätter: Gäller fr.o.m: Utarbetad av: Fastställd av: : Planeringsenheten, Landstinget i Kalmar län Alf Jönsson, Landstingsdirektör/ 1 (11) MAS-representant från kommunerna Håkan Brynielsson, Regiondirektör/ 1. OM RIKTLINJERNA OCH DESS SYFTE OM DOSFÖRPACKADE LÄKEMEDEL OCH DESS SYFTE KRITERIER FÖR ATT FÅ DOSFÖRPACKADE LÄKEMEDEL DEFINITIONER DOSRECEPT PASCAL ORDINATIONSANSVARIG ENHET ANSVARIG LÄKARE / SAMORDNANDE LÄKARE ANSVARIG KONTAKTPERSON ANSLUTA PATIENT TILL DOSFÖRPACKADE LÄKEMEDEL AVSLUTA DOSFÖRPACKADE LÄKEMEDEL SORTIMENTSLISTA FÖR DOSFÖRPACKADE LÄKEMEDEL LÄKEMEDEL SOM ENDAST EXPEDIERAS SOM ORIGINALFÖRPACKNING DOSERINGSTIDER ANSVARSFÖRDELNING FÖRSKRIVAREN ANSVARAR FÖR ATT: KONTAKTPERSONEN ANSVARAR FÖR ATT: SJUKSKÖTERSKA SOM ÄR KONTAKTPERSON ANSVARAR, FÖRUTOM 9.2, ÄVEN FÖR ATT: SJUKSKÖTERSKA I SLUTEN VÅRD ANSVARAR FÖR ATT: MEDICINSKT ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA I KOMMUNERNA ANSVARAR FÖR ATT: DOSLEVERANTÖREN ANSVARAR FÖR ATT: ORDINATION ORDINATION/ORDINATIONSÄNDRING AKUT ORDINATION/ORDINATIONSÄNDRING LICENSPREPARAT DOSFÖRPACKADE LÄKEMEDEL PÅ SJUKHUS KOSTNAD FÖR DOSFÖRPACKADE LÄKEMEDEL AVVIKELSER KONTAKTUPPGIFTER DOSLEVERANTÖR... 11

2 2 (11) 1. Om riktlinjerna och dess syfte Syftet med dessa riktlinjer är att: förtydliga vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att en läkare ska kunna fatta beslut om dosförpackade läkemedel skapa en enhetlig och säker överföring av ordinationer och information mellan förskrivare, patient/kontaktperson, vårdpersonal och apoteken Riktlinjerna vänder sig till förskrivare och vårdpersonal i Landstinget i Kalmar län, kommunal vårdpersonal och apotekens personal. Grunden i dessa riktlinjer har arbetats fram i samarbete med Landstinget i Jönköpings län, Landstinget i Östergötland, Landstinget i Kronoberg och Landstinget Blekinge. Lokala tillägg och anpassningar har gjorts av Petra Hallén, apotekare, 1:a linjens chef Läkemedelssektionen Planeringsenheten, Landstinget i Kalmar län och Ann- Britt Christensen, MAS, Emmaboda kommun. Synpunkter på dessa riktlinjer har inhämtats från Läkemedelskommittén. 2. Om dosförpackade läkemedel och dess syfte Dosförpackade läkemedel är ett alternativ till den traditionella läkemedelshanteringen för personer med regelbunden och stabil grundmedicinering, som inte kan klara sin läkemedelshantering själv, till exempel på grund av fysiska och/eller psykiska hinder. Dosförpackade läkemedel levereras för en eller två veckors förbrukning, där varje dospåse innehåller de läkemedel som ska tas vid ett och samma tillfälle. Därutöver kan kompletterande läkemedel beställas och levereras i originalförpackning. Nytt dosrecept medföljer leveransen om förändring gjorts sedan föregående leverans. Syftet med dosförpackade läkemedel: Underlätta och öka säkerheten i läkemedelshanteringen för patient och vårdpersonal Förbättra följsamhet till ordinationer Minska onödig läkemedelskassationen 3. Kriterier för att få dosförpackade läkemedel Dosexpedition beslutas av ansvarig läkare i samråd med patient/kontaktperson efter att nedanstående kriterier beaktats:

3 3 (11) patienten har stabil grundmedicinering ansvarig läkare bedömer att patienten har ett medicinskt behov av dosdispenserade läkemedel och det ur säkerhetssynpunkt för patienten bedöms vara mest fördelaktigt. Boendeform eller antal läkemedel är inte avgörande kriterier för dosexpedition. 4. Definitioner 4.1 Dosrecept Dosrecept är en av Läkemedelsverket fastställd receptblankett för ordination av dosförpackade läkemedel. Blanketten kan användas för att ordinera alla läkemedel, hjälpmedel inom läkemedelsförmånen samt CE-märkta varor (t.ex. spolvätska för katetersköljning). För kommunala dospatienter finns dock spolvätska i de kommunala förråden. Dosrecept ingår i kommunal hälso- och sjukvård som en del av omvårdnadsjournalen och hanteringen följer respektive kommuns riktlinjer. Den senaste versionen av dosreceptet skickas med dosleverans till patient/kontaktperson, och på begäran även till den som övertagit patientens läkemedelsansvar, vid varje förändring som sker. Aktuellt dosrecept kan alltid tas fram via Pascal. 4.2 Pascal Pascal är IT-stödet för ordination av dosförpackade läkemedel och ska användas vid ordination och ordinationsändringar till patient med dosförpackade läkemedel. Genom Pascal har användaren alltid tillgång till patientens aktuella ordinationer samt dossortiment. Pascal nås via länk i Cosmic Läkemedel eller via adressen Användare är förskrivare samt övriga legitimerade yrkesgrupper t.ex. sjuksköterska och farmaceut. Icke-legitimerade yrkesgrupper har endast tillgång till patientuppgifter. Behörigheter hanteras i HSA-katalogen. Inloggning sker med SITHS-kort (etjänstekort). Vid driftstörningar av Pascal gäller reservrutin (=Fax).

