Tillståndsprövning Balingsholmsån

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillståndsprövning Balingsholmsån"

Transkript

1 , s 1 (9) Underlag för samråd enligt 6 kap miljöbalken

2 , s 2 (9) Innehållsförteckning 1 Inledning Administrativa uppgifter Syfte Lokalisering och beskrivning Balingsholmsån Platsförutsättningar Tillståndsgivna anläggningar Planförhållanden Gällande bestämmelser och skydd enligt miljöbalken Kulturmiljölagen Planerad vattenverksamhet Anläggande av våtmarksområden Anläggande av sedimentationskanal Anläggande av svämplan Anläggande av sedimentationsdammar Ny träbro Ombyggnation av stig Miljökonsekvenser Jordbruk Kulturmiljö och Landskapsbild Rekreation och friluftsliv Natur-och vattenmiljö Översvämning Bilagor... 9

3 , s 3 (9) 1 Inledning Huddinge kommun arbetar med att minska problem med övergödning i sjöar och vattendrag och som en del av detta arbete ingår åtgärder som planeras i Balingsholmsån och dess dalgång. För att minska näringsbelastningen i Balingsholmsån och nedströms liggande sjöar planerar kommunen att genomföra ett antal åtgärder i och omkring ån. De planerade åtgärderna innefattar att åfårans bredd och slänt ändras för att skapa nya våtmarker, en stig vid ån ändras samt att sedimentationsdammar anläggs. De planerade åtgärderna innebär arbeten i vattenområdet, vilket definieras som vattenverksamhet enligt 11 kap miljöbalken och kräver ansökan om tillstånd hos Mark- och Miljödomstolen. Till ansökan ska en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tas fram. Detta dokument utgör underlag för samråd enligt 6 kap miljöbalken, som är en del av MKBprocessen. Samrådet ska, enligt bestämmelser i miljöbalken (6 kap 4 ), avse verksamhetens lokalisering, omfattning, utformning och miljöpåverkan samt miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning. Syften med samrådet är att alla som är berörda av de planerade åtgärderna i ett tidigt skede ska få möjlighet att lämna synpunkter och bidra med kunskaper. 2 Administrativa uppgifter Sökande: Huddinge kommun Adress: Kommunalvägen 28 Organisationsnummer: Kontaktpersoner Huddinge kommun Johanna Pettersson Tel: Johanna.pettersson@huddinge.se Miljökonsult: Structor Miljöbyrån Christer Södereng Tel: christer.sodereng@structor.se 3 Syfte Projektet syftar till att: minska näringsbelastningen i Balingsholmsån samt nedströms liggande sjöar. Öka förutsättningarna för biologisk mångfald i och vid ån. Förbättra förutsättningarna för det rörliga friluftslivet i området. 4 Lokalisering och beskrivning Balingsholms ån utgör utlopp för sjön Trehörningen och ligger i Balingsholmsdalgången (figur 1) i Huddinge kommun. Området är mycket flackt och omgivning runt Balingsholmsån består främst av låglänta åker-och betesmarker. Dalgången är 2,3 km och fallhöjden ca en meter.

4 , s 4 (9) Figur 1. Översiktskarta med ungefärligt läge för Balingsholmsdalgången (Källa: Eniro) Lantmäteriet/Metria I västra änden ligger Balingsholms kursgård med anslutande asfaltväg och parkering. Strax väster om åns mittpunkt finns ett villaområde med anslutande grusväg på åns norra sida. I östra delen av dalgången korsas ån av Hanes väg, en grusväg med under vilken vattnet passerar en trumma. 4.1 Balingsholmsån Balingsholmsån (figur 2) leder vatten från sjön Trehörningen i väst till Ågestasjön i öst. Längs åns sträckning ansluter ett flertal diken som avvattnar det omgivande jordbrukslandskapet. Vattnet från Balingsholmsån leds från Ågestasjön till Magelungen och vidare till Drevviken. Ån är rätad och fördjupad vilket gör att den upplevs mer som ett dike än ett naturligt vattendrag. Slänterna är relativt branta och likformiga vilket medför dåliga möjligheter för vattnet att svämma omgivande marken utom vid extremflöden. Vattenmiljöerna är ensidiga vilket ger dåliga förutsättningar för en rik bottenfauna eller vattenvegetation. Det finns vandringshinder i ån som begränsar möjligheter för fisk och andra organismer att röra sig upp- och nedströms. Även sedimenttransport och transport av annat organiskt material begränsas. Uppströms finns ett dämme som reglerar nivån i sjön Trehörningen och nedströms regleras Ågestasjön enligt miljödom med träsättar.

