Frågor och svar angående Pascal- nytt verktyg för dosordination

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar angående Pascal- nytt verktyg för dosordination"

Transkript

1 Frågor och svar angående Pascal- nytt verktyg för dosordination Nedan kan du ta del av svaren på många av de frågor som ställts under utbildningen avseende användandet av Pascal. Dokumentet uppdateras kontinuerligt. Uppdateringar (Senaste uppdateringarna markeras med rött) Datum Kategori Fråga Dosrecept Var hittar man ett nytt tomt dosrecept om man vill skriva ut det på papper? Aktuella läkemedel Idag går det att beställa handelsvaror som t.ex. Revaxör via e-dos. Är detta möjligt även via Pascal? Aktuella läkemedel Är det möjligt att sortera aktuella läkemedel på dosdispenserade och helförpackning? Allmänna frågor Finns personer som saknar fullständigt personnummer med i Pascal? Ordination Går det att ordinera läkemedel direkt på en nyskapad dospatient? Ordination Hur hanteras ordination av särskilda läkemedel i Pascal? Allmänna frågor Hur många tecken kan man skriva i fritextfälten som finns i Pascal? Dosrecept Var hittar man ett nytt tomt dosrecept om man vill skriva ut det på papper? Allmänna frågor 1. Vem har åtkomst till Pascal? Förskrivare har åtkomst till alla funktioner i Pascal, sjuksköterska utan förskrivningsrättighet kan göra beställningar och skriva ut dosrecept, sekreterare kan få åtkomst till patientuppgifter. 2. Kan sekreterare skriva ut dosrecept från Pascal? Nej, det tillåter inte patiendatalagen. 3. Är det någon kostnad för att använda Pascal? Nej, det finns ingen kostnad för att använda Pascal. Det som kostar är dosproduktionen.

2 Patientuppgifter 4. Hur loggas aktiviteterna i Pascal? - Dels i Apotekens Service ordinationsregister i enlighet med datainspektionens riktlinjer - Dels i Pascal genom händelseloggar, det vill säga att det är möjligt att ta fram information om vad som hänt när ett sådant behov finns. 5. Hur många tecken kan man skriva i fritextfälten som finns i Pascal? Ordinationsorsak: 256 tecken, doseringsangivelse i text/patientinstruktion: 512 tecken, kommentar till apoteket (i samband med ordination): 35 tecken, kommentar till vårdgivare: 512 tecken 6. Hur länge kan man vara inaktiv i Pascal innan man loggas ut? Säkerhetstjänstens biljett gäller 1 timme från senaste aktivitet, så du kan vara inaktiv i 55 minuter, göra något och ha en timma till godo igen. 7. Finns personer som saknar fullständigt personnummer med i Pascal, t.ex. asylsökande? Nej, endast de med fullständigt personnummer är sökbara i Pascal. 8. Vem har rätt att lägga upp en ny dospatient? Det kan även icke-legitimerad personal göra, t ex läkarsekreterare, men man måste ha uppgifter om den förskrivare som har tagit emot samtycket, namn och förskrivarkod. För att ta emot samtycke krävs en personlig förskrivarkod. 9. Hur väljer man leveransadress i Pascal? Leveransadress hanteras tillsammans med övriga patientuppgifter. Du söker fram leveransadressen antingen för ett närliggande apotek eller för ett boende genom att söka på namn och ort. Båda fälten måste fyllas i innan sökning kan ske. Se exempel i e-learningprogrammet, "Registrera ny dospatient". 10. Finns det någon koppling i Pascal till patientens vårdval? Nej, det finns ingen sådan koppling Pascal. Du kan dock se vilken Vårdcentral som är ansvarig. 11. Går det att ändra patientens hemadress/folkbokföringsadress? När en ny dospatient läggs upp hämtas folkbokföringsadressen från Apotekens Service. Därefter sker ingen automatisk uppdatering av folkbokföringsadressen. Ändringar måste göras manuellt. 12. Leveransadress, kan det också vara patientens hemadress? Nej, leveransadress är ett boende, hemsjukvård eller lokalt apotek, ingen skillnad mot idag.

3 13. Hur länge är en avliden person sökbar i Pascal? Uppgifter om en avliden patient gallras efter 15 månader. Dosrecept 14. Var kan jag läsa mer om det nya dosreceptet? På under Dosrecept nytt utseende finns det en jämförelse mellan det nya och gamla dosreceptet samt ett dokument som förklarar innehållet i dosreceptet. 15. Vilket underlag är det som lämnas ut till patienten? Är det dosreceptet? Det är dosreceptet som lämnas till patienten. 16. Varför står vissa ordinationer med kursiv stil på dosreceptet? Kursiv stil används när ett recept är nytt eller förändrat och dosunderlaget har status ej godkänt för att man enkel ska kunna se vad som är nytt/förändrat. 17. Vad betyder "status ej godkänd" vid utskrift av dosreceptet? Det finns en ordination som dosapoteket ännu inte har hunnit godkänna. 18. Idag finns adress och telefonnummer till boendet på dosreceptet. Kommer det att finnas med? Nej, det visas inte eftersom Apoteken Service inte har register över den informationen. 19. Idag kan man se ansvarig sjuksköterska på dosreceptet. Kommer det att finnas med? Nej, det visas inte eftersom Apoteken Service inte har register över den informationen. 20. Kommer kundnummer att synas på dosreceptet? Nej, det visas inte eftersom Apoteken Service inte har register över den informationen. 21. Var hittar man ett nytt tomt dosrecept om man vill skriva ut det på papper? Tomt dosrecept för utskrift finns på under Nytt dosrecept. 22. Vilken adress är det som visas på dosreceptet, patientens folkbokföringsadress eller leveransadress?