4 4 (11) 4.3 Ordinationsansvarig enhet Ordinationsansvarig enhet är en obligatorisk uppgift för patienter som har dosförpackade läkemedel, vanligen den hälsovalsenhet där patienten är listad. 4.4 Ansvarig läkare / Samordnande läkare Ansvarig läkare/samordnande läkare är vanligen en primärvårdsläkare. Denne har samordningsansvar för vårdtagarens läkemedelsbehandling, för en årlig läkemedelsgenomgång samt att samordna vårdtagarens behov av kontakter med övrig hälso- och sjukvård. 4.5 Ansvarig kontaktperson Kontaktperson är den person som ska fungera som patientens ombud gentemot vård och apotek. När patienten själv, eller med stöd av anhörig ansvarar för sin medicinering är patienten själv, eller anhörig, kontaktperson. När ansvaret för läkemedelshantering helt eller delvis överlåts, utser ansvarig sjuksköterska i hemsjukvård eller särskilt boende kontaktperson. Detta övertagande beslutas av ansvarig läkare i samråd med patient och ansvarig sjuksköterska. Uppgifter om kontaktpersonen ska anges i Pascal. 5. Ansluta patient till dosförpackade läkemedel Nyinsättning av dosförpackade läkemedel ska i första hand ske inom primärvården men kan även initieras av slutenvården i samband med utskrivning. Då dosförpackade läkemedel nyinsätts på någon av sjukhusens kliniker måste information om nyinsättningen finnas med i utskrivningsmeddelandet till patientens samordnande enhet/läkare i primärvården. Nyinsättning ska göras i Pascal. Som reserv finns faxblankett att använda: Vårdgivare/Läkemedelskommittén/Dosförpackade läkemedel/blanketter. 6. Avsluta dosförpackade läkemedel Om dosexpedition ska avslutas meddelas det via Pascal genom att ändra status från pågående till avslutad. Skriv i kommentarsfältet varför patienten avslutas. Förskrivare kan överlåta till sjuksköterska att informera dosleverantören att dosexpeditionen ska avslutas.

5 5 (11) Om övergång önskas från dosförpackade läkemedel till sedvanlig receptförskrivning måste man kontrollera med dosleverantören att patienten är avslutad innan nya recept skickas. Om övergången önskas omgående måste telefonkontakt tas med dosleverantören, så att patienten blir avslutad omedelbart. I annat fall hamnar receptförskrivningen på dosreceptet. När patienten avslutas från dosförpackade läkemedel innebär det att patientens alla ordinationer tas bort, oavsett dosförpackade eller hela förpackningar. Innan patienten avslutas måste det säkerställas att patientens aktuella läkemedel i Läkemedelslistan i landstingets journalsystem överensstämmer med Pascal. 7. Sortimentslista för dosförpackade läkemedel Dossortimentet grundas, i möjligaste mån, bland annat på Läkemedelskommitténs rekommendationer, förskrivningsmönster och krav på generiskt utbyte (TLV). Sortimentet ses regelbundet över och anpassas. Förutsättningen är att läkemedlet är godkänt för dosdispensering. Tablett måste vara försedd med brytskåra för att kunna dispenseras delad. Dosleverantören tillhandahåller en aktuell sortimentslista och även i Pascal framgår vid förskrivning aktuellt dispenserbart sortiment. Landstingets Läkemedelssektion tar gärna emot önskemål från förskrivare på läkemedel som ännu inte finns i dossortimentet. Maila till lakemedel@ltkalmar.se. 7.1 Läkemedel som endast expedieras som originalförpackning Alla läkemedel kan inte dosdispenseras. Vid ordination via Pascal får förskrivaren information om dispenserbart sortiment. Läkemedel får ej dispenseras utan måste expedieras i originalförpackning när: läkemedlet inte är avsett att sväljas helt, t.ex. tuggtabletter, munlösliga tabletter och resoribletter. det står angivet i FASS, bipacksedel eller på originalförpackningen att läkemedlet skall förvaras i kartong/originalförpackning. Läkemedelsverket nekar brytningstillstånd (= tillstånd att flytta över och förvara läkemedlet från originalförpackning till dosmaskinens kassett). läkemedelet inte är lämpliga att dispenseras p.g.a. kontamination t.ex. cytostatika, antibiotika läkemedlet är avsett för cyklisk dosering (t.ex. p-piller) eller läkemedel med varierad dosering (t.ex Waran)

6 6 (11) 8. Doseringstider Doseringstiderna bör anpassas enligt förskrivarens ordination beroende på patientens behov eller specifikt läkemedel. Generella doseringstider är kl. 08, 14, 20 och 22 om inga andra tider anges. Pascal möjliggör 24 doseringstillfällen per dygn. 9. Ansvarsfördelning Dosleverantören och vårdgivare inom sluten- och öppenvård ansvarar gemensamt för att samverka för en säker informationsöverföring mellan slutenvård, öppenvård, kommunal vård och dosleverantör. 9.1 Förskrivaren ansvarar för att: Bedöma om patienten är aktuell för dosförpackade läkemedel enligt ovanstående kriterier Vid uppstart/nyinsättning inhämta samtycke från patienten eller kontaktperson/sjuksköterska Meddelande om att patienten är insatt på dosförpackade läkemedel sänds till ansvarig läkare/ordinationsansvarig enhet. Vid insättning av dosförpackade läkemedel vara ansvarig för patientens samlade läkemedelsordinationer tills överenskommelse sker med ansvarig läkare/ordinationsansvarig enhet. Ta ställning till 14- eller 7-dagars leverans. 14-dagars används i normalfallet. Notera i patientjournalen att patienten har dosförpackade läkemedel, för att undvika dubbelförskrivning. I Cosmic innebär det att rutan Dospatient bockas i. Ordinationer/ordinationsändringar görs i Pascal. Ange ordinationsorsak/utsättningsorsak för respektive läkemedel samt anpassa doseringstiderna efter patientens behov. Avgöra när ordinationsändringar ska åtgärdas från dosleverantören, akut eller vid nästa leveranstillfälle. Dokumentera ordinationsändringar (insättning/utsättning/dosändring) samt receptförskrivning i patientens journal. Informera patienten eller kontaktperson/sjuksköterska vid ordinationsändringar. Avsluta dosexpeditionen då ovanstående kriterier inte längre uppfylls och i så fall informera patienten eller kontaktperson/sjuksköterska. Förskrivare kan överlåta till sjuksköterska att informera dosleverantör att dosexpedition ska