5 , s 5 (9) Figur 2. Balingsholmsån. 5 Platsförutsättningar 5.1 Tillståndsgivna anläggningar Tillstånd till dämme vid Trehörningens utlopp och reglering av vattennivåerna Huddinge kommun har den 14 januari 1971 fått tillstånd (AD 28/64) att anlägga ett dämme i sjön Trehörningens utlopp. Domen innebär att Huddinge kommun har tillstånd att reglera vattennivåerna i sjön Trehörningen. Domen föreskriver även att dikesbotten i Balingsholmsån som högst ska ligga på höjden + 20,50 och att bottenlutningen ska vara 0,36 promille, bottenbredden minst 1,2 meter och släntlutningen 1:1,5. Av domen framgår att Huddinge kommun har att underhålla diket så att denna form bibehålls och att ingen vegetation finns i diket Tillstånd för anläggande av överfall och en mindre våtmarksanläggning Den 19 juni 2007 fick Huddinge kommun tillstånd (M ) att anlägga överfall (ripplepools) och en våtmark i tillflödet (Balingsholmsån) till Ågestasjön. Tillståndet omfattar två överfall. Den tillståndsgivna våtmarken har en yta om 0,2 ha, inom fastigheterna Orlångsjö s:1, Orlångsjö 2:3 och Ågesta 1:3. Våtmarken skapas genom att utloppsdiket ges en bredd om ca 25 meter på en sträcka om ca 80 meter. Detta sker på den nivå dit Ågestasjön dämmer vid högsta högvattenstånd. 5.2 Planförhållanden Ett delmål i Huddinge kommuns översiktsplan (2014) är att kommunen ska värna om naturreservat, gröna kilar, sjöar och vattendrag samt att grönområden ska vara tillgängliga.