4 Ordinationer 23. Kan man skriva vad som helst i fältet för ordinationsorsak? Detta är ett fritextfält och det finns inget i systemet som kontrollerar vad du skriver. 24. Kan man göra ändringar i en befintlig ordination? T.ex. ändring av doseringstider eller upptrappning av dosering? Att ändra en ordination, (t ex ned- eller upptrappning av dosering) görs via sätt ut och sätt in, till dess att vi får en tjänst hos Apotekens Service som motsvarar vårdens kravställning. Ändring av klockslag kan göras via dosapoteket på samma sätt som idag. 25. I e-dos är det obligatoriskt att ange maxdos vid behovsmedicinering. Är det samma i Pascal? Vid vb-ordination ska maxdos anges, men det har att göra med när tidigaste nya uttag kan göras. 26. Får jag en varning om maxdos överskrids vid ordination? Det finns idag ingen källa för maxdos därför kan ingen varning ges. 27. Får jag en dubblettvarning vid ordination av ett läkemedel med samma substans som redan finns ordinerat i läkemedelslistan? Ja, om det är samma sjuställiga ATC-kod. Kombinationspreparat kan alltså ställa till problem, så länge det inte finns ett substansregister. 28. Hur ordinerar jag ett licensläkemedel eller extempore som inte finns i artikelregistret? Genom att söka på lic (licensläkemedel) eller ext (extempore) i Pascal är det möjligt att ordinera på ett gruppvarunummer. Förskrivaren får då själv fylla i namnet/beskrivningen. 29. Vid ordination av licensläkemedel finns en högerkolumn där det står licensmotivering - den är inte klick-eller skrivbar. Hur är den tänkt att användas? Detta är endast en påminnelse om att licensmotivering krävs. Detta hanteras med befintlig rutin. 30. Enligt VGR rutinen kan sjuksköterska (både med och utan förskrivningsrätt) förskriva CE-märkta produkter. Fungerar det i Pascal? CE-märkta produkter (spolvätskor) får förskrivas av sjuksköterska som har någon form av förskrivarkod (måste vara registrerad i HSA/KIV!).

5 Aktuella läkemedel 31. Vid ordination av ett läkemedel 1x3 så bli de föreslagna klockslagen Borde det inte vara ? Klockslagen som presenteras är anpassade till det tidsschema som gäller för patientens boende. Om andra klockslag önskas går det att ändra i rullisten. 32. I samband med ordination av nytt läkemedel är det möjligt att skriva en kommentar till vårdgivare. Hur ser man att det finns en kommentar till vårdgivare? Om det finns en kommentar till vårdgivare finns den att läsa under ordination på respektive läkemedel. För att se kommentaren behöver man ha visa mer vyn påslagen. Denna funktion bör användas med försiktighet då det inte finns någon garanti att informationen läses. 33. Varför visas inte läkemedelsöverkänslighet i Pascal? Läkemedelsöverkänslighet hanteras i journalen i dagsläget. Det finns inget fält för detta i dosregistret på Apotekens Service. 34. Varför ska vi inte skicka e-recept på dospatient om det ändå hamnar i samma register? På dosreceptet finns patientens alla läkemedel så att man kan/ska göra en helhetsbedömning. Det kan även vara så att läkemedlet ska dosdispenseras och det kan man inte ange på e-recept. Det blir bara hela förpackningar. Pga. ofullständiga uppgifter blir det merarbete både för dosapoteket samt extra telefonsamtal till förskrivaren för klargörande. 35. Går det att ordinera läkemedel direkt på en nyskapad dospatient? För närvarande måste en ny dospatient godkännas av dosapoteket innan ordination kan ske. Vid godkännandet kompletterar dosapoteket med information om stopptider för aktuellt dosapotek samt klockslag för doseringstillfällen om patienten bor på särskilt boende. 36. Hur hanteras ordination av särskilda läkemedel i Pascal? Ingen skillnad jämfört med övriga läkemedel. I Pascal hanteras alla läkemedel lika. 37. Vad betyder det när ett aktuellt läkemedel är skuggat med grått/randigt? Markeringen visas då receptet av någon av två anledningar gått ut, t.ex. då det är slutexpedierat eller att tiden för receptets giltighet passerats. 38. Är det möjligt att sortera aktuella läkemedel på dosdispenserade och helförpackning? Nej, inledningsvis kommer man bara att kunna sortera alfabetiskt, tid för insättning, ATC område samt läkemedelsform.

6 39. Hur visas det att läkemedel har gått till produktion hos Apoteket, viktigt för att inte läkaren ska ändra för sent vilket kan leda till att ordinationen inte kommer med förrän vid nästa dostillfälle (14 dgr). Stopptid och första dosdag visas. Har det passerats är det i produktion. 40. I dag skickar Apoteket ut en lista 3 månader innan det är dags att förnya ett dosrecept. Blir det med Pascal också? Kan man t ex få upp en lista med alla som ska förnyas på ett boende eller liknande? Apoteket kommer att fortsätta avisera enligt sina rutiner. Det går i dagsläget inte att skapa bevakningslistor eftersom det saknas tjänster från Apotekens Service AB för denna typ av funktionalitet. Däremot kan man ställa in och flagga för utgående recept för varje patient (1-15 veckor). 41. Är det möjligt för förskrivare att ordinera i Pascal hemifrån under t.ex. jourtid? Det är ingen skillnad på var man sitter det handlar om en webbtjänst med säker inloggning som måste kunna användas. D.v.s. man måste kunna logga in med SIHTS kortet. 42. Idag går det att beställa handelsvaror som t.ex. Revaxör via e-dos. Är detta möjligt även via Pascal? Nej, endast läkemedel, förbrukningsartiklar, hjälpmedel för stomi och diabetes, CE-märkta produkter som t-ex. spolvätskor samt prisnedsatta livsmedel går att beställa via Pascal.