7 7 (11) avslutas. 9.2 Kontaktpersonen ansvarar för att: Bevaka att information som kommer från dosleverantören gällande patientens läkemedel kommer patienten och ansvarig läkare/sjuksköterska till del. Meddela förskivaren att en ordination måste förnyas när påminnelse erhålls från dosleverantören. Om möjligt tillse att aktuellt dosrecept medföljer patienten, vid besök hos samtliga vårdinrättningar. Meddela dosleverantören när en patient med dosförpackade läkemedel flyttar eller avlider. 9.3 Sjuksköterska som är kontaktperson ansvarar, förutom 9.2, även för att: Kontrollera dosrecept och första dygnets doser vid ordinationsändringar. Rätt läkemedel ges till rätt patient, vid rätt tidpunkt och på rätt sätt. Begära av dosleverantören att kopia av dosreceptet, till sjuksköterska/läkare, biläggs vid varje ordinationsändring. Beställa originalförpackade läkemedel. Meddela dosleverantören om patienten läggs in på sjukhus. Rapportera avvikelser. 9.4 Sjuksköterska i sluten vård ansvarar för att: Skriva ut aktuellt dosrecept via Pascal vid inläggning. Kontrollera om dospatienten varit pausad och återaktivera. Kontrollera att ev. ordinationsändringarna är utförda i Pascal. 9.5 Medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunerna ansvarar för att: Det finns ändamålsenliga och välfungerande rutiner för läkemedelshantering samt ett säkert delegeringsförfarande inom kommunen. Det finns säkra rutiner för mottagande av läkemedelsleverans Dosleverantören ansvarar för att: Farmaceutisk och författningsmässig kontroll sker av varje ordination. Innehåll i obruten dospåse överensstämmer med gällande dosrecept. Leverans sker enligt överenskommelse. Den senaste versionen av dosreceptet sänds ut till patient i samband med ordinationsändringar och om överenskommelse finns, även till sjuksköterska/läkare. Informera patienten eller patientens kontaktperson/sjusköterska om förändrat utseende av tablett/kapsel samt nödvändig information för att kunna ta läkemedlet på rätt sätt. Meddela landstingets kontaktperson, förskrivare, patient eller patientens kontaktperson/sjuksköterska vilka åtgärder som vidtagits vid sortimentsändringar och leveranssvårigheter av läkemedel.

8 8 (11) Meddela patient eller patientens kontaktperson/sjuksköterska att en ordination måste förnyas - tre månader resp. en månad innan ordinationen på dosreceptet upphör att gälla. I samband med sista leveransen meddela patient/kontaktperson/sjuksköterska att inga ytterligare leveranser kommer att ske av de läkemedel vars giltighet upphört/slutexpedierats om inte ordinationen förnyas av förskrivare. 10. Ordination Samma regler gäller som vid övrig receptförskrivning. Pascal är IT-stödet för ordination av dosförpackade läkemedel och ska i första hand användas vid ordinationsändringar till patienter med dosdispenserade läkemedel. Vid driftstörningar av Pascal gäller reservrutin (=Fax). För patienter som har dosförpackade läkemedel väljs så långt det är möjligt läkemedel som kan dosdispenseras. OBS! Ordination som skickas som e-recept läggs som hel förpackning i Pascal d.v.s. förskrivaren kan ej välja dosdispensering Ordination/Ordinationsändring Allmänt Patientens aktuella dosrecept tas fram via Pascal. Ordinationsändring för dispenserbara läkemedel som inkommer före ordinarie stopptid träder i kraft nästa dosperiod. Aktuell stopptid är kl och visas i Pascal endast under ny ordination. Vid nyinsättning visas första dag i nästa ordinarie dosperiod. Vid utsättning är sista dosdag förvalt. Önskas annat utsättningsdatum måste detta göras manuellt. Läkemedel som ordineras som hel originalförpackning kan expedieras på valfritt apotek fr.o.m. ordinationsdatum. För samlad leverans med dosförpackade läkemedel måste patient/kontaktperson/sjuksköterska beställa originalförpackningar från dosleverantören före stopptid (kl ) för ordinarie leverans. Sjuksköterska beställer originalförpackning via Pascal Akut ordination/ordinationsändring Akut ordination/ordinationsändring prioriteras av dosleverantören. Vid akut ordination /ordinationsändring behöver förskrivaren meddela patient//kontaktperson/sjuksköterska när den akuta ordinationen/

9 9 (11) ordinationsändringen är gjord, så att läkemedlet kan hämtas på apotek. Akut ordination/ordinationsändring dosdispenserade läkemedel Vid akut ordination/ordinationsändring av dosförpackat läkemedel markeras akut produktion vid insättning, och ny leverans krävs vid utsättning. Dosleverantören dispenserar tilläggsdoser/ersättningsdoser måndag-fredag. Akut ordination/ordinationsändring inkommen till - dosleverantören vardagar före kl 13 - dag 1 - når lokalt apotek/utlämningsställe nästföljande vardag - dag 2 - med första dosintag för patienten - dag 3 Vid nyinsättning är ett alternativ till akut beställning av tilläggsdoser, att komplettera med en ordination av minsta originalförpackning. Akut ordination av läkemedel i originalförpackning Läkemedel i originalförpackning är vid ordination direkt tillgänglig för expedition på apotek. Beställning kan också ske från dosleverantören via Pascal mot en leveranskostnad Licenspreparat Läkare skickar skriftlig motivering samt ordination till dosleverantören. Blankett finns på Läkemedelsverkets webbplats ( sjukvård/förskrivning/licens). Dosleverantören ansöker hos Läkemedelsverket om tillstånd för försäljning. Licens/licensmotivering förvaras på expedierande dosleverantör. För licensläkemedel som kan dosdispenseras, se dosleverantörens sortimentslista där licensläkemedel är markerat i kommentarsfältet. 11. Dosförpackade läkemedel på sjukhus Då patient söker vård/läggs in på sjukhus ansvarar patient/kontaktperson/ sjuksköterska om möjligt för att aktuellt dosrecept medföljer patienten. Om dosrecept inte medföljer ska sjuksköterska i sluten vård skriva ut aktuellt dosrecept via Pascal. Dospåsar/originalförpackningar skickas inte med patienten vid inläggning på sjukhus. I speciella fall eller om ovanligt läkemedel finns ordinerat kan det av praktiska skäl göras en överenskommelse med kommunens sjuksköterska. Detta innebär dock att läkemedlet måste skickas med patienten vid utskrivningen.