6 , s 6 (9) I aktuellt område finns en gällande detaljplan, Högmora-Svartvik m.fl (2001). Projektet följer de områdesbestämmelser som anges planen. 5.3 Gällande bestämmelser och skydd enligt miljöbalken Ekologiskt känsliga områden Områdena intill Ågestasjön inklusive skog i sydöstra delen av dalgången är redovisade som ekologiskt särskilt känsliga områden (ESKO) på grund av den övergödning som sker här. Enligt 3 kap. 3 miljöbalken ska mark- och vattenområden som är särskilt känsliga från ekologisk synpunkt så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan skada naturmiljön. Planerade åtgärder bedöms inte påverka dessa områden Riksintresse för friluftsliv Sträckan av Balingsholmsån närmast Trehörningen och sträckan närmast Ågestasjön omfattas av riksintresse för friluftsliv. Enligt 3 kap. 6 miljöbalken ska dessa områden så långt som möjligt skyddas från åtgärder som påtagligt kan skada natur- och kulturmiljön. Ett av syftena med de planerade åtgärderna är att stärka förutsättningarna för det rörliga friluftslivet Naturreservat Orlången Området ligger inom Orlångens naturreservat. Syftet med naturreservatet är att bevara och utveckla Orlångenområdets värden avseende natur-, kultur- och rörligt friluftsliv. Naturvärden knutna till kulturlandskapet ska vårdas och skyddas, betespräglade skogars naturvärden ska bevaras. Ett av syftena med de planerade åtgärderna är att stärka förutsättningarna för det rörliga friluftslivet Strandskydd Längs hela Balingsholmsån gäller generellt strandskydd som omfattar land- och vattenområdet intill 100 meter från strandlinjen. Vid sjöarna Trehörningen och Ågestasjön gäller utökat strandskydd till 300 meter från stranden Miljökvalitetsmål och miljökvalitetsnormer Magelungen är en recipient för vattnet från Balingsholmsån. Sjön är klassad som vattenförekomst enligt VISS, och därmed gäller miljökvalitetsnormer för sjön. Magelungen klassades till otillfredsställande ekologisk status 2017, på grund av övergödning. God ekologisk status ska uppnås till Vattenförekomsten har fått förlängd tidsfrist från 2021 då det ansågs tekniskt omöjligt att uppnå god status till 2021 på grund av att en eller flera vattenförekomster uppströms fått tidsundantag till Alla åtgärder som berör denna vattenförekomst behöver emellertid genomföras till 2021 för att god ekologisk status ska kunna nås till Den kemiska ytvattenstatusen för Magelungen klassades som att ej uppnå god status De planerade åtgärderna är en del i arbetet med att förbättra vattenkvaliteterna i sjön, så att miljökvalitetsmålet kan nås. 5.4 Kulturmiljölagen I Balingsholmsdalgången finns ett flertal fornlämningar men ingen av dessa kommer att påverkas av planerade åtgärder. 6 Planerad vattenverksamhet Genom fördröjning av vatten, anläggande av våtmarker och upprustning/anläggning av stig och bro i området ska syftet med projektet uppnås. Följande åtgärder/verksamheter är aktuella inom ramen för tillståndsansökan:

7 , s 7 (9) Breddning/släntning av åfåra för att skapa vattenspeglar och svämplan, anläggande av våtmarker, omdragning av befintlig å för anslutning till våtmark, anläggande av sedimentationskanal i åfåran, anläggande av mindre sedimentationsdammar i sidodiken anläggande av fiskpassage förbi dämme till Trehörningen anläggande av träbro över ån, Ombyggnation av befintlig stig Uppläggning och utplanering av schaktmassor på jordbruksmark De planerade åtgärderna ses (figur 3) och beskrivs översiktligt nedan. Pågående utredningar och projektering kommer att ge ett mer detaljerat underlag när det gäller den tekniska utformningen och därmed även avgränsningen av ansökan. En mer detaljerad beskrivning av planerade åtgärder kommer att redovisas i den tekniska beskrivning som lämnas in med tillståndsansökan. Figur 3. Översikt av planerade åtgärder. Ytterligare beskrivning av huvudsakliga planerade åtgärder ges nedan; 6.1 Anläggande av våtmarksområden Fyra nya våtmarksområden anläggs. Tre av dessa anläggs i eller i anslutning till befintlig dragning av Balingsholmsån medan en kräver en ny dragning av den befintliga ån. Den tidigare åsträckan kommer i detta avsnitt att fyllas igen. Som förutsättning för anläggandet gäller att Balingsholmsåns avbördningsförmåga inte ska påverkas. Våtmarkerna anläggs med horisontell botten i höjd med åns befintliga botten genom breddning av åfåra (våtmarker anslutna till befintlig å) respektive genom schaktning av jordmassor vid sidan av åfåra (våtmark vid omdragen åfåra). Totalt täcker de nya våtmarkerna cirka m² ( ). 6.2 Anläggande av sedimentationskanal En sedimentationskanal anläggs för att förbättra reningen av vattnet i den västra delen av området genom att den befintlig åfåran omformas. Botten fördjupas till 0,8 meters djup vid