Allmänna frågor. 2012-06-11 Sidan 1 av 10. Caroline Swahn

Allmänna frågor. 2012-06-11 Sidan 1 av 10. Caroline Swahn 2012-06-11 Sidan 1 av 10 Frågor och svar om Pascal ordinationsverktyg Nedan kan du ta del av många av de frågor som har ställts under utbildningen avseende användandet av Pascal. Dokumentet uppdateras

Läs mer

Fällor och fel Pascal och nya dosreceptet

Fällor och fel Pascal och nya dosreceptet Fällor och fel Pascal och nya dosreceptet För att uppmärksamma dig som använder Pascal på de vanligaste problemen och riskerna som finns och hur du lättast kommer runt dem. Innehållsförteckning 1 Dosreceptet

Läs mer

1. Användare kan inte logga in

1. Användare kan inte logga in Vanliga frågor Det här dokumentet beskriver ärenden som förekommer ofta vid kontakt med nationell Pascalsupport. Syftet med dokumentet är att hjälpa lokala och regionala servicedeskfunktioner med färdiga

Läs mer

(10) Läkemedelsgruppen Caroline Swahn. Dosrecept

(10) Läkemedelsgruppen Caroline Swahn. Dosrecept 2013-02-06 1 (10) Dosrecept Dosreceptet är framtaget av Läkemedelsverket och reviderades i samband med övergången till Pascal. Läkemedelsverkets avsikt har varit att renodla dosreceptet till att enbart

Läs mer

Tips och tricks gällande PASCAL

Tips och tricks gällande PASCAL Inloggning Tips och tricks gällande PASCAL Nås via www.eordinationpascal.se (internet, på denna sida kan man välja SITHS eller SMS inloggning) alternativt www.eordinationpascal.sjunet.org (sjunet, SITHS

Läs mer

Registrera ny dospatient

Registrera ny dospatient Registrera ny dospatient Att börja ge en patient dosordinationer 1. Registrering av ny dospatient För att en patient ska kunna få dosordinationer, ska du registrera patienten som dospatient. Först skriver

Läs mer

Förklaring av dosrecept inför starten av Pascal

Förklaring av dosrecept inför starten av Pascal Förklaring av dosrecept inför starten av 1. Förklaring av nytt dosrecept Detta dokument syftar till att beskriva innehållet i det nya dosreceptet som börjar gälla i samband med övergången till. I dokumentet

Läs mer

Vanliga frågor Pascal

Vanliga frågor Pascal Vanliga frågor Det här dokumentet beskriver ärenden som förekommer ofta vid kontakt med Kundservice supportfunktion för. Syftet med dokumentet är att hjälpa lokala och regionala servicedeskfunktioner med

Läs mer

Förbered/Registrera ny dospatient

Förbered/Registrera ny dospatient Förbered/Registrera ny dospatient Hämta ny dospatient för att förbereda Användare utan personlig förskrivarkod (t.ex. sjuksköterska, sekreterare, AT-läkare) kan förbereda uppgifter inför registrering av

Läs mer

Råd för tolkning och hantering Pascal och nya dosreceptet

Råd för tolkning och hantering Pascal och nya dosreceptet Råd för tolkning och hantering Pascal och nya dosreceptet För att uppmärksamma dig som använder Pascal på de vanligaste fallgroparna och hur du lättast kommer runt dem. Innehållsförteckning Revisionshistorik...

Läs mer

1. Nyheter. Innehåll. Vårdpersonal utan personlig förskrivarkod (Förbered uppgifter)

1. Nyheter. Innehåll. Vårdpersonal utan personlig förskrivarkod (Förbered uppgifter) Innehåll 1. Nyheter... 1 Registrera och ordinera i ett flöde... 1 Vårdpersonal utan personlig förskrivarkod (Förbered uppgifter)... 1 Denna patient är inte dospatient Dialog... 2 Fyll i Leveransadress...

Läs mer

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel Läkemedelsavdelningen Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel Frågor 1. När är det planerat att överflyttning (migrering) till ny dosleverantör sker? 2. Kommer man åt dosrecepten under överflyttningsperioden?

Läs mer

1. Snabbstartsguide, kom igång med Pascal

1. Snabbstartsguide, kom igång med Pascal 1. Snabbstartsguide, kom igång med Pascal Här får du en snabbintroduktion till verktyget och lär dig var du hittar olika funktioner. Vill du veta mer och de olika funktionerna kan du gå in under respektive

Läs mer

Dosförpackade läkemedel

Dosförpackade läkemedel Dosförpackade läkemedel Information för dig som dospatient Välkommen som doskund hos Apotekstjänst Dosförpackade läkemedel är ett hjälpmedel som underlättar din läkemedelshantering och gör det lättare

Läs mer

Sökord. Dokumenthistorik. Apodos, dosförpackade läkemedel, dosdispenserade läkemedel, apodospåsar, dospåsar,

Sökord. Dokumenthistorik. Apodos, dosförpackade läkemedel, dosdispenserade läkemedel, apodospåsar, dospåsar, IT-centrum, Caroline Swahn 2014-12-17 1(18) Pascal och dosreceptet Råd för tolkning och hantering Dokumentet är framtaget i samarbete mellan Landstinget i Östergötlands län (LiÖ), Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Dosdispenserade läkemedel

Dosdispenserade läkemedel Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Läkemedelsenheten 1 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Susanne Carlsson Christina Ledin 2017-04-06 2019-03-31 Dosdispenserade

Läs mer

Dosförpackade läkemedel

Dosförpackade läkemedel Dosförpackade läkemedel Information för dig som dospatient Välkommen som doskund hos Apotekstjänst Dosförpackade läkemedel är ett hjälpmedel som underlättar din läkemedelshantering och gör det lättare

Läs mer

Pascal handbok Version 1.5.2.4 Pascal handbok uppdateras regelbundet. Observera att en utskriven eller sparad version snabbt blir inaktuell!