10 10 (11) Då dosförpackade läkemedel varit pausad ansvarar sjuksköterskan på vårdenhet för att meddela dosleverantören via Pascal att patienten åter ska ha dosförpackade läkemedel. I samband med att status ändras från pausad till pågående kan kommentar till dosleverantören lämnas om att nya dospåsar behövs innan ordinarie leverans. Vid utskrivning ska patientens ev. medhavda läkemedel skickas med patienten tillbaka om de fortfarande är aktuella. Patienten ska förses med läkemedel som räcker tills dospåsar kan levereras. Vid veckoslut/helger kan läkemedel för längre tid behöva skickas med. 12. Kostnad för dosförpackade läkemedel Förskrivning av dosförpackade läkemedel genererar två slags kostnader, dels kostnaden för själva läkemedlet dels kostnaden för att dosförpacka läkemedlen. Patienten betalar för de förskrivna läkemedlen dvs. inom förmånen upp till högkostnadsskydd och utanför förmån hela kostnaden. För betalning via faktura ska blankett Kreditansökan med delbetalning fyllas i och skickas i original till dosleverantören. Blankett: Vårdgivare/Läkemedelskommittén/Dosförpackade läkemedel/blanketter. Saknas blanketten "Kreditansökan med delbetalning" levereras läkemedel till lokalt apotek/apoteksombud och hämtas ut mot kontant betalning. 13. Avvikelser Alla fel som berör expedition från dosleverantören (dispensering av läkemedel i dospåse, expedition av läkemedel i originalförpackningar, hjälpmedel inom läkemedelsförmånen och CE-märkta varor) samt försenade leveranser rapporteras till dosleverantören via fastställd blankett. Blankett: Vårdgivare/Läkemedelskommittén/Dosförpackade läkemedel/blanketter. Dosleverantören bekräftar mottagande av avvikelseanmälan. För ytterligare information om avvikelsen går det bra att vända sig till dosleverantören. Avvikelse ska även skrivas in i det lokala avvikelsesystemet inom kommuner och landsting.

11 11 (11) 14. Kontaktuppgifter dosleverantör Dosapoteket Örebro Öppet vardagar kl Telefon: För förskrivare , val 3 Övriga ärenden - Apotekets Kundservice , val 2 Fax: Postadress: ApoDos, Apoteket AB, Dag Hammarskjölds väg 18, Uppsala E-post: apodos@apoteket.se

Rubrik: Riktlinjer för dosförpackade läkemedel/dosdispensering i Blekinge

Rubrik: Riktlinjer för dosförpackade läkemedel/dosdispensering i Blekinge PM Rubrik: Riktlinjer för dosförpackade läkemedel/dosdispensering i Blekinge Förvaltningsgemensamt Ansvarig: Anna Janson ordf. Läkemedelskommittén Gemensamt med: Godkänt datum: 2013-03-01 Huvudområde/delområde:

Läs mer

1. Innehåll. Förvaltningsgemensamt Ansvarig: Anna Janson ordf. Läkemedelskommittén. Rubrik: Riktlinjer för dosdispenserade läkemedel i Blekinge

1. Innehåll. Förvaltningsgemensamt Ansvarig: Anna Janson ordf. Läkemedelskommittén. Rubrik: Riktlinjer för dosdispenserade läkemedel i Blekinge PM Rubrik: Riktlinjer för dosdispenserade läkemedel i Blekinge Förvaltningsgemensamt Ansvarig: Anna Janson ordf. Läkemedelskommittén Gemensamt med: Godkänt datum: 2018-10-11 Huvudområde/delområde: Läkemedel

Läs mer

Rutin för maskinell dosdispensering i Kalmar län

Rutin för maskinell dosdispensering i Kalmar län Rutin för maskinell dosdispensering i Kalmar län Syfte och omfattning Syftet med rutinen är att skapa en enhetlig och säker överföring av förskrivningar och information mellan förskrivare, patient/kontaktperson/sjuksköterska

Läs mer

Dosdispenserade läkemedel

Dosdispenserade läkemedel Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Läkemedelsenheten 1 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Susanne Carlsson Christina Ledin 2017-04-06 2019-03-31 Dosdispenserade

Läs mer

Dosdispenserade läkemedel i Östergötlands län

Dosdispenserade läkemedel i Östergötlands län Dok-nr 05317 Författare Version Caroline Swahn, Läkemedelsstrateg, Läkemedelsenheten lednstab 4 Godkänd av Giltigt fr o m Ulrika Whiss, enhetschef, Läkemedelsenheten lednstab 2017-11-16 Dosdispenserade

Läs mer

Läkemedel - Dosexpedition

Läkemedel - Dosexpedition Läkemedel - Dosexpedition Hitta i dokumentet Syfte Syfte med Dosexpedition Kriterier för Dosexpedition Nyinsättning Ordination i Pascal Ny ordination Dosrecept Helförpackning Akut ordination Förnya eller

Läs mer

Rutin för dosdispenserade läkemedel

Rutin för dosdispenserade läkemedel Redaktör och ansvarig utgivare:. Redaktion: Järpens hälsocentral. Skolvägen 29. 830 05 Järpen. per.magnusson@jll.se 1(5) De regionala anvisningarna för dosdispenserade läkemedel har nedan omsatts i lokal

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för dosförpackade läkemedel i Skåne

Riktlinjer och rutiner för dosförpackade läkemedel i Skåne Läkemedelsrådet Läkemedelsenheten Cecilia Tibell 040-675 39 53 cecilia.tibell@skane.se Datum 2014-06-02 Version 2014:01 1 (5) Riktlinjer och rutiner för dosförpackade läkemedel i Skåne Dosförpackade läkemedel

Läs mer

Dosförpackade läkemedel (Apodos) i Kronobergs län

Dosförpackade läkemedel (Apodos) i Kronobergs län Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Läkemedel Giltig fr.o.m: Faktaägare: Maria Granborn, apotekare Läkemedelsenheten Fastställd av: Stephan Quittenbaum, ordförande läkemedelskommittén Revisions

Läs mer

Riktlinjer för ApoDos i Östergötlands län

Riktlinjer för ApoDos i Östergötlands län Riktlinjer för ApoDos i Östergötlands län Inledning Syftet med riktlinjerna är att skapa en enhetlig och säker överföring av ordinationer och information mellan förskrivare, patient/kontaktperson och Apoteket.