8 , s 8 (9) lågvattenflöde, bottenbredd blir 6 meter och slänterna görs flacka med en varierande släntlutning om 1:4-1: Anläggande av svämplan Svämplan för att fördröja vatten och skapa naturvärden anläggs ett svämplan i den nedre delen av ån. Svämplanet skapas genom att åslänterna flackas ut med en varierande lutning om 1:4 till 1: Anläggande av sedimentationsdammar Sedimentationsdammar anläggs vid de diken, totalt ett tiotal, som idag ansluter till Balingsholmsån mellan Trehörningen och Ågestasjön. Dammarna skapas genom att en tröskel anläggs mellan dike och å, vilket ger att en mindre vattenyta med flack släntlutning bildas där vatten via vegetationsklädd översilningsyta kan rinna ut i ån. På så viss skapas viss fördröjning och rening av vattnet från anslutande diken. Sedimentationsdammarnas blir i storlek m². 6.5 Anläggande av nytt utlopp från sjön Trehörningen Vid utloppet från Sjön Trehörningen finns, som tidigare beskrivits, ett dämme som utgör vandringshinder för fisk och andra vattenlevandeorganismer. Kommunen har ambitionen att bygga om utloppet så att detta inte längre utgör ett vandringshinder. Inför det att tillståndsansökan tas fram kommer utformningen och läge för denna passage att preciseras. 6.6 Ny träbro Ny bro för att underlätta för friluftslivet anläggs över Balingsholmsån vid Solbacken villaområde. 6.7 Ombyggnation av stig Då Balingsholmsån dras om dras även den stig som idag går utmed ån om. Ny stigsträckning dras delvis om utmed åns nya sträckning. Stigen är tänkt att användas av friluftslivet och blir 1,2 meter bred inklusive stödremsa. 7 Miljökonsekvenser En miljökonsekvensbeskrivning (MKB) kommer att tas fram och bifogas ansökan. I MKB:n beskrivs planerad verksamhet, platsförutsättningar, miljökonsekvenser och behov av skyddsåtgärder. I MKB:n beskrivs även ett nollalternativ, det vill säga trolig utveckling och miljökonsekvenser om den planerade verksamheten inte genomförs. Projektets miljökonsekvenser beskrivs kortfattat nedan. Beskrivningen kommer att utvecklas i MKB:n. 7.1 Jordbruk Inom Balingsholmsdalgången finns ca 35,5 hektar åkermark och ca 20 hektar betesmark. Huddinge kommun äger totalt ca 20 hektar av den totala jordbruksmarken, resterande del ägs av Stockholm Stad och privata markägare. Planerade åtgärder medför ett intrång och minskning av jordbruksmarken i området. Schaktmassor från anläggandet föreslås placeras ut på omgivande åkermark vilket temporärt påverkar produktionen och vegetationen. Området har karaktärsdrag av gammalt odlingslandskap som ska bevaras. Balingsholms gård i den västra delen har gammal driftsform med mjölkproduktion som ska kunna fortsätta även i framtiden. 7.2 Kulturmiljö och Landskapsbild I området finns flera fornlämningar men ingen av dessa kommer att påverkas av de planerade åtgärderna. De åtgärder som planeras i projektet bedöms inte påverka