Pascal handbok Version 1.5.2.4 Pascal handbok uppdateras regelbundet. Observera att en utskriven eller sparad version snabbt blir inaktuell! Pascal handbok Pascal handbok uppdateras regelbundet. Observera att en utskriven Sid 1/81 Innehåll 1. Vad är ordinationsverktyget Pascal för dos?... 5 2. Inloggning... 6 2.1 Med SITHS-kort... 6 2.2 Med

Läs mer

Apodos & Pascal Regionen i samarbete med apoteket. Azin Azadmehr, Susanne Martinsson, Irene Johansson

Apodos & Pascal Regionen i samarbete med apoteket. Azin Azadmehr, Susanne Martinsson, Irene Johansson Apodos & Pascal Regionen i samarbete med apoteket Azin Azadmehr, Susanne Martinsson, Irene Johansson Agenda Vad är Pascal? Vad är Apodos? Hur fungerar det Vad kostar Apodos? Är patienten ansluten till

Läs mer

Nyheter i Pascal 2.1. Startsida

Nyheter i Pascal 2.1. Startsida Nyheter i Pascal 2.1 Startsida På startsidan har texten i den gula varningsbannern om patienter som man saknar vårdrelation till, ändrats för att förtydliga vad vårdrelation är. Texten lyder nu: detta

Läs mer

Detta dokument beskriver de nyheter som kommer i Pascals release 2.1 som driftsätts den 14/

Detta dokument beskriver de nyheter som kommer i Pascals release 2.1 som driftsätts den 14/ Nyheter i Pascal 2.1 Detta dokument beskriver de nyheter som kommer i Pascals release 2.1 som driftsätts den 14/4 2018. Startsida På startsidan har texten i den gula varningsbannern om patienter som man

Läs mer

Koll på läkemedelslistan. Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i PMO

Koll på läkemedelslistan. Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i PMO Koll på läkemedelslistan Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i PMO 1 Koll på läkemedelslistan Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i PMO Stäm av läkemedelslistan Om ikonen

Läs mer

Rutin för dosdispenserade läkemedel

Rutin för dosdispenserade läkemedel Redaktör och ansvarig utgivare:. Redaktion: Järpens hälsocentral. Skolvägen 29. 830 05 Järpen. per.magnusson@jll.se 1(5) De regionala anvisningarna för dosdispenserade läkemedel har nedan omsatts i lokal

Läs mer

Nyheter i Pascal från 28 september

Nyheter i Pascal från 28 september Nyheter i Pascal från 28 september Registrera och ordinera i ett flöde Förbereda Att förbereda uppgifter till en ny dospatient Användare utan personlig förskrivarkod kan förbereda uppgifter inför registrering

Läs mer

Läkemedel - Dosexpedition

Läkemedel - Dosexpedition Läkemedel - Dosexpedition Hitta i dokumentet Syfte Syfte med Dosexpedition Kriterier för Dosexpedition Nyinsättning Ordination i Pascal Ny ordination Dosrecept Helförpackning Akut ordination Förnya eller

Läs mer

Frågor & Svar dosdispenserade läkemedel

Frågor & Svar dosdispenserade läkemedel Frågor & Svar dosdispenserade läkemedel Frågor Kreditavtal 1. Måste patienten ha kreditavtal? Svar Nej, patienten kan även välja att betala kontant direkt på apoteket eller betala via faktura. Observera

Läs mer

Vanliga frågor Pascal ordinationsverktyg

Vanliga frågor Pascal ordinationsverktyg Vanliga frågor Pascal ordinationsverktyg Det här dokumentet beskriver ärenden som förekommer ofta vid kontakt med nationell Pascalsupport. Syftet med dokumentet är att hjälpa lokala och regionala servicedeskfunktioner

Läs mer

Skånegemensamma rutiner för läkemedelsmodulen i PMO

Skånegemensamma rutiner för läkemedelsmodulen i PMO Skånegemensamma rutiner för läkemedelsmodulen i PMO 2017-02-13 PMO:s läkemedelsmodul ska användas för all dokumentation av ordination och administrering av läkemedel. Aktuell medicinering Ordination görs

Läs mer

Rubrik: Riktlinjer för dosförpackade läkemedel/dosdispensering i Blekinge

Rubrik: Riktlinjer för dosförpackade läkemedel/dosdispensering i Blekinge PM Rubrik: Riktlinjer för dosförpackade läkemedel/dosdispensering i Blekinge Förvaltningsgemensamt Ansvarig: Anna Janson ordf. Läkemedelskommittén Gemensamt med: Godkänt datum: 2013-03-01 Huvudområde/delområde:

Läs mer

Pascal ordinationsverktyg - blir bara Pascal. Cornelia Trampe

Pascal ordinationsverktyg - blir bara Pascal. Cornelia Trampe Pascal ordinationsverktyg - blir bara Pascal Cornelia Trampe 151104 Uppgradering den 22 november Inera erbjuder dig att du vid telefonmöte får en presentation och samtidigt kan se de nya funktionerna via

Läs mer

Dosförpackade läkemedel

Dosförpackade läkemedel Dosförpackade läkemedel Information för dig som dospatient i Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro Välkommen som doskund hos Apotekstjänst Dosförpackade läkemedel är ett

Läs mer

Dosförpackade läkemedel

Dosförpackade läkemedel Dosförpackade läkemedel Information för dig som dospatient i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland Välkommen som doskund hos Apotekstjänst Dosförpackade läkemedel är ett hjälpmedel som

Läs mer

Pascal ordinationsverktyg ersätter e-dos

Pascal ordinationsverktyg ersätter e-dos Pascal ordinationsverktyg ersätter e-dos Pascals ordinationsverktyg Sista steget i omreglering av apoteksmarknaden Anpassning till patientdatalagen från 2009 Gäller i första hand nuvarande e-dosanvändare

Läs mer

Lathund. Rutin för Barnmorska. Läkemedelsordination av barnmorskor. Innehåll. Preventivmedelsbesök. Gravid kvinna som har läkemedelsbehandling

Lathund. Rutin för Barnmorska. Läkemedelsordination av barnmorskor. Innehåll. Preventivmedelsbesök. Gravid kvinna som har läkemedelsbehandling Rutin för Barnmorska Preventivmedelsbesök Barnmorska sätter ut preventivmedel som för närvarande inte används. Barnmorska ska migrera de läkemedel som de har förskrivningsrätt på det vill säga det preventivmedel

Läs mer

Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen

Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen 1 (5) Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen Aktuellt läge Pascal ordinationsverktyg används hos 700 vårdgivare för cirka 185 000 dospatienter och antalet inloggningar från start är nu

Läs mer

Lathund. Läkemedelsordination av barnmorskor

Lathund. Läkemedelsordination av barnmorskor Lathund Läkemedelsordination av barnmorskor Lathunden beskriver hur det praktiskt görs och är uppdelad i fyra delar: 1. Överföra ordinationer från gamla läkemedelsmodulen 2. Läkemedel där recept finns

Läs mer

Riktlinjer. Dosförpackade läkemedel i Stockholms län

Riktlinjer. Dosförpackade läkemedel i Stockholms län Riktlinjer Dosförpackade läkemedel i Stockholms län Riktlinjer dosförpackade läkemedel Riktlinjerna vänder sig till sjukvården i öppenoch slutenvård, förskrivare, kommunal vårdpersonal samt Apotekets personal.