Läs mer

Dosförpackade läkemedel i Kronobergs län. Innehållsförteckning. Gäller för: Region Kronoberg

Dosförpackade läkemedel i Kronobergs län. Innehållsförteckning. Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Läkemedel Giltig fr.o.m: 2018-07-01 Faktaägare: Maria Granborn, apotekare Läkemedelsenheten Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande läkemedelskommittén

Läs mer

Riktlinjer. Dosförpackade läkemedel i Stockholms län

Riktlinjer. Dosförpackade läkemedel i Stockholms län Riktlinjer Dosförpackade läkemedel i Stockholms län Riktlinjer dosförpackade läkemedel Riktlinjerna vänder sig till sjukvården i öppenoch slutenvård, förskrivare, kommunal vårdpersonal samt Apotekets personal.

Läs mer

Dosförpackade läkemedel

Dosförpackade läkemedel Dosförpackade läkemedel Information för dig som dospatient i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland Välkommen som doskund hos Apotekstjänst Dosförpackade läkemedel är ett hjälpmedel som

Läs mer

DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL

DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL Carola Bardage, Enheten för Läkemedelsanvändning, Läkemedelsverket Anders Ekedahl, Enheten för Läkemedelsanvändning, Läkemedelsverket Lena Ring, Enheten för Läkemedelsanvändning,

Läs mer

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel Läkemedelsavdelningen Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel Frågor 1. När är det planerat att överflyttning (migrering) till ny dosleverantör sker? 2. Kommer man åt dosrecepten under överflyttningsperioden?

Läs mer

Dosförpackade läkemedel

Dosförpackade läkemedel Dosförpackade läkemedel Information för dig som dospatient Välkommen som doskund hos Apotekstjänst Dosförpackade läkemedel är ett hjälpmedel som underlättar din läkemedelshantering och gör det lättare

Läs mer

Apodos & Pascal Regionen i samarbete med apoteket. Azin Azadmehr, Susanne Martinsson, Irene Johansson

Apodos & Pascal Regionen i samarbete med apoteket. Azin Azadmehr, Susanne Martinsson, Irene Johansson Apodos & Pascal Regionen i samarbete med apoteket Azin Azadmehr, Susanne Martinsson, Irene Johansson Agenda Vad är Pascal? Vad är Apodos? Hur fungerar det Vad kostar Apodos? Är patienten ansluten till

Läs mer

Dosförpackade läkemedel

Dosförpackade läkemedel Dosförpackade läkemedel Information för dig som dospatient i Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro Välkommen som doskund hos Apotekstjänst Dosförpackade läkemedel är ett

Läs mer

Dosförpackade läkemedel

Dosförpackade läkemedel Dosförpackade läkemedel Information för dig som dospatient Välkommen som doskund hos Apotekstjänst Dosförpackade läkemedel är ett hjälpmedel som underlättar din läkemedelshantering och gör det lättare

Läs mer

Frågor & Svar dosdispenserade läkemedel

Frågor & Svar dosdispenserade läkemedel Frågor & Svar dosdispenserade läkemedel Frågor Kreditavtal 1. Måste patienten ha kreditavtal? Svar Nej, patienten kan även välja att betala kontant direkt på apoteket eller betala via faktura. Observera

Läs mer

8. PATIENTEN OCH LÄKEMEDLET I VÅRDFLÖDET

8. PATIENTEN OCH LÄKEMEDLET I VÅRDFLÖDET Vårdkedjan 8. PATIENTEN OCH LÄKEMEDLET I VÅRDFLÖDET I patientens vårdkedja kan många vårdnivåer/vårdinrättningar och personer (utöver patientens närstående) vara involverade: Läkare och sjuksköterskor

Läs mer

ApoDos Apotekets dosexpedierade läkemedel

ApoDos Apotekets dosexpedierade läkemedel ApoDos Apotekets dosexpedierade läkemedel Information till Apotekets samarbetspartners inom vård och omsorg. Producent: Apoteket Produktion, Apoteket AB Projektledning och text: Monica Åkerlund, Apoteket

Läs mer

Fällor och fel Pascal och nya dosreceptet

Fällor och fel Pascal och nya dosreceptet Fällor och fel Pascal och nya dosreceptet För att uppmärksamma dig som använder Pascal på de vanligaste problemen och riskerna som finns och hur du lättast kommer runt dem. Innehållsförteckning 1 Dosreceptet

Läs mer

Ett smartare alternativ för dem som tar flera läkemedel dagligen

Ett smartare alternativ för dem som tar flera läkemedel dagligen Ett smartare alternativ för dem som tar flera läkemedel dagligen Välkommen som Apodoskund Apodos är Apotekets tjänst för dosförpackade läkemedel. Rätt läkemedel i rätt tid Apodos underlättar för de som

Läs mer

Frågor och svar angående Pascal- nytt verktyg för dosordination

Frågor och svar angående Pascal- nytt verktyg för dosordination Frågor och svar angående Pascal- nytt verktyg för dosordination Nedan kan du ta del av svaren på många av de frågor som ställts under utbildningen avseende användandet av Pascal. Dokumentet uppdateras

Läs mer

Koll på läkemedelslistan. Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i PMO

Koll på läkemedelslistan. Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i PMO Koll på läkemedelslistan Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i PMO 1 Koll på läkemedelslistan Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i PMO Stäm av läkemedelslistan Om ikonen

Läs mer

Riktlinjer från 2013. Dosförpackade läkemedel inom Stockholms län

Riktlinjer från 2013. Dosförpackade läkemedel inom Stockholms län Riktlinjer från 2013 Dosförpackade läkemedel inom Stockholms län Riktlinjer dosförpackade läkemedel Dessa riktlinjer vänder sig till sjukvården i öppen- och slutenvård, förskrivare, kommunal vårdpersonal