9 , s 9 (9) landskapsbilden i någon större utsträckning genom att de ytor som tas i anspråk är små, åtgärderna utspridda och främst är naturliga inslag i miljön. 7.3 Rekreation och friluftsliv Området utnyttjas idag av friluftslivet, det går att till fots röra sig längs med Balingsholmsån från sjön Trehörningen till Ågestasjön via en upptrampad stig. Projektet innebär en upprustning av åfåran och stigen vilket ökar tillgängligheten och upplevelsevärdena i området. 7.4 Natur-och vattenmiljö En naturvärdesinventering för området är genomförd (se bilaga 3). I området finns naturvärden som påverkas av planerade åtgärder, dessa återfinns i och i direkt anslutning till vattendraget. Värdefulla naturområden som identifierats i området är en blandskog, vallodling och betesmark. I området har ett antal skyddsvärda arter påträffats, varav ett antal rödlistade. Anläggandet av våtmark vid utloppet från sjön Trehörningen innebär viss påverkan på naturmiljön då träd behöver avverkas. Projektet kan störa fågellivet under anläggningsarbetet. I övrigt bedöms projektet långsiktigt innebära positiva effekter på naturmiljö. Nedströms Balingsholmsån och planerade arbeten ligger Ågestasjön och Magelungen. Båda sjöarna är idag påverkade av övergödning som en effekt av hög näringsbelastning. Fyra värdefulla vattenområden finns inom området. Föreslagna åtgärder syftar till att förbättra vattenmiljön i form av fördröjning och rening av vatten. Risker finns för grumling av vattenområdet under anläggningsskedet. 7.5 Översvämning Översvämningskartering för 100-års flöde (MSB, 2013) visar att större delarna av Balingsholmsdalgången ligger inom översvämningsområdet. Främst är det jordbruksmark och mark som ligger i träda som översvämmas men även bebyggda områden ligger i riskzonen. Projektet bedöms inte påverka risken för översvämning negativt utan bidrar till en hållbar hantering av höga flöden. 8 Bilagor Bilaga 1 Ritningar plan- och sektion Bilaga 2 Översiktskarta med lägesbeskrivning Bilaga 3 Naturvärdesinventering av Balingsholmsåns dalgång, Ekologigruppen 2017

SAMRÅD OM ÅTGÄRDER FÖR FÖRBÄTTRAD VATTENMILJÖ

SAMRÅD OM ÅTGÄRDER FÖR FÖRBÄTTRAD VATTENMILJÖ SAMRÅD OM ÅTGÄRDER FÖR FÖRBÄTTRAD VATTENMILJÖ AGENDA Inledning och presentation av deltagarna Bakgrund och beskrivning av projektet Organisation och verksamhetsutövare Tillståndsprocess Planerad vattenverksamhet

Läs mer

Utkast. Vattenverksamhet Balingsholmsån. Teknisk beskrivning av åtgärder med syfte att förbättra vattenmiljöer och ekologisk status.

Utkast. Vattenverksamhet Balingsholmsån. Teknisk beskrivning av åtgärder med syfte att förbättra vattenmiljöer och ekologisk status. 2018-06-26 Utkast Vattenverksamhet Balingsholmsån av åtgärder med syfte att förbättra vattenmiljöer och ekologisk status. 2 Beställning: Huddinge kommun Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se

Läs mer

PM möjlig juridisk hantering av föreslagna vattenvårdande åtgärder i Balingsholmsdalgången.

PM möjlig juridisk hantering av föreslagna vattenvårdande åtgärder i Balingsholmsdalgången. 2016-06-28, s 1 (17) PM möjlig juridisk hantering av föreslagna vattenvårdande åtgärder i Balingsholmsdalgången. Huddinge kommun 2016-06-15 Christer Södereng, Structor Miljöbyrån AB Reviderad version 2016-10-12

Läs mer

Vattenverksamhet Balingsholmsån

Vattenverksamhet Balingsholmsån 2018-06-26 Utkast Vattenverksamhet Balingsholmsån Miljökonsekvensbeskrivning för åtgärder med syfte att förbättra vattenmiljöer och ekologisk status Beställning: Huddinge kommun Framställt av: Ekologigruppen

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Structor Mark Stockholm AB

Structor Mark Stockholm AB 2016-05-31, s 1 (8) Recipientbeskrivning Structor Mark Stockholm AB 2016-05-31 2016-05-31, s 2 (8) Uppdragsnamn: Uppdragsnummer: Dokument: Recipientbeskrivning Upprättad av: Josef Nordlund Granskad av:

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför tillståndsprövning av vattenverksamhet: Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Östra Göinge kommun, Skåne län Samrådsunderlag 2016-09-19 UNDERLAG