Läs mer

Elektronisk recepthantering

Elektronisk recepthantering 1425 Gunnel Bridell och Marianne Nordling Apotekens Service AB, Stockholm Inledning Av de recept som idag expedieras på apotek görs över 90% utifrån ett elektroniskt underlag. Dagens stora andel överförda

Läs mer

Läkemedelslistan via Link och Messenger för kommunernas sjuksköterskor

Läkemedelslistan via Link och Messenger för kommunernas sjuksköterskor Cecilia Gustafsson, Folkhälsa och sjukvård 2018-04-13 1:4 0(16) Läkemedelslistan via Link och Messenger för kommunernas sjuksköterskor Josefine Laago 2018-04-13 1:4 1(16) Innehåll 1. Läkemedelslistan åtkomst

Läs mer

Koll på läkemedelslistan. Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i Melior

Koll på läkemedelslistan. Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i Melior Koll på läkemedelslistan Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i Melior 1 Koll på läkemedelslistan Praktiska tips för att hålla läkemedelslistan aktuell i Melior Stäm av läkemedelslistan

Läs mer

ELEKTRONISK RECEPTHANTERING

ELEKTRONISK RECEPTHANTERING ELEKTRONISK RECEPTHANTERING Gunnel Bridell, Apotekens Service AB, Stockholm Marianne Nordling, Apotekens Service AB, Stockholm Inledning Av de recept som idag expedieras på apotek görs över 90% utifrån

Läs mer

Utbildning i Pascal Ordinationsverktyg

Utbildning i Pascal Ordinationsverktyg Utbildning i Pascal Ordinationsverktyg För expertanvändare och supportpersonal Q1 2013 Annika.BrodinBlomberg@Inera.se Niklas.Franzel@Inera.se Agenda Översiktlig beskrivning av ordinationsverktyget Nya

Läs mer

Alfa e-recept: Ny anva ndare

Alfa e-recept: Ny anva ndare Ny förskrivare Registrera ny användare av Alfa e-recept Klicka på [Ny användare] Kontrollera att du har din e-legitimation tillgänglig innan du börjar fylla i formuläret. Det går bra att använda BankID,

Läs mer

Ordinera dos kommer att kräva SITHS-kort. Marie-Louise Gefwert Inera AB

Ordinera dos kommer att kräva SITHS-kort. Marie-Louise Gefwert Inera AB Ordinera dos kommer att kräva SITHS-kort Marie-Louise Gefwert Inera AB Bakgrund elektroniska dos-ordinationer Från att vara en ren Apoteksfråga Till att vara en fråga för Apoteket, Apotekens Service och

Läs mer

PDL medarbetaruppdrag vårdgivare vårdenhet Organisation verksamhetschef. NetID drivrutiner kortläsare operativ browser

PDL medarbetaruppdrag vårdgivare vårdenhet Organisation verksamhetschef. NetID drivrutiner kortläsare operativ browser NetID drivrutiner kortläsare operativ browser webinar Checklista dokument wiki avreglering Apotek e-dos PDL medarbetaruppdrag vårdgivare vårdenhet Organisation verksamhetschef HSA SITHS attribut autentisering

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för dosförpackade läkemedel i Skåne

Riktlinjer och rutiner för dosförpackade läkemedel i Skåne Läkemedelsrådet Läkemedelsenheten Cecilia Tibell 040-675 39 53 cecilia.tibell@skane.se Datum 2014-06-02 Version 2014:01 1 (5) Riktlinjer och rutiner för dosförpackade läkemedel i Skåne Dosförpackade läkemedel

Läs mer

Öppna det recept som ska makuleras genom att dubbelklicka på preparatet (eller högerklicka) och välj "Öppna recept".

Öppna det recept som ska makuleras genom att dubbelklicka på preparatet (eller högerklicka) och välj Öppna recept. Lathund för AsynjaVisph Elektronisk makulering E-recept Endast e-recept med korrekt status är möjliga att makulera elektroniskt. Status måste vara Mottagen eller Mottagen med kommentar. E-recept äldre

Läs mer

Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal

Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal 1 (5) Landstingsgemensamma funktioner Anna-Lena Granholm Systemförvaltare NPÖ/Pascal Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal Möjlighet att registrera och ordinera i ett flöde införs, vilket innebär

Läs mer

ApoDos Apotekets dosexpedierade läkemedel

ApoDos Apotekets dosexpedierade läkemedel ApoDos Apotekets dosexpedierade läkemedel Information till Apotekets samarbetspartners inom vård och omsorg. Producent: Apoteket Produktion, Apoteket AB Projektledning och text: Monica Åkerlund, Apoteket

Läs mer

Rutin för AsynjaVisph

Rutin för AsynjaVisph Rutin för AsynjaVisph Innehållsförteckning Patientuppgifter... 2 Det finns flera sätt att nå patientuppgifter... 2 Barn som saknar namn (nyfödd)... 2 Skyddade personuppgifter... 3 Fliken Allmänt... 4 Fliken

Läs mer

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel 1 (5) Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Läkemedelsenheten och svar Dosdispenserade läkemedel 1. När är det planerat att överflyttning (migrering) till ny dosleverantör sker? 2. Kommer man åt dosrecepten

Läs mer

Pascal handbok Version Pascal handbok uppdateras regelbundet. Observera att en utskriven eller sparad version snabbt blir inaktuell!