Läs mer

Apodos mer än bara en påse med läkemedel Information till dig som arbetar inom vården

Apodos mer än bara en påse med läkemedel Information till dig som arbetar inom vården Apodos mer än bara en påse med läkemedel Information till dig som arbetar inom vården Vad är Apodos? Apodos är Apotekets tjänst för dosförpackade läkemedel. Men Apodos är betydligt mer än bara påsar med

Läs mer

Lokal läkemedelsinstruktion

Lokal läkemedelsinstruktion Dokumentnamn: Lokal läkemedelsinstruktion Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Läkemedelsgruppen, MAS Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2018-01-04 (MAS) Lokal läkemedelsinstruktion

Läs mer

Tips och tricks gällande PASCAL

Tips och tricks gällande PASCAL Inloggning Tips och tricks gällande PASCAL Nås via www.eordinationpascal.se (internet, på denna sida kan man välja SITHS eller SMS inloggning) alternativt www.eordinationpascal.sjunet.org (sjunet, SITHS

Läs mer

Riktlinjer för Läkemedelshantering

Riktlinjer för Läkemedelshantering Riktlinjer för Läkemedelshantering Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2018-12-04 135 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Britta Gustavsson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Läs mer

(10) Läkemedelsgruppen Caroline Swahn. Dosrecept

(10) Läkemedelsgruppen Caroline Swahn. Dosrecept 2013-02-06 1 (10) Dosrecept Dosreceptet är framtaget av Läkemedelsverket och reviderades i samband med övergången till Pascal. Läkemedelsverkets avsikt har varit att renodla dosreceptet till att enbart

Läs mer

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation 1(5) Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation Bil. 2 b till Handbok för läkemedelshantering. Denna anvisning är framtagen av en arbetsgrupp från Läkemedelskommittén,

Läs mer

ApoDos. Apotekets dosexpedierade läkemedel. Information för dig som är ApoDos-kund

ApoDos. Apotekets dosexpedierade läkemedel. Information för dig som är ApoDos-kund ApoDos Apotekets dosexpedierade läkemedel Information för dig som är ApoDos-kund Välkommen som ApoDos-kund! ApoDos hjälper dig som har många olika läkemedel eller av andra skäl vill ha hjälp med din läkemedelshantering.

Läs mer

Rutin läkemedelsförråd/närförråd

Rutin läkemedelsförråd/närförråd 2018-01-29 1 (5) Rutin läkemedelsförråd Ansvarig Helen Hansson Malmgren Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad av Helen Hansson Malmgren Upprättad den 2016-04-18 Reviderad den 2018-01-29 Rutin läkemedelsförråd/närförråd

Läs mer

Sökord. Dokumenthistorik. Apodos, dosförpackade läkemedel, dosdispenserade läkemedel, apodospåsar, dospåsar,

Sökord. Dokumenthistorik. Apodos, dosförpackade läkemedel, dosdispenserade läkemedel, apodospåsar, dospåsar, IT-centrum, Caroline Swahn 2014-12-17 1(18) Pascal och dosreceptet Råd för tolkning och hantering Dokumentet är framtaget i samarbete mellan Landstinget i Östergötlands län (LiÖ), Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Avtal om Kundens användning av Pascal Bilaga 1 - Tjänstespecifikation Pascal

Avtal om Kundens användning av Pascal Bilaga 1 - Tjänstespecifikation Pascal Avtal om Kundens användning av Pascal Mellan Inera och Kund Innehåll 1. Inledning... 2 2. Bakgrund... 2 2.1 Referenser... 2 3. Tjänstebeskrivning... 2 4. Åtaganden... 4 4.1 Kundens åtaganden... 4 4.2 Ineras

Läs mer

Gunnar Dahlberg, Elma Tajic, Anders Wickberg, Annika Olsson

Gunnar Dahlberg, Elma Tajic, Anders Wickberg, Annika Olsson 1 (5) 1 Syfte Syftet med instruktionen är att tydliggöra samverkan och ansvarsfördelning mellan kommuner och landsting avseende akutläkemedelsförråd inom hemsjukvård och särskilda boenden i Västmanland.

Läs mer

Allmänna frågor. 2012-06-11 Sidan 1 av 10. Caroline Swahn

Allmänna frågor. 2012-06-11 Sidan 1 av 10. Caroline Swahn 2012-06-11 Sidan 1 av 10 Frågor och svar om Pascal ordinationsverktyg Nedan kan du ta del av många av de frågor som har ställts under utbildningen avseende användandet av Pascal. Dokumentet uppdateras

Läs mer

Registrera ny dospatient

Registrera ny dospatient Registrera ny dospatient Att börja ge en patient dosordinationer 1. Registrering av ny dospatient För att en patient ska kunna få dosordinationer, ska du registrera patienten som dospatient. Först skriver

Läs mer

Handlingsplan för utebliven levarans av dosdispenserade läkemedel.

Handlingsplan för utebliven levarans av dosdispenserade läkemedel. Riktlinjer för hälso- och sjukvården Ansvarar för att riktlinjen blir känd: respektive enhetschef Dokumentets namn: Handlingsplan för utebliven leverans av dosdispenserade läkemedel. Utfärdad av: Margaret

Läs mer

8. Patienten och läkemedel i vårdflödet

8. Patienten och läkemedel i vårdflödet 8. Patienten och läkemedel i vårdflödet Vid all hälso- och sjukvård ska patienten informeras om sitt hälsotillstånd, tillgängliga metoder för och förväntat förlopp av undersökning, vård och behandling

Läs mer

Pascal - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Pascal - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Pascal - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Innehåll 1. Inledning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Tjänstebeskrivning... 2 3.1 Tjänstens syfte och ändamål... 2 4. Åtaganden... 3 4.1 Kundens åtaganden...