Läs mer

Underlag för samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken

Underlag för samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2017-08-18, s 1 (16) Underlag för samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för prövning av vattenverksamhet på fastighet Ärnevi 1:28 i Uppsala kommun 2017-08-18 2017-08-18, s 2 (16) Sökanden Uppsala Kommun 753

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2

Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2 Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2 Jordberga - Stävesjö Tullstorpsån ekonomisk förening 2014-08-21 1 Översiktskarta Tullstorpsån Etapp 2, Jordberga Stävesjö, Trelleborgs kommun Avrinningsområde

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut Detaljplan för Malghult 2:102 m.fl. fastigheter POD, Kristdala, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret april 2016, reviderad maj 2017 Dnr SBN 2015/000200 Uppdragsbeslut 2015-10-13 Samrådsbeslut

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Blåplan och Vattenplan

Blåplan och Vattenplan Blåplan och Vattenplan Vattenplan Blåplan Definition. planering för hushållning, utnyttjande och skydd av våra vattenresurser Rapport: Vägledning för kommunal VA planering Vattenplan Blåplan Kommentar

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Trelleborgs kommun 2013-03-22

Trelleborgs kommun 2013-03-22 Omprövning av dikningsföretaget Grönby-Assartorp av år 1934 och nedläggning av dikningsföretaget Grönby nr 2 och 13 samt Hönsinge nr 10 år 1887 och 1888 Trelleborgs kommun 2013-03-22 Innehåll 1. Sökande...

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2019-08-15 Granskningshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Ändring av detaljplan för fastigheterna Ankungen 1 & 2, Rödluvan 1 & 2, Tingeling 1 samt del av Hovmantorp 6:1 Denna checklista

Läs mer

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön:

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön: Beslut Sida 1 av 5 E-delgivning Härjeåns Nät AB Att: Erik Persson erik.persson@harjeans.se Föreläggande enligt miljöbalken och samråd enligt kulturmiljölagen för nyanläggning av markkabel mellan Vallen

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

MARKAVVATTNING. Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap.

MARKAVVATTNING. Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap. MARKAVVATTNING Information om hur man fyller i blanketten finns på sidan 6. Kryssa i vad ärendet gäller: Anmälan för samråd enligt 6 kap. 4 MB Ansökan om dispens enligt 11 kap. 14 MB Ansökan om tillstånd

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Dispens för intrång i diken, bäck och åkerholmar vid utbyggnad av väg E45 i Lilla Edets kommun

Dispens för intrång i diken, bäck och åkerholmar vid utbyggnad av väg E45 i Lilla Edets kommun 2011-06-23 1(6) Naturvårdsenheten Peter Flodin 031-60 54 80 peter.flodin@lansstyrelsen.se Delg. kvitto Trafikverket BanaVäg i Väst Att. Erik Lööv 405 33 Göteborg erik.loov@trafikverket.se Dispens för intrång

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2014-11-20 Miljökonsekvensbeskrivning Färg e rigat an Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Innehållsförteckning Inledning...3 Avgränsning...3 Alternativ...3 Förutsättningar

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Segersby 2

Behovsbedömning av detaljplan för Segersby 2 Behovsbedömning av detaljplan för Segersby 2 Tumba, mars 2017 Behovsbedömningen av detaljplan för Segersby 2 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

Bedömningarna som görs i undersökningen är preliminära. Ny kunskap som tillförs planarbetet kan innebära att undersökningen måste omvärderas.