Pascal handbok Version Pascal handbok uppdateras regelbundet. Observera att en utskriven eller sparad version snabbt blir inaktuell! Pascal handbok 2.0 Pascal handbok Pascal handbok uppdateras regelbundet. Observera att en utskriven Sid 1/148 Innehåll 1. Vad är Pascal?... 8 2. Snabbstartsguide, kom igång med Pascal... 10 2.1 Startsidan...

Läs mer

Lathund. Egna anteckningar. Läkemedelsordination av barnmorskor. Innehåll

Lathund. Egna anteckningar. Läkemedelsordination av barnmorskor. Innehåll Egna anteckningar Lathund Läkemedelsordination av barnmorskor Lathunden beskriver hur det praktiskt görs och är uppdelad i fyra delar: 1. Överföra ordinationer från gamla läkemedelsmodulen 2. Läkemedel

Läs mer

Bilaga 3 Nuvarande termer och definitioner i termbanken för ordinationsorsak och angränsande begrepp

Bilaga 3 Nuvarande termer och definitioner i termbanken för ordinationsorsak och angränsande begrepp 1(8) Termer och definitioner så som de ser ut i termbanken idag (före revidering) indikation omständighet som utgör skäl för att vidta en viss åtgärd I läkemedelssammanhang avses med indikation omständighet

Läs mer

Receptlära & Läkemedelsförmånerna

Receptlära & Läkemedelsförmånerna Receptlära & Läkemedelsförmånerna Karin Söderberg Med Dr, Specialistläkare Avd för Klinisk Farmakologi Behöriga förskrivare med begränsad förskrivningsrätt Förordnad läkare [ex AT-läkare] Sjuksköterskor

Läs mer

Pascal - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Pascal - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Pascal - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Innehåll 1. Inledning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Tjänstebeskrivning... 2 3.1 Tjänstens syfte och ändamål... 2 4. Åtaganden... 3 4.1 Kundens åtaganden...

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Gunnar Alvan Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 1997:10) om förordnande och utlämnande

Läs mer

Läkemedel Funktionsdokumentation

Läkemedel Funktionsdokumentation Läkemedel Funktionsdokumentation LÄKEMEDEL SIDA 2 (39) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Läkemedel... 3 LM (2)Läkemedel... 4 Menyval Ord_med_rec... 5 Förskriva narkotika med flera uttag...

Läs mer

Integrationshandledning Licensläkemedel

Integrationshandledning Licensläkemedel Innehållsförteckning Syfte... 2 Terminologi... 2 Bakgrund... 2 Innehåll... 3 Integration... 3 Presentation... 4 Uppdatering... 4 Teknisk dokumentation... 5 Bilaga 1.... 6 Version Datum Författare Kommentar

Läs mer

Avtal om Kundens användning av Pascal Bilaga 1 - Tjänstespecifikation Pascal

Avtal om Kundens användning av Pascal Bilaga 1 - Tjänstespecifikation Pascal Avtal om Kundens användning av Pascal Mellan Inera och Kund Innehåll 1. Inledning... 2 2. Bakgrund... 2 2.1 Referenser... 2 3. Tjänstebeskrivning... 2 4. Åtaganden... 4 4.1 Kundens åtaganden... 4 4.2 Ineras

Läs mer

Riktlinjer från 2013. Dosförpackade läkemedel inom Stockholms län

Riktlinjer från 2013. Dosförpackade läkemedel inom Stockholms län Riktlinjer från 2013 Dosförpackade läkemedel inom Stockholms län Riktlinjer dosförpackade läkemedel Dessa riktlinjer vänder sig till sjukvården i öppen- och slutenvård, förskrivare, kommunal vårdpersonal

Läs mer

Integrationshandledning Licensläkemedel

Integrationshandledning Licensläkemedel Innehållsförteckning Syfte... 2 Terminologi... 2 Bakgrund... 2 Innehåll... 3 Integration... 3 Presentation... 4 Uppdatering... 4 Teknisk dokumentation... 5 Bilaga... 6 Sid 1/6 Syfte Syftet med denna integrationshandledning

Läs mer

Rutin för maskinell dosdispensering i Kalmar län

Rutin för maskinell dosdispensering i Kalmar län Rutin för maskinell dosdispensering i Kalmar län Syfte och omfattning Syftet med rutinen är att skapa en enhetlig och säker överföring av förskrivningar och information mellan förskrivare, patient/kontaktperson/sjuksköterska

Läs mer

Expeditionsförfattningar

Expeditionsförfattningar Expeditionsförfattningar Ida Bergström ida.bergstrom@farmaci.uu.se - granskning av recept 11. Får expedieras gånger -Med bokstäver, ej siffror (pga förfalskningsrisken) - Inga generella begränsningar på

Läs mer

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation

Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation 1(5) Anvisning för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation Bil. 2 b till Handbok för läkemedelshantering. Denna anvisning är framtagen av en arbetsgrupp från Läkemedelskommittén,

Läs mer

Aktuellt COSMIC R8.1. Efter uppgraderingen!

Aktuellt COSMIC R8.1. Efter uppgraderingen! Aktuellt COSMIC R8.1 Efter uppgraderingen! Innehåll i detta nummer Lägesrapport R8.1 Lägesrapport Efter stoppet Information Support R8.1 Rutiner för återgång/efterregistrering Ny funktionalitet vid Migrering

Läs mer

8. PATIENTEN OCH LÄKEMEDLET I VÅRDFLÖDET

8. PATIENTEN OCH LÄKEMEDLET I VÅRDFLÖDET Vårdkedjan 8. PATIENTEN OCH LÄKEMEDLET I VÅRDFLÖDET I patientens vårdkedja kan många vårdnivåer/vårdinrättningar och personer (utöver patientens närstående) vara involverade: Läkare och sjuksköterskor

Läs mer

Felmeddelande - inloggning till Pascal

Felmeddelande - inloggning till Pascal Vid inloggning till Pascal via http-sidan, http://www.eordinationpascal.sjunet.org resp http://www.eordinationpascal.se. Det beror på att man går mellan två zoner http https och Windows gör användaren

Läs mer

Receptlära & Läkemedelsförmånerna

Receptlära & Läkemedelsförmånerna Receptskrivningens ABC Receptlära & Läkemedelsförmånerna Karin Söderberg Löfdal Med Dr, Specialistläkare Avd för Klinisk Farmakologi Behöriga förskrivare med begränsad förskrivningsrätt Förordnad läkare

Läs mer

Lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor

Lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor Godkänt den: 2019-04-08 Ansvarig: Christina Grzechnik Mörk Gäller för: Region Uppsala Lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor Innehåll Syfte och omfattning...1 1. Preventivmedelssubvention

Läs mer

Pascal handbok Version 2.2 Pascal handbok uppdateras regelbundet. Observera att en utskriven eller sparad version snabbt blir inaktuell!