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård 2013-07-18 1 (5) RIKTLINJE Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utgångspunkten för läkemedelshanteringen i kommunal verksamhet är att den enskilde i första hand själv ansvarar

Läs mer

Handlingsplan för utebliven leverans av dosdispenserade läkemedel

Handlingsplan för utebliven leverans av dosdispenserade läkemedel Handlingsplan för utebliven leverans av dosdispenserade läkemedel Dokumentägare: Vård-och omsorgschefer, Malmö Stad Framtaget av: Utsedd arbetsgrupp, Malmö Stad Beslutsdatum: 160520 Innehållsförteckning

Läs mer

Cirkulärnr: 2002:88 Diarienr: 2002/1956 Handläggare: Gabriella Kollander Fållby Sektion/Enhet: Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Datum:

Cirkulärnr: 2002:88 Diarienr: 2002/1956 Handläggare: Gabriella Kollander Fållby Sektion/Enhet: Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Datum: Cirkulärnr: 2002:88 Diarienr: 2002/1956 Handläggare: Gabriella Kollander Fållby Sektion/Enhet: Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Datum: 2002-09-26 Mottagare: Äldreomsorg Sjukvård Omsorg/Handikapp

Läs mer

Vanliga frågor Pascal

Vanliga frågor Pascal Vanliga frågor Det här dokumentet beskriver ärenden som förekommer ofta vid kontakt med Kundservice supportfunktion för. Syftet med dokumentet är att hjälpa lokala och regionala servicedeskfunktioner med

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Reviderad: 2007-02-16 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Ett smartare alternativ för dig som tar läkemedel dagligen

Ett smartare alternativ för dig som tar läkemedel dagligen Ett smartare alternativ för dig som tar läkemedel dagligen Välkommen som Apodoskund Apodos är Apotekets tjänst för dosförpackade läkemedel. Du kommer nu att få dina läkemedel dosförpackade för en eller

Läs mer

Nyheter i Pascal 2.1. Startsida

Nyheter i Pascal 2.1. Startsida Nyheter i Pascal 2.1 Startsida På startsidan har texten i den gula varningsbannern om patienter som man saknar vårdrelation till, ändrats för att förtydliga vad vårdrelation är. Texten lyder nu: detta

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län september 2014 Inledning Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna

Läs mer

Detta dokument beskriver de nyheter som kommer i Pascals release 2.1 som driftsätts den 14/

Detta dokument beskriver de nyheter som kommer i Pascals release 2.1 som driftsätts den 14/ Nyheter i Pascal 2.1 Detta dokument beskriver de nyheter som kommer i Pascals release 2.1 som driftsätts den 14/4 2018. Startsida På startsidan har texten i den gula varningsbannern om patienter som man

Läs mer

Praktiska anvisningar Läkemedelsgenomgångar

Praktiska anvisningar Läkemedelsgenomgångar Praktiska anvisningar Läkemedelsgenomgångar 2017 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Innehåll 1. Inledning 3 2. Läkemedelsgenomgång

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR UTEBLIVEN LEVERANS AV DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL

HANDLINGSPLAN FÖR UTEBLIVEN LEVERANS AV DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL 1 (6) TYP AV DOKUMENT: HANDLINGSPLAN BESLUTAD AV: SOCIALCHEF ANTAGEN: 2016-10-31 ANSVARIG: MEDICINSKT ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: HANDLINGSPLAN FÖR UTEBLIVEN LEVERANS AV

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Mars 2012 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Arbetsgrupp... 3 Läkemedelsdokumentation...

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård

Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård Bakgrund Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) samt ändringsförfattning SOSF

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro

Läs mer

Kommunala akutläkemedelsförråd KAF Tobias Carlsson, apotekare Närhälsan, Marie Elm, MAS

Kommunala akutläkemedelsförråd KAF Tobias Carlsson, apotekare Närhälsan, Marie Elm, MAS Kommunala akutläkemedelsförråd KAF 2017-05-30 Tobias Carlsson, apotekare Närhälsan, Marie Elm, MAS Innehåll Kommunala akutläkemedelsförråd KAF- rutiner Beställning KAF- Marknadsplatsen Sortimentet i KAF

Läs mer

Förklaring av dosrecept inför starten av Pascal

Förklaring av dosrecept inför starten av Pascal Förklaring av dosrecept inför starten av 1. Förklaring av nytt dosrecept Detta dokument syftar till att beskriva innehållet i det nya dosreceptet som börjar gälla i samband med övergången till. I dokumentet

Läs mer

Bilaga 3 Nuvarande termer och definitioner i termbanken för ordinationsorsak och angränsande begrepp

Bilaga 3 Nuvarande termer och definitioner i termbanken för ordinationsorsak och angränsande begrepp 1(8) Termer och definitioner så som de ser ut i termbanken idag (före revidering) indikation omständighet som utgör skäl för att vidta en viss åtgärd I läkemedelssammanhang avses med indikation omständighet

Läs mer

DOSEXPEDITION. Bo Swärd Distriktsläkare, PV VGR

DOSEXPEDITION. Bo Swärd Distriktsläkare, PV VGR DOSEXPEDITION Bo Swärd Distriktsläkare, PV VGR Vården måste hålla ihop och samarbeta för patientens bästa. Patientsäkerhet = säker läkemedelsbehandling = säker läkemedelsuppföljning = säker läkemedelshantering.

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Samordnad va rdplanering - rutin

Samordnad va rdplanering - rutin 1 Samordnad va rdplanering - rutin Trygghet och delaktighet Processen för samordnad vårdplanering gäller för personer i alla åldrar, som efter utskrivning från den slutna vården har behov av insatser från

Läs mer

Ett smartare alternativ för dig som tar läkemedel dagligen

Ett smartare alternativ för dig som tar läkemedel dagligen Ett smartare alternativ för dig som tar läkemedel dagligen Välkommen som Apodoskund Apodos är Apotekets tjänst för dosförpackade läkemedel. Du kommer nu att få dina läkemedel dosförpackade för en, två,

Läs mer

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse - Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-72219 Fastställandedatum: 2016-03-18 Giltigt t.o.m.: 2017-03-18 Upprättare: Sara E Emanuelsson Fastställare: Björn Ericsson Läkemedelsgenomgång, enkel

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun.