Bedömningarna som görs i undersökningen är preliminära. Ny kunskap som tillförs planarbetet kan innebära att undersökningen måste omvärderas. 1(10) 2018-05-03 Samrådshandling Undersökning av behovet att upprätta en strategisk miljöbedömning Detaljplan för del av fastigheten Lessebo 9:1 Åkerhultsvägen Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl 1(5) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGANDE 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl Skolgatan Hovmantorps samhälle

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Del av DANSKBO 2:2 CHECKLISTA-UNDERSÖKNING. Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6)

Del av DANSKBO 2:2 CHECKLISTA-UNDERSÖKNING. Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6) CHECKLISTA-UNDERSÖKNING Detaljplan för del av DANSKBO 2:2 Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6) En undersökning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4 Dnr: Upprättad: 2011-01-20 Detaljplan för del av Granås 1:4 Samråd om miljöpåverkan Lagen om Miljöbedömningar av planer och program Enligt

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad 2016-09-06 Reviderad PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Sammanfattning En riktad inventering av har skett i samband

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Grundvattenbortledning M Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats

Grundvattenbortledning M Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats Grundvattenbortledning M 3346-11 Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats FS61 Trafikplats Akalla PM 2(11) Objektnamn Entreprenadnummer FS61 Entreprenadnamn Trafikplats Akalla Beskrivning

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB PM Ärendenr: TRV 2010/32686 2010-12-21 Trafikverket Projekt Mälarbanan Skillnader mellan godkänd och utställd MKB Sammanställning över de revideringar som gjorts i den utställda miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

VÅTMARKER I ESKILSTUNA

VÅTMARKER I ESKILSTUNA VÅTMARKER I ESKILSTUNA 2012-03-20 Våtmarksstråk mellan Eskilstuna och Torshälla Område 3, 4, 5 och 6 ligger i den gröna korridor som skiljer Eskilstuna och Torshälla åt. Område 3 ligger väster om Eskilstunaån,

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Dnr: Upprättad: 2013-01-15 2 (7) Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Samråd om miljöpåverkan

Läs mer

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet KATAMARANKAJEN Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet Orientering Umeå kommun planerar att reparera den så kallade öster om Kyrkbron i centrala Umeå. Området för planerad åtgärd finns utmärkt i figur

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl Dnr: Upprättad: 2011-02-07 Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl Samråd

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Bilaga 4 Behovsbedömning

Bilaga 4 Behovsbedömning 1 Vad är en behovsbedömning? Enligt Miljöbalken 6 kap 11 ska kommunen genomföra en miljöbedömning för alla planer eller program som kan medföra betydande miljöpåverkan. I samband med upprättandet av den

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras.

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras. Stadsbyggnadsnämnden 2016-11-08 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning KSKF/2016:460 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

Utsänd samrådsskrivelse

Utsänd samrådsskrivelse Bilaga C4 Samråd med kommuner samt VA-Syd MKB - Omedning av Höje å vid Värpinge och Trolleberg Utsänd samrådsskrivelse Ekologgruppen i Landskrona AB Sid 1 (3) Landskrona 2009-04-23 Hej! Höje å vattendragsförbunds

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län Växjö Tingsrätt Mark och miljödomstolen Kungsgatan 8 351 86 VÄXJÖ paketadress Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Sökande Adress Org. nr Lunds kommun Tekniska förvaltningen 212000-1132

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för fastigheterna Norsjö 56:22, 56:23 mfl. (busstation) i Norsjö samhälle, Norsjö kommun, Västerbottens län

Behovsbedömning. Detaljplan för fastigheterna Norsjö 56:22, 56:23 mfl. (busstation) i Norsjö samhälle, Norsjö kommun, Västerbottens län 2015-02-11 Diarienr: 2014.814/0201 Behovsbedömning Detaljplan för fastigheterna Norsjö 56:22, 56:23 mfl. (busstation) i Norsjö samhälle, Norsjö kommun, Västerbottens län Ställningstagande Miljö- och byggavdelningen

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Dnr: Upprättad: 2011-01-25 Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Samråd

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 A 5012 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 Dnr SBN 2013/000009 Uppdragsbeslut 2012-10-10 Samrådsbeslut

Läs mer

Norrby Gärde SAMRÅDSUNDERLAG. Haninge kommun, Stockholms län

Norrby Gärde SAMRÅDSUNDERLAG. Haninge kommun, Stockholms län SAMRÅDSUNDERLAG Norrby Gärde Haninge kommun, Stockholms län Anmälan om vattenverksamhet, 2014-10-27 Projektnamn: Trafikplats Vega Ärende nr:trv 2014/84381 1 TMALL 0095 Mall samrådsunderlag v.1.0 Trafikverket

Läs mer

Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl.

Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl. Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl. Habo kommun Plan- och genomförandebeskrivning 2014-10-09 Upphävd av byggnadsnämnden 2014-10-09, 86 Laga kraft 2014-11-08 2 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15 Datum 2017-03-14 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017/B0027 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Handläggare Datum Ärendebeteckning Upprättad 2017-06-14 Freja Råberg Tel. 0480-450395 2016-5323 1(9) BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Rinkabyholm,

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Samrådshandling för flytt av dricksvattenintag Sjön Grumlan, Vetlanda kommun

Samrådshandling för flytt av dricksvattenintag Sjön Grumlan, Vetlanda kommun Samrådshandling för flytt av dricksvattenintag Sjön Grumlan, Vetlanda kommun Samrådshandling för flytt av ledning för dricksvattenintag Error! Reference source not found. Beställare: Njudung Energi Box

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap. 9a miljöbalken

Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap. 9a miljöbalken Anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap. 9a miljöbalken Anläggande av damm eller våtmark mindre än 5 hektar Information Att anlägga en våtmark är oftast vattenverksamhet. Med vattenverksamhet avses åtgärder

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun.

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun. 1(7) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun den 25 maj 2012 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2012-10-09, 198 Laga kraft: 2012-11-13

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID KVARNDAMMEN I SILLERBOÅN, LJUSDALS KOMMUN. Org.nr 556346-0327 Styrelsens säte: Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID KVARNDAMMEN I SILLERBOÅN, LJUSDALS KOMMUN. Org.nr 556346-0327 Styrelsens säte: Stockholm JOAKIM A NYMAN ADVOKAT AB AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID Uppdragsnummer 1644443000 Sweco Environment AB Östersund Vatten och Miljö Maria Ed Lars Eurenius Walter Johansson 1 (11) Sweco Bangårdsgatan

Läs mer

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Sida 1(7) Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Denna checklista är främst tänkt som ett stöd under själva fältbesöket. Den är tänkt att användas i bedömningen av dikets status, utseende och problematik.

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DA 103. Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter

BEHOVSBEDÖMNING DA 103. Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter DA 103 BEHOVSBEDÖMNING Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter Oskarshamns kommun, Kalmar län Upprättad av samhällsbyggnadskontoret augusti 2016 Dnr SBN 2016/115 Uppdragsbeslut

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 18. Ickåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-28 2 18. Ickåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för inom stadsdelen/serviceorten, Skellefteå kommun, Västerbottens län

Behovsbedömning av detaljplan för inom stadsdelen/serviceorten, Skellefteå kommun, Västerbottens län Referens: Behovsbedömning av detaljplan för inom stadsdelen/serviceorten, Skellefteå kommun, Västerbottens län Ställningstagande Samhällsbyggnad, plan bedömer att planen innebär betydande miljöpåverkan.

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder Vattendrag processer, strukturer och åtgärder 11 juni 2013 Erika Nilsson Upplägg Varför åtgärder? Vattendrag och deras processer och strukturer Åtgärder Koppling till vattenförvaltning och miljömål Varför

Läs mer

Samråd rörande utökning av bryggor i Upplands Väsby Båtsällskaps småbåtshamn

Samråd rörande utökning av bryggor i Upplands Väsby Båtsällskaps småbåtshamn Samråd rörande utökning av bryggor i Upplands Väsby Båtsällskaps småbåtshamn 2014-01-20 Ett underlag för samråd enligt 6 kap miljöbalken avseende vattenverksamhet Allmänt Detta dokument utgör underlag

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller ett program ska upprättas eller ändras. Miljöbedömningens första steg, behovsbedömningen, ska avgöra om detaljplanen,

Läs mer