Pascal handbok Version 2.2 Pascal handbok uppdateras regelbundet. Observera att en utskriven eller sparad version snabbt blir inaktuell! Pascal handbok 2.2 Pascal handbok Pascal handbok uppdateras regelbundet. Observera att en utskriven Sid 1/171 Innehåll 1. Vad är Pascal?... 8 2. Snabbstartsguide, kom igång med Pascal... 10 2.1 Startsidan...

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER. R8.1 Läkemedel PRIMÄRVÅRDEN Barnmorska. 1. Logga in och navigera. A Logga först in som BARNMORSKA med

ÖVNINGSUPPGIFTER. R8.1 Läkemedel PRIMÄRVÅRDEN Barnmorska. 1. Logga in och navigera. A Logga först in som BARNMORSKA med 2017-09-01 ÖVNINGSUPPGIFTER R8.1 Läkemedel PRIMÄRVÅRDEN Barnmorska 1. Logga in och navigera A Logga först in som BARNMORSKA med inloggningsuppgifterna du blivit tilldelad. B Sök fram menyvalet Läkemedelslista

Läs mer

Rutinbeskrivning Proceedo Skapa läkemedelsbeställning

Rutinbeskrivning Proceedo Skapa läkemedelsbeställning Rutinbeskrivning Proceedo Skapa läkemedelsbeställning Innehåll Rutinbeskrivning Proceedo Skapa läkemedelsbeställning... 1 SYFTE... 2 BESKRIVNING... 2 Steg 1 Välj produkter... 2 Steg 2 Kontering och leveransinformation...

Läs mer

Lathund. Beställa tandvårdsintyg i Tandvårdsfönster

Lathund. Beställa tandvårdsintyg i Tandvårdsfönster 1 (9) Lathund Sida 1/9 2 (9) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Logga in i... 4 3 Beställ tandvårdsintyg... 6 4. Makulera tandvårdsintyg... 8 5. Visa tandvårdsintyg... 9 Sida 2/9 3 (9) 1 Allmänt Dokumentet

Läs mer

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Manual Smittskydd Värmland 5 6. Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m.

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Manual Smittskydd Värmland 5 6. Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Manual 5 6 Svevac Lathund Innehåll Kontakt... 1 Logga in... 2 Byte av lösenord... 2 SÖK-funktion... 2 Ny person... 3 Regler vid uppdatering vid person-, samordnings- och reservnummer... 3 Samtycke... 3

Läs mer

Situation Cosmic Rutiner utanför Cosmic. Kommentar. Signerat läkemedel på fel patient. Ssk

Situation Cosmic Rutiner utanför Cosmic. Kommentar. Signerat läkemedel på fel patient. Ssk Dokumentnamn: emedelshantering i, MT-kliniken Utfärdande PE: Hjärt- och medicincentrum (HMC) Utfärdande enhet: MT-kliniken (Mag-tarmmedicinska kliniken) Framtagen av: (Namn, titel) Rikard Svernlöv, överläkare

Läs mer

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-06-28 Beslutad av SN 84 2016-08-31 Sammanhållen journalföring Via nationella e-tjänster, t.ex. NPÖ, Pascal eller Svevac Gäller för

Läs mer

Handlingsplan för utebliven leverans av dosdispenserade läkemedel

Handlingsplan för utebliven leverans av dosdispenserade läkemedel Handlingsplan för utebliven leverans av dosdispenserade läkemedel Dokumentägare: Vård-och omsorgschefer, Malmö Stad Framtaget av: Utsedd arbetsgrupp, Malmö Stad Beslutsdatum: 160520 Innehållsförteckning

Läs mer

Apodos mer än bara en påse med läkemedel Information till dig som arbetar inom vården

Apodos mer än bara en påse med läkemedel Information till dig som arbetar inom vården Apodos mer än bara en påse med läkemedel Information till dig som arbetar inom vården Vad är Apodos? Apodos är Apotekets tjänst för dosförpackade läkemedel. Men Apodos är betydligt mer än bara påsar med

Läs mer

Riktlinjer för dosförpackade läkemedel i Kalmar län

Riktlinjer för dosförpackade läkemedel i Kalmar län Ersätter: Gäller fr.o.m: Utarbetad av: Fastställd av: : 2013-01-01 2013-10-28 Planeringsenheten, Landstinget i Kalmar län Alf Jönsson, Landstingsdirektör/ 1 (11) MAS-representant från kommunerna Håkan

Läs mer

Nyheter i läkemedel Melior 218

Nyheter i läkemedel Melior 218 Nyheter i läkemedel Melior 218 Rekommendationsmarkering läkemedel Symboler som kan förekomma i Melior: R = Rekommenderade läkemedel U = Upphandlade/utvalda läkemedel = Utökad övervakning 0 = Antilistan

Läs mer

Landstingsbeslutade subventioner 2015

Landstingsbeslutade subventioner 2015 2015 Landstingets lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor utöver det nationella högkostnadsskyddet. Subventionsgrupper: Antikonception till kvinnor till den dag de fyller 26 år: hormonspiral/implantat

Läs mer

Förändringar i läkemedelsjournalen. Release för TakeCare 12.6

Förändringar i läkemedelsjournalen. Release för TakeCare 12.6 Förändringar i läkemedelsjournalen Release för TakeCare 12.6 Nyheter/ info Tydligare visning av spärr i läkemedelsjournalen (se bild) När man skickar recept visas inte telefonnr för valfritt apotek. Valfritt