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504 Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. För läkemedelshanteringen inom Vimmerby kommun gäller föreskriften SOSFS 2001:17

Läs mer

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel 1 (5) Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Läkemedelsenheten och svar Dosdispenserade läkemedel 1. När är det planerat att överflyttning (migrering) till ny dosleverantör sker? 2. Kommer man åt dosrecepten

Läs mer

Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen

Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen 1 (5) Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen Aktuellt läge Pascal ordinationsverktyg används hos 700 vårdgivare för cirka 185 000 dospatienter och antalet inloggningar från start är nu

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för läkemedelshantering Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery, MAS Godkänd av Monica Holmgren, chef Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Koll på läkemedelslistan. Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i Melior

Koll på läkemedelslistan. Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i Melior Koll på läkemedelslistan Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i Melior 1 Koll på läkemedelslistan Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i Melior Stäm av läkemedelslistan

Läs mer

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20120323 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2012:X (M) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun 2015-02-18 Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun Vad är Link? Link är ett verktyg/system för att förenkla den samordnade vårdplaneringen mellan slutenvården, kommunen och primärvården.

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Syfte och omfattning Syftet är minskade läkemedelsrelaterade problem med mål att samtliga patienter ska få en väl avpassad läkemedelsbehandling. Alla

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2017-02-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2016-10-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen Riktlinje Diarienr VON 198/15 Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen Version 3 Dokumentansvarig Karin Paust MAS Gäller från 2015-10-29 Vård- och omsorgsförvaltningen Godkänd av Monica Holmgren chef Vård

Läs mer

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten vård syftar till att främja en god vård och en socialtjänst av god kvalitet för individer

Läs mer

Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ- och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad

Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ- och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad Läkemedelsgenomgångar Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ- och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad Läkemedelsgenomgångar 1 Ur Borås Stads Styr- och ledningssystem

Läs mer

SMARTA LÄKEMEDELS- LEVERANSER

SMARTA LÄKEMEDELS- LEVERANSER SMARTA LÄKEMEDELS- LEVERANSER» Bättre framförhållning ger lugnare arbetsmiljö Läkemedel 1 Sammanfattning 3 Förutsättningar 4 Bakgrund 4 Problemformulering 5 Syfte 5 Avgränsningar 5 Kartläggning 6 Analys

Läs mer

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering Riktlinje och rutin Rev. 2013-09-17 Vård- och omsorgsförvaltningen Dnr VON 127/10 Lena Jadefeldt Slattery Godkänd av förvaltningschef Riktlinje och rutin för läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förbered/Registrera ny dospatient

Förbered/Registrera ny dospatient Förbered/Registrera ny dospatient Hämta ny dospatient för att förbereda Användare utan personlig förskrivarkod (t.ex. sjuksköterska, sekreterare, AT-läkare) kan förbereda uppgifter inför registrering av

Läs mer

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Medverkande Maclina Loyal, sjuksköterska Sara Kalmerlind, sjuksköterska Ida Lorenzson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska en skickad till: maclina.loyal@vardaga.se goran.forslund@vardaga.se sara.kalmerlind@vardaga.se

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Presentation av riskanalys ApoDos - PASCAL

Presentation av riskanalys ApoDos - PASCAL Presentation av riskanalys ApoDos - PASCAL Läkemedelskommittén, Landstinget i Jönköpings län rekommenderar att inte ansluta nya patienter till ApoDos Rubrik Vilka patientsäkerhetsrisker finns idag med

Läs mer

Råd för tolkning och hantering Pascal och nya dosreceptet

Råd för tolkning och hantering Pascal och nya dosreceptet Råd för tolkning och hantering Pascal och nya dosreceptet För att uppmärksamma dig som använder Pascal på de vanligaste fallgroparna och hur du lättast kommer runt dem. Innehållsförteckning Revisionshistorik...

Läs mer

Riktlinje för kommunala basläkemedelsförråd

Riktlinje för kommunala basläkemedelsförråd Koncernkontoret Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Område Läkemedel Enheten för Region Skånes sjukhusapoteksfunktion Riktlinjer för kommunala basläkemedelsförråd Senast reviderad 181204 ver.1

Läs mer

Säker Dos i Västerbotten Version 2

Säker Dos i Västerbotten Version 2 Säker Dos i Västerbotten Version 2 Säkra rutiner för hantering och ordinationer av dosdispenserade läkemedel i Västerbotten läns landsting samt i länets kommuner Framtagna av projektgrupp Säker Dos i Västerbotten

Läs mer

Säker Dos i Västerbotten Version 3

Säker Dos i Västerbotten Version 3 Säker Dos i Västerbotten Version 3 Säkra rutiner för hantering och ordinationer av dosdispenserade läkemedel i Västerbotten läns landsting samt i länets kommuner Framtagna av projektgrupp Säker Dos i Västerbotten

Läs mer

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Region Värmland Riktlinje Version 2 Reviderad: 2018-06-01 Beredningsgruppen Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Giltig: 2018-06-18-2018-12-31 RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Omvärldsbevakning läkemedel 2017

Omvärldsbevakning läkemedel 2017 Omvärldsbevakning läkemedel 2017 600 000 000 Kostnadsutveckling 2012-2017 Region Jämtland Härjedalen (prognos 2017 utifrån utfall aug-17) 500 000 000 400 000 000 300 000 000 200 000 000 100 000 000 0 2012

Läs mer

Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen

Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

1. Snabbstartsguide, kom igång med Pascal

1. Snabbstartsguide, kom igång med Pascal 1. Snabbstartsguide, kom igång med Pascal Här får du en snabbintroduktion till verktyget och lär dig var du hittar olika funktioner. Vill du veta mer och de olika funktionerna kan du gå in under respektive

Läs mer

Beställning skickas till apoteket med telefax. Originalet sparas på avdelningen till varorna levereras med följesedel

Beställning skickas till apoteket med telefax. Originalet sparas på avdelningen till varorna levereras med följesedel 13 ORDINATION 14 3. REKVISITION 3.1. Beställningsrutiner Rutinerna för beställning anges i den lokala instruktionen för läkemedelshanteringen. Lämplig beställningsmängd för frekventa läkemedel är en månads

Läs mer

Förskrivning av läkemedel utanför uppdraget som medarbetare inom Region Kronoberg

Förskrivning av läkemedel utanför uppdraget som medarbetare inom Region Kronoberg Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Läkemedel Giltig fr.o.m: 2018-05-18 Faktaägare: Stephan Quittenbaum, ordf läkemedelskommittén Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör

Läs mer