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård 2013-07-18 1 (5) RIKTLINJE Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utgångspunkten för läkemedelshanteringen i kommunal verksamhet är att den enskilde i första hand själv ansvarar

Läs mer

ehälsomyndigheten Maria Wettermark och Maria Hassel

ehälsomyndigheten Maria Wettermark och Maria Hassel ehälsomyndigheten Maria Wettermark och Maria Hassel Om ehälsomyndigheten Inrättades 2014 Myndighet under Socialdepartementet Styrs av en instruktion som beskriver styrning, organisation och vilka uppgifter

Läs mer

Frågor och svar E-handel läkemedel Proceedo 2015-05-28

Frågor och svar E-handel läkemedel Proceedo 2015-05-28 och svar E-handel läkemedel Proceedo 2015-05-28 Allmänt Sid 1 Beställning Sid 2 Leveranser och leveranskvittens Sid 4 Ekonomi Sid 5 Fakturor & attest Sid 5 Övrigt Sid 6 Allmänt När kommer jag att kunna

Läs mer

Införande av Pascal ordinationsverktyg för elektroniska dosordinationer

Införande av Pascal ordinationsverktyg för elektroniska dosordinationer Införande av Pascal ordinationsverktyg för elektroniska dosordinationer Breddinförande av Pascal för Västra Götaland blir 21 maj Ny tidplan för breddinförandet: 2012-05-18, E-dos stänger, överflyttning

Läs mer

8. Patienten och läkemedel i vårdflödet

8. Patienten och läkemedel i vårdflödet 8. Patienten och läkemedel i vårdflödet Vid all hälso- och sjukvård ska patienten informeras om sitt hälsotillstånd, tillgängliga metoder för och förväntat förlopp av undersökning, vård och behandling

Läs mer

Riktlinjer för ApoDos i Östergötlands län

Riktlinjer för ApoDos i Östergötlands län Riktlinjer för ApoDos i Östergötlands län Inledning Syftet med riktlinjerna är att skapa en enhetlig och säker överföring av ordinationer och information mellan förskrivare, patient/kontaktperson och Apoteket.

Läs mer

Dosdispenserade läkemedel i Östergötlands län

Dosdispenserade läkemedel i Östergötlands län Dok-nr 05317 Författare Version Caroline Swahn, Läkemedelsstrateg, Läkemedelsenheten lednstab 4 Godkänd av Giltigt fr o m Ulrika Whiss, enhetschef, Läkemedelsenheten lednstab 2017-11-16 Dosdispenserade

Läs mer

Pascal. Tillämpningsanvisning Säkerhetsfunktioner i Pascal för NOD. Version 0.9

Pascal. Tillämpningsanvisning Säkerhetsfunktioner i Pascal för NOD. Version 0.9 Pascal Tillämpningsanvisning Säkerhetsfunktioner i Pascal för NOD Version 0.9 Innehållsförteckning 1 Dokumentinformation... 3 1.1 Revisionsinformation... 3 1.2 Syfte och omfattning... 3 1.3 Teckenförklaringar...

Läs mer

1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER

1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER 1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER Anna Tisäter Akademiskt specialistcentrum September 2018 Innehåll Logga in i 1177... 2 Översikt 1177... 5 Inställningar för avisering... 6 Inkorg... 8 Meddelanden... 8 Ärenden...

Läs mer

Integrationshandledning Produkttypsgrupper

Integrationshandledning Produkttypsgrupper Innehållsförteckning Syfte... 2 Terminologi... 2 Bakgrund... 2 Innehåll... 3 Integration... 5 Presentation... 5 Uppdatering... 7 Teknisk dokumentation... 7 Övrig information... 8 Bilaga... 9 Version Datum

Läs mer

4. Ordination av läkemedel.

4. Ordination av läkemedel. 4. Ordination av läkemedel. 4:1 Syfte 4:2 Ansvar 4:3 Definitioner 4:4 Allmänt 4:5 Ordinationssätt 4:5:1 Muntlig ordination 4:5:2 Telefonordination 4:6 Generell behandlingslista 4:7 Dosexpedierade läkemedel

Läs mer

DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL

DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL Carola Bardage, Enheten för Läkemedelsanvändning, Läkemedelsverket Anders Ekedahl, Enheten för Läkemedelsanvändning, Läkemedelsverket Lena Ring, Enheten för Läkemedelsanvändning,

Läs mer

Pascal - Gränssnittsspecifikation. Beställ originalförpackning

Pascal - Gränssnittsspecifikation. Beställ originalförpackning Pascal - Gränssnittsspecifikation Beställ originalförpackning Innehållsförteckning Beställ originalförpackning... 3 Dokumenthistorik... 3 Definitioner och förkortningar... 3 Verksamhetsregler... 3 Objektsbeskrivning...

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Läkemedelsförteckningen via Melior och Profdocs Journal III, användarmanual

Läkemedelsförteckningen via Melior och Profdocs Journal III, användarmanual Läkemedelsförteckningen via Melior och Profdocs Journal III, användarmanual 1 Innehållsförteckning Vad är Läkemedelsförteckningen (LF) 2 Vad innehåller LF 3 Åtkomst och Samtycke 4 Användningsområden 5

Läs mer

2013-10-04. Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 TILLÄMPNING AV LÄKEMEDELSFÖRMÅNEN PÅ APOTEK

2013-10-04. Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 TILLÄMPNING AV LÄKEMEDELSFÖRMÅNEN PÅ APOTEK Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 TILLÄMPNING AV LÄKEMEDELSFÖRMÅNEN PÅ APOTEK 1 Läkemedelsförmånen Samhället subventionerar kostnader för läkemedel och vissa andra varor på recept,

Läs mer

Journalia Rutin Region Norrbotten

Journalia Rutin Region Norrbotten Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (5) Journalia Rutin Region Norrbotten Lagrum och styrande förutsättningar Journalia är Region Norrbottens system för Antikoagulantiabehandling och används framför allt

Läs mer